Vård och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vård och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2014"

Transkript

1 Vård och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2014 Måluppfyllelse och verksamhet Åtaganden och nyckeltal I Alingsås är det tryggt säkert och välkomnande Bostaden och omgivningen påverkar den äldres möjlighet att kunna bo kvar i sitt boende samt känslan av trygghet. Nämnden arbetar för en utveckling av fler träffpunkter för äldre i samverkan med andra aktörer. Målet är att kunna öka andelen äldre som kan bo kvar i sin invanda bostadsmiljö med bibehållen trygghet genom möjlighet till social gemenskap i sin närmiljö. Därutöver satsar nämnden på att utveckla närstående-/anhörigstöd, flexibel växelvård med hotellbokningssystem och avgiftsfri avlösning vilket bidrar till äldres möjligheter att bo kvar längre hemma. Detta arbete kan bidra till god folkhälsa genom att öka möjligheten till delaktighet i samhällslivet. Andel ganska eller mycket trygga 2013 Andel ganska eller mycket trygga 2014 Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende 90 % (Riket 87 %) 92 % (Riket 90 %) 88 % (Riket 86 %) 95 %(Riket 89 %) Nämndens åtagande: Öka möjligheten för äldre att få tillgång till social gemenskap i närmiljö Förvaltningens åtagande: Utveckla sociala mötesplatser I Alingsås finns det attraktiva boendemöjligheter För att främja god samhällsutveckling som ger möjligheter till god hälsa arbetar nämnden i samverkan med andra aktörer och deltar i bostadsplaneringen för att utveckla trygga bostäder samt en trygg närmiljö för äldre. Förvaltningen har de senaste åren arbetat för att konvertera om delar av befintliga boenden till trygghetsboenden och samarbetar med privata aktörer kring byggnation av nya trygghetsboenden. Under hösten 2014 tillkom 24 trygghetsboenden (varav fyra med anvisningsrätt av äldreomsorgen) vid f.d. Afzeliiskolan. Nämndens åtagande: Arbeta för att antalet trygga boenden för äldre invånare ökar Förvaltningens åtagande: Samarbete med privata aktörer kring byggnation av nya trygghetsboenden

2 I Alingsås finns det valfrihet och självbestämmande Under 2014 har måltidsservice i hemtjänsten införts, vilket är en förändring som syftar till att öka valfriheten för de som har behov av att få hjälp med maten inom hemtjänsten. Genomförandet innebär att det är den enskilde själv som väljer vilken mat han/hon ska äta och därmed ansvarar för maten. Det kan innebära matlagning i hemmet till dem som verkligen behöver det, hjälp med hemleverans av dagligvaror, uppvärmning av färdigrätter från butik eller hjälp att ta sig till en restaurang. Den äldre som behöver stöd med planering, inköp, tillagning och/eller servering av måltider kan beviljas denna hjälp från kommunen. Den enskildes möjlighet att påverka matsituationen kan leda till en bättre aptit, bättre hälsa samt ökad nöjdhet. Nämndens och förvaltningens åtagande: Öka valfriheten kring maten i hemtjänsten / Införa måltidsservice som koncept. I Alingsås råder god ekonomisk hushållning grundad på effektiv resursanvändning Vård och äldreomsorgsnämnden har under året strävat mot att med bibehållen god kvalitet anpassa kostnaderna inom äldreomsorgen i förhållande till jämförbara kommuner. Under 2014 har nämnden arbetat för att nyttja stordriftsfördelar i verksamheten genom att fyra mindre boenden ersatts av två större med större personaleffektivitet som följd. Enligt avvikelse från strukturårsjusterad standardkostnad som från 2013 baseras på det uppdaterade kommunalekonomiska utjämningssystemet har Alingsås 7,3 procent högre kostnader än rikssnittet för äldreomsorgen. Resultatet för 2014 publiceras i juni Nämndens åtagande: Minska kostnad per boendeplats med bibehållen kvalitet Pågående Förvaltningens åtagande: Strukturförändringar på särskilt boende Minska antal dagar som lgh är tomma Pågående I Alingsås utvecklas vården och omsorgen för individens behov I arbetet med att utveckla vård och omsorg efter individens behov deltar verksamheterna i en nationell satsning för att förbättra vård och omsorg för de mest sjuka äldre. Syftet är att utveckla god vård i livets slutskede, preventivt arbetssätt, god vård vid demenssjukdom, god läkemedelsbehandling för äldre samt sammanhållen vård och omsorg. Resultat från kvalitetsregister Andel äldre i SÄBO som fått riskbedömning och åtgärd i Senior Alert Mål. 90% 100 % 100 % Under 2014 har vård och äldreomsorgen haft fortsatt fokus på värdegrundsarbete. Arbetet utgår från den nationella värdegrunden för äldreomsorgen som gäller alla kommuner och verksamheter som utför äldreomsorg enligt Socialtjänstlagen.

3 Andel som uppger att de alltid eller oftast får ett bra bemötande från personalen Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende 99 % (Riket 97 %) 95 % (Riket 94 %) 98 % (Riket 97 %) 97 % (Riket 94 %) Andel som uppger att de alltid eller oftast kan påverka vilka tider de får hjälp Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende 62 % (Riket 61 %) 60 % (Riket 59 %) 68 %(Riket 61 %) 58 % (Riket 60 %) Andel som uppger att personalen alltid eller oftast tar hänsyn till åsikter och önskemål Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende 88 % (Riket 86 %) 79 % (Riket 79 %) 90 % (Riket 86%) 85 % (Riket 79%) I Socialstyrelsens brukarundersökning redovisas hur nöjda brukarna sammantaget är med hemtjänsten och det särskilda boendet. I Alingsås svarar 94 procent att de är ganska eller mycket nöjda sammantaget med sin hemtjänst och 89 procent svarar att de är ganska eller mycket nöjda sammantaget med sitt boende. Både på boende och i hemtjänst har resultaten förbättrats jämfört med 2013 och Alingsås placerar sig bland de tre bästa kommunerna i Göteborgsregionen både för särskilt boende och för hemtjänst. Nämndens åtagande: Arbeta aktivt med värdegrundsarbete för att öka trygghet, inflytande och delaktighet. Utveckla IT-lösningar och teknik som ger stöd för en säkrare vård och omsorg. Förvaltningens åtagande: Öka antalet vårdtagare som riskbedöms samt får en åtgärdsplan upprättad. Påbörja ett införande av NPÖ (Nationell patientöversikt). I Alingsås minskar vi vår miljöpåverkan genom energieffektiv omställning För att minska energiförbrukningen har olika insatser genomförts i verksamheterna. Under de senaste åren har personal fått möjlighet att gå utbildning i eco-driving, lastcyklar har tagits i drift inom hemtjänsten, personalen har fått utbildning om förvaltningens miljöprogram och under 2014 har tre elcyklar köpts in till verksamheten. Vidare ökar andelen av förvaltningens fordon som klassas som miljöbilar enligt trafikverkets definition, endast förvaltningens fyrhjulsdrivna bilar uppfyller ej kravet för att klassas som miljöbil i dagsläget. Vid förnyelse av de fyrhjulsdrivna bilarna kommer verksamheten stämma av med tekniska kontoret om miljöklassade alternativ finns. Under våren 2014 redovisades en genomförd kemikalieinventering för miljögruppen, miljöombuden i verksamheten har därefter fasat ut och ersatt ej miljömärkta kemikalier. Nämndens åtagande: Ej genomfört I samarbete med TK minska körsträckor i kommunens interna personbilspark med 5 %/år. Förvaltningens åtagande: I samarbete med TK planera för att ökad användning av cykel/elcykel.

4 Prioriterade verksamhetsområden Införande av kvalitetsledningssystem Under året har nämnden beslutat om ett kvalitetsledningssystem och tydliga kvalitetskrav för hemtjänst, äldreboenden och hemsjukvård. Kvalitetsledningssystemet styr anvarsfördelningen för verksamhetens systematiska kvalitetsarbete, metoder för det systematiska förbättringsarbetet samt förutsättningar för att uppnå och bibehålla kvalitet i enlighet med SOSFS 2011:9. En rad aktiviteter har genomförts för att förbereda organisationen för de arbetssätt som är en förutsättning för ett efffektivt förbättringsarbete. Förvaltningens chefer har utbildats i värdegrunden med fokus på ökad delaktighet från personal och brukare samt på metoder för att lyfta fram de goda exemplen. Det systematiska arbetet med verksamhetens avvikelser som inleddes 2013, har följts upp och vidareutvecklats under 2014 enligt kvalitetsledningssystemets förändringsmetod, PDSA (Plan Do Study Act). Administrativa kringaktiviteter som är förutsättningar för ett fungerande kvalitetsledningssystem, har inletts, bl.a. granskning och revidering av verksamhetens styrdokument, utveckling av Alfresco som dokumenthanteringssystem och revidering av dokumenthanteringsplanen. Satsning på de mest sjuka äldre. Närvårdssamverkan i södra Älvsborg har under året arbetat utifrån den gemensamma verksamhetsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. I det arbetet har målen för kommunens del bl. annat varit att öka antalet kvalitetsregistreringar i Svenska Palliativregistret, samt i BPSD (Svenskt register för Beteendemässiga störningar och Psykiska symptom vid Demens) för att förbättra vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. En väl genomförd insats som går att avläsa i respektive register, se åtagande, kvalitetsregistreringar i Senior Alert har gett kvalitetssäkrade arbetsmetoder för vård och omsorg av de mest sjuka, och sannolikt bidragit till minskat lidande och ökad nöjdhet hos vårdtagare samt gett 3,4 mnkr i ersättning från staten. Närvårdssamverkan har även ansökt om medel för att under 2015 starta upp närsjukvårdsteam och en mobil primärvårdsläkare med särskilt ansvar för inskrivna i kommunens hemsjukvården.

5 Biståndsbedömning och bemanning på särskilt boende Socialstyrelsens riktlinjer för bemanning och biståndsbedömning i särskilt boende SOSFS:2012:12 och den förordning som föreslås ersätta denna, har under året varit föremål för mycket kritik. Införandet har i olika omgångar skjutits upp och den 21 januari 2015 kom beslut att förekriften utgår. Myndigheten har inte för avsikt att låta föreskrifterna träda i kraft utan avvaktar att nytt beslut fattas om nya föreskrifter som ska omfatta alla äldre som bor i särskilda boenden. Den nya förordning är beroende av regeringens medgivande och kan alltså inte träda i kraft innan beslut från regeringen tagits. Inom äldreboendena har bemanningen nattetid förstärkts och förvaltningen har under hösten 2014 anställt en biståndshandläggare som utreder hur en biståndshandläggning i särskilt boende kan utföras med de resurser som nämnden har för uppdraget. Utredningen ska redovisas i mars Viktiga händelser under året Nämnden genomförde under året en nationellt uppmärksammad kvalitetsupphandling av äldregårdarna Kaptenens äldreboende och Ängabogården. Upphandlingen byggde på ett fast pris med fasta kvalitetskrav där anbudsgivarna tävlade om vilka mervärden leverantören kunde erbjuda för såväl brukare som personal, t.ex. en tydlig profil i verksamheten, bemanning, metoder i vård- och omsorgsarbetet, hantering av övertagande och kompetensutveckling av personal. Upphandlingen resulterade i en ny entreprenör av gårdarna, Frösunda Omsorg AB som övertog driften den 1 oktober.

6 Uppföljning av Internkontrollplan Rätt volym äldreboendeplatser Under de senaste åren har antalet äldreboendeplatser minskat. Minskningen beror framförallt på att äldre flyttar in senare till ett äldreboende och därmed bor kortare tid på äldreboende. Anhörigvård, avgiftsfri avlösning, flexibel växelvård och mer avancerad hemtjänst och hälso- och sjukvård i ordinärt boende har möjliggjort att kunna bo kvar längre hemma. Under 2014 har behovet av äldreboendeplatser ökat och periodvis har personer fått vänta mer än tre månader från beslut till erbjudande om en boendeplats. Nämnden har månadsvis fått statistik över beläggning och kösituation till särskilt boende Antal aktiva särskilda boendeplatser (ej korttids) Beläggning på särskilt boende 91,0 % 95,4 % 95,2 % Kö till särskilt boende (personer i medel per månad) varav tackat nej till särskilt boende (medel per månad) Personer som väntat mer än tre månader på särskilt boende (personer i medel per månad) 0,3 1,3 3,5 Kostnad för betalningsansvar (mnkr) 0,2 0,9 1,2 En ökad efterfrågan av äldreboendeplatser och ökningen av äldre framöver medför att Vän uppdragit åt förvaltningen att bygga om vilande enheter på Brunnsgården, vilket medför en utökning av 14 gruppboendeplatser från slutet av Därtill har Vän uppdragit åt förvaltningen att planera och projektera för en utbyggnad med cirka 22 gruppboendeplatser vid Bjärkegården med driftsstart under Under 2014 har behovet av flexibla växelvårdsplatser ökat. Under hösten 2014 fanns cirka 55 personer som nyttjade de 10 växelvårdsplatserna och alla dem med beslut om flexibel växelvård kunde ej fullt ut erbjudas önskad vistelse. Förvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att följa utvecklingen och återkomma med förslag på åtgärd. Ökning av hemtjänsttimmar Mellan 2008 och 2012 ökade antalet hemtjänsttimmar med cirka 40 procent. Sedan 2012 har ökningstakten avtagit, vilket framförallt beror på att personer med väldigt omfattande hemtjänstinsatser minskat. Ökningstakten har ej överstigit den demografiskt motiverade ökningstakten under helåret 2014, den ökning som skett av hemtjänsttimmar under 2014 har framförallt skett under slutet av året Antal personer med hemtjänst varav med privat utförare

7 Hemtjänsttimmar per månad varav privata utförare Hemtjänsttimmar per person och vecka 9,9 9,4 9,3 Optimal bemanning och möjlighet till önskad sysselsättningsgrad Under våren 2014 infördes pilotprojektet optimal bemanning på Hagagården, Noltorpsgården, Haga hemtjänst samt nattpatrullen. All personal fick önska sysselsättningsgrad och en viss överanställning gjordes. I pilotområdet har sysselsättningsgraderna ökat och övertid och fyllnadslön nästan halverats. Kontinuiteten har dock försämrats något, vilket framförallt beror på att hemtjänsten i pilotområdet ökat. För mer information om projektets personalkonsekvenser se avsnitt arbetsmiljö under personalredovisning. Pilotområde vård- och äldre (april dec) Medel sysselsättningsgrad 81 % 85 % Medel kontinuitet (antal som arbetat per månad) Andel timlön av arbetad tid 26,8 % 26,2 % Andel övertid/fyllnadstid av arbetad tid 6,2 % 3,2 % Förändring av arbetad tid** (timmar/månad) I pilotområdet har den arbetade tiden ökat med cirka fyra procent, vilket medfört en merkostnad och en osäkerhet kring på vilket sätt projektets fortsättning bör ske. Berörda chefer och styrgrupp har informerats månadsvis om utvecklingen. Lagstiftning kring minimibemanning på Särskilt boende Socialstyrelsens föreskrifter ställer krav att kommunerna ska säkerställa att varje särskilt boende där en person med demenssjukdom bor är bemannat på ett sådant sätt det finns närhet till personal dygnet runt. Införandet av föreskrifterna har skjutits upp vid ett par tillfällen och en ny föreskrift kommer remitteras och beslutas om under början av Förvaltningen har bevakat och kommer fortsätta bevaka utveckling och ekonomiska effekter av föreskrifterna. Lagstiftning kring individuell biståndsprövning på särskilt boende Socialstyrelsens föreskrifter (enligt ovan) ställer också krav på att det ska göras en individuell biståndsbedömning för dem som beviljats särskilt boende och varje boende ska få insatser efter sina behov och inte efter vilken bemanning som finns på boendet. Ett pilotarbete kring biståndsprövning på särskilt boende har påbörjats i förvaltningen med första avrapporteringen under början av Vidare fortsätter förvaltningen bevaka utvecklingen av föreskrifterna.

8 Följa utvecklingen av insatser i samband med införande av måltidsservice Från våren 2014 genomfördes måltidsservice i hemtjänsten vilket innebär att den enskildes inflytande ökar kring vilken mat han/hon ska äta. Det kan innebära matlagning i hemmet, hjälp med hemleverans av dagligvaror, uppvärmning av färdigrätter från butik eller hjälp att ta sig till en restaurang. Den äldre som behöver stöd med planering, inköp, tillagning och/eller servering av måltider kan beviljas denna hjälp från kommunen. Vid införande av måltidsservice fanns vissa farhågor kring ökade kostnader för Vän. Dessa farhågor har inte besannats. Genomförd uppföljning indikerar ingen ökad bemanning till följd av införandet av måltidsservice. Införande av tekniska lösningar och IT För att hantera ökningen av andelen äldre med omsorgsbehov behöver välfärdsteknologin utvecklas. Smarta produkter och enkla hjälpmedel kan vara till stor hjälp för både anhöriga och den äldre. Utvecklingen av ny teknik som underlättar arbetet, som exempelvis nyckelfria lås, övervakning via webbkamera, med mera kommer långsiktigt att öka under de närmaste åren. Under 2014 har förvaltningen påbörjat införandet att nå verksamhetssystem utanför kontoret och kunna arbeta mer mobilt. Förvaltningen har anslutits till Nationell Patientöversikt NPÖ och infört E-tjänster, vidare fortgår arbetet att byta analog teknik till digital inom trygghetslarm och upphandling av digital larmmottagare har påbörjats. Förvaltningen deltar i det regionala utvecklingsarbetet av digitala tjänster och beviljades XXX tkr från Västkom för utprovning av den mobila teknik som kan användas i de nya mobila arbetssätten. Riktade uppdrag till nämnden 2014 fick förvaltningen en extra tilldelning för införandet av Socialstyrelsens föreskrifter om minimibemanning och biståndsbedömning på särskilt boende. Bemanning nattetid på demensboenden har förstärkts med hjälp av medlen men intentionerna är inte uppfyllda. Från augusti 2014 har även myndighetsavdelningen förstärkts för att förbereda biståndshandläggning på särskilt boende. Pilotstudien har påbörjats under hösten Redovisning av uppdragsföretag Attendo Sverige AB, Frösunda Omsorg AB, Stiftelsen Bräcke Diakoni, Hemtrevnad Service & Omsorg Väst AB, Extramamman & Ugglans hemhjälp AB, 24h Vård och Omsorg i Alingsås HB, Team Assistans i Göteborg AB, Homemaid AB, ISS Facility Services AB, AB Mjörnviksholms Sjukhem, Salstad Gästhem AB, Västtrafik AB.

9 Ekonomi Drift Belopp i tkr Budget 2014 Årsbokslut 2014 Avvikelse årsbokslut/budget 2014 Årsbokslut 2013 Verksamhetens intäkter Personalkostnader Lokalhyror Köp av tjänster Övriga kostnader Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Kommunbidrag Finansnetto Årets resultat Vård och äldreomsorgsnämnden redovisar ett överskott 2014 om 0,4 mnkr. Överskottet beror framförallt på att nämnden inte fullt ut använt de fem miljoner som nämnden fått för att anpassa verksamheten till Socialstyrelsens föreskrifter om minimibemanning och individuell behovsbedömning på särskilt boende. Under slutet av 2014 har nämndens resultat försämrats, vilket framförallt beror på att hemtjänsttimmar och lönekostnader ökat. Kommentarer till årsbokslut Under 2014 har flera förändringar skett som påverkat det ekonomiska resultatet: - Fyra mindre boendeavdelningar på Bjärke- och Hagagården har stängts och ersatts av två större avdelningar. Förändringen medför minskade driftskostnader med cirka 1,5 mnkr på helårseffekt. - Kön till äldreboende har successivt ökat och i genomsnitt har 35 personer väntat på boende under Att personer ej kunnat erbjudas boende har medfört ökat betalningsansvar på sjukhus och en ökad press i övriga äldreomsorgen. - Under våren 2014 påbörjades arbetet i ett pilotområde att införa optimal bemanning. Projektet har medfört positiva personaleffekter men också ökade kostnader då arbetad tid och därmed personalkostnad ökat.

10 Kommentarer till avvikelse mot prognos Vid våruppföljningen prognostiserades ett överskott med 2,0 mnkr och vid delårsbokslutet prognostiserades ett överskott med 4,0 mnkr för vård och äldreomsorgsnämnden. Årsbokslutet innebär en ekonomisk försämring med 3,6 mnkr under slutet av året som framförallt beror på att: - Hemtjänsten ökat med cirka hemtjänsttimmar per månad under årets sista fyra månader. - Stora utbildningsinsatser, hög korttidssjukfrånvaro och svårigheter att rekrytera vikarier har medfört ökade lönekostnader, framförallt har kostnader för sjuklön och övertid ökat under slutet av Bokslutsavstämningar för framförallt färdtjänst och fastigheter medförde ökade kostnader i samband med bokslutet för Jämförelse med föregående år Verksamhetens nettokostnader har under 2014 ökat med 3,75 procent jämfört med Nettokostnadsökningen är något högre än pris- och löneökningar och volymökningar (cirka 3,5 %) mellan åren. Att nettokostnadsökningen är högre än volymökningar trots effektiviseringar på särskilt boende beror framförallt på ökade lönekostnader under slutet av året samt att bokslutsavstämningar medfört högre kostnader än tidigare år. Investeringar Belopp i tkr Budget 2014 Årsbokslut 2014 Avvikelse årsbokslut/budget 2014 Årsbokslut 2013 Reinvesteringar Anpassningsinvesteringar Summa investeringar Vård och äldreomsorgsnämnden har 2014 använt 2,5 mnkr till investeringar i verksamheten. Nämnden redovisar därmed ett överskott med 1,0 mnkr för investeringsbudgeten, vilket är en förbättring med 0,3 mnkr jämfört med delårsprognos. Överskottet och prognosförbättringen beror framförallt på att inköp av inventarier och ITutrustning varit låga under 2014.

11 Personalredovisning Personalsammansättning och löner Antal personer Antal anställningar Antal årsarbetare Medelålder Sysselsättningsgrad (snitt) AID-struktur ,3 46,4 85% Administration (inkl chefer) ,8 50,7 92% Socialt och kurativt arbete ,1 47,6 94% Teknikarbete % Vård- och omsorgsarbete , % Inom avdelningarna Kvarboende och Äldreboende, vilka faller under Vård- och omsorgsarbete, är antalet anställda lika många som under Dock har antalet årsarbetare ökat med 1 % vilket motsvarar 5,5 årsarbetare. Anledningen är bl.a. höjda sysselsättningsgrader till följd av projektet Optimal bemanning. Medianlön 10:e percentil 2014 Medianlön :e percentil 2014 Medianlön 2013 Män Kvinnor Totalt Vid 2014 års lönekartläggning så identifierades inga oskäliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Skillnader förklaras med olika typer av tjänster och arbete på olika positioner. Arbetsmiljö Utifrån handlingsplaner, inkomna synpunkter och arbetsmiljöronder så har ett antal åtgärder genomförts under 2014, exempelvis: Ett externt konsultföretag genomförde tidsstudier bland sjuksköterskorna för att skatta arbetsbelastning och undersöka behov av strukturering av arbetsuppgifter. Resultatet är att arbetsuppgifter förändrats och omfördelats. Tre arbetsgrupper på förvaltningen har jobbat med arbetslagsutveckling med hjälp av organisationskonsult och beteendevetare från företagshälsovården. I båda grupperna har ett antal åtgärder vidtagits vilket lett till en förbättrad arbetsmiljö. Utbildning för samtlig omvårdnadspersonal i att hantera utåtagerande vårdtagare. Kortare utbildningar i rökavvänjning, stresshantering och viktminskning. Medarbetarenkäten I Kommunfullmäktiges flerårsstrategi 2013 beslutades att nöjd-medarbetar-index (NMI) ska öka. Förvaltningens NMI-värde på 3,8 är fortsatt högre än kommunens totala resultat. Arbetet med att framarbeta handlingsplaner genomförs i förvaltningens olika samverkansforum under våren 2015, och kommer utmynna i en uppdaterad handlingsplan.

12 Svarsfrekvensen för 2014 års medarbetarenkät var 83,6%. Den höga svarsfrekvensen medför ett tillförlitligt resultat och en god indikation på den upplevda arbetsmiljön. NMI-faktorer Vård och äldre Vård och äldre Alingsås kommun Motivation 4,1 4 4,1 Ledarskap 4,1 4,1 4 Styrning 4,1 4,2 4,1 Attraktiv arbetsgivare 3,4 3,5 3,4 Medarbetarskap 3,5 3,6 3,5 Arbetsbelastning 3,1 3,1 3,1 Mångfald 4,1 4,2 4,2 Totalt (NMI) 3,8 3,8 3,7 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaro i procent för Vård och äldreomsorgsnämnden 11,0% 10,0% 9,0% 8,0% 7,0% 6,0% 5,0% 4,0% 3,0% 2,0% 1,0% 0,0% Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Medel 2014 Kommun 2013 Vän 2014 Vän Den totala sjukfrånvaron inom förvaltningen ökade från 7,5 % till 8,5 % mellan 2013 och Under 2014 har framförallt sjukfrånvaron över 60 dagar ökat. Ökningen har varit störst bland de äldre medarbetarna. För att komma till rätta med långtidssjukskrivningarna har förvaltningen initierat ett arbete gentemot de som varit frånvarande mer än 28 dagar. Under 2014 har även kostnaden för sjuklön ökat med sex procent från 4,46 mnkr till 4,73 mnkr, framförallt har ökningen skett under slutet av året och inom kvarboendeavdelningen. Arbetsskador och tillbud 2014 anmäldes 60 arbetsskador vilket är fyra fler än föregående år. Troligen finns ett mörkertal varför den gällande rutinen för arbetsskador och tillbud att uppdateras. De tre vanligaste händelserna som orsakar arbetsskador hos personalen är skada av annan person (fysiskt, även oavsiktligt), fysisk överbelastning (lyft eller ansträngande/ häftig rörelse) samt att den skadade föll. Skadorna har framför allt drabbat armar, fingrar och rygg. Cirka 25 % av alla arbetsskador har resulterat i en sjukskrivning. Av dessa har

13 enbart en handfull resulterat i en sjukskrivning över 14 dagar. Flest olyckor har skett i vårdtagares hem, men en del olyckor har också orsakats under färden till och från arbetet. De flesta tillbuden beror på psykisk överbelastning och tillbud orsakat av annan person. Den psykiska överbelastningen kan ofta härledas till att det saknats personl på grund av sjukdom och de tillbuden som orsakats av annan person beror på utåtagerande brukare. Personal och kompetensförsörjning Bland vård och omsorgspersonalen fortsätter andelen utbildad personal att stadigt öka och närma sig nämndens kvalietskrav att 80% ska vara undersköterskor. År Andel utbildad personal 63,5 % 66,0 % 72,7 % 74,6 % Förvaltningen har i dagsläget inte några problem att rekrytera utbildade undersköterskor till tillsvidaretjänster. På sikt finns en oro då antalet utbildningsplatser för undersköterskor minskar. Endast 5 sökande till gymnasieutbildningen och 20 platser (trots 80 sökanden) inom vuxenubildningen räcker inte. För att säkerställa rätt kompetens har kommunen i samverkan med andra blivit certifierade Vård- och omsorgscollege. Förvaltningen kartlägger och behovsinventerar den kompetens som finns. Arbetet mynnar ut i en kompetensförsörjningsplan. Under året har 32 usk/vårdbiträden läst kurser inom psykiatri, demens och palliativ vård inom ramen för Omvårdnadslyftet. Pensionsavgångar och Smartare bemanning Alla De planerade pensionsavgångarna förväntas öka något under de kommande åren. Förutom specialistutbildade sjuksköterskor så har inte förvaltningen svårighet att rekrytera till tillsvidaretjänster, en situation som förväntas kvarstå under de nästkommande åren. Under 2013 påbörjades införandet av projektet Smartare bemanning. Syftet var att med bibehållen ekonomi öka flexibiliteten och kontinuiteten, ge alla medarbetare möjlighet att arbeta heltid samt att Alingås kommun skulle bli en mer attraktiv arbetsgivare. Smartare bemanning bestod av tre delprojekt: Central bemanningsservice och vikarierekrytering, Optimal bemanning och Införande av det digitala schemaläggningssystemet Time Care Till grund för införandet låg ett avtal mellan fackförbundet Kommunal och Alingsås kommun. Efter kritik så sades avtalet upp under sommaren 2014 vilket resulterat i att delprojektet Optimal bemanning som gav medarbetare möjlighet att välja att arbeta heltid avbröts. Införandet av central bemanningsservice och vikariehantering samt Time Care som schemaläggninssystem fortsätter successivt fram till slutet av 2016.

14 Sammanfattande analys för året Den långsiktiga utvecklingen inom äldreomsorgen innebär en fortsatt satsning på kvarboende och att därigenom sträva mot att en större andel av de äldre med omvårdnadsbehov ska kunna få sina behov tillgodosedda i det ordinära boendet. Under 2014 har denna utveckling fortsatt, dock har efterfrågan på särskilt boende varit större än tillgången vilket medfört att kön till särskilt boende ökat och nämnden inte fullt ut uppnått lagkravet att personer som beviljats boende ska få en plats inom tre månader. Vård och äldreomsorgsnämnden ser ett behov av att i närtid planera för utbyggnad av särskilda boendeplatser. Under 2014 har nämndens verksamhet bland annat arbetat med: Strukturella förändringar inom äldreboende och hemtjänst: o Tillskapande av fler trygghetsboenden, trygga närmiljöer och träffpunkter för äldre. o Bättre tillvarata verksamhetsmässiga och ekonomiska stordriftsfördelar i verksamheten för att möjliggöra ekonomiska effektiviseringar med bibehållen kvalité, under 2014 har fyra mindre avdelningar stängts och ersatts av två större avdelningar. Kvalitetsinriktat arbete: o Måltidsservice har införts och därmed har valfriheten kring maten i hemtjänsten ökat. o Upphandlingen av Ängabogården och Kaptenens äldreboenden har skett genom en kvalitetsupphandling. o Införande av den nationella värdegrunden har pågått under o Fortsatt deltagande i kvalitetsregister i syfte att förbättra vården och omsorgen för de mest sjuka äldre. o Kompetensutveckling för samtlig personal inom den nationella värdegrunden samt chefsutbildning inom ledarskap och delaktighet. Personalinriktat arbete: o Påbörjat införandet av optimal bemanning som bland annat syftar till att personal inom äldreomsorgen ges större möjlighet att arbeta sin önskade sysselsättningsgrad. o Kompetensutveckling för samtlig personal i agerande vid hot och våld o Riktad kompetensutveckling mot demenssjukdom, psykiatri och palliativ vård inom ramen för Omvårdnadslyftet, totalt 32 personer som har läst en eller två kurser.

Andel ganska eller mycket nöjda 2012 Andel ganska eller mycket nöjda 2013. Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende

Andel ganska eller mycket nöjda 2012 Andel ganska eller mycket nöjda 2013. Hemtjänst Boende Hemtjänst Boende Årsredovisning 2013 Måluppfyllelse I Alingsås är det tryggt säkert och välkomnande Bostaden och omgivningen påverkar den äldres möjlighet att kunna bo kvar i sitt boende samt känsla av trygghet. Nämnden

Läs mer

Vård- och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2015

Vård- och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2015 Vård- och äldreomsorgsnämndens årsredovisning 2015 Verksamhet och måluppfyllelse Verksamhet Äldreomsorgen är under ständig tillväxt och ständig verksamhetsutveckling. De olika verksamheterna har trots

Läs mer

Vård- och äldreomsorgsnämndens flerårsstrategi

Vård- och äldreomsorgsnämndens flerårsstrategi Vård- och äldreomsorgsnämndens flerårsstrategi 2016-2018 Vård och äldreomsorgsnämndens (VÄNs) uppdrag är att erbjuda äldre personer möjligheten att åldras i trygghet med bibehållet oberoende samt erbjuda

Läs mer

Vård- och äldreomsorgsnämnden

Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- äldreomsorgsnämnden Flerårsstrategi 2014-2016 1 1 Verksamhetsplanering... 3 1.1 Väsentlighets- riskanalys... 3 1.1.1 Samhällsutveckling på nationell nivå... 3 Ny lagstiftning SOSFS 2012:12... 3 Pensioner...

Läs mer

Halvårsuppföljning. Hemtjänst / LOV

Halvårsuppföljning. Hemtjänst / LOV Halvårsuppföljning Hemtjänst / LOV 2016 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 17 053 Långsiktig ökningstakt av hemtjänst (Hemtjänsttimmar per månad) 18 574 19 816 20 814 24 990 27 535 26 737

Läs mer

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV Helårsuppföljning Hemtjänst / LOV 2017 Långsiktig ökningstakt av hemtjänst (Hemtjänsttimmar per månad) 40 000 35 000 30 000 25 000 21 869 23 344 23 751 26 137 27 127 28 240 30 821 30 387 33 900 20 000

Läs mer

Vårbokslut Vård och äldreomsorgsnämnden

Vårbokslut Vård och äldreomsorgsnämnden Vårbokslut 2016 Vård och äldreomsorgsnämnden Vårbokslut 2016 Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Vård och äldreomsorgsnämndens (VÄNs) uppdrag är att erbjuda äldre personer möjligheten att åldras i

Läs mer

Managementrapport 2014

Managementrapport 2014 Social- och omsorgskontoret Managementrapport 2014 Nämnd: Äldreomsorgsnämnden Månad: oktober Ekonomi tkr Resultat perioden Rättvisande resultat efter korrigeringar helårsresultat efter beslutade åtgärder

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 1. Hemsjukvård Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå det ska samordnade

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Omsorgsförvaltningen - nyckeltal

Omsorgsförvaltningen - nyckeltal Omsorgsförvaltningen - nyckeltal Sammanfattning Positivt Särskilt boende Negativt -Särskilt boende Lägre kostnad i förhållande till strukturårsjusterad standardkostnad Vi har en svag negativ trend, vad

Läs mer

Delårsbokslut. Vård och äldreomsorgsnämnden

Delårsbokslut. Vård och äldreomsorgsnämnden Delårsbokslut 2015 Vård och äldreomsorgsnämnden Delårsbokslut 2015 Vård och äldreomsorgsnämnden Nutid Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Vård och äldreomsorgsnämndens (VÄNs) uppdrag är att erbjuda äldre

Läs mer

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015 Tertialrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Apr 2015 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad... 3 Medborgarna ska uppleva att de har goda

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

Ekonomisk rapport efter november

Ekonomisk rapport efter november TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2014-12-09 ON 2014/0111 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter november Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2019-04-29 0480-452903 Öppna jämförelser 2018 Bakgrund Öppna jämförelser 2018 är den nionde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Bidrag till måluppfyllelse

Bidrag till måluppfyllelse Ansvarsenhet Socialnämnden Bidrag till måluppfyllelse Delårsrapport Hur har verksamheten fortlöpt under årets första åtta månader? Förvaltningen har under de första åtta månaderna arbetat aktivt med den

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 1 Inledning I din hand håller du en sammanfattning av Sigtuna kommuns äldreomsorgsplan. Äldreomsorgsplanen ska vara ett verktyg för att styra och

Läs mer

Äldrenämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Äldrenämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Äldrenämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 2016 2017 Befolkningsutvecklingen är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller behov av äldreomsorgsinsatser.

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Förslag till projektplaner utifrån inriktningsmål och handlingsplan

Förslag till projektplaner utifrån inriktningsmål och handlingsplan Bilaga 2 Förslag till projektplaner utifrån inriktningsmål och handlingsplan 1. Genomföra en tillgänglighetsinventering 2. Ta fram underlag för att utveckla och öka flexibiliteten inom hemtjänstorganisationen

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping. Uppdragsplan 2018 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december 2017 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 I årets uppdragsplan uttrycker vård-

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområdet äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 7.281-2015 Sida 1 (6) 2015-07-21 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Älvsjö stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan och delårsuppföljning av nyckeltal för vård och omsorgsnämnden 120101-120630 Redovisning av nyckeltal: Sammanlagt antal invånare över 65 år, 15/6-12, 1516 fördelat på åldersintervaller

Läs mer

Arbetsmiljöbokslut. år 2012

Arbetsmiljöbokslut. år 2012 Arbetsmiljöbokslut 2 Personalredovisning till nämndens årsredovisning Antal anställningar den 1 november 2012 Befattningsbenämning Antal personer Antal anställningar Antal årsarbetare Medelålder Administratörer

Läs mer

Sammanfattning till årsredovisning 2018

Sammanfattning till årsredovisning 2018 2019-02-12 Dnr: 18ON569 Sammanfattning till årsredovisning 2018 Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Ordförande och förvaltningschef...3 2 Resultat och investeringar...3 3 Målanalys...3 3.1 Invånare

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Presentationen Innehållet i satsningen Resultat så här långt Primärvårdens roll för äldre Problembild Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet 1 Äldresamordning

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4.

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. Kommunens äldreomsorg styrs av ramar som utgörs av bland annat socialtjänstlagen, hälsosjukvårdslagen, ekonomiska förutsättningar och politiska mål.

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Omsorgsförvaltningennyckeltal

Omsorgsförvaltningennyckeltal Omsorgsförvaltningennyckeltal Budgetberedningen våren 215 Analysgruppen 215-4-8 Särskilt boende 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Invånare 65+ i särskilda boendeformer, andel (%) 5,5 5,5 4,7 4,2 3,7 5,9 4,3 4,4 4,3

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

Årsredovisning. Vård och äldreomsorgsnämnden

Årsredovisning. Vård och äldreomsorgsnämnden Årsredovisning Vård och äldreomsorgsnämnden 2016 1 Verksamhet och måluppfyllelse Verksamhet Det gångna året har präglats av utmaningar inom såväl personal som volym och ekonomi. Året startade med ett mycket

Läs mer

Uppföljning Vård- och omsorgsnämnden

Uppföljning Vård- och omsorgsnämnden s! 1 2 3 4 5 6 7 8 4 9 : ; < = = >? @ = = A B < @ C > = D A E < @ D < @! = < F C < G H < I J B K L M! K! N O 5 2 P 4 3 Q : O R S T U V W X S Y Z & ' + % [ # ) * $ % ' \ ] ^ _ ` [ & ) ( Z a & ) ) b c d

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV)

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV) Vård- och omsorgskontoret Tjänsteutlåtande Johanna Bång Sidan 1 av 5 Diariekod: 110 Vård- och omsorgsnämnden Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Vård-och omsorgsnämnden. Presentation av årsredovisningen 2016

Vård-och omsorgsnämnden. Presentation av årsredovisningen 2016 Vård-och omsorgsnämnden Presentation av årsredovisningen 2016 NÖJDA MEDBORGARE: Nämndens mål: Under år 2016 ska minst 95 % av alla personer som har insatser inom äldreomsorg och LSS göras delaktiga i utformningen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00 Verksamhetsuppföljning 2015 2016-02-16 08,00 12,00 Uppnådda mål Mål Utfall Ansvarig nämnd ska främja integration för ensamkommande barn och unga enligt det avtal kommunen tecknat. Antalet folkbokförda

Läs mer

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd

Verksamhetsplan Omvårdnadsnämnd Verksamhetsplan - Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Balanserad styrning modell för verksamhetsplanering... 3 2 Balanserad styrning i kommunen... 3 3 Balanserad styrning i omvårdnadsnämnden... 4 4

Läs mer

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se E-post: info@kristdemokraterna.se

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun

Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun PITEÅ KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-08-14 10 Sn 110 Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun Beslut Socialnämnden anser motionen som färdigbehandlad. Ärendebeskrivning

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2019-04-23 ON 2019/0044 53515 Omsorgsnämnden Öppna jämförelser 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Hemtjänst. Välkommen!

Hemtjänst. Välkommen! Hemtjänst Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du som är expert

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Ordinärt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 1 Värdig äldreomsorg Västeråsarna blir allt äldre. Tack vare sjukvården kan vi bota allt fler sjukdomar och många får möjligheten att

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Uppföljning Vård- och omsorgsnämnden

Uppföljning Vård- och omsorgsnämnden j j! 1 23 4 5 6 7 8 4 9: ; < = = >? @ > A B C D B A A E

Läs mer

Vård- och äldreomsorgsnämnden

Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden Verksamhetsanalys År 2012 har präglats av stor aktivitet för att genomföra nämndens åtagande gällande kvalitet och ekonomi. Äldreboendeavdelningen har haft en svår utmaning

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-04-08, kl. 09:00 12:00 Beslutande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf,

Läs mer

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Till Socialdepartementet Diarienummer S2017/02040/FST Remissvar Betänkande SOU 2017:21 Läs mig!

Läs mer

Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden

Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden Revisionsrapport Granskning av årsredovisning Hemvårdsnämnden Halmstads kommun 2009-04-07 Margareta Bertin Christel Eriksson Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande synpunkter...3 2 Inledning...4

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN VERKSAMHETER INOM SOCIALA UTSKOTTETS ANSVARSOMRÅDE

KOMMUNSTYRELSEN VERKSAMHETER INOM SOCIALA UTSKOTTETS ANSVARSOMRÅDE KOMMUNSTYRELSEN VERKSAMHETER INOM SOCIALA UTSKOTTETS ANSVARSOMRÅDE Ordförande: Socialchef: Kjell-Åke Nilsson Jhonas Nilsson REDOVISAT HELÅR 2018 2018 2017 Driftintäkter Driftkostnader Nettoram Kalk kapitalkostnad

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av hemtjänst 2015

Kvalitetsuppföljning av hemtjänst 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-07-07 AN-2016/322.731 1 (2) HANDLÄGGARE Sofia Nenzelius 08-535 378 41 sofia.nenzelius@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kvalitetsuppföljning av

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 1 (6) Omsorgskontoret 2014-11-20 Dnr Än 2014-4 Äldrenämnden Delårsrapport per den 31 oktober med prognos för helår 2014 FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Delårsrapporten per den 31 oktober med prognos för helår 2014

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama, vård- och omsorgschef Malin Hedberg Soini, ekonom

Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama, vård- och omsorgschef Malin Hedberg Soini, ekonom Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, stadshuset kl 13:00 14:30 Beslutande Övriga Sten-Inge Olsson (S) Ulla Lundh (S) Margot Karlsson (S) Stellan Andersson (C) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: Måndagen den 19 Maj 2014, kl 16:00 Plats: Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, lokal Sunnerö. Majoriteten kallas

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer