Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Onsdag 9 oktober

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Onsdag 9 oktober"

Transkript

1 Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Onsdag 9 oktober Information om FaR-nätverket Målet är att det ska finnas en FaR-ansvarig på varje vårdcentral i Göteborg som deltar i nätverket. Vi har nätverksträffar 2 gånger/termin. Det finns även motsvarande nätverk för rehab och barn/unga. Vi som håller i nätverket erbjuder att komma ut till er för en introduktionsträff för FaRansvarig. På introduktionsträffen har vi en dialog om ditt uppdrag som FaR-ansvarig och du får möjlighet att ställa frågor. Om du inte redan har anmält önskemål om detta så maila gärna oss om du önskar att vi kommer ut till dig för en introduktionsträff. Ansvarsuppgifterna som FaR ansvarig Som FaR-ansvarig har du kunskap om fysisk aktivitet och FaR som behandlingsmetod samt erfarenhet av motiverande samtalsmetodik verkar du för att skapa rutiner och arbetssätt för FaR på enheten (journalföring av FaR och KVÅ-registrering mm) sprider du information till medarbetare kring FaR, t ex vidarebefordra nyhetsbrevet FaR-nytt! (per mail och i personalrum). introducerar du nya medarbetare i FaR-arbetet på enheten ingår du i FaR-nätverk för vårdcentral för utbyte av erfarenheter samt informationsoch kunskapsinhämtning erbjuds du kontinuerligt stöd av Centrum för fysisk aktivitet Göteborg, där även ett webbaserat vårdgivarstöd ingår Material Vi håller på att ta fram nytt väntrumsmaterial om fysisk aktivitet och FaR, bland annat posters och väntrumsfilm. Vi håller även på att ta fram ett ställ för aktivitetskatalogen med visitkort med webbadressen till aktivitetskatalogen som patienterna kan ta med sig hem. Om ni har några önskemål eller idéer om vad ni önskar för material om fysisk aktivitet till väntrummen så maila gärna oss om detta. När vi har tagit fram materialet kommer vi ut till vårdcentralerna med det nya materialet.

2 Vi har tagit fram en verktygslåda FaR-nyckeln med samlat material som stöd i ert arbete med fysisk aktivitet och FaR. Verktygslådan kommer att delas ut nästa nätverksträff. Vi arbetar med att uppdatera aktivitetskatalogen, saknar ni några aktiviteter eller har ni tips på bra aktiviteter får ni gärna maila oss om detta. Om ni önskar mer FaR-mottagningsfoldrar maila far-teamet@vgregion.se så skickar vi ut fler till er. Hemsidan Besök vår hemsida för att hitta material, boka in patienter till FaR-mottagning, boka sig på FaR-utbildningar och hitta information om nätverket. FaR-mottagningarna I Göteborg finns det tio FaR-mottagningar dit patienter kan vända sig för att få extra stöd att komma igång med fysisk aktivitet utifrån sitt FaR. Patienten kan boka sig på ett kostnadsfritt samtal antingen via webben eller via vår bokningstelefon. Efter första samtalet planerar patienten och fysioterapeuten/hälsovetaren för fortsatt uppföljning utifrån individuella behov under 3-6 månader. Vi har utökat våra tider till bokningstelefonen: Mån, ons, tor, fre kl samt tis kl Det går bra att lämna meddelande övriga tider så ringer vi upp. Återkoppling från FaR-mottagning efter avslutad period Vi på FaR-mottagning skickar återkoppling till förskrivaren med en sammanfattning när vi avslutar patienten från FaR-mottagning. Vi återkopplar även om patienten har avbrutit kontakten med FaR-mottagning. Återkopplingen skickas endast när vi har patientens samtycke. Återkopplingen är ett stöd för er förskrivare i er uppföljning med patienten. Hälsotek, hälsolots och hälsodisken Aktiviteterna är i full gång för hösten på hälsoteken, hälsolots och hälsodiken och man planerar redan för vårens aktiviteter. På hemsidorna finns aktuell information om vilka aktiviteter som erbjuds just nu. FaR-ansvariga ger sitt samtycke till att kontaktlistan med FaR-ansvarigas mailadresser skickas till hälsoteken, hälsolots och hälsodisken så att ni kan få mail med nyheter om aktiviteter etc. FaR-utbildningar Från och med denna höst ändras utbildningsupplägget. Istället för grund och fördjupningskurs delas utbildningen om fysisk aktivitet/far som behandling för vuxna in i tre steg. För er som inte gått någon FaR-utbildning än, starta med steg 1. För er som tidigare gått grundkursen, fortsätt med steg 2. För er som gått grund- och fördjupningskursen fortsätt med steg 3.

3 Steg 1: Forskning kring fysisk aktivitet och hälsoeffekter FaR-processen- Individuellt personcentrerat samtal, individuellt anpassad skriftlig ordination och individuellt ordnad uppföljning Rutiner och material kring FaR som behandlingsmetod FaR-stödjande verksamheten i Göteborg Patientfall Steg 2: Forskning om fysisk aktivitet och FaR som behandlingsmetod Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (FYSS): Begrepp och definitioner Träningsprinciper Bedöma, utvärdera och individanpassa fysisk aktivitet Läkemedel och fysisk aktivitet Kontraindikationer för fysisk aktivitet Patientfall Steg 3: Beteendeförändring Personcentrerat förhållningssätt Motivation Motiverande samtal Samtalsövningar Patientfall Datum för höstens utbildningar: Fysisk aktivitet/far som behandling för vuxna steg 1 Tisdag 24 september kl Torsdag 10 oktober kl Fysisk aktivitet/far som behandling för vuxna steg 2 Tisdag 22 oktober kl Torsdag 14 november kl Fysisk aktivitet/far som behandling för vuxna steg 2 Tisdag 8 oktober kl Tisdag 12 november kl Torsdag 12 december kl FaR för barn och ungdomar Onsdag 11 september kl Måndag 25 november kl Vilka kostråd ger vi i vården? Fredag 11 oktober kl

4 Se till att du själv gått dessa utbildningar och rekommendera dina kollegor att anmäla sig. På så sätt ökar vi kompetensen kring FaR som behandlingsmetod och kan få bättre samförstånd kring detta arbete på våra enheter. Bifogar informationsblad om utbildningarna med länk till anmälan. Utbildning på din enhet utifrån FYSS Centrum för fysisk aktivitet erbjuder att komma ut till er enhet för att hålla utbildning om fysisk aktivitet som behandling vid olika sjukdomstillstånd utifrån FYSS Bifogar anmälningsformulär som ni på enheten kan fylla i och plocka ihop ett utbildningspaket utefter era behov och önskemål så kommer vi ut till er. FaR-dagen Regionala terapigruppen Fysisk aktivitet bjuder in medarbetare inom hälso- och sjukvården i VGR till en utbildningsdag om fysisk aktivitet och FaR som behandlingsmetod. Program: Nyheter kring fysisk aktivitet, Fysisk aktivitet vid psykisk ohälsa, Fysisk aktivitet vid fetma hos barn, Hur mäter man kondition i sjukvården? Praktiska råd hur man kan arbeta med FaR. Utbildningen är kostnadsfri. Torsdag 7 november Sahlgrens Aula, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Anmälan sker här Nyheter regionalt/nationellt Stefan presenterade ett par stora studier som berör vikten av god kondition, låg-högintensiv fysisk aktivitet och minskat stillasittande för minskad risk för förtida död och hjärt-, kärlsjukdom. Amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen ger evidens för att ALL TID RÄKNAS gällande fysisk aktivitet, alltså inte bara den fysiska aktiviteten som varar minst 10 minuter. 2:a artikeln publicerad från FaR-studien Göteborg som berör: Vilka patienter har nytta av fysisk aktivitet på recept (FaR)? Predicerande faktorer för ökad fysisk aktivitet. Resultaten visar att de patienter som är minst fysiskt aktiva vid start ökar sin fysiska aktivitet mest, viktigt resultat då det är denna patientgrupp som har svårast att göra en förändring samt att denna grupp har mest hälsovinst att hämta. Prediktorer mätta vid start som hade betydelse för ökad fysisk aktivitet efter 6-månaders FaR-behandling var: Hög tillit till sin beredskap att förändra FA-nivå Positivt skattad hälsorelaterad fysisk livskvalitet BMI < 30 För mer information, se bildmaterial ppt. Forskning om fysisk aktivitet vid diabetes typ 2 Lena Bornhöft, sjukgymnast, söker diabetessjuksköterskor som skulle vilja delta i en forskningsstudie som handlar om styrkemätning hos patienter med diabetes. Maila lena.bornhoft@vgregion.se om ni är intresserade av att delta.

5 Uppföljningsrutin FaR på VC Presentation av flödesschema för uppföljning av FaR på VC: Gruppdiskussioner utifrån frågorna: Finns det förskrivare på enheten som inte har uppföljningsmöjlighet? Kan du som FaR-ansvarig ha som uppgift att fördela FaR-uppföljning till lämplig uppföljare? Hinder/möjligheter? Vilka är lämpliga uppföljare på din enhet? Skulle du kunna applicera den här modellen på din enhet? Om ja, hur kan du implementera den? Om nej, vad skulle behöva justeras för att det ska fungera på din enhet? Sammanfattning utifrån gruppdiskussionerna: Merparten på enheterna utfärdar inte FaR och de som förskriver FaR följer oftast inte upp recepten. Vanliga hinder är: Tidsbrist, brist på intresse, inte tillräckligt med kunskap om metoden FaR, känner sig otrygga i hur man ska använda metoden FaR- rädd att göra fel. På en del enheter skickas förfrågningar till FaR-ansvarig för att förskriva FaR. Det är inte lika vanligt att förfrågningar skickas till FaR-ansvarig om uppföljning, men på en del enheter finns denna rutin. En del FaR-ansvariga har extra tid avsatt för uppföljningar men flera har inte det och har därför inte möjlighet att följa upp andras recept. Uppfattningen är att det är optimalt om receptet följs upp av ordinatören men så ser det inte ut på enheterna idag. FaR-rutinen behöver anpassas utifrån varje enhet och förankras hos verksamhetsansvarig för att sedan presenteras för hela enheten.

6 Varje FaR-ansvarig fortsätter arbetet på enheten genom att skissa en FaR-rutin anpassad för verksamheten: Vad ska stå med i rutinen? Hur ska FaR-processen se ut på enheten? Hur bokas uppföljningen? Kan detta underlättas i journal? Vilka är lämpliga uppföljare? Vilka parametrar kan mätas vid start och uppföljning? Var finns material för detta? Läkemedelsjustering? Vid återkoppling från FaR-mottagning skannas detta in i journal- Vem ansvarar för detta? Planera för hur den ska implementeras: Förankra med chefen? Presentation på APT eller liknande? Uppföljning av hur rutinen fungerar? Kontakta oss vid frågor eller behov av stöd i att arbeta fram och implementera rutinen. Nästa nätverksträff Tisdag 3 december Svangatan 4, Göteborg Anmäl dig här Tack för en trevlig nätverksträff och hoppas att vi ses igen i december! Elin Laurila Karin Valle Bordes Stefan Lundqvist elin.laurila@vgregion.se karin.valle_bordes@vgregion.se stefan.lundqvist@vgregion.se Centrum för fysisk aktivitet Göteborg

Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Tisdag 7 maj

Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Tisdag 7 maj Mötesanteckning Nätverksträff för FaR-ansvariga på vårdcentral Tisdag 7 maj 13.30-16.00 Information om FaR-nätverket Målet är att det ska finnas en FaR-ansvarig på varje vårdcentral i Göteborg som ska

Läs mer

FaR-nätverk VC. Minst en FaR-ansvarig/enhet Nätverksträffar 2 gånger/termin Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig Introduktionsträff för FaR-ansvarig

FaR-nätverk VC. Minst en FaR-ansvarig/enhet Nätverksträffar 2 gånger/termin Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig Introduktionsträff för FaR-ansvarig FaR-nätverk VC FaR-nätverk VC Minst en FaR-ansvarig/enhet Nätverksträffar 2 gånger/termin Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig Introduktionsträff för FaR-ansvarig Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig på vårdcentral

Läs mer

FaR-nätverk VC. 9 oktober

FaR-nätverk VC. 9 oktober FaR-nätverk VC 9 oktober 13.30-16.00 Dagens träff Information från oss Material Nytt om FaR-mottagningarna Utbildningar hösten Ny forskning Presentation av flödesschema FaR-rutin på VC med fokus på uppföljning

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Gunilla Sigurdsdotter och Stefan Lundqvist Olika professioner en framgångsfaktor Verksamhetsutvecklare/ beteendevetare Sjukgymnaster

Läs mer

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna Regionala Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Terapigrupp Fysisk Aktivitet Anders Mellén klinisk farmakolog, ordförande Anna Cavrak leg. sjukgymnast/fysioterapeut,

Läs mer

Fysisk aktivitet/far som behandling för vuxna Steg 1

Fysisk aktivitet/far som behandling för vuxna Steg 1 Fysisk aktivitet/far som behandling för vuxna Steg 1 Vad ska vi prata om idag? Fysisk aktivitet och hälsa Fysisk aktivitet och FaR som behandling FaR-processen Rutiner och material kring FaR som behandlingsmetod

Läs mer

regiongavleborg.se Källa: Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2018

regiongavleborg.se Källa: Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2018 Vuxna med särskild risk med otillräcklig fysisk aktivitet Erbjuda rådgivande samtal (prioritet 2) Erbjuda rådgivande samtal med tillägg av skriftlig ordination av fysisk aktivitet (prioritet 2) Erbjuda

Läs mer

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel FaR i Landstinget i Uppsala län

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel FaR i Landstinget i Uppsala län Kompendium om FaR som kompletterar bildspel FaR i Landstinget i Uppsala län Samordningsgruppen för FaR, Folkhälsoenheten vid Hälsa och Habilitering folkhalsoenheten.hoh@lul.se Juni 2016 Nästa revidering

Läs mer

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna

Regionala Medicinska Riktlinjer. Fysisk aktivitet vuxna Regionala Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Regionala Medicinska Riktlinjer Fysisk aktivitet vuxna Terapigrupp Fysisk Aktivitet Mats Börjesson professor, ordförande Anders Mellén klinisk farmakolog

Läs mer

FaR Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. Till förskrivare av FaR. FaR -guiden. för Hisingen. FaR på Hisingen

FaR Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. Till förskrivare av FaR. FaR -guiden. för Hisingen. FaR på Hisingen Till förskrivare av FaR FaR Hisingen Ditt fysiotek Till förskrivare av FaR FaR -guiden för Hisingen FaR på Hisingen 2016-12-23 Förskrivning av FaR FaR på Hisingen innehar uppdraget från Göteborgs hälso-

Läs mer

Folkhälsoplanerarnas bevakningsområden Landstinget Västernorrland. Barbro Forslin och Iwona Jacobsson Luleå den 12 november 2008

Folkhälsoplanerarnas bevakningsområden Landstinget Västernorrland. Barbro Forslin och Iwona Jacobsson Luleå den 12 november 2008 Folkhälsoplanerarnas bevakningsområden Landstinget Västernorrland Barbro Forslin och Iwona Jacobsson Luleå den 12 november 2008 Folkhälsoplanerarnas geografiska områden Folkhälsoplanerare Peter Möllersvärd

Läs mer

Fysisk aktivitet, FaR och Friskvårdslotsning

Fysisk aktivitet, FaR och Friskvårdslotsning Fysisk aktivitet, FaR och Friskvårdslotsning Helena Wallin Eriksson, hälsoplanerare Folkhälsoenheten Hälsa och habilitering folkhalsoenheten.hoh@lul.se www.lul.se/folkhalsoenheten Mia Modin, friskvårdslots

Läs mer

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Samordningsgruppen för FaR, Folkhälsoenheten vid Hälsa och Habilitering folkhalsoenheten.hoh@regionuppsala.se

Läs mer

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala

Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Kompendium om FaR som kompletterar bildspel Fysisk aktivitet på recept FaR i Region Uppsala Samordningsgruppen för FaR, Folkhälsoenheten vid Nära vård och hälsa folkhalsoenheten.hoh@regionuppsala.se November

Läs mer

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning LUFT-konferensen, Eskilstuna 14 september 2017 Anne Leppänen Doktorand, projektkoordinator Institutionen för lärande,

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Varför r skall vi arbeta med fysisk aktivitet/ FaR och andra levnadsvanor? Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast Medicinska, hälsoskäl

Läs mer

Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept

Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept Åse Blomqvist leg fysioterapeut FaR-teamet centrala och västra Göteborg FaR som behandlingsmetod Nationella riktlinjer 1. Tobak 2. Alkohol 3. Ohälsosamma matvanor

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept. som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept. som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Let's Make our Day Harder Varför skall vi arbeta med fysisk aktivitet / FaR och andra levnadsvanor? Medicinska, hälsoskäl Välfärdsjukdomarna

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen Till förskrivare av -guiden för Hisingen Till förskrivare av Bil. 1 FaR är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad, Idrott & förening. Verksamheten vänder sig till alla från 7

Läs mer

Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård

Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård FaR manual Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård Innehållsförteckning: FaR som behandlingsmetod 3 Vem skall ha FaR? 4 Ta en aktivitetsanamnes 4 Ta utgångsvärden 5 Dosera individuellt 6 Välj fysisk aktivitet

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS. Teammedlemmar:

PROGRAMRAPPORT. Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS. Teammedlemmar: PROGRAMRAPPORT Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS Syfte med deltagandet i förbättringsprogrammet: Hur kan tillgängligheten förbättras för patienterna, hur kan arbetsmiljön

Läs mer

Hur kan hälso-och sjukvården främja fysisk aktivitet hos barn och unga? Åse Blomqvist, Anna Orwallius Centrum för fysisk aktivitet Göteborg

Hur kan hälso-och sjukvården främja fysisk aktivitet hos barn och unga? Åse Blomqvist, Anna Orwallius Centrum för fysisk aktivitet Göteborg Hur kan hälso-och sjukvården främja fysisk aktivitet hos barn och unga? Åse Blomqvist, Anna Orwallius Centrum för fysisk aktivitet Göteborg Socialstyrelsen: Nationella riktlinjer för prevention och behandling

Läs mer

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Vad är fysisk aktivitet? All typ av kroppsrörelse som ger en energiomsättning fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast FaR-teamet HSN 5 Göteborg c/v All typ av

Läs mer

Unga kroppar är gjorda för rörelse!

Unga kroppar är gjorda för rörelse! Unga kroppar är gjorda för rörelse! FYSISK AKTIVITET är en viktig del i ungdomars motoriska, sociala och personliga utveckling FYSISK AKTIVITET främjar fysisk och psykisk hälsa FYSISK AKTIVITET kan förebygga

Läs mer

Södra Älvsborgs Sjukhus. Ellinor Kallin FaR-samordnare, Leg Sjukgymnast SÄS

Södra Älvsborgs Sjukhus. Ellinor Kallin FaR-samordnare, Leg Sjukgymnast SÄS Ellinor Kallin FaR-samordnare, Leg Sjukgymnast SÄS Vad är FaR och vad är FYSS? Metod att förskriva/ ordinera fysisk aktivitet Kunskapsbank Historik FaR Remiss till Motion Sollentuna 1987 Sätt Sverige i

Läs mer

Otillräcklig fysisk aktivitet

Otillräcklig fysisk aktivitet Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Fysisk aktivitet Giltig fr.o.m: 2017-05-17 Faktaägare: Veronica Lindow, Folkhälsoutvecklare Fastställd av: Stephan Quittenbaum,

Läs mer

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Maria Bjerstam Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 6205 5 1 Hälsans bestämningsfaktorer 2 Implementering The story Någon får en idé om en ny metod

Läs mer

Utvecklingsarbeten på HC i Hälsoval. Gävle

Utvecklingsarbeten på HC i Hälsoval. Gävle Utvecklingsarbeten på HC i Hälsoval Gävle 2016-11-29 Integrerad beteendehälsa modell Capio Gävle Vad är integrerad beteendehälsa? Konsultativt arbetssätt och tvärvetenskapligt samarbete Rådgivande KBT

Läs mer

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Vad ska vi prata om idag? Varför ska vi arbeta med fysisk aktivitet och FaR? Begrepp och definitioner Fysisk aktivitet, stillasittande hälsa FYSS Fysisk

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept Karlskoga lasarett. Föreläsare: Monika Randén Sjukgymnast och FaR-koordinator 2012-10-11-12

Fysisk aktivitet på Recept Karlskoga lasarett. Föreläsare: Monika Randén Sjukgymnast och FaR-koordinator 2012-10-11-12 Fysisk aktivitet på Recept Karlskoga lasarett Föreläsare: Monika Randén Sjukgymnast och FaR-koordinator 2012-10-11-12 Implementering av fysisk aktivitet på recept hösten 2006 Uppföljning av ordination?

Läs mer

Implementering av fysisk aktivitet

Implementering av fysisk aktivitet Sahlgrenska Universitetssjukhuset Implementering av fysisk aktivitet Helen Sundberg leg sjukgymnast/fysioterapeut Fysisk aktivitet på recept (FaR ) en vägledning för implementering Johan Faskunger Matti

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen under första

Läs mer

Matti Leijon YFA. Yrkesföreningarna för fysisk aktivitet

Matti Leijon YFA. Yrkesföreningarna för fysisk aktivitet Matti Leijon YFA Yrkesföreningarna för fysisk aktivitet Del 1 Fysisk aktivitet är viktigt för hälsan! Det finns god evidens i den vetenskapliga litteraturen om sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa

Läs mer

Preliminära resultat per den 31 oktober Hälsoorientering. Är det något för specialistvården, Landstinget Västernorrland?

Preliminära resultat per den 31 oktober Hälsoorientering. Är det något för specialistvården, Landstinget Västernorrland? Preliminära resultat per den 31 oktober 2016 Hälsoorientering Är det något för specialistvården, Landstinget Västernorrland? Resultat från en enkätundersökning om hälsofrämjande hälso- och sjukvård Sammanställt

Läs mer

Rekommendationer från Hälsorådet

Rekommendationer från Hälsorådet Rekommendationer från Hälsorådet Levnadssvanor Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvården har ett uppdrag att bedriva hälsofrämjande arbete och förebyggande insatser (Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763;

Läs mer

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder?

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Rubrik Iréne Nilsson Carlsson 2014-03-13 De nationella riktlinjerna 2014-03-13 2 Inriktning

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept - FaR Aktivitetsutbud våren 2019

Fysisk aktivitet på recept - FaR Aktivitetsutbud våren 2019 c Örnsköldsviks kommun Hösten 2017 Innehållsförteckning Fysisk aktivitet på recept - FaR Aktivitetsutbud våren 2019 Sollefteå kommun Inledning... 3 Hänvisningsnivåer för FaR...4 Lathunden....5 Nivå 1 FaR

Läs mer

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 NÄTVERKSTRÄFF DAGVERKSAMHET DEMENS Välkommen! Förmiddag Nationell demensstrategi och riktlinjer Nuläge i Värmland Värmlands vård- och omsorgsprogram

Läs mer

Grundläggande ehälsa. Märit Säker, utvecklingsledare

Grundläggande ehälsa. Märit Säker, utvecklingsledare 1 Grundläggande ehälsa Märit Säker, utvecklingsledare 2 Grundläggande ehälsa Vad är ehälsa Var hittar man information? - Insidan - Uppdragsguiden - Vårdguiden/ Mina vårdkontakter - WHO information på olika

Läs mer

Friskare medarbetare Lönsammare verksamhet

Friskare medarbetare Lönsammare verksamhet Friskare medarbetare Lönsammare verksamhet Vår mission är att hjälpa företag och organisationer med medarbetares kondition, hälsa och därmed välbefinnande, för en lönsammare verksamhet Corporate Health

Läs mer

regiongavleborg.se Bildkälla: Fysioterapeuterna

regiongavleborg.se Bildkälla: Fysioterapeuterna Bildkälla: Fysioterapeuterna Otillräcklig fysisk aktivitet orsakar Vart femte fall av hjärt-kärlsjukdom Vart tionde fall av stroke Vart sjunde fall av diabetes typ 2 Vart sjunde fall av tjocktarmscancer

Läs mer

Effektmått på hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Effektmått på hälsoinriktad hälso- och sjukvård Effektmått på hälsoinriktad hälso- och sjukvård Maria Bjerstam Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Hälsoinriktad = Hälsofrämjande för att stärka eller bibehålla människors fysiska,

Läs mer

Halvtid i implementeringsprojektet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson

Halvtid i implementeringsprojektet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Halvtid i implementeringsprojektet Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Hälso- och sjukvården bör erbjuda patienter: Levnadsvana Rökning Åtgärd Kvalificerat rådgivande samtal Riskbruk av alkohol Rådgivande

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Manual FaR-METODEN. Personcentrerad. samtalsmetodik. Receptet: Uppföljning. FYSS 2015 och andra rekommendationer

Manual FaR-METODEN. Personcentrerad. samtalsmetodik. Receptet: Uppföljning. FYSS 2015 och andra rekommendationer Manual FaR-METODEN Personcentrerad samtalsmetodik Receptet: FaR/MIN PLAN Samverkan med aktivitets arrangörer/ egen aktivitet FYSS 05 och andra rekommendationer Utgåva april 05. Allt material kan laddas

Läs mer

Ledarskap i primärvården. 22 maj 2018

Ledarskap i primärvården. 22 maj 2018 Ledarskap i primärvården 22 maj 2018 10.00 10.15 Inledning, nationell kompetenssatsning om psykisk hälsa i primärvården Henrik Tunér, Uppdrag Psykisk Hälsa 10.15 11.30 Vilken typ av ledarskap krävs i den

Läs mer

Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud

Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud Tjänsteskrivelse 1 (5) Handläggare Agnetha Jonsson Politiskt initiativ från Värmlandssamverkan om utvecklat förhållningssätt i samband med kostråd och kostutbud Förslag till beslut 1. Regiondirektören

Läs mer

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling

fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling fysisk aktivitet på recept en medicinsk behandling Vad ska vi prata om idag? FaR - evidens Hälsoekonomi FYSS - Begrepp och definitioner - Träningsprinciper - Bedöma o utvärdera FA - Individanpassa FA Motivation

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet!

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet! Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa Nyheter! Hej! Här kommer det första nyhetsbrevet från Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa. Jag, Mari Karlsson, kommer att som processledare på

Läs mer

Implementeringen av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Implementeringen av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Implementeringen av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Rubrik Iréne Nilsson Carlsson 2013-11-12 Varför nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? De viktigaste

Läs mer

Vårdsamordnare psykisk ohälsa i primärvård

Vårdsamordnare psykisk ohälsa i primärvård 2018-12-04 Vårdsamordnare psykisk ohälsa i primärvård Dagens presentation Vad gör en Vårdsamordnare psykisk ohälsa? Varför har VGR implementerat funktionen? Hur har vi gjort? Vilka erfarenheter har vårdcentralerna

Läs mer

Tid Tisdagen den 26 maj 2009 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 26 maj 2009 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2009-06-09 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 26 maj 2009 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen. FaR på Hisingen

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen. FaR på Hisingen Till förskrivare av -guiden för Hisingen FaR 2016-04-22 Till förskrivare av Bil. 1 FaR är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad, Idrott & förening. Verksamheten vänder sig till

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen kristinehamn Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen kristinehamn Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen kristinehamn Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box

Läs mer

Nytt arbetssätt i syfte att minska risk för diabetes typ 2

Nytt arbetssätt i syfte att minska risk för diabetes typ 2 Nytt arbetssätt i syfte att minska risk för diabetes typ 2 Nytt för oss 2017 Aleksandra Josefsson Johannes Edlund Nytt arbetssätt i syfte att minska risk för typ 2 diabetes. Att få diagnosen prediabetes

Läs mer

Sjukgymnastik i utveckling

Sjukgymnastik i utveckling Sjukgymnastik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 14-15 april 2011 UTBILDARE Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Lillemor Lundin Olsson Så stärker och vidareutvecklar du din yrkesroll

Läs mer

FaR. Innehåll. Verksamhets- berättelse. på Hisingen. Statistik. Vuxna. Barn och unga. Aktiviteter

FaR. Innehåll. Verksamhets- berättelse. på Hisingen. Statistik. Vuxna. Barn och unga. Aktiviteter FaR på Hisingen Innehåll Statistik Vuxna Barn och unga Verksamhets- berättelse 21 Aktiviteter Av FaR -samordnare Anders Esko, Camilla Söderlindh, Karin Valle Bordes 211-6-1 Verksamhetsberättelse 21 FaR

Läs mer

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012 Datum 2013-05-23 Ert datum Beteckning FaR rapport 2012 1(5) Er beteckning Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012 Bakgrund FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram t.o.m. 31 december 2007 i projektform

Läs mer

2016 M A E M E N S K A P T T G

2016 M A E M E N S K A P T T G G Hälsoteket 2016 E EN SKAP A T TR ÄNING ÄNING TR G E T EN SKAP A S K A P Kortedala, Utby och Bergsjön Östra Göteborg Gamlestaden, Kviberg, EN A T E Välkommen till Hälsoteket! På Hälsoteket i Östra Göteborg

Läs mer

FaR-manual. för unga

FaR-manual. för unga FaR-manual för unga Vem skall ha FaR? FaR kan ges till patienter som kan uppnå bättre hälsa genom minskat stillasittande och ökad vardagsaktivitet, samt fysisk aktivitet/träning. På mittuppslaget kan du

Läs mer

Artrosskola i praktiken

Artrosskola i praktiken Artrosskola i praktiken Thérése Olsson, Leg. sjukgymnast Ortopediska kliniken, Skånes Universitetssjukhus -Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Vad kan vi göra åt artrosen? Få Några Alla Zhang

Läs mer

Att mäta fysisk aktivitet

Att mäta fysisk aktivitet Agenda Att mäta fysisk aktivitet Vad? Diabetologiskt vårmöte 13-15/3 2019 Hur? Maria Hagströmer, leg sjukgymnast, professor Sophiahemmet Högskola maria.hagstromer@shh.se 2 Motionsvanor i Sverige Motionerar

Läs mer

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1 KAAK KUNSKAPSCENTRUM FÖR ALLERGI, ASTMA OCH KOL KAAK uppdrag Riktlinjer för AIT (Allergenspecifik immunterapi) Riktlinjer för allergidiagnostik E hälsoprojekt/kol Uppdragsutbildning 7,5 hp för sjuksköterskor

Läs mer

Ohälsosamma matvanor- kvalificerat rådgivande samtal, behandlingsplan

Ohälsosamma matvanor- kvalificerat rådgivande samtal, behandlingsplan Godkänt den: 2017-11-22 Ansvarig: Karin Salomonsson Wohlin Gäller för: Region Uppsala Ohälsosamma matvanor- kvalificerat rådgivande samtal, behandlingsplan Innehåll Syfte och mål med besöket...2 Bakgrund...2

Läs mer

unga! Vänd för för unga för vuxna FaR-manual Vänd för vuxna!

unga! Vänd för för unga för vuxna FaR-manual Vänd för vuxna! Vänd för unga! FaR-manual för vuxna FaR-manual för unga Vänd för vuxna! U-1 Vem skall ha FaR? FaR kan ges till patienter som kan uppnå bättre hälsa genom minskat stillasittande och ökad vardagsaktivitet,

Läs mer

Självstudier Nationella riktlinjer. Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Socialstyrelsen

Självstudier Nationella riktlinjer. Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Socialstyrelsen Självstudier Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Socialstyrelsen Det här är en revidering av riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder från 2011. Vid revideringen

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2018-06-30 Barn och unga 6 18 år Fast konsultationstid med specialistnivån, BUP Samverkan med BUM vid behov Samverkan

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom för vård och omsorg vid demenssjukdom Delrapport 3 2012-09-17 Sammanfattning Projektet följer Socialstyrelsen rekommenderade för att förbättra vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. Målsättningen

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

Landstinget Blekinges Levnadsvanemottagning. Thoraxcentrum, Karlshamn

Landstinget Blekinges Levnadsvanemottagning. Thoraxcentrum, Karlshamn Landstinget Blekinges Levnadsvanemottagning Thoraxcentrum, Karlshamn En titt i backspegeln År Aktivitet 2011 Nationella Riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 2012- Implementering av riktlinjerna

Läs mer

Först-i-ST standardiserad kompetensbedömning av ST i allmänmedicin

Först-i-ST standardiserad kompetensbedömning av ST i allmänmedicin Först-i-ST standardiserad kompetensbedömning av ST i allmänmedicin Helen Christensson och Camilla Sandin Bergh Bakgrund Sedan 2008 målstyrd utbildning I målbeskrivning SOSFS 2015:8 direktiv från Socialstyrelsen:

Läs mer

PROJEKT BROBYGGE (FaR) Vc Centrum/Sjukgymnastikenheten Växjö. Slutrapport

PROJEKT BROBYGGE (FaR) Vc Centrum/Sjukgymnastikenheten Växjö. Slutrapport PROJEKT BROBYGGE (FaR) Vc Centrum/Sjukgymnastikenheten Växjö Slutrapport 071016 1 Teamets medlemmar Ann-Katrin Alveblom ST läkare allmänmedicin Vc Centrum Mailadress: ann-katrin.alveblom@ltkronoberg.se

Läs mer

Kunskapslyft SIP för äldre

Kunskapslyft SIP för äldre Kunskapslyft SIP för äldre Nu är vi igång! Projektägare: Åsa Furén-Thulin, chef sektionen för Socialtjänst, SKL Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL har fått uppdraget att leda satsningen Kontaktpersoner: samira.radwan@skl.se,

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till Friskvården i Värmland under 2016 All legitimerad personal verksam inom hälso- och sjukvården i Värmland

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Hur kan vi arbeta över generationsgränserna? Hur kan vi arbeta över generationsgränserna? Vad kan vi lära av varandra? Familjecentrerat

Läs mer

SLUTRAPPORT PROJEKT: SAMORDNARE Fysisk aktivitet på recept - FaR Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn 2011-08-15 2012-08-14

SLUTRAPPORT PROJEKT: SAMORDNARE Fysisk aktivitet på recept - FaR Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn 2011-08-15 2012-08-14 SLUTRAPPORT PROJEKT: SAMORDNARE Fysisk aktivitet på recept - FaR Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn 2011-08-15 2012-08-14 Bakgrund och projektbeskrivning: I samband med vårdval 2009 minskade, eller försvann,

Läs mer

www.halsolots.se Samtliga lokaler i programmet är tillgängliga för dig som använder rullstol. Samtliga föreläsningar i programmet teckenspråkstolkas.

www.halsolots.se Samtliga lokaler i programmet är tillgängliga för dig som använder rullstol. Samtliga föreläsningar i programmet teckenspråkstolkas. HÖSTEN 2015 OM HÄLSOLOTS Hälsolots ger dig inspiration, motivation och redskap att leva hälsosamt. Aktiviteter och arrangemang ordnas i samarbete med olika verksamheter i stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné.

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad april 2015 Garantier för kvalitet Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast Primärvården Göteborg HSN 5 225 000 invånare 50 primärvårdsenheter Varför r skall vi arbeta med

Läs mer

PROJEKTETS NAMN: Samordnare FaR

PROJEKTETS NAMN: Samordnare FaR 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn (Org.nr 222000-1941) Mottagare Praktikertjänst AB Vårdcentralen Kusten, Ytterby (Org.

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB Patientsäkerhetsberättelse 2015 Björkgården A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2014 Avvikelser Samtliga avvikelser registreras och dokumenteras. Samtliga inkomna avvikelser

Läs mer

Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex.

Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex. Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex. FaR, kan vi som hälso- och sjukvårdspersonal ge många människor bättre

Läs mer

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Ann-Helene Almborg, utredare, docent Klassifikationer och terminologi Avd för statistik och jämförelser Introduktion

Läs mer

2. Rapportera. Dokumentnamn: Handlingsprogram för patientsäkerhet inklusive avvikelsehantering. Dokumenttyp: Adm PM

2. Rapportera. Dokumentnamn: Handlingsprogram för patientsäkerhet inklusive avvikelsehantering. Dokumenttyp: Adm PM Anna Kullberg, ssamordnare Handlingsprogram för inklusive avvikelsehantering Mag-tarmmedicinska kliniken 1 Identifiera 2 Rapportera 3 Fastställa och åtgärda orsaker 4 Utvärdera åtgärdernas effekt 5 Sammanställa

Läs mer

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet Otillräcklig fysisk aktivitet 3,2 miljoner Ca 84 tusen 1 Källa: Nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor, Statens Folkhälsoinstitut, 2011 Nationella folkhälsoenkäten, Gävleborg 2010 Definition

Läs mer

Vårdcentralen Vikbolandet

Vårdcentralen Vikbolandet Vårdcentralen Vikbolandet Välkommen till Vårdcentralen Vikbolandet Öppettider: Vardagar 08.00-17.00 Rådgivning, bokning av tid eller telefontid samt receptförnyelse sker via sjuksköterska. Sjuksköterskor:

Läs mer

Information till dig som skriver Fysisk aktivitet på Recept

Information till dig som skriver Fysisk aktivitet på Recept Information till dig som skriver Fysisk aktivitet på Recept Bakgrund Det moderna samhället ställer allt mindre krav på fysisk ansträngning i de dagliga aktiviteterna såväl i arbetslivet som genom ett stort

Läs mer

Rapport 2011-06-01: Att skapa ett underlag för hur sjukgymnaster kan arbeta med FYSS/ FaR. Länsövergripande för Samrehab och HRK.

Rapport 2011-06-01: Att skapa ett underlag för hur sjukgymnaster kan arbeta med FYSS/ FaR. Länsövergripande för Samrehab och HRK. 1 2011-10-01 Rapport 2011-06-01: Att skapa ett underlag för hur sjukgymnaster kan arbeta med FYSS/ FaR. Länsövergripande för Samrehab och HRK. Arbetsgrupp: Fanny Ek sjukgymnast, Västervik. Johnny Wiksten

Läs mer

Nationella kvalitetsregister - central riktlinje

Nationella kvalitetsregister - central riktlinje Dokumenttyp Riktlinje Dokumentägare Divisionschef Karin Haster Ansvarig verksamhet Version Division psykiatri 1 av 1 5 Fastställare Giltig fr.o.m. Antal sidor Giltig t.o.m. Divisionschef Karin Haster 2013-10-01

Läs mer

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Christin Anderhov Eriksson, region Östergötland leg dietist, med mag folkhälsovetenskap Nationella arbetsgruppen för levnadsvanearbete

Läs mer

Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014

Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014 Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014 Hélène Pessah-Rasmussen Docent, överläkare Christina Brogårdh Docent, leg sjukgymnast VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin 1 2 I den skadade delen

Läs mer

FRAMTIDA PREHOSPITAL PLATTFORM IT (FRAPP)

FRAMTIDA PREHOSPITAL PLATTFORM IT (FRAPP) 1.13.a Registrera läkemedel inom egen kompetens Medicin anges och visas på sidan Läkemedel. Från navigeringsfältet kan man öppna sidan Läkemedel direkt från flera andra registreringssidor. Välj läkemedel

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

Dokumentationsgrupper HSL SSK och Rehab

Dokumentationsgrupper HSL SSK och Rehab er HSL SSK och Rehab Dokumentnamn: er HSL Berörd verksamhet: Välfärd ÄO, FN Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: MAS MAS 2013-05-28 Riktlinjer för dokumentationsgrupper inom HSL Det här dokumentet är

Läs mer

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Fredagen den 18 mars 2016, kl. 09.00-15.00 Närhälsan Lysekils vårdcentral: Kallade: Vård och omsorg samt psykiatri 9-13 Barn och Unga samt missbruk 11-15 Elin Hansson

Läs mer

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg Bilaga 6 200-0-09 8 Behandlingsprogram - livsstilsgrupper Bakgrund Övervikt och fetma är ett stort och växande samhällsproblem. I Sverige har antalet personer med fetma nästan fördubblats under de senaste

Läs mer

Socialstyrelsens uppdrag att utveckla en nationell källa för ordinationsorsak

Socialstyrelsens uppdrag att utveckla en nationell källa för ordinationsorsak Socialstyrelsens uppdrag att utveckla en nationell källa för ordinationsorsak Socialstyrelsens råd för e-hälsa och gemensam informationsstruktur Karin Ahlzén 2015-02-24 Nationell källa för ordinationsorsak

Läs mer