Vad kan jag låna på biblioteket?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad kan jag låna på biblioteket?"

Transkript

1 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra stor stil tidningar och tidskrifter tidningar och artiklar som du läser i din dator tidningar och artiklar som du läser i någon av bibliotekets datorer film musik ljudböcker talböcker kurser tevespel. Kommentar [J1]: Var och en av punktsatserna i listan är en länk till respektive avsnitt i dokumentet nedan. Så att det här blir som en innehållsförteckning. (Om man inte vill göra någon annan webblösning). Om vi inte har boken som du vill låna kan vi beställa boken från ett annat bibliotek. Läs mer om att låna böcker från andra bibliotek. Sitta och läsa på biblioteket Kommentar [J2]: Länk till avsnittet Låna böcker från andra bibliotek. Det mesta får du låna hem om du vill men inte allt. Några böcker, till exempel uppslagsböcker, är referensböcker och ska alltid finnas på biblioteket. Dagstidningar får du inte heller låna med dig. Dem läser du på biblioteket. Om du vill kan du sitta på biblioteket och läsa i stället för att låna med dig något hem. Du kan också sitta på biblioteket och studera eller arbeta. Här finns tysta läsrum så att du inte blir störd. Det finns också trådlöst internet som du kan använda om du har med dig en bärbar dator. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Böcker Böcker På biblioteket kan du låna böcker. Fackböcker, böcker med fakta i, står på ett ställe och skönlitteratur, romaner, på ett annat ställe. Det finns olika avdelningar för vuxna, ungdomar och barn. Det finns också särskilda hyllor 1 (9)

2 för olika sorters böcker, till exempel lättlästa böcker, böcker med stor stil eller deckare. De flesta böcker får du låna i fyra veckor. Om du letar efter en viss bok kan du söka bland alla böcker på biblioteket. Du kan också fråga någon av oss på biblioteket. Sök bland alla böcker på biblioteket. Kommentar [J3]: Länk till söksidan. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Böcker och tidningar på andra språk Böcker och tidningar på andra språk Du kan låna och läsa böcker och tidningar på andra språk på biblioteket. Letar du efter en viss bok? Fråga gärna oss på biblioteket så hjälper vi dig. Vi har böcker på albanska amhariska arabiska bosniska danska engelska finska franska japanska kinesiska kroatiska kurdiska (sorani) norska persiska polska portugisiska ryska serbiska spanska thailändska tigrinja turkiska tyska ungerska vietnamesiska. Kommentar [j4]: Gör dynamiska länkar till bibliotekskatalogen. Ta bort de språk som ni inte har några böcker på. Du kan låna böcker på andra språk för barn, ungdomar och vuxna. Saknar du en viss bok? Eller saknar du något språk? Prata med oss på biblioteket så kan vi köpa in fler böcker. På biblioteket finns också tidningar och tidskrifter på andra språk. 2 (9)

3 Du kan också låna ordböcker och lexikon på andra språk. Det finns även språkkurser i svenska och andra språk och lättlästa svenska böcker. Prata med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / E-böcker E-böcker En e-bok är en bok som du läser i din dator. Du kan också läsa den i en läsplatta eller mobiltelefon. Du behöver ett bibliotekskort och en pinkod för att låna e-böcker. Du lånar e-böcker direkt på internet. Du behöver alltså inte gå till biblioteket för att låna en e-bok. När du lånar en e-bok laddar du ner en kopia av filen till din dator. Du får låna en e-bok i fyra veckor. När lånetiden är slut kan du inte öppna filen längre. Du behöver alltså inte hålla reda på när du ska lämna tillbaka e- boken. Du kan låna e-boken igen när lånetiden är slut. Hur får jag ett bibliotekskort? Låna en e-bok Kommentar [J5]: Länk till avsnittet Hur får jag ett bibliotekskort? i lånereglerna. Kommentar [J6]: Länk till sidan där man lånar. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / E-ljudböcker E-ljudböcker En e-ljudbok är en bok som du lyssnar på i din dator eller mobiltelefon. Du behöver ett bibliotekskort och en pinkod för att låna e-ljudböcker. Du lånar e-ljudböcker direkt på internet. Du behöver alltså inte gå till biblioteket för att låna en e-ljudbok. E-ljudboken laddas inte ner. Din dator eller mobiltelefon måste därför vara ansluten till internet medan du lyssnar på en e-ljudbok. Det innebär att du inte kan ladda ner en e-ljudbok till din mp3-spelare. Hur får jag ett bibliotekskort? Lyssna på en e-ljudbok Kommentar [J7]: Länk till avsnittet Hur får jag ett bibliotekskort? i lånereglerna. Kommentar [J8]: Länk till sidan där man lånar e-ljudböcker 3 (9)

4 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Lättlästa böcker Lättlästa böcker och tidningar Lättlästa böcker är skrivna på tydlig och enkel svenska. De har korta meningar och inte så många svåra ord. De står på lättläst-hyllan på biblioteket. Om du tycker att språket i vanliga böcker är svårt att förstå kan du läsa lättlästa böcker. De passar också bra om du håller på att lära dig svenska eller om du har ett läshinder eller en funktionsnedsättning. Det finns tidningar som är skrivna på lättläst svenska. Det finns en lättläst tidning som du kan läsa på webben och två lättlästa papperstidningar som du kan läsa på biblioteket. Fråga någon av oss på biblioteket om du vill veta mer eller få hjälp att hitta lättlästa böcker och tidningar. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Böcker med extra stor stil Böcker med extra stor stil För dig som inte ser så bra finns böcker med extra stor och tydlig stil. Innehållet är samma som i vanliga böcker. Du hittar böckerna på en särskild hylla. Om du vill låna en bok med stor stil som vi inte har kan vi låna den från ett annat bibliotek. Fråga någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tidningar och tidskrifter Tidningar och tidskrifter På biblioteket finns många tidningar och tidskrifter som du kan läsa. Tidningar är dagstidningar som kommer ut flera gånger i veckan. Tidskrifter är magasin som kommer ut till exempel en gång i veckan eller en gång i månaden. Vi har tidningar och tidskrifter både på svenska och på andra språk. Dagstidningar läser du på biblioteket Dagstidningarna kan du läsa på biblioteket. Vill du läsa ett äldre nummer av en tidning? Prata med oss på biblioteket så hjälper vi dig med det. Läs här vilka dagstidningar som finns på biblioteket. Kommentar [J9]: länk 4 (9)

5 Tidskrifter får du låna hem Tidskrifterna kan du låna hem i två veckor alla utom det senaste numret. Du kan även låna tidskrifter från tidigare år. Prata i så fall med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. Läs här vilka tidskrifter som finns på biblioteket. Kommentar [J10]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tidningar och artiklar som du läser i din dator Tidningar och artiklar som du läser i din dator Du kan läsa ungefär 300 svenska dagstidningar och tidskrifter genom tjänster som Library Press Display, Mediearkivet och PressText. En tidning finns i arkivet samma dag som papperstidningen kommer ut. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Du kan läsa dagstidningar och tidskrifter på andra språk via Library Press Display. Där kan du läsa ungefär tidningar från 92 olika länder. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Om du letar efter information om något kan du söka i bibliotekets databaser. En databas är en samling information i ett visst ämne. I databaserna hittar du korrekt information från bra källor. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Här hittar du några databaser som du kan söka i från din egen dator: EBSCO masterfile premier artiklar på engelska från tidskrifter och 40 referensböcker Global grant internationell databas för stipendier, fonder och bidrag från hela världen NoveList artiklar på engelska om skönlitteratur: till exempel bokrecensioner, referat av böcker och artiklar om författare. Kommentar [J11]: länk Kommentar [J12]: länk Kommentar [J13]: länk Gå till Library Press Display. Gå till Mediearkivet. Gå till PressText. Kommentar [J14]: länk Kommentar [J15]: länk Kommentar [J16]: länk 5 (9)

6 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tidningar och artiklar som du läser i någon av bibliotekets datorer Tidningar och artiklar som du läser i någon av bibliotekets datorer Det finns också tidningar och artiklar som du bara kan läsa från bibliotekets datorer. Prata med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. De här databaserna hittar du i bibliotekets datorer: Alex författarlexikon information om svenska och utländska författare Landguiden information om olika länders geografi, befolkning, kultur, politik, historia, kartor och statistik NE.se Nationalencyklopedin, ett svenskt uppslagsverk. Genline svenska kyrkoböcker fram till 1800-talets slut för dig som släktforskar SVAR många olika databaser med svensk arkivinformation för dig som släktforskar. Kommentar [J17]: länk Kommentar [J18]: länk Kommentar [J19]: länk Kommentar [J20]: länk Kommentar [J21]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Film Film På biblioteket kan du låna film. Du får låna två filmer per gång. Vuxenfilmer får du låna i tre dagar. Barnfilmer får du låna i en vecka. Vi har svenska och utländska filmer, klassiker, musikfilm, dokumentärer och annat. Se en lista över alla filmer som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J22]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Musik Musik Du kan låna cd-skivor med musik på biblioteket. Vi har både pop, rock, jazz och klassiskt. Du får låna en cd-skiva i två veckor. Via din dator kan du också lyssna på musik i Naxos Music Library. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Där kan du lyssna på folk- och världsmusik, jazz och klassisk musik. Du kan inte ladda ner musiken utan måste vara ansluten till internet när du lyssnar. Du loggas ut automatiskt efter två timmar men kan logga in igen. Se en lista över all musik som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J23]: länk 6 (9)

7 Gå till Naxos Music Library. Kommentar [J24]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Ljudböcker Ljudböcker En ljudbok är en bok som någon läser upp så att du kan lyssna på boken i stället för att läsa texten. Vem som helst kan låna en ljudbok på biblioteket. Den som läser upp boken är ofta författaren själv eller en skådespelare. Ljudböcker och talböcker är två olika saker. Talböcker är till för dem som ser dåligt eller har något annat funktionsnedsättning som gör att de har svårt att läsa en vanlig bok. På biblioteket kan du låna ljudböcker i olika format: Ljudbok på cd som du spelar i en vanlig cd-spelare, till exempel i bilen. Du får låna en ljudbok på cd i fyra veckor. Ljudbok på mp3-skiva som du kan lyssna på i din dator eller i en cd-spelare som stöder mp3. Vissa av de ljudböcker som du lånar innehåller också en mp3-skiva. Du får låna en mp3-skiva i fyra veckor. Ljudbok i mp3-spelare, där du lånar hela spelaren och hörlurar. Du får låna en ljudbok i mp3-spelare i fyra veckor. Ljudbok i Mediejukeboxen, som finns på ljudboksavdelningen på biblioteket. Där kan du ladda ner ljudböcker direkt till din egen mediespelare eller till ett usb-minne. Dessa böcker finns inte i vår katalog. Du kan bara söka efter dem i Mediejukeboxen. E-ljudbok, som du lyssnar på i datorn via internet. Du behöver vara ansluten till internet medan du lyssnar på boken. Book-2-go, där ljudboken är inläst på ett micro-sd-kort som du lånar tillsammans med en USB-adapter. Du får med instruktioner om hur du lyssnar på ljudboken. Du får låna en book-2-go i fyra veckor. Läs om talböcker. Läs mer om e-ljudböcker. Läs mer om Mediejukeboxen. Se en lista över alla ljudböcker på cd. Se en lista över alla ljudböcker på mp3. Se en lista över alla ljudböcker i mp3-spelare Se en lista över alla e-ljudböcker. Se en lista över alla book-2-go. Kommentar [J25]: Länk till Talböcker Kommentar [J26]: Länk till E- ljudböcker Kommentar [J27]: keboxen.se/ Kommentar [J28]: länkar 7 (9)

8 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Talböcker Talböcker Du kan låna talböcker om du har ett läshinder, en synskada eller någon annan funktionsnedsättning som gör att du har svårt att läsa en vanlig bok. Talböcker är inte samma sak som ljudböcker, som vem som helst kan låna. På biblioteket finns talböcker av alla slag: fackböcker, berättelser om resor, romaner, deckare och biografier. Det finns talböcker både för vuxna och för barn. Om du har ett läshinder kan du även låna talböcker för att träna dig på att läsa. Talböcker finns bara på biblioteket. Du kan alltså inte köpa en talbok i en affär. Registrera dig för att låna talböcker För att få låna talböcker behöver du registrera dig först. Prata med oss på biblioteket så hjälper vi dig med det. När du är registrerad kan du låna talböcker på två olika sätt. Antingen genom att låna cd-rom-skivor, eller genom att själv ladda hem talboksfilerna till din egen dator. För att lyssna på talböcker behöver du en spelare eller ett datorprogram för mp3-filer. Fråga på biblioteket så visar vi hur det fungerar. Talböcker för barn och ungdomar hittar du på talbokshyllan eller på Äppelhyllan på biblioteket. Om du har svårt att ta dig till biblioteket kan du få talböcker skickade hem till dig. Det kallas för Boken kommer. Läs mer om Boken kommer. Gå till Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Kommentar [J29]: Länk till Få hem böcker om du inte kan komma till biblioteket Kommentar [J30]: Länk till Talboksoch punktskriftsbibliotekets webbplats. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Kurser Kurser På biblioteket kan du låna kurser i olika ämnen, till exempel språk, geografi eller historia. Du får låna en kurs i två veckor och kan låna om den två gånger. En språkkurs får du låna i fyra veckor. Prata med någon av oss på biblioteket om du vill veta mer om att låna en kurs. Se en lista över alla kurser som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J31]: länk 8 (9)

9 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tevespel Tevespel På biblioteket kan du låna tevespel till Playstation 2, Playstation 3, Xbox 360 och Wii. Tänk på att du själv behöver ha det som behövs för att spela, till exempel mikrofon, gitarr, kamera och speciella handkontroller. Du kan låna två spel åt gången. Om du vill kan du ställa dig i kö till spel som är utlånade. Du kan köa för tre spel åt gången. Du får låna ett spel i två veckor. För vissa spel behöver du ha fyllt 16 Vissa av spelen har en åldersgräns på 16 år. Då måste du antingen ha fyllt 16 eller ha med dig en förälder eller målsman för att låna dem. Se en lista över alla spel som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J32]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Låna böcker från andra bibliotek Låna böcker från andra bibliotek Har biblioteket inte boken som du vill låna? I så fall kan vi beställa böcker från andra bibliotek, både i Sverige och utomlands. Det kallas för att göra ett fjärrlån. Det går också att beställa artiklar ur tidningar och tidskrifter. Att beställa böcker från andra bibliotek kostar tio kronor per bok. Prata med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. 9 (9)

Riktlinjer för webbtexter

Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter I det här materialet ingår webbtexter och riktlinjer för hur du kan skriva webbtexter, så att de blir konsekventa och tydliga. Texterna kan du använda

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi Ett utbildningsmaterial i privatekonomi på lätt svenska 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Lättläst om studiemedel

Lättläst om studiemedel Lättläst om studiemedel 2015 1 2 Innehåll Vad är studiemedel?...6 Vem kan få studiemedel?... 7 Hur mycket pengar kan du få?... 9 Hur många poäng måste du läsa?...14 Hur länge kan du få studiemedel?...16

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

att studera på högskolan

att studera på högskolan Allt om högskolestudier på studera.nu att studera på högskolan Lätt svenska Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se

Läs mer

Varför är det viktigt att ditt barn läser?

Varför är det viktigt att ditt barn läser? LUST ATT LÄSA Många av oss föräldrar drar en lättnadens suck när barnen lärt sig läsa och vill börja läsa själva. Och visst är det en milstolpe att fira, men även efter detta har du möjlighet att uppleva

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund Stadsbiblioteket S:t Petri Kyrkogata 6 221 00 Lund tel. 046-35 59 90 folkbiblioteken@lund.se ÖPPET: sept - april mån - to 10-20 fre 10-19 lör 10-16 sön 13-17 maj

Läs mer

Hitta till talböckerna

Hitta till talböckerna MTM:S INFORMATIONSSERIE Hitta till talböckerna Om barn och talböcker för föräldrar och lärare Läsa på samma villkor Har du ett barn i din närhet som längtar efter att läsa samma böcker som sina kamrater,

Läs mer

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se Internetbanken öppen alla dagar klockan 0-24 www.sparbanken-nord.se Säkerhet i internetbanken. För att du ska känna dig trygg när du gör dina bankärenden i internetbanken tillämpar vi en av marknadens

Läs mer

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Läsplatta Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Så lånar du böcker till läsplattan Letto Använd ett eget Adobe ID och ditt bibliotekskortnummer när du lånar och laddar ner dina e-böcker (epub)

Läs mer

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige Tips för att nå läsare med begränsade kunskaper i det svenska språket Detta är några råd om hur man når så många som möjligt med sin information,

Läs mer

Fråga 13 Har du övriga synpunkter, kommentarer eller förbättringsförslag kring bibliotekens verksamhet?

Fråga 13 Har du övriga synpunkter, kommentarer eller förbättringsförslag kring bibliotekens verksamhet? Fråga 13 Har du övriga synpunkter, kommentarer eller förbättringsförslag kring bibliotekens verksamhet? Redovisning av kommentarer med svar på inkomna synpunkter Detta är en sammanställning av de avslutande

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Lättläst om hemutrustningslån

Lättläst om hemutrustningslån Lättläst om hemutrustningslån 2015 1 2 Innehållsförteckning Vill du veta mer om hemutrustningslån?... 5 Vad är hemutrustningslån...6 Vem får låna och till vad får du låna?... 6 När kan jag låna?...7 Hur

Läs mer

Anpassade prov. - ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket

Anpassade prov. - ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket - ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket Anpassade prov Har du svårt för att läsa? Är kunskapsprovet inte översatt till ett språk som du kan? Här hittar du information om hur man ansöker

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Mobilt. Guide för Telia mobilabonnemang

Mobilt. Guide för Telia mobilabonnemang Mobilt Guide för Telia mobilabonnemang Välkommen till Telia Välkommen till Telia! Här berättar vi hur du sätter i gång ditt mobilabonnemang, vilka tjänster som ingår och hur du använder dem. Utöver de

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer