Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013"

Transkript

1 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 4 kl Leonhard Euler en fascinerande matematiker Alla, Föreläsning, Ma Sten Rydh Euler är en stor inspirationskälla för alla som älskar matematik. Han kom från Schweiz men verkade i Ryssland och Tyskland. Fastän han blev blind fortsatte han att skapa ny matematik hela livet. Han hade en mycket stor familj och älskade att leka med barnen. Sten Rydh från Mattesmedjan är utbildad inom matematik, teologi, musik och historia och arbetar sedan drygt 15 år med föreläsningar och kurser i matematik för lärare, föräldrar och elever. Föreläsningen riktar sig till alla stadier. 402 Matematiska modeller bättre än verkligheten Gy, Föreläsning, Ma Lisa Österling Förslag på övningar där eleverna övar förmågan att "tolka en realistisk situation och utforma en matematisk modell samt använda och utvärdera en modells egenskaper och begränsningar". Seminariet tar upp både elevaktiva övningar, övningar som inkluderar IKT och bedömning av förmågan. Lisa Österling är lärarutbildare i matematikämnets didaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms Universitet. 403 Laborationen som lärmiljö i matematik på gymnasiet Gy, Föreläsning, Ma Eva- Stina Källgården Föreläsningen, som vänder sig till gymnasielärare, ger tips på matematiklaborationer, som lockar eleven till nyfikenhet och förståelse för olika begrepp. Laborationerna kopplas till det centrala innehållet i ämnesplanerna och ger möjlighet för eleverna att utveckla sina förmågor inom modellering, problemlösning, kommunikation, resonemang och begrepp.

2 Eva- Stina Källgården har lång erfarenhet som matematiklärare på högstadiet och gymnasiet och parallellt med detta undervisat lärarstudenter i matematik och matematikdidaktik från förskolepedagogutbildning till gymnasielärarutbildning på lärarutbildningar i Sverige. 404 inställt 405 Utomhusdidaktik: naturvetenskap och matematik i förskolan Fö, Föreläsning, Ma/NO Lena Thelander, Anette de Ron, Lotta Billing, Anna Carin Nyberg Föreläsningen handlar om hur vi arbetar med naturvetenskap och matematik i utemiljö på förskolan. Hur får vi syn på barnens lärande och hur utmanar vi dem vidare i sitt tänkande? Hur kan matematik och naturvetenskap gå hand i hand? Lena Thelander, Anette de Ron, Lotta Billing och Anna Carin Nyberg arbetar på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet, med kurser för förskolan i utomhusdidaktik i naturvetenskap och matematik. 406 inställt

3 407 Teknik & Natur en webbportal för dig! inställd 408 (Fullbokad) Datorspel i matematik för F- 6 Gt, Arbetsseminarium, Ma Jöran Petersson Kom och provspela några datorspel i matematik! Vilka matematiska kunskaper kan ett datorspel erbjuda eleven träning i? Begrepp? Snabbhet? Åskådlighet? Vi spelar, granskar och diskuterar några spel. Det är inte nödvändigt att ta med sig dator med trådlöst internet men det kan bli roligare då. Jöran Petersson är fil. lic. i matematik samt universitetsadjunkt och doktorand i matematikämnets didaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms Universitet. 409 Hur bedömer man förmågan att använda naturvetenskap för framtidens medborgare? Gs, Föreläsning, NO Jens Anker- Hansen Lärare och forskare har arbetat med att utveckla former för att bedöma och utveckla elevers beredskap för att bemöta situationer i sin vardag som medborgare, t.ex. att granska information, kommunicera och ta ställning i olika frågor. Jens Anker- Hansen är doktorand inom naturvetenskapsämnenas didaktik på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms Universitet. Forskningen handlar om bedömning av medborgarbildande naturvetenskap.

4 410 Östersjön ett evolutionärt experiment Gs, Gy, Föreläsning, NO Lena Kautsky Östersjön är en unik ung brackvattensmiljö som påverkats av människan. Växt- och djursamhällena är utmärkta miljöer för att visa på anpassningar till ett liv i brackvatten, påvisa effekter av miljögifter som t.ex. tungmetaller eller studera produktion och respiration. Professor Lena Kautsky, med mångårig forskningserfarenhet från Östersjöns grunda kustmiljöer, kommer berätta om denna spännande miljö och visa några enkla försök och fältundersökningar. 411 Storyline i matematik Gt, Gs, Föreläsning, Ma Matilda Östman, Karin Andrén Vi vill berätta om våra erfarenheter av att arbeta med Storyline i matematikundervisningen och hämtar i första hand exempel från ett projekt som vi fick Gudrun Malmers stipendium för Storyline är en metod som gör undervisningen verklighetsanknuten och i vårt projekt var eleverna engagerade, motiverade och kreativa problemlösare. Matilda Östman, Ma/NO lärare 1-7, Eiraskolan i Stockholm och Karin Andrén, lärarcoach i Stockholms stad och medarbetare i Nämnarens redaktion. 412 Bedömning för ämnesprovet i årskurs 3 Gt, Arbetsseminarium, Ma Anette Skytt, Heléne Sandström Först en kort introduktion om bedömning och därefter en workshop där deltagarna får bedöma elevlösningar utifrån långsiktiga mål/förmågor i Lgr 11. Anette Skytt, provansvarig för ämnesprovet i matematik för årskurs 3, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, PRIM- gruppen, Stockholms universitet. Heléne Sandström, provkonstruktör för ämnesprovet i matematik för årskurs 3 och lärarutbildare, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, PRIM- gruppen, Stockholms universitet.

5 413 Lekplatsen som fysiklaboratorium Gt, Arbetsseminarium, NO Ann- Marie Pendrill Bland lekplatsens gungor och klätterställningar och rutschbanor kan man undersöka många fysikfenomen. Gungan är en pendel, kanan är ett lutande plan och klätterställningen kan användas för att låta olika föremål falla fritt. Vi provar några olika experiment och diskuterar den fysik som gestaltas. Ann- Marie Pendrill är professor i fysik och föreståndare för Nationellt Resurscentrum för fysik, Lunds universitet. 414 inställd 415 SYMMETRI vad är det? Hur kan vi upptäcka, utforska, konstruera och uttrycka förståelse av begreppet? Gt, Föreläsning, Ma Berit Bergius Symmetri är ett spännande fenomen och framskrivet som en del av geometrin i det centrala innehållet för tidiga skolår i Lgr11. Hur fungerar symmetri? I föreläsningen ges exempel på hur elever upptäcker och konstruerar olika symmetrier genom kreativa utforskande aktiviteter. De utvecklar och uttrycker sin förståelse på olika sätt. Berit Bergius, arbetar vid NCM Göteborgs Universitet med utvecklingsprojekt för tidiga skolår, dokumenterade i artiklar och böcker om barns och lärares lust och lärande, bl.a. i Nämnaren och NämnarenTEMA. 416 inställt 417 Matte i Chongqing Alla, Föreläsning, Ma Erika Stadler

6 Föredraget handlar om matematikundervisning i Kina och hur lärare arbetar med elever och ett matematiskt innehåll. Filmklipp och bilder visas från ett par matematiklektioner på motsvarande lågstadiet, mellanstadiet och gymnasiet för att sedan beskrivas och tolkas utifrån ett svenskt och kinesiskt perspektiv. Erika Stadler, FD, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, Stockholms universitet. 418 Små ändringar stor skillnad Alla, Föreläsning, Ma Jorryt van Bommel På en lektion visar man många exempel, och illustrerar man ofta matematiken på olika sätt. Du kommer att se och testa hur små ändringar kan göra stor skillnad för dig och eleverna, när man väljer exempel, talpar eller illustration. Exemplen är tagna från de olika Learning Studies som Jorryt van Bommel har handlett. Hon är lärarutbildare vid Karlstads universitet och forskar numera i matematikdidaktik.

7 419 Bedömning i matematik enligt Gy11, kurs 1abc Gy, Arbetsseminarium, Ma Karin Rösmer, Katarina Kristiansson Den nya läroplanen Gy11, ställer nya krav på bedömning av elevers kunskaper. I denna workshop kommer vi att utgå från elevarbeten i kurs1 för att få syn på olika kvaliteter i lösningarna. Vilka förmågor kan eleven visa genom att lösa uppgiften? Vilket centralt innehåll relaterar uppgiften till? Genom analysen av lösningarna kommer vi att diskutera hur dessa kan bedömas utifrån kunskapkraven i kursplanen. Karin Rösmer och Katarina Kristiansson, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, PRIM- gruppen, Stockholms universitet. 420 Experimentläxor i NO Gt, Föreläsning, NO Maria Andrée, Ann- Katrin Forsberg Johansson Vad kan det innebära att lära elever genomföra systematiska undersökningar i grundskolans tidigare år? Maria Andrée, Stockholms universitet, och Ann- Katrin Forsberg Johansson, Banslättsskolan i Botkyrka, berättar om erfarenheter från ett forskningsprojekt i åk 2 där eleverna fick göra undersökningar hemma och sedan diskutera genomförande, resultat och slutsatser i skolan. Exempel ges på betydelsen av att elever får undersöka frågor som inte har några givna svar, dokumentationens utformning och att elever får utgå från egna erfarenheter i design av en undersökning. 421 Lusten att lära med fokus på matematik Alla, Föreläsning, Ma Attila Szabo Den pedagogiska relationen i undervisningen är viktigare än den pedagogiska situationen. Matematik handlar huvudsakligen om att upptäcka och studera mönster. Utmanande matematiska problem på elevens nivå att lösa sådana leder till personlig glädje och tillfredsställelse, dvs. drivkrafter som är direkt kopplade till hjärnans inre belöningsprocess. Attila Szabo är doktorand på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet och arbetar med skolutvecklingsfrågor på Utbildningsförvaltningen i Stockholm. Han har undervisat både på gymnasiet och på högskolan och är läromedelsförfattare i matematik. Attila Szabo har belönats med Kunskapspriset 2009.

8 422 Undersöka och leka med tal i F- klass Fö, Gt, Föreläsning, Ma Görel Sterner En presentation av strukturerade lekar med tal och räkning med utgångspunkt i förskolans och grundskolans läroplaner. Lekar och aktiviteter har prövats ut tillsammans med lärare som undervisar i förskoleklass. Görel Sterner är förskollärare, lågstadielärare och specialpedagog och arbetar vid Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM), Göteborgs universitet. 423 Reparera del i formativ bedömning Gy, Föreläsning, Ma Kerstin Månsson, Catharina Lagerkvist Reparationsmetoden ett utmärkt verktyg för både lärare och elever! Metoden går ut på att eleverna efter varje kunskapsredovisningstillfälle, på ett strukturerat sätt, får möjlighet att muntligt reparera de kunskaper och förmågor de inte uppvisat. Metoden ger också läraren tillfälle att resonera matematik med alla elever och blir därmed en viktig del i den formativa bedömningen. Kerstin Månsson, Marina Läroverket. Catharina Lagerkvist, Vallentuna gymnasium. 424 Mönster en ingång till algebra Gt, Gs, Föreläsning, Ma Anna Almqvist, Karin Pollack Vi har upptäckt att mönster är en viktig "pusselbit" för förståelse av algebraiska uttryck. Kursplanen lyfter fram hur man kan börja med att uttrycka ett mönster med bilder och ord. Efterhand övergår man till att uttrycka mönster med symboler för att slutligen uttryckas med algebra. Vi lärare, åk 4-9, har arbetat i ett projekt för att se progressonen inom talföljder, serier och mönster från mellanstadiet till högstadiet. I föreläsningen beskriver vi en del av möjligheterna till lärande som vi erfarit i projektet.

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 4 kl. 16.00 17.00 401 Leonhard Euler en fascinerande matematiker Sten Rydh Euler är en stor inspirationskälla för alla som älskar matematik. Han kom från

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 3 kl. 14.15 15.15 301 Konkret och kreativ NO- undervisning Gt, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kan man med enkla medel väcka intresset för NO och hur

Läs mer

Parallellseminarium 3

Parallellseminarium 3 Parallellseminarium 3 301 Matematik för våra yngsta barn. Fö, Föreläsning Karin Larsson Hur hittar vi matematiken i vardagen som ska stimulera våra yngsta barn att få en förförståelse för matematikens

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 1 kl. 10.30 11.30 101 Naturvetenskap och teknik i förskolan Fö, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kommer man igång med naturvetenskap och teknik i förskolan?

Läs mer

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO- biennetten 26 januari 2013 Pass 2a och 2b kl. 11.45 12.45 och 13.00 14.00 201 Topologiens Topp Tio Alla, Föreläsning, Ma Qimh Xantcha En matematiker är, sägs det, en människa inkapabel

Läs mer

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 3 kl. 14.15 15.15 301 Konkret och kreativ NO-undervisning Gt, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kan man med enkla medel väcka intresset för NO och hur håller

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 1 kl.10.45-11.45 101 Students tasks in learning and teaching mathematics Alla, Föreläsning, Ma Simon Goodchild The tasks used in the mathematics classroom

Läs mer

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa Åsa Brorsson Algebra för lågstadiet I denna artikel beskriver en lärare hur hon arbetar med algebra redan i de tidiga skolåren. Det är ett arbete som hjälper elever att förstå likhetstecknets betydelse,

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 2 kl.12.00-13.00 eller 13.15-14.15 202 b Att fånga bedömning i flykten Lisa Björklund Boistrup Lisa Björklund Boistrup kommer att lägga fram sin doktorsavhandling

Läs mer

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013

Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Program Matte/NO-biennetten 26 januari 2013 Pass 1 kl. 10.30 11.30 101 Naturvetenskap och teknik i förskolan Fö, Föreläsning, NO Hans Persson Hur kommer man igång med naturvetenskap och teknik i förskolan?

Läs mer

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011

Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Program Matte/No-biennetten 29 januari 2011 Pass 3 kl.14.30-15.30 301 Fullbokad Learning study i klassrummet Alla, Föreläsning, Ma Tuula Maunula En föreläsning om vad som kan vara kritiskt för elevernas

Läs mer

Parallellseminarium 4

Parallellseminarium 4 Parallellseminarium 4 401 Matematik i förskolans närmiljö Fö, Föreläsning och workshop Lisbeth Ringdahl I den läroplan för förskolan som börjar gälla 2011-07-01 finns uttryck som: utforskande, nyfikenhet

Läs mer

Parallellsession Storheter och små barn

Parallellsession Storheter och små barn Parallellsession 2 201 Storheter och små barn Gt Karl Kronqvist Någon frågar: - Vad är detta? En sådan fråga har egentligen bara två svar: - Vet inte. eller En spunk. Att arbeta med klassificering innebär

Läs mer

Handlingsplan Matematik F - Gy

Handlingsplan Matematik F - Gy Utveckling av matematiska förmågor 2013 Handlingsplan Matematik F - Gy Svedala kommun 2013-01-25 Utveckling av matematiska förmågor Handlingsplan Matematik F GY Att kunna matematik Undervisningen ska bidra

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

Dagens innehåll 2014-10-27. Bedömning för lärande i matematik. PRIM-gruppen. Katarina Kjellström Inger Ridderlind Anette Skytt

Dagens innehåll 2014-10-27. Bedömning för lärande i matematik. PRIM-gruppen. Katarina Kjellström Inger Ridderlind Anette Skytt Bedömning för lärande i matematik Mullsjö 16 juni 2014 Katarina Kjellström Inger Ridderlind Anette Skytt PRIM-gruppen Dagens innehåll Vad är syftet med detta bedömningsstöd Vilka har arbeta med materialet

Läs mer

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan Cecilia Eriksson 2017-01-09 1 Följ med på en resa från en idé om fördjupningsgrupper, till samarbete mellan speciallärare och lärare, till elevhälsa

Läs mer

Kursbeskrivning Kreativ matematik. Höstterminen Kurskod: LPGG06

Kursbeskrivning Kreativ matematik. Höstterminen Kurskod: LPGG06 Kursbeskrivning Kreativ matematik Höstterminen 018 Kurskod: LPGG06 1 Välkommen till kursen Kreativ matematik (0 högskolepoäng) Kursens administratör och lärare Kursadministratör Stina Röjder Berglund stina.rojderberglund@kau.se

Läs mer

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP)

Fristående matematikkurser vid LHS Alla är på grundnivå och har högskolepoäng enligt Bologna (5p motsvarar 7,5 HP) Analys och bedömning av kunskaper i matematik, Dynamisk programvara som didaktiskt verktyg i Matematik för yngre åldrar, Matematiksvårigheter analyser, orsaker, Matematikämnets didaktik, Analys och bedömning

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

VFU i matematik ht 2015 MÅL

VFU i matematik ht 2015 MÅL VFU i matematik ht 2015 MÅL Syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om och utveckla förmågan att leda och undervisa i matematik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt i relation till

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter.

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter. Bedömning för lärande i matematik Dagens innehåll Biennette i Malmö 15 mars 2015 Katarina Kjellström Olika bedömningsstöd i matematik Vad är syftet med bedömningsstödet för åk 1-9 Vilka har arbeta med

Läs mer

Det nationella provet i årskurs 3 genomfördes första gången våren 2009

Det nationella provet i årskurs 3 genomfördes första gången våren 2009 Anette Skytt Hur gick det 2010? Ämnesprov i matematik för årskurs 3 Ämnesprovet i matematik för årskurs 3 har nu genomförts under tre år. Här redovisas några av de resultat som framkommit liksom några

Läs mer

Bedömning för lärande i matematik

Bedömning för lärande i matematik Bedömning för lärande i matematik Vilka har arbeta med materialet Varför ser det ut som det gör När och hur kan du som lärare använda materialet Katarina Kjellström PRIM-gruppen Vilka har deltagit i arbetet

Läs mer

Ett år med satsningar på matematik

Ett år med satsningar på matematik Ett år med satsningar på matematik Matematiksatsningar i förskolan och grundskolan läsåret 05/06 Under detta läsår prövas en rad olika insatser för att utveckla matematikundervisningen och därmed förbättra

Läs mer

Mönster statiska och dynamiska

Mönster statiska och dynamiska Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 3: Fantasi, mönster och sannolikhet Mönster statiska och dynamiska Berit Bergius & Lena Trygg, NCM I många matematiska aktiviteter ska deltagarna

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

Matematik på lågstadiet genom algebra och problemlösning. Ämnesdidaktiskt utvecklingsarbete

Matematik på lågstadiet genom algebra och problemlösning. Ämnesdidaktiskt utvecklingsarbete Matematik på lågstadiet genom algebra och problemlösning Ämnesdidaktiskt utvecklingsarbete Gudrun Malmers Stiftelse Elevintervjuer med elever i årskurs 1 i grundskolan. Eleverna deltar i ett 3-årigt utvecklingsprojekt

Läs mer

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Förutsättningar Mellanstor kommun (55 000 inv) 60 kommunala förskolor 25 kommunala grundskolor 3 kommunala gymnasieskolor

Läs mer

Vilken kursplanskompetens behöver rektor?

Vilken kursplanskompetens behöver rektor? Vilken kursplanskompetens behöver rektor? Vad ville ni rektorer att vi skulle ta upp? Ur utvärderingen Fördjupning av kursplanerna i matematik - bra om vi ligger steget före Kursplanens olika delar - förståelse

Läs mer

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen.

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Projektbeskrivning Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Bakgrund KTH och LHS har ett regeringsuppdrag att tillsammans utveckla nya inriktningar

Läs mer

... L9G10MA VFU1, praxisseminarium 1 och 2

... L9G10MA VFU1, praxisseminarium 1 och 2 L9G10MA VFU1, praxisseminarium 1 och 2... Verksamhetsförlagd utbildning 1 för lärare åk 7-9 och Gy i matematik, 4,5 högskolepoäng Kursens övergripande mål är att utveckla lärarprofession (läraridentitet

Läs mer

Wow, vilken resa! Att utvecklas som lärare i matematik och naturvetenskap

Wow, vilken resa! Att utvecklas som lärare i matematik och naturvetenskap Wow, vilken resa! Att utvecklas som lärare i matematik och naturvetenskap Kerstin Pettersson, Anna-Karin Nordin & Maria Weiland Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, Stockholms

Läs mer

Utvald litteratur i matematikdidaktik MÖTET MED MATEMATIKEN

Utvald litteratur i matematikdidaktik MÖTET MED MATEMATIKEN Utvald litteratur i matematikdidaktik MÖTET MED MATEMATIKEN Att behärska mötet med matematiken I din hand har du nu en folder som visar våra senaste nyheter inom matematikdidaktik. På kurserna inom området

Läs mer

Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 46 p G: 28 p VG: 38 p

Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 46 p G: 28 p VG: 38 p 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 18-05-22 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Varför programmering i läroplanerna?

Varför programmering i läroplanerna? Att programmera Varför programmering i läroplanerna? Regeringsuppdrag förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen (bl.a.) Läroplanen

Läs mer

Laborativ matematik. 500x(X+460)/3=80000 Xx3 8x38+38xY=418 3xY. 15x13+(X+Y+20)=Zx5+Xx2-

Laborativ matematik. 500x(X+460)/3=80000 Xx3 8x38+38xY=418 3xY. 15x13+(X+Y+20)=Zx5+Xx2- 500x(X+460)/3=80000 Xx3 YxX=Z 8x38+38xY=418 3xY Laborativ matematik 55x92xY=15180 356+Yx(3+ 15x13+(X+Y+20)=Zx5+Xx2- Inbjudan till konferens i Stockholm 10-11 september 2008 TALARE Britt-Louise Theglander

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM Intensivundervisning i matematik Görel Sterner, NCM gorel.sterner@ncm.gu.se Tal och räkning, geometri Lärare, förskola, f-klass-åk 6 Undervisande lärare i matematik, åk 4 9 Rektorer Matematikutvecklare

Läs mer

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg Grundläggande matematik II 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg TentamensKod:

Läs mer

2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year 4 6 (1 30), 30 credits

2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year 4 6 (1 30), 30 credits Dnr: 2016/1151 3.1.3 Kursplan Fakulteten för teknik Institutionen för matematikdidaktik 2MD62U Matematik för undervisning i åk 4 6, 1 30 ingår i lärarlyftet, 30 högskolepoäng Mathematics, teaching in year

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Matematikutveckling i förskoleklassen

Matematikutveckling i förskoleklassen Glittmark, Magnusson, Olsson & Terner Matematikutveckling i förskoleklassen Som en konsekvens av att elever som får intensivundervisning i åk 9 visar stora brister i taluppfattning satsar Varbergs kommun

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan Matematik - en handlingsplan för grundskolan april 2015 Inledning Bland förskolans, förskoleklassens och grundskolans viktigaste uppgifter är att se till att alla elever utvecklar god taluppfattning, god

Läs mer

Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling

Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling 2018 2019 Planen antagen av skolledningen 2018-05-24 Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling Inför varje nytt läsår ska

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet Utbildningsförvaltningen Projektbeskrivning 2012-06-05 ipads i lärandet Inledning Barn av idag föds in i den digitala världen. Det måste förskola och skola förhålla sig till. Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan.

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan. Örgryte-Härlanda Förskoleklass en lekfull övergång till skolan www.goteborg.se Förskoleklassens viktigaste pedagogiska redskap är lek, skapande och elevens eget utforskande. Genom leken stimuleras elevens

Läs mer

Kursbeskrivning Kreativ matematik. Höstterminen Kurskod: LPGG06

Kursbeskrivning Kreativ matematik. Höstterminen Kurskod: LPGG06 Kursbeskrivning Kreativ matematik Höstterminen 019 Kurskod: LPGG06 1 Välkommen till kursen Kreativ matematik (0 högskolepoäng) Kursens administratör och lärare Kursadministratör Stina Röjder Berglund stina.rojderberglund@kau.se

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

MATEMATIK 3.5 MATEMATIK

MATEMATIK 3.5 MATEMATIK 3.5 TETIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Skriv inte på bladens baksidor. Helst en uppgift per blad.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Skriv inte på bladens baksidor. Helst en uppgift per blad. Ma F-3 I Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 5 hp Studenter i lärarprogrammet Ma F-3 I (11F322) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 15-04-29 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik.

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl

Läs mer

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Nätverk/kompetensutveckling Elevers lärande i matematik Samarbetsprojekt mellan: Salem, Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn, Tyresö, Nynäshamn

Läs mer

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea Parallellsession 3 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen Gs, Gy Per-Eskil Persson Alltsedan räknarna introducerades i klassrummen har deras användning varit omdebatterad. Diskussionen

Läs mer

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK 5.5 TETIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Matematik på stan. Läs åtminstone det här:

Matematik på stan. Läs åtminstone det här: LÄRARHANDLEDNING Med Matematik vill vi ge lärare ett användbart verktyg i matematikundervisningen. Vi vill visa på matematiken runt omkring oss och göra matematiken mer konkret för att öka förståelsen.

Läs mer

Grundläggande matematik fo r grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans a rskurs 4-6, 15 hp VT ho gskolepoäng

Grundläggande matematik fo r grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans a rskurs 4-6, 15 hp VT ho gskolepoäng Grundläggande matematik fo r grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans a rskurs 4-6, 15 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik, 4 hp, tillfälle 1 Ladokkod: TE01 Tentamen ges fo r: Studenter

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kunskapskrav och nationella prov i matematik

Kunskapskrav och nationella prov i matematik Kunskapskrav och nationella prov i matematik Luleå universitet 16 mars 2012 PRIM-gruppen Astrid Pettersson Disposition PRIM-gruppens uppdrag Bedömning Lgr 11 och matematik Det nationella provsystemet PRIM-gruppens

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet

Läs mer

Dagens innehåll Bedömning för lärande i matematik. PRIM-gruppen. Inger Ridderlind och Anette Skytt. Vad är syftet med detta bedömningsstöd

Dagens innehåll Bedömning för lärande i matematik. PRIM-gruppen. Inger Ridderlind och Anette Skytt. Vad är syftet med detta bedömningsstöd Bedömning för lärande i matematik Seminarium 30 september Inger Ridderlind och Anette Skytt PRIM-gruppen Dagens innehåll Vad är syftet med detta bedömningsstöd Vilka har arbetat med materialet Varför ser

Läs mer

MATEMATIK. Ämnets syfte

MATEMATIK. Ämnets syfte MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Kommunikation

Läs mer

Kursplanen i ämnet matematik

Kursplanen i ämnet matematik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet matematik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Algebra utan symboler Learning study

Algebra utan symboler Learning study Algebra utan symboler - - - - - Learning study Johan Häggström, NCM Göteborgs universitet 1 Är algebra verkligen något för grundskolans första år? Om eleverna förstår aritmetiken så bra att de kan förklara

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11 Matematik och matematikdidaktik för 7,5 högskolepoäng grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 7.5 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik,

Läs mer

Matema&ksatsningen

Matema&ksatsningen www.kau.se/ruc www.kau.se/ruc Matema&ksatsningen 2009 2011 20 samverkanskommuner RUC Karlstads universitet 15 kommuner medel från Matema;ksatsningen 3 kommuner < 1 500 000 SEK Långsik;ghet Matema;kutvecklare

Läs mer

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband.

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

#SMaLMullsjö18 (Dela gärna med dig av dina tankar o upplevelser från kursen m.h.a #SMaLMullsjö18 på sociala media; insta / tw / fb.

#SMaLMullsjö18 (Dela gärna med dig av dina tankar o upplevelser från kursen m.h.a #SMaLMullsjö18 på sociala media; insta / tw / fb. Söndagen den 17 juni #SMaLMullsjö18 (Dela gärna med dig av dina tankar o upplevelser från kursen m.h.a #SMaLMullsjö18 på sociala media; insta / tw / fb.) fr 15:00 Hasselbacken Incheckning 17:00 Grundtvigsalen

Läs mer

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan. Utarbetad i april 2015

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan. Utarbetad i april 2015 Matematik - en handlingsplan för grundskolan Utarbetad i april 2015 Reviderad i maj 2016 Förord Då matematikplanen är ett levande dokument revideras den fortlöpande. Revidering maj 2016: Enligt uppdrag

Läs mer

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Ladokkod: TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 16-05-13 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat Katarina Kjellström Ett bedömningsstöd för grundskolans matematiklärare På Skolverkets webbplats finns nu ett fritt tillgängligt bedömnings stöd. Artikel författaren har deltagit i arbetet med att ta fram

Läs mer

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner 1 (8) 2011-02-04 Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner Utvecklingsprogrammet i matematik

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan. Utarbetad i april Reviderad i maj Reviderad i maj Reviderad i maj 2018

Matematik. - en handlingsplan för grundskolan. Utarbetad i april Reviderad i maj Reviderad i maj Reviderad i maj 2018 Matematik - en handlingsplan för grundskolan Utarbetad i april 2015 Reviderad i maj 2016 Reviderad i maj 2017 Reviderad i maj 2018 Reviderad i maj 2019 Förord Då matematikplanen är ett levande dokument

Läs mer

Parallellseminarium 2

Parallellseminarium 2 Parallellseminarium 2 201 Naturinspirerad matematik Fö, Föreläsning Annica Nettrup, Anette Barr, Anna Rosdahl På Naturförskolan Snusmumriken utgör naturen runt omkring inspiration till den vardagliga matematiken.

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Ht 2018 Innehållsförteckning Kursinformation

Läs mer

Lokal pedagogisk planering

Lokal pedagogisk planering Lokal pedagogisk planering RO/Skola: Rebbelberga skola Arbetsområde: Taluppfattning Ämne: Matematik Termin/År: ht 2013 Årskurs: 1 Ämnets syfte enligt grundskolans kursplan: Genom undervisningen i ämnet

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Incheckning. Per Berggren (Ordförande Sveriges matematiklärarförening, SMaL) Välkomna till Sommarkursen 2018

Incheckning. Per Berggren (Ordförande Sveriges matematiklärarförening, SMaL) Välkomna till Sommarkursen 2018 #SMaLMullsjö18 Söndagen den 17 juni (Dela gärna med dig av dina tankar o upplevelser från kursen m.h.a #SMaLMullsjö18 på sociala media; insta / tw / fb.) fr 15:00 Hasselbacken Incheckning 17:00 Grundtvigsalen

Läs mer

Matematikplan Förskolan

Matematikplan Förskolan Matematikplan Förskolan Utarbetad 2014 Sammanfattning Ett matematikprojekt har pågått i Munkedals kommun under åren 2013-2014 där grundskolan har deltagit. Som ett led i det arbetet har denna plan för

Läs mer

2014-09-26. Dagens innehåll. Syftet med materialet är att. Bedömning för lärande i matematik. Katarina Kjellström

2014-09-26. Dagens innehåll. Syftet med materialet är att. Bedömning för lärande i matematik. Katarina Kjellström Bedömning för lärande i matematik Växjö 18 september 2014 Katarina Kjellström PRIM-gruppen Dagens innehåll Vad är syftet med detta bedömningsstöd Vilka har arbeta med materialet Varför ser det ut som det

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 4 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT04 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 4 Skriftligt prov (4h) Muntligt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

Mattelärare Exklusivt för pedagoger och rektorer i årskurs 4 9 Datum och plats: oktober, Stockholm. talare

Mattelärare Exklusivt för pedagoger och rektorer i årskurs 4 9 Datum och plats: oktober, Stockholm. talare Mattelärare 2014 kunskap utveckling inspiration Utveckla taluppfattningen hos dina elever ta del av konkreta exempel Problemlösning som drivkraft till förståelse undersök upptäck upplev och i grunden förstå!

Läs mer

Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan

Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan Kursplanen i matematik 2011 - grundskolan MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Matematik Skolverkets förslag, redovisat för regeringen 2010-09-23. Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans

Läs mer

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV Information till BLÄRP/FLÄRP (Antagen ht01 vt08)

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV  Information till BLÄRP/FLÄRP (Antagen ht01 vt08) Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, BUV www.buv.su.se Information till BLÄRP/FLÄRP (Antagen ht01 vt08) Självständigt arbete inom ämnet Barn- och ungdomsvetenskap kurskod: UB402A Barnperspektiv

Läs mer

Parallellseminarium

Parallellseminarium Parallellseminarium 3 1415-1515 301 Matematik i en sydkoreansk förskola F, föreläsning Föreläsningen handlar om ett besök på en förskola i Seoul 2012. Här visas hur förskollärare och barn arbetar med begreppen

Läs mer