ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND"

Transkript

1 Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen Göteborg Ombud: Saken: Advokaterna Bo Hansson och Martin Johansson Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box 4291, Malmö Tfn: Fax: E-post: bo.hansson@msa.se, martin.johansson@msa.se Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till ändring av verksamhet med gruppstation för vindkraft vid Sandtjärnberget, Härjedalens kommun, Jämtlands län (kod 40.90) 1. Yrkanden Sandtjärnberget Vindkraft AB ( SVAB ) yrkar att miljöprövningsdelegationen ( MPD ), med ändring av vad som gäller enligt MPD:s beslut , dnr , LEGAL# v2 1. under rubriken Miljöprövningsdelegationens beslut föreskriver följande tillägg: Tillståndet omfattar vindkraftverk med en totalhöjd om högst 230 meter.

2 2(8) 2. ändrar villkor 2 på så sätt att den ekonomiska säkerheten ska uppgå till kronor per vindkraftverk, oavsett om tornen byggs i stål eller betong, samt 3. upphäver villkor 3. SVAB yrkar att miljöprövningsdelegationen godkänner den till ansökan fogade miljökonsekvensbeskrivningen ( MKB ), Bilaga Inledning 2.1 Bakgrund Projektet att etablera vindkraftanläggningen vid Sandtjärnberget drivs av NV Nordisk Vindkraft AB genom projektbolaget SVAB. NV Nordisk Vindkraft AB bildades i början av 2000-talet och ägs av RES Ltd i Storbritannien, ett av världens ledande vindkraftföretag. SVAB beviljades den 16 april 2013 tillstånd av miljöprövningsdelegationen 1 att uppföra och driva vindkraftverk vid Sandtjärnberget i Härjedalens kommun (fortsättningsvis Grundtillståndet ). Grundtillståndet omfattar en etablering av upp till 11 vindkraftverk. Grundtillståndet överklagades till mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt som i en dom den 18 mars 2014 avslog överklagandet. 2 Teknikutvecklingen inom vindkraftsområdet går snabbt framåt vilket bland annat innebär att det i dag finns vindkraftverk på marknaden som är större än de som vindkraftsanläggningen ursprungligen projekterades för. Med en högre totalhöjd och större rotordiameter är det möjligt att producera mer förnybar energi utan att behöva uppföra ett större antal vindkraftverk eller ta större områden i anspråk för etableringar. Vid närmare projektering av vindkraftsanläggningen vid Sandtjärnberget har det visat sig att det är 1 Dnr Mål M Domen överklagades till Mark- och miljödomstolen som den 5 juni 2014 beslutade att inte bevilja prövningstillstånd (mål M ).

3 3(8) möjligt att uppföra vindkraftverk med en höjd av upp till 230 meter istället för 175 meter som är den högsta tillåtna höjden enligt Grundtillståndet. Ändringarna kommer ytterligare att bidra till uppfyllandet av den nationella planeringsramen för vindkraft 3 liksom EU:s nya bindande mål om minskade utsläpp av växthusgaser med minst 40 procent och en ökning av förnybar energi till minst 27 procent år Ansökans avgränsning och utformning Grundtillståndet innehåller ingen begränsning i tillståndsmeningen vad gäller vindkraftverkens höjd. Istället föreskrivs i villkor 3 att vindkraftverkens höjd maximalt får uppgå till 175 meter. Länsstyrelsen i Jämtlands län har under samrådet förklarat att myndighetens uppfattning är att en höjning av totalhöjden över 175 meter utgör en tillståndspliktig ändring av verksamheten, oaktat det faktum att tillståndsmeningen inte innehåller någon begränsning i sådant avseende. SVAB uppfattar att myndigheten har för avsikt att motsätta sig en ansökan om ändring av villkor 3 om en sådan skulle ges in för prövning. SVAB har därför uteslutit alternativet att ansöka om en ändring av villkor 3 avseende vindkraftverkens höjd. Som framgår av avsnitt 3 nedan har en höjning från 175 meter till 230 meter begränsad betydelse i miljökonsekvenshänseende. Ändringen innebär inte heller något ytterligare markanspråk jämfört med vad som gäller enligt nuvarande tillstånd. Som framgår av avsnitt 4 nedan kan de villkor som gäller enligt det befintliga tillståndet fortsätta att gälla med endast mindre justeringar. SVAB bedömer därför, i samråd med Länsstyrelsen i Jämtlands län, att tillstånd till ändringen kan meddelas i form av ett s.k. ändringstillstånd enligt 16 kap 2 1 st miljöbalken. Ändringen innebär att tillståndsmeningen kompletteras med en föreskrift om att totalhöjden får vara högst 230 meter. I konsekvens härmed måste villkor 3 upphävas. 3 Motsvarande en årlig produktionskapacitet på 30 TWh år 2020, varav 20 TWh på land och 10 TWh till havs (prop. 2008/09:163).

4 4(8) MKB:n är begränsad till de förändringar i miljökonsekvenshänseende som ändringen medför. 3. Beskrivning av ansökta ändringar 3.1 Teknisk beskrivning För en teknisk beskrivning av de ansökta ändringarna hänvisas till MKB avsnitt 2.1. De huvudsakliga tekniska förändringarna jämfört med tidigare beskriven projektering är att totalhöjden och vindkraftverkens rotordiameter blir längre 4 och att antalet vindkraftverk sannolikt kommer att reduceras till nio stycken. För att möjliggöra viss flexibilitet vid den slutliga detaljprojekteringen omfattar denna ansökan emellertid samma antal vindkraftverk, med samma verkspositioner och flyttmåner, som gäller enligt grundtillståndet. För kännedom bifogas karta över verksamhetsområdet med tillståndsgivna verkspositioner och flyttmåner, se Bilaga Miljökonsekvensbeskrivning De förändringar i miljökonsekvenshänseende som ändringen kan medföra beskrivs utförligt i MKB. MKB tar även hänsyn till kumulativa effekter från de planerade vindkraftanläggningarna Ängersjökölen och Svartåsen (tidigare benämnd Garpkölen). Sammanfattningsvis kan det konstateras att ändringen medför obetydliga eller små konsekvenser i jämförelse med nollalternativet, dvs. att vindkraftsanläggningen uppförs och drivs enligt Grundtillståndet, 11 vindkraftverk med en totalhöjd av 175 meter Landskapsbild Projektområdet ligger i ett tämligen glesbefolkat område. Bedömningen av den ansökta ändringens påverkan på landskapsbilden i förhållande till nollalternativet bygger på studier av fotomontage och siktlinjeanalyser. Den metod som används för detta är väl beprövad. En ökning av totalhöjden kommer att leda till en ökad synbarhet från 4 I den ursprungliga tillståndsansökan angavs att rotordiametern skulle bli högst 112 meter. Med högre vindkraftverk kommer rotordiametern att bli ca 140 meter.

5 5(8) omkringliggande bebyggelse med sikt mot parken. Jämfört med befintligt tillstånd bedöms förändringen dock som liten. Hinderljusens högre placering gör att de kommer att kunna ses från fler platser, men ljusen kommer inte att upplevas vare sig starkare eller svagare i intensitet. En högre totalhöjd leder till att hinderbelysningen syns något mer. Den samlade bedömningen är att den ansökta ändringen innebär små konsekvenser för landskapsbilden Buller och skuggning Beräkningar som gjorts på ljudutbredning från 230 m respektive 175 m höga vindkraftverk visar att skillnaden är liten mellan dessa två alternativ. Bullervillkoret i Grundtillståndet kommer att efterlevas även med högre totalhöjd och ökad rotordiameter. Den ändrade höjden bedöms därför ge obetydliga konsekvenser vad gäller ljudutbredningen. Högre vindkraftverk innebär större skuggutbredning. Boverkets rekommendationer kommer dock inte att överskridas. Det villkor angående skuggutbredning som finns i det befintliga tillståndet kommer att kunna efterlevas, vilket innebär oförändrad skuggpåverkan i förhållande till bostäder jämfört med den redan tillståndsgivna verksamheten. Konsekvenserna blir därmed obetydliga Naturvärden Antalet vindkraftverk minskas sannolikt vilket i så fall innebär att det blir mindre markpåverkan. Inga vindkraftverk kommer att placeras inom de områden som i MKB:n bedöms hysa mycket höga naturvärden. En ökning av vindkraftverkens höjd kan leda till en ökad kollissionsrisk för fåglar och fladdermöss. Området i fråga är dock inte särskilt rikt på fåglar eller fladdermöss. Kungsörn har observerats i området men kungsörnsinventeringar har visat att kungsörn med all sannolikhet inte häckar på Sandtjärnberget eller i dess närhet, inom en 2 km radie. Riskökningen sker från en mycket låg nivå och konsekvenserna för den lokala fågel- och fladdermusfaunan bedöms därför som obetydliga.

6 6(8) 4. Villkorsdiskussion 4.1 Allmänt De ansökta ändringarna innebär inte i något avseende att villkoren enligt Grundtillståndet riskerar att överträdas. Villkoren behöver alltså inte uppdateras av detta skäl. I allt väsentligt överensstämmer villkoren i Grundtillståndet också med vad som idag föreskrivs i nya tillstånd för vindkraftsverksamhet. Villkoren i Grundtillståndet motsvarar därmed vad som kan anses utgöra bästa möjliga teknik. Utöver vad som framgår av de specifika tillståndsvillkoren kvarstår de åtaganden som SVAB lämnat i samband med tidigare tillståndsprövning. Som framgår av avsnitt 2.2 ovan saknas det i och med ändringen av tillståndet skäl att föreskriva ett särskilt villkor om vindkraftverkens totalhöjd. Villkor 3 bör därmed upphävas. I det följande kommenteras de villkor och andra föreskrifter i Grundtillståndet som enligt SVAB:s uppfattning bör uppdateras. 4.2 Villkor 2 (ekonomisk säkerhet) SVAB har tagit fram en beräkning avseende kostnaden för avveckling av vindkraftsanläggningen med den utformning som denna ansökan avser, se Bilaga 3. Beräkningen visar att kostnaden för avveckling, på grund av de högre vindkraftverken, kan förväntas bli något högre än vad som bedömdes i Grundtillståndet. Det finns därför anledning att se över det säkerhetsbelopp som föreskrivs i villkor 2. Vid bestämmande av säkerhetsbeloppets storlek bör dock beaktas den teknikutveckling som av allt att döma kommer att ske fram till dess en avveckling blir aktuell. Med en bättre teknik kommer avvecklingen sannolikt att gå snabbare vilket medför en lägre kostnad för bland annat användande av kran. SVAB anser därför att ett rimligt säkerhetsbelopp är kronor per vindkraftverk.

7 7(8) 5. Tillåtlighet 5.1 Kunskapskravet Nordisk Vindkraft, som äger SVAB, har lång erfarenhet av att projektera, bygga och driva gruppstationer för vindkraft. SVAB har samma kompetens som sitt moderbolag. Mot bakgrund härav samt de utredningar som redovisats till grund för Grundtillståndet och denna ansökan får det anses uppenbart att kunskapskravet uppfylls. 5.2 Försiktighetsprincipen och principen om bästa möjliga teknik De ändringar som denna ansökan avser innebär att vindresursen på den aktuella platsen kommer att kunna utnyttjas bättre, vilket är i enlighet med principen om bästa möjliga teknik. De villkor som gäller enligt Grundtillståndet samt de skyddsåtgärder som SVAB åtagit sig att följa innebär också att försiktighetsprincipen och kravet på bästa möjliga teknik uppfylls. 5.3 Hushållnings- och kretsloppsprincipen I 2 kap 5 miljöbalken finns ett uttryckligt krav på hushållning med råvaror och energi och att förnybara energikällor i första hand ska användas. De ändringar som denna ansökan avser innebär en bättre hushållning med vindresursen eftersom mer förnybar energi kan utvinnas inom det verksamhetsområde som redan omfattas av Grundtillståndet. 5.4 Platsval Området har bedömts lämplig för etablering av en vindkraftsanläggning i Grundtillståndet. De förändringar som denna ansökan avser påverkar inte den bedömningen. 6. Samråd Samråd avseende de ansökta ändringarna, i enlighet med 6 kap miljöbalken, har genomförts. Se MKB avsnitt 1.4 och bilaga 1.

8 8(8) 7. Övrigt Ombudsfullmakt bifogas, se Bilaga 4. Malmö den 2 juli 2015 SANDTJÄRNBERGET VINDKRAFT AB, genom Bo Hansson (enligt fullmakt) Martin Johansson (enligt fullmakt) Bilagor 1. Miljökonsekvensbeskrivning 2. Karta över tillståndsgivna verkspositioner 3. Beräkning av avvecklingskostnader 4. Ombudsfullmakt

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Ängersjökölen Vindkraft AB, 556805-7631 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5402-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen 871 86 Härnösand Tillsänds även för kännedom via e-post: Länsstyrelsen Gävleborg Ljusdals kommun Ånge kommun E.ON Wind Sweden AB 205 09 Malmö

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö

DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Växjö Mål nr M 3053-11 KLAGANDE 1. Margareta Dahlman Odens väg 2 612 34 Finspång 2. Preben Jorgensen c/o Vibeke Pilmark Tolvmanshemmet,

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060307 DOM 2016-11-11 Stockholm Mål nr M 6826-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-01-22 i mål M 2822-15, se bilaga

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-10-08 meddelad i Växjö Mål nr M 4665-14 KLAGANDE Söderköping Vind AB Trollsjövägen 167 237 33 Bjärred Ombud: Advokaterna Hans-Anders Odh och Ulrika Nordenvik

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län Miljökonsekvensbeskrivning Produktion: Enetjärn Natur AB 2015 2015-07-02 Detta dokument är en inlaga i NV Nordisk

Läs mer

Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN. Sökande Eolus Vind AB Box Hässleholm

Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN. Sökande Eolus Vind AB Box Hässleholm Vi projekterar, bygger, säljer och förvaltar vindkraft 2014-01-30 Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökande Eolus Vind AB Box 95 281 21 Hässleholm

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Gubbaberget, Ljusdals kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Gubbaberget, Ljusdals kommun Länsstyrelsen i Dalarnas Län Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5404-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Gubbaberget, Ljusdals kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Sandtjärnberget i Härjedalens kommun, Jämtlands län

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Sandtjärnberget i Härjedalens kommun, Jämtlands län Ändring av tillstånd för vindkraft vid Sandtjärnberget i Härjedalens kommun, Jämtlands län Miljökonsekvensbeskrivning Produktion: Enetjärn Natur AB 2015 Detta dokument är en inlaga i NV Nordisk Vindkraft

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr M 216-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-12 i mål nr M 4623-14, se bilaga KLAGANDE OCH

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060105 2018-05-14 Stockholm Mål nr M 9183-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr, se bilaga A PARTER Klagande Blåsmark

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG. Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG Fortsatt avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med avseende Lyckås Vindkraftpark i Jönköpings kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. LOKALISERINGSUTREDNING...

Läs mer

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län Samrådsunderlag: utkast till miljökonsekvensbeskrivning (MKB) med förslag till vidare arbete Produktion: Enetjärn

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund

DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-06-25 meddelad i Östersund Mål nr M 225-13 KLAGANDE 1. Härnösands kommun, Samhällsnämnden 871 45 Härnösand 2. Kramfors kommun, Miljö- och byggnämnden

Läs mer

Svartåsens vindpark. Projektbeskrivning

Svartåsens vindpark. Projektbeskrivning Svartåsens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING SVARTÅSEN 2/7 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M 4641-18 Med hänvisning till Vattenfall Vindkraft Sverige AB:s ( Vattenfall ) överklagande

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

ANSLUTNINGSÖVERKLAGANDE

ANSLUTNINGSÖVERKLAGANDE 12 april 2016 Till Svea hovrätt Mark- och miljööverdomstolen ANSLUTNINGSÖVERKLAGANDE Klagande: Cementa Aktiebolag, 556013-5864 Cementvägen 1 541 21 Skövde Ombud: Advokaterna Bo Hansson och Martin Johansson

Läs mer

MANNHEIMER SWARTLING

MANNHEIMER SWARTLING MANNHEIMER SWARTLING Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-1796-2013; angående tillstånd till att uppfora och driva en gruppstation för vindkraft inom Lycksele

Läs mer

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande.

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande. Till Länsstyrelsen i Dalarnas län Miljöprövningsdelegationen 791 84 Falun Vindkraftprojekt Hälsingeskogen: komplettering Dnr 551-7900-2013 Bergvik Skog AB (nedan Sökanden eller Bergvik) får inkomma med

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR MUNKFLOHÖGEN VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR MUNKFLOHÖGEN VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN Munkflohögen AB 2013-10-10 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 TILLSTÅND

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

02322-000754 NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 SE- 411 04 Göteborg T +46 (0)313 395 960 F +46 (0)313 395 969 E info@nordiskvindkraft.se www.nordiskvindkraft.se Anders Bjerkhoel (för fastighetsägare

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kompletterande handlingar till följande ärenden: 8 Kommunstyrelsens ekonomiska månadsrapport efter november 2015 24 Länsstyrelsen i Kronobergs läns remiss

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad Vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-11-17 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prop 2008/09:146 Tillstånds- och villkorsskrivning 2 Slopad dubbelprövning

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Uppförande av vindkraftverk på fastigheten Dal 1:1 Gåsevadsholm Fideikommiss AB avser att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och planoch

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Sandtjärnberget i Härjedalens kommun, Jämtlands län

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Sandtjärnberget i Härjedalens kommun, Jämtlands län Ändring av tillstånd för vindkraft vid Sandtjärnberget i Härjedalens kommun, Jämtlands län Samrådsredogörelse Produktion: Enetjärn Natur AB 2015 Om samrådsredogörelsen Samrådsredogörelsen har sammanställts

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället En utredning utförd av Rabbalshede Kraft på uppdrag av Power Väst 2016-11-22 Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället 1 (12) Fiktiv nybyggnad av vindpark

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län Ändring av tillstånd för vindkraft vid Ängersjökölen i Härjedalens kommun, Jämtlands län Produktion: Enetjärn Natur AB 2015 Samrådsredogörelse Om samrådsredogörelsen Samrådsredogörelsen har sammanställts

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till uppförande och drift av vindkraftanläggning på Rödeneplatån, Alingsås och Vårgårda kommuner

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till uppförande och drift av vindkraftanläggning på Rödeneplatån, Alingsås och Vårgårda kommuner Länsstyrelsen i Västra Götalands län Miljöprövningsdelegationen YTTRANDE Dnr 551-23488-2012; angående ansökan om tillstånd till uppförande och drift av vindkraftanläggning på Rödeneplatån, Alingsås och

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-03-17 Handläggning i parternas utevaro Mål nr M 1333-11 Aktbilaga 508 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning Degerhamn Stenbrottet vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING DEGERHAMN STENBROTTET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa.

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN Raftsjö Vind AB 2013-10-17 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Lennart Nygren (S)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Lennart Nygren (S) 2014-02-13 1 (6) Plats och sammanträdestid Sessionssalen, Hultsfred, torsdagen den 13 februari 2014, kl. 10.00-10.30 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Enhet 3:2 DOM 2012-06-05 meddelad i Växjö Mål nr M 1005-12 KLAGANDE 1. Roland Lindgren Måletorpet Breviken 1 575 91 Eksjö 2. Rune Lindgren Måletorpet 575 91 Eksjö

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK 2013-09-05 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Kullboarp Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg 5 anställda

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson MKB och alternativredovisning Börje Andersson 1 Syfte med MKB Syftet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning är att ge ett bättre underlag för ett beslut. (Prop. 1997/98:45, sid 271, 6 kap,3 MB)

Läs mer

Miljöbalken. Introduktion till en effektiv tillämpning av miljöbalken. Jönköping, 18 februari 2015

Miljöbalken. Introduktion till en effektiv tillämpning av miljöbalken. Jönköping, 18 februari 2015 Miljöbalken Introduktion till en effektiv tillämpning av miljöbalken Jönköping, 18 februari 2015 Agenda Miljöbalkens krav och möjligheter. Praktiska frågor och regler avseende tillstånds- och anmälningsplikt,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 september 2012 Ö 3238-10 SÖKANDE 1. BA 2. KB 3. AB 4. HB 5. ÖB 6. SB 7. ID 8. SD 9. EF 10. LF 11. EG Dok.Id 68236 HÖGSTA DOMSTOLEN

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Tillståndsprocessen och dagsläget länet 2014-09-20 Anna-Lena Olsson, miljöhandläggare, Länsstyrelsen i Hallands län anna-lena.k.olsson@lansstyrelsen.se Tfn: 010-224 33 22

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter

Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter En beskrivning av tillståndsprocessen MILJÖSKYDDSENHETEN Senast uppdaterad: 2009-01-20 Tillståndsprövning av miljöfarliga verksamheter Miljöbalken Miljöbalken

Läs mer

Vattenfalls vindkraftprojekt

Vattenfalls vindkraftprojekt Vattenfalls vindkraftprojekt Kort om Vattenfall Vattenfall är en av Europas största elproducenter och den största producenten av fjärrvärme. Netto försäljning 2011: 181,040 miljarder kronor 7.7 miljoner

Läs mer

DOM 2013-12-16 Stockholm

DOM 2013-12-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2013-12-16 Stockholm Mål nr P 3174-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-12 i mål nr P 167-13, se bilaga KLAGANDE Krokek Vind AB Ombud:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2019-01-17 Stockholm Mål nr M 1789-18 Sid 1 (7) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-02-01 i mål nr M 4594-17,

Läs mer

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5638-11 Dok.Id 289490 KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. 6. Bostadsrättsföreningen Pungpinan 7. Bostadsrättsföreningen Segelskutan 8. 9. 10. 11. 12.

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG. Samråd avseende ändring av tidigare inlämnad tillståndsansökan för vindpark Blisterliden, Skellefteå kommun, Västerbottens län

SAMRÅDSUNDERLAG. Samråd avseende ändring av tidigare inlämnad tillståndsansökan för vindpark Blisterliden, Skellefteå kommun, Västerbottens län SAMRÅDSUNDERLAG Samråd avseende ändring av tidigare inlämnad tillståndsansökan för vindpark Blisterliden, Skellefteå kommun, Västerbottens län 5 Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter 1 2 Bakgrund

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Stöllsäterberget Samrådsunderlag för ändringstillstånd

Stöllsäterberget Samrådsunderlag för ändringstillstånd Vindkraftspark Stöllsäterberget Samrådsunderlag för ändringstillstånd December 1 Inledning wpd Scandinavia AB har tillstånd att uppföra en vindkraftsanläggning med maximalt 15 vindkraftverk på Stöllsäterberget

Läs mer

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR Länsstyrelsen i Östergötland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR 551-13145-16 I e-post från Länsstyrelsen den 23 oktober 2017 ombads Vattenfall

Läs mer

Teknikutveckling och juridiken vad ger miljöbalken för utrymme? Peter Ardö Stockholm den 29 maj 2018

Teknikutveckling och juridiken vad ger miljöbalken för utrymme? Peter Ardö Stockholm den 29 maj 2018 Teknikutveckling och juridiken vad ger miljöbalken för utrymme? Peter Ardö Stockholm den 29 maj 2018 1 Teknikutveckling, repowering m m Begreppet repowering finns inte i miljöbalken Idag pratar jag om

Läs mer

Repowering vindkraft Effektivisering genom utbyte av befintlig teknik

Repowering vindkraft Effektivisering genom utbyte av befintlig teknik 6 december 2018 Repowering vindkraft Effektivisering genom utbyte av befintlig teknik Vägen till beslut Andreas Johansson, Länsstyrelsen Västra Götaland, miljöprövningsenheten Uppdateringar i karttjänsten

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 2018-10-02 Stockholm Mål nr M 9618-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-10-03 i mål nr M 36-17, se

Läs mer

I denna inbjudan ges en kortare beskrivning av projektet. En samråds-mkb med bilagor finns tillgänglig på HS Kraft AB:s webbplats www.hskraft.

I denna inbjudan ges en kortare beskrivning av projektet. En samråds-mkb med bilagor finns tillgänglig på HS Kraft AB:s webbplats www.hskraft. Malmö den 12 februari 2015 Furuby Vindbrukspark Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken Denna information går ut till fastighetsägare inom ca 1,5 km från det aktuella projektområdet, sakägare och andra

Läs mer

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Utställningen ger aktuell information om projektet - Vad har skett sedan samrådet - Utförda inventeringar och undersökningar - Kommande inventeringar

Läs mer

DOM 2014-06-04 Stockholm

DOM 2014-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2014-06-04 Stockholm Mål nr M 11664-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-09 i mål nr M 2271-13, se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Utvecklingsavdelningen Björn Wadefalk Telefon: 366 40 19 E-post: bjorn.wadefalk@vastra.goteborg.se Remiss Vindplats Göteborg Vinga Vind

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Vargträsk i Lycksele och Åsele kommuner, Västerbottens län

Ändring av tillstånd för vindkraft vid Vargträsk i Lycksele och Åsele kommuner, Västerbottens län Ändring av tillstånd för vindkraft vid Vargträsk i Lycksele och Åsele kommuner, Västerbottens län Samrådsunderlag: utkast till miljökonsekvensbeskrivning (MKB) med förslag till vidare arbete Produktion:

Läs mer

Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet

Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet Lång tillståndsprocess för miljöfarlig verksamhet För fyra år sedan samlades femton miljölagar ihop till en miljöbalk. Den styr nu hur miljöfarlig verksamhet får bedrivas och hur man söker tillstånd för

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2012-11-30 Stockholm Mål nr P 78-12 Sid 1 (6) Dok.Id 1035782 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-12-14 i mål nr P 3189-11, se bilaga

Läs mer

Avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med särskilt berörda, föreningar, organisationer och allmänhet för Lyckås Vindkraftspark

Avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med särskilt berörda, föreningar, organisationer och allmänhet för Lyckås Vindkraftspark 2019-02-07 Avgränsningssamråd enligt 6 kap 29 miljöbalken med särskilt berörda, föreningar, organisationer och allmänhet för Lyckås Vindkraftspark Agenda 1. Presentation Kraftö 2. Varför vindkraft? 3.

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning Hornamossens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Nya regler för vindkraft

Nya regler för vindkraft Nya regler för vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-12-01 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prövning av vindkraft Prop 2008/09:146 Prövning av vindkraft

Läs mer

Gärdshyttan Vind AB, Södermalmsvägen 24, Finspång

Gärdshyttan Vind AB, Södermalmsvägen 24, Finspång 1 Länsstyrelsen i Örebro län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökande: Kontaktperson: Saken: Gärdshyttan Vind AB, Södermalmsvägen 24, 612 40 Finspång Eric Paulsson, Vindkraft-Gruppen

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer