Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013"

Transkript

1 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 1 kl Naturvetenskap och teknik i förskolan Fö, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kommer man igång med naturvetenskap och teknik i förskolan? Hur kan man göra enkla vardagsnära experiment som gör det osynliga synligt och som tar barnens egna idéer på allvar? Hur kan man integrera matematik, naturvetenskap och teknik på ett lekfullt och meningsfullt sätt? Hans Persson är författare till böckerna Russinhissen och Teknikgrytan och han är fortbildare i matematik, teknik och naturvetenskap. Hasses kreativa idéer om barns möten med naturvetenskap och teknik har fått stor spridning via hans böcker och via olika TV- program både i Sverige och internationellt. 102 GeoGebra idéer för att komma igång Gs, Gy, Föreläsning, Ma Veronica Jatko Kraft, Karin Landtblom, Lisa Österling GeoGebra är en gratis dynamisk programvara som används i skolor över hela världen. Vid det här seminariet visar vi några funktioner och ger dig lite idéer om hur du kan komma igång med att använda GeoGebra i din egen undervisning. Ladda gärna ner programmet på Veronica Jatko Kraft, Karin Landtblom och Lisa Österling är alla lärarutbildare i matematikämnets didaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. De har under vårterminen 2012 arbetat med ett projekt som handlar om användning av dynamisk programvara i lärarutbildningen. 103 Skapa glöd ur askan! Gy, Föreläsning, Ma Niclas Larson Att spå i kaffesump är en gammal konst. Här kommer i stället aska att användas för att avslöja tal. Skämt åsido! Det handlar om en klassiker, där resultatet är känt oavsett startvärdet. Förutom tricket med askan, arbetar vi vidare och undersöker vilka resultat vi kan få om vi ändrar förutsättningarna. Med fördel används både miniräknare och de gamla standardalgoritmerna. Niclas Larson är doktorand vid Linköpings universitet.

2 104 inställt 105 Vad kan matematik i förskolan vara? Fö, Föreläsning, Ma Lena Thelander, Anette de Ron Vi kommer att presentera en karta över några matematiska områden. Vilken matematik är det viktigt att vi tar fasta på inom sortering, geometri och tal i förskolan? Hur ser det ut när barnen matematiserar och vad ska och kan det leda till? Lena Thelander och Anette de Ron är grundskollärare i Ma/NO. De arbetar med matematikdidaktik vid förskollärarutbildningen och grundskollärarutbildningen på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. 106 Begripliga beräkningsstrategier Gt, Arbetsseminarium, Ma Kerstin Larsson Under arbetsseminariet kommer deltagarna pröva, jämföra och diskutera olika didaktiska förklaringsmodeller för subtraktions- och additionsberäkningar. Genom att arbeta med laborativt materiel mot en generell förståelse för räknesätten och dess egenskaper synliggörs samband, skillnader och likheter mellan olika beräkningsstrategier. Kerstin Larsson, doktorand och universitetsadjunkt på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. 107 Naturvetenskap ute på vintern (åk F- 3) Gt, Arbetsseminarium, NO Anna Carin Nyberg, Lotta Billing Vintern är en svår tid i naturen. Vilka olika strategier har växter och djur för att överleva och hur anpassade är de till vinterns klimat? Vilka fysikaliska fenomen och kemiska processer kan synliggöras under den kalla årstiden? Hur kan man flytta NO- undervisningen utomhus vintertid? Workshopen ges inomhus men ger konkreta idéer och exempel på naturvetenskapliga arbetssätt som kan användas ute.

3 Anna Carin Nyberg och Lotta Billing jobbar med lärarutbildning på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet och har stor erfarenhet av utomhuspedagogik. 108 De nationella ämnesproven för åk 9, Reflektioner. Gs, Föreläsning, NO Christer Lundgren, Mattias Abrahamsson, Pia Almarlind, Göran Bergqvist Föreläsningen presenterar resultat, analyser och slutsatser från de fyra genomförda ämnesproven, , enligt Lpo94. Utifrån erfarenheter från ämnesproven presenteras därefter en inblick i de nya ämnesproven enligt Lgr11, så som provens utformning, följt av en diskussion om de utmaningar, möjligheter och problem som proven medför. Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap utvecklar på uppdrag av Skolverket de nationella ämnesproven i de naturvetenskapliga ämnena för grundskolans årskurs 9. Presentatörer: Projektgruppen för de nationella ämnesproven vid Umeå universitet; Christer Lundgren, provansvarig för biologi, Mattias Abrahamsson, provansvarig för fysik, Pia Almarlind provansvarig för kemi samt Göran Bergqvist, projektsamordnare.

4 109 Tvåspråkighet i naturvetenskapsundervisningen Alla, Föreläsning, NO Zeynep Samanci Idag är många barn/elever i Sverige två- /flerspråkiga. Kunskaper om tvåspråkighet är därför inte något som endast berör språklärarna utan alla lärare. Vad säger forskningen om tvåspråkighet och naturvetenskapsundervisning? Hur kan man inkludera elevernas hemspråk i undervisningen? Föreläsare: Zeynep Samanci, doktorand i naturvetenskapsämnenas didaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. 110 Varierad undervisning Gs, Föreläsning, Ma Per Berggren, Maria Lindroth En varierad undervisning ger eleverna möjlighet att utveckla de olika förmågorna. Detta ger också möjlighet till en mer stimulerande, utmanande och intressant undervisning som tar till vara på elevernas olika starka sidor. Per Berggren, Ma/NO- lärare, lärarfortbildare och författare. Maria Lindroth, Ma/SO- lärare, lärarfortbildare och författare. 111 Problemlösning: ett utbyte mellan Kina och Sverige Gt, Föreläsning, Ma Anna Almqvist, Maria Harging, Doris Lindberg, Karin Pollack, Anne Vestlund Tåget; ett exempel på arbete med problemlösning. Vårt utbyte med Normal University i Beijing handlar bl.a. om Lesson Studies och problemlösning. Vi visar först hur en lärare i Beijing arbetar med problemet och därefter hur vi på Carlssons skola haft samma problem som utgångspunkt då vi genomfört våra Lesson Studies för åk. 2-5 Det här arbetet har bl.a. möjliggjorts med stöd av Skolverkets matematiksatsning. Vi kommer också att delge hur vi arbetat med att göra fördiagnos, anpassa problemet, genomföra lektionen, utvärdera den och göra eftertest. För att åskådliggöra processen visar vi bilder. Anna Almqvist, klasslärare, Carlssons skola, läromedelsförfattare. Mara Harging, klasslärare, Carlssons skola. Doris Lindberg, speciallärare i matematik på Carlssons skola, handledare för Lesson Studies, läromedelsförfattare. Karin Pollack, högstadielärare, Carlssons skola, handledare för Lesson Studies. Anne Vestlund, klasslärare, Carlssons skola.

5 112 Statistik och sannolikhet på grafräknaren Gy, Arbetsseminarium, Ma Birgit Aquilonius Under detta arbetsseminarium kommer vi att lösa problem i sannolikhet och statistik med hjälp av TI 83/84 räknare. På gymnasiets naturprogram har ofta eleverna denna typ av grafräknare och för andra program finns ibland klassuppsättningar. Grafräknarna används då för olika områden inom funktionsläran som differentialkalkylen och integralkalkylen. Med större betoning på sannolikhet och statistik i den nya läroplanen kan en användning av grafräknare vara till glädje inom dessa områden. Birgit Christina Aquilonius, Ph.D., lektor i matematikdidaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. 113 En matematiklärares testamente Gs, Gy, Föreläsning, Ma Krister Larsson Matematiklärare under rådande omständigheter, egentligen ett omöjligt uppdrag. Men som en obotlig optimist söker jag alternativa undervisningsformer och kommer i min föreläsning att presentera idéer och uppslag under rubrik: "Från katederundervisning till lärarstyrd upptäcktsinlärning". Krister Larsson har erfarenheter från grundskola, gymnasium, komvux och lärarutbildning. 114 Att bryta normer i undervisningen Gt, Gs, Gy, Föreläsning, NO Renita Sörensdotter Att arbeta med normkritisk pedagogik handlar om att vända på perspektiven och därigenom belysa och problematisera de normer som gör att vissa människor anses normala och andra avvikande. Föreläsningen kommer att fokusera på hur normer för genus, sexualitet, klass, etnicitet och funktionsförmåga påverkar oss som pedagoger och hur vi medvetet kan arbeta med att skapa en mer inkluderande undervisning. Föreläsare är Renita Sörensdotter, forskare och lektor i genusvetenskap på Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet samt organisationskonsult. 115 inställt

6 116 (fullbokat) Vikten av god taluppfattning Gt, Arbetsseminarium, Ma Elisabeth Hector, Linda Öhlund Vad innebär egentligen en god taluppfattning? Hur kan vi observera, arbeta och stimulera för en god taluppfattning för elever i F- 3? Varför är det viktigt med god taluppfattning? I workshopen visar vi på teori och didaktik och vi arbetar tillsammans för att konkret se hur god taluppfattning kan utvecklas. Föreläsare: Elisabeth Hector och Linda Öhlund. Båda arbetar som lärarutbildare på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. 117 Speciella Utbildningsbehov i Matematik hur kan vi arbeta med det i klassrummet? Gt, Föreläsning, Ma Helena Roos Föreläsningen behandlar hur vi kan arbeta med ett inkluderande perspektiv i matematikundervisningen, hur gör vi för att nå alla elever, även de som är i speciella utbildningsbehov i matematik? Vad bör vi tänka på, vilka verktyg kan vi använda? Helena Roos är adjunkt och doktorand vid Linnéuniversitet i Växjö. 118 inställt 119 Bedömning av Äp 9 i matematik enligt Lgr11 Gs, Arbetsseminarium, Ma Margareta Enoksson, Inger Ridderlind Den nya läroplanen, Lgr 11, ställer nya krav på bedömning av elevers kunskaper. I denna workshop kommer vi att utgå från elevarbeten i åk 9 för att få syn på olika kvaliteter i lösningarna. Vilka förmågor kan eleven visa genom att lösa uppgiften? Vilket centralt innehåll relaterar uppgiften till? Genom analysen av lösningarna kommer vi att diskutera hur dessa kan bedömas utifrån kunskapskraven i kursplanen. Vi kommer också ge exempel på hur kunskapsprofiler utifrån förmågorna kan sammanställas.

7 Margareta Enoksson och Inger Ridderlind kommer från Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, PRIM- gruppen, vid Stockholms universitet. 120 Undervisning i hållbar utveckling vad är det? Gt, Gs, Arbetsseminarium, NO Iann Lundegård Hållbar utveckling är ett nytt och viktigt område som tagit plats de nya kursplanerna i bl.a. NO och geografi på grundskolan. Vad betyder det egentligen och vilket stöd ger didaktisk forskning för att utveckla undervisningen kring frågorna? Iann Lundegård, forskare och lärarutbildare på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet, diskuterar och bjuder på praktiska exempel på hur man kan utforma undervisningen på området. 121 Få grepp om begreppen Gs, Föreläsning, Ma Åsa Hammarlund, Frida Wirén Vi har under flera år arbetat med att utveckla ett arbetssätt som ger förutsättningar för god begreppsförståelse och engagemang hos eleverna. Utifrån matematikinnehåll har vi valt metoder, ofta laborativa, för att arbeta med matematikens begrepp. Detta har lett till en strukturerad arbetsgång som vi i denna föreläsning vill dela med oss av. Åsa Hammarlund, Universitetsadjunkt i matematik vid Högskolan i Kristianstad. Frida Wirén, 4-9 lärare i matematik vid Strövelstorps skola. Tillsammans mottog vi Gleerups matematikstipendium 2008 för vårt arbetssätt. 122 Att se elevers kunskapsutveckling i NV Gt, Gs, Arbetsseminarium, NO Mats Hansson Här kommer du praktiskt få arbeta inom några naturvetenskapliga områden. Det kommer vara elevaktiva arbetssätt där du praktiskt får pröva ett antal övningar, som du sedan kan ta med hem och pröva med dina elever. Du kan använda dessa för att fånga elevernas förförståelse och för att se deras kunskapsutveckling.

8 Mats Hansson har 23 års erfarenhet av undervisning, 16 års erfarenhet som lärarutbildare, har arbetat tre år som expert i Stockholm stad och arbetar nu som ämnesexpert på Skolverket. Utöver detta är han lärarutbildare på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. 123 inställt

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 1 kl. 10.30 11.30 101 Naturvetenskap och teknik i förskolan Fö, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kommer man igång med naturvetenskap och teknik i förskolan?

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 3 kl. 14.15 15.15 301 Konkret och kreativ NO- undervisning Gt, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kan man med enkla medel väcka intresset för NO och hur

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 4 kl. 16.00 17.00 401 Leonhard Euler en fascinerande matematiker Alla, Föreläsning, Ma Sten Rydh Euler är en stor inspirationskälla för alla som älskar

Läs mer

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 3 kl. 14.15 15.15 301 Konkret och kreativ NO-undervisning Gt, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kan man med enkla medel väcka intresset för NO och hur håller

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 2a och 2b kl. 11.45 12.45 och 13.00 14.00 201 Topologiens Topp Tio Alla, Föreläsning, Ma Qimh Xantcha En matematiker är, sägs det, en människa inkapabel

Läs mer

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 4 kl. 16.00 17.00 401 Leonhard Euler en fascinerande matematiker Sten Rydh Euler är en stor inspirationskälla för alla som älskar matematik. Han kom från

Läs mer

Parallellseminarium 3

Parallellseminarium 3 Parallellseminarium 3 301 Matematik för våra yngsta barn. Fö, Föreläsning Karin Larsson Hur hittar vi matematiken i vardagen som ska stimulera våra yngsta barn att få en förförståelse för matematikens

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 3 kl.14.30-15.30 301 Fullbokad Learning study i klassrummet Alla, Föreläsning, Ma Tuula Maunula En föreläsning om vad som kan vara kritiskt för elevernas

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP)

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP) Analys och bedömning av kunskaper i matematik, Dynamisk programvara som didaktiskt verktyg i Matematik för yngre åldrar, Matematiksvårigheter analyser, orsaker, Matematikämnets didaktik, Analys och bedömning

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Parallellseminarium 4

Parallellseminarium 4 Parallellseminarium 4 401 Matematik i förskolans närmiljö Fö, Föreläsning och workshop Lisbeth Ringdahl I den läroplan för förskolan som börjar gälla 2011-07-01 finns uttryck som: utforskande, nyfikenhet

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

Mattelärare Exklusivt för pedagoger och rektorer i årskurs 4 9 Datum och plats: oktober, Stockholm. talare

Mattelärare Exklusivt för pedagoger och rektorer i årskurs 4 9 Datum och plats: oktober, Stockholm. talare Mattelärare 2014 kunskap utveckling inspiration Utveckla taluppfattningen hos dina elever ta del av konkreta exempel Problemlösning som drivkraft till förståelse undersök upptäck upplev och i grunden förstå!

Läs mer

LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010

LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010 LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010 Det finns fortfarande många poäng att söka för tidigarelärare! För att underlätta valet i lärarlyftet har vi gjort ett urval av de kurser som

Läs mer

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Programmering i matematik grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Program våren 2018 09.30 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.00 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 2 kl.12.00-13.00 eller 13.15-14.15 202 b Att fånga bedömning i flykten Lisa Björklund Boistrup Lisa Björklund Boistrup kommer att lägga fram sin doktorsavhandling

Läs mer

Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19

Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19 Varierad matematikundervisning Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19 Luffarschack Med en utmaning! Sfinxen En rik laborativ matematikuppgift som tar sin början i de första skolåren och fortsätter

Läs mer

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Matematiklyftet Ökad måluppfyllelse Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Fortbildning i matematikdidaktik för alla matematiklärare Stöd för arbetet med matematik i förskolan och förskoleklassen

Läs mer

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara?

INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? INKLUDERING I MATEMATIK vad kan det vara? Helena Roos Linnaeus University Matematiksvårigheter en pedaogisk utmaning 9 september 2016, Stockholm Syfte med föreläsningen Syftet med föreläsningen är att

Läs mer

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en Kerstin Larsson Subtraktion Vad är egentligen subtraktion? Vad behöver en lärare veta om subtraktion och subtraktionsundervisning? Om elevers förståelse av subtraktion och om elevers vanliga missuppfattningar?

Läs mer

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner 1 (8) 2011-02-04 Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner Utvecklingsprogrammet i matematik

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen.

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Projektbeskrivning Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Bakgrund KTH och LHS har ett regeringsuppdrag att tillsammans utveckla nya inriktningar

Läs mer

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, NO

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, NO Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, NO För grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6 ingår 30 hp i vart och ett av ämnena svenska, matematik, engelska.

Läs mer

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter.

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter. Bedömning för lärande i matematik Dagens innehåll Biennette i Malmö 15 mars 2015 Katarina Kjellström Olika bedömningsstöd i matematik Vad är syftet med bedömningsstödet för åk 1-9 Vilka har arbeta med

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Ht 2018 Innehållsförteckning Kursinformation

Läs mer

Dagens innehåll 2014-10-27. Bedömning för lärande i matematik. PRIM-gruppen. Katarina Kjellström Inger Ridderlind Anette Skytt

Dagens innehåll 2014-10-27. Bedömning för lärande i matematik. PRIM-gruppen. Katarina Kjellström Inger Ridderlind Anette Skytt Bedömning för lärande i matematik Mullsjö 16 juni 2014 Katarina Kjellström Inger Ridderlind Anette Skytt PRIM-gruppen Dagens innehåll Vad är syftet med detta bedömningsstöd Vilka har arbeta med materialet

Läs mer

Matematik i Härjedalen

Matematik i Härjedalen Matematik i Härjedalen 2009-2011 Härjedalens kommun! 9 kommunala förskolor, ca 400 barn! 4 fristående förskolor, ca 50 barn! 9 grundskolor, ca 950 elever! (1 friskola, 5 elever)! 1 gymnasieskola, ca 250

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 4 kl.16.00-17.00 401 Varför är Kina bäst? Vi vet! Doris Lindberg, Susanne Ridner Kina ligger i topp i senaste TIMSS-undersökningen. Vad har vi att lära?

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program november 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Framgångsrik matematikundervisning

Framgångsrik matematikundervisning Innovativt och nytänkande! Framgångsrik matematikundervisning på gymnasiet Inbjudan till konferens i Stockholm 12-13 april 2011 TALARE V к 2009 Stockholms Stad Attila Szabo Rudbecksskolan Kicki Thorell

Läs mer

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV Information till BLÄRP/FLÄRP (Antagen ht01 vt08)

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV  Information till BLÄRP/FLÄRP (Antagen ht01 vt08) Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV www.buv.su.se Information till BLÄRP/FLÄRP (Antagen ht01 vt08) Självständigt arbete inom ämnet Barn- och ungdomsvetenskap kurskod: UB402A Barnperspektiv

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat Katarina Kjellström Ett bedömningsstöd för grundskolans matematiklärare På Skolverkets webbplats finns nu ett fritt tillgängligt bedömnings stöd. Artikel författaren har deltagit i arbetet med att ta fram

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program oktober 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

Teknikcentrum Stensbergsförskola, Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar

Teknikcentrum Stensbergsförskola, Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Handläggare Anette Johansson Stensbergs förskola 070 5585332 Datum 13 2014-01-15 Teknikcentrum Stensbergsförskola, Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Teknikcentrum, förskolan som inspirerar

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet!

Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet! Vårerbjudande Köp valfritt antal A-böcker av Mattedetektiverna/Mattespanarna så får du B-böckerna på köpet! Så här enkelt är det! Köp A...B på köpet 1. Gå in på liber.se/uppdragmatte och fyll i dina kontaktuppgifter

Läs mer

Med Hans Persson som guide, blir de här veckans roligaste ämnen!

Med Hans Persson som guide, blir de här veckans roligaste ämnen! Med Hans Persson som guide, blir de här veckans roligaste ämnen! Boken om-serien Boken om-serien är skriven med den lätthet som blivit ett signum för Hans Persson. Via vardagsnära texter och enkla experiment

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 1 kl.10.45-11.45 101 Students tasks in learning and teaching mathematics Alla, Föreläsning, Ma Simon Goodchild The tasks used in the mathematics classroom

Läs mer

Det övergripande syftet med kompetensutvecklingen beskrivs som:

Det övergripande syftet med kompetensutvecklingen beskrivs som: Elisabeth Rystedt, Madeleine Löwing & Lena Trygg Matematikundervisning för nyanlända elever del 2 I en artikel i förra numret beskrevs planeringsarbetet mellan NCM och tre skolor i Borås inför pilotprojektet

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Sjötorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Instruktioner Matematik Under det gångna läsåret har ett av målen varit att öka en i matematik. et ökar men inte tillräckligt. I årskurs

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan Matematik - en handlingsplan för grundskolan april 2015 Inledning Bland förskolans, förskoleklassens och grundskolans viktigaste uppgifter är att se till att alla elever utvecklar god taluppfattning, god

Läs mer

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 MatTE Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 Hej, Ingrid Margareta Vi vill nu berätta för dig om Eldorado läromedlet för FK-6 som vi hoppas ska bli ett tryggt och inspirerande verktyg för dig som pedagog, och

Läs mer

Ansvar för matematiklärande Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet. Åse Hansson. Åse Hansson.

Ansvar för matematiklärande Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet. Åse Hansson. Åse Hansson. Ansvar för matematiklärande Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet Åse Hansson Åse Hansson ase.hansson@ped.gu.se Göteborgs universitet Institutionen för didaktik och pedagogisk

Läs mer

Laborativ matematik. 500x(X+460)/3=80000 Xx3 8x38+38xY=418 3xY. 15x13+(X+Y+20)=Zx5+Xx2-

Laborativ matematik. 500x(X+460)/3=80000 Xx3 8x38+38xY=418 3xY. 15x13+(X+Y+20)=Zx5+Xx2- 500x(X+460)/3=80000 Xx3 YxX=Z 8x38+38xY=418 3xY Laborativ matematik 55x92xY=15180 356+Yx(3+ 15x13+(X+Y+20)=Zx5+Xx2- Inbjudan till konferens i Stockholm 10-11 september 2008 TALARE Britt-Louise Theglander

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Självständigt arbete inom grundlärarprogrammet info

Självständigt arbete inom grundlärarprogrammet info Självständigt arbete inom grundlärarprogrammet info Det första självständiga arbete som du skriver inom grundlärarutbildningen (L3XA1G respektive L6XA1G) är tänkt att bestå i en uppsats som analyserar

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

FÖRSKOLEKLASSDAGARNA 2014

FÖRSKOLEKLASSDAGARNA 2014 inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2014 VÅRA TALARE Lärarförbundet Eva-Lis Sirén Ordförande Skolverket Bellita Torén Undervisningsråd Skolinspektionen Magdalena Molin Utredare Hanna

Läs mer

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik.

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik. LPP NO (Biologi, kemi och fysik) samt Teknik Lokal pedagogisk planering år 1 Förmågor i NO: Diskutera och ta ställning Planera och undersöka Beskriva och förklara Förmågor i Teknik: Identifiera och analysera

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att utveckla och fördjupa studentens förmåga att tillämpa didaktiska teorier och matematiska begrepp så att han/hon utifrån gällande styrdokument kan planera, genomföra

Läs mer

LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen. Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund

LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen. Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund LP2016: Digitala resurser i olika läroämnen Utvecklingsdagarna 8.12.2014 Kristian Smedlund LP2016: Utdrag ur matematiken M9 vägleda eleven att tillämpa informations- och kommunikationsteknik i matematikstudierna

Läs mer

Programmering i skolan!

Programmering i skolan! Programmering i skolan! kunskap utveckling inspiration Didaktisk planering i klassrummet så arbetar du motiverande och inkluderande! Lärarens ansvar för undervisning i programmering utveckla din förståelse

Läs mer

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea Parallellsession 3 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen Gs, Gy Per-Eskil Persson Alltsedan räknarna introducerades i klassrummen har deras användning varit omdebatterad. Diskussionen

Läs mer

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Bakgrundsbeskrivning av projektet Kronan och Frälsegårdskolan har haft låg måluppfyllelse i matematik. Skolorna har genomfört kvalitetsredovisningar

Läs mer

Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan

Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan Madeleine Zerne, rektor på Hagbyskolan F-6 skola med 340 elever Rektorer på matematikkonferens Tre rektorer från Linköpings kommun, Gunilla Norden, Anna Samuelsson och Madeleine Zerne Rektorskonferens

Läs mer

Närvarande: Elev, Vårdnadshavarna, skolpersonal Tänk på balans vid mötet. Ostörd plats. Trevlig miljö.

Närvarande: Elev, Vårdnadshavarna, skolpersonal Tänk på balans vid mötet. Ostörd plats. Trevlig miljö. Lathund exempel. ÅTGÄRDSPROGRAM Elevens namn: Personnummer: Datum: Klass: Skola: Närvarande: Elev, Vårdnadshavarna, skolpersonal Tänk på balans vid mötet. Ostörd plats. Trevlig miljö. Bakgrund: (kan förvaras

Läs mer

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning?

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Singapore tillhör sedan länge toppnationerna i internationella undersökningar som Pisa och TIMSS. Deras framgångar har gjort att många andra

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Matematiksatsningen 2010-2011

Matematiksatsningen 2010-2011 Matematiksatsningen 2010-2011 8 maj 2012 Malmö Högskola Kristianstad Högskola 1 Matematiksatsningen Regionalt stöd utifrån de lokala projektens behov Kompetensutveckling Nätverksskapande Insatser under

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN FOU-ENHETEN BILAGA DNR 12-007/10005 SID 1 (6) 2013-02-26 För att säkerställa ett strategiskt, långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete som bidrar till en

Läs mer

Program, FOU-dagen 120529

Program, FOU-dagen 120529 Program, FOU-dagen 120529 1 Innehåll Program FoU-dagen... 3 Seminarium 1... 5 Decoding Sciences... 5 Seminarium 2... 5 Infödd, sent eller tidigt invandrad - elevgruppers prestationer och val av lösningsstrategier

Läs mer

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Nätverk/kompetensutveckling Elevers lärande i matematik Samarbetsprojekt mellan: Salem, Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn, Tyresö, Nynäshamn

Läs mer

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson Hemsida A Rektorer behöver stärka sitt ledarskap Elever lär sig utan att förstå Skolan sätter betyg på olika grunder Skolan utvärderar

Läs mer

Vill du undervisa i utomhuspedagogik eller naturvetenskap? Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Vill du undervisa i utomhuspedagogik eller naturvetenskap? Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Vill du undervisa i utomhuspedagogik eller naturvetenskap? Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Foto: Annika Manni Utomhuspedagogik och naturvetenskap I våra utomhuspedagogiska

Läs mer

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Lokal handlingsplan Matematik Att ge stöd till en positiv matematikutveckling samt att kompensera svårigheter. Målet med denna handlingsplan är att förebygga matematiksvårigheter

Läs mer

Bedömning för lärande i matematik

Bedömning för lärande i matematik Bedömning för lärande i matematik Vilka har arbeta med materialet Varför ser det ut som det gör När och hur kan du som lärare använda materialet Katarina Kjellström PRIM-gruppen Vilka har deltagit i arbetet

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11064-3 4711064_t_upp_ma_5_omsl.indd Alla sidor 2014-01-27 12.29 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

Matematikutvecklare som resursperson och handledare

Matematikutvecklare som resursperson och handledare Matematikutvecklare som resursperson och handledare Samordning och helhet för utveckling av undervisningen, Gunilla Carlsson Varför och hur leder man som handledare det kollegiala lärandet utifrån vardagsnära

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

2014-09-26. Dagens innehåll. Syftet med materialet är att. Bedömning för lärande i matematik. Katarina Kjellström

2014-09-26. Dagens innehåll. Syftet med materialet är att. Bedömning för lärande i matematik. Katarina Kjellström Bedömning för lärande i matematik Växjö 18 september 2014 Katarina Kjellström PRIM-gruppen Dagens innehåll Vad är syftet med detta bedömningsstöd Vilka har arbeta med materialet Varför ser det ut som det

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att utveckla och fördjupa studentens förmåga att tillämpa didaktiska teorier och matematiska begrepp så att han/hon utifrån gällande styrdokument kan planera, genomföra

Läs mer

Kreativ och inspirerande NO NO-biennalerna vt 2015

Kreativ och inspirerande NO NO-biennalerna vt 2015 Kreativ och inspirerande NO NO-biennalerna vt 2015 Hans Persson, lärare, läromedelsförfattare, inspiratör hanper@hanper.se Modellexperiment: Experiment och grafer med gula lappar. Tre små burkar med lock

Läs mer

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13 2015 Matte i πteå Piteå kommun 2015-02-13 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats under senare år. Försämringen märks i att andelen elever som uppnår det lägsta betyget ökar och

Läs mer

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Program september 2017 09.30 Styrdokumentsförändringar och presentation av moduler 10.15 Paneldebatt: Varför ska våra elever lära sig programmering?

Läs mer

Matematikundervisningen i fokus

Matematikundervisningen i fokus Matematikundervisningen i fokus 8.30-10.00 Föreläsning 10.00-10.30 Kaffe 10.30-11.30 Workshop F-5 i sal 6-9 i sal 11.30-12.00 Återsamling i föreläsningssalen. Utvärdering och avslutning. TIMSS advanced,

Läs mer

KURSPLAN. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen

KURSPLAN. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen KURSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen KURS MN100L Matematik och naturvetenskap, grundskolans tidigare år, 1-30 högskolepoäng Mathematics and Natural Sciences in compulsory school,

Läs mer

Wow, vilken resa! Att utvecklas som lärare i matematik och naturvetenskap

Wow, vilken resa! Att utvecklas som lärare i matematik och naturvetenskap Wow, vilken resa! Att utvecklas som lärare i matematik och naturvetenskap Kerstin Pettersson, Anna-Karin Nordin & Maria Weiland Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, Stockholms

Läs mer

Två Skolverksprojekt. Margareta Ekborg Malmö högskola. Git Börjesson Ann Zetterqvist Göteborgs universitet

Två Skolverksprojekt. Margareta Ekborg Malmö högskola. Git Börjesson Ann Zetterqvist Göteborgs universitet Två Skolverksprojekt Margareta Ekborg Malmö högskola Git Börjesson Ann Zetterqvist Göteborgs universitet Kartläggning av nyanlända elevers kunskaper Att utveckla undervisning i naturvetenskap Moduler Kartläggning

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer