Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby"

Transkript

1 Uppföljning av Competens grundläggande gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lena Nordström, rektor för vuxenutbildningen, Norrtälje kommun

2 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Med utgångspunkt i denna överenskommelse har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning slutits mellan Botkyrka kommun övriga 25 kommuner i länet. Samtliga anordnare av grundläggande gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under en treårig avtalsperiod ( ). Syftet är att uppnå en högre kvalitet måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. Utgångspunkt tas också i de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen (SFS 2011:1108): Kunskaper, utveckling lärande Bedömning betygssättning Styrning, ledning kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer värden samt Elevernas inflytande delaktighet. Genomförande uppföljning Utvärderingarna genomförs av en samordnare som till sin hjälp har en medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Avtalet anger att de utvecklingsområden som skrivs fram i utvärderingstrapporterna ska följas upp vid ett återbesök hos anordnarna. Anordnaren får då redogöra för vilka åtgärder som vidtagits sedan utvärderingen genomfördes. Vid återbesöket deltar den ursprungliga medbedömaren. 2 (12)

3 Uppföljning av grundläggande gymnasial vuxenutbildning på Competens Utbildning Den grundläggande gymnasiala vuxenutbildningen vid Competens Utbildning i Upplands-Väsby utvärderades under perioden januari I utvärderingen ingick också enheten i Huddinge, som då bedrev utbildning på grundläggande gymnasial nivå. Eftersom inga kurser längre ges inom vuxenutbildningen i Huddinge omfattar uppföljningen (2 mars 2015) endast enheten i Upplands-Väsby. Övriga enheter inom Competens i Stockholms län, Högdalen Vällingby, utvärderades under hösten 2013 följdes upp under hösten Vid uppföljningen av enheten i Upplands-Väsby intervjuades utbildningsansvarig för sfi (Maryam Barkadehi) samt regionchef för Storstockholm (Upplands-Väsby, Högdalen Södertälje), Knut Nygaard, samt en grupp om fyra lärare. Lärarna representerar ämnena svenska som andraspråk, samhällskunskap, historia religion. De samhällsvetenskapliga ämnena ges endast på distans. Utbildningsansvarig för vuxenutbildningen i Upplands-Väsby är Lena Asplund. Nedan redogörs för de huvudsakliga utvecklingsområden som identifierades under utvärderingen samt en beskrivning av hur anordnaren under året arbetat med att utveckla verksamheten. Bilden av hur situationen ser ut i dagsläget i förhållande till dessa utvecklingsområden är den som skolledning lärare ger under intervjuerna. Ny organisationsförändring behöver implementeras En ny ledningsorganisation har fokus på verksamhetsutveckling. Competens Utbildning Stockholm har genomgått en organisatorisk förändring. Den administrativa delen av verksamheten har utökats för att stärka arbetet med elev- kursadministration. En processansvarig har tillsatts platschefer finns på de fyra enheterna. I framtiden är förhoppningen att systemet med platschefer ska ersättas av utbildningsansvariga på varje skolenhet. Platscheferna är alla i Stockholm är relativt nya på sina poster detsamma gäller för företagets verkställande direktör. Till skillnad från tidigare finns nu en ambition att utveckla verksamheten, menar skolledningen flera lärare. Ledningens insikter kunnande i frågor som rör pedagogik skolfrågor bedöms nu vara större flera lärare menar att organisationen blivit tydligare. Tidigare har lärarna själva drivit den löpande verksamheten i stor utsträckning. 3 (12)

4 Utvecklingsarbetet försvåras av brist på kontinuitet i personalsammansättningen. Att uppnå ett långsiktigt utvecklings- kvalitetsarbete där lärare skoledning arbetar tillsammans mot gemensamma mål där en vi-känsla skapas försvåras av att pedagogisk personal ofta byts att flertalet lärare är timanställda. De invändningar eleverna har rör sällan enskilda lärare eller deras sätt att undervisa. Tvärtom anser de att lärarna genomför sina lektioner stöttar eleverna efter bästa förmåga med engagemang. Istället riktas kritiken mot organisationen administration. Flera elever menar att många lärarbyten timvikarier har skapat diskontinuitet i utbildningen. Competens förändrade ledningsorganisation som beskrevs i utvärderingsrapporten (se ovan) har ånyo förändrats. Sedan första februari 2015 är Knut Nygaard regionchef för Storstockholm (enheterna i Södertälje, Upplands-Väsby Högdalen). Vällingby, som är en stor enhet, utgör sedan dess en egen region. Under tiden utbildningsansvarig för vuxenutbildningen i Upplands-Väsby varit sjukskriven har utbildningsansvarig i Vällingby klivit in som ersättare. Förutom att enheten i Upplands-Väsby har fått en ny ledningsstruktur är många lärare förhållandevis nya i verksamheten. Flera av lärarna är vid tiden för uppföljningen vikarier, eftersom några i den ordinarie personalen är sjukskrivna. Alla lärare har inte behörighet, men engagemanget för uppdraget förefaller vara stort. Lärarna är medvetna om att de många förändringar som ägt rum i organisationen, bland annat genom chefsbyten, inte gynnar kontinuiteten i verksamheten. Att skapa rutiner strukturer för bra arbetssätt tar tid att implementera. Lärarna upplever dock att det finns tillfällen för att diskutera kvalitetsfrågor menar att utbildningsansvarig ställer krav följer upp, bland annat genom auskultationer. Detta arbete kretsar dock huvudsakligen kring sfi-verksamheten. Mycket av det dagliga, löpande arbetet driver lärarna själva eller kollegialt. Någon lärare uttrycker att de som lärare har vana är trygga med att arbeta på egen hand söker stöd av kollegorna vid behov. Mötesforum finns, men det gemensamma kvalitetsarbetet behöver stärkas Lärare saknar möjligheter till att diskutera gemensamma angelägenheter. I den utvärdering som genomfördes hösten 2013 av 4 (12)

5 Competens i Vällingby Högdalen framkom att lärarna önskade fler studiedagar då det ges tid för kompetensutveckling tillfälle till gemensamma diskussioner om pedagogik, didaktik, bedömning kvalitetsutveckling. Skolledningen har under våren 2014 planerat för tre studiedagar med olika teman för att tillfredsställa detta behov. Ett hinder för att kunna bedriva ett framåtsyftande ihållande kvalitetsarbete är att det saknas tid. Många lärare upplever sig inte hinna gå på möten eftersom planering genomförande av undervisning samt olika sorters efterarbete tar så mycket tid i anspråk. Anordnarens skoledning är medveten om att det i dagsläget delvis saknas lämpliga verktyg för att anlysera utfall samt rutiner för att involvera lärarna i detta arbete. Lärarnas kännedom om vilka utvecklingsområden som enheterna specifikt eller Competens som organisation arbetar med är låg. För att på ett bättre sätt involvera lärarna i utvecklings- kvalitetsarbetet ska förutom ett antal studiedagar också gemensamma möten fokusera analys utveckling. Tydligare rutiner för arbetet med verksamhetsutveckling har tagits fram. Under våren 2014 ska ett antal studiedagar med olika teman genomföras. På så sätt tänker sig skolledningen att lärare blir delaktiga i verksamhetens kvalitetsarbete. Vid periodstarter diskuterar enheterna sina resultat (t.ex. betyg) samtlig personal inom organisationen i Stockholm ska på särskilda möten arbeta med analys utvärdering i syfte att identifiera utvecklings- förbättringsområden. Anordnaren har tagit fram ett årshjul för kvalitetsarbetet. Årshjulet ska bland annat syfta till att tydligöra tidsbestämma olika aktiviteter i kvalitetsarbetet. Struktur, organisation rutiner kring administrativa frågor kan utvecklas. En beräknad ökning av elevantalet tror lärarna kommer ställa högre krav på rutiner kring ledning administration. Redan med nuvarande antal elever tycker lärarna att elevadministrativa arbetsuppgifter tar för stor del - uppgifter som på ett bättre sätt skulle kunna skötas av administrativ personal studie- yrkesvägledare. Platscheferna uppges i dagsläget också ägna mycket av sin tid åt administration, delvis på bekostnad av att kunna agera som skol- utvecklingsledare. Skolledningens ambition att mycket av utvecklings kvalitetsarbetet ska drivas i arbets-/ämneslagen av 5 (12)

6 arbetslagsledarna är god, så länge det inte enkom sker på ämnesbasis på bekostnad av ett mer verksamhetsövergripande kvalitetsarbete. Det finns en risk att utvecklingsarbetet fastnar i arbetslagen blir ämnesbundet. En utmaning framöver är således att vidareutveckla kommunikationen mellan skolledning personal kring anordnarens övergripande utvecklingsbehov som inte är knutet till ett visst ämne. Vid tiden för utvärderingen, våren 2014, gav lärare skolledning uttryck för att administrativt arbete tog mycket tid i anspråk. Det administrativa arbetet upplevdes från skolledningen håll ske på bekostnad av arbete med skolutveckling. Från lärarnas horisont tog det tid från deras kärnuppdrag, att undervisa. Anordnaren hoppas att en del av detta ska lösas med den administratör som anställdes - på 50 procent av en heltidstjänst - i februari i Upplands-Väsby. Lärarna uppger dock att de har tid att träffas för att avhandla gemensamma angelägenheter. Samarbetet försvåras dock att många kollegor (inom ett ämne) finns på de andra av Competens enheter i Stockholmsregionen. Ämneslagsledarna finns på olika enheter, men sammankallar all berörd personal på samtliga enheter till möten varje månad. Vid dessa sammankomster diskuterar personalen ofta frågor som rör betyg bedömning. På senare tid har implementeringen av den nya lärplattformen varit mycket i fokus. Så kallade vuxmöten hålls varannan månad. Vid dessa möten samlas all personal på enheterna i Stockholmsregionen för uppföljande arbete, analys diskussion kring verksamhetens rutiner. Mötena leds av Katarina Gustafsson, utbildningsansvarig vid enheten i Vällingby. Såväl skolledning som lärarna tycker att dessa möten är mycket givande. Därtill träffas personalen lokalt på enheten i Upplands-Väsby. APT hålls en gång i månaden pedagogiska möten varje vecka. På de pedagogiska mötena lyfts framförallt frågor som rör hur kurserna fortlöper vilka utmaningar elever lärare har. Betygskonferenser genomförs när det är aktuellt framgent ska regionchefen delta på dessa. Trots en rad mötestillfällen beskriver lärarna en situation där det interna samarbetet i huvudsak sker informellt vid behov. En stor del av samarbetet sker via e-post. Flera lärare undervisar både på sfi inom vuxenutbildningen, vilket har skapat möjligheter till överlämningar av elever till nästa nivå, t.ex. från sfi till grundläggande svenska som andraspråk. Lärarna upplever därför att det skapas en röd tråd i elevernas utbildningar. Samarbetet fungerar väl, framhåller lärarna. En av lärarna, som endast arbetat på enheten ett par månader, tycker att hon fått en mycket god introduktion av sina kollegor. 6 (12)

7 För att lärarna skulle bli mer delaktiga i anordnarens systematiska kvalitetsarbete fanns planer på en rad gemensamma studiedagar under Eftersom ytterligare en organisatorisk förändring ägt rum kom dessa aldrig att genomföras som planerat. Personalen har förvisso träffats på en nationell konferens för hela Competens Utbildning en intern studiedag på enheten i Upplands-Väsby har genomförts. Rapporten från den gemensamma utvärderingen har diskuterats på enheten en workshop om vardagsvärderingar förhållningssätt har hållits. Samundervisning förkommer, men i mindre utsträckning Merparten av undervisningsgrupperna består av flera kurser. Det innebär att lärarna undervisar elever som läser olika kurser i ett ämne i en samma undervisningsgrupp. Eftersom eleverna i undervisningsgruppen arbetar med olika ämnesinnehåll eller delar i läroboken blir undervisningen inte sammanhållen gemensamma genomgångar diskussioner förvåras. Eleverna som läser svenska som läser delkurs 3 i svenska som andraspråk på grundläggande nivå i Upplands-Väsby tycker att det har blivit en del repetition sedan elever från delkurs 2 i samma ämne kom in i gruppen. Under lektionen påpekar också läraren att det är svårare för eleverna som kommit in nya i klassen. Det blir således för stor spridning i kunskaper i gruppen. Eleverna uttrycker också i intervjuer problematiken med att elever i vissa kurser/delkurser undervisas i en samma undervisningsgrupp. Våra observationer tydliggör också att det inte är särskilt effektivt kunskapsutvecklande när lärare behöver fokusera på olika kursinnehåll mål under en samma lektion. Eleverna klandrar inte heller i detta fall lärarna, men menar att upplägget av undervisningen gör att de ibland har svårt att följa med i undervisningen eller att det blir för mycket repetition. Ett exempel på administrativt merarbete ( som försvårar undervisningen) är löpande antagning, vilket innebär att elever påbörjar en kurs utanför ordinarie periodstarter. Under ett lektionsbesök i Uppland-Väsby kan vi se att det påverkar lektionen undervisningen negativt (även om det kan vara positivt för den skilda eleven att verksamheten är flexibel vad gäller kursstarter). 7 (12)

8 Att elever kommer in i befintliga undervisningsgrupper utanför de ordinarie antagningstillfällena har enligt anordnaren upphört. På grundläggande nivå tas nya elever emot varannan vecka efter att ha sökt utbildningen åtta veckor innan kursstart. Antalet undervisningsgrupper bestående av elever från mer än en kurs har reducerats, men inte upphört. För anordnaren är det avhängigt antalet sökanden till de olika kurserna från period till period. Samundervisning pågår vid uppföljningsbesöket i engelska 5 6, då endast ett par elever läser den senare kursen. De gymnasiala kurserna i matematik svenska som andraspråk undervisas däremot separat. En nackdel med det är att undervisningsgrupper istället kan bli små att upplägget är mer kostsamt, vilket regionchef betonar. På grundläggande nivå samundervisas samtliga tre delkurser i svenska som andraspråk. Just nu bedömer skolledningen att gruppen är för stor ska därför delas upp. I regel har grupperna många elever initialt, men på grund av studieavbrott brukar det bli ett hanterligt antal elever senare under kursen, berättar skolledningen. En lärare i svenska som andraspråk på grundläggande nivå instämmer tycker att spridningen, sett till förkunskaper möjlighet att tillgodogöra sig undervisningen, är tämligen liten. Av den anledningen blir det inte så mycket repetition för elever som gått längre tid på utbildningen. Läraren berättar att hon lägger upp en planering som gör det möjligt att ha gemensamma genomgångar utifrån samma underlag. Skillnaden mellan delkurserna utifrån elevernas individuella kunskapsnivå består i att de får olika arbetsuppgifter, med olika svårighetsnivå. Trots att det kan vara svårare för lärarna att följa varje elevs progression i större undervisningsgrupper, kan eleverna gå fortare fram än de sju veckor som är avsatta för varje delkurs. Det är inte vanligt förekommande, men ibland behöver elever få betyg innan kursens formella slut då hjälper läraren eleverna att nå sina mål fortare. Det vanligaste är dock att eleverna går om en delkurs eller får förlängd studietid. Inga tester, men väl initial kartläggning av elever Det saknas ett system för att identifiera elever i behov av stöd. Det är upp till den enskilda eleven att vid kursstart ange om hen har t.ex. läs skrivsvårigheter eller en diagnos av något slag. Alla elever får inte en individuell studieplan upprättad med studie- yrkesvägledare. Elevernas hemkommuner är ansvariga för att varje elev får en individuell studieplan upprättad. Så sker inte alltid 8 (12)

9 Competens Utbildnings egna studie- yrkesvägledare har inte möjlighet att upprätta planer för samtliga elever som saknar en sådan. Eleverna gör inga tester hos anordnaren innan de börjar sina studier. En del elever har emellertid redan gjort dylika tester i sin hemkommun blivit rekommenderade att söka en viss delkurs. Ibland hamnar eleverna fel, enligt lärarna eleverna rekommenderas då att flytta ner en delkurs för att få bättre grundkunskaper för att kunna fortsätta sina studier. För att lärarna ska få en bild av elevernas behov förutsättningar har anordnaren krav på att en individuell studieplan upprättas av eleverna som en första arbetsuppgift i sin kurs. Det är ingen individuell studieplan enligt regelverkets mening, utan snarare ett kartläggningsformulär. I detta får eleven uppge information såsom betygsambition, tidigare studier/arbete eventuellt behov av stöd. Planen upprättas av såväl distanselever som klassrumselever finns efter upprättande tillgänglig i lärplattformen. Den lärare som enbart undervisar på distans berättar att det finns elever som behöver mycket lärarstöd för att klara kursen, men också elever som går snabbt fram behöver en annan sorts stimulans. Att vid distansstudier tidigt upptäcka de olika elevernas behov potential är en utmaning, menar läraren. Efter ett tag avslöjar dock elevernas inlämnade texter vilken nivå de befinner sig på vilken typ av stöd de behöver. En annan lärare som också har distansstudier i sin tjänst berättar att han på bästa sätt försöker få eleverna att komma in på handledning. Ibland förflyttar sig läraren till andra enheter inom Competens för att komma elevernas bostadsort närmare. Det tidigare systemet med fasta handledningstillfällen i skolan har övergetts till förmån för att eleverna själva får boka handledningstid med sin lärare. Vi bedömer att lärarna har hög ambitionsnivå vad gäller att stödja elevernas kunskapsutveckling. Att ge stöd inom ramen för undervisningen upplever vi dock som begränsad utifrån den korta undervisningstid som erbjuds (två timmar/vecka åtta timmar/vecka i gymnasial respektive grundläggande svenska som andraspråk). Lärarna framhåller dock att eleverna har möjlighet att komma till skolan för handledning under lärarnas planeringstid. Dörrarna står alltid öppna för eleverna, menar lärarna. En av lärarna säger att eleverna har börjat använda denna tid i allt större utsträckning. En av anledningarna till den utlagda undervisningstiden, är att eleverna i ett elevråd har uttryckt inte har tid att komma in till skolan oftare. Regionchef har emellertid påtalat att det är för lite undervisningstid att den därför ska utökas framöver, berättar en av lärarna. 9 (12)

10 För elever som behöver särskilt stöd finns tillgång till speciallärare på enheten i Vällingby. En av lärarna berättar att det händer att lärarna tar kontakt med specialläraren för att diskutera enskilda elever. Vissa elever som behöver anpassning i sina studier, såsom förlängd provtid, får det, säger regionchef. Utveckling har ägt rum i matematikämnet Upplägget genomförandet av undervisningen i matematik behöver stärkas. Idag finns inte ett fungerande ämneslag för matematik varför gemensam planering bedömning sker i liten omfattning. Vissa elever, framförallt på de högre kurserna i matematik, har svårt att nå kunskapskraven. Anordnaren arbetar därför med att skapa en mer likriktat upplägg för matematiken inom organisationen för att göra den mindre beroende av enskilda lärare. Bland annat har en ny matematiklärare anställts en utvecklingsplan ska tas fram. Samtidigt har anordnaren av olika anledningar problem med kontinuiteten bland personalen som undervisar i matematik. Sambedömning förekommer inte i matematik. Det beror på att de inte finns ett fungerande ämneslag där sambedömning kan ske. Ett ämneslag har vuxit fram kring matematikämnet. En förhållandevis nyrekryterad lärare fungerar som ämneslagsledare driver utvecklingsarbetet framåt. Matematiklärarna har börjat diskutera användning av digitala verktyg de betygsresultat man har. Samarbetet stäcker sig också till bedömning av eleverna. En sådan fråga rör hur mycket matematiken handlar om språklig förmåga visavi matematisk förmåga. Lärarna har också tagit upp möjligheten att inrätta en räknestuga i Upplands-Väsby för att höja resultaten i matematik. Skolledningen är nöjd med de förändringar som har ägt rum. Distansundervisning har inte övergått i flexutförande Relativt liten andel av eleverna når kunskapskraven på distansutbildningarna. Enheten vill av den anledningen skapa ett system med flexutbildning som skulle kunna ersätta distanskurserna. Eleverna behöver ha mer lärarkontakt under en kurs än vad som är fallet på distanskurserna, menar platscheferna. 10 (12)

11 Alla elever som påbörjar distanskurser måste fylla i en individuell studieplan som ett första moment i kursen. På så sätt får läraren en bättre bild av elevernas målsättningar, förkunskaper behov. En av frågorna som varit på agendan vad gäller distansundervisningen är att reducera antalet avbrott. En annan fråga som har diskuterats är betygsunderlag. Diskussionerna har gällt när en lärare ska sätta F i betyg när det är aktuellt att sätta streck. Bättre förutsättningar med ny lärplattform Utbildningsanordnaren går över till lärplattformen It s Learning. Genom bytet av plattform hoppas man t.ex. kunna skapa möjligheter till utökad gemensam bedömning. Den nya lärplattformen, It s Learning, har underlättat på många sätt, menar utbildningsansvarig. Tillsammans med elevhanteringssystemet PAM, har framförallt elevadministrationen blivit mycket smidigare. Det har också underlättat för eleverna eftersom den nya plattformen är mer modern lättnavigerad, menar utbildningsansvarig. En av lärarna säger att de mesta finns tillgängligt för eleverna i plattformen. Bland annat läggs lektionsmaterial ut, vilket är bra för elever som missar lektioner, poängterar läraren. Regionchefen menar att all personal använder plattformen, men i olika utsträckning. Vissa kurser finns emellertid inte inlagda i plattformen ännu. Det gäller t.ex. svenska som andraspråk på grundläggande nivå där läraren inom kort hoppas komma i gång med att använda plattformen i sin undervisning. Eleverna får information om lärplattformen under kursintroduktionerna, som lärarna ansvarar för. Förutom lärplattformen tar lärarna upp likabehandlingsarbetet, klagomålshantering, möjligheter till studie- yrkesvägledning samt ger information om personalen. Tydligare information till elever om studieavbrott Hanteringen av avbrott kan skärpas. Idag ska lärarna registrera avbrott orsaker därtill därefter rapportera till administratör. Det fungerar hjälpligt, men inga tydliga rutiner för hur det ska gå till finns. 11 (12)

12 Det görs en del studieavbrott, säger lärare. Avbrotten beror framförallt på att eleverna har mycket annat vid sidan om sina studier. För att reducera antalet avbrott har anordnaren på ett tydligare sätt börjat informera eleverna om att de måste vara aktiva på sina kurser. I de fall då eleverna inte uppvisar någon aktivitet tar lärarna kontakt med eleverna via e-post. Efter tre veckors inaktivitet skrivs eleverna ut, vilket innebär att de registreras för studieavbrott. 12 (12)

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby och Högdalen

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby och Högdalen 2015-01-29 Uppföljning av Competens grundläggande gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby Högdalen Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lisbeth Jacobsson, verksamhetschef för Vägledningscenter,

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun 2015-06-17 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Elin Appel, tf. bitr.

Läs mer

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun 2015-01-26 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Roswitha Rieder, rektor för vuxenutbildningen i Södertälje kommun

Läs mer

Rapport från återbesök på NTI - Umeå

Rapport från återbesök på NTI - Umeå 2015-10-13 Rapport från återbesök på NTI - Umeå Jacobsson Lisbeth Medbedömare: Erik Hamner, Rektor Tyresö Medbedömare: Tove Bodin, Administrativ chef Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

Rapport Utvärdering av sfi Competens, återbesök 2 4 juni 2014

Rapport Utvärdering av sfi Competens, återbesök 2 4 juni 2014 Rapport Utvärdering av sfi Competens, återbesök 2 4 juni 2014 Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun 2014-02-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia 2015-12-11 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia Samordnare: Lisbeth Jacobsson, Botkyrka kommun Medbedömare: Tove Bodin, Linda Folke Botkyrka kommun Medbedömare: Anna Sundin, rektor Stockholm

Läs mer

Rapport Utvärdering av SFI

Rapport Utvärdering av SFI Rapport Utvärdering av SFI InfoKomp, återbesök 6 november Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (6) 2012-08-24XX EXTERN UTVÄRDERARE LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANNA SUNDBOM Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj

Läs mer

Rapport Utvärdering av SFI

Rapport Utvärdering av SFI Rapport Utvärdering av SFI Folkuniversitetet, återbesök 8 november Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun Skolinspektionen Beslut Företrädare för huvudmannen jan-erik samuelssonaamal.se 2018-10-18 Dnr 400-2017:10217 Rektor madeleine.hartmanaamal.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet

Läs mer

Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning

Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning 2015-07-03 Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium 2015-07-03 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Daniel Hailemariam, studie- och yrkesvägledare, Sollentuna

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Rapport 2013 Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Lind Fredrik, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektorför vuxenutbildningen

Läs mer

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar Rapport 2015 Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar -ut Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Carin Dahlin, rektor för vuxenutbildningen, Järfälla

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012

Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN LENA KAE V EXTERN UTVÄRDERARE SID 1 (5) 2013-02-07 Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012

Läs mer

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna Skolinspektionen 401-2014:5647 Bodens kommun kommunen@boden.se Rektorn vid särskild utbildning för vuxna helena.m.hansson@boden.se Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna efter riktad

Läs mer

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Antal kurser 19-09-02 Bildnings- och sociala utskottet Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Ärendebeskrivning Som en del i det systematiska kvalitetsarbetet sker det i augusti

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Huvudman cloteborgacioteborq.se Dnr : Beslut

Huvudman cloteborgacioteborq.se Dnr : Beslut Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-06-20 cloteborgacioteborq.se Dnr 400-2017:10217 Rektor richard.renstromaarbvux.goteborg.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning

Läs mer

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning 2018-05-15 Besöken genomförs av två ledamöter från majoriteten och två ledamöter från oppositionen samt av en tjänsteperson från bildningsavdelningen. Besöket leds

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser 2015-02-12 Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling för SFI på Folkuniversitetet i Stockholm, läsåret 2013/2014 Planen omfattar såväl skolans arbete med likabehandling och mot diskriminering

Läs mer

Rapport. Utvärdering av sfi, återbesök ABF 2 april 2014

Rapport. Utvärdering av sfi, återbesök ABF 2 april 2014 Rapport Utvärdering av sfi, återbesök ABF 2 april 2014 Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen i

Läs mer

Rapport från återbesök på Hermods

Rapport från återbesök på Hermods 2015-12-04 Rapport från återbesök på Hermods Samordnare: Lisbeth Jacobsson Botkyrka kommun Medbedömare: Stefan Quas, Rektor UpplandsVäsby Medbedömare: Tove Bodin, Administrativ chef Botkyrka kommun Gemensam

Läs mer

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lars-Erik Sporrong, rektor för vuxenutbildningen i

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass, grundskola och grundsärskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass, grundskola och grundsärskola r Beslut Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass, grundskola och grundsärskola efter tillsyn i Fittjaskolan Botkyrka Norra belägen i Botkyrka kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Fittjaskolan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Göteborgs kommun ostragoteborg@ostra.goteborg.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sandeklevsskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sandeklevsskolan

Läs mer

Rapport Utvärdering av sfi Utbildningsborgen, återbesök april 2014

Rapport Utvärdering av sfi Utbildningsborgen, återbesök april 2014 Rapport Utvärdering av sfi Utbildningsborgen, återbesök 23-24 april 2014 Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Rapport 2015 Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Patrik Marinilli, bitr. rektor för vuxenutbildningen, Upplands-Bro kommun 2015-05-03

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och specialskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och specialskola Specialpedagogiska skolmyndigheten Regionchef Beslut efter uppföljning för förskoleklass och specialskola efter tillsyn i Birgittaskolan belägen i Örebro kommun Uppföljning av tillsyn i Birgittaskolan

Läs mer

Rapport Utvärdering av SFI

Rapport Utvärdering av SFI Rapport Utvärdering av SFI AcadeMedia/Eductus, återbesök 28 oktober Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Maryam Barkardehi, rektor vuxentubildningen i Sigtuna kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Välkomna till anordnarträff

Välkomna till anordnarträff Välkomna till anordnarträff 190205 Varmt välkomna! Statistik januari månad Växjölöftet vuxenutbildning SCB- rapportera in uppgifter Genomgång av arbetssätt, vägledning och uppföljning av våra arbetsmarknadselever

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10744 Arvika kommun arvika.kommun@arvika.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10744 2 (5)

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016 Vimarskolan Åk 7-9 Tillsammans når vi toppen! Förbättringsområden inom förskola och grundskola enligt Nämndsplanen för styrning av barn- och utbildningsförvaltningen 2014 Nämndsplanen för styrningen av

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Göteborgs kommun vastrahisingen@vastrahisingen.goteborg.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Sjumilaskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sjumilaskolan 7-9

Läs mer

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Sammanfattning av granskningen: De studerande är positiva

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN SPA NGBERGSGYMNASIET/FRIVILLIGA SKOLFORMER

UTVECKLINGSPLAN SPA NGBERGSGYMNASIET/FRIVILLIGA SKOLFORMER UTVECKLINGSPLAN SPA NGBERGSGYMNASIET/FRIVILLIGA SKOLFORMER Bakgrund systematiskt kvalitetsarbete Inför vårterminen delegerade skolledningen på Spångbergsgymnasiet det systematiska kvalitetsarbetet till

Läs mer

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2015 Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun 2015-03-16 Innehållsförteckning Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-10-24 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid vuxenutbildningen lasse.sporrong@sigtuna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen.

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen. Bilaga 1 Skolinspektionen Rapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun 2 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Hudiksvalls

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyeds skola i Karlstads kommun 2(11) Uppföljning av tillsyn i Nyeds skola

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Observationsrapport. Stavsborgsskolan. Nacka kommun

Observationsrapport. Stavsborgsskolan. Nacka kommun Observationsrapport Stavsborgsskolan Nacka kommun Observationen genomfördes av: Mikael Aceli, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Marie Johansson, Sollentuna kommun Vecka 10-11 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn UAL:en Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn Innehållsförteckning: Inledning 2 Förväntningar och förhoppningar 3 Årscykel 5 Lärarens egen utvecklingsplan 5 Medarbetarsamtal

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Praktiska Sverige AB Org. nr 556257-5786 epost@praktiska.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn utifrån signal i Praktiska gymnasiet Nacka, i Nacka kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Årsrapport för avtalsåret

Årsrapport för avtalsåret 1 Till samtliga anordnare av kommunal vuxenutbildning inom Vux8 och Vux10 Årsrapport för avtalsåret 2013-2014 Nu kommer anvisningar till det underlag som ska belysa det systematiska kvalitetsarbetet och

Läs mer

Rapport från återbesök på Lernias gymnasiala vuxenutbildning 2 oktober 2012

Rapport från återbesök på Lernias gymnasiala vuxenutbildning 2 oktober 2012 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (7) 2012-10-16XX EXTERN UTVÄRDERARE LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ; MARIE EKLUND REKTOR VUXENUTBILDNINGEN I SOLLENTUNA STAFFAN STRÖM REKTOR

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5817 Pajala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gårdbyskolan i Pajala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (11) Skolinspektionens

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet YTTRANDE 2013-10-08 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Stockholms universitet Utbildningsdepartementet Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING GRUNDLÄGGANDE OCH GYMNASIAL VUXENUTBILDNING ENHET 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsberättelse... sid 4 Resultatredovisning Måluppfyllelse och resultat... sid 5-6 Resultatredovisning

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Åstorps kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kvidinge skola belägen i Åstorps kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut Beslut Prolympia AB info@prolympia.se 2018-03-01 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola n Beslut Göteborgs kommun majornalinne@majornalinne.goteborg.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nordhemsskolan i Göteborgs kommun 2(11) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010

Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010 Redovisning av Kvalitetsarbetet för perioden januari 2009-juni 2010 Vuxenutbildningen Ansvarig för redovisningen av kvalitetsarbetet: Anders Jelmbark 1 Redovisning av kvalitetsarbete Enhetens namn: Vuxenutbildningen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola en e/ j Beslut Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Mariaskolan belägen i Stockholms kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Mariaskolan genomförde

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Kristinehamns kommun som huvudman för kommunal vuxenutbildning i egen regi ingår i denna granskning.

Kristinehamns kommun som huvudman för kommunal vuxenutbildning i egen regi ingår i denna granskning. Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-10-02 kommunenakristinehamn.se Dnr 400-2017:10217 Rektor robert.rahmnakristinehamn.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11365 Kastellskolan Org.nr. 888000-8365 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Kastellskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Tyresö kommun/centrum för livslångt lärande (C3L) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Tyresö kommun/centrum för livslångt lärande (C3L) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2014 Tyresö kommun/centrum för livslångt lärande (C3L) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Michaela Blume, bitr.

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 belägen i Älvdalens kommun 2(12) Uppföljning av tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10526 Hultsfreds kommun kommunen@hultsfred.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Hultsfreds kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43 2016:10526 2(10)

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Arvika kommun Arvika.kommun@arvika.se Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun 2(5) Uppföljning av tillsyn i Arvika kommun genomförde tillsyn av Arvika kommun under hösten

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Visättraskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete När man ser till en för läsåret 2014/2015 kan man se att en överlag ligger högre än vad de gjorde föregående

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nacka kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stavsborgsskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Uppföljning efter tillsyn i Stavsborgsskolan genomförde tillsyn av Nacka

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Huvudman kommunen uddevalla.se Dnr : Beslut

Huvudman kommunen uddevalla.se Dnr : Beslut rin Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-09-10 kommunen uddevalla.se Dnr 400-2017:10217 Rektor annette.birdersdotterenkssonauddevalla.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR

Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR Lokalvård, Academedia 17 maj 2010 Tre samtal genomfördes: 1. Margaretha Frimodig, verksamhetsansvarig 2. Siv Hultmark, administratör 3. Ann-Louise

Läs mer

Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13 måndag den 9 september 2013 1 (6) Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13 Chef Beskrivning av anordnaren Christina Spjuth Academedia Eductus AB ingår i Academediakoncernen, Sveriges största utbildningsföretag

Läs mer