Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08"

Transkript

1 Vindkraftsprojekt Brattmyrliden Samrådsunderlag samråd med allmänhet Dnr: V

2 Innehåll 1 BAKGRUND PROJEKTBESKRIVNING UTFORMNING Vindkraftverk Tillfartsvägar Fundament Elnätsanslutning MILJÖPÅVERKAN Ljud- och skuggpåverkan Påverkan på landskapsbild Påverkan på natur-, kultur- och friluftsvärden Påverkan på rennäringens intressen Påverkan på övriga intressen TIDPLAN KONTAKTUPPGIFTER (34)

3 1 BAKGRUND E.ON Vind Sverige AB (E.ON) är en del av E.ON-koncernen som i sig är ett av Europas största energibolag. Bolaget besitter lång erfarenhet av att projektera, etablera och driva vindkraft såväl på land som till havs. Skogsindustrikoncernen Holmen AB (Holmen) tillverkar och säljer tryckpapper, kartong och trävaror. Holmen är även en av Sveriges största markägare och man besitter också stora krafttillgångar. Tillsammans avser E.ON och Holmen utveckla tre vindkraftsprojekt som går under samlingsnamnet Lidenprojekten. Lidenprojekten består av de tre separata projekten Åliden, Brattmyrliden och Bursjöliden. Sannolikt kommer även ett antal privata markägare att vara delaktiga i projekten. Detta samrådsunderlag har tagits fram för att fungera som underlag vid föreliggande samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende projektet Brattmyrliden. 2 PROJEKTBESKRIVNING Projektområdet i Brattmyrliden sammanfaller till stor del med vindkraftsområde 7 i det tematiska tillägg till översiktsplan (ÖP) som Örnsköldsviks kommun tagit fram avseende vindkraft, se figur 1. Övriga projekt inom ramen för samarbetet mellan E.ON och Holmen, Åliden (vindkraftområde 6 i figur 1) och Bursjöliden (vindkraftsområde 8 i figur 1), är belägna cirka 7 kilometer nordväst respektive 10 kilometer sydväst om Brattmyrliden. Vindmätningar har skett i området sedan Berörda fastigheter i Brattmyrliden innefattar Lemesjö 1:3, Gideå-Långviken 1:3 och 1:5 samt Byviken 1:8 och 1:10, för vilka Holmen AB är ägare, samt Gideå-Långviken 1:45 och Byviken 1:48, vilka är privatägda. Diskussioner pågår även med ytterligare berörda privata markägare för att om möjligt inkorporera dessa i projektet. Det projektområde som redovisas i figur 1 och som refereras till i detta underlag, är det projektområde som maximalt skulle kunna komma att bli aktuellt. Om berörda privata markägare väljer att inte bli en del i projektet blir det slutliga projektområdet mindre än det redovisade. Projektområdet består av ett höjdparti beläget cirka meter över havet, beläget cirka 6 kilometer sydost om samhället Trehörningsjö. Bostäder och/eller fritidsbostäder i övrigt finns främst norr, nordöst och öster om projektområdet, i anslutning till Yttre Lemesjön. Närmaste bostäder och/eller fritidsbostäder 3(34)

4 återfinns på ett avstånd av cirka meter. Vegetationen inom projektområdet består av äldre skog blandad med uppväxande ungskog och hyggen. Inom området finns ett mindre antal skogsbilvägar. Projektområdet i Brattmyrliden bedöms kunna inrymma i storleksordningen vindkraftverk. Det har vid tidpunkten föreliggande samråd, med bakgrund i vad som redovisas i kapitel 3.1, ej fastställts någon slutlig parkutformning för projektet. För att det vid samrådet skall vara möjligt att skaffa sig en uppfattning kring utformning, förväntad miljöpåverkan etc., så har två exempel på parkutformningar tagits fram, se bilaga 1 och 2. De båda exemplen visar utifrån idag kända förutsättningar dels en utformning av en anläggning bestående av något mindre vindkraftverk samt en utformning av en anläggning med något större vindkraftverk. Figur 1. Vindkraftsområden i tematiskt tillägg till ÖP för Örnsköldsviks kommun (gröna områden). Projektområdet Åliden sammanfaller till stor del med område 6, emedan projekt Brattmyrliden och Bursjöliden sammanfaller i stora drag med vindkraftsområde 7 och 8. 4(34)

5 3 UTFORMNING I detta kapitel redovisas i stora drag hur vindkraftsprojektet Brattmyrliden avses att utformas. 3.1 Vindkraftverk Hur många vindkraftverk och typ av vindkraftverk som avses etableras inom ramen för projektet kommer att fastställas utifrån pågående och kommande analys av rådande vindförhållanden, tillgänglighet, byggbarhet, utbud av turbiner etc. Vidare kommer prövningsrelaterade faktorer som framkommer under samrådsprocessen och via utredningar, inventeringar och miljökonsekvensbeskrivning (MKB), vilka privata markägare som inkorporeras i projekten, att påverka den slutliga utformningen av anläggningen i termer av hur många vindkraftverk, hur stora vindkraftverk etc. De vindkraftverk som kan bli aktuella att etablera i de aktuella projekten kommer att ha en maximal effekt om 2-5 MW samt en maximal totalhöjd om 200 meter. Produktionen förväntas uppgå till i storleksordningen MWh/verk/år 1, vilket motsvarar det årliga konsumtionen av hushållsel för cirka hushåll. De två exempel på parkutformning som redovisades i bilaga 1 och 2 avser gestalta hur en anläggning bestående av något mindre vindkraftverk (rotordiameter om cirka 90 meter, navhöjd om cirka 105 meter och effekt om cirka 2 MW) samt en anläggning bestående av något större vindkraftverk (rotordiameter om cirka 112 meter, navhöjd om cirka 119 meter och effekt om cirka 3 MW). 3.2 Tillfartsvägar För att etablera och driva en vindkraftsanläggning krävs tillfartsvägar av god kvalité till samtliga planerade vindkraftverk. Bredden på tillfartsvägar bör uppgå till minst fem meter för att säkerställa tillgängligheten. Kurvradier upp till cirka 50 meter kan behöva friläggas. I de tre projektområdena finns ett begränsat antal befintliga markvägar, vilket med fördel kan användas som tillfartsvägar efter eventuell breddning och förstärkning. Till största delen bedöms det dock vara nödvändigt att anlägga ny tillfartsväg. Slutlig utformning och lokalisering av tillfartsvägar kommer att fastställas utifrån hur projektet i övrigt utformas, varvid det kommer att göras en detaljprojektering avseende tillfartsvägar. Hänsyn kommer att tas till vad som framkommer från de utredningar, inventeringar etc. som kommer att genomföras som en del i tillståndsprocessen samt utifrån vad som framkommer i samrådsprocessen. 1 Avser ett vindkraftverk i storleksordningen 2 MW, rotordiameter 90 meter, navhöjd 105 meter. 5(34)

6 3.3 Fundament Vindkraftverken kommer att förankras i fundament. Beroende på bland annat rådande geotekniska- och hydrologiska förutsättningar finns olika tekniska koncept att tillgå. Mest vanligt förekommande är att verken förankras i ett så kallat gravitationsfundament av betong. I vissa fall kan verken förankras direkt med underliggande berg. Terrängen närmast vindkraftverken kommer att utgöras av en trädfri yta för att säkerställa etableringen av verken. Invid varje fundament kommer även en uppställningsplats för mobilkranar och material att anläggas. Slutgiltig utformning och teknikval av fundamenten i de tre projekten kommer att fastställas utifrån hur projekten i övrigt utformas, varvid det kommer att genomföras en ingående analys av de geotekniska och hydrologiska förhållandena. 3.4 Elnätsanslutning Vindkraftverken kommer att anslutas till det allmänna elnätet. Ett internt uppsamlingsnät inom anläggningen kommer att anläggas och en lokal uppsamlingspunkt etableras. Från denna kommer anläggningen att anslutas via lämplig anslutningspunkt det allmänna elnätet. Slutlig utformning och lokalisering av det interna nätet samt anslutningen gentemot det allmänna elnätet kommer att fastställas i samråd med den aktuella nätägaren Vattenfall Eldistribution AB. Även vad gäller nätanslutningens utformning och lokalisering kommer beaktas vad som framkommit av genomförda utredningar och inventeringar i stort samt samråd. 4 MILJÖPÅVERKAN I detta kapitel redovisas den påverkan som projektet kan förväntas ge upphov till, samt hur dessa problemställningar avses hanteras i kommande MKB och tillståndsansökan. 4.1 Ljud- och skuggpåverkan Kring projektområdet bostads- och/eller fritidshus. Projekt Brattmyliden kommer att utformas så att det kan säkerställas att gällande begränsningsvärde avseende ljudpåverkan vid bostäder, 40 db(a), samt gällande rekommendation avseende skuggpåverkan vid bostäder, 8 h/år (faktisk skuggtid) respektive 30 h/år (teoretisk maximal skuggtid), kan innehållas. Innan en slutlig utformning av anläggning väljs kommer beräkningar att genomföras för att säkerställa att gällande begränsningsvärden och rekommendationer kan innehållas för just denna utformning. I bilaga 3-6 redovisas framtagna ljud- och skuggberäkningar för de två parkutformningsexempel som tagits fram. 6(34)

7 Om det under projekterings- eller driftskedet uppdagas att gällande begränsningsvärde eller rekommenderade värde inte innehålls finns möjlighet att vidta störningsreducerade åtgärder, såsom installation av bullerdämpade utrustning, skuggoptimeringsutrustning etc. 4.2 Påverkan på landskapsbild Vindkraftverk placeras med fördel på höjdpartier för att erhålla optimala vindförhållanden. Detta, tillsammans med det faktum att verkens totalhöjd kommer att vara uppemot 200 meter, medför att vindkraftsetableringar ofta ger upphov till en betydande påverkan på landskapsbilden. Genom att ta fram fotomontage gestaltandes planerade vindkraftverk från platser/områden/objekt som kan anses vara av särskild betydelse skapas underlag för prövning av denna påverkansfaktor. I bilaga 7 redovisas framtagna fotomontage för den aktuella anläggningen. Alla vindkraftverk som uppförs skall förses med hinderbelysning i enlighet med gällande föreskrifter. Hinderbelysningen i sig kan ge upphov till visuell påverkan gentemot omgivningen. För det fall vindkraftverk med en totalhöjd understigandes 150 meter etableras består hinderbelysningen normalt av en toppmonterad belysningsanordning som utsänder lågintensivt rött blinkande ljus. För det fall vindkraftverk med en totalhöjd överstigandes 150 meter etableras består hindermarkeringen av en toppmonterad belysningsanordning som utsänder vitt högintensivt ( cd) blinkande ljus under dagtid samt i gryning och skymning. Gällande föreskrifter medger att den senare dimmas ned (2000 cd) nattetid. Med hjälp av avskärmningsanordningar kan stora delar av det högintensiva ljuset skärmas av så att detta inte direkt träffar marken i närområdet kring vindkraftverken. I MKB kommer visualisering av hinderbelysningen att redovisas för att skapa ett fullgott beslutsunderlag. 4.3 Påverkan på natur-, kultur- och friluftsvärden Inom och i anslutning till projektområdet i Brattmyrliden finns ett flertal kända natur-, kultur- och friluftsvärden, vilka redovisas nedan. I projektområdets norra delar finns fyra nyckelbiotoper och/eller naturvärden, vilka utgörs av mindre barrnaturskogar med död ved. Ytterligare en nyckelbiotop av liknande karaktär finns i anslutning till projektområdets östra delar. Utifrån den information som är känd idag är Brattmyrliden ett område med potentiellt höga värden för fågellivet. Utredning och inventering av det befintliga fågellivet har initierats under (34)

8 Inom projektområdet finns även en känd fornlämning i form av ett större flyttblock med ristningar, benämnd Tempelstenen. Kring projektområdet finns i övrigt ett större antal lämningar av kulturhistorisk karaktär. Genom projektområdet löper en skoterled och det finns i övrigt ett flertal tjärnar som nyttjas för sportfiskeändamål och liknande. Tjärnarna är även strandskyddade. Yttre Lemesjön, belägen cirka 1 kilometer öster om projektområdet, samt Stor- Hattsjön, belägen cirka 2 kilometer sydväst om projektområdet, redovisas i det tematiska tillägget som ekologiskt känsliga sjöar. Även den bäck som löper söderut från Långtjärnen samt Stenbäcken, båda belägna i projektområdets södra delar, redovisas som ekologiskt känsliga. Genom att i ett tidigt skede identifiera de värden som återfinns inom och i anslutning till projektområdet, samt genom att så långt som det är möjligt beakta dessa vid planering och projektering av anläggningarna, bedöms etablering kunna ske utan betydande påverkan på befintliga natur-, kultur och friluftsvärden. För att kunna identifiera föreliggande värden kommer utredningar och inventeringar genomföras efter dialog med berörda myndigheter. Särskilt känsliga områden som identifieras under planerings- och projekteringsfasen kan helt eller delvis komma att undantas för etablerings- och anläggningsarbeten. Se bilaga 8 för en samlad bild över kända natur-, kultur- och friluftsvärden kring projektet Brattmyrliden. 4.4 Påverkan på rennäringens intressen Projektområdet innefattas i samebyn Vilhelmina norra. Området innefattas i de större områden som är klassificerade som vinterland och vårvinterland. Detta innebär att områdena under perioden oktober-april kan förmodas nyttjas som renbetesland. Ett riksintresseområde för rennäringen återfinns cirka 6 kilometer nordost samt 4 kilometer sydväst om projektområdet Brattmyrliden. I övrigt finns ett flertal intresseområden såsom trivselland och vinterbetesland i och omkring området. En rennäringsanalys har initierats under våren Genom att i ett tidigt skede identifiera föreliggande värden samt genom att så långt som det är möjligt beakta dessa vid planering och projektering av anläggningarna, bedöms etablering kunna ske utan betydande påverkan på rennäringens intressen. I den mån det bedöms relevant kan känsliga områden helt eller delvis komma att undantas för etablering och anläggningsarbeten. 8(34)

9 Se bilaga 9 för en samlad bild över rennäringens intressen kring det aktuella området. 4.5 Påverkan på övriga intressen I alla vindkraftprojekt finns en mängd potentiella sakägare i form av myndigheter, organisationer, privatpersoner etc. Det är därför mycket viktigt att i ett tidigt skede genomföra samråd och hinderprövning i tillräcklig omfattning för att därigenom ge berörda sakägare möjlighet att inkomma med synpunkter på projektets utformning, lokalisering etc. Genom att i relevant omfattning beakta inkomna synpunkter vid planering, projektering och drift av anläggningarna bedöms anläggningarna kunna etableras med liten risk för att någon betydande påverkan uppstår på aktuella sakägares intressen. I den mån det bedöms relevant kan känsliga områden helt eller delvis att undantas för etablering och anläggningsarbeten. 5 TIDPLAN I enlighet med föreliggande tidplan avses tillståndsansökningarna för Lidenprojekten, inklusive projektet Brattmyrliden, lämnas in till Länsstyrelsen under vintern varvid erhållna tillstånd förväntas under Anläggnings- och etableringsarbeten kommer i så fall att initieras under och de färdiga anläggningarna förväntas finnas på plats KONTAKTUPPGIFTER Projektledare: Tobias Karmstig Assisterande projektledare: Lise Toll tobias.karmstig@eon.com lise.toll@eon.com E.ON Vind Sverige AB E.ON Vind Sverige AB Carl Gustafs väg 1 Carl Gustafs väg Malmö Malmö 9(34)

10 BILAGA 1 PARKUTFORMNINGSEXEMPEL 1 (SMÅ VERK) 10(34)

11 BILAGA 2 PARKUTFORMNINGSEXEMPEL 2 (STORA VERK) 11(34)

12 BILAGA 3 LJUDBERÄKNING PARKUTFORMNING 1 12(34)

13 13(34)

14 Projektområdet redovisas i lila. Övriga markeringar enligt teckenförklaring ovan. 14(34)

15 BILAGA 4 LJUDBERÄKNING PARKUTFORMNING 2 15(34)

16 16(34)

17 Projektområdet redovisas i lila. Övriga markeringar enligt teckenförklaring ovan. 17(34)

18 BILAGA 5 SKUGGBERÄKNING PARKUTFORMNING 1 18(34)

19 19(34)

20 20(34)

21 Projektområdet redovisas i lila. Övriga markeringar enligt teckenförklaring ovan. 21(34)

22 BILAGA 6 SKUGGBERÄKNING PARKUTFORMNING 2 22(34)

23 23(34)

24 24(34)

25 Projektområdet redovisas i lila. Övriga markeringar enligt teckenförklaring ovan. 25(34)

26 BILAGA 7 Fotomontage Fotopunkt 1-5 kring projektområdet Brattmyrliden. I de fall där huvuddelen av vindkraftverken har bedömts skymmas av befintlig vegetation har råmontage gjorts, dvs. vindkraftverken har monterats in ovanpå skymmande vegetation. Detta avser fotopunkt 3 och 5. 26(34)

27 27(34)

28 Fotopunkt 1 Lemesjö

29 Fotopunkt 2 Yttre Lemesjön 29(34)

30 Fotopunkt 3 S Brattmyrliden 30(34)

31 Fotopunkt 4 Stor-Hattsjön 31(34)

32 Fotopunkt 5 Inre Lemesjön 32(34)

33 BILAGA 8 NATUR-, KULTUR- och FRILUFTSVÄRDEN

34 BILAGA 9 RENNÄRINGENS INTRESSEN 34(34)

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge Underlag till samrådsmöte 17/1 2012 enligt miljöbalken 6 kap 4 2011-12-09 Dnr: V-1112-04 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 4 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Äskåsen Samrådsunderlag 2010-08-31 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT ÄSKÅSEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Fotomontage från Kinnareds kyrka. Avstånd till närmaste verk (JONA03) är ca 2,2 km. Vindkraftprojekt Jonsbo. Samrådsunderlag 2012-01-09.

Fotomontage från Kinnareds kyrka. Avstånd till närmaste verk (JONA03) är ca 2,2 km. Vindkraftprojekt Jonsbo. Samrådsunderlag 2012-01-09. Fotomontage från Kinnareds kyrka. Avstånd till närmaste verk (JONA03) är ca 2,2 km. Vindkraftprojekt Jonsbo Samrådsunderlag 2012-01-09 Dnr V1201-01 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Vindkraft...

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

I denna inbjudan ges en kortare beskrivning av projektet. En samråds-mkb med bilagor finns tillgänglig på HS Kraft AB:s webbplats www.hskraft.

I denna inbjudan ges en kortare beskrivning av projektet. En samråds-mkb med bilagor finns tillgänglig på HS Kraft AB:s webbplats www.hskraft. Malmö den 12 februari 2015 Furuby Vindbrukspark Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken Denna information går ut till fastighetsägare inom ca 1,5 km från det aktuella projektområdet, sakägare och andra

Läs mer

Projektspecifikationer

Projektspecifikationer Projektspecifikationer Lantmäteriet Medgivande I2013/00189 Antal verk: Upp till 8 st. Installerad effekt per verk: 2,5-4 MW Total installerad effekt: 20-32 MW Totalhöjd: Max 200 m. Tornhöjd: Ca 94-144

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

1. Nybyggnadskarta och situationsritning

1. Nybyggnadskarta och situationsritning Tidaholms kommun Miljö- och byggkontoret 522 83 Tidaholm Dnr 2011-0336-4 Datum: 2011-11-04 KOMPLETTERING AV ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggkontoret har den 24 oktober

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning 2 3 Om projektet OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot en hållbar

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN Raftsjö Vind AB 2013-10-17 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Storgatan 8 314 80 Hyltebruk Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo 1 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckningar: Sökande och byggherre: Kontaktperson:

Läs mer

Vindkraftprojekt. Vindkraftprojekt. Midsommarberget. Midsommarberget och Högklippen. Kompletterande samråd enligt miljöbalken 6 kap 4.

Vindkraftprojekt. Vindkraftprojekt. Midsommarberget. Midsommarberget och Högklippen. Kompletterande samråd enligt miljöbalken 6 kap 4. Vindkraftprojekt Vindkraftprojekt Midsommarberget och Högklippen Midsommarberget Samrådsunderlag Kompletterande samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 2010-08-14 2011-01-11 Innehåll BILAGOR 2 1 BAKGRUND...

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning Högkölens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HÖGKÖLEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING STIGSHÖJDEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14 Vindkraftprojekt Högklippen Samrådsunderlag 2009-10-14 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT HÖGKLIPPEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR MUNKFLOHÖGEN VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR MUNKFLOHÖGEN VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN Munkflohögen AB 2013-10-10 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 TILLSTÅND

Läs mer

Vindpark Össjöhult. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12

Vindpark Össjöhult. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12 Vindpark Össjöhult Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12 2 (16) Förprojektering av vindkraftverk söder om Vrå, Vrå församling, Ljungby kommun

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning Brännlidens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRÄNNLIDEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen Bilaga 1.8 Protokoll från samråd med kommunen Samrådsmöte projekt Gunbjörbyn, Alltorp, Liane och Tisselskogs- heden Tid: 22 februari 2012 kl 14.00 Plats: Medborgarkontoret Mellerud Närvarande: Björn Hermansson

Läs mer

Vattenfalls vindkraftprojekt

Vattenfalls vindkraftprojekt Vattenfalls vindkraftprojekt Kort om Vattenfall Vattenfall är en av Europas största elproducenter och den största producenten av fjärrvärme. Netto försäljning 2011: 181,040 miljarder kronor 7.7 miljoner

Läs mer

Lyngsåsa Vindbrukspark

Lyngsåsa Vindbrukspark Malmö den 21 januari 2015, reviderad den 2 februari 2015 Lyngsåsa Vindbrukspark Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken Denna information går ut till fastighetsägare inom ca 1,5 km från det aktuella projektområdet,

Läs mer

Vindkraftprojekt Midsommarberget och Högklippen

Vindkraftprojekt Midsommarberget och Högklippen Vindkraftprojekt Midsommarberget och Högklippen Bilaga till inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 2011-05-31 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT MIDSOMMARBERGET

Läs mer

Vindpark Äskås-Harshult

Vindpark Äskås-Harshult Vindpark Äskås-Harshult Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar Klavreström: 2009-01-22 Observera att tiden för inlämnande av synpunkter är förbi. 2 (18)

Läs mer

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Bilaga 14 Miljökonsekvensbeskrivning Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Utredning av tekniska och ekonomiska möjligheter för radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Innehåll 1. INLEDNING

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Uppförande av vindkraftverk på fastigheten Dal 1:1 Gåsevadsholm Fideikommiss AB avser att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och planoch

Läs mer

Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra

Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra Samrådsunderlag Vindkraft Rågåkra Samrådsunderlag 2010-11-23 Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 1.1 Sökande... 3 1.2 Kontaktuppgifter... 3 1.3 Konsult...3 1.4 Verksamhetsuppgifter...

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker del 8 störningar och risker 63 8 STÖRNINGAR OCH RISKER Etablering av vindkraftverk kan medföra störningar och risker. Många problem kan begränsas tack vare ny teknik och ökad kunskap om vindkraftens påverkan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning 2 projektbeskrivning tönsen projektbeskrivning åmot-lingbo 3 Åmot - Lingbo Om projektet Åmot - Lingbo OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar

Läs mer

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Projektbeskrivning för samråd med Norrköpings kommun 2013-04-11 ReWind Energy AB, Lantvärnsgatan 8, 652 21 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Gottenvik Projektet

Läs mer

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning Högkölens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HÖGKÖLEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Stöllsäterberget Samrådsunderlag för ändringstillstånd

Stöllsäterberget Samrådsunderlag för ändringstillstånd Vindkraftspark Stöllsäterberget Samrådsunderlag för ändringstillstånd December 1 Inledning wpd Scandinavia AB har tillstånd att uppföra en vindkraftsanläggning med maximalt 15 vindkraftverk på Stöllsäterberget

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning Hornamossens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället En utredning utförd av Rabbalshede Kraft på uppdrag av Power Väst 2016-11-22 Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället 1 (12) Fiktiv nybyggnad av vindpark

Läs mer

Bilaga 2 Fotomontage alternativ sluttning

Bilaga 2 Fotomontage alternativ sluttning Bilaga 2 Fotomontage alternativ sluttning Fotomontage har gjorts från åtta olika punkter. Fotona är tagna från Nedre Parakka mot nordväst (fotopunkt 1), Veläjäjärvi mot sydväst (fotopunkt 2), väg 395 vid

Läs mer

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. LOKALISERINGSUTREDNING...

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd

Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd Vindkraftspark Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd December Bakgrund wpd Scandinavia AB planerar för en vindkraftsanläggning med maximalt 12 vindkraftverk vid Tandsjö i Ljusdals kommun, Gävleborgs

Läs mer

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Projektbeskrivning Maj 2009 Innehåll Innehåll... 2 Sökande... 3 Inledning... 4 Presentation av projektet... 5 Lokalisering... 5 Karta Solbergs vindkraftpark

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parken: Mörttjärnberget Bräcke

Läs mer

Bilaga 3. Teknisk beskrivning

Bilaga 3. Teknisk beskrivning Bilaga 3 Teknisk beskrivning Teknisk Beskrivning Teknisk Data Den planerade vindparken kommer att bestå av maximalt 6 stycken vindkraftverk med en enskild effekt om cirka 2,0 3,5 MW. Vindkraftverkens navhöjd

Läs mer

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning Säliträdbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING SÄLITRÄDBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena.

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena. Lokalisering Bergvik Skog AB avser att ansökan om tillstånd att uppföra vindkraftverk i södra delen av Vansbro kommun. Projektet går under namnet Kajsberget och består av flera möjliga vindkraftsområden

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Vindkraftprojekt Skabersjö. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Skabersjö. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Skabersjö Samrådsunderlag Samråd enligt 6 kap. 4. Miljöbalken samt 5 kap 20 i Plan- och bygglagen Okt 2008 Innehåll Bakgrund...3 Omfattning och utformning...3 Områdesbeskrivning...4 Energiproduktion...4

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

Samråd Ånglarna Vindkraftpark. Samrådsunderlag inför samråd enligt Miljöbalken. Ånglan Vind AB

Samråd Ånglarna Vindkraftpark. Samrådsunderlag inför samråd enligt Miljöbalken. Ånglan Vind AB Samråd Ånglarna Vindkraftpark Samrådsunderlag inför samråd enligt Miljöbalken Ånglan Vind AB 2 av 15 S i d a Samråd Ånglarna Vindkraftpark Avseende att uppföra och driva en vindkraftpark bestående av upp

Läs mer

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning Fallåsbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING FALLÅSBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindpark Sjöatorp. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar

Vindpark Sjöatorp. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar Vindpark Sjöatorp Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-19 2 (16) Förprojektering av vindkraftverk om byn Sjöatorp i Hjortsberga församling, Alvesta

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kompletterande handlingar till följande ärenden: 8 Kommunstyrelsens ekonomiska månadsrapport efter november 2015 24 Länsstyrelsen i Kronobergs läns remiss

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG. Samråd avseende ändring av tidigare inlämnad tillståndsansökan för vindpark Blisterliden, Skellefteå kommun, Västerbottens län

SAMRÅDSUNDERLAG. Samråd avseende ändring av tidigare inlämnad tillståndsansökan för vindpark Blisterliden, Skellefteå kommun, Västerbottens län SAMRÅDSUNDERLAG Samråd avseende ändring av tidigare inlämnad tillståndsansökan för vindpark Blisterliden, Skellefteå kommun, Västerbottens län 5 Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter 1 2 Bakgrund

Läs mer

Vindpark Boge. Projektbeskrivning- 2012-01-03

Vindpark Boge. Projektbeskrivning- 2012-01-03 Vindpark Boge Projektbeskrivning- 2012-01-03 Boge Vindbruk AB bildades sommaren 2010 och bolaget är baserat på Gotland. Företaget avserattsökatillståndtillattbyggaenvindkraftsparkinomdetområdeibogesockenpå

Läs mer

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds Transporter till vindparken Stora/långa/tunga transporter: Rotorblad upp till 60 m långa Maskinhus upp emot 100 ton Torndelar över 4 m diameter Transport från hamn på allmänna vägar med följebil Nära till

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk Samrådsunderlag - allmänheten Hössna Vindkraftverk December 2010 2 Greenextreme AB planerar att bygga ett vindkraftverk vid Hössna i Ulricehamns kommun. Greenextreme AB kommer i den här informationsbroschyren

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parkerna: Stamåsen Bodhögarna

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen 871 86 Härnösand Tillsänds även för kännedom via e-post: Länsstyrelsen Gävleborg Ljusdals kommun Ånge kommun E.ON Wind Sweden AB 205 09 Malmö

Läs mer

Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk

Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk PM - Regler för hindermarkering av vindkraftverk Scanergy, december 2016 Sammanfattning Från och med TSFS 2013:9 är skrivningen om att,

Läs mer