Rapport. Den linjära algebrans användningar. 1. Bakgrund. PUG-projekt Göran Bergqvist, MAI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport. Den linjära algebrans användningar. 1. Bakgrund. PUG-projekt Göran Bergqvist, MAI"

Transkript

1 Rapport Den linjära algebrans användningar PUG-projekt 2012 Göran Bergqvist, MAI 1. Bakgrund De flesta civilingenjörsstudenter och studenter på matematik- och fysikprogrammen läser under första terminen eller första året kurser i envariabelanalys och linjär algebra. I analysen studeras derivator och integraler som redan introducerats på gymnasiet och vars tillämpningar av studenterna upplevs som tydliga. I linjär algebra introduceras många nya begrepp, t ex matriser, determinanter, vektorrum, baser, linjärt oberoende, dimension, skalärprodukter, euklidiska rum, linjära avbildningar, värderum, egenvärden, egenvektorer och diagonalisering. Flera av dessa beskriver generella algebraiska strukturer och uppfattas av många studenter som väldigt abtrakta och innebär nya tankesätt. En berättigad fråga från studenterna är vad kursen kan användas till, många har haft svårt att se detta. Syftet med detta projekt har varit att till varje avsnitt i kursen eller till varje föreläsning göra i ordning material som visar hur linjär algebra dyker upp i mängder av tillämpningar. Tillämpningarna är en blandning av sådant de redan kan från gymnasiet, sådant de läser samtidigt i andra ämnen och glimtar av vad de kommer möta i senare kurser. Projektet har genomförts hösten 2012 i kursen i linjär algebra för Y1, Yi1, MED1, Mat1 och FyN1. I denna rapport ges en beskrivning av materialet och hur det presenterats. Utvärdering har gjorts genom frågor i kursutvärdering och vid diskussion vid årskursråd. Vi kommenterar också vilka slutsatser vi kan dra och hur arbetet fortsätter kommande år.

2 2. Beskrivning av kursen Projektet har genomförts i kursen TATA24 Linjär algebra för programmen Fysik och Nanoteknik (FyN1), Matematik (Mat1), Medicinsk teknik (MED1), Teknisk fysik och elektroteknik (Y1) och Teknisk fysik och elektroteknik - internationell (Yi1). Kursen omfattar 8 högskolepoäng och läses under period 1 och 2 på höstterminen i årskurs 1. Undervisningen består av 20 föreläsningar (för ca 200 studenter) och 22 lektioner (i 30-grupper), jämnt utspridda över terminen. För närvarande har vi också ett mentorspass i veckan (i 15-grupp) där en äldre student finns på plats för att hjälpa till. Efter period 1 ges en frivillig kontrollskrivning (som kan ge bonus på tentamen) och efter period 2 en skriftlig tentamen på hela kursen. Kursen ges också för C2, D2 och IT2 men dessa har inte tagit del av projektet förutom att de haft tillgång till materialet på kurshemsidan. Kursens mål, innehåll och förkunskaper enligt studiehandboken: Mål Att ge en sammanhållen begreppsram för geometrisk och algebraisk teknik med tillämpningar inom Analys, Mekanik, Numerisk analys, Matematisk statistik, Reglerteknik, Linjär optimering m fl. ämnen. Efter kursen skall deltagaren behärska den linjära algebra, som används i andra kurser inom programmet. Den som har deltagit i kursen skall också kunna läsa och förstå den linjära algebra, som ofta förekommer i tekniska artiklar. För att klara detta är det nödvändigt att kunna lösa linjära ekvationssystem och känna till lösningsstrukturen kunna arbeta med skalärprodukt och vektorprodukt för geometriska vektorer kunna räkna med matriser och determinanter kunna redogöra för begreppet vektorrum och räkna med vektorer och koordinater kunna redogöra för begreppet linjär avbildning och bestämma matrisen för en sådan samt beräkna nollrum och värderum kunna projicera ortogonalt på underrum och använda minstakvadrat-metoden kunna använda basbyte för att lösa problem kunna formulera spektralsatsen och använda den för att lösa system av differential- eller differensekvationer Kursinnehåll: Linjära ekvationssystem. Geometriska vektorer, räta linjer och plan. Matriser. Vektorrum. Euklidiska rum. Determinanter. Linjära avbildningar. Egenvärden och egenvektorer. Symmetriska avbildningar. Kvadratiska former. System av differentialekvationer och differensekvationer. Förkunskaper: Gymnasiets matematik E eller motsvarande

3 3. Genomförande av projektet För att visa hur linjär algebra används i andra kurser och inom olika tekniska och naturvetenskapliga tillämpningar har 17 presentationer ställts i ordning. De har kort tagits upp på föreläsningar, oftast minuter, ofta i slutet på en föreläsning men ibland före eller efter rasten. Samtliga presentationer har lagts upp som pdf-filer på kurshemsidan ( grupperade under olika rubriker. När kursen gavs denna gång lades presentationerna ut på kurssidan efter hand. I framtiden kommer allt material att vara tillgängligt för studenterna från kursstart. Notera också att studenterna informerades om att de inte skulle examineras på innehållet i dessa presentationer. Här följer en lista av presentationerna grupperade under rubriker som det ser ut på kurshemsidan med för denna rapport extra förklarande kommentarer i kursiv stil. Linjära ekvationssystem 1. En koppling till geometri: Linjära ekvationssystem med tre obekanta tolkade som skärningar mellan plan. Linjära ekvationer i tre variabler ses geometriskt som plan. Beroende på hur många planen är och hur de ligger i förhållande till varandra får man ingen, en eller oändligt många skärningspunkter. Denna presentation gjordes i samband med föreläsning om linjära ekvationssystem och innan plan studerats. Ett syfte var också att introducera plan på ett intuitivt sätt. 2. Exempel på tillämpning och modellering: Linjära ekvationssystem för enkla likströmskretsar. Linjära ekvationssystem för strömmar och spänningar i likströmskretsar studeras. Gymnasiekunskaper om kretsar används (t ex Ohms lag). Entydighet av lösning diskuteras, motiverad av att en verklig situation beskrivits. Vidare diskuteras vad som händer med lösningen om man tar med för få eller för många ekvationer. 3. Vad vet man då det inte är linjärt? Olinjära ekvationssystem med exempel från flervariabelanalys. Man vet hur man löser linjära ekvationssystem och man vet vilken typ av lösningsmängd man kan få. Om systemet är olinjärt finns inga generella metoder och inget allmänt om lösningsmängden kan sägas. Vi studerar ett olinjärt optimeringsexempel från den kommande kursen i flervariabelanalys. 4. I verkliga tillämpningar kan man ha mycket stora ekvationssystem: Ett stort linjärt ekvationssystem (ranking av internetsidor). Googles metod för att ranka webb-sidor leder till ett linjärt ekvationssystem i många miljarder variabler. Vi beskriver hur systemet ser ut men får återkomma till det i slutet av kursen när egenvärden och egenvektorer studerats för att bättre förstå den bakomliggande modellen.

4 Vektorer 5. Fysik i 3D och skalärprodukt: Vektorer i fysik (1): Arbete och skalärprodukt. I samband med föreläsning om skalärprodukt i tredimensionella rummet visar vi hur den kan tillämpas i fysik. Här används gymnasiekunskaper i fysik. 6. Fysik i 3D och vektorprodukt: Vektorer i fysik (2): Arbete och skalärprodukt. Vektorprodukt: kraft på laddad partikel i magnetfält, rörelsemängdsmoment. Vi visar hur gymnasiekunskaper (som använder högerhandsregel/skruvregel) om kraften på en laddad partikel i ett magnetfält elegantare kan uttryckas med vektorprodukt. Fler fysikexempel som de kanske inte mött tidigare nämns. Linjer 7. Parameterform av kurvor som generalisering av linjer: Linjer och kurvor i 2D och 3D. En dubbelhelix och DNA. De har lärt sig om linjer på parameterform. Vi visar hur mer allmänna parameteruttryck ger krökta kurvor och påpekar att de kommer studera sådana snart i envariabelanalysen. Matriser 8. De används i väldigt många kurser: Exempel på användning av matriser i olika kurser. En snabböversikt om matrisanvändning i 19 andra kurser, en sida från varje kurs, på varje sida syns matriser, t ex från föreläsningsmaterial (tillstånd för att lägga ut sidor med föreläsningsmaterial inhämtades från kursansvariga): Flervariabelanalys, Statistisk teori grundkurs, Reglerteknik, Felrättande koder, Mekanik, Digital bildbehandling, Optimeringslära grundkurs, Kaos och ickelinjära fenomen, Geometri med tillämpningar, Kvantmekanik, Medicinsk bildanalys, Fordonsdynamik med reglering, Ordinära differentialekvationer och dynamiska system, Relativitetsteori, Datorgrafik, Elementarpartikelfysik, Ekonomisk analys: besluts- och finansiell metodik, Elektromagnetisk fältteori, Numerisk linjär algebra. 9. Kan man beräkna matrisprodukt på smarta sätt (forskningsproblem i matematik): Effektiv matrismultiplikation? Med utgångspunkt från multiplikation av komplexa tal och vanlig matrismultiplikation som de redan kan, beskrivs ett forskningsproblem i matematik som går att förstå. Det ger också en introduktion till komplexitet hos algoritmer. Vektorrum 10. Matematisk struktur för vanliga polynom: Andragradspolynom och vektorrum. Läs gärna igenom före föreläsningen om vektorrum. Vektorrum uppfattas som kursens mest abstrakta moment. Polynom är de vana vid och för att förstå vektorrum bättre kan man se på vissa egenskaper hos vanliga polynom. Studenterna uppmanas att läsa igenom denna presentation innan föreläsningen om vektorrum.

5 Skalärprodukter 11. Fysik är inte bara reell och 3D: Olika skalärprodukter i fysik (komplexa i kvantfysik, indefinita i relativitetsteori). I kursen studeras allmänna reella skalärprodukter. Vi visar på exempel från fysik när denna definition måste generaliseras, till komplexa tal i kvantfysik och till icke-positiva skalärprodukter i relativitetsteori. 12. ON-baser på rum av funktioner dyker upp i senare kurser: Fourierserier. Vi ser hur vanliga integraler används till skalärprodukter. Kända formler för sin och cos från gymnasium och grundkurs används för att ge en introduktion till fourierserier som är mycket viktiga i senare kurser och tillämpningar. Determinanter 13. Ekvationssystem kan lösas med enbart determinantberäkningar: Ekvationssystem och determinanter. Tillämpningar av determinanter som kan dyka upp i tillämpade kurser och som vi normalt inte hinner ta upp i kursen visas. Linjära avbildningar 14. Kan användas för korrigering av fel vid signalöverföring: Felrättande koder (och linjära avbildningar). Vi ser hur linjära avbildningar och deras matriser används vid kodning (koder med ettor och nollor). Syftet är att vänja sig vid hur avbildningsmatriser tolkas genom att ge en verklig tillämpning. De som studerar digitalteknik (Y, Yi) eller diskret matematik (Mat) denna termin kan se kopplingar till de kurserna. 15. Affina avbildningar är användbara och nästan linjära: Affina avbildningar, itererade funktionssystem och fraktala bilder. IFS (länk 1, länk 2) hos Wolfram Demonstrations Project. Vi visar hur matriser kan användas för att skapa fraktaler. Maple-kod finns liksom länkar till Wolfram där studenterna själva kan bygga fraktaler. För att skapa något vackert! Egenvärden och egenvektorer 16. Ranking av internetsidor är egentligen ett egenvärdesproblem: Rangordning av internetsidor - ett egenvärdesproblem för positiva matriser. Med hjälp av kunskaper om egenvärden och egenvektorer kan studenterna nu förstå hur Google byggt upp sin modell för rangordning av alla webb-sidor. 17. Singulärvärden kan förstås från egenvärden och används i många tillämpningar: Singulärvärden och tillämpningar. SVD och bildkompression, länk till Wolfram Demonstrations Project. Singulärvärden för en matris kan förstås från spektralsatsen som nu studerats. Vi diskuterar lågrangsapproximation och datakompression och ger ett exempel där en välkänd LiTH-bild komprimeras (länk till Wolfram så studenterna kan få prova approximationer av bilden själva). På grund av många tillämpningar är singulärvärden så viktiga att de kan behöva ingå i en grundkurs i framtiden.

6 4. Utvärdering Utvärdering har gjorts genom att några extra frågor ställdes i kursutvärderingen. Även vid årskursrådet diskuterades och kommenterades projektet. I kursutvärderingen ställdes fem extra frågor för att få en uppfattning om studenternas syn på projektet. Som vanligt var svarsfrekvensen låg, under 40% av registrerade studenter fyllde i kursutvärderingen. Trots detta kan resultatet ge viss ledning. Frågorna och svarssnitten var följande: 1. Anser du att [ projektet ] ökat förståelsen för linjära algebrans användning inom andra områden (1 = håller inte alls med, 3 = håller delvis med, 5 = håller helt med)? Snitt Anser du att [ ] ökat förståelsen för kursens roll inom utbildningen / utbildningsprogrammet (1 = håller inte alls med, 3 = håller delvis med, 5 = håller helt med)? Snitt Anser du att [ ] ökat motivationen för att studera linjära algebra (1 = håller inte alls med, 3 = håller delvis med, 5 = håller helt med)? Snitt På vilken nivå anser du att materialet varit (1 = för lätt, 3 = lagom, 5 = för svårt)? Snitt Hur mycket tid anser du att presentationerna tagit upp på föreläsningarna (1 = för lite, 3 = lagom, 5 = för mycket)? Snitt 3.0 Notera att svarssnitten på de tre första frågorna är 0.3 högre (4.1, 3.8 resp. 3.9) om MED1 exkluderas, detta trots att studenterna i medicinsk teknik endast utgör % av de svarande. Detta kommenteras mer nedan. Vid årskursråden, som ska representera alla program, konstaterades att presentationerna var populära. Vissa ansåg att de kunde vara mindre detaljerade. På standardpunkten där kursens relevans i utbildningen bedöms gavs kort och gott omdömet hög vilket kan jämföras med det något vagare omdömet kursen anses relevant som gavs hösten Självklart har studenterna inte kunnat jämföra hur kursen är med presentationerna med hur den var tidigare, men totalt sett tyder studenternas utvärderingar på att projektets huvudmål uppfyllts, en stor majoritet tycks inse att kursen har stor betydelse för tillämpningar och i fortsatta kurser. En mycket vanlig fråga till mig som lärare har genom åren varit vad ska man ha det här till?. Nu fick jag inte den frågan en enda gång under kursen. Min egen värdering som professionell lärare med många års erfarenhet av undervisning är att materialet haft en klart positiv inverkan på studenternas förståelse för ämnets betydelse.

7 Som nämndes ovan har studenter i medicinsk teknik inte lika positiv inställning som övriga, men detta gäller även för kursen som helhet. Kursen är ursprungligen framtagen för Y och Yi (och D), medan Mat och FyN anslutit utan större problem sedan antalet studenter på dessa program ansågs för litet för att ha en egen kurs. MED anslöt senare när programmet startades och det är tydligt att de inte har samma inställning till kursen som de övriga. Till skillnad från övriga har de också haft en tentamen i en annan kurs strax innan kontrollskrivningen i linjär algebra vilket påverkat första delen av kursen negativt. På tentamina har de dock de senaste åren gjort bra resultat. Vi följer aktivt upp hur kursen fungerar för MED-studenterna. 5. Slutsatser Kursen undervisas på traditionellt sätt med föreläsningar och lektioner (där studenterna förväntas arbeta själva med problemlösning), det kan anses konservativt men fungerar bra och uppfyller de grundläggande matematikkursers dubbla syfte, dels lära sig den matematik som behövs i utbildningen, dels att stegvis utveckla förmågan att lösa större och större allmänna problem och kunna reflektera över metoder och lösningsstruktur. Vi ser därför inte behov av radikala förändringar av kursen utan projektet kan ses som ett förstärkande komplement. Erfarenheterna från projektet har varit goda med positiv respons från studenterna, och vi kommer fortsätta med upplägget kommande år. Innehållet i presentationerna kommer kontinuerligt att ses över, några kan modifieras och nya kan tillkomma. De kommer fortfarande att tas upp på föreläsningarna, vissa kanske mindre detaljerat och med mer betoning på idéer. Inga ändringar i kursplanen är aktuella och materialet ska inte heller i fortsättningen examineras. Det är viktigt att det inte tynger kursen och upplevs som ett extra moment utan det ska utgöra en stimulans som samtidigt klargör kursens roll i utbildningen. Vi kommer också eventuellt lägga upp länkar till ett par sidor från universitet i andra länder där projekt med liknande ambition genomförts (t ex linearnew.htm). Aktuellt är också att som komplement till våra föreläsningar lägga ut länkar till video-inspelade föreläsningar från liknande kurser, t ex från ITN (ett tidigare PUGprojekt: Owe Kågesten och George Baravdish, Web-casting i linjär algebra) och MIT ( Materialet kan användas på samtliga program som läser kurser i linjär algebra. Tillämpningarna bör då delvis anpassas till de olika programmen men det mesta kan användas i nuvarande form.

Inför tentamen i Linjär algebra TNA002.

Inför tentamen i Linjär algebra TNA002. Inför tentamen i Linjär algebra TNA002. 1. Linjära ekvationssytem (a) Omskrivningen av ekvationssystem på matrisform samt utföra radoperationer. (b) De 3 typer av lösningar som dyker upp vid lösning av

Läs mer

Stöd inför omtentamen i Linjär algebra TNA002.

Stöd inför omtentamen i Linjär algebra TNA002. LINKÖPINGS UNIVERSITET ITN, Campus Norrköping Univ lekt George Baravdish Stöd inför omtentamen i Linjär algebra TNA002. Läsråd: Detta är ett stöd för dig som vill repetera inför en omtentamen. 1. Börja

Läs mer

LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Matematiska institutionen Ulf Janfalk 18 september 2014

LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Matematiska institutionen Ulf Janfalk 18 september 2014 LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Matematiska institutionen 18 september 2014 Kursinformation Linjär Algebra för I1 och Ii1. Examinator: Kurslitteratur: Janfalk, Ulf: Linjär algebra, 2014 Examination: Efter

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri SF1624 Algebra och geometri Första föreläsningen Mats Boij Institutionen för matematik KTH 26 oktober, 2009 Översikt Kurspresentation Komplexa tal Kursmålen Efter genomgången kurs ska studenten vara förtrogen

Läs mer

LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Matematiska institutionen Ulf Janfalk 29 augusti 2018

LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Matematiska institutionen Ulf Janfalk 29 augusti 2018 LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA Matematiska institutionen 29 augusti 2018 Kursinformation Linjär Algebra för I1 och Ii1. Examinator: Kurshemsida: http://courses.mai.liu.se/gu/tata31/ Kurslitteratur: Janfalk,

Läs mer

Kursplan. Matematik A, 30 högskolepoäng Mathematics, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå.

Kursplan. Matematik A, 30 högskolepoäng Mathematics, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för naturvetenskap och teknik Matematik A, 30 högskolepoäng Mathematics, Basic Course, 30 Credits Kurskod: MA1000 Utbildningsområde:

Läs mer

Linjär algebra på några minuter

Linjär algebra på några minuter Linjär algebra på några minuter Linjära ekvationssystem Ekvationssystem: { Löses på matrisform: ( ) ( ) I det här fallet finns en entydig lösning, vilket betyder att determinanten av koefficientmatrisen

Läs mer

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2016.

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2016. LINKÖPINGS UNIVERSITET Matematiska Institutionen Vladimir Tkatjev Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2016. Kursperiod: 18 januari 18 maj Examinator och föreläsare: Vladimir Tkatjev: B-huset,

Läs mer

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2015.

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2015. LINKÖPINGS UNIVERSITET Matematiska Institutionen Vladimir Tkatjev Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2015. Kursperiod: 19 januari 21 maj Examinator och föreläsare: Vladimir Tkatjev: B-huset,

Läs mer

Kursinformation, ETE499 8 hp MATEMATIK H Högskoleförberedande matematik

Kursinformation, ETE499 8 hp MATEMATIK H Högskoleförberedande matematik Kursinformation, ETE499 8 hp MATEMATIK H Högskoleförberedande matematik Fristående matematikkurs vid ITN (Institutionen för Teknik och Naturvetenskap i Norrköping) en förberedande matematikkurs inför kurser

Läs mer

TMV166 Linjär algebra för M, vt 2016

TMV166 Linjär algebra för M, vt 2016 TMV166 Linjär algebra för M, vt 2016 Lista över alla lärmål Nedan följer en sammanfattning av alla lärmål i kursen, uppdelade enligt godkänt- och överbetygskriterier. Efter denna lista följer ytterligare

Läs mer

LINJÄR ALGEBRA OCH DIFFERENTIALEKVATIONER, M0031M VT-16

LINJÄR ALGEBRA OCH DIFFERENTIALEKVATIONER, M0031M VT-16 LINJÄR ALGEBRA OCH DIFFERENTIALEKVATIONER, M0031M VT-16 Denna kurs innehåller fyra olika delar: komplexa tal, linjär algebra, differentialekvationer och en laboration i Matlab. Vi börjar med en introduktion

Läs mer

Linjär algebra F1, Q1, W1. Kurslitteratur

Linjär algebra F1, Q1, W1. Kurslitteratur UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Linjär algebra för F1, Q1, W1 Kurslitteratur Höstterminen 2006 Eriksson Lind Persson Tengstrand, Algebra för universitet och högskolor, Band II (Linjär Algebra),

Läs mer

UPG5 och UPG8 Miniprojekt 1: 2D datorgrafik

UPG5 och UPG8 Miniprojekt 1: 2D datorgrafik UPG5 och UPG8 Miniprojekt 1: 2D datorgrafik I den här uppgiften studerar vi hur man kan använda sig av linjära avbildningar för att modifiera bilder i två dimensioner Mycket är repetition av vissa grundbegrepp

Läs mer

Linjär algebra I, vt 12 Vecko PM läsvecka 4

Linjär algebra I, vt 12 Vecko PM läsvecka 4 Linjär algebra I, vt 12 Vecko PM läsvecka 4 Lay: 2.8-2.9, 4.1-4.6 Underrum i R n, dimension och rang. Vektorrum. Innehållet i avsnitten 2.8 och 2.9 täcks av kapitel 4, men presenterar begreppen på ett

Läs mer

Kursprogram till kursen Linjär algebra II, 5B1109, för F1, ht00.

Kursprogram till kursen Linjär algebra II, 5B1109, för F1, ht00. Kursprogram till kursen Linjär algebra II, 5B1109, för F1, ht00. Kursledare och föreläsare: Olof Heden Lindstedtsvägen 25 rum 3641 Tel:790 62 96 (hem: 08-716 80 34) e-post: olohed@math.kth.se Mottagningstid:

Läs mer

Föreläsningsplanering och lektionsplanering 764G01

Föreläsningsplanering och lektionsplanering 764G01 Föreläsningsplanering och lektionsplanering 764G01 Uppgifter märkta med B är från boken, U från utdelat material och P från problemsamlingen. Uppgifter i kursiv stil rekommenderas för dem som vill fördjupa

Läs mer

1 Linjära ekvationssystem. 2 Vektorer

1 Linjära ekvationssystem. 2 Vektorer För. 1 1 Linjära ekvationssystem Gaußelimination - sriv om systemet för att få ett trappformat system genom att: byta ordningen mellan ekvationer eller obekanta; multiplicera en ekvation med en konstant

Läs mer

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng Mathematics för Teachers, 61-90 credits, 30 credits Kurskod: LMGN12 Fastställd av: Utbildningsledare 2012-06-15 Gäller fr.o.m.: HT

Läs mer

Examination: En skriftlig tentamen den XX mars samt möjlighet till en omtentamen. Tider och lokaler meddelas senare.

Examination: En skriftlig tentamen den XX mars samt möjlighet till en omtentamen. Tider och lokaler meddelas senare. Kursprogram till Linjär algebra II, SF1604, för D1, vt10. Kursledare och föreläsare: Olof Heden Lindstedtsvägen 25 rum 3641 Tel:790 62 96 (mobil: 0730 547 891) e-post: olohed@math.kth.se Övningar: grupp

Läs mer

Kursplan. Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01

Kursplan. Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01 Matematiska och systemtekniska institutionen (MSI) Kursplan Kurskod GIX711 Dnr MSI 01/02:65 Beslutsdatum 2002-03-01 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Inriktning matematik/matematikdidaktik för de

Läs mer

Linjär algebra och geometri I

Linjär algebra och geometri I UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Jörgen Östensson Vårterminen 2010 Kurslitteratur Linjär algebra och geometri I för X, geo, frist, lärare H. Anton, C. Rorres, Elementary Linear Algebra (Application

Läs mer

Examination: En skriftlig tentamen den 15 mars samt möjlighet till en omtentamen. Tider och lokaler meddelas senare.

Examination: En skriftlig tentamen den 15 mars samt möjlighet till en omtentamen. Tider och lokaler meddelas senare. Kursprogram till Linjär algebra II, SF1604, för D1, vt12. Kursledare och föreläsare: Olof Heden Lindstedtsvägen 25 rum 3641 Tel:790 62 96 (mobil: 0730 547 891) e-post: olohed@math.kth.se Övningar: grupp

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Tentamen med lösningsförslag onsdag, 11 januari 2017

SF1624 Algebra och geometri Tentamen med lösningsförslag onsdag, 11 januari 2017 SF64 Algebra och geometri Tentamen med lösningsförslag onsdag, januari 7. (a) För vilka värden på k har ekvationssystemet (med avseende på x, y och z) kx + ky + z 3 x + ky + z 4x + 3y + 3z 8 en entydig

Läs mer

Tillämpningar i mekanik

Tillämpningar i mekanik UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN M. Melgaard R. Rubinsztein 2008-04-29 LINJÄR ALGEBRA och GEOMETRI I för F1, Q1 Höstterminen 2008 Tillämpningar i mekanik Kursen Linjär algebra och geometri

Läs mer

Linjär algebra och geometri 1

Linjär algebra och geometri 1 UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Ryszard Rubinsztein Oswald Fogelklou Linjär algebra och geometri 1 för K1, W1, KandKe1 Höstterminen 2009 Kurslitteratur H.Anton, C.Rorres, Elementary Linear

Läs mer

FYSIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

FYSIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-26/2009 Sida 1 (7) FYSIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Physics Programme, 180 Higher Education Credits Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Tentamen i ETE305 Linjär algebra , 8 13.

Tentamen i ETE305 Linjär algebra , 8 13. LINKÖPINGS UNIVERSITET Matematiska Institutionen Ulf Janfalk ( p) ( p) ( p) ( p) ( p) ( p) Tentamen i ETE Linjär algebra, 8. Inga hjälpmedel. Ej räknedosa. Resultatet meddelas vi e-post. För godkänt räcker

Läs mer

Basbyten och linjära avbildningar

Basbyten och linjära avbildningar Föreläsning 11, Linjär algebra IT VT2008 1 Basbyten och linjära avbildningar Innan vi fortsätter med egenvärden så ska vi titta på hur matrisen för en linjär avbildning beror på vilken bas vi använder.

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A SF624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen 22--6 DEL A Planet H ges av ekvationen x + 2y + z =, och planet W ges på parameterform som 2t 4s, t + 2s där s och t är reella parametrar (a) Bestäm

Läs mer

SF1624 ALGEBRA OCH GEOMETRI FÖR CINTE OCH CMIEL KURS-PM HT09

SF1624 ALGEBRA OCH GEOMETRI FÖR CINTE OCH CMIEL KURS-PM HT09 SF1624 ALGEBRA OCH GEOMETRI FÖR CINTE OCH CMIEL KURS-PM HT09 1. KURSPLAN 1.1. Kursens mål. Efter genomgången kurs ska studenten vara förtrogen med grundläggande algebra och linjär algebra. Det innebär

Läs mer

Om matematikämnet på CLGYM. Obligatoriska kurser och förslag på valbara kurser. Inför 2015-16.

Om matematikämnet på CLGYM. Obligatoriska kurser och förslag på valbara kurser. Inför 2015-16. Hans Thunberg april 2015 KTH Matematik Om matematikämnet på CLGYM. Obligatoriska kurser och förslag på valbara kurser. Inför 2015-16. Allmänt om matematikkurserna på CL CL är ett av de mest matematikintensiva

Läs mer

Övningar. MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik. Linjär algebra 2. Senast korrigerad:

Övningar. MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik. Linjär algebra 2. Senast korrigerad: MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Linjär algebra 2 Senast korrigerad: 2006-02-10 Övningar Linjära rum 1. Låt v 1,..., v m vara vektorer i R n. Ge bevis eller motexempel till

Läs mer

Kursplanering för Linjär algebra, HT 2003

Kursplanering för Linjär algebra, HT 2003 Kursplanering för Linjär algebra, HT 2003 Mikael Forsberg 12 augusti 2003 Innehåll 1 Kursbok 2 2 Kursinnehåll 2 2.1 Kursens uppläggning......................... 2 2.2 Målsättning..............................

Läs mer

4x az = 0 2ax + y = 0 ax + y + z = 0

4x az = 0 2ax + y = 0 ax + y + z = 0 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIK TENTAMENSSKRIVNING LINJÄR ALGEBRA 206-03-4 kl 8 3 INGA HJÄLPMEDEL Lösningarna skall vara försedda med ordentliga motiveringar Alla koordinatsystem får antas vara ortonormerade

Läs mer

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering Fakulteten för teknik och naturvetenskap Utbildningsplan Matematisk modellering Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: NANAT Inriktningar FSGR, RESI, TIMA Matematisk

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A. t 2

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A. t 2 SF64 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen 4--4 DEL A. I rummet R har vi punkterna P = (,, 4) och Q = (,, ), samt linjen L som ges av vektorerna på formen t t, t där t är en reell parameter.

Läs mer

Linjär algebra. Programkurs 6 hp Linear Algebra TAIU05 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Linjär algebra. Programkurs 6 hp Linear Algebra TAIU05 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2018-02499 1(9) Linjär algebra Programkurs 6 hp Linear Algebra TAIU05 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för elektroteknik, fysik och matematik, EF Fastställandedatum 2018-08-31

Läs mer

Kursinformation och lektionsplanering BML402

Kursinformation och lektionsplanering BML402 Kursinformation och lektionsplanering Matematik specialisering för basår, 7 hp. Syfte och organisation Kursen är valbar och bygger vidare på tidigare matematikkurser på basåret. Syftet är att ge en god

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Diagonalisering av linjära avbildningar III

Läs mer

ÄMAD01, Matematik med ämnesdidaktik 1, 30 högskolepoäng Mathematics with Didactics 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄMAD01, Matematik med ämnesdidaktik 1, 30 högskolepoäng Mathematics with Didactics 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄMAD01, Matematik med ämnesdidaktik 1, 30 högskolepoäng Mathematics with Didactics 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Linjär algebra och geometri I

Linjär algebra och geometri I UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Anders Johansson Linjär algebra och geometri I för Energi, Ma-kand., Frist. Höstterminen 2010 Kurslitteratur H. Anton, C. Rorres, Elementary Linear Algebra

Läs mer

Kursinformation och lektionsplanering BML402

Kursinformation och lektionsplanering BML402 Kursinformation och lektionsplanering Matematik specialisering för basår, 7 hp. Syfte och organisation Kursen är valbar och bygger vidare på tidigare matematikkurser på basåret. Syftet är att ge en god

Läs mer

Läsanvisningar och övningsuppgifter i MAA150, period vt Erik Darpö

Läsanvisningar och övningsuppgifter i MAA150, period vt Erik Darpö Läsanvisningar och övningsuppgifter i MAA150, period vt1 2015 Erik Darpö ii 0. Förberedelser Nedanstående uppgifter är avsedda att användas som ett självdiagnostiskt test. Om du har problem med att lösa

Läs mer

Linjär algebra och geometri 1

Linjär algebra och geometri 1 UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Ryszard Rubinsztein Oswald Fogelklou Linjär algebra och geometri 1 för K1, W1, KandKe1 Höstterminen 2008 Kurslitteratur H.Anton, C.Rorres, Elementary Linear

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A SF64 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen 04-05-0 DEL A. Planet P innehåller punkterna (,, 0), (0, 3, ) och (,, ). (a) Bestäm en ekvation, på formen ax + by + cz + d = 0, för planet P. (

Läs mer

Matematiska Institutionen KTH. Lösning till tentamensskrivning på kursen Linjär algebra II, SF1604, den 9 juni 2011 kl

Matematiska Institutionen KTH. Lösning till tentamensskrivning på kursen Linjär algebra II, SF1604, den 9 juni 2011 kl 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Linjär algebra II, SF1604, den 9 juni 2011 kl 08.00-1.00. OBS: Inga hjälpmedel är tillåtna på tentamensskrivningen. Bonuspoäng

Läs mer

Linjär algebra med geometri

Linjär algebra med geometri DNR LIU-2018-02499 1(9) Linjär algebra med geometri Programkurs 6 hp Linear Algebra with Geometry TATA67 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum

Läs mer

Kursinformation och studiehandledning, M0043M Matematik II Integralkalkyl och linjär algebra, Lp II 2016.

Kursinformation och studiehandledning, M0043M Matematik II Integralkalkyl och linjär algebra, Lp II 2016. Kursinformation och studiehandledning, M0043M Matematik II Integralkalkyl och linjär algebra, Lp II 2016. Examinator, kursansvarig: Staffan Lundberg. Rum: E 882. E-post: lund@ltu.se Telefon: 0920-49 18

Läs mer

Linjär algebra på 2 45 minuter

Linjär algebra på 2 45 minuter Linjär algebra på 2 45 minuter π n x F(x) Förberedelser inför skrivningen Den här genomgången täcker förstås inte hela kursen. Bra sätt att lära sig kursen: läs boken, diskutera med kompisar, gå igenom

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri SF1624 Algebra och geometri Tjugofemte föreläsningen Mats Boij Institutionen för matematik KTH 10 december, 2009 Tentamens struktur Tentamen består av tio uppgifter uppdelade på två delar, Del A och Del

Läs mer

Linjär algebra HT 2016, kurskoder 5MA160 och 6MA036

Linjär algebra HT 2016, kurskoder 5MA160 och 6MA036 Sid 1 (7) Linjär algebra HT 2016, kurskoder 5MA160 och 6MA036 Kurslitteratur Anton H., Rorres, C., Elementary Linear Algebra with Supplemental Applications. 11th ed. Wiley & Sons (2014) ISBN 978-1-118-67745-2

Läs mer

Introduktion till kursen och MATLAB

Introduktion till kursen och MATLAB Introduktion till kursen och MATLAB TNA005: Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap för ED1, KTS1, och MT1 vårterminen 2018 Berkant Savas Kommunikations- och transportsystem Institutionen för teknik

Läs mer

Linjär algebra kurs TNA002

Linjär algebra kurs TNA002 Linjär algebra kurs TNA002 Lektionsanteckningar klass ED1 I detta dokument finns ett utdrag av de tavelanteckningar som uppkommit under lektionstid under kursen TNA002. Alltså kan detta dokument långt

Läs mer

Lösningsförslag till skrivningen i Vektorgeometri (MAA702) Måndagen den 13 juni 2005

Lösningsförslag till skrivningen i Vektorgeometri (MAA702) Måndagen den 13 juni 2005 VÄXJÖ UNIVERSITET Matematiska och systemtekniska institutionen Per-Anders Svensson Lösningsförslag till skrivningen i Vektorgeometri (MAA70) Måndagen den 13 juni 005 Uppgift 1. Lös ekvationssystemet AX

Läs mer

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Grundläggande matematik för ingenjörsstudenter vid Byggnadsteknisk utbildning en förberedande matematikkurs inför kursen Envariabelanalys

Läs mer

Rangordning av internetsidor - ett egenvärdesproblem för positiva matriser

Rangordning av internetsidor - ett egenvärdesproblem för positiva matriser Rangordning av internetsidor - ett egenvärdesproblem för positiva matriser Ett litet nätverk med 8 noder och ett antal länkar mellan noderna: 8 1 2 7 3 6 5 4 Hur kan vi rangordna noder? Vilken är viktigast?

Läs mer

Matematik: Det centrala innehållet i kurserna i Gy 2011 i relation till kurserna i Gy 2000

Matematik: Det centrala innehållet i kurserna i Gy 2011 i relation till kurserna i Gy 2000 2011-12-21 Matematik: Det centrala innehållet i kurserna i Gy 2011 i relation till kurserna i Gy 2000 Kurs 1a och 2a i Gy 2011 jämfört med kurs A och B i Gy 2000 Poängomfattningen har ökat från 150 poäng

Läs mer

Övningar. c) Om någon vektor i R n kan skrivas som linjär kombination av v 1,..., v m på precis ett sätt så. m = n.

Övningar. c) Om någon vektor i R n kan skrivas som linjär kombination av v 1,..., v m på precis ett sätt så. m = n. Övningar Linjära rum 1 Låt v 1,, v m vara vektorer i R n Ge bevis eller motexempel till följande påståenden Satser ur boken får användas a) Om varje vektor i R n kan skrivas som linjär kombination av v

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri Föreläsning 1 Institutionen för matematik KTH 31 oktober 2016 Kurstart för Algebra och geometri Välkomen till kursen, CELTE och CMETE och COPEN!, kursansvarig LFN@KTH.SE Idag ska vi se hur kursen funkar

Läs mer

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 2015/59 Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning Programmet benämns

Läs mer

LINJÄR ALGEBRA HT2013. Kurslitteratur: Anton: Elementary Linear Algebra 10:e upplagan.

LINJÄR ALGEBRA HT2013. Kurslitteratur: Anton: Elementary Linear Algebra 10:e upplagan. LINJÄR ALGEBRA HT2013 JONAS WIKLUND Kurslitteratur: Anton: Elementary Linear Algebra 10:e upplagan. 1. LINJÄRA EKVATIONSSYSTEM OCH MATRISER 1.1 Introduktion. Till stor del bör du känna till ekvationslösning

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson MATRISER MED MERA VEKTORRUM DEFINITION Ett vektorrum V är en mängd av symboler u som vi kan addera samt multiplicera med reella tal c så

Läs mer

Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik Inriktning: Beräkningsteknik och fysik Antagna Höst 2014

Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik Inriktning: Beräkningsteknik och fysik Antagna Höst 2014 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2016/2017 Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik Inriktning: Beräkningsteknik och fysik Antagna Höst 2014 BESLUTSDATUM 2015-11-02 DIARIENUMMER 12-15 BESLUTSFATTARE Enhetschef

Läs mer

Matematik 2 för media, hösten 2001

Matematik 2 för media, hösten 2001 Matematik 2 för media, hösten 2001 Välkomna till Matematik 2 kursen! Lärare Föreläsare Tommy Ekola tel. 790 66 59 epost ekola@math.kth.se rum 3734, plan 7, matematikinstitutionen Assistenter Mattias Andersson

Läs mer

Oändligtdimensionella vektorrum

Oändligtdimensionella vektorrum Oändligtdimensionella vektorrum Vi har i den här kursen huvudsakligen studerat ändligtdimensionella vektorrum. Dessa är mycket användbara objekt och matriskalkyl ger en bra metod att undersöka dom med.

Läs mer

Lågrangsapproximation exempel. Singulärvärden och tillämpningar

Lågrangsapproximation exempel. Singulärvärden och tillämpningar och tillämpningar och tillämpningar A m n - matris B = A t A n n - matris B t = (A t A) t = A t (A t ) t = A t A = B B symmetrisk Spektralsatsen finns ON-bas v,..., v n för R n av egenvektorer till B.

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 22 oktober, 2010

SF1624 Algebra och geometri Bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 22 oktober, 2010 SF1624 Algebra och geometri Bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 22 oktober, 2010 Allmänt gäller följande: Om lösningen helt saknar förklarande text till beräkningar och formler ges högst två

Läs mer

SKRIVNING I VEKTORGEOMETRI

SKRIVNING I VEKTORGEOMETRI SKRIVNING I VEKTORGEOMETRI 017-05-09 Om inget annat uttryckligen sägs, kan koordinaterna för en vektor i antas vara givna i en ON-bas. Baser i rummet kan dessutom antas vara positivt orienterade. 1. Bestäm

Läs mer

. (2p) 2x + 2y + z = 4 y + 2z = 2 4x + 3y = 6

. (2p) 2x + 2y + z = 4 y + 2z = 2 4x + 3y = 6 Kursen bedöms med betyg, 4, 5 eller underkänd, där 5 är högsta betyg För godkänt betyg krävs minst 4 poäng från uppgifterna -7 Var och en av dessa sju uppgifter kan ge maximalt poäng För var och en av

Läs mer

Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180

Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180 GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor of Science in Physics 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Linjära avbildningar IV Innehåll Nollrum och

Läs mer

MATEMATIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

MATEMATIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-510/2006 Sida 1 (6) MATEMATIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Mathematics Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 7 juni 2001 av

Läs mer

TNA005 Kursinformation VT 2013

TNA005 Kursinformation VT 2013 Institutionen för teknik och naturvetenskap Michael Hörnquist, 7 januari 2013 TNA005 Kursinformation VT 2013 Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap TNA005 Mål och innehåll I den här kursen är

Läs mer

Linjär algebra. Föreläsningar: Lektioner: Laborationer:

Linjär algebra. Föreläsningar: Lektioner: Laborationer: Linjär algebra Föreläsningar: 08.15-10.00 Lektioner: 10.30-12.00 Laborationer: 13.15-16.00 Datum Sal Kapitel Må 1/9 Hörsal D 1.1-1.2 Ekvationssystem To 4 D 1.3-1.4 Matriser Lektion MA136, 146, 156, MC313

Läs mer

Matematikerprogrammet, 180 högskolepoäng Applied Mathematics Programme, 180 credits

Matematikerprogrammet, 180 högskolepoäng Applied Mathematics Programme, 180 credits Dnr: 2014/2308 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för teknik Matematikerprogrammet, 180 högskolepoäng Applied Mathematics Programme, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande av utbildningsplan Fastställd

Läs mer

Tentamen i Linjär algebra (TATA31/TEN1) ,

Tentamen i Linjär algebra (TATA31/TEN1) , Linköpings universitet Matematiska institutionen Ulf Janfalk Kurskod: TATA Provkod: TEN Tentamen i Linjär algebra (TATA/TEN) 9 6, 9. Inga hjälpmedel. Ej räknedosa. För godkänt räcker 9 poäng och minst

Läs mer

MATEMATIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

MATEMATIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-622/2009 Sida 1 (6) MATEMATIKPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Mathematics Programme, 180 Higher Education Credits Utbildningsprogrammet är

Läs mer

Prov i matematik Civilingenjörsprogrammen EL, IT, K, X, ES, F, Q, W, Enstaka kurs LINJÄR ALGEBRA

Prov i matematik Civilingenjörsprogrammen EL, IT, K, X, ES, F, Q, W, Enstaka kurs LINJÄR ALGEBRA UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Volodymyr Mazorchuk Ryszard Rubinsztein Prov i matematik Civilingenjörsprogrammen EL, IT, K, X, ES, F, Q, W, Enstaka kurs LINJÄR ALGEBRA 007 08 16 Skrivtid:

Läs mer

repetitionskoder blockkoder Felrättande koder

repetitionskoder blockkoder Felrättande koder Antag att en följd av nollor och ettor ska skickas genom en kanal: 0 0 0 0 0 0... Om det finns en viss risk (sannolikhet) för fel kanske vi får ut: 0 0 0 0 0 0... Hur kan man rätta till felen med så lite

Läs mer

kvivalenta. Ange rangen för A samt en bas för kolonnrummet för A. och U =

kvivalenta. Ange rangen för A samt en bas för kolonnrummet för A. och U = MATEMATIK Hjälpmedel: utdelad ordlista, ej räknedosa Chalmers tekniska högskola Datum: 9-- kl 8 Tentamen Telefonvakt: Aron Lagerberg tel 76-786 Linjär Algebra Z (tmv4) Skriv tentamenskod tydligt på samtliga

Läs mer

LYCKA TILL! kl 8 13

LYCKA TILL! kl 8 13 LUNDS TEKNISK HÖGSKOL MTEMTIK TENTMENSSKRIVNING Linjär algebra 0 0 kl 8 3 ING HJÄLPMEDEL Förklara dina beteckningar och motivera lösningarna väl Om inget annat anges är koordinatsystemen ortonormerade

Läs mer

Crash Course Algebra och geometri. Ambjörn Karlsson c januari 2016

Crash Course Algebra och geometri. Ambjörn Karlsson c januari 2016 Crash Course Algebra och geometri Ambjörn Karlsson c januari 2016 ambjkarlsson@gmail.com 1 Contents 1 Projektion och minsta avstånd 4 2 Geometriska avbildningar och avbildningsmatriser 5 3 Kärnan 6 3.1

Läs mer

Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik för läsåret 2015/2016

Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik för läsåret 2015/2016 Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik för läsåret 2015/2016 Master Programme in Engineering Physics and Electrical Engineering Utbildningsplanen är reviderad 2014-11-06 av Enhetschef

Läs mer

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår BML131 ht 2013 1 BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår Syfte och organisation Matematiken på basåret läses i två obligatoriska kurser; under första halvan av hösten BML131 (Matematik

Läs mer

TATA24-Linjär Algebra

TATA24-Linjär Algebra 1 (6) TATA24-Linjär Algebra Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Jesper Thorén Jesper Thorén Kurskod TATA24 Examinator Jesper Thorén Kursen gavs Årskurs 1 Termin

Läs mer

TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015

TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015 TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015 Fredrik Andersson Mikael Langer Johan Thim All kursinformation finns också på courses.mai.liu.se/gu/tatm79 Innehåll 1 Kursinnehåll 2 1.1 Reella och komplexa

Läs mer

Vilket behov av matematik finns inom högskoleingenjörsutbildningen?

Vilket behov av matematik finns inom högskoleingenjörsutbildningen? Vilket behov av matematik finns inom högskoleingenjörsutbildningen? Ett miniprojekt inom ramen för kursen Att utbilda blivande ingenjörer 7 presenterad vid ett seminarium i Manchester 1999-05-20-25 Owe

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till tentamen 2010-10-22 DEL A (1) Uttrycket (x, y, z) (1, 1, 1) + s(1, 3, 0) + t(0, 5, 1) definierar ett plan W i rummet där s och t är reella parametrar. (a)

Läs mer

SKRIVNING I VEKTORGEOMETRI

SKRIVNING I VEKTORGEOMETRI SKRIVNING I VEKTORGEOMETRI 201-0-0 14.00-17.00 Om inget annat uttryckligen sägs, kan koordinaterna för en vektor i antas vara givna i en ON-bas. Baser i rummet kan dessutom antas vara positivt orienterade.

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Matematik för lärare, 30hp (61-90 hp), gymnasiet - ingår i lärarlyftet 30.0 Högskolepoäng Mathematics for Teachers, 30 hp (61-90 hp), Upper-secondary School - in 30.0 ECTS

Läs mer

Linjär Algebra 764G01: Kommentarer och läsanvisningar till kursboken

Linjär Algebra 764G01: Kommentarer och läsanvisningar till kursboken Linjär Algebra 764G01: Kommentarer och läsanvisningar till kursboken Här följer kommentarer om sånt i boken som kan behövas förtydligas samt anvisningar om vad som ska läsas, eller snarare vilka delar

Läs mer

TMV142/186 Linjär algebra Z/TD

TMV142/186 Linjär algebra Z/TD MATEMATIK Hjälpmedel: ordlistan från kurshemsidan, ej räknedosa Chalmers tekniska högskola Datum: 2018-08-27 kl 1400 1800 Tentamen Telefonvakt: Anders Hildeman ank 5325 TMV142/186 Linjär algebra Z/TD Skriv

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet

Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet Per Alexandersson Repetera hur man nner bas för rum som spänns upp av några vektorer Reptetera hur man nner bas för summa och snitt av delrum. Reptetera

Läs mer

(1, 3, 2, 5), (0, 2, 0, 8), (2, 0, 1, 0) och (2, 2, 1, 8)

(1, 3, 2, 5), (0, 2, 0, 8), (2, 0, 1, 0) och (2, 2, 1, 8) 1 Matematiska Institutionen KTH Tentamen på kursen SF1604 (och B1109, för D1, Mars 9, 008, kl: 9:00-14:00 Inga hjälpmedel ät tillåtna 1 poäng totalt eller mer ger minst omdömet Fx 1 poäng totalt eller

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr GU 2019/1736 Matematikprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Mathematics, 180 credits Programkod: N1MAT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

1 som går genom punkten (1, 3) och är parallell med vektorn.

1 som går genom punkten (1, 3) och är parallell med vektorn. KTH Matematik Extra uppgifter på linjär algebra SF1621 Analytiska metoder och linjär algebra 2 för OPEN och T Förkunskaper Obs en del av detta är repetition från förra kursen Men innan ni ens börjar med

Läs mer

A = (3 p) (b) Bestäm alla lösningar till Ax = [ 5 3 ] T.. (3 p)

A = (3 p) (b) Bestäm alla lösningar till Ax = [ 5 3 ] T.. (3 p) SF1624 Algebra och geometri Tentamen med lösningsförslag fredag, 21 oktober 216 1 Låt A = [ ] 4 2 7 8 3 1 (a) Bestäm alla lösningar till det homogena systemet Ax = [ ] T (3 p) (b) Bestäm alla lösningar

Läs mer

ax + y + 4z = a x + y + (a 1)z = 1. 2x + 2y + az = 2 Ange dessutom samtliga lösningar då det finns oändligt många.

ax + y + 4z = a x + y + (a 1)z = 1. 2x + 2y + az = 2 Ange dessutom samtliga lösningar då det finns oändligt många. LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIK TENTAMENSSKRIVNING Linjär algebra 8 kl 4 9 INGA HJÄLPMEDEL. För alla uppgifterna, utom 3, förklara dina beteckningar och motivera lösningarna väl. Alla baser får antas

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till modelltentamen DEL A

SF1624 Algebra och geometri Lösningsförslag till modelltentamen DEL A SF624 Algebra och geometri Lösningsförslag till modelltentamen DEL A () (a) Använd Gauss-Jordans metod för att bestämma lösningsmängden till ekvationssystemet 2x + 4x 2 + 2x 3 + 2x 4 = 2, 3x + 6x 2 x 3

Läs mer