Norrbottens länsbibliotek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norrbottens länsbibliotek"

Transkript

1 VERKSAMHETSPLAN Norrbottens länsbibliotek VERKSAMHETSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Olika intressenter... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.2 Landstingets kulturpolitik... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.3 Länsbibliotekets statliga uppdrag. Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.4 Avtal Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.5 Organisation... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.6 Personal Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.7 Ekonomi Fel! Bokmärket är inte definierat. 2. BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR VUXNA... Fel! Bokmärket är inte definierat. Basverksamhet Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1 Kompletterande medieförsörjning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2 Mångkulturell verksamhet... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.3 Social biblioteksverksamhet... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.4 Samverkan / nätverksbygge... Fel! Bokmärket är inte definierat. Projektverksamhet... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.5 Norrbottensförfattare Norrbottenslitteratur Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.6 BIN Bibliotekssamverkan i Norrland Fel! Bokmärket är inte definierat. Övrigt. Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.7 Bok & Bibliotek Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.8 Eyvind Johnson priset... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3. BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR BARN OCH UNGDOM. Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.1 Mål.. Fel! Bokmärket är inte definierat. Basverksamhet... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.2 Operativa insatser Fel! Bokmärket är inte definierat.

2 Projektverksamhet... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.3 Barnbiblioteket i rymden Barnens Polarbibliotek... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.4 Rum för berättande... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1. FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Olika intressenter Norrbottens länsbiblioteks uppdrag formuleras i skriftliga dokument dels av staten i form av lagtexter och förordningar, dels av Norrbottens läns landsting i form av kulturpolitiska mål och dels av värdkommunen Luleå och landstinget gemensamt i ett avtal som reglerar förhållandet mellan parterna. Till detta kommer de önskemål och krav som biblioteken i länets fjorton kommuner ställer på verksamheten. 1.2 Landstingets kulturpolitik I Landstingsplan , fastställd av landstingsfullmäktige den 15 juni 2005, ger landstinget sin övergripande syn på kulturens funktion i Norrbotten (sid. 26): Kultur Som ett led i att utveckla Norrbotten är det viktigt att kulturen ges en tydlig roll i länets utveckling och att länet är en tydlig del av Sveriges kulturinfrastruktur. Stärka norrbottningarnas kulturella välfärd Norrbottningarna ska ha likvärdig tillgång till kultur- och fritidsaktiviteter som människor i övriga landet. Landstinget ska ta regionalt ansvar för den kulturella infrastrukturen genom att driva och/eller samverka kring driften av länskulturinstitutionerna och på annat sätt stödja länsorganisationer och konsulenter inom kultur, idrott, ungdoms- och pensionärsverksamhet, folkhälsa, föreningsliv och folkbildning. Bidra till den regionala utvecklingen Kulturen ska vara en tydlig del i den regionala utvecklingen inom upplevelseindustrin, utbildningen och kulturområdet. Landstingets satsningar ska i samverkan med andra aktörer tillhandahålla en bas i länet med hög kompetens utifrån en bred kultursyn, satsningar på barn och ungdom, ökade möjligheter till arbetstillfällen inom

3 kultursektorn samt samverkan mellan amatörer och professionella utövare. Med denna bas som utgångspunkt ska tillväxtprojekt och tillväxtverksamheter stödjas. Kulturproduktion Landstingets insatser ska garantera norrbottningarna tillgång till ett brett kulturområde av hög kvalitet i utbud men också för deltagande i aktiviteter. Satsningarna ska komplettera det kommunala kulturutbudet genom egen produktion samt genom stöd till kulturprojekt och till verksamheter med regional inriktning. Samverkan mellan amatörer och professionella ska prioriteras liksom aktiviteter riktade till barn och ungdom. Insatserna ska omfatta hela länet och bygga på initiativ från norrbottningarna. Landstingets insatser ska bidra till en positiv bild av Norrbotten som en attraktiv region. Kultur och hälsa Landstingets satsningar ska genom bidrag till projekt och verksamheter samt genom egna initiativ arbeta med de positiva kopplingar som allt mer beläggs mellan kultur och hälsa. I Landstingstyrelsens verksamhetsplan 2006, fastställd av landstingsstyrelsen den 18 augusti 2005 anges inriktningen för landstingets kulturverksamhet (sid. 19): Kultur och utbildning Insatserna inom kultur- och utbildningsområdet 2006 ska främst inriktas på att: Stärka norrbottningarnas kulturella välfärd. Bli en tydligare del i den regionala utvecklingen inom upplevelseindustrin, utbildningen och kulturområdet. Garantera norrbottningarna tillgång till ett brett kulturområde med högkvalitativt utbud, men också skapa förutsättningar för deltagande i kulturaktiviteter. Insatserna inom kulturområdet bidrar till en positiv bild av Norrbotten som en attraktiv region. Genom bidrag till projekt och verksamheter samt genom egna initiativ arbeta med området kultur och hälsa i samverkan med vårdsektorn inom landstinget och kommunerna samt andra aktörer. Ta ett regionalt ansvar för den kulturella infrastrukturen genom att driva länsinstitutionerna Norrbottensmusiken och Norrbottens museum samt att samverka kring driften av Norrbottensteatern och Norrbottens länsbibliotek. Genom verksamhetsbidrag stödja organisationer, konsulenter, föreningar och folkbildning inom kultur, idrott, ungdoms- och pensionärsverksamhet. Ge bidrag till projekt enligt landstingets riktlinjer och regelverk för kulturområdet och i enlighet med det regionala tillväxtprogrammets intentioner. Bidra till en positiv bild av Norrbotten utanför länet. Ansvara för område kultur - kulturarv i det regionala tillväxtprogrammet.

4 Ansvara för gymnasieskolans naturbruksprogram i länet i samverkan med kommunerna genom driften av Grans naturbruksskola och Kalix naturbruksgymnasium. 1.3 Länsbibliotekets statliga uppdrag Nationella kulturpolitiska mål Riksdagen antog hösten 1996 sju nationella kulturpolitiska mål. Dessa mål ska genomsyra hela det offentligt stödda kulturlivet, därmed också den regionala biblioteksverksamheten, till vilken staten lämnar ett substantiellt ekonomiskt bidrag. Målen för kulturpolitiken ska vara: att värna yttrandefriheten och skapa reella förutsättningar för alla att använda den att verka för att alla får möjlighet till delaktighet i kulturlivet och till kulturupplevelser samt till eget skapande att främja kulturell mångfald, konstnärlig förnyelse och kvalitet och därigenom motverka kommersialismens negativa verkningar att ge kulturen förutsättningar att vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft i samhället att bevara och bruka kulturarvet att främja bildningssträvanden att främja internationellt kulturutbyte och möten mellan olika kulturer inom landet. Bibliotekslag Sedan den första januari 1997 har Sverige en bibliotekslag. Enligt denna lag [SFS 1996:1596 & 1998:1249 (omtryck)] bör det i varje län finnas ett länsbibliotek ( 4), som landstinget ansvarar för ( 7), med uppgift att bistå folkbiblioteken i länet med kompletterande medieförsörjning och andra regionala biblioteksuppgifter ( 4) och avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till folkbibliotekens förfogande samt i övrigt samverka med folk- och skolbiblioteken och bistå dem i deras strävan att erbjuda låntagarna en god biblioteksservice ( 10). Statsbidrag Enligt SFS 1996:1598, Förordning om statsbidrag till regional kulturverksamhet, (med ändringar 1997:1207, 1998:913, 1998:1140, 1999:1347, 1999/2000:13, 2001:1053) får statsbidrag lämnas till länsbibliotek (1 ). Ändamålet med statsbidraget formuleras sålunda: 5 Statsbidraget till länsbibliotek syftar till att ge varje medborgare en god tillgång till böcker och information genom att länsbiblioteken bistår folkbiblioteken med kompletterande medieförsörjning, rådgivning, information, fortbildning samt specialtjänster. Förordning (1997:1207) Vidare kan länsbibliotek beviljas utvecklingsbidrag:

5 11 Till teater-, dans- och musikinstitutioner, regionala museer och länsbibliotek får särskilda utvecklingsbidrag lämnas under högst tre år. Förordning (1999:1347) och 14 Utvecklingsbidrag till länsbibliotek skall ges för arbete med att utveckla den regionala biblioteksverksamheten. Förordning (1999:1347). Kravet på ansökan formuleras i nedanstående paragraf: 16 Ansökan om statsbidrag skall innehålla en verksamhetsplan. Till ansökan skall även bifogas ett yttrande från det landsting, den kommun eller annan huvudman som avser att lämna bidrag till kulturverksamheten. Förordning (1999:1347). Statens kulturråd meddelar sina krav på länsbibliotekens verksamhet 2006 i missiv daterat den 5 oktober 2005 (Dnr KUR 2005/5166), : 1.4 Avtal Kulturrådet har i uppdrag att bidra till att barns och ungdomars rätt till yttrandefrihet tas till vara, liksom deras rätt och möjligheter att delta i det kulturella livet. Kulturrådet ska även enligt regleringsbrevet återrapportera om vilka åtgärder som vidtagits för att främja funktionshindrades tillgång till kultur. Kulturrådet har vidare ansvar för att verka för ett mångkulturellt perspektiv i kulturutbudet, samt att stimulera åtgärder som verkar för att uppnå jämlika förutsättningar för kvinnor och män. Det innebär att mottagare av statligt bidrag ska redovisa vad som görs inom dessa områden. Det avtal mellan Luleå kommun och Norrbottens läns landsting som slöts 1998 och som reglerar verksamheten, sades upp av landstinget från och med den 1 januari 2003 med ett års uppsägningstid. Därefter har avtalet förlängts vid två tillfällen, dels i september 2003 då parterna kom överens om en förlängning till och dels i augusti 2004 då avtalet förlängdes till I det senaste förlängningsdokumentet (Dnr ) sägs att Under den tiden ska parterna träffa överenskommelse om framtida ansvarsfördelning och ekonomi för eventuellt nytt avtal från och med januari Organisation Luleå kommuns kulturnämnd beslutade med anledning av det ovan nämnda avtalet från 1998 att Norrbottens länsbibliotek organiseras som en uppdragsverksamhet direkt underställd kulturchefen och Luleå kulturnämnd, Kn , Personal a) Tillsvidareanställningar

6 Norrbottens länsbibliotek har fyra tillsvidaretjänster på heltid i sin personalstat. Tjänsterna fördelas enligt följande: biblioteksverksamhet för vuxna: konsulent, tillika länsbibliotekschef, biblioteksverksamhet för barn och ungdomar: konsulent, kompletterande medieförsörjning: konsulent och assistent. b) Övriga anställningar Under år 2006 räknar Länsbiblioteket med att ha en bibliotekarie anställd på 25 % för talboksverksamhet. Därutöver kommer personal att anställas på konsultbasis. 1.7 Ekonomi Bidrag från Norrbottens läns landsting och Statens kulturråd Enligt beslut i Landstingstyrelsen den 18 augusti 2005 (bilaga) erhåller Norrbottens länsbibliotek 1 666,0 tkr i bidrag för verksamhetsåret 2006, via Division kultur och utbildning. Det innebär en uppskrivning av anslaget med kr. Statens kulturråds bidrag 2005 uppgick till 1 300,0 kkr. För 2006 ansöker Länsbiblioteket om 1 375,0 kkr. Utgångspunkt för Kulturrådets fördelning av verksamhetsbidrag är att huvudmännens motprestation ska ligga kvar på minst föregående års nivå. [Tidigare citerad skrivelse från den 5 oktober 2005 (Dnr KUR 2005/5166)] Övriga intäkter I syfte att optimera kommunernas anslag till inköp av olika medier bedrivs i länet ett visst samköpsförfarande administrerat av Länsbiblioteket. Inköpen avser böcker på flykting- och invandrarspråk samt videofilmer. Länsbiblioteket har även en del intäkter från bl a kurser och konferenser. Till övriga intäkter räknas också olika projektbidrag. 2. BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR VUXNA Delar av den verksamhet som redovisas här under punkt 2 riktar sig till barn och ungdomar. Så till exempel nyttjas den kompletterande medieförsörjningen till stor del av studerande ungdomar. Depositionerna av medier som kommunbiblioteken beställer innehåller medier både för vuxna, ungdomar och barn. Vidare har projekt under denna rubrik även ungdomar och barn som målgrupp. Basverksamhet

7 2.1 Kompletterande medieförsörjning Från fjärrlån till lärande Länsbibliotekets arbete med den kompletterande medieförsörjningen har förändrats genom inrättandet av en bibliotekskonsulent i mediefrågor. Arbetet kommer att utvecklas mot en mer rådgivande, stödjande, fortbildande och handledande funktion gentemot biblioteken i kommunen. Målsättning Den övergripande målsättningen är att höja servicenivån för biblioteksanvändarna genom att säkerställa kvaliteten och tillgången på medier och tjänster i länet samt att verka för att biblioteksanvändaren sätts i centrum när biblioteken planerar och utvecklar sina verksamheter. Det långsiktiga arbetet i mediefrågor ska leda till: En minskad fjärrlånehantering. En utveckling av det elektroniska biblioteket i länet. Ett ökat samarbete mellan bibliotek och olika biblioteksformer. En ökad kunskap om olika arbetsmetoder för biblioteksutveckling i mediefrågor. Verksamhetsområden Fjärrlåneverksamhet Basverksamheten består av: Beläggning, effektuering och remittering av fjärrlåne- och kopiebeställningar. Sammanställning och utskick av depositioner. Regional referenstjänst i fjärrlånefrågor. Inköp av böcker, tidskrifter, talböcker, videofilmer och övriga media. För att uppnå målsättningen med en minskning av fjärrlånen och ett ökat eget ansvarstagande från bibliotekens sida ska vi: Handleda enskilda bibliotek i praktiska fjärrlåneärenden. Anordna utbildningsdagar om fjärrlån och referensarbete. Tillsammans med biblioteken fortsätta och vidareutveckla arbetet med medieplanering. Det elektroniska biblioteket

8 Utvecklandet av det elektroniska biblioteket ska leda till en ökad kunskap om och en ökad användning av digitala medier och nätverksbaserade informationsresurser och tjänster. Det gör vi genom att: Följa och informera om utvecklingen av digitala medier och tjänster. Stimulera utvecklingen av bibliotekens hemsida som kommunikationsverktyg. Anordna informations- och utbildningsdagar i digitala medier och tjänster. Stödja anskaffningen av länsövergripande avtal för de tjänster som erbjuds via KULDA. Fungera som länssamordnare av den nationella referenstjänsten Fråga biblioteket samt informera och marknadsföra den så att fler bibliotek i länet ansluter sig. Följa utvecklingen och användningen av samsökningsfunktionen Norrsök. Bothnica Webbsök Bothnica Webbsök är en databas som innehåller referenser till litteratur om Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Den har utvecklats genom ett samarbetsprojekt mellan länsbiblioteken i Norrland. Målet är att göra litteratur om den nordligaste delen av landet lätt tillgänglig för forskning, undervisning och för den intresserade allmänheten. Sedan hösten 2002 är den en av specialdatabaserna i Libris webbsök. Bothnica innehåller idag (1 november 2005) poster, vilket gör den till en betydelsefull källa för information om landets norra del, Länsbiblioteket kommer att: Fortsätta arbetet med uppbyggandet av Bothnica Webbsök. Samarbetsformer och arbetsmetoder För att stärka och utveckla samarbetet kring mediefrågor och kontakten mellan olika bibliotek ska vi: Driva ett diskussionsforum i mediefrågor. Skapa mötestillfällen i form av utbildningsdagar och diskussionsträffar. Bjuda in gymnasie-, högskole- och universitetsbibliotek i samarbetet. Informera om och delta i utvecklingen av BIN Bibliotekssamverkan i Norrland. Inleda en diskussion med biblioteken om hur vi kan hitta samarbetsformer för att bedriva utvecklingsarbete i mediefrågor. 2.2 Mångkulturell verksamhet

9 I Länsbibliotekets mångkulturella verksamhet ingår främst två uppdrag: det ena är att främja utvecklingen av de två nationella minoritetsspråken samiska (med dess olika varieteter) och meänkieli; det andra är att, i enlighet med den nationella medieförsörjningsplanen för litteratur på andra språk än svenska, svara för länets behov av litteratur på arabiska, finska och spanska. Meänkieli Meänkieli klassificeras sedan den 1 april 2000 som ett nationellt minoritetsspråk. Meänkieli är primärt ett talat språk, men det håller på att utvecklas också till ett skriftspråk. En grammatik har nyligen publicerats, Meänkieli rätt och lätt (Barents Publisher, 2005), ordböcker har tagits fram, en del skönlitteratur för barn och vuxna har skrivits, några översättningar från svenskan har också gjorts. Norrbottens länsbibliotek presenterar på sin hemsida, under samlingsrubriken Läs om Norrbotten på Litteratursidan, i princip all litteratur som skrivs på meänkieli. Med denna webbpresentation, informationsfoldrar och annat informationsmaterial om meänkieli verkar Länsbiblioteket för språkets fortlevnad och vidareutveckling. Specifikt för barn producerar Länsbiblioteket meänkieli-språkig version av Barnens Polarbibliotek. För 2006 planerar Länsbiblioteket att gå vidare i detta arbete dels genom uppdateringar av befintligt material och dels genom att producera talböcker i Daisy-format av ett antal av de böcker som givits ut på meänkieli. Samiska Liksom meänkieli är samiskan (med dess olika varieteter) ett godkänt minoritetsspråk sedan år Utvecklingen av biblioteksfrågorna i det samiska samhället drivs i första hand av den samiske bibliotekskonsulenten, anställd av Sametinget och stationerad vid Ájtte i Jokkmokk. I juni 2003 antog Sametinget Plan för samiskt bibliotek i Sverige. (Länsbiblioteket deltog vid framtagningen av planen.) I vad mån de föreslagna utvecklingsåtgärderna kommer att vidtas är i dagsläget oklart. Det är därför inte heller möjligt att bedöma Länsbibliotekets insatser i detta sammanhang. För 2006 planerar Länsbiblioteket att i samverkan med den samiske konsulenten producera informationsmaterial om litteratur på samiska och om samiska författare översatta till svenska. En del av detta material kommer att läggas ut på Länsbibliotekets hemsida. För barn har Norrbottens länsbibliotek har tagit fram en samisk version av Barnens Polarbibliotek. Övriga språk För närvarande kommer mycket få flyktingar och invandrare till länets kommuner och följaktligen är behovet av regionalt stöd från Länsbibliotekets sida inte särskilt stort. Arbetsuppgifter Arbetsuppgifterna under året kommer att bestå i: Urval och inköp av böcker, tidskrifter och andra medier till aktuella målgrupper. Sammanställning och utskick av bokdepositioner på aktuella språk till kommunbiblioteken.

10 Stöd till utvecklingen av den samiska biblioteksverksamheten. Marknadsföringsstöd till litteraturen på meänkieli. 2.3 Social biblioteksverksamhet Verksamhetens omfattning under året: Länsbiblioteket kommer under 2006 att köpa talböcker i både kassett- och DAISY-format samt andra specialmedia för funktionshindrade till ett värde av kr. Länsbiblioteket kommer att producera 4-5 egna talböcker. Länsbiblioteket kommer att distribuera talboksdepositioner till kommunbiblioteken. Inläsningstjänsten beräknas omfatta 200 inlästa timmar. Tidskrifterna Insyn och Utblick - lättlästa nyheter beräknas komma ut med 40 nummer vardera, Insyn i cd-format och Utblick både i kassettform och i pappersform med stor stil. 2.4 Samverkan / nätverksbygge Verksamheter under året: a) Barentsregionen Murmansk Allmänna och Vetenskapliga bibliotek och Norrbottens länsbibliotek har gjort en överenskommelse om utbyte av 10 boktitlar per år. Böckerna ska behandla respektive region ur olika aspekter. Samarbetsmöten med kolleger i regionen. b) Norrland Löpande fjärrlåneverksamhet Bothnica Webbsök Projektet BIN Bibliotekssamverkan i Norrland c) Övriga Sverige Deltagande i nationella projekt Deltagande i konferenser och kurser anordnade av Statens kulturråd m.fl. Projektverksamhet 2.5 Norrbottensförfattare Norrbottenslitteratur 2005 genomförde Länsbiblioteket projektet Norrbottensförfattare på Internet med ekonomiskt stöd från Landstinget. En ny webbsida med presentation av ett trettiotal författare

11 har tagits fram, Under 2006 kommer sidan att utökas med ytterligare författareporträtt. Utöver denna webbsida har Länsbiblioteket en sida där böcker om länet och författare verksamma i länet uppmärksammas: Läs om Norrbotten. Sidan nås via Länsbibliotekets hemsida. Böckerna presenteras under olika teman, såsom Barn- och ungdomslitteratur, Lyrik, Konst & Foto, Allmänt om Norrbotten, Meänkieli, Fiskeskildringar etc. Presentationerna läggs ut på Länsbibliotekets hemsida. Arbetet, som är en samverkan mellan Länsbiblioteket och Norra Bok & Tidskriftsverkstan, har pågått sedan 2001 och kommer att fortsätta även under 2006 då fler teman kommer att tillföras och de befintliga att aktualiseras. Under 2006 kommer Länsbiblioteket att samla allt sitt material om den norrbottniska litteraturen i en portal, BIN Bibliotekssamverkan i Norrland Under åren har de norrländska länsbiblioteken och lånecentralen i Umeå bedrivit ett samarbetsprojekt avseende medieförsörjningen i länen i syfte att utveckla, förbättra och effektivisera verksamheten. Under 2006 kommer BIN-gruppen att samarbeta med övriga länsbibliotekskonstellationer i landet för att bland annat bygga upp nationell portal för informationssökning. Övrigt 2.7 Bok & Bibliotek 2006 Länsbiblioteket kommer att delta i arbetet med den monter vid Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg som Landstinget tagit initiativet till och som utformas i samverkan mellan olika litteraturinstitutioner och organisationer i Norrbotten och Västerbotten. Monterns syfte är att marknadsföra de båda länen och dess författare. 2.8 Eyvind Johnson priset Kultur- och fritidsnämnden i Boden har beslutat ( , 42) utse länsbibliotekarien i Norrbotten till ledamot i den jury som vartannat år utser vinnaren av Eyvind Johnson priset kommer priset att delas ut för åttonde gången. 3. BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR BARN OCH UNGDOM 3.1 Mål

12 Nedanstående mål grundar sig dels på de behov barnbiblioteksansvariga vid de kommunala biblioteken tillsammans med konsulenten vid Länsbiblioteket har sammanställt och dels på landstingets och Statens kulturråds kulturpolitiska mål och direktiv. Tillsammans med barnbiblioteksansvariga förädla och utveckla barnbiblioteksverksamheten Utveckla kompetensen hos barnbiblioteksansvariga Främja barns och ungdomars läsning Främja barns och ungdomars skrivande Sprida kunskap om barns och ungdomars litteratur och läsning Synliggöra vår regions litteratur för och med barn och ungdomar Bidra till att barns och ungdomars rätt till yttrandefrihet tas till vara Bidra till barns rätt och möjlighet att delta i det kulturella och konstnärliga livet Basverksamhet 3.2 Operativa insatser Tillsammans med barnbiblioteksansvariga förädla och utveckla barnbiblioteksverksamheten - Under 2006 kommer barnbiblioteksansvariga att fortsätta arbeta i nätverksgrupper. Nätverksorganiseringen kan vara till hjälp i kunskapssökandet och en drivkraft för samarbete och kontakt. Nätverksgrupper syftar bl. a till att ny kunskap förmedlas, större kreativitet och tankar läggs samman och något nytt/fräscht uppstår, ge kännedom om sitt eget sätt att samarbeta, ge kännedom om andras sätt att samarbeta, ge kännedom om hur samarbetet kan utvecklas under 2006 anordna en konferens med barnbiblioteksansvariga från hela Norrland i syfte att initiera nätverksbyggande över länsgränserna. inventering av kommunbibliotekens behov avseende barnverksamhet samt utarbeta individuella behovsplaner. Utveckla kompetensen hos barnbiblioteksansvariga För att utveckla barnbiblioteksansvarigas kompetens kommer Länsbiblioteket att erbjuda följande studiedagar: fördjupning/metodutveckling av litteraturförmedling

13 Främja barns och ungdomars läsning - Länsbiblioteket fungerar som samordnare för Bokjuryn under Barnens Polarbibliotek publicerar boktips skrivna av barn, författarporträtt och nyutkomna böcker av norrbottniska författare. Främja barns och ungdomars skrivande Barnens Polarbibliotek erbjuder besökarna att ta del tipsen som arbetades fram i skrivarskolan. Barnens Polarbibliotek erbjuder barnen att ta del av Poesiskolan som ger tips om hur man kan skriva poesi. Barnens Polarbibliotek erbjuder barnen en recensionsskola som hjälp vid tips av böcker. Sprida kunskap om barns och ungdomars litteratur och läsning - Barnens Polarbibliotek presenterar norrbottniska författarporträtt och barn- och ungdomslitteratur. Synliggöra vår regions litteratur för och med barn och ungdomar Barnens Polarbibliotek presenterar norrbottniska författarporträtt och barn- och ungdomslitteratur. Bidra till att barns och ungdomars rätt till yttrandefrihet tas till vara Barnens Polarbibliotek erbjuder barnen att skicka in sina texter för publicering. Projektverksamhet 3.3 Barnbiblioteket i rymden Barnens Polarbibliotek Tema vinter och polar och barnperspektivet I en serie multimedia reportage med utgångspunkt från begreppen vinter och polar vill vi skildra den regionala särprägeln för barn mellan 8 12 år. Reportagen ska belysa kulturen, språket, naturen och andra företeelser som är specifika för vårt område. Konkret kan det t ex handla om isbrytare, köldforskning, snowboardåkning, jojken mm. Idag finns inte mycket material som behandlar Norrbotten, vintern eller vår kultur och som riktar sig till barn vare sig på Internet, i faktaböcker eller i läroböcker. Dessa reportage skulle bli de första i sitt slag. I reportagen vill vi i större utsträckning än tidigare ta tillvara de tekniska möjligheterna med Internet. Reportagen ska vara ett samspel mellan ord och bild och multimediatekniken. För att garantera en god kvalitet i reportagens innehåll vill vi anlita en frilansjournalist som svarar för planering och genomförande av reportagen. 3.4 Rum för berättande

14 2006 är Berättaråret och inom ramen för Barnens Polarbibliotek vill vi starta ett rum för digitalt berättande. Målet med projektet är att utifrån metoden digitalt berättande undersöka, utveckla och öka möjligheten att uttrycka och dela sina egna berättelser med andra. Målgruppen för projektet är barn mellan 8 och 12 år. En digital berättelse är en kort film producerad av den som själv berättar. Berättelsen utgår från egna fotografier, texter, videoinspelningar och ljudupptagningar som redigeras med enkla redigeringsprogram och publiceras sedan på Barnens Polarbibliotek. Norrbottens länsbibliotek i november 2005 Jimmy Gärdemalm, länsbibliotekschef

VERKSAMHETSPLAN 2005 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN 2005 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2005 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 1.1 Olika intressenter 1.2 Landstingets kulturpolitiska mål 1.3 Länsbibliotekets statliga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2003 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 2 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 1.1 Olika intressenter 1.2 Landstingets kulturpolitiska mål 1.3 Länsbibliotekets statliga

Läs mer

V E R K S A M H E T S P L A N 2 0 0 8 N O R R B O T T E N S L Ä N S B I B L I O T E K www.norrbottenslansbibliotek.nu 1. Våra utgångspunkter 1.1 Vår vision Norrbottens länsbibliotek vill tillsammans med

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2002. för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN 2002. för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2002 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 2 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 1.1 Olika intressenter 1.2 Landstingets kulturpolitiska mål 1.3 Länsbibliotekets statliga

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2001 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 2 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 4.1 Landstingets kulturpolitiska mål 4.2 Länsbibliotekets statliga uppdrag 1.3 Organisation

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 VISION Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012 26 september 2012 Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 Inledning Syfte Det är en demokratisk rättighet att den enskilde individen, var man än bor i landet och vilket format man än behöver, ska ha tillgång

Läs mer

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Innehåll: 1. Bibliotekssamarbetet i Norrbotten 2. Nationella och regionala styrdokument 3. Mediesamarbete i Norrbotten 4. Riktlinjer för

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Regional biblioteksplan för Stockholms län

Regional biblioteksplan för Stockholms län KUN 2008/388 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Regional biblioteksplan för Stockholms län 2009 2011 1 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att

Läs mer

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 1 Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 Bakgrund Riksdagen har beslutat att bibliotekslagen utökas med tillägget att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka

Läs mer

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbiblioteket har sina lokaler i Linköpings nya stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping. Uppdrag Länsbiblioteket är en regional kulturinstitution med

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Norrbottens läns landsting (NLL)

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK Ett framgångsrikt 2008 Länsbiblioteket i siffror Genom våra webbplatser Barnens Polarbibliotek, Norrbottenslitteratur.se och bibblo.se når vi årligen ca 200

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se GD2018:151 Sid 1 (5) Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Fastställda av Kulturrådets

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiska mål för Ronneby kommun Övergripande mål * att verka för att Ronnebys invånare har goda möjligheter till

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009. Behandlad av nämnden 2007-06-07

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009. Behandlad av nämnden 2007-06-07 Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009 Behandlad av nämnden 2007-06-07 Innehållsförteckning Inledning s. 2 Bakgrund till biblioteksplanen s. 3 Bilden av Sörmland s. 3 Kommunala bibliotek s.

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Biblioteksplan 2011-2014

Biblioteksplan 2011-2014 Biblioteksplan 2011-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-21, 53, dnr 2010.0111 Inledning Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting efter den 1 januari 2005 anta planer för biblioteksverksamheterna.

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

garanterat bra böcker

garanterat bra böcker garanterat bra böcker garanteratbra@kulturradet.se VARFÖR LITTERATURSTÖD? 1960-talets förlagskris Övergången från fasta till fria priser 1970 (följd av bruttoprisförbud) Höga bokpriser: Förväntades leda

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Regionalt mediesamarbete i Skåne. Internationella biblioteket

Regionalt mediesamarbete i Skåne. Internationella biblioteket Regionalt mediesamarbete i Skåne Internationella biblioteket 130905 Regionalt mediesamarbete i Skåne Kultur Skånes webbplats http://www.skane.se/kultur/mediesamarbete Bibliotek, bildning och medias blogg

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2022 Antagen i ks 2016-12-06 198 Rättviks bildarkiv Kulturenheten Samhällsutvecklingsförvaltningen 2(9) Biblioteksplan 2016 2022 Innehållsförteckning: Inledning... sid. 3 Organisation...

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolan och de regionala kulturplanerna En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig

Läs mer

Förslag till BIBLIOTEKSPLAN FÖR HÄLLEFORS KOMMUN

Förslag till BIBLIOTEKSPLAN FÖR HÄLLEFORS KOMMUN Förslag till BIBLIOTEKSPLAN FÖR HÄLLEFORS KOMMUN 2 Förord En biblioteksplan är tänkt att vara ett redskap för politiker och tjänstemän att på ett strukturerat sätt ta tillvara befintliga biblioteksresurser,

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 1 Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 2015-2018 Antagen av Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun 2015.11.03 2 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Underlag 1.2 Regional kulturplan, regional biblioteksplan

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Biblioteksplan för Malmö stad

Biblioteksplan för Malmö stad Biblioteksplan för Malmö stad 2011-2014 Inledning Ett fritt meningsutbyte och en fri och allsidig upplysning är en förutsättning för ett fritt och demokratiskt samhälle. Biblioteken är som garanter för

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2019-2022 2018-10-24 Diarienummer KFN/2018:61 Visionen Biblioteken i Malung-Sälens kommun ska utgöra en plattform för bildning och rekreation, där tillgängligheten står i fokus. Innehåll

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information Länsbibliotek Östergötland Verksamhetsplan 2003 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2010

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2010 1 CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2010 FÖRORD Medieförsörjningsplanen syftar till att få till stånd tydliga riktlinjer för ansvarsfördelningen mellan Internationella bibliotekets

Läs mer

Policy. Biblioteksplan. Sida 1/8

Policy. Biblioteksplan. Sida 1/8 Sida 1/8 Biblioteksplan 1 Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2008-12-16 261 att ge Kultur & Turism i uppgift att i samarbete med berörda parter utarbeta en Biblioteksplan för Kungsbacka kommun. (Dnr KT08-00223/88).

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 Innehåll - Bakgrund...2 - Syfte...2 - Arbetsgrupp...2 - Nulägesbeskrivning...3 - Omvärldsanalys...4 - Samverkan...5 -

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige Biblioteksplan Biblioteksplan 2015 2019 för Krokoms kommun Antagen i Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-01 Antagen i Kommunfullmäktige 2015-12-09 Krokoms kommun, september 2015 Författare: Eva Fresk,

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5)

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5) 1(5) Biblioteksplan Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KFT 2019/19 Kommunfullmäktige 2019-02-26 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Policy KFTN och BUN 2019-2022 Revideringsansvarig

Läs mer