Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet."

Transkript

1 Möllegårdens skola Handlingsplan vid våld eller hot om våld Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Identifierade risker Konflikt elev elev, skolpersonal elev, elev-skolpersonal Besök av obehöriga på skolans område När situationen med hot eller våld uppstår Lugna en hot och våldsituation Försök behålla lugnet. Angreppet gäller oftast inte dig personligen. Lyssna aktivt. Den aggressive blir positivt överraskad av att möte någon som är intresserad av hans/hennes problem och är villig att lyssna. Respektera revir. Den aggressive behöver ett större revir. Gå inte för nära och avvakta med fysisk kontakt tills du känner dig säker på att du är accepterad. Skapa andrum. Det kan du t ex göra genom att ni flyttar er till en lämplig plats där ni kan prata ostört. Ta den andre på allvar. Visa respekt för känsloyttringar. Använd din yrkeskunskap. Lita på din egen kompetens och intuition. Hota inte, ljug inte, värdera inte. Håll dig till sakfrågan. Karlshamns kommun Utbildningsförvaltningen Rådhuset Karlshamn Tel Fax E-post: utbildning@utb.karlshamn.se Hemsida:

2 Elev som hotar eller misshandlar annan elev Alla vuxna ska vara beredda att ingripa vid behov. Bedöm situationen. Kan jag lösa situationen själv? Om inte, hämta klassföreståndare eller annan vuxen som känner eleven. Alternativt tillkalla polis. Sära på de inblandade eleverna och ta dem till enskilda rum. Diskutera aldrig offentligt. Hjälp eleverna att lugna ner sig. Hämta klassföreståndare och/eller annan vuxen person som känner eleverna, om det inte gjorts tidigare. Vid skador ge första hjälpen, hämta skolsköterska. Om sjukhus behöver uppsökas ska någon skolpersonal följa med. Klassföreståndare informerar de inblandade elevernas vårdnadshavare samt rektor. Skriv en tillbudsrapport samma dag och lämna omgående till rektor. Rektor är ansvarig för eventuell polisanmälan. Vid eventuellt polisförhör ska i första hand vårdnadshavare delta. Vid föräldrar samtal bör den vuxne som blev vittne till händelsen delta tillsammans med klassföreståndare samt rektor. Personal och elever som får kännedom om att hot eller våld förekommit ska informera rektor. Rektor informerar klassföreståndare, och dessa kommer överens om vem/vilka som ska samtala med elever och vårdnadshavare. Elev, eller vuxen som hotar eller misshandlar någon i personalen Bedöm situationen. Kan jag lösa den själv? Om inte, försök om möjligt att uppmärksamma andra på situationen. Utlöses hotet till handling, försök fly samtidigt som du ropar på hjälp. Eleven tas om hand av personal. Det är viktigt att man är två, inte ensam, när man ingriper. (Om man bedömer att eleven är ohanterbar kontaktar man polis.) Om sjukhus behöver uppsökas ska någon skolpersonal följa med. Kontakta rektor och gå igenom det som hänt. Rektor informerar skyddsombud, vårdnadshavare och arbetslag. Skriv en tillbudsrapport samma dag och lämna omgående till rektor. Rektor ansvarar för att eventuell polisanmälan och/eller anmälan till socialtjänst görs i skolans/rektorns namn. Den som utsatts ska få första hjälpen och krisstöd. Rektor ansvarar för att kontakta företagshälsovård och boka tid för obligatoriskt samtal. Elevvårdsteamet bör omgående tala med barn som blivit vittne till vad som hänt. Hot kan vara direkta eller indirekta. Hot är en subjektiv upplevelse. Ingen får ifrågasättas! Försök att hjälpa arbetskamrat som är utsatt för hotsituation på alla sätt. Då du uppmärksammat att kollega är hotad, ta kontakt med rektor. Vänder sig hotet mot dig, försök fly om hotet är allvarligt.

3 Någon utomstående hotar eller misshandlar någon elev i skolan Bedöm situationen. Kan jag lösa situationen själv? Om inte kontakta annan personal och rektor, alternativt tillkalla polis. Klassföreståndare ansvarar för att se till att den som blivit hotad eller utsatt tas omhand. Ta kontakt med skolsköterska vid behov. Om sjukhus behöver uppsökas ska någon skolpersonal följa med. Om det är en elev som blivit utsatt tar klassföreståndare kontakt med vårdnadshavare och lämnar information. Skriv en tillbudsrapport samma dag och lämna omgående till rektor. Rektor ansvarar för eventuell polisanmälan. Agerande vid telefonhot Lyssna aktivt, avbryt inte. Om möjligt ställ öppna frågor. Anteckna. Vem? Rösten? Man/kvinna? Gammal/ung? Dialekt/brytning? Berusad/förvirrad? Bakgrundsljud? Osv. Tidpunkt för samtalet. Rektor ansvarar för polisanmälan. Gäller alla hot Stötta varandra i arbetslaget för att bearbeta händelsen efteråt. Finns det elever som vittnen? Ska andra vårdnadshavare informeras om händelsen? Ta hjälp av elevhälsa och rektor vid behov. Om ett möte är planerat där man bedömer att det finns en viss risk för hot eller våld ska man alltid vara minst två från skolans personal och lägga mötet under en tid då även rektor finns på skolan. Rektor ska vara informerad om mötet. Efter något hänt En person som blivit utsatt för hot eller våld kan hamna i kris. Vid ett sådant tillstånd fyller den närmsta arbetsgruppen en stor funktion, för att kunna tillfredsställa det första akuta behovet av stöd och hjälp. Behovet av kontakt är ofta stort hos den drabbade. Rektor ansvarar för beredskapen vid hot och våldsituationer, men även för att stöd och hjälp sätts in för den som blivit drabbad. All personal som utsatts för någon form av hot eller våld ska medverka vid ett obligatoriskt samtal med företagshälsovård. Rektor ansvarar för att boka tid för samtal. Om elev vid upprepade tillfällen visar aggressivt eller oacceptabelt beteende som personalen bedömer kan orsaka skada för eleven själv, för andra elever, för personalen, eller materiella skador, skall åtgärdsprogram upprättas.

4 Alla elever som utsatts för någon form av hot eller våld ska medverka vid ett obligatoriskt samtal med någon från evg. Klassföreståndare ansvarar för att informera vårdnadshavare och boka tid för samtal. Alla tillbud eller händelse ska dokumenteras och utvärderas. De ur skolans personal som varit inblandade är skyldiga att dokumentera och lämna detta omgående till rektor. Rektor ansvarar för att informera skyddsombud. Rektor gör bedömning om polisanmälan, anmälan till socialtjänst och/eller arbetsmiljöinspektionen ska göras. Rektor gör bedömning om eleven ska stängas av från skolan. Polisanmälan kan göras vid misstanke om brott riktade mot elever och personal, eller mot skolans egen verksamhet. Anmälningsplikt till socialtjänsten gäller vid kännedom om något som kan innebära att socialtjänsten behöver ingripa till ett barns skydd. Vid händelse som inneburit allvarlig fara för liv eller fysisk och/eller psykisk hälsa, samt vid dödsfall, svårare personskada eller då flera samtidigt drabbats, ska rektor utan dröjsmål anmäla detta till arbetsmiljöinspektionen. Detta gäller både elever och personal. Information Rektor samlar snarast in personalen för information. Undervisande lärare informerar i sin tur klasserna. Rektor informerar närmast berörda klass med faktauppgifter om vad som hänt. Vid behöv tas hjälp av polisen. Rektor, eller den som rektor utser, informerar eventuellt andra skolor. Kurator eller skolsköterska kontaktar vid BUP-mottagning. Information till klassen Om anledning finns, informerar och samtalar klassföreståndaren om händelsen med klassen. Klassföreståndaren kan vid behöv ta hjälp av någon annan personal. Motverka ryktesspridning. Återgå till normala rutiner så fort som möjligt. Information till massmedia Skolans talesman gentemot massmedia är rektor eller av rektor utsedd person.

5 Besök av obehöriga på skolans område Skolan är inte en allmän plats så länge skolverksamhet pågår. Rektor ansvarar för att personalen är informerad om vem/vilka personer som ska avvisas. All personal ska uppmärksamma obehöriga besökare och avvisa dem. Tillkalla hjälp om så behövs. Om problemet kvarstår kontakta rektor. Rektor ansvarar för eventuell polisanmälan. Rektor ska informeras om alla incidenter. Rutiner och beredskap vid risk för våld och hot från utomstående När föreligger risk? 1. Tidigare morgnar och sena kvällar 2. Intrång av utomstående 3. Vårdnadstvister 4. Enskilda samtal som blir aggressiva 5. Besök av drogpåverkade vårdnadshavare och/eller närstående Att vara på sin arbetsplats tidigt eller sent kan innebära en risk. Försök att i så stor utsträckning som möjligt vara flera på arbetsplatsen. Lås så många dörrar som möjligt. Ha en uppladdad mobiltelefon till hands. Välj en lämplig lokal. Den egna arbetsplatsen behöver inte användas om den känns hotfull, väl någon annan. Om ni ska möta någon på kvällstid möt någon som ni har förtroende för och som kan bedömas vara riskfri. Lämna arbetsplatsen tillsammans med den som är där sist. Intrång är olagligt. Gör en bedömning om ni ska polisanmäla. Rapportera snarast till rektor. Ni har inte rätt att bryta mot fattade beslut. Ni får alltså inte lämna ut barn till andra än vårdnadshavare om ni inte kommit överens om annat. Ring och kontrollera om ni är tveksamma. Om ni har samtal med någon som blir aggressiv under samtalet. Avsluta samtalet. Försök få en ny tid till stånd om det ej går att avsluta samtalet direkt. Ta kontakt med närmaste arbetskamrat. Rapportera snarast till rektor. Om ni får besök av vårdnadshavare eller annan närstående som är drogpåverkad så vägrar ni att föra samtal. Om vederbörande ska hämta sitt barn och kör bil så måste ni vägra att lämna ut barnet. Polisanmäl situationen. Kontakta rektor. Om vederbörande ska hämta sitt barn och går till fots är det inte samma fara. Bedöm om vårdnadshavare kan klara sig hem. Informera rektor.

6

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem HOT och VÅLD Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem Augusti 2014 Handlingsplanens syfte och giltighet Denna handlingsplan mot hot och våld är ett verktyg för att hantera akut

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 1(5) Handlingsplan mot hot och våld Revideras årligen under augusti månad 2(5) 1. Mål På ska inte några inslag av våld, hot eller hot om våld tolereras. Personal och elever ska i samverkan arbeta för att

Läs mer

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Barn- och utbildningsförvaltningen Flik 1:8 Antagen i CSG 140802 1(6) Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Förebyggande arbete Arbetet med att förebygga våld och hot om våld på arbetsplatsen

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver kraven

Läs mer

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan. Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala.

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan. Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala. Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala. Uppsala i januari 2014 FÖRORD Alla som arbetar på Fyrisskolan,

Läs mer

Plan mot hot och våld. Vittra Väsby

Plan mot hot och våld. Vittra Väsby Plan mot hot och våld Vittra Väsby 2011-2012 Mål: - Att alla i skolan tar personligt ansvar och agerar förebilder utifrån Vittras värdegrund i alla situationer. - Att förskolan och skolan är trygga platser

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

Hot och våld i arbetsmiljön

Hot och våld i arbetsmiljön LOKAL ARBETSPLAN Katedralskolan 2016/2017 Hot och våld i arbetsmiljön Handlingsplanen finns tillgänglig för personal och elever på skolans hemsida. Mål På Katedralskolan skall varken personal eller elever

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART Verktygslådan SMART Titel Åtgärdsplan vid hot, våld och pågående skadegörelse samt krisstöd i skolan (S) Utgåva 2015-08-03 Nedanstående punkter bör beaktas då någon blir utsatt för våld eller hot, eller

Läs mer

Provocera inte och avstå själv från att hota då undviker du att trappa upp konflikten.

Provocera inte och avstå själv från att hota då undviker du att trappa upp konflikten. Vilka typer av hot eller våld våra arbetstagare kan drabbas av har att göra med vilket yrke eller vilken verksamhet man arbetar inom och vilka arbetsuppgifter man har. Här beskrivs några olika arbetsuppgifter

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Sida 1 av 4 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsförvaltningen HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD 2014-06-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING s. 2 1.1 Handlingsplanens syfte s. 2 1.2 Handlingsplanens uppbyggnad s. 2 1.3 Kvalitetssäkring

Läs mer

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter 1 KS/2017:752 617 Handlingsplan mot hot eller hot om våld Sida 1(10) Upprättad 2018-08-01 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 3 Riskbedömning

Läs mer

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1 Dalby/Torna Hällestads ansvarsområde Fastställd av Skolledningen Fastställd 2014-03-07 Fackliga organisationer Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld 1 Sida 1(10) Handlingsplan mot hot och våld inom, Upprättad 2016-11-15 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 4 Riskbedömning och utvärdering...

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturförvaltningen Oktober 2008 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA Mål Policy Alla, oberoende av ålder, kön

Läs mer

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Förebyggande åtgärder: Ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel på skolan. Bemöta främlingsfientlighet, intolerans och odemokratiska

Läs mer

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium Krisplan vid Norrtelje Teknikoch Naturbruksgymnasium Läsåret 2016-2017 Reviderad augusti 2016 Krisplan vid Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium 2015-2016 Krisledningsgrupp leder och fördelar krisarbetet:

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-16 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2016-06-30 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD 1 (10) Rinmnagymnasiet TELEFONLISTA Namn Telefonnummer SOS Ambulans/polis/brandkår/

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019 Plan mot kränkande behandling Fagerlidsskolan 2018/2019 Fagerlidsskolan handlingsplan hot och våld Skolan är både personal och elevers arbetsplats och alla har rätt att känna sig trygga och säkra på sin

Läs mer

Handlingsplan. Våld och hot

Handlingsplan. Våld och hot Handlingsplan Våld och hot Handlingsplan mot våld och hot På PeterSvenskolan 2 går all personal och elever till skolan, vistas där och känner sig trygga. Ingen på skolan ska utsättas för våld eller hot

Läs mer

Bildningsförvaltningen Område Öst

Bildningsförvaltningen Område Öst Bildningsförvaltningen Område Öst 20180815 Handlingsplan mot hot och våld i arbetsmiljön Varje situation som innehåller hot eller våld ska resultera i en reaktion från verksamheternas personal. På område

Läs mer

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan mot hot och våld Almunge skola ska vara en trygg och säker arbetsplats utan hot- och våldssituationer för elever och personal. Almunge

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld

Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld Arbetsgivaren strävar efter att våld och hot i arbetsmiljön inte skall förekomma på någon arbetsplats. Arbetsgivaren skall tillse att

Läs mer

Handlingsplan gällande hot och våld Inledning

Handlingsplan gällande hot och våld Inledning hot och våld Inledning Till skillnad från mobbning som handlar om upprepade tillfällen av kränkande behandling berör denna handlingsplan enskilda händelser då hot och våld förekommer med tillräckligt allvar

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid Inledning 2 Mål för likabehandlingsarbetet 3 Lagar, styrdokument 4 Definition av begrepp 4 Främjande arbete 5 Förebyggande arbete 6 Rutiner för åtgärder och uppföljning när det

Läs mer

Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld

Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld Berörd medarbetare.. Datum för händelsen. Datum Samtal med arbetsledare (ska ske samma dag) Arbetsskade-/tillbudsanmälan Akuta stödinsatser:

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Riskanalys och handlingsplan avseende hot och våld, Stadsteatern

Riskanalys och handlingsplan avseende hot och våld, Stadsteatern Ärende 14, information Mötesdatum 2019-06-13 Riskanalys och handlingsplan avseende hot och våld, Stadsteatern Ärendet: Riskanalys och handlingsplan avseende hot och våld, Stadsteatern, fastställd på samrådsmöte

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.1) HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan

Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan Kirsebergs Stadsdelsförvaltning Segevångsskolan Datum 11-09-22 Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka

Läs mer

Olycksfall och krisstöd

Olycksfall och krisstöd Olofströms kommun 1 (5) Krishanteringsplan för Olofströms kommun I denna handlingsplan tar vi upp åtgärder som kan behövas vid olycksfall, akut sjukdom, brand m.m. Dessa åtgärder kan även appliceras vid

Läs mer

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna rutin är en del av skolans likabehandlingsplan samtidigt som den ingår i verksamhetshandboken.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2008/09

Likabehandlingsplan 2008/09 Likabehandlingsplan 2008/09 Antagen 2008-03-06 Senast reviderad 2008-09-11 2. (7) LIKABEHANDLINGSPLAN 2008/09 Våra grundläggande demokratiska rättigheter innebär att barn och ungdomar skall känna sig trygga

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 INLEDNING Handlingsplanens syfte Denna handlingsplan mot hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna situationer där hot

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 141 Den 2016-10-04 Riktlinjer hot och våld Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer och handlingsplan för hot och våld mot anställda och

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

RIKTLINJER. Datum 2015-02-06

RIKTLINJER. Datum 2015-02-06 RIKTLINJER RIKTLINJER OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA OCH HANDLÄGGA HOT OCH VÅLD I VÅR ARBETSMILJÖ samt handlingsplan riktat mot förtroendevalda och i samband med offentliga sammanträden Dokumentnamn

Läs mer

Krisstödsrutin. för omsorgsförvaltningens anställda

Krisstödsrutin. för omsorgsförvaltningens anställda Krisstödsrutin för omsorgsförvaltningens anställda Reviderad mars 2014 Krisstödsplan för omsorgsförvaltningens anställda Enligt Arbetsmiljöhandboken flik 11 - Våld och hot och flik 12 - Första hjälpen

Läs mer

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår 2015-2016 Likabehandlingsplan På Ingelstorp och Helgesbo gymnasieskolor är vi varandras arbetsmiljö och inga kränkningar får förekomma. Vi

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Antagen av styrelsen 23 februari 2018 Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Alla medarbetare är skyldiga att motverka kränkande särbehandling och trakasserier. Om du bevittnar

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

Hagagymnasiets handlingsplan i händelse av hot och våld

Hagagymnasiets handlingsplan i händelse av hot och våld Hagagymnasiets handlingsplan i händelse av hot och våld Innehåll 1. Inledning 2. Förebyggande åtgärder 3. Rutiner vid akuta situationer med hot eller våld 4. Rutiner direkt efter akuta situationer med

Läs mer

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem.

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. 2013-01-10 Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. I barn- och elevskyddslagen står att alla verksamheter är skyldiga att ha en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen syftar till

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

Förskolan Ekens. Plan mot diskriminering och kränkande behandling LÄSÅRET 2015-2016

Förskolan Ekens. Plan mot diskriminering och kränkande behandling LÄSÅRET 2015-2016 Förskolan Ekens Plan mot diskriminering och kränkande behandling LÄSÅRET 2015-2016 Förskolan skall vara en plats där man får vara den man är och där olikheter ses som en tillgång. En plats där man vågar

Läs mer

Handlingsplan mot våld och hot om våld för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019

Handlingsplan mot våld och hot om våld för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2018-09-20 Handlingsplan mot våld och hot om våld för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 Observera Motsvarande plan

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld Dnr 2016/80 Id 20601 Handlingsplan mot hot och våld Fastställd 2016-06-22, BUN 103 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 HANDLINGSPLANENS SYFTE... 3 1.2 HANDLINGSPLANENS UPPBYGGNAD... 3 1.3 LOKAL

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

Handlingsplan- Hot och våld

Handlingsplan- Hot och våld Handlingsplan- Hot och våld Upprättat 2007-09-10 Reviderad 2010-08 -30 Handlingsplan- Hot och våld 2010 Syfte Att ge råd och riktlinjer i arbetet med att förebygga och hantera situationer av våld eller

Läs mer

DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET

DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET Bildningsförvaltningen rev feb 2015 Vuxenutbildningscentrum DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET Åstorps kommun har som mål att alla arbetsplatser ska vara alkohol och drogfria och att kommunens policy ska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Handlingsplan för personsäkerhet gällande hot och våld

Handlingsplan för personsäkerhet gällande hot och våld Handlingsplan för personsäkerhet gällande hot och våld Mälardalens högskola Akademin för Hälsa, vård och välfärd, HVV 2015 Beslutande: Handläggande: 2015.01.28 Maria Müllersdorf Tanja Dunerbrandt, Madeleine

Läs mer

Policy och handlingsplan vid hot och våld Torsby kommun

Policy och handlingsplan vid hot och våld Torsby kommun Policy och handlingsplan vid hot och våld Torsby kommun Antagen av Omsorgsnämnden 2005-08-23 162 15/05/2006 2 Innehållsförteckning: Sida 1. Policy om hot och våld mot förtroende valda och anställda. 3

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR ATT UNDVIKA HOT & VÅLD SITUATIONER BISTÅNDSENHETEN

SÄKERHETSPOLICY FÖR ATT UNDVIKA HOT & VÅLD SITUATIONER BISTÅNDSENHETEN 2009-09-29 Reviderad id 2012-03-16 SÄKERHETSPOLICY FÖR ATT UNDVIKA HOT & VÅLD SITUATIONER BISTÅNDSENHETEN Reviderad och beslutad av Biståndsenhetens samverkansgrupp 2012-03-16 Bemötande vid upprörda/hotfulla

Läs mer

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda Krisstödsrutin för social- och omsorgsförvaltningens anställda Revidering fastställd i ledningsgrupp mars 2016 Arbetsmiljö Ett gott omhändertagande i den akuta situationen är av stor betydelse för att

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Våld och hot inom vården

Våld och hot inom vården Våld och hot inom vården Var finns riskerna för våld eller hot om våld? En förutsättning för att kunna minska riskerna i arbetet och känna sig trygg i sitt jobb är att det finns information om situationer

Läs mer

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Handlingsplan mot hot och våld. Ansvarig: Elin Dahm, enhetsrektor

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Handlingsplan mot hot och våld. Ansvarig: Elin Dahm, enhetsrektor Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla Handlingsplan mot hot och våld Ansvarig: Elin Dahm, enhetsrektor Inledning Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Uppsala yrkesgymnasium Ekeby

Läs mer

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling Planen beskriver hur Drakskeppsskolan arbetar för att främja elevers lika rättigheter och motverkar diskriminering

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-09-20 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2019/2020 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN RESURSSKOLAN Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet Antagen av Skolledning 2015/2016 INNEHÅLL Handlingsplanen vid hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna hot- och

Läs mer

Den akuta hot- eller våldsituationen

Den akuta hot- eller våldsituationen Den akuta hot- eller våldsituationen 2016-09-13 1. Agerande vid pågående hot eller våld Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Gör en uppskattning av den uppkomna situationen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer 2 Innehållsförteckning Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer Förebyggande arbete för att undvika hot 5-6 På kontorsrummet Att tänka på vid besök

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Höglandsskolans Krisplan from sept-12

Höglandsskolans Krisplan from sept-12 Höglandsskolans Krisplan from sept-12 Krisledningsgrupp: arb hem mobil Monika Warsén /rektor 50843204 376303 076-1243204 Isabel Rodriguez /bitr.rektor 50843202 070-7184391 Madeleine Reiser /bitr.rektor

Läs mer

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna 1 Innehållsförteckning Bakgrund............................................................................

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Rörviks skola

Handlingsplan mot hot och våld Rörviks skola Handlingsplan mot hot och våld Rörviks skola Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som

Läs mer

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad 1 (6) Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentansvarig

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen skolverksamhet Planen gäller från 2015-04-24 Planen gäller till

Läs mer

Herrgårdens förskola

Herrgårdens förskola Herrgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Gäller för perioden 100901-110831 Ett krav finns på att en likabehandlingsplan ska tas fram (enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING För Vindelns fritidsgård och övrig kommunal ungdomsverksamhet Fastställd av utbildnings- och fritidsnämnden 2008-12-12, 87. Reviderad av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola

Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola Reviderad 2009-05-08 Innehåll 1. Inledning 1.1 Så säger lagen 1.2 Definitioner 1.3 Lägesbeskrivning 1.4 Målbeskrivning 1.5 Förebyggande arbete skola 1.6

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Inledning I alla arbetssituationer som har en koppling till människor kan våldsamma situationer uppstå. Sannolikheten är högre eller lägre beroende på vilken

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2018-11-20 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Handlingsplan vid Hot och våld

Handlingsplan vid Hot och våld Handlingsplan vid Hot och våld Reviderad 2013-06-18 Vid hot och våld, se även krishanteringsplan. Vid mobbing eller annan kränkande behandling se även i årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Antagen av kommunfullmäktige 21 juni 2010 108 1 Innehåll: A. Förebyggande åtgärder för att förhindra och mildra incidenter av våld och hot: 1. Larmrutiner

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition Snösätraskolan 2012 Likabehandlingsplan Bakgrund Denna likabehandlingsplan utgår från Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Plan mot kränkande behandling Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Fastställd den 5 oktober 2012 Innehållsförteckning Innehåll... 2 Plan mot kränkande behandling för Gymnasieskola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

NÄTTRABYSKOLANS HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 16-17

NÄTTRABYSKOLANS HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 16-17 NÄTTRABYSKOLANS HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 16-17 Målsättning: Vi på Nättrabyskolan: accepterar aldrig någon form av mobbning, annan kränkande behandling eller trakasserier.

Läs mer

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING.

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. Bakgrund styrdokumenten säger: Det demokratiska uppdraget är formulerat i skollagen, läroplaner och kursplaner. Det består

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro Likabehandlingsplan Alsalamskolan i Örebro 2015/2016 Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro 1 Likabehandlingsplan 2015/2016 FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna Alla människor

Läs mer