*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna."

Transkript

1 Veckans råvarubrev Måndag 18 november 2013 Aktuella priser: Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% OLJA S Elektricitet EL S / BULL EL X4 S 4% EL S / BULL EL X4 S Naturgas Neutral Neutral Guld Neutral Neutral Platina Neutral PLATINA S Palladium Neutral Neutral Silver Neutral Neutral Koppar KOPPAR S -2% KOPPAR S Aluminiuim Neutral ALUMINIUM S Zink ZINK S 0% ZINK S Nickel NICKEL S 0% NICKEL S Kaffe Neutral Neutral Socker SOCKER S -2% SOCKER S Kakao Neutral Neutral Vete BEAR VETE X4 S 2% BEAR VETE X4 S Majs Neutral Neutral Rapsfrö Neutral Neutral Sojabönor BEAR SOJA X4 S -8% BEAR SOJA X4 S Råvarumarknaden RAVAROR S 2% RAVAROR S *) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Inledning Energi handlades upp i förra veckan. OLJA S och EL S steg båda med 4%. Basmetallerna inledde veckan med att fortsätta nedåt, men vände upp mot slutet av veckan. Jordbruksprodukterna handlades allmänt sett något svagt under lugn handel. Det kommer inte att komma så mycket ny information om spannmål och oljeväxter förrän i januari och det finns lite information just nu att handla på. Ädelmetallerna, som prismässigt inte rosat marknaden alls i år, fick tillbaka lite glans i veckan.

2 SEB Veckobrev råvaror 2 (29) Politiska uttalanden efter det tredje kinesiska politiska plenarmötet (under den 18:e kinesiska folkkongressen) var från början en stor besvikelse för marknaden, som omedelbart fick kinesiska aktier och industrimetaller på fall. Marknaden hade hoppats och förväntat starkare signaler om reformer (liberalisering). Politiska uttalanden från sådana plenarsammanträden, är dock alltid mycket generella och tydligare signaler kan komma under de närmaste veckorna. Marknaderna återhämtade återhämtade sig. Den tillträdande nya chefen för USA:s centralbank, Janet Yellen sade i veckan: "Jag anser att det är viktigt att vi gör vad vi kan för att främja en mycket stark återhämtning" Hon placerade sig starkt bakom Bernankes penningpolitik med kvantitativa lättnader, och kommer att fortsätta dessa. Billiga pengar kommer alltså att strömma in i Kina och andra tillväxtmarknader. Detta gav globala aktiemarknader understöd de senaste dagarna. Det har också resulterat i att likvideringen av placeringar i guld har stannat av. Råolja Brent Oljepriset fortsatte att återhämta förlorad mark i veckan som gick. EPA (i USA) meddelade i fredags att inblandningen av biobränslen i amerikanska drivmedel ska sänkas. Det var en förlust för den amerikanska jordbrukslobbyn och en vinst för petroleumindustrin. Prisuppgången i USA är nästan uppe vid det tekniska motståndet 110 dollar och vi tycker att man ska avvakta med köp just nu, även om vi generellt sett tycker att man bör vara köpt OLJA S i en diversifierad sparportfölj. I onsdagens DOE-rapport steg råoljelagren för åttonde veckan på raken. Lagernivåerna ligger nu återigen på rekordnivåer för den här tiden på året, högre än förra året.

3 SEB Veckobrev råvaror 3 (29) 450, , , , , , , ,000 50, Vecka 5 års intervall Källa: DOE, SEB Commodities Lagerökningen i USA har hänger dock ihop med en något högre import än de senaste veckorna, som vi ser i diagrammet nedan. 12,000 10,000 8,000 6,000 4,000 2, Vecka Källa: DOE, SEB Commodities Vi tycker att priset är något "högt" i dag, och även om vi som sagt tycker att OLJA S erbjuder bra avkastning via rabatten på oljeterminerna, tror vi det är bättre att vänta med köp. Elektricitet Elpriset, det första kvartalets kontrakt, gick upp till motståndet i diagrammet nedan, vid euro och föll sedan tillbaka för att stänga på på veckan. Veckans prisuppgång i el och en starkare euro mot kronan ledde till att EL S steg med 4% och BULL EL X4 S med 14%. Om fredagens nedgång fortsätter i veckan, är det troligt att rekylen nedåt åtminstone går till 41 euro, där det finns ett visst stöd. Nedan ser vi prisdiagrammet för det första kvartalet 2014:s kontrakt, uppdaterat till i fredags.

4 SEB Veckobrev råvaror 4 (29) Nedan ser vi priset på energikol, den närmaste månadens leveranstermin. Priset slutade veckan med att falla ner till 55-dagars glidande medelvärde igen. Prisuppgången lyckades inte ta priset över 83 dollar, som nu är ett motstånd för vidare uppgång. Prisutvecklingen på utsläppsrätter har blivit allt lugnare. Vi tror att det är ett temporärt lugn. En avtagande volatilitet på svagt sjunkande kurser, kan plötsligt vändas i en snabb uppgångsfas.

5 SEB Veckobrev råvaror 5 (29) Hydrologisk balans ser vi nedan. Vi ser särskilt att 10-veckorsprognosen föll i veckan och indikerar nu ett hydrologiskt underskott på 8 TWh. Vi rekommenderar köp av EL S eller BULL EL X4 S, men tycker man kan avvakta någon dag in i veckan ifall marknaden öppnar ner på måndag.

6 SEB Veckobrev råvaror 6 (29) Naturgas Naturgaspriset som för två veckor sedan fann stöd på 3.40 och vände upp till 3.60, har efter en hastig rekyl fortsatt uppåt. Trenden är dock nedåtriktad och man de som väntar på ett tillfälle att köpa BEAR kan snart få det. Metaller Metallerna gynnades allmänt av Yellens besked om att fortsätta Bernankes inslagna linje med kvantitativa lättnader och en expansiv penningpolitik. Koppar Kopparpriset föll hela vägen ner till 7000 dollar per ton, där marknaden har gott stöd. I fredagskvällens handel på COMEX i New York kom köpare in och handlade upp marknaden.

7 SEB Veckobrev råvaror 7 (29) Vi tycker att prisfallet har gett en möjlighet att komma in på den långa sidan till bra pris och rekommenderar köp av KOPPAR S. Aluminium Aluminium, som är den basmetall vi och de flesta bedömare är mest skeptiska till som placering, har den senaste månaden handlats ner till de lägsta nivåerna de senaste åren, sommarens bottennivåer. Med tanke på hur väl etablerad den bottennivån är, tror vi inte att den kommer att brytas den här gången heller. Vi tror att priset kommer att vända upp från den här låga nivån, och kanske gå till 1850 eller till 1900 dollar per ton. Därför gör vi en kortsiktig rekommendation att köpa ALUMINIUM S.

8 SEB Veckobrev råvaror 8 (29) Zink Det finns inte så mycket att rapportera om zink den här veckan. Priset fortsatte förra veckans rekyl nedåt i början av veckan, men köpare kom sedan in och gav stöd. Den försiktiga uppåtgående trenden är inte bruten och vi tycker att man kan passa på att försiktigt köpa mer ZINK S. Nickel Vår grundsyn är att man ska försöka köpa nickel, i synnerhet om priset kommer ner mot 13,500 dollar per ton. Som vi ser i prisdiagrammet nedan, är priset nere vid den bottennivå som började etableras under juli och vi tror att det är ett bra köptillfälle nu.

9 SEB Veckobrev råvaror 9 (29) LME-lagren av nickel ökade med 4.7 kt till 245 kt senaste 7 dagarna med en liten nedgång i Nederländerna och ytterligare lagerbyggnad i Malaysia. Contangot har ökat längre ut på terminskurvan. När lagren ökar, skapar det kö för att få ut nickel från lagren längre fram. Nedanför ser vi en bild på LME-lagren och priset på 3-månaders terminskontrakt., SEB Commodities Metal Bulletin Research förutspår att lagren av nickel kommer att fortsätta öka både under 2014 och Det har inte kommit några nyheter om stängningar av nickelgruvor. Många rubriker om Talvivaara, som måste omstrukturera skulden och reserverna har sjunkit 66 %. Aktieägarna har inte varit villiga att skjuta till mer pengar. Tyfonen som drabbat sydöstra Asien, verkar inte ha förstört nickel produktionen i Filippinerna. Sumitomo meddelade att deras smältverk i Filippinerna producerat sin första nickel och exporterat metallen till Japan. Vår grundsyn att man bör försöka köpa nickel och rekommenderar köp av NICKEL S. Priset (cash och 3 månaders termin, som vi alltid avser), går att följa på Guld Guldpriset (i dollar) gick i veckan ner och testade det tekniska stödet och steg mot slutet av veckan till 1290 dollar. Trenden är nedåtriktad, men volatiliteten har sjunkit, med allt mindre kursrörelser. Det är ett mönster som ibland förebådar en trendvändning uppåt, men det återstår att se.

10 SEB Veckobrev råvaror 10 (29) I termer av kronor, har priset hållit sig stabilt, med endast marginella prisrörelser under veckan. Vi ser kursdiagrammet på priset i kronor för ett troy uns nedan. Notera att vi inte har någon teknisk köpsignal, men vi har ett tekniskt stöd vid 8000 kr. Trenden är fortfarande nedåtriktad. I diagrammet nedan ser vi antalet uns som innehas av börshandlade fonder det senaste halvåret. Den gula kurvan avser guld och den svarta silver. Utflödet ur guldfonder har minskat i november, medan utflödet ur silverfonder ökat.

11 SEB Veckobrev råvaror 11 (29) World Gold Council rapporterade i veckan att efterfrågan på guld under det tredje kvartalet minskat med 21% sedan förra året till ton. Det är framförallt utflöden ur börshandlade fonder som ligger bakom. Investeringsefterfrågan har minskat med 56% sedan förra året. Efterfrågan på fysiskt guld har ökat något till 304 ton, medan börshandlade produkter haft ett utflöde på 119 ton. Utbudet av guld har också minskat, trots att gruvproduktionen ökat något. Det är skrotningen (av smycken) som står för minskningen. I dessa siffror ligger också en viss nyckel till hur en uppgång skulle kunna börja. Fysiskt investeringsguld säljs sällan, eftersom det inte är lika likvitt som börshandlade produkter. Skulle investeringsflödet i börshandlade produkter vända, t ex motiverat av låga eller ännu lägre räntor och en fortsatt expansiv penningpolitik, kan det ge marknaden stöd. Trots att det finns vissa positiva tecken, tycker vi dock att det är för tidigt och för spekulativt att köpa guld just nu och föredrar att vänta till dess det skett ett trendbrott. Silver Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Priset stängde i fredags på 20.8 dollar per uns, strax över det viktiga tekniska stödet på Om det stödet bryts, kan priset gå ner mot 18 dollar i första hand. Om priset å andra sidan går över 22 dollar bryts den långsiktiga nedåtgående trenden. Marknaden står och väger just nu.

12 SEB Veckobrev råvaror 12 (29) Vi fortsätter att vara neutrala guld och silver. Platina & Palladium Platinapriset ligger fortfarande under motståndet och kan lika gärna gå ner som upp. Men de lite mer positiva tongångarna från den tillträdande chefen för USA:s centralbank om en fortsatt mjuk penningpolitik, tror vi att det finns mer uppsida. Dessutom är arbetsmarknadskonflikten i Sydafrika snarare på väg att eskalera än att gå mot en snar lösning. Enligt Johnson Matthey kommer efterfrågan på platina att överstiga utbudet av med den största skillnaden sedan år Sammanlagt blir underskottet ozt, vilket är en ökning av underskottet med 78 % sedan förra året. Johnson Matthey förväntar sig en ingen lösning på problemen i Sydafrika. Impala Platinum har erbjudit en löneökning till sina anställda på 0.5%. Amplats mining skjöt med gummikulor för att skingra demonstranter vid gruvan i veckan. AMCU, den andra fackföreningen som ännu inte gått i strejk, har fått tillstånd av myndigheterna att gå i strejk om det inte sker några framsteg i löneförhandlingarna. Fackföreningen kommer att ha möten de närmaste veckorna för att besluta hur de ska göra. AMCU är den största fackföreningen vid det största platinaföretaget, Anglo American Platinum Ltd. PwC, den välkända revisionsfirman varnade i veckan att Sydafrikas gruvindustri kan falla i ruiner på grund av höga löner och lagstadgade kostnader. Strejken vid Northam Platinums gruva i Sydafrika fortsätter. Det är svårt att säga hur mycket platina som fallit bort från utbudet.

13 SEB Veckobrev råvaror 13 (29) Priset på palladium har backat den senaste veckan, efter att ha kommit för högt upp i det prisintervall som varit rådande det senaste året. Det verkar finnas gott om material på pris över 760 dollar per uns. Enligt Johnson Matthey blir det ett underskott på uns palladium i år, men det är 36 % lägre än underskottet var Antalet sålda bilar i Kina i september och oktober låg på en årlig försäljningstakt på 23 miljoner bilar, vilket var mer än väntat. Den årliga ökningstakten är 20 %. Detta har dock ändå inte hindrat att priset på palladium sjunkit med 3% den senaste veckan.

14 SEB Veckobrev råvaror 14 (29), SEB Commodities Situationen i Sydafrika tycker vi är så alarmerande att vi väljer att gå över till köprekommendation igen. Däremot behåller vi neutral på palladium. Jordbruksprodukter Det hände ganska lite på marknaden i veckan som gick med endast mindre prisrörelser. Informa, Strategie Grains, NOPA och France AgriMer med flera, publicerade rapporter, som marknaden mer eller mindre ignorerade. Tendensen på marknaden var generellt sett negativ, med prisfall på det mesta. Vete November kontraktet på Matif har inte lyckats ta sig över 195 euro. Det ser ut som om det finns en ansamling av säljordrar på den nivån. Marknaden stängde på euro per ton i fredags, vilket nu är precis på ett tekniskt stöd. Skulle nivån brytas, vilket sker på måndag om marknaden inte stiger, blir det "fritt" ner till 190 euro per ton. Vi tror att det fallet kommer.

15 SEB Veckobrev råvaror 15 (29) Decemberkontraktet 2014 på CBOT fortsatte falla i pris i veckan som gick, vilket får skillnaden mellan Matif och Chicago att som ett gummiband dras ut ännu mer. Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif. Förändringarna i terminskurvan för Matifvete utgörs av oförändrat pris för de kortare kontrakten, men ett par euro lägre pris för skörd Terminskurvan i Chicago flyttades i veckan ner med motsvarande 5 euro per ton oavsett löptid; lika mycket för december 2013 som för Juli Till viss del beror detta på att euron steg med 1% mot dollarn.

16 SEB Veckobrev råvaror 16 (29) Måndagens Crop Progress från visar att sådden av amerikanskt höstvete nu börjar närma sig sitt slut då 95% var avklarad per den 10 november, vilket är strax över förra årets 94% och även högre än det femåriga genomsnittet på 93%. Uppkomsten av höstvete ligger nu på 84% - vilket är högre än förra årets 78% och det femåriga genomsnittet på 80%. Andelen grödor klassade som good/excellent fortsätter också att öka och justeras upp från 63% till 65%, vilket är betydligt högre än förra årets 36% vid den här tiden. Sådden av höstvete i Frankrike är nu avklarad till 85& (per den 11 november), upp från 81% veckan innan. Andelen grödor klassade som good/excellent uppgår till 87%, en nedjustering med 2%.

17 SEB Veckobrev råvaror 17 (29) Källa: FranceAgriMer Egypten har återigen varit i marknaden för köp av vete med leverans i början av december. GASC köpte ton franskt vete och ton rumänskt vete. Frågan är hur mycket mer vete Rumänien kan exportera med tanke på att de också sålde ton till Libanon. Det amerikanska vete som offererades var 10 usd / ton billigare (FOB) än det franska vetet men har ändå svårt att mäta sig pga högre transportkostnaderna över Atlanten. Kinesiska CNGOIC justerar upp sin prognos för landets import av vete med ton till 8 mt, vilket dock är lägre än USDA:s estimat på 8.5 mt. Importen från USA förväntas uppgå till 4.3 mt. Ryssland håller fast vid sin prognos med en veteproduktion på 50 mt 2014/15, trots lägre sådd areal, då lantbrukare i landet förväntas fortsätta sådden av höstgrödor under november månad till följd av högre temperaturer än normalt. Så här långt uppgår sådd areal till ca 14.4 miljoner hektar (ungefär 88% av den förväntade arealen men fortfarande 8% lägre än förra året). Det varma vädret förväntas fortsätta framöver och i bl.a Moskva uppmättes den varmaste november-temperaturen på 130 år.

18 SEB Veckobrev råvaror 18 (29) Källa: WorldAgWeather Enligt BAGE är nu veteskörden i Argentina påbörjad och avklarad till 6.9%, upp från 3.6% veckan innan och att jämföra med 14.5% vid samma tid förra året. Produktionen beräknas uppgå till mt vilket är oförändrat från tidigare estimat. Basis Matifs behåller vi vår säljrekommendation. Majs Majspriset föll tillbaka i veckan efter den omedelbara uppgången direkt efter WASDE-rapporten, helt i linje med vad jag skrev förra veckan. Crop Progress rapporten från USDA fortsätter att visa på en snabb framfart för skörden av majs i USA, med en ökning från 73% per den 3 november till 84% en vecka senare, vilket gör att skördetakten ligger strax över det femåriga genomsnittet på 79%. Tar man en närmare titt på I-staterna så är skörden avklarad till 93% respektive 85% i Illinois och Indiana. Ytterligare en aktiv vecka för lantbrukare i Iowa som nu har skördat 88%, en siffra som nu ligger över genomsnittet på 80%.

19 SEB Veckobrev råvaror 19 (29) Amerikanska EPA bekräftade att man kommer att sänka inblandningskravet avseende biobränslen. Däremot låg den aktuella produktionen av etanol på den högsta nivån sedan 17 månader. Marknaden valde att strunta i att Informa sänkte estimat för majsarealen 2014 till 91.5 ma från det tidigare estimatet 91.7 ma. Enligt USDA var majsarealen i USA 95.3 ma. Sådden i Argentina var till 42% klar och ligger därmed efter den normala takten. Vi har tidigare haft köprekommendation och går över till neutral. Sojabönor Terminskontrakten på sojabönor föll med ett par procent i veckan. Det var framförallt årets vinnare i sojasegmentet, sojamjölet, som föll i pris. Sojaoljan, som pressats hårt (ursäkta ordvitsen) lyckades hålla sig på oförändrad nivå genom veckan. Nedan ser vi mars-kontraktet, som föll kraftigt i fredags, efter att inte ha orkat igenom motståndsnivån 1300 cent, där det antagligen ansamlats mycket säljordrar från lantbrukare.

20 SEB Veckobrev råvaror 20 (29) November 2014 höll sig i positivt territorium större delen av veckan, men fick lämna tillbaka allt på fredagen. Veckan slutade med en nedgång på ett par procent. Måndagens Crop Progress från USDA visar att skörden av sojabönor i USA går framåt och nu ligger på 91%, vilket är marginellt lägre än det femåriga genomsnittet på 92%, men en ökning från 86% veckan innan. I Iowa och Illinois är skörden nu i stort sett klar med 98% respektive 97% och i flera stater är nu över 90% av skörden avklarad. Efter den här helgen borde det vara i stort sett över. Exporten av sojabönor från USA ligger på rekordnivå miljoner bushels är den fjärde högsta nivån de senaste fem åren och långt över genomsnittet. I fredags publicerades NOPA:s "crush" siffror för oktober och på 157 Mbu ar de högre än väntat. Dessutom, som nämnt ovan, bekräftade EPA ett lägre inblandningskrav av biobränslen i drivmedel i USA. Informa behöll 2014 års arealestimat oförändrat på 83.8 ma från förra månaden. Det är i och för sig väsentligt högre än årets 76.5 ma, men den ökade skillnaden mellan majs och soja borde ha lett till en höjning av arealen. Nedan ser vi relationen mellan priset på Nov 2014 sojabönor och Dec 2014 majs, alltså priset på SX4 dividerat med priset på CZ4. Kvoten klättrade sedan förra veckan från 2.49 till 2.52.

21 SEB Veckobrev råvaror 21 (29) Trots en rad nyheter, som borde ha varit positiva för sojabönorna, slutade veckans handel med ett lägre pris. Sojabönor är helt enkelt väldigt mycket för dyra i förhållande till andra jordbruksprodukter. Så länge vädret fortsätter att vara "OK" i Sydamerika, kommer priset på sojabönor successivt att falla. Vi behåller säljrekommendation. Raps November 2014-kontraktet har gått till slutet av den triangelformation vi skrev om och brutit ur triangeln på det sättet. Enligt handboken i teknisk analys, innebär detta inte den "köpsignal" det skulle ha gjort om köparna tagit kommandot tidigare. Nu betyder det ingenting. Vi fortsätter därför med neutral rekommendation. EU-28:s totala areal för oljeväxter förväntas falla med 2% till 11.9 miljoner hektar, där rapsarealen för skörd 2014 förväntas minska med 1% till 6.6 miljoner hektar enligt Strategie Grains rapport i veckan.

22 SEB Veckobrev råvaror 22 (29) Efter den snabba expansionen under det senaste året förväntas en minskning av areal för raps i Tyskland - framförallt i de norra delarna vilket framförallt återspeglar växtföljd samt ett mindre skifte till andra grödor till följd av högre priser. Baserat på en nyligen genomförd undersökning hos ca 5000 lantbrukare under september/oktober uppskattar UFOP arealen för höstraps skörd 2014 till 1.4 miljoner hektar. Jämfört med den skördade arealen 2013 representerar detta en liten minskning med 4% eller hektar. Källa: UFOP Socker Marskontraktet på råsocker föll ner till cent i fredags. Det är den lägsta prisnivån sedan i september. RSI-index på (<30) indikerar en översåld marknad och man kan vänta sig ett slut på prisfallet, följt av en rekyl uppåt. Priset är vid nivåer där det funnits tekniskt stöd / motstånd tidigare, under augusti och september. Dessa två tekniska faktorer: RSI och gamla stödnivåer, talar för en vändning uppåt i veckan som kommer.

23 SEB Veckobrev råvaror 23 (29) International Sugar Organization i London publicerade en ny rapport och uppdaterade prognoser i torsdags. De höjde prognosen på det globala produktionsöverskottet 2013/14 till 4.73 mt från 4.5 mt i prognosen från augusti. ISO höjde produktionen i Indien med 1.5 mt till 26.5 mt pga den goda monsunen, men sänkte produktionen i Braslien och i EU-28. Global produktion väntas bli mt, som är 1.2% lägre än för ett år sedan och den första minskningen på fem år. ISO förväntar sig att global produktion fortsätter att sjunka och att produktionsöverskottet vänds i ett underskott. Den som tycker om att köpa på rekyler, kan passa på nu. Vi rekommenderar köp. Kaffe Kaffepriset handlade hela veckan över den tidigare bottnnivån strax över 100 cent och stängde veckan på 109 cent. 110 cent har rekylen dock ännu inte lyckats ta sig över. På en konferens i lördags (16 nov) i Costa Rica, sade BNP Paribas kaffeanalytiker att produktionsöverskottet i år 2013/14, som började den 1 oktober sjunker till 3 miljoner säckar (à 60 Kg) från 4 miljoner säckar under 2012/13. Nästan hela överskottet utgörs av arabica. Konsumtionen av den billigare och enklare och mer lättodlade robustan ökar i tillväxtländerna så att den relativt stora produktionsökningen framförallt i Vietnam sväljs. I fredags sänkte dock USDA estimatet för Brasiliens skörd av kaffe (huvudsakligen arabica) från 53.7 miljoner säckar till 53.1 miljoner för 2013/14, vilket är 3 miljoner säckar mindre än under 2012/13. Det står i rapporten på USDA:s hemsida att kvaliteten är sämre än förra året. Kostnaderna väntas stiga från en nivå 2012/13 på 122 cent per pund till 134 cent per pund. Det innebär att priset ligger under en nivå där 50% av kaffeproducenterna i Brasilien gör förlust. Det är naturligtvis en ohållbart låg prisnivå. Den som vill läsa rapporten kan göra det här.

24 SEB Veckobrev råvaror 24 (29) Vi behåller tills vidare neutral rekommendation, tills vi ser tecken på ett trendbrott.

25 SEB Veckobrev råvaror 25 (29) SEB:s råvarucertifikat BULL Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BULL GULD X2 S Guld X2 1% 3% -6% -50% BULL GULD X4 S Guld X4 1% 3% -18% -78% BULL SILVER X4 S Silver X4-11% -13% -32% -93% BULL PLATIN X4 S Platina X4-2% 16% -20% -53% BULL PALLAD X4 S Palladium X4-17% 6% -13% 0% BULL EL X2 S El X2 10% -3% 14% -3% BULL EL X4 S El X4 14% -15% 12% -28% BULL OLJA X2 S Olja X2 8% 1% 5% 9% BULL OLJA X4 S Olja X4 16% -2% 6% 10% BULL NATGAS X4 S Naturgas X4 6% -31% -14% 0% BULL ALU X2 S Aluminium X2-2% -8% -14% -35% BULL ALU X4 S Aluminium X4-5% -18% -29% -62% BULL KOPPAR X2 S Koppar X2-4% -4% -8% -24% BULL KOPPAR X4 S Koppar X4-8% -12% -18% -48% BULL NICKEL X2 S Nickel X2-1% -2% -15% -36% BULL NICKEL X4 S Nickel X4-3% -8% -31% -65% BULL ZINK X2 S Zink X2 0% -2% -8% -23% BULL ZINK X4 S Zink X4-1% -8% -19% -45% BULL VETE X4 S Vete X4 1% 14% 61% -44% BULL MAJS X4 S Majs X4 7% -8% -28% 0% BULL SOJA X4 S Sojabönor X4 8% 9% 15% 0% BULL RAPS X4 S Rapsfrö X4 4% 9% 14% 0% BULL KAFFE X4 S Kaffe X4 5% -35% -55% 0% BULL SOCKER X4 S Socker X4-11% -27% -9% 0%

26 SEB Veckobrev råvaror 26 (29) BEAR Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BEAR GULD X2 S Guld X2 0% 1% 4% 53% BEAR GULD X4 S Guld X4 0% -3% 1% 104% BEAR SILVER X4 S Silver X4 12% 10% -21% 99% BEAR PLATIN X4 S Platina X4 3% -12% 12% 0% BEAR PALLAD X4 S Palladium X5-1% -6% -14% 0% BEAR EL X2 S El X2-4% 10% -8% -12% BEAR EL X4 S El X4-9% 16% -25% -38% BEAR OLJA X2 S Olja X2-6% 3% -5% -25% BEAR OLJA X4 S Olja X4-13% 4% -13% -46% BEAR NATGAS X4 S Naturgas X4-6% 40% -4% 0% BEAR ALU X2 S Aluminium X2 4% 14% 17% 23% BEAR ALU X4 S Aluminium X4 7% 25% 31% 36% BEAR KOPPAR X2 S Koppar X2 5% 10% 9% 5% BEAR KOPPAR X4 S Koppar X4 9% 16% 15% -2% BEAR NICKEL X2 S Nickel X2 2% 6% 16% 19% BEAR NICKEL X4 S Nickel X4 4% 9% 27% 20% BEAR ZINK X2 S Zink X2 1% 8% 10% 6% BEAR ZINK X4 S Zink X4 2% 13% 17% 2% BEAR VETE X4 S Vete X4 2% -11% -38% 37% BEAR MAJS X4 S Majs X4-9% 8% 10% 0% BEAR SOJA X4 S Sojabönor X4-8% -6% -26% 0% BEAR RAPS X4 S Rapsfrö X4-1% -6% -14% 0% BEAR KAFFE X4 S Kaffe X4-6% 52% 90% 0% BEAR SOCKER X4 S Socker X4 13% 39% 4% 0% Råvarucertifikat utan hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år RAVAROR S SEB CI ER % 1% 1% -9% RAVARORE S SEB CI ER % -1% -3% 0% EL S El % -2% 8% 1% OLJA S Olja % 2% 4% 4% NATGAS S Naturgas % -6% -1% 0% GULD S Guld % 3% -1% -28% SILVER S Silver % -1% -3% -39% PLATINA S Platina % 6% -3% -14% PALLADIUM S Palladium % 4% -1% 0% KOPPAR S Koppar % -1% -3% -13% ALUMINIUM S Aluminium % -2% -6% -19% ZINK S Zink % 0% -3% -12% NICKEL S Nickel % 1% -6% -19% VETE S Vete % 5% 17% -10% MAJS S Majs % 1% -4% -32% SOJABO S Sojabönor % 5% 7% 5% RAPS S Rapsfrö % 4% 7% 0% KAFFE S Kaffe % -7% -15% -38% KAKAO S Kakao % 2% 10% 5% SOCKER S Socker % -5% 1% -16%

27 SEB Veckobrev råvaror 27 (29) Råvarucertifikat med hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år LONG GULD D S Guld % 4% -6% -49% LONG OLJA D S Olja % 1% 6% 12% LONG KOPPA D S Koppar % -9% -13% -29% LONG VETE D S Vete % 8% 30% -18% Råvarucertifikat med omvänd hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år SHORT OLJA A S Olja % 4% -1% -12% SHORT OLJA D S Olja % 5% -4% -20% SHORT GULD A S Guld % 2% 5% 35% SHORT GULD D S Guld % 2% 6% 68% SHORT SILVE A S Silver % 4% 4% 25% SHORT SILVE D S Silver % 5% 4% 43% SHORT PLATI A S Platina % 1% 5% 6% SHORT KOPPA A S Koppar % 5% 5% 3% SHORT KOPPA D S Koppar % 7% 7% 8% SHORT MAJS A S Majs % 4% 6% 29% SHORT KAFFE A S Kaffe % 5% 5% 7% SHORT KAKAO A S Kakao % 2% -3% -8% SHORT SOCKE A S Socker % 9% 3% 9% SHORT SOJAB A S Sojabönor % 0% -5% -13% SHORT VETE A S Vete % -3% -13% 31% Källa: SEB Råvaruprisutveckling Energi Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Olja - brent CO1 USD/fat % -1% -2% -2% Bensin XB1 USc/gallon % 0% -11% -1% Gasolja QS1 USD/ton % -3% -3% -2% El 1:a kvartalet NELF4Q EUR/MWh % -4% 3% -5% Energikol API2 API21MON USD/ton % 3% 7% -11% NatGas Henry Hub NG1 USD/MMBtu % -3% 7% -1% Utsläppsrätter CO2 MOZ3 EUR/ton % -9% 3% -40% Ädelmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Guld XAU USD/ozt 1, % 1% -6% -25% Silver XAG USD/ozt % -3% -10% -36% Platina XPT USD/ozt 1, % 4% -6% -8% Palladium PA1 USD/ozt % 4% -3% 16%

28 SEB Veckobrev råvaror 28 (29) Basmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Koppar LMCADS03 USD/ton 7, % -3% -4% -8% Primäraluminium LMAHDS03 USD/ton 1, % -3% -6% -9% Nickel LMNIDS03 USD/ton 13, % -1% -6% -13% Zink LMZSDS03 USD/ton 1, % -2% -3% -3% Bly LMPBDS03 USD/ton 2, % -2% -5% -5% Järmnalm 62% Kina TSIPIO62 USD/ton % 2% -3% 11% Jordbruksprodukter Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Kvarnvete (EU) CA1 EUR/ton % 3% 10% -24% Chicagovete W 1 USc/bu % -6% 1% -24% Majs C 1 USc/bu % -5% -12% -41% Rapsfrö (EU) IJ1 EUR/ton % 2% 2% -20% Sojabönor S 1 USc/bu 1, % 1% -1% -9% Sojamjöl SM1 USD/sh.ton % 2% 0% -5% Sojaolja BO1 USc/pund % 0% -6% -15% Mjölk DA1 USc/pund % 3% 4% -9% Live Cattle LC1 USc/pund % 4% 8% 6% Lean Hogs LH1 USc/pund % -2% -2% 7% Ris RR1 USD/CWT % 2% 2% 6% Softs Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Arabica kaffe KC1 USc/pund % -9% -13% -29% Kakao CC1 USc/pund 2, % -1% 12% 9% Bomull CT1 USc/pund % -8% -16% 4% Socker SB1 USc/pund % -6% 2% -8% Index, växelkurser, med mera Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år SEBs Råvaruindex SEBCIER USD % -2% -2% -6% DJ UBS råvaruindex DJUBS USD % -4% -5% -13% S&P GSCI råvaruindex SPGSCIP USD % -4% -5% -2% OMXS30 aktieindex OMX SEK 1, % 1% 3% 26% USDSEK USDSEK SEK % 2% 2% -2% EURSEK EURSEK SEK % 2% 3% 3% EURUSD EURUSD USD % 0% -1% -6%, SEB KONTAKT Torbjörn Iwarson, Torbjorn.Iwarson@seb.se

29 SEB Veckobrev råvaror 29 (29) Källor Bloomberg, Reuters, SEB Villkor För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar. Risker En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på Disclaimer Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte. Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas. Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll. Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse. Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

SEB Commodities Katarina Johnsson

SEB Commodities Katarina Johnsson SEB Commodities Katarina Johnsson Är världen på väg in i en guldålder för gas? SEB Commodities Råvarucertifikat Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 Primära energikällor och

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 27 maj 213 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral BEAR OLJA X4 S Elektricitet Neutral

Läs mer

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 9 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 5% EL

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 2 december 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 7 SEPTEMBER 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 10 juni 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet Neutral Neutral

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja Neutral 0% Stäng positionen, neutral Guld GULD

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka

Sammanfattning: Denna vecka Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +2,74% UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,05% UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +0,18% UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index Industrimetaller:

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 10 december 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 11 Mars 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 6% OLJA S Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%.

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%. Veckans råvarubrev Måndag 7 januari 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL S eller BULL EL X4 S Guld Neutral Platina

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 PDF skapad: 2016-12-24 03:41 SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 Det var SEB - Prognoser på råvaror - Commodity en generellt lite svagare vecka för jordbruksprodukter förra veckan. De skiljde inte

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Veckans råvarukommentarer SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES 2011-06-08 Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,40% Energi: -1,01% Ädelmetaller: -0,31% Industrimetaller: -1,42% Jordbruk: +1,62%

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index VECKANS RÅVARUKOMMENTARER COMMODITIES INVESTMENT SALES 2012-06-15 Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,45 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller:+

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 29 april 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% Neutral Elektricitet EL S eller

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 2 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 0% EL

Läs mer

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 24 R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden Metaller: Guld Silver

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Innehållsförteckning Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 3%

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 12 maj, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja MINIS OLJA B S 5% MINIS OLJA B S Elektricitet

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 12 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Köp BULL om råolja går under USD 105 OLJA S

Läs mer

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus.

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. Marknadsföringsmaterial Bull & Bear Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. När du bestämt dig för dubbla avkastningen Bull Du tror på en uppgång i marknaden.

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 FED-protokollet i veckan tolkades som mindre hökaktigt, vilket fick dollarn att utvecklas lite svagare och det stärkte priser på framförallt

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 22 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 21 september 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,21 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,72 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,75 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Nya ETN-er noterade idag. Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X2 S +2 gånger Nordisk elektricitet

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1.6% Energi: -0.6% Ädelmetaller: +0.8% Industrimetaller: +0.1% Jordbruk: +6.3% Veckans rekommendationer: Guld: Neutral/köp

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Neste Oil 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 6 marzo 2011 vecka 10 Marknadsöversikt

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 PDF skapad: 2017-01-11 04:27 SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 SEB - Prognoser på råvaror - Commodity Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna

Läs mer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Veckans råvarukommentarer Sammanfattning av rekommendationer TISDAG 26 JULY 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S Silver Ingen rekommendation

Läs mer

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 5 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,26 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +6,59 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 102/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 3 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 102 OMXS 30 index 1 284,12 OMXS 30 satte 1 316 som högst den 28 november och fastnade i intervallet 1 310-1 325,

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,33 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,37 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,15 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Som en blixt från klar himmel

Som en blixt från klar himmel RÅVAROR ALLMÄNT Som en blixt från klar himmel Under veckan kom protokollet från amerikanska centralbankens senaste möte. Det väckte stort rabalder på marknaden när det tydde på oväntat högljudd opposition

Läs mer

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv RÅVAROR ALLMÄNT Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland

Läs mer

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång.

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & bear En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Ett finansiellt instruments historiska avkastning

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,62 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,42 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,12 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Råolja 5 Guld, Bomull 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 HM, DAX 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 17 julio 2011 vecka 29

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,57 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,68 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -1,89 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 13 februari 2011 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 NOK/SEK, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning vecka

Läs mer

Veckobrev Råvaror som investering

Veckobrev Råvaror som investering 18 APRIL 2010 Veckobrev Råvaror som investering Råvarucertifikat index eller RAVARUINDEX H, sjönk med 1% den senaste veckan. Vi är positiva till råvaruindex. SHB Commodity Index Oljan hade en stark vecka,

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 30 MAJ 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned något sedan förra veckan i Paris men upp i Chicago. Det amerikanska höstvetet har

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 24 januari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Kaffe 8 Obamas hot 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex

Läs mer

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & Open end certifikat Så fungerar Open end certifikat Vad kan man handla Avgifter Ett exempel - RICI Råvaruindex RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & RBS öppnar

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Olja 5 Guld, Naturgas 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 AstraZeneca, Assa Abloy 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 24 julio

Läs mer

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet v.40 1 november 2009 Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Bomull 8 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex 11 Graföversikt 14 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S (hög risk) eller GULD S (låg risk) Silver Ingen rekommendation

Läs mer

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Råvarubrev SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Lättnadsrally eller något mer bestående? MARKNADEN I KORTHET Även förra veckan kantades av hög volatilitet och stor osäkerhet i de finansiella marknaderna. Svagare

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se 31 januari 2014-01-31 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i både Paris och Chicago. Vetet i Chicago handlas nu på lägsta

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

VECKOBREV v.44 okt-13

VECKOBREV v.44 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Trots försiktigt positiva signaler från krisländerna i södra Europa kvarstår problemen med höga skuldnivåer och svag utveckling på arbetsmarknaderna. Detta i kombination

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 24 april 2011 vecka 17 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 29 november 2009 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Dubai debt fear 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Mjölkkossor

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2018

Priser på jordbruksprodukter mars 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-04-04 Priser på jordbruksprodukter mars 2018 Det genomsnittliga svenska avräkningspriset på ungtjurar R3 är 13 procent högre än det genomsnittliga EU-priset.

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 9 januari 2011 vecka 2

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 8 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 26 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Höstvetet i USA har nu fått varmare

Läs mer

Råvaror - veckobulletin

Råvaror - veckobulletin Råvaror 2010-01-18 Råvaror - veckobulletin SHB Commodity Index Råvaruindex föll med 3% förra veckan, framförallt för att råolja rekylerade från sin nya toppnotering. Jordbruksprodukterna, vete och sojabönor

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 12 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i Chicago men ned i Paris. Höstvetet

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 AUGUSTI 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned under veckan i både Chicago och Paris. Skörden av höstvete

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76 RÅVAROR ALLMÄNT Allt fokus på Syrien USA tillsammans med Storbritannien och Frankrike laddar upp för någon slags militär intervention i syfte att straffa den syriska regimen för påstådda krigsförbrytelser,

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,10 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,28 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -2,46 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 104/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 10 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 104 OMXS 30 index 1 271,00 OMXS 30 har en tid get signaler om en nedgång I och med att index varit under 1 280-nivån.

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013 Nr 090/2013 (sid 1 av 6) Torsdagen den 7 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 090 OMXS 30 index 1 293,03 OMXS 30 satte högsta noteringen i år redan den 22 oktober vid 1 301 för att sedantveka en del

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

VECKOBREV v.20 maj-13

VECKOBREV v.20 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Finansutskottet riktar viss kritik mot Riksbanken och menar att de hade kunnat bedriva en något mer expansiv politik de senaste åren. Utskottets utredning aktualiserar

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,14 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,20 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,86 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan.

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan. Koppar Zink Aluminium Nickel Bly Tenn Stål Billets Järnmalm 62% Guld Silver Platina Palladium WTI olja Brent olja Henry Hub Majs Vete -CBOT Sojabönor Socker#11 Kakao Kaffe April 8, 213 Investeringsanalys

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter februari 2018

Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-02-28 Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Under 2017 var nettoexporten av nötkött och levande djur från EU 462 000 ton till ett värde av 662 miljoner

Läs mer

Kraftig ökning av spannmålspriserna

Kraftig ökning av spannmålspriserna 1(5) INFORMATION 21-8-13 Enheten för handel och marknad Ida Björklund Tfn: 36-15 63 43 Mobil: 7-548 4 7 E-post: ida.bjorklund@jordbruksverket.se Kraftig ökning av spannmålspriserna Under de senaste veckorna

Läs mer

Har katalysatorn kommit?

Har katalysatorn kommit? RÅVAROR ALLMÄNT Har katalysatorn kommit? Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och

Läs mer

Tradingklubben tisdag 19 februari

Tradingklubben tisdag 19 februari RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC Tradingklubben tisdag 19 februari Tobbe Rosén John Lönnqvist www.aktivborshandel.se 1. Analysera marknaden Handla med Mini Futures 4 steg 2. Bestäm var du

Läs mer

VECKOBREV v.21 maj-13

VECKOBREV v.21 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Börserna runt om i världen föll kraftigt i slutet på förra veckan. Det var främst Ben Bernakes uttalande om att Federal Reserve redan under sommaren kan dra ner på de

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 MARS 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Uppgången

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013 Nr 092/2013 (sid 1 av 5) Torsdagen den 14 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 092 OMXS 30 index 1 282,50 OMXS 30 stiger under torsdagen efter att ha varit ned till 1 270 som lägst under onsdagen.

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 20 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned något under veckan i både Paris och Chicago. Vete

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 JANUARI 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago steg inledningsvis i veckan men har

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 12 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 12 november 2013 Nr 091/2013 (sid 1 av 5) Torsdagen den 12 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 091 OMXS 30 index 1 281,71 OMXS 30 förbrukar nu tid på hög nivå efter att ha satt 1 301 som högst den 22 oktober. Det

Läs mer

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Ericsson, Volvo 7 Råvaruindex 8 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 9 oktober 2011 vecka 41 Marknadsöversikt

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter november 2018

Priser på jordbruksprodukter november 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-12-03 Priser på jordbruksprodukter november 2018 Det svenska genomsnittliga avräkningspriset på ungtjur klass R3 var 9 procent högre än EU:s genomsnittliga

Läs mer

Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp

Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp RÅVAROR ALLMÄNT Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp Denna vecka började med en ny kalldusch, råvarunegativ makrodata. Nu i form av preliminära inköpschefssiffror som från Kina, USA och Tyskland var

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -8,85 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -7,28 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -12,21 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2016

Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-07-04 Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige var

Läs mer

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Technical Analysis Analyst: Ahmed Daadooch 8 March 06: Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Futura storlekz 9. Ni kan flytta varje figur var

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2018

Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-05-30 Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Det svenska avräkningspriset ligger kvar på en hög nivå. Vecka 20 var det genomsnittliga priset för ungtjurar (R3)

Läs mer

Månadskommentar, makro. Oktober 2013

Månadskommentar, makro. Oktober 2013 Månadskommentar, makro Oktober 2013 Uppgången fortsatte i oktober Oktober var en positiv månad för aktiemarknader världen över. Månaden började lite svagt i samband med den politiska låsningen i USA och

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-09-04 Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

VECKOBREV v.3 jan-15

VECKOBREV v.3 jan-15 0 0,001 Makro Veckan Valutakaos som uppstod gått efter att Schweiziska centralbanken slopade det valutagolv mot euron om 1.20 som infördes 2011. Schweizerfrancen sågs under eurokrisen som en säker hamn

Läs mer

28 nya Long & Short - certifikat för råvaror

28 nya Long & Short - certifikat för råvaror 28 nya Long & Short - certifikat för råvaror Den 13 juni noterade Handelsbanken 28 nya råvarucertifikat. Alla dessa är så kallade raka certifikat, vilket betyder att certifikatets värde följer utvecklingen

Läs mer