Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning"

Transkript

1 Veckans råvarubrev Måndag 12 maj, 2014 Aktuella priser: Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja MINIS OLJA B S 5% MINIS OLJA B S Elektricitet EL S -3% EL S Naturgas BEAR NATGAS X4 S 18% BEAR NATGAS X4 S Guld GULD S 0% GULD S Platina BULL PLATIN X4 S -4% BULL PLATIN X4 S Palladium BULL PALLAD X4 S -7% BULL PALLAD X4 S Silver SILVER S -2% SILVER S Koppar KOPPAR S 1% KOPPAR S Aluminiuim ALUMINIUM S -1% ALUMINIUM S Zink Neutral Neutral Nickel BEAR NICKEL X2 S -16% Neutral Kaffe KAFFE S -8% Neutral Socker Neutral Neutral Kakao Neutral SHORT KAKAO A S Vete BEAR VETE X4 S 3% BEAR VETE X4 S Majs BEAR MAJS X4 S 16% BEAR MAJS X4 S Rapsfrö BEAR RAPS X4 S -1% BEAR RAPS X4 S Sojabönor BEAR SOJA X4 S 1% BEAR SOJA X4 S Råvarumarknaden RAVAROR S 0% RAVAROR S Kort sammanfattning ECB-chefen Mario Draghis kommentar i torsdags till varför euron är så stark just nu, att det beror på att kapitalflykten från Ryssland kan ha varit 220 miljarder och inte de 70 miljarder dollar som Rysslands centralbank rapporterat, är högintressant för ett par marknader. I Rysslands valutareserv ingår t ex guld, som det gör för alla länder, vare sig man har något eller inte. Rysslands centralbanks innehav av platina och palladium är däremot statshemligheter. Vi erfar ett Rysslands centralbank sålt en hel del och även om de kan ha lite kvar, så behåller de detta av strategiska anledningar. Vi tror att säljtrycket på palladium i stort sett är borta och att priset därmed kan gå in i en kraftig hausse. Mer om det inne i brevet.

2 SEB Veckobrev råvaror 2 (29) Det kom tre viktiga rapporter inom lantbrukssektorn i veckan som gick. I torsdags publicerade först CONAB sin rapport för maj, där informationen om sojabönorna tilldrog sig mest intresse. Senare samma dag publicerade FAO/AMIS sin rapport för månaden och på fredagskvällen kom USDA med sin maj-rapport, som för första gången presenterade estimat för året 2014/15. FAO/AMIS rapport var överlag negativ för priserna på spannmål och oljeväxter och det var USDA:s rapport också, precis som vi väntat oss. Kinas importstatistik presenterades tidigare i veckan och den visade starka siffror för importen för en rad råvaror, inte bara för sojabönor. Media gjorde en stor sak av att allt från importen av råolja till sojabönor var stark. Om man dock sätter denna enskilda månad i perspektiv av de senaste åren, snarare bekräftas bilden av en takt i råvaruimporten som mattas. Geopolitisk oro, som t ex Rysslands krig med Ukraina, gör att människor blir extra sparsamma och det gäller även för konsumtionen av dyrare mat (kött, etc). Konsumtionen av framförallt foderspannmål kan därför påverkas negativt med högre lager och lägre pris på lite sikt som konsekvens, allt annat lika. Av ECB chefen Mario Draghis kommentar till den starka euro-växelkursen, att kapitalflykten från Ryssland varit 220 miljarder dollar den senaste tiden, och inte 70 mdr dollar, som Rysslands centralbank rapporterat, tyder på att Ryssland drabbats av finansiell härdsmälta. Det är knappast något som gynnar konsumtionen av dyrare mat inom landet. Detta ska man ta i beaktande när man ser på FAO/AMIS och USDA:s estimat av konsumtion av spannmål under 2014/15 och utgående lager. Utgående lager kan bli högre pga lägre konsumtion i folkrika länder, t ex Ryssland. Det innebär att priset på ett års sikt kan bli ännu lägre än de låga nivåer som USDA förutspår på basis av sina utbuds- och efterfrågebalanser. Råolja Brent Amerikanska raffinaderier börjar komma igång igen efter att ha ställt om till sommarproduktion (mer bensin, mindre eldningsolja). Det innebär att vi passerat den säsongsmässigt svagaste tiden för oljemarknaden. Bråket i Libyen med väsentligt mindre produktion än vad som hade varit möjligt, gjorde att priset på olja höll sig högt i april. Vad vi erfar är att Libyen nu bara producerar ca 250,000 fat per dag. Rebellerna har just nu övertaget i konflikten inom landet och hotar att ta tillbaka två av oljehamnarna. Råoljelagren i USA minskade något, främst beroende på lägre import. Vi rekommenderar en kort position i olja, t ex med MINIS OLJA B S eller MINIS OLJA A S.

3 SEB Veckobrev råvaror 3 (29) Elektricitet Förra veckan gick vi över till köprekommendation med tillägget att försöka vänta på en rekyl att köpa på. Kanske var det några som hann med att göra det i den rekyl som faktiskt inföll i veckan. Vi behåller köprekommendationen. Stöd finns på 24 euro och motstånd på 27. Naturgas Priset på naturgas befinner sig i en fallande trend. Stöd finns på 4.40 och på lägre nivå Vi fortsätter med säljrekommendation.

4 SEB Veckobrev råvaror 4 (29) Koppar Det Indonesiska exportförbudstemat har av uppenbara skäl varit fixerat vid nickel. Kopparmalmsexporten har varit undantagen, men exportskatterna har ännu inte avgjorts slutgiltigt. Detta har dragit ut på tiden sedan början av året. Kopparmarknaden saknar därför material från Indonesien. Den fysiska premien CIF Shanghai har fortsatt uppåt till 130 dollar per ton från 100 dollar för två veckor sedan och 75 dollar i mars. Detta är ett tecken på att efterfrågan ökar snabbare än det går att forsla in material. Tekniskt är 6750 dollar en viktig moståndsnivå, som ser ut att bli svår för kopparmarknaden att handla över, rent tekniskt, men å andra sidan ser lagren ut att minska stadigt. Teknisk analys säger, var försiktig, men fundamenta säger köp. Vem vinner? Vi fortsätter med köprekommendation i alla fall. Aluminium De senaste veckorna har varit något av en besvikelse för dem som trodde att vi hade sett någon slags trendvändning i den här marknaden. Stödet vid 1850 dollar gav vika och marknaden handlade så lågt som 1755 i fredags. Kurvrörelserna de senaste veckorna med press på de längre terminskontraktens contango, antyder att marginella producenter tar tillfället i akt att prissäkra framtida produktion. Vi har sett intresse från konsumenter på vägen ner, men uppenbarligen inte tillräckligt för att hindra marknaden från att falla. Investerarkollektivet lämnar uppenbarligen sina långa positioner och går i någon utsträckning kort igen. Som vi har skrivit i tidigare veckobrev, kommer det att ta tid för marknaden att beta av de senaste årens överproduktion. Men inte desto mindre känns det som om något viktigt har hänt då marknaden tagit ett kliv uppåt. Man ska dock ställa in sig på att priset kan röra sig sidledes ett tag dollar-nivån kommer att vara viktig den kommande veckan. Vi tror den håller och rekommenderar köp här.

5 SEB Veckobrev råvaror 5 (29) Zink Metall har stadigt tagit ut från LME:s lagerhus sedan början av april. Frågan nu är om detta går till konsumtion eller inte. Misstanken som föddes tidigt, att metallen flyttades till billigare lager för att ingå i finansieringsaffärer är mindre trolig nu, när contangot är mindre. Det är bara i aluminium som contangot fortfarande är bra nog för den sortens affärer. Uttagen av zink från lagren handlar därför troligtvis om riktig efterfrågan och det är ett gott tecken för zinkmarknaden. Prisrörelserna på LME tycks vara en återspegling av lagerförändringen. Just nu verkar dock priset vara fast inom intervallet dollar.

6 SEB Veckobrev råvaror 6 (29) Nickel Nickelpriset har stigit med imponerande 10% sedan förra veckan. Det är den sjätte veckan i följd som priset stiger. De senaste 14 veckorna är det bara en vecka när priset gått ner. Hittills i år har priset gått upp med 45%. Det är fortfarande samma faktorer som ligger bakom prisuppgången, dvs Indonesien och Ryssland. Den här veckan tillkom emellertid ytterligare en faktor: Vales gruva i Nya Kaledonien har produktionsproblem. Gruvan är liten, och problemen "borde" inte ha fått den effekt på priset som den fick. Veckans prisuppgång skedde nästan helt och hållet mellan onsdagen och fredagen. Det är intressant att uppgångarna sker i asiatisk handel. När vi kommer in på morgonen är priset redan högre. Sedan är priset oförändrat, eller faller tillbaka lite. Det kommer rapporter om att kinas produktion av NPI sjunker. Fördelen för NPI-baserad produktion av rostfritt stål var beroende av billig malm från Indonesien. Visserligen har kinesiska verk byggt upp stora lager som de tar av nu, men snart tar den traditionella framställningsmetoden över, med den ekonomi på nickel som det innebär. De flesta analytiker menar att golvet för nickelpriset då blir ca 18,000 dollar per ton. Tillverkningen av rostfritt stål använder ca 60% av nickelutbudet i världen och vi ser tecken på en återhämtning där också. Enligt CRU är industrin tillbaka på en årlig tillväxttakt på 5%. Även haussen i nickelpriset kan ge efterfrågan på rostfritt stål en boost. Köpare av rostfritt stål börjar boka in framtida köp. Nickelmarknaden har botten bakom sig. Guld Guldpriset föll tillbaka efter att Ryska uttalanden varit mindre aggressiva i veckan som gick. Priset rör sig inom ett smalt intervall och stödet vid 1880 är fortfarande intakt. Vi fortsätter att vara försiktigt positiva till guld.

7 SEB Veckobrev råvaror 7 (29) Vi rekommenderar köp av GULD S. Silver Silverpriset föll tillbaka i veckan, tillsammans med guld, efter att uttalanden från Ryssland var mindre krigiska än tidigare. När priset nu närmar sig stödet på finns därför goda tillfällen att köpa silver. Nedan ser vi ett diagram över priset på guld uttryckt i silver. Det går alltså över 67 finuns silver på varje fin-uns av guld (förra veckan 66 uns silver). Som vi ser är det en hög nivå, dvs silver är billigt i förhållande till guld.

8 SEB Veckobrev råvaror 8 (29) Vi anser att silver är mer köpvärt än guld och skulle vilja köpa på de här nivåerna. Vi rekommenderar köp av SILVER S. Platina & Palladium Mario Draghi, chefen för ECB, sade i torsdags att kapitalutflödet från Ryssland kanske varit 220 miljarder dollar, så mycket att det höjt växelkursen på euron. Rysslands centralbank har sagt att utflödet varit 70 miljarder dollar. Detta är dock baserat på den offentliga delen av valutareserven och där ingår guld, men inte palladium, platina och diamanter. Det sägs rakt ut att innehavet av palladium är en statshemlighet i Ryssland. Om Rysslands centralbank sålt palladium, platina och diamanter kan utflödet alltså vara större än det officiella. GFMS menar att Rysslands centralbank hade uppskattningsvis 0.3 miljoner uns palladium innan krisen. Detta förslår inte alls för skillnaden mellan 70 och 220 miljarder dollar. Men de har även vad vi erfar haft platina och diamanter, såväl inom centralbanken som i den strategiska reserven. Vi erfar att metall har flyttats till Schweiz varifrån det sålts vidare. Vi är inte säkra på att allt har lämnat Schweiz. Metall kan finnas i låsta lager, kanske av den sorts lagerhotell som finns på Klotenflygplatsens "frihamnslager". Det kan vara så att någon spelare sitter med detta som en lång position och är redo att sälja om priset kommer upp. Vi tror inte att Ryssland har metall kvar som man vill sälja. Det (lilla) man har kvar behövs som en strategisk reserv. Säljtrycket kan alltså i stort sett vara borta och med det intresse som finns, så skulle priset på palladium och till viss del kanske även platina kunna gå väsentligt mycket högre. Skulle västvärlden gå till nivå 3 i sanktioner mot Ryssland, tror vi att man kommer att låta olje- och gasindustrin vara. Man vill inte ha ett högt pris på gas. Vi tror att man kommer att ge sig på gruvindustrin. Det är då Norilsk Nickel som är det uppenbara målet. Norilsk producerar nickel, platina och palladium. Det finns även en järnmalmsproduktion som kan bli lidande av sanktioner, men huvudsakligen är det palladium och platina som drabbas. Det allmänna valet i Sydafrika den 7 maj gav ANC drygt 60% av rösterna, vilket innebär att de fortsätter att styra landet som de gjort de senaste 20 åren. Inflationen ligger på en hög nivå, 12% om man extrapolerar de senaste förändringarna i konsumentpriserna. Det är över centralbankens övre gräns på 6% för inflationen och det kan innebära kommande räntehöjningar. Å andra sidan är BNPtillväxten låg på 1.9% förra året. SEB:s Emerging Markets-ekonom väntar sig att den stiger marginellt till 2.2% i år, men detta kan grusas om det blir räntehöjningar.

9 SEB Veckobrev råvaror 9 (29) Prisdiagrammet på palladium ser vi nedan. Vi rekommenderar köp av PLATINA S och PALLADIUM S, eller BULL PLATINA X4 S eller BULL PALLAD X4 S. För den som vill ta ännu mer risk, finns nu även BULL PALLAD X5 S. Odlingsväder Enligt GFS-modellens 2-veckorprognos minskar torkan något i Kansas, Oklahoma och Texas. Det är fortfarande mer nederbörd än normalt i corn belt och för sojabönorna, men mer normalt än tidigare. Det underlättar för sådden av majs att blir klar och för starten av sådden av sojabönor.

10 SEB Veckobrev råvaror 10 (29) Källa: World Ag Weather Europa fortsätter att vara mycket blötare än normalt, vilket borgar för en mega-skörd av spannmål, potatis och andra grödor. Det torra vädret i Spanien och Portugal håller dock i sig. Källa: World Ag Weather FAO/AMIS visar samma sak som vi har försökt att förmedla, nämligen att odlingsvädret är ovanligt bra i år. Nedan ser vi den kartbild med kommentarer som de publicerade i torsdagens rapport.

11 SEB Veckobrev råvaror 11 (29) I måndags publicerade Australiens Meteorologiska byrå en uppdaterad ENSO-prognos. Den visar att sannolikheten för ett El Niño har minskat kraftigt. De senaste månaderna har ensembleprognosen successivt angett allt högre sannolikheter för att ett El Niño ska inträffa. För en månad sedan förutspåddes den börja redan i juli. Nu är det inte ens 50% säkert att det blir någon över huvud taget. Samtidigt publicerade Bloomberg en artikel som på allvar varnade för konsekvenserna för den El Niño som enligt artikeln skulle inträffa (nästan helt säkert). Om ett El Niño inte inträffar, så innebär det att Australiens skörd av vete kan bli ca 25 mt som vanligt, och inte 15 mt. Det innebär också att kaffemarknaden inte drabbas av torka i Indonesien och Vietnam, två betydande producenter av robusta. Det innebär också att palmoljeproduktionen inte drabbas av torka. Informationen är alltså generellt sett bearish för spannmål, vegetabiliska oljor och kaffe. Källa: Australian Bureau of Meteorology Vete

12 SEB Veckobrev råvaror 12 (29) Matifvetet (November) håller sig fortfarande över den tekniska stödlinjen. Uppgången har dock inte värst starkt momentum och trenden borde brytas nedåt. Vi borde få se en rekyl ner mot 195 euro per ton. Det är inte geopolitisk oro som styr priserna på lång sikt, utan mer jordnära saker som produktion och konsumtion. Produktionen styrs av areal och regn och det regnar mycket i stort sett överallt och kommer att göra det, som vi sett av prognoserna, de kommande två veckorna. Chicagovetet (december), som var öppen senare på fredagskvällen, föll genom det tekniska stödet för den svaga uppgången de senaste veckorna. Stöd finns vid 725 cent och vid 700 cent. Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif i fredags och veckan innan.

13 SEB Veckobrev råvaror 13 (29) Andelen av USA:s vete i good/excellent condition sjönk med 2% till 31% i måndagens crop condition rapport. Statistics Canada rapporterade lagren per den 31 mars i måndags. Lagren av vete var 46.9% högre än för ett år sedan, på 21.3 mt. Det mesta(72.5%) av detta finns kvar på gårdarna. WASDE-rapporten berättar om att USA:s produktion av vete i år blir 8% lägre än förra året. Höstveteproduktionen sjunker med 9%. Hektarskörden för höstvetet blir den lägsta på 11 år sedan 2007/08. SRWW minskar mest beroende både på lägre areal och lägre hektarskörd. Produktionen av HRWW blir något högre än förra årets väldigt låga nivå och det beror på ett lägre hektarskörd kompenseras av en högre areal. Beroende på låga ingående lager kommer tillgängligheten på vete under 2014/15 i USA att bli den lägsta sedan 2007/08. Globalt utbud, bestående av ingående lager och produktion, blir 1% lägre än 2013/14. Lägre lager i USA kompenseras av högre lager på andra håll. En högre produktion i Argentina, EU, Kina, Brasilien, Kazakstan, Mexiko och Indien mer än kompenserar minskar i Kanada, Turkiet, Ukraina, Australien, Iran och Syrien, skriver USDA. För Kanada är den lägre produktionen en normalisering från förra årets rekordskörd, liksom fallet är för Ukraina, där även arealen har rapporterats som mindre. Nedan ser vi WASDE-rapportens produktionsestimat i sammanfattning. Eftersom det inte fanns något estimat i april för 2014/15 lämnade jag den kolumnen tom. FAO/AMIS estimat för global veteproduktion har jag lagt på sista raden. FAO AMIS är något mer

14 SEB Veckobrev råvaror 14 (29) positiva för 2014/15 än vad USDA är. FAO / AMIS anser också att minskningen i global produktion mellan förra året och i år är mindre än vad USDA anser. USDA har justerat ner Australiens produktion från förra året förmodligen pga El Niño. När sannolikheten för att det faktiskt ska bli ett El Niño i den senaste prognosen faktiskt minskat till mindre än 50% kan skörden faktiskt bli högre för Australien. World Wheat Production 2013/ /15 Apr May Apr May US EU Canada Australia Argentina China FSU India Pakistan Other World FAO/AMIS USDA tänker sig att konsumtionen av vete minskar. Detta gör att utgående lager på global basis blir något högre nästa år än i år. World Wheat Carry-out Stocks 2013/ /15 Apr May Apr May US EU Canada Australia Argentina China FSU India Pakistan Other World FAO/AMIS USDA förutspår att det genomsnittliga vetepriset under 2014/15 hamnar i intervallet cent per bushel. SRWW ska då vara i den lägre delen och HRWW i den övre. Vi kan jämföra det med Chicagoterminen för decemberleverans som alltså stängde på 745 cent i fredags. Det är strax över mitten av det intervall som USDA estimerar är "rätt" pris för terminen. Möjligtvis kan man resonera att det är SRWW och därmed ska ligga i den nedre delen. USDA rekommenderar alltså "sälj" på terminen. Jag håller med USDA och upprepar min säljrekommendation från förra veckan. Majs Decemberkontraktet på majs föll direkt efter WASDE-rapporten, som var tydligt "bearish" för majs. Det finns ett tekniskt stöd precis under dagens kursnivå och det tror jag marknaden kommer att testa.

15 SEB Veckobrev råvaror 15 (29) Den tredje plantings-rapporten i år, från i måndagen 21 april visade att 29% (förra veckan 19%) av majsarealen i USA var sådd per den 2 maj. Det var lite mindre än vad vi och marknaden hade väntat sig, men samtidigt kom rapporter om att "planting window" öppnar sig, med varmare väder. Rapporten som kommer den 12 maj kommer förmodligen att visa 50-60% sått och om det gör det, så får marknaden ytterligare anledning att handla ner majspriset. Statistics Canada rapporterade lagren per den 31 mars i måndags. Lagren av majs var 18% högre än för ett år sedan, på 8 mt. WASDE-rapporten var så negativ som den kan vara, men det är inte riktigt sant, för USDA underestimerar förmodligen carry out i år i USA. USDA väntar sig att avkastningen stiger till bushels per acre, 6.5 bushels mer än förra året. Det är väsentligt högre än trend yield, men USDA hävdar att man får det när man justerar för väderfaktorer - och om sådden kan ske normalt i mitten av maj. Det är samma yield som USDA använda sig av i Outlook Forum i slutet av februari, när de förutspådde ett genomsnittligt majspris under 2014/14 på 390 cent per bushel. Detta innebär att skörden i USA faktiskt blir högre än förra året, trots 1.5 miljoner acre mindre areal. USDA estimerar en skörd av majs i USA på mt jämfört med förra årets mt. Årets kommande skörd i Ukraina estimeras till 26 mt. Det ska jämföras med förra årets 30.9 mt. USDA hänvisar till att den svaga valutan gör att gödsel och drivmedel blir dyrare och därmed används sparsamt. Vi tror att detta är rimligt. Arealen kan bli mindre än vad USDA räknat med, å andra sidan är vädret i Ukraina mer gynnsamt än normalt. USDA höjer skörden i Brasilien i år 2013/14 från 72 till 75 mt, vilket är en anpassning till vad CONAB sagt och sade i sin rapport dagen innan i torsdags.

16 SEB Veckobrev råvaror 16 (29) Medan USDA har en marginellt högre global skörd 2014/15 jämfört med 2013/14, sänker FAO/AMIS sitt estimat med 11 mt till 967. Skillnaden mellan USDA och FAO/AMIS beror nog på att USDA nu använder sig av ett högre yield-estimat för USA. World Corn Production 2013/ /15 Apr May Apr May US Argentina Brazil China S. Africa EU FSU Mexico Other World FAO/AMIS Utgående lager på global basis för 2014/15 väntas bli de högsta på 15 år på mt, upp 13.3 mt från förra året. USA kommer nog inte upp i den export i år som USDA antar. Det är därför troligt att utgående lager 2013/14 i USA ligger närmare april månads estimat än maj månads estimat. Nästa år väntas USA:s konsumtion av majs sjunka beroende på lägre foderkonsumtion. Efterfrågan till etanoltillverkningen blir oförändrad jämfört med förra året, vilket är i linje med förväntningarna. USA är uppe i 10% inblandning av etanol i bensinen. World Corn Carry-out Stocks 2013/ /15 Apr May Apr May US Argentina Brazil China S. Africa EU FSU Mexico Other World FAO/AMIS USDA estimerar att priset faller till cent per bushel från prisintervallet 450 till 480 cent per bushel under 2013/14. I februaris Outlook Forum förutspådde de ett pris på 390 cent per bushel, så de är mindre negativa till prisutvecklingen nu. Decemberterminen ligger just nu på 498 cent och det är ju långt över vad USDA förutspår som genomsnittligt pris. Om det inte blir väderproblem någonstans, så kommer majspriset att gå in i en riktig bear market nu. Mot den här bakgrunden upprepas säljrekommendationen från förra veckan. Sojabönor Novemberkontraktet på sojabönor föll tillbaka från 1250 för en vecka sedan. I fredags föll novemberkontraktet omedelbart när rapporten kom, men senare under kvällen handlades den upp igen och stängde på 1226 cent, nära dagshögsta.

17 SEB Veckobrev råvaror 17 (29) Sojamjölet, lyckades inte bryta det tekniska stödet i fredags och återhämtade sig till stängning. Sojaoljan vill inte heller falla under sitt tekniska stöd vid dollar och efter att han handlat såväl uppåt som nedåt efter WASDErapporten, stängde marknaden något upp på dollar.

18 jan-01 okt-01 jul-02 apr-03 jan-04 okt-04 jul-05 apr-06 jan-07 okt-07 jul-08 apr-09 jan-10 okt-10 jul-11 apr-12 jan-13 okt-13 jul-14 apr-15 jan-16 okt-16 SEB Veckobrev råvaror 18 (29) Kinas Handelsministerium sänkte sitt estimat av landets import av sojabönor under april från 6.9 mt till 6.51 mt, enligt nyhetsbyrån Xinhua på onsdagen. Ministeriet lämnade också en prognos om en import på 4.85 mt i maj. Importen i april var 64% högre än förra året, men importen i maj blir 5% lägre än i maj förra året. Nedan ser vi Kinas månatliga import av sojabönor i miljoner ton, uppdaterad fram till och med prognosen för maj Den trendlinje som passar data bäst är s formad, och vi kan se att den börjar plana ut. Media har gjort en stor sak av Kinas högre import i april (jämfört med förra året), men som vi kan se i det perspektiv som diagrammet ger, så finns egentligen inte mycket att vara "bullish" för. Trendlinjen ger ett estimat för Kinas import från oktober - september 2014/15 på 71 mt. USDA:s estimat i fredagens WASDE-rapport är 72 mt, vilket alltså är ungefär på samma nivå, men alltså något högt y = -3E-11x 3 + 3E-06x x R² = I tisdags frontrunnade Brasiliens jordbruksminister torsdagens rapport från Conab genom att säga att årets skörd av sojabönor kan bli rekordhöga mt. Conabs rapport från april estimerade skörden till 86.1 mt. Som vi har skrivit tidigare har det höga priset på sojabönor stimulerat bönderna att välja att så soja istället för majs som andra gröda efter den första skörden av sojabönor. Den andra skörden, safrinha, skördas i juni och juli. Den slutliga skördens storlek är alltså ännu inte känd. När rapporten kom i torsdags visade den ett estimat på 86.5 mt (+0.4 mt från förra månaden). WASDE-rapporten var negativ för priserna på soja anser jag.

19 SEB Veckobrev råvaror 19 (29) USA:s produktion av oljeväxter ökar med 11% från förra året till mt. Det mesta av det är sojabönor, då USA:s odling av raps är väldigt liten. Som vi noterade redan i Prospective Plantings-rapporten den 31 mars ökar dock arealen av raps kraftigt, fast från en låg nivå. USDA räknar med att såväl arealen av soja som skörden per acre når rekordnivåer. USDA räknar med att produktionen av oljeväxter når ett nytt rekord även på global basis. Produktionen ökar med 2.4% till mt. De skriver att detta sker trots en minskning av produktionen av raps, solrosor och bomullsfrön. Med tanke på vad vi vet om Ukraina är vi dock inte säkra på att de har rätt om solrosor - ökningen kan alltså vara ännu större. USDA förutspår en minskning av Ukrainas produktion av solrosor! De förutspår dock som det är att ökningen av produktionen av sojabönor och jordnötter ökar och det är det som ger den ökning som USDA förutspår. Även FAO/AMIS räknar med att produktionen av sojabönor ökar på global basis, med ungefär lika mycket som USDA gör. World Soybean Production 2013/ /15 Apr May Apr May US Argentina Brazil Paraguay China Other World FAO/AMIS Konsumtionen av sojamjöl / protein väntas öka med 3.5%, där Kina ensamt står för 30% av ökningen. Kinas import av sojabönor estimeras till 72 mt, en ökning med 3 mt från förra året. Som jag visat ovan är detta något högt, om något. Globala utgående lager väntas öka med 15 mt, vilket är rätt mycket. World Soybean Carry-out Stocks 2013/ /15 Apr May Apr May US Argentina Brazil Paraguay China Other World FAO/AMIS USDA förutspår att priset på sojabönor under 2014/15 blir cent per bushel i genomsnitt. Under 2013/14 var genomsnittet Prognosen för sojamjöl är dollar per short ton och för sojaolja cent per pund, jämfört med 40 under 2013/14. Med ett terminspris efter skörd, novemberkontraktet på 1226 cent per bushel, finns det rätt stor nersida i terminpriset. Jag förstår inte vad marknaden såg för positivt under fredagskvällen i WASDE-rapporten, som gjorde att marknaden stängde uppåt. Jag tycker sojabönorna är högt värderade och rekommenderar sälj. Raps Novemberkontraktet på Matif bröt det tekniska stödet för en vecka sedan och har nu rekylerat upp till utbrottsnivån. Det är inget annat än ett säljtillfälle.

20 SEB Veckobrev råvaror 20 (29) Skillnaden mellan kanadensisk canola i eurotermer och Matifs rapskontrakt (båda för novemberleverans) har sedan förra veckan minskat från 13% till 12%. Jag tycker fortfarande att spreaden är värd att sälja. Nedanför ser vi kvoten mellan rapsfrö (november) och sojabönor (november, omräknat till euro. Kvoten ligger kvar på 41, samma som förra veckan. Den visar att sojabönor är dyra i förhållande till rapsfrö.

21 SEB Veckobrev råvaror 21 (29) Statistics Canada rapporterade lagren per den 31 mars i måndags. Lagren av canola var 99.5% högre än för ett år sedan, på 9 mt. Det är 2.1 mt högre än det senaste rekordet som sattes år mt av canolan finns kvar på gårdarna, också det ett solklart rekord. Även om arealen blir lägre i Kanada i år än förra året, är utbudet stort beroende på stort ingående lager. Sådden är sen i Kanada, men det var den även förra året och då blev det en rekordskörd. Vi fortsätter med sälj på rapsfrö. Socker Priset på socker stängde i fredags på Det tekniska stödet är egentligen brutet, men bottennoteringen i mars är inte passerad och den nivån på strax över 17 cent är också ett stöd. Vi skulle dock hellre vara korta än köpta så som läget är nu. Uppsidan är på kort sikt begränsad till 18 cent, den övre delen av prisintervallet, medan priset kan gå ner till strax över 15 cent i värsta fall. Kaffe Förra veckan hade vi köp, men skrev också att man skulle ta stoppen om priset gick under 200 cent. Det gjorde priset i torsdags,så vi hoppas att alla är ute ur sina långa positioner nu. Vi har neutral, efter stoppen. Och med tanke på att det förmodligen finns tekniskt stöd vid 180 cent, är det inte läge för att gå kort just nu utan behåller neutral. En anledning till prisfallet var att sannolikheten för ett El Niño minska kraftigt i den senaste prognosen från Australiens Meteorologiska Byrå. Det innebär att risken för skador på skörden av robusta i Indonesien och Vietnam också minskat på motsvarande sätt.

22 SEB Veckobrev råvaror 22 (29) Neutral rekommendation på kaffe. Kakao Priset på kakao ligger nu i fallande trend och vi väljer att gå kort. Det är en fint rundad toppformation. Tekniskt stöd finns på 2800 dollar. Vi rekommenderar köp av SHORT KAKAO A S, som har en hävstång strax under -1.

23 SEB Veckobrev råvaror 23 (29) SEB:s Mini Futures Mini Long Börskod Råvara Underliggande Fin nivå Stop loss Hävstång Köpkurs 1v 1m MINIL EL C S EL 25,50 22,41 24,64 8,24 0,29 0,00 % 0,00 % MINIL EL D S EL 25,50 21,09 23,19 5,78 0,41 0,00 % 0,00 % MINIL GULD A S GULD 1.287, , ,55 5,89 14,32-5,98 % -9,08 % MINIL GULD B S GULD 1.287, , ,11 8,23 10,26-8,39 % -12,61 % MINIL GULD C S GULD 1.287, , ,11 12,90 0,65-13,33 % 0,00 % MINIL KAFF A S KAFFE 1,87 0,97 1,02 2,09 5,87-15,17 % -14,31 % MINIL KAFF B S KAFFE 1,87 1,02 1,07 2,20 5,57-15,86 % -15,09 % MINIL KAFF C S KAFFE 1,87 1,72 1,81 12,46 0,04-55,56 % 0,00 % MINIL OLJA A S BRENTOLJA 107,49 89,01 93,45 5,82 6,04-2,58 % 9,62 % MINIL OLJA B S BRENTOLJA 107,49 93,40 98,06 7,63 4,60-3,56 % 12,47 % MINIL PALL A S PALLADIUM 801,35 692,37 700,00 7,35 0,10 0,00 % 0,00 % MINIL PALL B S PALLADIUM 801,35 651,64 700,00 5,35 0,14 0,00 % 0,00 % MINIL PLAT A S PLATINA 1.426, , ,38 6,05 15,44-6,08 % -5,68 % MINIL PLAT B S PLATINA 1.426, , ,33 8,56 10,92-8,54 % -8,24 % MINIL RAPS A S RAPSFRÖ 359,25 307,91 323,28 7,00 4,62-1,28 % 0,00 % MINIL RAPS B S RAPSFRÖ 359,25 322,93 339,05 9,89 3,27-1,80 % 0,00 % MINIL SILV A S SILVER 19,08 16,19 17,16 6,61 1,89-15,25 % -26,17 % MINIL SILV B S SILVER 19,08 16,98 17,99 9,09 1,38-19,77 % -32,68 % MINIL SOJA A S SOJABÖNOR 14,63 12,08 12,68 5,73 0,16 0,00 % 0,00 % MINIL SOJA B S SOJABÖNOR 14,63 12,67 13,30 7,45 0,12 0,00 % 0,00 % MINIL VETE A S VETE 207,13 165,56 173,82 4,98 0,38 5,56 % 0,00 % MINIL VETE B S VETE 207,13 173,64 182,30 6,19 0,31 10,71 % 0,00 % Mini Short Börskod Råvara Underliggande Fin nivå Stop loss Hävstång Köpkurs 1v 1m MINIS EL A S EL 25,50 36,29 32,66 2,36 4,87 10,68 % -10,64 % MINIS EL C S EL 25,50 30,55 27,50 5,05 0,46 0,00 % 0,00 % MINIS GULD C S GULD 1.287, , ,29 6,98 1,21 10,00 % 0,00 % MINIS KAFF C S KAFFE 1,87 2,32 2,20 4,18 0,14 55,56 % 0,00 % MINIS KAFF D S KAFFE 1,87 2,42 2,30 3,41 0,17 54,55 % 0,00 % MINIS OLJA A S BRENTOLJA 107,49 123,35 117,19 6,78 5,20 3,79 % -10,34 % MINIS OLJA B S BRENTOLJA 107,49 119,06 113,12 9,28 3,80 5,26 % -13,64 % MINIS PALL A S PALLADIUM 801,35 936,73 900,00 5,92 0,13 0,00 % 0,00 % MINIS PALL B S PALLADIUM 801,35 977,46 900,00 4,55 0,17 0,00 % 0,00 % MINIS PLAT C S PLATINA 1.426, , ,46 5,82 1,61 8,05 % 0,00 % MINIS RAPS A S RAPSFRÖ 359,25 430,10 408,63 5,07 6,33-0,31 % 0,00 % MINIS RAPS B S RAPSFRÖ 359,25 448,80 426,40 4,01 8,01 0,12 % 0,00 % MINIS SILV C S SILVER 19,08 23,17 21,78 4,66 0,02 0,00 % 0,00 % MINIS SILV D S SILVER 19,08 22,37 21,03 5,79 0,02 100,00 % 0,00 % MINIS SOJA A S SOJABÖNOR 14,63 17,32 16,46 5,44 0,18 0,00 % 0,00 % MINIS SOJA B S SOJABÖNOR 14,63 18,07 17,17 4,25 0,23 0,00 % 0,00 % MINIS VETE A S VETE 207,13 231,26 219,72 8,58 0,22-4,35 % 0,00 % MINIS VETE B S VETE 207,13 241,32 229,27 6,06 0,31-3,13 % 0,00 %

24 SEB Veckobrev råvaror 24 (29) SEB:s råvarucertifikat BULL Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BULL GULD X2 S Guld X2-2% -2% 5% -25% BULL GULD X4 S Guld X4-4% -6% 8% -51% BULL GULD X5 S Gud X5-5% -8% 0% 0% BULL SILVER X4 S Silver X4-10% -19% -21% -78% BULL PLATIN X4 S Platina X4-4% -4% 13% -34% BULL PLATIN X5 S Platina X5-5% -6% 0% 0% BULL PALLAD X4 S Palladium X4-7% 12% 53% 38% BULL PALLAD X5 S Palladium X5-9% 14% 0% 0% BULL EL X2 S El X2-7% 20% -28% -58% BULL EL X4 S El X4-15% 23% -53% -87% BULL OLJA X2 S Olja X2 0% 4% 4% 15% BULL OLJA X4 S Olja X4-1% 7% 7% 21% BULL OLJA X5 S Olja X5-2% 8% 0% 0% BULL NATGAS X4 S Naturgas X4-16% -6% -17% 6% BULL ALU X2 S Aluminium X2-2% -8% 0% -30% BULL ALU X4 S Aluminium X4-5% -17% -3% -56% BULL KOPPAR X2 S Koppar X2 2% 3% -9% -17% BULL KOPPAR X4 S Koppar X4 4% 5% -20% -37% BULL NICKEL X2 S Nickel X2 19% 48% 102% 59% BULL NICKEL X4 S Nickel X4 40% 112% 288% 118% BULL ZINK X2 S Zink X2 1% 2% 7% 6% BULL ZINK X4 S Zink X4 0% 3% 11% 4% BULL VETE X4 S Vete X4 3% 14% 62% 21% BULL VETE X5 S Vete X5 4% 18% 0% 0% BULL MAJS X4 S Majs X4 16% 8% 62% -50% BULL SOJA X4 S Sojabönor X4 1% 2% 58% 122% BULL RAPS X4 S Rapsfrö X4-1% -13% 18% -31% BULL KAFFE X4 S Kaffe X4-30% -35% 91% 5% BULL KAFFE X5 S Kaffe X5-37% -45% 0% 0% BULL SOCKER X4 S Socker X4-5% -13% 5% -51% BULL SOCKER X5 S Socker X5-7% -17% 0% 0%

25 SEB Veckobrev råvaror 25 (29) BEAR Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BEAR GULD X2 S Guld X2 3% 4% -6% 12% BEAR GULD X4 S Guld X4 5% 7% -13% 8% BEAR GULD X5 S Guld X5 6% 8% 0% 0% BEAR SILVER X4 S Silver X4 12% 21% 8% -12% BEAR PLATIN X4 S Platina X4 5% 3% -17% -17% BEAR PLATIN X5 S Platina X5 6% 3% 0% 0% BEAR PALLAD X4 S Palladium X5 8% -13% -41% -67% BEAR PALLAD X5 S Palladium X6 10% -17% 0% 0% BEAR EL X2 S El X2 6% -13% 30% 94% BEAR EL X4 S El X4 13% -32% 54% 176% BEAR OLJA X2 S Olja X2 2% -2% -5% -23% BEAR OLJA X4 S Olja X4 3% -6% -12% -46% BEAR OLJA X5 S Olja X5 3% -8% 0% 0% BEAR NATGAS X4 S Naturgas X4 18% 1% -3% -78% BEAR ALU X2 S Aluminium X2 4% 10% -2% 25% BEAR ALU X4 S Aluminium X4 7% 18% -7% 43% BEAR KOPPAR X2 S Koppar X2-1% -2% 8% 5% BEAR KOPPAR X4 S Koppar X4-2% -5% 14% 1% BEAR NICKEL X2 S Nickel X2-16% -32% -52% -49% BEAR NICKEL X4 S Nickel X4-30% -56% -78% -78% BEAR ZINK X2 S Zink X2 1% -1% -7% -16% BEAR ZINK X4 S Zink X4 1% -3% -16% -35% BEAR VETE X4 S Vete X4-4% -14% -42% -31% BEAR VETE X5 S Vete X5-4% -18% 0% 0% BEAR MAJS X4 S Majs X4-13% -10% -50% -17% BEAR SOJA X4 S Sojabönor X4 0% -4% -44% -74% BEAR RAPS X4 S Rapsfrö X4 0% 14% -19% 20% BEAR KAFFE X4 S Kaffe X4 38% 13% -81% -86% BEAR KAFFE X5 S Kaffe X5 48% 9% 0% 0% BEAR SOCKER X4 S Socker X4 7% 9% -28% 8% BEAR SOCKER X5 S Socker X5 8% 9% 0% 0%

26 SEB Veckobrev råvaror 26 (29) Råvarucertifikat utan hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år RAVAROR S SEB CI ER % 2% 3% -2% RAVARORE S SEB CI ER % 1% 1% -7% EL S El % 13% -13% -32% OLJA S Olja % 3% 3% 9% NATGAS S Naturgas % 0% -2% 16% GULD S Guld % -1% 3% -11% SILVER S Silver % -4% -4% -20% PLATINA S Platina % 0% 5% -4% PALLADIUM S Palladium % 4% 13% 16% KOPPAR S Koppar % 2% -4% -8% ALUMINIUM S Aluminium % -3% 1% -15% ZINK S Zink % 2% 4% 4% NICKEL S Nickel % 23% 44% 30% VETE S Vete % 4% 16% 13% MAJS S Majs % 3% 15% -9% SOJABO S Sojabönor % 2% 14% 27% RAPS S Rapsfrö % -3% 7% -2% KAFFE S Kaffe % -7% 29% 19% KAKAO S Kakao % -1% 0% 16% SOCKER S Socker % -2% 5% -11% Råvarucertifikat med hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år LONG GULD D S Guld % -3% 7% -25% LONG OLJA D S Olja % 4% 5% 17% LONG KOPPA D S Koppar % 5% -14% -23% LONG VETE D S Vete % 7% 28% 18% Råvarucertifikat med omvänd hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år SHORT OLJA A S Olja % -1% -2% -11% SHORT OLJA D S Olja % -4% -5% -21% SHORT GULD A S Guld % 2% -1% 11% SHORT GULD D S Guld % 3% -2% 18% SHORT SILVE A S Silver % 3% 2% 8% SHORT SILVE D S Silver % 4% 3% 13% SHORT PLATI A S Platina % 2% -2% 2% SHORT KOPPA A S Koppar % 0% 3% 4% SHORT KOPPA D S Koppar % 0% 5% 7% SHORT MAJS A S Majs % -1% -8% 7% SHORT KAFFE A S Kaffe % 4% -6% -6% SHORT KAKAO A S Kakao % 7% 3% -9% SHORT SOCKE A S Socker % 3% -1% 7% SHORT SOJAB A S Sojabönor % -1% -21% -34% SHORT VETE A S Vete % -7% -19% -7% Källa: SEB

27 SEB Veckobrev råvaror 27 (29) Råvaruprisutveckling Energi Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Olja - brent CO1 USD/fat % 0% -2% 3% -7% Bensin XB1 USc/gallon % -4% 5% 0% -10% Gasolja QS1 USD/ton % 0% -1% 4% -5% El 3:e kvartalet NELN4Q EUR/MWh % 10% -10% -19% 4% Tysk el, 3:e kvartalet GTN4 EUR/MWh % 2% -7% -8% 0% Energikol API2 API21MON USD/ton % 1% -3% -10% NatGas Henry Hub NG1 USD/MMBtu % -1% -5% 14% 0% Utsläppsrätter CO2 MOZ4 EUR/ton % 6% -19% 34% 3% Ädelmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Guld XAU USD/ozt 1, % -2% 1% -12% 0% Silver XAG USD/ozt % -4% -5% -19% 0% Platina XPT USD/ozt 1, % -1% 3% -5% 1% Palladium PA1 USD/ozt % 2% 13% 12% 2% Basmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Koppar LMCADS03 USD/ton 6,745 2% 2% -6% -8% -1% Primäraluminium LMAHDS03 USD/ton 1,762-1% -5% 2% -7% 6% Nickel LMNIDS03 USD/ton 19,905 9% 19% 41% 30% -2% Zink LMZSDS03 USD/ton 2,035 1% 1% 1% 9% 1% Bly LMPBDS03 USD/ton 2,085 0% 0% -2% 3% 2% Järmnalm 62% Kina TIO1 USD/ton 104-3% -12% -14% -20% -22% Jordbruksprodukter Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Kvarnvete (EU) CA1 EUR/ton % -1% 6% -15% 0% Chicagovete W 1 USc/bu % 7% 24% 0% 4% Majs C 1 USc/bu % 1% 14% -27% 1% Rapsfrö (EU) IJ1 EUR/ton % -14% -5% -15% 3% Sojabönor S 1 USc/bu 1, % 0% 13% 1% -3% Sojamjöl SM1 USD/sh.ton % 3% 11% 13% -6% Sojaolja BO1 USc/pund % -4% 6% -16% 1% Mjölk DA1 USc/pund % -5% -1% 22% -18% Live Cattle LC1 USc/pund % -4% -2% 15% 0% Lean Hogs LH1 USc/pund % -8% 32% 25% 15% Ris RR1 USD/CWT % -1% 0% 0% 3% Softs Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Arabica kaffe KC1 USc/pund % -10% 33% 24% 7% Kakao CC1 USc/pund 2, % -5% -2% 22% 2% Bomull CT1 USc/pund % 2% 6% 5% -31% Socker SB1 USc/pund % 1% 9% -2% 17%

28 SEB Veckobrev råvaror 28 (29) Index, växelkurser, med mera Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år SEBs Råvaruindex SEBCIER USD % 0% 2% -1% DJ UBS råvaruindex DJUBS USD % 0% 5% 3% S&P GSCI råvaruindex SPGSCIP USD % -1% 2% 5% OMXS30 aktieindex OMX SEK 1, % 1% 2% 10% USDSEK USDSEK SEK % 1% 1% 0% EURSEK EURSEK SEK % 1% 2% 5% EURUSD EURUSD USD % 1% -1% -5%, SEB KONTAKT Torbjörn Iwarson, Torbjorn.Iwarson@seb.se

29 SEB Veckobrev råvaror 29 (29) Källor Bloomberg, Reuters, SEB Villkor För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar. Risker En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på Disclaimer Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte. Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas. Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll. Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse. Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

SEB Commodities Katarina Johnsson

SEB Commodities Katarina Johnsson SEB Commodities Katarina Johnsson Är världen på väg in i en guldålder för gas? SEB Commodities Råvarucertifikat Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 Primära energikällor och

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 27 maj 213 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral BEAR OLJA X4 S Elektricitet Neutral

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 7 SEPTEMBER 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 10 juni 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet Neutral Neutral

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 9 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 5% EL

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja Neutral 0% Stäng positionen, neutral Guld GULD

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka

Sammanfattning: Denna vecka Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +2,74% UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,05% UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +0,18% UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index Industrimetaller:

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 FED-protokollet i veckan tolkades som mindre hökaktigt, vilket fick dollarn att utvecklas lite svagare och det stärkte priser på framförallt

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 11 Mars 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 6% OLJA S Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 18 november 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% OLJA S Elektricitet EL S / BULL

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Innehållsförteckning Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 3%

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 2 december 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 22 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 2 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 0% EL

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 PDF skapad: 2017-01-11 04:27 SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 SEB - Prognoser på råvaror - Commodity Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna

Läs mer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Veckans råvarukommentarer Sammanfattning av rekommendationer TISDAG 26 JULY 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S Silver Ingen rekommendation

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 29 april 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% Neutral Elektricitet EL S eller

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 10 december 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index VECKANS RÅVARUKOMMENTARER COMMODITIES INVESTMENT SALES 2012-06-15 Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,45 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller:+

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 12 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Köp BULL om råolja går under USD 105 OLJA S

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 PDF skapad: 2016-12-24 03:41 SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 Det var SEB - Prognoser på råvaror - Commodity en generellt lite svagare vecka för jordbruksprodukter förra veckan. De skiljde inte

Läs mer

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%.

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%. Veckans råvarubrev Måndag 7 januari 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL S eller BULL EL X4 S Guld Neutral Platina

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 5 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har stigit under veckan i både Paris och Chicago. Parisvetet

Läs mer

Råvaror - veckobulletin

Råvaror - veckobulletin Råvaror 2010-01-18 Råvaror - veckobulletin SHB Commodity Index Råvaruindex föll med 3% förra veckan, framförallt för att råolja rekylerade från sin nya toppnotering. Jordbruksprodukterna, vete och sojabönor

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 13 SEPTEMBER 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned något under veckan i både Chicago och Paris. Skörden

Läs mer

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Nya ETN-er noterade idag. Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X2 S +2 gånger Nordisk elektricitet

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S (hög risk) eller GULD S (låg risk) Silver Ingen rekommendation

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,21 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,72 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,75 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 24 R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden Metaller: Guld Silver

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 8 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 30 MAJ 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned något sedan förra veckan i Paris men upp i Chicago. Det amerikanska höstvetet har

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Veckobrev Råvaror som investering

Veckobrev Råvaror som investering 18 APRIL 2010 Veckobrev Råvaror som investering Råvarucertifikat index eller RAVARUINDEX H, sjönk med 1% den senaste veckan. Vi är positiva till råvaruindex. SHB Commodity Index Oljan hade en stark vecka,

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Råolja 5 Guld, Bomull 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 HM, DAX 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 17 julio 2011 vecka 29

Läs mer

Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 21 september 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Veckans råvarukommentarer SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES 2011-06-08 Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,40% Energi: -1,01% Ädelmetaller: -0,31% Industrimetaller: -1,42% Jordbruk: +1,62%

Läs mer

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 5 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 JANUARI 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago steg inledningsvis i veckan men har

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,26 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +6,59 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Neste Oil 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 6 marzo 2011 vecka 10 Marknadsöversikt

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 12 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i Chicago men ned i Paris. Höstvetet

Läs mer

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus.

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. Marknadsföringsmaterial Bull & Bear Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. När du bestämt dig för dubbla avkastningen Bull Du tror på en uppgång i marknaden.

Läs mer

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång.

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & bear En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Ett finansiellt instruments historiska avkastning

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 102/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 3 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 102 OMXS 30 index 1 284,12 OMXS 30 satte 1 316 som högst den 28 november och fastnade i intervallet 1 310-1 325,

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 19 MAJ 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago har gått upp något under veckan men backar

Läs mer

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv RÅVAROR ALLMÄNT Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 AUGUSTI 2014 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan gått upp något i både Paris och Chicago. Det

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 26 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Höstvetet i USA har nu fått varmare

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1.6% Energi: -0.6% Ädelmetaller: +0.8% Industrimetaller: +0.1% Jordbruk: +6.3% Veckans rekommendationer: Guld: Neutral/köp

Läs mer

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Råvarubrev SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Lättnadsrally eller något mer bestående? MARKNADEN I KORTHET Även förra veckan kantades av hög volatilitet och stor osäkerhet i de finansiella marknaderna. Svagare

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 22 APRIL 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago har gått upp en hel del under veckan

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se 31 januari 2014-01-31 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i både Paris och Chicago. Vetet i Chicago handlas nu på lägsta

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 20 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned något under veckan i både Paris och Chicago. Vete

Läs mer

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & Open end certifikat Så fungerar Open end certifikat Vad kan man handla Avgifter Ett exempel - RICI Råvaruindex RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & RBS öppnar

Läs mer

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76 RÅVAROR ALLMÄNT Allt fokus på Syrien USA tillsammans med Storbritannien och Frankrike laddar upp för någon slags militär intervention i syfte att straffa den syriska regimen för påstådda krigsförbrytelser,

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 17 april 2011 vecka 16 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet v.40 1 november 2009 Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 MARS 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Uppgången

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 AUGUSTI 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned under veckan i både Chicago och Paris. Skörden av höstvete

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,57 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,68 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -1,89 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 29 november 2009 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Dubai debt fear 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Mjölkkossor

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,33 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,37 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,15 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,27 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,19 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,11 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 13 februari 2011 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 NOK/SEK, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning vecka

Läs mer

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan.

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan. Koppar Zink Aluminium Nickel Bly Tenn Stål Billets Järnmalm 62% Guld Silver Platina Palladium WTI olja Brent olja Henry Hub Majs Vete -CBOT Sojabönor Socker#11 Kakao Kaffe April 8, 213 Investeringsanalys

Läs mer

VECKOBREV v.13 mar-14

VECKOBREV v.13 mar-14 Veckan som gått 0 0,001 Makro I söndags träffades USA och Rysslands utrikesministrar i Paris, ingen uppgörelse nåddes men båda underströk att de tror på en diplomatisk lösning. John Kerry framhöll att

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Olja 5 Guld, Naturgas 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 AstraZeneca, Assa Abloy 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 24 julio

Läs mer

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor.

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Köpläge i vete En analys framtagen av Börs Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Efter flera månader med sidledes rörelser börjar spannmålsprodukterna röra

Läs mer

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet!

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! RÅVAROR ALLMÄNT Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! Vi hade väntat oss en lugn vecka på råvarumarknaden när kineserna hade ledigt efter söndagens nyårsfest. Volymerna har visserligen varit lägre

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

Har katalysatorn kommit?

Har katalysatorn kommit? RÅVAROR ALLMÄNT Har katalysatorn kommit? Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och

Läs mer

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad 2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad Enligt USDAs senaste skördeprognos för 2003/04 väntas världsproduktionen av fodersäd slå nytt skörderekord.

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Bomull 8 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex 11 Graföversikt 14 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

VECKOBREV v.44 okt-13

VECKOBREV v.44 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Trots försiktigt positiva signaler från krisländerna i södra Europa kvarstår problemen med höga skuldnivåer och svag utveckling på arbetsmarknaderna. Detta i kombination

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter april 2019

Priser på jordbruksprodukter april 2019 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2019-04-30 Priser på jordbruksprodukter april 2019 Vecka 16 var det svenska avräkningspriset på ungtjurar 12 procent högre än EU:s genomsnittliga avräkningspris.

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,62 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,42 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,12 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 24 januari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Kaffe 8 Obamas hot 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex

Läs mer

VECKOBREV v.47 nov-11

VECKOBREV v.47 nov-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska arbetslösheten enligt SCB:s beräkningar steg från 6,8 % till 6,9 % i oktober, där förväntat var en oförändrad nivå. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer förkunnade

Läs mer

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-06-07 Stark efterfrågan driver världsmarknaderna Världsmarknadspriserna på spannmål väntas minska något i reala termer de kommande tio åren, i takt

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 21 februari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, NOK/SEK 8 Råvarukommentar 9 Högbergs boktips 10 Det gror i USA 12 Indien:

Läs mer

VECKOBREV v.15 apr-15

VECKOBREV v.15 apr-15 0 0,001 Makro Veckan På onsdag som kommer gått regeringen lägga fram sin vårbudget, vars innehåll i stora drag redan är känt. På DI Debatt har ett antal företrädare för svenska arbetsgivarorganisationer

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 9 januari 2011 vecka 2

Läs mer

VECKOBREV v.3 jan-15

VECKOBREV v.3 jan-15 0 0,001 Makro Veckan Valutakaos som uppstod gått efter att Schweiziska centralbanken slopade det valutagolv mot euron om 1.20 som infördes 2011. Schweizerfrancen sågs under eurokrisen som en säker hamn

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Electrolux, Vete 7 Långtidsgrafer 12 Ansvarsfriskrivning 2 enero 2011 vecka 1 S&P 500, Guld, Olja.

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Ericsson, Volvo 7 Råvaruindex 8 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 9 oktober 2011 vecka 41 Marknadsöversikt

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson,

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, 17 januari 2014-01-17 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i Paris men stigit något i Chicago. Det amerikanska höstvetet

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 104/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 10 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 104 OMXS 30 index 1 271,00 OMXS 30 har en tid get signaler om en nedgång I och med att index varit under 1 280-nivån.

Läs mer

Månadskommentar, makro. Oktober 2013

Månadskommentar, makro. Oktober 2013 Månadskommentar, makro Oktober 2013 Uppgången fortsatte i oktober Oktober var en positiv månad för aktiemarknader världen över. Månaden började lite svagt i samband med den politiska låsningen i USA och

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

Läs mer

VECKOBREV v.2 jan-12

VECKOBREV v.2 jan-12 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska industriproduktionen sjönk med 1,9 % i november från tidigare ökning med 0,3 %. Årstakten sjönk från 4,5 % till 0,2 %. Förväntat var -0,8 % samt 2,5 %. Tjänsteproduktionen

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter augusti 2018

Priser på jordbruksprodukter augusti 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-08-30 Priser på jordbruksprodukter augusti 2018 Under januari-juni 2018 var slakten av nöt, räknat i ton, 5 procent högre än under januari-juni 2017. De genomsnittliga

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Hur ser marknaden ut inför skörd 2013. Anders Pålsson HIR Malmöhus AB

Hur ser marknaden ut inför skörd 2013. Anders Pålsson HIR Malmöhus AB Hur ser marknaden ut inför skörd 2013 Anders Pålsson HIR Malmöhus AB HIR Marknadsbrev Kort, koncis och oberoende marknadsinformation Bevakar svensk och internationell marknad Ger konkreta råd Cirka 40

Läs mer