Implementeringen av fysisk aktivitet på recept inom hälso- och sjukvården (Charlotte Sinclair)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Implementeringen av fysisk aktivitet på recept inom hälso- och sjukvården (Charlotte Sinclair)"

Transkript

1 Implementeringen av fysisk aktivitet på recept inom hälso- och sjukvården (Charlotte Sinclair) Förebyggande och hälsobefrämjande arbete bör enligt prioriteringsutredningens riktlinjer prioriteras högre än annan vård inom hälso- och sjukvården (1). I samband med regeringsprojekt 2001 Sätt Sverige i rörelse som inriktades på olika arenor och däribland hälso- och sjukvården, utarbetades mål att öka kunskapen för de preventiva effekterna av fysisk aktivitet hos personelen för att sen omsätta dessa i verksamheten. Detta resulterade i bl a Fysisk aktivitet på recept, riktlinjer i FYSS och FaR-utbildning till förskrivare (1,2,3,4). Fysisk aktivitet på recept innebär att förskrivaren skriftligen ordinerar fysisk aktivitet istället för eller som komplement till läkemedel eller annan behandling. Receptet kan innebära allt från skriftliga råd som patienten sen omsätter i egen regi, till en mer omfattande helhetslösning där förskrivaren hänvisar till en friskvårdsaktör. Hälso och sjukvården kan alltså samarbeta med andra organisationer som te x idrottsorganisationer eller gymverksamhet där det finns FaR-utbildade aktörer. Vissa apotek har även FaR-utbildad personal. Far- aktörerna kan patienter med redan erhållt recept ta kontakt med för ytterligare råd och stöd i hur de kan lägga upp sin fysiska aktivitet. (1,3) Att främja fysisk aktivitet innebär både att främja planerad motion men också att främja fysisk aktivitet som en del av patientens vardagssysslor (1). Vi kan idag konstatera att ca hälften av alla vuxna i Sverige inte når rekommendationen för fysisk aktivitet (1,3). Fysisk aktivitet är ett beteende som påverkas av en lång rad andra faktorer än individuell utan samverkar med hela samhället. Hälsofrämjande arbete blir på så sätt ett komplext arbete där det krävs pusselbitar från flera områden. Hälso och sjukvården är således bara en av arenorna för att nå fram med insatserna. Fördelen med att arbeta med fysisk aktivitet inom hälso och sjukvården är att patienterna kommer till oss i samband med andra problem. Vi har ofta möjlighet att nå patienter som för andra delar av samhället är svåra att nå. Hälso och sjukvården har också en hög trovärdighet hos patienterna vilket borde ge en stora fördelar i compliance (1).

2 En annan fördel i hälso och sjukvården är att det finns möjlighet till personliga möten med uppföjningar och individuella tester. Enbart informationen om hälsovinsterna av fysisk aktivitet räcker inte för att påverka patientens motionsvanor. Att öka sin fysiska aktivitet är en beteendeförändring som ofta sker långsamt och det är därför viktigt att ha kunskap om vilka strategier som fungerar och framför allt på lång sikt. Teoretiska modeller för beteendeförändring används ofta i hälsofrämjande arebte och de vanligaste modellerna är transteoretiska, socialkognitiva och motiverande samtal. Inom hälso och sjukvården har motiverande samtal relativt god evidens för att öka fysisk aktivitet och främja andra goda levnadsvanor. Motiverande samtal är en samtalsteknink som bygger på empati från vägledaren, att stödja klientens selfefficacy (tilltro till sin egen förmåga), att uppmuntra klienten att omvärdera sin situation och inte tvinga fram en förändring. Förhållandet mellan hälsovägledaren och patienten har dock visat sig förklara ca 40 % av utfallet, oavsett samtalsmodell. Patientcentrering och empatisk förmåga verkar vara de mest betydelsefulla terapeutegenskaperna (1). Vilka mer faktorer har då visat sig påverka patientens fysiska aktivitet? Inre motivation, förmågan att hantera hinder och försvårande omständigheter, self- efficacy, välbehag och njutning av att röra på sig samt förväntade fördelar med att röra på sig och då inte om medicinska effekter (1,5) utan snarare med vardagliga vinster som t ex att orka leka med sina barn, har visat sig ha ett positivt samband med fysisk aktivitet. Gruppaktiviteter verkar särskilt positivt för äldre. Även upplevd kontroll över sin motion, kostvanor, tidigare fysisk aktiv som sen tonåring eller vuxen samt om patienen tidigare gjort ett försök till förändring (1). Av dagens forskning kan man således dra slutsatsen att informationen i det personliga mötet bör riktas åt andra positiva effekter av fysisk aktivitet än hälsovinsterna (5) men också att man inte bara fokuserar på fördelarna utan även medvetandegör eventuella hinder som kan dyka upp och hur man isfåfall hanterar dem. Vad krävs för uppoffringar och hur kan man kompromissa? Hur överlyser vinsterna uppoffringarna? Self- efficacy tillgodoses t ex i samtalstekniken motiverande samtal där teraeputen egentligen bara har en guidande roll för att patientens ska få egen insikt och ta egna beslut. Goda

3 kostvanor verkar ge synergieffekt på motionsvanorna och därför kanske man ska väva in även andra levnadsvanor i samtalet. Upplevd kontroll på sina motionsvanor skulle man kanske kunna tillgodose med en aktivitetsdagbok. Att njutning och välbehag av motionen ökar risken för att lyckas innebär troligtvis att aktiviteten inte bara måste anpassas till individens behov utan även preferenser (1). På tal om att försöka tillgodose patientens preferenser och möjligheten att göra aktiviteterna mer attraktiva i syfte att öka motionsvanorna, kommer vi in på en enligt mig mycket intressant aspekt i hälsofrämjande arbete, nämligen social marketing. Social marketing är kort och gott marknadsföring för att nå viktiga samhällsmål dvs hur vi säljer in exempelvis fysisk aktivitet. Här är begreppen rätt produkt, rätt pris, rätt ställe, rätt tidpunkt samt promotion ( att sälja in produkten genom att göra dem medvetna om produkten och deras positiva effekter) i fokus (1). Begrepp som är självklara inom marknadsföring och försäljning för att nå bra resultat men aldrig nämns inom hälso och sjukvården. Hur kan man på bästa sätt ta lärdom av försäljningstekniker utan att tappa den patientcentrerad terapeutrollen? Effekten av den fysiska aktiviteten eller som man inom marknasföringen skulle säga - resultatet jämfört med liknande produkt, kan kanske ses som den mest centrala även om jakten på att nå den bästa effekten inte får överskymma anpassningen till individen då den bästa träningen i slutändan självklart är den som blir av (1). Rekommendationerna som finns i FYSS innehåller både vardagalternativ för fysisk aktivitet samt planerad motion. Vardagsalternativet har visat sig lättare att upprätthålla på lång sikt och vara mer samhällsekonomiskt men har kritiserats för att det i många fall innebär lågintensiv till måttlig aktivitet och att man missar både konditionshöjande och styrkeökande träning, framför allt för personer som inte har en stillasittande livsstil (1). Hälsovinsterna brukar beskrivas utifrån den totala energiförbrukningen och blir på så sätt en produkt av intensitet, duration och frekvens, d vs dos-respondsambandet. Dock ökar hälsovinsterna enbart upp till en viss nivå (1,6).

4 Mer och mer forskning börjar dock intressera sig för den optimala dosen och vilka typer av träning som ger mest hälsovinster. En prospektiv studie av Tanasescu et al. har undersökt skillnaden på kardiovaskulära effekter beroende på träningstyp, träningsintensitet och frekvens. Studien gjordes under 12 år och innehåll strax över män. Författarna tittade på effekterna av 30 minuters stryketräning eller mer/v, 60 min rodd/v, raska promenader 30 min/dag och löpning 60 min/v. Den kardiovaskulära sjukdomsrisken minskade av alla aktiviteter, med 23% hos de som styrketränade, 18 % hos de som promenerade, 42 % hos de som sprang. Risken minskade med ökad intensitet, oberoende av den totala energiförbrukningen, vid alla aktiviteter. Slutsatsen blev bl a att styrketräning mer effektivt recucerade de kardiovaskulära sjukdomsriskerna än promenader trots betydligt lägre frekvens och mängd av styrketräningen. Författarna ifrågasätter promenaders betydelse och föreslår mer forskning vad gäller styrketräning. Några svagheter med studien är väl att den bara innehåller män och att studien bygger på patientens självuppskattande aktivitet (7). Det finns evidens för att vårdpersonal i primärvården, genom korta tidsmässiga insatser som att indentifiera otillräcklig fysisk aktivitet och ge råd om att vara aktiva minst 30 min/dag, kan öka patienternas fysiska aktivitet. Forskning har även visat att andra yrkesgrupper än läkare effektivt kan främja fysisk aktivitet. Det har även visat sig att rådgivning på vårdcentral, leder till en ökning på procent av den fysiska aktiviteten i sex månader framåt. Upprepade kontakttillfällen samt kompletterande rådgivning tex fysisk aktivitet på recept, dagbok, informationsbroschyr eller stegräknare, ökar aktivitetesnivån ytterligare (8). Anledningen till att receptet görs skriftligt och inte bara muntligt är att ett flertal studier visat på bättre resultat vid skriftliga recept (1,3). Men trots att policyn för ökad fysisk aktivitet har stärkts i de flesta landsting så är detta arbetet inte på långa vägar implementerat. De flesta landsting har infört riktlinjer för fysisk aktivitet på recept men de senaste åren har antalet utskrivna recept varit extremt lågt. T ex skrevs det år 2009 i genomsnitt endast ut 918 recept per landsting (1).

5 Vad är det då som gör att det hälsofrämjande arbetet för fysisk aktivitet inte är implementerat i hälso och sjukvården? Forskningen på detta är ganska tydlig att det krävs mer policy och riktlinjer. Precis som andra hälsobefrämjande arbete kännetecknas det av brist på resurser och snarare som en sidoverksamhet till resten av verksamneheten. Internationella studier har undersökt hinder för vårdpersonalen att bedriva hälsofrämjande arbete och bl a funnit tidsbrist till uppgiften, saknad av riktlinjer och ett tydligt uppdrag från arbetsgivaren men även personliga hinder som t ex okunskap om vad som gäller för olika sjukdomar, låg tilltro till sin egen hälsofrämjande förmåga, att de känner sig som dåliga förebilder men också att de upplever moraliska hinder för att lägga sig i patientens motionsvanor. Låg tilltro till sin egen hälsofrämjande förmåga samt att vårdpersonalen inte själv är fysisk aktiv och värdesätter det, minskar vårdpersonalens benägenheten att bedriva hälsofrämjande arbete (3). Som sjukgymnast inom landstinget ser jag personligen tidsbristen både hos hälsovägledaren och den högre ledningen som en starkt bidragande orsak. Även om riktlinjerna skulle kunna bli tydligare och mer lättillgängliga krävs så mycket mer än minutrar över till att läsa och ta del av dessa. Förtydligande från ledningen, möjligheter att få svar på frågor som dyker upp längs vägen samt diskussionsforum för hälsovägledarna emellan är bara några av de möjligheter som idag saknas. När väl det hälsofrämjande arbetet är implementerat skulle en segmentering kunna ske för att ringa in målgrupper. Vilka ska vi prioritera för att få så bra effekt som möjligt? Ska vi prioritera att nå stora förändringar hos den mindre delen av befolkningen med hög risk? Och/eller små förändringar hos många med låg risk? Även om ansvaret ligger på flera plan i samhället, vilka patienter är hälso- och sjukvårdens ansvar? Referenser 1. Faskunger J. Fysisk aktivitet och folkhälsa. Lund: Studentlitteratur: 2013.

6 2. Fysisk aktivitet och folkhälsa. L Schäfer Elinder och J Faskunger. 2006, Stockholm. 3. FaR Individanpassad skriftlig ordination av fysisk aktivitet på recept. Statens Folhälsoinstitut Tillgänglig pagefiles/12720/r far-individanpassad-skriftlig-ordination-av-fysiskaktivitet.pdf 4. Yrkesföreningar för fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehanlding. Tillgänglig på 5. Hillsdon M et al. Advising People to Take More Exercise is Ineffective: A Randomized Controlled Trial of Physical Activity Promotion in Primary Care. Int J Epdemiol, 2002;31(4): Leijon M & Ståhle A (2007). Fysisk aktivitet på recept ett verktyg för förbättrad folkhälsa. Fysioterapi nr. 5, s Tanasescu et al. Exercise type and intensity in relation to coronary heart disease in men. The Journal of the American Medical Association. 2002;288(16): SBU- Statens beredning för medicins utvärdering, Metoder för att främja fysisk aktivitet en systematisk litteraturöversikt. 2007: Stockholm

FaR - Fysisk aktivitet på recept. Människans utveckling Är det möjligt...? Det vet väl alla att det är nyttigt att röra på sig.!??

FaR - Fysisk aktivitet på recept. Människans utveckling Är det möjligt...? Det vet väl alla att det är nyttigt att röra på sig.!?? Prevnut 15 maj 2009 FaR - Fysisk aktivitet på recept FaR - Fysisk aktivitet på recept Ing-Mari Dohrn MSc, leg sjukgymnast vetenskaplig bakgrund rekommendationer praktisk tillämpning Människans utveckling

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Varför r skall vi arbeta med fysisk aktivitet/ FaR och andra levnadsvanor? Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast Medicinska, hälsoskäl

Läs mer

Matti Leijon YFA. Yrkesföreningarna för fysisk aktivitet

Matti Leijon YFA. Yrkesföreningarna för fysisk aktivitet Matti Leijon YFA Yrkesföreningarna för fysisk aktivitet Del 1 Fysisk aktivitet är viktigt för hälsan! Det finns god evidens i den vetenskapliga litteraturen om sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa

Läs mer

regiongavleborg.se Källa: Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2018

regiongavleborg.se Källa: Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2018 Vuxna med särskild risk med otillräcklig fysisk aktivitet Erbjuda rådgivande samtal (prioritet 2) Erbjuda rådgivande samtal med tillägg av skriftlig ordination av fysisk aktivitet (prioritet 2) Erbjuda

Läs mer

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Vad är fysisk aktivitet? All typ av kroppsrörelse som ger en energiomsättning fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast FaR-teamet HSN 5 Göteborg c/v All typ av

Läs mer

Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex.

Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex. Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex. FaR, kan vi som hälso- och sjukvårdspersonal ge många människor bättre

Läs mer

Rörelse är bästa pillret. Hans Lingfors Distriktsläkare, MD Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet, Jönköping

Rörelse är bästa pillret. Hans Lingfors Distriktsläkare, MD Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet, Jönköping Rörelse är bästa pillret Hans Lingfors Distriktsläkare, MD Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet, Jönköping Rörelse har effekt på: Symtom och upplevd hälsa Biologiska riskmarkörer Sjukdom och död www.fyss.se

Läs mer

Rapport 2011-06-01: Att skapa ett underlag för hur sjukgymnaster kan arbeta med FYSS/ FaR. Länsövergripande för Samrehab och HRK.

Rapport 2011-06-01: Att skapa ett underlag för hur sjukgymnaster kan arbeta med FYSS/ FaR. Länsövergripande för Samrehab och HRK. 1 2011-10-01 Rapport 2011-06-01: Att skapa ett underlag för hur sjukgymnaster kan arbeta med FYSS/ FaR. Länsövergripande för Samrehab och HRK. Arbetsgrupp: Fanny Ek sjukgymnast, Västervik. Johnny Wiksten

Läs mer

Folkhälsoplanerarnas bevakningsområden Landstinget Västernorrland. Barbro Forslin och Iwona Jacobsson Luleå den 12 november 2008

Folkhälsoplanerarnas bevakningsområden Landstinget Västernorrland. Barbro Forslin och Iwona Jacobsson Luleå den 12 november 2008 Folkhälsoplanerarnas bevakningsområden Landstinget Västernorrland Barbro Forslin och Iwona Jacobsson Luleå den 12 november 2008 Folkhälsoplanerarnas geografiska områden Folkhälsoplanerare Peter Möllersvärd

Läs mer

Fysisk aktivitet i psykiatrin?

Fysisk aktivitet i psykiatrin? Stockholm 081010 Fysisk aktivitet i psykiatrin? Jill Taube FaR i Stockholms Läns L Landsting Centrum för f r allmänmedicin, Stockholms Läns L Landsting och Karolinska Institutet FaR i SLL Jill Taube Ing-Mari

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept Karlskoga lasarett. Föreläsare: Monika Randén Sjukgymnast och FaR-koordinator 2012-10-11-12

Fysisk aktivitet på Recept Karlskoga lasarett. Föreläsare: Monika Randén Sjukgymnast och FaR-koordinator 2012-10-11-12 Fysisk aktivitet på Recept Karlskoga lasarett Föreläsare: Monika Randén Sjukgymnast och FaR-koordinator 2012-10-11-12 Implementering av fysisk aktivitet på recept hösten 2006 Uppföljning av ordination?

Läs mer

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna Regionala Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Regionala Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Terapigrupp Fysisk Aktivitet Mats Börjesson professor, ordförande Anders Mellén klinisk farmakolog

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept stöd för hälsosamt åldrande

Fysisk aktivitet på recept stöd för hälsosamt åldrande Fysisk aktivitet på recept stöd för hälsosamt åldrande Leg.sjukgymnast,MSc, doktorand Centrum för Allmänmedicin Karolinska Instiutet Ökad fysisk aktivitet efter 50 lönar sig! 2 205 50-åriga män, följdes

Läs mer

Beteendeförändring att hjälpa patienter med livsstilsfrågor

Beteendeförändring att hjälpa patienter med livsstilsfrågor Beteendeförändring att hjälpa patienter med livsstilsfrågor 7 november 2013 Stockholm FaRs dag Johan Faskunger Fil dr Fysisk aktivitet & hälsovetenskap Konsult ProActivity AB Dimensioner av att uppmuntra

Läs mer

Rekommendationer för Fysisk aktivitet på recept FaR till barn och ungdomar i SLL

Rekommendationer för Fysisk aktivitet på recept FaR till barn och ungdomar i SLL Rekommendationer för Fysisk aktivitet på recept FaR till barn och ungdomar i SLL Ing-Mari Dohrn och Ann Hafström Bakgrund I Stockholms läns landsting finns sedan 1 januari 2007 riktlinjer för Fysisk aktivitet

Läs mer

Fysisk aktivitet soffpotatis eller hurtbulle?

Fysisk aktivitet soffpotatis eller hurtbulle? Fysisk aktivitet soffpotatis eller hurtbulle? Eva Eurenius Hälsoutvecklare & Med dr i sjukgymnastik Cecilia Edström Hälsoutvecklare & sjukgymnast FoUU-staben, VLL Västerbottens läns landstings vision är

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till Friskvården i Värmland under 2016 All legitimerad personal verksam inom hälso- och sjukvården i Värmland

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept en underutnyttjad resurs

Fysisk aktivitet på recept en underutnyttjad resurs klinik & vetenskap originalstudie Fysisk aktivitet på recept en underutnyttjad resurs Stora variationer mellan landstingen, visar statistik över förskrivningen Lena V Kallings, med dr, lektor, Gymnastik-

Läs mer

Främja fysisk aktivitet hos barn och ungdomar. Åse Blomqvist & Anna Orwallius sjukgymnaster FaR-teamet

Främja fysisk aktivitet hos barn och ungdomar. Åse Blomqvist & Anna Orwallius sjukgymnaster FaR-teamet Främja fysisk aktivitet hos barn och ungdomar Åse Blomqvist & Anna Orwallius sjukgymnaster FaR-teamet Normalt beteende i en onormal miljö? Fysisk aktivitet vid behandling av övervikt och fetma Kost Beteendeförändring

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast Varför r skall vi arbeta med fysisk aktivitet/ FaR och andra levnadsvanor? Medicinska, hälsoskäl

Läs mer

Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre 21 LS

Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre 21 LS Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre 21 LS 2017-0913 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-10 LS 2017-0913 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning LUFT-konferensen, Eskilstuna 14 september 2017 Anne Leppänen Doktorand, projektkoordinator Institutionen för lärande,

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept. som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept. som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Let's Make our Day Harder Varför skall vi arbeta med fysisk aktivitet / FaR och andra levnadsvanor? Medicinska, hälsoskäl Välfärdsjukdomarna

Läs mer

Hur kan hälso-och sjukvården främja fysisk aktivitet hos barn och unga? Åse Blomqvist, Anna Orwallius Centrum för fysisk aktivitet Göteborg

Hur kan hälso-och sjukvården främja fysisk aktivitet hos barn och unga? Åse Blomqvist, Anna Orwallius Centrum för fysisk aktivitet Göteborg Hur kan hälso-och sjukvården främja fysisk aktivitet hos barn och unga? Åse Blomqvist, Anna Orwallius Centrum för fysisk aktivitet Göteborg Socialstyrelsen: Nationella riktlinjer för prevention och behandling

Läs mer

Yttrande över motion 2017:29 om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre av Robert Johansson m. fl. (S)

Yttrande över motion 2017:29 om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre av Robert Johansson m. fl. (S) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Birger Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1300 Yttrande över motion 2017:29 om projekt för att se

Läs mer

Tingsryd i toppform med FYSS

Tingsryd i toppform med FYSS 1(11) NSV Tingsryd 2008-01-24 Tingsryd i toppform med FYSS Projektarbete Vårdcentralen Tingsryd Olle Björmsjö Birgitta Arvidsson Berith Andersson Kontaktperson Birgitta Arvidsson 0477/794880 Mailadress

Läs mer

Implementering av fysisk aktivitet

Implementering av fysisk aktivitet Sahlgrenska Universitetssjukhuset Implementering av fysisk aktivitet Helen Sundberg leg sjukgymnast/fysioterapeut Fysisk aktivitet på recept (FaR ) en vägledning för implementering Johan Faskunger Matti

Läs mer

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet Otillräcklig fysisk aktivitet 3,2 miljoner Ca 84 tusen 1 Källa: Nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor, Statens Folkhälsoinstitut, 2011 Nationella folkhälsoenkäten, Gävleborg 2010 Definition

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Den bästa aktiviteten är den som blir av - Undvik långvarigt stillasittande (över två timmar i sträck). - Motionera så du blir varm och andfådd

Läs mer

FaR Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. Till förskrivare av FaR. FaR -guiden. för Hisingen. FaR på Hisingen

FaR Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. Till förskrivare av FaR. FaR -guiden. för Hisingen. FaR på Hisingen Till förskrivare av FaR FaR Hisingen Ditt fysiotek Till förskrivare av FaR FaR -guiden för Hisingen FaR på Hisingen 2016-12-23 Förskrivning av FaR FaR på Hisingen innehar uppdraget från Göteborgs hälso-

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Hälsan ligger i dina händer och sitter i dina fötter. Det är inte alltid som läkemedel, som man skulle kunna tro, är den bästa medicinen för

Läs mer

Fysisk aktivitet, FaR och Friskvårdslotsning

Fysisk aktivitet, FaR och Friskvårdslotsning Fysisk aktivitet, FaR och Friskvårdslotsning Helena Wallin Eriksson, hälsoplanerare Folkhälsoenheten Hälsa och habilitering folkhalsoenheten.hoh@lul.se www.lul.se/folkhalsoenheten Mia Modin, friskvårdslots

Läs mer

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel FaR i Landstinget i Uppsala län

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel FaR i Landstinget i Uppsala län Kompendium om FaR som kompletterar bildspel FaR i Landstinget i Uppsala län Samordningsgruppen för FaR, Folkhälsoenheten vid Hälsa och Habilitering folkhalsoenheten.hoh@lul.se Juni 2016 Nästa revidering

Läs mer

Fysisk aktivitet vid cancer. Anne-Sophie Mazzoni Leg. sjukgymnast och doktorand Uppsala universitet

Fysisk aktivitet vid cancer. Anne-Sophie Mazzoni Leg. sjukgymnast och doktorand Uppsala universitet Fysisk aktivitet vid cancer Anne-Sophie Mazzoni Leg. sjukgymnast och doktorand Uppsala universitet anne-sophie.mazzoni@pubcare.uu.se Fysisk aktivitet vid cancer DEL 1 Vad vet vi om fysisk aktivitet vid

Läs mer

regiongavleborg.se Bildkälla: Fysioterapeuterna

regiongavleborg.se Bildkälla: Fysioterapeuterna Bildkälla: Fysioterapeuterna Otillräcklig fysisk aktivitet orsakar Vart femte fall av hjärt-kärlsjukdom Vart tionde fall av stroke Vart sjunde fall av diabetes typ 2 Vart sjunde fall av tjocktarmscancer

Läs mer

Fysioterapeut/sjukgymnast

Fysioterapeut/sjukgymnast Fysioterapeut/sjukgymnast Vad gör Fysioterapeuten/Sjukgymnasten inom cancerrehabilitering? En fysioterapeut/sjukgymnast kan hjälpa till vid behov av insatser och råd kring fysisk aktivitet som Styrka Rörlighet

Läs mer

LIVSSTIL PÅ RESEPT 8-9 Novebmer Fysisk aktivitet på recept fungerar det? En utvärdering av Östgötamodellen. Matti Leijon

LIVSSTIL PÅ RESEPT 8-9 Novebmer Fysisk aktivitet på recept fungerar det? En utvärdering av Östgötamodellen. Matti Leijon LIVSSTIL PÅ RESEPT 8-9 Novebmer 2006 Fysisk aktivitet på recept fungerar det? En utvärdering av Östgötamodellen. Matti Leijon Folkhälsovetare, Msc Folkhälsovetenskapligt centrum Doktorand, Linköping Universitet

Läs mer

Fysisk aktivitet. FaR i praktiken. Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet. Vad menas med fysisk aktivitet? Vad menas med fysisk aktivitet? Motion.

Fysisk aktivitet. FaR i praktiken. Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet. Vad menas med fysisk aktivitet? Vad menas med fysisk aktivitet? Motion. FaR i praktiken Fysisk aktivitet Vad menas med fysisk aktivitet? Hans Lingfors Distriktsläkare, MD, PhD Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet, Jönköping Alla rörelser som leder till ökad energiförbrukning

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer till Friskvården i Värmland under 2014

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer till Friskvården i Värmland under 2014 Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland Sammanställning av ordinationer till Friskvården i Värmland under 2014 All legitimerad personal verksam inom hälso- och sjukvården i Värmland kan sedan 2005

Läs mer

Nutidens dagliga rörelsemönster - Hur ser det ut? Vad innebär det? Och vad kan vi göra?

Nutidens dagliga rörelsemönster - Hur ser det ut? Vad innebär det? Och vad kan vi göra? Nutidens dagliga rörelsemönster - Hur ser det ut? Vad innebär det? Och vad kan vi göra? Utvecklingskraft, 27 Maj 2019 Elin Ekblom Bak, Docent, Gymnastik- och idrottshögskolan, Stockholm Vår uppkomst och

Läs mer

Manual FaR-METODEN. Personcentrerad. samtalsmetodik. Receptet: Uppföljning. FYSS 2015 och andra rekommendationer

Manual FaR-METODEN. Personcentrerad. samtalsmetodik. Receptet: Uppföljning. FYSS 2015 och andra rekommendationer Manual FaR-METODEN Personcentrerad samtalsmetodik Receptet: FaR/MIN PLAN Samverkan med aktivitets arrangörer/ egen aktivitet FYSS 05 och andra rekommendationer Utgåva april 05. Allt material kan laddas

Läs mer

Yttrande över motion 2016:46 av Bengt Annebäck (MP) om att utveckla möjligheten att få Fysisk aktivitet på recept (FaR)

Yttrande över motion 2016:46 av Bengt Annebäck (MP) om att utveckla möjligheten att få Fysisk aktivitet på recept (FaR) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maja Wessel TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-04 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0032 Yttrande över motion 2016:46 av Bengt Annebäck (MP) om

Läs mer

Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete i Landstinget Sörmland

Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete i Landstinget Sörmland Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete i Landstinget Sörmland Enkätredovisning Folkhälsocentrum FoU-centrum Rapport skriven av: Heidi Leppäniemi, Folkhälsocentrum Fredrik Granström, FoU centrum

Läs mer

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder?

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Rubrik Iréne Nilsson Carlsson 2014-03-13 De nationella riktlinjerna 2014-03-13 2 Inriktning

Läs mer

Implementering av FaR från ord till handling

Implementering av FaR från ord till handling Implementering av FaR från ord till handling Matti Leijon, MPH, PhD Forskningskoordinator Centrum för primärvårdsforskning (CPF) Region Skåne & Lunds Universitet Malmö, Sverige Min bakgrund MPH, PhD, disputerade

Läs mer

KUNSKAPSUNDERLAG FÖR LEVNADSVANOR

KUNSKAPSUNDERLAG FÖR LEVNADSVANOR Landstinget Sörmland Hälsofrämjande landsting KUNSKAPSUNDERLAG FÖR LEVNADSVANOR Fysisk aktivitet Innehåll 1. Den fysiska aktivitetens betydelse för hälsan Sambandet med sjuklighet och död Definition av

Läs mer

Rutin gällande förskrivning av Fysisk aktivitet på recept, FaR

Rutin gällande förskrivning av Fysisk aktivitet på recept, FaR Datum: 20120504 Giltigt tom: Sida 1 (5) Rutin gällande förskrivning av Fysisk aktivitet på recept, FaR Syfte Fysisk aktivitet på recept, FaR är en evidensbaserad metod som sjukvården kan använda för att

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast Primärvården Göteborg HSN 5 225 000 invånare 50 primärvårdsenheter Varför r skall vi arbeta med

Läs mer

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna Regionala Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Terapigrupp Fysisk Aktivitet Anders Mellén klinisk farmakolog, ordförande Anna Cavrak leg. sjukgymnast/fysioterapeut,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre FÖRSLAG 2018:20 LS 2017-0913 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:29 av Robert Johansson m.fl. (S) om projekt för att se effekter av motion och träning för äldre 37 (53) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Otillräcklig fysisk aktivitet

Otillräcklig fysisk aktivitet Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Fysisk aktivitet Giltig fr.o.m: 2017-05-17 Faktaägare: Veronica Lindow, Folkhälsoutvecklare Fastställd av: Stephan Quittenbaum,

Läs mer

NYA FYSS FYSS 2017 FaR s dag 3 april 2017

NYA FYSS FYSS 2017 FaR s dag 3 april 2017 NYA FYSS FYSS 2017 FaR s dag 3 april 2017 Gabriella Beckvid Henriksson Projektsamordnare för FYSS Leg. Sjukgymnast, MSc Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA) Disposition 1. Kort om Yrkesföreningar

Läs mer

FYSS eller FASS? -nyheter från Terapigrupp fysisk aktivitet

FYSS eller FASS? -nyheter från Terapigrupp fysisk aktivitet FYSS eller FASS? -nyheter från Terapigrupp fysisk aktivitet REKdag 2 februari 2017 Mats Börjesson Professor, överläk, FESC, FACC Inst Neurovet och fysiologi, Inst kost och nutrition, och idrottsvetenskap

Läs mer

Fysisk Aktivitet och KOL

Fysisk Aktivitet och KOL Fysisk Aktivitet och KOL Mattias Damberg, Docent, Hjärtkliniken, Karolinska Institutet, KS Solna Specialist i Allmänmedicin, CityPraktiken, Västerås Västerås 2012-04-19 Samarbete Öka självupplevd hälsa

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept - FaR i Värmland. Kongsvinger 13 november 2009 Birgitta Sjökvist Friskvårdschef

Fysisk aktivitet på Recept - FaR i Värmland. Kongsvinger 13 november 2009 Birgitta Sjökvist Friskvårdschef Fysisk aktivitet på Recept - FaR i Värmland Kongsvinger 13 november 2009 Birgitta Sjökvist Friskvårdschef Friskvårdscentraler Friskvårdskonsulent Motionsledare Medicinsk styrgrupp Maths Wensmark - beteendevetare,

Läs mer

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken.

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. INTERVJU Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. Goda råd är guld värda Att förebygga sjukdomar är en av hälso- och sjuk vårdens uppgifter. Den som

Läs mer

Motion 2016:46 av Bengt Annebäck m.fl. (MP) om att utveckla möjligheten att få Fysisk aktivitet på recept (FaR) 18 LS

Motion 2016:46 av Bengt Annebäck m.fl. (MP) om att utveckla möjligheten att få Fysisk aktivitet på recept (FaR) 18 LS Motion 2016:46 av Bengt Annebäck m.fl. (MP) om att utveckla möjligheten att få Fysisk aktivitet på recept (FaR) 18 LS 2016-1575 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-09 LS 2016-1575 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. 25 juni 2012

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. 25 juni 2012 Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 25 juni 2012 Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder varför? 50% av alla kvinnor och 65% av alla män har minst en ohälsosam levnadsvana

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Landstingets vision År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning.

Landstingets vision År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning. Landstingets vision År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning. FaR-utbildning Innehåll Bakgrund och fakta om FaR (bild 3-12) Metoden FaR (bild 13-24) Utförande (bild

Läs mer

Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor stöd för styrning och ledning

Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor stöd för styrning och ledning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Berg Anton Datum 2017-12-29 Diarienummer KSN-2017-3849 Kommunstyrelsen Yttrande över Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Läs mer

Träning som en del av vardagen. Ulrika Einarsson Sjukgymnastikkliniken Karolinska Universitetssjukhuset

Träning som en del av vardagen. Ulrika Einarsson Sjukgymnastikkliniken Karolinska Universitetssjukhuset Träning som en del av vardagen Ulrika Einarsson Sjukgymnastikkliniken Karolinska Universitetssjukhuset 25 min senare Rekommendationer finns om träning/fysisk aktivitet för personer med MS Rekommendationer

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept (FaR)

Fysisk aktivitet på Recept (FaR) VESTA Södra Programmet 2 Fysisk aktivitet på Recept (FaR) Hur används FaR av läkare i primärvården i Huddinge? Ingela Liljebjörn, ST-läkare Vårby Vårdcentral 2 Handledare: Bo-Christer Bertilson, leg läkare,

Läs mer

Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård

Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård FaR manual Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård Innehållsförteckning: FaR som behandlingsmetod 3 Vem skall ha FaR? 4 Ta en aktivitetsanamnes 4 Ta utgångsvärden 5 Dosera individuellt 6 Välj fysisk aktivitet

Läs mer

forskning pågår Fysisk aktivitet på recept ett verktyg för förbättrad folkhälsa Sammanfattning

forskning pågår Fysisk aktivitet på recept ett verktyg för förbättrad folkhälsa Sammanfattning forskning pågår VETENSKAPLIG RED. BIRGIT RÖSBLAD Fysisk aktivitet på recept ett verktyg för förbättrad folkhälsa MATTI LEIJON OCH AGNETA STÅHLE Sammanfattning En stillasittande livsstil medför en kraftigt

Läs mer

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Hur utmanar vi det biomedicinska paradigmet? Läkaren har fokus på sjukdomen och refererar till ett biomedicinskt paradigm i mötet med patienten. Hela traditionen av naturvetenskaplig

Läs mer

Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept

Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept Åse Blomqvist leg fysioterapeut FaR-teamet centrala och västra Göteborg FaR som behandlingsmetod Nationella riktlinjer 1. Tobak 2. Alkohol 3. Ohälsosamma matvanor

Läs mer

Förskrivning av FaR i Region Gävleborg 2018

Förskrivning av FaR i Region Gävleborg 2018 Mall-ID 111115 Förskrivning av FaR i Region Gävleborg 2018 Folkhälsa och hållbarhet, 2019:2 Sara Sjölin Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Datainsamling... 3 2. FaR i Region Gävleborg... 4 2.1

Läs mer

Hur känner och tänker ni inför matvanor och fysisk aktivitet? Känns det relevant att prata med era patienter om detta?

Hur känner och tänker ni inför matvanor och fysisk aktivitet? Känns det relevant att prata med era patienter om detta? Hur känner och tänker ni inför matvanor och fysisk aktivitet? Känns det relevant att prata med era patienter om detta? Vilken betydelse har det i er specialitet? Fysisk aktivitet ger bättre hälsa och längre

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Hur kan vi arbeta över generationsgränserna? Hur kan vi arbeta över generationsgränserna? Vad kan vi lära av varandra? Familjecentrerat

Läs mer

Ökad följsamhet med påminnelser. Kronans Apotek november 2017

Ökad följsamhet med påminnelser. Kronans Apotek november 2017 Ökad följsamhet med påminnelser Kronans Apotek november 2017 Sammanfattning Det är ett väl dokumenterat och känt problem att patienter inte fullföljer sin läkemedelsbehandling. För vissa sjukdomar handlar

Läs mer

Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet och träning vid cancer och cancerbehandling. Fysisk form. Komponenter. Träning = systematisk fysisk aktivitet, ofta

Fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet och träning vid cancer och cancerbehandling. Fysisk form. Komponenter. Träning = systematisk fysisk aktivitet, ofta Fysisk aktivitet Fysisk aktivitet och träning vid cancer och cancerbehandling Helena Igelström Forskare, leg. fysioterapeut Uppsala universitet Onkologidagarna, Umeå 2015 Fysisk aktivitet = alla kroppsliga

Läs mer

Implementering av Hälsolyftet i Närhälsan

Implementering av Hälsolyftet i Närhälsan Implementering av Hälsolyftet i Närhälsan Ingela W Kumlin Regionala FaR-dagen 7 oktober 2015 2015-10-21 Enhetsnamn/avsändare 1 Hälsolyftet i Närhälsan Beslut att implementera Hälsolyftet togs i primärvårdsstyrelsen

Läs mer

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen Till förskrivare av -guiden för Hisingen Till förskrivare av Bil. 1 FaR är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad, Idrott & förening. Verksamheten vänder sig till alla från 7

Läs mer

Forebygging i helsetjensten Implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Forebygging i helsetjensten Implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Forebygging i helsetjensten Implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Rubrik Iréne Nilsson Carlsson 2014-09-01 De nationella riktlinjerna 2014-09-01 2 Varför riktlinjer för

Läs mer

Välkommen till FaR-ledarutbildning

Välkommen till FaR-ledarutbildning Välkommen till FaR-ledarutbildning Hållplatser för dagen Presentation av varandra Bakgrund FaR FIKA ca 09.15 Aktörsrollen Hälsa och Träning Anpassning till särskilda behov Case Lunch ca 12.00 Motivation

Läs mer

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa Själ & kropp - levnadsvanor och psykisk hälsa Lästips från Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Effekter av fysisk träning vid olika sjukdomstillstånd (2007) Av Ulla Svantesson m fl Motion är medicin! Så

Läs mer

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper 14 juni 2013 Styrelsebeslut SKL Kontakt: ingvor.bjugard@skl.se Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper ett dokument inom ett område där Sveriges

Läs mer

Unga kroppar är gjorda för rörelse!

Unga kroppar är gjorda för rörelse! Unga kroppar är gjorda för rörelse! FYSISK AKTIVITET är en viktig del i ungdomars motoriska, sociala och personliga utveckling FYSISK AKTIVITET främjar fysisk och psykisk hälsa FYSISK AKTIVITET kan förebygga

Läs mer

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 24 (40) Dnr CK 2011-0336 61 Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Läs mer

Anna Johnsson, leg. fysioterapeut Doktorand, Institutionen för Kliniska Vetenskaper Lunds Universitet

Anna Johnsson, leg. fysioterapeut Doktorand, Institutionen för Kliniska Vetenskaper Lunds Universitet Fysisk aktivitet och cancer Anna Johnsson, leg. fysioterapeut Doktorand, Institutionen för Kliniska Vetenskaper Lunds Universitet Rekommendationer Hälsofrämjande fysisk aktivitet Aerob fysisk aktivitet

Läs mer

Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Onsdag 9 oktober

Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Onsdag 9 oktober Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Onsdag 9 oktober 13.30-16.00 Information om FaR-nätverket Målet är att det ska finnas en FaR-ansvarig på varje vårdcentral i Göteborg som

Läs mer

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Hemsidan www.narhalsan.se/far-teamet fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Stefan Lundqvist Leg fysioterapeut Centrum för fysisk aktivitet Göteborg Vad pratar vi om idag? FaR - evidens Hälsoekonomi

Läs mer

PM Kostnadsfri fysisk träning för äldre Dnr SN13/

PM Kostnadsfri fysisk träning för äldre Dnr SN13/ 2014-01-24 Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS 08-560 39 223 annicka.pantzar@ekero.se Kostnadsfri fysisk träning för äldre Dnr SN13/126-735 Bakgrund Allmänt Enligt befolkningsprognos

Läs mer

Utblick Fysisk Aktivitet. Maria Bjerstam leg sjukgymnast temagrupps ordförande

Utblick Fysisk Aktivitet. Maria Bjerstam leg sjukgymnast temagrupps ordförande Utblick Fysisk Aktivitet Maria Bjerstam leg sjukgymnast temagrupps ordförande (stad/område) Kronobergs län Metod/typ av studie Sjuksköterskors erfarenheter av fysisk aktivitet på recept som alternativ

Läs mer

Invånarpanelen: Hälsa och livsstil

Invånarpanelen: Hälsa och livsstil Invånarpanelen: Hälsa och livsstil Sammanställning gjord av: Lisa Kronsell Utveckling- och folkhälsoenheten 2 (10) Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Enkätfrågor och underlag... 3 1.2 Undersökningstid... 3

Läs mer

Primärvårdsforskning ett rehabiliteringsperspektiv

Primärvårdsforskning ett rehabiliteringsperspektiv Primärvårdsforskning ett rehabiliteringsperspektiv Elisabeth Rydwik, leg. Sjukgymnast, Docent Jakobsbergs AVC Carina Morén, leg. Sjukgymnast, Med Mag Tiohundra AVC Christina Olsson, leg. Sjukgymnast, Med

Läs mer

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Samordningsgruppen för FaR, Folkhälsoenheten vid Hälsa och Habilitering folkhalsoenheten.hoh@regionuppsala.se

Läs mer

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011. Metod för beräkning av ekonomiska konsekvenser Bilaga

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011. Metod för beräkning av ekonomiska konsekvenser Bilaga Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2011 Metod för beräkning av ekonomiska konsekvenser Bilaga Innehåll Innehåll 2 Metodbeskrivning 3 1. Antaganden 4 2. Data i beräkningarna 4 3. Förväntat

Läs mer

Träning vid hjärtsvikt

Träning vid hjärtsvikt Träning vid hjärtsvikt Cecilia Edström Sjukgymnast HOPP-projektet Skellefteå Hjärtcentrum, Umeå Fysisk träning vid kronisk hjärtsvikt är högt prioriterat! Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård

Läs mer

Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri

Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri Martin Rödholm, Med.Dr, överläkare psykiatri Uppdrag psykisk Hälsa, SKL Primärvårdskonferensen 2017-09-28 Svenska Psykiatrikongressen 2017 Uppdrag

Läs mer

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Varför, vad, hur?

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Varför, vad, hur? Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Varför, vad, hur? Sara Maripuu, processledare, folkhälsoenheten September 2014 Kroniska sjukdomar - NCD 44 % av befolkningen har en kronisk sjukdom Många av de kroniska

Läs mer

Politisk viljeinriktning för tillämpning av sjukdomsförebyggande metoder i Uppsala- Örebroregionen, baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för tillämpning av sjukdomsförebyggande metoder i Uppsala- Örebroregionen, baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Slutförslag 2012-02-02 Politisk viljeinriktning för tillämpning av sjukdomsförebyggande metoder i Uppsala- Örebroregionen, baserad på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden

Läs mer

Testa din hälsa! -En interaktiv föreläsning om träning och stillasittande

Testa din hälsa! -En interaktiv föreläsning om träning och stillasittande Testa din hälsa! -En interaktiv föreläsning om träning och stillasittande Jonas Johansson Idrottsfysiolog Medicine doktor i Folkhälsa Projektkoordinator KRAFT Andreas Hult Medicine doktor i Idrottsmedicin

Läs mer

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Socialstyrelsens nationella utvärdering 2014 Förbättringsområden fortsatta satsningar på arbetet med levnadsvanor

Läs mer

KARTLÄGGNING AV ARBETET MED FYSISK AKTIVITET PÅ RECEPT (FaR) I ÖSTERGÖTLAND 2008

KARTLÄGGNING AV ARBETET MED FYSISK AKTIVITET PÅ RECEPT (FaR) I ÖSTERGÖTLAND 2008 KARTLÄGGNING AV ARBETET MED FYSISK AKTIVITET PÅ RECEPT (FaR) I ÖSTERGÖTLAND 2008 Katarina Björklund INTRODUKTION Det finns ett behov inom hälso- och sjukvården att finna nya hälsofrämjande arbetssätt,

Läs mer

18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN

18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN 18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN 2019-0765 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0765 Hälso-

Läs mer

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Samordningsgruppen för FaR, Folkhälsoenheten vid Nära vård och hälsa folkhalsoenheten.hoh@regionuppsala.se November

Läs mer