Högsbogårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2016-januari 2017.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Högsbogårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2016-januari 2017."

Transkript

1 Högsbogårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2016-januari På Högsbogårdsskolan går elever med många olika talanger och förmågor. Det är en liten skola med strax under 20 elever i årskurs 1-9 uppdelade på tre klasser. På skolan arbetar 16 personer. Eleverna som går i vår skola bor i olika stadsdelar och kommuner runt om Göteborg. Denna plan beskriver vårt arbete för att skapa trygghet och trivsel och hur vi arbetar mot kränkning och diskriminering. Planen gäller Högsbogårdsskolan och Högsbogårdsskolans fritidshem till Vision: Tro på varje elev Tilltala det friska Aldrig kränka viljan Främjande insatser för att skapa trygghet och trivsel De främjande insatserna har utarbetats av personalen. Relationer mellan eleverna Relationer mellan enskilda elever är viktiga för trivseln och glädjen i skolan. De flesta elever är beroende av personalen för att komma nära andra elever, både rent fysiskt genom att flera av eleverna behöver hjälp att förflytta sig och genom att de behöver ges tillfälle och tid till att lära känna varandra. Relationerna mellan eleverna ska stärkas genom att personalen tillsammans med eleverna anordnar gemensamma aktiviteter utifrån läroplanen som är både lärorika och kamratstärkande. Hela klassen/skolan ska göra kamratstärkande aktiviteter tillsammans såsom dans, friluftsdagar, gemensamma utflykter, bad, årstidsfester, och bowling.

2 I det sociogram som gjordes våren 2015 har personalen sett att det finns många positiva relationer mellan elever. Eleverna finner glädje i relationen med kompisarna, de är nyfikna på klasskamrater och de elever som kan, söker själva upp varandra. Dessa relationer ska stärkas ytterligare genom olika aktiviteter. Aktiviteterna skrivs in i en lista som bifogas till denna plan. Nytt sociogram skall göras i mars 2016 i olika grupperingar. Sociogrammen skall sedan analyseras. Analysen ligger till grund för vilka aktiviteter i vilka grupperingar som skall genomföras på skolan. Kommunikation och delaktighet Personalen ska stödja varje elev att utveckla minst ett sätt att kommunicera på. Personalen måste arbeta utforskande med varje elev för att upptäcka, främja och utmana elevens utveckling av kommunikation. När en ny elev kommer till skolan är det prioriterat att utveckla denna kommunikation. Personalen ska utveckla former tillsammans med eleven för att eleven ska kunna välja mellan två val för att skapa delaktighet och möjlighet att kunna styra sitt egen situation i så stor utsträckning som möjligt. Exempel på metoder för detta är att använda ipad som eleven själv kan trycka på. Personalen skall bekräfta elevens val tydligt. Eleven ska med stöd av personalen utveckla former för att kunna signalera gilla respektive ogilla. Att eleven utvecklar sin förmåga till gilla/ogilla är viktigt i elevens vardag i skolan, men även för att ge eleven verktyg inför framtiden att kunna hävda sin rätt och kommunicera sin vilja. Det är också viktigt att eleverna övar på att kommunicera sitt ogillande till omgivningen om de skulle fara illa på något sätt nu eller i framtiden. Ett exempel är att stanna upp under en positiv aktivitet för att ge eleven ett tydligt val och en uppmaning om att visa sitt gillande. Förutsägbarhet För de flesta eleverna är förutsägbarhet viktigt. Exempelvis hur eleven välkomnas på morgonen, toalettbestyr och matning. Det är även viktigt i de små detaljerna såsom hur remmarna sätts fast i rullstolen och hur kudden ligger bakom ryggen. För att ny personal och vikarier ska förstå de små detaljerna ska det finnas foton på eleverna i olika situationer. Varje elev har ett schema över dagens aktiviteter, schemat är utformat så att eleven med stöd av personal ska kunna förstå sitt schema för dagen, i så hög utsträckning som möjligt. På husmötet tas praktiskt information om eleverna upp. Det är den omvårdnadsansvarige som ansvara för detta. Syftet är att all personal skall i så hög grad som möjligt ha kunskap om elevernas behov.

3 Kartläggning av elevernas trygghet och trivsel Personalen har varit uppmärksamma i vardagen på elevernas signaler om glädje, oro och stress. Problem och risker som har uppmärksammats i dessa ovetenskapliga observationer har skrivits ner och personalen har formulerat förebyggande åtgärder. Se nedan målet om att Minimera rädsla och oro hos elever samt målet om Stabil och närvarande personalstyrka. Personalen har i mars 2015 gjort ett sociogram för att kartlägga positiva och negativa relationer mellan elever. Problem som uppmärksammats har skrivits ner och personalen har formulerat förebyggande åtgärder. Se nedan målet om att Stärka och skapa nya relationer mellan eleverna. I februari och september 2016 kommer varje vårdnadshavare att få frågan på ett utvecklingssamtal om deras barn trivs på skolan och är tryggt med personalen och om vårdnadshavarna känner sig trygga med att lämna sitt barn på skolan. Resultatet av detta med tillhörande åtgärder kommer att skrivas in elevens individuella utvecklingsplan om det gäller en enskild elev och i denna plan i april 2016 om det gäller alla elever. Läraren informerar rektor om ev.oro. Förebyggande åtgärder utifrån kartläggningen Utifrån de problem som vi har uppmärksammat i kartläggningen har vi formulerat tre mål. Mål 1 Minimera oro och rädsla hos elever Detta har vi sett Pga elevernas tidiga utvecklingsnivå kan de inte medvetet kränka varandra. Däremot kan elever genom sin egen oro eller sätt att kommunicera göra andra elever oroliga eller rädda. Personalen har uppmärksammat att flera elever då och då blir rädda för klasskamrater som plötsligt tjuter av glädje eller på olika sätt visar oro. Åtgärder 1. Välja klass- och gruppsammansättningar med omsorg och kunna ändra sammansättningen vid terminsstart eller vid behov. 2. Kartlägga vid vilka tillfällen som eleven exempelvis tjuter högt och stödja eleven i att hitta kommunikationssätt som inte skrämmer andra. Utvärdering 1. Observationer vid gruppaktiviteter för att bedöma om färre elever är oroliga och om eleverna är oroliga mer sällan. 2. Observationer vid gruppaktiviteter för att bedöma om eleverna lärt sig nya kommunikationssätt som inte skrämmer andra elever.

4 Fysiska incidenter är mycket sällsynta i nuvarande elevgrupp. 3. Morgonsamling på fritids för att ge en lugn inledning på dagen och skapa gemenskap. 3. Utvärdera varje år om klassammansättningen är dynamisk och trygg. Utvärdera också om personalgruppen fungerar med elevgruppens behov. 4. Sträva efter att alltid utvärdera små förändringar som görs för eleven enligt modellen Testa nytt i två veckor-utvärderaompröva-testa nytt i två veckor-utvärderaompröva Mål 2 Stärka och skapa nya relationer mellan eleverna Detta har vi sett Genom en kartläggning (sociogram) hösten 2014 av elevernas relationer med varandra har personalen sett att de allra flesta har positiva relationer med en eller flera av sina klasskamrater. Ett fåtal elever har mycket svaga relationer till andra elever. Åtgärder 1. För de elever som har svaga relationer med andra elever kommer personalen att successivt pröva att stärka relationer med en eller flera andra elever. Detta kommer att skrivas in och följas upp i elevens individuella utvecklingsplan. Utvärdering 1. Göra ett nytt sociogram i mars 2016 för att se om samma elever fortfarande har svaga relationer med andra elever.

5 Mål 3 Stabil och närvarande personalstyrka Detta har vi sett Eftersom eleverna inte kommunicerar med tal måste personalen vara uppmärksam på små signaler i kroppsspråk, rörelser, ljud etc. All personal måste därför vara här och nu i varje ögonblick. Pga personalbrist under kortare perioder har vi ibland tappat här och nu och haft tankarna framåt för fortsatt planering för dagen. Vi ser inga tydliga tecken på att eleverna far illa. Vi har dock märkt att enstaka elever har blivit oroliga, att kommunikationen med eleverna blir sämre och framförallt att det finns en risk att elever påverkas negativt. Åtgärder 1. Samarbete med vikariepoolen så att vikarierna har möjlighet att gå bredvid och lära sig. 2. Effektiv personalplanering i huset. 3. Överenskommelse mellan klassernas personal för i pressade lägen snabbt kunna träda in i situationen och hjälpa en kollega. Utvärdering 1. Nöjd medarbetarindex och dialog i personalgruppen. 2. Räkna antal dagar när verksamheten inte har full bemanning. Jämföra antal dagar innan begäran av utökade resurser och antal dagar efter begäran av utökade resurser. Rutin när en kränkning eller diskriminering skett I nuvarande elevgrupp ska vi vara uppmärksamma på följande tecken på att en elev inte mår bra: spänner sig i kroppen, låter, gråter, gnäller, självskadebeteende eller kastar sig baklänges i rullstolen. Om personalen ser tecken på att en elev mår dåligt ska personalen kommunicera detta med föräldrarna i kontaktboken. Obs vid misstanke om att barnet far illa i hemmet gäller särskilda regler för anmälan till Individ- och familjeomsorg. Om en personal misstänker att en elev har blivit utsatt för kränkning i skolan ska han/hon snarast anmäla detta till rektorn. Rektorn anmäler i sin tur till huvudmannen. Rektor ansvarar för att utredning, åtgärder, uppföljning och dokumentation genomförs. Rektor ansvarar för att vårdnadshavare informeras.

6 Utvärdering av 2015 års insatser Mål 1 Minimera oro och rädsla hos eleverna Utvärdering klass och personalsammanfattning.. Morgonrutinerna har förbättrats för att ge alla elever en lugnare och tryggare start på morgonen. Vid utvecklingssamtalen i februari och september diskuterades elevernas trygghet och risk för att bli kränkta med vårdnadshavarna. Då framkom att vårdnadshavarna i stort sett var mycket trygga med att ha sina barn på Högsbogårdsskolan men kände viss oro när det kom in vikarier. Mål 2 Stärka och skapa nya relationer mellan eleverna Skolan hargenomfört kamratstärkande aktiviteter enligt planen. Aktiviteterna har anpassats utifrån elevernas individuella förutsättningar. Eleverna har sett fram emot aktiviteterna och uppskattat dem. Återkommande sociogram klassvis och på fritidshemmet har gjorts för att kartlägga och följa upp åtgärder. Sociogrammen har gett många aha-upplevelser och inspiration för att utveckla elevernas relationer. I några klasser gjordes nya sociogram i september för att följa upp utvecklingen. Schemalagda aktiviteter i grupper om två och två utifrån resultatet på sociogrammet. Exempelvis vattenlek, spårvagnstur, kommunikationsgrupp, m.m. har genomförts med gott resultat. Medveten placering av elever utifrån vilka de trivs med sker vid olika typer av aktiviteter Gemensam motorikträning tillsammans med alla eleverna i klassen som ger möjlighet för eleverna att komma varandra nära. Mål 3 Stabil och närvarande personalstyrka Mätning av personaltäthet samt antal vikarier dokumenteras varje dag. Personaltätheten har ökat pga tillförda resurser. På föräldramötet i mars diskuterades Likabehandlingsplanen och risker för kränkningar. Vårdnadshavarna kände särskilt oro för de tillfällena då skolan tar in vikarier. Skolan har delvis genomfört att det finns foton på eleven i olika situationer för att vikarierande personal lätt skall förstå hur eleven exempelvis skall sitta och vill hjälpmedel som skall användas.

7 Lista över kamratstärkande aktiviteter: dans, skolvis, klassvis eller i tvärgrupper drama, skolvis, klassvis eller i tvärgrupper gemensamma utflykter såsom friluftsdagar, bad, biblioteksbesök, studiebesök årstidsfester, bowling årstidsfester Ansvarig för denna plan är rektor Ulrika Verner Bilaga 1

8 DOKUMENTATION AV TRAKASSERIER, DISKRIMINERING, MOBBNING ELLER ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING. Datum: Uppgiftslämnare: Anmälan av ärende. Anledning: Kort beskrivning av händelsen: (Vem har iakttagit. Tid. Plats. Vilka deltog. ) Blanketten lämnas snarast till rektor.

9 DOKUMENTATION AV TRAKASSERIER, DISKRIMINERING, MOBBNING ELLER ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING. Datum för inkommen anmälan: Datum då anmälan börjar behandlas: Plan för utredning: Namn Namn 1. kontaktar i syfte att 2. kontaktar i syfte att 3. kontaktar i syfte att 4. kontaktar i syfte att Vårdnadshavare informerade ( datum ) av ( namn ) Datum för sammanställningsmöte: Beslutade åtgärder: Ansvarig för åtgärderna: Datum för uppföljning: Ansvarig för uppföljning: Datum för uppföljning: Ansvarig för uppföljning:

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LÅNGASJÖ SKOLA OCH FRITIDSHEM LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret

LÅNGASJÖ SKOLA OCH FRITIDSHEM LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret Bildningsförvaltningen BF 221 1 2016-12-13 LÅNGASJÖ SKOLA OCH FRITIDSHEM LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2016-2017 Vår vision På Långasjö skola och fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Pedagog: Elin Pettersson Förskolechef:

Läs mer

Frölundaskolan Bräckes plan mot diskriminering och kränkande behandling december december 2016

Frölundaskolan Bräckes plan mot diskriminering och kränkande behandling december december 2016 2015-11-30 Frölundaskolan Bräckes plan mot diskriminering och kränkande behandling december 2015- december 2016 Frölundaskolan Bräcke ska skall sträva efter att vara en trygg men samtidigt utmanande plats

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra Karlsson

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gärdslösa Förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gärdslösa Förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gärdslösa Förskola 2015 2016 På vår förskola är man respekterad för den man är! Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Gärdslösa

Läs mer

Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg/Fritidshem Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Elin Pettersson Rektor Katarina

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 6 kap. i skollagen. De har ersatt den tidigare

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Förskolan Barnens värld 2012/2013

Förskolan Barnens värld 2012/2013 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Förskolan Barnens värld 2012/2013 Inledning Vår förskola ska vara en plats för glädje, lek och utveckling. Vi ska ge varje barn de bästa möjligheterna

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

JOHANSFORS SKOLA OCH FRITIDSHEM

JOHANSFORS SKOLA OCH FRITIDSHEM Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-10-28 JOHANSFORS SKOLA OCH FRITIDSHEM LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015-2016 Vår vision På Johansfors skola och Solbackens

Läs mer

Ämnesområde Likabehandlingsplan

Ämnesområde Likabehandlingsplan Ämnesområde Likabehandlingsplan Syftet med planen är: Alla elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan och fritidshemmet ska vara fria från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Plan mot kränkande behandling och diskriminering Hagabackens skola och fritidshem 2018 Plan mot kränkande behandling och diskriminering På vår skola ska inget barn bli utsatt för: Diskriminering: Diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Stora Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje år upprättas en plan mot kränkande behandling och diskriminering som innehåller en översikt över det som behöver göras för att främja lika rättigheter

Läs mer

Bollens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Bollens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Bollens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Vår vision På vår förskola lyfter vi fram barnets styrkor och vill utveckla deras egna tänkande, alla ska bli sedda, berörda,

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Ljungna förskola planen gäller för år 2018 Upprättad den 180102 2 (7) Ljungna förskola Den lilla förskolan med det stora hjärtat Ljungna förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2011/2012. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2011/2012. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2011/2012 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ås förskola Läsåret 2011/2012 Planens innehåll sid Vision och lagar 2 Definitioner 2

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Duvans fritidshem

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Duvans fritidshem Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Duvans fritidshem Beskrivning av verksamheten Duvans fritidshem drivs av Svenska kyrkan i Landvetter-Härryda pastorat. Fritidshemmet har funnits

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-09-20 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2019/2020 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 24 januari 2013 Plan mot diskriminering och kränkande behandling förskolan Fågelbo och fritidshemmet

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Blåsippan

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Blåsippan Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Blåsippan Läsåret 2017/2018 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska

Läs mer

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem.

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Ansvarig för planen: Bakgrund till planen: Rektor Leif

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår:

Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår: Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Hagabackens fritidshem

Plan mot kränkande behandling Hagabackens fritidshem Hagabackens rektorsområde Ramshyttans rektorsområde Plan mot kränkande behandling Hagabackens fritidshem 2015 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling På vår skola ska inget barn bli utsatt för:

Läs mer

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Bilaga 2b Likabehandlingsplan 2017-02-11 Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Inledning Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Vildmarkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Vildmarkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vildmarkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen. Vildmarkens förskola Ansvarig för planen Förskolechef Christel Torstensson

Läs mer

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor Jönköping Planen gäller från 2015-01-01 till 2015-12-31 Ansvarig för planen: Rektor 1 Innehållsförteckning 1. Begreppsförklaring... 3 2. Vår vision... 4 3. Delaktighet i framtagande av plan..... 4 4. Förankring

Läs mer

1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet

1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet 1(6) Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Förskolan Slottet Läsåret 2015/2016 2(6) Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen

Läs mer

Vision Definitioner Vad är mobbning? Vad är kränkande behandling? Trakasserier Annan kränkande behandling Diskriminering:

Vision Definitioner Vad är mobbning? Vad är kränkande behandling? Trakasserier Annan kränkande behandling Diskriminering: Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola där barn och vuxna respekterar varandra, där elever, lärare och föräldrar

Läs mer

Tjällmo skola och fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Tjällmo skola och fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Tjällmo skola och fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem a för planen Rektor är ansvarig

Läs mer

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2016/2017

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2016/2017 Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2016/2017 Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola där

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Plan mot kra nkande behandling

Plan mot kra nkande behandling Plan mot kra nkande behandling Norrtälje södra förskoleområde Köpmanholms förskola 2015/2016 2015-12-14 Vision På Köpmanholms förskola ska inget barn bli trakasserat eller utsatt för annan kränkande behandling.

Läs mer

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017 Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef Pär-Johan Emanuelsson

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Läsår: 2015/2016 Vetlanda här växer människor och företag

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår 2018/19 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Träningsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Träningsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Träningsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Träningsskolan och dess fritidshem Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Framtagen november 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskola: Högsvedens Förskola Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning På vår förskola ska alla känna sig trygga

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017. Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017. Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 2(5) 1. Vision På förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället strävar vi efter

Läs mer

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Ingrid Wennerth Svensson, förskolechef Vår vision:

Läs mer

Mjölnargränds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16

Mjölnargränds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16 Mjölnargränds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem.

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. 2013-01-10 Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. I barn- och elevskyddslagen står att alla verksamheter är skyldiga att ha en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen syftar till

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundsärskola, gymnasiesärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Dalkarlsbergs förskola och fritidshems likabehandlingsplan

Dalkarlsbergs förskola och fritidshems likabehandlingsplan Dalkarlsbergs förskola och fritidshems likabehandlingsplan Bildningsförvaltningen Dalkarlsbergs förskola/fritidshem FÖRSKOLAN/FRITIDSHEMMETS VISION Vår förskola/fritidshem skall vara trygg och fri från

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På vår förskola ska alla trivas, vara trygga och känna lust att lära och rätt att lyckas. Almviks förskola 2015-2016 Inledning Almviks förskolas plan mot

Läs mer

Röinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Röinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Röinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen. Röinge förskola Ansvarig för planen Förskolechef Christel Torstensson Vår vision

Läs mer

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tallbo särskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundsärskola, gymnasiesärskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2018-11-20 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1 5 år Läsår 2015 http://www.planforskolan.se/likabehandlingsplan/lp/visningssida

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

FÖRSKOLAN SKOGSGLÄNTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN SKOGSGLÄNTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN SKOGSGLÄNTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 VISION På förskolan Skogsgläntan tar vi avstånd från alla former av kränkande behandling. Vi arbetar för att

Läs mer

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvarig för planen Förskolechefen Vår vision På förskolan

Läs mer

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef Trygghetsplan 2016-06-09 för Förskola och pedagogisk omsorg i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Giltighetstid för denna plan: 2016-06-01 2017-12-31 Fastställd av Förskolechef Kristina Hellman

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Catrine Norrby är ytterst

Läs mer

Klostertians förskolas

Klostertians förskolas Klostertians förskolas Likabehandlingsplan BUREÅ 14 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Klostertiansförskola, Bureå 2014-10-27 Förord Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Pedagog Anette Andersson

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017-2018. Förskolan Fågelbo 2017. 1. Vision På förskolan Fågelbo strävar vi efter att både barn och personal ska känna sig trygga, trivas och ha

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vår vision VV Alla barn som lämnar Fjällmons förskolor har med sig känslan av att - Jag duger - Jag kan - Jag vill fortsätta VÅR

Läs mer

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshem Läsår: 2015/16 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Plan mot kra nkande behandling

Plan mot kra nkande behandling Plan mot kra nkande behandling Norrtälje södra förskoleområde Frötuna förskola 2015/2016 2015-12-14 Vision På Frötuna förskola accepters inte någon form av våld, hot, trakasserier eller kränkande behandling;

Läs mer

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Grunduppgifter Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Ansvariga för planen Fritidshemmets

Läs mer

Västra Husbys skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västra Husbys skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra Husbys skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass, fritidshem Läsår: 2016/2017 Verksamhetsformer

Läs mer

Landbo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Landbo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Landbo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Landbo Förskola Ansvariga för planen: Förskolechef och personalen på Landbo förskola. Vår vision:

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING och DISKRIMINERING på INGELS SKOLA. Bedrivs kontinuerligt och utan förekommande anledning.

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING och DISKRIMINERING på INGELS SKOLA. Bedrivs kontinuerligt och utan förekommande anledning. PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING och DISKRIMINERING på INGELS SKOLA Främjande Förebyggande Åtgärdande Kränkande behandling (skollagen) Positiva, stärkande inslag. Riktas mot alla. Bedrivs kontinuerligt och

Läs mer

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 161001 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass - år 9 a för planen Rektor Seija

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling TINGBERGSSKOLAN F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-08-11 DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN Grundskola, förskoleklass

Läs mer

Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling Björkhagaskolan Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling Björkhagaskolan 2015 Strategi Plan/program Riktlinjer Regler och instruktioner Innehåll Sid Nuläge 4 Kartläggning 4 Mål 5 Ny plan 5 Främja,

Läs mer

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Regelverk Den 1 januari 2009 trädde Diskrimineringslagen i kraft (SFS

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vår vision VV Alla barn som lämnar Fjällmons förskolor har med sig känslan av att - Jag duger - Jag kan - Jag vill fortsätta VÅR

Läs mer