ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal"

Transkript

1 ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal Har du frågor om om ipad i skolan? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga!

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Frågor om problem Vad händer om personal eller elev tappar bort sin ipad? Om ipaden går sönder vad händer då? Vilka försäkringar gäller? Hur gör man om man inte har trådlöst internet hemma? Får jag ta med mig ipaden hem? Var ska jag förvara ipaden om den inte tas med hem? Vilka risker finns med ipad? Vilka begränsningar finns med ipad? Frågor om Apple Vad är ett Apple ID? Varför behövs ett Apple ID? Får jag som personal logga in på App Store med mitt privata Apple ID? Vad händer när ipadens lagringsutrymme tar slut? Får man köpa ut sin ipad? Vad händer med mitt Apple ID om jag slutar eller byter arbetsplats? Varför har ni valt att köpa in en Apple produkt? Frågor om pedagogik och teknik Varför har ni köpt ipad istället för bärbara datorer? När kan en ipad ersätta en bärbar dator? Används skolans ipad på samma sätt som i hemmet? Ökar användandet av ipads elevernas motivation till att lära? Vilken forskning finns det om undervisning med ipad? Varför ska man lära sig att sortera i information? Varför behöver mina elever lära sig dessa tekniska verktyg? Vad ska mina elever använda dessa tekniska verktyg till och varför? Vilka är fördelarna med att arbeta med digitala verktyg? Till vem ska jag vända mig om jag inte hittar svaret på mina frågor här? Vanliga frågor och svar (FAQ)

3 Allmänna frågor om ipad i skolan Vad händer om personal eller elev tappar bort sin ipad? Det är upp till varje rektor/skolledare att bestämma hur det blir på just din skola. Det kan hända att du eller eleven får låna en annan ipad. Fråga din skolledare så får du mer information. Om ipaden går sönder vad händer då? Lärplattan har ett års garanti för fabrikationsfel. Kontakta Apple vid alla garantiärenden. För att skydda lärplattan bör fodralet sitta på hela tiden. Lärplattan fungerar ofta även om till exempel skärmen spricker. Så länge den fungerar ersätts den inte. Vilka försäkringar gäller? Det finns inga särskilda försäkringar för skolans ipad. Om den går sönder är det enheten/skolan som står för kostnaden. Hemförsäkringen gäller inte för arbetsredskap. Självrisken för kommunens försäkring är högre än värdet av en ipad. Hur gör man om man inte har trådlöst internet hemma? Du kan jobba med din ipad även utan trådlöst Internet. Det går bra att skriva texter, jobba med bilder, göra presentationer, läsa texter med mera. Det går inte att mejla, eller komma åt webbsidor där det inte finns trådlöst internet. Får jag ta med mig ipaden hem? Ja, ipaden är ditt personliga arbetsverktyg. Du får gärna ta med den hem när du ska arbeta hemifrån. Var ska jag förvara ipaden om den inte tas med hem? Skolan ansvarar för att ta fram rutiner för säker förvaring. Vilka risker finns med ipad? ipaden är ett personligt verktyg i ditt arbete. Den kan bli stulen, borttappad eller gå sönder. Det är viktigt att du hanterar den på ett sådant sätt att information från ditt arbete inte kan ses av andra. Jobbrelaterad e post och bilder från verksamheten ska inte kunna ses av obehöriga. Vilka begränsningar finns med ipad? Begränsningarna består främst i vilka appar som Apple har testat och godkänt. Appar som finns till andra surfplattor kanske inte finns hos Apple. Dokument sparas i respektive app och det går inte att nå kommunens lagringssystem på samma sätt som från en dator.

4 ipad i skolan Frågor om Apple Vad är ett Apple-ID? Det är ett användarnamn som består av en e postadress och ett lösenord. Personal måste skapa ett eget Apple ID relaterat till kommunens e postadress. Privata Apple ID ska inte användas i arbetet. Varför behövs ett Apple-ID? Ett Apple ID behövs för att kunna installera nya program (appar) på ipaden. Får jag som personal logga in på App Store med mitt privata Apple-ID? Ja, det får du men första inloggningen som du gör måste vara med det Apple ID som du skapar med din kommun mail som användarnamn. Sedan kan du byta om du vill ta del av dina privata appar via ipad. Vid uppdatering av appar och ipad kommer du att behöva lösenord till de apple ID som har använts på plattan. Vad händer när ipadens lagringsutrymme tar slut? Det finns ett begränsat lagringsutrymme i ipaden. Om du har hämtat appar som tar så mycket plats att skolarbetet inte får plats eller har ett innehåll som strider mot skolans värdegrund så måste de raderas. Får man köpa ut sin ipad? Nej, ipaden hör till skolans utrustning. Om du byter arbetsplats eller slutar så måste du lämna ifrån dig ipaden. Vad händer med mitt Apple-ID om jag sluta eller byter arbetsplats? Ditt Apple ID är personligt och följer med om du slutar. Varför har ni valt att köpa in en Apple-produkt? Utbildningskontoret har valt att investera i ipads eftersom Apple har höga krav och god kontroll över vilka appar som kan laddas ner vilket minskar risk för dålig kvalitet, olämpligt innehåll eller virus. Dessutom har Apple fler appar med pedagogiskt innehåll än andra surfplattor och apparna är både granskade och godkända. Apples betalningssätt lämpar sig för skolverksamheten.

5 ipads i skolan Frågor om pedagogik och teknik Varför har ni köpt ipad istället för bärbara datorer? Linköpings kommun har köpt in ipad till eleverna för att de är prisvärda (billigare än datorer), lätta att bära, enkla att använda och ett bra redskap i undervisningen. När kan en ipad ersätta en bärbar dator? En ipad kan i stort sett alltid ersätta en bärbar dator. Om du till exempel ska söka information på Internet så finns det webbläsare precis som i en dator. Men, ibland kan tangentbord vara bra att ha och i så fall kan skolan köpa in tangentbord. Används skolans ipad på samma sätt som i hemmet? I skolan kallar vi ipads för lärplatta för att betona att plattan används för kunskapsökande, kommunikation, skapande och lärande.plattor i hemmen kan också användas för inlärning, till exempel via pedagogiska appar. Ökar användandet av ipads elevernas motivation till att lära? Undersökningar visar att eleverna blir mer motiverade att göra sitt skolarbete på ipaden eftersom det är både roligare och går snabbare att bearbeta en text med en ipad än att göra det med papper och penna. Det här innebär också att skillnaderna i elevernas handstil försvinner helt och alla har samma förutsättningar att skriva en snygg text. Vilken forskning finns det om undervisning med ipad? De första lärplattorna kom Därför är forskningen något begränsad vad gäller just ipad. Däremot finns det forskning om användandet av datorer i klassrummet. En del av dessa pekar på att motivationen för skolarbete ökar. I forskningsprojektet UnosUno, som gjorts på Örebro universitet ( ), så har forskare följt 11 kommuner som digitaliserat skolorna. Studien visar att det finns utmaningar men att det går att nå vinster i form av högre resultat. I Sverige har Stockholms stad och Falkenbergs kommun gjort studier kring användande av ipads i skolan. Dessa visar på övervägande positiva möjligheter för elevernas kunskapsutveckling. Digitaliseringen för med sig att kommunikationen mellan lärare och elever ökar. Skolor som har ett medvetet förhållningssätt och inte lämnar eleverna ensamma i sitt lärande lyckas bättre.

6 ipads i skolan Varför ska man lära sig att sortera i information? I vårt samhälle behöver vi lära oss vad som är viktigt och hur vi kan göra för att sortera fram det. Det är skolans uppgift att lära eleverna det, Lgr11. Varför behöver mina elever lära sig dessa tekniska verktyg? Det är skolans uppgift att förbereda elever inför deras kommande yrkesliv. Morgondagens arbetsmarknad kräver både goda ämneskunskaper och kunskap om modern teknik. Även om många elever använder digital teknik privat behövs träning i att använda tekniken som ett arbetsverktyg. Vad ska mina elever använda dessa tekniska verktyg till och varför? Dina elever behöver få kunskap om och möjlighet att få öva sig i att använda verktyg som lärplattor och datorer för att kunna vara en del i samhället. Idag finns mycket information på Internet, och eleverna behöver tekniska verktyg för att komma åt den. Därför är digitala verktyg viktig modern pedagogik. Dessa tekniska verktyg behövs också för att till exempel undervisa om hur man använder Internet och sociala medier på ett säkert sätt. Det är skolans uppgift att rusta eleverna inför framtiden och det samhälle vi tillsammans lever i. Vilka är fördelarna med att arbeta med digitala verktyg? tillgång till Internet som informationskälla, t.ex Wikipedia, NE m.fl. träningsmöjligheter via pedagogiska online program, appar m.m. digitala verktyg ger ökad möjlighet till varierat arbetssätt, t.ex. film, interaktivitet, respons. samarbete i gemensamt dokument, t.ex. i Google Docs lättare att publicera sina arbeten, vända sig till verkliga mottagare, t.ex. via en blogg kontakter med omvärlden, via exempelvis Skype, facebookgrupper etc.

7 Till vem ska jag vända mig om jag inte hittar svaret på mina frågor här? Ta i första hand kontakt med IKT pedagog eller ipad ansvarig på din skola och i andra hand någon av kontaktpersonerna nedan: Pedagogiska frågor Margareta Boodh (Östra området) Bengt Stedt (Norra området) Åsa Tåhlin (Södra området) Sofia Kåberg (Västra området) Cecilia Vallin (Enskilda kommunala skolor) Martina Lundström (Enheten för metodstöd) Tekniska frågor Magnus Vahlberg

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08 Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013 Therése Haglind 2013-12-08 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Metod och genomförande... 3 1.1.1 Enkät... 3 1.1.2 Fokusgruppintervjuer... 4

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-9

Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-9 KROKOM2500, v1.0, 2012-02-29 Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-9 2014 Monica Andersson, IT-pedagog 2014-06-12 Under mina tre år på skolan så har vi nästan aldrig använt datorn. När

Läs mer

Så här kommer du igång med din ipad Årskurs 4 och 7 2014. Version 2014-08-13

Så här kommer du igång med din ipad Årskurs 4 och 7 2014. Version 2014-08-13 Så här kommer du igång med din ipad Årskurs 4 och 7 2014 Version 2014-08-13 Lärare/Mentor sköter utdelandet Kontrakt ska vara påskrivet av vårdnadshavare innan din ipad lämnas ut. Kontraktet behålls av

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Digitala nämndhandlingar

Digitala nämndhandlingar 2014-10-13 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Digitala nämndhandlingar Lathund för användare Inledning Sedan 2013 publiceras alla handlingar till kommunfullmäktige och nämnde digitalt.

Läs mer

Kvalitetsarbete i praktiken ökat lärande med stöd av digitala verktyg 2014 Grundsärskolan Fyren

Kvalitetsarbete i praktiken ökat lärande med stöd av digitala verktyg 2014 Grundsärskolan Fyren Kvalitetsarbete i praktiken ökat lärande med stöd av digitala verktyg 2014 Grundsärskolan Fyren Döderhults skolområde i Oskarshamns kommun Vi utbildar världsmedborgare! Projektledare och rektor Renée Dahlberg,

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

IKT-Plan. för Olofströms förskolor, grundskolor, grundsärskolor, gymnasieskola och gymnasiesärskola 2014/2015.

IKT-Plan. för Olofströms förskolor, grundskolor, grundsärskolor, gymnasieskola och gymnasiesärskola 2014/2015. IKT-Plan för Olofströms förskolor, grundskolor, grundsärskolor, gymnasieskola och gymnasiesärskola 2014/2015. INNEHÅLL Varför behöver vi IKT? 1 Digital kompetens i fokus 2 Garanterad färdighetsnivå för

Läs mer

Utvärdering av lärplattor i undervisningen i Gislaveds grundskolor. Jan Hylén

Utvärdering av lärplattor i undervisningen i Gislaveds grundskolor. Jan Hylén Utvärdering av lärplattor i undervisningen i Gislaveds grundskolor Jan Hylén Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Bakgrund...4 3. Genomförande av undersökningen...4 4. Hur fungerar lärplattorna i skolans

Läs mer

IPAD-PROJEKTET VT12 EN RAPPORT FRÅN ÅRSTASKOLAN

IPAD-PROJEKTET VT12 EN RAPPORT FRÅN ÅRSTASKOLAN ÅRSTASKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN IPAD-PROJEKTET VT12 EN RAPPORT FRÅN ÅRSTASKOLAN Version 1 2012-09-06 Sammanställd av Martin Claesson SID 2 (21) Vi vill inledningsvis tacka Utbildningsförvaltningen

Läs mer

ipad i matematikundervisning En undersökning om lärares syn på ipad i årskurs ett till tre.

ipad i matematikundervisning En undersökning om lärares syn på ipad i årskurs ett till tre. Malmö högskola Lärande och samhälle Natur, miljö, samhälle Examensarbete 15 högskolepoäng ipad i matematikundervisning En undersökning om lärares syn på ipad i årskurs ett till tre. ipad in math education

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen.

Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen. Sektionen för lärande och miljö Specialpedagogprogrammet Digitala verktyg i en inkluderande undervisning? - En studie som belyser konkreta metoder och lärande gällande digitala verktyg i undervisningen.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

IT-utrustning på skolor och förskolor

IT-utrustning på skolor och förskolor Utbildningsförvaltningen Kvartalsrapport 4-2012 Sammanställning alla enheter UN:s verksamhetsmål: Borgholms barn - använder modern teknik i sitt lärande IT-utrustning på skolor och förskolor görs i kvartal

Läs mer

Enkät till förskolepersonal

Enkät till förskolepersonal Redovisning av regeringsuppdrag 2013-04-15 Dnr 71-2012:124 Bilaga Enkät till förskolepersonal 1 1. Vilket av följande stämmer bäst med ditt arbete? Jag arbetar i förskolan, framför allt med barn i åldrarna

Läs mer

IT-Guiden Finspångs kommuns IT-guide för personal

IT-Guiden Finspångs kommuns IT-guide för personal IT-Guiden Finspångs kommuns IT-guide för personal Datum 2014-10-20 Versionsnummer 1.0 IT-Guiden Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2014-10-20 Lotta Berglund Dokumentet reviderat 2.0 Åsa Rundgren Dokumentet

Läs mer

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner?

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner? Hagaskolans IT-plan På Hagaskolan är IT ett naturligt inslag i den pedagogiska verksamheten. Eleverna i årskurserna F-5 använder både datorer och ipads för att lära sig läsa och skriva, för att stimulera

Läs mer

Nätverksmöte SplitVision 2015-03-18

Nätverksmöte SplitVision 2015-03-18 Nätverksmöte SplitVision 2015-03-18 Plats: Kommunhuset Balder, Nybro Närvarande: Peter Andersson Hanna Carlsson Sune Carlsson Laus Ellebäck Johan Engdahl Joachim Fasth Åke Gustafsson Niklas Persson Dagordning:

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Klassen i dialog med omvärlden

Klassen i dialog med omvärlden Dan Åkerlund Klassen i dialog med omvärlden pedagogiska vinster när skolan syns på nätet Klassen i dialog med omvärlden Version 1.0 2013 Dan Åkerlund Texten och fotografierna i inlagan skyddas enligt lag

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

Surfplattans användbarhet för barn och ungdomar med funktionshinder före läs - och skrivnivå

Surfplattans användbarhet för barn och ungdomar med funktionshinder före läs - och skrivnivå Surfplattans användbarhet för barn och ungdomar med funktionshinder före läs - och skrivnivå Inventering och utvärdering av surfplattor och applikationer Projekt genomfört med stöd från Hjälpmedelsinstitutet

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk

Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV FALKÖPINGS KOMMUNS NÄTVERK 1 BAKGRUND... 1 2 INLOGGNING... 1 3 HANTERING AV INFORMATION... 3 4

Läs mer

Talängslan något vi inte kan blunda för

Talängslan något vi inte kan blunda för Hjälp dina elever och studenter att behärska sin ängslan för att tala inför publik. av Ulrika Axelsson Talängslan något vi inte kan blunda för JAG FÅR PANIK och börjar svettas, blir röd i ansiktet och

Läs mer

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb

SOLHEMSSKOLAN. Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Vårdnadshavare inloggning i Stockholms Skolwebb Du som vårdnadshavare på Solhemsskolan kan logga in i Stockholms Skolwebb och få information om ditt barns skolgång. Stockholm Skolwebb är en e-tjänst som

Läs mer

3. Regler för användandet av den personliga datorn

3. Regler för användandet av den personliga datorn Sida 1 av 6 Personlig dator (en till en) till elever i Sollentuna kommunala skolor 1. Bakgrund och syfte Sollentuna kommunala skolor vill skapa goda förutsättningar för en utbildning där modern informations

Läs mer