Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen"

Transkript

1 Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken Lund Telefon: , fax: Datum Årsrapport för 2007 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter sammanfattas nedan översiktligt under rubriker som täcker in verksamhetens huvudinriktningar. Syftet är dels att internt skaffa en överblick och dokumentation över vad vi gjort, dels att kunna utgöra en grund inför kommande rapporter till landstingen i Södra sjukvårdsregionen. Bemanning under året Sektionen har under året haft 1 specialistläkare (till hälften disponibel för sektionen), två psykologer, 2 kuratorer (varav en halvt disponibel för sektionen och en tjänstledig 35%, dvs. totalt 1 kurator), 1 medicinsk sekreterare, 1 projektfinansierad psykolog på halvtid i sex månader, därefter 1 dag/vecka, samt 1 forskare (med 20% tjänstgöring på annan institution). Patienter Förutom alla de generella yrkesmedicinska patienter som läkaren har träffat vid filialmottagningar har vi under året tagit emot patienter som kunnat betraktas ha en problematik specifik för sektionens kompetensområde. Bl a har vår specialistläkare knuten till sektionen samt en timanställd läkare undersökt alla nya patienter i vårt utvecklingsprojekt kring stress- och utmattningsproblematik. Kuratorerna har totalt haft cirka 100 patbesök under året, varav cirka 25 härrört sig till detta projekt. Några patientkategorier har ökat i omfattning medan andra minskat eller legat på konstant nivå. Något om de patientkategorier vi träffat: Toxisk encephalopati o Bedöms ha legat på en relativt konstant nivå jämfört med de senaste åren (cirka 10/år). Elkänslighet o Har minskat i omfattning. Endast ett fåtal har bedömts och/eller erhållit konsultation inom sektionen under året. Multipel kemisk överkänslighet o Har minskat i omfattning. Endast ett fåtal har bedömts och/eller erhållit konsultation inom sektionen under året. Stress- och utmattningsreaktioner o Under årets tre första månader undersöktes de sista nyintagna patienterna inom ramen för ett kliniskt metodutvecklingsprojekt omfattande utredning av individ och arbetsplats och mismatch mellan dessa. Syfte har varit att fokusera på vad som kan förbättras i passformen mellan individ och arbete för att underlätta arbetsåtergång eller öka en hållbar arbetsförmåga.

2 o Tre halvdagsutbildningar för patienter och arbetsledare om stress och hälsa. o Därtill har tillkommit ett antal remisser med begäran om hjälp liknande den som bedrivs i projektet men som ändå legat utanför detta. Arbetsskadeärenden kring kränkande särbehandling och psykosocial överbelastning/kronisk stressreaktion och liknande o Denna patientkategori har inkommit i väsentligen motsvarande omfattning som förra året. Cirka 20 besök under året. Andra primära sjukdomar/arbetsskador (t ex vibrationsskador, luftvägs- och muskuloskeletala sjukdomar) som hanterats av sektionen avseende arbetsskadeförsäkring, rehabilitering eller psykosociala problem sekundära till skadan. Cirka 15 besök under året. Forsknings- och utvecklingsprojekt Interventionsprojekt kring stress- och utmattningsreaktioner o Påbörjades i slutet av 2003 och intag av nya patienter med utmattningssyndrom (UMS) avslutades i början av Uppföljning har under året pågått och görs 6 och 12 månader efter konvergenssamtal. Vid 12- månadersuppföljningen har patienter inbjudits till kliniken där en hälsointervju gjorts av läkare, en intervju om den nuvarande situationen och förändringar/åtgärder som genomförts gjorts av kurator, och formulär har besvarats. Finansiering av FAS. Kognitiv funktionsförmåga i tidig fas av utmattningssyndrom o I anslutning till ovanstående projekt har en kortare neuropsykologisk undersökning har gjort i samband med patientens första besök vid kliniken. Finansiering av VR. Kognitiv funktionsförmåga efter utmattningssyndrom o I samband med 12-månadersuppföljning av ovanstående grupp har en omfattande neuropsykologisk undersökning gjorts inkl mätning av subjektiva kognitiva besvär och kortisol i samband med testning. Finansiering av FAS. Utveckling av instrument för screening av tidiga tecken på utmattningssyndrom o Ett första version av ett kort instrument har skapats och besvarats av våra tidigare UMS-patienter. Det har också skickats ut till en större grupp ur en befolkningspanel. Finansiering av FAS. Prospektiv studie av förlopp, prediktorer mm av arbetsrelaterad stress. o En andra och sista uppföljning genomfördes under hösten med utskick till samtliga tidigare deltagare ur en arbetsplatsbaserad kohort. Finansiering av FAS. Kortisolmetodstudier o Studier av årstidsvariationer och vardagliga icke arbetsrelaterade faktorers inverkan på kortisol. Fortsatt analys och publikation av resultat har gjorts. Finansiering av Arbetsmiljöverket och VR. Stressbelastning i samband med narkosläkares jourtjänstgöring o Fortsatt resultatanalys och publikation. En artikel har publicerats och en har skickats in för publikation. Projektet utgör grunden för specialistläkare Birgitta Malmbergs avhandling och halvtidskontroll har genomförts. Skiftarbete kortisoldygnsrytm och återhämtning, samt effekter av förändrat skiftschema.

3 o En artikel om kortisoldygnsprofil i samband med skiftarbete har publicerats och en om prospektiv utvärdering av hälsoeffekter av förändrat skiftschema har skickats in för publikation. Sena effekter av yrkesmässig toluenexponering o Ett samarbetsprojekt med Arbets- och miljömedicin i Göteborg. Resultat har analyserats och artikel har skickats in för publikation. Finansiering av FAS. Påverkan på intramuskulära smärtmekanismer och centrala fysiologiska parametrar vid experimentellt inducerad stress. o Projekt som undersöker samband mellan stress och smärta genom Trier Social Stress Test. Projektet genomförs i Linköping och vi är samarbetspartners. Finansiering av VR. Prospektiv panelstudie av långsiktiga effekter samt kausala och reciproka samband vid miljörelaterade besvär, och arbetsrelaterad stress o Post doc-anslag till Frida Eek. Finansiering av FAS. Boendemiljö och hälsa. o Projekt som drivs av Epidemiologisektionen, men som krävde en månads heltidshjälp från vår sektion. Nya anslag under året Att vara yrkesarbetande och småbarnsförälder vilka arbetsplatsrelaterade faktorer kan leda till ökat välbefinnande och minskad stress o Kombinerad epidemiologisk och stressfysiologisk studie av stress hos småbarnsföräldrar i relation till underlättande och försvårande arbetsplatsfaktorer. Finansiering av FAS. Metalund o Del i programanslag i samarbete med Department for Ergonomy and Aerosol Technology vid Lunds Tekniska Högkola (LTH). Vår del syftar till studier av arbetsplatsrelaterad mental ohälsa och avser omfatta såväl experimentella studier som fält- och interventionsstudier. Ett antal brainstormingträffar har ägt rum mellan forskargrupperna där ett flertal problemområden, metodfrågor och delstudier börjat planeras. Konkret har experimentella studier i Virtual Reality-laboratorium börjat förberedas. Finansiering av FAS Regionala forskningsmedel - Region Skåne o Utveckling av interventionsmodell för snabbare arbetsåtergång vid stressrelaterad sjukskrivning SEK/år i två år (2007 och 2008). o Långsiktig utveckling av stressreaktioner en prospektiv studie av självrapporterade och fysiologiska effekter SEK/år i två år (2007 och 2008). ALF-medel - Lunds Universitet o ALF-medel har beviljats för tre år ( ) Kunskapsförmedling och konsultationer Inom Södra sjukvårdsregionen Medverkan i specialistutbildning för företagssköterskor i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, examination och uppsatshandledning. Vidareutbildningsdag för företagssköterskor.

4 Medverkan i specialistutbildning för företagsläkare, i form av uppsatshandledning. Medverkan i läkarutbildning på termin 5 och 11, i form av övningar, föreläsningar och seminarier. Nationell stressforskningskonferens, Lund lokal värd och medarrangör tillsammans med IPM, Stockholm, liksom deltagande i konferens av flera sektionsmedarbetare. Medverkan med föredrag om mätning av kognitiv funktion vid utmattningssyndrom Arrangemang av och presentationer vid en studiedag för beteendevetare vid företagshälsovårder i Södra sjukvårdsregionen. Ett antal halvdagsutbildningar för grupper av patienter med stress- och utmattningsreaktioner. Ett antal halvdagsutbildningar för grupper av arbetsledare för patienter sjukskrivna för stress- och utmattningsreaktioner. Konsultation och föredrag om arbetstider mm för arbetsgrupper kring skiftscheman på Södra Cell, Mörrum och Pilkington, Landskrona. Konsultation vid ett antal tillfällen om enkät om arbetstidsscheman för ansvariga och arbetsgrupp för förändringsarbete inom ambulansorganisationen KAMBER, Region Skåne. Konsultation med skriftligt utlåtande om ev medicinska effekter av förändrat skiftschema vid Helsingborgs Dagblad. Två halvdagsföreläsningar, i mars respektive oktober om oregelbundna arbetstider för sjukvårdspersonal arrangerat av VIS-konferenser. Föreläsning om stress vid studiedag för sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kuratorer vid Ortopedkliniken, USiL. Konsultation och medhjälp vid gruppundersökning av skiftarbetande tryckare knutna till Industrihälsan, Landskrona, föranlett av tilltagande rapporter om svårigheter att orka med nattarbete. Konsultation och hjälp med frågeinstrument och referensdata till beteendevetare inom en FHV inför en gruppundersökning av yngre chefer. Konsultation till primärvårdspsykolog, Region Skåne, om metoder mm. Presentation av Utmattningsprojekt för YMKs Referensgrupp Presentationer (muntligt och med posters) vid Yrkesmedicinskt vårmöte i Lund. Medverkan vid och arrangemang av ett antal interna forskningsseminarier vid YMK. Utanför Södra sjukvårdsregionen Deltagande och medverkan med presentationer vid ett antal konferenser och andra möten: Presentation på inbjudan till seminarium vid Arbets- och miljömedicinska kliniken i Göteborg om subjektiv miljökänslighet. Läkarstämman poster om prospektiv utveckling av subjektiv miljökänslighet, samt föredrag om utveckling av övervikt i relation till arbetsstress.

5 Deltagande i "European Round-Table-Meeting for experts in the field of the neuropsychological assessment of Chronic Solvent induced Toxic Encephalopathy, Köln, Mars 15-16, 2007, samt Amsterdam, Sept 13-14, Syftet var att revidera de nuvarande internationella riktlinjerna för neuropsykologisk utredning vid misstänkt toxisk encefalopati, samt publicera ett konsensusdokument som kan ersätta WHO-dokumentet från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Köpenhamn. Seminarium där samtliga våra gemensamma genomförda och pågående samarbetsprojekt kring salivkortisol som biologisk stressmarkör presenterades för sammanfattning och diskussion. Heldags auskultation vid sektionen av psykolog från Arbets- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Örebro. Övriga aktiviteter Medverkan i styrgrupp för Stressforum Sydväst. Medverkan i styrgrupp för nationellt stressforskningsnätverk. Medverkan i nationella kortisolnätverket ScanCort arrangerat av Linköpings universitet. Initierande av, och styrgrupp för, nationellt Kognitivt nätverk om neuropsykologisk testning vid UMS, vilket presenterades vid den nationella stressforskningskonferensen. Telefonkonsultationer från företagshälsovårder och företag om arbetstider, hälsoeffekter av lösningsmedelsexponering, undersökning av psykosocial problematik på arbetsplatser, kortisolmätning mm. Studiebesök vid Institutet för Stressmedicin (ISM), Göteborg, angående deras studier med Trier Social Stress Test. Publikationer under året Publicerade 1. Österberg K, Persson R, Karlson B, Carlsson Eek F, Ørbæk P. Personality, mental distress, and subjective health complaints among persons with environmental annoyance. Human and Experimental Toxicology 2007;26: Malmberg B, Persson R, Jönsson BA, Erfurth EM, Flisberg P, Ranklev E, Orbaek P. Physiological restitution after night-call duty in anaesthesiologists: impact on metabolic factors. Acta Anaesthesiol Scand Aug;51(7): Epub 2007 Jun 18. In press 1. Eller NH, Malmberg B, Bruhn P. Heart rate variability and intima media thickness. Int J Behav Med. In press. 2. Persson R, Carlsson F, Österberg K, Ørbæk P, Karlson B. A Two-Week Monitoring of Self-Reported Arousal, Worry and Attribution Among Persons with Annoyance Attributed to Electrical Equipment and Smells. Scand J Psychol. In press.

6 3. Andersen I,.Rasmussen NK, Östergren PO, Eek F, Grahn M, Diderichsen F. Does job strain mediate the effect of Socio-economic Group on smoking behaviour? The impact of different health policies in Denmark and Sweden. Scandinavian Journal of Public Health. In press. Submitted 1. Lindgren M, Karlson B, Österberg K, Ørbæk P, Rosén I. Habituation to noxious stimuli in cases of idiopathic environmental intolerance an electrophysiological study. Submitted. 2. Carlsson F, Merlo J, Gerdtham U, Lithman T. Health Care Utlilization in Subjects Reporting Environmental Annoyance From Electricity and Chemicals. Submitted 3. Lindeberg S I, Carlsson F, Lindbergh E, Östergren P-O, Karlson B. Exhaustion is associated with flattened cortisol day profile. Re-submitted. 4. Karlson B, Carlsson F, Ørbæk P, Österberg K. Effects on self-reported health and sleep related problems after a change of shift schedule. Re-submitted. 5. Grill C, Eklöf M, Karlson B, Baigi A, Ahlborg Jr G. Health promotion through dialogue training in a work group: A pilot study of the process and effects on work environment and subjective health. Submitted 6. Österberg K, Karlson B, Hansen, Å.-M. Cognitive performance of patients with burnout, in relation to diurnal cortisol. Submitted. 7. Nordling-Nilsson L, Nise G, Ørbæk P, Malmberg B, Karlson B. Delayed manifestations of adverse CNS effects following long-term exposure to toluene: a 20 year follow-up of formerly exposed rotogravure printers. Submitted. 8. Moussa K, Östergren P-O, Kunst AE, Eek F, Essén B, Grahn M. Time trends in socioeconomic differences in smoking during pregnancy in Sweden from Has 20 years of successful anti-tobacco intervention also reduced the impact of low education?. Submitted 9. Eek F, Östergren PO. Factors associated with BMI change over five years in a Swedish adult population. Submitted. Manuscripts 1. Karlson B, Ørbæk P, Åbjörnsson G, Karlsson J-E, Lindgren Å. The prospective course and predictors of distress and everyday functioning in patients reporting hypersensitivity to electricity. Manuscript. 2. Karlson B, Ørbæk P, Bergendorf U, Risberg J. Relationship between cognitive dysfunction and reduced cerebral blood flow in organic solvent exposed subjects. Manuscript. 3. Karlson B, Persson R. Repressive Coping Style Estimation of Prevalence and Prospective Outcome in Subjects Associating Complaints with Electricity Exposure. Manuscript. 4. Persson R, Åbjörnsson G, Pålsson B, Ørbæk P, Karlson B. Work and family conflict among high school teachers. Manuscript.

7 5. Malmberg B, Persson R, Flisberg P, Ørbæk P. Heart rate variability in anaesthesiologists and other physicians working on night call. Manuscript. 6. Eek, F., Östergren, P-O., Diderichsen, F., Rasmussen, NK., Andersen, I, Moussa K., Grahn, M. Different trends in socioeconomic and gender inequalities in the decline of tobacco smoking in Denmark and Sweden; a comparison of the equity effect of different public health policies?. Manuscript. 7. Karlson B, Eek F, Hansen Å, Garde AH, Ørbæk P. Cortisol variability and self-reports in the measurement of work-related stress. Manuscript. Konferenspresentationer / inskickade abstracts 1. Österberg K. The neuropsychological diagnostics of Chronic Solvent induced Encephalopathy. Föredrag vid "European Round-Table-Meeting for experts in the field of the neuropsychological assessment of Chronic Solvent induced Toxic Encephalopathy", Köln, Mars 15-16, Österberg K. A typical case of Chronic Solvent Encephalopathy. Presentation vid "European Round-Table-Meeting for experts in the field of the neuropsychological assessment of Chronic Solvent induced Toxic Encephalopathy", Amsterdam, Sept 13-14, Grill C, Eklöf M, Baigi, Karlson B, Ahlborg G. Health promotion through dialogue training in a work group - a pilot study of the process and effects on work environment and subjective health. European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP) Stockholm Eek F, Östergren PO. Faktorer associerade med BMI-förändring över fem år i en Skånsk kohort. Svenska läkarsällskapets riksstämma 2007 (oral presentation). 5. Eek F, Karlson B, Östergren PO. Faktorer associerade med prospektiv utveckling av miljörelaterade besvär. Svenska läkaresällskapets Riksstämma 2007 (poster). 6. Persson R*, Garde AH, Hansen ÅM, İsterberg K, Ørbæk P, Karlson B. Seasonal variation in subjective health complaints and self-rated health. Submitted to 10 th International Conference of Behavioural Medicine (ICBM) Tokyo Persson R*, Garde AH, Hansen ÅM, İsterberg K, Ørbæk P, Karlson B. Seasonal and diurnal variation in subjective arousal. Submitted to 10 th International Conference of Behavioural Medicine (ICBM) Tokyo Eek F, Persson R, Garde AH, Hansen ÅM, Österberg K, Ørbæk P, Karlson B. Seasonal and diurnal variations in physical exertion and subjective sleepiness - results from the SEASON study. Submitted to 10 th International Conference of Behavioural Medicine (ICBM) Tokyo Eek F, Östergren PO. Factors associated with BMI change over five years in a Swedish adult population. Submitted to 10 th International Conference of Behavioural Medicine (ICBM) Tokyo Eek F, Karlson B, Östergren PO. Factors associated with prospective development of environmental annoyance. Submitted to 10 th International Conference of Behavioural Medicine (ICBM) Tokyo 2008.

8 Övrigt 1. Karlson B, Österberg K. Välbefinnande hos anställda vid vårdcentraler som deltar I Stressforum Sydväst Enkätundersökning våren Rapport från Yrkes- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Lund 2007.

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2008 12 22 Årsrapport för 2008 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter

Läs mer

Datum 2006 12 18. Årsrapport för 2006. Beteendemedicinska sektionen

Datum 2006 12 18. Årsrapport för 2006. Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2006 12 18 Årsrapport för 2006 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter

Läs mer

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2005 12 22 Årsrapport för 2005 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter

Läs mer

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Arbets- och miljömedicin 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2009 12 22 Årsrapport för 2009 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter sammanfattas

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 23/2011 Arbets- och miljömedicin Lund Effekter på sömn och självrapporterad hälsa efter en förändring av skiftschema Björn Karlson Frida Eek Palle Ørbæk Kai Österberg Bakgrund Skiftarbete

Läs mer

Datum 2010 12 16. Årsrapport för 2010. Beteendemedicinska sektionen

Datum 2010 12 16. Årsrapport för 2010. Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Arbets- och miljömedicin 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2010 12 16 Årsrapport för 2010 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter sammanfattas

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 19/2011 Arbets- och miljömedicin Lund ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång (ADA) en metod för att underlätta återgång i arbete för patienter sjukskrivna för utmattning Björn Karlson Peter

Läs mer

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Agneta Lindegård Andersson Med dr, Utvecklingsledare Institutet för Stressmedicin Göteborg Lite bakgrund.. 29 % av Sveriges

Läs mer

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården Finns det instrument? Kan de användas kliniskt? Har FHV, individen, chefen

Läs mer

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården.

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården. Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården Artur Tenenbaum Artur Tenenbaum. Företagsläkare vid Hälsan & Arbetslivet,

Läs mer

Från ord till handling. Artur Tenenbaum

Från ord till handling. Artur Tenenbaum Från ord till handling Artur Tenenbaum Enhetschef för Hälsan & Arbetslivet i Skaraborg Doktorand vid Institutionen för Medicin vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet Specialist i allmän- och ortopedisk

Läs mer

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Agneta Lindegård Andersson Med dr, Utvecklingsledare Institutet för Stressmedicin Göteborg Lite bakgrund.. 29 % av Sveriges

Läs mer

Utmattningssyndrom hos unga i arbete, var finns stressen? Kristina Glise Med dr, överläkare Institutet för stressmedicin Göteborg

Utmattningssyndrom hos unga i arbete, var finns stressen? Kristina Glise Med dr, överläkare Institutet för stressmedicin Göteborg Utmattningssyndrom hos unga i arbete, var finns stressen? 2016 07 05 Kristina Glise Med dr, överläkare Institutet för stressmedicin Göteborg Utmattningssyndrom hos unga Innehåll: Om Institutet för stressmedicin

Läs mer

Stressrelaterad ohälsa

Stressrelaterad ohälsa Stressrelaterad ohälsa Utmattningssyndrom, Grön rehabilitering, Stress i primärvården Hög energi Forskning om Utmattningssyndrom Akut belastning Biologiska och psykologiska reaktioner? Balanserad energinivå

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 17/2011 Arbets- och miljömedicin Lund Utveckling av testmetod för att studera dynamiken i kroppens stressystem med hjälp av virtual reality - teknik Peter Jönsson, AMM, Lund Mattias Wallergård,

Läs mer

Institutet för stressmedicin ISM vid Botaniska Trädgården

Institutet för stressmedicin ISM vid Botaniska Trädgården Institutet för stressmedicin ISM vid Botaniska Trädgården ISM skall verka för att stress och stressrelaterad ohälsa minskar genom att bedriva forskning samt föra ut erfarenheter och kunskaper inom det

Läs mer

Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin

Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin Uppdaterad 2014-06-05 Sid 1 / 5 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Livssituation och återgång i arbete efter bröstcanceroperation en prospektiv kohortstudie Syftet

Läs mer

Våra studier. Den friska stressfysiologin. UMS-patienters stressfysiologi. ISM Institutet för stressmedicin

Våra studier. Den friska stressfysiologin. UMS-patienters stressfysiologi. ISM Institutet för stressmedicin Stressfysiologi Våra studier Den friska stressfysiologin UMS-patienters stressfysiologi Stresshormoner Hypotalamus CRH Vad händer vid akut stress? Prolaktin Hypofysen ACTH LH & FSH Trier Social Stress

Läs mer

Utmattningssyndrom; identifikation, karakteristika och sjukdomsförlopp. Samlad, delvis ny kunskap om utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom; identifikation, karakteristika och sjukdomsförlopp. Samlad, delvis ny kunskap om utmattningssyndrom Utmattningssyndrom; identifikation, karakteristika och sjukdomsförlopp. Samlad, delvis ny kunskap om utmattningssyndrom Kristina Glise, med dr, överläkare, enhetschef behandling Institutet för stressmedicin

Läs mer

Artur Tenenbaum INRIKTNING

Artur Tenenbaum INRIKTNING Parallella sessioner/workshops Screeningverktyg för tidiga tecken på utmattning och metoder för rehabiliteringsplanering Praktiskt stöd i rehabiliteringsarbete. (När?) (Björn Karlson, professor, Lunds

Läs mer

Riskfaktorer för och konsekvenser av sjukskrivning/aktivitets- och sjukersättning: en prospektiv tvillingstudie (STODS)

Riskfaktorer för och konsekvenser av sjukskrivning/aktivitets- och sjukersättning: en prospektiv tvillingstudie (STODS) Uppdaterad 2015-08-27 1 / 5 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Riskfaktorer för och konsekvenser av sjukskrivning/aktivitets- och sjukersättning: en prospektiv tvillingstudie

Läs mer

STODS: the Swedish Twin project Of Disability pension and Sickness absence

STODS: the Swedish Twin project Of Disability pension and Sickness absence Uppdaterad 2015-11-06 1 / 6 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin STODS: the Swedish Twin project Of Disability pension and Sickness absence I projektet STODS är syftet

Läs mer

Vad har vi lärt under 10 år av utredning, behandling/rehabilitering om patienter med UMS?

Vad har vi lärt under 10 år av utredning, behandling/rehabilitering om patienter med UMS? Vad har vi lärt under 10 år av utredning, behandling/rehabilitering om patienter med UMS? Kristina Glise Överläkare, enhetschef behandling Institutet för stressmedicin Ökande sjukskrivningar för psykisk

Läs mer

Från epidemiologi till klinik SpAScania

Från epidemiologi till klinik SpAScania Från epidemiologi till klinik SpAScania Ann Bremander, PT, PhD Docent vid Lunds Universitet Institutionen för kliniska vetenskaper Avdelningen för reumatologi SpAScania 2007 The impact of SpA on the individual

Läs mer

Muskuloskeletal smärtrehabilitering

Muskuloskeletal smärtrehabilitering Muskuloskeletal smärtrehabilitering ETTÅRSUPPFÖLJNING AV AKTIVITETSFÖRMÅGA, PSYKOSOCIAL FUNKTION OCH FYSISK AKTIVITETSBEGRÄNSNING Elisabeth Persson Leg Arbetsterapeut, Dr Med vet Skånes Universitetssjukhus

Läs mer

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper Namn Efternamn 28 oktober 2015 2 1 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease

Läs mer

LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion. ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion

LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion. ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion LUCIE är r en del i verktygslåda för f r FHV Samarbete AMM Göteborg G

Läs mer

Solidariskt finansierade verksamheter 2013

Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Verksamheter Yrkes- och miljödermatologi Arbets- och miljömedicin Biobanken Organdonation Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för döva Genetik Yrkes- och miljödermatologi

Läs mer

Burnout och psykosocial arbetsmiljö - Teorier och empiri

Burnout och psykosocial arbetsmiljö - Teorier och empiri Burnout och psykosocial arbetsmiljö - Teorier och empiri Sofia Norlund, PhD Folkhälsa och klinisk medicin Yrkes- och Miljömedicin HT14 Hälsa Psykosocial miljö Stress och burnout Min forskning Upplägg Användbara

Läs mer

Stillasittande & ohälsa

Stillasittande & ohälsa Stillasittande & ohälsa FaR:s dag att skapa möjligheter till fysisk aktivitet 19 november Malmö Johan Faskunger Fil dr Fysisk aktivitet & hälsovetenskap Föreläsningens upplägg: Stillasittande & ohälsa

Läs mer

Utmattade åter i arbete efter arbetsplatsintervention

Utmattade åter i arbete efter arbetsplatsintervention Utmattade åter i arbete efter arbetsplatsintervention ADA ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Björn Karlson, Peter Jönsson, Birgitta Pålsson, Gunnel Åbjörnsson, Britt Larsson, Birgitta Malmberg, Kai Österberg

Läs mer

Vad är Arbets- och miljömedicin?

Vad är Arbets- och miljömedicin? Vad är Arbets- och miljömedicin? Forskning, utbildning och patientverksamhet Teresia Nyman, Med Dr, Leg. sjukgymnast, Ergonom Verksamhetschef teresia.nyman@medsci.uu.se teresia.nyman@akademiska.se Fysioterapeuter

Läs mer

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Sundsvall 2018-01-24 Östersund 2018-01-25 NorBet (Arbetsmedicin Norr), Stressrehabilitering Umeå Arbets- och Beteendemedicinskt Centrum

Läs mer

Friska verksamheter - vilka leder oss dit?

Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper 3 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease Frisk Ohälsa / lågt välbefinnande illness 2016-02-09

Läs mer

Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre

Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre Marina Näsman, Doktorand i socialpolitik vid Åbo Akademi och forskare i samhällsvetenskaper vid Svenska Litteratursällskapet

Läs mer

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour Kursplan FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Leadership and Organisational Behaviour 7.5 Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomförd kurs skall studenterna

Läs mer

Det går att få tillbaka individer i arbete vid stressrelaterad psykisk ohälsa!

Det går att få tillbaka individer i arbete vid stressrelaterad psykisk ohälsa! Det går att få tillbaka individer i arbete vid stressrelaterad psykisk ohälsa! Kristina Glise, med dr, överläkare Institutet för stressmedicin Göteborg Utmattningssyndrom Generaliserad smärta Gråzon UTMATTNINGSSYNDROM

Läs mer

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 1 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 2 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig

Läs mer

Stressrelaterad ohälsa bland anställda vid Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götalands län

Stressrelaterad ohälsa bland anställda vid Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götalands län SAMMANFATTNING ISM-rapport 2 Stressrelaterad ohälsa bland anställda vid Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götalands län Delrapport 1 - enkätundersökning i maj-juni 2004 Gunnar Ahlborg

Läs mer

Utsatt hemmiljö och genetisk sårbarhet för drogmissbruk

Utsatt hemmiljö och genetisk sårbarhet för drogmissbruk Utsatt hemmiljö och genetisk sårbarhet för drogmissbruk -Ett adopterat barn med en missbrukande biologisk förälder som han eller hon inte växte upp med löper en fördubblad risk att själv bli missbrukare,

Läs mer

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY VÄSTERBOTTEN COUNTY COUNCIL Epidemiology and Global Health Strategic Development Office Public Health Unit ANNELI IVARSSON

Läs mer

Hur kan FHV samarbeta med arbetsgivarna? Öl Berndt Karlsson Arbets- o Miljömedicinska kliniken NUS Umeå

Hur kan FHV samarbeta med arbetsgivarna? Öl Berndt Karlsson Arbets- o Miljömedicinska kliniken NUS Umeå Rehabilitering i av skiftesarbetare? t motverka hälsoriskerna Hur kan FHV samarbeta med arbetsgivarna? Öl Berndt Karlsson Arbets- o Miljömedicinska kliniken NUS Umeå Min bakgrund Allmän medicin Geriatrik

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 22/2011 Arbets- och miljömedicin Lund LUQSUS Ett nytt screeninginstrument för detektion av begynnande arbetsrelaterad utmattning Björn Karlson Kai Österberg 1 Innehållsförteckning 1. Allmän

Läs mer

Den stressrelaterade psykiska ohälsan i en primärvårdspopulation Lilian Wiegner Överläkare, doktorand ISM. ISM Institutet för stressmedicin

Den stressrelaterade psykiska ohälsan i en primärvårdspopulation Lilian Wiegner Överläkare, doktorand ISM. ISM Institutet för stressmedicin Den stressrelaterade psykiska ohälsan i en primärvårdspopulation Lilian Wiegner Överläkare, doktorand ISM Syfte med hela avhandlingen Öka kunskapen om förekomst av upplevd stress och stressrelaterad ohälsa

Läs mer

WorkUp. från strukturerad process till arbetsplatsstöd forskningsprojekt i tre landsting. Birgitta Grahn

WorkUp. från strukturerad process till arbetsplatsstöd forskningsprojekt i tre landsting. Birgitta Grahn WorkUp från strukturerad process till arbetsplatsstöd forskningsprojekt i tre landsting Birgitta Grahn 150924 Regional styrgrupp för REHSAM-forskningen Projektledningsgrupp Anja Nyberg Region Skåne Lena

Läs mer

Projektet Läkares arbete med sjukskrivning, tre enkätstudier

Projektet Läkares arbete med sjukskrivning, tre enkätstudier Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Uppdaterad 1 / 7 2015-01-20 Kontaktperson: Kristina Alexanderson kristina.alexanderson@ki.se Projektet Läkares arbete med sjukskrivning,

Läs mer

Patientstatistik 2014

Patientstatistik 2014 Patientstatistik 2014 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Alkistis Nalbanti Rapport 2015 : 06 ISBN: 978-91-88361-00-4 Sammanfattning 1 Titel: Patientstatistik 2014, Arbets-

Läs mer

Sjukhuskuratorns arbete med barn som misstänks fara illa VERONICA SVÄRD, DOKTORAND I SOCIALT ARBETE, GÖTEBORGS UNIVERSITET

Sjukhuskuratorns arbete med barn som misstänks fara illa VERONICA SVÄRD, DOKTORAND I SOCIALT ARBETE, GÖTEBORGS UNIVERSITET Sjukhuskuratorns arbete med barn som misstänks fara illa VERONICA SVÄRD, DOKTORAND I SOCIALT ARBETE, GÖTEBORGS UNIVERSITET Avhandlingens syfte och metoder Det övergripande syftet är att undersöka en rad

Läs mer

Malmö Kost Cancer undersökningen

Malmö Kost Cancer undersökningen Malmö Kost Cancer undersökningen Sociala förhållanden och hjärtkärlsjukdom Maria Rosvall, MD, PhD Carotid Atherosclerosis in relation to Socioeconomic Status and Gender Maria Rosvall, MD, PhD Socialepidemiologi,

Läs mer

Patientstatistik 2015

Patientstatistik 2015 Patientstatistik 2015 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2016:05 ISBN: 978-91-88361-06-6

Läs mer

Åter i arbete efter stress

Åter i arbete efter stress Åter i arbete efter stress Lisa Björk Institutet för stressmedicin, Västra Götalandsregionen Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap Stress Exponering? Upplevelse? Reaktion? Symtom? Diagnos? Stress

Läs mer

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Syfte, metod och resultat Distriktsläkare, med dr Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet Futurum, Region Jönköpings län Riktade mot vad då? Syftet är att:

Läs mer

Möte med FTFHV. 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se

Möte med FTFHV. 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se Möte med FTFHV 2011-10-19 Annika Nordin-Johansson, verksamhetschef annika.nordin.johansson@vll.se ARBETS- OCH BETEENDEMEDICINSKT CENTRUM (AB-centrum) Utreda, förebygga, behandla och rehabilitera ohälsa

Läs mer

Södra Regionvårdsnämnden. Karlskrona 2013-05-24 Anja Nyberg, Birgitta Grahn

Södra Regionvårdsnämnden. Karlskrona 2013-05-24 Anja Nyberg, Birgitta Grahn Södra Regionvårdsnämnden Karlskrona 2013-05-24 Anja Nyberg, Birgitta Grahn REHSAM (100 Mkr) Forskningsprogram - hitta bästa metoderna för att behålla och få tillbaka arbetskapaciteten Målgrupp - Psykisk

Läs mer

Hur aktiva är vuxna?

Hur aktiva är vuxna? Våra inaktiva barn Daniel Berglind, PhD Departement of Public Health Sciences, Karolinska Institutet Centre for Epidemiology and Community Medicine (CES), Stockholm County's Health Care District (SLSO)

Läs mer

Arbets- och organisationspsykologi, vad är det?

Arbets- och organisationspsykologi, vad är det? Arbets- och organisationspsykologi, vad är det? Psykologisk forskning om människan i arbetslivet (fokus på individen): urval, arbetstider, belastning, motivation etc. Studiet av människors beteende och

Läs mer

Friska verksamheter - vilka leder oss dit?

Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper 3 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease Frisk Ohälsa / lågt välbefinnande illness 2016-01-12

Läs mer

Arbetslivets betydelse för hälsan

Arbetslivets betydelse för hälsan Arbetslivets betydelse för hälsan Annika Härenstam Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet Seminarium: Socialförsäkringsforskning: då, nu och i framtiden, 30 augusti 2012

Läs mer

Kvinnors och mäns sjukfrånvaro. Gunnel Hensing Professor i socialmedicin Göteborgs universitet

Kvinnors och mäns sjukfrånvaro. Gunnel Hensing Professor i socialmedicin Göteborgs universitet Kvinnors och mäns sjukfrånvaro Gunnel Hensing Professor i socialmedicin Göteborgs universitet Huvudbudskap Svårt att jämföra kvinnor och mäns sjukfrånvaro på grund av selektion Få studier, stor variation

Läs mer

Kursplan specialistkurs för psykologer HÄLSOPSYKOLOGI

Kursplan specialistkurs för psykologer HÄLSOPSYKOLOGI WiseMind AB Specialistkurser för psykologer www.wisemind.se Kursplan specialistkurs för psykologer HÄLSOPSYKOLOGI Stockholm 28/2-2/3, 12-13/4 och 25/5 2018 Kurskod: RA2310 Kursen är ackrediterad som 1

Läs mer

Utmaningar och möjligheter vid planering, genomförande och utvärdering av förändringsarbete i organisationer

Utmaningar och möjligheter vid planering, genomförande och utvärdering av förändringsarbete i organisationer www.uea.ac.uk/eco Utmaningar och möjligheter vid planering, genomförande och utvärdering av förändringsarbete i organisationer Arbets- och miljömedicinskt vårmöte, Göteborg, 2019-05-17, kl 12.30-14.00

Läs mer

Patientstatistik 2013

Patientstatistik 2013 Patientstatistik 2013 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Alkistis Nalbanti Natalja Balliu Rapport 2014 : 03 ISBN: 978-91-982104-2-2 Sammanfattning 1 Titel: Patientstatistik

Läs mer

Kursplan specialistkurs för psykologer: HÄLSOPSYKOLOGI

Kursplan specialistkurs för psykologer: HÄLSOPSYKOLOGI WiseMind AB www.wisemind.se Kursplan specialistkurs för psykologer: HÄLSOPSYKOLOGI Kurskod AKO310 1-3 mars, 27-28 april och 19 maj, 2017 Område: klinisk psykologi och pedagogisk psykologi. Inriktning:

Läs mer

Psykosociala arbetsförhållanden hjärt-kärlsjukdom, perceptioner och reaktiva beteenden

Psykosociala arbetsförhållanden hjärt-kärlsjukdom, perceptioner och reaktiva beteenden SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Psykosociala arbetsförhållanden hjärt-kärlsjukdom, perceptioner och reaktiva beteenden Mia Söderberg, Leg. psykolog, MSc, PhD mia.soderberg@amm.gu.se Arbets-

Läs mer

Hört och lärt på NES2012 Session: Visual ergonomics

Hört och lärt på NES2012 Session: Visual ergonomics Ergonomisektionen/LSR Hört och lärt på NES2012 Session: Visual ergonomics Frukostseminarie I samverkan med Mousetrapper 2 oktober, 2012 08.30-09.30 Susanne Glimne Leg. Optiker/Universitetsadjunkt Optikerprogrammet

Läs mer

Kursplan. NA1032 Makroekonomi, introduktion. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Introductory Macroeconomics

Kursplan. NA1032 Makroekonomi, introduktion. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Introductory Macroeconomics Kursplan NA1032 Makroekonomi, introduktion 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Introductory Macroeconomics 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Det övergripande målet med kursen är att studenterna

Läs mer

Grön rehabilitering. Pilotverksamhet på Tenhults naturbruksgymnasium och Stora Segerstad och Värnamo naturbruksgymnasium

Grön rehabilitering. Pilotverksamhet på Tenhults naturbruksgymnasium och Stora Segerstad och Värnamo naturbruksgymnasium Grön rehabilitering Pilotverksamhet på Tenhults naturbruksgymnasium och Stora Segerstad och Värnamo naturbruksgymnasium Typ av sjukskrivningar 50% Mer än hälften av de som är sjukskrivna lider av långvarig

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25]

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] 1 I slutet av 1990-talet fick jag möjlighet att samordna ett projekt för personer

Läs mer

Vad tillför ett hälsofrämjande förhållningssätt

Vad tillför ett hälsofrämjande förhållningssätt Vad tillför ett hälsofrämjande förhållningssätt Margareta Kristenson, Nationell koordinator för nätverket hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS), professor i socialmedicin, Linköpings Universitet Anna

Läs mer

RECO Rehabilitering för bättre kognitiv funktion hos patienter med utmattningssyndrom

RECO Rehabilitering för bättre kognitiv funktion hos patienter med utmattningssyndrom RECO Rehabilitering för bättre kognitiv funktion hos patienter med utmattningssyndrom Projektledare - Lisbeth Slunga Järvholm, överläkare, docent Arbets- och miljömedicin, NUS, Umeå Hanna Malmberg Gavelin,

Läs mer

Försämras upplevd arbetsförmåga vid ökad ålder bland anställda vid Umeå Universitet

Försämras upplevd arbetsförmåga vid ökad ålder bland anställda vid Umeå Universitet Försämras upplevd arbetsförmåga vid ökad ålder bland anställda vid Umeå Universitet Ulf Hägglund, Esculapen företagshälsovård AB, Umeå ulf.arne@esculapen.se Handledare Bernt Karlsson ABCentrum NUS Projektarbete

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 36/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i södra Halland Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Falls and dizziness in frail older people

Falls and dizziness in frail older people Falls and dizziness in frail older people Predictors, experience and effect of an intervention Ulrika Olsson Möller Leg sjukgymnast, doktorand Mars 2013 Andelen äldre kommer att öka Våra mest sjuka äldre

Läs mer

Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa

Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa Gunnar Bergström, docent 2017-10-20 Namn Efternamn 1 Systematisk litteraturgenomgång Riktlinjer Arbetshälsoekonomiskt

Läs mer

Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Stressforskningsinstitutet

Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Stressforskningsinstitutet Stressforskningsinstitutetets temablad Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Stressforskningsinstitutet Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Vi strävar

Läs mer

PROM Vad och varför? Margareta Kristenson,

PROM Vad och varför? Margareta Kristenson, PROM Vad och varför? Margareta Kristenson, Professor/Överläkare, Socialmedicin och Folkhälsovetenskap Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings Universitet Nationell koordinator för det svenska HPH

Läs mer

Välkommen till. Rom, 30 November 2012

Välkommen till. Rom, 30 November 2012 Välkommen till 2 nd A. Menarini Diagnostics International Conference on Challenges and opportunities of diabetic ketoacidosis management and 21 st century approaches to prevention Rom, 30 November 2012

Läs mer

ARBETSMEDICINSK UTREDNING AV MOBBNING

ARBETSMEDICINSK UTREDNING AV MOBBNING ARBETSMEDICINSK UTREDNING AV MOBBNING Linköpingsmodellen! Stefan Blomberg, psykolog Charlotta Wigander, ST-läkare Arbets- och miljömedicin, Universitetssjukhuset, Linköping Definitioner Trakasserier Diskriminering

Läs mer

Specialist i allmän- och ortopedisk kirurgi, allmän- och rehabiliteringsmedicin samt företagshälsovård.

Specialist i allmän- och ortopedisk kirurgi, allmän- och rehabiliteringsmedicin samt företagshälsovård. Enhetschef Artur Tenenbaum Specialist i allmän- och ortopedisk kirurgi, allmän- och rehabiliteringsmedicin samt företagshälsovård. Stockholm 12 december 2014 Företagshälsovård i Målet är ett nära samarbete

Läs mer

Patientstatistik 2016

Patientstatistik 2016 Patientstatistik 2016 Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert, Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti, Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2017:07 ISBN: 978-91-88361-13-4

Läs mer

Patientstatistik Arbets- och miljömedicinska mottagningen

Patientstatistik Arbets- och miljömedicinska mottagningen Xxxxxxxxxxxx Patientstatistik 2017. Arbets- och miljömedicinska mottagningen Författare: Carolina Bigert Överläkare, Med Dr, CAMM Stockholm Alkistis Nalbanti Statistiker, CAMM Stockholm Rapport 2018: 02

Läs mer

SWEDCON - Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar, FAR14-025

SWEDCON - Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar, FAR14-025 SWEDCON - Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar, FAR14-025 Steg 1 - Kontaktuppgifter Uppgifter om sökande register Informationen om registret har ändrats Registrets namn Registrets kortnamn Nummer

Läs mer

SLUTRAPPORT. Projekttitel

SLUTRAPPORT. Projekttitel SLUTRAPPORT Projekttitel Skiftarbete i vården: kan besvär med sömn och hälsa minskas med rekommendationer gällande schemaläggning, sömnplanering och livsstil? Dnr 150138 Projektledare Göran Kecklund Innehåll:

Läs mer

Effektiva metoder för att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet

Effektiva metoder för att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet Effektiva metoder för att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet Gunnar Bergström,, docent, beteendevetare 2015-09-25 1 Stress och psykisk ohälsa Arbetsrelaterad stress är det näst vanligaste problemet

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 34/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i Skåne Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin utgör

Läs mer

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects Kursplan AB1030 Att arbeta i projekt 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Working in projects 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna

Läs mer

Screening för GDM. Eva Anderberg Leg. barnmorska Med Dr

Screening för GDM. Eva Anderberg Leg. barnmorska Med Dr Screening för GDM Eva Anderberg Leg. barnmorska Med Dr General oral glucose tolerance test during pregnancy An opportunity for improved pregnancy outcome and improved future health Screening 1. Att testa

Läs mer

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Aktivitet och delaktighet Människan är en aktiv varelse Aktivitet formar och

Läs mer

Artiklar i avhandlingen

Artiklar i avhandlingen Artiklar i avhandlingen I. Elwér, S., Aléx, L., Hammarström, A. Health against the odds: Experiences in elder care from a gender perspective. Qualitative Health Research 2010; 20:1202. II. III. IV. Elwér,

Läs mer

Könsfördelningen inom kataraktkirurgin. Mats Lundström

Könsfördelningen inom kataraktkirurgin. Mats Lundström Könsfördelningen inom kataraktkirurgin Mats Lundström Innehåll Fördelning av antal operationer utveckling Skillnader i väntetid Effekt av NIKE Skillnader i synskärpa före operation Skillnader i Catquest-9SF

Läs mer

Muskelaktivering i nacke/skuldra vid truckkörning

Muskelaktivering i nacke/skuldra vid truckkörning Institutionen för Folkhälsovetenskap Företagshälsovård för sjukgymnaster och ergonomer Folkhälsovetenskap Projektarbete, 7,5 hp 2008 Muskelaktivering i nacke/skuldra vid truckkörning Ann-Louise Fransson

Läs mer

WHO Environmental Noise Guidelines for the European Region

WHO Environmental Noise Guidelines for the European Region WHO Environmental Noise Guidelines for the European Region Göran Pershagen Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet Centrum för Arbets- och Miljömedicin, Stockholm läns landsting WHO Guidelines

Läs mer

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i BIL 1. REVISION C1C12 FÖR ARBETS OCH MILJÖMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

Läs mer

ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering

ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering ArbetsplatsDialog för arbetsåtergång (ADA + ) vid multimodal rehabilitering Therese Eskilsson Universitetslektor, Umeå universitet & Stressrehabilitering, Region Västerbotten BRISTER I ARBETSMILJÖN KAN

Läs mer

Reflections from the perspective of Head of Research Skåne University Hospital. Professor Ingemar Petersson. Stab forskning och utbildning SUS

Reflections from the perspective of Head of Research Skåne University Hospital. Professor Ingemar Petersson. Stab forskning och utbildning SUS Reflections from the perspective of Head of Research Skåne University Hospital Professor Ingemar Petersson Stab forskning och utbildning SUS Lessons from the past and visions for the future Systematic

Läs mer

WHOs hälsoriskbedömning av radiofrekventa fält. Maria Feychting

WHOs hälsoriskbedömning av radiofrekventa fält. Maria Feychting WHOs hälsoriskbedömning av radiofrekventa fält Maria Feychting 2014-12-11 Maria Feychting 1 WHO:s internationella EMF projekt Etablerades 1996 Syfte Att granska den vetenskapliga litteraturen om hälsoeffekter

Läs mer

Skolbarns hälsovanor: Självskattad hälsa och allmänt välbefinnande bland 15-åringar i Sverige,

Skolbarns hälsovanor: Självskattad hälsa och allmänt välbefinnande bland 15-åringar i Sverige, Skolbarns hälsovanor: Självskattad hälsa och allmänt välbefinnande bland 15-åringar i Sverige, 1985-2009 I Sverige genomförs sedan 1985/1986 det internationella forskningsprojektet Skolbarns hälsovanor,

Läs mer