Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum 2006 12 18. Årsrapport för 2006. Beteendemedicinska sektionen"

Transkript

1 Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken Lund Telefon: , fax: Datum Årsrapport för 2006 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter sammanfattas nedan översiktligt under rubriker som täcker in verksamhetens huvudinriktningar. Syftet är dels att internt skaffa en överblick och dokumentation över vad vi gjort, dels att kunna utgöra en grund inför kommande rapporter till landstingen i Södra sjukvårdsregionen. Gruppundersökningar Under 2006 har en gruppundersökning gjorts. Vårdcentraler i Sydvästra sjukvårdsdisktriktet o Som ett uppdrag av Stressforum Sydväst gjordes en enkätundersökning av välbefinnande och stressrelaterade reaktioner och symtom hos personalen vid de fem vårdcentraler som medverkar i Stressforum Sydväst. Patienter Förutom alla de generella Yrkesmedicinska patienter som läkarna träffat vid filialmottagningar har vi under året tagit emot patienter som kunnat betraktas ha en problematik specifik för sektionens kompetensområde. Bl a har vår specialistläkare knuten till sektionen samt en timanställd läkare undersökt alla de patienter som deltagit i vårt utvecklingsprojekt kring stress- och utmattningsproblematik. Några av dessa patientkategorier har ökat kraftigt i omfattning medan andra minskat eller legat på konstant nivå. På grund av bristfällig registrering av och tillgång till besöksstatistik kan frekvensen av olika typer av besök och kontakter för olika personal- och patientkategorier under året inte närmare preciseras. Något om de patientkategorier vi träffat: Toxisk encephalopati o Bedöms ha legat på en relativt konstant nivå jämfört med de senaste åren. Elkänslighet o Har minskat i omfattning. Endast ett fåtal har bedömts och/eller erhållit konsultation inom sektionen under året. Multipel kemisk överkänslighet o Har minskat i omfattning. Endast ett fåtal har bedömts och/eller erhållit konsultation inom sektionen under året. Vi tog tidigare ffa emot dessa patienter i forskningssyfte där de genomgick omfattande undersökningar inklusive testkammarprovokation. Numer har vi inte testkammaren kvar och har inga

2 specifika metoder för utredning av dessa då det inte finns några metoder för positiv differentialdiagnostik. Stress- och utmattningsreaktioner o Denna patientgrupp har vi ägnat mycket tid under året som ett kliniskt metodutvecklingsprojekt omfattande utredning av individ och arbetsplats och mismatch mellan dessa. Syfte har varit att fokusera på vad som kan förbättras i passformen mellan individ och arbete för att underlätta arbetsåtergång eller öka en hållbar arbetsförmåga. Genom denna satsning har patientgruppen därför ökat under de senaste 2-3 åren, även om de inte redovisats som kliniska patienter i klinikens statistik. Från och med december bjöds inga nya patienter in till projektet men en viss bromssträcka gör att vi ser nya patienter under nästa års början och beräknar avsluta dessa under de fyra första månaderna av nästa år. o Därtill har tillkommit ett antal remisser med begäran om hjälp liknande den som bedrivs i projektet men som ändå legat utanför detta. Arbetsskadeärenden kring kränkande särbehandling och psykosocial överbelastning/kronisk stressreaktion och liknande o Denna patientkategori har efter en påtaglig ökning föregående två år under 2006 drastiskt minskat igen. Orsaken till minskningen är inte känd. Forsknings- och utvecklingsprojekt El- och luktkänslighet o Forskningsprogram som bedrivits med stöd av FAS sedan 2001 avslutades formellt 2004 men fortsatt publikation från projektet har pågått under året. Interventionsprojekt kring stress- och utmattningsreaktioner o Påbörjades i slutet av 2003 och har under 2006 fortlöpt med det största patientantalet sedan projektstarten. Modellen har presentats på en internationell arbetspsykologisk konferens i Dublin (EA-OHP). Utredningen av patienterna på kliniken har under året kompletterats med en neuropsykologisk undersökning. Denna har haft syftet att utgöra en pilotstudie inför en planerad mer omfattande studie, för vilken forskningsanslag erhållits från FAS fr o m Prospektiv studie av förlopp, prediktorer mm av arbetsrelaterad stress. o Kvalitetssäkring av databasen har gjorts. Två artiklar är under författande. Delar av resultaten har presenterats på internationell konferens (ICBM) i Bangkok. Kortisolmetodstudier o I projektet har undersökts betydelsen av ett antal icke- arbetsrelaterade faktorers för salivkortisol. Likaså har undersökts eventuella årstidsvariationer i självskattningar och kortisol. Bearbetning och avrapportering har påbörjats under 2006 och delar av resultaten har presenterats på internationell konferens (ICBM) i Bangkok. Stressbelastning i samband med narkosläkares jourtjänstgöring o Bearbetning och avrapportering fortgår. En artikel med fokus ffa på salivkortisol i samband med jourtjänstgöring har skickats in för publikation. En artikel om hjärt-frekvensvariabilitet (HRV) är under författande. Skiftarbete kortisoldygnsrytm och återhämtning, samt effekter av förändrat skiftschema.

3 o En artikel om kortisoldygnsrytm i samband med skiftarbete inom en tillverkningsindustri, mätt en arbetsdag under ett dagtidsskift cirka en vecka efter senaste nattskift, samt en ledig dag har publicerats under året. En artikel om effekter på sömn, återhämtning och välbefinnande efter ett förändrat arbetstidsschema är under författande. Resultat har presenterats på en internationell konferens i Miami samt på läkarnas riksstämma. Nya anslag under året Sektionen har erhållit anslag från FAS och från Region Skåne (regionala forskningsmedel): FAS o Utveckling av ett lätthanterligt instrument för screening av begynnande utmattningssyndrom. Anslaget är på fördelat på två år. o Kognitiv funktionsförmåga efter utmattningssyndrom. Anslag på fördelat på tre år. o Post doc-bidrag för Frida Eek fördelat på två år. Region Skåne o Utveckling av interventionsmodell för snabbare arbetsåtergång vid stressrelaterad sjukskrivning SEK/år i två år (2007 och 2008). o Långsiktig utveckling av stressreaktioner en prospektiv studie av självrapporterade och fysiologiska effekter SEK/år i två år (2007 och 2008). Kunskapsförmedling Inom regionen Medverkan i specialistutbildning för företagssköterskor i form av uppsatshandledning). Medverkan i specialistutbildning för företagsläkare, i form av uppsatshandledning. Medverkan i läkarutbildning på termin 6 och 10, i form av föreläsningar och seminarier. Arrangemang av en studiedag för beteendevetare vid företagshälsovårder i Södra sjukvårdsregionen. Ett antal halvdagsutbildningar för grupper av patienter med stress- och utmattningsreaktioner. Ett antal halvdagsutbildningar för grupper av arbetsledare för patienter sjukskrivna för stress- och utmattningsreaktioner. Föreläsningsdag för LO-skyddsombud i Hyltebruk kommun, Halland om arbetsrelaterad stress. Undervisning om stress för personal på en vårdavdelning på Hospice. Föredrag om vårt interventionsprojekt kring utmattning och vårt synsätt på dessa problem vid Hälsosam företagshälsovård, Eslöv. Medverkan vid Länsallergidag i Halland med föredrag om vår förklaringsmodell för IEI. Föredrag om stress och arbetstider för neurologläkare, USiL. Föredrag om arbetsrelaterad stress på studiedag för sekreterare vid division 3, USiL.

4 Medverkan vid ett antal interna forskningsseminarier vid YMK. Utom regionen Deltagande och medverkan med presentationer vid ett antal konferenser och andra möten: Läkarstämman ett föredrag och en poster om arbetstidsstudier. Nationell stressforskningskonferens, Göteborg deltagande i konferens av flera sektionsmedarbetare, samt medverkan med två föredrag om Mätning av burn-out respektive Kognitiv funktion vid stress. Öresundsklubben föredrag om effekter av förändrat skiftschema. ICBM Bangkok presentationer om: Kortisol och vitalitet, respektive Årstidsvariation av kortisol. HRV-workshop, Köpenhamn, arrangerat av AMI och NIVA. Föredrag om analysstrategier av HRV vid fältstudier. HRV-seminarium på AMI, Köpenhamn. Föredrag riktat till psykologstudenter samt forskare. Föredrag om vårt interventionsprojekt vid utmattningsreaktioner vid EA-OHP-konferens i Dublin. Work, Stress & Health, Miami. Föredrag om Effekter av förändring av arbetstidsschema Övriga aktiviteter Medverkan i styrgrupp för Stressforum Sydväst Medverkan i styrgrupp för nationellt stressforskningsnätverk och i planering av och medverkan i nationell konferens som genomfördes i Linköping juni -05. Telefonrådgivning om frågor inom sektionens kompetensområde. Medverkan i referensgrupp och som konsult avseende intervjumetodik åt företaget WSP, Malmö, i projekt finansierat av Naturvårdsverket om riskkommunikation i samband med kemiskt förorenade områden. Publikationer under året Publicerade 1. Hansen ÅM, Høgh A, Persson R, Karlson B, Garde AH, & Ørbæk P. Bullying, health outcomes, and physiological stress response. J Psychosom Res 2006;60: Kolstad, HA, Silberschmidt, M, Nielsen JB, Österberg K, Hviid Andersen J, Bonde JP, Fink P. Multiple Chemical Sensitivity, en veldefineret lidelse? Ugeskrift for Læger 2006;168(11): Carlsson F, Persson R, Karlson B, Österberg K, Hansen Å M, Garde A H, Ørbæk P. Salivary Cortisol and Self-Reported Stress Among Persons with Environmental Annoyance. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. 2006; 32(2):

5 4. Carlsson F, Merlo J, Lindström M., Östergren, P-O, Lithman T. Representativity of a Postal Public Health Questionnaire Survey in Sweden, with Special Reference to Ethnic Differences in Participation. Scandinavian Journal of Public Health, 2006; 34(2): Link K, Moëll C, Österberg K, Persson R, Ørbæk P, Garwicz S, Cavallin-Ståhl E, Erfurth E M. Adult survivors of childhood acute lymphoblastic leukaemia with GH deficiency have normal self-rated quality of life but impaired neuropsychological performance 20 years after cranial irradiation Clinical Endocrinology 2006;65: Hansen AM, Persson R, Garde AH, Karlson B, Ørbæk P. Diurnal profiles of salivary cortisol during workdays - construction workers versus white-collar workers. Scand J Work, Environ Health Suppl 2006;2: Carlsson F, Garde AH, Hansen AM, Persson R, Ørbæk P, Karlson B. The Cortisol Awakening Response an exploration of intra- and interindividual variation. Scand J Work, Environ Health Suppl 2006;2: Karlson B, Carlsson F, Hansen AM, Garde AH, Österberg K, Ørbæk P. Diurnal cortisol pattern on a workday and a day off in shift workers. Scand J Work, Environ Health Suppl 2006;2: In press 1. Österberg K, Persson R, Karlson B, Carlsson F, Ørbæk P. Personality, mental distress, and subjective health complaints among persons with environmental annoyance. Human and Experimental Toxicology, in press. 2. Eller NH, Malmberg B, Bruhn P. Heart rate variability and intima media thickness. Int J Behav Med. In press. Submitted 1. Lindgren M, Karlson B, Österberg K, Ørbæk P, Rosén I. Habituation to noxious stimuli in cases of idiopathic environmental intolerance an electrophysiological study. Submitted. 2. Carlsson F, Merlo J, Gerdtham U, Lithman T. Health Care Utlilization in Subjects Reporting Environmental Annoyance From Electricity and Chemicals. Submitted 3. Nordander C, Ohlsson K, Balogh I, Hansson G-Å, Axmon A, Persson R, & Skervfing S. Gender differences in musculoskeletal disorders and physical exposure, in spite of identical repetitive tasks. Submitted. 4. Persson R, Carlsson F, Österberg K, Ørbæk P, Karlson B. A Two-Week Monitoring of Self-Reported Arousal, Worry and Attribution Among Persons with Annoyance Attributed to Electrical Equipment and Smells. Re-submitted Karlson B, Carlsson F, Ørbæk P, Österberg K. Effects on self-reported health and sleep related problems after a change of shift schedule. Submitted.

6 Manuscripts 1. Karlson B, Ørbæk P, Åbjörnsson G, Karlsson J-E, Lindgren Å. The prospective course and predictors of distress and everyday functioning in patients reporting hypersensitivity to electricity. Manuscript. 2. Karlson B, Ørbæk P, Bergendorf U, Risberg J. Relationship between cognitive dysfunction and reduced cerebral blood flow in organic solvent exposed subjects. Manuscript. 3. Karlson B, Persson R. Repressive Coping Style Estimation of Prevalence and Prospective Outcome in Subjects Associating Complaints with Electricity Exposure. Manuscript. 4. Nordander C, Ohlsson K, Balogh I, Hansson G-Å, Axmon A, Persson R, & Skerfving S. Gender differences in musculoskeletal disorders and physical exposure, in spite of identical repetitive tasks. (under bearbetning). 5. Lindeberg S I, Carlsson F, Lindbergh E, Östergren P-O, Karlson B. Exhaustion is associated with flattened cortisol day profile. Manuscript. 6. Persson R, Åbjörnsson G, Pålsson B, Ørbæk P, Karlson B. Work and family conflict among high school teachers. Manuscript. 7. Malmberg B, Persson R, Jönsson BAG, Erfurth E-M, Flisberg P, Ranklev-Tvetman E, Ørbaek P. Physiological restitution after night call duty in anaesthesiologists. Impact on metabolic factors. Manuscript 8. Eller NH, Netterström B, Malmberg B, Bruhn P. Negative outcome expectancy and physiological measures. Manuscript. Konferenspresentationer 1. Karlson B, Carlsson F, Ørbæk P, Österberg K. Effects on self-reported health and sleep related problems after a change of shift schedule. Work, Stress & Health APA/NIOSH, Miami, USA, March Malmberg B. Analysis strategies in HRV studies at the work place. International workshop on Job stress, chronic disease and heart rate variability. Measuring a new pathway of work-related chronic disease risk. NIVA /AMI, 6-7 June, Copenhagen, Denmark. 3. Grill C, Eklöf M, Baigi, Karlson B, Ahlborg G. Health promotion through dialogue training in a work group - a pilot study of the process and effects on work environment and subjective health. European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP) Stockholm Submitted. 4. Lindeberg S I, Carlsson F, Lindbladh E, Östergren P-O, Karlson. Exhaustion is associated with a flattened cortisol day profile. 9 th International Conference of Behavioural Medicine Karlson B, Carlsson-Eek F, Ørbæk P, Österberg K. Positiva effekter av förändrat skiftschema. Svenska läkarsällskapets riksstämma Karlson B, Carlsson Eek F, Hansen Å-M, Garde AH, Österberg K, Ørbæk P. Kortisoldygnsrytm arbets- och ledig dag hos skiftarbetare. Svenska läkarsällskapets riksstämma

7 7. Havewald L, Karlson B, Österberg K, Pålsson B, Åbjörnsson G, Malmberg B, Larsson B. To facilitate return to work - Evaluation of an early intervention program to reduce sick-leave due to work stress and increase work capacity. Proceedings from the 7 th Conference of the European Academy of Occupational Health Psychology (EA-OHP), Dublin 8-10 November 2006:

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2005 12 22 Årsrapport för 2005 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter

Läs mer

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2007 12 19 Årsrapport för 2007 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 19/2011 Arbets- och miljömedicin Lund ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång (ADA) en metod för att underlätta återgång i arbete för patienter sjukskrivna för utmattning Björn Karlson Peter

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 23/2011 Arbets- och miljömedicin Lund Effekter på sömn och självrapporterad hälsa efter en förändring av skiftschema Björn Karlson Frida Eek Palle Ørbæk Kai Österberg Bakgrund Skiftarbete

Läs mer

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Yrkes- och miljömedicinska kliniken 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2008 12 22 Årsrapport för 2008 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter

Läs mer

Datum 2010 12 16. Årsrapport för 2010. Beteendemedicinska sektionen

Datum 2010 12 16. Årsrapport för 2010. Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Arbets- och miljömedicin 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2010 12 16 Årsrapport för 2010 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter sammanfattas

Läs mer

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen

Datum Årsrapport för Beteendemedicinska sektionen Beteendemedicinska sektionen Arbets- och miljömedicin 221 85 Lund Telefon: 046-177291, fax: 046-177285 Datum 2009 12 22 Årsrapport för 2009 Beteendemedicinska sektionen Det gångna årets aktiviteter sammanfattas

Läs mer

Muskelaktivering i nacke/skuldra vid truckkörning

Muskelaktivering i nacke/skuldra vid truckkörning Institutionen för Folkhälsovetenskap Företagshälsovård för sjukgymnaster och ergonomer Folkhälsovetenskap Projektarbete, 7,5 hp 2008 Muskelaktivering i nacke/skuldra vid truckkörning Ann-Louise Fransson

Läs mer

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Agneta Lindegård Andersson Med dr, Utvecklingsledare Institutet för Stressmedicin Göteborg Lite bakgrund.. 29 % av Sveriges

Läs mer

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Agneta Lindegård Andersson Med dr, Utvecklingsledare Institutet för Stressmedicin Göteborg Lite bakgrund.. 29 % av Sveriges

Läs mer

Stressrelaterad ohälsa

Stressrelaterad ohälsa Stressrelaterad ohälsa Utmattningssyndrom, Grön rehabilitering, Stress i primärvården Hög energi Forskning om Utmattningssyndrom Akut belastning Biologiska och psykologiska reaktioner? Balanserad energinivå

Läs mer

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården Finns det instrument? Kan de användas kliniskt? Har FHV, individen, chefen

Läs mer

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården.

Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården. Från ord till klinisk handling Praktisk användning av LUQSUS-K på individ-, grupp- och organisationsnivå inom Företagshälsovården Artur Tenenbaum Artur Tenenbaum. Företagsläkare vid Hälsan & Arbetslivet,

Läs mer

Våra studier. Den friska stressfysiologin. UMS-patienters stressfysiologi. ISM Institutet för stressmedicin

Våra studier. Den friska stressfysiologin. UMS-patienters stressfysiologi. ISM Institutet för stressmedicin Stressfysiologi Våra studier Den friska stressfysiologin UMS-patienters stressfysiologi Stresshormoner Hypotalamus CRH Vad händer vid akut stress? Prolaktin Hypofysen ACTH LH & FSH Trier Social Stress

Läs mer

Arbets- och organisationspsykologi, vad är det?

Arbets- och organisationspsykologi, vad är det? Arbets- och organisationspsykologi, vad är det? Psykologisk forskning om människan i arbetslivet (fokus på individen): urval, arbetstider, belastning, motivation etc. Studiet av människors beteende och

Läs mer

Från ord till handling. Artur Tenenbaum

Från ord till handling. Artur Tenenbaum Från ord till handling Artur Tenenbaum Enhetschef för Hälsan & Arbetslivet i Skaraborg Doktorand vid Institutionen för Medicin vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet Specialist i allmän- och ortopedisk

Läs mer

Från epidemiologi till klinik SpAScania

Från epidemiologi till klinik SpAScania Från epidemiologi till klinik SpAScania Ann Bremander, PT, PhD Docent vid Lunds Universitet Institutionen för kliniska vetenskaper Avdelningen för reumatologi SpAScania 2007 The impact of SpA on the individual

Läs mer

Riskfaktorer för och konsekvenser av sjukskrivning/aktivitets- och sjukersättning: en prospektiv tvillingstudie (STODS)

Riskfaktorer för och konsekvenser av sjukskrivning/aktivitets- och sjukersättning: en prospektiv tvillingstudie (STODS) Uppdaterad 2015-08-27 1 / 5 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Riskfaktorer för och konsekvenser av sjukskrivning/aktivitets- och sjukersättning: en prospektiv tvillingstudie

Läs mer

Artur Tenenbaum INRIKTNING

Artur Tenenbaum INRIKTNING Parallella sessioner/workshops Screeningverktyg för tidiga tecken på utmattning och metoder för rehabiliteringsplanering Praktiskt stöd i rehabiliteringsarbete. (När?) (Björn Karlson, professor, Lunds

Läs mer

STODS: the Swedish Twin project Of Disability pension and Sickness absence

STODS: the Swedish Twin project Of Disability pension and Sickness absence Uppdaterad 2015-11-06 1 / 6 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin STODS: the Swedish Twin project Of Disability pension and Sickness absence I projektet STODS är syftet

Läs mer

Vad tillför ett hälsofrämjande förhållningssätt

Vad tillför ett hälsofrämjande förhållningssätt Vad tillför ett hälsofrämjande förhållningssätt Margareta Kristenson, Nationell koordinator för nätverket hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS), professor i socialmedicin, Linköpings Universitet Anna

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 17/2011 Arbets- och miljömedicin Lund Utveckling av testmetod för att studera dynamiken i kroppens stressystem med hjälp av virtual reality - teknik Peter Jönsson, AMM, Lund Mattias Wallergård,

Läs mer

MEBA Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete

MEBA Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete MEBA Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete Bakgrund Arbets- och miljömedicin i Lund utarbetade i slutet av 1980-talet en standardmetod för klinisk undersökning av nacke och övre extremiteter

Läs mer

SWEDCON - Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar, FAR14-025

SWEDCON - Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar, FAR14-025 SWEDCON - Nationellt register för medfödda hjärtsjukdomar, FAR14-025 Steg 1 - Kontaktuppgifter Uppgifter om sökande register Informationen om registret har ändrats Registrets namn Registrets kortnamn Nummer

Läs mer

Utmattningssyndrom; identifikation, karakteristika och sjukdomsförlopp. Samlad, delvis ny kunskap om utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom; identifikation, karakteristika och sjukdomsförlopp. Samlad, delvis ny kunskap om utmattningssyndrom Utmattningssyndrom; identifikation, karakteristika och sjukdomsförlopp. Samlad, delvis ny kunskap om utmattningssyndrom Kristina Glise, med dr, överläkare, enhetschef behandling Institutet för stressmedicin

Läs mer

Curriculum Vitae - Victoria Blom, Date of Birth:

Curriculum Vitae - Victoria Blom, Date of Birth: Updated 24 Augusti 2018 Page: 1 / 6 Curriculum Vitae - Victoria Blom, Date of Birth: 1975 E-mail: victoria.blom@psykologpartners.se Examina 1. Fil dr Psykologi 240 hp, Arbets- och Organisationspsykologi,

Läs mer

Fysisk aktivitet och hjärnan

Fysisk aktivitet och hjärnan 1 Fysisk aktivitet och hjärnan Professor Ingibjörg H. Jónsdóttir Hälsan och stressmedicin, VGR Institutionen för kost och idrottsvetenskap Göteborgs Universitet Kvinnlig simultankapacitet troligen en myt

Läs mer

Aktiv avspänning eller avspänd aktivitet. Introduktion. Syfte. Dramapedagogik. Stress

Aktiv avspänning eller avspänd aktivitet. Introduktion. Syfte. Dramapedagogik. Stress Aktiv avspänning eller avspänd aktivitet en pilot studie Charlotta Korths-Aspegren & Anna Sigrell Här har vi gjort en sammanfattning utav vår B- uppsats Hälsopuls- aktiv avspänning eller avspänd aktivitet

Läs mer

Vad har vi lärt under 10 år av utredning, behandling/rehabilitering om patienter med UMS?

Vad har vi lärt under 10 år av utredning, behandling/rehabilitering om patienter med UMS? Vad har vi lärt under 10 år av utredning, behandling/rehabilitering om patienter med UMS? Kristina Glise Överläkare, enhetschef behandling Institutet för stressmedicin Ökande sjukskrivningar för psykisk

Läs mer

Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin

Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin Uppdaterad 2014-06-05 Sid 1 / 5 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Livssituation och återgång i arbete efter bröstcanceroperation en prospektiv kohortstudie Syftet

Läs mer

Projektet Läkares arbete med sjukskrivning, tre enkätstudier

Projektet Läkares arbete med sjukskrivning, tre enkätstudier Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Uppdaterad 1 / 7 2015-01-20 Kontaktperson: Kristina Alexanderson kristina.alexanderson@ki.se Projektet Läkares arbete med sjukskrivning,

Läs mer

Effektiva metoder för att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet

Effektiva metoder för att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet Effektiva metoder för att förebygga psykisk ohälsa i arbetslivet Gunnar Bergström,, docent, beteendevetare 2015-09-25 1 Stress och psykisk ohälsa Arbetsrelaterad stress är det näst vanligaste problemet

Läs mer

Muskuloskeletal smärtrehabilitering

Muskuloskeletal smärtrehabilitering Muskuloskeletal smärtrehabilitering ETTÅRSUPPFÖLJNING AV AKTIVITETSFÖRMÅGA, PSYKOSOCIAL FUNKTION OCH FYSISK AKTIVITETSBEGRÄNSNING Elisabeth Persson Leg Arbetsterapeut, Dr Med vet Skånes Universitetssjukhus

Läs mer

PROM Vad och varför? Margareta Kristenson,

PROM Vad och varför? Margareta Kristenson, PROM Vad och varför? Margareta Kristenson, Professor/Överläkare, Socialmedicin och Folkhälsovetenskap Institutionen för Medicin och Hälsa, Linköpings Universitet Nationell koordinator för det svenska HPH

Läs mer

Kan vi bedöma arbetsförmåga? Göteborg 18 sept 2012

Kan vi bedöma arbetsförmåga? Göteborg 18 sept 2012 Kan vi bedöma arbetsförmåga? Göteborg 18 sept 2012 Bengt Järvholm Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå Universitet Norrlands Universitetssjukhus Arbetsgivare Arbetare Arbetsplats Produktion

Läs mer

Välkommen till. Rom, 30 November 2012

Välkommen till. Rom, 30 November 2012 Välkommen till 2 nd A. Menarini Diagnostics International Conference on Challenges and opportunities of diabetic ketoacidosis management and 21 st century approaches to prevention Rom, 30 November 2012

Läs mer

Mätning av fysisk belastning vid montering av oljeseparatorer för dieselfordon

Mätning av fysisk belastning vid montering av oljeseparatorer för dieselfordon Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 1/2014 Mätning av fysisk belastning vid montering av oljeseparatorer för dieselfordon Jenny Gremark Simonsen Lothy Granqvist Gert-Åke Hansson AMM, Lund 2014-01-24

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund. Arbetsställningar för huvud, nacke och armar hos byggnadselektriker. Rapport nr 10/2013

Arbets- och miljömedicin Lund. Arbetsställningar för huvud, nacke och armar hos byggnadselektriker. Rapport nr 10/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 10/2013 Arbetsställningar för huvud, nacke och armar hos byggnadselektriker Gert-Åke Hansson Docent, yrkeshygieniker Arbets- och miljömedicin 2013-03-28 Arbetsställningar

Läs mer

Kan vi bedöma arbetsförmåga? Bengt Järvholm Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå Universitet Norrlands Universitetssjukhus

Kan vi bedöma arbetsförmåga? Bengt Järvholm Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå Universitet Norrlands Universitetssjukhus Kan vi bedöma arbetsförmåga? Bengt Järvholm Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå Universitet Norrlands Universitetssjukhus Agenda Arbetsförmåga (egen erfarenhet) Yrke arbete Erfarenhet

Läs mer

Burnout och psykosocial arbetsmiljö - Teorier och empiri

Burnout och psykosocial arbetsmiljö - Teorier och empiri Burnout och psykosocial arbetsmiljö - Teorier och empiri Sofia Norlund, PhD Folkhälsa och klinisk medicin Yrkes- och Miljömedicin HT14 Hälsa Psykosocial miljö Stress och burnout Min forskning Upplägg Användbara

Läs mer

Hört och lärt på NES2012 Session: Visual ergonomics

Hört och lärt på NES2012 Session: Visual ergonomics Ergonomisektionen/LSR Hört och lärt på NES2012 Session: Visual ergonomics Frukostseminarie I samverkan med Mousetrapper 2 oktober, 2012 08.30-09.30 Susanne Glimne Leg. Optiker/Universitetsadjunkt Optikerprogrammet

Läs mer

Kommunala aktivitetscentra för personer med allvarlig psykisk sjukdom - en interventionsstudie (dnr 6104/ )

Kommunala aktivitetscentra för personer med allvarlig psykisk sjukdom - en interventionsstudie (dnr 6104/ ) 1 Department of Clinical Neuroscience Division of Occupational Therapy and Gerontology Mona Eklund Slutredovisning av projekt Kommunala aktivitetscentra för personer med allvarlig psykisk sjukdom - en

Läs mer

När en vardagsförändring är en förutsättning för återgång i arbete. Lena-Karin Erlandsson Arbetsterapeut, Docent

När en vardagsförändring är en förutsättning för återgång i arbete. Lena-Karin Erlandsson Arbetsterapeut, Docent När en vardagsförändring är en förutsättning för återgång i arbete Lena-Karin Erlandsson Arbetsterapeut, Docent ReDO Redesigning Daily Occupations Manualstyrd arbetsterapeutisk gruppintervention VAD HUR

Läs mer

Hälsoproblem. Graviditetsstörning 2014-02-24. Hälsoproblem hos skiftarbetare

Hälsoproblem. Graviditetsstörning 2014-02-24. Hälsoproblem hos skiftarbetare Hälsoproblem hos skiftarbetare Anders Knutsson Arbets- och miljömedicin, Sundsvall Umeå 17 februari 2014 Hälsoproblem Sömnproblem, trötthet, olycksfall Graviditetsstörning Magtarmbesvär Hjärt-kärl sjukdom

Läs mer

The CPF. A collaboration between Region Skåne and Lund University

The CPF. A collaboration between Region Skåne and Lund University www.cpf.se The CPF A collaboration between Region Skåne and Lund University Research on the front line Two primary study areas: Cardiovascular diseases: Lifestyle, migration, heredity and environment Mental

Läs mer

EPIPAIN. Den vidunderliga generaliserade smärtan. Stefan Bergman

EPIPAIN. Den vidunderliga generaliserade smärtan. Stefan Bergman EPIPAIN Den vidunderliga generaliserade smärtan Stefan Bergman 1993 läste jag en ar/kel The prevalence of chronic widespread pain in the general popula5on Cro7 P, Rigby AS, Boswell R, Schollum J, Silman

Läs mer

WorkUp. från strukturerad process till arbetsplatsstöd forskningsprojekt i tre landsting. Birgitta Grahn

WorkUp. från strukturerad process till arbetsplatsstöd forskningsprojekt i tre landsting. Birgitta Grahn WorkUp från strukturerad process till arbetsplatsstöd forskningsprojekt i tre landsting Birgitta Grahn 150924 Regional styrgrupp för REHSAM-forskningen Projektledningsgrupp Anja Nyberg Region Skåne Lena

Läs mer

Hur kan FHV samarbeta med arbetsgivarna? Öl Berndt Karlsson Arbets- o Miljömedicinska kliniken NUS Umeå

Hur kan FHV samarbeta med arbetsgivarna? Öl Berndt Karlsson Arbets- o Miljömedicinska kliniken NUS Umeå Rehabilitering i av skiftesarbetare? t motverka hälsoriskerna Hur kan FHV samarbeta med arbetsgivarna? Öl Berndt Karlsson Arbets- o Miljömedicinska kliniken NUS Umeå Min bakgrund Allmän medicin Geriatrik

Läs mer

Stressfysiologi, 2011-11-09

Stressfysiologi, 2011-11-09 Stressfysiologi, 2011-11-09 Anna-Karin Lennartsson Doktorand, Göteborgs universitet och Institutet för stressmedicin Att mäta stress Arbetsmiljöfaktorer Exponering Upplevelse Fysiologi Utfall Sjukdom Symtom

Läs mer

Curriculum Vitae Per Magnus Gunnar Jonsson Personnummer: 52xxxx-xx9x

Curriculum Vitae Per Magnus Gunnar Jonsson Personnummer: 52xxxx-xx9x Curriculum vitae Per Jonsson March 14, 2016 1(5) Curriculum Vitae Per Magnus Gunnar Jonsson Personnummer: 52xxxx-xx9x Arbete: Per Jonsson Arbets- och miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset 405

Läs mer

Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Stressforskningsinstitutet

Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Stressforskningsinstitutet Stressforskningsinstitutetets temablad Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Stressforskningsinstitutet Arbete och självrapporterad hälsa bland svenska kvinnor och män Vi strävar

Läs mer

Livsstilsförändring, livskris, omorganisation

Livsstilsförändring, livskris, omorganisation Den hälsofrämjande processen Ett av de viktigaste momenten i en hälsofrämjande process är att alla inblandade förstår varför man skall starta upp ytterligare en aktivitet. Denna sammanställning syftar

Läs mer

Hur aktiva är vuxna?

Hur aktiva är vuxna? Våra inaktiva barn Daniel Berglind, PhD Departement of Public Health Sciences, Karolinska Institutet Centre for Epidemiology and Community Medicine (CES), Stockholm County's Health Care District (SLSO)

Läs mer

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25]

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] 1 I slutet av 1990-talet fick jag möjlighet att samordna ett projekt för personer

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 36/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i södra Halland Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke

Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke Percieved Participation in Discharge Planning and Health Related Quality of Life after Stroke Ann-Helene Almborg,

Läs mer

Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola

Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola maja.holm@shh.se Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Vad betyder egentligen

Läs mer

Malmö Kost Cancer undersökningen

Malmö Kost Cancer undersökningen Malmö Kost Cancer undersökningen Sociala förhållanden och hjärtkärlsjukdom Maria Rosvall, MD, PhD Carotid Atherosclerosis in relation to Socioeconomic Status and Gender Maria Rosvall, MD, PhD Socialepidemiologi,

Läs mer

Kvinnors och mäns sjukfrånvaro. Gunnel Hensing Professor i socialmedicin Göteborgs universitet

Kvinnors och mäns sjukfrånvaro. Gunnel Hensing Professor i socialmedicin Göteborgs universitet Kvinnors och mäns sjukfrånvaro Gunnel Hensing Professor i socialmedicin Göteborgs universitet Huvudbudskap Svårt att jämföra kvinnor och mäns sjukfrånvaro på grund av selektion Få studier, stor variation

Läs mer

Utmaningar och möjligheter vid planering, genomförande och utvärdering av förändringsarbete i organisationer

Utmaningar och möjligheter vid planering, genomförande och utvärdering av förändringsarbete i organisationer www.uea.ac.uk/eco Utmaningar och möjligheter vid planering, genomförande och utvärdering av förändringsarbete i organisationer Arbets- och miljömedicinskt vårmöte, Göteborg, 2019-05-17, kl 12.30-14.00

Läs mer

The Salut Programme. A Child-Health-Promoting Intervention Programme in Västerbotten. Eva Eurenius, PhD, PT

The Salut Programme. A Child-Health-Promoting Intervention Programme in Västerbotten. Eva Eurenius, PhD, PT The Salut Programme A Child-Health-Promoting Intervention Programme in Västerbotten Eva Eurenius, PhD, PT Hälsoutvecklare/Health Promotion Officer, Project Assistant Verksamhetsutvecklingsstaben/ Strategic

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Tisdag 2 oktober 2012 Momentintroduktion Det differentialpsykologiska perspektivet Petter Gustavsson 1 oktober 2012 2 Differentiell Psykologi the branch of psychology that studies

Läs mer

Utmattningssyndrom hos unga i arbete, var finns stressen? Kristina Glise Med dr, överläkare Institutet för stressmedicin Göteborg

Utmattningssyndrom hos unga i arbete, var finns stressen? Kristina Glise Med dr, överläkare Institutet för stressmedicin Göteborg Utmattningssyndrom hos unga i arbete, var finns stressen? 2016 07 05 Kristina Glise Med dr, överläkare Institutet för stressmedicin Göteborg Utmattningssyndrom hos unga Innehåll: Om Institutet för stressmedicin

Läs mer

Hur mår personer som överlevt hjärtstopp?

Hur mår personer som överlevt hjärtstopp? Hur mår personer som överlevt hjärtstopp? Johan Israelsson, Arbetsgruppen vård efter hjärtstopp Svenska rådet för HLR johan.israelsson@regionkalmar.se Inga ekonomiska intressekonflikter Svenska rådet för

Läs mer

TRÄNING AV KROPP OCH KNOPP VID STRESS STÄRKER MINNET

TRÄNING AV KROPP OCH KNOPP VID STRESS STÄRKER MINNET TRÄNING AV KROPP OCH KNOPP VID STRESS STÄRKER MINNET Therese Eskilsson Lektor, Med Dr, leg sjukgymnast Samhällsmedicin och rehabilitering, Fysioterapi, Umeå universitet Stressrehabilitering, Norrlands

Läs mer

Stress > störd sömn > trötthet Stress > störd sjukdomsupplevlse> sjukfrånvaro. sjukfrånvaro

Stress > störd sömn > trötthet Stress > störd sjukdomsupplevlse> sjukfrånvaro. sjukfrånvaro Stress > störd sömn > trötthet Stress > störd sjukdomsupplevlse> sömn > trötthet > sjukfrånvaro sjukfrånvaro Torbjörn Åkerstedt Stressforskningsinstitutet, Torbjörn Åkerstedt Stockholms universitet Stockholm

Läs mer

Stillasittande & ohälsa

Stillasittande & ohälsa Stillasittande & ohälsa FaR:s dag att skapa möjligheter till fysisk aktivitet 19 november Malmö Johan Faskunger Fil dr Fysisk aktivitet & hälsovetenskap Föreläsningens upplägg: Stillasittande & ohälsa

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport nr 22/2011 Arbets- och miljömedicin Lund LUQSUS Ett nytt screeninginstrument för detektion av begynnande arbetsrelaterad utmattning Björn Karlson Kai Österberg 1 Innehållsförteckning 1. Allmän

Läs mer

Utmattade åter i arbete efter arbetsplatsintervention

Utmattade åter i arbete efter arbetsplatsintervention Utmattade åter i arbete efter arbetsplatsintervention ADA ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Björn Karlson, Peter Jönsson, Birgitta Pålsson, Gunnel Åbjörnsson, Britt Larsson, Birgitta Malmberg, Kai Österberg

Läs mer

Hälsoekonomisk utvärdering av klinisk verksamhet vid Stressrehabilitering

Hälsoekonomisk utvärdering av klinisk verksamhet vid Stressrehabilitering STRESSREHABILITERING, ARBETS- OCH BETEENDEMEDICINSKT CENTRUM NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS Hälsoekonomisk utvärdering av klinisk verksamhet vid Stressrehabilitering Umeå juni 2014 Stressrehabilitering,

Läs mer

Uppdaterad 2015-11-04 Sid 1 / 5. Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin

Uppdaterad 2015-11-04 Sid 1 / 5. Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin Uppdaterad 2015-11-04 Sid 1 / 5 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Livssituation och återgång i arbete efter bröstcanceroperation en prospektiv kohortstudie Syftet

Läs mer

KOL med primärvårdsperspektiv ERS 2014. Björn Ställberg Gagnef vårdcentral

KOL med primärvårdsperspektiv ERS 2014. Björn Ställberg Gagnef vårdcentral KOL med primärvårdsperspektiv ERS 2014 Björn Ställberg Gagnef vårdcentral Nationella programrådet Astma och KOL Identifierade insatsområden Nationella programrådet Astma och KOLinsatsområden för KOL Diagnostik,

Läs mer

CHILD INJURIES AT HOME

CHILD INJURIES AT HOME CHILD INJURIES AT HOME -Prevention, Precautions and Intervention with focus on scalds Anna Carlsson Basprogrammet, BHV Föräldrar till 7-87 8 månader m gamla barn får f information (skriftlig och muntlig)

Läs mer

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY VÄSTERBOTTEN COUNTY COUNCIL Epidemiology and Global Health Strategic Development Office Public Health Unit ANNELI IVARSSON

Läs mer

Att mäta är att veta...

Att mäta är att veta... Du är inbjuden till symposium Att mäta är att veta... arrangerat av Syftet med symposiet är att belysa möjligheterna och fördelarna med att följa upp hypoventilerade patienter. 1000-tals patienter behandlas

Läs mer

GDQ Associates lanseringsmingel. 21 mars 2017 i Stockholm

GDQ Associates lanseringsmingel. 21 mars 2017 i Stockholm GDQ Associates lanseringsmingel 21 mars 2017 i Stockholm Program Maria Åkerlund hälsar välkomna Christian Jacobsson berättar om senaste forskningen om och med GDQ. Björn Pehrson från Lightweb och Nishteman

Läs mer

Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen Utredning och åtgärder vid etablerad psykisk ohälsa Företagshälsans riktlinjegrupp Ergonom vid AMM Med dr, ergonom/leg fysioterapeut Patientutredningar, kunskapsspridning,

Läs mer

LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion. ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion

LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion. ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion LUCIE är r en del i verktygslåda för f r FHV Samarbete AMM Göteborg G

Läs mer

Åter i arbete efter stress

Åter i arbete efter stress Åter i arbete efter stress Lisa Björk Institutet för stressmedicin, Västra Götalandsregionen Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap Stress Exponering? Upplevelse? Reaktion? Symtom? Diagnos? Stress

Läs mer

Solidariskt finansierade verksamheter 2013

Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Solidariskt finansierade verksamheter 2013 Verksamheter Yrkes- och miljödermatologi Arbets- och miljömedicin Biobanken Organdonation Psykiatrisk öppenvårdsmottagning för döva Genetik Yrkes- och miljödermatologi

Läs mer

Försämras upplevd arbetsförmåga vid ökad ålder bland anställda vid Umeå Universitet

Försämras upplevd arbetsförmåga vid ökad ålder bland anställda vid Umeå Universitet Försämras upplevd arbetsförmåga vid ökad ålder bland anställda vid Umeå Universitet Ulf Hägglund, Esculapen företagshälsovård AB, Umeå ulf.arne@esculapen.se Handledare Bernt Karlsson ABCentrum NUS Projektarbete

Läs mer

Lägesrapport 2015. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige

Lägesrapport 2015. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Lägesrapport 2015 En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Maj 2015 Förord Politiker och allmänhet är överens om att Sverige ska vara ett kunskapsland och att forskning

Läs mer

Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre

Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre Marina Näsman, Doktorand i socialpolitik vid Åbo Akademi och forskare i samhällsvetenskaper vid Svenska Litteratursällskapet

Läs mer

Arbetslivets betydelse för hälsan

Arbetslivets betydelse för hälsan Arbetslivets betydelse för hälsan Annika Härenstam Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet Seminarium: Socialförsäkringsforskning: då, nu och i framtiden, 30 augusti 2012

Läs mer

Friska verksamheter - vilka leder oss dit?

Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper 3 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease Frisk Ohälsa / lågt välbefinnande illness 2016-02-09

Läs mer

Ungdomars psykiska hälsa - ett lokalt perspektiv

Ungdomars psykiska hälsa - ett lokalt perspektiv Ungdomars psykiska hälsa - ett lokalt perspektiv Katrin Häggström Westberg Leg. Sjuksköterska i psykiatri Doktorand Hälsa och Livsstil, Högskolan i Halmstad Att vara ung!!! 75 % av all psykisk sjukdom

Läs mer

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Syfte, metod och resultat Distriktsläkare, med dr Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet Futurum, Region Jönköpings län Riktade mot vad då? Syftet är att:

Läs mer

Vardagsteknik i hem och samhälle. en möjlighet eller hinder för personer med kognitiva nedsättningar?

Vardagsteknik i hem och samhälle. en möjlighet eller hinder för personer med kognitiva nedsättningar? Vardagsteknik i hem och samhälle en möjlighet eller hinder för personer med kognitiva nedsättningar? Anders Kottorp, dekan och professor, leg arb ter Malmö Universitet, Malmö, Sverige Tillgänglighet Inte

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 34/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i Skåne Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin utgör

Läs mer

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kontorsarbetsplatsernas miljö och utformning är under ständig omprövning. Historiskt ser vi fem pendelsvängningar som gett upphov till varsin kontorstyp. Med start från förrförra

Läs mer

Systematiska översikter. Ledord: systematik och transparens. Projektgruppen. systematisk sökning av studier

Systematiska översikter. Ledord: systematik och transparens. Projektgruppen. systematisk sökning av studier SYSTEMATISK GRANSKNING AV METODER FÖR ATT FRÄMJA FYSISK AKTIVITET Metoder för att främja fysisk (MFA) Fysisk (FA) Hälsa/ Livskvalitet BESKRIVNING AV ARBETSPROCESS OCH RESULTAT Bernt Lindahl, överläkare

Läs mer

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser

Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Hållbart arbetsliv- konkreta insatser för friska arbetsplatser Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper Namn Efternamn 28 oktober 2015 2 1 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease

Läs mer

Prata om arbetet! KJERSTIN STIGMAR

Prata om arbetet! KJERSTIN STIGMAR Prata om arbetet! KJERSTIN STIGMAR Tidiga symtom Korta sjukskrivning Sjukskrivning 180 dagar Prata om arbetet! Williams-Whitt et al, 2016 Hellman et al 2014 Carroll et al 2010

Läs mer

Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa

Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa Metoder för primärprevention och tidig återgång i arbete vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa Gunnar Bergström, docent 2017-10-20 Namn Efternamn 1 Systematisk litteraturgenomgång Riktlinjer Arbetshälsoekonomiskt

Läs mer

This is Skåne. Area square kilometers. Biggest cities and populations Malmö 320,000 Helsingborg 140,000 Lund 120,000 Kristianstad 80,000

This is Skåne. Area square kilometers. Biggest cities and populations Malmö 320,000 Helsingborg 140,000 Lund 120,000 Kristianstad 80,000 This is Skåne Area 11 027 square kilometers Population 1,3 million Biggest cities and populations Malmö 320,000 Helsingborg 140,000 Lund 120,000 Kristianstad 80,000 Airports Copenhagen Airport (Denmark)

Läs mer

Läkares arbete med sjukskrivning, tre enkätstudier

Läkares arbete med sjukskrivning, tre enkätstudier Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Projektet: Uppdaterad 1 / 8 2015-12-03 Kontaktperson: Kristina Alexanderson kristina.alexanderson@ki.se Läkares arbete med sjukskrivning,

Läs mer

Utvärdering av IVIG behandling vid post-polio syndrom. Kristian Borg

Utvärdering av IVIG behandling vid post-polio syndrom. Kristian Borg Utvärdering av IVIG behandling vid post-polio syndrom Kristian Borg Div of Rehabilitation Medicine, Karolinska Institutet and Danderyd University Hospital Stockholm Sweden Pågående denervation som kompenseras

Läs mer

ÅNGESTHJÄLPEN. David Brohede, leg. psykolog david.brohede@psykologpartners.se. www.psykologpartners.se www.kbtonline.se

ÅNGESTHJÄLPEN. David Brohede, leg. psykolog david.brohede@psykologpartners.se. www.psykologpartners.se www.kbtonline.se ÅNGESTHJÄLPEN David Brohede, leg. psykolog david.brohede@psykologpartners.se www.psykologpartners.se www.kbtonline.se ÅNGESTHJÄLPEN David Brohede, leg. psykolog david.brohede@psykologpartners.se www.psykologpartners.se

Läs mer

Utmattningssyndrom i primärvård om behandling och rehabilitering av personer med UMS

Utmattningssyndrom i primärvård om behandling och rehabilitering av personer med UMS Utmattningssyndrom i primärvård om behandling och rehabilitering av personer med UMS Giorgio Grossi Beteendevetare, leg psykoterapeut Docent i medicinsk psykologi www.stressmottagningen.com Stress Överlevnadsmekanism

Läs mer

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand

Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk. Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 1 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i behov av språktolk Karin Uhlin specialistläkare Rehabiliteringsmedicin och doktorand 2 Multimodal rehabilitering för patienter med långvarig

Läs mer