Maria Lindeberg, projektkoordinator, Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Maria Lindeberg, projektkoordinator, 11-14 Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare. Bengt-Erik Johansson"

Transkript

1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Beslutande Kommunhuset Dragonvägen 86. Lokal: Vilundarummet. Torsdagen den 9 april, klockan 09: Ledamöter: Ann-Christin Martens (S) Anders Rosén (V) Ulla Andersson (HSO) Bengt-Erik Johansson (HSO) Leif Ekström (HSO) Ersättare: Övriga deltagande Maria Lindeberg, projektkoordinator, Stig Fjelheim, IT-projektledare, 15 Emma Rauf-Otworowski, nämndsekreterare Utses att justera Bengt-Erik Johansson Justeringens plats och tid Kommunhuset, Dragonvägen 86. Torsdagen den 23 april 2015 Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerande... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunala handikapprådet Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kanslienheten Underskrift...

2 Kommunala handikapprådet Val av justerare Bengt-Erik Johansson väljs att jämte ordförande justera protokollet.

3 Kommunala handikapprådet Föregående protokoll Föregående protokoll gås igenom och läggs till handlingarna. Ärendebeskrivning Genomgång av föregående protokoll.

4 Kommunala handikapprådet Meddelanden Kommunala handikapprådet godkänner redovisningen av meddelanden. Ärendebeskrivning Social- och äldrenämndens verksamhetsberättelse 2014 (SÄN/2015:17), SÄN Social- och äldrenämndens verksamhetsplan med budget (SÄN/2014:12), SÄN Äldre- och omsorgsenheten/kontorets uppföljningsplan 2015 (SÄN/2015:34) SÄN Översyn av riktlinjer för bedömning av bistånd enligt socialtjänstlagen för äldre, vuxna med funktionsnedsättning samt barn och unga med fysisk funktionsnedsättning (SÄN/2014:399), SÄN Uppföljning av daglig verksamhet och korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) (SÄN/2015:15) SÄN Organisationsutveckling för välfärdstjänsterna organisation för Upplands Väsby kommun från och med halvårsskiftet 2015 (KS/2014:438), KS Revidering av kommunstyrelsens verksamhetsplan med budget (KS/2014:6), KS Revidering av taxor och avgifter inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 (KS/2014:465), KF Förslag till beslut Kommunala handikapprådet godkänner redovisningen av meddelanden.

5 Kommunala handikapprådet Handikappolitiskplan - genomgång av enkätsvar och prioritering av åtgärder 1. Kommunala handikapprådet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att punkt 2:10 Rätten till arbete, sysselsättning och social trygghet, punkt 2:3 Allas rätt att kunna tillgodogöra sig samhållets utbud och punkt 2:8 Rätten till utbildning i Bilaga 1 prioriterade åtgärder till Handikappolitiskaplanen får prioritet Kommunala handikapprådet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att aktivitet för punkten 2:10 Rätten till arbete, sysselsättning och social trygghet ska vara: Utredning om hur situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning ser ut i Upplands Väsby kommun. 3. Kommunala handikapprådet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att aktivitet för punkten 2:8 Rätten till utbildning ska vara: Utredning om hur skolorna inom Upplands Väsby kommun är rustade för att ta emot och driva utbildning för personer med funktionsnedsättning. 4. Kommunala handikapprådet föreslår att Politiska styrgruppen för skolprojektet, Styrgruppen för arbetsmarknadsfrågor och Individ- och familjeomsorgen tydligt adresseras i underlagen inför beslutet i kommunstyrelsen. 5. Kommunala handikapprådet beslutar att diskutera belysningen på allmänna platser i kommunen med kontoret för samhällsbyggnad vid kommande inplanerade möten. Ärendebeskrivning På kommunstyrelsens sammaträde den 2 juni 2014 togs beslut om att ge kommunledningskontoret i uppdrag att genomföra en kartläggning av förekomsten och effekten av diskriminering på grund av funktionsnedsättning. Underlaget till enkätfrågorna bygger på de mål som regleras i styrdokumentet Handikappolitisk plan Enkätunderlaget togs fram i samarbete med Nordiska Undersökningsgruppen. På mötet med handikapprådet den 5 september 2014 redogjorde handläggaren för de framtagna frågorna och handikapprådet gavs möjlighet att ge synpunkter.

6 Kommunala handikapprådet Urval Enkäten skickades ut till 2000 slumpvis utvalda kommuninnevånare i åldern 16 till 84 år 1000 män och 1000 kvinnor samt till 1000 slumpvals utvalda målsmän till barn mellan 6 och 15 år 500 pojkar och 500 flickor. Definition Funktionsnedsättning definieras som en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell förmåga. En funktionsnedsättning kan uppstå till följd av en sjukdom eller annat tillstånd eller till följda av en förvärvad skada. Sådana sjukdomar, tillstånd eller skador kan vara av bestående eller av övergående natur. Insamlingsperiod och svarsfrekvens Insamlingsperioden ägde rum november 2014 till och med februari Insamlingen genomfördes med hjälp av en brevenkät och en fullständig påminnelse. Vid insamlingens slut hade 413 st barnenkäter och 690 st besvarade vuxenenkäter inkommit. Det ger en svarsfrekvens på 42 % när det gäller barnenkäten och en svarsfrekvens på 36 % när det gäller vuxenenkäten. Den relativt låga svarsfrekvensen ligger i paritet med Folkhälsoinstitutet och SCBs undersökningar inom samma område. Resultat - levnadsförhållanden När det gäller barns levnadsförhållanden exempelvis barnets möjligheter att bli behandlad med respekt, bestämma över sitt liv, ta del av samhällets utbud och möjligheter till utbildning så tyder svaren i undersökningen på att det finns en skillnad mellan barn utan funktionsnedsättning och barn med funktionsnedsättning. När det gäller vuxnas levnadsförhållanden så tyder svaren på liknande förhållanden. Båda enkäterna innehöll frågor om eventuella brister i levnadsförhållandena berodde på kommunens försumlighet. Här är dock underlaget allt för bristfälligt för vidare analys. Resultat tillgänglighet Både i barnenkäten och i vuxenenkäten ser man skillnader i svaren (där de utan funktionsnedsättning upplever högre tillgänglighet) men skillnaderna är allt för små och osäkerheten i materialet är allt för hög för vidare analys. Kommentarer från sammanträdet Risk för våld eller övergrupp Var fjärde förälder har svarat att de upplever risk för våld eller övergrepp för barnen. Det finns ingen skillnad mellan barn med eller utan funktionsnedsättning.

7 Kommunala handikapprådet Kvinnor med funktionsnedsättning känner större risk för våld eller övergrepp än övriga vuxna. Det är en liten skillnad mellan vuxna med eller utan funktionsnedsättning. Många hänvisar till att det är för dålig belysning på gångvägar och andra allmänna platser. Platser och lokalers tillgänglighet Frisvaren visar att de som besvarat enkäten saknar allergiinformation på caféer och restauranger i kommunen. En del poängerar även att de saknar bänkar på allmänna platser. Reflexioner kring resultaten Resultaten kan visa på en upplevelse av att man inte blir lyssnad på. Det finns många inom kommunens organisation som kan få användning av resultaten, bland annat kontoret för samhällsbyggnad och inom det fortsatta jämställdhetsarbetet. Resultatet kring tillgänglighet visar att tillgängligheten till platser som bio, teater, bibliotek, centrum, affärer etc. ser ganska bra ut inom kommunen. Ändå vet vi att det finns brister. Kvinnor med funktionsnedsättning upplever större otrygghet än andra. Små hjälpmedel kan skapa trygghet. Målet måste vara att det inte finns någon skillnad mellan personer med funktionsnedsättning och personer utan funktionsnedsättning. Vore bra att få detaljer kring de som svarat. Finns det en skillnad beroende på funktionsnedsättning? Utifrån resultatet anser kommunala handikapprådet att frågor kring utbildning och sysselsättning måste priorietars upp.

8 Kommunala handikapprådet E-hälsa, lokal digital agenda Kommunala handikapprådet noterar informationen i protokollet. Ärendebeskrivning För tillfället pågår arbetet inom två olika projekt. E-hälsoplan som är ett mer kortsiktigt projekt och Stockholm Digital Care som är ett långsiktigt projekt. Digitala trygghetslarm Utrullning pågår och projektet är snart avslutat. Digital nattkamera Det har varit svårt att hitta någon som vill vara testperson. Det finns en oro över att bli bevakad via kamera. Tester från andra kommuner visar dock på goda resultat. Vårdplanering vi videokonferens Pågående projekt tillsammans med Danderyds sjukhus. Nationell Patient Översikt Sammanhållen journalföring mellan sjukhusen och äldreboenden. Syftet är att förbättra informationsöverföringen. Apple-TV Projektet pågår på äldreboenden. Apple-TV gör det möjligt för de boende att själva välja vad de vill titta på och när de vill titta på det. Bestick Testas just nu på äldreboende. Det är en robot som hjälper till med matning. Stockholm Digital Care Har drivits av Stockholms stad under en längre tid och det syftar till att få fram produkter som kan användas på äldreboenden. Som projektet drivs nu, i samarbete med olika kommuner, är nytt. Inom kort kommer man ansöka om bidrag via EU. På kort sikt tittar man på något som kallas Internet of Things. Det handlar om produkter som idag finns på markanden men inte används på äldreboenden. För att skapa möjligheter för samarbeten över kommungränser är det viktigt att det finns

9 Kommunala handikapprådet en samsyn. Idag finns det många olika tekniker och väljer man inte samma kan nytta gå förlorad. Projektet ska pågå fram till 2020 och man vill skapa en verktygslåda med hjälpmedel. Ett eller flera pilotprojekt kommer drivas inom kommunen. Kommunala handikapprådet lyfter att arbetet med en tillgänglighetsdatabas kan ingå i detta projekt. Stig Fjeldheim tar med sig detta i det fortsatta arbetet och återkopplar till rådet.

10 Kommunala handikapprådet Information från kommunen. Uppföljning av den dagliga verksamheten Kommunala handikapprådet noterar informationen i protokollet. Ärendebeskrivning Vid handikapprådets sammanträde den 4 februari 2015 utlovades att uppföljningen av den dagliga verksamheten skulle delges rådet. Rådet delges de handlingar som presenterades för social- och äldrenämnden den 18 februari 2015, 19. Kommentarer från sammanträdet Socialdokumentation har varit ett problem en längre tid. Kan det behövas ett nytt sätt att arbeta kring detta?

11 Kommunala handikapprådet Ekonomisk rapport (KS/2015:80) Kommunala handikapprådet godkänner den ekonomiska redovisningen. Beskrivning av ärendet Kommunala handikapprådet finansieras genom medel från kommunstyrelsen och har 2015 en budget omfattande kronor. Rådets kostander per mars 2015 är följande: tkr Årsbudget Förbrukat jan mar Övrigt material och tjänster Personalkostnader Summa kostnader Kommentarer från sammanträdet Det är viktigt att spridningen av den handikappolitiska planen sker. Den behöver paketeras på ett bra sätt och sen spridas till förtroendevalda och tjänstemän. Ann- Christin Martens (S) ska träffa tjänstemän inom kommunen och diskutera kostnaden av att trycka planen. Förtroendevalda och tjänstemän behöver utbildas inom området. Hur detta ska ske och var kostnaden ska tas behöver undersökas. Ann-Christin Martens (S), Anders Rosén (V) och Emma Rauf-Otworowski arbetar vidare med detta.

12 Kommunala handikapprådet Övriga rapporter Kommunala handikapprådet noterar informationen i protokollet. Ärendebeskrivning HSO har en bra regelbunden kontakt med kontoret för samhällsbyggnad. Detta har resulterat i att HSO just nu genomför tillgänglighetsbesiktningar. Dessa görs av Bengt-Erik Johansson och Leif Ekström. Efter genomförd besiktning återrapporterar de till kontoret för samhållsbyggnad. Detta har resulterat i förändringar av trafikplaneringen vid Hemköp i Runby och Kyrkvägen. Bänkarna i gången utanför Café Astrid är fortfarande inte på plats. Bengt-Erik Johansson och Ulla Andersson ska ta denna diskussion med centrumledningen vid deras möte senare i april. Den 5 maj är det astmadagen.