Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011"

Transkript

1 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 3 kl Fullbokad Learning study i klassrummet Alla, Föreläsning, Ma Tuula Maunula En föreläsning om vad som kan vara kritiskt för elevernas förståelse kring 3 olika matematiska innehåll. Erfarenheter från Learning study kan användas för att utforma undervisningen så att elevernas förståelse utmanas utifrån deras egna tankar om innehållet. Tuula Maunula Ma/NO lärare och doktorand med många års erfarenhet av Learning Studies både som handledare och föreläsare. 302 Fullbokad Det är på frågan det hänger! Alla, Föreläsning, Ma Ulla Öberg Elever ställs oftast inför uppgifter/frågor som har ett rätt svar och de vill så snabbt som möjligt veta om de gjort rätt. Elever kommer inte till skolan för att göra rätt de kommer dit för att lära sig det de inte kan. Alltså kan det heller inte finnas svaga elever de är i skolan för att lära sig det som de inte kan. Den typen av frågeställningar som föreläsningen visar på är inkluderande, involverande, låter eleverna tänka självständigt, ta ansvar och inbjuder till lärande. Frågor av den här typen passar såväl nybörjare som gymnasieelever. Ulla Öberg har erfarenhet av lärarutbildning, speciallärarutbildning, fortbildning och undervisning i alla grundskolan årskurser samt som utbyteslärare i Melbourne. 303 Barns matematik ingår i vår kultur Fö, Föreläsning, Ma Göran Emanuelsson, Lillemor Emanuelsson Alla i förskolan vill utveckla barns nyfikenhet och intresse att lära. Matematik har inte alltid haft en framträdande roll, men idag är vi överens om att det är viktigt att den görs synlig i barns vardag. Redan i Lpfö 98 nämns viktiga begrepp och idéer och i pågående läroplansarbete och satsning på kompetensutveckling har matematik mer framträdande och tydlig plats. Från forskning och utvecklingsarbete, bl a i ett pilotprojekt med kompetensutveckling i olika delar av Sverige, beskriver vi barns möten med matematik i kultur och vardag. Vi vill inspirera alla i förskolan till nyfikenhet på barns matematik och lärande. Lillemor Emanuelsson och Göran Emanuelsson arbetar vid Nationellt Centrum för matematikutbildning NCM, med utvecklingsprojekt dokumenterade i artiklar och böcker om barns och lärares lust och lärande, t ex Små barns matematik och Matematik i förskolan.

2 304 Fullbokad Materialets betydelse för utforskande Fö/Gt, Arbetsseminarium, NO Lillemor Sterner Materialets betydelse för barns utforskande av naturvetenskapen i närmiljön i förskolan Deltagare i denna workshop kommer själva att både få pröva och även tillverka material som kan användas i förskolan för att inspirera barnen att utforska naturvetenskapliga fenomen i närmiljön. Exempel ges också på olika projekt om bland annat ljus, luft och vatten där dessa material har använts för att stimulera barns utforskande och undersökande. Den pedagogiska dokumentationens betydelse för att komma vidare i och fördjupa projektet tas också upp. Lillemor Sterner undervisar i NO-didaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. Hon är specialiserad mot förskolan och en ofta anlitad och uppskattad föreläsare. Lillemor är också läromedelsförfattare och en av författarna till Barn och Naturvetenskap. 305 Färdighetsträning viktigt och roligt Gt, Föreläsning; Ma Margareta Forsbäck I flera undersökningar som presenterats på senare tid uppmärksammas att eleverna misslyckas p.g.a. att de inte har automatiserat t ex talkamraterna eller additions- och subtraktionstabellerna samt multiplikations- och divisionstabellerna. Alla elever bör också kunna särskilja olika typer av uppgifter så att de direkt kan säga om de kan se svaret eller om de måste använda sig av någon för dem lämplig lösningsstrategi. I föreläsningen ges exempel på hur vi som lärare kan synliggöra matematikens fallgropar och låta eleverna färdighetsträna på olika sätt. Margareta Forsbäck arbetar med matematikdidaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholm Universitet samt med fortbildning i matematikdidaktik. 306 Fullbokad Liv i universum! Ta eleverna till rymden! Gt, Föreläsning, NO Magnus Näslund Astronomi är ett ämne som fascinerar alla, såväl yngre som äldre. Fantastiskt vackra bilder och beskrivningar av spännande upptäckter delges oss som aldrig förr. Begrepp som Big bang, svarta hål och utomjordiskt liv fångar skolbarnen redan i tidiga åldrar. Fil. dr/astronom Magnus Näslund vid Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet berättar om spännande upptäckter och hur man kan använda sig av dessa i undervisningen.

3 307 Dokumentation av problemlösning Gt, Arbetsseminarium, Ma Cecilia Ottersten Nylund Problemlösningens centrala roll i matematikundervisningen är väl kopplad till strävans- och uppnåendemål i kursplanen för matematik. Att utveckla elevernas lust och förmåga att lösa problem är därför ett viktigt mål för all matematikundervisning. Genom en workshop kommer deltagarna att få prova de möjligheter som ges till ett varierat lärande då lösningen på ett givet problem dokumenteras på olika sätt. De dokumentationsformer vi kommer att arbeta med är dramatisering, delat blad, affischer och datoriserade presentationer bland annat med hjälp av interaktiv tavla. Deltagarna i workshopen kommer att få arbeta i grupper med att lösa ett problem som de sedan dokumenterar utifrån någon av de givna dokumentationsformerna. Föreläsaren arbetar på lärarutbildningen vid Högskolan Väst 308 Fullbokad NO-omboard med interaktiva tavlor Gt, Föreläsning, NO Hans Persson, F-6-lärare Hur kan undervisningen i NO få ett extra lyft genom att man använder en interaktiv skrivtavla (SMART;Active,Epson..)? I denna workshop får du möta en grupp verksamma lärare som under ledning av Hans Persson samlar och sprider goda exempel på hur det konkret kan se ut när "boarden" och andra digitala hjälpmedel inneburit ett lyft för både elever och lärare. 309 Ny kursplan i matematik Gr, Föreläsning, Ma Helena Karis Vad skiljer den kommande kursplanen i matematik från den nuvarande? Vilka är utgångspunkterna för den nya kursplanen? Skolverket informerar om nya kursplaner i matematik för obligatoriska skolan. Hösten 2011 kommer den obligatoriska skolan att få ny läroplan med kursplaner. Läroplanen är en av en hel rad reformer som berör skolan Bland reformerna kan nämnas ny skollag, ny gymnasieskola och ny betygsskala för grundskolan och gymnasieskolan. Under seminariet kommer ni att få en sammanfattande beskrivning av kursplanen i matematik för obligatoriska skolan samt utgångspunkterna för dem. Kursplanernas delar beskrivs, liksom relationen mellan delarna. Kunskapskraven kommer särskilt att beröras under passet. Avslutningsvis beskrivs det stöd som Skolverket arbetar fram för kommuner och friskolor i samband med införande av nya styrdokument. Helena Karis, Undervisningsråd, Skolverket

4 310 Here Comes the Sun Gr, Föreläsning, NO Bob Kibble How can we build on learners ideas of light and shadows to support their understanding of night and day and the motions of the Earth and Sun? Bob has worked with primary schools in Edinburgh to develop a number of ideas including making sundials, singing and storytelling to support understanding in science. The new science curriculum in Scotland encourages interdisciplinary approaches to learning. Bob s recent work extends to outdoor environments, making use of the mystery and mythology of ancient stone monuments. This presentation includes ideas found in his book Sunshine, Shadows and Stone Circles. Bob Kibble is a Senior Lecturer in Science Education in the University of Edinburgh. His interests include astronomy for everybody, curriculum innovation and teacher education. 311 Laborativ matematikundervisning Gr, Föreläsning, Ma Elisabeth Rystedt, Lena Trygg Det finns idag ett stort intresse av att arbeta laborativt i matematikundervisningen. Lärare vittnar om att laborativa läromedel bidrar till att deras elever får ett ökat intresse för matematik, vilket i sin tur gynnar lärandet. Dessa vittnesmål vilar oftast på egna erfarenheter och det är därför svårt att utifrån dem avgöra vilken betydelse ett laborativt arbetssätt har för elevers matematiklärande. Nationellt Centrum för Matematikutbildning, NCM, har därför på uppdrag av Skolverket tagit fram en kunskapsöversikt över den forskning som finns om laborativa läromedel och dess användning i matematikundervisningen. Elisabeth Rystedt och Lena Trygg, översiktens författare, arbetar på NCM. De har mångårig erfarenhet av laborativt arbete i matematikverkstäder och har ansvarat för kompetensutvecklingsinsatser både i och utanför Sverige. 312 Fullbokad Dansmatte praktisk matematik Gs, Arbetsseminarium, Ma Ninnie Andersson, Fridström Helena Dansmatte är ett arbetssätt där matematiklärare och danslärare samarbetar kring olika inlärningsmetodiker. Genom att använda kroppen får eleverna praktiskt förklara och utveckla sina kunskaper i matematik. Eleverna tränar sin förmåga att se samband och sin kreativitet, mål som enligt kursplanen gäller för de högre betygsnivåerna. Under workshopen får du testa olika dansmatteövningar. Därefter diskuterar vi hur uppgifterna kan utvecklas i klassrummet och hur eleverna arbetar vidare. Helena Fridström Ma/NO-lärare och Ninnie Andersson danslärare presenterar hur de har arbetat kring dansmatte med elever i år 7-8 på Johan Skytteskolan i Älvsjö, Stockholm.

5 313 Fullbokad Laborativ matematik i datorernas värld Gs, Föreläsning, Ma Bengt Aspvall, Eva Pettersson Hur kan vi stimulera elever i matematik, och hur kan vi samtidigt åskådliggöra delar av datorer arbetar? Vi visar hur man kan introducera begrepp från matematik och IT på ett lekfullt sätt. Övningarna hämtar inspiration från datorernas värld. De kan t ex användas som laborativa inslag i matematikundervisningen och de genomförs med enkla hjälpmedel och helt utan datorer. Eleverna aktiveras mitt i händelsernas centrum och tillgodogör sig matematiken på ett annorlunda sätt. Vi har byggt vidare och utvecklat idéer från projektet Computer Science Unplugged ( Vi kommer under föreläsningen att demonstrera flera olika övningar inom detta koncept. Liknande presentationer har med framgång hållits på Matematikbiennalerna 2008 och Bengt Aspvall, professor i datalogi vid Blekinge Tekniska Högskola Eva Pettersson, fil. lic i matematik med didaktisk inriktning, universitetsadjunkt vid Blekinge Tekniska Högskola 314 Prata matematik Gs, Föreläsning, Ma Bengt Drath Vid en traditionell "genomgång" av läraren är i regel bara läraren aktiv, men tyvärr de flesta elever passiva. Knappast en bra start för lärandet! Att sätta ord på sina tankar är bra, men det var ju eleverna som skulle få göra detta och dessutom få upptäcka matematik utan att läraren eller läroboken avslöjar allt. Vid redovisningen av dessa tankar krävs däremot en medveten och aktiv lärare. Jag har försökt utveckla en metod, där eleverna får tänka och vara aktiva först. I snart 15 år har jag undervisat på detta sätt. Hur har det gått? Om dessa erfarenheter handlar mitt seminarium. Bengt Drath arbetar dels som högstadielärare på Stöpenskolan i Skövde kommun och dels som lärarutbildare på Högskolan i Skövde. 315 Fullbokad Formativ bedömning Gs/Gy, Föreläsning, Ma Inger Ridderlind, Gunilla Olofsson Med formativ bedömning avses den bedömning som äger rum i samband med undervisning och används för att vägleda undervisningen. Ett stort antal studier visar att om standarden på den formativa bedömningen höjs så förbättras även resultaten. Vi kommer att ta upp resultat från forskning samt exempel på konkreta verktyg att använda i klassrummet för att höja standarden på den formativa bedömningen. De är hämtade från MIMA-projektet, ett samarbetsprojekt mellan PRIM-gruppen och två kommuner. Vi kommer bl.a. att prata om självvärdering, hur elever bedömer sina prov och blir medvetna om sin kunskapsutveckling, använder skrivandet för att lära matematik, samt belysa betydelsen av gensvar och återkoppling. Inger Ridderlind är universitetsadjunkt och matematiklärare Gunilla Olofsson är universitetslektor och matematiklärare samt provansvarig för Nationellt ämnesprov i matematik, kurs A. Båda arbetar vid PRIM-gruppen, Stockholms universitet på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik

6 316 Fullbokad Tillfälligheternas undervisning Gy, Föreläsning, NO Karim Hamza Sessionen kommer att handla om hur det eleverna uppmärksammar under laborationer mer systematiskt kan göras till en del av ämnesinnehållet i naturvetenskapsundervisningen. Det kräver ett förhållningssätt som kan kallas för tillfälligheternas undervisning. Karim Hamza har nyligen disputerat på en avhandling om elevers lärande i kemi. Han har 10 års erfarenhet som gymnasielärare i biologi, kemi och naturkunskap och idag arbetar Karim som universitetsadjunkt på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet 317 Fullbokad I parablernas värld Gy, Arbetsseminarium, Ma Maria Wærn En repetitionslektion om andragradsfunktioner med moderna tekniska hjälpmedel som du aldrig har sett förut! Syftet är att sammanfatta de viktigaste egenskaperna hos parablerna på ett pedagogiskt, roligt och inspirerande sätt för att få en helhetsbild av dem inför The Final Exam på IB. Följ med in i de matematiska fablernas värld med teknikens hjälp! Great!", "I really liked it!", "Beneficial, interesting and fun!" Elever i IB2, 2009, Åva Gymnasium,Täby Maria Wærn, gymnasielärare i Matematik vid Åva Gymnasiums IB-program 318 Dubblerad, finns även som 106 Enkla Experiment Gt, Arbetsseminarium, NO Per Beckman, Ingrid Jacobsson NO experiment med vardagsutrustning för år F-6. Praktiska tips och ideér för din undervisning. Vi kommer att gå igenom experiment och ni prövar! Per Beckman och Ingrid Jacobsson, Nationellt resurscentrum för fysik

Parallellseminarium 3

Parallellseminarium 3 Parallellseminarium 3 301 Matematik för våra yngsta barn. Fö, Föreläsning Karin Larsson Hur hittar vi matematiken i vardagen som ska stimulera våra yngsta barn att få en förförståelse för matematikens

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 3 kl. 14.15 15.15 301 Konkret och kreativ NO- undervisning Gt, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kan man med enkla medel väcka intresset för NO och hur

Läs mer

Parallellseminarium 4

Parallellseminarium 4 Parallellseminarium 4 401 Matematik i förskolans närmiljö Fö, Föreläsning och workshop Lisbeth Ringdahl I den läroplan för förskolan som börjar gälla 2011-07-01 finns uttryck som: utforskande, nyfikenhet

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 1 kl.10.45-11.45 101 Students tasks in learning and teaching mathematics Alla, Föreläsning, Ma Simon Goodchild The tasks used in the mathematics classroom

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 1 kl. 10.30 11.30 101 Naturvetenskap och teknik i förskolan Fö, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kommer man igång med naturvetenskap och teknik i förskolan?

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 2a och 2b kl. 11.45 12.45 och 13.00 14.00 201 Topologiens Topp Tio Alla, Föreläsning, Ma Qimh Xantcha En matematiker är, sägs det, en människa inkapabel

Läs mer

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 4 kl. 16.00 17.00 401 Leonhard Euler en fascinerande matematiker Sten Rydh Euler är en stor inspirationskälla för alla som älskar matematik. Han kom från

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 4 kl. 16.00 17.00 401 Leonhard Euler en fascinerande matematiker Alla, Föreläsning, Ma Sten Rydh Euler är en stor inspirationskälla för alla som älskar

Läs mer

Parallellseminarium 2

Parallellseminarium 2 Parallellseminarium 2 201 Naturinspirerad matematik Fö, Föreläsning Annica Nettrup, Anette Barr, Anna Rosdahl På Naturförskolan Snusmumriken utgör naturen runt omkring inspiration till den vardagliga matematiken.

Läs mer

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen.

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Projektbeskrivning Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Bakgrund KTH och LHS har ett regeringsuppdrag att tillsammans utveckla nya inriktningar

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010

LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010 LÄRARLYFTET - MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK HT 2010 Det finns fortfarande många poäng att söka för tidigarelärare! För att underlätta valet i lärarlyftet har vi gjort ett urval av de kurser som

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att utveckla och fördjupa studentens förmåga att tillämpa didaktiska teorier och matematiska begrepp så att han/hon utifrån gällande styrdokument kan planera, genomföra

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP)

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP) Analys och bedömning av kunskaper i matematik, Dynamisk programvara som didaktiskt verktyg i Matematik för yngre åldrar, Matematiksvårigheter analyser, orsaker, Matematikämnets didaktik, Analys och bedömning

Läs mer

Ett år med satsningar på matematik

Ett år med satsningar på matematik Ett år med satsningar på matematik Matematiksatsningar i förskolan och grundskolan läsåret 05/06 Under detta läsår prövas en rad olika insatser för att utveckla matematikundervisningen och därmed förbättra

Läs mer

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan Cecilia Eriksson 2017-01-09 1 Följ med på en resa från en idé om fördjupningsgrupper, till samarbete mellan speciallärare och lärare, till elevhälsa

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att utveckla och fördjupa studentens förmåga att tillämpa didaktiska teorier och matematiska begrepp så att han/hon utifrån gällande styrdokument kan planera, genomföra

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 3 kl. 14.15 15.15 301 Konkret och kreativ NO-undervisning Gt, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kan man med enkla medel väcka intresset för NO och hur håller

Läs mer

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea Parallellsession 3 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen Gs, Gy Per-Eskil Persson Alltsedan räknarna introducerades i klassrummen har deras användning varit omdebatterad. Diskussionen

Läs mer

Matematik i Härjedalen

Matematik i Härjedalen Matematik i Härjedalen 2009-2011 Härjedalens kommun! 9 kommunala förskolor, ca 400 barn! 4 fristående förskolor, ca 50 barn! 9 grundskolor, ca 950 elever! (1 friskola, 5 elever)! 1 gymnasieskola, ca 250

Läs mer

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Nätverk/kompetensutveckling Elevers lärande i matematik Samarbetsprojekt mellan: Salem, Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn, Tyresö, Nynäshamn

Läs mer

Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för F-3 lärare, 30 hp

Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för F-3 lärare, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för F-3 lärare, 30 hp Natural Science BA (A), Natural Science and Technical Knowledge for Teachers at School Year F-3, 30 Credits Allmänna

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringsbeslut I:4 2011-03-31 U2011/2229/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringens

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en Kerstin Larsson Subtraktion Vad är egentligen subtraktion? Vad behöver en lärare veta om subtraktion och subtraktionsundervisning? Om elevers förståelse av subtraktion och om elevers vanliga missuppfattningar?

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Förskoleserien Surfplattan utomhus - lärande, lek och utforskande PDF LÄSA ladda ner

Förskoleserien Surfplattan utomhus - lärande, lek och utforskande PDF LÄSA ladda ner Förskoleserien Surfplattan utomhus - lärande, lek och utforskande PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Eva-Mari Kallin. Surfplattan utomhus - Lärande, lek och utforskande Kan man verkligen

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

Programmering i skolan!

Programmering i skolan! Programmering i skolan! kunskap utveckling inspiration Didaktisk planering i klassrummet så arbetar du motiverande och inkluderande! Lärarens ansvar för undervisning i programmering utveckla din förståelse

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN FOU-ENHETEN BILAGA DNR 12-007/10005 SID 1 (6) 2013-02-26 För att säkerställa ett strategiskt, långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete som bidrar till en

Läs mer

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, NO

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, NO Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, NO För grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6 ingår 30 hp i vart och ett av ämnena svenska, matematik, engelska.

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

== Utbildningsvetenskapliga fakulteten

== Utbildningsvetenskapliga fakulteten Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDG527 Förskolebarns språkutveckling och lärande i matematik, 15 högskolepoäng Young children s language development and learning in mathematics, 15 higher education

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3

Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 MatTE Skapa ett MatteEldorado i ÅK 1 3 Hej, Ingrid Margareta Vi vill nu berätta för dig om Eldorado läromedlet för FK-6 som vi hoppas ska bli ett tryggt och inspirerande verktyg för dig som pedagog, och

Läs mer

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 1 kl. 10.30 11.30 101 Naturvetenskap och teknik i förskolan Fö, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kommer man igång med naturvetenskap och teknik i förskolan?

Läs mer

Räcker kunskaperna i matematik?

Räcker kunskaperna i matematik? Bilaga 2 Räcker kunskaperna i matematik? LARS BRANDELL Bakgrund Ett viktigt underlag för regeringens uppdrag till NCM har varit Högskoleverkets rapport Räcker kunskaperna i matematik? (Högskoleverket,

Läs mer

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17 NO 7 9 Ladda ner vårt förslag på planering! NYHET! Utkommer HT17 SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! Tre anledningar till att Spektrum är så populär Gör naturvetenskapen engagerande Gör kunskapsstoffet lätt

Läs mer

Regional Teknikkonferens Västerås Johnny Häger

Regional Teknikkonferens Västerås Johnny Häger Regional Teknikkonferens Västerås 2016-09-29 Johnny Häger johnny.hager@skolverket.se 0733-77 36 49 Johnny Häger Bor strax utanför Uppsala 4-9 Ma/No-Tk lärare Lärarutbildare UU i Teknik, Naturvetenskap

Läs mer

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Förutsättningar Mellanstor kommun (55 000 inv) 60 kommunala förskolor 25 kommunala grundskolor 3 kommunala gymnasieskolor

Läs mer

Parallellsession Storheter och små barn

Parallellsession Storheter och små barn Parallellsession 2 201 Storheter och små barn Gt Karl Kronqvist Någon frågar: - Vad är detta? En sådan fråga har egentligen bara två svar: - Vet inte. eller En spunk. Att arbeta med klassificering innebär

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Naturvetenskap GR (A), Naturorienterande ämnen och teknik för lärare årskurs 1-3, 15 hp (1-15). Ingår i Lärarlyftet, 15 hp

Naturvetenskap GR (A), Naturorienterande ämnen och teknik för lärare årskurs 1-3, 15 hp (1-15). Ingår i Lärarlyftet, 15 hp 1 (7) Kursplan för: Naturvetenskap GR (A), Naturorienterande ämnen och teknik för lärare årskurs 1-3, 15 hp (1-15). Ingår i Lärarlyftet, 15 hp Natural Science BA (A), Natural Science and Technology for

Läs mer

Matematik och det nya medialandskapet

Matematik och det nya medialandskapet Matematik och det nya medialandskapet Per Jönsson, Malmö Högskola Thomas Lingefjärd, Göteborgs Universitet 27 januari 2010 Översikt Föränderligt medialandskap Lärande med nya medier Teknologi och programvara

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en Skoitnst.. 7.1,ktion.en Bilaga 1 Verksamhetsrapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium Uppsala i Uppsala

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Pedagogik GR (A), Matematik i förskolan, 15 hp

Pedagogik GR (A), Matematik i förskolan, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Matematik i förskolan, 15 hp Education BA (A), Mathematics in the Pre-school, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958 Huvudmän inom skolväsendet 1 (10) Information om Matematiklyftet I detta dokument finns information om Matematiklyftet samt hur man som huvudman ska gå tillväga om man vill ansöka om statsbidrag för matematikhandledare

Läs mer

Mikael Gustafsson & Elisabet Gerhardsson

Mikael Gustafsson & Elisabet Gerhardsson Matematikprojekt i Olofströms kommun 2003-2006 Mikael Gustafsson & Elisabet Gerhardsson Olofströms kommun 13500 invånare industrikommun Volvo största arbetsgivaren 7 låg- och mellanstadieenheter ett högstadium

Läs mer

Variationer i matematik en inspirationskälla för pedagoger

Variationer i matematik en inspirationskälla för pedagoger OVANÅKERS KOMMUN Projektbeskrivning 2007-08-23 Variationer i matematik en inspirationskälla för pedagoger Organisation av nätverk och förnyat arbetssätt från förskola till gymnasiet Bakgrund Våra grundskolor

Läs mer

75% seminarium 26 februari 2018, LUX-huset LIC-FORSKARSKOLAN COMMUNICATE SCIENCE IN SCHOOL, CSIS

75% seminarium 26 februari 2018, LUX-huset LIC-FORSKARSKOLAN COMMUNICATE SCIENCE IN SCHOOL, CSIS 75% seminarium 26 februari 2018, LUX-huset LIC-FORSKARSKOLAN COMMUNICATE SCIENCE IN SCHOOL, CSIS Varmt välkommen till 75%-seminarium för sex av våra licentiander i forskarskolan Communicate science in

Läs mer

Lesson study - Att lära av varandra. Staffan Åkerlund

Lesson study - Att lära av varandra. Staffan Åkerlund Lesson study - Att lära av varandra Staffan Åkerlund Hur kommer all kunskap som erbjuds vid kompetensutveckling in i våra klassrum? Hur tar vi tillvara på kollegors kompetens och erfarenhet? Lärare behöver

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun Bilaga 1 Verksam hetsrapport 2015-02-18 Dnr 400-2014:2725 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun 1 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Laborativ matematik. Nya laborativa metoder för att skapa motivation och lust att lära! För 5:e året i rad! Regeringen storsatsar på matematik

Laborativ matematik. Nya laborativa metoder för att skapa motivation och lust att lära! För 5:e året i rad! Regeringen storsatsar på matematik Laborativ matematik Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 september 2009 TALARE Britt-Louise Theglander Lärare och läkare Vinnare av: Kungliga vetenskapsakademiens stora lärarpris 2007 Bengt Edvinsson

Läs mer

Mattelärare Exklusivt för pedagoger och rektorer i årskurs 4 9 Datum och plats: oktober, Stockholm. talare

Mattelärare Exklusivt för pedagoger och rektorer i årskurs 4 9 Datum och plats: oktober, Stockholm. talare Mattelärare 2014 kunskap utveckling inspiration Utveckla taluppfattningen hos dina elever ta del av konkreta exempel Problemlösning som drivkraft till förståelse undersök upptäck upplev och i grunden förstå!

Läs mer

Matematikvisionen Ht 2002- vt 2006

Matematikvisionen Ht 2002- vt 2006 Matematikvisionen Ht 2002- vt 2006 Sammanfattning av Utbildningsförvaltningens satsning på kompetensutveckling av matematiklärare på gymnasiet i projektet Nollvisionen/Matematikvisionen. Nollvisionen MaA

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Framgångsrik matematikundervisning

Framgångsrik matematikundervisning Innovativt och nytänkande! Framgångsrik matematikundervisning på gymnasiet Inbjudan till konferens i Stockholm 12-13 april 2011 TALARE V к 2009 Stockholms Stad Attila Szabo Rudbecksskolan Kicki Thorell

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Det övergripande syftet med kompetensutvecklingen beskrivs som:

Det övergripande syftet med kompetensutvecklingen beskrivs som: Elisabeth Rystedt, Madeleine Löwing & Lena Trygg Matematikundervisning för nyanlända elever del 2 I en artikel i förra numret beskrevs planeringsarbetet mellan NCM och tre skolor i Borås inför pilotprojektet

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 4 kl.16.00-17.00 401 Varför är Kina bäst? Vi vet! Doris Lindberg, Susanne Ridner Kina ligger i topp i senaste TIMSS-undersökningen. Vad har vi att lära?

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Innehåll av presentation Kommunens förutsättningar Implementering av Lgr 11

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

ia.envall@skolutveckling.se Myndighetens uppdrag Initiera och genomföra utvecklingsinsatser för att höja kvaliteten i matematikundervisningen Med syfte att nå en ökad måluppfyllelse inom förskola, skola

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Matematiksatsningen 2010-2011

Matematiksatsningen 2010-2011 Matematiksatsningen 2010-2011 8 maj 2012 Malmö Högskola Kristianstad Högskola 1 Matematiksatsningen Regionalt stöd utifrån de lokala projektens behov Kompetensutveckling Nätverksskapande Insatser under

Läs mer

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Science for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes!

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben Innehåll: Nyhetsbrev oktober 2016 Referenslärare sökes! LÄRARFORTBILDNINGAR PÅ GÅNG Kromatografi Prova-på-programmering Mineral och bergarter

Läs mer

Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för F-3 lärare, 30 hp

Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för F-3 lärare, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för F-3 lärare, 30 hp Natural Science BA (A), Natural Science and Technical Knowledge for Primary School Teachers, F-3, 30 Credits Allmänna

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Matematikpolicy Västra skolområdet i Linköping

Matematikpolicy Västra skolområdet i Linköping Matematikpolicy Västra skolområdet i Linköping Syfte Denna matematikpolicy är framtagen i syfte att underlätta och säkerställa arbetet med barns och elevers matematiska utveckling på förskolorna och skolorna

Läs mer

Statens skolverk 106 20 Stockholm

Statens skolverk 106 20 Stockholm Utbildningsdepartementet Regeringsbeslut I:44 2012-03-29 Statens skolverk 106 20 Stockholm U2011/4343/S U2011/7370/GV (delvis) U2012/2103/GV Uppdrag att svara för utbildning Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN?

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? Matena en lärarfortbildning med fokus på matematik, teknik och naturvetenskap LÄRARE FÖRETAG KOMMUN Vi har börjat jobba mer med uppfinningar i skolan och diskuterar

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Handlingsplan Matematik F - Gy

Handlingsplan Matematik F - Gy Utveckling av matematiska förmågor 2013 Handlingsplan Matematik F - Gy Svedala kommun 2013-01-25 Utveckling av matematiska förmågor Handlingsplan Matematik F GY Att kunna matematik Undervisningen ska bidra

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Parallellseminarium

Parallellseminarium Parallellseminarium 3 1415-1515 301 Matematik i en sydkoreansk förskola F, föreläsning Föreläsningen handlar om ett besök på en förskola i Seoul 2012. Här visas hur förskollärare och barn arbetar med begreppen

Läs mer

LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng

LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng Mathematics 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Lärarhandledningar kan i princip se ut hur som helst. Vissa innehåller mer

Lärarhandledningar kan i princip se ut hur som helst. Vissa innehåller mer Linda Ahl, Lena Hoelgaard & Tuula Koljonen Lärarhandledning för inspiration och kompetensutveckling Lärarhandledningar till matematikläromedel har stor potential. De kan stödja och inspirera läraren i

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för grundlärare åk 4-6, 30 hp

Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för grundlärare åk 4-6, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Naturvetenskap GR (A), Naturvetenskap och teknik för grundlärare åk 4-6, 30 hp Natural Science BA (A), Natural Science and Technology for Primary School Teachers, 4-6, 30 Credits Allmänna

Läs mer

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan

Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Utbildning Vår 2019 Tillsammans ger vi barn och elever förutsättningar att utvecklas! Programmering på schemat och digitalt undersökande i förskolan Hands-On Workshop! Få tips till din undervisning! Digga

Läs mer