Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014"

Transkript

1 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 3 november 2014 Veckans rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Innehållsförteckning Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 3% BEAR OLJA X2 S Elektricitet Neutral Neutral Naturgas BEAR NATGAS X4 S -25% Neutral Guld BEAR GULD X2 S 11% BEAR GULD X2 S Platina Neutral Neutral Palladium PALLADIUM S 2% PALLADIUM S Silver BEAR SILVER X4 S 28% BEAR SILVER X4 S Koppar KOPPAR S 3% KOPPAR S Aluminiuim ALUMINIUM S 6% ALUMINIUM S Zink ZINK S 5% ZINK S Nickel NICKEL S 8% NICKEL S Ris Neutral Neutral Kaffe Neutral Neutral Socker Neutral Neutral Kakao SHORT KAKAO A S 5% SHORT KAKAO A S Vete BEAR VETE X4 S -8% VETE S Majs BEAR MAJS X4 S -15% MAJS S Rapsfrö BEAR RAPS X4 S -10% BEAR RAPS X4 S Sojabönor BEAR SOJA X4 S -13% BEAR SOJA X4 S Potatis POTATIS S 1% POTATIS S Smör SMOR S 0% SMOR S Jordbruksprodukter JORDBRUK S 4% JORDBRUK S Råvarumarknaden RAVAROR S 2% RAVAROR S Råolja Brent 2 Elektricitet 3 Naturgas 4 Koppar 5 Aluminium 6 Zink 7 Nickel 7 Guld 8 Silver 9 Platina & Palladium 11 Odlingsväder 12 Vete 14 Majs 17 Sojabönor 19 Raps 22 Potatis 23 Mjölk 24 Socker 25 Ris 25 Kaffe 26 Kakao 26 SEB:s Mini Futures 28 SEB:s råvarucertifikat 29 Råvaruprisutveckling 32 Källor 34 Villkor 34 Risker 34 Disclaimer 34

2 SEB Veckobrev råvaror 2 (34) Råolja Brent Fredagens huvudnyhet på oljemarknaden var att OPEC producerade 31 mbpd i oktober, över sitt produktionstak på 30 mbpd. Det finns alltså inga tecken på att OPEC minskar utbudet. Lägg därtill en starkare dollar och att oljepriset fortsätter att handlas ner. Oljepriset har sjunkit den senaste veckan trots ökande tillväxtoptimism, högre BNP-tillväxt i USA än väntat och stimulans från Bank of Japan. Aktier och metaller har gått upp i pris på detta, men oljan fortsätter nedåt. VD:n för det amerikanska bolaget Cheniere Energy sade i veckan att "WTI kommer nästan helt säkert att falla till dollar per fat. Kostnaderna för att producera amerikansk skifferolja är mycket lägre än vad många tror." Vi erfar att amerikansk skifferoljeproduktion är billigare än konventionell amerikansk olja. Amerikansk skifferolja kostar 58 dollar per fat medan konventionell kostar 60 dollar. Statoil sade i veckan att man inte kan förbli konkurrenskraftig som oljebolag om man inte producerar skifferolja. Vi tror att det tar 6-12 månader för att bromsa tillväxten i amerikansk skifferoljeproduktion efter att priset har fallit till under break-even och det priset är inte uppnått än. Det finns dock ännu inte några tecken på att skifferoljeproduktionen tar fart på allvar utanför USA. Det beror huvudsakligen på att det saknas infrastruktur. Förra veckan noterade vi att det sker en lageruppbyggnad i Saudiarabien därför att de faktiskt inte lyckas sälja all ökad produktion av olja. På global basis är detta mer betydelsefullt än man med de senaste årens erfarenhet av brist kan föreställa sig. Fortsätter produktionsökningen i USA på dagens nivå kommer det att vara ett produktionsöverskott på 2 mbpd nästa år om produktionen inte minskar. I den takten fylls alla tänkbara lagringsmöjligheter på sex månader. Det finns dock även positiva tecken. Kina har tagit alla "överskottslaster". Västafrika höjde sina benchmarkpriser istället för att sänka dem, som Irak, Iran och Saudiarabien. Nedan ser vi ett diagram på antalet oljeriggar i USA, enligt Baker Hughes statistik (svart). Antalet ökade med 2 från förra veckan.

3 SEB Veckobrev råvaror 3 (34) Vi rekommenderar en kort position, t ex med BEAR OLJA X2 S. Elektricitet Priset på el studsade på 32 euro, där vi rekommenderade att ta hem vinster i förra veckans brev. Priset rekylerade till 33 euro, men föll i fredags återigen och stängde på Det är möjligt att det kan komma en nytt test av stödet vid 32 euro. Hydrologisk balans har enligt 2-veckors prognosen stigit till nästan normal nivå. Vädret väntas fortsatt att vara både varmt och nederbördsrikt.

4 SEB Veckobrev råvaror 4 (34) Nedan ser vi terminspriset för kalenderåret 2015 avseende energikol. Priset rekylerade uppåt från 71 dollar för drygt en vecka sedan, men detta vände inte trenden. Efter lite sidledes rörelse föll priset ganska kraftigt i fredags och stängde på dollar per ton. Ett nytt test av 71 dollarsnivån verkar vara inom räckhåll. Vi rekommenderade förra veckan att ta hem vinsterna på den korta positionen. Tendensen i marknaden är dock fortsatt negativ. Skulle prisnivån 32 euro brytas, kan det vara aktuellt att gå kort igen. Naturgas Naturgaspriset (decemberkontraktet) startade en rekyl från 3.60, som tog priset upp till i fredags (strax under motståndet 3.877), även om priset var högre under fredagen. Tekniskt borde priset gå ner och vi håller därför fast vid BEAR NATGAS X4 S.

5 SEB Veckobrev råvaror 5 (34) Koppar Med hög volatilitet handlades kopparpriset högre hela veckan. Från teknisk synvinkel, rekylerar priset den större, fallande pristrenden från början av året. Ur ett fundamentalt perspektiv är detta i linje med förväntningarna om att marknaden går från underskott till överskott. Enligt International Copper Study Group (ICSG) kommer år 2014 att uppvisa ett underskott på 307 kt, som vänds till ett överskott på 393 kt nästa år. Den här förändringen har ännu inte resulterat i en svagare marknad. Bristen på material på LME håller marknaden i ett hårt grepp. Cash till 3-månaders terminsnotering handlas i stadig backwardation på dollar. Resten av terminskurvan uppvisar ungefär samma mönster. Den globala ekonomin har i någon mån stärkts den senaste tiden med mer stimulans och statistik från USA som visar att tillväxten är god. Säsongsmässigt är vi nu inne i det starkaste kvartalet. Vi behåller åsiken att det finns utsikter för högre pris på koppar resten av året. Koppar är den enda basmetallen som handlas i USA och därför har vi tillgång till statistik på vad spekulantkollektivet gör där. Vi ser att de har sålt sig ganska korta sedan början av juli. Nettopositionen är 21,000 kontrakt. I den rapport som kom i fredags kväll och visade förändringen tisdag - tisdag, hade de köpt tillbaka 6000 kontrakt. En stor såld position kan när den täcks ge lite extra stöd för priset.

6 SEB Veckobrev råvaror 6 (34) Vi håller fast vid vår rekommendation av KOPPAR S. Aluminium Det är intressant att notera att aluminiumtackor har återlämnats till LME mot lagerbevis (warrants) för första gången sedan det var backwardation senast, i augusti. Detta har noterats bland annat i lagerhuset i Vlissingen. Det noterades ett nettoinflöde även den 30 oktober. Inflödet är ett tecken på att aktörer drar nytta av den backwardation som finns i terminspriserna. De säljer spot och köper tillbaka på termin. Som vi har påpekat tidigare, ger de höga premierna (>500 dollar) i både USA och i EU, en anledning att vid något tillfälle sälja istället för att förnya finansieringsaffärerna. Samtidigt som efterfrågan tar fart globalt, tror vi att aluminiummarknaden kommer att vara stark resten av året. Priset gick upp varje dag i veckan som gick. Det tekniska motståndet vid dollar var dock lite för svårt att byta igenom och vi såg tendenser till vinsthemtagningar framåt fredagens eftermiddag. Vi fortsätter att rekommendera köp av ALUMINIUM S.

7 SEB Veckobrev råvaror 7 (34) Zink Skillnaden mellan cash och 3-månaders termin på zink handlades ner i backwardation i veckan och i fredags hade skillnaden hunnit bli 8 dollar. Längre ut på terminskurvan är det fortfarande contango. Utflödet av metall från LME sker huvudsakligen på ett enda ställa, New Orleans. Det anses tyda på att materialet bara flyttas till ett billigare lager (till finansieringsaffärer). Om metallen skulle gå till konsumtion, skulle man normalt se utflöden på fler ställen och i små enheter. I motsats till aluminium, är den fysiska premien för zink inte förhöjd och den fysiska marknaden präglas inte av brist. Två teman har varit i fokus på zinkmarknaden i år. För det första verkar fonder och CTA:s gilla metallen, vilket beror på den positiva långsiktiga trenden som beror på gruvnedläggningar. De har handlat in och ut och hållit marknaden inom olika prisintervall. För det andra har uppsidan varit begränsad av prissäkring från gruvbolag dollar verkar vara nivån. Vi har noterat den stadiga förbättringen av den fundamentala balansen, såsom rapporterat huvudsakligen av International Zink Study Group (ILZSG). Baserat på data därifrån förväntar vi oss ytterligare lagerminskningar och en stadigare positiv pristrend. Vår bedömning är att priset kommer att ligga i intervallet dollar per ton under det fjärde kvartalet. Vi kan möjligen få se 2400 dollar (toppnoteringen från sommarmånaderna). Vi rekommenderar köp av ZINK S. Nickel Veckan började på samma sätt som den gjort sedan den fallande pristrenden började i mitten av september, dvs svagt. Den viktiga tekniska stödnivån på 15,800 dollar testades och bröts, men inga stop-loss-ordrar eldade på prisfallet. På tisdagsmorgonen vände marknaden. En våg av "short covering" tryckte upp priset ända till 15,650 senare på kvällen. Efter lite lugnare handel och konsolidering mitt i veckan, steg priset till veckans högsta nivå, 16,175 dollar på fredagen, innan vinsthemtagningar inför helgen tog överhanden och stängde marknaden strax under 16,000 dollar. Det verkar som om marknadens aktörer vände fokus till den fundamentala situationen, och att det mesta av NPI-produktionen blir olönsam vid de här prisnivåerna på primärnickel. Om man beaktar den sämre filippinska malmen, som motsvarar en produktionskostnad på nickel på runt 20,000 dollar, verkar dagens nivå attraktiv. Vi hör talas om att långsiktiga investerare har börjat eller börjar utnyttja det låga priset som rekylen har gett upphov till, för att bygga en lång position. Tekniskt kan man säga att den branta rekylen något bröts av veckans handel och det ger i första hand en indikation på att man kan vänta sig "sidledes" handel mellan 15,000 och 17,000 dollar per ton. Vi tycker att de kommande veckorna kan ge möjlighet att komma in på den långa sidan och rekommenderar köp av NICKEL S.

8 SEB Veckobrev råvaror 8 (34) Guld Guldpriset har tagit stryk av tre anledningar: För det första har QE3 avslutats i USA. Det var i och för sig helt väntat att FED:s nedtrappning av obligationsköpen skulle sluta nu. Nedtrappningen inleddes veckan före jul för nu nästan ett år sedan och nådde sitt slut nu. Den andra faktorn, som pressar guldpriset är att när FED senast uttalade sig om räntan, föreföll det luta lite mer åt räntehöjningar än tidigare. Tillväxten i USA överraskar också på den positiva sidan. På grund av såväl lite mer positiva utsikter för räntehöjning, hög tillväxt och allmän oro i världen, fortsätter dollarn att stiga mot andra valutor - och mot guldet. Med andra ord sjunker priset på guld uttryckt i dollar. Chartet för guld i kronor ligger kvar vid 8850 kronor per uns.

9 SEB Veckobrev råvaror 9 (34) Investerare fortsätter att sälja av guldfonder och hittills i oktober även silverfonder. Den ryska centralbanken fortsätter att köpa guld. Detta måste ses mot bakgrund av att den ryska rubeln har tappat 23% mot dollarn sedan månadsskiftet juni/ juli. Valutafallet hejdades temporärt i torsdags, men tog ny fart på fredagen och Rysslands köp av guld har i vart fall inte haft någon synlig effekt på svagheten i guldpriset. Vi fortsätter med såld position i guld, t ex med BEAR GULD X2 S. Silver Silverpriset föll huvudsakligen i torsdags och i fredags och det var ett relativt kraftigt prisfall.

10 SEB Veckobrev råvaror 10 (34) Silverpriset i svenska kronor har brutit stödet vid 123 kronor per uns. Nästa stöd finns nu vid 100 kr per uns, som agerade motstånd från 2006 och framåt och stöd från år Uppsidan är nu begränsad av 123 kr, som är det nya motståndet. Marknaden kommer att ha mycket svårt att ta sig över den nivån, med tanke på hur länge det fungerade som stöd. Silver är fortsatt billigt i förhållande till guld och det kan vara en anledning att byta en investering i guld mot silver.

11 SEB Veckobrev råvaror 11 (34) Vi fortsätter att på kort sikt rekommendera en kort position i silver med köp av BEAR SILVER X4 S. Platina & Palladium Både platina och palladium har befunnit sig i konsolideringsfas några veckor. I fredags verkade konsolideringen vara över för båda metallerna, men de ser ut att bryta ut åt olika håll. Medan platina föll kraftigt mot slutet av veckan, tillsammans med guld och silver, visade palladium styrka och verkar vara på väg att testa 900 dollar igen. Palladium fick som väntat stöd vid 750 dollar. I veckan tog marknaden vad som kan vara det första steget uppåt för att kanske lämna den här rekylen nedåt och konsolideringen bakom sig. Nästa motstånd finns på 850 och därefter 900 dollar.

12 SEB Veckobrev råvaror 12 (34) Nedanför ser vi hur mycket metall som finns i börshandlade fonder för platina respektive palladium. Investerare fortsätter att sälja av platina, men verkar behålla sitt palladium och till och med öka på den. Vi fortsätter med neutral rekommendation på platina, men rekommenderar köp av palladium via t ex PALLADIUM S. Odlingsväder Efter att ha varit torrt i prognosen för Frankrike och Spanien, ser vi nu en tvåveckors prognos med extra mycket nederbörd där, upp till 300% av normal nederbörd. Tyskland, Polen och Östeuropa, samt området runt Svarta havet får torrt väder, ner till 40% av normal nederbörd nära Svarta Havet. Hela Norden och England, som även i förra veckans prognos hade % av normal nederbörd, väntas få detta även de kommande två veckorna. Vi noterar också att Nordafrika väntas få del av Spaniens och Frankrikes blöta väder. Hela norra Italien och sydöstra Frankrike väntas få upp till 6 gånger så mycket regn som normalt. Det kommer vi säkert att få höra mer om i den ordinarie nyhetsrapporteringen.

13 SEB Veckobrev råvaror 13 (34) Källa: World Ag Weather Prognoskartan för nederbörden i USA visar fortsatt torrt väder i 'corn belt'. Texas och Mexiko är blötare än normalt. Kalifornien vänas få 20% av normal nederbörd, även de norra delarna av delstaten. Källa: World Ag Weather Det blev en kort episod av blötare väder för Ryssland, Ukraina och västra Asien. Tvåveckorsprognosen visar ännu torrare väder än förra gången det var torrt. Södra Ryssland och Ukraina väntas få mindre än 20% av normal nederbörd.

14 SEB Veckobrev råvaror 14 (34) Källa: World Ag Weather Brasilien ser nu riktigt blött ut i den senaste tvåveckorprognosen. Alla viktiga odlingsområden för soja, majs, vete, kaffe och socker väntas få upp % av normal nederbörd. Källa: World Ag Weather Indiens väder väntas fortsätta vara blötare än normalt i öster och torrare än normalt i väster. Australien väntas får normal nederbörd, i vissa odlingsområden något mindre än normalt, de kommande två veckorna. Vete Vetepriset (novmeberterminen på Matif) stängde på , som är exakt samma nivå som januarikontraktet stängde på i fredags. GASC köpte 60 kt franskt vete under helgen till 260 dollar (208 euro per ton, inklusive frakt).

15 SEB Veckobrev råvaror 15 (34) Chicagovetet (december) har återhämtat sig den senaste månaden, men utan att den tekniska bilden har förändrat sig. Pristrenden är fortfarande nedåtriktad, men med ett starkt stöd på 425. Priset stängde på 532 cent i fredags. I veckan kom säsongens första crop ratings för det nya höstvetet. 59% var i good/excellent condition, vilket bara är 2% lägre än förra året. Nedan ser vi terminskurvorna i fredags och en vecka tidigare för Matif respektive Chicago. Det är contango på båda marknader.

16 SEB Veckobrev råvaror 16 (34) Sådden av höstvete har avancerat till 84% färdigt. Non-commercials i CFTC:s rapport köper tillbaka den korta positionen i allt snabbare takt. I veckan köpte de netto 12,000 kontrakt och har minskat den sålda positionen till netto en såld position med 57,000 kontrakt. Som mest var det drygt 90,000 kontrakt sålda.

17 SEB Veckobrev råvaror 17 (34) Veckans största nyhet var den månatliga rapporten från International Grains Council som kom i torsdags den 30 oktober. IGC höjde estimatet för global veteproduktion med 0.1% till 718 mt. IGC anser att produktionen 2014/15 trots uppgraderingar av spannmålsskörden i USA och i EU, fortfarande är mindre än förra årets rekord. Skörden av vete i Australien håller precis på att börja. USDA:s jordbruksattaché i Canberra, Australien, estimerar att veteskörden i Australien blir 24 mt. Det är lägre än de 25 mt som USDA angav i den senaste WASDE-rapporten för tre veckor sedan. IGC:s rapport är också baserad på 24 mt i produktion. Orsaken till den lägre produktionen är den torka vi har rapporterat om. Vi har sagt att skörden kan bli ännu lägre och är inte ensamma om det. Rabobank estimerar den till 23 mt och mäklarfirman RJ O'Brien säger att den kan bli mt. Lokala ANZ Bank estimerar skörden till mt. Det börjar utveckla sig till köpläge i vete. Det finns antagligen utrymme för en liten nedgång på kort sikt, men på längre sikt finns en klar uppsidespotential. Majs Decemberkontraktet CZ4 fortsatte upp med 7% sedan förra veckan. Priset stängde på cent per bushel, som är precis under det tekniska motståndet från juli och augusti på 378 cent. IGC estimerade i torsdagen rapport att global produktion av majs blir 980 mt, en höjning med 0.6% från förra månadens estimiat på 974 mt.

18 SEB Veckobrev råvaror 18 (34) Skörden av majs accelererade enligt måndagens rapport. 46% var då skördat jämfört med normala 70%. Etanolproduktionen tog ett ordentligt skutt uppåt, enligt den veckovisa statistiken från US DOE. Non-commercials köpte 26,000 kontrakt i veckan som gick. De är nu nettoköpta med 84,000 kontrakt.

19 SEB Veckobrev råvaror 19 (34) Sentimentet har blivit tydligt positivt och mycket fortare än någon räknat med. Det borde dock komma en rekyl nedåt och därför behåller vi säljrekommendationen. Sojabönor Sojabönorna för leverans i november lämnar vi nu, eftersom de gått in i leveransperioden. Priset har handlats upp våldsamt på dem. Vi tittar nu på januarikontraktet för 2015 (SF5), som inte rusat lika mycket i pris. På 1049 cent per bushel ligger det strax under 1100 som är ett tekniskt motstånd. Det är märkligt att se sojabönor handla så högt, när det efter den senaste WASDErapporten egentligen pekade rakt ner för priset. I veckan kom dock den tredje av de tre stora estimerarna i världen (USDA, FAO/AMIS och IGC) med sin rapport: IGC sänkte estimatet för global produktion av sojabönor med 1% till 307 mt. Det är den första rapporten som faktiskt sänker estimatet för global skörd. IGC sänker skörden i Brasilien med 3 mt till 91 mt, därför att det varit lite för torrt i samband med sådden, framförallt i delstaten Mato Grosso. IGC sade att en del fält måste sås om, eftersom torkan gjort att sådden inte slagit rot. Prisuppgången beror dock troligtvis inte på farhågor för skördad volym, utan verkar bero på att det uppstått en bristsituation av andra skäl. Decemberkontraktet på sojamjöl gick upp med 11% i veckan, januari med 8% och mars med 6%. Förra säsongens brist på sojamjöl i världen och därmed stor backwardation i terminspriserna har "rullat in" på den här säsongens början. Orsaken till att

20 SEB Veckobrev råvaror 20 (34) bristsituationen består sägs vara en kombination av att skörden försenats av vädret i USA och att det är brist på såväl lastbilar som lokomotiv. Anledningen till det är att dessa används för att frakta bort den allt ymnigare skifferoljan. USA har ökat produktionen av råolja med ungefär 1 miljon fat per dag sedan förra året. Enligt Congressional Research Service kommer amerikanska järnvägar att transportera 650,000 vagnslaster med råolja i år, vilket är väsentligt mycket mer än förra årets 434,000. År 2008 var samma siffra bara 9,500 vagnslaster. Det är alltså knappast konstigt att det blir brist på lokomotiv för att transportera bort sojabönor och majs från lantbrukare till silo och export. I Brasilien, där Dilma Rousseff från Arbetarpartiet ('PT'), återvaldes till president förra söndagen, föll valutan kraftigt. Vi noterade inte det så mycket i Sverige, eftersom den svenska kronan faller i samma takt. Brasilien har dock en ganska hög inflationstakt, och sojabönor är en tillgång som är opåverkad av detta. Brasilianska lantbrukare har länge haft en inställning att lagrad vara är säkrare än pengar (Reais) på banken. Det talas nu om att brasilianska lantbrukare allt mer håller igen med försäljning, vilket även det troligtvis bidrar till obalansen i marknaden. I diagrammet nedan ser vi vad som hänt. Det är tre terminskurvor. Den brandgula visar terminskurvan nu. Vi ser att marknaden räknar med att bristsituationen är avhjälpt i maj. Då planar priset ut på ca 300 euro per ton. Terminskurvan har samma form som den hade för tre månader sedan. Då var det extrem brist på sojamjöl, men vi ser att marknaden förväntade sig att den nya skörden skulle bota detta problem. För en månad sedan tänkte marknaden att skörden skulle råda bot på bristsituationen. Det fanns inte heller någon brist. Decemberkontraktet handlades då i motsvarande 260 euro per ton, väsentligt lägre än 290 euro per ton för tre månader sedan. Den senaste månaden har det alltså återigen blivit brist på sojamjöl och priset är över 340 euro per ton om man vill ha leverans i december.

21 SEB Veckobrev råvaror 21 (34) Sojaoljan steg, till skillnad från sojamjölsterminer, ungefär lika mycket för såväl korta som långa löptider. Det tyder på att det inte är brist som driver priset uppåt, utan mer en fundamentalt motiverad prisuppgång överlag. När prisuppgången bröt 34 dollar, innebar det en teknisk köpsignal. Nästa motstånd är 36 dollar och vi det är troligt att prisuppgången på kort sikt når dit. Nästa motstånd är 38 dollar. Det verkar som om botten för sojaoljan var vid 32 dollar. Vi tror att det är klokt att vara köpt terminer på sojaolja. Skörden av sojabönor i USA tog fart efter att vädret torkade upp. I måndagens rapport var 70% skördat och det är bara ett par procent mindre än vad som är normalt för veckan. Som vi ser fortsätter vädret att vara gynnsamt för skörd, vilket gör att skörden kan ha kommit ikapp normal takt den här veckan.

22 SEB Veckobrev råvaror 22 (34) Non-commmercials köpte tillbaka ytterligare 28,000 kontrakt i veckan och är nu nettosålda bara 23,000 kontrakt. 28,000 kontrakt är väldigt mycket på köpsidan och våldsamheten i prisuppgången är sannolikt påverkad av detta. Priset på sojabönor har gått upp väldigt fort och på sojamjöl ännu fortare när marknaden försöker ransonera den bristsituation som av allt att döma blivit kvar från den förra säsongen och helt oväntat. Ingen räknade tydligen med att det skulle saknas transportmöjligheter i USA, på samma sätt som nästan hela oljemarknaden underskattat tillväxten i amerikansk produktion av skifferolja. Med det sagt, så borde det bli en rekyl nedåt i pris och vi behåller säljrekommendationen. Raps Novemberkontraktet för rapsfrö steg med 2% till 330 euro per ton. Den går nu in i leverans och vi fortsätter därför att tita på marskontraktet. Det steg med 3% till 344 euro. Vid mitten av veckan steg priset kraftigt upp mot 350 euro per ton. Det är en nivå med tekniskt motstånd, markerat av en botten under januari och en till i juni. I princip varje tiotal är antingen ett motstånd (på uppsidan) eller ett stöd (på nedsidan). Rekylen nedåt från nära 350 fick därför stöd av köpare på 340 euro. Det borde bli en rekyl nedåt, i synnerhet om sojabönorna handlas lite svagare.

23 SEB Veckobrev råvaror 23 (34) EU är världens största producent av rapsfrö. IGC sänkte sitt estimat för EU:s produktion under 2015/16. De sänkte också skördeestimatet för Ukraina. IGC tror att skörden nästa år sjunker till under årets rekord på 23.8 mt. Orsaken till detta är att höstsådden minskat med 4% (Strategie Grains estimerade minskningen till 3%), vilket sänker arealen till 6.5 mha. IGC för fram flera skäl till varför arealen kommer att bli lägre: EU:s stödsystem missgynnar rapsfröodling, menar de, priset är lägre (men det är lägre för nästan allt), men kanske störst effekt får det generella förbudet att bekämpa skadeinsekter med neonikotinoider. Neonikotinoider sägs skada bisamhällen. IGC skriver att rapsfält i hög grad drabbats av insektsangrepp efter förbudet, främst i Tyskland och Storbritannien. Detta stöds av rapporter från andra håll och förbudet kan minska lönsamheten i odlingen så mycket att dagens pris inte motiverar odling. IGC väntar sig också att Ukrainas rapsproduktion som till 95% är höstsådd, minskar kraftigt. Detta beror dels på att arealen minskar med 9% till 0.86 mha och dels på utvintring pga torrt väder. Vi fortsätter med säljrekommendation på rapsterminer. Potatis Potatispriset handlades svagt i synnerhet mot slutet av veckan. Enligt MARS Bulletin för november som publicerades i veckan, ökar produktionen i EUREX börsområde. Tysklands produktion ökar med nästan 14% från förra året, medan Holland och Frankrike ökar med drygt 8% var och Belgien med drygt 2%. Produktionen ökar dock inte överallt. I Sverige minskar den med nästan 2%.

24 SEB Veckobrev råvaror 24 (34) Mjölk Terminerna på smör på EUREX fortsatte att handlas ungefär på samma nivå som de senaste veckorna, alltså strax under 3000 euro per ton. SMP-terminerna föll dock av och stängde på 1850 för spotterminskontraktet. Det är en nedgång med 7% den senaste veckan. Arla har lämnat priset för november oförändrat från oktober, som vi skrev om förra veckan. I det stora hela har även priserna på EUREX och prisindex för WMP enligt USDA också planat ut. Som vi såg av den förnyade svagheten i SMP, kan det dock vara lite för tidigt att blåsa faran över för ytterligare nedgångar. Arlas notering för mjölkråvara ligger sedan en tid över priset för produkterna smör och SMP, vilket alltså innebär att den kalkylen ger förluster på minst 50 öre per Kg. Produktionskostnaden estimerar jag då till ca 40 öre och priset ligger dessutom under den skillnaden. Detta är naturligtvis inte långsiktigt hållbart och antingen måste EUREX pris gå upp, eller så måste Arla sänka sitt avräkningspris. Den senaste veckans prisnedgång på 7% i SMP, vilket med nästan oförändrat pris på smör innebär en prisnedgång på 4% för mjölkråvara basis smör och SMP, tyder på att det är mer sannolikt att det kommer en prissänkning från Arla i december. Priset på mjölkråvara basis EUREX priser är 2.90 Kr/Kg och Arlas pris är i genomsnitt 40 öre lägre, dock oftast inte när priset är lågt, vilket kompenseras med lägre Arla pris när priset är högt sep-08 dec-08 mar-09 jun-09 sep-09 dec-09 mar-10 jun-10 sep-10 dec-10 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11 mar-12 jun-12 sep-12 dec-12 mar-13 jun-13 sep-13 dec-13 mar-14 jun-14 sep-14 Swedish price Eurex WMP I USA noterar man att bensinen ($3.37/gallon) återigen är billigare än mjölken ($3.73). Mjölkpriset har inte fallit på samma sätt i USA som i EU.

25 SEB Veckobrev råvaror 25 (34) Socker Den senaste veckan har priset på socker gått ner från till Det låga priset skapar problem för odlarna. Det torra vädret och lägre incitament att sköta odlingen av sockerrör optimalt bör få en påverkan på produktionsvolymen på lite längre sikt. I år ligger 'cane crush' 8.5% lägre än förra året. Dilma Rousseff, som vann presidentvalet förra veckan, har sagt att man från PT:s sida vill höja inblandningen av etanol i bensinen till minst 27.5%. Tekniskt stängde priset strax över det tekniska stödet vid 16 cent. Trenden är fortfarande nedåtriktad, men skulle marknaden handla upp mars-kontraktet till den kommande veckan, kan det vara ett tecken på att en trendvändning uppåt kan ha skett. Nedan ser i prisutvecklingen för spotkontraktet de senaste tio åren. Priset står nu och väger mellan att falla under 16 cent, och därmed fortsätta "sidledes" eller svagt nedåt i pris, eller att stanna över 16 cent och därmed kanske inleda en successiv uppgång till 20 cent i första hand. Ris Priset på ris föll kraftigt i veckan som gick. Priset var nästan nere i 11 dollar, men återhämtade sig snabbt och stängde på 12 dollar. Det är under det tekniska stödet på Man kan nog förvänta sig att det finns en del oroliga aktörer som kommer att vilja sälja vid 12 dollar i veckan som kommer.

26 SEB Veckobrev råvaror 26 (34) Kaffe Kaffepriset backade med 2% i veckan som gick. Det borde ha varit mer, därför att regnen nu verkar ha återkommit till södra och mellersta Brasilien. São Paulo-baserade Somar Meteorologia sade i torsdags att den brasilianska kaffeodlingen kommer att få en "ordentlg lättnad" i form av regn. Det har regnat ganska mycket i São Paulo den här veckan och under helgen. Det är dock inte tillräckligt. Det är fortfarande slut på vatten i staden. Mer regn väntas dock enligt Somar under den andra veckan i november. Regnen har gjort att kaffebuskarna verkar sätta nya blommor. Den vanliga blomningen under oktober var dålig eftersom det var så torrt, men nu försöker alltså kaffebuskarna reperara detta genom att blomma igen. Tekniskt står priset och väger, strax över stödlinjen för den stigandepristrenden sedan i somras. Vi fortsätter med neutral rekommendation. Kakao Kakaopriset föll kraftigt i veckan och när veckan var slut stängde spotkontraktet på 2899 dollar, 5% lägre än för en vecka sedan. Nästa tekniska stöd ligger vid eller strax över 2800 dollar.

27 SEB Veckobrev råvaror 27 (34) Non-commercials fortsätter att vräka ut terminer. I veckan såldes 10,000 kontrakt av non-commercials, som tar hem vinster efter att ha byggt upp en köpt position sedan 2012 när priset var 800 dollar lägre än det är nu. Vi behåller positionen i SHORT KAKAO A S

28 SEB Veckobrev råvaror 28 (34) SEB:s Mini Futures Mini Long Börskod Råvara Underliggande Fin nivå Stop loss Hävstång Köpkurs 1v 1m MINIL GULD A S GULD % -34% MINIL KAFF A S KAFFE % -4% MINIL KAFF B S KAFFE % -4% MINIL PALL A S PALLADIUM % -9% MINIL PALL B S PALLADIUM % -5% Mini Short Börskod Råvara Underliggande Fin nivå Stop loss Hävstång Köpkurs 1v 1m MINIS EL A S EL % 55% MINIS GULD C S GULD % 19% MINIS KAFF D S KAFFE % 15% MINIS OLJA A S BRENTOLJA % 48% MINIS PALL B S PALLADIUM % 3% MINIS PLAT C S PLATINA % 22% MINIS RAPS A S RAPSFRÖ % -20% MINIS RAPS B S RAPSFRÖ % -17% MINIS SILV C S SILVER % 67% MINIS SOJA A S SOJABÖNOR % -18% MINIS SOJA B S SOJABÖNOR % -18% MINIS VETE A S VETE % -20% MINIS VETE B S VETE % -18%

29 SEB Veckobrev råvaror 29 (34) SEB:s råvarucertifikat BULL Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år Ädelmetaller BULL GULD X2 S Guld X2-8% -6% -13% -16% BULL GULD X4 S Guld X4-16% -14% -30% -43% BULL GULD X5 S Gud X5-21% -18% -37% 0% BULL SILVER X4 S Silver X4-23% -32% -63% -80% BULL PLATIN X4 S Platina X4-4% -21% -50% -52% BULL PLATIN X5 S Platina X5-6% -27% -59% 0% BULL PALLAD X4 S Palladium X4 1% -8% -39% 6% BULL PALLAD X5 S Palladium X5 1% -12% -50% 0% Energi BULL EL X2 S El X2 3% -19% -18% -49% BULL EL X4 S El X4 0% -40% -38% -82% BULL OLJA X2 S Olja X2 0% -22% -35% -30% BULL OLJA X4 S Olja X4-1% -42% -62% -61% BULL OLJA X5 S Olja X5-2% -50% -71% 0% BULL NATGAS X4 S Naturgas X4 33% -22% -4% 27% Basmetaller BULL ALU X2 S Aluminium X2 12% 14% 10% 16% BULL ALU X4 S Aluminium X4 22% 26% 10% 7% BULL KOPPAR X2 S Koppar X2 4% 3% -3% 0% BULL KOPPAR X4 S Koppar X4 7% 4% -14% -19% BULL NICKEL X2 S Nickel X2 15% -7% -25% 24% BULL NICKEL X4 S Nickel X4 29% -18% -52% 5% BULL ZINK X2 S Zink X2 8% 5% 0% 51% BULL ZINK X4 S Zink X4 16% 8% -9% 81% Jordbruk BULL VETE X4 S Vete X4 9% 43% -19% -40% BULL VETE X5 S Vete X5 10% 54% -26% 0% BULL MAJS X4 S Majs X4 20% 70% -1% -63% BULL RIS X4 S Ris X4-12% -23% -30% BULL SOJA X4 S Sojabönor X4 17% 54% -21% -3% BULL RAPS X4 S Rapsfrö X4 11% 31% 9% -8% BULL KAFFE X4 S Kaffe X4-6% -13% -15% 179% BULL KAFFE X5 S Kaffe X5-8% -20% -29% 0% BULL SOCKER X4 S Socker X4-3% -9% -44% -77% BULL SOCKER X5 S Socker X5-5% -14% -54% 0%

30 SEB Veckobrev råvaror 30 (34) BEAR Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år Ädelmetaller BEAR GULD X2 S Guld X2 11% 9% 28% 44% BEAR GULD X4 S Guld X4 22% 15% 52% 70% BEAR GULD X5 S Guld X5 27% 18% 65% 0% BEAR SILVER X4 S Silver X4 28% 36% 164% 219% BEAR PLATIN X4 S Platina X4 7% 24% 111% 92% BEAR PLATIN X5 S Platina X5 8% 30% 148% 0% BEAR PALLAD X4 S Palladium X5 1% -3% 48% -29% BEAR PALLAD X5 S Palladium X6 1% -6% 55% 0% Energi BEAR EL X2 S El X2 0% 26% 22% 64% BEAR EL X4 S El X4-2% 54% 41% 95% BEAR OLJA X2 S Olja X2 3% 30% 70% 71% BEAR OLJA X4 S Olja X4 3% 64% 164% 140% BEAR OLJA X5 S Olja X5 4% 83% 226% 0% BEAR NATGAS X4 S Naturgas X4-25% 18% -12% -74% Basmetaller BEAR ALU X2 S Aluminium X2-8% -11% 0% 0% BEAR ALU X4 S Aluminium X4-17% -23% -9% -21% BEAR KOPPAR X2 S Koppar X2-1% -1% 14% 20% BEAR KOPPAR X4 S Koppar X4-4% -5% 20% 17% BEAR NICKEL X2 S Nickel X2-12% 7% 41% -18% BEAR NICKEL X4 S Nickel X4-24% 9% 73% -54% BEAR ZINK X2 S Zink X2-5% -4% 9% -23% BEAR ZINK X4 S Zink X4-12% -10% 7% -53% Jordbruk BEAR VETE X4 S Vete X4-8% -33% 12% 22% BEAR VETE X5 S Vete X5-11% -40% 12% 0% BEAR MAJS X4 S Majs X4-15% -45% -5% 60% BEAR RIS X4 S Ris X4 15% 31% BEAR SOJA X4 S Sojabönor X4-13% -37% 28% -21% BEAR RAPS X4 S Rapsfrö X4-10% -25% -7% -8% BEAR KAFFE X4 S Kaffe X4 9% -6% -35% -97% BEAR KAFFE X5 S Kaffe X5 11% -9% -48% 0% BEAR SOCKER X4 S Socker X4 5% 2% 64% 158% BEAR SOCKER X5 S Socker X5 6% 1% 78% 0% Index- och sektorcertifikat Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år RAVAROR S SEB CI ER % -3% -6% -1% RAVARORE S SEB CI ER % -4% -7% -6% ADELMETALL S ÄDELM INDEX % -3% 0% 0% BASMETALL S BASM INDEX % 4% 0% 0% ENERGI S ENERGIINDEX % -10% 0% 0% JORDBRUK S JORDB INDEX % 12% 0% 0%

31 SEB Veckobrev råvaror 31 (34) Råvarucertifikat utan hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år Energi EL S El % -8% -8% -25% OLJA S Olja % -11% -17% -9% NATGAS S Naturgas % -4% 7% 34% Ädelmetaller GULD S Guld % -2% -3% 0% SILVER S Silver % -7% -17% -21% PLATINA S Platina % -4% -11% -4% PALLADIUM S Palladium % 1% -5% 19% Basmetaller KOPPAR S Koppar % 3% 1% 6% ALUMINIUM S Aluminium % 8% 9% 17% ZINK S Zink % 4% 4% 34% NICKEL S Nickel % -2% -10% 23% Jordbruk VETE S Vete % 11% -1% -5% MAJS S Majs % 17% 7% -7% SOJABO S Sojabönor % 13% 0% 16% RAPS S Rapsfrö % 8% 6% 4% KAFFE S Kaffe % -1% 8% 83% KAKAO S Kakao % -10% 2% 25% SOCKER S Socker % 0% -9% -19% POTATIS S Potatis % -11% -29% 0% SMOR S Smör % 3% -12% 0% Råvarucertifikat med hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år Ädelmetaller LONG GULD D S Guld % -9% -19% -23% Energi LONG OLJA D S Olja % -23% -35% -29% Basmetaller LONG KOPPA D S Koppar % 5% -11% -11% Jordbruk LONG VETE D S Vete % 23% -5% -14%

32 SEB Veckobrev råvaror 32 (34) Råvarucertifikat med omvänd hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år Energi SHORT OLJA A S Olja % 15% 38% 46% SHORT OLJA D S Olja % 28% 78% 85% Ädelmetaller SHORT GULD A S Guld % 4% 15% 28% SHORT GULD D S Guld % 6% 19% 36% SHORT SILVE A S Silver % 4% 15% 30% SHORT SILVE D S Silver % 5% 19% 37% SHORT PLATI A S Platina % 5% 19% 28% Basmetaller SHORT KOPPA A S Koppar % 1% 10% 20% SHORT KOPPA D S Koppar % 1% 12% 23% Jordbruk SHORT MAJS A S Majs % -4% 7% 27% SHORT KAFFE A S Kaffe % 2% 7% 3% SHORT KAKAO A S Kakao % 12% 18% 7% SHORT SOCKE A S Socker % 2% 15% 39% SHORT SOJAB A S Sojabönor % -12% 18% 12% SHORT VETE A S Vete % -10% 11% 21% Källa: SEB Råvaruprisutveckling Energi Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Olja - brent CO1 USD/fat % -9% -19% -21% 6% Bensin XB1 USc/gallon % -16% -23% -18% -6% Gasolja QS1 USD/ton % -7% -15% -20% 0% El 1:a kvartalet NELF5Q EUR/MWh % -11% -12% -17% 0% Tysk el, 1:a kvartalet GTF5 EUR/MWh % -3% -6% -11% 0% Energikol API2 API21MON USD/ton % 0% -5% -12% NatGas Henry Hub NG1 USD/MMBtu % -6% 1% 8% 2% Utsläppsrätter CO2 MOZ4 EUR/ton % 9% 2% 28% 2% Ädelmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Guld XAU USD/ozt 1, % -3% -9% -12% 0% Silver XAG USD/ozt % -5% -21% -26% 0% Platina XPT USD/ozt 1, % -5% -15% -15% 2% Palladium PA1 USD/ozt % 2% -9% 8% 1% Basmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Koppar LMCADS03 USD/ton 6,740 1% 1% -5% -8% -1% Primäraluminium LMAHDS03 USD/ton 2,025 2% 3% 0% 7% 1% Nickel LMNIDS03 USD/ton 15,775 4% -3% -17% 7% 1% Zink LMZSDS03 USD/ton 2,300 2% 1% -3% 17% 1% Bly LMPBDS03 USD/ton 2,008-1% -4% -11% -9% 2% Järmnalm 62% Kina TIO1 USD/ton 80 0% -3% -17% -40% -15%

33 SEB Veckobrev råvaror 33 (34) Jordbruksprodukter Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Kvarnvete (EU) CA1 EUR/ton % 13% 1% -16% 0% Chicagovete W 1 USc/bu % 11% 0% -20% 8% Majs C 1 USc/bu % 17% 6% -12% 10% Rapsfrö (EU) IJ1 EUR/ton % 4% 2% -12% 13% Sojabönor S 1 USc/bu 1, % 15% -15% -18% 1% Sojamjöl SM1 USD/sh.ton % 28% -1% -4% -16% Sojaolja BO1 USc/pund % 8% -4% -16% 2% Mjölk DA1 USc/pund % -3% 11% 27% -28% Live Cattle LC1 USc/pund % 6% 7% 26% -6% Lean Hogs LH1 USc/pund % -18% -25% -1% 0% Ris RR1 USD/CWT % -6% -8% -20% 7% Softs Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Contango Arabica kaffe KC1 USc/pund % -3% -4% 78% 9% Kakao CC1 USc/pund 2, % -12% -10% 8% -1% Bomull CT1 USc/pund % 4% 4% -16% -9% Socker SB1 USc/pund % 4% -3% -12% 8% Index, växelkurser, med mera Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år SEBs Råvaruindex SEBCIER USD % -3% -11% -13% DJ UBS råvaruindex DJUBS USD % -1% -8% -6% S&P GSCI råvaruindex SPGSCIP USD % -6% -13% -12% OMXS30 aktieindex OMX SEK 1, % 1% 2% 10% USDSEK USDSEK SEK % 2% 7% 12% EURSEK EURSEK SEK % 2% 0% 5% EURUSD EURUSD USD % 1% 6% 8%, SEB

34 SEB Veckobrev råvaror 34 (34) Källor Bloomberg, Reuters, SEB Villkor För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar. Risker En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på Disclaimer Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte. Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas. Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll. Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse. Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

SEB Commodities Katarina Johnsson

SEB Commodities Katarina Johnsson SEB Commodities Katarina Johnsson Är världen på väg in i en guldålder för gas? SEB Commodities Råvarucertifikat Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 Primära energikällor och

Läs mer

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 27 maj 213 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral BEAR OLJA X4 S Elektricitet Neutral

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 7 SEPTEMBER 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation

Läs mer

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014

Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 Veckans råvarukommentarer SEB Börshandlade produkter 13 OKTOBER 2014 FED-protokollet i veckan tolkades som mindre hökaktigt, vilket fick dollarn att utvecklas lite svagare och det stärkte priser på framförallt

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 22 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja Neutral 0% Stäng positionen, neutral Guld GULD

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka

Sammanfattning: Denna vecka Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +2,74% UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,05% UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +0,18% UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index Industrimetaller:

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 10 juni 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet Neutral Neutral

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 9 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 5% EL

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 18 november 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% OLJA S Elektricitet EL S / BULL

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 102/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 3 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 102 OMXS 30 index 1 284,12 OMXS 30 satte 1 316 som högst den 28 november och fastnade i intervallet 1 310-1 325,

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Veckans råvarukommentarer SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES 2011-06-08 Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,40% Energi: -1,01% Ädelmetaller: -0,31% Industrimetaller: -1,42% Jordbruk: +1,62%

Läs mer

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna.

*) Avkastningen anges för 1:1 certifikaten där både BULL och 1:1 certifikat är angivna. Veckans råvarubrev Måndag 2 december 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 2 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 0% EL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 10 december 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 11 Mars 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 6% OLJA S Elektricitet EL S eller BULL

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus.

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. Marknadsföringsmaterial Bull & Bear Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. När du bestämt dig för dubbla avkastningen Bull Du tror på en uppgång i marknaden.

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Veckans råvarukommentarer. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Veckans råvarukommentarer Sammanfattning av rekommendationer TISDAG 26 JULY 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S Silver Ingen rekommendation

Läs mer

Veckobrev Råvaror som investering

Veckobrev Råvaror som investering 18 APRIL 2010 Veckobrev Råvaror som investering Råvarucertifikat index eller RAVARUINDEX H, sjönk med 1% den senaste veckan. Vi är positiva till råvaruindex. SHB Commodity Index Oljan hade en stark vecka,

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013

SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 PDF skapad: 2016-12-24 03:41 SEB Jordbruksprodukter, 4 november 2013 Det var SEB - Prognoser på råvaror - Commodity en generellt lite svagare vecka för jordbruksprodukter förra veckan. De skiljde inte

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 29 april 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 4% Neutral Elektricitet EL S eller

Läs mer

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014

SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 PDF skapad: 2017-01-11 04:27 SEB Jordbruksprodukter, 5 maj 2014 SEB - Prognoser på råvaror - Commodity Vetepriset handlades upp i fredags efter förnyad oro för situationen i Ukraina. Däremot ser väderleksprognoserna

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 12 maj, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja MINIS OLJA B S 5% MINIS OLJA B S Elektricitet

Läs mer

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång.

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & bear En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Ett finansiellt instruments historiska avkastning

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Råolja 5 Guld, Bomull v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Råolja 5 Guld, Bomull 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 HM, DAX 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 17 julio 2011 vecka 29

Läs mer

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%.

Nyheter Elpriset har nu på morgonen brutit sitt tekniska motstånd och har redan stigit 3%. Veckans råvarubrev Måndag 7 januari 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Aktuell rekommendation Råolja BEAR OLJA X2 S Elektricitet EL S eller BULL EL X4 S Guld Neutral Platina

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index

Sammanfattning: Denna vecka. Kortsiktig marknadsvy: VECKANS RÅVARUKOMMENTARER. Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index VECKANS RÅVARUKOMMENTARER COMMODITIES INVESTMENT SALES 2012-06-15 Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +0,02 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,45 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller:+

Läs mer

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv RÅVAROR ALLMÄNT Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Neste Oil 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 6 marzo 2011 vecka 10 Marknadsöversikt

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 104/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 10 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 104 OMXS 30 index 1 271,00 OMXS 30 har en tid get signaler om en nedgång I och med att index varit under 1 280-nivån.

Läs mer

Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 21 september 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 24 R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden Metaller: Guld Silver

Läs mer

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Nya ETN-er noterade idag. Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X2 S +2 gånger Nordisk elektricitet

Läs mer

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet!

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! RÅVAROR ALLMÄNT Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! Vi hade väntat oss en lugn vecka på råvarumarknaden när kineserna hade ledigt efter söndagens nyårsfest. Volymerna har visserligen varit lägre

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 9 januari 2011 vecka 2

Läs mer

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning

Veckans råvarubrev. Kort sammanfattning Veckans råvarubrev Måndag 8 september, 2014 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja OLJA S 0% BEAR OLJA X2 S Elektricitet

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 13 februari 2011 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 NOK/SEK, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning vecka

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2017

Priser på jordbruksprodukter juni 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-07-03 Priser på jordbruksprodukter juni 2017 är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom. Priset för ungtjur klass R3 i var 25 procent

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Silver, Olja 5 Guld, Naturgas v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Silver, Olja 5 Guld, Naturgas 6 EUR/SEK, USD/SEK 7 AstraZeneca, Assa Abloy 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 24 julio

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2018

Priser på jordbruksprodukter mars 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-04-04 Priser på jordbruksprodukter mars 2018 Det genomsnittliga svenska avräkningspriset på ungtjurar R3 är 13 procent högre än det genomsnittliga EU-priset.

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,21 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,72 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,75 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Rekommendation Råolja Köp OLJA S Guld Köp BULL GULD X4 S (hög risk) eller GULD S (låg risk) Silver Ingen rekommendation

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Vete, Bomull 8 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex 11 Graföversikt 14 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2018

Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-05-30 Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Det svenska avräkningspriset ligger kvar på en hög nivå. Vecka 20 var det genomsnittliga priset för ungtjurar (R3)

Läs mer

Råvaror - veckobulletin

Råvaror - veckobulletin Råvaror 2010-01-18 Råvaror - veckobulletin SHB Commodity Index Råvaruindex föll med 3% förra veckan, framförallt för att råolja rekylerade från sin nya toppnotering. Jordbruksprodukterna, vete och sojabönor

Läs mer

VECKOBREV v.44 okt-13

VECKOBREV v.44 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Trots försiktigt positiva signaler från krisländerna i södra Europa kvarstår problemen med höga skuldnivåer och svag utveckling på arbetsmarknaderna. Detta i kombination

Läs mer

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka

NYHET! Indexcertifikat RAVAROR S. Råvarukommentarer inför nästa vecka Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 5 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2015

Priser på jordbruksprodukter maj 2015 9-01 9-23 9-45 2010-14 2010-36 2011-06 2011-28 2011-50 2012-20 2012-42 2013-12 2013-34 2014-04 2014-26 2015-07 2015-18 2014-17 2014-20 2014-23 2014-26 2014-29 2014-32 2014-35 2014-38 2014-41 2014-44 2014-47

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2016

Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-07-04 Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige var

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016

SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Råvarubrev SEB Commodities 9 FEBRUARI 2016 Lättnadsrally eller något mer bestående? MARKNADEN I KORTHET Även förra veckan kantades av hög volatilitet och stor osäkerhet i de finansiella marknaderna. Svagare

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 24 april 2011 vecka 17 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +0,33 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +0,37 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,15 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013

OljeTENDENSer OljeTENDENSer5. Torsdagen den 7 november 2013 Nr 090/2013 (sid 1 av 6) Torsdagen den 7 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 090 OMXS 30 index 1 293,03 OMXS 30 satte högsta noteringen i år redan den 22 oktober vid 1 301 för att sedantveka en del

Läs mer

Kraftig ökning av spannmålspriserna

Kraftig ökning av spannmålspriserna 1(5) INFORMATION 21-8-13 Enheten för handel och marknad Ida Björklund Tfn: 36-15 63 43 Mobil: 7-548 4 7 E-post: ida.bjorklund@jordbruksverket.se Kraftig ökning av spannmålspriserna Under de senaste veckorna

Läs mer

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan.

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan. Koppar Zink Aluminium Nickel Bly Tenn Stål Billets Järnmalm 62% Guld Silver Platina Palladium WTI olja Brent olja Henry Hub Majs Vete -CBOT Sojabönor Socker#11 Kakao Kaffe April 8, 213 Investeringsanalys

Läs mer

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet

Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Economics. Ottomanska imperiet v.40 1 november 2009 Innehåll 1 Ottomanska riket, 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,62 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,42 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,12 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 29 november 2009 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Dubai debt fear 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Mjölkkossor

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 26 APRIL 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Höstvetet i USA har nu fått varmare

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter oktober 2017

Priser på jordbruksprodukter oktober 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-10-31 Priser på jordbruksprodukter oktober 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1.6% Energi: -0.6% Ädelmetaller: +0.8% Industrimetaller: +0.1% Jordbruk: +6.3% Veckans rekommendationer: Guld: Neutral/köp

Läs mer

Månadskommentar, makro. Oktober 2013

Månadskommentar, makro. Oktober 2013 Månadskommentar, makro Oktober 2013 Uppgången fortsatte i oktober Oktober var en positiv månad för aktiemarknader världen över. Månaden började lite svagt i samband med den politiska låsningen i USA och

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2016

Priser på jordbruksprodukter maj 2016 2011-05 2011-27 2011-49 2012-19 2012-41 2013-11 2013-33 2014-03 2014-25 2014-47 2015-17 2015-39 2016-08 2015-21 2015-24 2015-27 2015-30 2015-33 2015-36 2015-39 2015-42 2015-45 2015-48 2015-51 2016-01 2016-04

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 30 MAJ 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned något sedan förra veckan i Paris men upp i Chicago. Det amerikanska höstvetet har

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 24 januari 2010 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Kaffe 8 Obamas hot 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge 10 Jim Rogers råvaruindex

Läs mer

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor.

Köpläge i vete. En analys framtagen av Börstjänaren Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Köpläge i vete En analys framtagen av Börs Sveriges ledande webbplats för teknisk trejding av aktier, index, råvaror och valutor. Efter flera månader med sidledes rörelser börjar spannmålsprodukterna röra

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter april 2018

Priser på jordbruksprodukter april 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-05-02 Priser på jordbruksprodukter april 2018 Under januari-februari var nettoexporten från EU 45 300 ton medan handelns värde visade ett överskott på 5 miljoner

Läs mer

VECKOBREV v.3 jan-15

VECKOBREV v.3 jan-15 0 0,001 Makro Veckan Valutakaos som uppstod gått efter att Schweiziska centralbanken slopade det valutagolv mot euron om 1.20 som infördes 2011. Schweizerfrancen sågs under eurokrisen som en säker hamn

Läs mer

Veckans råvarubrev. Råolja Brent

Veckans råvarubrev. Råolja Brent Veckans råvarubrev Måndag 12 oktober 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående vecka Avkastning Aktuell rekommendation Råolja Köp BULL om råolja går under USD 105 OLJA S

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 Innehåll 1 Översikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Koppar 4 Guld, Silver 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Ericsson, Volvo 7 Råvaruindex 8 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 9 oktober 2011 vecka 41 Marknadsöversikt

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se

Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se 31 januari 2014-01-31 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan backat i både Paris och Chicago. Vetet i Chicago handlas nu på lägsta

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter september 2018

Priser på jordbruksprodukter september 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-10-01 Priser på jordbruksprodukter september 2018 Det genomsnittliga avräkningspriset på ungtjurar klass R3 har varit stabilt de senaste månaderna. Det genomsnittliga

Läs mer

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se

RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & OEC. www.aktivborshandel.se RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & Open end certifikat Så fungerar Open end certifikat Vad kan man handla Avgifter Ett exempel - RICI Råvaruindex RBS MINI FUTURES, BULL BEAR CERTIFIKAT & RBS öppnar

Läs mer

VECKOBREV v.47 nov-11

VECKOBREV v.47 nov-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska arbetslösheten enligt SCB:s beräkningar steg från 6,8 % till 6,9 % i oktober, där förväntat var en oförändrad nivå. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer förkunnade

Läs mer

Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp

Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp RÅVAROR ALLMÄNT Makrotunga veckor Råvarorna vänder upp Denna vecka började med en ny kalldusch, råvarunegativ makrodata. Nu i form av preliminära inköpschefssiffror som från Kina, USA och Tyskland var

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Electrolux, Vete 7 Långtidsgrafer 12 Ansvarsfriskrivning 2 enero 2011 vecka 1 S&P 500, Guld, Olja.

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Vete 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 17 april 2011 vecka 16 Marknadsöversikt Råoljan

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2015

Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2015-03-31 Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Avräkningspriserna på nötkött både i och ligger på en relativt hög nivå. Under 2014 ökade andelen svenskt nötkött

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter september 2016

Priser på jordbruksprodukter september 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-09-29 Priser på jordbruksprodukter september 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Har katalysatorn kommit?

Har katalysatorn kommit? RÅVAROR ALLMÄNT Har katalysatorn kommit? Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk MARKNADSFÖRINGSMATERIAL 15 MARS 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Uppgången

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter februari 2018

Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-02-28 Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Under 2017 var nettoexporten av nötkött och levande djur från EU 462 000 ton till ett värde av 662 miljoner

Läs mer

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 5 Guld, Silver

Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Koppar 5 Guld, Silver v.40 Innehåll 1 Översikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Koppar 5 Guld, Silver 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 AstraZeneca, SSAB 8 Råvaruindex 9 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 23 oktober 2011

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 5 NOVEMBER 2015 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har stigit under veckan i både Paris och Chicago. Parisvetet

Läs mer

Veckans kommentarer Jordbruk

Veckans kommentarer Jordbruk VECKOBREV FRÅN HANDELSBANKEN 28 AUGUSTI 2014 Veckans kommentarer Jordbruk Karl Persson, kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete har under veckan gått upp något i både Paris och Chicago. Det

Läs mer

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad 2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad Enligt USDAs senaste skördeprognos för 2003/04 väntas världsproduktionen av fodersäd slå nytt skörderekord.

Läs mer

VECKOBREV v.13 mar-14

VECKOBREV v.13 mar-14 Veckan som gått 0 0,001 Makro I söndags träffades USA och Rysslands utrikesministrar i Paris, ingen uppgörelse nåddes men båda underströk att de tror på en diplomatisk lösning. John Kerry framhöll att

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-09-04 Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

VECKOBREV v.15 apr-15

VECKOBREV v.15 apr-15 0 0,001 Makro Veckan På onsdag som kommer gått regeringen lägga fram sin vårbudget, vars innehåll i stora drag redan är känt. På DI Debatt har ett antal företrädare för svenska arbetsgivarorganisationer

Läs mer

Författare Jonsson B. Utgivningsår 2007 Tidskrift/serie Meddelande från Södra jordbruksförsöksdistriktet Nr/avsnitt 60

Författare Jonsson B. Utgivningsår 2007 Tidskrift/serie Meddelande från Södra jordbruksförsöksdistriktet Nr/avsnitt 60 Bibliografiska uppgifter för Framtida utveckling av priser på produkter och produktionsmedel Författare Jonsson B. Utgivningsår 7 Tidskrift/serie Meddelande från Södra jordbruksförsöksdistriktet Nr/avsnitt

Läs mer