Eva Dahlgren, KVK Maria Röstberg, KVK Aliki Pavlidis, KLK Anders Carlsson, VV Sara Östberg S&P. Anitha Hector (M) Kultur- och fritidsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eva Dahlgren, KVK Maria Röstberg, KVK Aliki Pavlidis, KLK Anders Carlsson, VV Sara Östberg S&P. Anitha Hector (M) Kultur- och fritidsnämnden"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Estrid Tisdag den 25 september 2012, klockan 18: Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordförande Anitha Hector (M), vice ordförande Ann-Christin Jyttner (S), 2:e vice ordf. Mattias Sundgren (M) Raouf Ayoub (KD) Lillemor Svensson (C) Gun-Britt Karlsson (S) Annika Andersson (MP) Azizeh Vatandoust (V) Ersättare: Daniel Strandberg (M) Madeleine Pettersson Svärd (C) Eva Leskelä (S) Lars-Göran Hillerslätt (MP) Övriga deltagande Eva Dahlgren, KVK Maria Röstberg, KVK Aliki Pavlidis, KLK Anders Carlsson, VV Sara Östberg S&P Utses att justera Anitha Hector (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset, plan 8, den 1 oktober 2012 Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerande... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kultur- och fritidsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunhuset plan 6, Dragonvägen 86 Underskrift...

2 Kultur- och fritidsnämnden Informations- och frågestund Ärendebeskrivning 1. Renovering av boningshuset Gunnes gård Maria Röstberg, avdelningschef kundvalskontoret, berättade kort om den investeringsanmälan som gjorts till kommunstyrelsen för renovering av boningshuset Gunnes gård. 2. Nöjd kund index (NKI) 2012 Maria Röstberg, avdelningschef kundvalskontoret, berättade om nöjd kund index för Gunnes gård, fritidsgårdarna och biblioteket. 3. Besöksräknare biblioteket Maria Röstberg, avdelningschef kundvalskontoret, berättade om de teknikproblem som varit för besöksräknarna på biblioteket. Nu har teknikproblemen lösts men istället finns en problematik i att definiera vad ett besök är i och med den öppna planlösningen. Omvärldsbevakning ska göras för att försöka komma tillrätta med problemet. 4. Fördelning av halltider Maria Röstberg, avdelningschef kundvalskontoret, berättade att det uppdrag kontoret fått av nämnden tidigare i år senareläggs något på grund av personalomsättning. 5. Kundvalskontoret informerar Eva Dahlgren, chef kundvalskontoret, berättar att Maria Röstberg från och med den 15 september 2012 är avdelningschef för kultur & fritid. Eva Dahlgren visar upp den folder som Upplands Väsby kommun har gjort tillsammans med Vallentuna, Sollentuna, Täby, Danderyd och Österåker där alla respektive kommuners aktiviteter för personer med funktionsnedsättning finns samlade. Kristina Klempt, ordförande, berättade att den 6 oktober 2012 arrangeras en föreningsmässa i Väsby centrum klockan Upplands Väsby kommun kommer att ha en monter på bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

3 Kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av informationen. Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av informationen.

4 Kultur- och fritidsnämnden Meddelanden Ärendebeskrivning Meddelande från Trafikverket Arkeologiska undersökningar Projekt Väg 268 E4-Grana, Samrådsredogörelse Detaljplan för Baldersvägen i Odenslunda, (BN/2011:305) Utdrag ur kommunstyrelsens sammanträdesprotokoll Svar på revisionsrapport 8-10 år 2011 upphandling, årsbokslut och årsredovisning samt grundläggande granskning av styrelser och nämnder (KS/2012:175) Länsstyrelsen i Stockholms län Beslut om särskild arkeologisk utredning etapp 1 inför påbörjad vägutredning och arbetsplan för väg 268 E4-Grana samt GCväg Grana-Vallentuna, Vallentuna socken och kommun samt Hammarby socken, Upplands Väsby kommun, Länsstyrelsen i Stockholms län Tillstånd till arkeologisk undersökning av fornlämning RAÄ-nr Ed 2:1, Runsa fornborg, på fastigheten Runsa 1:1 i Upplands Väsby kommun, Gestaltningsrådets möte nr , sammanträdesprotokoll (BN/2012:21) Utdrag ur kommunfullmäktiges sammanträdesprotokoll Flerårsplan med budget för Upplands Väsby kommun (KS/2011:378) Utdrag ur kommunfullmäktiges sammanträdesprotokoll Delårsrapport 1, april 2012 för Upplands Väsby kommun (KS/2012:54) Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län Tillstånd enligt 3 kap lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. (KML) att bygga ett växthus mot drivhusets nya tillbyggnad inom byggnadsminnet Stora Wäsby, Väsby 1:1, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun. Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av meddelandena.

5 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av meddelandena.

6 Kultur- och fritidsnämnden Redovisning av delegationsbeslut Ärendebeskrivning Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med nämndens delegationsordning. Dessa beslut ska redovisas till nämnden. Redovisningen innebär inte att kulturoch fritidsnämnden omprövar eller fastställer delegationsbesluten. Däremot får kultur- och fritidsnämnden återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i ett enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet. Följande beslut har anmälts till kultur- och fritidsnämnden: Investeringsanmälan boningshus Gunnes gård (KFN delegation/2012:15) Delegat: Kristina Klempt, ordförande kultur- och fritidsnämnden, Beslut över mottagnings- och beslutsattestanter (KFN/2012:12) Delegat: Eva Dahlgren, chef kundvalskontoret, och Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbesluten. Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbesluten.

7 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens delårsrapport (KFN/2011:136) Ärendebeskrivning 2012 är ett spännande år inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden. Nämnden har inlett en förändringsresa med fokus på planeringen av ett nytt kulturhus i det allt attraktivare Messingenområdet, och ökad kvalitetsfokus i verksamheterna. Under årets första åtta månader har ett antal trender noterats. Kommunens fritidsgårdar är mycket välbesökta, vilket är ett tecken på kvalitet och att det finns ett stort behov hos kommunens ungdomar. Ett kraftigt ökat besöksantal har dock inneburit ökade kostnader för nämnden. Vega har genom samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan kraftigt ökat sina gruppaktiviteter. Musikskolans elevantal ökar sakta men säkert. Under 2012 fokuserar musikskolan särskilt på att ta emot elever med funktionshinder, vilket kommer att resultera i ett något ökat elevantal. Även inom kommunens föreningsliv har frågor kring aktiviteter för ungdomar med funktionshinder lyfts och dessa förväntas öka under året och åren framöver. Boningshuset vid Gunnes gård har drabbats av läckage och är i mycket dåligt skick och en investeringsanmälan har gjorts till kommunstyrelsen. Till och med augusti uppvisar nämnden ett underskott på 0,8 mkr. Underskottet beror på ett antal faktorer såsom ökade kostnader jämfört med budget för Vilundabadet, i samband med övertagandet av gymnastiksalar och städkostnader samt utebliven priskompensation. Flera av nämndens verksamheter går mycket bra och har höga besökssiffror, vilket genererar mer pengar till verksamheterna/ ökade kostnader för nämnden genom prestationsersättningssystemen. Prognosen på helår är ett underskott på 0,5 mkr. Redan i år har nämnden lyckats åstadkomma effektiviseringar som minskar underskottet från tidigare prognostiserade -2,3 mkr. Vidtagna åtgärder för att minska underskottet är bland annat tak på vissa prestationsersättningar, omförhandling av hyror, besparingar inom administration på kundvalskontoret, minskade konstinköp, minskade kostnader för allmänkultur samt begränsning av projektbidrag. De flesta åtgärder för ekonomi i balans får effekt först på lång sikt, då nämndens kostnader i mycket hög utsträckning är uppbundna i avtal, kontrakt och överenskommelser. Nämnden bör sträva mot att frigöra mer pengar i buffert för att möjliggöra välfungerande prestationsersättningssystem och säkerställa att ersättning går till de verksamheter som mest efterfrågas.

8 Kultur- och fritidsnämnden Kundvalskontorets förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner delårsrapport 2 och översänder den till kommunstyrelsen. Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag till beslut. Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner delårsrapport 2 och översänder den till kommunstyrelsen. Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

9 Kultur- och fritidsnämnden Regler för kulturstipendier (KFN/2012:82) Ärendebeskrivning Regler för kulturstipendier , antogs av kultur- och fritidsnämnden Två år senare reviderades reglerna och 2007 gjordes en redigering. Kommunfullmäktige beslutade 2006 om en policy för styrdokument i Upplands Väsby kommun. I den beslutades att alla styrdokument skulle ha ett sista giltighetsdatum. Regler för kulturstipendier föreslås innebära en förlängning av nuvarande regler förutom ett förslag till ny formulering i reglernas 5: Det åligger stipendiat, som mottagit arbetsstipendium att (genom skriftlig rapport) hålla kultur- och fritidsnämnden underrättad om medlens användning. I det nya förslaget till 5 tas texten genom skriftlig rapport bort. Reglerna bifogas ärendet. Kundvalskontorets förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att ändra 5 i regler för kulturstipendier till Det åligger stipendiat, som mottagit arbetsstipendium att hålla kultur- och fritidsnämnden underrättad om medlens användning. 2. Regler för kulturstipendier förlängs till att gälla till och med 31 december Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att ändra 5 i regler för kulturstipendier till Det åligger stipendiat, som mottagit arbetsstipendium att hålla kultur- och fritidsnämnden underrättad om medlens användning. Detta gör stipendiaten muntligt eller skriftligt till nämndens första sammanträde året efter tilldelning av stipendiet. 2. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om tilldelning av stipendier vid sista nämndsammanträdet under ansökningsåret. 3. Regler för kulturstipendier förlängs att gälla till och med 31 december 2015.

10 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att ändra 5 i regler för kulturstipendier till Det åligger stipendiat, som mottagit arbetsstipendium att hålla kultur- och fritidsnämnden underrättad om medlens användning. Detta gör stipendiaten muntligt eller skriftligt till nämndens första sammanträde året efter tilldelning av stipendiet. 2. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om tilldelning av stipendier vid sista nämndsammanträdet under ansökningsåret. 3. Regler för kulturstipendier förlängs att gälla till och med 31 december 2015.

11 Kultur- och fritidsnämnden Kulturstipendier tidplan och arbetsgrupp (KFN/2012:98) Ärendebeskrivning Kultur- och fritidsnämnden ansvarar enligt reglementet för kulturstipendier. Stipendiesumman är kronor/år. Kulturstipendier för år slogs samman till kronor. Kundvalskontoret föreslår att kulturstipendier för år slås samman och att stipendiesumman därmed blir kronor. Kundvalskontorets förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att kulturstipendier för år slås samman. 2. Kultur- och fritidsnämnden fastställer stipendiesumman till kronor för år Kultur- och fritidsnämnden beslutar att sista ansökningsdagen är 12 oktober Kultur- och fritidsnämnden beslutar att utdelningen av kulturstipendier sker under andra kvartalet Kultur- och fritidsnämnden utser en arbetsgrupp som tillsammans med sakkunnig lägger fram förslag till stipendiater. Till arbetsgruppen utses: Ordförandens förslag till beslut Enligt kundvalskontorets förslag till beslut med tillägg i punkt 5 att arbetsgruppen består av: Kristina Klempt (FP) Peter Gardos (M) Ann-Christin Jyttner (S)

12 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att kulturstipendier för år slås samman. 2. Kultur- och fritidsnämnden fastställer stipendiesumman till kronor för år Kultur- och fritidsnämnden beslutar att sista ansökningsdagen är 12 oktober Kultur- och fritidsnämnden beslutar att utdelningen av kulturstipendier sker under andra kvartalet Kultur- och fritidsnämnden utser en arbetsgrupp som tillsammans med sakkunnig lägger fram förslag till stipendiater. Till arbetsgruppen utses: Kristina Klempt (FP) Peter Gardos (M) Ann-Christin Jyttner (S) _

13 Kultur- och fritidsnämnden Förlängning av idrottspolitiskt program (KFN/2012:95) Ärendebeskrivning Nytt idrottspolitiskt program för Upplands Väsby kommun antogs av kultur- och fritidsnämnden (KFN/2008:5) den 19 maj 2009 och av kommunfullmäktige (KS/2009:113) den 19 oktober Det idrottspolitiska programmet syftar till: att samla idrottens intresse och därmed stärka idrottens roll att åstadkomma ett långsiktigt samarbete mellan kommunen och idrottsrörelsen i Upplands Väsby att lyfta fram av kommunen och idrottslivet prioriterade områden Den färdiga produkten består av fyra huvudområden med delmål under varje enskilt huvudmål. De fyra huvudmålen är: samverkan, folkhälsa, anläggningar och bidrag. Programmet arbetades fram under ledning av en politisk styrgrupp samt en arbetsgrupp som bestod av tjänstemän. Framtagandet av programmet genomfördes i processform genom dialog med kommunens föreningsliv. Från april 2008 och fram till mars 2009 hölls ett antal möten där mellan personer från olika föreningar deltog vid varje möte. Programmet är giltigt till och med 2012 och nu behöver det förlängas och uppdateras för att vara ett giltigt och levande styrdokument framgent. Då ett omfattande arbete tillsammans med föreningarna, så sent som 2009, ligger till grund för programmet, bedöms inget helt nytt omtag behövas inför uppdateringen av programmet. De målområden som identifieras i programmet kommer att vara ledstjärnor för kultur- och fritidsnämndens arbete med idrottsoch föreningsfrågorna även framgent. Således föreslås det idrottspolitiska programmets huvudpunkter, bilaga 1, förlängas utan revidering till och med år Nya målområden och åtaganden för åren har identifierats. Flera av de åtaganden som genomförts under tidigare år är fortfarande giltiga och betydelsefulla och föreslås också fortsätta under kommande år. Dock föreslås ett antal förändringar, utifrån en utvärdering av de insatser som genomförts mellan 2009 och 2012: Idrottstinget föreslås utvecklas till mer diversifierade forum för diskussioner mellan föreningar och kommun. Även om ett omfattande

14 Kultur- och fritidsnämnden idrottsting där samtliga föreningar bjuds in bidrar till ett forum för dialog föreslås tinget utvecklas till att bli mer specifika forum för specifika områden som berör olika kluster av föreningar. Ett forum kan exempelvis diskutera halltider, ett kan diskutera fotbollsplaner etc. En större diversifiering ger bättre möjligheter för föreningar att påverka de frågor som ligger respektive förening nära. Kommunens drog- och alkoholförebyggande arbete utvecklas till att också inkludera dopningsfrågor. Den årliga sammankomsten som utlovats mellan föreningarna och Upplands Väsby Promotion (UVP) föreslås utvecklas. Istället för en given sammankomst med UVP önskar kultur- och fritidsavdelningen att uppdraget breddas. Ett antal andra kommuner arbetar framgångsrikt med att erbjuda föreningarna föreläsningar inom aktuella områden ett par gånger om året i samarbete med professionella föreläsare och nätverk, vilket vore ett intressant tillskott till kommunens åtagande för att stärka föreningslivets förutsättningar. Kommunen har ett antal framgångsrika föreningar, vars medlemmar genom åren genomfört stora bedrifter och tagit medaljer i större sporttävlingar. Dessa atleter bör uppmärksammas. I tidigare års program har kommunen åtagit sig att anordna en bankett men ett uppmärksammande under festliga former torde kunna ersätta kravet på en bankett. Föreningslivet behöver dock i god tid meddela kommunen om dessa större bedrifter. Kultur- och fritidsnämndens arbete för att främja fritidsaktiviteter för barn och unga med funktionshinder har kommit igång väl under 2012 genom en nytillsatt tjänst. Arbetet kommer att vara fortsatt prioriterat. Arbetet för att säkerställa fördelning av halltider för funktionshindrade behöver prioriteras. Vidare viktiga fokusområden mellan kommer att vara framtagandet av ny fördelningsmodell för halltider, ett tydligare arbete kring lokalförsörjningsfrågor samt ett ökat fokus på frågor som rör rekrytering av ledare, medlemmar och volontärer. Den fullständiga uppdateringen av kommunens åtaganden inom ramen för det idrottspolitiska programmet återfinns som bilaga 2.

15 Kultur- och fritidsnämnden Kundvalskontorets förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden godkänner förslaget till förlängning och uppdatering av det idrottspolitiska programmet för åren Kultur- och fritidsnämnden översänder förslaget till kommunstyrelsen. Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag till beslut. Kultur- och fritidsnämndens beslut och förslag till kommunstyrelsen 1. Kultur- och fritidsnämnden godkänner förslaget till förlängning och uppdatering av det idrottspolitiska programmet för åren Kommunstyrelsen godkänner förslaget till förlängning och uppdatering av det idrottspolitiska programmet för åren Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

16 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer för projektbidrag (KFN/2012:77) Ärendebeskrivning Projektbidrag delas ut av kultur- och fritidsnämnden, Upplands Väsby kommun, två gånger årligen. Projektbidragen kan sökas av såväl idrottsföreningar som övriga föreningar som är bidragsberättigade i kommunen. Beslut om tilldelning av projektbidrag görs av avdelningschef för kultur- och fritidsavdelningen på delegation av kultur- och fritidsnämnden. En ansökningsomgång i det nya systemet med projektbidrag har genomförts under året. Givet det stora antalet projektansökningar som inkom, samt de olikartade områdena och målsättningarna med projekten tycks det lämpligt att nämnden antar ett styrdokument som preciserar vilka typer av projekt som bör/inte bör prioriteras. I styrdokumentet, Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer för projektbidrag i bilaga 1, föreslås följande projekt prioriteras/inte prioriteras: Prioriterade projektområden: Projekt för barn och ungdomar Projekt som främjar fritidsaktiviteter för personer med funktionshinder Områden där projektbidrag inte beviljas: Jubileumsfiranden Kostnader för fasta redan befintliga lokaler Nybyggnationer/renoveringar av fastigheter eller lokaler Utlandsresor Maximal ersättning per bidrag En förening kan beviljas maximalt kr i projektbidrag per år.

17 Kultur- och fritidsnämnden Kundvalskontorets förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden antar Kultur- och fritidsnämndens riktlinjer för projektbidrag. 2. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att riktlinjerna är giltiga mellan och Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag till beslut. Diskussion i kultur- och fritidsnämnden En enig nämnd beslutar att bordlägga ärendet till sammanträdet den 16 oktober Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden bordlägger ärendet till sammanträdet den 16 oktober 2012.

18 Kultur- och fritidsnämnden Möjligheter till filmfestival 2013 (KFN/2012:34) Ärendebeskrivning Ärendet utgår. _

19 Kultur- och fritidsnämnden Återrapport av kulturella aktiviteter för att i Upplands Väsby kommun ha uppmärksammat Strindbergsåret 2012 (KFN/2012:56) Ärendebeskrivning I år, 2012, är det 100 år sedan August Strindberg avled den 14 maj sörjande människor kantade vägen utmed begravningståget genom Stockholm. Kultur- och fritidsnämnden uppdrog vid sitt sammanträde den 20 september 2011 åt kundvalskontoret att ta fram förslag på olika former av kulturella aktiviteter som kan ge Väsbyborna en bild av denne författares liv och konstnärsgärning. Från och med oktober 2011 har kundvalskontoret och kultur- och fritidsnämndens ordförande bjudit in och träffat ett antal representanter för föreningar och verksamheter som har anknytning och kan ha intresse av att medverka i ett särskilt Strindbergframträdande. Vid nämndens sammanträde den 28 februari 2012 uppdrogs kundvalskontoret att återrapportera genomförandet av projektet. Projektet planerades och genomfördes som ett samarbete mellan kommunen och föreningarna Gycklarna, SingSing-kören, Frestakören, Väsby konsthall samt Väsbykören. Ett antal privatpersoner deltog också. Projektet resulterade i en tillställning, August i bara Messingen, som genomfördes på Strindbergs dödsdag den 14 maj vid entrén i Messingen. Framträdandet på en dryg timme bestod av ett potpurri av olika konstformer, såsom musik, dans, högläsning av lyrik samt målning som en hyllning av Strindbergs så mångfacetterade konstnärliga förmågor. Tillställningen var välbesökt med fler än 200 personer i publiken. Kostnaden landade på cirka kronor. Kundvalskontorets förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner återrapporten om de kulturella aktiviteter som anordnades för att uppmärksamma Strindbergsåret Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag till beslut.

20 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner återrapporten om de kulturella aktiviteter som anordnades för att uppmärksamma Strindbergsåret 2012.

21 Kultur- och fritidsnämnden Medborgarförslag: bygg en fullstor inomhushall för fotbolls/mässverksamhet (KFN/2012:65) Ärendebeskrivning Stefan Fröberg har den 22 mars 2012 lämnat ett förslag om att bygga en inomhushall för fotbolls- och mässverksamhet i grusgropen vid nuvarande grusplan. Alternativet är att bygga hallen strax norr om Fadderbyn på sportfältet vid motorvägen. Inomhushallen ska vara fullstor, med det menas en fotbollsplan av elvamannamått, det vill säga samma mått som nuvarande konstgräsplan i gropen har. Motiveringen är bland annat: Befolkningen i kommunen ökar. Ökade befolkning ger också ett ökat intresse för kultur, idrott etc. Det innebär i sin tur ökad belastning och slitage på kommunens idrottsanläggningar. Det är inte bara intresset för fotboll som ökar utan även handboll, innebandy och basket växer så det knakar vilket innebär att de gymnastikhallar som finns i kommunen är i princip överbokade under vinterhalvåret. Med en fotbollens hus eller om man vill ha ett mer klatschigt namn Stockholm Soccer Center skulle man frigöra väldigt mycket halltider åt de andra idrotterna i kommunen. Det skulle innebära att övriga idrotter som handboll, innebandy, basket mm får än bättre möjligheter till att utveckla sina verksamheter! Med det geografiska läget vi har mellan Sthlm och Arlanda skulle denna hall dessutom vara mycket attraktiv vid landslags samlingar, träningsläger mm för elitlagen samt mässor. När det gäller det finansiella så är ju såklart det den stora biten! Men utan att ha gjort några större efterforskningar så tror jag att själva hallen + fotbollsplanen inte kommer att kosta 1/10 av vad vårt nya badhus kostade. Kundvalskontorets yttrande Det till kommunen inkomna förslaget förordar en nybyggnation av en inomhushall för fotboll och mässverksamhet i kommunen. Motiveringen är bland

22 Kultur- och fritidsnämnden annat att kommunen växer, samt att kommunen har ett fördelaktigt geografisk läge för mässverksamhet och olika samlingar. Det är ett mycket riktigt iakttagande att kommunen växer, och att en växande befolkningsmängd också innebär ökat behov av lokaler för föreningslivet. Kommunen följer nogsamt befolkningsutvecklingen och dess inverkan på framtida lokalbehov i den årliga lokalförsörjningsplanen. I dagsläget bedöms fotbollsföreningarnas behov kunna rymmas inom befintliga planer och lokaler. Ett antal prioriterade investeringsområden för kultur- och fritidsnämnden för framtiden har identifierats, såsom upprustningar av befintliga anläggningar, eventuell expansion av tennishall samt en stor satsning på ett nytt kulturhus. Precis som förslagslämnaren beskriver så är den finansiella aspekten oftast avgörande i fråga om vilka önskade investeringar som kan genomföras. Investeringar inom kultur- och fritidsområdet måste viktas gentemot behov hos andra kommunala instanser, bland annat inom skolområdet och äldreomsorgen. Ett fotbollens hus är inte identifierat som ett prioriterat investeringsprojekt de närmsta åren. Dock kommer förslaget att tas i beaktande, och fotbollens och övriga inomhussporters behov av nya arenor kommer att viktas gentemot andra framtida investeringsbehov i kommande planeringsarbete. Kundvalskontorets förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden tackar för förslaget och engagemanget. 2. Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och överlämnar det till förslagslämnaren. Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag till beslut. Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden tackar för förslaget och engagemanget. 2. Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och överlämnar det till förslagsställaren.

23 Kultur- och fritidsnämnden Beslutet skickas till: Förslagsställaren Kommunfullmäktige

24 Kultur- och fritidsnämnden Medborgarförslag: arrangera nya aktiviteter (KFN/2012:50) Ärendebeskrivning En medborgare har den 15 februari 2012 lämnat ett förslag om att kommunen ska anordna andra aktiviteter för ungdomar än de som är på fritidsgårdarna. Motivering: Det finns annat än det som finns/anordnas på fritidsgårdarna. Kommunen kan kanske anordna ett disko någon gång i månaden med inträdes pris och annat och med teman och årsgräns som m.m. Kundvalskontorets yttrande Ett av kultur- och fritidsnämndens viktigaste uppdrag är att säkerställa trygga och stimulerande aktiviteter för barn och ungdomar i kommunen. Därför är medborgarförslaget att arrangera aktiviteter för ungdomar ett mycket viktigt uppdrag för nämnden. Idag är fritidsgårdarna och Vega två av nämndens verksamheter som riktar sig mot barn och unga. När det gäller discon och fester så arrangerar både fritidsgårdarna och Vega detta för ungdomar när intresse finns. Önskemålet om discon och fester kan därför tillgodoses av verksamheter som redan finns idag. Åldersgränserna är år för fritidsgårdarna och år för Vega. Förslaget om discon en gång i månaden med teman vidarebefordras till fritidsgårdarna och Vega. Kultur- och fritidsnämnden prioriterar aktiviteter och verksamheter för barn och unga och håller medborgarförslaget i åtanke vid framtida planer på nya projekt och aktiviteter. Kundvalskontorets förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden tackar för förslaget och engagemanget. 2. Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och överlämnar det till förslagslämnaren.

25 Kultur- och fritidsnämnden Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag till beslut. Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden tackar för förslaget och engagemanget. 2. Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och överlämnar det till förslagsställaren. Beslutet skickas till: Förslagsställaren Kommunfullmäktige

26 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss från Kulturdepartementet Ds 2012:3 Ny bibliotekslag (KFN/2012:76) Ärendebeskrivning Kulturdepartementet har arbetat fram ett förslag på ny bibliotekslag. Förslaget är nu ute på remiss till olika instanser. Upplands Väsby kommun har fått uppskov med remisstiden. De ändringar som föreslås i nya bibliotekslagen syftar bland annat till att möta omvärldsförändringar, samt att förstärka viktiga principer, såsom avgiftsfri utlåning av litteratur samt allas tillgång till biblioteksservice. Dessutom har lagens utformning som syfte att öka dess användarvänlighet. Ytterligare betydelsefulla förändringar i den nya lagen är ett kvalitetskrav då det anges att folkbibliotekens utbud ska präglas av allsidighet och kvalitet. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli Kundvalskontorets yttrande Kundvalskontoret ser positivt på förslaget på ny bibliotekslag. I lagen förtydligas biblioteksverksamheternas fokus på särskilda målgrupper, såsom barn och unga, personer med funktionsnedsättning, de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmål än svenska. Detta förtydligar uppdraget att skapa och tillgängliggöra verksamhet utifrån målgruppernas olika behov och förutsättningar och ger dessa målgrupper ytterligare tyngd och betydelse. Kundvalskontoret ser i grunden mycket positivt på att föra in kvalitetskrav i lagtexten. Nya skrivningen, folkbibliotekets utbud av litteratur ska präglas av allsidighet och kvalitet innebär att det viktiga kvalitetsuppdraget styrks. Däremot väcker införandet av kvalitetsbegreppet i lagtexten ett antal frågor om kvalitetsbegreppet; vad menas med kvalitet och, inte minst, hur mäts kvalitet? I förlängningen innebär införandet av kvalitetskrav att kommuner behöver utveckla tydliga kvalitetsmått för att följa och utvärdera verksamheten. Det fortsatta kravet på att kommunerna ska anta biblioteksplaner ses som positivt. Upplands Väsby kommun antog sin biblioteksplan år Arbetet med biblioteksplanerna är en viktig del i att förtydliga planering, målsättning och inriktning för biblioteksverksamheten i kommunen och en metod för att lyfta biblioteksfrågorna. Dock efterlyser kundvalskontoret samt utföraren Väsby Välfärd en tydligare styrning vad gäller planernas innehåll.

27 Kultur- och fritidsnämnden Kundvalskontorets förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och översänder det till Kulturdepartementet. Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag. Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande med revideringen att syfte och ambitionsnivå läggs till i sista meningen och översänder det till Kulturdepartementet. Yttrandets sista mening lyder då: Dock efterlyser kundvalskontoret och utföraren Väsby Välfärd en tydligare styrning vad gäller planernas innehåll, syfte och ambitionsnivå. Beslutet skickas till: Kulturdepartementet

28 Kultur- och fritidsnämnden Trafikplan för Upplands Väsby 2012, kultur- och fritidsnämndens yttrande (KFN/2012:99) Ärendebeskrivning Stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram en trafikplan. Planen följer upp den trafikstrategi som godkändes av kommunfullmäktige den 21 juni 2010 och är att betrakta som ett styrdokument att ta hänsyn till i planering, byggnation och drift av kommunens gator och vägar. I planen presenteras den inriktning som ska prägla planeringen av trafiken i Upplands Väsby kommun. Trafikplanen redovisar bland annat övergripande nät för bilar, cyklar och gående, samt vilka förändringar och åtgärder som behöver genomföras för att nå rätt mål med trafiken i kommunen. Trafikplanen är i detta skede ett förslag. Kultur- och fritidsnämnden har getts möjlighet att lämna synpunkter och kommentarer på förslagets innehåll. Förslaget på trafikplan finns att tillgå i sin helhet på kommunens hemsida. Kundvalskontorets yttrande Kultur- och fritidsnämnden ställer sig mycket positiv till förslaget till ny trafikplan. Planen täcker ett stort antal aspekter som också är betydelsefulla för nämndens ansvarsområden, såsom tillgänglighet och trygghet för kommunmedborgarna. En god tillgänglighet av kommunens rekreationsområden är viktigt för att säkerställa möjligheter till en meningsfull fritid för kommuninvånarna. Planens intention att prioritera bland annat gång- och cykeltrafik är mycket god och möjliggör ytterligare tillgänglighet av viktiga naturområden, samt främjar den allmänna folkhälsan. Nämnden ser specifikt mycket positivt på ett nytt stråk för gående och cyklister genom Vilundaparken för att öka tillgängligheten av rekreationsområden i kommunens östra delar. Att främja trygghet för kommunmedborgarna är ett av kommunens viktigaste mål. Trafikplanens fokus på att främja trygghet såväl för fordon som gående, genom exempelvis extra belysning och god överskådlighet, är en viktig del i att öka den upplevda tryggheten i kommunen.

29 Kultur- och fritidsnämnden Ett av kultur- och fritidsnämndens viktigaste mål är att säkerställa tillgängligheten till verksamheter under nämndens ansvarsområden. Tillgång till parkeringsplatser är viktigt för att säkerställa att medborgare har möjlighet att besöka de aktiviteter som nämnden finansierar. Det nya parkeringshuset under Messingenhuset kan hjälpa till att säkerställa att besökare till bibliotek, musikskola och andra kulturoch fritidsverksamheter i området på ett enkelt sätt kan tillgodose sig de tjänsterna. Nämnden önskar framhålla ett framtida behov av förbättrade trafik- och parkeringsmöjligheter vid Gunnes gård. I dagsläget är framkomligheten till gården mycket dålig för exempelvis busstrafik. I takt med en eventuell utveckling av gården som besöksmål måste också trafiknätet möjliggöra för detta. Synpunkter har inkommit om att förlängda friparkeringstiden vid Messingen för biblioteksbesökare, samt att förlänga parkeringstiderna för skogsbesökare vid Kairo/Sättra, vilket nämnden önskar förmedla. Kundvalskontorets förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och överlämnar det till stadsbyggnadskontoret. Ordförandens förslag till kultur- och fritidsnämnden Enligt kundvalskontorets förslag. Kultur- och fritidsnämndens beslut. Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande med revideringen att sista stycket stryks som sitt eget och överlämnar det till stadsbyggnadskontoret. Beslutet skickas till: Stadsbyggnadskontoret

Ann-Christin Jyttner (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden

Ann-Christin Jyttner (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-22 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Estrid Tisdag den 22 maj 2012, klockan 19:00-20.50 Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Alfven Måndag den 26 mars 2012, klockan 18:00-19.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena Kanström

Läs mer

Social- och äldrenämnden

Social- och äldrenämnden Social- och äldrenämnden 2012-09-24 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Estrid Måndag den 24 september 2012, klockan 17.15-17.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena

Läs mer

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Kommunala pensionärsrådet 2012-05-30 1 Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf.

Läs mer

Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 23 september 2014, klockan 18:00-19.00

Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 23 september 2014, klockan 18:00-19.00 Kultur- och fritidsnämnden 2014-09-23 1 Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 23 september 2014, klockan 18:00-19.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt, ordf. (FP) Ann-Christin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2012-02-22 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20, lokal Pasch Tisdagen den 15 november 2011, klockan 19:00-20:35 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Produktionsstyrelsen 2011-09-21 1 Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf.

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Produktionsstyrelsen 2011-05-18 1 Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordförande Kent Hjalmarsson

Läs mer

Maria Röstberg, kundvalskontoret Joel K Sand, sekreterare samt övriga intresserade. Ann-Christin Jyttner (S)

Maria Röstberg, kundvalskontoret Joel K Sand, sekreterare samt övriga intresserade. Ann-Christin Jyttner (S) Kultur- och fritidsnämnden 2014-05-20 1 Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 20 maj 2014, klockan 18:00-20.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Christine

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott Kommunstyrelsens miljö- och planutskott 2014-08-18 1 Plats och tid Estrid, Messingen, Love Almqvists torg 1 Måndagen den 18 augusti, klockan 15:00-16:30 Beslutande Ledamöter: Ann-Christin Frickner-Larsson

Läs mer

Sammansträdesprotokoll 2016-02-24. Kultur- och fritidsnämndens au. Plats och tid Prologen kl. 18:00-20:00

Sammansträdesprotokoll 2016-02-24. Kultur- och fritidsnämndens au. Plats och tid Prologen kl. 18:00-20:00 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 18:00-20:00 ande ledamöter Nils Lundqvist (M) Gunilla Lindberg (L) (ordförande) Sivert Åkerljung (KD) (vice ordförande) Per Sjödin (S) (2:e vice ordförande)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2014-02-25

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2014-02-25 Datum: Tisdagen den 25 februari 2014 Tid: 18.00 19.25 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 11-21 Utses att justera: Anna-Lee Alenmalm (M) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar

Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdeshandlingar 2013-02-26 Informations- och frågestund Ärendebeskrivning 1. Hanna Björklund, föreningskonsulent kundvalskontoret, presenterar sig och sitt arbete som

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Kommunala pensionärsrådet 2011-11-02 1 Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP) Jan Eckert (M) Ann-Marie

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/20 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:30-20:50 Paragrafer 124-140 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Se deltagarlista på nästa sida. Övriga deltagande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid. 1 av 11 Plats och tid Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby, kl 09 00-11.50 Beslutande Tommy Andersson, s, ordf. Ann-Margret Olofsson, s Per Lundin, s Carina Nilsson,

Läs mer

Servicenämnden 2014-01-22 1(8)

Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Lennart Lämgren (FP) ordförande Torsten Bill (M) Bertil Jonasson (C) Hans-Inge Wall (S) Thomas Bäckman

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-11-12 Sida1 (13)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-11-12 Sida1 (13) Kultur och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2012-11-12 Sida1 (13) Plats och tid Lillgården, kl. 18:00 18:55 Beslutande Hans-Åke Mårtensson(s), ordförande Margareta Abelsson(s) Håkan Harvigsson(alp) Bertil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 2007-04-16 Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 16 april, kl. 07 30-09 00 Beslutande Linda Wahlqvist (m)

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(25) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-09-03

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(25) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-09-03 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(25) Tid Torsdag 3 september 2015, kl. 13.15 18.30, ajournering 15.00 15.20 Plats Hyltenäsrummet Beslutande C Eva Åberg Andersson, tjänstgör för Ylva Höglund (MBP) FP Niklas

Läs mer

Monika Gustavsson (s) Monika Gustavsson (s) Barn- och ungdomsnämnden. Barn- och ungdomsförvaltningen

Monika Gustavsson (s) Monika Gustavsson (s) Barn- och ungdomsnämnden. Barn- och ungdomsförvaltningen Sida Barn- och ungdomsnämnden 2001-09-24 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, konferensrum 225, kl 15.00 17.10 Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera Monika

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

Göran Edberg (S) ordförande

Göran Edberg (S) ordförande Arbets- och näringslivsnämnden 2015-03-18 1 (15) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 14:20-15:40 Beslutande Göran Edberg (S) ordförande Birgitta Årzén (S) Jens-Åke Olofsson (KV) Roland

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19 Datum: Tisdagen den 19 april 2016 Tid: 17.30 18.40 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 25 april, klockan 16.00 Paragrafer: 19-26 Utses att justera: Christian Samuelsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2011-09-20 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Plan 3, Upplands Väsby kommun

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

NÄMNDEN FÖR TEKNIK, FRITID OCH KULTUR PROTOKOLL

NÄMNDEN FÖR TEKNIK, FRITID OCH KULTUR PROTOKOLL 63-73 Plats och tid Sammanträdesrummet Höken, Eriksövägen 27, Vaxholms stad Kl. 18.15 19.00 Beslutande Mikael Vigvinter (C), ordf. Ljiliana Lindgren (M) Lars Wessberg (M) Gittan Hultberg (M) Carina Eriksberger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden 2011-08-23 52 (62) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 23 augusti 2011, kl. 17.30-18.45 Beslutande Robert Skoglund (S) ordf Gerd Johansson (KD) tjänstg ers 43 Kent

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kållekärrs fritidsgård, kl 18.00-20.30 Blad Beslutande Övriga deltagande Gjert Magnusson (s), ordf Benita Nilsson (fp) Ewa-Lena Svensson (fp) George

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Kultur- och fritidsnämnden 2015-09-23. Nina Wikström Tiala Klas-Gunnar Appel Lars Pettersson Eva Asthage

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Kultur- och fritidsnämnden 2015-09-23. Nina Wikström Tiala Klas-Gunnar Appel Lars Pettersson Eva Asthage Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Koordinaten, Stora mötet kl 13.00 Beslutande Patrik Renfors (V) Bror Sterner (S) Urpo Koivula (M) Nina Wikström Tiala (S) Klas-Gunnar Appel (S) Lars Pettersson

Läs mer

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-02-05 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 5 februari, klockan 8:30-10.15 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(20) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-10-01

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(20) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-10-01 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(20) Tid Torsdag 1 oktober 2015, kl. 13.15 17.00, ajournering 14.50 15.15 Plats Svansjörummet Beslutande MBP Ylva Höglund FP Niklas Herneryd MP Lo Göthberg Larsson S Thord Harrysson

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning FOLKHÄLSORÅDET Sammanträdesdatum 2015-06-02 Sida 1 Innehållsförteckning Sida Fastställande av dagordning 3 Uppföljning utbildningsdag Folkhälsa är politik 4 Arbetsområde folkhälsa, 2015 2018 5 Barnkonventionen

Läs mer

Gertrud Jernberg-Zernig

Gertrud Jernberg-Zernig Familje- och utbildningsnämnden 2012-03-27 Plats och tid Familje- och utbildningsförvaltningen, klockan 13:00-15:00 Beslutande Bengt Norrlén (S) ordförande Åsa Engberg (S) vice ordförande Lars-Ove Norling

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-03-20 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB

Folkhälsorådet 2015-03-20 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB Folkhälsorådet 2015-03-20 1 Plats och tid Nästegårdsskolan Kvänum, 20 mars 2015, klockan 09.15-12.00 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Emma Svenson Larsson(S), (M),

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16. Nr Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) Barbro Gustafsson

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15 Plats och tid Kommunhuset i Sjöbo onsdagen den 15 augusti 2012 kl. 13.30-16.00. Beslutande Ledamöter Stefan Lundgren, ordförande Kent Ivan Andersson Wiggo Wrangborg Cecilia Rosenqvist Perry Ulrika Axelsson

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, klockan 08 30-14 15 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund (s)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden Plats och tid: Trosa kommunhus kl. 15.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Arne Karlsson (KD), ordförande Sune G Jansson (M), 1:e vice ordförande Sandra Karlsson (S), 2:e vice ordförande Björn

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-11

Sammanträdesdatum 2011-05-11 Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Blå salen, Sala stadsbibliotek. 14.00-17.20 Eric Fylkeson (S)

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love almqvists torg 1. Lokal: Lundström Onsdagen den 16 september 2015, klockan 8:30-10.00 Ledamöter: Anders Rosén (V),

Läs mer

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO)

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO) Kommunala handikapprådet 2014-05-27 1 Plats och tid ande Messingen, Dahlén Tisdagen den 27 maj 2014, klockan 13:00-15.00 Ledamöter: Maria Fälth (KD) ordf. Kristina Klempt (FP) Lena Kanström (M) Bengt-Erik

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-04-22 1(19)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-04-22 1(19) Nr 10 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-04-22 1(19) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 22 april 2008, klockan 08.30-12.20 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande Kent Hjalmarsson (M), v. ordförande Lars Tunkrans (KD) Michel Silvestri (MP)

Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande Kent Hjalmarsson (M), v. ordförande Lars Tunkrans (KD) Michel Silvestri (MP) Produktionsstyrelsen 2012-11-21 1 Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Onsdagen den 21 november 2012, klockan 19.00-20.34 Beslutande Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande Kent Hjalmarsson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare Kommunstyrelsens välfärdsutskott 2015-04-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Lundström Torsdagen den 16 april 2015, klockan 14:00 15:50 Ledamöter: Mathias Bohman (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-11-06 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 10.00-15.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30-11.20 Beslutande Sofia Forsgren Böhmer (M) ordförande Barbro Söderberg (S) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

Ahova Lood (S), ordförande Anna Roos (KV) Bruno Granath (C), tjänstgörande ersättare

Ahova Lood (S), ordförande Anna Roos (KV) Bruno Granath (C), tjänstgörande ersättare Arbets- och näringslivsnämndens arbetsutskott 2012-02-28 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrummet, Arbets- och näringslivskontoret, kl. 13.15 15.40 Beslutande Ahova Lood (S), ordförande Anna Roos (KV) Bruno

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 1 (17) Plats och tid Vetabs sammanträdesrum, kl. 14.00-17.00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Dan Ljungström (C), ordförande Percy Karlsson

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd väster

Vård- och omsorgsnämnd väster Protokoll Vv 47/2016 Vård- och omsorgsnämnd väster Datum: 2016-05-18 Klockan: 14:00 16:50 Plats: Dojan norr, Ringgatan 32 Närvarande ledamöter Gunhild Wallin (C) Gun Carlestam Lewin (S) Johanna Reimfelt

Läs mer

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2009-02-09 Plats och tid Kultur & Fritid, Gymnasiegatan 29, kl 18.00 19.00 Beslutande Peter von Essen(m) ordf Anette Olsson(fp) Mats

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden Tekniska nämnden 1 (6) Plats och tid Takåsrummet, Onsdagen den 28 januari 2009, klockan 16.30 18.40 ande Görel Nilsson (s) Lennart Pettersson (s) Elisabet Persson (s) Börje Andersson (c), ordförande Lars

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-03-14

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-03-14 1(12) Plats och tid MunktellArenan, rum Rossvik klockan 15:00-16:30 ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Mona Kanaan (S), ordförande Alexandra Karjel (MP) Anette Stavehaug (V) Göran

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-13 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 13 mars 2012, klockan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2006-11-21 1 Organ Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Fritidskontoret, Gnosjö tisdagen den 21 november 2006 kl. 18.00 19.30 Beslutande Rolf Davidsson (m) ordförande Stig Axelsson (s) vice ordförande

Läs mer

Utredning av fotbollsanläggning med tältlösning

Utredning av fotbollsanläggning med tältlösning Tjänsteutlåtande Kundvalskontoret 2014-03-20 Mats Grufman 08-590 973 03 Dnr: mats.grufman@upplandsvasby.se KFN/2013:57 Kultur- och fritidsnämnden Utredning av fotbollsanläggning med tältlösning Förslag

Läs mer

Kristina Saxerud (V) 46-47

Kristina Saxerud (V) 46-47 Kommunstyrelsen 2011-04-11 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, klockan 17.07-18.44 med ajournering för allmänhetens frågestund klockan 17.09-18.02. Ledamöter Björn-Olov Hallberg (S) ordförande

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 7 Plats och tid Kommunkontoret Lessebo måndagen den 3 mars 2014 kl 14.00 16.30 ande Anders Palmengren (s) ordf Ingvar Johansson (c) v ordf Monica Johansson (s) Tommy Truedsson (s) Eva Kabanda

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, Östra Esplanaden 5, Arvika, kl. 08.30 12.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Peter Söderström, Ordförande (S) Aina Wåhlund,

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-06-01 14-31

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-06-01 14-31 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 14-31 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 14. Mötets öppnande 15. Presentation av ledamöter, ersättare och dagens gäster 16. Dialog med SBN, TN och MN a.

Läs mer

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den Fritidsnämndens arbetsutskott 12 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 12 april 2002 kl 07.30-08.35 Ray Idermark (m),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2008-04-16 31 Plats och tid Lichron kl 17.30 20.20 Beslutande Lise Märith Svensson (kd) ordförande Lizbeth Johansson (c) 1:e vice ordförande Markus Kauppinen (s) 2: e vice

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2014-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrummet Rex, klockan 14.15 15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr (S) ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(23)

Sammanträdesprotokoll 1(23) Sammanträdesprotokoll 1(23) Plats och tid Öjersbo konferens, 15.00 19:30 ande Gunnar Tiger (S) ordförande Annika Hedberg Roth (S) Åke Andersson (V) Nancy Ibarra (V), tjg ersättare Torsten Jansson (S),

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20 1(11) Plats och tid Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, Alva Myrdals gata 5, Värjan, plan 5, Ledning och administration, lokal: Sabeln, klockan 13:35 14:20, Kort ajournering mellan klockan 14:00

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Roger Karlsson (MP), Christina Forss (KD), Christer Nodemar (M), Monica Andersson (C)

Roger Karlsson (MP), Christina Forss (KD), Christer Nodemar (M), Monica Andersson (C) VIADIDAKTNÄMNDEN 2015-09-21 1 Plats och tid Åbrogården, Storgatan 55 Vingåker, kl 13:00 15:40 Beslutande Gunilla Magnusson (S) ordförande, Ola Lindgren (S) 1:e vice ordförande, Thomas Selig (V) 2:e vice

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-01-24 1. Caisa Abrahamsson (s) Roland Wermelin (c), till klockan 11.00 Kjellan Grundström (v)

Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-01-24 1. Caisa Abrahamsson (s) Roland Wermelin (c), till klockan 11.00 Kjellan Grundström (v) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-01-24 1 Plats och tid Kommunhuset, fredag 2014-01-24, klockan 8.00 11.35 Beslutande Caisa Abrahamsson (s) Roland Wermelin (c), till klockan 11.00 Kjellan Grundström

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.45 Beslutande Tommy Bohman, ordförande Klas Håkanson Gunilla Hjelm Jan Johansson Ingemar Sturesson Agneta Lindberg, ersättare Ritva

Läs mer

Maria Lindeberg, projektkoordinator, 11-14 Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson

Maria Lindeberg, projektkoordinator, 11-14 Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2015-04-09 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset Dragonvägen 86. Lokal: Vilundarummet. Torsdagen den 9 april, klockan 09:00-11.30 Ledamöter: Ann-Christin Martens (S) Anders Rosén

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson 1(9) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-14.25 Beslutande Mats Ernstsson (C), ordförande Ingmar Bernthsson (S), vice ordförande Pontus Plantman (M) Susanne Colldin (S) ersätter Monica

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Beslutande ledamöter Åtvidabergs bibliotek, kl.13.30-16.10 Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande Björn Moum (M), vice ordförande Anki Sjöö-Törner (S) Fredrik

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-09-05 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-09-05 1 Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid 2008-09-05 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 54 Ekonomisk redovisning, första halvåret 2008 55 Kommentarer till sifferbudget 2009 56 Revidering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Sammanträdesrum 3, den 14 maj 2013, kl. 15.30-17.15 Beslutande Övriga deltagande Börje Wilsborn Rolf Axelsson Lena Åhrén Kajsa Håkansson Monica

Läs mer

Rose-Marie Henriksson

Rose-Marie Henriksson Hemvårdsnämnden 2010-03-31 1(21) Plats och tid: Södra vägen 5, Stora sammanträdesrummet, kl 13:30 17:10 ande: Ann-Charlott Svensson (M), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Hanne Jönsson (M) Tord Johansson

Läs mer

Onsdagen den 9 mars 2011, Fyrklövern, sammanträdesrummet, Strömsnäsbruk, 13.00-16.05

Onsdagen den 9 mars 2011, Fyrklövern, sammanträdesrummet, Strömsnäsbruk, 13.00-16.05 Socialnämnden Protokoll 2011-03-09 Tid och plats Tjänstgörande Ledamöter Onsdagen den 9 mars 2011, Fyrklövern, sammanträdesrummet, Strömsnäsbruk, 13.00-16.05 Kurt Persson (KD), ordförande Karina Eliasson

Läs mer

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 12.00 Beslutande Karl Arne Larsson (C), ordförande, 2 16, 18 22 Inga Lill Hellgre n (S) Susanne Stambolidou T ellebo

Läs mer