Veckans råvarubrev. Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veckans råvarubrev. Inledning"

Transkript

1 Veckans råvarubrev Måndag 29 april 2013 Aktuella priser: Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% Neutral Elektricitet EL S eller BULL EL X2 / X4 S 3% EL S Naturgas BULL NATGAS X4 S 6% BULL NATGAS X4 S Guld BEAR GULD X4 S 19% BEAR GULD X4 S Platina PLATINA S 6% Neutral Palladium PALLADIUM S eller BULL PALLAD X4 S 2% BEAR PALLAD X4 S Silver BEAR SILVER X4 S 19% BEAR SILVER X4 S Koppar Neutral Neutral Aluminiuim ALUMINIUM S eller BULL ALU X2/X4 S 1% ALUMINIUM S eller BULL ALU X2/X4 S Zink ZINK S eller BULL ZINK X2/X4 2% ZINK S eller BULL ZINK X2/X4 Nickel NICKEL S eller BULL NICKEL X2/X4 S 1% NICKEL S eller BULL NICKEL X2/X4 S Kaffe Neutral Neutral Socker Neutral Neutral Kakao Neutral Neutral Vete BEAR VETE X4 S 10% BEAR VETE X4 S Majs BEAR MAJS X4 S 8% BEAR MAJS X4 S Rapsfrö BEAR RAPS X4 S 0% BEAR RAPS X4 S Sojabönor BEAR SOJA X4 S 0% BEAR SOJA X4 S Råvarumarknaden RAVAROR S 2% RAVAROR S *) Avkastningen avser 1:1 råvarucertifikat där de ingår i rekommendationen. I den aktuella tabellen ovan har jag tagit prisförändringen den senaste veckan sedan det förra veckobrevet publicerades. Mer detaljerad information kan du finna på Inledning Vi tror att guld, silver, platina och palladium, liksom olja står inför en korrektion nedåt i veckan som kommer. Om detta sker, kan dock priserna ha kommit ner så pass att det kan bli intressant att köpa dem på lite längre sikt. Sådden av majs i USA har inte kunnat ske på grund av den sena våren. Deadline, som anses vara den 10 maj närmar sig. Väderleksprognosen visar dock ett fönster av gott väder, där sådden kan ske innan dess. De närmaste dagarnas

2 SEB Veckobrev råvaror 2 (27) väderutveckling kommer att ha ett avgörande inflytande över prisutvecklingen. Den kinesiska fågelinfluensan har sänkt konsumtionen av kyckling med upp till 80%. Det sänker efterfrågan på sojabönor i världen. Vi tror alltjämt på sjunkande priser på alla jordbruksprodukter. Grispriset i USA testar dock tekniska motståndsnivåer, möjligen just beroende på fågelinfluensan i Kina. Råvaruindex I diagrammet nedan ser vi SEB:s råvaruindex i svenska kronor och OMXS30 aktieindex. Båda återhämtade sig i veckan som gick. Vi tror att prisfallen på råvaror kommer att fortsätta i veckan som kommer. Det börjar dock närma sig botten och vi börjar söka efter möjligheter att gå in på köpsidan. Den som vill investera i indexet och den investeringsstrategi som ligger bakom kan läsa mer på om certifikatet RAVAROR S. Råolja Brent Oljepriset rekylerade uppåt i veckan som gick. Vi ser det som en reaktion mot den allmänna pristrenden, och väntar oss att priset vänder ner igen. Vi går därför temporärt ur OLJA S, för att kunna komma in billigare senare.

3 SEB Veckobrev råvaror 3 (27) Lagren och lagerförändringarna i USA den senaste rapportveckan ser vi nedan, enligt Department of Energy och American Petroleum Institute. Notera minskningen i råoljelagren! DOE API Stocks Weekly Change Weekly % Yearly % Stocks Weekly Change Weekly % Yearly % Crude Oil 388, % 4.20% 383, % 4.00% Total Gasoline 217,802-3, % 2.90% 219,859-2, % 1.40% Jet Kerosene 39,887-1, % 0.80% 39, % -1.10% Distillate Fuel 115, % -8.50% 116, % -9.90% Residual Fuel 37, % 13.20% 37,162 1, % 9.50% Heating Oil 15, % % 15, % % Källa: DOE, API Nedan ser vi amerikanska råoljelager enligt DOE i tusen fat. Den svarta kurvan är 2012 års lagernivåer vecka för vecka och den lilla röda linjen är 2013 års nivå Vecka 5 års intervall Källa: US DOE, SEB Commodities

4 SEB Veckobrev råvaror 4 (27) Importen har minskat för andra veckan i rad och ligger nu stadigt under 8 mbbl/dag Vecka Min Källa: US DOE, SEB Commodities Vi ligger alltså neutralt i veckan som kommer för att förhoppningsvis kunna komma in billigare i OLJA S. Elektricitet Priset på el rekylerade upp förra veckan. Marknaden står och väger just nu. Hydrologin har planat ut. Det väger ungefär lika tungt i båda vågskålarna för köpsidan och säljsidan. Vi tror dock mer på en stigande trend på lite längre sikt, än att priset ska falla tillbaka nedåt. Därför ligger vi kvar i EL S. Den hydrologiska balansen har planat ut och prognosen har slutat falla och planat ut den också.

5 SEB Veckobrev råvaror 5 (27), Markedskraft Slutsatsen är alltså att vi ligger kvar i EL S. Naturgas Nedan ser vi juli-kontraktet på naturgas i USA. Uppgången har mognat,men vi tror det kommer en sväng uppåt till mot 4.40 dollar per mmbtu. Det kan vara ett bra tillfälle att ta hem vinsten på de köpta BULL NATGAS X4 S vi rekommenderat köp av tidigare.

6 SEB Veckobrev råvaror 6 (27) Guld & Silver Det har varit hög aktivitet på den svenska marknaden för investeringsguld. I början av veckan var det övervägande köp av GULD S, ett certifikat som följer guldpriset på samma sätt som en guldtacka. Mot slutet av veckan gick placerare ur sina positioner. GULD S och dess familjemedlemmar med högre hävstång, BULL och BEAR, går att använda för kortsiktigare handel än fysiskt guld eftersom transaktionskostnaden är så låg. Vi kan tolka marknadens beteende som att den tror på lägre priser på kort sikt. Samtidigt har vi kunnat läsa rapporter om att såväl the US Mint som Storbritanniens motsvarighet sålt slut på sitt fysiska guld. Långsiktiga investerare tror alltså att priset är lågt nu. Vi tror också att priset kortsiktigt kommer att vända ner och testa den lägsta noteringen i april. Marknadspsykologins två drivkrafter rädsla och hopp spelar stor roll här. Det är väldigt få personer i samhället som äger guld som en finansiell placering, men för dem som gör det är det sannolikt en stor del av portföljen. Det beror bland annat på att guldpriset stigit så mycket i värde, samtidigt som aktier och andra tillgångar inte gjort det. Många guldinvesterare upplever det här prisfallet på samma sätt som aktiesparare upplevde börskrascherna 1987, 2001 och 2008, dvs med rädsla för att förlora mycket pengar. Att förlora mycket pengar ger större utslag på känslomätaren än att vinna lika mycket pengar. Det vore därför fullständigt naturligt om många nu väljer att minska sina placeringar, när priset har repat sig från bottennoteringarna efter prisraset med 100 dollar per ozt. Även långsiktiga köpare av fysisk metall borde tycka att 100 dollar mer än för ett par veckor sedan är i dyraste laget. Man ser ofta den här typen av rekyl efter ett initialt prisfall. Det följs i regel, men inte alltid, av ytterligare en nedgångsfas. Ska man gissa, så måste man därför gissa, att priset kommer att vända ner nu igen och att vi står inför ytterligare en rejäl prisnedgång. Vi kan dock notera att långsiktigt förklaras guldpriset av demografiska faktorer ökade inkomster i tillväxtländer. Nedan ser vi guldpriset förklarat av BNP i länder med BNP / capita mellan 2000 och dollar i dagens penningvärde. Varje punkt markerar ett år sedan 1960 till 2011.

7 SEB Veckobrev råvaror 7 (27) y = x R 2 = Pris enligt modellen De två högsta noteringarna avser åren 2010 och Vi ser att dessa år ligger priset på guld över den långsiktiga relationen för BNP i dessa länder. Det beror, skulle jag hävda på ökningen av penningmängden, framförallt i USA. Quantitative Easing, har skapat pengar att parkera någonstans och med en ränta nära noll är inte alternativkostnaden för en placering i guld så hög. Man ska också reflektera över att den här demografiska indikatorn, som förklarar guldprisets nivå så väl, kommer att minska när Kina går över dollar i BNP per capita, på samma sätt som skedde på tidigt 80-tal när den stora populationen i Europa, Japan och USA gick över dollar i BNP per capita och började konsumera tjänster i stället för att öka efterfrågan på råvaror / saker när de fick mer pengar. Det är dock ännu många år innan Kinas tillväxt har tagit BNP / capita över den nivån och det talar för ett fortsatt högt guldpris ännu ett tag. Produktionskostnaden ligger strax under dagens pris. Gruvbolaget Newmont säger att all-in sustaining cash costs är 1,100 1,200 dollar / ozt. Barrick säger att det är 1,000 1,100 dollar. IamGold, som är en högkostnadsproducent, ligger på 1,558 dollar. Det kanadensiska bolaget Dundee Capital Markets gjorde en sammanställning av all-in cost. De säger att medelvärdet för de 20 största producenterna är 1,306 dollar. På basis av en kostnadskurva publicerad den 4 april i GFMS Gold Survey 2013 kan vi utläsa att så mycket som 20% av alla gruvor är olönsamma vid den här prisnivån. Tendensen att minska utbudet och få marknadens utbud mer i balans med efterfrågan borde få priset att hitta stöd inte långt under dagens guldpris. Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce.

8 SEB Veckobrev råvaror 8 (27) Vi ligger korta guld och silver. Det har kostat i veckan som gick, men eftersom vi tror att det kommer en till vända ner, ligger vi självklart kvar med köpt position i BEAR GULD X4 S och BEAR SILVER X4 S. Platina & Palladium Platinapriset har rekylerat uppåt, i likhet med guld och silver. Vi tror att det handlar om en rekyl mot den allmänna pristrenden och därför ett bra tillfälle att temporärt stänga positioner i Platina. Prisfallet i palladium har stannat av och inte lyckats ta sig uppåt. Det ser ännu svagare ut än de andra. Vi tvingas därför vänta fot och gå kort. Rekommendationen ändras alltså till köp av BEAR PALLAD X4 S. Målkursen är 600 dollar.

9 SEB Veckobrev råvaror 9 (27) Basmetaller Prissättningen av derivat på metallmarknaden indikerar en ökad volatilitet. Något som också visat sig i faktiska prisrörelser under veckan. Veckan inleddes som väntat svagare, men köparna kom in kring stödnivåerna och vi såg en rejäl uppgång i mitten av veckan. Det såg stabilt ut vid lunchtid i fredags. Den amerikanska BNP-siffran fick dock marknaderna att surna till på eftermiddagen (+2,5 % för Q1 mot väntat 3.0). Sent på kvällen såldes metallerna ner kraftigt, delvis p.g.a. positionskorrigeringar inför Kinas långhelg (stängt i 3 dagar i samband med 1:a maj). En stor del av veckouppgången raderades snabbt ut. Vi tidigare skrivit om metallernas olika läge med tanke på pris i förhållande till kostnader. Alu, zink och nickel befinner sig i närheten kostnadsnivån för de 10 % producenterna med högst kostnader, d.v.s. där produktion på marginal blir olönsam, och därmed förr eller senare faller bort (se diagram nedan). Diagrammet nedan visar metallpriset i förhållande till produktionskostnadskurvans 90%-percentil. 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 5% 10% 15% 35% 5% 8% 10% Koppar Zink Nickel Aluminium Källa: Macquarie Research

10 SEB Veckobrev råvaror 10 (27) Som vi också återkommande skrivit om, ligger fortfarande kopparpriset högt i förhållande till kostnaderna för att producera metallen. Koppar brukar betraktas som den ledande metallen (LME:s flaggskepp). Kinas stora kopparbehov har förstärkt den positionen. Det är också till stor del Kinas importbehov som skapat premien. När Kina sviktar, ja då sviktar kopparn. Utbudet ökar också nu efter att i flera år ha släpat efter. Dessutom har det finansiella kollektivet tagit fasta på läget och positionerat sig för nedgång. Tekniskt sett har man nu fått vatten på sin kvarn. Så länge stämningsläget är negativt gentemot kopparn blir det svårt för övriga metaller att ta fart. Kopparn har behövt en korrigering, och det är den vi ser nu. Den stora frågan för hela metallmarknaden blir därför hur lågt kan kopparn gå? Koppar Vi skrev i förra veckan att det dags att börja bevaka en eventuell vändning. Priset tog sig upp till motståndsnivåerna kring $7200. Veckan stänger upp 1,4 % trots fredagens utförsäljning inför den kinesiska långhelgen. Tekniskt sett så (se grafen nedan) kommer nästa stor stödnivå in kring $6500. I vårt tycke har marknaden förmodligen korrigerat tillräckligt, med en anpassning till den nya fundamentala situationen. Det blir nu extra intressant att följa Kinas import. Prisskillnaden mellan LME och Shanghai är till LME:s fördel, vilket brukar ledan till att kineserna passar på att köpa. Frågan är dock hur stark efterfrågan är lokalt i Kina. Marknaden är lite tveksam. Vi bevakar nu kopparn och förebereder oss för att vända från neutral till köp. Den tekniska bilden har gett stöd till vår neutrala position. Vi är positiva till basmetaller på sikt men har avvaktat bättre köptillfällen alternativt väljer någon annan basmetall. Vi bevakar nu den nya stödnivån kring $6500. Som vi skrivit tidigare tyder mycket på ökat utbud för koppar, vilket riskerar att begränsa uppgångspotentialen. Vi rekommenderar fortsatt en neutral position, men sätter koppar på bevakning för köp. För den som vill satsa på ett starkare tillväxtscenario (än konsensus) i Kina är koppar däremot alltid ett intressant alternativ. Aluminium Aluminium har visat styrka ett par veckor i samband med svagheten för koppar. Varje dipp under $1900 har mött starkt köpintresse från industriella aktörer. I fredags såg det länge ut som vi skulle få en stark stängning över den första motståndsnivån kring $1930. Prisfallet för metaller generellt på fredagskvällen tog dock ner metallen förvånansvärt mycket,

11 SEB Veckobrev råvaror 11 (27) ända ned till $1878. Veckan kommer att inledas med ett nytt bra köpläge. För den riskbenägne kan det vara läge för att köpa ett kontrakt med hävstång (BULL ALU X2 eller X4). Långsiktigt är nivån väldigt intressant för kontraktet Aluminium S (utan hävstång). Zink Zinken följde i stort sett övriga metaller under veckan, och får en ganska neutral stängning på veckan. Produktionsstatistik från Kina är lite oroväckande för zinkens fundamentala balans. Smältverksproduktionen ökar i Kina, delvis som en effekt av stort gruvutbud (höjda smältlöner till smältverken). Risken finns att det behövs ännu lägre priser för att påverka gruvutbudet. Risken är att det dröjer innan priset vänder upp på allvar. Vi bedömer ändå zinken som fundamentalt billig ur ett kostnadsperspektiv och nuvarande nivåer är mycket intressanta på lite längre sikt (6-12 månader). I det perspektivet är Zink S (utan hävstång) att föredra.

12 SEB Veckobrev råvaror 12 (27) Nickel Även nickel följde den allmänna trenden under veckan. Metallen balanserar farligt nära de viktiga stödnivåerna. Det finns ett lite oroväckande negativt stämningsläge kring nickelmarknaden just nu, baserat på känslan av ett alltför stort överskott (LMElagret är ett synligt tecken på detta). Den rostfria stålindustrin som förbrukar ca 60 % av allt nickel, vill inte riktigt ta fart. Den förväntade lagerbyggnadsfasen har inte materialiserats under Q1, som den normalt gör. Problemet är delvis att tillgången i Kina är alltför god med tanke på utbudet av nickel Pig Iron. Det kan därför ta lite längre tid än beräknat. Vi bedömer ändå nivåerna som väldigt intressant ur ett kostnadsperspektiv (den första produktionen som förväntas tas ur markanden är just Nickel Pig Iron i Kina). Frågan är om det finns utrymmer för ett brott om $ Vi studerar därför det långsiktiga veckodiagramet nedan. Med nuvarande fundamentala situation har vi väldigt svårt att se marknaden gå ner till 2008-års katastrofnivåer (då efterfrågan mer än halverades). Om vi får en dipp under $15000 tror vi den blir kortvarig, och ett ypperligt köpläge av en metall som på sikt har stor uppgångspotential. Kaffe Kaffepriset (maj 2013) vände tvärt ner efter att Starbucks sade att de är försiktiga med inköpen och bara köper så mycket som behövs för stunden. Det indikerar att de tror på lägre priser på kaffe. Conselho Nacional do Café, en sammanslutning av brasilianska kaffebönder, har bett regeringen i Brasilia om akut stöd. Värdet av den brasilianska kaffeproduktionen har halverats till ca 8 miljarder dollar i år. Kaffeodling är den verksamhet som sysselsätter flest människor på den brasilianska landsbygden. Sockerrörsodling, som också drabbats av fallande priser, är inte alls lika arbetsintensivt. För två år sedan besökte jag gården Café Héléna i delstaten São Paulo. Gården på 100 ha sysselsatte 14 personer på heltid. Enligt Conselho Nacional do Café har 655,000 familjer sin utkomst från kaffeodlingen. Av 2012 års skörd är ungefär 70% sålt nu och ett normalt år borde det 90% redan vara sålt. Av 2013 års skörd är bara 10% sålt, medan det normalt sett borde vara 30%.

13 SEB Veckobrev råvaror 13 (27) Socker Sockerpriset (september 2013) fortsätter att rasa, med ytterligare ett kliv nedåt i veckan som gick. Sockerrör har blivit en populär gröda i Brasilien och trängt undan kaffeodling. Klondyke-stämningen i sockerproduktionen har nu gått över och det börjar talas om konkurser för svagare crushers. Möjligen kan detta också bli ett tecken på botten för priserna när det sker. Vi fortsätter med neutral rekommendation.

14 SEB Veckobrev råvaror 14 (27) Odlingsväder USA och Kanada var fortsatt kallare än normalt i veckan som gick. Prognosen för de kommande 7 dagarna är att detta ska bestå. Därefter för dag 7 till 14 väntas varmare väder, i synnerhet i Kanada. Källa: World Ag Weather I ett område från Tyskland och österut har varit varmare än normalt den senaste veckan. Prognosen för de närmaste 7 dagarna är normal temperatur i centrala och norra Europa. Däremot väntas det bli varmare än normalt i Italien, på Balkan och i Stillahavsområdet.

15 SEB Veckobrev råvaror 15 (27) Källa: World Ag Weather I Australien är det fortsatt väldigt torrt inför sådden som börjar snart. MARS Enligt den senaste rapporten från EU-kommissionens MARS-enhet så har den kyliga starten på våren i Europa, som har fått Mars månad att noteras som en av de kallaste någonsin, orsakat en kraftig försening mer än en månad - gällande höstgrödornas utveckling, och dessutom försenat vårsådden (med undantag av Medelhavsområdet och runt Svarta Havet). Förseningar är särskilt tydliga i Storbritannien, men även i Tyskland och Frankrike. Trots detta gör de inga justeringar i sitt estimat för avkastning med motiveringen att det är för tidigt att uttala sig om en avkastning under genomsnittet.

16 SEB Veckobrev råvaror 16 (27) Källa: MARS Vete Priset på november (2013) har hållit sig över 210 euro, som nu återigen fungerar som ett tekniskt stöd. Frågan är om priset ska bryta uppåt och testa 230. Decemberkontraktet på CBOT ser mindre bullish ut än grafen för Matif-vetet. Så som Chicagovetet handlats förefaller ett test av 700 cent på nedsidan vara troligare.

17 SEB Veckobrev råvaror 17 (27) I onsdags drabbades Oklahoma av frost och det fick priset att gå upp temporärt. Ser vi på den senaste veckan förändring av terminskurvorna, ser vi att priserna gått ner både i Europa och i USA och ungefär lika mycket oavsett löptid, undantaget gammal skörd. Weetabix har slutat producera vissa frukostflingor i väntan på ny skörd. Det saknas helt enkelt brittiskt vete av gammal skörd. Måndagens crop condition-rapport ser vi i sammanfattning nedan.

18 SEB Veckobrev råvaror 18 (27) Källa: CME Måndagens Crop Progress rapport från USDA visar att tillståndet för det amerikanska höstvetet har försämrats något. Sammantaget för de 18 största höstvete producerande så var 35% klassat som good/excellent per den 21 januari, en marginell nedjustering från förra veckans 36%. Höstvete klassat som poor/very poor justeras upp till 33% från förra veckans 31% och är en kategori som har ökat i bl.a Kansas och Colorado, men som har minskat kraftigt i South Dakota, Nebraska och Texas även om klassificeringen good/excellent i dessa stater fortfarande är urusla. Källa: CME Sådden av vårvete gör minimala framsteg då endast 7% är avklarad i de 6 största staterna, vilket är en marginell ökning från förra veckans 6% och att jämföra med 52% för ett år sedan och det femåriga genomsnittet på 24%. Kallt väder och även snö har hindrat fältaktiviteter i vissa delar och hos top-producenten North Dakota har man ännu inte påbörjat sådden. Källa: USDA Ett tredje tecken på att skörden ligger efter i år är att bara 8% av höstvetet har gått i ax. Förra året den här tiden var det 42%.

19 SEB Veckobrev råvaror 19 (27) StatsCanada skriver den 24 april att vårvetearealen ökar 14.4% till 19.4 miljoner acres. Det var mycket mer än marknaden väntat sig. Durum-arealen väntas också öka för tredje året i rad till 5.1 miljoner acres. I USDA:s prospective plantingsrapport för en månad sedan visades en minskning av arealen. Kanadensarna går alltså åt andra hållet. Vi fortsätter att tro på sidledes eller lägre priser. Uppgångar bör ses som tillfällen att sälja. Majs Majspriset (december 2013) bröt stödet på 530 cent, rekylerade upp och slutade veckan nedåt igen. Trenden är stadigt nedåtriktad. Sådden ligger kraftigt efter i USA. Den 19 april var endast 4% sått. Förra året var det 28% och det tidiga året 2010 var det 50%. En åkerareal stor som Belgien och Holland tillsammans borde ha varit sådd, men har inte blivit det på grund av det kalla vädret. Sådden har ännu inte börjats i den största producerande staten, Iowa, och inte heller i Colorado, Michigan, Minnesota, Nebraska, North Dakota, South Dakota eller i Wisconsin. I Illinois, Indiana och Ohio är sådden endast avklarad till 1%. Nedan ser vi såddens framåtskridande i USA. 6-årsintervallet sträcker sig från 2007 till 2012.

20 SEB Veckobrev råvaror 20 (27) års intervall 2013 Källa: USDA, SEB Utvecklingen sker exakt lika långsamt som år 2008, ett år där priserna trots allt föll kraftigt. På grund av att vädret i veckan inte varit perfekt, kan man inte vänta sig att sådden kommit upp till mer än 6-10% nu i rapporten som kommer på måndagskvällen. Därefter väntas, som vi såg ovan under odlingsväder bättre väder komma, vilket ger ett tillfälle att så. Sås majsen för sent, den 10 maj betraktas som en slags deadline, får varje försening en negativ effekt på avkastningen. De närmaste dagarnas väder är alltså avgörande för priset. Väderleksrapporten säger att det kommer att gå bra. Därför tror vi alltjämt på fallande priser. Sojabönor Sojabönorna (november 2013) ligger i en stadigt sjunkande pristrend. Amerikans sådd av soja har inte kommit igång alls. Förra året var 6% sått redan. Den kinesiska fågelinfluensan har ökat i nyhetsflödet och det fjäderfä i Kina är närmast osäljbart vad vi kan förstå från nyhetsrapporteringen. Den argentinska skörden är 56% klar, men bönderna håller inne med sin vara. BAGE estimerar skörden till 48.5 mt (USDA har den senat på 51.5 mt). Den argentinska staten har just klubbat igenom lagar som reducerar möjligheten för företag och

21 SEB Veckobrev råvaror 21 (27) privatpersoner att värna sin egendom gentemot staten. Statsinkomsterna kommer till stor del från exportskatter på soja. Den argentinska peson handlas på gatan till halva den officiella växlingskursen. Presidentens socialistiska och värdenihilistiska politik ser ut att föra landet mot en mörk framtid. Väderutvecklingen i USA och dämpad efterfrågan från Kina gör att vi tror att priset kommer att fortsätta falla och rekommenderar en såld position i sojabönor cent är nästa målkurs. Raps Rapspriset (november 2013) ligger kvar på någorlunda hög nivå. En anledning är att skörden i Europa väntas bli ca 1 månad senare än normalt. Förra veckan skrev vi om spreaden mellan augustikontraktet och novemberkontraktet. Den prisskillnaden ligger fortsatt på en onormal nivå, som indikerar att många väntar sig ett högre pris på augusti (som för gammal skörd) än ny-skörds-kontraktet november. Vi tror att vädret kommer att fortsätta förbättras, så att augusti är säljvärt. StatsCanada rapporterade i onsdags den 24 april att kanadensiska lantbrukare kommer att så 19.1 miljoner acres med canola. Det är 11% mindre än förra året och den första minskningen sedan 2006.

22 SEB Veckobrev råvaror 22 (27) Det är ändå svårt att se att rapsmarknaden ska hålla sig så stark, medan priset på sojabönor faller. Vi fortsätter att rekommendera en såld position i raps. Den börjar dessutom bygga upp fallhöjd om och när ett brott av den tekniska stödnivån inträffar.

23 SEB Veckobrev råvaror 23 (27) SEB:s råvarucertifikat Råvarucertifikat utan hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år RAVAROR S SEB CI ER % 5% 7% RAVARORE S SEB CI ER % 7% 6% EL S El % 6% 0% OLJA S Olja % 4% 7% 4% NATGAS S Naturgas % 3% 13% GULD S Guld % 7% 11% SILVER S Silver % 15% 23% PLATINA S Platina % 5% 11% 2% PALLADIUM S Palladium % 10% 0% KOPPAR S Koppar % 7% 13% 11% ALUMINIUM S Aluminium % 2% 10% ZINK S Zink % 2% 10% NICKEL S Nickel % 10% 12% VETE S Vete % 1% 5% 4% MAJS S Majs % 13% 11% 8% SOJABO S Sojabönor % 2% 0% 0% RAPS S Rapsfrö % 1% 1% KAFFE S Kaffe % 0% 10% 11% KAKAO S Kakao % 10% 8% 4% SOCKER S Socker % 3% 5% 10% BULL Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BULL GULD X2 S Guld X2 12% 16% 23% BULL GULD X4 S Guld X4 24% 34% 45% BULL SILVER X4 S Silver X4 19% 57% 73% BULL PLATIN X4 S Platina X4 20% 24% 43% BULL PALLAD X4 S Palladium X4 7% 40% 0% BULL EL X2 S El X2 3% 14% 1% BULL EL X4 S El X4 7% 30% 1% BULL OLJA X2 S Olja X2 8% 8% 15% BULL OLJA X4 S Olja X4 15% 17% 29% BULL NATGAS X4 S Naturgas X4 24% 4% 37% BULL ALU X2 S Aluminium X2 1% 4% 20% BULL ALU X4 S Aluminium X4 2% 10% 39% BULL KOPPAR X2 S Koppar X2 4% 14% 25% BULL KOPPAR X4 S Koppar X4 7% 28% 46% BULL NICKEL X2 S Nickel X2 0% 20% 24% BULL NICKEL X4 S Nickel X4 4% 36% 45% BULL ZINK X2 S Zink X2 3% 5% 21% BULL ZINK X4 S Zink 120 X4 12% 5% 36% BULL VETE X4 S Vete X4 9% 7% 15% BULL MAJS X4 S Majs X4 6% 47% 45% BULL SOJA X4 S Sojabönor X4 1% 12% 8% BULL RAPS X4 S Rapsfrö X4 1% 1% 10%

24 SEB Veckobrev råvaror 24 (27) BULL KAFFE X4 S Kaffe X4 10% 6% 0% BULL SOCKER X4 S Socker X4 7% 16% 0% BEAR Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BEAR GULD X2 S Guld X2 10% 15% 25% BEAR GULD X4 S Guld X4 19% 26% 48% BEAR SILVER X4 S Silver X4 19% 63% 133% BEAR PLATIN X4 S Platina X4 17% 21% 51% BEAR PALLAD X4 S Palladium X5 0% 0% 18% BEAR EL X2 S El X2 2% 14% 12% BEAR EL X4 S El X4 7% 22% 26% BEAR OLJA X2 S Olja X2 6% 8% 16% BEAR OLJA X4 S Olja X4 12% 15% 30% BEAR NATGAS X4 S Naturgas X4 30% 17% 48% BEAR ALU X2 S Aluminium X2 0% 4% 23% BEAR ALU X4 S Aluminium X4 8% 1% 36% BEAR KOPPAR X2 S Koppar X2 3% 15% 30% BEAR KOPPAR X4 S Koppar X4 7% 29% 63% BEAR NICKEL X2 S Nickel X2 1% 24% 27% BEAR NICKEL X4 S Nickel X4 1% 50% 53% BEAR ZINK X2 S Zink X2 2% 4% 24% BEAR ZINK X4 S Zink X4 12% 1% 37% BEAR VETE X4 S Vete X4 10% 6% 2% BEAR MAJS X4 S Majs X4 8% 60% 46% BEAR SOJA X4 S Sojabönor X4 0% 11% 5% BEAR RAPS X4 S Rapsfrö X4 0% 0% 18% BEAR KAFFE X4 S Kaffe X4 9% 0% 0% BEAR SOCKER X4 S Socker X4 8% 16% 0% Råvarucertifikat med hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år LONG GULD D S Guld % 15% 22% 21% LONG OLJA D S Olja % 7% 13% 7% LONG KOPPA D S Koppar % 20% 33% 29% LONG VETE D S Vete % 2% 6% 6% Råvarucertifikat med omvänd hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år SHORT OLJA A S Olja % 5% 10% 5% SHORT OLJA D S Olja % 10% 21% 10% SHORT GULD A S Guld % 10% 17% 15% SHORT GULD D S Guld % 18% 31% 27% SHORT SILVE A S Silver % 10% 19% 14% SHORT SILVE D S Silver % 15% 29% 21% SHORT PLATI A S Platina % 5% 11% 2% SHORT KOPPA A S Koppar % 6% 11% 9% SHORT KOPPA D S Koppar % 9% 20% 15%

25 SEB Veckobrev råvaror 25 (27) SHORT MAJS A S Majs % 16% 14% 9% SHORT KAFFE A S Kaffe % 1% 4% 3% SHORT KAKAO A S Kakao % 4% 3% 1% SHORT SOCKE A S Socker % 3% 4% 10% SHORT SOJAB A S Sojabönor % 4% 2% 1% SHORT VETE A S Vete % 4% 2% 4% Källa: SEB Råvaruprisutveckling Energi Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m Olja brent CO1 USD/fat % 6% 9% 14% Bensin XB1 USc/gallon % 9% 1% 11% Gasolja QS1 USD/ton % 5% 11% 16% El 3:a kvartalet NELN3Q EUR/MWh % 8% 7% 5% Energikol API2 API21MON USD/ton % 6% 3% 10% NatGas Henry Hub NG1 USD/MMBtu % 6% 23% 107% Utsläppsrätter CO2 MOZ3 EUR/ton % 33% 24% 60% % 1år Ädelmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m Guld XAU USD/ozt % 9% 12% 12% Silver XAG USD/ozt % 17% 22% 23% Platina XPT USD/ozt % 6% 11% 6% Palladium PA1 USD/ozt % 10% 8% 1% % 1år Basmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m Koppar LMCADS03 USD/ton % 8% 12% 16% Primäraluminium LMAHDS03 USD/ton % 2% 8% 10% 15 Nickel LMNIDS03 USD/ton % 9% 13% 16% Zink LMZSDS03 USD/ton % 0% 9% 7% Bly LMPBDS03 USD/ton % 4% 14% 4% Järmnalm 62% Kina TSIPIO62 USD/ton % 2% 10% 7% % 1år Jordbruksprodukter Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m Kvarnvete (EU) CA1 EUR/ton % 1% 2% 15% Chicagovete W 1 USc/bu % 6% 11% 10% Majs C 1 USc/bu % 12% 11% 3% Rapsfrö (EU) IJ1 EUR/ton % 1% 2% 3% Sojabönor S 1 USc/bu % 1% 1% 3% Sojamjöl SM1 USD/sh.ton % 1% 0% 0% Sojaolja BO1 USc/pund % 2% 5% 10% % 1år

26 SEB Veckobrev råvaror 26 (27) Mjölk DA1 USc/pund % 3% 3% 12% Live Cattle LC1 USc/pund % 2% 1% 8% Lean Hogs LH1 USc/pund % 12% 3% 3% Ris RR1 USD/CWT % 1% 4% 4% Softs Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m Arabica kaffe KC1 USc/pund % 3% 10% 23% Kakao CC1 USc/pund % 10% 9% 2% Bomull CT1 USc/pund % 7% 2% 9% Socker SB1 USc/pund % 2% 6% 19% % 1år Index, växelkurser, med mera Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m SEBs Råvaruindex SEBCIER USD % 6% 8% 7% DJ UBS råvaruindex DJUBS USD % 4% 6% 6% S&P GSCI råvaruindex SPGSCIP USD % 5% 8% 9% OMXS30 aktieindex OMX SEK % 1% 3% 13% USDSEK USDSEK SEK % 1% 2% 2% EURSEK EURSEK SEK % 3% 1% 4% EURUSD EURUSD USD % 1% 3% 1%, SEB % 1år KONTAKT Torbjörn Iwarson, Torbjorn.Iwarson@seb.se

27 SEB Veckobrev råvaror 27 (27) Källor Bloomberg, Reuters, SEB Villkor För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar. Risker En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på Disclaimer Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte. Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas. Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll. Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse. Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 27 maj 213 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral BEAR OLJA X4 S Elektricitet Neutral

Läs mer

SEB Commodities Katarina Johnsson

SEB Commodities Katarina Johnsson SEB Commodities Katarina Johnsson Är världen på väg in i en guldålder för gas? SEB Commodities Råvarucertifikat Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 Primära energikällor och

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 10 juni 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet Neutral Neutral

Läs mer

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka

Sammanfattning: Denna vecka Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +2,74% UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,05% UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +0,18% UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index Industrimetaller:

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 7 SEPTEMBER 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja Neutral 0% Stäng positionen, neutral Guld GULD

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 11 Mars 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 6% OLJA S Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 18 november 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% OLJA S Elektricitet EL S / BULL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 9 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 5% EL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 10 december 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%.

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%. Veckans råvarubrev Måndag 7 januari 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL S eller BULL EL X4 S Guld Neutral Platina

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index VECKANS RÅVARUKOMMENTARER COMMODITIES INVESTMENT SALES 2012-06-15 Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,45 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller:+

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 2 december 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 2 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 0% EL

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1.6% Energi: -0.6% Ädelmetaller: +0.8% Industrimetaller: +0.1% Jordbruk: +6.3% Veckans rekommendationer: Guld: Neutral/köp

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 102/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 3 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 102 OMXS 30 index 1 284,12 OMXS 30 satte 1 316 som högst den 28 november och fastnade i intervallet 1 310-1 325,

Läs mer

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus.

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. Marknadsföringsmaterial Bull & Bear Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. När du bestämt dig för dubbla avkastningen Bull Du tror på en uppgång i marknaden.

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 FED-protokollet i veckan tolkades som mindre hökaktigt, vilket fick dollarn att utvecklas lite svagare och det stärkte priser på framförallt

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 PDF skapad: 2016-12-24 03:41 SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 Det var SEB - Prognoser på råvaror - Commodity en generellt lite svagare vecka för jordbruksprodukter förra veckan. De skiljde inte

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 12 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Köp BULL om råolja går under USD 105 OLJA S

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 30 MAJ 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned något sedan förra veckan i Paris men upp i Chicago. Det amerikanska höstvetet har

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 22 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång.

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & bear En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Ett finansiellt instruments historiska avkastning

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Föregående vecka. Kortsiktig marknadssyn: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,96 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,26 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +6,59 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 104/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 10 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 104 OMXS 30 index 1 271,00 OMXS 30 har en tid get signaler om en nedgång I och med att index varit under 1 280-nivån.

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 29 november 2009 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Dubai debt fear 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Mjölkkossor

Läs mer

Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 21 september 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Veckans råvarukommentarer SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES 2011-06-08 Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,40% Energi: -1,01% Ädelmetaller: -0,31% Industrimetaller: -1,42% Jordbruk: +1,62%

Läs mer

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Veckans råvarukommentarer Sammanfattning av rekommendationer TISDAG 26 JULY 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S Silver Ingen rekommendation

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Innehållsförteckning Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 3%

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 12 maj, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja MINIS OLJA B S 5% MINIS OLJA B S Elektricitet

Läs mer

Veckobrev Råvaror som investering

Veckobrev Råvaror som investering 18 APRIL 2010 Veckobrev Råvaror som investering Råvarucertifikat index eller RAVARUINDEX H, sjönk med 1% den senaste veckan. Vi är positiva till råvaruindex. SHB Commodity Index Oljan hade en stark vecka,

Läs mer

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Nya ETN-er noterade idag. Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X2 S +2 gånger Nordisk elektricitet

Läs mer

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 24 R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden Metaller: Guld Silver

Läs mer

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 5 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,33 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,37 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,15 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv RÅVAROR ALLMÄNT Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 13 februari 2011 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 NOK/SEK, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning vecka

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 9 januari 2011 vecka 2

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Neste Oil 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 6 marzo 2011 vecka 10 Marknadsöversikt

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Råolja 5 Guld, Bomull 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 HM, DAX 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 17 julio 2011 vecka 29

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,21 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,72 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,75 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Bomull 8 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex 11 Graföversikt 14 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,62 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,42 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,12 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet v.40 1 november 2009 Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,14 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,20 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,86 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,57 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,68 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -1,89 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 26 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Höstvetet i USA har nu fått varmare

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 12 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 12 november 2013 Nr 091/2013 (sid 1 av 5) Torsdagen den 12 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 091 OMXS 30 index 1 281,71 OMXS 30 förbrukar nu tid på hög nivå efter att ha satt 1 301 som högst den 22 oktober. Det

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S (hög risk) eller GULD S (låg risk) Silver Ingen rekommendation

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 14 november 2013 Nr 092/2013 (sid 1 av 5) Torsdagen den 14 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 092 OMXS 30 index 1 282,50 OMXS 30 stiger under torsdagen efter att ha varit ned till 1 270 som lägst under onsdagen.

Läs mer

Råvaror - veckobulletin

Råvaror - veckobulletin Råvaror 2010-01-18 Råvaror - veckobulletin SHB Commodity Index Råvaruindex föll med 3% förra veckan, framförallt för att råolja rekylerade från sin nya toppnotering. Jordbruksprodukterna, vete och sojabönor

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 12 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i Chicago men ned i Paris. Höstvetet

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 CHFK/SEK, Vete 7 SSAB, HM 8 Index-grafer 9 TA-grafer 11 Långtidsgrafer 14 Ansvarsfriskrivning 3

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 PDF skapad: 2017-01-11 04:27 SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 SEB - Prognoser på råvaror - Commodity Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna

Läs mer

Som en blixt från klar himmel

Som en blixt från klar himmel RÅVAROR ALLMÄNT Som en blixt från klar himmel Under veckan kom protokollet från amerikanska centralbankens senaste möte. Det väckte stort rabalder på marknaden när det tydde på oväntat högljudd opposition

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,10 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,28 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -2,46 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se 31 januari 2014-01-31 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i både Paris och Chicago. Vetet i Chicago handlas nu på lägsta

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Innehåll 1 Redan de gamla grekerna 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Redan de gamla grekerna

Innehåll 1 Redan de gamla grekerna 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Redan de gamla grekerna v.40 8 november 2009 Innehåll 1 Redan de gamla grekerna 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 17 april 2011 vecka 16 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan.

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan. Koppar Zink Aluminium Nickel Bly Tenn Stål Billets Järnmalm 62% Guld Silver Platina Palladium WTI olja Brent olja Henry Hub Majs Vete -CBOT Sojabönor Socker#11 Kakao Kaffe April 8, 213 Investeringsanalys

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 MARS 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Uppgången

Läs mer

Majs, Vete Jim Rogers Råvaruindex Råvarukanalen Graföversikt Ansvarsfriskrivning. Kina

Majs, Vete Jim Rogers Råvaruindex Råvarukanalen Graföversikt Ansvarsfriskrivning. Kina v.40 25 oktober 2009 Innehåll 1 2 3 4 5 Huspriser, Kina OMXS30, S&P 500 Råolja, Naturgas Guld, Koppar USD/SEK, EUR/SEK 6 7 8 9 11 Majs, Vete Jim Rogers Råvaruindex Råvarukanalen Graföversikt Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 8 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren ATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 5 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har stigit under veckan i både Paris och Chicago. Parisvetet

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

Läs mer

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Råvarubrev SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Lättnadsrally eller något mer bestående? MARKNADEN I KORTHET Även förra veckan kantades av hög volatilitet och stor osäkerhet i de finansiella marknaderna. Svagare

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 AUGUSTI 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har gått ned under veckan i både Chicago och Paris. Skörden av höstvete

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Technical Analysis Analyst: Ahmed Daadooch 8 March 06: Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Futura storlekz 9. Ni kan flytta varje figur var

Läs mer

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76 RÅVAROR ALLMÄNT Allt fokus på Syrien USA tillsammans med Storbritannien och Frankrike laddar upp för någon slags militär intervention i syfte att straffa den syriska regimen för påstådda krigsförbrytelser,

Läs mer

Dagen före dopparedagen

Dagen före dopparedagen RÅVAROR ALLMÄNT Dagen före dopparedagen Denna vecka har makromässigt varit lätt och en uppladdning för morgondagens kinesiska inköpschefsindex och USA:s dito som kommer på måndag. Kinas preliminära siffra

Läs mer

New Nordic Healthbrands

New Nordic Healthbrands Technical Analysis Analysts: Jesper Carlsson 9 March 06: Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Futura storlekz 9. Ni kan flytta varje figur var

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013 Nr 090/2013 (sid 1 av 6) Torsdagen den 7 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 090 OMXS 30 index 1 293,03 OMXS 30 satte högsta noteringen i år redan den 22 oktober vid 1 301 för att sedantveka en del

Läs mer

Har katalysatorn kommit?

Har katalysatorn kommit? RÅVAROR ALLMÄNT Har katalysatorn kommit? Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 24 januari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Kaffe 8 Obamas hot 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 JANUARI 2016 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete i både Paris och Chicago steg inledningsvis i veckan men har

Läs mer

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet!

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! RÅVAROR ALLMÄNT Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! Vi hade väntat oss en lugn vecka på råvarumarknaden när kineserna hade ledigt efter söndagens nyårsfest. Volymerna har visserligen varit lägre

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Ericsson, Volvo 7 Råvaruindex 8 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 9 oktober 2011 vecka 41 Marknadsöversikt

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -8,85 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -7,28 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -12,21 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 24 april 2011 vecka 17 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Olja 5 Guld, Naturgas 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 AstraZeneca, Assa Abloy 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 24 julio

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Majs 8 Råvarukommentar 10 Högbergs högläge 11 Jim Rogers råvaruindex 12 Statistik 14 Graföversikt

Läs mer

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor.

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Köpläge i vete En analys framtagen av Börs Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Efter flera månader med sidledes rörelser börjar spannmålsprodukterna röra

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,27 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,19 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,11 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & Open end certifikat Så fungerar Open end certifikat Vad kan man handla Avgifter Ett exempel - RICI Råvaruindex RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & RBS öppnar

Läs mer