Innehåll 1. Prioriterade grupper 2. Barns och ungas rätt till yttrandefrihet a) Barnens Polarbibliotek (BP) b) Aktiviteter under året riktade till

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll 1. Prioriterade grupper 2. Barns och ungas rätt till yttrandefrihet a) Barnens Polarbibliotek (BP) b) Aktiviteter under året riktade till"

Transkript

1 V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E

2 Innehåll 1. Prioriterade grupper 2. Barns och ungas rätt till yttrandefrihet a) Barnens Polarbibliotek (BP) b) Aktiviteter under året riktade till barn och ungdomar c) Synliggöra vår regions litteratur för barn och ungdomar 3. Funktionshindrades tillgång till kultur 4. Minoritetsfrågor 5.Fortbildning 6.Samverkan/nätverksbygge 7. Kompletterande medieförsörjning a) Fjärrlån och förvärv b) Elektroniska medier och tjänster c)utvecklingsarbete 8. Projekt a) Maracas b) Barnbiblioteket i Kulturens Hus i rummet & i rymden c) Bokjuryn d) Noras Pulka e) Bothnica Webbsök e) Norrbottensförfattare på Internet 9. Personal 10. Ekonomi 11. Övrigt

3 1. Prioriterade grupper Länsbibliotekets finansiärer och huvudmän, Norrbottens läns landsting och Statens kulturråd, prioriterar barn och ungdomar i sitt kulturpolitiska arbete. Personer med funktionshinder är en annan prioriterad grupp. 2. Barns och ungas rätt till yttrandefrihet a) Barnens Polarbibliotek (BP) Under 2007 firade BP 10-års jubileum på webben. Sajten startades i augusti Under året ökade vi besökssiffrorna från till En ökning med över 100 %! Den stora nyheten var skapandet av Var är Noras pulka, den första digitala bilderboken på tre språk. Det unika med bilderboken är att den utspelar sig i ett vinterlandskap och att bokens huvudpersoner kommer från en annan kultur än den svenska. Boken fyllde ett stort tomrum. Bristen på skildringar av blattebarn är enorm idag. Av de ca 500 bilderböcker som utkom mellan återfinns blattebarn endast i 14 st. Med Noras pulka vill vi stärka mångfalden och vi gör det genom multimediatekniken där barnen får båda läsa och lyssna till berättelsen. b) Aktiviteter under året riktade till barn och ungdomar Främja barns och ungdomars läsning och skrivande Projektet Bokjuryn. Länsbiblioteket fungerade som samordnare för Norrbottens län. Barnens Polarbibliotek erbjöd boktips, poesiskolan, boktipsskola och författarporträtt för barn mellan 8 och 15 år. Sprida kunskap om barns och ungdomars läsning Barnens Polarbibliotek har i flera artiklar uppmärksammat barns och ungdomars läsning, t ex i Världens berättelser. Under hösten har även en novellsida etablerats. För närvarande har 28 noveller/sagor skickats in. Skribenterna är i alla åldrar och kommer från hela landet. De senaste veckorna, under december, är elever från sameskolorna i Tärnaby och Jokkmokk överrepresenterade. De skriver på både skoltid och hemma. Länsbiblioteket har samarbetat med den gymnasiala Filmskolan i Luleå. Två elever har dramatiserat boktips för Polarbibliotekets räkning. Filmerna kommer att publiceras under våren c) Synliggöra vår regions litteratur för barn och ungdomar Under året har vi producerat tre nya författarporträtt: Leif Nordenstorm, Jonas Autio och Johanna Lindbäck, uppdaterat två (Anna Vikström och Katarina Kieri) samt ämnesindelat alla böcker som handlar om Norrbotten efter innehåll och handling:

4 3. Funktionshindrades tillgång till kultur Norrbottens länsbiblioteks insatser och åtgärder inom detta område: gett ut 39 nr av veckotaltidningen Insyn som cd-skiva till drygt 500 abonnenter gett ut 36 nummer av veckotidningen Utblick - lättlästa nyheter som cd-skiva, tryckt tidning och pdf-fil på webben sammanlagt cirka 600 prenumeranter, Ett flertal inläsningar har gjort under året. Uppdragsgivare har bland andra varit kommunerna Boden, Luleå, Älvsbyn samt Vägverket Landstinget, länsarbetsnämnden och Boverket. 4. Minoritetsfrågor Samiska Barnens Polarbibliotek har publicerat artikeln Same 2007 i webbtidningen Flingan. Artikeln handlar om att vara barn och same i dagens Sverige. Meänkieli Länsbiblioteket har producerat en informationsbroschyr över litteratur på meänkieli som har spridits till intresserade, bland annat vid Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg. På Länsbibliotekets litteratursida på webben, presenterar i princip alla böcker skrivna på meänkieli. 5. Fortbildning några viktiga nedslag Under 2007 erbjöd Länsbiblioteket fortbildningstillfällen vid 31 tillfällen. Sammanlagt deltog ca 830 personer i dessa fortbildningsdagar. Detta är den högsta siffran på 10 år. Maracasprojektet Under våren utbildades samtliga anställda vid folkbiblioteken inom området marknadsföring och kommunikation vid 6 tillfällen. Antal deltagare: 160 Barnkulturkonferens Genomfördes i februari och var ett samarbete mellan Norrbottens Riksteater, Norrbottens länsbibliotek m fl. Konferensen bestod av seminarier och föreläsningar. Under konferensen presenterade Länsbibliotek Barnens Polarbibliotek och dess arbete för att skapa läslust. Antal deltagare: ca 40 Medieplanering Kurser i medieplanering genomfördes under sex tillfällen. Sammanlagt deltog nästan 100 personer. Målet med medieplaneringskurserna är att biblioteken har ett mediebestånd som bättre svarar mot kommuninvånarnas behov. Goodgame utbildning om tv- och datorspel Två utbildningstillfällen om spel som leddes av Riksförbundet Goodgame i samarbete med Vuxenskolan och Norrbottens länsbibliotek. Deltagarna fick förutom fortbildning om spel, även debattera och praktiskt prova olika TV-spel. Antal deltagare: Piteå (20), Luleå (32).

5 Kursen Lär dig söka professionellt på Internet 3-dagarskurs i informationskompetens och källkritik ledd av Ronny Andersson, IT-pedagogen Umeå, med deltagare från kommunbibliotek i länet, samt gymnasiebiblioteket i Storuman. Ort: Luleå. Antal deltagare: 10. Nätet i referensarbetet Fortbildningsdag om nätet som informationskälla och referensverktyg. Innehållet för dagen; länkkatalogen referensbiblioteket.se, den nationella referenstjänsten Fråga biblioteket och webbplatsen forskning.se. Medverkade gjorde Gun-Mari Isaksson Legrell och Lennart Kihlberg från Informations- och lånecentralen i Umeå, samt Ulf Daneklev, Vetenskapsrådet. Ort: Luleå. Antal deltagare: 36. Seminarium om mediesamarbete och kompletterande medieförsörjning En diskussions- och planeringsdag om mediesamarbetet i länet med representanter från folkoch gymnasiebibliotek samt Luleå universitetsbibliotek. Under dagen presenterades också projektet AudioIndex det talande biblioteket av Kent Lindbergh, Teknikhuset AB, och Pernilla Roslund, Länsbiblioteket i Västerbotten. Ort: Luleå. Antal deltagare: 25. Inspirationsdag tema skolbibliotek I december anordnade Länsbiblioteket tillsammans med Mediacenter i Västerbotten en dag om skolbibliotek. Mötet beslutade att starta en förening i syfte att stärka nätverken mellan skolbiblioteken och arr arbeta opinionsbildande. Hemsidan: Antal deltagare: 27 Bygga nytt, bygga till, bygga vidare Länsbiblioteket anordnade en regional tvådags inspirationskonferens om inre och yttre förändring i biblioteksverksamheten. Antal deltagare: Samverkan/nätverksbygge Norrbottens länsbibliotek samverkar med en rad bibliotek både i Sverige och i utlandet. Samarbetet är också omfattande med andra institutioner, organisationer och föreningar i länet. Faktum är att Länsbiblioteket har en eller flera samverkansparter i de flesta av sina aktiviteter. Samarbetet är nödvändigt för att få bredd och djup i kunskap och kompetens och för att göra verksamheter ekonomiskt möjliga. Samverkan fungerar också som nätverksbygge. Samarbete i Norrbotten Under 2007 har Länsbiblioteket tillsammans med kommunbiblioteken drivit ett framgångsrikt marknadsföringssamarbete. Bland annat har vi arbetat fram en gemensam vision, gemensamma värdegrunder och marknadsföringsplan. Länsbiblioteket har samarbetat med den gymnasiala Filmskolan i Luleå. Två elever har dramatiserat boktips för Polarbibliotekets räkning. Filmerna kommer att publiceras under våren 2008.

6 Samarbete i Norrland Länsbiblioteket deltog tillsammans med samarbetspartners från Västerbotten i en gemensam monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Syftet med montern var att lyfta fram Norrbotten med hjälp av norrbottniska författare och den norrbottniska litteraturen. Under 2007 har Länsbiblioteket tillsammans med Länsbiblioteket i Västerbotten och MediaCenter i Umeå anordnat två utbildningsdagar för anställda vid gymnasiebiblioteken. En av utbildningsdagar resulterade i att en regional skolbiblioteksgrupp bildades, Under anordnade Länsbiblioteket ett tvådagarsmöte med samtliga länsbibliotek i Norrland i syfte att identifiera gemensamma utvecklingsområden. Nästa möte är planerat i Luleå våren Bothnica Webbbsök är ett samverkansprojekt mellan Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborg. I projektet om den digitala bilderboken Var är Noras pulka? har Länsbiblioteket samarbetat med kulturföreningen Keif i Umeå. De fem länsbiblioteken i Norrland gör återkommande mätningar av kommunbibliotekens fjärrlån inom och utom länen i syfte att kartlägga låneströmmarna och skönja utvecklingstendenser. Nationellt samarbete Norrbottens länsbibliotek deltar i det nationella projektet Bibliotek24 vars mål är att förbättra åtkomsten av bibliotekens elektroniska resurser och förenkla informationssökningen i syfte att ge tillgång till datorbaserad information och på lika villkor. Länsbiblioteket deltar i KULDA-samarbetet för konsortiesamköp av nättjänster till svenska folk- och skolbibliotek, som görs på uppdrag av Länsbiblioteken och Statens kulturråd. Fråga biblioteket är en nationell virtuell referenstjänst där ett 70-tal bibliotek runt om i landet besvarar frågor från allmänheten via e-post eller chatt. Länsbiblioteket ansvarar för samordning och utbildning inom länen. I Norrbotten deltar tre kommunbibliotek.

7 7. Kompletterande medieförsörjning Länsbibliotekets regionala insatser för den kompletterande medieförsörjningen omfattar fjärrlånehantering och förvärv, stöd och utveckling av olika elektroniska tjänster samt utvecklingsarbete genom rådgivning, fortbildning och handledning. a) Fjärrlån och förvärv Mediepolicy Mediepolicyn har tagits fram med utgångspunkt från Länsbibliotekets kompletterande uppdrag och med målet att medierna vid länets alla bibliotek ses som en gemensam resurs och görs tillgängliga för Norrbottens invånare. I Mediepolicy 2007 har fördelningen gjorts på följande områden; Nättjänster , Litteratur på andra språk än svenska , Mikrofilmade dagstidningar , Offentligt tryck , Allmänt fjärrlånad litteratur Luleå stadsbibliotek ansvarar för inköp av litteratur, mikrofilm och offentligt tryck, medan länsbiblioteket sköter fjärrlånehantering och nättjänstsamköp. Försök med länslån Enligt 2006 och 2007 års mediepolicy har kommunbiblioteken haft möjlighet att köpa in litteratur och andra medier som skulle ha fjärrlånats för placering på respektive kommunbibliotek. Under 2007 har Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda, Kiruna och Övertorneå nyttjat potten för länslån. Antal inköp var 12 stycken (16 st under 2006) och en mindre del av inköpen utgjorde kurs- och studielitteratur jämfört med året innan. Länslånen kommer att diskuteras i arbetsgruppen för Mediepolicy Fjärrlån och depositioner Antalet fjärrlånebeställningar från länsbiblioteket har under perioden minskat med 47 %, se tabell nedan. Resultatet beror till stor del på ett aktivt arbete med att framhålla tillämpandet av fria lånevägar som numera också finns inskrivet i de nationella riktlinjerna för fjärrlånesamarbetet, och som syftar till att beställningen ska bli så skyndsam som möjlig för låntagaren. Antal depositionsbeställningar på andra språk än svenska har däremot ökat kraftigt med 71 % under De mest lånade språken var arabiska, finska, spanska och ryska vilka också är länsbibliotekets ansvarsspråk (ryska f o m 2008). Under 2006 och 2007 har det ryska beståndet utökats för att kunna komplettera biblioteken, vilket också lett till ökade beställningar under året, från 50 volymer 2006 till 434 volymer 2007.

8 Fjärrlån och depositioner År 2007 År 2006 År 2005 År 2004 År 2003 Emottagna fjärrlånebeställningar Procentuell förändring ,6 % ,6 % ,5 % ,6 % ,7 % Därav effektuerade/ i procent % 2 721/ 95 % 2 898/ 83 % 4 387/ 67 % 5 024/ 56 % Utskick av depositioner/volymer 78/ / / / /4 525 Därav böcker på andra språk än svenska, depositioner/volymer 71/ / / / /935 Därav talböcker, depositioner/volymer 1) / / / ) Utskicken av talboksdepositioner upphörde Låneströmsmätning Länsbiblioteken i Norrland har undersökt kommunbibliotekens fjärrlåneströmmar i syfte att kartlägga lånevägar och skönja tendenser. Mätningarna har genomförts under fyra veckor på hösten åren och Följande utveckling kan sägas vara fastställd: Beställningar och inlån från länsbiblioteket/luleå har minskat medan de från Luleå universitetsbibliotek har ökat, se tabell nedan. Lånen från högskole-, universitets- och specialbibliotek i landet och länet har ökat; 2002 utgjorde beställningarna 28,3 % och inlånen 40,8 %, 2007 var andelen beställningar 68 % och inlån 64,4 %, vilket utgör cirka två tredjedelar av lånen. Beställningar och inlån mellan kommunbiblioteken i länet (Luleå borträknat) utgör fortfarande en liten andel, cirka 3 % av det totala antalet lån. 39 % av lånen förmedlas inom Norrbotten, vilken är en minskning från 2004 då samma siffra var 48 %. Inlånen från övriga Norrland är 36 % (32 % 2004), och från övriga Sverige 22 % (18 % 2004). Några förklaringar till utvecklingen är avskaffandet av den traditionella lånekedjan för att istället tillämpa fria lånevägar, samt de ökade möjligheterna att beställa på elektronisk väg. Den ökande andelen beställningar från högskolor och universitet tyder på att biblioteket spelar en viktig roll för vuxenstuderande och människor i lärande. Den fortfarande låga andel lån mellan kommunbiblioteken i länet visar samtidigt på att det inte skett några större förändringar i mediesamarbetet.

9 BESTÄLLNINGAR TOTALT därav till Länsbiblioteket i % av totalt 63,4 68,2 31,1 11,6 12,5 därav till Luleå UB i % av totalt 13,5 6,1 24,7 28,6 29,3 INLÅNADE BÖCKER TOTALT därav fr Länsbiblioteket i % av totalt 33,1 33,9 29,8 16,4 15,5 därav från Luleå UB i % av totalt 16,5 13,4 23,8 20,9 28,4 Anm: Siffrorna i jämförelsen innefattar summan av beställningar/inlån från de 8 kommuner som deltagit alla fem åren, och exkl. Luleå. Talböcker Talboksverksamheten 2007 har bland annat bestått av: Visning/hanledning av nedladdning av talböcker vid 6 tillfällen. Utskick/bränning av TPB: s nyförvärvslista till de bibliotek i länet som har önskat den. Förslag på inläsning av norrbottenslitteratur till TPB när det har gällt litteratur som kan tänkas vara av nationellt intresse. Nedladdning direkt till låntagare i kommun där biblioteket inte igång med sin egen nedladdning. Handledning av kommunbiblioteken rörande praktiska frågor vid nedladdning/bränning av talböcker. DVD-filmer Samköp DVD-filmer där 11 kommuner deltar har ca 115 filmer köpts in till videocirkulationen. b) Elektroniska medier och tjänster Nättjänster via KULDA Under 2007 har Länsbiblioteket i samråd med kommunbiblioteken slutit länsavtal för följande nättjänster: EBSCO (engelskspråkig artikel- och referensdatabas) - 14 kommunbibliotek var anslutna. Gale databaser (engelskspråkiga databaser med bl.a biografiskt och naturvetenskapligt innehåll) - 8 kommunbibliotek och 5 gymnasiebibliotek. Genline (släktforskningsdatabas) - 13 kommunbibliotek. Global Grant (stipendiedatabas) - 14 kommunbibliotek och 4 gymnasiebibliotek. E-boksutlåning Kommunbiblioteken har en gemensam webbplats för nedladdning av elektroniska böcker och avlyssning av ljudböcker, s.k. strömmande ljud. I tjänsten finns också ett mindre antal äldre böcker som skannats in och därmed gjorts läsbara i sin originalutgåva, benämnda Touch & Turn i tabellen nedan.

10 Nedladdning av e-böcker och e-ljudböcker e-böcker varav till PC varav till handdator e-ljudböcker Touch & Turn TOTALT Anm: tjänsten startade i oktober Lån fördelat på deltagande bibliotek Arjeplog Kiruna Arvidsjaur 214 Luleå Boden Pajala Gällivare Piteå Haparanda Älvsbyn Jokkmokk Överkalix 53 - Kalix Övertorneå Anm: Överkalix deltog inte Bibblo.se Under 2007 skapade och utvecklade vi tillsammans med kommunbiblioteken vår gemensamma portal bibblo.se på webben. På bibblo.se har vi samlat bibliotekens och Länsbibliotekets resurser på webben. Här kan besökaren laddar ner e-böcker, läsa tidningar, söka stipendier mm. Fråga biblioteket Länsbiblioteket fungerar som länssamordnare och utbildare av operatörer i Fråga biblioteket nationell frågetjänst där ett 70-tal bibliotek från landet besvarar frågor från allmänheten via e- post och chatt. Cirka 1000 frågor inkommer varje månad och biblioteken bemannar tjänsterna under en dag var tredje vecka. Boden, Haparanda och Piteå har arbetat med Fråga biblioteket och i november anordnades en dag om referensarbete och kvalitetsarbete i frågetjänsten där Lennart Kihlberg, en av de nationella samordnarna för Fråga biblioteket, medverkade. Länsbiblioteket och några operatörer från Norrbotten deltog också i den regionala temadagen om kvalitet i virtuellt referensarbete i början av oktober i Umeå

11 BD-sök Kommunbiblioteken har tillsammans med Luleå universitetsbibliotek en samsökningstjänst - BD-sök - där man kan göra samtida sökningar i bibliotekens mediekataloger på nätet. Tjänsten är en del av Norrsök som innefattar alla länsbibliotek och högskolebibliotek i norrlandslänen. Länsbiblioteket ansvarar för förmedling av supportärenden för BD-sök. Under året har BD-söks utseende uppdaterats och tjänsten marknadsförs på den gemensamma webbplatsen se nedan. c) Utvecklingsarbete E-tjänster Bibliotekens e-tjänster lyftes fram i höstens marknadsföringskampanj där bibblo.se utvecklades till ett gemensamt 24-timmarsbibliotek och en kanal för att nå ut med nättjänster som kan nås hemifrån. Databaserna Global Grant och EBSCO, e-böckerna, e-ljudböckerna och samsökningstjänsten BD-sök marknadsförs på En arbetsgrupp har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur webbplatsen ska utvecklas för att synliggöra och tillgängliggöra bibliotekens elektroniska resurser. Under hösten anordnades också en nätverksträff om bibliotekens e-tjänster inför 2008 års medieplan. En arbetsgrupp fick i uppdrag att ta fram förslag på ett gemensamt paket med databaser för alla kommunbibliotek i länet, i syfte att ge lika tillgång till datorbaserad information för norrbottningarna och för att tillsammans arbeta för att bättre nå ut med tjänsterna på exempelvis bibblo.se. Arbetsgruppen påbörjade sitt arbete under december. Server- och bibliotekssystemsamarbete Länsbiblioteket har under året tagit fram ett underlag för förstudie inför ett framtida serveroch bibliotekssystemssamarbete som har godkänts av cheferna. Vid höstens chefsmöte beslutades att en undersökning om ett framtida biblioteksystemsamarbete ska vara ett av 2008 års prioriterade områden. Mediesamarbete Ett utvärderings- och planeringsmöte om mediesamarbetet i länet hölls i slutet av året. Där medverkade folk- och gymnasiebibliotek, samt Luleå universitetsbibliotek. Statistik för kommunbibliotekens fjärrlån presenterades och 2007 års mediepolicy utvärderades. Statistiken visar bland annat att lånen mellan kommunbiblioteken, liksom tidigare år, endast utgör cirka 3 %. Mötet beslutade bilda en arbetsgrupp som fick i uppdrag att revidera mediepolicyn samt ta fram ett förslag på gemensamma riktlinjer för att utveckla mediesamarbetet mellan kommunbiblioteken i länet.

12 Medieplanering Målet med kursen är att upprätta en medieplan för det egna biblioteket och tillämpa den som en arbetsmetod vid förvärv och beståndsvård för att kunna möta de behov av medier som finns i kommunen. I kursen hålls gemensamma seminarier för diskussion och reflektion, kombinerat med eget arbete på hemmaplan i form av kursuppgifter. Ytterligare två kurser påbörjades 2006 i vilka 4 kommunbibliotek och ett gymnasiebibliotek deltagit; Gällivare, Kalix, Luleå och Pajala kommunbibliotek samt Kalix gymnasiebibliotek. Kursen för Luleå har avslutats under 2007 och de övriga biblioteken har sitt sista seminarium En uppföljningsträff anordnades också under våren för de bibliotek som medieplanerat sedan starten av BIN-projektet, och på deltagarnas önskan kommer länsbiblioteket att anordna återkommande uppföljningsseminarier. Nya medier Biblioteksarbete gentemot ungdomar och unga vuxna har stått i fokus under de diskussioner och fortbildningsdagar som hållits i ämnet spel på bibliotek. På återträffen i medieplanering som anordnades i mars berättade Micael Jonsson om Piteå stadsbiblioteks försök med utlåning av TV- och datorspel. Piteå var då ett av de första biblioteken i landet som började låna ut spel och försöket har fallit mycket väl ut. I september anordnades två utbildningsdagar om spel som leddes av Riksförbundet Goodgame där deltagarna fick debattera, lära mera och praktisk prova på att spela TV-spel. Under hösten har Kiruna och Arjeplog påbörjat utlåning av spel och även startat en blogg om spel på bibliotek; Vuxnas lärande I våras anordnades ett diskussions- och idéseminarium om biblioteksarbete gentemot målgruppen vuxna i lärande där folk-, gymnasie- och komvuxbibliotek samt Luleå universitetsbibliotek deltog. Deltagarna fick analysera bibliotekens uppdrag gentemot studenter och vuxenstuderande och diskutera bibliotekarierollen kontra den pedagogiska rollen. Det nationella projektet Bibliotek24 samsökning av bibliotekens digitala resurser presenterades också under seminariet. Länsbiblioteket har under året ingått i två av projektets arbetsgrupper; Betaltjänster och planeringsgruppen inför mässan Bok och bibliotek. En testversion ska finnas klar i februari 2008.

13 8. Projekt a) Maracas skaka om bilden av biblioteket Under året genomfördes och avlutades vårt framgångsrika marknadsföringsprojekt. Projektet har nu övergått till samarbete mellan kommunerna där Länsbiblioteket står för samordningen av framtida markandsföringsåtgärder. En utförlig rapport finns på Länsbibliotekets hemsida: Målet med projektet var att deltagande bibliotek ska uppfattas som ett centrum för nytänkande och kreativitet med besökaren i centrum, vilket i sin tur ska leda till ökat antal besökare och ökat utnyttjande av bibliotekens tjänster. Projektet genomfördes i samarbete med Vinter reklambyrå i Luleå. I projektet deltog samtliga kommunbibliotek i Norrbotten. b) Barnbiblioteket i Kulturens Hus i rummet & i rymden Samarbetsprojekt mellan Barnens Polarbibliotek och Luleå stadsbibliotek och dess nya barnbibliotek. I projektet ville vi undersöka om det virtuella biblioteket på webben, Barnens Polarbibliotek, kan samverka med det fysiska barnbiblioteksrummet. Projektet Dokumenterades på c) Bokjuryn Bokjuryn är ett läsfrämjande projekt för barn och ungdomar som går ut på att barnen får rösta fram vilken som varit deras favoritbok under det gångna året. Projektet är ett samarbete mellan skolor, bibliotek och förlag och når ut över hela Sverige. Under 2007 deltog 8 kommuner i Norrbotten. Länsbiblioteket fungerar som samordnare av projektet i Norrbottens län. d) Noras pulka Den första digitala bilderboken på tre språk. Det unika med bilderboken är att den utspelar sig i ett vinterlandskap och att bokens huvudpersoner kommer från en annan kultur än den svenska. Boken fyllde ett stort tomrum. Bristen på skildringar av blattebarn är enorm idag. Av de ca 500 bilderböcker som utkom mellan återfinns blattebarn endast i 14 st. Med Noras pulka vill vi stärka mångfalden och vi gör det genom multimediatekniken där barnen får båda läsa och lyssna till berättelsen. e) Bothnica Webbsök Under året har antalet bibliografiska poster i Bothnica Webbsök ökat från poster till Bothnica Webbsök är idag en betydelsefull källa för information om landets norra del. e) Norrbottenslitteratur.se Länsbibliotekets portal som samlar det mesta som skrivits om Norrbotten och av norrbottniska författare. Under året uppdaterades och korrigerades 20 författarporträtt och 7 nya författarporträtt tillkom. Mycket glädjande kunde vi också besökssiffrorna från (år 2006) till Med andra ord en ökning på över 100 %. Norrbottens länsbibliotek deltar i det nationella projektet Bibliotek24 vars mål är att förbättra åtkomsten av bibliotekens elektroniska resurser och förenkla informationssökningen i syfte att ge tillgång till datorbaserad information och på lika villkor.

14 9. Personal Länsbiblioteket har fyra tillsvidareanställningar, alla på heltid: Jimmy Gärdemalm, Detlef Barkanowitz Birgitta Markusson Eva Lidström. Länsbibliotekschefen erhöll en projektanställning på 70 % hos Kungliga biblioteket som handläggare för biblioteksstödet till Centralamerika; han tillträdde tjänsten den 25 oktober Tjänstledigheten pågick under hela 2007 och förlängdes med 1 år i december Detlef Barkanowitz är tillförordnad länsbibliotekschef under tiden. Länsbiblioteket beslutade att utlysa en tjänst som vik informatör/webbredaktör. Tyvärr gav rekryteringen inte det önskvärda resultatet och ingen informatör/webbredaktör anställdes. Istället valde vi att anställa Maria Öman för arbete med Länsbibliotekets författarpresentationer. Maria arbetade under perioden april till oktober, först halvtid sedan under hösten på heltid. Länsbiblioteket har även anlitat konsulter och en frilansjournalist för olika uppdrag. Kompetensutveckling Konferens Bygga nytt bygga till bygga vidare, Biblioteksdagarna i Stockholm, Bokmässan i Göteborg, EU: s nya kulturprogram, brandkunskapsutbildning, Nätet i referensarbetet, skriva pressmeddelande, Dreamweaver, fortbildning i att skriva lättläst, internutbildning lönesamtal/medarbetarsamtal. Resdagar Antal resdagar för Länsbibliotekets personal uppgick till 114. Länsbiblioteket deltog också i Landstingets kommunbesök under året. 10. Ekonomi Norrbottens läns landstings bidrag uppgick 2007 till 1 780,0 kkr. och Statens kulturråds till 1 500,0 kkr. Av Kulturrådets bidrag överförde Länsbiblioteket 200,0 kkr. till Kiruna kommun för den bokbussverksamhet som bedrivs i norra Sverige, Norge och Finland (NÄRP-bussen). Övriga intäkter (projektbidrag, avgifter etc.) uppgick till 463,6 kkr. Intäkterna uppgick således till totalt 3 997,4 kkr. Kostnaderna uppgick till 3 464,4 kkr. Överskottet beror på följande faktorer: Projekt som löper över flera år. Länsbiblioteket ansvarar för kommunbibliotekens gemensamma marknadsföringspengar. Länsbibliotekschefen har varit tjänstledig på 70 % under 2007 och vi har endast delvis lyckats ersätta honom. Problem med inspelningsstudion i nya Kulturens hus gjorde att inga inläsningar av böcker har kunnat genomföras under året.

15 11. Övrigt BLC Norrbottens länsbibliotek deltog i Barents Library Conference som genomfördes i Kirkenes, Norge. Länsbiblioteket berättade om marknadsföringsprojektet Maracas. Lilla Erik Lindgrenpriset En representant från Länsbibliotek ingick i juryn till lilla Erik Lindgrenpriset. Kulturrallyt i Överkalix Under vecka 46 genomfördes i Överkalix det av Landstinget initierade Kulturrallyt. Länsbiblioteket bidrog med författarbesök (Bengt Ingelstam) till kommunens låg- och mellanstadieskolor. Luleå i januari 2008 Detlef Barkanowitz Tf Länsbibliotekschef

VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK Ett framgångsrikt 2008 Länsbiblioteket i siffror Genom våra webbplatser Barnens Polarbibliotek, Norrbottenslitteratur.se och bibblo.se når vi årligen ca 200

Läs mer

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Innehåll: 1. Bibliotekssamarbetet i Norrbotten 2. Nationella och regionala styrdokument 3. Mediesamarbete i Norrbotten 4. Riktlinjer för

Läs mer

Norrbottens länsbibliotek

Norrbottens länsbibliotek 2006 2006 2006 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 2006 2006 Norrbottens länsbibliotek www.norrbottenslansbibliotek.nu 2006 2006 2006 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 2006 2006 Innehåll 1. Prioriterade grupper... 3 2.

Läs mer

V E R K S A M H E T S P L A N 2 0 0 8 N O R R B O T T E N S L Ä N S B I B L I O T E K www.norrbottenslansbibliotek.nu 1. Våra utgångspunkter 1.1 Vår vision Norrbottens länsbibliotek vill tillsammans med

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012 26 september 2012 Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 Inledning Syfte Det är en demokratisk rättighet att den enskilde individen, var man än bor i landet och vilket format man än behöver, ska ha tillgång

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Utvecklings-/arbetsgruppen får fortsatt uppdrag att arbeta med äganderätten och organisationen omkring Bibblo.se.

Utvecklings-/arbetsgruppen får fortsatt uppdrag att arbeta med äganderätten och organisationen omkring Bibblo.se. Minnesanteckningar från bibliotekschesfmötet 27-28 maj 2010 Plats: Quality hotel Tid: Dag 1 10:00-16:00 Dag 2 08:30-14:00 Val av justerare: Jan-Olof Frank, Boden Ärenden: Nr 1 KB:s samordningsuppdrag-

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Chefsmöte 16-17 september 2009

Chefsmöte 16-17 september 2009 Chefsmöte 16-17 september 2009 Närvarande: Bo Alsterberg, Kristina Grubbström (16/9), Jan-Olof Frank, Liselott Lagnestig, Marita Mattsson Barsk, Kristina Holmgren, Irene Wallin, Ing-Marie Engman Suup,

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Norrbottens länsbibliotek

Norrbottens länsbibliotek 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005 2005 200 2005 2005 2005 Norrbottens länsbibliotek www.norrbottenslansbibliotek.nu 2005 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005 2005 200 Innehåll 2005 2005

Läs mer

Vår berättelse Attraktiv region. 1. Marknadsföring extern kommunikation

Vår berättelse Attraktiv region. 1. Marknadsföring extern kommunikation Vår berättelse 2009 Attraktiv region 1. Marknadsföring extern kommunikation Fyra gemensamma och länsövergripande kampanjer. 8 kampanjer genomfördes: Databaser, Världsbokveckan, Trädgårdsdags, Hockey, Ljudböcker,

Läs mer

Norrbottens länsbibliotek, Detlef Barkanowitz

Norrbottens länsbibliotek, Detlef Barkanowitz PROJEKTPLAN 1 (6) Projektnamn: Kommunerna och Barnens Polarbibliotek (Polarbibblo) KomPo Del av det treåriga projektet Barnen, folkbiblioteken och de digitala bibliotekstjänsterna i lässtimulerande arbete.

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Norrbottens länsbibliotek

Norrbottens länsbibliotek 2006200620062006 VERKSAMHETSPLAN 2006200620062006 Norrbottens länsbibliotek www.norrbottenslansbibliotek.nu 2006200620062006 VERKSAMHETSPLAN 2006200620062006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009

Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009 Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009 Fokus för år 2009 Fråga biblioteket kommer under 2009 att fokusera på kvalitet och samverkan. Vi vill uppnå en högre kvalitet i referenstjänsten. Vi vill också utveckla

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping 2 Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Varför talboksplan?..

Läs mer

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 VISION Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2015 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen av Libris

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2005 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN 2005 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2005 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 1.1 Olika intressenter 1.2 Landstingets kulturpolitiska mål 1.3 Länsbibliotekets statliga

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Mötesanteckningar från Maracas-möte den 5 november 2009 i Boden.

Mötesanteckningar från Maracas-möte den 5 november 2009 i Boden. Mötesanteckningar från Maracas-möte den 5 november 2009 i Boden. Närvarande: Bo Alsterberg, Erik Sieurin, Gun Hellander, Karin Wikström, Britt-Lis Holmström, Ulrika Blomkvist, Anneli Nilsson, Kristian

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Rapport från seminarium i Piteå 4-5 november 2008

Rapport från seminarium i Piteå 4-5 november 2008 Rapport från seminarium i Piteå 4-5 november 2008 Förstudie till EU-projekt: Bibliotekskompaniet bibliotek och företag i samverkan 1 Bibliotekskompaniet - bibliotek och företag i samverkan Rapport från

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2003 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 2 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 1.1 Olika intressenter 1.2 Landstingets kulturpolitiska mål 1.3 Länsbibliotekets statliga

Läs mer

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information Länsbibliotek Östergötland Verksamhetsplan 2003 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Kampanjplan för Barnboksveckor 2015

Kampanjplan för Barnboksveckor 2015 Kampanjplan 1 (5) Kampanjens namn: Barnboksveckor 2015 Upprättad av: Planeringsgruppen Datum: 2015-04-29 Uppdaterad (datum): 2015-05-11 Kampanjplan för Barnboksveckor 2015 1. Bakgrund och syfte Biblioteken

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral som är KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbiblioteket har sina lokaler i Linköpings nya stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping. Uppdrag Länsbiblioteket är en regional kulturinstitution med

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 RESURSCENTURM FÖR LITTERATUR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 RESURSCENTURM FÖR LITTERATUR VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 RESURSCENTURM FÖR LITTERATUR INLEDNING Resurscentrum för litteratur startades av Region Norrbotten i augusti 2015. Syftet med Resurscentrum för litteratur är att lyfta litteraturen

Läs mer

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING

LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING LÅT OSS LÄSA! - PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund: Ungefär 500 000 personer i Sverige har stora lässvårigheter av olika skäl: funktionshinder, ålderssvaghet, annorlunda kulturbakgrund eller bristande språkkunskaper.

Läs mer

Fjärrlånestatistik ur LIBRIS

Fjärrlånestatistik ur LIBRIS Fjärrlånestatistik ur LIBRIS Britt Sagnert LIBRIS Nationella bibliotekssystem LIBRIS fjärrlånerutin en fjärrlånerutin i LIBRIS har funnits sedan slutet av 1988 LIBRIS fjärrlån introducerades för lånecentraler

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Nya låntagare, nya behov

Nya låntagare, nya behov Nya låntagare, nya behov TPB och biblioteken i framtiden Bitte Kronkvist bitte.kronkvist@tpb.se www.tpb.se katalog.tpb.se TPB:s uppdrag och strategi..att i samverkan med andra bibliotek tillgodose de behov

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2010

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2010 1 CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2010 FÖRORD Medieförsörjningsplanen syftar till att få till stånd tydliga riktlinjer för ansvarsfördelningen mellan Internationella bibliotekets

Läs mer

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 1 Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 Bakgrund Riksdagen har beslutat att bibliotekslagen utökas med tillägget att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012

Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning Verksamhetsberättelse 2012 Expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning bildades 2012. Sammanlagt fyra expertgruppsmöten har ägt

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Norrbottens län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Norrbottens län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Norrbottens län Johan Kreicbergs Hösten 2009 Norrbottens län Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2001 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 2 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 4.1 Landstingets kulturpolitiska mål 4.2 Länsbibliotekets statliga uppdrag 1.3 Organisation

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PLAN FÖR BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I PAJALA KOMMUN Biblioteken är en grundläggande del av samhällets kulturella infrastruktur, till främjande av intresse för läsning

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Norrbotten

Regelförenkling på kommunal nivå. Norrbotten Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 93% Nej 7% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Sammanfattning 1. Vår verksamhet och organisation idag Folkbiblioteken Grundskolebiblioteken samt gymnasiebiblioteket på Kul agymnasiet

Sammanfattning 1. Vår verksamhet och organisation idag Folkbiblioteken Grundskolebiblioteken samt gymnasiebiblioteket på Kul agymnasiet Sammanfattning I bibliotekslagen anges att kommuner ska anta planer för biblioteksverksamheten. Lagen anger också att bibliotekslån ska vara avgiftsfria, att det ska finnas lämpligt fördelade skolbibliotek

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Även om ni inte har ett skolbibliotek är det några frågor som bör besvaras. Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in

Läs mer

Cirkulär 10-07 Expedierad 2008-01-23. Angående medfinansiering av Swedish Lapland Film Commission, SLFC

Cirkulär 10-07 Expedierad 2008-01-23. Angående medfinansiering av Swedish Lapland Film Commission, SLFC Cirkulär 10-07 Expedierad 2008-01-23 Kommunstyrelsen Angående medfinansiering av Swedish Lapland Film Commission, SLFC Syftet med filmkommissionen är att marknadsföra Norrbottens Län som ett attraktivt

Läs mer

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan Aktivitetsplan ökad mediesamverkan 2017-2019 1 Stärka nätverkande och etablera ett regionalt medienätverk som möjliggör erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling samt är ett stöd i det lokala mediestrategiska

Läs mer

Regionalt mediesamarbete i Skåne. Internationella biblioteket

Regionalt mediesamarbete i Skåne. Internationella biblioteket Regionalt mediesamarbete i Skåne Internationella biblioteket 130905 Regionalt mediesamarbete i Skåne Kultur Skånes webbplats http://www.skane.se/kultur/mediesamarbete Bibliotek, bildning och medias blogg

Läs mer

Slutrapport december 2005. Bibliotekssamverkan i Norrland

Slutrapport december 2005. Bibliotekssamverkan i Norrland Slutrapport december 2005 Bibliotekssamverkan i Norrland Slutrapport Bibliotekssamverkan i Norrland hösten 2005 Inledning Slutrapportens syfte är att sammanställa aktiviteter, resultat och erfarenheter

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-02-23 Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-2019 Postadress: 619 80 Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2006

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2006 1 CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2006 FÖRORD Medieförsörjningsplanen syftar till att få till stånd tydliga riktlinjer för ansvarsfördelningen mellan Internationella bibliotekets

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2000 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK,

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2000 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK, VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2000 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK, http://www.norrbottenslansbibliotek.nu 2 INNEHÅLL 1. BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR VUXNA s. 3 Basverksamhet 1.1 Kompletterande medieförsörjning 1.2

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Birgitta Boqvist Patientsäkerhetssamordnare Norrbottens läns landsting Norrbotten Kiruna Gällivare Pajala Landstinget är länets största

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

Överkalix bibliotek. Biblioteksplan 2009 2015. Överkalix kommun

Överkalix bibliotek. Biblioteksplan 2009 2015. Överkalix kommun Överkalix bibliotek Biblioteksplan 2009 2015 Överkalix kommun Vision Biblioteket som mötesplats kunskapscentrum kulturcentrum Överkalix bibliotek är viktig som mötesplats för kommuninnevånare i alla åldrar.

Läs mer

Hälsosamtalet i Skolan - ett verktyg i kvalitetsarbetet

Hälsosamtalet i Skolan - ett verktyg i kvalitetsarbetet Hälsosamtalet i Skolan - ett verktyg i kvalitetsarbetet Våga följa upp! Den 16 september 2015 Annika Nordstrand chef, Folkhälsocentrum Utvecklingsavdelningen Landstingsdirektörens stab Upplägg Detta är

Läs mer

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1 (5) Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1. Statusläge - upphandling av bibliotekssytem försenad pga arbete förfrågningsunderlaget, annonsering bestämd till den 14 november.

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Fakta om arbetsmarknadsläget i Norrbottens län i slutet av april 2012

Fakta om arbetsmarknadsläget i Norrbottens län i slutet av april 2012 2012-05-11 1 Fakta om arbetsmarknadsläget i Norrbottens län i slutet av april 2012 Fler lediga platser Under april 2012 nyanmäldes 1 621 nya platser till arbetsförmedlingarna i länet, vilket var 229 fler

Läs mer

Biblioteksplan för Trosa kommun 2015-2017

Biblioteksplan för Trosa kommun 2015-2017 2014-10-15 Biblioteksplan för Trosa kommun 2015-2017 Postadress: 619 80 Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se Innehållsförteckning

Läs mer

Prioriterade områden

Prioriterade områden 2017-10-25 Överenskommelse om organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola, mellan länets kommuner och Region Norrbotten. Bakgrund Länets kommuner och Region

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 Innehåll - Bakgrund...2 - Syfte...2 - Arbetsgrupp...2 - Nulägesbeskrivning...3 - Omvärldsanalys...4 - Samverkan...5 -

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Bibliotekets ansvar för högskolans informationsförsörjning Av bibliotekets vision framgår att biblioteket ska erbjuda en miljö där lärande och utveckling

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008.

Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008. Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008. Sammanställning av personalenkät 2008 relaterad till personalenkäten som gjordes 2006.

Läs mer

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor.

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor. Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 3 Uppdrag 3 Styrdokument 3 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden 4-5 Stadsbibliotekets framtida utveckling 6

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2002. för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN 2002. för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2002 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 2 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 1.1 Olika intressenter 1.2 Landstingets kulturpolitiska mål 1.3 Länsbibliotekets statliga

Läs mer

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek 2016-2019 Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 4 Uppdrag 4 Styrdokument 4 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

ANSÖKAN OM BIDRAG 2010 LÄSFRÄMJANDE INSATSER

ANSÖKAN OM BIDRAG 2010 LÄSFRÄMJANDE INSATSER ANSÖKAN OM BIDRAG 21 LÄSFRÄMJANDE INSATSER SISTA ANSÖKNINGSDAG: 1 APRIL, 1 OKTOBER 21 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6 eller

Läs mer

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Birgitta Winlöf 2005-12-21 023-837 38 Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Projektets övergripande syften har varit: Förbättra bibliotekens möjligheter att bidra till den regionala viljan att

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 Bakgrund! Bibliotekens tjänster på nätet www.ostgotabibliotek.se Biblioteket hemifrån Sök i bibliotekens kataloger Låna om och beställ Ladda ner e-böcker Lyssna

Läs mer