Vår berättelse Attraktiv region. 1. Marknadsföring extern kommunikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vår berättelse Attraktiv region. 1. Marknadsföring extern kommunikation"

Transkript

1 Vår berättelse 2009 Attraktiv region 1. Marknadsföring extern kommunikation Fyra gemensamma och länsövergripande kampanjer. 8 kampanjer genomfördes: Databaser, Världsbokveckan, Trädgårdsdags, Hockey, Ljudböcker, Handarbete/hantverk, Barnboksveckorna, Julklappskampanj. 2. Bibblo.se Målet med portalen är att utveckla ett bibliotek på webben för upplevelser och information dygnet runt. Här presenteras tips om böcker, filmer och spel, möjlighet till nedladdning av e- böcker och ljudböcker, evenemangskalender, tävlingar, omröstningar m m. Bibliotekens kommunikation via Internet flyttas successivt till den gemensamma portalen. 8 kampanjer med anknytning till bibblo.se genomfördes. Utveckling av bibblo.se: större interaktivitet, stor aktualitet. Interaktivitet: 5 tävlingar (5 stycken), fråga trädgårdsexperten, möjlighet för användarna att kommentera bibblotips,, läsa e-böcker och e-ljudböcker, Bibblo-TV Aktualitet: Evenemangskalendern, Bibblotips, 25 nyhetsreportage. Nya produkter och tjänster erbjuds kontinuerligt. Bibblo-TV, 25 nyhetsreportage, 6 databaser med remote access Kommunikation och marknadsföring av bibblos tjänster och produkter sker kontinuerligt. 8 kampanjer med anknytning till bibblo.se genomfördes.

2 Bibblo.se har 5000 besökare per månad (cirka 5600/månad) Kommentar: Under de veckor som de gemensamma kampanjerna pågått ökade också besöken på Bibblo.se. Hela 5 kampanjer anordnades under hösten vilket resulterade i en jämnare besöksfrekvens än under våren då besöken minskade mellan och efter kampanjerna. 3. Servrar och kataloger Målet är att bredda medieutbudet och öka tillgängligheten för användarna och att effektivisera och utveckla bibliotekskatalogerna. Samordning av interna biblioteksrutiner. Underlag/förstudie av serversamarbete, genomförs av Länsbiblioteket. Länsbiblioteket presenterade förstudien vid ett flertal tillfällen för bibliotekschefer och bibliotekspersonal i länet. Politisk förankring om ETT bibliotek 2013: nämnder, kommunförbund, politiker med länsengagemang. Förslaget om Ett bibliotek 2013 presenterades för kommunpolitiker i samtliga kommuner vid ett möte i Luleå den 7.maj. Sammanlagt deltog 43 personer. Förslaget emottogs positivt. Arbetsgrupper som fokuserar på teknik, rutiner, transporter och upphandling startar sitt arbete under ledning av Länsbiblioteket. Under året startades följande arbetgrupper: Medieplanering 8 personer. Mediepolicy 9 p -> övergick sedan i Mediegruppen 19 personer. Paketdatabaser 8 personer.

3 3. Databaser Biblioteken i Norrbotten erbjuder fr.o.m. den 1 januari 2009 och via bibblo.se ett gemensamt paket med remote access-tillgång till utvalda databaser för barn, ungdomar och vuxna och för nytta och nöje 6 databaser som är tillgängliga via remote access och bibblo.se. 6 databaser gjordes tillgängliga via bibblo.se. Alla databaser med undantag för Genline hade remote access, dvs var åtkomliga hemifrån med hjälp av lånekortet. Släktforskningsdatabasen Genline tillhandahåller inga remote access men används av släktforskare på biblioteken. Införande och instruktioner till personalen. Instruktioner utarbetades och distribuerades till alla kommunbibliotek. En informationssökningshandledning för ovana användare utarbetas. Handledningen utarbetades och fanns tillgängligt på varje bibliotek. Databaserna ska vara kända för länsinvånarna. Våren 2009 genomfördes en länsövergripande kampanj i syfte att skapa kännedom hos norrbottningarna. I slutet av året kunde vi se att databaserna hade 900 användare. Det låga användandet diskuterades vidare av bibliotekscheferna under hösten och baserna bantades ner till fyra inför Läslust och litteratur - produkt-/tjänsteutveckling Vi alla på biblioteken i Norrbotten ska synas och höras och förmedla det unika med litteraturen och därmed förgylla människors vardag. Gemensamma aktiviteter och kampanjer varje år. Under året genomfördes två kampanjer med tillhörande aktiviteter på biblioteken: världsbokveckan i april och barnboksveckan i november. Lyfta fram den norrbottniska litteraturen och de norrbottniska författarna via webbportalen norrbottenslitteratur.se

4 Basen innehåller 77 författare av vilka 8 tillkom 2009; mellan 20 och 30 har omarbetats på ett eller annat sätt. Inspirera barn och ungdomar till ökad läsning och skrivande via sajten barnenspolarbibliotek.se. Publicerade texter inskickade av användare under 2009 Texttyp Antal Dikter 121 Noveller 49 Djursagor 357 Totalt antal texter som bearbetats/publicerats: 575 Totalt antal Teckningar: 655 Ett tiotal noveller och inskickade teckningar, samt ett 20-tal djursagor, har ej publicerats. En del av dem ingår i bearbetade texter. Slutsats: Interaktiviteten ökar starkt där teckningarna är en succé. Tjänsten startade i september Barnens Polarbibliotek har besökare i slutet av år antal besökare uppgick till drygt Anledningen till minskningen är att vi bytte till ett nytt statistiksystem och störningar i insamlandet av fakta uppstod. Utveckla databasen bothnica.se. Bothnica innehåller hänvisningar till litteratur om Norrbotten från 1600-talet till idag. Bothnica Norrbotten har vuxit med poster under 2009 och innehöll vid årsskiftet poster; hela Bothnica innehöll då poster. Fjärrlån depositioner Antal beställningar var 1425, effektuerade Det är en minskning jämfört med föregående. Minskningen är bra då biblioteken själva kan tillhandahålla det efterfrågade materialet.

5 5. Ledarskap, kompetensutveckling Kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte. Chefsgruppen har träffats fyra gånger under året. Utveckling av gemensamma strategier och arbetssätt. Chefsgruppen har beslutat om prioriterade områden för 2010 som ska föra oss till huvudmålet Ett bibliotek Arbetsgrupp arbetar fram plan för kompetensutveckling. Tre chefgrupper började arbete med att ta fram en strategi hur de kan synliggöra olika kompetenser i sina personalstyrkor. Arbetet fortsätter under våren Mångfald jämställdhet Inläsning av lokal litteratur i DAISY-format. Inläsningarna har inte kunnat genomföras pga utbildning av personal inte kunna genomföras förrän januari Meänkieli - verkar för språkets fortlevnad och vidareutveckling genom: Presentation av i princip alla böcker som skrivs på meänkieli på Norrbottenslitteratur.se. Utöka och uppdatera befintligt material på webbsidan. Producera talböcker i Daisy-format av ett antal av de böcker som givits ut på meänkieli. Översättning av den digitala bilderboken Noras pulka till meänkieli. Publicering på barnenspolarbibliotek.se. Lagom till Bok & Bibliotek gav Länsbiblioteket ut katalogen Kirjoja meänkielelä = Böcker på meänkieli, som innehåller presentationer av i princip alla böcker som har publicerats genom åren. 63 titlar presenteras, varav 23 är barnlitteratur, 20 vuxen skönlitteratur och 20 vuxen facklitteratur. Katalogen innehåller också utdrag ur böcker och ett par författarporträtt. Böckerna presenteras också på Inga talböcker i DAISY-format har spelats in. Den digitala bilderboken Noras pulka finns på Barnens Polarbibliotek.

6 Samiska - verkar för språkets fortlevnad och vidareutveckling genom: Presentation av de svenska samiska författarna på Norrbottenslitteratur.se. Översättning av den digitala bilderboken Noras pulka till nordsamiska. Publicering på barnenspolarbibliotek.se Samiska författare presenteras på Noras pulka finns på nordsamiska på Barnens Polarbibliotek. Ansvarsspråk - Länsbiblioteket har ansvar för följande språk: arabiska, finska, ryska och spanska. Urval och inköp av böcker, tidskrifter och andra medier till aktuella målgrupper. Sammanställning och utskick av bokdepositioner på ansvarsspråken samt engelska, franska och tyska till kommunbiblioteken. Under året skickades 91 depositioner till kommunbiblioteken. Bok & Bibliotek 2009 Montern har det stående temat Norrbotten de många språkens län, Västerbotten berättarnas län och syftar till att marknadsföra de båda länen och dessas skriftställare hade montern för Litterär turism i norr 1089 besökare på 33 programpunkter, d v s i snitt 33 personer/programpunkt. Antalet åhörare var ungefär samma som 2008 (1077) trots att vi då hade P O Enquist som lockade 140 besökare bara till sin programpunkt. Dock hade montern 30 programpunkter förra året mot 33 i år och erfarenheten visar att programpunkter är det som lockar folk. Vilka besöker vår monter? Troligen är det mest personer som på ett eller annat sätt har anknytning till våra län, men även andra som specifikt är intresserade av t ex litterär turism. Alla monterprogram finns ju med i mässtidningen som distribueras väldigt brett veckan innan mässan. Isblocket lockade många att stanna till. Totalt var isblocket avtäckt 30 h och om man räknar enligt ovanstående siffra så har 522 personer/h och totalt personer under hela mässan stannat till och rört vid isblocket. Dock är antalet säkert högre eftersom sön em är den lugnaste tiden och det är betydligt fler besökare på fre em och hela lördagen. Uppskattningsvis har ca besökare stannat till vid vår monter för att känna på isblocket. Naturligtvis har långt ifrån alla dessa kommit in i själva montern, men flertalet har i alla fall noterat att montern tillhör Norrbotten och Västerbotten och förhoppningsvis kommer dessa tillbaka nästa år. Totalt besöktes bokmässan i Göteborg av personer vilket innebär att 20% av besökarna stannade till vid vår monter! Montern och Litterär turism i norr uppmärksammades av: Västerbottens Folkblad, Västerbottens-Kuriren, Norrbottens Kuriren, SR Norrbotten, Tidningen Dagen.

7 Vidare intervjuades monterpersonal av: Göteborgs-posten, Svenska Dagbladet, TV4 Norrbotten, Västerbottensnytt Närp-bussen Länsbiblioteket ger kr i bidrag till verksamheten. Samnordisk bokbussverksamhet mellan tre länder, fem kommuner och fyra språk. Bidraget utbetalades. 7. Samverkan Norrbotten Länsbiblioteket samordnar samarbetet kring gemensamma marknadsföringsaktiviteter. Länsbiblioteket samordnade 8 aktiviteter. Arbetsgrupper inom området läslust, marknadsföring, mediesamarbete med mål att fördjupa samverkan och erbjuda bättre biblioteksresurser för användarna. Länsbiblioteket samordnade ovan nämnda arbetsgrupper. Bred förankring av Ett bibliotek 2013 bland bibliotekspersonalen i länet. Konferens i Gällivare. 76 deltagare. Chefsmöten Länsbiblioteket anordnade 4 chefsmöten. Norrland Bothnica Webbsök fortlöpande inläggning av nya poster. Bothnica Norrbotten har vuxit med poster under 2009 och innehöll vid årsskiftet poster; hela Bothnica innehöll då poster. Gemensamt arbetsmöte mellan gymnasiebibliotekarie från Norr- och Västerbotten anordnas. Ett gemensamt möte anordnades i Skellefteå. Antal deltagare 16

8 BIN-möte i syfte att identifiera gemensamma samarbetsområden inför den kommande storregionen. Två möten, Östersund och Härnsösand, anordnades och ett utkast till ett gemensamt dokument arbetades fram. Sverige Projektet Bibliotek24. Två användarundersökningar genomfördes under året. Deltagande i föreningen Sveriges länsbibliotekarier. Länsbibliotekschefen deltog vid fyra sammanräden. Deltagande i Svensk biblioteksförenings arbetsgrupp om statistik. Länsbibliotekschefen deltog i arbetsgruppen och en rapport publicerades. Internationellt Länsbibliotekschefen presenterade marknadsföringsarbetet i Östfold fylke i Norge. God hälsa Möte med Norrbottensförfattare ett projekt för ökade kontakter mellan hörselskadade i Norrbotten och biblioteken/litteraturen: - Etablera och utveckla nätverk och kontakter mellan målgruppen, biblioteken och författare och andra kulturproducenter Stimulera och stödja målgruppens intresse för att trots sitt funktionshinder aktivt ta del av kulturutbudet Påverka kommuner och andra aktörer att tillhandahålla lokaler och hörmiljöer som underlättar för personer med hörselskador att ta del av det löpande kulturutbudet Öka målgruppens intresse för litteratur Ge målgruppen ökad medvetenhet, nya kunskaper och stimulans för den personliga utvecklingen Projektet genomförde 17 författarbesök i 13 kommuner, upp emot 400 har besökt arrangemangen. Projektet har förlängts till och med mars 2010 och en utförlig rapport kommer att skapas.

9 Stark ekonomi Ekonomi i balans. Bokslut Bokslut Konto ** Inköp av inventarier 38,0 25,8 45** Konsulttjänster 1 315, , ** Löner 1 072, , PO-pålägg 448,9 516,3 55** Traktamenten, kostnadsersättningar 16,4 46,6 58** Kurser, konferenser, personalsociala 101,7 121,4 kostnader 60** Lokalhyror, städning 117,7 114,5 61** Hyra av inventarier, bilar 104,1 29,4 64** Böcker, video, div material 375,0 307,1 65** Kontorsmaterial, trycksaker 74,8 42,4 67** Databehandling, databaser, div fr. tjänster 453,8 555, Telefon, fax 10,4 10, Postkostnader 7,5 36, Transporter 43,2 29,8 705* Hotell, resor 32,1 11,1 71** Representation 11,4 7,8 7221/72 Annonser/Marknadsföring 108,4 136, * Avgifter 14,8 23,1 Övrigt 2,2 6,0 TOTALT 4 348, ,1 Överskottet för 2009 blev 265 tkr. Av överskottet är 100tkr inbokade i projektet Möte med Norrbottensförfattare som ska avslutas våren 2010.

VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VÅR BERÄTTELSE 2008 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK Ett framgångsrikt 2008 Länsbiblioteket i siffror Genom våra webbplatser Barnens Polarbibliotek, Norrbottenslitteratur.se och bibblo.se når vi årligen ca 200

Läs mer

V E R K S A M H E T S P L A N 2 0 0 8 N O R R B O T T E N S L Ä N S B I B L I O T E K www.norrbottenslansbibliotek.nu 1. Våra utgångspunkter 1.1 Vår vision Norrbottens länsbibliotek vill tillsammans med

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

Planeringsmall för samarbetsprojekt/maracaskampanjer

Planeringsmall för samarbetsprojekt/maracaskampanjer Planeringsmall för samarbetsprojekt/maracaskampanjer Namn på kampanjen: Barnboksveckor 2011 Tema: I fantasins värld, sagor och fantasy Målgrupp: Barn 0-12 år Fokus: Upplevelsen alla medier är tillåtna!

Läs mer

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Innehåll: 1. Bibliotekssamarbetet i Norrbotten 2. Nationella och regionala styrdokument 3. Mediesamarbete i Norrbotten 4. Riktlinjer för

Läs mer

Externa nyttoeffekter

Externa nyttoeffekter Projektmålen 1. gemensamt bibliotekssystem 2. gemensam katalog 3. gemensamma transporter 4. gemensamt bibliotekskort 5. gemensam portal bibblo.se 6. gemensam kommunikation Externa nyttoeffekter ökat nyttjande

Läs mer

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012 26 september 2012 Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 Inledning Syfte Det är en demokratisk rättighet att den enskilde individen, var man än bor i landet och vilket format man än behöver, ska ha tillgång

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1 (5) Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1. Statusläge - upphandling av bibliotekssytem försenad pga arbete förfrågningsunderlaget, annonsering bestämd till den 14 november.

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Kampanjplan för Barnboksveckor 2015

Kampanjplan för Barnboksveckor 2015 Kampanjplan 1 (5) Kampanjens namn: Barnboksveckor 2015 Upprättad av: Planeringsgruppen Datum: 2015-04-29 Uppdaterad (datum): 2015-05-11 Kampanjplan för Barnboksveckor 2015 1. Bakgrund och syfte Biblioteken

Läs mer

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet DIGITAL 2015-16 Förstudieansökan Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet 1. Bakgrund Den här ansökan har sin bakgrund i Länsbiblioteket i Västerbottens ständiga strävan att

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan Aktivitetsplan ökad mediesamverkan 2017-2019 1 Stärka nätverkande och etablera ett regionalt medienätverk som möjliggör erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling samt är ett stöd i det lokala mediestrategiska

Läs mer

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 Bakgrund! Bibliotekens tjänster på nätet www.ostgotabibliotek.se Biblioteket hemifrån Sök i bibliotekens kataloger Låna om och beställ Ladda ner e-böcker Lyssna

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster

14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster 14 kommuner ¼ av Sverige Folkbiblioteken: 38 bibliotek 7 bokbussar 2 webbtjänster Varför marknadsföring? Nätverksarbete med bibliotekscheferna 2005: Vilken är den viktigaste utvecklingsfrågan för biblioteket?

Läs mer

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 VISION Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Internationella biblioteket 2015 Denna VP gäller Internationella biblioteket i rollen som lånecentral och nationellt kompetenscenter för folk- och skolbibliotek när

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

INKÖPSPOLICY. vid SUNDSVALLS STADSBIBLIOTEK

INKÖPSPOLICY. vid SUNDSVALLS STADSBIBLIOTEK Kultur & Fritid Sundsvalls stadsbibliotek Kerstin Sjöström 2006-12-06 INKÖPSPOLICY vid SUNDSVALLS STADSBIBLIOTEK Mål och riktlinjer 2 Urvalsprinciper 3 Sid. 2 MÅL OCH RIKTLINJER Biblioteket skall värna

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Ansökan för samverkansprojektet "Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum"

Ansökan för samverkansprojektet Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum Ansökan för samverkansprojektet "Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum" (En politik för tillväxt och livskraft i hela landet 2001/2002:4) Alla offentliga bibliotek i Värmland kan samverka Länsbiblioteket

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 RESURSCENTURM FÖR LITTERATUR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 RESURSCENTURM FÖR LITTERATUR VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 RESURSCENTURM FÖR LITTERATUR INLEDNING Resurscentrum för litteratur startades av Region Norrbotten i augusti 2015. Syftet med Resurscentrum för litteratur är att lyfta litteraturen

Läs mer

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Roller, ansvar och mediesamarbete - 2016 2015-12-18 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Styrdokument och riktlinjer... 2 2.1 Nationella styrdokument... 2 2.2 Regionala

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (6) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (6) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi PROJEKTDIREKTIV 1 (6) Projektnamn: Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. Delprojekt: kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi är ett av 6 delprojekt i det

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Dokumentansvarig Jon-Isac Svanefjord, skolbibliotekarie Ålidhem och Tomtebo Godkänd av Carina Axroth, biträdande för- och grundskolechef Skolområde Öst Version 1 Dokumentdatum

Läs mer

Mötesanteckningar från Maracas-möte den 5 november 2009 i Boden.

Mötesanteckningar från Maracas-möte den 5 november 2009 i Boden. Mötesanteckningar från Maracas-möte den 5 november 2009 i Boden. Närvarande: Bo Alsterberg, Erik Sieurin, Gun Hellander, Karin Wikström, Britt-Lis Holmström, Ulrika Blomkvist, Anneli Nilsson, Kristian

Läs mer

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem E-böcker, e-ljudböcker och e-film Om digitala medier och hur man använder dem Vad är e-medier? E-bok en digitalt textfil E-ljudbok en digital ljudfil E-film strömmad film Digitala tidningar och tidskrifter

Läs mer

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken

Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Insatser för digital delaktighet på folkbiblioteken Av Ida Norberg Hela rapporten kan hämtas här, PDF Något om förutsättningarna inför rapportskrivandet: Byte av författare Tidsperspektivet Digital delaktighet:

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik!

Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik! Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik! Sjukhusbiblioteksstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik enligt lagen och förordningen om den officiella statistiken som uppdaterades

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Chefsmöte 16-17 september 2009

Chefsmöte 16-17 september 2009 Chefsmöte 16-17 september 2009 Närvarande: Bo Alsterberg, Kristina Grubbström (16/9), Jan-Olof Frank, Liselott Lagnestig, Marita Mattsson Barsk, Kristina Holmgren, Irene Wallin, Ing-Marie Engman Suup,

Läs mer

Utvecklings-/arbetsgruppen får fortsatt uppdrag att arbeta med äganderätten och organisationen omkring Bibblo.se.

Utvecklings-/arbetsgruppen får fortsatt uppdrag att arbeta med äganderätten och organisationen omkring Bibblo.se. Minnesanteckningar från bibliotekschesfmötet 27-28 maj 2010 Plats: Quality hotel Tid: Dag 1 10:00-16:00 Dag 2 08:30-14:00 Val av justerare: Jan-Olof Frank, Boden Ärenden: Nr 1 KB:s samordningsuppdrag-

Läs mer

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011

Statistik för Vimmerby bibliotek 2011 Statistik för Vimmerby bibliotek 211 Sammanställt av: Jakob Nylin Nilsson, IT- och Studiebibliotekarie Innehåll Utlån... 1 Något om vad som lånas... 3 Målgrupper och litterära kategorier... 4 Fjärrlån...

Läs mer

Mediepolicy

Mediepolicy PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Mediepolicy 2016 2018. Örebro stadsbibliotek Örebro kommun 2016-09-21 Km 235/2016 orebro.se 2 MEDIEPOLICY 2016-2018 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd

Läs mer

Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016

Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016 Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016 En strategisk plan med inriktning på att utöka användarnas tillgång till och användning av TPB:s taktila produkter och tjänster Innehåll 1. Uppdrag och

Läs mer

Medieplan för biblioteken i Uddevalla

Medieplan för biblioteken i Uddevalla Medieplan för biblioteken i Uddevalla 2018-2019 Inledning Medieplanen för Uddevallas bibliotek huvudbibliotek och två närbibliotek- är framtagen för att vara ett stöd i planeringen och det strategiska

Läs mer

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn.

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. PROJEKDIREKTIV 1 (7) Projektnamn: Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. Delprojekt: transport av medier Planen för transport av medier är ett av sex delprojekt

Läs mer

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35 Datum Sida 2016-01-20 1 (5) Biblioteksplan för Sunne kommun 2016-2019 KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 35 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Norrbottens länsbibliotek, Detlef Barkanowitz

Norrbottens länsbibliotek, Detlef Barkanowitz PROJEKTPLAN 1 (6) Projektnamn: Kommunerna och Barnens Polarbibliotek (Polarbibblo) KomPo Del av det treåriga projektet Barnen, folkbiblioteken och de digitala bibliotekstjänsterna i lässtimulerande arbete.

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (8) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (8) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi PROJEKTDIREKTIV 1 (8) Projektnamn: Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. Delprojekt: bibblo.se bibblo.se är ett av 6 delprojekt i det övergripande projektet Ett

Läs mer

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Birgitta Winlöf 2005-12-21 023-837 38 Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Projektets övergripande syften har varit: Förbättra bibliotekens möjligheter att bidra till den regionala viljan att

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Biblioteken i Norrbotten

Biblioteken i Norrbotten Biblioteken i Norrbotten Varumärken Varumärkets två aspekter Trademark den juridiska aspekten - registrerade varumärket Brand Den emotionella aspekten - finns enbart i människors medvetande och återspeglar

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PLAN FÖR BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I PAJALA KOMMUN Biblioteken är en grundläggande del av samhällets kulturella infrastruktur, till främjande av intresse för läsning

Läs mer

Aktuell statistik om E-böcker

Aktuell statistik om E-böcker Aktuell statistik om E-böcker sammanställd av Ulrika Facht, Nordicom Tabeller och figurer Sidan Figur 1 Bokläsning/boklyssning i befolkningen 9 79 år en genomsnittlig dag 211 (procent) 2 Tabell 1 Bokläsning/boklyssning

Läs mer

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi

Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Tillgängliga medier och språklig mångfald Om talböcker på olika språk, urval och strategi Junko Söderman, Urval Förordning (2010:769) med instruktion för Myndigheten för tillgängliga medier Myndigheten

Läs mer

Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1. Ett samhälle där alla medier är tillgängliga

Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1. Ett samhälle där alla medier är tillgängliga 2017-05-11 Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1 MTM:s vision Ett samhälle där alla medier är tillgängliga 2017-05-11 Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 2 1 MTM ger personer tillgång

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Pappersenkät, support, definitioner och tips du på

Pappersenkät, support, definitioner och tips du på Välkommen till 2011 års sjukhusbiblioteksstatistik! Sjukhusbiblioteksstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik enligt lagen om den officiella statistiken SFS 2001:99 och SFS 2001:100, produktkod

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014

Från Kompobib2020 till Komposten. Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Från Kompobib2020 till Komposten Biblioteken som lärande organisationer Peter Alsbjer, Länsbiblioteket i Örebro län Gävle 5 februari 2014 Biblioteken som lärande organisationer 2014-02-07 1 Kompobib2020

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018 Kvalitetsredovisning Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se Innehållsförteckning Identifierade utvecklingsområden

Läs mer

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information Länsbibliotek Östergötland Verksamhetsplan 2003 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Innehåll 1. Prioriterade grupper 2. Barns och ungas rätt till yttrandefrihet a) Barnens Polarbibliotek (BP) b) Aktiviteter under året riktade till

Innehåll 1. Prioriterade grupper 2. Barns och ungas rätt till yttrandefrihet a) Barnens Polarbibliotek (BP) b) Aktiviteter under året riktade till V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E 2 0 0 7 Innehåll 1. Prioriterade grupper 2. Barns och ungas rätt till yttrandefrihet a) Barnens Polarbibliotek (BP) b) Aktiviteter under året riktade till barn

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Enkät 2011 - Umeåregionen

Enkät 2011 - Umeåregionen Enkät 2011 - Umeåregionen Jag är A. Man 26 26,3 B. Kvinna 73 73,7 Min ålder A. yngre än 25 år 18 18,2 B. 26-45 år 42 42,4 C. 46-65 år 24 24,2 D. äldre än 65 15 15,2 Tid för mitt besök A. 8-13 20 20,2 B.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2005 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK

VERKSAMHETSPLAN 2005 NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK VERKSAMHETSPLAN 2005 för NORRBOTTENS LÄNSBIBLIOTEK www.norrbottenslansbibliotek.nu INNEHÅLL 1. FÖRUTSÄTTNINGAR s. 3 1.1 Olika intressenter 1.2 Landstingets kulturpolitiska mål 1.3 Länsbibliotekets statliga

Läs mer

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013 Värmdö sammanställning biblioteksundersökning 2013 1 Innehåll Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att det är rimligt att ställa Biblioteket har bra öppettider Det är lätt att hitta det jag söker

Läs mer

Norrbottens länsbibliotek

Norrbottens länsbibliotek 2006 2006 2006 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 2006 2006 Norrbottens länsbibliotek www.norrbottenslansbibliotek.nu 2006 2006 2006 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 2006 2006 Innehåll 1. Prioriterade grupper... 3 2.

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Bakgrund Sedan augusti 2012 är Ljungsbroskolans bibliotek ett så kallat fokusbibliotek. Detta innebär att under två år får skolan centrala pengar för inventarier,

Läs mer

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar:

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar: Hej! Tack för att du lämnar 2013 års uppgifter om kommunens folkbibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten,

Läs mer

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till

Läs mer

Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018

Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018 Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SYFTE OCH UPPDRAG... 1 BIBLIOTEKEN I FILIPSTAD... 2 Verksamheten idag... 3 BIBLIOTEK VÄRMLAND... 5 PRIORITERADE OMRÅDEN... 6 Barn och

Läs mer

Sammanfattning av uppföljningsrapporter från delprojekten 27 april

Sammanfattning av uppföljningsrapporter från delprojekten 27 april 1 (7) Sammanfattning av uppföljningsrapporter från delprojekten 27 april 1. Statusläge 1. Upphandling/Implementeringsgruppen -Ett inledande möte hölls med Bibliotekscentrum 28 mars. Tidplan för testuttag,

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2015 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen av Libris

Läs mer

Medieplan för Motala Bibliotek 2015-2018

Medieplan för Motala Bibliotek 2015-2018 Medieplan för Motala Bibliotek 2015-2018 1 Innehåll Inledning och syfte... 3 Omvärldsbevakning... 3 Organisation... 4 Prioriterade grupper... 4 Medieinköp och urval... 5 Skönlitteratur... 5 Facklitteratur...

Läs mer

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan inklusive handlingsplan för skolbiblioteket Övertorneå Kommun 2019-2021 Barn- och utbildningsnämnden Antagen av Kommunfullmäktige 2019- 1 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 2 2. Övertorneå kommuns

Läs mer

Biblioteksplan för Nordmalings kommun

Biblioteksplan för Nordmalings kommun Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2018 2020 Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kulturchef Dokumentet gäller till och med 2018-2020 Diarienummer 2017-475-012 Uppföljning och tidplan Fastställt

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping 2 Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Varför talboksplan?..

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Söderlund, Länsbiblioteket i Örebro län

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Söderlund, Länsbiblioteket i Örebro län MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Helena Söderlund, Länsbiblioteket i Örebro län Resursbibliotek för döva I Örebro pågår sedan oktober 2001 projektet Resursbibliotek för döva. Initiativtagare

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Strategi för biblioteksverksamheten

Strategi för biblioteksverksamheten Datum Strategi för biblioteksverksamheten Dokumentnamn: Strategi för biblioteksverksamheten Dokumentägare: Avdelningschef, Kultur- och fritidsavdelningen Ersätter dokument: Biblioteksplan 2009-2012, förlängd

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN

PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN PLAN FÖR BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I PAJALA KOMMUN Biblioteken är en grundläggande del av samhällets kulturella infrastruktur, till främjande av intresse för läsning

Läs mer