För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare"

Transkript

1 För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare Lösenord lösenordet ska vara minst 8 tecken långt. lösenordet bör bestå av stora och små bokstäver samt siffror och specialtecken. Utrustning - för din dator med tillhörande utrustning gäller följande: om du behöver ytterligare utrustning för att kunna klara av dina arbetsuppgifter ska du anmäla detta till din chef som i sin tur beställer den utrustning som behövs. fysiska ingrepp får endast ske av IT-enheten. fel ska omedelbart anmälas till IT-samordnare. bärbara datorer skall förvaras inlåsta eller tas med hem när du går för dagen. Program och applikationer - Du har tillgång till ett begränsat antal program och applikationer genom kommunens försorg. Du får själv ladda ner och installera program av typen freeware och shareware, det är inte tillåtet att kopiera eller använda kommunens program utanför kommunens verksamhet. det är inte tillåtet att använda kommunens informationssystem för mer än det du behöver i ditt arbete, såsom att söka information i verksamhetssystem för privata ändamål. Detta är att betrakta som dataintrång. När du lämnar din arbetsplats stäng alltid av datorn när du går hem för dagen och logga ut från nätverket om du lämnar arbetsplatsen för en längre stund. när du lämnar datorn utan uppsikt, lås datorn tillfälligt Ctrl+Alt+Delete välj Lock Workstation eller win+l. förvara din utrustning på ett säkert sätt. använd aldrig någon annans inloggning. Distansarbete du ansvarar för din dator (och annan kommunägd utrustning) när du tar den utanför kommunens lokaler. Förvara den på ett säkert sätt, lämna den tex inte obevakad i bilen.

2 inte lämna den obevakad t.ex. i bilen. tänk på att lagra så mycket som möjligt på där materialet säkerhetskopieras tex i Onedrive, på H:/ eller S:/ lämna inte datorn obevakad så att ex. familjemedlemmar kan se ditt arbetsmaterial. Undvik att låna ut utrustningen till familjemedlemmar. Använd så långt som möjligt din kommunala e-post för arbetsrelaterad kommunikation. Lagring S:/ (Enhets torg) - Detta är en gemensamma lagringsyta som driftas av kommunens ITavdelning. S:/ är hela tiden övervakad för att garantera att den information som lagras är skyddad obehörig åtkomst. Säkerhetskopiering sker kontinuerligt. Det är lämpligt att lagra känslig information som skall delas av flera inom arbetsgruppen på S:/. Det finns möjlighet att skapa mappar som bara är synliga för personer med beviljad åtkomst. H:/ - Din personliga hemmakatalog, som bara du har tillgång till som driftas av kommunens IT-avdelning. Lagringsytan kontrolleras regelbundet (ej den personliga informationen) och ser till att den uppfyller säkerhetsregler. Informationen är skyddad från obehörig åtkomst. All information säkerhetskopieras och finns tillgänglig i 12 veckor. Här lagras information som bara du själv ska ha tillgång till. Informationen kan vara av känslig/sekretess karaktär. Endast du har tillgång till ditt H:/. Office365 OneDrive En så kallad molntjänst. Lagring sker på annan plats och är tillgänglig via internet. Microsoft tillhandahåller tjänsten. Backup finns under begränsad tid. Material kan delas med andra. Eftersom Internet bygger på öppenhet bör man vara uppmärksam på vad man lagrar i molnet. Det kan vara bra att fråga sig själv om vad som skulle hända om någon skulle komma åt de arbeten/dokument/bilder man lagrar i molnet och agera därefter. Grunden är att det som lagras skall vara uppgifter och skolarbeten. IUP, skriftliga omdömen, åtgärdsprogram och annan känslig information skall hanteras på annat sätt. Personuppgiftslagen reglerar vad som är känslig information C:/ Lokalt på din dator - Att spara på C innebär risker. Informationen säkerhetskopieras inte, den är endast skyddad av inloggning till datorn, om datorn blir stulen så är informationen stulen. Om disken kraschar så är informationen förlorad. Här sparar man lämpligen bara information i nödfall tex när tillgång till nät saknas. Att spara på Skrivbordet betyder att man sparar på C:/. E-post Outlook - Kommunens e-post program. Skyddad mot obehörig åtkomst. All information säkerhetskopieras. USB-sticka, extern hårddisk el liknande - Mycket osäker lagringsyta. Ingen säkerhetskopiering. Här skall inte information av känslig/sekretess karaktär sparas. Internet - All Internetsurfing loggas när datorn är ansluten till kommunens nät loggas vilket innebär att det finns möjlighet att se vilka sidor som besökts och av vem. Surfning under arbetstid skall vara arbetsrelaterad.

3 Eftersom kommunens användaradress alltid framgår när vi är uppkopplade, är det viktigt att tänka på att vi representerar kommunen vid kommunikation på Internet. Det innebär att kommunens adress registreras offentligt på de sidor vi besöker samt att de sidor vi besöker registreras. Det är inte tillåtet att besöka kontroversiella hemsidor via kommunens datautrustning. E-post Det är inte tillåtet att skicka integritetskänslig eller sekretessbelagd information via e- post. Kontrollera alltid mottagaren en extra gång, särskilt om du svarar på ett mail, så att du inte av misstag skickar mailet till fler/andra mottagare än du avsett. Använd inte din kommunala e-postadress i privata sammanhang, såsom användarnamn på sociala forum eller då du anmäler dig till tävlingar på internet. Undvik att använda din privata epostadress till att skicka arbetsrelaterade mail. Elever Lösenord Från åk 7 lösenordet ska vara minst 8 tecken långt. lösenordet bör bestå av stora och små bokstäver samt siffror eller specialtecken. Lösenord Upp tom åk6 Lösenordet skall ha minst 5 tecken. Utrustning - för kommunens datorer med tillhörande utrustning gäller följande: fysiska ingrepp får endast ske av IT-samordnare eller IT-enheten. fel ska omedelbart anmälas till din IT-samordnare. bärbara datorer skall förvaras inlåsta eller tas med hem skoldagen är slut. Program och applikationer - Du har tillgång till ett begränsat antal program och applikationer genom kommunens försorg. Du får själv ladda ner och installera program av typen freeware och shareware, Det är inte tillåtet att ladda ner/ installera piratkopierade programvara eller upphovsrättskyddat material. När du inte behöver din dator är det lämpligt att stänga av datorn eller att tillfälligt låsa datorn genom att trycka win+l trycka Ctrl+Alt+Delete och välj Lock Workstation.

4 använd aldrig någon annans inloggning. Distansarbete du ansvarar för din dator (och annan kommunägdutrustning) när du tar den utanför kommunens lokaler. förvara den på ett säkert sätt lämna den inte obevakad på offentlig plats etc. Lagring Office365 OneDrive En så kallad molntjänst. Lagring sker på annan plats och är tillgänglig via internet. Microsoft tillhandahåller tjänsten. Backup finns under begränsad tid. Material kan delas med andra. Eftersom Internet bygger på öppenhet bör man vara uppmärksam på vad man lagrar i molnet. Det kan vara bra att fråga sig själv om vad som skulle hända om någon skulle komma åt de arbeten/dokument/bilder man lagrar i molnet och agera därefter. Grunden är att det som lagras skall vara uppgifter och skolarbeten. IUP, skriftliga omdömen, åtgärdsprogram och annan känslig information skall hanteras på annat sätt. Personuppgiftslagen reglerar vad som är känslig information C:/ Lokalt på din dator - Att spara på C innebär risker. Informationen säkerhetskopieras inte, den är endast skyddad av inloggning till datorn, om datorn blir stulen så är informationen stulen. Om disken kraschar så är informationen förlorad. Här sparar man lämpligen bara information i nödfall tex när tillgång till nät saknas. Att spara på Skrivbordet betyder att man sparar på C:/. E-post Outlook - Kommunens e-post program. Skyddad mot obehörig åtkomst. All information säkerhetskopieras. USB-sticka, extern hårddisk el liknande - Mycket osäker lagringsyta. Ingen säkerhetskopiering. Här skall inte information av känslig/sekretess karaktär sparas. Internet - All Internetsurfing loggas när datorn är ansluten till kommunens nät loggas vilket innebär att det finns möjlighet att se vilka sidor som besökts och av vem. Surfning under skoltid skall vara skolrelaterad. Eftersom kommunens användaradress alltid framgår när vi är uppkopplade, är det viktigt att tänka på att vi representerar kommunen vid kommunikation på Internet. Det innebär att kommunens adress registreras offentligt på de sidor vi besöker samt att de sidor vi besöker registreras. Det är inte tillåtet att besöka kontroversiella hemsidor via kommunens datautrustning. E-post Det är inte tillåtet att skicka integritetskänslig eller sekretessbelagd information via e- post. Kontrollera alltid mottagaren en extra gång, särskilt om du svarar på ett mail, så att du inte av misstag skickar mailet till fler/andra mottagare än du avsett.

5 Använd inte din kommunala e-postadress i privata sammanhang, såsom användarnamn på sociala forum eller då du anmäler dig till tävlingar på internet.

Använd molntjänster på rätt sätt

Använd molntjänster på rätt sätt 2013-02-13 E-samhället i praktiken Använd molntjänster på rätt sätt Molntjänster kan spara pengar och göra information mer tillgänglig för kommuner och landsting. Den viktigaste bedömningen vid val av

Läs mer

DISGEN I TVÅ DATORER med en eller två användare

DISGEN I TVÅ DATORER med en eller två användare Normalt ligger det mycket arbete bakom det material som man successivt skriver in i Disgen. I vissa fall kan ett ambitiöst och noggrant forskningsarbete betraktas som ett livsverk. När bärbara datorer

Läs mer

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu!

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller själv utbildar om arbetsmiljö för vuxna eller ungdomar

Läs mer

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Sus Andersson Så surfar du säkrare Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Digitalt Källskydd - en introduktion Sus Andersson, Fredrik Laurin

Läs mer

Allt samlat på ett och samma ställe En användarmanual för vår affärsplattform MyBusiness

Allt samlat på ett och samma ställe En användarmanual för vår affärsplattform MyBusiness www.pwc.se/mybusiness Allt samlat på ett och samma ställe En användarmanual för vår affärsplattform MyBusiness MyBusiness version: 2.5 2014-12-22 Förenkla din arbetsdag med MyBusiness Tillgängligt från

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FONDMARKNADEN.SE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FONDMARKNADEN.SE ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FONDMARKNADEN.SE 1. Användarvillkor Denna webbplats www.fondmarknaden.se (nedan kallad "Webbplatsen") tillhör Fondab AB. Genom att gå in på webbplatsen och/eller använda den information

Läs mer

Anmälan om att du har fått ett säkert e-postmeddelande

Anmälan om att du har fått ett säkert e-postmeddelande Tullens tjänst Turvasähköposti Kundanvisning www.tulli.fi version 2.2 8.1.2015 ersätter version 2.1 22.5.2014 Tullens tjänst Turvasähköposti Tullen skickar dig ett krypterat e-postmeddelande när meddelandet

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre! Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Gäller från jan 2015 Innehåll Nu förenklar vi för dig som förening i Nyköping... 3 Kontaktpersoner Nyköpings

Läs mer

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering Sus Andersson Lär dig kryptering lär dig kryptering 2 kryptering och nycklar vad är det? 3 kryptera meddelanden 3 pc: hämta hem och installera gnupg 4 skapa nycklar 6 testa nycklarna 9 ta emot en krypterad

Läs mer

handbok Internet som ett verktyg i det sociala arbetet

handbok Internet som ett verktyg i det sociala arbetet handbok Internet som ett verktyg i det sociala arbetet formgivning: helena storm omslagsfoto: bildarkivet.se tryck: eo grafiska (2012) Handbok internet som ett verktyg i det sociala arbetet www.stockholm.se/sof

Läs mer

RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN

RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 Om sociala medier Det finns flera definitioner av vad begreppet sociala medier står för. I det digitala

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003.

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003. Icarus 2.6 Manual är utskriven 2003-08-27 22:44 Copyright Keylogic AB 2003. 1 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT...3 1.1 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...3 1.2 SYSTEMKRAV...3 1.3 HUR FUNGERAR ICARUS...4 1.4 STÖD FINNS

Läs mer

Hantering av personer med skyddad identitet inom skola och socialtjänst i Ängelholms kommun

Hantering av personer med skyddad identitet inom skola och socialtjänst i Ängelholms kommun Hantering av personer med skyddad identitet inom skola och socialtjänst i Ängelholms kommun Lena Persson 1 2 Inledning Över 12 000 människor i Sverige lever med skyddad identitet (2010). Att leva med skyddad

Läs mer

DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE

DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE Kapitel 11 DELA DIN MAC MED FLERA ANVÄNDARE Mac OS X är designat för att kunna vara ett fleranvändarsystem, vilket betyder att varje användare på en Mac har sitt eget konto. Varje användare är antingen

Läs mer

FileMaker Server 13. Startbok

FileMaker Server 13. Startbok FileMaker Server 13 Startbok 2007-2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är varumärken som tillhör FileMaker,

Läs mer

Så här gör du din gymnasieansökan på webben Läsåret 12/13

Så här gör du din gymnasieansökan på webben Läsåret 12/13 Så här gör du din gymnasieansökan på webben Läsåret 12/13 1 Inloggningssida http://intagning.nykoping.se 1. Högst upp till vänster har du två boxar som kommer att följa med på alla sidor när du gör dina

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Om du vill importera personer, läs noga instruktionerna och be om hjälp från Unikum om du är osäker

Om du vill importera personer, läs noga instruktionerna och be om hjälp från Unikum om du är osäker Steg för steg Så här förbereder du din förskola/skola för att arbeta i Unikum Detta är en guide för dig som administratör för förskola/skola, som skall förbereda din förskola eller skola för att börja

Läs mer

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 2 Innehåll 1. Välkommen till Vision 80/20 Informera 6 2. Introduktion 7 2.1 Innan du börjar 8 2.2 Inloggning 8 Begär nytt lösenord 8 Sök utan att logga in

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Föredrag.se Allmänna villkor

Föredrag.se Allmänna villkor Vårt löfte som ditt förord Föredrag.se vill skapa vassare medarbetare. Föredrag.se strävar efter att demokratisera kompetensutvecklingen och göra den lättillgänglig, billig och på användarnas villkor.

Läs mer

EnergyWatch Installationsmanual. Vattenfall Försäljning

EnergyWatch Installationsmanual. Vattenfall Försäljning EnergyWatch Installationsmanual Vattenfall Försäljning Innehåll Denna installationsguide hjälper dig att installera EnergyWatch. Det är viktigt att du installerar delarna i rätt ordning! 1. Kontrollera

Läs mer

// Kom igång med. Mamut One. Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet

// Kom igång med. Mamut One. Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet // Kom igång med Mamut One Nyttiga tips som hjälper dig att komma igång snabbt med systemet Välkommen till Mamut One! Mamut One är en serie affärslösningar som hjälper dig att hantera arbetsuppgifterna

Läs mer

GYMNASIESK OLAN 1:1 ÖPPEN DATOR

GYMNASIESK OLAN 1:1 ÖPPEN DATOR GYMNASIESKOLAN 1:11 ÖPPEN DAT TOR Uppstart Felsökning Ansvarig utgivare: Leif Sköldberg Innehållsförteckning Uppstart dator... 3 Trådlöst nätverk... 3 Internet... 4 Skolterm/Terminalservermiljön skrivare,

Läs mer