Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld"

Transkript

1 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver kraven är AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön. Hässleholms kommun har också utarbetat en rutin för Våld och hot om våld. Denna finns i kommunens arbetsmiljöguide. Rutinen kan sökas på hemsidan Barn- och utbildningsförvaltningen har utarbetat en policy och rutiner mot våld och hot om våld. Dessa finns bifogade i separat dokument. Nedanstående rutiner avser att omsätta riktlinjerna i ovan nämnda dokument till en handledning på arbetsplatsnivå, som både beskriver främjande och förebyggande åtgärder, men också åtgärder för att hantera uppkomna hot- eller våldssituationer. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Det främjande och förebyggande arbetet finns beskrivet i de styrdokument som vi har att följa; Skollagen 2010:800, Gy 11 och Skolverkets rekommendationer. Flera lokala styrdokument som styr det förebyggande arbetet ska finnas: Likabehandlingsplan för att förebygga och åtgärda diskriminering och kränkande behandling av barn/elever. Rutiner för att förebygga och åtgärda kränkande behandling av anställda. Varje enhet ska bedriva ett värdegrundsarbete, som syftar till att åstadkomma en värdegrund som är väl känd av både personal, elever och vårdnadshavare. Ett långsiktigt arbete för att skapa en god studiemiljö ska också bedrivas på alla enheter. Samverkan med hemmen är ett viktigt inslag i arbetet för en god och trygg arbetsmiljö i skolan.

2 2 (9) Risksituationer och riskbedömningar Hot- och våldsituationer kan uppstå och visa sig både i direkta mellanmänskliga situationer, men också i form av brevhot, bombhot, hot via s k sociala medier, etc. Till risksituationerna i våra verksamheter hör också situationer då utomstående, t ex drogpåverkade eller i avsikt att göra upp med någon på arbetsplatsen, dyker upp på våra enheter. Även ensamarbete, eller vid utvecklingssamtal på kvällstid i skolan, utgör risksituationer. Då risksituationer identifieras ska riskbedömning göras. Det kan gälla både risker som handlar om enstaka individer, och mer generella risksituationer. Riskbedömningen ska göras i samverkan mellan rektor och skyddsombud, med deltagande av berörda arbetstagare och/eller barn/elever. En enkel mall för riskbedömning finns som bilaga till dessa rutiner. Riskbedömningen ska alltid innehålla en beskrivning av risken, de åtgärder som ska genomföras för att avvärja/minska risken, en ansvarsfördelning och en rutin för uppföljning. För att riskbedömning ska kunna göras, är varje arbetstagare som får information om hot och/eller våld skyldig att anmäla detta till rektor. Förebyggande rutiner Till de förebyggande åtgärderna hör att kontrollera att fastigheterna fungerar felfritt t ex när det gäller belysning inom- och utomhus, fönster, lås, larm. Vid akuta fel, som medför säkerhetsrisker, kontaktas under arbetstid vaktmästare, och efter ordinarie arbetstid HTAB - servicegruppens jourtelefon, tel (OBS! Numret får endast användas i dessa situationer). Då våra fastigheter invändigt inte är allmän plats, bestämmer verksamheten vem som har rätt att vistas på enheten. På varje enhet bör det klargöras vem som har rätt att vistas där, t ex genom skyltning på ytterdörrar. Texten kan t ex lyda: Välkommen till skola! Besökare som inte har avtalat möte ska begära tillstånd för besök hos rektor eller., för att förses med besöksskylt. Skolgårdar och liknande är inte heller allmän plats. Allmänheten kan därmed inte kräva att få vistas där. Om områdena är inhägnade eller inte har inte någon betydelse för denna bedömning. Om oönskad person vistas på skolgården har skolan rätt att avvisa vederbörande. Avlägsnar sig sådan person inte frivilligt får man tillkalla polis. Skolpersonal får inte själv med tvång avvisa person, eftersom det inte föreligger nödvärnsrätt, till skillnad från den situationen att någon trots tillsägelse kvarblir i någons bostad. Ensamarbete ska ske i så liten utsträckning som möjligt. Utvecklingssamtal i skolan bör så långt som möjligt ske under dagtid, och om det inte är möjligt, samordnas så att flera

3 3 (9) arbetstagare samtidigt befinner sig på arbetsplatsen. Vid ensamarbete ska arbetstagaren ha snabb tillgång till telefon, antingen genom att det finns bärbar telefon, eller genom att planera så att aktuell aktivitet sker i rum där det finns fast telefon. Om hotbild finns ska ensamarbete inte tillåtas. Rektor svarar då för schemaläggning och bemanning så att ensamarbete inte sker. Om det föreligger hot och risk för våld ska berörd personal erbjudas handledning. Akuta risksituationer I akuta situationer, där risk för våld finns, ska polisen kontaktas, tel 112. Det är upp till den berörde att bedöma när denna situation uppstår. I situationer, t ex om man misstänker att någon obehörig uppehåller sig i lokalerna under kvällstid, om det finns personer utanför som man är orolig för, med flera liknande situationer, där det inte framstår som klart att polisen ska kontaktas, ska i första hand rektor kontaktas. Om det är möjligt ska överenskommelse med närboende personal träffas, om att dessa får kontaktas i risksituationer. Om ingen annan går att nå, ring vår bevakningsfirma Bevakningsskydd, tel eller ? (OBS! Kontakt får endast tas i situationer som motsvarar larmutryckningar). Krisgruppens roll Om ett allvarligt tillbud om hot eller våld eller en faktisk händelse inträffar, ska skolans krisgrupp sammankallas. Krisgruppen svarar för att organisera det krisarbete som fordras i situationen. Om hot eller våld inträffat Det finns ett stort antal rutiner att tänka på om hot eller våld inträffat på arbetsplatsen, oavsett om det har drabbat anställda eller barn/elever: Den berörde ska få ett omgående personligt omhändertagande, vilket får bedömas utifrån situationen. Exempel är: lämna inte personen ensam, och se till att personen har någon hemma vid ev hemtransport, akuta stödjande insatser ordnas, genom kontakt med företags-hälsovården (Hälsoringen) eller hälso- och sjukvården. Om personen inte redan dagen efter kan återgå till arbetsplatsen ska arbetsledning och arbetskamrater ta kontakt regelbundet. Även efter den akuta situationen ska stödjande åtgärder genom företagshälsovården erbjudas.

4 4 (9) Samma kriterier för att bedöma om polisanmälan ska göras ska gälla i våra verksamheter som i samhället i övrigt. Om den berörde inte själv önskar göra polisanmälan ska rektor göra det. Om elev gör sig skyldig till hot eller våld ska en bedömning dessutom göras om anmälan ska göras till Socialtjänsten. All personal är skyldig att anmäla vid misstanke om att Socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd (Socialtjänstlagen 14 kap, 1 ). Samråd bör ske med rektor innan anmälan. Anmälan i kommunens verktyg för att registrera olycksfall och arbetsskador, Flexite, ska göras vid fullbordat hot om våld eller våld. Om skada med risk för framtida men har inträffat för personal ska också arbetsskadeanmälan göras. Denna kan resp chef göra direkt i Flexite. Om barn/elev har blivit utsatt för skada ska vårdnadshavare informeras om kommunens olycksfallsförsäkring för barn/elever. Anmälan till Arbetsmiljöinspektionen ska ske av allvarliga tillbud eller skador på arbetsplatsen, så skyndsamt som möjligt. Rektor svarar för anmälan. Bestämmelserna finns i Arbetsmiljöförordningens 2 : Har olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbete föranlett dödsfall eller svårare personskada eller samtidigt drabbat flera arbetstagare, skall arbetsgivaren utan dröjsmål underrätta Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller vid tillbud som har inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Arbetsrättsliga åtgärder kan bli aktuella om personal gör sig skyldig till hot om våld eller våld: Avstängning under utredningstid enligt bestämmelserna i AB 10 Skriftlig varning enligt bestämmelserna i AB 11 Uppsägning enligt bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd Avskedande enligt bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd Dokumentation Händelser med våld eller hot om våld som inträffar i våra verksamheter ska utredas och dokumenteras, genom samtal med de berörda. Dokumentationen ska användas dels som ett underlag i det systematiska arbetsmiljöarbetet, dels som ett underlag för bedömning av åtgärder såsom polisanmälan, anmälan till Socialtjänsten, disciplinära åtgärder, m m, och som underlag om de inblandade upprepar sina handlingar. Handlingsplaner i akuta situationer Som bilagor till dessa rutiner finns handlingsplaner för olika akuta hot- eller våldssituationer.

5 5 (9) Handlingsplan vid hot och våld - elev mot personal Dokumentera alltid det inträffade och vidtagna åtgärder och samtal. Åtgärder: 1. Personal är skyldig att ingripa med åtgärder för att avvärja våld 2. Medarbetare som blivit fysiskt slagen, knuffad, sparkad, etc, kontaktar genast skolledning. 3. Omhändertagande av och samtal med den utsatta personalen (rektor eller den rektor utser och elevhälsa) 4. Rektor eller den rektor utser gör anmälan till polisen, bedömer om anmälan till Socialnämnden ska göras och om skolans krisgrupp ska sammankallas. 5. Samtal med den elev som har utövat hotet och/eller våldet (rektor eller den rektor utser och elevhälsa) 6. Samtal med andra som har bevittnat situationen 7. Samtal de inblandade tillsammans om situationen tillåter 8. Är eleven omyndig sker information till och samtal med den vårdnadshavare till den elev som har utövat hotet eller våldet 9. Rektor eller biträdande rektor gör bedömning om vidare disciplinära åtgärder enl. skollagen. (Varning/avstängning). Åtgärder efterarbete: 1. Rektor eller biträdande rektor bedömer om anmälan till Arbetsmiljöverket ska ske. (Anmälan görs skyndsamt av rektor till Arbetsmiljöverket om det inträffade betraktas som allvarligt) 2. Anmälan ska göras i Flexite av rektor eller biträdande rektor och information om försäkringar vid arbetsskador ska ges till den anställde. 3. Medarbetaren kallas till rektor eller biträdande rektor för samtal för att få kännedom om medarbetarens psykiska och fysiska tillstånd. 4. Vid behov erbjuds hjälp av Hälsoringen. 5. Vid sjukskrivning mer än en månad gäller samma rutiner som vid rehabiliteringsutredning. 6. För den som blivit utsatt för våld eller hot fyller arbetsledning och arbetslaget en stor funktion då den drabbade kan behöva, i det akuta skedet, stor hjälp och stöd från sina närmaste arbetskamrater och från arbetsledningen. Regelbunden kontakt ska ske.

6 6 (9) Handlingsplan vid hot och våld - personal mot elev Dokumentera alltid det inträffade och vidtagna åtgärder och samtal. Åtgärder: 1. Personal är skyldig att ingripa med åtgärder för att avvärja våld 2. Skolledningen informeras 3. Omhändertagande av och samtal med den utsatte eleven 4. Samtal med den personal som har utövat hotet och/eller våldet 5. Samtal de inblandade tillsammans om situationen tillåter 6. Samtal med andra som har bevittnat situationen 7. Information till och samtal med den utsattes vårdnadshavare 8. Rektor eller biträdande rektor bedömer om polisanmälan ska göras. 9. Rektor eller biträdande rektor bedömer om rektorsområdets krisgrupp ska sammankallas. 10. Facklig organisation för den anställde som har utövat våldet och/eller hotet informeras så snart som möjligt. 11. Anmälan görs skyndsamt av rektor eller biträdande rektor till Arbetsmiljöverket om det inträffade betraktas som allvarligt. 12. Anmälan ska göras i Flexite och information om olycksfallsförsäkringen ska ges till elev/vårdnadshavare. Bedömning görs av rektor om arbetsrättsliga åtgärder kan bli aktuella. Denna bedömning görs i samråd med områdeschef och förvaltningschef och/eller personalansvarig på Barn- och utbildningsförvaltningen. Åtgärder efterarbete: 1. Efterarbete planeras- samtal med inblandade parter, vid behov vara behjälplig med externa kontakter. 2. Om elev som har blivit utsatt stannar hemma från skolan, ska kontakt med hemmet tas, och åtgärder vidtas för att stödja eleven tillbaks in i skolarbetet. Ev. anpassningar bör ses över.

7 7 (9) Handlingsplan vid hot och våld - elev mot elev Dokumentera alltid det inträffade och vidtagna åtgärder och samtal. Åtgärder: 1. Personal är skyldig att ingripa med åtgärder för att avvärja våld 2. Skolledningen och elevhälsan informeras och gör en bedömning av hur allvarlig händelsen är. Rektor eller biträdande rektor ansvarar för fördelning av arbetsinsatser. 3. Rektor eller biträdande rektor beslutar om polisanmälan och/eller anmälan till Socialnämnden ska göras. 4. Rektor eller biträdande rektor bedömer om skolans krisgrupp ska sammankallas. 5. Omhändertagande av och samtal med den utsatte eleven. (Rektor eller biträdande rektor tillsammans med kurator eller skolsköterska) 6. Samtal med den elev som har utövat hotet och/eller våldet (Rektor eller biträdande rektor tillsammans med personal från elevhälsan). Rektor eller biträdande rektor tar ställning till eventuella disciplinära åtgärder 7. Information till berörd personal 8. Är eleverna omyndiga ska vårdnadshavare kontaktas 9. Samtal de inblandade tillsammans om situationen tillåter Åtgärder efterarbete: 1. Efterarbete planeras uppföljningssamtal med inblandade parter, vid behov vara behjälplig med externa kontakter 2. Anmälan görs skyndsamt av rektor till Arbetsmiljöverket om det inträffade betraktas som allvarligt. 3. Anmälan ska göras i Flexite av mentor eller ingripande personal och information om olycksfallsförsäkringen ska ges till elev eller vårdnadshavare när elev är omyndig.

8 8 (9) Handlingsplan för hot och våld - vuxen mot vuxen Dokumentera alltid det inträffade och vidtagna åtgärder och samtal. Åtgärder: 1. Den utsatte kontaktar snarast ledningen och informerar om det inträffade. 2. Omhändertagande av och samtal med den utsatte vuxna 3. Samtal med båda parter tillsammans om situationen tillåter 4. Samtal med andra som har bevittnat situationen 5. Rektor fattar beslut om anmälan till polisen och till Arbetsmiljöverket. 6. Arbetslaget informeras om händelsen. 7. Om anställd gjort sig skyldig till hot eller våld ska facklig organisation för den anställde informeras så snart som möjligt. 8. Anmälan ska göras i Flexite och information om arbetsskadeförsäkringar ska ges till den drabbade. 9. Om medarbetaren har blivit utsatt för hot eller våld kallas denne till rektor för samtal, för att rektor skall få kännedom om den medarbetarens psykiska och fysiska tillstånd. 10. Rektor eller den rektor utser samtal med den som utsatt för att försäkra sig om dess fysiska och psykiska mående. Om anställd gjort sig skyldig till hot eller våld gör rektor en bedömning av om arbetsrättsliga åtgärder kan bli aktuella. Denna bedömning görs i samråd med områdeschef och förvaltningschef och/eller personalansvarig på Barn- och utbildningsförvaltningen. Åtgärder efterarbete: 11. Vid behov erbjuds hjälp av Hälsoringen. 12. Vid sjukskrivning mer än en månad gäller samma rutiner som vid rehabiliteringsutredning. 13. För den som blivit utsatt för våld eller hot fyller arbetsledning och arbetslaget en stor funktion. Den drabbade behöver i det akuta skedet stor hjälp och stöd från sina närmaste arbetskamrater och från arbetsledningen. 14. Regelbunden kontakt ska ske.

9 9 (9) Vad den utsatte bör tänka på: Hantera situationen varsamt och försök vara lugn och lyssna aktivt Lägg på minnet vad som sägs Ta den aggressiva på allvar och försök respektera honom/henne Avstå från att själv komma med motargument eller hot Ställ frågan Är du medveten om att du hotar mig nu? Försök få svar på frågan Försök hålla det på en saklig nivå och undvik personangrepp Försök ta dig från platsen Ta inga risker Vid våld: Kontakta annan personal/vuxen som ringer 112 Försök behålla fattningen Försök ta dig loss och lämna platsen Ta inga risker men lämna aldrig en utsatt ensam

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Sida 1 av 4 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver

Läs mer

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter 1 KS/2017:752 617 Handlingsplan mot hot eller hot om våld Sida 1(10) Upprättad 2018-08-01 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 3 Riskbedömning

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld 1 Sida 1(10) Handlingsplan mot hot och våld inom, Upprättad 2016-11-15 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 4 Riskbedömning och utvärdering...

Läs mer

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan mot hot och våld Almunge skola ska vara en trygg och säker arbetsplats utan hot- och våldssituationer för elever och personal. Almunge

Läs mer

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem HOT och VÅLD Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem Augusti 2014 Handlingsplanens syfte och giltighet Denna handlingsplan mot hot och våld är ett verktyg för att hantera akut

Läs mer

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet.

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Möllegårdens skola 2012-11-30 Handlingsplan vid våld eller hot om våld Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Identifierade risker Konflikt elev

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 INLEDNING Handlingsplanens syfte Denna handlingsplan mot hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna situationer där hot

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-16 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2016-06-30 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD 1 (10) Rinmnagymnasiet TELEFONLISTA Namn Telefonnummer SOS Ambulans/polis/brandkår/

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019 Plan mot kränkande behandling Fagerlidsskolan 2018/2019 Fagerlidsskolan handlingsplan hot och våld Skolan är både personal och elevers arbetsplats och alla har rätt att känna sig trygga och säkra på sin

Läs mer

Hot och våld i arbetsmiljön

Hot och våld i arbetsmiljön LOKAL ARBETSPLAN Katedralskolan 2016/2017 Hot och våld i arbetsmiljön Handlingsplanen finns tillgänglig för personal och elever på skolans hemsida. Mål På Katedralskolan skall varken personal eller elever

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturförvaltningen Oktober 2008 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA Mål Policy Alla, oberoende av ålder, kön

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.1) HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Antagen av Kommunstyrelsen 2011-09-21. Inom Kristianstads kommun är vi av uppfattningen

Läs mer

Handlingsplan- Hot och våld

Handlingsplan- Hot och våld Handlingsplan- Hot och våld Upprättat 2007-09-10 Reviderad 2010-08 -30 Handlingsplan- Hot och våld 2010 Syfte Att ge råd och riktlinjer i arbetet med att förebygga och hantera situationer av våld eller

Läs mer

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad 1 (6) Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentansvarig

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsförvaltningen HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD 2014-06-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING s. 2 1.1 Handlingsplanens syfte s. 2 1.2 Handlingsplanens uppbyggnad s. 2 1.3 Kvalitetssäkring

Läs mer

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1 Dalby/Torna Hällestads ansvarsområde Fastställd av Skolledningen Fastställd 2014-03-07 Fackliga organisationer Handlingsplan

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Förebyggande åtgärder: Ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel på skolan. Bemöta främlingsfientlighet, intolerans och odemokratiska

Läs mer

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet Antagen av Skolledning 2015/2016 INNEHÅLL Handlingsplanen vid hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna hot- och

Läs mer

Bildningsförvaltningen Område Öst

Bildningsförvaltningen Område Öst Bildningsförvaltningen Område Öst 20180815 Handlingsplan mot hot och våld i arbetsmiljön Varje situation som innehåller hot eller våld ska resultera i en reaktion från verksamheternas personal. På område

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 141 Den 2016-10-04 Riktlinjer hot och våld Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer och handlingsplan för hot och våld mot anställda och

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem.

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem. Rytmus plan under läsåret 2015-2016 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. I enlighet med 3kap. 16 diskrimineringslagen och 6 kap. 8 skollagen.

Läs mer

Handlingsplan vid Hot och våld

Handlingsplan vid Hot och våld Handlingsplan vid Hot och våld Reviderad 2013-06-18 Vid hot och våld, se även krishanteringsplan. Vid mobbing eller annan kränkande behandling se även i årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium

Krisplan vid Norrtelje Teknikoch. Naturbruksgymnasium Krisplan vid Norrtelje Teknikoch Naturbruksgymnasium Läsåret 2016-2017 Reviderad augusti 2016 Krisplan vid Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium 2015-2016 Krisledningsgrupp leder och fördelar krisarbetet:

Läs mer

Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan

Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan Kirsebergs Stadsdelsförvaltning Segevångsskolan Datum 11-09-22 Handlingsplan för hot och våld Segevångsskolan Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 1(5) Handlingsplan mot hot och våld Revideras årligen under augusti månad 2(5) 1. Mål På ska inte några inslag av våld, hot eller hot om våld tolereras. Personal och elever ska i samverkan arbeta för att

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

Handlingsplan mot våld och hot om våld

Handlingsplan mot våld och hot om våld Handlingsplan mot våld och hot om våld För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Handlingsplan mot våld och hot om våld för- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol- och

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. www.goteborg.se/utbildning Till dig som är elev eller vårdnadshavare till elev

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet

Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 2008-09-22 74 Reviderad: Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet Inledning Den här planen är en del av arbetet med att se till att arbetsmiljön

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld

Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld Arbetsgivaren strävar efter att våld och hot i arbetsmiljön inte skall förekomma på någon arbetsplats. Arbetsgivaren skall tillse att

Läs mer

Checklista. Skolan , skolhuvudmän. Datum:

Checklista. Skolan , skolhuvudmän. Datum: Checklista Datum: 2013-08-20 Skolan 2013-2016, skolhuvudmän Denna checklista fokuserar på skolhuvudmannens systematiska arbetsmiljöarbete och lyfter frågor kring arbetsbelastning samt våld och hot. Datum:

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Innehållsförteckning: Bakgrund sid 3 Vision sid 3 Definitioner och begrepp

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Hot och våld Hot och våld Tillämpningen beskriver hur Hudiksvalls kommun förebygger hot- och våldsituationer på arbetsplatserna. Målsättningen är att alla medarbetare ska

Läs mer

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-01-01 2017-08-31. Innehållsförteckning 1. Likabehandlingsplanen 2. Skolans likabehandlingsarbete 3. Rutiner för

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÅRBY SKOLOR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÅRBY SKOLOR Vårby Skolor 20 augusti 2009 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR VÅRBY SKOLOR Innehållsförteckning A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Ansvarsfördelning. 1 Barns och elevers delaktighet.. 2 Barns och elevers rätt till stöd. 2 B.

Läs mer

Handlingsplan gällande hot och våld Inledning

Handlingsplan gällande hot och våld Inledning hot och våld Inledning Till skillnad från mobbning som handlar om upprepade tillfällen av kränkande behandling berör denna handlingsplan enskilda händelser då hot och våld förekommer med tillräckligt allvar

Läs mer

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET Rektors beslut 101/2005 2005-03-02 Dnr CF 10-358/2004 ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET Inledning Anvisningarna gäller för medarbetare, studenter

Läs mer

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, policy 2018-09-12 Dnr KS/2018:298 Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

Handlingsplan. Våld och hot

Handlingsplan. Våld och hot Handlingsplan Våld och hot Handlingsplan mot våld och hot På PeterSvenskolan 2 går all personal och elever till skolan, vistas där och känner sig trygga. Ingen på skolan ska utsättas för våld eller hot

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser Om det händer Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser 1 Människor reagerar olika i en våldssituation En del reagerar direkt med stressreaktioner eller chocktillstånd, andra

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2015-08-28 Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Skurups Kommun Inledning Denna skrift, som innehåller en policy och en handlingsplan, omfattar både elever och personal och ska

Läs mer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer 2 Innehållsförteckning Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer Förebyggande arbete för att undvika hot 5-6 På kontorsrummet Att tänka på vid besök

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Hot och våld - skydd av medarbetare

Hot och våld - skydd av medarbetare Hot och våld - skydd av medarbetare Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-01-18 av Kommunstyrelsen 12 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld

Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld Checklista/Dokumentation för Skolledare/arbetsledare vid hot eller våld Berörd medarbetare.. Datum för händelsen. Datum Samtal med arbetsledare (ska ske samma dag) Arbetsskade-/tillbudsanmälan Akuta stödinsatser:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid Inledning 2 Mål för likabehandlingsarbetet 3 Lagar, styrdokument 4 Definition av begrepp 4 Främjande arbete 5 Förebyggande arbete 6 Rutiner för åtgärder och uppföljning när det

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA LÄSÅRET 2014-2015 Bakgrund Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan har

Läs mer

Olycksfall och krisstöd

Olycksfall och krisstöd Olofströms kommun 1 (5) Krishanteringsplan för Olofströms kommun I denna handlingsplan tar vi upp åtgärder som kan behövas vid olycksfall, akut sjukdom, brand m.m. Dessa åtgärder kan även appliceras vid

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld Dnr 2016/80 Id 20601 Handlingsplan mot hot och våld Fastställd 2016-06-22, BUN 103 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 HANDLINGSPLANENS SYFTE... 3 1.2 HANDLINGSPLANENS UPPBYGGNAD... 3 1.3 LOKAL

Läs mer

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken Drogpolicy fo r SG/So dra Viken INLEDNING På SG/Södra Viken accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö. Vi ska verka

Läs mer

2. Bakgrund Anledningar till Plan mot diskriminering och kränkande behandling

2. Bakgrund Anledningar till Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1. Vision Hur vi vill att vår skola ska vara Vår vision är att vara en skola för alla där alla, oavsett vem man är och vad man tycker, känner sig trygga och respekterade. På Praktiska Malmö Limhamn ska

Läs mer

Oskarshamns kommun 2006-11-02 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN

Oskarshamns kommun 2006-11-02 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLANER GÄLLANDE MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH ANNAN KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. De planerade åtgärderna i denna plan och bilagor gäller för barn, ungdomar och vuxna i förskolan,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Blad 1 RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Antagna av kommunfullmäktige 8 mars 2017, 75, ersätter policy och handlingsplan mot trakasserier på arbetsplatsen. Förhållningssätt

Läs mer

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel.

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel. 2014-09-26 1 (5) Drogpolicy för SG/Broby På Sunne Gymnasieskola/Broby accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö.

Läs mer

HANDLINGSPLAN. VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04

HANDLINGSPLAN. VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04 HANDLINGSPLAN VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04 1 Innehåll MÅL... 3 AKUT OMHÄNDERTAGANDE... 3 OMHÄNDERTAGANDE

Läs mer

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation är ett viktigt stöd i arbetet med att följa upp åtgärderna och eventuellt förändra dem eller sätta in nya. Det är även en rättssäkerhetsfråga

Läs mer

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET EDA KOMMUN RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET Reviderad 2006-03-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Arbetsgivarens roll... 3 2.1 Rapportering... 4 Anmälan... 4 Arbetsskadeanmälan...

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE 1 SAM... ingen bisyssla! Skapad 2015-09-23 2 Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att vi i det dagliga arbetet: uppmärksammar och tar hänsyn till alla förhållanden i arbetsmiljön som kan påverka de anställdas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1. Policy På Almåsgymnasiet har personal och studerande skyldighet att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Sådan behandling ska förebyggas,

Läs mer

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter Policy avseende våld och hot om våld i arbetsmiljön vid Örebro universitet Universitetet är och ska vara en öppen och tillgänglig miljö. I denna öppna miljö förekommer ibland personer som bidrar till att

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid hot och våld Landstinget i Kalmar län

Riktlinjer för åtgärder vid hot och våld Landstinget i Kalmar län Riktlinjer för åtgärder vid hot och våld Landstinget i Kalmar län Säkerhets- och beredskapsenheten Fastställd av XXXXXXXXXXXXXX 200X-XX-XX Gäller från och med 200X-XX-XX Sid 2 Innehåll sid Inledning. 3

Läs mer

Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö

Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö Riktlinjer 2010-04-28 Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö Antagna av Personal- och förhandlingsutskottet 2010-04-28, att gälla från och med 2010-05-17 2 Innehåll Bakgrund...3 Riktlinjer...3 Systematiskt

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer mot hot och våld KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer mot hot och våld KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa KS18-110 003 Riktlinjer mot hot och våld Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2018-05-08 Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11 36 Innehåll Inledning... 3 Syfte...

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning www.goteborg.se/utbildning Gymnasieskola och gymnasiesärskola Elev och vårdnadshavare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Hammars skola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Hammars skola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars skola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsnivå rutin inom barn- och utbildningsförvaltningen Mer information finns i ledningsverktyget.

Systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsnivå rutin inom barn- och utbildningsförvaltningen Mer information finns i ledningsverktyget. Rutin systematiskt arbetsmiljöarbete 1 (5) 2013-03-14 Systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsnivå rutin inom barn- och utbildningsförvaltningen Mer information finns i ledningsverktyget. Med systematiskt

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

För Öckerö seglande gymnasieskola

För Öckerö seglande gymnasieskola Alkohol- och Drogpolicy För Öckerö seglande gymnasieskola 1 Skolans alkohol- och drogpolicy Vi vill inom Öckerö gymnasieskola erbjuda våra elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

Det viktigaste kontinuerligt förebyggande arbete Det förebyggande arbetet sker i respektive klass och med stöd av mentorer i form av;

Det viktigaste kontinuerligt förebyggande arbete Det förebyggande arbetet sker i respektive klass och med stöd av mentorer i form av; Version 2007-08-24 Umeå kommuns skolplan tydliggör att. Föräldrarna är medansvariga till det som barnen gör i skolan. Då det uppstår problem med våld, hot och/eller mobbning ska åtgärder omedelbart sättas

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Denna policy och handlingsplan för att förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett av flera

Läs mer

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna Våld och hot på jobbet kartlägg riskerna Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna rutin är en del av skolans likabehandlingsplan samtidigt som den ingår i verksamhetshandboken.

Läs mer

Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig?

Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig? Vet dina arbetskamrater vad de ska göra om något händer dig? Med första hjälpen menas de hjälpinsatser som måste vidtas direkt då en person skadats eller blivit akut sjuk. Det kan röra sig om att hålla

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda Krisstödsrutin för social- och omsorgsförvaltningens anställda Revidering fastställd i ledningsgrupp mars 2016 Arbetsmiljö Ett gott omhändertagande i den akuta situationen är av stor betydelse för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer