RESULTATRAPPORT. Invånardialog Badhusparken PROJEKTREDOVISNING. Kungsbacka Kommun, Förvaltningen för Teknik. Kungsbacka kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RESULTATRAPPORT. Invånardialog Badhusparken PROJEKTREDOVISNING. Kungsbacka Kommun, Förvaltningen för Teknik. Kungsbacka kommun"

Transkript

1 PROJEKTREDOVISNING RESULTATRAPPORT Invånardialog Badhusparken uniform KUB667 v 2.0, Kungsbacka Kommun, Förvaltningen för Teknik Kungsbacka kommun Postadress Besöksadress Telefon Webbplats Kungsbacka Stadshuset, Storgatan 37 vx

2 Innehåll 2 (14) 1 SAMMANFATTNING 3 2 INLEDNING MÖJLIGHETEN ATT PÅVERKA TIDPLAN 5 4 MÅLGRUPP 6 5 GENOMFÖRANDE 6 6 PROJEKTETS RESULTAT INVÅNARPANELEN HEMSIDAN OCH POP-UP EVENTET I BADHUSPARKEN TYCK TILL PÅ PLATS VEM TYCKER VAD? UTVÄRDERING AV ARBETET I PROJEKTET INVÅNARPANELEN POP-UP EVENT HEMSIDAN TYCK TILL PÅ PLATS RESURSREDOVISNING 12 9 ÖVERLÄMNANDE REKOMMENDATION OM FORTSATT ARBETE BILAGA- ENKÄTFRÅGOR BADHUSPARKEN 14 Illustrationer är där inget annat anges framtagna eller bearbetade av Förvaltningen för Teknik.

3 1 SAMMANFATTNING Enligt Kungsbacka kommuns policy för Invånardialog har nämnder och förvaltningar ett gemensamt ansvar för att ta initiativ till dialog och på så sätt utveckla kommunen tillsammans med dem vi är till för. Genomförandet av en dialog i samband med Badhusparkens upprustning har skett på initiativ av Förvaltningen för Teknik, på avdelningen för Planering Trafik och Park. Arbetsgruppen har bestått av medarbetare från Trafik och Park, Kommunsstyrelsens förvaltning, Kungsbacka kommun Service samt Förvaltningen för Fritid och Folkhälsa. 3 (14) Badhusparken har en central placering i Kungsbacka innerstad och utgör en viktig del av Kungsbackas parkutbud. Parkens framtid har därmed potential att intressera många invånare. Arbetsgruppen bedömde därför förutsättningarna för en dialog om parkens utveckling som gynnsamma. I den målgruppsanalys som gjordes inför dialogprocessen kom arbetsgruppen fram till att dialogen skulle rikta sig till en bred målgrupp. Genom att använda oss av olika former av kommunikationskanaler ville vi nå ut till så många som möjligt och därmed stärka dialogen ur ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv. Målsättningen var att få tips och råd om hur Badhusparken kan utvecklas samt förankra att en upprustning av parken kommer att ske under Syftet med dialogen var att visa på generella tendenser gällande idéer och önskemål om parkens utveckling. Vi noterade också, där det var möjligt, ålder och kön för att medvetandegöra vems idéer och åsikter vi tar till vara i vår fortsatta planering. Under dialogarbetets gång har vi varit noga med att tydliggöra påverkbarheten i frågan. Påverkbarheten i frågan är begränsad och detta har inneburit att dialogen har förts på en konsultationsnivå. Resultatet från dialogen kommer att, tillsammans med andra aspekter som är viktiga för parkens utveckling, ingå som en del i planeringsunderlaget för Badhusparkens framtida utformning. De mest frekventa önskemålen angående parkens framtida utveckling har varit möjligheten till att köpa fika (kiosk), att det behövs bättre och mer utrustning i form av bänkar och bord, lek i olika former, en scen för uppträdanden och ännu mer grönska. En stor andel av de medverkande tyckte också att möjligheten till aktiviteter som träning, sport och vinteraktiviteter är viktigt. Sammanfattningsvis har vi fått positiv respons på initiativet att rusta upp Badhusparken. Vi uppskattar att runt 400 personer har medverkat genom de olika kommunikationskanalerna, endast ett par åsikter av dessa var uttalat negativa. Vi upplever att de kommunikationskanaler vi använde har kompletterat varandra och gett oss ett underlag som vi kan dra generella slutsatser av. Vissa av kanalerna hade behövt mer resurser i form av tid, vilket vi tar med oss som en lärdom. Under arbetets gång märkte vi till exempel att det var svårt att komma i kontakt med barn och ungdomar och även äldre över 75 år. Detta resulterade i att vi inte fick den bredd på medverkande som var vår målsättning.

4 2 INLEDNING Enligt Kungsbacka kommuns policy för Invånardialog har nämnder och förvaltningar ett gemensamt ansvar för att ta initiativ till dialog och på så sätt utveckla kommunen tillsammans med dem vi är till för. Invånardialog ska vara på riktigt, omfatta något viktigt och kunna ge resultat. 4 (14) Genomförandet av en dialog i samband med Badhusparkens upprustning har skett på initiativ av Förvaltningen för Teknik, på avdelningen för Teknik Planering, Trafik och Park. Arbetsgruppen har bestått av medarbetare från Trafik och Park samt medarbetare från Kommunsstyrelsens förvaltning, Kungsbacka kommun Service samt medarbetare från Förvaltning för Fritid och Folkhälsa. Badhusparken har en central placering i Kungsbacka innerstad och med sitt kulturhistoriska värde utgör parken en viktig del i Kungsbackas parkutbud. Under 2016 ska Badhusparken genomgå en upprustning som syftar till att förbättra parkens förutsättningar som mötesplats. I samband med planeringen för detta projekt har en invånardialog genomförts för att samla in idéer om hur parken kan utvecklas. I dagsläget används Badhusparken främst som en passage mellan innerstaden och resecentrum. Dess centrala placering gör att parkens framtid är något som kan intressera många invånare och vi har bedömt förutsättningarna för en dialog som gynnsamma. I kommunens policy för invånardialog konstateras att dialog ska övervägas i samtliga projekt som rör offentlig miljö. Vi bedömde därför detta som en lämplig arbetsmetod i utvecklingen av Badhusparken. En annan viktig aspekt i arbetet är att dialogen genomfördes i ett tidigt skede av projektet, innan skissförslag och ritningar för utvecklingen av parken tagits fram. Målsättningen med dialogen var att få tips och råd från Kungsbackas invånare på hur Badhusparken kan utvecklas samt förankra att en upprustning kommer ske under För att åstadkomma detta undersökte vi hur parken upplevs idag, hur den används och vad som skulle få människor att använda Badhusparken mer. Ett flertal kommunikationskanaler användes för att nå en så bred målgrupp som möjligt. Svaren från dialogen kommer att ingå som en del i planeringsunderlaget för parkens framtida utformning.

5 2.1 MÖJLIGHETEN ATT PÅVERKA Påverkbarheten i frågan är begränsad. Detta beror på att det finns många faktorer i projektet att ta hänsyn till. Bland dessa kan nämnas de ekonomiska ramarna för projektet och att Badhusparken är en kulturhistorisk park som rymmer flera olika konstverk samt en biotopskyddad allé. Dessutom är parkens yta relativt liten vilket påverkar vad som är möjligt att göra på platsen. Det finns även fler intressenter bland kommunala förvaltningar och privata aktörer som ska delta i projektet och ha möjlighet att påverka. Detta har inneburit att dialogen förts på steg två i delaktighetstrappan, konsultation. Bilden är från Kungsbacka kommuns handbok i invånardialog. De röda ringarna förtydligar vilket steg i delaktighetstrappan som vi har använt. 5 (14) Under dialogarbetets gång har vi varit noga med att tydliggöra nivån av påverkbarhet i frågan. Det har varit viktigt att kommunicera att vi håller oss på en rådfrågningsnivå för att på så vis inte svika förtroendet hos de invånare som engagerar sig i de olika dialogformerna. 3 TIDPLAN Invånardialogen pågick under juni månad Inkomna synpunkter har sammanställts och utvärderats under augusti Förutom inkomna synpunkter har också dialogprocessen utvärderats i sin helhet. Utvärderingsgruppen har bestått av två representanter från Förvaltningen för Teknik och en representant från Kommunstyrelsens förvaltning. Tidplan: Juni 2015: Tyck till, samla in idéer från invånare samt Invånarpanelen Augusti 2015: sammanställning och utvärdering av svar i resultatrapport September 2015: redovisning av resultatrapport i nämnden samt på hemsidan I efterhand har tidplanen reviderats med redovisning av resultatrapport för nämnd i augusti istället för i september.

6 4 MÅLGRUPP Badhusparken har ett mycket centralt och strategiskt fördelaktigt läge i Kungsbacka och kan i det närmsta anses som en stadspark. Målsättningen har därför varit att nå en så bred målgrupp som möjligt. Detta för att säkerställa att olika personer kommer till tals och stärka dialogen ur ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv. 6 (14) 5 GENOMFÖRANDE Målsättningen med dialogen var att fånga upp tankar och idéer om hur Badhusparken kan utvecklas. Genom att använda olika former för kommunikation ville vi fånga många olika invånares åsikter, inte bara en specifik grupp. Detta för att få ett resultat som är mer representativt för Kungsbacka som helhet. På grund av denna målsättning valde vi att arbeta med flera olika kommunikationskanaler. Genom att variera kommunikationskanalerna har vi försökt att möta människor på så många olika sätt som det varit möjligt inom projektets ekonomiska ramar. Vi använde oss av följande kommunikationskanaler: Enkät till Invånarpanelen. En enkät skickades ut till kommunens invånarpanel. Genom enkäten fick vi svar på de medverkandes ålder och kön. Enkäten innehöll också specifika frågor rörande hur ofta de medverkande vistas i parken, vad de gör i parken och vad de vill ha i Badhusparken som inte finns där idag. Vi gjorde också en mätning av hur parken upplevs idag. Popup- event. Under juni månad hade vi ett pop-up event vilket innebar att vi placerade ut flyttbara stolar i Badhusparken. Stolarna bjöd in till vistelse i parken samtidigt som de genom en text på stolsryggen marknadsförde Kungsbacka kommuns hemsida. Information på Kungsbacka kommuns hemsida. På hemsidan fanns information om den kommande upprustningen av Badhusparken samt dialogen. Här fanns också möjlighet att tycka till om parken via e-post. Tyck till på plats. I samband med eventet Urban Summer var två medarbetare från Trafik och Park på plats för att inhämta idéer och synpunkter från allmänheten. Detta gjordes genom att intervjupersonerna fick fylla i en enkät av samma slag som skickats till Invånarpanelen. Återkoppling av resultatet till invånarna ska göras genom en nyhet om resultatrapporten på Kungsbackas hemsida efter nämndsammanträdet i augusti.

7 6 PROJEKTETS RESULTAT 7 (14) Ordmolnet illustrerar vad de medverkande i dialogen önskar ska finnas i Badhusparken i framtiden. De flesta av de medverkande i dialogen var positiva till upprustningen av Badhusparken Vi uppskattar att runt 400 personer deltog genom de olika kommunikationskanalerna och endast ett par åsikter av dessa var uttalat negativa. Dialogen har inte varit tillräckligt stor eller utformad på ett sätt som har kunnat ge ett statistiskt säkerställt underlag. Resultatet har dock visat på idéer och önskemål samt om det finns generella tendenser bland de idéer som kommit in. Det är också detta som har varit syftet med dialogen. Genom att rikta oss till en bred målgrupp ville vi få en bild av de önskemål och behov som finns och samtidigt få tillgång till den kännedom som de medverkande kan ha om Badhusparken. I sammanställningen har vi använt oss av olika kategorier för att göra hanteringen av information lättöverskådlig. Vid sammanställningen av kategorierna visade det sig att vissa önskemål förekom oftare än andra. Vi noterade också, där det varit möjligt, ålder och kön för att medvetandegöra vems idéer och åsikter vi tar tillvara i vår fortsatta planering. De kommunikationskanaler som vi med säkerhet har kunnat föra statistik på gällande ålder och kön är Invånarpanelen och Tyck till på plats. Nedan följer en sammanfattning av resultatet av de olika kommunikationskanalerna. 6.1 INVÅNARPANELEN Invånarpanelen gav sammanlagt 231 svar vilket innebär en svarsfrekvens på 52,4 procent. Genom att sammanställa varje ålderskategori för sig kunde vi utläsa att de vanligaste önskemålen om hur parken kan utvecklas i stort sett var de samma. Undantaget var den äldre målgruppen över 75 år där önskemål om lek inte var lika frekvent förekommande som i de andra ålderskategorierna. I Invånarpanelen var det

8 en övervägande del kvinnor som svarade på enkäten. Förhållandet mellan medverkande kvinnor och män var 63,6 procent respektive 36,4 procent. 8 (14) Av de som har svarat på hur de använder parken svarade en övervägande del, 60 procent, att de enbart passerar igenom parken. På frågan Vad tycker du om Badhusparken idag? blev medelvärdet 5,4 på en skala från ett till tio. Där ett var en plats jag inte vill vistas på och tio en plats där jag gärna dröjer mig kvar. På frågan om Hur ofta är du i parken? svarade 13,9 procent att de aldrig vistas i parken, 48,5 procent att de vistas mer sällan i parken, 17,7 procent svarade någon gång i månaden, 13,4 procent någon gång i veckan och 6,5 procent svarade att de vistades flera gånger i veckan i parken. Nedan följer en sammanfattning av hur Invånarpanelen har svarat angående idéer och förslag på förändringar i Badhusparken. Svaren redovisas baserat på vilka förslag som var mest frekvent förekommande, oberoende av ålderskategori: FIKA Flest personer efterfrågade någon form av café- eller restaurangverksamhet. Majoriteten tyckte att det ska finnas möjlighet att köpa mat och dryck i parken, medan en minoritet tyckte att det ska finnas inbjudande platser för medhavd fika, picknick eller grillning. Några personer nämnde också att caféverksamheten kan kombineras med någon form av grönska, till exempel ett orangeri eller att parken ges en tydligare rumsindelning med hjälp av växtlighet. Köpa en enkel kopp kaffe. Ett trädgårdskafe hade ju varit fint! Möjlighet till fika, kanske även möjlighet att sitta och äta och ta ett glas vin. UTRUSTNING Många personer tyckte att det behövs bättre utrustning i parken. Till exempel nämnde en stor andel att det behövs trevligare och fler sittplatser, fler bord och papperskorgar nära sittplatserna. Många uttryckte att sittplatserna ska vara inbäddade i grönska och att de ska vara placerade i soliga lägen. Några tyckte att det ska finnas solstolar eller soffor som man kan ligga i. Sittplatser med olika syften. Sol/liggstolar likt dem som finns på torget skulle vara skönt att sitta i. Mysiga, ombonade sittplatser. LEK Olika former av lek är en annan idé som många personer föreslog. Många önskade en formell lekplats med traditionell lekutrustning medan några tyckte att leken kan vara mer informell eller integrerad i andra funktioner i parken. Till exempel föreslog en person att leken kan integreras med en scen. Några nämnde specifikt vattenlek som

9 ett förslag. De flesta uttryckte att den lek som finns i parken idag är för tråkig och några nämnde att den bör vara mer centralt placerad. 9 (14) Mer lekutrustning men då gärna i form av inredning som tål att både lekas på och sitta på. Alltså inte typisk lekplatsutrustning utan något mer platsbyggt som även går att använda till annat tex en läktare. En stor fin lekpark för barn, som Plikta i Slottskogen. Vattenlek likt Plikta i Slottskogen. SCEN I dialogen framgick det även att en stor andel personer efterfrågade en scen i parken. Många personer uttryckte att olika former av underhållning som till exempel konserter, teater och dans skulle vara trevligt och att det troligen skulle locka fler besökare till parken. Några specificerade även att scenen bör vara permanent. En levande park med typ utomhusteater/friluftsteater/scen för musik och glädje/dansbana. Speakers corner med möjlighet till enkel underhållning. GRÖNSKA Trots att parken har en stor andel grönytor och flera blommande planteringar idag var det många som önskade en lummigare park med fler blommande växter och finare växtlighet. Några specifika idéer som lyftes fram var tematrädgård, blomsteroaser, en oas i stadsmiljö, orangeri, odling, låga buskage och årstidsväxlingar. Två personer nämnde Botaniska trädgården i Göteborg som exempel. En person önskade mer annorlunda växter som till exempel kaktusar. Många olika sorters blommor i generösa och spännande planteringar. Liknande Botaniska trädgården i Göteborg. Mer grönska som gör det ombonat och skapar olika rum i parken. Fler planteringar. Varför inte någon tematrädgård, rosor eller annat? Växtliga, lummiga rum. ÖVRIGA FÖRSLAG En relativt stor andel personer svarade inte alls på frågan om vad de tycker saknas i parken. En betydande andel svarade också att de inte visste eller att de inte hade någon åsikt om vad som saknas i parken idag. Några tyckte att det ska finnas möjlighet till olika former av sport och träning. Andra menade att det behövs bullerskydd mot vägar och järnväg och bättre trafiklösningar i eller kring parken. En del föreslog mer inslag av vatten eller möjlighet att bada och tillgång till spel som till exempel boule eller schack. Några uttryckte att parken måste bli mer inbjudande och locka till att besökarna stannar kvar och inte enbart passerar. Ytterligare idéer som togs upp var marknader, konst, utställningar och större ljusinsläpp samt bättre

10 tillgänglighet som till exempel asfalterade gångvägar. Några nämnde också att parken borde få en tydligare rumsindelning. 10 (14) Sätt upp ett kraftigt bakomliggande bullerplank som kan dämpa tågtrafiken. Mer aktiviteter, som konserter, loppis, pop up resturanger mm. Gångar som inte är grusade. Så rullstolar och rullatorer kan ta sig fram bättre 6.2 HEMSIDAN OCH POP-UP EVENTET I BADHUSPARKEN Hemsidan generade 19 svar totalt. Genom pop-up eventet tillsammans med Fritid och Folkhälsas verksamhet i parken uppskattar vi att vi fick in runt 150 stycken idéer och önskemål. Ur svarsmängden via hemsidan och pop-up eventet var det svårt att urskilja det exakta antalet medverkande och hur många som tyckte en specifik sak. Till exempel kunde vi genom svaren uttyda att det var flera personer som skickade in sina synpunkter tillsammans men det stod inte hur många de var. Därför har vi endast kunnat dra generella slutsatser från dessa kanaler. glasbyggnad/paviljong med caféverksamhet expandera parkens storlek för att få människor att stanna kvar i parken En stor andel av de medverkande som lämnade sina idéer via Fritid och Folkhälsas aktivitet i parken tyckte att parken ska erbjuda enkelt café med glass och våfflor och få låna spel. En stor andel tyckte även att möjlighet till lek och olika former av träning, sport och vinteraktivitet är viktigt. Andra idéer som kom in var till exempel äventyrsgolf och en större lekpark, tillgång till cykelpump, cyklar att hyra, toaletter, wifi och smidesbåge som kan användas till vigslar. Handikappanpassade sittplatser, stadiga med armstöd. Bullerskydd i parken, men i plast eller glas, så man kan se in i parken ändå. 6.3 TYCK TILL PÅ PLATS Denna kanal genererade sammanlagt 14 svar. Svarsfrekvensen mellan könen var lika stor. På frågan Vad tycker du om Badhusparken idag? blev medelvärdet 5,1 på en skala från ett till tio. Där ett var en plats jag inte vill vistas på och tio en plats där jag gärna dröjer mig kvar. På frågan om Hur ofta är du i parken? svarade 21,4 procent av de medverkande att de aldrig vistas i parken, 21,4 procent att de vistas mer sällan i parken, 21,4 procent svarade någon gång i månaden, 21,4 procent någon gång i veckan och 14,3 procent att de vistades flera gånger i veckan i parken. Flest personer tyckte att det bör satsas mer på lek. Andra vanligt förekommande önskemål var någon form av café- och restaurangverksamhet samt möjlighet till sport, träning och vinteraktivitet. Andra förslag var aktiviter som skimboard och

11 ponnyridning. Det som var utmärkande för denna kanal var att önskemål om möjligheter att utöva sport och träning i olika former nämndes oftare än i övriga kanaler. 11 (14) Mer att sitta på. Något för de små barnen. Studsmattor. 6.4 VEM TYCKER VAD? Genom de två kommunikationskanalerna Invånarpanelen och Tyck-till på plats kunde vi utläsa de medverkandes ålder och kön. Svaren skiljde sig inte markant mellan olika åldersgrupper på frågan vad som saknas i Badhusparken. Däremot var det svårt att dra generella slutsatser i åldersintervallen 18 till 35 samt 75 år och äldre eftersom det var få medverkande i dessa åldersintervall. Vad gäller könsfördelningen var det också svårt att dra generella slutsatser eftersom antalet kvinnor är överrepresenterade i dialogen. 7 UTVÄRDERING AV ARBETET I PROJEKTET Upprustning av Badhusparken 2016 är ett relativt litet projekt med en budget på fem miljoner kronor. De resurser vi har haft möjlighet att lägga på dialogprocessen i form av tid och materialkostnader har speglats av projektets totala budget. Vi upplever att de kommunikationskanaler vi använde har kompletterat varandra på ett bra sätt och gett oss ett underlag som vi kan dra generella slutsatser av. Vissa av kanalerna hade dock behövt mer resurser i form av tid, detta tar vi med oss som en lärdom. Under arbetets gång märkte vi att det var svårt att komma i kontakt med barn och ungdomar och även äldre över 75 år. Detta resulterade i att vi inte fick den bredd på medverkande som var vår målsättning. 7.1 INVÅNARPANELEN Enkäten till Invånarpanelen var den kanal där vi fick in flest svar, 231 stycken. Vi har fått in många bra synpunkter och idéer och bildat oss en uppfattning om hur parken upplevs av de medverkande idag. Genom enkäten har vi haft möjlighet att föra statistik på hur många av de medverkande i denna kommunikationskanal som var kvinnor respektive män. Vi kunde också se vilka ålderskategorier som var mest frekvent förekommande i svaren. Detta är viktigt ur jämställdhets- och jämlikhetssynpunkt. Vi upplevde att vissa av svaren vi fick angående idéer om parkens utveckling var svåra att tolka. Här hade sammanställningen kunnat underlättas genom fördefinierade kategorier, t.ex. grön oas, lek, bollsport med mera. Fördefinierade kategorier skulle kanske också kunna inspirera de som svarat vet ej eller som inte svarat alls på frågan. 7.2 POP-UP EVENT Det är svårt att avgöra vilka åsikter som har kommit in via pop-up eventet i sig och vilka som har kommit in enbart via hemsidan. Tanken var att stolarna skulle marknadsföra informationen som fanns på hemsidan. Förvaltningen för Fritid och

12 Folkhälsas aktivitet i kiosken under juni månad har samspelat bra med pop-up eventet och de har vidarebefordrat idéer som kommit in på plats. Responsen på de färgglada stolarna i parken har varit positiv och under sommaren har Fritid och Folkhälsas verksamhet i parken återanvänt dem. 12 (14) 7.3 HEMSIDAN Via hemsidan fick vi in sammanlagt 19 svar med flera olika synpunkter och förslag. Mängden synpunkter har varit rimliga att hantera och ger en fingervisning om vad de medverkande gör i parken idag och vad de skulle vilja att det fanns i parken för att de ska besöka den mer. 7.4 TYCK TILL PÅ PLATS I vår tyck-till på plats - undersökning fick vi endast 14 svar. I förhållande till arbetsinsatsen var detta en mindre bra utdelning. Det positiva var att vi genom denna kanal kom i kontakt med fler i målgruppen barn, som vi hade svårt att nå direkt genom övriga kanaler. 8 RESURSREDOVISNING Materialkostnaderna för projektet har uppgått till 7000 kr. Vid en översiktlig bedömning av nedlagd tid som omfattar förberedelse, genomförande samt sammanställning av dialogresultatet uppskattar vi att tjänstemännen i projektet har lagt 165 timmar.

13 9 ÖVERLÄMNANDE Resultatet av dialogen överlämnas genom en redovisning av resultatrapporten för Tekniska nämnden och som en nyhet på kungsbacka.se. Dialogresultatet kommer även att utgöra en del av underlaget till de parallella uppdragen för Sankt Gertrud, som ligger i anslutning till Badhusparken, och som kommer att utföras under hösten Anledningen till detta är att beroende på vilka förslag som tas fram i de parallella uppdragen kan Badhusparken komma att ingå i det planprogram som ska tas fram under (14) 9.1 REKOMMENDATION OM FORTSATT ARBETE Inför framtida dialoger har vi identifierat områden som vi skulle kunna bli bättre på: Det hade varit bra om det fanns en kommungemensam samordning runt just dialogprocesser i stadsplaneringen. Till exempel en lots inom kommunen som förmedlar kontakt mellan projektet och aktuella målgrupper. Sammanställningen av enkäten tog mycket resurser i anspråk och om vi skulle göra en liknande enkät i framtiden kan det vara bra att utforma enkäten med fördefinierade kategorier att välja mellan. En utvecklingsfråga för framtiden är också att få ut statistiken från enkäten automatiskt. På hemsidan hade vi kunnat ha en mer strukturerad form där man fyllt i svar på samma frågor som fanns med i enkäten. Detta hade troligen gjort det lättare att sammanställa resultatet och samtidigt få in viktig information. Ambitionen var att få med alla målgrupper i dialogen. I efterhand kan vi se att vi hade behövt sätta av mer tid och resurser för att komma i kontakt med barn och äldre. Detta rymdes tyvärr inte inom ramarna för projektet. Vi upplevde att det behövs mer struktur runt barns involvering i dialogprocessen, till exempel genom en redan upparbetad kontakt med förskolor och skolor samt en kontakt som kan bistå med kunskap i dialogarbetet med just barn.

14 10 BILAGA- ENKÄTFRÅGOR BADHUSPARKEN 14 (14) 1. Vad tycker du om parken idag? Svarsskala Där ett är en plats jag inte vill vistas på och 10 är en plats där jag gärna dröjer mig kvar. 2. Hur ofta är du i parken? Svarsalternativ: Aldrig, Mer sällan, Någon gång i månaden, Någon gång i veckan, Flera gånger i veckan. 3. Vad gör du när du är i Badhusparken idag? Öppet svar 4. Vad skulle du vilja ha i Badhusparken som inte finns där idag? Öppet svar Bakgrundsinformation om medverkande Kön, ålder, postnummer och boendeort. För att bättre analysera informationen har de svarande delats in i följande åldersgrupper: 18-35, 36-55, 56-75, 75+

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Bakgrund I början av 2010 tog Gatukontorets projektgrupp i samarbete med kulturgeograf Susan Bolgar fram en enkät om Gyllins naturpark.

Läs mer

Panelfråga angående Kungsbacka Torg

Panelfråga angående Kungsbacka Torg Panelfråga angående Kungsbacka Torg Den 7 november skickades panelfrågor ut till vår vuxenpanel angående Kungsbacka torg. Syftet med undersökningen var att få en utvärdering av torget som helhet, få förslag

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara.

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät utställare Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. Syftet med enkäten var

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

Munkedals Folkets Park, 13 september 2012

Munkedals Folkets Park, 13 september 2012 Utva rdering Seniorma ssa 12 Munkedals Folkets Park, 13 september 12 Bakgrund Seniormässan arrangerades i Munkedals Folkets Park den 13 september 12. Det var den tredje mässan i ordningen. En arbetsgrupp

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

Erfarenheter av Cykelrapporten

Erfarenheter av Cykelrapporten Projektrapport av Grön Trafik: Erfarenheter av Cykelrapporten Medborgardialog med cyklister i Östersund 2010-2011 Innehållsförteckning BAKGRUND...1 FUNKTION OCH KOMMUNIKATIONSKANALER...1 MARKNADSFÖRING...2

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Sammanställning: Medborgardialog Linehedsparken 16/5, 19/5

Sammanställning: Medborgardialog Linehedsparken 16/5, 19/5 Antal formulär: 78 st. (44 st. torsdag, 34 st. söndag), plus 22 st. teckningar med önskemål från åk 0-1, Linehedsskolan Svarande:

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

GRs effektstudie 2008 Gällande studerande vid kommunal vuxenutbildning i Göteborgsregionen, våren 2006

GRs effektstudie 2008 Gällande studerande vid kommunal vuxenutbildning i Göteborgsregionen, våren 2006 GRs effektstudie 2008 Gällande studerande vid kommunal vuxenutbildning i Göteborgsregionen, våren 2006 Maj 2008 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av GR Utbildning Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Sundsvalls kommuns servicegarantier till företag. Snabbar upp processer Skapar trygghet Förbättrar dialogen Hjälper företagen

Sundsvalls kommuns servicegarantier till företag. Snabbar upp processer Skapar trygghet Förbättrar dialogen Hjälper företagen Sundsvalls kommuns servicegarantier till företag Snabbar upp processer Skapar trygghet Förbättrar dialogen Hjälper företagen Våra sex servicegarantier är företagarens bästa vänner Utan företag stannar

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 2012-10-01 Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 Avd. för verksamhetsutveckling Socialförvaltningen Adress Box 834, 391 28 Kalmar Besök Skeppsbrogatan 55 Tel 0480-45 00 00 vx britt.kronberg@kalmar.se

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

Trelleborg 2015. Trelleborgs kommun. En rapport av Ungdomsforum ang.

Trelleborg 2015. Trelleborgs kommun. En rapport av Ungdomsforum ang. Trelleborgs kommun En rapport av Ungdomsforum ang. Trelleborg 2015 Författare: Axel Nilsson, Erik Råstander, Anton Pålsson, Gustav Fahlen, Natalie Angelevska Lind, Chencira Mårtensson, Johanna Allard &

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA Maj 2006 1. Inledning Miljö- och byggförvaltningen gjorde under februari månad en framställan till kommunstyrelsen om att få använda LommaPanelen för att

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Granskning av målstyrning och mätetal svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av målstyrning och mätetal svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer 27 september 2012 KS-2012/708.912 1 (7) HANDLÄGGARE Frida Hägglund 08-535 302 05 frida.hagglund@huddinge.se Granskning av målstyrning och mätetal svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer

Läs mer

Efter regn kommer sol

Efter regn kommer sol Efter regn kommer sol Kan deliberativ demokrati påverka kommuner att nå hållbar utveckling? Axel, 6 år, Sweden. På Cypern är en solfångare på hustaket en lika vanlig bild som den av det svenska huset med

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.4352 2016-05-23 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 13:9 m.fl. Trummenäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

GE DIN GÅRD ETT LYFT!

GE DIN GÅRD ETT LYFT! GE DIN GÅRD ETT LYFT! TRÄDGÅRDSINGENJÖRERNA NATALIA & MAJA Trädgårdsingenjörerna Natalia Andersson och Maja Schmidt är utbildade vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp strax utanför Malmö. Sedan 2010

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

2015 har varit ett händelserikt år, i det här Nyhetsbrevet berättar vi lite om vad som hänt och vad som komma skall.

2015 har varit ett händelserikt år, i det här Nyhetsbrevet berättar vi lite om vad som hänt och vad som komma skall. 2015 har varit ett händelserikt år, i det här Nyhetsbrevet berättar vi lite om vad som hänt och vad som komma skall. Nu vill vi önska en RIKTIGT GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR! Vi ser fram emot många konstruktiva

Läs mer

I jämförelse mellan kön är kvinnor något nöjdare än män och skillnaderna har även ökat mellan 2015 och 2014, där kvinnorna har blivit nöjdare.

I jämförelse mellan kön är kvinnor något nöjdare än män och skillnaderna har även ökat mellan 2015 och 2014, där kvinnorna har blivit nöjdare. Brukarenkät IFO 2015 Kvalitetsrapport 2015:2 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2015 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de frågeområden som berörs i enkäten.

Läs mer

Flytt av verksamheten vid Västerleds fritidsgård

Flytt av verksamheten vid Västerleds fritidsgård BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SO C IA LTJÄN ST O C H F RI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-03-14 SDN 2012-04-19 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen Dokumentation av Kvalitetsarbete Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen 2014 Förskolor Norr Munkedals kommun Sarah Gehandler Camilla Cederstråle Bella Johansson Gunilla Lågum Innehåll Grundfakta

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling

Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling Annika Bahrtine Integrationshandläggare 040-675 31 45 annika.bahrtine@skane.se Rapport Datum 2015-10-19 Version Dnr 1500709 1 (5) UTVÄRDERING AV MALMÖFESTIVALEN

Läs mer

Barns säkerhet i bil. vid ankomst till förskolan. Helen Sjöberg

Barns säkerhet i bil. vid ankomst till förskolan. Helen Sjöberg Barns säkerhet i bil vid ankomst till förskolan Helen Sjöberg RAP. 4 juni 2005 Bakgrund NTF Stockholms län gör regelbundet mätningar av i vilken mån barn är fastspända i bil i samband med generella undersökningar

Läs mer

Förslag till lokalresursplan 2015-2019

Förslag till lokalresursplan 2015-2019 uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 TJÄNSTESKRIVELSE Nämnden för Service Förslag till lokalresursplan 2015-2019 Enligt Kungsbacka Kommuns styrmodell ska nämnder och styrelser fatta beslut om lokalplan senast

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Utlåtande 2003:39 RI (Dnr 667-2627/2002) Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende Björns Trädgård Medborgarplatsen Fatbursparken Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

18 19 Med din lägenhet följer en privat plats på taket. Kanske använder du den som kolonistuga och skördar från din egen odling.

18 19 Med din lägenhet följer en privat plats på taket. Kanske använder du den som kolonistuga och skördar från din egen odling. 18 19 Med din lägenhet följer en privat plats på taket. Kanske använder du den som kolonistuga och skördar från din egen odling. Fånga dagen eller kvällen. Duka till middag på den gemensamma takterrassen.

Läs mer

Enkät om köandet i SKB

Enkät om köandet i SKB Enkät om köandet i SKB Under perioden 1 januari till 8 februari 00 har föreningens köande medlemmar haft möjlighet att, på SKBs hemsida, svara på frågor om: - Köandet i SKB - Informationen om befintliga

Läs mer

Policy för papperskorgar & askkoppar

Policy för papperskorgar & askkoppar Policy för papperskorgar & askkoppar Rapport 03-3 m. tillägg 05-7 Förord Materialet till denna rapport har tagits fram av Charlotte Horgby och bearbetats och slutförts av Anna Olsson, Parkoch naturförvaltningen.

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum NYBRO - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum Alexandra Eliasson Examensarbete 30 hp, Magisterprogrammet i Fysisk planering Blekinge Tekniska Högskola, 2008 1 FÖRORD

Läs mer

Inventering av registrerade föreningar. Fritidsförvaltning

Inventering av registrerade föreningar. Fritidsförvaltning Inventering av registrerade föreningar Fritidsförvaltning Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 211-4-5 1.3 Thomas Sterner (Gustaf Johansson/David Nilsson) Fritidsförvaltningen Föreningsavdelningen

Läs mer

Vad ska det nya kulturhuset innehålla?

Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Intresserade samlades under två dialogtillfällen för att diskutera vad det nya kulturhuset skall fyllas med Dialog kring det nya Kulturhuset Vid två tillfällen bjöd

Läs mer

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Bilaga 6 Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Personalen som deltog i projektet och därmed skulle omfattas av de nya arbetsrutinerna för testpersonerna, var det som arbetar

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010 Kaninens förskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Tillvägagångssätt...3 4. Bakgrundsfaktor... 3 5. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Kundundersökning juli 2012. Operatör: DESTINATION GOTLAND Trafikslag: Färja Sträcka: VISBY-NYNÄSHAMN

Kundundersökning juli 2012. Operatör: DESTINATION GOTLAND Trafikslag: Färja Sträcka: VISBY-NYNÄSHAMN Kundundersökning juli 2012 Operatör: DESTINATION GOTLAND Trafikslag: Färja Sträcka: VISBY-NYNÄSHAMN Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid

Läs mer

Vi bygger Attefallshus och säger välkommen till landet. Sammanställning av en förstudie inför ett kommande Leader projekt

Vi bygger Attefallshus och säger välkommen till landet. Sammanställning av en förstudie inför ett kommande Leader projekt Vi bygger Attefallshus och säger välkommen till landet. Sammanställning av en förstudie inför ett kommande Leader projekt Projektorganisation Gunilla E Magnusson, ordförande Coompanion Sörmland Magnus

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning

Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning PM KULTUR- OCH FRITIDSKONTORET 2006-03-13 Ann-Kristin Andén Utredare 08-550 21974 ann-kristin.anden@sodertalje.se Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning Inledning På uppdrag av kultur-

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Operatör:

Kundundersökning mars 2013. Operatör: Operatör: Trafikslag: Sträcka: SJ Nattåg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista Sid 6-8 Sammanfattning

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande

Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande 2013-02-06 Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport,

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

PROGRAM FÖR UTVECKLING AV BILAGA 1 - ÅTGÄRDSPLAN

PROGRAM FÖR UTVECKLING AV BILAGA 1 - ÅTGÄRDSPLAN PROGRAM FÖR UTVECKLING AV BILAGA 1 - ÅTGÄRDSPLAN 2015.03.10 2 Organisation Projektgrupp Anna Modig, Gatukontoret, Projektledare Björn Lundberg, Gatukontoret Johanna Verbaan, Ramböll Sverige AB Karin Hammarlund,

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Läsåret 2014-2015

Kvalitetsredovisning för Läsåret 2014-2015 Kvalitetsredovisning för Läsåret 2014-2015 Förskolan Myrstacken Trygga och glada barn med lust att lära och utforska med alla sina sinnen Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter Bilaga 8 Pilotkommunernas egna erfarenheter 95 Erfarenheter från Luleå kommuns deltagande i IESN-projektet 2009-2011 Miljökontoret i Luleå har deltagit i projektet med sammanlagt elva personer + miljöchefen

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet)

Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet) YIMBY Yes in my Back Yard. Stockholm 2008-11-25 SBN/2008:349 Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet) - Inledning YIMBY ser det som oerhört positivt att det äntligen görs kraftansträngningar

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

RAPPORT Servicedeklarationer samt synpunkts- och klagomålshantering i Uddevalla kommun

RAPPORT Servicedeklarationer samt synpunkts- och klagomålshantering i Uddevalla kommun 2006-08-28 RAPPORT Sektionen för Demokrati och styrning Utvärdering av Servicedeklarationer samt synpunkts- och klagomålshantering i Uddevalla kommun Lars Strid, Sveriges Kommuner och Landsting Ingmar

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD K KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AVDELNINGEN FÖRSLAG SID 1 (14) 2011-08-30 SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD INLEDNING Detta dokument är kulturförvaltningens förslag till system för kulturstöd.

Läs mer

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice 2008-12-16 Sammanfattning I den första Tierpspanelen fick medborgarna svara på frågor kring Medborgarservice som funnits sedan januari 2007. Totalt har 54 personer

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Verksamhetens idé och organisation av utbildningen och undervisningen

Verksamhetens idé och organisation av utbildningen och undervisningen LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1 (9) 2013-08-08 Lärande Hulans enhets förskolor Marianne Lång-Ohlsson Förskolechef 0302 521320 marianne.lang-ohlsson@lerum.se Kvalitetsrapport för förskolorna på Hulans enhet

Läs mer