Kvalitetsanalys för särskolan Paletten, Sickla skola läsåret 2013/14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsanalys för särskolan Paletten, Sickla skola läsåret 2013/14"

Transkript

1 (9) Kvalitetsanalys för särskolan Paletten, Sickla skola läsåret 2013/14 Rektor Kvalitetsanalysen omfattar Om skolan Åsa Portelius Grundsärskolan Paletten, Sickla skola Sickla skola hade läsåret ca 440 elever varav 27 tillhör den obligatoriska särskolan. Eleverna är organiserade i fem klasser och undervisningen sker efter både grundsärskolans och träningsskolans kursplaner. I skolan finns två fritidshem samt en fritidsklubb där särskolans elever är inkluderade. Därutöver finns tre separata fritidsavdelningar för de elever som behöver den lilla gruppen även på fritidstid. Beskrivning av skolans systematiska kvalitetsarbete Personalen har börjat använda pedagogiska planeringar i sitt arbete. Planeringarna utvärderas efter arbetets slut. Personalen har gjort en sammanfattande utvärdering av hela den pedagogiska verksamheten vid två tillfällen under läsåret. Föräldrarna har deltagit i utvärdering av verksamheten genom den årliga kundenkäten, utvecklingssamtal och andra förekommande kontakter med skolan. Sickla Skolas Intresseförening (föräldraförening) har representanter från olika klasser och har både insyn och ett gott samarbete med skolan och dess ledning. Elevernas delaktighet i det systematiska kvalitetsarbetet består av deras reflektioner över sina egna arbetsinsatser. De äldre grundsäreleverna reflekterar över sitt arbete i samband med utvecklingssamtal. De olika delarna av skolans verksamhet utvärderas av personal och ledning regelbundet enligt skolans årsplan. I årsplanen finns perioder för t ex trygghetsenkäter, interna utvärderingar och kundenkäter inlagda. Skolans två ledningsgrupper PUG (pedagogiska utvecklingsgruppen) och SAM (samordningsgruppen) har studerat och analyserat resultaten av kundenkäterna samt valt ut förbättringsområden för läsåret.

2 2 (9) Nationella mål: Kommunens mål: Kunskaper Maximal utveckling och stimulerande lärande Skolans prioriterade mål läsåret : Utökat samarbete mellan kollegor kring IUP och PP (pedagogisk planering) Fortbildning i autism Samarbete mellan klasslärare och PREST-lärare Nyckeltal Nacka kommun Andel föräldrar som anser att verksamheten är stimulerande för deras barn. Sickla grundsärskolas uppfyllelse Andel föräldrar som anser att verksamheten är stimulerande för deras barn Genomsnitt Nacka kommun Andel föräldrar som anser att verksamheten är stimulerande för deras barn Målvärde 90% Resultat 96% Resultat 95% Arbete med de prioriterade områdena: Utökat samarbete mellan kollegor kring IUP och PP Personalen i särskolan Paletten har under läsåret 13/14 börjat träffa särskolans nätverksledare regelbundet för att få information och instruktion kring hur de kan arbeta med pedagogisk planering och gemensamma mallar. En lärare deltar i ett nätverk för träningsskolan på SPSM kring bland annat formativ bedömning. Stor del av Palettens personal deltog i en studiedag i april med Daniel Östlund om formativ bedömning. En insikt de gjorde var hur viktigt det är med kommunikationen med elevassistenter kring elevers utveckling och mål. Personalen vill utveckla detta under läsår t ex på sina respektive avdelningsmöten. En lärare har varit på studiebesök på en annan grundsärskola och inhämtat kunskaper och inspiration som delats med kollegorna. Paletten har också tagit emot studiebesök från Sätraskolan, Gröndalsskolan, Japan och Holland.

3 3 (9) Fortbildning i autism Utbildning i autism och andra diagnoser: personalen har haft under året fortbildning i samband med sina handledningstillfällen och även en mycket givande föreläsning med sin handledare David Edfelt. Samarbete mellan klasslärare och PREST-lärare Träffar med idrottslärare och slöjdlärare har genomförts i början av ht Skolans resultat och måluppfyllelse Skolans resultat i årets kundenkät gällande elevernas utveckling och kunskaper ligger i förra årets nivå och de flesta något över kommunnivån. 100 % av föräldrarna anger att deras barn tycker det är roligt att gå i skolan och anser att skolarbetet är intressant och stimulerande och att barnen får utmaningar. Resultatet 96 % ligger på kommunens målnivå. Föräldrarna anser också att lärarna är engagerade i barnens utveckling, ger barnen det stöd de behöver samt dokumenterar barnens utveckling (91 %). Visible thinking (VT) har påbörjats i flera klasser för att synliggöra och utveckla elevernas tänkande. Personalen anger att i svenska visar alla elever tydlig utveckling: de har nått sina mål i sina IUP:er eller är på god väg. Eleverna har även nått sina IUP-mål i matematik och ett flertal har utvecklats över förväntan. Svenska: läsning och skrivning (grundsärskolan), kommunikation (träningsskolan) I svenska arbetar klasserna bl a med Sju-stegsmetoden, Karlstadmodellen och Äppelklyftig- metoden (ordbilder). Eleverna har stora behov av att utveckla sin kommunikation och klasserna arbetar med olika alternativa kommunikationssätt, AKK, både tecken, munmotorik och bildstöd. Matematik De flesta använder konkret material som stöd. Flera elever behärskar huvudräkning. Alla klasser använder programmet Espresso, konkret material samt olika läroböcker. Träningsklassernas matematik bygger på antalsräkning, sortering, eleverna klappar och matchar siffra föremål m fl. Matematik används ofta vid naturliga tillfällen som uppstår i vardagen. Även utematte används. Personalen ser stor utveckling hos de flesta av eleverna. Analys Särskolans nätverk har ett pågående arbete för att etablera ett gemensamt förhållningssätt i arbetet med skriftliga utvecklingsplaner och pedagogiska planeringar i särskolan. De flesta eleverna har nått sina mål i sina IUP:n. Detta tyder på att lärarna och övriga personalen är skickliga att bedöma elevernas utvecklingsnivå och förmåga samt anpassa pedagogiska metoder och läromedel efter dessa behov. Även möjligheten att variera metoder ger resultat.

4 4 (9) Den ökade kompetensen i autism hjälper personalen att bemöta elever och anpassa verksamheten i högre grad efter deras behov. Starka sidor: Ett kontinuerligt arbete med läroplanen i Nacka kommuns nätverk för särskolan. Stabil, välutbildad personal som med hjälp av kontinuerlig handledning upprätthåller och ökar sin kompetens. Ett tätt samarbete och gemensamt förhållningssätt i arbetslagen. Personalen anpassar och individualiserar, har detektivtänkande för att hitta sätt som funkar för eleven och ger eleverna strategier för att klara vardagens krav. Så här kommer vi att utveckla verksamheten: Utvecklingsområde Åtgärder som kommer att vidtas 1. Tydlighet i information om elevens utveckling mot läroplanens mål. 1. Information om läroplanens kunskapsmål lämnas skriftligt till alla föräldrar. Vid utvecklingssamtal går läraren noggrant igenom både de långsiktiga och de kortsiktiga målen för eleven. Den dagliga/veckovisa informationen till hemmen utvecklas. 2. Informationen från fritidsverksamhet. 3. Det språkstärkande arbetet inom hela Paletten samt läsoch matematikområdet. 4. Teknikundervisning och andra teman/ samarbeten mellan klasserna 2. Fritidspersonal behöver vara med på utvecklingssamtalen, ge tydlig och konkret information om verksamheten samt hur personalen på fritids arbetar mot läroplanens mål. 3. Ämnesmöten där personalen delar med sig av sina respektive arbetssätt och material kring bl a språk, läsinlärning och matematik. Träningsklassernas lärare ska gå på utbildning inom Karlstadmodellen i september. Lärarna sammanställer material och utvecklar en struktur för undervisningen/gruppindelningarna för att få kontinuitet och tydlig progression i lästräningen. 4. Teknikundervisningen i klasserna påbörjades under läsåret och fortsätter under Dessutom har särskolan anställt en speciallärare med behörighet i teknikämnet.

5 5 (9) Nationella mål: Kommunens mål: Elevernas ansvar och inflytande Reellt inflytande Skolans prioriterade mål läsåret : Synliggöra läroplanens mål Öka elevernas inflytande Nyckeltal Nacka kommun Andel föräldrar som får tydlig information om hur deras barn ligger till i förhållande till kunskapskraven. Sickla grundsärskolas uppfyllelse Andel föräldrar som får tydlig information om hur deras barn ligger till i förhållande till kunskapskraven. Genomsnitt Nacka kommun Andel föräldrar som får tydlig information om hur deras barn ligger till i förhållande till kunskapskraven Målvärde 85% Resultat 78% Resultat 85% Arbete med de prioriterade områdena: Synliggöra läroplanens mål Personalen har strävat efter att hitta olika sätt att synliggöra målen för eleverna, t ex genom att sätta upp målen på väggen/bänken och samtala om dessa med eleverna. De tydliggör läroplanens mål i veckobreven till hemmen och tar upp målen i föräldrasamtalen. Öka elevernas inflytande Förmåga till delaktighet och planering av skolarbetet ser väldigt olika ut i särskolegrupperna. Alla eleverna har möjlighet till delaktighet efter sin förmåga och får göra egna val i sitt arbetsschema. Elevernas delaktighet vid utvecklingssamtalen varierar beroende på deras ålder och funktionsnedsättning. I träningsklasser har försök gjorts med att eleven är med sista delen av samtalet och samtalar om skolan utifrån schemabilder och glada/ledsna gubbar. Det är utmanande att försöka involvera eleverna vid utformningen av IUP när de inte kommunicerar så mycket, det blir snarare föräldrar som tillsammans med läraren kommer överens om elevens egna mål.

6 6 (9) Personalen ger i sina veckobrev och föräldrasamtal konkreta exempel på elevernas delaktighet och inflytande. Arbetsformer och arbetssätt har stor betydelse i särskolan. T e x behöver alla elever tydliggörande pedagogik med mycket bildstöd. Personalen är flexibla och anpassar hela tiden övningar och material efter elevernas visade intresse, dagsform mm. I träningsklasserna är eleverna t ex med och övar inflytande i innehållet på morgon- och sångsamlingarna. Några klasser har provat övningar från Visible Thinking som en metod att synliggöra och utveckla elevernas tänkande, t ex genom att samtala kring en bild. Många elever saknar dock verbalt språk och kommunicerar via tecken eller bilder vilket gör att personalen får fram en begränsad del av deras tankar. Skolans resultat och måluppfyllelse 78 % av föräldrarna är nöjda med information om sitt barns utveckling i förhållande till läroplanens mål. 39 % av föräldrarna anger i kundenkäten att de inte känner till i vilken grad eleverna är med och planerar sitt skolarbete. 50 % av föräldrarna är osäkra på om/hur deras barn är delaktig i de gemensamma aktiviteterna på fritidshemmet. Ovanstående resultat har gått ner något sedan 2012 och ligger något under kommunsnittet. Analys Resultaten gällande elevernas delaktighet har gått ner något sedan 2012 (85 %) ligger nu något under kommunens målnivå.. Vi ser att trots informationen i veckobreven och utvecklingssamtalen saknar föräldrarna kunskap om elevernas ansvarstagande och delaktighet i verksamheten. Detta gäller speciellt fritidstiden. Tydlig och konkret information om verksamheten behövs. Särskolans elever åker taxi vilket minskar möjligheterna till spontana möten med småprat mellan personal och föräldrar som annars sker vid hämtning och lämning. Personalen behöver hitta nya sätt att nå föräldrarna med information. Under det gångna läsåret har särskolan haft bekymmer med vissa delar av verksamheten, dels p g a lärarvakans, dels med en svårhanterlig gruppsammansättning. Vi tror att detta kan delvis ha påverkat resultaten rörande informationen till föräldrarna.

7 7 (9) Starka sidor Eleverna uppmuntras till eget ansvar och självständighet. All personal är mycket tillmötesgående och inbjuder till delaktighet och kontakt med föräldrarna. Så kommer vi att utveckla verksamheten: Utvecklingsområde Åtgärder som kommer att vidtas Information om elevernas delaktighet i planering av sitt skolarbete samt om deras delaktighet i fritidsverksamhet. Konkreta IUP 1. Personalen tar reda på vilken typ av information föräldrarna saknar. 2. Personalen förtydligar respektive elevens delaktighet i sitt eget skolarbete genom konkreta exempel både i samtal med föräldrar och i veckobrev. 3. Ny mall för veckobrev kommer att utarbetas med följande rubriker: Skola-hem, Utveckling och lärande, Ansvar och inflytande, Normer och värden. Fotografier från elevernas lärprocesser skall förstärka och förtydliga hur skolveckan har varit. 4. Fritidspersonal är med på utvecklingssamtalen och ger exempel på fritids verksamhet. Konkretisera elevernas mål från IUP och göra dem synliga i vardagen. Nationella mål: Bedömning och betygssättning Målområdet avser skolans arbete för att säkra likvärdig och allsidig bedömning, alltså inte vilka prov- och betygsresultat skolan har. I området ingår också elevers ansvarstagande för sina studier och egen bedömning samt informationen till elever och föräldrar. Skolans prioriterade mål läsåret : Personalen har en gemensam grund i arbetet med IUP och PP. Tydliggörandet av IUP för föräldrar. Gemensam grund i arbetet med IUP och PP. Lärarna i Paletten har under året arbetet med att implementera Skolverkets IUP-mall. Genom nätverket har ett gemensamt arbetssätt etablerats med andra särskolor i kommunen. Under läsåret har fokus legat på de pedagogiska planeringarna (PP). Personalen saknar dock gemensamma redskap för regelbunden och likvärdig bedömning

8 8 (9) av elevernas kunskaper och förmågor kopplat till Lgrsär11. Föreläsningarna med Daniel Östlund på SPSM och Diana Berthén på studiedagen gav god input i tankar och diskussioner kring formativ bedömning. Elevernas kunskap om kunskapsmålen behöver öka. Där behöver hänsyn tas till elevernas funktionsnedsättningar som ofta innebär svårigheter i abstrakt tänkande och reflektion om sitt eget lärande. Implementering av kursplanerna fortsätter för lärarna. Studiedagen i juni med Diana Berthén hjälpte elevassistenterna att få syn på det arbete med kunskapsbedömning som behövs. Tydliggöra IUP för föräldrar Läraren har en tydlig genomgång av IUP: läraren och föräldrarna går igenom de olika delarna i den tillsammans på utvecklingssamtalet. Personalen är även noga med att använda begreppet individuell utvecklingsplan. Skolans resultat och måluppfyllelse Ett gemensamt arbete med IUP och PP pågår och kommer att fortsätta under läsåret. Arbetet för att förtydliga IUP-processen och läroplanen för föräldrar behöver fortsätta under kommande läsår. Analys Gemensamt arbetssätt vid IUP/PP har börjat skapas för särskolan. Arbetet behöver fortsätta. Likvärdigheten i bedömning behöver öka och själva bedömningen systematiseras: nu varierar bedömningen mellan lärarna, mycket av deras bedömning finns fortfarande mest i huvudet och i dialog med elevassistenterna. Starka sidor Genom starkt individualiserad IUP kan varje elev arbeta i sin optimala utvecklingszon. Samtliga elever i åk 6 har nått målen i ämnen och ämnesområden.

9 9 (9) Så kommer vi att utveckla verksamheten: Utvecklingsområde Åtgärder som kommer att vidtas Stöd för likvärdig bedömning av elever IUP-processen och föräldrarna Skapa tid under mötena för regelbundna bedömningsdiskussioner. Ett arbetslagsmöte per vecka kommer att avsättas för detta. Tydliggöra och koppla de planerade åtgärderna i IUP till läroplanens kunskapskrav och kommunicera detta med föräldrarna.

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Datum 2013-09-05 1 (11) Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Datum 130909 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Björknässkolan läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Björknässkolan läsåret 2012/13 2013-09-10 1 (10) Kvalitetsanalys för Björknässkolan läsåret 2012/13 Rektor Beskrivning av skolan Leif Högström Björknässkolan är en grundskola med förskoleklasser och årskurs 1-9 med ca 980 elever uppdelade

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Kvalitetsanalys för Kunskapsskolan Saltsjöbaden läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Kunskapsskolan Saltsjöbaden läsåret 2012/13 Datum 13 september 2013 1 (7) Kvalitetsanalys för Kunskapsskolan Saltsjöbaden läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande;

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande; Kvalitetsanalys för förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Sjötorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Instruktioner Matematik Under det gångna läsåret har ett av målen varit att öka en i matematik. et ökar men inte tillräckligt. I årskurs

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Verksamhetsberättelse Grundsärskolan Läsåret 2012/13 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och värden sidan 5 Elevernas ansvar och inflytande sidan 7 Skola

Läs mer

Kvalitetsanalys för Backeboskolan läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Backeboskolan läsåret 2012/13 Datum 1 (1) Kvalitetsanalys för Backeboskolan läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 REGNBÅGEN Fritidshemmet för särskoleelever på Noltorpsskolan ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola IUP-plan för Sofia skola För pedagogerna! I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning av hur vi organiserar utvecklingssamtalen.

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning

Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning 2015 2016 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade i Norrsätra grundskola. Åk 1-3 i L-huset och åk 4-6 i M-huset. En lärare

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013

Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013 Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska

Läs mer

Fritidshemsnätverk 24/11-16

Fritidshemsnätverk 24/11-16 Fritidshemsnätverk 24/11-16 08.30 Föreläsning Christina och Jenny 9.15 Gruppindelning + hämta fika 9.30 Grupparbete inklusive fika 10.15 Återsamling och summering 10.30 Avslutning, utvärdering och fokus

Läs mer

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby Bollstanäs skola Stora vägen 80 194 68 Upplands Väsby Lokal arbetsplan Bollstanäs skola Läsåret 2009/2010 Arbetsplan/verksamhetsplan 2009/10 grundskola för Bollstanäs Inledning Skolans organisation Bollstanäs

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Sofia skola 2013-11-25 IUP-plan för Sofia skola I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning för Läsår 2011-2012 1. Grundfakta Enhetens namn: Kristinaskolan Brotorpsskolan - Lindeskolan Verksamhetsform: Grundsärskola Grundsärskola

Läs mer

Kvalitetsredovisning år 2009/10

Kvalitetsredovisning år 2009/10 1 (9) Kvalitetsredovisning år 2009/10 Kvalitetsredovisningen är en viktig del i skolans kvalitetsarbete. Redovisningen visar hur långt vi har kommit i vår strävan mot målen och hur vi arbetar med att utveckla

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Förbättringsplan år 2016/2017

Förbättringsplan år 2016/2017 Förbättringsplan år 2016/2017 Skola: Svartbäcksskolans ro I er förbättringsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med förvaltningens prioriterade områden samt att ni beskriver enhetens prioriterade

Läs mer

Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Särskolan, Säters kommun

Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Särskolan, Säters kommun Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Särskolan, Säters kommun 1 Innehåll INLEDNING... 3 UNDERLAG... 3 KUNSKAPER... 3 KUNSKAPSRESULTAT... 3 UPPFÖLJNING OCH KOMMUNIKATION AV RESULTAT... 6 BEDÖMNING

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6 Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 2011-04-28 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 Södra Bäckby skolor Sofiaskolan Ansvarig: Birgitta Leijon Kvalitetsrapport grundskola och särskola Inledning I den nya skollagen är kravet

Läs mer

skolan Målområde 1 Måluppfyllelse och resultat. Varför? Skolinspektionens granskade område 1, Q-rapporter samt efter diskussioner i arbetslagen.

skolan Målområde 1 Måluppfyllelse och resultat. Varför? Skolinspektionens granskade område 1, Q-rapporter samt efter diskussioner i arbetslagen. 2013 Slotts Målområde 1 Måluppfyllelse och resultat. Varför? Skolinspektionens granskade område 1, Q-rapporter samt efter diskussioner i arbetslagen. Alla elever skall ges möjlighet att nå minst G/ E i

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2007/2008

Kvalitetsredovisning 2007/2008 Kvalitetsredovisning 2007/2008 Pedagogiskt bokslut Prästgårdsskolan Särskola 1-8 år 1 Innehåll: Tidsperiod sidan 3 Grundfakta sidan 3 Underlag och rutiner för att ta fram Kvalitetsredovisningen sidan 4

Läs mer

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Grundsärskola inriktning träning inom enhet Specialpedagogiskt centrum Läsår 2015/2016 Karina Bronell, rektor Beskrivning av verksamheten Genom den samlade läroplanen

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Grundsärskolan Växthuset Läsåret 2015/2016 Identifierade utvecklingsområden som verksamheten arbetat med utifrån föregående läsårs analys 2(5) Att arbeta

Läs mer

Kvalitetsanalys för Snitz grundskola Nacka läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Snitz grundskola Nacka läsåret 2012/13 Datum 1 (8) Kvalitetsanalys för Snitz grundskola Nacka läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning för Gärde skola och fritidshem 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1 Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR Instruktion för rektor 1 Fastställt av: Arbetsgrupp förskola-skola Datum: 21 februari 2014 Dokumentet gäller för: Alla grundskole- och grundsärskoleenheteer För revidering

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Beskrivning av skolans systematiska kvalitetsarbete. Ersätt kursiverad text i dokumentet med egen text! Rektor. Henrik Ahlberg. Beskrivning av skolan

Beskrivning av skolans systematiska kvalitetsarbete. Ersätt kursiverad text i dokumentet med egen text! Rektor. Henrik Ahlberg. Beskrivning av skolan Datum 2013-08-22 1 (14) Kvalitetsanalys för Järla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER. Kvalitetsgranskning. Undervisningen i särskolan 2009/2010

FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER. Kvalitetsgranskning. Undervisningen i särskolan 2009/2010 1 FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER Kvalitetsgranskning Undervisningen i särskolan 2009/2010 2 Av denna PM framgår vilka tre centrala frågor som ska granskas och bedömas i denna kvalitetsgranskning. Dessa frågor

Läs mer

Arbetsplan för Vallhovskolan läsåret 2012-2013

Arbetsplan för Vallhovskolan läsåret 2012-2013 Arbetsplan för Vallhovskolan läsåret 2012-2013 MEDBORGARE Kunskapsnämnden har utifrån läroplanerna under rubrikerna Normer och värden/kunskaper/elevers inflytande/ prioriterat följande mål: Förskolan ska

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 4 Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION Årskurs 4 Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé Vi har som målsättning att eleverna skall utvecklas till självständiga, kreativt tänkande individer och vi vill såväl få eleverna att våga tro

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION. Årskurs 2. Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION. Årskurs 2. Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé Årskurs 2 Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé Vi arbetar för att verksamheten ska genomsyras av ömsesidig respekt. Ett av våra viktigaste incitament är dialogen som sker kontinuerligt i

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Plan över det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Plan över det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Kultur- och utbildningsförvaltningen 2015-02-19 Plan över det systematiska kvalitetsarbetet 2015 HUVUDMANNANIVÅ Alla skolor och förskolor i Mellerud ska bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete där verksamheten

Läs mer

Årsunda grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Årsunda grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse XX Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Årsunda grundskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2017-2018 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades i kunskapsnämnden hösten

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017 Resultatprofil Ängbyskolan Läsåret 2016/2017 Vad är en resultatprofil I resultatprofilen redovisas respektive skolas organisation, antal elever och pedagogisk personal, resultat som uppnåtts hos eleverna

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Handbok Unikum vårdnadshavare Unikum verktyg för IUP med skriftliga omdömen

Handbok Unikum vårdnadshavare Unikum verktyg för IUP med skriftliga omdömen Handbok Unikum vårdnadshavare Unikum verktyg för IUP med skriftliga omdömen Ny läroplan nytt IUP-verktyg I samband med införandet av en ny läroplan tas ett nytt verktyg för att stödja arbetet med IUP med

Läs mer

Arbetsplan Vågen. Kompetensutveckling till pedagoger med integrerade elever i grundskolan,

Arbetsplan Vågen. Kompetensutveckling till pedagoger med integrerade elever i grundskolan, Arbetsplan Vågen Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Kompetensutveckling till pedagoger med

Läs mer

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat LOVISEDALSSKOLAN 2013 Utvärdering av mål och resultat 2012-13 Innehåll 1. Förskolan... 3 2. Grundskolan... 4 2.1 Egna mål... 4 2.2 Analys av resultat i matematik... 5 2.3 Analys av resultat i läs- och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012 UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅRSTADALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (8) 2011-11-04 Handläggare: Birgitta Fagerlund Telefon: 076-12 22 210 Arbetsplan/Verksamhetsplan Inledning Ledningsorganisation Årstadalsskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Klättenskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Stöpafors 0565-160 00 växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 79. Klättenskolan 686 93 Sunne

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

Verksamhetsplanen 2015-2016 Segrande Liv Grundskola

Verksamhetsplanen 2015-2016 Segrande Liv Grundskola Verksamhetsplanen 2015-2016 Segrande Liv Grundskola Information om verksamhetsplanen Verksamhetsplanen är en del av det ständigt pågående kvalitetsförbättringsarbetet i skolan. I verksamhetsplanen formuleras

Läs mer

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 338 Kyrk/Balder

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 338 Kyrk/Balder Kvalitetsdokument 2018 Grundskola Re 338 Kyrk/Balder 1 Innehållsförteckning 1 Skolans utvecklingsarbete 3 1.1 Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? 3 1.2 Vilka är skolans

Läs mer

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Rektorsgruppen i Sundbybergs stad 1 Inledning och bakgrund Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att

Läs mer

Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14 2014-09-08 1 (7) Kvalitetsanalys för Förskolan Kul i Forum läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Gullhedskolans Fritidshems arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Gullhedskolans Fritidshems arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Gullhedskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Gullhedskolans Fritidshems arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2017-2018 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades i kunskapsnämnden

Läs mer

Bakgrund 1. Kunskaper 2. Enkäter 2

Bakgrund 1. Kunskaper 2. Enkäter 2 2008 INNEHÅLL Grundsärskola 1 Bakgrund 1 Vårt kvalitetsarbete 1 Skolverksinspektionen 1 Helhetsbedömning 1 Kunskaper 2 Enkäter 2 Resultat elevenkät 2 Resultat föräldraenkät 2 Redovisade områden 2 Hälsa

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht vt 2010

Kvalitetsredovisning ht vt 2010 Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010 Björkebyskolan Särskola Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Fredrik Yggmark 2010-09-29 1 (7) Innehåll 1. UPPGIFTER OM SÄRSKOLAN...2 2. RUTINER, DOKUMENTATION OCH

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Kvalitetsuppföljning för förskolan läsåret 2011 2012

Kvalitetsuppföljning för förskolan läsåret 2011 2012 Kvalitetsuppföljning för förskolan läsåret 2011 2012 Krubbans föräldrakooperativ Mariann Kjellman 1. Kommentera föregående års prioriterade förbättringsåtgärder A: Utveckla den pedagogiska dokumentationen

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ramshyttans. fritidshem

Kvalitetsrapport. Ramshyttans. fritidshem Kvalitetsrapport Ramshyttans fritidshem Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Skola och hem... 4 3. Enhetens prioriterade mål... 5 4. Fritidshemmet... 6 5. Rektors

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer