ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)"

Transkript

1 Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter till dem på sista sidan.

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Frågor om problem Vem får erbjudande om att låna ipad från skolan? Vad är det för papper jag och mitt barn ska skriva under? Vad händer om mitt barn tappar bort sin ipad? Om ipaden går sönder vad händer då? Hur gör man om man inte har trådlöst internet hemma? Måste mitt barn bära med sig ipaden hem? Var ska mitt barn göra av ipaden om den inte tas med hem? Vilka risker finns med ipad? Hur hanterar skolan risker? Vilka begränsningar finns med ipad? Hur hanterar skolan begränsningarna? Finns det någon försäkring för ipaden? Finns det något tillfälle då mitt barn kan få en ny ipad? Frågor om Apple Vad är ett Apple-ID? Varför måste man ha ett Apple-ID? Jag har hört att elever under 13 år inte får ha Apple-ID? Vad händer om jag som vårdnadshavare inte vill skriva på avtalet angående Apple-ID för mitt barn? Får eleverna logga in på Appstore med sitt privata Apple-ID? Vad händer om ipadens lagringsutrymme tar slut? Får man köpa ut sin ipad? Är det många som inte vill låna någon ipad? Varför har ni valt att köpa in en Apple-produkt? Frågor om pedagogik och teknik Varför har ni köpt ipads istället för bärbara datorer? Vilka fördelar finns med en ipad jämfört med en bärbar dator? När kan en ipad ersätta en bärbar dator? Använder man skolans ipad på samma sätt i skolan som hemma? Varför köper ni inte in fler datorer istället? Ökar användandet av ipads verkligen elevernas motivation till att lära? Vilken forskning finns det om undervisning med ipad? Har det testats med ipads i Angered tidigare? Varför ska man lära sig att sortera i information? Varför behöver mitt barn lära sig dessa tekniska verktyg? Vad ska mitt barn använda dessa tekniska verktyg till och varför? Mitt barn behärskar redan den här moderna tekniken. Varför ska mitt barn lära sig att använda något som det redan kan? Vilka är fördelarna med att arbeta med digitala verktyg? Vilken erfarenhet har IKT-utvecklarna av ipadanvändning i skolan? Vart vänder jag mig om jag inte hittar svaret på mina frågor här?

3 Frågor om problem Vem får erbjudande om att låna ipad från skolan? Alla elever som går i årskurs F-8 i kommunal skola i Angered. Vad är det för papper jag och mitt barn ska skriva under? Det är ett avtal om att ditt barn lånar en ipad från skolan och ett dokument där du som vårdnadshavare godkänner att ditt barn får ha ett Apple-ID. Vad händer om mitt barn tappar bort sin ipad? Det är upp till varje rektor att bestämma hur det blir på just ditt barns skola. Det kan hända att ditt barn får låna en begagnad ipad under skoltid. Fråga ditt barns lärare så får du mer information. Om ipaden går sönder vad händer då? Så länge apparaten fungerar ersätts den inte. Den fungerar ofta ändå även om till exempel skärmen spricker. Annars gäller samma sak som om den är borttappad. Hur gör man om man inte har trådlöst internet hemma? Ditt barn kan jobba med sin ipad även utan trådlöst internet. Till exempel skriva texter och jobba med bilder, göra presentationer, läsa texter och komma åt saker som finns sparat i ipaden. Det går inte att maila, kolla på webbsidor eller logga in på Hjärntorget om ni inte har trådlöst internet hemma. Måste mitt barn bära med sig ipaden hem? Nej. ipaden är ditt barns verktyg i skolarbetet och kan vara kvar i skolan. Erbjudandet om att få ta hem sin ipad finns och du som vårdnadshavare väljer hur du vill att just ditt barn gör. Var ska mitt barn göra av ipaden om den inte tas med hem? Om du inte vill att ditt barn tar med sig sin ipad hem ordnar skolan med förvaring i säkerhetsskåp på skolan. Ditt barn kan när som helst ta med den hem under till exempel helger eller lov då du har möjlighet att möta ditt barn vid skolan. Vilka risker finns med ipad? ipaden kan missbrukas precis som andra tekniska verktyg. Till exempel för att göra bus, mobbas, spela otillåtna spel eller att besöka olämpliga webbsidor. Den kan bli stulen, borttappad eller gå sönder. Hur hanterar skolan risker? Om eleverna inte klarar att använda sin ipad på det sätt som det är tänkt kan skolan lösa det till exempel genom att de inte får ta med ipaden hem. Det är en del av skolans ansvar att lära eleverna att hantera riskerna. Det är viktigt att ditt barn håller reda på sin ipad och tar ansvar för hur den används.

4 Vilka begränsningar finns med ipad? Begränsningarna består främst i vilka appar som Apple har testat och godkänt. De appar som finns till andra surfplattor kanske inte finns hos Apple. ipaden kommer inte att vara låst på något sätt. Hur hanterar skolan begränsningarna? Tekniskt sett är det svårt med begränsningar. Om en elev laddar ner innehåll som strider mot skolans värdegrund kommer skolan att vidta åtgärder. Här är det viktigt att skolans personal och du som förälder hjälps åt att hålla koll på vilka appar som ditt barn har laddat ner i sin ipad. Finns det någon försäkring för ipaden? Skolan har inte tecknat någon försäkring för ipad eftersom det skulle bli för dyrt. Skulle du av någon anledning förlora din ipad kommer skolan att göra en individuell bedömning för att besluta om ditt barn ska få en ny ipad eller låna en begagnad i skolan Det är viktigt att du håller reda på din ipad och tar ansvar för den som om den vore din egen ägodel. Finns det något tillfälle då mitt barn kan få en ny ipad? Ditt barn kanske kan få en ny ipad om det som har orsakat förlusten leder till att du behöver göra en polisanmälan som leder till att polisen startar en utredning. Frågor om Apple Vad är ett Apple-ID? Det är ett användarnamn som består av ditt barns e-postadress och ett lösenord som skolan hjälper till att skapa. Varför måste man ha ett Apple- ID? Man måste ha ett Apple-ID för att kunna installera nya program (appar) på ipaden. Jag har hört att elever under 13 år inte får ha Apple-ID? Ja, det stämmer, men Göteborgs Stad har en överenskommelse med Apple så att även de elever som är yngre än 13 år får ha ett Apple-ID om du som vårdnadshavare godkänner det. Det innebär att ditt namn och födelsedatum (6 siffror, inte personnummer) står tillsammans med ditt barns e-postadress i Apple-ID:t. Det påverkar inte dig som vårdnadshavare på något sätt.

5 Vad händer om jag som vårdnadshavare inte vill skriva på avtalet angående Apple-ID för mitt barn? Då får ditt barn ett personligt Apple-ID i skolans namn. Får eleverna logga in på Appstore med sitt privata Apple-ID? Ja, det får de men första inloggningen som de gör måste vara med det Apple-ID som de får av skolan. Sen kan de byta om de vill ta del av sina privata appar via ipad. Vad händer om ipadens lagringsutrymme tar slut? Det finns ett så pass stort lagringsutrymme i ipaden att det inte är något att oroa sig för. Om ditt barn däremot har hämtat appar som tar så mycket plats att skolarbetet inte får plats eller har ett innehåll som strider mot skolans värdegrund så måste de raderas. Får man köpa ut sin ipad? Ja, det får man. Om du vill köpa ut din ipad till exempel när ditt barn slutar årskurs nio kan du göra det till det pris som den skulle kostat ute på marknaden. Är det många som inte vill låna någon ipad? Hittills har väldigt få valt att avstå från att få låna en ipad. Dels eftersom den kommer att användas i undervisningen i skolan och dels eftersom ditt barn får ta med sig den hem och använda den på fritiden. Varför har ni valt att köpa in en Apple-produkt? Sektor utbildning har valt att investera i ipads eftersom Apple har höga krav och god kontroll över vilka appar som kan laddas upp och ner vilket minskar risk för dålig kvalitet, olämpligt innehåll eller virus. Dessutom har Apple fler appar med pedagogiskt innehåll än andra surfplattor och apparna är både granskade och godkända. Frågor om pedagogik och teknik Varför har ni köpt ipads istället för bärbara datorer? Valet blev ipad eftersom den är mindre och lättare att bära. Eleverna har mycket att hålla reda på och bära med sig som till exempel gympakläder och böcker. Vilka fördelar finns med en ipad jämfört med en bärbar dator? Eleverna har lätt att komma igång med arbetet på en ipad. Arbetet i skolan blir lättare för pedagogerna att överblicka då elevernas ansikten inte skyms av en skärm. Det är också bra att alla elever använder sig av samma verktyg eftersom de kan hjälpa varandra på olika sätt både i skolarbetet och med ipaden som tekniskt verktyg.

6 När kan en ipad ersätta en bärbar dator? En ipad kan i stort sett alltid ersätta en bärbar dator. Om du till exempel ska söka information på Internet så finns det webbläsare precis som i en dator. När man ska skriva längre texter kan man själv köpa ett tangentbord om man vill. Använder man skolans ipad på samma sätt i skolan som hemma? Nej, det är skillnad på hur de olika apparna ipad används hemma och i skolan. De pedagogiska apparna är inte samma som de appar eleverna använder privat. Varför köper ni inte in fler datorer istället? Tidigare fanns några datorer som alla elever fick samsas om. De gick sönder ofta eftersom ingen kände ansvar för att se till att de fungerade. Det var dessutom omöjligt för lärarna att undervisa eleverna en-till-en. När alla nu får låna en egen ipad får eleverna själva ta ansvar och se till att den fungerar och det blir också lättare för lärarna att undervisa ditt barn. Ökar användandet av ipads verkligen elevernas motivation till att lära? Ja. Undersökningar visar att eleverna blir mer motiverade och tycker att skolarbetet är mer lustfyllt. De blir mer motiverade att göra sitt skolarbete på ipaden eftersom det är både roligare och går snabbare att bearbeta en text med en ipad än att göra det med papper och penna. Det här innebär också att skillnaderna i elevernas handstil försvinner helt och alla har samma förutsättningar att skriva en snygg text. Vilken forskning finns det om undervisning med ipad? Forskning i Maine i USA som är baserad på 10 års erfarenhet visar att motivationen att arbeta med surfplattan finns kvar och inte försvinner med nyhetens behag. Undervisning direkt från läraren till eleven i en-till-en situation har visat goda resultat. Både Stockholms stad och Falkenberg har gjort studier kring användande av, även dessa visar på övervägande positiva möjligheter för elevernas kunskapsutveckling. Har det testats med ipads i Angered tidigare? Under höstterminen har elever på Hjällboskolan i årskurs 6 arbetat med ipads i undervisning en-till-en. Läraren har berättat om en positiv utveckling både när det gäller lärande och hur eleverna engagerar sig i skolarbetet. Varför ska man lära sig att sortera i information? I vårt samhälle behöver vi lära oss vad som är viktigt och hur vi kan göra för att sortera fram det. Det är skolans uppgift att lära ditt barn det. Du kan läsa mer om det i läroplanen (Lgr 11) som du hittar på skolverkets webb (

7 Varför behöver mitt barn lära sig dessa tekniska verktyg? Det är skolans uppgift att se till att ditt barn blir så väl förberett som möjligt inför sitt kommande yrkesliv och det gäller både ämneskunskaper och hur man använder modern teknik. Skolan ska erbjuda en utbildning för alla och då är skolan också ansvarig för att skapa goda förutsättningar för det. Vad ska mitt barn använda dessa tekniska verktyg till och varför? Ditt barn behöver få kunskap om och möjlighet att få öva sig i att använda verktyg som lärplattor och datorer för att kunna vara en del i samhället. Idag finns mycket information på internet och eleverna behöver tekniska verktyg för att komma åt den. Dessa tekniska verktyg behövs också för att till exempel undervisa om hur man använder Internet och sociala medier på ett säkert sätt. Det är skolans uppgift att rusta ditt barn inför framtiden och det samhälle vi tillsammans lever i. Mitt barn behärskar redan den här moderna tekniken. Varför ska mitt barn lära sig att använda något som det redan kan? Även om ditt barn redan använder sig av tekniken hemma så finns det en viss skillnad på hur man använder verktygen pedagogiskt i undervisningen och hur man använder dem hemma på fritiden. Vilka är fördelarna med att arbeta med digitala verktyg? Eleverna blir mer motiverade att göra sitt skolarbete på ipaden eftersom det är både roligare och går snabbare att bearbeta en text med en ipad än att göra det med papper och penna. Det här innebär också att skillnaderna i elevernas handstil försvinner helt och alla har samma förutsättningar att skriva en snygg text. Vilken erfarenhet har IKT-utvecklarna av ipadanvändning i skolan? Förutom att ta del av rapporter har de gjort studiebesök och varit på workshops och föredrag. Där har de lyssnat till lärare med erfarenhet som har berättat om läsning och skrivning som en grund för alla ämnen och att det verkar som att eleverna tycker att det är roligare att arbeta med digitala verktyg. Vart vänder jag mig om jag inte hittar svaret på mina frågor här? Ta i första hand kontakt med ditt barns lärare och i andra hand någon av kontaktpersonerna nedan: Pedagogiska frågor Tiina Salmela E-post: tiina.salmela@angered.goteborg.se Tekniska frågor Ronny Gustavsson E-post: ronny.gustavsson@angered.goteborg.se

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal Har du frågor om om ipad i skolan? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! INNEHÅLLSFÖRTECKNING Frågor om problem Vad händer

Läs mer

Så här kommer du igång med din ipad Årskurs 4 och 7 2014. Version 2014-08-13

Så här kommer du igång med din ipad Årskurs 4 och 7 2014. Version 2014-08-13 Så här kommer du igång med din ipad Årskurs 4 och 7 2014 Version 2014-08-13 Lärare/Mentor sköter utdelandet Kontrakt ska vara påskrivet av vårdnadshavare innan din ipad lämnas ut. Kontraktet behålls av

Läs mer

Regler för datoranvändning på Åva Gymnasium

Regler för datoranvändning på Åva Gymnasium Regler för datoranvändning på Åva Gymnasium För att datoranvändningen på skolan ska fungera är det oundvikligt att etiska krav ställs på användarna. Kraven skiljer sig inte mycket från övriga krav som

Läs mer

Så här kommer du igång med din Chromebook elevdatorn i Årskurs 4

Så här kommer du igång med din Chromebook elevdatorn i Årskurs 4 Så här kommer du igång med din Chromebook elevdatorn i Årskurs 4 Om din utrustning Har du inte lämnat ditt avtal påskrivet till din lärare/mentor så gör det nu. Datorn är en Acer Chromebook med Touchfunktion.

Läs mer

Låneavtal för personligt digitalt lärverktyg* Strandskolan * Digitalt lärverktyg kan vara PC, Ipad, smartphone och Chromebook förkortas till DLV.

Låneavtal för personligt digitalt lärverktyg* Strandskolan * Digitalt lärverktyg kan vara PC, Ipad, smartphone och Chromebook förkortas till DLV. Låneavtal för personligt digitalt lärverktyg* Strandskolan 1. Bakgrund 2. Handhavande, användning och ansvar 3 Leverans, låneperiod och återlämnande 4 Säkerhetskopiering/lagring 5 Försäkring och garanti

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

IT-Supporten. ipad. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp. Hemknapp

IT-Supporten. ipad. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp. Hemknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. ipad Startknapp Hemknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Stäng av Hitta min ipad 5-10 Inbrott/stölder

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar Vanliga frågor digitala nämndhandlingar 2013-10-25 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna kopplade till din läsplatta och applikationen Netpublicator.

Läs mer

Tekniken en djungel. Apple Id, Gmail, Hotmail, Icloud, Appar, Appstore, Itunes, säkerhet, molntjänster, WiFi

Tekniken en djungel. Apple Id, Gmail, Hotmail, Icloud, Appar, Appstore, Itunes, säkerhet, molntjänster, WiFi Tekniken en djungel Apple Id, Gmail, Hotmail, Icloud, Appar, Appstore, Itunes, säkerhet, molntjänster, WiFi Av Linda Kurdve Rödeby skolområde 2015-01-07 Problem vi stöter på med tekniken idag i vår vardag

Läs mer

3. Regler för användandet av den personliga datorn

3. Regler för användandet av den personliga datorn Sida 1 av 6 Personlig dator (en till en) till elever i Sollentuna kommunala skolor 1. Bakgrund och syfte Sollentuna kommunala skolor vill skapa goda förutsättningar för en utbildning där modern informations

Läs mer

Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner

Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner Följande frågor handlar om digitala medier och digital utrustning så som stationära och bärbara datorer, smarttelefoner, surfplattor, mobiltelefoner utan internetuppkoppling, spelkonsoler och smart-tv.

Läs mer

Frågor och svar om ombudsfunktionen

Frågor och svar om ombudsfunktionen Frågor och svar om ombudsfunktionen Så fungerar ombudsfunktionen Vem kan jag agera ombud för? Ombudsfunktionen möjliggör för vårdnadshavare att agera ombud för sitt barn. Funktionen omfattar barn till

Läs mer

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total Kvalitet 2014 Resultat: Ängelholm total 1 Innehåll: 2 INLEDNING 3 Om TÄNK OM KVALITET Denna rapport redovisar resultat från studien TÄNK OM KVALITET 2.0. Studien avser fånga elevers respektive lärares

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2017/18

Storvretaskolans IT-plan 2017/18 s IT-plan 2017/18 s vision Vi vill att våra elever ska bli kompetenta barn, med förutsättningar att kunna hantera all information som finns i dagens samhälle. Vi vill att de ska ha kunskap om de etiska

Läs mer

Så här kommer du igång med din ipad 2015

Så här kommer du igång med din ipad 2015 Så här kommer du igång med din ipad 2015 Du får låna en ipad Air med STM-skydd. Hörlurar medföljer till 4:orna (4-6 på Alun) Version 2015-08-11 Lärare/Mentor sköter utdelandet Kontrakt ska vara påskrivet

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Frågor och svar om ombudsfunktionen

Frågor och svar om ombudsfunktionen Frågor och svar om ombudsfunktionen Så fungerar ombudsfunktionen Vem kan jag agera ombud för? Ombudsfunktionen möjliggör för vårdnadshavare att agera ombud för sitt barn. Funktionen omfattar barn till

Läs mer

instruktionsmanual till föräldrar

instruktionsmanual till föräldrar instruktionsmanual till föräldrar Välkommen till Pluttra! Pluttra är ett digitalt verktyg för dokumentation, kommunikation och information för förskolan. Genom en helhetslösning där skolan genom utbildning,

Läs mer

3. Regler för användandet av den personliga datorn

3. Regler för användandet av den personliga datorn Sida 1 av 6 Personlig dator (en till en) till elever i Sollentuna kommunala skolor 1. Bakgrund och syfte Sollentuna kommunala skolor vill skapa goda förutsättningar för en utbildning där modern informations

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare Häng med till Hjärntorget! Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare https://hjarntorget.goteborg.se Göteborgs Stad Majorna-Linné Hemsida: www.goteborg.se/majornalinne Telefon:

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se

Användarmanual Skolrapport.se Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass...1 Om Vklass lärplattform...2 Videomanual...2 Att komma igång med skolrapport.se...2 Varför ska jag registrera

Läs mer

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori 2011-12-08 Instruktioner till Schoolsoft För att logga in går du in på denna adress https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori När du loggar in första gången kommer du till denna sida. Det är viktigt

Läs mer

Välkommen till edwise - Elev

Välkommen till edwise - Elev Välkommen till edwise - Elev 2011 Tieto Corporation Inloggning Skriv www.edwise.se i webbläsarens adressfönster. Ditt användarnamn samt lösenord får du av edwiseansvarige på skolan. Har du haft ett konto

Läs mer

Riktlinje för användning av lånedator i skolan Västerås stad Skolverksamheter

Riktlinje för användning av lånedator i skolan Västerås stad Skolverksamheter Riktlinje för användning av lånedator i skolan Västerås stad Skolverksamheter IT-riktlinje för användning av lånedator* i skolan Skolarbete och lärande med stöd av modern teknik Skolans uppdrag är att

Läs mer

Information och regler Från A till Ö

Information och regler Från A till Ö Information och regler Från A till Ö Vi vill utveckla vår skola, så att våra elever ges de bästa förutsättningarna att nå målen i en miljö som präglas av kreativitet, framtidstro och lust att lära. En

Läs mer

Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4

Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4 Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4 Din utrustning: Dator, laddare, ryggsäck och enkla hörlurar som du får om några dagar Stöldskydd, nummer och namn Datorn är stöldmärkt och har ett nummer.

Läs mer

Dagens innehåll. 1. Hantering av ipad 2. Montera fodralet 3. Uppstart av ipad 4. Skapa Apple-ID

Dagens innehåll. 1. Hantering av ipad 2. Montera fodralet 3. Uppstart av ipad 4. Skapa Apple-ID Dagens innehåll 1. Hantering av ipad 2. Montera fodralet 3. Uppstart av ipad 4. Skapa Apple-ID Hantering av din ipad Laddning ipaden skall vara fulladdad inför varje skoldag Vid laddning skall ipaden placeras

Läs mer

Digitala nämndhandlingar

Digitala nämndhandlingar 2014-10-13 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Digitala nämndhandlingar Lathund för användare Inledning Sedan 2013 publiceras alla handlingar till kommunfullmäktige och nämnde digitalt.

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter (14) 2 Innehåll Inledning...4 Vem är medborgare?...4 Hur får jag mitt konto?...4 Hur loggar jag in?...4 Jag är inte bara mamma...4

Läs mer

Regelverk 1-1. Överenskommelse för lån av dator. Avtal om lån av studiedator med möjlighet att använda datorn för privat bruk utanför skolans lokaler.

Regelverk 1-1. Överenskommelse för lån av dator. Avtal om lån av studiedator med möjlighet att använda datorn för privat bruk utanför skolans lokaler. Regelverk 1-1 Överenskommelse för lån av dator Avtal om lån av studiedator med möjlighet att använda datorn för privat bruk utanför skolans lokaler. Under studietiden kommer du som elev att få tillgång

Läs mer

Årskurs 1! Nu är det dags...

Årskurs 1! Nu är det dags... Augusti 2017 Årskurs 1! Nu är det dags... Vi är glada att kunna berätta att ditt barn under flera år framöver kommer att få använda en personlig enhet i skolarbetet. Till en början är det en ipad som erbjuds.

Läs mer

IT-Supporten. Chromebook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. Chromebook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Chromebook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2013/14

Storvretaskolans IT-plan 2013/14 s IT-plan 2013/14 I det moderna samhället blir informationsteknik och datorer allt vanligare. Vi vill skapa förutsättningar för våra elever att lyckas i dagens samhälle och använder oss därför av IT i

Läs mer

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta:

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta: Innehållsförteckning Inledning 2 Vem är medborgare? 2 Hur får jag mitt konto? 2 Hur loggar jag in? 2 Jag vill byta mitt lösenord 3 Jag har glömt mina inloggningsuppgifter 3 Jag vill logga ut 4 Översikt

Läs mer

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone För att kunna hämta hem appar till din ipad måste man skapa ett Apple-ID. Ett Apple-ID är som ett slags ID-kort på din ipad för att försäkra att du är du! För att

Läs mer

Avtal för lån av personligt lärverktyg (dator/ipad/ Chromebook ) från Lerums kommun

Avtal för lån av personligt lärverktyg (dator/ipad/ Chromebook ) från Lerums kommun LERUM4000, v 2.0, 2011-10-04 1 (5) Lärande Avtal för lån av personligt lärverktyg (dator/ipad/ Chromebook ) från Lerums kommun 1. Bakgrund Lerums kommun vill skapa goda förutsättningar för en utbildning

Läs mer

Regelverk 1-1. Överenskommelse för lån av ipad. Avtal om lån av studie-ipad med möjlighet att använda den för privat bruk utanför skolans lokaler.

Regelverk 1-1. Överenskommelse för lån av ipad. Avtal om lån av studie-ipad med möjlighet att använda den för privat bruk utanför skolans lokaler. Regelverk 1-1 Överenskommelse för lån av ipad Avtal om lån av studie-ipad med möjlighet att använda den för privat bruk utanför skolans lokaler. Under studietiden kommer du som elev att få tillgång till

Läs mer

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Glosboken.se Lär dig grunderna om Glosboken.se så att du och dina eleverna kommer igång med ert nya

Läs mer

Välkommen till Arlövs västra rektorsområde

Välkommen till Arlövs västra rektorsområde Välkommen till Arlövs västra rektorsområde Vi hälsar dig välkommen som elev på Arlövs västra rektorsområde och hoppas att du kommer att trivas här. Det är viktigt att vi kan nå dina anhöriga, om något

Läs mer

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): UochM Kundsupport 1 Lägg till ett nytt e-postkonto Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): E-postkonto (t.ex. demo@uochm.com) Användarnamn

Läs mer

IT-verktyg på Igelboda skola & förskola - sep 2013

IT-verktyg på Igelboda skola & förskola - sep 2013 IT-verktyg på Igelboda skola & förskola - sep 2013 I detta dokument kan ni läsa om varför vi vill att du som elev/ditt barn ska disponera ett it-verktyg och hur vi tänkt att det ska gå till. Innan du får

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Datum Grundskolan. D Utbildningsförvaltningen. Information och riktlinjer för lån av elevdator. Bodens kommun

Datum Grundskolan. D Utbildningsförvaltningen. Information och riktlinjer för lån av elevdator. Bodens kommun D Utbildningsförvaltningen Grundskolan Datum 2015-08-21 Information och riktlinjer för lån av elevdator Bodens kommun Bakgrund Digital kompetens, det vill säga att kunna använda modern teknik i sitt dagliga

Läs mer

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. HP Probook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

Skolportalen, hypernet med Dexter

Skolportalen, hypernet med Dexter Produktionsförvaltningen 2014-11-21 Skolportalen, hypernet med Dexter Information till vårdnadshavare www.osteraker.se Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Välkommen till hypernetportalen,... 4 Österåkers

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

IT-Supporten. Macbook Air. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. Macbook Air. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Macbook Air Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

3. Låneperiod. 4. Förvaring

3. Låneperiod. 4. Förvaring LERUM4000, v 2.0, 2011-10-04 1 (5) Lärande Avtal för lån av personligt lärverktyg (dator eller ipad) från Lerums kommun 1. Bakgrund Lerums kommun vill skapa goda förutsättningar för en utbildning där modern

Läs mer

Utdelning sker under skoltid på en skola åt gången med beräknad start under början av höstterminen 2016.

Utdelning sker under skoltid på en skola åt gången med beräknad start under början av höstterminen 2016. Elevens namn och klass Utdelning av ipad Under hösten 2016 kommer alla elever från år 7 till 9 få varsin ipad. Modellen är ipad mini 2 med 16 GB lagringsutrymme som levereras i ett fodral tillsammans med

Läs mer

Fagrabäckskolan ska vara Växjös bästa 7-9 skola där eleverna känner trygghet och får kunskaper för att utvecklas i en föränderlig värld!

Fagrabäckskolan ska vara Växjös bästa 7-9 skola där eleverna känner trygghet och får kunskaper för att utvecklas i en föränderlig värld! Fagrabäckskolan ska vara Växjös bästa 7-9 skola där eleverna känner trygghet och får kunskaper för att utvecklas i en föränderlig värld! DETTA HÄNDER PÅ FAGRABÄCKSKOLAN! Skolstart Skolmat Städ Datorerna

Läs mer

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012 Förväntansdokument Utfärdat augusti 2012 Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande.

Läs mer

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 9) för olika ändamål

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 9) för olika ändamål Innehållsförteckning Läs detta först... 2 Grundläggande inställningar av ipad... 3 Inställning av epost-inställningar... 10 Skapa ett Apple-ID... 11 Skydda din ipad (rekommendation)... 13 Läs detta först

Läs mer

AVTAL 1 (5) 2 Avtalstid Avtalet gäller från och med den utlämningen under september 2016 till och med den 13 juni 2017.

AVTAL 1 (5) 2 Avtalstid Avtalet gäller från och med den utlämningen under september 2016 till och med den 13 juni 2017. AVTAL 1 (5) 2014-08-25 Avtal för användning av kommunens dator/surfplatta åk 1 6 Bakgrund Alla användare i Sigtuna kommuns Skolnät ska använda all skolans IT-utrustning på ett ansvarsfullt sätt, oavsett

Läs mer

PRESENTATION. Catarina Karvonen, rektor. Anna Bergevi, lärare lag 3. Benny Jensen, lärare lag 3. Camilla Persson, lärare lag 3

PRESENTATION. Catarina Karvonen, rektor. Anna Bergevi, lärare lag 3. Benny Jensen, lärare lag 3. Camilla Persson, lärare lag 3 Välkomna! PRESENTATION Catarina Karvonen, rektor Anna Bergevi, lärare lag 3 Benny Jensen, lärare lag 3 Camilla Persson, lärare lag 3 Malin Midander, lärare lag 3 Marie-Louise Persson, lärare lag 8 och

Läs mer

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola!

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola! Digitala verktyg Spaning Bölets förskola Vi fick i uppdrag att undersöka hur man använder olika digitala hjälpmedel på vår förskola. På vår förskola är vi fem avdelningar med två yngre avdelningar och

Läs mer

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma Skolvalet I den här manualen beskrivs hur du ska utföra skolvalet. Tacka Ja till den reserverade skolan (CTRL+Vänsterklick för att använda länken) Söka till annan skola Tack nej till den reserverade skolan

Läs mer

IKT-plan Stocksunds RE

IKT-plan Stocksunds RE IKT-plan Stocksunds RE Läsåret 2018-2019 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för IT 2 Vad är IT och digital kompetens? 2 IT-mål 2 Nationella mål 2 Styrdokument för IT i Danderyds kommun

Läs mer

Nätsäkert. Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun

Nätsäkert. Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun Nätsäkert Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun Nätsäkert innehåller information om datoranvändning i skolan, för elever och vårdnadshavare, från Karlshamns kommun, september 2016. Karlshamns

Läs mer

IKT-plan. Bosgårdsskolan 2015-2016. Upprättad 2012. Senast reviderad 2015-08-11.

IKT-plan. Bosgårdsskolan 2015-2016. Upprättad 2012. Senast reviderad 2015-08-11. IKT-plan Bosgårdsskolan 2015-2016 Upprättad 2012. Senast reviderad 2015-08-11. Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Mål... 3 Information... 3 Dokumentation... 3 Kommunikation... 3

Läs mer

AVTAL 1 (6) 2 Avtalstid Avtalet gäller från och med utdelning till och med den 1 juni 2016.

AVTAL 1 (6) 2 Avtalstid Avtalet gäller från och med utdelning till och med den 1 juni 2016. AVTAL 1 (6) 2015-10-01 Avtal för användning av kommunens dator/ipad i hemmet åk 4 9 Bakgrund Alla användare i Sigtuna kommuns Skolnät ska använda all skolans IT-utrustning på ett ansvarsfullt sätt, oavsett

Läs mer

Om ni väljer att inte skriva på överenskommelsen förvaras elevens Chromebook i skolan. Överenskommelsen bifogas med detta brev.

Om ni väljer att inte skriva på överenskommelsen förvaras elevens Chromebook i skolan. Överenskommelsen bifogas med detta brev. Grundskola 1 (5) Utdelning av personlig Chromebook för elever i årskurs 7-9 Samtliga elever i åk 7-9 har i sin utbildning en Chromebook från Karlskoga kommun. Syftet är att skapa goda förutsättningar för

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Riktlinje för användning av lånedator i skolan Västerås stad Skolverksamheter

Riktlinje för användning av lånedator i skolan Västerås stad Skolverksamheter Riktlinje för användning av lånedator i skolan Västerås stad Skolverksamheter IT-riktlinje för användning av lånedator* i skolan Skolarbete och lärande med stöd av modern teknik Skolans uppdrag är att

Läs mer

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Vad innebär ett IMAP-konto? Med protokollet IMAP sparas all din e-post för kontot på

Läs mer

IT-Policy Vuxenutbildningen

IT-Policy Vuxenutbildningen IT-Policy Vuxenutbildningen För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till kommunkoncernens förhållningssätt och regelverk angående hur du får

Läs mer

S:t Eskils gymnasium. Avtalsvillkor för lån av dator Överenskommelse mellan elev, vårdnadshavare och skolan. Avtal för lån av dator

S:t Eskils gymnasium. Avtalsvillkor för lån av dator Överenskommelse mellan elev, vårdnadshavare och skolan. Avtal för lån av dator Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Eskilstuna den stolta Fristaden Avtalsvillkor för lån av dator Överenskommelse mellan elev, vårdnadshavare och skolan 1. Inledning

Läs mer

IT-strategi. Sida 1 (6)

IT-strategi. Sida 1 (6) Sida 1 (6) 2013-05-03 IT-strategi I en förskola och skola i världsklass är modern infrastruktur, hög tillgänglighet och hög digital kompetens självklarheter. Genom att it-verktygen används för lärande,

Läs mer

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare Lösenord lösenordet ska vara minst 8 tecken långt. lösenordet

Läs mer

Utlåning av personlig dator till elever i Sollentunas kommunala skolor

Utlåning av personlig dator till elever i Sollentunas kommunala skolor Utlåning av personlig dator till elever i Sollentunas kommunala skolor 1. Bakgrund och syfte Sollentuna kommunala skolor vill skapa goda förutsättningar för en utbildning där modern informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

GOOGLE APPS FOR EDUCATION

GOOGLE APPS FOR EDUCATION GOOGLE APPS FOR EDUCATION #isjöbo INFORMATION TILL PERSONAL 20150819 Familjeförvaltningen DIGITALISERING #isjöbo Skolans styrdokument, vår läroplan och kursplaner ställer krav på digitalisering och vi

Läs mer

Leta reda på din dator!

Leta reda på din dator! Leta reda på din dator! Sätt dig vid den när du hittat den. Öppna och starta INTE datorn än. Har du inte lämnat ditt avtal påskrivet till din lärare/mentor så gör det nu. Nu är det nära Så här kommer du

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Enkät till förskolepersonal

Enkät till förskolepersonal Redovisning av regeringsuppdrag 2013-04-15 Dnr 71-2012:124 Bilaga Enkät till förskolepersonal 1 1. Vilket av följande stämmer bäst med ditt arbete? Jag arbetar i förskolan, framför allt med barn i åldrarna

Läs mer

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Skriva tydliga siffror, så här: Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat

Läs mer

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola?

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt, skicka ändå in blanketten!

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

6. Kan jag läsa min e-post i Microsoft Outlook eller liknande e-postprogram?

6. Kan jag läsa min e-post i Microsoft Outlook eller liknande e-postprogram? Contents 1. Office 365 FAQ... 2 2. Hur logga in?... 3 3. Hur skicka mail?... 4 4. Hur byta språk och tidszon?... 5 5. Hur aktivera vidarebefordring?... 6 6. Alternativ vid visning av e-postlådan.... 7

Läs mer

2015-09-09, version 1. Användarmanual för

2015-09-09, version 1. Användarmanual för 2015-09-09, version 1 Användarmanual för Innehåll Skolverkets Mina sidor en introduktion... 2 Behörigheter i Mina sidor... 3 Lägg upp en behörighetsstruktur för Mina sidor... 4 Vem får ett användarkonto

Läs mer

Information till dig som vårdnadshavare

Information till dig som vårdnadshavare Dnr 5.3.1-587/2015 Ekonomi och styrning, Sida 1 (5) Planeringsenheten 2015-03-09 Information Information till dig som vårdnadshavare Frågor & svar gällande skolskjuts för fristående skola eller för kommunal

Läs mer

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan 2010-03-12 Eva Melander/Carina Molin Innehåll Vem är medborgare Hur loggar jag in Jag är inte bara mamma Jag har tappat bort mitt lösenord Jag vill byta

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

Vallhovskolan. IT-handlingsplan för Vallhovskolan

Vallhovskolan. IT-handlingsplan för Vallhovskolan Vallhovskolan IT-handlingsplan för Vallhovskolan Övergripande information Under läsåret 12-13 sker flera förändringar i skolans IT-arbete. First Class systemet Källan som alla elever och lärare använt

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10 Börja skriv för a6 lägga in text Handbok - de la gardienätet för vårdnadshavare innehållsförteckning Var loggar jag in?/ Inloggning... 1 Funktioner på De la Gardienätet... 2 Fält på startsidan... 2 Vid

Läs mer

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 2013-10-01 Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255/12-060) Informationssäkerhet 6 saker att tänka på! 1. Skydda dina inloggningsuppgifter och lämna aldrig ut dem

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Manual webb-förening. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.

Manual webb-förening. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla. Manual webb-förening Giltig från 2015-02-01 Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.se Innehåll 1. Inledning 2. Föreningsregister på webben 3. Logga

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Dokumentet om detta ska fyllas i och lämnas tillbaka till skolan. Bifogar även ett brev från skolledningen angående nya läroplanen.

Dokumentet om detta ska fyllas i och lämnas tillbaka till skolan. Bifogar även ett brev från skolledningen angående nya läroplanen. Utflykten till Skansen var en härligt blöt dag! Vi såg många djur och hade en fantastisk klass som det var en fröjd att åka på utflykt med, och de tog även hänsyn till andra passagerare på både Roslagsbanan

Läs mer

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2015-12-29 Jag har kunnat få fler vänner genom att spela hemma, Att lära mig har blivit lättare och roligare, Jag kan ha

Läs mer

Information för dig som använder en kommunägd ipad

Information för dig som använder en kommunägd ipad Information för dig som använder en kommunägd ipad Oskarshamns kommun använder sig av ett mobilhanteringsverktyg (MDM). Det system vi använder heter MobileIron och är ett så kallat Mobile Device Management-system.

Läs mer