Veckans råvarubrev. Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veckans råvarubrev. Inledning"

Transkript

1 Veckans råvarubrev Måndag 9 september 2013 Aktuella priser: Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 5% EL S / BULL EL X4 S Naturgas BEAR NATGAS X4 S 9% Neutral Guld Neutral Neutral Platina Neutral Neutral Palladium Neutral Neutral Silver Neutral Neutral Koppar KOPPAR S 1% Neutral Aluminiuim ALUMINIUM S 0% Neutral Zink ZINK S -1% ZINK S Nickel Neutral Neutral Kaffe Neutral Neutral Socker Neutral SOCKER S Kakao Neutral Neutral Vete Neutral Neutral Majs Neutral Neutral Rapsfrö BEAR RAPS X4 S -5% BEAR RAPS X4 S Sojabönor BEAR SOJA X4 S -7% BEAR SOJA X4 S Råvarumarknaden RAVAROR S 1% RAVAROR S *) Avkastningen lämnar vi blank här eftersom det har varit ett två månaders uppehåll. Generellt sett har dock rekommendationerna varit lyckosamma med kraftiga nedgångar i priset på t ex spannmål och oljeväxter och prisuppgång på basmetaller. Inledning Styrkan i elmarknaden förvånar oss inte. En lång position i elpriset är vår främsta rekommendation. Förhoppningsvis får vi en rekyl nedåt i veckan. Det är i så fall ett bra tillfälle att komma in i marknaden till ett bra pris. Det är möjligt att trenden i elpriset kommer att vara uppåtriktad under lång tid.

2 SEB Veckobrev råvaror 2 (30) En annan råvara, som står på gränsen till trendvändning är socker. Produktionen har varit större än konsumtionen i tre år, men nu kommer rapporter om att den här perioden tidigare än väntat är snart är över. Vi rekommenderar därför köp av SOCKER S. Som ytterligare tecken på att världsekonomin är på väg att återhämta sig kom PMI för UK, Kina och USA in starkare i veckan som gick på 57.2 (54.8), 51 (50.3) och 55.7 (55.4), respektive. Det var alltså mer positiva förväntningar hos inköpscheferna i alla dessa tre länder. Förra veckan kunde vi rapportera att PMI för Eurozonen blev 51.4, vilket ska jämföras med 50.3 månaden innan. I fredags var dock Non Farm Payrolls-statistiken från USA en besvikelse. Arbetslösheten sjunker visserligen en tiondels procent i USA, men det beror på att långtidsarbetslösa helt enkelt har lämnat arbetsmarknaden. Medan detta kan tolkas negativt, finns också en positiv sida för råvarumarknaden och det är att detta kan få den monetära politiken att vara expansiv längre än den annars varit. Mer pengar som trycks ut i ekonomin under längre tid, pumpar upp latent inflation ännu lite mer. Råolja Brent Oljepriset ligger vid 116 dollar per fat, strax under tekniska motstånd. Fokus är på frågan om USA ska angripa Syrien, men under ytan finns andra faktorer, som driver på. På efterfrågesidan ser vi att USA:s konsumtion av olja växer igen. Implicit efterfrågan är 3% - 4% högre jämfört med förra året och så har det varit de senaste 8 veckorna. USA:s ekonomi håller på att återhämta sig, även om fredagens Non Farm Payrolls var en besvikelse. På utbudssidan ser vi inga tecken alls på att Libyens export komma igång igen. Den senaste veckan är det framförallt de längre terminskontrakten som har stigit, vad vi i marknaden kallar för "bakänden". I diagrammet nedan ser vi hur oljeterminsmarknadens terminspriser ser ut framåt i tiden. Den brandgula kurvan visar hur det såg ut i fredags kväll och den gröna hur det såg ut veckan innan.

3 SEB Veckobrev råvaror 3 (30) Nedan ser vi utveckligen av råoljelagren i USA. 450, , , , , , , ,000 50, Vecka 5 års intervall Källa: US DOE, SEB Commodities Importen år 2013 (röd) låg förra veckan på högre än under 2012, för samma vecka. Den ligger dock under snittet för de fem åren dessförinnan.

4 SEB Veckobrev råvaror 4 (30) 12,000 10,000 8,000 6,000 4,000 2, Vecka Källa: US DOE, SEB Commodities Ur ett tradingperspektiv skulle jag vilja fortsätta vara neutral. I det korta perspektivet beror prisutvecklingen på USA-Syrien-frågan och den kan vi inte gissa svaret på. Elektricitet Nedan ser vi prisdiagrammet på det första kvartalets 2014 kontrakt. Efter vår köprekommendation vid ett pris under 40 euro, har marknaden handlat upp till strax under det tekniska motståndet vid euro / MWh. Möjligen kommer en rekyl nedåt och det är i så fall ett köptillfälle. Det finns de som undrar om de missat tåget, när priserna gått upp så kraftigt. Det har man alls inte gjort. Det är ett klassiskt misstag att inte köpa, bara för att priserna har gått upp kraftigt under kort tid. Priserna har gått ner under 2 år och 8 månader. Pristrenden uppåt kan mycket väl pågå lika länge. Fem dagars hausse innebär inte att det är för sent att ta en lång position i elmarknaden.

5 SEB Veckobrev råvaror 5 (30) När Europa lägger krisen bakom sig återkommer miljöfrågorna förmodligen till agendan. EU-kommissionen beslutade i torsdags att ge ut 12% mindre gratis utsläppsrätter avseende CO2, än vad de som sökt hade hoppats få. Detta reducerar den naturliga långa positionen i marknaden för CO2. Priset på utsläppsrätter steg med 9% under torsdagens handel till ett pris över fem euro. Detta kan utlösa en anstormning för billiga utsläppsrätter. CO2 kan snabbt ta sig upp till 8 euro per ton. El-terminer för kalenderår 2016 steg med 4% på den tyska elbörsen EEX i torsdags, som en naturlig konsekvens av prisuppgången på utsläppsrätter. Hela terminskurvan är på väg uppåt både på kontinenten och i Norden. Nedan ser vi spotkontraktet på "årskontraktet" för el, dvs vad det skulle kosta att prissäkra ett helt kalenderår. Just nu avser spotkontraktet priset för att prissäkra leverans av el under hela år Diagrammet är på dagsbasis. Även här ser vi att vi har en teknisk köpsignal, då trendlinjen bröts och prist gick förbi toppen i juli. Vi tror att det är riktigt låga priser på el just nu. Det är orsakat av riktigt låga priser på kol, bottennivåer på utlsläppsrätter och allmän lågkonjunktur. Vi har nu fått en bekräftelse på "tajmingen" av teknisk analys, vilket stärker oss i uppfattningen om att den nedgång som pågått i 2 år och åtta månader är slut och att en uppgångsfas har inletts. Hydrologisk balans har fortsatt att försämras, särskilt prognosen.

6 SEB Veckobrev råvaror 6 (30) Marginalkostnaden för att producera el bestäms av priset på kol och priset på utsläppsrätter. Nedan ser vi priset på utsläppsrätter i euro / ton. Notera de kraftiga prisuppgångarna i torsdags och i fredags. Vi rekommenderar alltså köp av el, t ex EL S eller BULL EL X4 S.

7 SEB Veckobrev råvaror 7 (30) Naturgas Naturgasprisets rekyl uppåt, vändes i nedgång i torsdags. Priset i fredags stannade på ett tekniskt stöd, Vi har ingen vy om vart priset kommer att gå den kommande veckan. Vi har haft rekommendation av BEAR NATGAS X4 S, men går nu över till neutral rekommendation. Guld & Silver Guldpriset rekylerade precis som vi skrev förra veckan, vid det tekniska motståndet. Tekniskt börjar det dra ihop sig till en kamp mellan köpare och säljare. Ovanför dagens kurs finns motståndet från början av juni. Strax under ligger stödlinjen för uppgången som började i juli. Ett brott av någon av dessa, uppåt eller nedåt, ger en anledning att handla.

8 SEB Veckobrev råvaror 8 (30) Nedan ser vi antalet troy uns i ETF:er på silver (svart linje) och i guld (gul linje). Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Prisuppgången i veckan stannade vid motståndet på 25 dollar, som nämndes i förrförra veckans brev. Den tekniska bilden är precis som för guld, det står och väger, tämligen jämt mellan "bulls" och "bears". Nedan ser vi kvoten mellan guldpriset och silverpriset.

9 SEB Veckobrev råvaror 9 (30) Platina & Palladium Platina har brutit stödet för uppgången från början av juli. Det är inte ett gott tecken. Nedan ser i kvoten mellan platina och guld. Vi ser att platina börjat handla svagare mot guld. Vi har haft en liten rekyl, men nu skulle platina faktiskt kunna förlora ytterligare mot guldet.

10 SEB Veckobrev råvaror 10 (30) Palladiumpriset är just i färd med att bryta nedåt, ur den triangel vi uppmärksammade förra veckan. Detta kan ge en anledning att gå kort palladium. Vi är för närvarande neutrala platina och palladium, men om palladium skulle falla bara något lite ytterligare, skulle vi vilja haka på och ta en kort position via BEAR PALLAD X4 S. Koppar De som tror på uppgång i kopparpriset pekar på att det ekonomiska läget i Kina håller på att förbättras och de första tecknen på en återhämtning i Europa. De ser detta som en bra anledning att köpa på nedgångar. De som tror på fortsatt nedgång i kopparpriset oroar sig för det ekonomiska hälsotillståndet i tillväxtmarknader som Indien, Brasilien, Ryssland och Indonesien. Effekten av osäkerheten har blivit en högre kursrörlighet. Vi håller mer på den grupp som tror på en uppgång i priset, eftersom fundamenta gradvis tycks förbättras. Vi tror att konsumenter av metallen också kommer att passa på att köpa på prisnedgångar. Å andra sidan hör vi också om producenter som är måna om att hedga om priserna kommer

11 SEB Veckobrev råvaror 11 (30) upp till runt 7400 dollar. Det ger oss en "range" som ligger vid 7000 till 7500 dollar per ton och det är där priset har legat. Skulle priset gå över 7500 dollar, har vi en teknisk köpsignal, men som marknaden ser ut, är det nog en bättre idé att försöka köpa nära botten på prisintervallet, dvs om priset återigen går ner mot 7000 dollar. Den allmänna uppfattningen i marknaden är att överskottet kommer att bli 408,000 ton nästa år. Det är den högsta nivån på överproduktion i förhållande till konsumtion sedan år Baserat på en survey av 15 analytiker väntas innevarande år ha en överproduktion på 167,000 ton. Detta är 2% av total produktion. Ökad produktion har varit väntad i flera år. Kinas drag i efterfrågan skulle förr eller senare följas av mer produktion. I takt med att Kinas råvaruefterfrågan planar ut, kommer produktionen i kapp. Nedan ser vi kopparpriset och lagernivån vid LME. Notera stödet strax under dagens prisnivå och brottet av den nedåtgående kortsiktiga trenden. Det är en svårtolkad bild och vi rekommenderar neutral position. Aluminium Prisuppgången orkade inte igenom 55-dagars glidande medelvärde. Man ser då och då att detta fungerar som ett motstånd, antagligen för att handlare tittar på det och att det attraherar säljordrar när priserna kommer nedifrån upp mot det. Man skulle kunna tänka sig att diagrammet uppvisar en klassisk så kallad "head and shoulders" formation, med huvudet vid toppen år 2011 och nacklinjen vid 1900 dollar. I så fall är prisobjektivet på nedsidan vid samma bottennivå som i början av år 2009, dvs ca 1300 dollar. Trenden är faktiskt nedåtriktad just nu. Stöd finns vid 1800 dollar. Går priset under den nivån skulle vi vilja vara korta, dvs köpta BEAR ALU X4 S.

12 SEB Veckobrev råvaror 12 (30) Vi har neutral rekommendation, tidigare köp. Zink Priset på zink har i nästan två års tid legat inom ett intervall mellan dollar per ton och 2200 dollar per ton, som vi ser nedan. Den röda linjen visar lagren av zink vid LME. Vi ser att marknaden börjat komma mer i balans. De rekordstora lagren har börjat minska. Vi fortsätter med en försiktig köprekommendation, av ZINK S.

13 SEB Veckobrev råvaror 13 (30) Nickel Nickelpriset höll sig stabilt i jämförelse med andra basmetaller när marknaden föll i mitten av den gångna veckan. Enligt Macquarie ligger de senaste priserna för Nickel Pig Iron (NPI) med 8-13% nickelinnehåll 600 dollar över LME-noteringen. Det är första gången sedan 2012 som detta sker. Just nu är det verkliga nickelinnehållet närmare 15% i NPI, högre än vad det var i juli. I juni låg priset på NPI 2500 dollar under LME-noteringen. Enligt samma källa, kan detta tyda på att utbudet av NPI äntligen håller på att minska. Detta skulle, åtminstone i teorin, kunna innebära högre pris på nickel. Frågan är om detta är början på en länge efterlängtad förbättring i nickelmarknadens tillstånd. Det kanske är ett tidigt tecken. En blick på lagren och lagerutvecklingen vid LME visar att marknaden har en lång väg tillbaka till balans att gå. Nickel stack ut i veckan som gick och visade förvånande styrka. Tekniskt har vi ett stöd vid det lägsta priset under år 2013, som är 13,298 dollar / ton. Vi ser också att det finns en motståndslinje från toppen under 2011 som ännu inte är bruten. Än så länge är den tekniska trenden nedåt, men priserna är sannolikt nära botten. Jordbruksprodukter - inledning På torsdag kommer dock september månads WASDE-rapport och den kan ge viss vägledning. Redan den 17 september publicerar FAS en rapport på arealen och den kan också ge viktig vägledning för marknaden. Vi har sammanställt analytikerkårens estimat på WASDE-rapporten och du ser den nedan: Average estimate Forecast interval Corn, bill bushels Corn Yield, bu/acre Soybeans, bill bushels Soybean Yield, bu / acre Vete November vetet på Matif höll sig över stödlinjen, men backade större delen av veckan. I EU trycker fortfarande lantbrukarna på sin fysiska spannmål.

14 SEB Veckobrev råvaror 14 (30) Decemberkontraktet på CBOT tycks ha ett stöd strax under dagens pris. Stödet ligger vid 640 cent ungefär. Priset studsade upp från den nivån mot slutet av veckan. Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete. Det är den enda marknad som det är intressant att sälja långa terminer på, eftersom det är contango och nästan alltid är det.

15 SEB Veckobrev råvaror 15 (30) Dessutom ser utvecklingen i EU:s nya lagförslag om värdepappersmarknaden, Mifid 2 och Mifir ut att slå hårt mot Matif som marknadsplats. Lagförslaget kommer att göra det så dyrt att handla terminer inom EU att Matif omöjligen kommer att kunna stå sig i konkurrensen med de amerikanska börserna. Tisdagens Crop Progress från USDA visar att skörden av amerikanskt vårvete fortsätter att avancera i raskt takt. För de 6 stater som rapporterar så är nu 64% av skörden avklarad, en ökning från förra veckans 42% men något under det 5-åriga genomsnittet på 69% och väl under förra årets 93% vid den här tiden. 70% klassas som good/excellent, en ökning från förra veckans 67%. Egypten har köpt ytterligare ton vete för leverans i början av oktober, vilket gör att totalen för den veckan uppgår till t. Ungefär samma fördelning som förra gången med t ryskt vete, t rumänskt vete och resten från Ukraina. Det franska vete som offererades ligger fortfarande över i pris, dock något lägre än förra tendern. Inga offerter lämnades för amerikanskt vete. Den ryska regeringen uppger att det kan vara svårt att hålla fast vid en exportsiffra på mt för 2013/14 på grund av hög produktion i länderna kring Svarta Havet och deras konkurrens på den internationella marknaden. Buenos Aires Grain Exchange rapporterade i veckan att den 45% av vete är i mycket bra kondition, men att veteområdena var torra. De sade också att 90% av kornarealen var i gott eller väldigt gott skick. IGC (International Grains Council) kom med sin rapport i förra veckan och har ökat sitt estimat för den globala spannmålsproduktionen 2013/14 med 9 mt till 1929 mt. Stora skördar av bl.a vete och majs bidrar till en förväntad ökning med 8% på årsbasis från 2012 års produktion då torka drabbade stor del av grödorna. Utgående lager förväntas öka med 37 mt på årsbasis till 365 mt, vilket framförallt återspeglar högre utgående lager för majs (+29 mt y/y).

16 SEB Veckobrev råvaror 16 (30) Källa: IGC a) Wheat and coarse grains b) Argentina, Australia, Canada, EU, Kazakhstan, Russia, Ukraine, US För vete indikeras en global produktion på 691 mt, vilket börjar närma sig rekordnivån under 2011/12, som en följd av uppjusteringar för EU, Kazakstan, Ukraina och Kanada. Den stabila efterfrågan på vete, delvis på grund av kvalitetsproblem i Kina, har gett fortsatt stöd åt priserna. Dock förväntas en marginell ökning av utgående lager 2013/14, som nu estimeras till 176 mt inklusive en viss återhämtning hos de stora exportörerna. Utgående lager i USA förväntas däremot sjunka till den lägsta nivån på 6 år (15 mt) Källa: IGC b) Argentina, Australia, Canada, EU, Kazakhstan, Russia, Ukraine, US Även FAO / AMIS kom med sin rapport nu i veckan och de har justerat upp sin prognos för den globala veteproduktionen 2013/14 med 6 mt till 710 mt, som en följd av förbättrade utsikter i EU och OSS samt mer gynnsamma utsikter i Australien, Argentina och Kanada. Utgående lager beräknas öka med ca 8%, där merparten är koncentrerad till EU, Kina och OSS-länderna. Utsikterna är gynnsamma på det norra halvklotet där skörden av höstvete nu är avklarad och där skörden av vårvete påbörjats. USA, Kanada, Ryssland och Kazakstan visar på goda prognoser för vårvete, men den slutliga avkastningen kommer att vara beroende av gynnsamt väder under den kommande månaden. Samma sak gäller för södra halvklotet där t.ex Australiens grödor är i stort behov av regn den närmsta tiden då det finns en viss oro över torkan i delar av landet. Även Argentina är i behov av mer nederbörd. I Brasilien har frost orsakat betydande skador på sina ställen.

17 SEB Veckobrev råvaror 17 (30) Källa: FAO / AMIS Majs Majspriset (december 2013) föll tillbaka i veckan som gick och befinner sig alltjämt i negativ trend. Tidiga skörderapporter från södra USA visar på högre avkastning än väntat. Etanolefterfrågan har planat ut. Kinas CNGOIC nämnde dock i veckan en importpotential om mt. Tisdagens Crop Progress från USDA gav fortsatta nedjusteringar gällande tillståndet för den amerikanska majsen. För de 18 stater som rapporterar så klassas nu 56% som good/excellent, ner 3% från veckan innan men fortfarande över förra årets torka-drabbade 22% samt över det 5-åriga genomsnittet på 55%. I Iowa tillhör endast 39% av grödorna kategorin good/excellent, medan omkring 57% respektive 66% tillhör denna kategori i Illinois och Indiana. Siffran för good/excellent i Indiana och Iowa har justeras ned med 6% respektive 5% från veckan innan.

18 SEB Veckobrev råvaror 18 (30) Andelen majs som har uppnått mjölmognad uppgår till 42%, en ökning från förra veckans 23%. Förra året under torkan så låg siffran på 84% vid den här tiden, men det 5-åriga genomsnittet för samma datum ligger på 61%. Runt 46% av grödorna i Illinois har nått detta utvecklingsstadium, en ökning från 29%, medan siffran för Indiana ligger på 47%, upp från 22% veckan innan. Informa Economics Inc, en analysfirma baserad i Tennessee, skrev i en rapport i fredags att de väntar sig att global majsproduktion kommer att uppgå till 955 mt under 2013/14. De sänkte därmed sitt estimat från mt, som de publicerade förra månaden. IGC rapporterade i veckan som gick. Den globala produktionen av majs beräknas uppgå till 945 mt, en ökning med 3 mt sedan IGC s förra rapport och en ökning med 10% på årsbasis. Revideringen sker trots en förväntad lägre produktion i Sydamerika, vilket istället gynnar sojabönor, men baseras på högre produktion i USA. Källa: IGC c) Argentina, Brazil, Ukraine, US FAO justerar upp estimatet för den globala produktionen av majs till 983 mt från den tidigare prognosen på 972 mt, främst på grund av större skördar i Argentina och förbättrade utsikter för EU och Ukraina. Utgående lager beräknas öka med 30% från ingående lager, och USA står för merparten av denna ökning där lagren kan komma att stiga med 27 mt eller 146%. Överlag är utsikterna för grödorna goda. I USA klassas cirka hälften som good/excellent, och trots torrt och varmt väder under augusti så förväntas en jätteskörd till stor del på grund av utökad areal. Även i Kanada och EU är prognoserna gynnsamma, med undantag av bl.a norra Italien, Slovenien och Kroatien där sen sådd och varma temperaturer påverkat grödorna negativt. Även i övriga delar världen, såsom Ryssland, Kina, Ukraina och Brasilien är utsikterna goda.

19 SEB Veckobrev råvaror 19 (30) Källa: FAO / AMIS Som nämnt ovan behåller vi alltså förra veckans neutral-rekommendation. Sojabönor Novemberkontraktet på sojabönor pendlade i veckan som gick mellan den tekniska stödnivån 1350 och det tekniska motståndet 1409 cent / bushel. Vi tror att uppgången är klar och att de som tror på nedgång har de starkare korten. Brasiliens skörd är nu bara 4 månader bort. Informa Economics i Tennessee skickade ut sin senaste månatliga prognos på sojaskörden 2013/14 i fredags. Sedan förra månaden har de sänkt estimatet för global produktion från 288 mt till 285 mt. Det är en mycket marginell minskning. Sojamarknaden är naturligt uppdelad på sojamjöl och sojaolja och det är två helt olika världar. Efterfrågan på sojamjöl är stark, medan världen har mer än nog av vegetabiliska oljor. Nedan ser vi prisutvecklingen på sojamjöl i dollar per short ton.

20 SEB Veckobrev råvaror 20 (30) Och nedan ser vi den mycket baissigare utvecklingen på sojaoljan. Tisdagens Crop Progress från USDA visade även på fortsatta nedjusteringar för sojabönor. 54% klassas nu som good/excellent, ner från förra veckans 58% men fortfarande över förra årets 30% och genomsnittet på 55%. De senaste veckornas varma och torra väder har framförallt drabbat de stora producenterna i Istaterna där andelen good/excellent faller tillbaka med 5-8%, och det enbart under förra veckan. I Illinois och Indiana klassas 52% resp. 62% som good/excellent, medan endast 39% av Iowas grödor tillhör denna kategori. 92% av sojabönorna har uppnått stadiet baljsättning, en ökning från förra veckans 84%. Förra året vid den här tiden låg siffran på 98% och det 5-åriga genomsnittet ligger på 96%.

21 SEB Veckobrev råvaror 21 (30) IGC rapporterade i veckan som gick. För sojabönor förväntas en global produktion på rekordhöga 280 mt för 2013/14, en ökning med 4% på årsbasis, framförallt tack vare estimerade jätteskördar i Sydamerika. Produktionen i USA justeras ner från tidigare prognos på 93.1 mt till 88.6 mt, vilket fortfarande är en ökning med 8% på årsbasis och den högsta nivån sedan 2010/11. Globala lager kommer sannolikt att öka för andra året i rad. Den globala produktionen av raps / canola beräknas öka med 4% på årsbasis under 2013/14, samtidigt som utgående lager beräknas öka modest för första gången på 4 år. e) Argentina, Brazil, US Källa: IGC Enligt FAO:s rapport visar tidiga indikationer på en rekordproduktion av sojabönor 2013/2014. Högre produktion i länder som Argentina, USA, Brasilien och Indien förväntas bidra till en global produktion på 284 mt. Även lagren förväntas öka ordentligt framförallt i USA, Argentina och Brasilien. Utsikterna för grödorna är gynnsamma, även om den långvariga torkan i den amerikanska Mellanvästern skapar oro så klassas fortfarande ungefär hälften som good/excellent. I Kina är förutsättningarna goda i de norra och nordöstra delarna av landet och även i Indien finns det goda förutsättningar, trots en viss oro över alltför mycket blöta.

22 SEB Veckobrev råvaror 22 (30) Källa: FAO / AMIS Raps Rapspriset rekylerade ner mot 380 euro under veckan, efter att motståndet vid 392 euro höll. Vi tror att det kan komma en sväng nedåt, under 380 euro per ton och behåller säljrekommendation på raps. Socker Oktoberkontraktet på råsocker steg kraftigt mot slutet av veckan och testar nu motståndet för den fallande trenden från oktober förra året - se diagrammet nedan!

23 SEB Veckobrev råvaror 23 (30) Bakom detta ligger en rapport från handelsföretaget Czarnikow i London. De sade i torsdags att överskottet i marknaden kan vara mycket mindre än vad folk tror. De menade att marknaden underskattar den stimulans till ökad konsumtion som de lägre priserna ger. De sänkte estimatet på överskottet till 2 mt nästa år (som börjar i oktober), från 3.9 mt. The International Sugar Organization publicerade ett estimat för två veckor sedan på ett överskott på 4.5 mt, medan andra analytiker ligger på 4 mt i genomsnitt. Czernikow nämner också att odlingen av betor dels kommer att bli mindre och att vädret i Europa inte gynnat betodlingen i år. De sänker också estimatet för produktionen i Brasilien med 10 mt till 585 mt, för Sudeste regionen, där man odlar sockerrör (delstaterna São Paulo, Paraná, Rio, Minas Gerais). Den regionen står för 90% av Brasiliens produktion. Czarnikow höjer konsumtionstillväxten till 2.3% under 2013 och 2% nästa år. De menade att dessa estimat är konservativa. Det låga priset kan stimulera till högre konsumtionstillväxt än så. De nämner också att sockerbruken i Brasilien som alltid betalar en cent under terminspriset på socker för inlevererade sockerrör vid skörd (nu), inte gör det. Det tyder på konkurrens om råvaran. Dessutom handlas fysiskt socker nu till ett premium över terminsnoteringen i New York - även det ett tecken på att marknaden är starkare än vad man kan tro. Vi förstår ekonomin bakom detta resonemang och eftersom dessa tecken absolut kan tolkas som att ekonomin håller på att vända, gör vi en försiktig justering av vår rekommendation från att ha varit neutral under lång tid, till köp. Vi rekommenderar SOCKER S, men den som vill ta mer risk, kan välja BULL SOCKER X4 S. Kaffe Medan den fallande trenden i socker ser ut att vara på sluttampen, ser vi ännu inte det i kaffemarknaden. Prisfallet har varit stort. Nedan ser vi prisutvecklingen på spotkontraktet de senaste fem åren.

24 SEB Veckobrev råvaror 24 (30) Och nedan ser vi decemberkontraktets prisutveckling det senaste året. Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.

25 SEB Veckobrev råvaror 25 (30) SEB:s råvarucertifikat Råvarucertifikat utan hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år RAVAROR S SEB CI ER % 6% 4% 0% RAVARORE S SEB CI ER % 6% 2% 0% EL S El % 9% 1% -2% OLJA S Olja % 8% 16% 8% NATGAS S Naturgas % 5% -13% 0% GULD S Guld % 7% 0% -20% SILVER S Silver % 21% 7% -28% PLATINA S Platina % 3% 0% -8% PALLADIUM S Palladium % -5% -7% 0% KOPPAR S Koppar % 3% -3% -12% ALUMINIUM S Aluminium % 1% -8% 0% ZINK S Zink % 2% -4% 0% NICKEL S Nickel % 1% -8% 0% VETE S Vete % 2% -8% -13% MAJS S Majs % 2% -17% -32% SOJABO S Sojabönor % 17% 5% -9% RAPS S Rapsfrö % 7% -11% 0% KAFFE S Kaffe % -2% -10% -36% KAKAO S Kakao % 8% 13% -5% SOCKER S Socker % 2% 1% -18%

26 SEB Veckobrev råvaror 26 (30) BULL Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BULL GULD X2 S Guld X2-2% 14% -2% -38% BULL GULD X4 S Guld X4-4% 28% -10% -67% BULL SILVER X4 S Silver X4 2% 102% 2% -85% BULL PLATIN X4 S Platina X4-9% 11% -9% -41% BULL PALLAD X4 S Palladium X4-20% -22% -36% 0% BULL EL X2 S El X2 9% 19% -1% -9% BULL EL X4 S El X4 22% 37% -8% -31% BULL OLJA X2 S Olja X2 2% 17% 34% 15% BULL OLJA X4 S Olja X4 4% 34% 73% 20% BULL NATGAS X4 S Naturgas X4-10% 19% -50% 0% BULL ALU X2 S Aluminium X2 0% 0% -17% 0% BULL ALU X4 S Aluminium X4 0% -1% -34% 0% BULL KOPPAR X2 S Koppar X2 1% 5% -9% 0% BULL KOPPAR X4 S Koppar X4 2% 7% -21% 0% BULL NICKEL X2 S Nickel X2 1% 0% -18% 0% BULL NICKEL X4 S Nickel X4 3% -2% -37% 0% BULL ZINK X2 S Zink X2-2% 3% -10% 0% BULL ZINK X4 S Zink X4-4% 3% -22% 0% BULL VETE X4 S Vete X4 3% 9% -33% -52% BULL MAJS X4 S Majs X4-12% -1% -59% 0% BULL SOJA X4 S Sojabönor X4 5% 78% 13% 0% BULL RAPS X4 S Rapsfrö X4 3% 27% -42% 0% BULL KAFFE X4 S Kaffe X4 4% -14% -44% 0% BULL SOCKER X4 S Socker X4 8% 3% -5% 0%

27 SEB Veckobrev råvaror 27 (30) BEAR Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BEAR GULD X2 S Guld X2 2% -13% -2% 32% BEAR GULD X4 S Guld X4 4% -25% -10% 56% BEAR SILVER X4 S Silver X4-7% -59% -45% 38% BEAR PLATIN X4 S Platina X4 9% -15% -12% -18% BEAR PALLAD X4 S Palladium X5-5% -26% 57% 0% BEAR EL X2 S El X2-11% -17% -3% -9% BEAR EL X4 S El X4-22% -34% -13% -33% BEAR OLJA X2 S Olja X2-2% -15% -27% -28% BEAR OLJA X4 S Olja X4-5% -28% -48% -52% BEAR NATGAS X4 S Naturgas X4 9% -20% 39% 0% BEAR ALU X2 S Aluminium X2 0% -1% 17% 0% BEAR ALU X4 S Aluminium X4-1% -3% 32% 0% BEAR KOPPAR X2 S Koppar X2-1% -4% 5% 0% BEAR KOPPAR X4 S Koppar X4-3% -10% 6% 0% BEAR NICKEL X2 S Nickel X2-2% -1% 16% 0% BEAR NICKEL X4 S Nickel X4-3% -4% 27% 0% BEAR ZINK X2 S Zink X2 2% -3% 9% 0% BEAR ZINK X4 S Zink X4 3% -7% 14% 0% BEAR VETE X4 S Vete X4-2% -11% 43% 53% BEAR MAJS X4 S Majs X4 13% -13% 82% 0% BEAR SOJA X4 S Sojabönor X4-7% -50% -28% 0% BEAR RAPS X4 S Rapsfrö X4-5% -26% 57% 0% BEAR KAFFE X4 S Kaffe X4-5% 6% 29% 0% BEAR SOCKER X4 S Socker X4-8% -5% -6% 0% Råvarucertifikat med hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år LONG GULD D S Guld % 18% -1% -36% LONG OLJA D S Olja % 15% 32% 17% LONG KOPPA D S Koppar % 8% -11% -27% LONG VETE D S Vete % 5% -15% -23%

28 SEB Veckobrev råvaror 28 (30) Råvarucertifikat med omvänd hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år SHORT OLJA A S Olja % -9% -16% -14% SHORT OLJA D S Olja % -20% -32% -27% SHORT GULD A S Guld % -5% 1% 24% SHORT GULD D S Guld % -8% 1% 46% SHORT SILVE A S Silver % -7% -2% 18% SHORT SILVE D S Silver % -10% -3% 31% SHORT PLATI A S Platina % -2% 1% 3% SHORT KOPPA A S Koppar % -1% 3% 4% SHORT KOPPA D S Koppar % -2% 5% 9% SHORT MAJS A S Majs % -1% 17% 39% SHORT KAFFE A S Kaffe % 1% 3% 9% SHORT KAKAO A S Kakao % -4% -6% 0% SHORT SOCKE A S Socker % 0% 0% 13% SHORT SOJAB A S Sojabönor % -19% -5% 13% SHORT VETE A S Vete % -5% 17% 31% Källa: SEB Råvaruprisutveckling Ädelmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Guld XAU USD/ozt 1, % 8% -2% -18% Silver XAG USD/ozt % 22% 5% -27% Platina XPT USD/ozt 1, % 5% -2% -6% Palladium PA1 USD/ozt % -4% -9% 7% Energi Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Olja - brent CO1 USD/fat % 7% 12% 2% Bensin XB1 USc/gallon % -2% 0% -5% Gasolja QS1 USD/ton % 7% 12% -2% El 1:a kvartalet NELF4Q EUR/MWh % 8% 1% -5% Energikol API2 API21MON USD/ton % 4% -3% -17% NatGas Henry Hub NG1 USD/MMBtu % 6% -8% 27% Utsläppsrätter CO2 MOZ3 EUR/ton % 18% 33% -39% Basmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Koppar LMCADS03 USD/ton 7, % 2% -2% -7% Primäraluminium LMAHDS03 USD/ton 1, % 2% -7% -8% Nickel LMNIDS03 USD/ton 13, % 2% -7% -13% Zink LMZSDS03 USD/ton 1, % 2% -2% -1% Bly LMPBDS03 USD/ton 2, % 2% -2% 5% Järmnalm 62% Kina TSIPIO62 USD/ton % 2% 18% 54%

29 SEB Veckobrev råvaror 29 (30) Jordbruksprodukter Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Kvarnvete (EU) CA1 EUR/ton % 2% -8% -28% Chicagovete W 1 USc/bu % -2% -9% -27% Majs C 1 USc/bu % 4% -26% -38% Rapsfrö (EU) IJ1 EUR/ton % 7% -10% -26% Sojabönor S 1 USc/bu 1, % 9% -6% -18% Sojamjöl SM1 USD/sh.ton % 22% 6% -9% Sojaolja BO1 USc/pund % 3% -10% -24% Mjölk DA1 USc/pund % 1% 0% -4% Live Cattle LC1 USc/pund % 4% 4% 0% Lean Hogs LH1 USc/pund % -10% -7% 27% Ris RR1 USD/CWT % -2% -3% 7% Softs Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Arabica kaffe KC1 USc/pund % -3% -12% -28% Kakao CC1 USc/pund 2, % 7% 8% -7% Bomull CT1 USc/pund % -3% -2% 10% Socker SB1 USc/pund % 1% 2% -11% Index, växelkurser, med mera Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år SEBs Råvaruindex SEBCIER USD % 6% 2% -6% DJ UBS råvaruindex DJUBS USD % 4% 0% -11% S&P GSCI råvaruindex SPGSCIP USD % 5% 7% -1% OMXS30 aktieindex OMX SEK 1, % 0% 5% 17% USDSEK USDSEK SEK 6.63 EURSEK EURSEK SEK 8.74 EURUSD EURUSD USD 1.32, SEB KONTAKT Torbjörn Iwarson, Torbjorn.Iwarson@seb.se

30 SEB Veckobrev råvaror 30 (30) Källor Bloomberg, Reuters, SEB Villkor För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar. Risker En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på Disclaimer Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte. Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas. Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll. Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse. Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

SEB Commodities Katarina Johnsson

SEB Commodities Katarina Johnsson SEB Commodities Katarina Johnsson Är världen på väg in i en guldålder för gas? SEB Commodities Råvarucertifikat Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 Primära energikällor och

Läs mer

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 27 maj 213 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral BEAR OLJA X4 S Elektricitet Neutral

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 10 juni 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet Neutral Neutral

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 18 november 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% OLJA S Elektricitet EL S / BULL

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja Neutral 0% Stäng positionen, neutral Guld GULD

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 7 SEPTEMBER 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka

Sammanfattning: Denna vecka Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +2,74% UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,05% UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +0,18% UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index Industrimetaller:

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 PDF skapad: 2016-12-24 03:41 SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 Det var SEB - Prognoser på råvaror - Commodity en generellt lite svagare vecka för jordbruksprodukter förra veckan. De skiljde inte

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 2 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 0% EL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 11 Mars 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 6% OLJA S Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 12 maj, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja MINIS OLJA B S 5% MINIS OLJA B S Elektricitet

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 2 december 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index VECKANS RÅVARUKOMMENTARER COMMODITIES INVESTMENT SALES 2012-06-15 Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,45 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller:+

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 10 december 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Innehållsförteckning Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 3%

Läs mer

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%.

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%. Veckans råvarubrev Måndag 7 januari 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL S eller BULL EL X4 S Guld Neutral Platina

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 FED-protokollet i veckan tolkades som mindre hökaktigt, vilket fick dollarn att utvecklas lite svagare och det stärkte priser på framförallt

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 29 april 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% Neutral Elektricitet EL S eller

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 30 MAJ 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned något sedan förra veckan i Paris men upp i Chicago. Det amerikanska höstvetet har

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se 31 januari 2014-01-31 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i både Paris och Chicago. Vetet i Chicago handlas nu på lägsta

Läs mer

Veckobrev Råvaror som investering

Veckobrev Råvaror som investering 18 APRIL 2010 Veckobrev Råvaror som investering Råvarucertifikat index eller RAVARUINDEX H, sjönk med 1% den senaste veckan. Vi är positiva till råvaruindex. SHB Commodity Index Oljan hade en stark vecka,

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Neste Oil 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 6 marzo 2011 vecka 10 Marknadsöversikt

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 26 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Höstvetet i USA har nu fått varmare

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 22 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 12 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Köp BULL om råolja går under USD 105 OLJA S

Läs mer

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 5 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Veckans råvarukommentarer SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES 2011-06-08 Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,40% Energi: -1,01% Ädelmetaller: -0,31% Industrimetaller: -1,42% Jordbruk: +1,62%

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 102/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 3 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 102 OMXS 30 index 1 284,12 OMXS 30 satte 1 316 som högst den 28 november och fastnade i intervallet 1 310-1 325,

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 AUGUSTI 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned under veckan i både Chicago och Paris. Skörden av höstvete

Läs mer

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Nya ETN-er noterade idag. Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X2 S +2 gånger Nordisk elektricitet

Läs mer

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv RÅVAROR ALLMÄNT Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 13 februari 2011 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 NOK/SEK, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning vecka

Läs mer

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 24 R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden Metaller: Guld Silver

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 5 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har stigit under veckan i både Paris och Chicago. Parisvetet

Läs mer

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus.

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. Marknadsföringsmaterial Bull & Bear Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. När du bestämt dig för dubbla avkastningen Bull Du tror på en uppgång i marknaden.

Läs mer

Som en blixt från klar himmel

Som en blixt från klar himmel RÅVAROR ALLMÄNT Som en blixt från klar himmel Under veckan kom protokollet från amerikanska centralbankens senaste möte. Det väckte stort rabalder på marknaden när det tydde på oväntat högljudd opposition

Läs mer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Veckans råvarukommentarer Sammanfattning av rekommendationer TISDAG 26 JULY 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S Silver Ingen rekommendation

Läs mer

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 21 september 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Råvaror - veckobulletin

Råvaror - veckobulletin Råvaror 2010-01-18 Råvaror - veckobulletin SHB Commodity Index Råvaruindex föll med 3% förra veckan, framförallt för att råolja rekylerade från sin nya toppnotering. Jordbruksprodukterna, vete och sojabönor

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S (hög risk) eller GULD S (låg risk) Silver Ingen rekommendation

Läs mer

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet v.40 1 november 2009 Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Kraftig ökning av spannmålspriserna

Kraftig ökning av spannmålspriserna 1(5) INFORMATION 21-8-13 Enheten för handel och marknad Ida Björklund Tfn: 36-15 63 43 Mobil: 7-548 4 7 E-post: ida.bjorklund@jordbruksverket.se Kraftig ökning av spannmålspriserna Under de senaste veckorna

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 13 SEPTEMBER 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned något under veckan i både Chicago och Paris. Skörden

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 17 april 2011 vecka 16 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 12 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i Chicago men ned i Paris. Höstvetet

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 29 november 2009 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Dubai debt fear 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Mjölkkossor

Läs mer

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad 2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad Enligt USDAs senaste skördeprognos för 2003/04 väntas världsproduktionen av fodersäd slå nytt skörderekord.

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,33 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,37 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,15 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 24 april 2011 vecka 17 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Råolja 5 Guld, Bomull 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 HM, DAX 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 17 julio 2011 vecka 29

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång.

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & bear En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Ett finansiellt instruments historiska avkastning

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 22 APRIL 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago har gått upp en hel del under veckan

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 AUGUSTI 2014 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan gått upp något i både Paris och Chicago. Det

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 9 januari 2011 vecka 2

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1.6% Energi: -0.6% Ädelmetaller: +0.8% Industrimetaller: +0.1% Jordbruk: +6.3% Veckans rekommendationer: Guld: Neutral/köp

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 24 januari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Kaffe 8 Obamas hot 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 JANUARI 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago steg inledningsvis i veckan men har

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,21 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,72 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,75 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 20 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned något under veckan i både Paris och Chicago. Vete

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 8 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren ATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 PDF skapad: 2017-01-11 04:27 SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 SEB - Prognoser på råvaror - Commodity Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 MARS 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Uppgången

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Bomull 8 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex 11 Graföversikt 14 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2018

Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-05-30 Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Det svenska avräkningspriset ligger kvar på en hög nivå. Vecka 20 var det genomsnittliga priset för ungtjurar (R3)

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,26 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +6,59 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp

Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp RÅVAROR ALLMÄNT Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp Denna vecka började med en ny kalldusch, råvarunegativ makrodata. Nu i form av preliminära inköpschefssiffror som från Kina, USA och Tyskland var

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Olja 5 Guld, Naturgas 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 AstraZeneca, Assa Abloy 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 24 julio

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,10 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,28 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -2,46 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 19 MAJ 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago har gått upp något under veckan men backar

Läs mer

Har katalysatorn kommit?

Har katalysatorn kommit? RÅVAROR ALLMÄNT Har katalysatorn kommit? Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och

Läs mer

Elmarknadsrapport Q3-14

Elmarknadsrapport Q3-14 Svängiga väderprognoser Under veckan som gått har vi haft mycket osäkra prognoser som svängt varannan dag. Orsaken till detta är att vi inte har haft något stabilt högtryck över södra Europa vilket har

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 104/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 10 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 104 OMXS 30 index 1 271,00 OMXS 30 har en tid get signaler om en nedgång I och med att index varit under 1 280-nivån.

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,62 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,42 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,12 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,57 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,68 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -1,89 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,14 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,20 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,86 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Ericsson, Volvo 7 Råvaruindex 8 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 9 oktober 2011 vecka 41 Marknadsöversikt

Läs mer

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet!

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! RÅVAROR ALLMÄNT Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! Vi hade väntat oss en lugn vecka på råvarumarknaden när kineserna hade ledigt efter söndagens nyårsfest. Volymerna har visserligen varit lägre

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson,

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, 17 januari 2014-01-17 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i Paris men stigit något i Chicago. Det amerikanska höstvetet

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013 Nr 092/2013 (sid 1 av 5) Torsdagen den 14 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 092 OMXS 30 index 1 282,50 OMXS 30 stiger under torsdagen efter att ha varit ned till 1 270 som lägst under onsdagen.

Läs mer

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76 RÅVAROR ALLMÄNT Allt fokus på Syrien USA tillsammans med Storbritannien och Frankrike laddar upp för någon slags militär intervention i syfte att straffa den syriska regimen för påstådda krigsförbrytelser,

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013 Nr 090/2013 (sid 1 av 6) Torsdagen den 7 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 090 OMXS 30 index 1 293,03 OMXS 30 satte högsta noteringen i år redan den 22 oktober vid 1 301 för att sedantveka en del

Läs mer

Marknadsöversikt. 11 och 12.6. 2013 Greppa marknadenprojektet. Rikard Korkman, ombudsman, SLC

Marknadsöversikt. 11 och 12.6. 2013 Greppa marknadenprojektet. Rikard Korkman, ombudsman, SLC Marknadsöversikt 11 och 12.6. 2013 Greppa marknadenprojektet Rikard Korkman, ombudsman, SLC 1 Innehåll Titta bakåt (priskurvor, vad kan man utläsa) Titta framåt (terminspriser, höstens 2013 priser, förkalkyl)

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter februari 2018

Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-02-28 Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Under 2017 var nettoexporten av nötkött och levande djur från EU 462 000 ton till ett värde av 662 miljoner

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Tradingklubben tisdag 19 februari

Tradingklubben tisdag 19 februari RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC Tradingklubben tisdag 19 februari Tobbe Rosén John Lönnqvist www.aktivborshandel.se 1. Analysera marknaden Handla med Mini Futures 4 steg 2. Bestäm var du

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2018

Priser på jordbruksprodukter mars 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-04-04 Priser på jordbruksprodukter mars 2018 Det genomsnittliga svenska avräkningspriset på ungtjurar R3 är 13 procent högre än det genomsnittliga EU-priset.

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Majs 5 Guld, Silver

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Majs 5 Guld, Silver v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Majs 5 Guld, Silver 6 USD/SEK, NOK/SEK 7 Vete, Apple 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 29 augusti 2011 vecka

Läs mer

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan.

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan. Koppar Zink Aluminium Nickel Bly Tenn Stål Billets Järnmalm 62% Guld Silver Platina Palladium WTI olja Brent olja Henry Hub Majs Vete -CBOT Sojabönor Socker#11 Kakao Kaffe April 8, 213 Investeringsanalys

Läs mer

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & Open end certifikat Så fungerar Open end certifikat Vad kan man handla Avgifter Ett exempel - RICI Råvaruindex RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & RBS öppnar

Läs mer