Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun"

Transkript

1 Rapport 2013 Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Lind Fredrik, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektorför vuxenutbildningen i Salems kommun

2 Innehållsförteckning Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län 2 Utgångspunkter... 3 Kommunal vuxenutbildning i Upplands-Bro kommun... 4 Organisation och personal... 4 Elever, utbud och utfall... 5 Kunskaper, utveckling och lärande... 8 Styrkor... 8 Utvecklingsområden Bedömning och betygsättning Styrkor Utvecklingsområden Styrning, ledning och kvalitetsarbete Styrkor Utvecklingsområden Sammanfattande intryck kommun 1(22)

3 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Till överenskommelsen togs en handlingsplan fram där målsättningarna i överenskommelsen konkretiserades och ett antal delmål presenterades. Bakgrunden till överenskommelsen är den konstanta föränderligheten i villkoren och förutsättningarna för vuxenutbildningen. Vuxenutbildningens roll som överskridande olika politikområden gör samverkan mellan kommuner och aktörer inom och mellan kommuner viktig. Genom samverkan kan kvalitet och effektivitet i vuxenutbildningen förbättras vilket i sin tur kan stärka regionens konkurrenskraft. Utgångspunkter och syfte är den enskilde individens behov och förutsättningar som tillsammans med arbetsmarknadens efterfrågan, kompetenskrav och det livslånga och flexibla lärandet ska styra utbud och planering. Med utgångspunkt i överenskommelsen om en vuxenutbildningsregion har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial) slutits mellan Botkyrka kommun och övriga 25 kommuner i länet. Tanken är att samordna utvärderingen av vuxenutbildningen så att varje kommun inte ska behöva arbeta isolerat. Att en extern part genomför utvärderingarna kompletterar anordnarnas eget kvalitetsarbete, stödjer huvudmannens uppföljning och ger studerande ett bättre underlag för att välja utbildningsanordnare. Syftet är att uppnå en högre kvalitet och måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Därför läggs stor vikt vid kvalitetsutvecklingsaspekten jämte den granskande aspekten i den gemensamma utvärderingen. Samarbetet leds av en styrgrupp, genomförs av arbetsgrupper och beslutas politiskt inom KSL, Kommunförbundet Stockholms län, samt i respektive kommun. För samarbetskommunernas räkning är en samordnare för utvärderingarna anställd vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Botkyrka kommun. Samordnaren har huvudansvaret för planering, genomförande och uppföljning av utvärderingarna men har till sin hjälp medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Samtliga anordnare av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under avtalsperioden kommun 2(22)

4 Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. För vuxenutbildningens vidkommande gäller skolagen (SFS 2010:800) och andra lagar, förordning om vuxenutbildning (SFS 2011:1108) och läroplan för vuxenutbildningen Lvux 12 (SKOLFS 2012:101). Utvärderingen görs också utifrån de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd och riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet och aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen enligt Avtal om gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning: Kunskaper, utveckling och lärande Bedömning och betygssättning Styrning, ledning och kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer och värden Elevernas inflytande och delaktighet Syftet med utvärderingen är kortfattat att främja vuxnas lärande och öka måluppfyllelsen. Verksamheterna utvärderas och stöds genom att vi: granskar måluppfyllelsen utifrån nationella styrdokument kontrollerar att nationella riktlinjer följs granskar hur anordnarna utvärderar sin egen verksamhet ger förslag på utvecklingsområden kommun 3(22)

5 Kommunal vuxenutbildning i Upplands-Bro kommun Den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun utvärderades under perioden 8-11 april Vuxenutbildningen är beläget centralt i Kungsängen. I lokalerna finns förutom undervisningssalar, arbetsrum för lärare som vanligen delas parvis, ett tyst studierum, allmänna datorer tillgängliga för eleverna och en plats för att äta/fika. Den gymnasiala yrkesutbildningen till maskinförare ges utanför Bålsta. Under utvärderingsveckan intervjuades rektor vid två tillfällen, biträdande rektor, en av studie- och yrkesvägledarna, två lärargrupper, två elevgrupper (en på grundläggande nivå och en grupp bestående av elever som läser gymnasiala kurser). Under veckan gjordes ett antal lektionsbesök på bl.a. Filosofi 1, Matematik Grund, Engelska 6, Svenska som andraspråk Språkutveckling och Open Learning Matematik. Under lektionsbesöken och vid ett besök på maskinförarutbildningen gavs möjlighet att samtala med undervisande lärare och elever. Organisation och personal Vuxenutbildningen styrs politiskt av utbildningsnämnden och av utbildningskontoret med en utbildningschef i spetsen. Vuxenutbildningen leds av en rektor som har haft innevarande tjänst i cirka tre år. Rektor är den som har det fulla pedagogiska ansvaret och sköter samtliga medarbetarsamtal. Vid sin sida har rektorn en biträdande rektor som ansvarar för utbildningarna i matematik, naturvetenskapliga ämnen, maskinförare, yrkesförare och dataämnen. Biträdande rektor ansvarar också för schemaläggning och går ibland in och undervisar i matematik. På enheten finns vidare två administratörer och två studie- och yrkesvägledare en fulltidstjänst samt en tjänst på 60 procent. kommun 4(22)

6 Antalet lärare uppgår till 25. De flesta lärare har ämnesbehörighet och pedagogisk utbildning. Av de tre lärare som undervisar på utbildningen till maskinförare har endast en relevant utbildning. Elever, utbud och utfall Kommunen erbjuder följande kurser och utbildningar på grundläggande och gymnasial nivå: Grundläggande nivå: Engelska Matematik Svenska Svenska som andra språk Religion Historia Samhällskunskap Geografi Gymnasial nivå: Engelska 5 Naturkunskap 1a2 Engelska 6 Naturkunskap 1b Engelska 7 Naturkunskap 2 Företagsekonomi 1 Privatjuridik Företagsekonomi 2 Psykologi 1 Filosofi 1 Psykologi 2a Filosofi 2 Psykologi 2b Geografi 1 Religion 1 Geografi 2 Religion 2 Gymnasiearbete Svenska 1 Historia 1b Svenska 2 Historia 2a Svenska 3 Litteratur Svenska som andra språk 1 Matematik 1a, 1b, 1c Svenska som andra språk 2 Matematik 2a, 2b, 2c Svenska som andra språk 3 Matematik 3b, 3c Samhällskunskap 1b Matematik 4 Samhällskunskap 2 Naturkunskap 1a1 Dessutom erbjuds följande kurser på distans: Engelska 5, 6 och 7, Matematik 1b, 2b och 3b, Samhällskunskap 1b och 2, Svenska som andraspråk 1 och 2, Svenska 1 och 2. Som kvällskurs ges Svenska som andraspråk på grundläggande nivå. kommun 5(22)

7 Kursen med flest deltagare är svenska som andraspråk på grundläggande nivå med 68 deltagare. Till de mindre kurserna med bara ett fåtal elever hör svenska på grundläggande nivå med 2 deltagare. Kommunen erbjuder också ett antal distanskurser ( närdistans ) eftersom dessa även innefattar ett antal träffar kvällstid: Engelska 5 Engelska 6 Engelska 7 Matematik 1b, 1c Matematik 2b, 2c Matematik 3b, 3c Samhällskunskap 1b Samhällskunskap 2 Svenska som andraspråk 1 Svenska som andraspråk 2 Svenska 1 Svenska 2 Antalet elever uppgick under höstterminen 2012 till elever studerade gymnasiala yrkesutbildningar, 260 studerade gymnasiala teoretiska kurser och 167 studerande på den grundläggande vuxenutbildningen. Cirka 90 procent av eleverna var hemmahörande i Upplands-Bro kommun. Under 2012 ökade antalet elever kraftigt inom vuxenutbildningen (som helhet) i Upplands-Bro med 44 procent. De 504 eleverna studerade totalt 1132 kurser, vilket ger ett genomsnitt om 2,2 kurser per elev. Merparten av eleverna har utländsk bakgrund (cirka 90 procent av eleverna på grundläggande nivå och 50 procent av de som läser gymnasiala kurser). Många av eleverna har kort utbildningsbakgrund från sina ursprungsländer. Hur stor andel elever som når kunskapskraven varierar från kurs till kurs. På grundläggande nivå når 84 procent av eleverna minst betyg E. Lägst måluppfyllelse är det för kursen samhällskunskap och andelen som når kunskapskraven är högst på kursen matematik. Generellt klarar sig elever på yrkesutbildningar bättre än de som läser teoretiska kurser. Vad det gäller distansutbildningar är resultatet lågt överlag. Avbrotten uppgick under 2011, enligt Skolverkets jämförelsetal till 30 procent på grundläggande nivå (kursdeltagare som avbrutit en kurs). Det är kommun 6(22)

8 sex procentenheter högre jämfört med Stockholms län som helhet. Andelen kursdeltagare som avbryter en kurs inom gymnasial vuxenutbildning uppgick 2011 till 18 procent, vilket är i paritet med länet och riket. kommun 7(22)

9 Kunskaper, utveckling och lärande Under detta område ser vi till hur verksamheten förmår att leva upp till skollagens skrivningar om att alla elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. För vuxenutbildningen gäller också att eleverna ska ges sådana kunskaper att de kan delta i samhälls-, vardags- och arbetsliv och utbildningen ska också möjliggöra fortsatta studier. Har den pedagogiska personalen höga förväntningar på eleverna och möts de som individer och utifrån de behov och förutsättningar de har? Arbetar skolan med olika kunskapsformer och får eleverna möjlighet att tillämpa sina kunskaper? Tas elevernas tidigare kunskaper och erfarenheter tillvara? Upprättas individuella utvecklingsplaner därefter och får eleverna möjlighet till tillfredsställande studie- och yrkesvägledning? Görs utbildningen till en god miljö för utveckling och lärande? Det är exempel på frågor vi ställer under detta utvärderingsområde. Styrkor Utvärderingen har visat att enheten har ett antal styrkor, bland annat dessa: Eleverna trivs överlag bra i skolmiljön som känns familjär. Eleverna tycker att de har duktiga och tillmötesgående lärare. Det gäller såväl de elever som läser teoretiska kurser som de som går på omvårdnads- och maskinförarutbildningarna. Eleverna som går omvårdnadsutbildningen är nöjda med sina handledare på det arbetsplatsförlagds lärande. Eleverna som vi träffade på maskinförarutbildningen hade vid tillfället ännu inte haft någon APL-tid. Lärarna uttrycker engagemang för sina arbetsuppgifter Lärarna har överlag höga förväntningar på sina elever. Det förekommer dock att lärarna ser så stora brister i elevernas förkunskaper att de riskerar att inte kunna klara kraven för betyg E. kommun 8(22)

10 Antalet lärare som har pedagogisk och relevant ämnesutbildning är stort. De få som saknar antingen pedagogisk eller ämnesutbildning håller på att komplettera sin utbildning. Lektionerna präglas av aktivitet och delaktighet från elevernas sida och ett positivt samspel mellan lärare och elev. Lärarna är duktiga på att se den enskilde eleven utifrån dennes behov och förutsättningar. Elever och lärare berättar att eleverna ofta får individuella uppgifter beroende på vilken typ av kunskap och förmåga som behöver vidareutvecklas. Individuellt stöd och hjälp ges till eleverna i stor utsträckning Lärarna har semestertjänster och är utanför undervisningstid på plats i sina arbetsrum i skolan där de är tillgängliga för eleverna att ställa frågor och be om hjälp. Eleverna är väl medvetna om denna möjlighet och är nöjda med det stöd de kan få. Utöver möjligheten att gå direkt till läraren utanför lektionstid erbjuds också t.ex. mattestuga och Open Learning. Det sistnämnda är ett tillfälle per vecka där lärare finns tillgängliga i klassrum för att hjälpa eleverna med matematik, svenska, engelska och data. Måluppfyllelsen i matematik är låg och med anledning av det har krafttag gjorts för att förbättre resultaten. Bland annat har en ytterligare matematiklärare anställts. Enheten är duktig på att identifiera och ta hand om elever med olika diagnoser. Enheten har kompetensutvecklat personalen i frågor som rör utbildning av elever med olika typer av diagnoser (t,ex. grav dyslexi, adhd och asperger). Varje diagnostiserad elev får tillgång till speciallärare under en timme i veckan. kommun 9(22)

11 Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att enheten har ett antal utvecklingsområden, bland annat dessa: Grupperna i svenska som andraspråk på grundläggande nivå är stora, vilket gör det svårt att anpassa undervisningen till varje elevs behov och förutsättningar. Eleverna i svenska som andraspråk på grundläggande nivå har delats in i två grupper baserat på studiebakgrund. Det är svårt för lärarna att individualisera undervisningen i så stora grupper då elevunderlaget är blandat sett till bakgrund och erfarenhet. En försvårande omständighet är att grupperna kontinuerligt fylls på med elever som läst sfi. De två undervisningsgrupperna i svenska som andraspråk på grundläggande nivå skulle kunna delas upp i flera grupper. Indelningen av elever i grupper baseras på olika faktorer såsom om eleven har akademisk bakgrund, hur snabbt eleven klarat av sina sfistudier samt elevens motivation och förutsättningar att på egen hand studera. Trots denna indelning är elevernas uppfattning att det finns en viss spretighet i grupperna sett till hur snabbt eleverna når målen Rektor menar dock att eleverna har möjlighet att byta grupp om det så önskar. Måluppfyllelsen på närdistanskurserna är generellt låg. Rektor är medveten om det dåliga utfallet men menar att närdistanskurserna fyller en funktion för den grupp elever som av olika skäl inte ha möjlighet att delta i klassrumsundervisning. Att köpa utbildningarna på heldistans skulle innebära att inga träffar alls skulle äga rum. Det är just möjligheten att få träffa lärare och andra elever i klassrummet som skapar högre måluppfyllelse för merparten av de studerande inom vuxenutbildningen idag, menar rektor. Rektor är medveten om problemet och inför höstterminen 2013 kommer kvällskurser att erbjudas istället för närdistanskurser. Det är svårt att nå de elever som särskilt är i behov av stödinsatser. Enheten erbjuder stöd och hjälp på många olika sätt, men man har svårt att få de elever som har störst behov av stöd att t.ex. komma till Open Learning. kommun 10(22)

12 Studievägledning av de elever som av olika skäl läser för många kurser samtidigt i förhållande till vad deras omständigheter tillåter behöver förbättras. På så sätt kan avbrotten reduceras. En del lektionstid går åt till elevadministrativa uppgifter Vilka elever har undervisningsmaterialet med sig? Vilka har gjort hemuppgiften? Vilka var närvarande vid förra tillfället för att överhuvudtaget få hemuppgiften? Det är exempel på frågor lärarna ibland får ställa sig innan lektionen kan börja, vilket tar tid från själva undervisningen. Alla lektioner börjar inte på utsatt tid och det råder ibland oklarhet om vilka lokaler vissa kurser äger rum i. Det kan delvis bero på att lärarna inte har särskilt mycket luft i sina scheman utan ibland behöver gå direkt från lektion till lektion. Om det uppstår problem eller elever har frågor från en lektion kan det komma att inkräkta tidsmässigt på den kommande lektionen. Några elever och lärare uppger att det tidvis är många vikarier, vilket upplevs försvåra kontinuiteten och lärarnas kännedom om eleven och dennes progression. Studie- och yrkesvägledare upprättar individuella studieplaner för alla elever, men den kartläggning av elevernas kunskaper och erfarenheter som görs i samband med den förs inte automatiskt vidare till lärare. En bättre kunskapsöverföring mellan studie- och yrkesvägledare och lärare genom digitalisering av de individuella studieplanerna skulle innebära att kartläggningen inte behöver göras återigen av lärare, vilket nu är fallet. Specialläraren skulle behöva mer tid att handleda lärarna istället för att själv ta emot elever med olika diagnoser. Svenska som andraspråk och svenska samundervisas, bortsett från en undervisningstimme i veckan då eleverna som läser svenska som andraspråk undervisas i egen grupp. kommun 11(22)

13 Skolinspektionen kritiserade detta upplägg i sin regelbundna tillsyn 2011 och pekade på att andraspråksperspektivet därmed går förlorat. Rektor menar dock att sättet att organisera kurserna har en integrerande funktion och har efter Skolinspektionens kritik lagt till en undervisningstimme för enbart de studerande inom svenska som andraspråk. Eleverna som studerar till maskinförare känner inte i tillräcklig utsträckning till vilka kunskapskrav som gäller. Det råder oklarhet om det är Skolverkets kursplaner eller kraven från Byggnadsindustrins yrkesnämnd som gäller. kommun 12(22)

14 Bedömning och betygsättning Vad gäller området Bedömning och betygsättning granskar vi om anordnaren sätter betyg enligt vad författningarna anger, om eleverna får möjlighet att genomgå prövning i olika kurser samt om elevernas kunskaper och kompetens i aktuella fall blir validerade. Det är viktigt att eleverna har blivit informerade om och känner till vilka mål och kunskapskrav som gäller för ett ämne, en kurs och för ett visst arbetsområde och på vilka grunder bedömningen och betygsättningen sker. Eleverna måste kunna bedöma sina studieresultat och utvecklingsbehov i förhållande till kraven för utbildningen. För det krävs en kontinuerlig feedback från läraren i undervisningssituationen, en formativ bedömningspraktik. Läraren ska utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskrav som finns för respektive kurs och utifrån dessa krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskaper. Bedömningarna ska alltså vara av skilda slag och eleverna ska ges möjligheter att visa sina kunskaper på olika sätt. Att lärarna på olika sätt dokumenterar eleverna kunskapsutveckling blir därför centralt. För att effektiva och ändamålsenliga rutiner för bedömningen ska uppkomma är det viktigt att läraren planerar sin undervisning och att det finns utrymme för samplanering. Skolverket skriver i sina allmänna råd om bedömning och betygssättning att läraren bör tydliggöra vilka delar av ämnets syfte som undervisningen i det aktuella arbetsområdet ska inriktas mot och utifrån det avgöra hur det centrala innehållet ska kombineras och behandlas så att eleverna ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt i förhållande till kunskapskraven. Styrkor Utvärderingen har visat att enheten har ett antal styrkor, bland annat dessa: Lärarna informerar eleverna om kursinnehåll och kunskapskrav vid kursstart och påminner ofta under kursens gång om dessa. Eleverna som läser kurser på gymnasial nivå säger sig känna till kraven och anser sig ha tillräcklig information om dessa. Vi bedömer att enheten har ett tydligt kursplanefokus i sitt arbete. Lärarna stämmer kontinuerligt av med eleverna om var de befinner sig i förhållande till kunskapskraven och vad de ytterligare behöver träna på. kommun 13(22)

15 Lärarna använder sig inte enbart av prov utan har ett brett underlag för att kunna göra en allsidig bedömning av elevernas kunskaper. Lärarna dokumenterar elevernas olika sätt att visa sina kunskaper, vilket gör det lätt att gå tillbaka och motivera ett betyg. Ansvariga lärare för omvårdnadsutbildningen utbildar elevernas APL-handledare i bedömningsfrågor och praktiken utgår från kursplanernas innehåll. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att enheten har ett antal utvecklingsområden, bland annat dessa: Lärarna saknar tillräckliga tillfällen och mötesarenor där de kan diskutera övergripande frågor gällande bedömning och betygssättning Enheten skulle behöva arbeta mer med att skapa förutsättningar för lärare att tillsammans diskutera hur elevers prestationer kan och bör bedömas och för att hitta former för likvärdig bedömning och betygsättning inom enheten och mellan skolor. Eleverna som studerar kurser på grundläggande nivå känner inte till kunskapskraven och säger sig inte blivit informerade om dessa i samma utsträckning som de elever som läser gymnasiala kurser. Eleverna på grundläggande nivå har inte alltid förstått hur och när de blir bedömda. En del av dessa elever skulle också behöva bli mer medvetna om att de inte enbart bedöms och får betyg utifrån provresultat. För en del elever är resultatet på det nationella provet väldigt styrande. Det skapar en viss stress hos eleverna som kan avhjälpas genom att tona ner de nationella provens betydelse i förhållande till kursbetyg. Eleverna på maskinförrarutbildningen känner inte till när de får betyg. Det finns en osäkerhet om de blir betygsatta på hela utbildningen om tolv veckor eller om de får två betyg ett från den skolförlagda delen kommun 14(22)

16 och ett från praktiken - eller om de får betyg på de tre kurser som ingår i utbildningen. Bedömningsunderlaget för handledarna för praktikdelen på maskinförarutbildningen har inte en tydlig koppling till kursplanerna och innehåller bedömningar av elevens sociala förmågor och beteenderelaterade frågor. kommun 15(22)

17 Styrning, ledning och kvalitetsarbete Inom detta utvärderingsområde tittar vi på hur anordnaren arbetar med att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen som skollagen och läroplanen för vuxenutbildningen anger. Finns rutiner för hur arbetet ska bedrivas och följs rutinerna upp och analyseras? Hur dokumenteras, sammanställs och anlyseras resultaten? Skapas en bild för hur förutsättningarna och genomförandet av utbildningen påverkat måluppfyllelsen och mynnar analysen ut i att utvecklingsområden identifieras och beslut om insatser tas? I vilken utsträckning medverkar lärare, övrig personal och elever det systematiska kvalitetsarbetet? Har personalen förutsättningar och kompetens för detta arbete och finns arenor där lärare och pedagogisk ledning kan diskutera och arbeta med kvalitetsutvecklingsfrågor? Det är några av de frågor vi ställer under området Styrning, ledning och kvalitetsarbete. För att verksamheten ska utvecklas kvalitativt förutsätts pedagogisk ledning av vuxenutbildningen och lärarnas professionella ansvarstagande. Detta kräver förutom att verksamheten ständigt prövas och att resultaten följs upp och utvärderas dessutom att nya metoder prövas, utvecklas och utvärderas (Lvux12). Styrkor Utvärderingen har visat att enheten har ett antal styrkor, bland annat dessa: Enheten arbetar med olika former av uppföljning. Studerandemöten, kursutvärderingar och medarbetsarundersökningar är tre tillvägagångssätt för enheten att samla in information om kvalitet. Skolan kontaktar efter sex månader de elever som gått maskinförarutbildningen för att få en bild av om utbildningen lett till anställning. Arbetet med att utveckla en ny lärplattform har dragit ut på tiden men uppges snart vara i drift. Studiedagar med olika teman anordnas regelbundet. Det finns ett tydligt fokus på att kompetensutveckla lärare och ledning i att arbeta språkutvecklande i alla ämnen. kommun 16(22)

18 Lärarna har kompetensutvecklats gällande undervisning av elever med olika diagnoser. Eftersom skolan har relativt många elever med diagnoser har kompetensutveckling ansetts nödvändig. Lärarna ges möjligheter att framföra individuella behov av kompetensutveckling till skolledning. Några av lärarna har gått eller går på utbildningar av olika slag, men samtidigt är kompetensutveckling en kostnadsfråga och med en ansträngd budget kan dyrare fortbildningsinsatser sällan komma i fråga. Lärarna arbetar under arbetslagsträffar (som äger rum var femte vecka) med olika typer av pedagogiska dilemman initierade av rektor. Lärarna får stort förtroende från skolledning och har stor autonomi i sin yrkesutövning. Likabehandlingsplanen uppfyller författningarnas krav och baseras på en kartläggning och nulägesanalys och har vid framtagandet haft en hög grad av elevmedverkan. Planen innehåller också beskrivningar för det främjande och förebyggande arbetet mot diskriminering och trakasserier, men kan komplettars med beskrivningar om hur man rent praktiskt ska gå tillväga. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att enheten har ett antal utvecklingsområden, bland annat dessa: Uppföljning på skolnivå behöver utvecklas så att allt insamlat underlag analyseras och kan mynna ut i förslag om insatser för att utveckla och förbättra verksamheten. För att kunna få en bild av vilka yttre faktorer (såsom arbete, familjesituation, avsaknad av studiemedel) och inre faktorer, som rör undervisning och organisation, som styr resultat och utfall måste kommun 17(22)

19 insamlat underlag analyseras mer ingående. I det kvalitetsarbetet bör lärare och elever också involveras i högre utsträckning. En mer systematisk utvärdering av elevernas arbetsplatsförlagda lärande skulle ge enhetens ledning en mer samlad bild av kvaliteten på APL. Ansvaret för kontakter med handledare, innehåll och kvalitet på APL är delegerat till yrkeslärare som förutsätts sköta det på ett bra sätt. Allt tyder också på att APL fungerar på ett bra sätt. Vid problem konsulteras rektor/biträdande rektor. I övrigt förhör sig skolledning hos lärarna om hur det går på APL för de elever som är ute. Handledarna och branschkontakter som rektor träffat bekräftar att det fungerar väl för eleverna, både på APL och när de senare blir anställda. Det som skulle kunna utvecklas rör en mer systematisk uppföljning av resultat som kan vara enhetens ledning till gagn i kvalitetsarbetet tillsammans med ansvariga yrkeslärare. Överlämning av uppföljningsresultat mellan enheten och ansvarig förvaltning och nämnd behöver utvecklas. Idag efterfrågas och överlämnas resultat inte i tillräcklig stor utsträckning. Det medför att kommunens inblick och styrning av verksamheten kan få brister. Det innebär också att anslagen kan bli orimliga i förhållande till förändringar i förutsättningarna för verksamheten ett scenario som nu upplevs vara fallet. Medarbetarenkäten genomförs inte årligen och är skapad på ett övergripande kommunalt plan och inte av enhetens ledning. Lärarna efterfrågar en undersökning som är tydligare inriktad mot de frågor som är mer direkt kopplade till verksamheten. På så sätt tror man att skolledning får bättre information. APT, arbetslagsträffar och studiedagar används mest för olika typer av informationsspridning och hantering av vad som är aktuellt här och nu. Lärarna skulle vara betjänta av att i grupp, och vid tillfällen tillsammans med skolledning, få möjlighet att diskutera mer övergripande frågor gällande utbildningen. Rektor kan bli tydligare i sitt pedagogiska ledarskap. kommun 18(22)

20 Lärarna har stort förtroende från ledning och arbetar under stor autonomi, vilket är positivt. Det innebär också att varje lärare i hög utsträckning arbetar ensam eller med sin kollega inom sitt/sina ämne/- n. Här skulle rektor kunna fungera som en sammanhållande länk och ge lärarna stöd. Omvärldskontakterna kan utvecklas. Samverkan mellan enheten och andra aktörer i det omgivande samhället såsom t.ex. Arbetsförmedling, socialtjänst, andra skolor och utbildningar kan bli tätare. En del elever efterlyser möjligheter att komma utanför skolans lokaler för att träna det svenska språket i vardagssituationer. kommun 19(22)

21 Sammanfattande intryck Vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun bedriver de teoretiska kurserna och omvårdnadsutbildningen centralt i Kungsängen och yrkesutbildningen mot maskinförare utanför Bålsta. Eleverna trivs överlag bra och tycker att lärarna undervisar på ett bra sätt och att de är tillgängliga för stöd i och utanför klassrummet. Nöjdheten över stöd och hjälp från studie- och yrkesvägledare är också stor. På grund av en icke förväntad stor tillströmning av elever under 2012 har vuxenutbildningen växt ut sin kostym och vissa undervisningsgrupper blir stora och undervisas i små lokaler. Det gäller i synnerhet kursen i svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Det finns en risk att det tydliga fokus lärarna har på varje enskild elev kan försämras när undervisningsgrupperna blir större. Ett alternativ för kursen i svenska som andraspråk skulle vara att dela in den i tre delkurser där eleverna placeras i en delkurs 1, 2 eller 3 beroende på förkunskaper. Skolklimatet upplevs av elever och lärare som gott och eleverna är aktiva och deltagande såväl på som utanför lektionstid. Enheten har en ambition att arbeta med elevernas inflytande och delaktighet i utbildningen. Studerandemöten genomförs några gånger per termin och till dessa möten, som äger rum i ett av enhetens allmänna utrymmen, är alla elever välkomna för att delge sina synpunkter på verksamheten. Frågor som är mer kursspecifika avhandlas istället med berörd lärare eller rektor individuellt. Eleverna har blivit informerade om att studerandemöten äger rum via olika kanaler, men uppslutningen är inte alltid så god. Det kan delvis bero på att det är skolans lednings som tar initiativ till och håller i mötena. Ett alternativ eller komplement kan vara att eleverna har ett eget forum så att initiativet kommer från eleverna själva och att inflytande kan utövas på kollektiv basis. En fråga som avhandlats på studerandemöten och som kan vara ett exempel på att eleverna har lyckats påverka är t.ex. den allmänna ITutrustningen som anses vara långsam och opålitlig och därför nu ska bytas. Vad gäller IT-systemen har införande av en ny gemensam lärplattform, SharePoint, dragit ut på tiden, men är snart på väg att implementeras. När så skett kan de individuella studieplanerna bli tillgängliga för alla berörda istället för att de enbart finns på papper i pärmar hos studie- och yrkesvägledarna, vilket nu är fallet. På så sätt kan tid sparas för både studieoch yrkesvägledare och lärare. kommun 20(22)

22 Studerandemöten är också ett sätt för skolans ledning att samla in synpunkter på verksamheten. Andra informationskällor är t.ex. kursutvärderingar, medarbetsundersökningar, medarbetarsamtal samt Kommunförbundets Stockholms läns brukarundersökning och egen betygsoch avbrottsuppföljning. Uppföljningen är således god på individnivå och resultaten redovisas sedan i verksamhetsberättelsen. Vad som kan utvecklas är uppföljningen på skolnivå, dvs. att insamlat underlag analyseras för att kunna få en bild av vad i organisationen och undervisningen som bidrar till att eleverna har vissa attityder, att avbrotten är på en viss nivå på en specifik kurs eller att måluppfyllelsen är låg på några distanskurser. En sådan analys kan peka ut vilka åtgärder som måste vidtas för att verksamheten ska kunna förbättras och utvecklas. Att analysera underlaget fyller också en funktion i dialogen med ansvarig förvaltning och nämnd i kommunen. Idag sker avstämning med förvaltningschef en gång i månaden. Direkt kontakt mellan rektor och nämnd sker ytterst sällan utan den kontakten står förvaltningschefen för. Det är dock viktigt att förvaltning och nämnd har en god bild av verksamhetens förutsättningar och de faktorer som påverkar kvalitet och resultat. I det sammanhanget blir analys och åtgärdsförslag viktiga. Mot bakgrund av den kraftiga ökningen av elevantalet och minskade statliga anslag kan kommunen behöva gå in med kompensatoriska åtgärder. Enheten saknar dock inte målsättningar och planer på insatser. Det framkommer av såväl den lokala arbetsplanen som av verksamhetsberättelsen. Däremot skulle föreslagna insatser och åtgärder kunna bli lite mer konkreta genom beskrivningar om hur man ska gå tillväga samt genom att ha en tidsplan. Det kan också finnas anledning att fokusera på ett eller några få mål av de många som anges i arbetsplanen. På så sätt skulle en rejäl kompetenshöjning inom ett begränsat område kunna genomföras. Idag har enheten bl.a. som mål att stärka kompetensen vad gäller att undervisa elever med olika diagnoser och att arbeta språkutvecklade i alla ämnen. Det finns en risk att tiden och resurserna inte räcker för att ta ett helhetsgrepp kring dessa och andra frågor man avser arbeta med under 2013 och att kompetensinsatser och annat främjande arbete blir för grunda. Att arbeta med kompetenshöjande insatser just vad gäller andraspråksperspektivet är lovvärt med tanke på den stora andelen elever som har svenska som andraspråk. Det är viktigt att skapa ett gemensamt synsätt som rör elevers behov som har svenska som andraspråk. Samarbete med andra utbildningsanordnare som har hög andel av elever med svenska som andraspråk skulle kunna vara en del i att utveckla undervisningen. kommun 21(22)

23 Att finna tid och former för lärare och skolledning att diskutera och arbeta med övergripande frågor såsom undervisning av elever med diagnoser och språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen är viktigt. Idag bedömer vi att denna tid och sådana mötesarenor inte finns i tillräcklig utsträckning. APT och arbetslagsmöten skulle kunna användas i mindre utsträckning som informationsarenor till förmån för att skapa samsyn och diskutera frågor såsom den nya läroplanens innehåll, likvärdig bedömning och betygssättning, rutiner och former för kvalitetsarbete och värdegrundsfrågor. Långsiktiga målsättningar och en vision för verksamheten efterlyses av lärare. Idag har lärarna inte mycket tid över i sina tjänster efter undervisning, planering, rättning och att vara tillgängliga för elevstöd. I det verksamhetsutvecklande arbetet, men också i det dagliga arbetet i undervisningen - skulle rektors närvaro som pedagogisk ledare kunna bli tydligare. Rektor skulle exempelvis kunna delta oftare som ett stöd i undervisningen. Rektor har emellertid en stor och varierande arbetsbörda med mycket administrativa inslag, vilket gör att tid tas från det pedagogiska ledningsarbetet, som till viss del är delegerat till arbetslagsledarna. Rektor försöker dock att vara synlig i verksamheten och samtala med lärare och elever i korridorerna. Ett utökat, aktivt deltagande från rektor skulle dessutom kunna ge skolledningen en fördjupad bild av förutsättningarna för verksamheten och ge inspel till kvalitetsarbetet och vilka faktorer som skapar möjligheter respektive hinder för att förbättra och utveckla verksamheten. kommun 22(22)

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10373 Tierps kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna Skolinspektionen 401-2014:5647 Bodens kommun kommunen@boden.se Rektorn vid särskild utbildning för vuxna helena.m.hansson@boden.se Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna efter riktad

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5765 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning Uppsala kommun Huvudmannabeslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10984 2 (4) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun 2014-02-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5988 Östersunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östersunds kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2(7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-23 Dnr 400-2011:6483 Huvudmannen för Jensen Uppsala Rektorn vid Jensen Uppsala Beslut för gymnasieskola efter riktad tillsyn av Jensen Uppsala i Uppsala kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Maryam Barkardehi, rektor vuxentubildningen i Sigtuna kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5782 Motala kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Regelbunden tillsyn i Båstads kommun Förslövs skola årskurs 7 9 Dnr 53-2008:999 Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete RIKTLINJE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ska antas av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning INLEDNING 3 STYRKEDJAN 4 RUTIN 5 KVALITETSARBETE PÅ HUVUDMANNANIVÅ 5-6 FYRA

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Upplands-Bro kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ekhammarskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (9) Tillsyn i Ekhammarskolan har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under höstterminen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10526 Hultsfreds kommun kommunen@hultsfred.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Hultsfreds kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43 2016:10526 2(10)

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Rapport 2015 Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Patrik Marinilli, bitr. rektor för vuxenutbildningen, Upplands-Bro kommun 2015-05-03

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5110 Freinetskolan Kastanjen ekonomisk förening Org.nr. 769600-0590 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Freinetskolan Kastanjen belägen i Botkyrka kommun 2 (9) Tillsyn i

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola esi ut Stiftelsen Språkskolan i Upplands Väsby Org.nr. 816000-5966 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Sverigefinska skolan i Upplands Väsby belägen i Upplands Väsby kommun 2(10)

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning Beslut Tillsyn i gymnasieskolan och vuxenutbildningen 2010-11-04 1 (1) Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning efter tillsyn av gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Nordanstigs kommun 2010-11-04

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5976 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Örnsköldsviks kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i vuxenutbildningen i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommuns vuxenutbildning

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning 1 (5) Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för utbildningen inom vuxenutbildningen 2. Utveckling av utbildningen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning ein Gävle kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Gävle kommun 2 (7) Tillsyn i Gävle kommun har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-10-24 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid vuxenutbildningen lasse.sporrong@sigtuna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 [14] Arbetsmarknads -och vuxenutbildningsförvaltningen 9 Vuxenutbildningen 2016-10-01 Likabehandlingsplan 2016-2017 Botkyrka Vuxenutbildning ARBETSMARKNADS- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5736 Lunds kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola en Beslut Tyska Skolföreningen Org.nr. 802005-6530 Beslut för Grundskola och Gymnasieskola efter tillsyn i Tyska skolan belägen i Stockholms kommun Beslut 2 (7) Dnr 44-2015:4028 Tillsyn i Tyska skolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% å Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ribbybergsskolan i Haninge kommun Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman

Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman 1 (6) Regelbunden tillsyn av kommunal huvudman Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för vuxenutbildningen vid skolenheterna 2. Utveckling av vuxenutbildningen

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Magelungen utveckling AB för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Magelungens gymnasium Södermalm i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

fin Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun Beslut

fin Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun Beslut fin Beslut Dnr 44-2015:4005 Sofiaängen AB Org.nr. 556598-0942 Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun 2(10) Dnr 44-2015:4005

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Frestaskolan 1 (3) Magnetica Education AB. Box 5017 194 05 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i Frestaskolan

Läs mer

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola åk 1-3 Grundskola åk 4-6 Grundskola åk 7-9 Gymnasieskola NV, SP, TE, ES, B Gymnasieskola Övriga program 2 Arbetar du på en kommunal

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Kävlinge kommun för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Kävlinge Lärcentrum belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Emmaboda kommun Rektorn vid vuxenutbildningen i Emmaboda Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Emmaboda kommun 2 (9) Tillsyn av kommunal vuxenutbildning Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-10-20 Dnr 43-2011:3143 Hörby kommun kommunen@horby.se Beslut för grundskola efter tillsyn av De la Gardieskolan i Hörby kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn I Skolinspektionen Beslut Umeå kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besök: Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 08

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-09-11 Lunds kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Åstorps kommun Haganässkolan Dnr 53-2005:3062 Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem v Beslut Skolinspektionen 2014-11-12 Stiftelsen Islamiska skolan in fo@islamiskaskolan.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Islamiska skolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011 Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan Fredag 9 september 2011 Vad granskar Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Måluppfyllelse och resultat Ledning och utveckling av

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

1 Måluppfyllelse och resultat

1 Måluppfyllelse och resultat 1 Måluppfyllelse och resultat 1.1 Kunskaper De studerande fullföljer sina studier (Andel elever som slutfört respektive avbrutit sina studier) Skolassistenten registrerar eleverna i Procapita, där såväl

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:6691 Markaryds kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Markaryds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Redovisning av kvalitén på genomförd verksamhet inom Vuxenutbildningsenheten under läsåret 2011/2012. Granskningspunkterna är desamma som Skolinspektionens bedömningspunkter. Vuxenutbildningsenheten

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Dnr 43-2017:4621 Västerdalarnas utbildningsförbund Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Västerdalarnas utbildningsförbund Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lars-Erik Sporrong, rektor för vuxenutbildningen i

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5403 Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidköpings kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(6) Skolinspektionens

Läs mer

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning Utbildningsinspektion i Värnamo kommun Komvux Värnamo Dnr 53-2007:435 Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan F-6 Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Rosenlundsskolan F-6 i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2015 Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun 2015-03-16 Innehållsförteckning Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB

Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB Beslut Växjö Fria Gymnasium AB Org. nr 556584-7836 Beslut för Växjö Fria Gymnasium AB efter riktad tillsyn i Växjö Fria Gymnasium i Växjö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 1 VISION Vuxenutbildningen är en mötesplats som främjar lärande, reflektion och utveckling utifrån de studerandes förutsättningar och behov. 2 POLICY Verksamheten vid Vuxenutbildningen

Läs mer