Maria Röstberg, kundvalskontoret Joel K Sand, sekreterare samt övriga intresserade. Ann-Christin Jyttner (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Maria Röstberg, kundvalskontoret Joel K Sand, sekreterare samt övriga intresserade. Ann-Christin Jyttner (S)"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 20 maj 2014, klockan 18: Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Christine Hanefalk (M) v. ordf. Ann-Christin Jyttner (S) 2:e v. ordf. Peter Gardos (M) Raouf Ayoub (KD) Lillemor Svensson (C) Gun-Britt Karlsson (S) Annika Andersson (MP) Kamal Schtaie (V) Ersättare: Joanna Masoura (M) Rolf Bromme (FP) Hamid Ershad (C) Lars Rande (S) Vanja Edwinson (S) Lars-Göran Hillerslätt (MP) Azizeh Vatandoust (V) Övriga deltagande Maria Röstberg, kundvalskontoret Joel K Sand, sekreterare samt övriga intresserade Utses att justera Ann-Christin Jyttner (S) Justeringens plats och tid Kanslienheten, plan 6, kommunhuset, måndag den 26 maj 2014 Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerande... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kultur- och fritidsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kanslienheten Underskrift...

2 Kultur- och fritidsnämnden Informations- och frågestund Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden noterar informationen till protokollet. Beskrivning av ärendet 1. Föreningen Unga Romer berättar om sin verksamhet. 2. Fritidsgårdsutförare Unga Örnar berättar om sin verksamhet 3. Fritidsgårdsutförare Ungdom Väsby AB berättar om sin verksamhet 4. Avdelningschef Maria Röstberg informerar om ett nytt kommungemensamt pilotprojekt inom Våga Visa-kultur Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden noterar informationen till protokollet.

3 Kultur- och fritidsnämnden Meddelanden Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av meddelanden. Beskrivning av ärendet 1. Protokollsutdrag KF Årsredovisning 2013 för Upplands Väsby kommun 2. Protokollsutdrag KF Revisionsberättelse och ansvarsfrihet 2013 för Upplands Väsby kommun 3. Protokollsutdrag KS Månadsrapport februari 2014 för Upplands Väsby kommun Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av meddelanden.

4 Kultur- och fritidsnämnden Redovisning av delegationsbeslut Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut. Beskrivning av ärendet Kultur- och fritidsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med nämndens delegationsordning. Dessa beslut ska redovisas till nämnden. Redovisningen innebär inte att kulturoch fritidsnämnden omprövar eller fastställer delegationsbesluten. Däremot får kultur- och fritidsnämnden återta lämnad delegering eller föregripa ett beslut i enskilt ärende av den som fått beslutanderätten genom att själv ta över ärendet. Följande beslut har anmälts till kultur- och fritidsnämnden: Avdelningschef kundvalskontoret 01. Nyttjanderättsavtal Hembygdsföreningen Diarienummer: KFN/2014:28 Datum: Beslutsserie: KFN Delegation 2014:4 02. Nyttjanderättsavtal föreningsgym Vilundaparken Diarienummer 2014:28 Datum: Beslutsserie: KFN Delegation 2014:5 03. Avtal drift Kairobadet Diarienummer 2014:28 Datum: Beslutsserie: KFN Delegation 2014:6 04. Avtal arrangemang av Valborgsfirande Diarienummer: KFN/2014:28

5 Kultur- och fritidsnämnden Datum: Beslutsserie: KFN Delegation 2014:7 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut.

6 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens månadsrapport mars (KFN/2014:5) Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner månadsrapport för mars och översänder den till kommunstyrelsen. Beskrivning av ärendet Kultur- och fritidsnämnden har per mars ett resultat på 1,5 miljoner kronor. Detta kan härledas till ett överskott inom idrotts- och fritidsanläggningar på 0,9 miljoner kronor som avser ännu ej nyttjade underhållskostnader för lokaler, förbrukningsinventarier och övriga kostnader, samt intäkter som fakturerats ut i mars och avser hela första halvåret. Allmänkulturen ligger på ett överskott för ännu ej utbetald prestationsersättning vilket kommer regleras under året, samt diverse övriga kostnader. Ledning- och administration har ett överskott på främst personalkostnader. Nämndens helårsprognos för 2014 ligger på ett 0-resultat, och kan eventuellt komma att justeras vid nästa stora ekonomiska genomgång inför delårsbokslut 1, per sista april. Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner månadsrapport för mars och översänder den till kommunstyrelsen. Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

7 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens delårsrapport 1, april (KFN/2014:18) Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner delårsrapport och översänder den till kommunstyrelsen. Beskrivning av ärendet Kultur- och fritidsnämnden uppvisar per delår 1 ett resultat på 2 miljoner kronor. Detta kan bland annat härledas till ett överskott på 0,3 miljoner kronor som avser personalkostnader. Köp av verksamhet ligger med ett överskott på 0,5 miljoner kronor vilket beror på ersättningar för Gunnes Gård, lässatsning, offentliga arrangemang samt kvalitetskryddor som kommer regleras senare under året. Övriga material och tjänster har ett överskott på 0,8 miljoner kronor vilket till stor del härleds till underhållskostnader för lokaler. Nämnden har även gjort en del lokaleffektiviseringar. Per delår 1 lägger Kultur- och fritidsnämnden en prognos på 1,5 miljoner kronor. Nämnden räknar med att inte behöva ta bufferten i anspråk och då Medleys indexuppräkning inte ökat med lika mycket som förväntat räknar vi med att få ett överskott där. Personalkostnaderna förmodas gå med ett överskott på helåret liksom övriga kostnader samt underhållskostnader och hyror för lokaler. För att säkerställa att nämnden över året håller budget i balans kommer fortsatt hög ekonomisk medvetenhet prägla varje beslut. Kostnadsdrivande områden att extra bevaka är framförallt underhåll i kommunens idrottsanläggningar och eventuella övriga kostnader som kan tänkas uppkomma under året. Kundvalskontorets nya prestationsersättningssystem med kvalitetskrydda börjar gälla under 2014, och innebär att verksamheter med god kundnöjdhet för högre ersättning. Nämnder ser fram emot att till hösten se resultatet av kvalitetsersättningsmodellen. Under 2013 har nämnden genomfört en konkurrensutsättning av kommunens fyra fritidsgårdar. Resultatet blev tre nya aktörer som driver fritidsgårdar från och med 1 januari Det nystartade företaget Ungdom Väsby AB driver Runbygården, Unga Örnar driver Smedbygården samt Grimbogården och Stockholms Stadsmission driver Väsbygården. Under 2014 kommer stort fokus att ligga på uppföljning och utvärdering av de nya verksamheterna.

8 Kultur- och fritidsnämnden Kommunen planerar för ett nytt kulturhus som, genom en integrering med Messingenhuset, kommer att erbjuda attraktiva kulturlokaler för nuvarande och framtida Väsbybor. Den nya scenen väntas kunna ge helt nya möjligheter för konserter, teater och andra typer av evenemang, och kommer att öppna upp för helt nya kulturupplevelser i Väsby. De nya lokalerna kan också komma att utgöra lokaler för eventuella nya kulturskoleverksamheter, vilket kundvalskontoret idag har som uppdrag att utreda möjligheterna till. Kommunstyrelsen beslutade den 26 augusti 2013 om inhyrning av lokaler i kommande kulturhus utifrån det lokalprogram som arbetats fram i samarbete mellan kundvalskontoret och kontoret för samhällsbyggnad, och där ett stort antal intressenter ingått i referensgrupp. Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden godkänner delårsrapport och översänder den till kommunstyrelsen.

9 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens utlåtande över Revisionsrapport nr 8/2013 (KFN/2014:36) Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och översänder det till revisionen. Beskrivning av ärendet Som ett led i revisionen 2013 har Ernst & Young AB på revisorernas uppdrag sammanfattat årets grundläggande granskning per styrelse/nämnd. Granskningen ingår i revisionsplanen för år I revisionsskrivelsen omber revisorerna varje nämnd att kommentera de noteringar som görs och de rekommendationer som lämnats i rapporten. Revisionsbrevet återfinns i sin helhet i bilaga 1, och revisionsrapporten i bilaga 2. Sammanfattningsvis noterar revisorerna att kommunen redovisar goda resultat inom flera områden, däribland Valfrihet och mångfald, Hållbar tillväxt och Miljö. I rapporten görs bedömningar av de tre målområdena styrning och uppföljning, intern kontroll samt räkenskaper. För kultur- och fritidsnämndens vidkommande har revisorerna gjort följande bedömning: 1. Rättvisande räkenskaper: Rättvisande 2. Intern kontroll: Acceptabel 3. Styrning och uppföljning: Bra Revisorerna sammanfattar att räkenskaperna bedöms vara rättvisande. De betonar att det är bra att nämnden har en internkontrollplan och följer upp denna. Nämndens egen uppföljning av internkontrollplanen visar att den interna kontrollen i vissa fall behöver utvecklas. Slutligen noterar man att uppföljningen av verksamhetsmål och ekonomiska mål sammantaget visar på en god måluppfyllelse, och att styrning och uppföljning bedöms som bra.

10 Kultur- och fritidsnämnden Kundvalskontorets yttrande Kundvalskontoret noterar att kultur- och fritidsnämnden fått högsta betyg av revisorerna på två av tre punkter; både vad gäller rättvisande räkenskaper och styrning och kontroll. Det är en förbättring från förra året, då styrning och uppföljning bedömdes som acceptabel. Kultur- och fritidsnämndens goda måluppfyllelse och goda kundnöjdhet som presenterats i årsredovisningen är troligen det som ligger till grund för den förbättrade bedömningen. Kundvalskontoret betonar att det är viktigt att nämnden fortsätter det goda arbetet inom såväl räkenskaper som styrning och uppföljning, för att säkerställa goda resultat också framgent. Vad gäller internkontroll ger kundvalskontoret medhåll; internkontrollplanen behöver kontinuerligt utvecklas och uppdateras i syfte att säkerställa att den interna kontrollen är utformad på ett sådant sätt att den tydligt kan fånga upp potentiella risker. Kundvalskontoret behöver jobba vidare med internkontrollplanen och uppföljningen av den. Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden antar kundvalskontorets yttrande som sitt eget och översänder det till revisionen. Beslutet skickas till: Revisorerna

11 Kultur- och fritidsnämnden Utveckling av förutsättningar till tennisverksamhet i Upplands Väsby (KFN/2013:63) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden överlämnar det inriktningsbeslut som fattades av nämnden i tennisärendet vid sammanträdet den 25 februari 2014 till kommunstyrelsen för godkännande. 2. Kultur- och fritidsnämnden överlämnar den fortsatta hanteringen av utvecklingen av tennisverksamhet i kommunen till kommunstyrelsen, tillsammans med genomförd utredning och beslutsprotokoll från nämndens sammanträde Beskrivning av ärendet Den 10 december 2013 beslutade kultur- och fritidsnämnden att ge kundvalskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för tennis i kommunen, givet att fyra befintliga banor kommer att påverkas av planerna Tegelbruket och Väsby Entré. Utredningen syftade till att identifiera olika alternativ genom vilka tennisen i kommunen säkerställs fortsatt goda förutsättningar för att bedriva verksamhet i ett växande Väsby med fokus på barn- och ungdomsverksamhet. Utredningen presenterades vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 25 februari Nämnden beslutade då att förorda en lokalisering av framtida tennisverksamhet i Stora Wäsby och uppdra åt kundvalskontoret att tillsammans med kontoret för samhällsbyggnad arbeta vidare utifrån den inriktningen. Utifrån nämndens beslut har kundvalskontoret och kontoret för samhällsbyggnad fortsatt att utreda möjlighet för tennisverksamhet i Stora Wäsby, och tagit upp kostnader för detta i respektive nämnds Förutsättningar till flerårsplan Tjänstemännen har också träffat de båda befintliga tennisföreningarna i Väsby, Väsby Tennisklubb och Stora Wäsby Tennisklubb. Föreningarna har informerat kommunen om långt gångna planer att gå samman till en stark tennisförening, i syfte att med gemensamma krafter kunna utveckla tennisen i kommunen ytterligare. Föreningarna är, såsom utredningen påvisar, mycket angelägna om nya banor för att kunna fortsätta utveckla tennisen i kommunen till gagns för kommunens barn och ungdomar. Föreningarna ser stora möjligheter till en utvecklad verksamhet för

12 Kultur- och fritidsnämnden kommunens barn och ungdomar, och en av föreningarna har idag en väl utvecklad ungdomsverksamhet med bland annat tennisskola för barn. Såväl kundvalskontoret som kontoret för samhällsbyggnad har lyft investering i ny tennisanläggning i sina flerårsplaner ; kontoret för samhällsbyggnad har tagit upp medel för investering på 10 miljoner kronor och kundvalskontoret medel för avskrivning, kapitaltjänst och drift på 2 miljoner kronor/år. Föreningarna kommer i någon form att behöva ta ett större ansvar för driften av anläggningen, och den kommande affärsplanen kommer att visa tydligare hur det skulle kunna se ut. Det är lämpligt att den fortsatta hanteringen av ärendet överlämnas till kommunstyrelsen. Detta utifrån att kultur- och fritidsnämnden uttalat sitt stöd åt en lokalisering i Stora Wäsby, att utredningen nu fortgår och ansvarsfördelas mellan två kontor och då projektets beskaffenhet innebär behov av avsevärd investeringsvolym. Bakgrund Den 10 december 2013 beslutade Kultur- och fritidsnämnden att ge kundvalskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för tennis i kommunen, givet att fyra befintliga banor kommer att påverkas av planerna Tegelbruket och Väsby Entré. Utredningen syftar till att identifiera olika alternativ genom vilka tennisen i kommunen säkerställs fortsatt goda förutsättningar för att bedriva verksamhet i ett växande Väsby. Utredningen presenterades vid Kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 25 februari I utredningen identifierades tio alternativ för lokalisering av tennisverksamhet. Johanneslund vid Campushallen, Vilundaparken, Stora Wäsby samt kombination Stora Wäsby och Johanneslund samt sex stycken bollplaner på olika ställen i kommunen, exempelvis Skälbyplan. Alternativen föreslår antingen fyra utebanor eller två inne- och två utebanor. Kommunens två tennisklubbar tillfrågades om vad de ansåg om alternativen och återkom med yttranden som berör Stora Wäsby samt Johanneslund. I utredningen vägs de möjliga alternativen mot varandra utifrån tillförd kapacitet, kostnader och budget. Ärendet resulterade i att kultur- och fritidsnämnden vid sitt sammanträde den 25 februari 2014 beslutade följande: 1. Kultur- och fritidsnämnden godkänner utredningen av tennisverksamhet i kommunen. 2. Kultur- och fritidsnämnden förordar, utifrån utredningen och remissvaren från de två tennisföreningarna, en lokalisering av framtida tennisverksamhet i Stora Wäsby.

13 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden uppdrar åt kundvalskontoret att i samarbete med kontoret för samhällsbyggnad fortsätta utreda föreslagen lokalisering av tennisverksamhet i Stora Wäsby. 4. Kultur- och fritidsnämnden begär återrapport av utredningen före halvårsskiftet Nuläge och fortsatt hantering Utifrån nämndens beslut har kundvalskontoret och kontoret för samhällsbyggnad fortsatt utreda möjlighet för tennisverksamhet i Stora Wäsby, med fokus på barn och ungdomsverksamhet. Tjänstemännen har träffat de två tennisföreningarna i Väsby, Väsby Tennisklubb och Stora Wäsby Tennisklubb. Föreningarna har informerat kommunen om långt gångna planer att gå samman till en stark tennisförening, i syfte att med gemensamma krafter kunna utveckla tennisen i kommunen ytterligare. Föreningarna är, såsom utredningen påvisar, mycket angelägna om nya banor för att kunna fortsätta utveckla tennisen i kommunen till gagns för kommunens barn och ungdomar. Föreningarna ser stora möjligheter till en utvecklad verksamhet för kommunens barn och ungdomar, och en av föreningarna har idag en väl utvecklad ungdomsverksamhet med bland annat tennisskola för barn. Föreningarna har som avsikt att, i samband med sitt sammangående till en stark förening, inkomma till kommunen med en affärsplan för den typ av anläggning som presenteras i utredningen i Stora Wäsby. Affärsplanen kommer att innehålla såväl en omvärldsanalys, en intäktsanalys samt en beskrivning av de mervärden en tennisanläggning skulle kunna bidra med för olika betydelsefulla målgrupper, inte minst barn och ungdomar. En viktig del i affärsplanen kommer att vara hur en ny tennisanläggning ytterligare kan gagna ungdomsverksamheten. Planen väntas bli klar och presenteras för kommunens tjänstemän under juni månad. Utredning av förutsättningarna för en tennisanläggning har fortgått. Ett troligt lämpligt scenario är att kontoret för samhällsbyggnad äger fastigheten på ofri grund. Fastigheten hyrs sedan ut till kundvalskontoret, som i sin tur hyr ut den till föreningsliv; ägandet skulle således vara snarlikt det upplägg som återfinns för de flesta av kommunens idrottsanläggningar. Troligtvis kommer avtalsförhållandet mellan kundvalskontoret och tennisföreningen innehålla en del där föreningen kan ta ett ökat driftsåtande och möjlighet till vidareuthyrning. Föreningarna kommer i någon form att behöva ta ett större ansvar för driften av anläggningen, och den kommande affärsplanen kommer att visa tydligare hur det skulle kunna se ut.

14 Kultur- och fritidsnämnden Såväl kontoret för samhällsbyggnad som kundvalskontoret har i sina flerårsplaner tagit upp kostnader för utvecklad tennisanläggning. I kommunstyrelsens teknikoch fastighetsutskotts förslag till investeringsbudget finns upptaget en kostnad om 10 miljoner kronor för investering, medan kultur- och fritidsnämndens i sin budget lyft att en investering skulle kräva ca 2,0 miljoner kronor/år i kapitaltjänst-, avskrivnings- och driftskostnad. Den uppskattade investeringskostnaden kan dock eventuellt vara högre än 10 miljoner kronor; i utredningen uppgår den uppskattade kostnaden för förslaget i Stora Wäsby till mellan 22,5 och 25,5 miljoner kronor. Den fortsatta utredningen av ärendet behöver ytterligare utkristallisera en trolig och verklighetförankrad kostnadsbild av en dylik anläggning samt kringfunktioner. Tjänstemän från de båda kontoren har träffat berörd fastighetsägare, som ställer sig positiv till en utveckling av tennisverksamhet på dennes mark. En placering i stora Wäsby kan enbart ske om markägare medger ett arrende på minst 20 år med rätt till förlängning. Det är lämpligt att den fortsatta hanteringen av ärendet överlämnas till kommunstyrelsen. Detta utifrån att kultur- och fritidsnämnden uttalat sitt stöd åt en lokalisering i Stora Wäsby, att utredningen nu fortgår och ansvarsfördelas mellan två kontor och då projektets beskaffenhet innebär behov av avsevärd investeringsvolym. Förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden överlämnar det inriktningsbeslut som fattades av nämnden i tennisärendet vid sammanträdet den 25 februari 2014 till kommunstyrelsen för godkännande. 2. Kultur- och fritidsnämnden överlämnar den fortsatta hanteringen av utvecklingen av tennisverksamhet i kommunen till kommunstyrelsen, tillsammans med genomförd utredning och beslutsprotokoll från nämndens sammanträde Beslutsunderlag 1. Protokoll från kultur- och fritidsnämnden Protokoll från kultur- och fritidsnämnden Utredning Förutsättningar för tennisverksamhet i Upplands Väsby inklusive bilagor

15 Kultur- och fritidsnämnden Brev från kommunen till tennisföreningarna med datering : Fortsatt goda förutsättningar för tennis i Upplands Väsby Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

16 Kultur- och fritidsnämnden Videoutlåning på biblioteket (KFN/2014:34) Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att godkänna avskaffandet av avgifter för förhyrning av film på biblioteket. Beskrivning av ärendet Utföraren av biblioteksverksamhet i kommunen, Väsby Välfärd, har inkommit med ett önskemål till kundvalskontoret om avskaffande av avgifter för förhyrning av film på biblioteket. Utföraren poängterar att ett avskaffande av avgiften skulle medföra att fler besökare skulle ha möjlighet att låna film. Avskaffandet av avgiften skulle även kunna finansieras inom ramen för bibliotekets nuvarande budget. Avgiften är i dagsläget 20 kr för en veckas utlåning. Genom om att ta bort avgiften tillgängliggörs de mer än 1000 dvd-filmer som redan är inköpta för kunderna. Då kundernas medievanor har ändrats vore en bottagning av avgifterna en marknadsanpassning till en marknad som efterfrågar allt mindre film från biblioteket. Varje film kostar ca 600 kronor att köpas med de rättigheter som krävs, vilket innebär att de måste lånas ut 30 ggr för att finansieringen ska kunna gå runt. I realiteten har utföraren finansierat inköp av ny film från övrig mediebudget för att kunna ha ett utbud som berättigar avgiften. Kommunens jurist har undersökt möjligheten till att avskaffa avgiften. Följande stycken i propositionen till bibliotekslagen innebär att kommunen själv har rätt att besluta om det ska tas ut avgift eller ej för filmförhyrning: Lagstiftaren har hittills ansett att litteraturen och det skrivna ordet har en särställning inom folkbiblioteksområdet. Att biblioteken fritt ska tillhandahålla litteratur har mot denna bakgrund ansetts motiverat att reglera i lag. Ett fritt tillhandahållande av musik, film eller dataspel kan inte anses fylla samma grundläggande syfte i samhällslivet. En utvidgning av avgiftsfriheten skulle även innebära att de bibliotek som i dag tar ut avgifter för utlån av till exempel film skulle bli tvungna att förändra sitt arbetssätt. Att lagstifta om avgiftsfrihet för utlån av andra verk än litteratur är alltså en ingripande åtgärd, inte minst i förhållande till principen om kommunalt självstyre. Mot denna bakgrund kan det enligt regeringens bedömning inte anses motiverat att i lag föreskriva att annat än litteratur ska tillhandahållas avgiftsfritt. Att andra kulturuttryck inte omnämns i lagstiftningen hindrar dock inte folkbiblioteken från

17 Kultur- och fritidsnämnden att tillhandahålla dessa utan avgift. Kommunerna bör även i fortsättningen själva bestämma huruvida avgift ska tas ut. Då kultur- och fritidsnämnden är huvudman för biblioteket är det således även nämnden som beslutar om avgifter i verksamheten. Nämnden har dessutom delegation från kommunfullmäktige att besluta om justeringar av de avgifter som är av praktisk karaktär för att arbetet i nämndens verksamhet skall kunna bedrivas effektivare. Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att godkänna avskaffandet av avgifter för förhyrning av film på biblioteket.

18 Kultur- och fritidsnämnden Kulturstipendier uppdrag (KFN/2014:35) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att kulturstipendier för år slås samman. 2. Kultur- och fritidsnämnden fastställer stipendiesumman till kronor för år Kultur- och fritidsnämnden beslutar att sista ansökningsdagen är 26 september Kultur- och fritidsnämnden beslutar att utdelningen av kulturstipendier sker under andra kvartalet Kultur- och fritidsnämnden utser en arbetsgrupp som tillsammans med sakkunnig lägger fram förslag till stipendiater. Till arbetsgruppen utses presidiet. Beskrivning av ärendet Kultur- och fritidsnämnden ansvarar enligt reglementet för kulturstipendier. Stipendiesumman för år slogs samman från kr/år till en sammanlagd stipendiesumma om kronor. Kundvalskontoret föreslår att detsamma ska gälla också för Förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att kulturstipendier för år slås samman. 2. Kultur- och fritidsnämnden fastställer stipendiesumman till kronor för år Kultur- och fritidsnämnden beslutar att sista ansökningsdagen är 26 september Kultur- och fritidsnämnden beslutar att utdelningen av kulturstipendier sker under andra kvartalet Kultur- och fritidsnämnden utser en arbetsgrupp som tillsammans med sakkunnig lägger fram förslag till stipendiater. Till arbetsgruppen utses presidiet.

19 Kultur- och fritidsnämnden Uppdrag utreda förutsättningar för författarfristad (KFN/2014:31) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden ger kundvalskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för att göra Upplands Väsby kommun till en författarfristad. 2. Kultur- och fritidsnämnden begär återrapport senast 31 december Beskrivning av ärendet Flera kommuner i Sverige har under de senaste åren lyft behovet av författarfristäder. Att vara författarfristad innebär att en kommun åtar sig att på olika sätt hjälpa en författare som är förföljd på grund av sitt författarskap. Nätverket International Cities of Refuge Network väljer i samarbete med organisationen PEN ut författare och journalister som de anser är i behov av en fristad. På organisationen PENs hemsida står att läsa: Ett av PENs viktigaste arbeten är att hjälpa förföljda författare till en fristad i Sverige. Det sker via fristadsprogrammet som administreras av ICORN med stöd av Statens Kulturråd och Migrationsverket. Vi vill verka för att fler svenska städer blir fristäder för författare, dramatiker, journalister och andra professionella skribenter som lever under hot i sina hemländer. Det finns idag omkring 40 fristäder globalt varav åtta i Sverige: Göteborg, Stockholm, Uppsala, Malmö, Växjö, Sigtuna, Jönköping och Linköping. Möjligheten att göra Upplands Väsby kommun till författarfristad bör utredas ytterligare. Flera kommuner runt om i Sverige har nyligen genomfört eller planerar att genomföra liknande utredningar. Ett åtagande som författarfristad innebär att kommunen behöver tillhandahålla vissa grundförutsättningar, som regleras i ett medlemsavtal, och kan kräva vissa ekonomiska insatser från kommunens sida. En vidare utredning bör belysa vilka förutsättningar som krävs och huruvida det bedöms möjligt att göra Upplands Väsby kommun till en författarfristad.

20 Kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden ger kundvalskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för att göra Upplands Väsby kommun till en författarfristad. 2. Kultur- och fritidsnämnden begär återrapport senast 31 december 2014.

21 Kultur- och fritidsnämnden Uppdrag att utreda förutsättningarna för ridhus (KFN/2014:33) Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden föreslår kommunstyrelsen att starta ett arbete med brett deltagande från intressenter, styrelser och nämnder i kommunen med syfte att till våren 2015 presentera alternativ till nuvarande ridanläggning i Sättra. Beskrivning av ärendet Kultur- och fritidsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 15 april 2014 att ge kundvalskontoret i uppdrag att närmare undersöka förutsättningarna för ridanläggningen i Sättra (KFN/2014:33). Återrapporteringen skulle ske senast juni Frågan om upprustning/utveckling har varit aktuell under flera år och nu har ridklubben, bland annat genom medborgarförslag till kommunstyrelsen (KS/2014:128), lyft frågor om ridhusets framtid. Det finns ett antal parametrar som behöver beaktas inför en sådan utredning: Ridklubben bildades 1969, och det första ridhuset i området byggdes Ridhuset är beläget inom Sättra Gårds Naturreservat, vilket bildades som kommunalt naturreservat Sättra ingår i den fördjupade översiktsplanen för nordvästra Väsby där beslut om kommande planer fattas i en folkomröstning under hösten. Utfallet av folkomröstningen måste beaktas i arbetet. En viktig fråga som berör ridanläggningen är möjligheterna till allmänna kommunikationer. Nuvarande anläggning ägs av kommunen och ligger på kommunal mark. Anläggningen har utretts tidigare stannade planerna upp i och med att föreningen då valde att tacka nej till en upprustning av befintlig anläggning. Man ville hellre välja ett samarbete med en annan förening och då bygga en helt ny anläggning på annan plats. Nuvarande anläggning och placering har brister bland annat vad gäller kommunikation och tillgänglighet och det är därför intressant att utreda alternativ placering. Nuvarande placering på kommunens mark ger dock vissa begränsningar, att byta till sig annan mark torde vara mycket svårt och att förvärva ny mark kräver resurser för det. Det kommunala ägandet ger full rådighet med för- och nackdelar

22 Kultur- och fritidsnämnden Föreningens verksamhet vänder sig främst till barn och unga, varav många aktiva är flickor. Ridsport är den näst största sporten i Sverige räknat på antalet aktiva. Det är också en av få sporter som är helt jämställd, där pojkar och flickor tävlar på samma villkor och där separat damklass inte existerar. En utredning av anläggningen skulle kräva inblandning av flera olika nämnder och kontor utifrån deras ansvar och uppdrag, däribland kundvalskontor, kontoret för samhällsbyggnad och miljö- och hälsokontoret Mot denna bakgrund förslår kultur- och fritidsnämnden att kommunstyrelsen tar initiativ till ett brett och allsidigt utredningsarbete av ridanläggningen i Sättra med sikte på att ha ett beslutsunderlag till våren Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden föreslår kommunstyrelsen att starta ett arbete med brett deltagande från intressenter, styrelser och nämnder i kommunen med syfte att till våren 2015 presentera alternativ till nuvarande ridanläggning i Sättra.

23 Kultur- och fritidsnämnden Tilläggstjänster utifrån Ung och Trygg (KFN/2014:40) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att ge fritidsgårdsutförarna Ungdom Väsby AB och Unga Örnar tilläggsuppdrag för projekt inom ramen för Ung och Trygg. För uppdragen utgår en ersättning om kr till Runbygården, kr till Grimbogården och kr till Smedbygården. 2. Kultur- och fritidsnämnden delegerar till chefen för kundvalskontoret att utforma och teckna tilläggsavtalen. 3. Kultur- och fritidsnämnden delegerar framtida beslut om tilläggsuppdrag inom ramen för Ung & Trygg till chefen för kundvalskontoret. 4. Kultur- och fritidsnämnden får återkoppling om fritidsgårdarnas sommarverksamheter under hösten Beskrivning av ärendet Ung & Trygg är ett samlingsprojekt som ingår i Väsby Välfärds samordnade förebyggande arbete. Uppdraget utförs i enlighet med trygghetsmålen i Kommunfullmäktiges flerårsplan och leds av kommunens preventionssamordnare. Ung & Trygg omfattar en ersättning på kronor enligt överenskommelse mellan resultatsenhetschefen för individ och familjeomsorgen och kommundirektören. I Ung & Tryggs budget ingår en viss summa pengar som tidigare år i samverkan med övrig personal inom Väsby Välfärd gått till att genomföra trygghetsskapande insatser för ungdomar under somrarna. Exempel på dessa sommaraktiviteter har varit sommarjobb, tjejläger, Summer Camp, sommarbussen och hjälpledare på fritidsgårdarna. Väsby Välfärd har fört en dialog med de nya aktörerna som driver fritidsgårdarna i syfte att utreda huruvida kommunen kan fortsätta dessa trygghetsskapande insatser med fritidsgårdarna. Två av de nya utförarna, Ungdom Väsby AB som driver Runbygården och Unga Örnar som driver Smedbygården och Grimbogården har inkommit med projektplaner för hur olika typer av sommarjobb och hjälpledare skulle kunna inrymmas i verksamheten. Stockholms Stadsmission valde att avstå utifrån att de planerar en samlad kolloverksamhet på annan ort.

24 Kultur- och fritidsnämnden Utförarna och Väsby Välfärd har kommit överens om en budget för projekten enligt nedan: Runbygården Sommarjobb 3 st á 2 veckor kr 2 st á 1 vecka kr Tjejläger kr Grimbogården Sommarjobb 8 st á 2 veckor kr 2 hjälpledare under 27 veckor kr Smedbygården Sommarjobb 4 sommarjobb á 2 veckor kr 2 hjälpledare under 18 veckor kr Kultur- och fritidsnämnden är den nämnd som har tecknat avtal med nya fritidsgårdsutförare. Enligt kultur- och fritidsnämndens förfrågningsunderlag kunde leverantörerna komma att få tilläggsuppdrag: Leverantören kan komma att ges möjlighet att erhålla tilläggsuppdrag med särskild uppdragsersättning för ytterligare öppethållande på helger, vissa tillfälliga projekt samt viss riktad verksamhet för särskilda målgrupper. Projekt inom ramen för Ung & Trygg kan räknas som ett sådant tilläggsuppdrag, trots att finansieringen ligger hos Väsby Välfärd. Detta är orsaken till att det är kultur- och fritidsnämnden som behöver besluta om tilläggsuppdrag, och sluta avtal med utförarna om de nya projekten. Finansiering och utbetalning av ersättning ombesörjs av Väsby Välfärd. Yrkande Ann-Christin Jyttner (S) yrkar på ett tillägg: Kultur- och fritidsnämnden får återkoppling om fritidsgårdarnas sommarverksamheter under hösten Beslutsgång Ordförande ställer sitt egna förslag mot yrkandet om tillägg. Kultur- och fritidsnämnden bifaller förslaget om tillägg.

25 Kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att ge fritidsgårdsutförarna Ungdom Väsby AB och Unga Örnar tilläggsuppdrag för projekt nom ramen för Ung och Trygg. För uppdragen utgår en ersättning om kr till Runbygården, kr till Grimbogården och kr till Smedbygården. 2. Kultur- och fritidsnämnden delegerar till chefen för kundvalskontoret att utforma och teckna tilläggsavtalen. 3. Kultur- och fritidsnämnden delegerar framtida beslut om tilläggsuppdrag inom ramen för Ung & Trygg till chefen för kundvalskontoret.

26 Kultur- och fritidsnämnden Avtal ny bangolfanläggning Vilundaparken (KFN/2014:29) Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden delegerar åt chefen för kundvalskontoret att teckna avtal med föreningen Väsby Bangolfklubb avseende drift och arrende av den nya bangolfanläggningen i Vilundaparken. Beskrivning av ärendet Som ett led i utvecklingen av ett spännande rekreationsområde i Vilundaparken och säkerställandet av ett smidigt genomförande av detaljplan Fyrklövern har bangolfanläggningen vid Dragonvägen flyttats till ett markområde omedelbart norr om Vilundaparken. Beslut om investering fattades av kommunstyrelse den 3 december 2012 (KS/2012:136). Den nya anläggningen håller på att uppföras i anslutning till Vilundaparken och kommer att möjliggöra för såväl rekreation och underhållning för Väsbyborna som goda förutsättningar för den befintliga bangolfföreningen Väsby Bangolf att utveckla sin verksamhet för barn och unga. Föreningen Väsby Bangolfklubb (VB) driver idag den befintliga anläggningen vid Dragonvägen och har tidigt visat sitt intresse för att driva även den nya anläggningen vid Vilundaparken. Då kommunen har som målsättning att främja mångfald av utförare och då föreningen skött sitt tidigare åtagande är det rimligt att föreningen får fortsatt förtroende att arrendera och driva den nya anläggningen. Kundvalskontoret föreslår att avtal tecknas med föreningen avseende arrende och drift under den första sommaren, med möjlighet till ett + ett års förlängning. Anledningen till en kort avtalstid är för att möjliggöra för avtalsförändringar utifrån de erfarenheter som kan dras efter första sommarens öppethållande. Målsättning med verksamheten är att: 1. Genom VBs drift skapa och upprätthålla förutsättningar för en god bangolfsverksamhet för allmänheten och utveckling av verksamheten för nuvarande och kommande medlemmar. 2. Genom VBs drift av skapa och vidmakthålla verksamheten så att den fungerar som mötesplats för alla åldersgrupper från Väsby med omnejd. 3. Genom VBs drift tillhandahålla väl fungerande kiosk- och cafeteriaverksamhet i anslutning till bangolfverksamheten.

27 Kultur- och fritidsnämnden Kundvalskontoret hyr anläggningen av kontoret för samhällsbyggnad och hyr ut i andra hand till föreningen. För föreningen skulle anläggning, kiosk och toaletter kunna disponeras mot en avgift om ca kr/år, där föreningen ansvarar för en stor del av drift och underhåll mot att föreningen får behålla samtliga intäkter och avgöra avgift för spel. Avgiften är relaterad till den hyra kontoret för samhällsbyggnad sätter gentemot kundvalskontoret. Preliminärt datum för invigning av den nya anläggningen är den 5 juni. Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden delegerar åt chefen för kundvalskontoret att teckna avtal med föreningen Väsby Bangolfklubb avseende drift och arrende av den nya bangolfanläggningen i Vilundaparken. Beslutsunderlag 1. Investeringsbeslut i KS 3 december 2012 (KS/2012:136)

28 Kultur- och fritidsnämnden Ordförandes tack Kultur- och fritidsnämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden noterar informationen till protokollet. Beskrivning av ärendet Ordförande tackar nämndens ledamöter och tjänstemän för vårens goda arbete och önskar trevlig sommar. Ann-Christin Jyttner (S) tackar å oppositionens vägnar ordförande, ledamöter och tjänstemän för vårens arbete och önskar trevlig sommar.

Utveckling av förutsättningarna för tennisverksamhet i kommunen

Utveckling av förutsättningarna för tennisverksamhet i kommunen Tjänsteutlåtande Utvecklingsstrateg 2014-05-26 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2014:75 20561 Kommunstyrelsen Utveckling av förutsättningarna för tennisverksamhet

Läs mer

Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 23 september 2014, klockan 18:00-19.00

Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 23 september 2014, klockan 18:00-19.00 Kultur- och fritidsnämnden 2014-09-23 1 Plats och tid Ragnvald, Messingen, Love Almqvists torg 1 Tisdagen den 23 september 2014, klockan 18:00-19.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt, ordf. (FP) Ann-Christin

Läs mer

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45

Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Kommunala pensionärsrådet 2012-05-30 1 Plats och tid Messingenhuset, rum Lundström, Love Almqvists torg 1 Onsdagen den 30 maj 2012, klockan 9:30-11:45 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Maria Lindeberg, projektkoordinator, 11-14 Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson

Maria Lindeberg, projektkoordinator, 11-14 Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2015-04-09 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset Dragonvägen 86. Lokal: Vilundarummet. Torsdagen den 9 april, klockan 09:00-11.30 Ledamöter: Ann-Christin Martens (S) Anders Rosén

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19 Datum: Tisdagen den 19 april 2016 Tid: 17.30 18.40 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 25 april, klockan 16.00 Paragrafer: 19-26 Utses att justera: Christian Samuelsson

Läs mer

Ann-Christin Jyttner (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden

Ann-Christin Jyttner (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-22 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Estrid Tisdag den 22 maj 2012, klockan 19:00-20.50 Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden 2011-08-23 52 (62) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 23 augusti 2011, kl. 17.30-18.45 Beslutande Robert Skoglund (S) ordf Gerd Johansson (KD) tjänstg ers 43 Kent

Läs mer

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-02-05 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 5 februari, klockan 8:30-10.15 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott Kommunstyrelsens miljö- och planutskott 2014-08-18 1 Plats och tid Estrid, Messingen, Love Almqvists torg 1 Måndagen den 18 augusti, klockan 15:00-16:30 Beslutande Ledamöter: Ann-Christin Frickner-Larsson

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Alfven Måndag den 26 mars 2012, klockan 18:00-19.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena Kanström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20, lokal Pasch Tisdagen den 15 november 2011, klockan 19:00-20:35 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Isabell Korn (M) 28-33, 35-37 Natalya Raad (S)

Isabell Korn (M) 28-33, 35-37 Natalya Raad (S) 1(14) Plats och tid: Barnkammaren, kommunhuset Alafors kl 09.00 12.00 Beslutande Jan Skog, ordf (M) Lennart Dahl (C) 28-33, 35-37 och tjänstgörande ersättare Monica Samuelsson (S) Rikard Paulin (S) Isabell

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

Social- och äldrenämnden

Social- och äldrenämnden Social- och äldrenämnden 2012-09-24 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Estrid Måndag den 24 september 2012, klockan 17.15-17.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2009-05-20 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 8.30 9.40 Närvarande Beslutande Yvonne Stein (FP), ordförande Håkan Heglert (S) Berit Svensson (S) Stina Svennberg (S) Lennart Norman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-06-02 1 (12) Plats och tid Storbrunn, Östhammar 13:00-15:15 Beslutande Jonas Lennström (S) Anna Frisk (S) Angelica Örneholm (S) Katarina Ståhlbrand (C) Maria Nyström (KD) Julia Selander

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 08.30-9.40 Beslutande Kira Berg, s Pia Rydh, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Lilla Sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 19:00 20.20 Katja Larsson, ordförande Lars-Erik Wollmér

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/20 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:30-20:50 Paragrafer 124-140 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Se deltagarlista på nästa sida. Övriga deltagande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2012-02-22 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 13.00-15.10 1 (22) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Övriga deltagande Anders Ottosson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Tid Torsdagen den 16 februari 2012, kl. 08.30-15.00 Beslutande se bifogad närvarolista ajournering 08.40-08.45, 09.40-10.00, 12.00-13.00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love almqvists torg 1. Lokal: Lundström Onsdagen den 16 september 2015, klockan 8:30-10.00 Ledamöter: Anders Rosén (V),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] 2014-09-01 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 Utses att justera Leif Göbel (S) Justeringens

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-11-25 1. Tobias Birgersson, ekonomistrateg. Sekreterare...Paragrafer 69-74 Erik Hansson

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-11-25 1. Tobias Birgersson, ekonomistrateg. Sekreterare...Paragrafer 69-74 Erik Hansson Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-11-25 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 13.00-15.30. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Kommunkontoret onsdag 27 januari 2016 kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret onsdag 27 januari 2016 kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 09.30 12.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Larry Tallroth (S) Sven Erik Eriksson (KD)

Läs mer

Hans Måhagen (S), ersättare Roger Nyman (V), ersättare Pontus Wessman (MP), ersättare Eva-Lena Hellsing, t f kommunchef

Hans Måhagen (S), ersättare Roger Nyman (V), ersättare Pontus Wessman (MP), ersättare Eva-Lena Hellsing, t f kommunchef Kommunstyrelsen 2013-04-15 1 (7) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2013-04-15 klockan 10.00 17.30 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Pär-Anders Olofsson (C) Malin Svensson (M) Göran Landström (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

Catarina Törnqvist, sekreterare Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 21 32 Catarina Törnqvist

Catarina Törnqvist, sekreterare Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 21 32 Catarina Törnqvist Sidan 1 av 15 Plats och tid Kalix Folkets Hus fredagen den 17 maj 2013, kl 13.00 15.15. 13.00 13.20 Fredrik Johansson Umeå Kulturhuvudstad. 13.30 14.00 Linda Andersson och Åsa Mohss, projekt hälsa ande

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Lennart Ohlsson (C) ordförande Desirée Hultberg (M) Johan Edenholm (KV) till kl 10.45 Ronny Löfquist (S) vice ordförande Micael Arnström (S)

Lennart Ohlsson (C) ordförande Desirée Hultberg (M) Johan Edenholm (KV) till kl 10.45 Ronny Löfquist (S) vice ordförande Micael Arnström (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-12-06 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, Hyltebruk kl 8.30 11.45 Beslutande Lennart Ohlsson (C) ordförande Desirée Hultberg (M) Johan Edenholm (KV) till kl 10.45 Ronny

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

2012-11-22. Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret torsdagen den 22 november 2012 klockan 17.00-18.24.

2012-11-22. Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret torsdagen den 22 november 2012 klockan 17.00-18.24. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanfrådesdalum 1(19) Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret torsdagen den 22 november 2012 klockan 17.00-18.24. enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2014-02-20 1 ( ) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset klockan 14.15 17.25 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Thure Andersen (S), ordförande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Godkännande av dagordning... 44 36 Redovisningar av placeringar inom Individ- och familjeomsorgen... 45 37 Fortsatta insatser för män som utövar våld i nära relationer... 46 38

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18) 2014-10-15 1 (18) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen den 15 oktober 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Ann

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-09-14 65 (76) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 14 september 2011, kl. 08.30-12.00 Beslutande Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Övriga deltagande Utses att justera Lena Furén,

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-03-11 1-16

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-03-11 1-16 2008-03-11 1-16 Plats och Tid Stadshuset 13.30-15.15 Beslutande Kurt Svensson (c), ordförande Kjell Kaså (c) Torbjörn Åberg (c) i st f Anne Sörqvist (c) Thomas Fridlund (c) Ulla-Britt Johansson (c) Christer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Thomas Lindqvist (PF), ordförande Robert Lövdahl (M), ledamot Luis Miguel Caneo (S), ledamot Andreas Olsson (C), ledamot

Thomas Lindqvist (PF), ordförande Robert Lövdahl (M), ledamot Luis Miguel Caneo (S), ledamot Andreas Olsson (C), ledamot 1 Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-19.00 Beslutande Thomas Lindqvist (PF), ordförande Robert Lövdahl (M), ledamot Luis Miguel Caneo (S), ledamot Andreas Olsson (C), ledamot Övriga deltagande Göran Olsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 2007-04-16 Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 16 april, kl. 07 30-09 00 Beslutande Linda Wahlqvist (m)

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m) 1(24) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande: Utses att justera: Kerstin Asplund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Folkets Hus kl. 13:00 17.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (22) Leif Andersson (S), Christer Bech (S), tjänstgörande ersättare Anna-Lena Carlsson (C), ej 44 Elisabeth

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.45 Beslutande Tommy Bohman, ordförande Klas Håkanson Gunilla Hjelm Jan Johansson Ingemar Sturesson Agneta Lindberg, ersättare Ritva

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 15.50 ande Elizabeth Salomonsson (S), ordf Roger Eklund (S) Lena Vilhelmsson (S) Börje Eriksson (S) Inger Lindström (S) Carl-Inge Westberg

Läs mer

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare Kommunstyrelsens välfärdsutskott 2015-04-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Lundström Torsdagen den 16 april 2015, klockan 14:00 15:50 Ledamöter: Mathias Bohman (S),

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45

Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Produktionsstyrelsen 2011-05-18 1 Plats och tid Kommunhuset, Frestarummet, plan 3 Onsdagen den 18 maj 2011, klockan 19:00-20:45 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordförande Kent Hjalmarsson

Läs mer

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2009-01-28 1 (18)

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2009-01-28 1 (18) 2009-01-28 1 (18) Plats och tid Kommunhuset Kinna, kl 09.00-11.45, paus 10.00-10.15 Beslutande Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen Per-Erik Eriksson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 25 januari 2011 kl 13.00 16.15 Beslutande Rolf Emanuelsson, ordf FP Annika Holmstrand C Lotta Wignell C Margareta Bryntesson

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Plats och tid Hotell Nordevik, Skärhamn, kl 17:00-19:00

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Plats och tid Hotell Nordevik, Skärhamn, kl 17:00-19:00 TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kultur- och fritidsnämnden 2013-12-16 1 [17] Plats och tid Hotell Nordevik, Skärhamn, kl 17:00-19:00 Utses att justera Leif Göbel (Socialdemokraterna) Justeringens

Läs mer

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 juni 2013 1(12) Plats och tid Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Beslutande Ledamöter Maria Söderberg, C, ordf Lisa Sallin, M, 1:e vice ordf Rolf Lilja, S,

Läs mer

96 Revidering av Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun gällande överförmyndare

96 Revidering av Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun gällande överförmyndare Sida 1 av 14 Ärendeförteckning 93 Uppföljning av kapitalförvaltningen oktober 2015 94 Månadsuppföljning per 2015-10-31 95 Investeringsplan 2016-19, målnivåer och indikatorer 96 Revidering av Bestämmelser

Läs mer

Hälso och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2010-12-21

Hälso och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2010-12-21 Plats och tid Björmekullasalen, 2010-12-21 kl. 18.00-20.05 Ajournering kl. 19.40-19.50 Beslutande Karlsson, Gunilla (S) ordförande Wilhelmsson, Anders (S) Åkerman, Lizette (S) Berglund, Tony (S) Sagna,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Nr 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 21 november 2006, klockan 08.30-12.10, 12.50-18.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-04-08 1

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-04-08 1 2008-04-08 1 Plats och Tid Stadshuset 13.30-15.40 Beslutande Kurt Svensson (c), ordförande Kjell Kaså (c) Stellan Andersson (c) i st f Anne Sörqvist (c) Thomas Olson (fp) i st f Thomas Fridlund (c) Ulla-Britt

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 10 mars 2015 1(10)

Barn- och utbildningsnämnden 10 mars 2015 1(10) Barn- och utbildningsnämnden 10 mars 2015 1(10) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00-11.40 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (S) Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Robert Spector

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO)

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO) Kommunala handikapprådet 2014-05-27 1 Plats och tid ande Messingen, Dahlén Tisdagen den 27 maj 2014, klockan 13:00-15.00 Ledamöter: Maria Fälth (KD) ordf. Kristina Klempt (FP) Lena Kanström (M) Bengt-Erik

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2015-09-23

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2015-09-23 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.10 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Håkan Spärlin (C) Inga Jonsson (C) Åsa Ottosson (M) Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) Renée Solstad (S) Jan Karlsson

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-14 Sida 1 (9)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-14 Sida 1 (9) Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-14 Sida 1 (9) Plats och tid Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, kl. 18.30-20.00 Beslutande Carl-Olof Landgren (S), ordförande Zita Petersson (S) Ove Johansson

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred, måndagen den 1 juni 2015 kl. 09:00 ande Åke Nilsson, KD Anders Svensson, M Rosie Folkesson, S Gunilla Schollin Borg, MP Åke Bergh, M Magnus Gabrielsson,

Läs mer

Onsdagen den 9 mars 2011, Fyrklövern, sammanträdesrummet, Strömsnäsbruk, 13.00-16.05

Onsdagen den 9 mars 2011, Fyrklövern, sammanträdesrummet, Strömsnäsbruk, 13.00-16.05 Socialnämnden Protokoll 2011-03-09 Tid och plats Tjänstgörande Ledamöter Onsdagen den 9 mars 2011, Fyrklövern, sammanträdesrummet, Strömsnäsbruk, 13.00-16.05 Kurt Persson (KD), ordförande Karina Eliasson

Läs mer

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Produktionsstyrelsen 2011-09-21 1 Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf.

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-13

Sammanträdesdatum Sida 1-13 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Kulturnämnden 2010-06-10 Plats och tid Kulturhuset, Mora Kl. 14.00 16.00 Beslutande Bigitta Sohlberg (S) Ulla Rombo (KD) Olar Eriksson (C) Olle Holknekt (FP) Jaakko Pekka Mattila

Läs mer

Gerd Lundin Kultur- och fritidskontoret, 2007-03-27, kl 17.00. Siw Persson. Gerd Lundin ANSLAG/BEVIS

Gerd Lundin Kultur- och fritidskontoret, 2007-03-27, kl 17.00. Siw Persson. Gerd Lundin ANSLAG/BEVIS 1 (19) Plats och tid Lilla Vik, kl 15.00-17.20 Beslutande Övriga närvarande Karin Fellström-Arnoldsson (m) Göran Thorén (s), ordförande 24 Margreth Bengtsson (c) Gerd Lundin (s) Inga Olsson (m) Clas-Göran

Läs mer

Personalutskottet 2012-11-15

Personalutskottet 2012-11-15 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2012-11-15, kl 0900-1200 ande Jan Larsson, S Pirkko Heikkilä, V Laila Mäki, S Övriga deltagande Gösta Lindmark, administrativ

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag Dnr KFN-2012-xx Dpl xx sid 1 (6) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur och Föreningsstöd Tjänsteskrivelse 2012-10-31 Anders Ek, 054-540 24 38; 0702-39 58 40 anders.ek@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden 1(11) Protokoll för samhällsbyggnadsnämnden Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Datum och tid: 2013-11-13 kl 09.00 10.40 Justering Plats: Kommunhuset, Skutskär Datum och tid: 2013-11-18 kl 10.00 Paragrafer:

Läs mer

Datum 2010-11-16. Socialnämnden

Datum 2010-11-16. Socialnämnden 1(14) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Ljungås, kl. 16.00-19.30 Beslutande Övriga närvarande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha Johansson (s) Lars-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75)

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75) Kommunfullmäktige 2015-03-31 1 (20) Plats och tid Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund Beslutande Ledamöter Övriga deltagare Tjänstemän/övriga deltagare Se

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Kultur- och fritidsnämnden 2015-09-23. Nina Wikström Tiala Klas-Gunnar Appel Lars Pettersson Eva Asthage

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Kultur- och fritidsnämnden 2015-09-23. Nina Wikström Tiala Klas-Gunnar Appel Lars Pettersson Eva Asthage Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Koordinaten, Stora mötet kl 13.00 Beslutande Patrik Renfors (V) Bror Sterner (S) Urpo Koivula (M) Nina Wikström Tiala (S) Klas-Gunnar Appel (S) Lars Pettersson

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Kommunala pensionärsrådet 2011-11-02 1 Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP) Jan Eckert (M) Ann-Marie

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Ulrika Bergqvist (M) Jesper Bergman (C) Börje Peratt (C) Rolf Lundgren (FP) Rolf Hansen (MP) Klas Nilssson (M) tj ers

Ulrika Bergqvist (M) Jesper Bergman (C) Börje Peratt (C) Rolf Lundgren (FP) Rolf Hansen (MP) Klas Nilssson (M) tj ers 1(17) Plats och tid Banérsalen, Djursholms slott, kl 19:00 21.15 Paragrafer 83-97 Beslutande Anders Bergstrand (M) Ersättare Lovisa Eriksson (C) Lisen Knafve (C) Torun Hegardt (FP) Oskar Eriksson (FP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-11 1 (21) Rum 225, 2:a vån kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. James Bucci (V) ANSLAG/BEVIS.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-11 1 (21) Rum 225, 2:a vån kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. James Bucci (V) ANSLAG/BEVIS. 2014-12-11 1 (21) Plats Rum 225, 2:a vån kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Torsdagen den 11 december, 2014 kl. 08:30 13:00 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista,

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-14

Sammanträdesdatum Sida 1-14 Kommunstyrelsen 2011-06-13 Sammanträdesdatum Sida 1-14 Plats och tid Kommunhuset, Mora, måndagen den 13 juni 2011, kl. 8.15- Beslutande Bengt-Åke Rehn (S) Peter Helander (C) Malin Höglund (M) Lennart Sohlberg

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19.00-20.30 Beslutande Hans-Åke Mårtensson (S), ordförande Margareta Abelsson (S) Håkan Harvigsson (ALP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer