att godkänna rapporten Särskild granskning upphandling Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att godkänna rapporten Särskild granskning upphandling Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter."

Transkript

1 Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL Särskild granskning av upphandling Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att godkänna rapporten Särskild granskning upphandling Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter. att muntlig återrapportering av arbetet med utvecklingsområden ska ske vid utbildningsnämndens sammanträde i juni Yrkande Björn-Owe Björk tilläggsyrkar att muntlig återrapportering av arbetet med utvecklingsområden ska ske vid utbildningsnämndens sammanträde i juni. Propositionsordning Ordförande Björn-Owe Björk finner att arbetsutskottet bifaller utsänt förslag till beslut samt Björn-Owe Björks tilläggsyrkande. Ärende Verksamhetscontroller informerar om att det kommer ske en mindre revidering av rapporten innan utskick till utbildningsnämndens sammanträde. Ett förtydligande kommer ske i rapporten angående inköpares kunskaper. Tjänsteskrivelse och rapport har varit utsänd.

2 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Datum Verksamhetscontroller Rev Utbildningsnämnden Särskild granskning upphandling- Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att godkänna rapporten Särskild granskning upphandling Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter, samt att muntlig återrapportering av arbetet med utvecklingsområdena i rapporten ska ske vid utbildningsnämndens sammanträde i juni Sammanfattning Under december 2016 har en granskning av upphandling och inköp inom utbildningsnämndens verksamheter genomförts. Granskningen har utförts genom en enkätundersökning samt genom stickprov av inköp. Vid granskningen har ett antal utvecklingsområden identifierats. - Kommunen bör se över organisationen för upphandling för att säkerställa att alla processer följer gällande lagstiftning. - Det bör finnas en ansvarfördelning på respektive enhet vem som får genomföra inköp. - Felaktigheter som framkommer ska alltid återkopplas till de medarbetare som genomför upphandling och inköp i verksamheterna. - Nämnden bör se över internkontrollområden som systematiskt granskar bland annat avtalstrohet. Om nämnden beslutar att godkänna rapporten godkänner de samtidigt att den utförda kontrollen av kontrollområdet upphandling i internkontrollplan för kvalitet för utbildningsnämndens verksamheter år 2016 är tillfredsställande.

3 Sida 2 av 3 Bakgrund För att Knivsta kommun ska hushålla med skattemedel och ta till vara konkurrensen på marknaden måste bestämmelserna för upphandling följas. Dessutom måste valet av leverantör av varan eller tjänsten också ske på affärsmässig grund och baseras på den leverantör som erbjuder bästa varan eller tjänsten till bästa villkor. Alla leverantörer ska även få möjlighet att tävla på samma villkor i varje upphandling. Inför framtagandet av utbildningsnämndens internkontrollplan för kvalitet 2016 genomfördes en riskanalys med nämndens arbetsutskott, nämnden bedömde att risken var hög för att inköp inte utförs i enlighet med aktuell lagstiftning och Knivsta kommuns riktlinjer. Med anledning av det har denna uppföljning av inköp genomförts. Ekonomisk konsekvensanalys Föreslaget beslut bedöms inte leda till några ekonomiska konsekvenser utöver befintlig budgetram Barnkonsekvensanalys Barnkonsekvensanalys är gjord enligt checklista. Hans Åhnberg Utbildningschef Lena K Larsson Fritid- och kulturchef Beslutet ska expedieras till: Akten

4 Sida 3 av 3 Barnchecklista inför beslut 1. Påverkar beslutet barn? Ja Nej X Enligt FN är alla under 18 år att betrakta som barn Förklara oavsett svar. Uppföljningen och granskningen av utbildningsnämndens fastställda kontrollområden för 2016 syftar till att visa på hur förvaltningen under året efterlevt riktlinjer och lagstiftning gällande upphandling och inköp. Om, ja fortsätt med frågorna. 2. Hur har barns bästa beaktats? 3. Beskriv eventuella intressekonflikter. 4. Har barn fått uttrycka sina åsikter? Ja Nej Förklara oavsett svar.

5 Särskild granskning Upphandling Att upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter.

6 Inledning I Sverige görs inköp inom den offentliga sektorn för cirka 600 miljarder kronor årligen. Inköp i offentlig sektor regleras genom upphandlingslagstiftningen. Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv och är av den anledningen förhållandevis likadana inom hela EU. Grundprinciperna bygger på objektivitet och öppenhet. I Sverige är det främst lagen om offentlig upphandling (LOU) som styr offentlig upphandling, men det finns en rad olika lagar som styr inom området. För att hushålla med skattemedel och ta till vara konkurrensen på marknaden måste bestämmelserna för upphandling följas. Dessutom måste valet av leverantör av varan eller tjänsten också ske på affärsmässig grund och baseras på den leverantör som erbjuder bästa varan eller tjänsten till bästa villkor. Alla leverantörer ska få möjlighet att tävla på samma villkor i varje upphandling. 1 Syftet med offentlig upphandling är att: främja kostnadseffektivt användande av skattemedel främja fri rörlighet inom EU undanröja ageranden som begränsar konkurrens underlätta för företag att göra affärer med offentlig sektor se till att det företag som säljer de efterfrågade varorna eller tjänsterna till de mest förmånliga villkoren vinner. 2 Knivsta kommun gör inköp av varor och tjänster för miljontals kronor årligen. Till stöd i detta arbete finns en upphandlingsstrateg på heltid. Grundprincipen är att verksamheterna själva sköter sina upphandlingar och upphandlingsstrateg är ett stöd vid större upphandlingar. Upphandlingsstrategen är bland annat ansvarig för styrdokument som gäller upphandling såsom inköps- och upphandlingspolicy och riktlinjer för direktupphandling. Inför framtagandet av utbildningsnämndens internkontrollplan för kvalitet 2016 genomfördes en riskanalys med nämndens arbetsutskott. Vid riskanalysen bedömde nämnden att risken var hög för att inköp inte utförs i enlighet med aktuell lagstiftning och Knivsta kommuns riktlinjer. Med anledning av det har denna uppföljning av alla nämndens verksamheters inköp genomförts. Syfte Syftet är att ta reda på om inköp i utbildningsnämndens verksamheter utförs i enlighet med aktuell lagstiftning och Knivsta kommuns riktlinjer. Bakgrund Utgångspunkt för granskningen har varit att; - Upphandlade avtal följs i utbildningsnämndens verksamheter. - Kommunen har tillräckliga regler och rutiner för upphandling. - Rutiner och lagstiftning är kända hos de personer inom kommunen som genomför inköp. - Upphandlingen säkerställs genom kommunens internkontroll. 1 Källa: 2 Källa:

7 Metod För att undersöka nuläget användes två metoder som bestod av en enkätundersökning för att ta reda på uppfattningen om upphandling från chefer och annan administrativ personal som hanterar upphandling, samt kontroll av stickprov utifrån bokföringssystemet och avtalsdatabasen. Enkätundersökning En enkätundersökning med 16 frågor skickades i okt 2016 ut till berörda som kommer i kontakt med upphandling i Knivsta kommun (Se bilaga 1). Enkäten gick ut under 10 dagar. Stickprov Tre avtalsområden valdes ut för att genomföra stickprov på, områdena är kontormöbler, läromedel/kontorsmaterial och tolk. Resultat Enkätundersökning Under hösten 2016 skickades en enkät ut till chefer inom socialnämnden, samhällsutvecklingsnämndens, kommunstyrelsens och utbildningsnämndens verksamheter. Resultatet från enkätundersökningen är för låg för att klassas som statistiskt säkerställd. Inom utbildningsnämndens verksamheter skickades undersökningen ut till 18 personer och endast fyra personer svarade på enkäten, vilket var 22 procent. Svarsfrekvensen för samtliga verksamheter hamnade på 39 procent vilket innebär 26 av 66 personer besvarade enkäten. På grund av den låga svarfrekvensen har enkätresultaten inte kunnat användas i rapporten. Se frågor från enkäten i bilaga 1. Stickprov Kontorsmöbler Vid kontroll av området kontorsmöbler framkom det att utbildningsnämndens verksamheter handlat kontorsmöbler för kronor fram till nionde december Kommun har avtal med ett flertal företag inom skolmöbler, kontorsmöbler och kontorsstolar. Av dessa företag handlade verksamheterna möbler för kr. De nio företag som verksamheterna handlat ifrån som saknar avtal med kommunen uppgick summan till kr, vilket är drygt 0,9 procent av dem totala kostnaden. Tolk Vad gäller tolktjänster framkommer det att utbildningsnämndens verksamheter använt sig av ett företag utanför upphandlat avtal. Den totala summan för tolkar fram till den nionde december 201 var kronor. 19 procent av den totala summan köptes från de icke upphandlade företaget för en summa av kronor. Läromedel/Kontorsmaterial Vid granskning av området läromedel/kontorsmaterial framkom det att utbildningsnämndens verksamheter handlat läromedel/kontorsmaterial av över 50 olika företag under 2016 fram till nionde december. Exempel på produkter som köps utanför gällande ramavtal är surfplattor, slöjdmaterial, skrivartillbehör, idrottsmaterial, skolböcker, pyssel och arbetskläder. Den totala summan för läromedel/kontorsmaterial var kronor. Cirka 500 tkr av den totala summan var varor inhandlade utanför ramavtal, vilket motsvarar 21 procent av den totala summan. Cirka 100 tkr av den summan kommer från en dagligvaruhandel i kommunen, kommunen har planerat att upphandla denna typ av vara/tjänst under Cirka kr av den totala summan var utbildningar, studiebesök, kategorier som inte var möjliga att identifiera eller egna utlägg utan referens.

8 Övriga avtal Vid en genomgång av övriga avtal så konstaterades att kommunens vuxenutbildning inte är upphandlad under Från en enskild utbildningsanordnare har kommunen köpt vuxenutbildning för 495 tkr under 2016 utan upphandlat avtal. Avtalen som funnits sedan flera år tillbaka skulle från 2016 fortlöpa på grund av årsvisa förlängningar och förvaltningen valde att istället omförhandla dessa avtal, då tid saknades för att genomföra en upphandling. Förvaltningen planerar en upphandling under 2017 och hoppas kunna genomföra detta tillsammans med någon av de andra kommunerna i länet. Kommunens riktlinjer och internkontroll Vid inköp och upphandling gäller, utöver LOU, även kommunens policy och riktlinjer inom området. - Policy för inköp och upphandling - Riktlinjer för inköp och upphandling - Riktlinjer för direktupphandling - Riktlinjer för upphandling av livsmedel I internkontrollplanen för 2016 var upphandlingsområdet ett särskilt granskningsuppdrag och upphandling är inget återkommande granskningsområde i utbildningsnämndens internkontroll. Analys/Slutsatser Sammanfattningsvis framkommer det av denna uppföljning att utbildningsnämndens verksamheter handlar utanför gällande avtal. Kommunen har upprättade regler och rutiner i tillräcklig omfattning. Stöd och vägledning vid upphandling kan ta tid att få, vilket klargör att upphandlingsgruppens resurser är för knappa. Både inköpare och personer som utses att genomföra en upphandling bör ha kunskaper om både lagstiftning och kommunens egna riktlinjer. Riktlinjerna efterlevs inte i tillräcklig utsträckning och under granskningen konstateras att det finns avsteg från gällande lagstiftning. I de fall då chefer bedömer att kompetens inom upphandling eller större inköp inte föreligger har kommunen ett ramavtal med upphandlingskonsulter som kan köpas in. Kommunen bör se över sin organisation för upphandling för att effektivisera och kvalitetssäkra processerna. Vid granskning av stickproven kunde det konstateras att det är ett flertal inköpare inom varje kategori och enhet. Alla inköpare har inte tillräckliga kunskaper och gör därmed avsteg från lagstiftningen. För att undvika att detta sker bör verksamheterna utse ansvariga inköpare på respektive enhet, som del i sitt uppdrag genomför inköp och håller sig uppdaterad kring gällande avtal, regler och lagstiftning. I nuläget genomförs ingen systematisk granskning av avtalstrohet och efterlevnaden av riktlinjer. Uppföljningen av avtalstroheten bör vara en del av internkontrollen för utbildningsnämnden samt vara en del av nämndens ekonomiska uppföljning. Inköpsstatistiken bör efter att den redovisats även återkopplas till respektive ansvariga chefer för att öka kompetensen hos anställda som genomför upphandling och inköp. Granskningen kan slå fast att utbildningskontoret är medveten om avstegen inom vuxenutbildningen och det har inletts ett arbete med att försöka få verksamheten att efterleva reglerna. De icke upphandlade inköpen inom respektive stickprovsområde bör kommuniceras och återkopplas till medarbetare som genomför inköp.

9 Utvecklingsområden Utifrån det som framkommit av stickprov och dokumentstudier som genomförts har fyra utvecklingsområden identifierats: - Kommunen bör se över organisationen för upphandling för att säkerställa att alla processer följer gällande lagstiftning. - Det bör finnas en ansvarfördelning på respektive enhet vem som får genomföra inköp. - Felaktigheter som framkommer ska alltid återkopplas till de medarbetare som genomför upphandling och inköp i verksamheterna. - Nämnden bör se över internkontrollområden som systematiskt granskar bland annat avtalstrohet.

10 Bilaga 1 Uppföljning upphandling i Knivsta kommun

11 Uppföljning upphandling i Knivsta kommun Följande enkät är en del av uppföljningen av upphandling utifrån internkontrollen Syftet med enkäten är att ta reda i vilken utsträckning medarbetare och chefer känner till och använder sig av upphandlade avtal vid inköp, och om policys och riktlinjer om upphandling. Jag arbetar som: Chef/rektor Handläggare/administratör/strateg med flera. Vilken nämnd tillhör ditt verksamhetsområde? Utbildningsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Samhällsutvecklingsnämnden Jag utför inköp på min arbetsplats (med inköp menas alla former av inköp till exempel böcker, material, möbler, IT-system, konsulttjänster etc.) Ja Nej Jag känner till innehållet i kommunens upphandlingspolicy. Jag känner till innehållet i kommunens riktlinjer för inköp/upphandling. Jag vet vad ett ramavtal innebär. Jag känner till de ramavtal som berör min verksamhet.

12 Kommunens ramavtal täcker min verksamhets behov vid inköp av varor och tjänster. Om ditt behov av varor och tjänster inte finns inom befintliga ramavtal, vet du vad du ska göra? Ja Nej Kommentera ditt svar; Jag är tillräckligt insatt i hur kommunens olika ramavtal ska användas. Jag tycker att det är enkelt att hitta ramavtal för varor och tjänster i kommunens avtalsdatabas (Kommers). Jag handlar alltid på ramavtal. Ja Nej Om ja varför då?

13 Jag känner till vilka konsekvenser som kan uppstå för Knivsta kommun ifall vi inte använder oss av gällande ramavtal. Jag tycker att det är enkelt att hitta avtalade priser på respektive ramavtal i kommunens avtalsdatabas (Kommers). Jag har behov av utbildning i hur inköp/upphandling ska genomföras. Ja Nej Övriga kommentarer

PROTOKOLL att godkänna rapporten Särskild granskning- registrering och uppföljning i vuxenutbildningen.

PROTOKOLL att godkänna rapporten Särskild granskning- registrering och uppföljning i vuxenutbildningen. Utbildningsnämndens arbetsutskott 7 Utdrag ur PROTOKOLL 2017-01-31 Särskild granskning vuxenutbildningen Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att godkänna rapporten Särskild granskning-

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riskbedömning inför internkontrollplan Beslut. Arbetsutskottet beslutar

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riskbedömning inför internkontrollplan Beslut. Arbetsutskottet beslutar Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-17 75 Riskbedömning inför internkontrollplan 2016 Beslut Arbetsutskottet beslutar att verksamhetskontroller och socialchef ska sammanställa de punkter

Läs mer

att föreslå socialnämnden att inte längre godkänna Jakob Care AB som utförare av hemtjänst för service och omvårdnad, samt

att föreslå socialnämnden att inte längre godkänna Jakob Care AB som utförare av hemtjänst för service och omvårdnad, samt Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-13 55 Hävning av avtal med hemtjänstutförare Jakob Care AB SN-2015/300 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att inte längre

Läs mer

Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208

Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-08-07 114 Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att utförd

Läs mer

PROTOKOLL Att, med små redaktionella ändringar, godkänna förslaget till Riktlinjer för egentillsyn av förskola, skola och fritidshem, samt

PROTOKOLL Att, med små redaktionella ändringar, godkänna förslaget till Riktlinjer för egentillsyn av förskola, skola och fritidshem, samt Utbildningsnämndens arbetsutskott 19 Utdrag ur PROTOKOLL 2017-02-28 Riktlinjer för egentillsyn av förskolor, grundskolor och fritidshem UN-2017/27 Beslut Utbildningsnämndens arbetsutskott beslutar Att,

Läs mer

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 97 Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång 2014-07-18 KS-2014/812 Upphandlingsstrateg Kommunstyrelsen Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Internkontrollplan avseende kvalitet för utbildningsnämndens verksamheter 2016 UN-2015/345

Internkontrollplan avseende kvalitet för utbildningsnämndens verksamheter 2016 UN-2015/345 Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-02 7 Internkontrollplan avseende kvalitet för utbildningsnämndens verksamheter 2016 UN-2015/345 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 252 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta reviderat Reglemente för

Läs mer

att godkänna rapporten Uppföljning av arbetsmiljön i kommunstyrelsens verksamheter

att godkänna rapporten Uppföljning av arbetsmiljön i kommunstyrelsens verksamheter Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 207-04-03 63 Uppföljning av arbetsmiljön i kommunstyrelsens verksamheter KS-207/207 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394

Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-04 3 Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394 Beslut Arbetsutskottet beslutar att

Läs mer

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 63 Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

PROTOKOLL att överlämna ärendet till utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

PROTOKOLL att överlämna ärendet till utbildningsnämnden utan eget ställningstagande. Utbildningsnämndens arbetsutskott 36 Utdrag ur PROTOKOLL 2017-03-27 Egentillsyn Alsike skola återrapportering UN-2016/363 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna ärendet till utbildningsnämnden utan

Läs mer

att bevilja de satsningar på personalpolitik som beskrivs i tjänsteskrivelsen daterad ,

att bevilja de satsningar på personalpolitik som beskrivs i tjänsteskrivelsen daterad , Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-11-21 200 Ansökan av medel ur posten Aktiv personalpolitik 2017 KS-2016/756 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att bevilja de satsningar

Läs mer

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anna Landerholm Datum KS-2014/1106 Verksamhetscontroller 2014-10-29 Kommunstyrelsen Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Förslag

Läs mer

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Kommunstyrelsens arbetsutskott 33 Utdrag ur PROTOKOLL 2015-03-09 Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Arbetsutskottet lämnar över ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

Arbetsutskottet lämnar över ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. Kommunstyrelsens arbetsutskott 179 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Uppdrag till förhandlingsperson, yrkande från (KD) KS-2015/614 Beslut Arbetsutskottet lämnar över ärendet till kommunstyrelsen

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Information om skateparker. Ärende

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Information om skateparker. Ärende Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-08-25 38 Information om skateparker Ärende Strateg Runa Krehla informerar arbetsutskottet om planerna på att uppföra en skatepark i betong vid

Läs mer

PROTOKOLL att med hänvisning till tjänsteskrivelse anse medborgarförslaget besvarat.

PROTOKOLL att med hänvisning till tjänsteskrivelse anse medborgarförslaget besvarat. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2017-12-11 223 Medborgarförslag 2016:13 om skateboardpark i Alsike KS-2016/710 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till tjänsteskrivelse

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 53 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Kommunstyrelsens arbetsutskott 49 Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-15 Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Instruktion för kommundirektören KS-2017/545. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen beslutar

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Instruktion för kommundirektören KS-2017/545. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen beslutar Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-27 188 Instruktion för kommundirektören KS-2017/545 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förslag på instruktion för kommundirektören.

Läs mer

Begäran om medel för kostnader för SPRINT samt tomhyra för Gamla Gredelbyskola KS-2016/227

Begäran om medel för kostnader för SPRINT samt tomhyra för Gamla Gredelbyskola KS-2016/227 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2016/227 Ekonomichef 2016-04-04 Eva Mårtensson Lokalförsörjningschef Kommunstyrelsen Begäran om medel för kostnader för

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 109 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-08-10 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

att muntlig återrapportering av arbetet med utvecklingsområden ska ske vid utbildningsnämndens sammanträde i april 2017.

att muntlig återrapportering av arbetet med utvecklingsområden ska ske vid utbildningsnämndens sammanträde i april 2017. Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-01-31 8 Särskild granskning av hot och våld Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att godkänna rapporten Särskild granskning

Läs mer

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsens arbetsutskott 189 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

Godkännande av upplåning för byggnation av brandstationer, Brandkåren Attunda KS-2015/234

Godkännande av upplåning för byggnation av brandstationer, Brandkåren Attunda KS-2015/234 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 78 Godkännande av upplåning för byggnation av brandstationer, Brandkåren Attunda KS-2015/234 Beslut Arbetsutskottet överlämnar ärendet till

Läs mer

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-02-02 13 Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

att anta reviderad taxa för brandkåren Attundas verksamhet för tillsyn under verksamhetsåret 2015 enligt direktionens förslag.

att anta reviderad taxa för brandkåren Attundas verksamhet för tillsyn under verksamhetsåret 2015 enligt direktionens förslag. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 108 Taxa för Brandkåren Attundas myndighetsutövning 2015 (sotning) KS-2015/237 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta

Läs mer

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 106 Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-03-05 43 Motion 2017:04 från Malin Tollbom (V) - Försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag KS-2017/280 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård KS-2014/412

Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård KS-2014/412 Kommunstyrelsens tekniska utskott Utdrag ur PROTOKOLL 2014-10-27 8 Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård Utskottets förslag till beslut

Läs mer

PROTOKOLL Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid KS-2014/716

PROTOKOLL Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid KS-2014/716 Kommunstyrelsens arbetsutskott 73 Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-12 47 Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21 Beslut Arbetsutskottet beslutar föreslå socialnämnden att godkänna ett bidrag

Läs mer

Handlingsplan för en ekonomi i balans 2017 KS-2017/411

Handlingsplan för en ekonomi i balans 2017 KS-2017/411 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2017/411 Ekonomichef 2017-06-05 Kommunstyrelsen Handlingsplan för en ekonomi i balans 2017 KS-2017/411 Förslag till beslut

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 174 Dnr KS/2018:82

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 174 Dnr KS/2018:82 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-05 1 (2) Sida 174 Dnr KS/2018:82 Policy, avtal och riktlinjer gällande inköpsorganisationen i Mjölby kommun Bakgrund Inom ramen för

Läs mer

Kommunstyrelsen. Svar på motion 2011:08 om bättre stöd till de funktionsnedsatta i skolan KS-2011/862

Kommunstyrelsen. Svar på motion 2011:08 om bättre stöd till de funktionsnedsatta i skolan KS-2011/862 Sida 1 av 1 Ordförandens förslag Diarienummer 2014-10-06 KS-2011/862 Kommunstyrelsen Svar på motion 2011:08 om bättre stöd till de funktionsnedsatta i skolan KS-2011/862 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut.

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 106 Remiss om Region Uppsala Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillstyrka att Landstinget i Uppsala län ansöker hos

Läs mer

Hemställan om medel från kommunstyrelsen för utredning av gymnasieskolans utveckling i Knivsta KS-2014/1058

Hemställan om medel från kommunstyrelsen för utredning av gymnasieskolans utveckling i Knivsta KS-2014/1058 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2014/1058 2014-10-13 Kommunstyrelsen Hemställan om medel från kommunstyrelsen för utredning av gymnasieskolans utveckling i Knivsta

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan KS-2014/568

Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan KS-2014/568 Kommunstyrelsens tekniska utskott Utdrag ur PROTOKOLL 2014-10-27 9 Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan Utskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Investeringsmedel Heby KS-2016/266. Förslag till beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Investeringsmedel Heby KS-2016/266. Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 94 Investeringsmedel Heby KS-2016/266 Förslag till beslut Kommunsstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att utöka investeringsplanen

Läs mer

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21.

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21. Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 AU 9:27 Dnr. KS 2014/0294 Revidering av policy för upphandling Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2018:06 Förslag om att en hittegodsavdelning bör finnas i kommunhuset KS-2018/250

Svar på medborgarförslag 2018:06 Förslag om att en hittegodsavdelning bör finnas i kommunhuset KS-2018/250 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Pernilla Westerback Datum KS-2018/250 Allmänutredare 2019-03-26 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2018:06 Förslag om att en hittegodsavdelning

Läs mer

Svar på motion 2015:05 från Gunnar Larsson och Augustus Jackson (SD) om att avsluta Knivstas diskriminering av Mojjen KS-2015/508

Svar på motion 2015:05 från Gunnar Larsson och Augustus Jackson (SD) om att avsluta Knivstas diskriminering av Mojjen KS-2015/508 Kommunstyrelsens arbetsutskott 188 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Svar på motion 2015:05 från Gunnar Larsson och Augustus Jackson (SD) om att avsluta Knivstas diskriminering av Mojjen KS-2015/508

Läs mer

att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun.

att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun. Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-04-17 13 Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun UN-2015/150 Beslut Arbetsutskottet föreslår nämnden att besluta att fastställa

Läs mer

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi.

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-03 25 Driftsformen för planerad bostad med särskild service enligt LSS SN-2016/53 Beslut Arbetsutskottet föreslår socialnämnden besluta att ändra

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för budget i balans , lägesrapport SN-2014/92

Socialnämndens handlingsplan för budget i balans , lägesrapport SN-2014/92 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer s ordförande 2014-06-05 s handlingsplan för budget i balans 2014-2016, lägesrapport Förslag till beslut beslutar att avge lägesrapport om handlingsplan

Läs mer

Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329

Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329 Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-08-23 80 Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

PROTOKOLL Motion 2016:08 från Kenneth Gunnar (KNU) Fullborda Lunsenreservatet KS-2016/351

PROTOKOLL Motion 2016:08 från Kenneth Gunnar (KNU) Fullborda Lunsenreservatet KS-2016/351 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2017-12-11 225 Motion 2016:08 från Kenneth Gunnar (KNU) Fullborda Lunsenreservatet KS-2016/351 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad

Läs mer

att med anledning av 2015 års lönesatsning fastställa justerade bidrag för budgetår 2015 för förskoleklass och grundskola enligt Styrkort 2, samt

att med anledning av 2015 års lönesatsning fastställa justerade bidrag för budgetår 2015 för förskoleklass och grundskola enligt Styrkort 2, samt Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-08-25 52 Fördelning av lönesatsning 2015 UN-2014/8 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att med anledning av 2015 års lönesatsning

Läs mer

Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167

Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167 Utdrag ur utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2017-05-29 76 Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-30 108 Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) UN-2014/245. Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) UN-2014/245. Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-05-26 UN-2014/245 UN-2014/245 Uppföljning, utvärdering och tillsyn av förskolans och skolans verksamhet, läsåret 2014/20 Förslag till beslut beslutar

Läs mer

Policy för inköp och upphandling 8 KS

Policy för inköp och upphandling 8 KS Policy för inköp och upphandling 8 KS 2016.478 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-02-02 6 Inköp- och upphandlingspolicy (KS 2016.478) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Barbro Rinander 2016-12-14 GSN-2016-2735 Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut föreslås besluta att att godkänna internkontrollplan för

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-06-14 104 Tillämpningsanvisningar för pensionsbestämmelser OPF-KL KS-2018/342 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta tillämpningsanvisningar

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Kommunstyrelsen 251 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för investering i trafiksäkerhetshöjande åtgärder på Forsbyvägen KS-2016/317

Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för investering i trafiksäkerhetshöjande åtgärder på Forsbyvägen KS-2016/317 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2016/317 Ekonomichef 2016-04-12 Kommunstyrelsen Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamheten Nina Törling Erika Brolin September 2018 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2.

Läs mer

Granskning av avtalsefterlevnad

Granskning av avtalsefterlevnad Granskning av avtalsefterlevnad Granskningsrapport Olofströms kommun KPMG AB 2017-03-14 Antal sidor 11 Antal bilagor 0 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Olofströms kommun Granskning av avtalsefterlevnad

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av köptrohet Mjölby Kommun Markus Zackrisson Felix Miranda Thyrén

Revisionsrapport Granskning av köptrohet Mjölby Kommun Markus Zackrisson Felix Miranda Thyrén www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av köptrohet Markus Zackrisson Mjölby Kommun Felix Miranda Thyrén December/2016 Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1.1. Rekommendationer...

Läs mer

att utse ansvariga slutattestanter och ersättare för dessa 2016 i enlighet med förslag till attestlista

att utse ansvariga slutattestanter och ersättare för dessa 2016 i enlighet med förslag till attestlista Kommunstyrelsens arbetsutskott 193 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Attestansvar för internkontroll av ekonomiska transaktioner 2016 KS-2015/634 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Socialchef informerar muntligt. Informationsbrev, stadgar samt protokoll daterat från Uppsala läns barnavårdsförbund har varit utsända.

Socialchef informerar muntligt. Informationsbrev, stadgar samt protokoll daterat från Uppsala läns barnavårdsförbund har varit utsända. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-04 4 Deltagande i Uppsala läns barnavårdsförbund SN-2016/27 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden besluta att Knivsta kommun

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan 2017

Uppföljning av internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2018-01-16 Rev 2018-01-31 KTN-2017-0491 Kulturnämnden Uppföljning av internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2018-05-28 111 Motion 2018:03 från Gunnar Larsson (SD) - Inför integrationsplikt för nyanlända KS-2018/77 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Kommunstyrelsen Skolnämnden Samhällsnämnden Revisionsrapport Grundläggande granskning 2018

Kommunstyrelsen Skolnämnden Samhällsnämnden Revisionsrapport Grundläggande granskning 2018 Kommunstyrelsen Skolnämnden Samhällsnämnden Revisionsrapport 2018-10-09 Grundläggande granskning 2018 Sammanfattning I denna rapport sammanfattas resultatet av granskning av leverantörskontroller. Kommunen

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-407 79 Gemensam inköps- och upphandlingspolicy för Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland Arbetsutskottets

Läs mer

PROTOKOLL 2014-08-25. Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89

PROTOKOLL 2014-08-25. Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89 Kommunstyrelsen 181 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-08-25 Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89 Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Samråd mellan bygg- och miljönämnden och arkivmyndigheten om makulering av pappershandlingar efter scanning KS-2016/333

Samråd mellan bygg- och miljönämnden och arkivmyndigheten om makulering av pappershandlingar efter scanning KS-2016/333 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 99 Samråd mellan bygg- och miljönämnden och arkivmyndigheten om makulering av pappershandlingar efter scanning KS-2016/333 Förslag till beslut

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund, Revisionskonsult Ramavtal Sundsvalls kommun Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Oktober 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

PROTOKOLL att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september.

PROTOKOLL att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september. Socialnämndens arbetsutskott 66 Utdrag ur PROTOKOLL 2018-08-23 Information om Häradsvillan Beslut Arbetsutskottet beslutar att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september.

Läs mer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Revisionsrapport Varbergs kommun KPMG AB 2017-09-06 Varbergs kommun Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Syfte och revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Räkenskapsår 2011 Datum 10 mars 2012 Till Kommunrevisionen, Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har uppdragit åt Ernst

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern 1 Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-26, 70 2 3 Inledning Älmhults kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper årligen varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Ärende 17. Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet

Ärende 17. Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet Ärende 17 Internkontroll 2018 kommunövergripande - upphandlingsenhetens verksamhet Tjänsteskrivelse 1 (5) 2018-02-14 KS 2017.0045 Kommunfullmäktige Tillägg till Internkontrollplan kommunövergripande för

Läs mer

Haninge kommun. Granskning av. Upphand~ing inom Miljö- och byggnadsnämnden/tekniska nämnden och Bam- och utbildningsnämnden. KPMG Offentlig sektor

Haninge kommun. Granskning av. Upphand~ing inom Miljö- och byggnadsnämnden/tekniska nämnden och Bam- och utbildningsnämnden. KPMG Offentlig sektor HANINGE KOMMUN Revisorerna Revisionsskrivelse Kommunstyrelsen Granskning av kommunens upphandling HANINGE KOMMUNSTYRELSE Kommunstyrelseförvaltningen 2006-12- 1 2 Dnr.. /r.j:?(!'f..!!/~~t!.k I.I. På uppdrag

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 16 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 17 Medarbetarenkät 2016 4 18 Revisionsrapport granskning avseende konsulttjänster 5 19 Årsredovisning 2016 6 20 Ekonomiskt

Läs mer

Internkontroll gällande föreningsbidrag

Internkontroll gällande föreningsbidrag Britta Lästh Ordförandens förslag Diarienummer Fritid- och kulturnämndens Datum FKN-2014/115 ordförande 2014-12-10 Fritid- och kulturnämnden tillika demokratinämnden Internkontroll gällande föreningsbidrag

Läs mer

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-04-11 81 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och

Läs mer

Ärende 4. Återrapportering av Generella internkontrollområden 2011 2012 följsamhet till kommunens ramavtal

Ärende 4. Återrapportering av Generella internkontrollområden 2011 2012 följsamhet till kommunens ramavtal Ärende 4 Återrapportering av Generella internkontrollområden 2011 2012 följsamhet till kommunens ramavtal Tjänsteskrivelse KS 2012.0333 Handläggare: Karin Lindqvist, Ekonomiavdelningen Kommunstyrelsen

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

Ansökan om planbesked för Särsta 58:1, Särsta 54:1 och Särsta 3:437, Knivsta Pastorat KS-2015/733

Ansökan om planbesked för Särsta 58:1, Särsta 54:1 och Särsta 3:437, Knivsta Pastorat KS-2015/733 Kommunstyrelsens arbetsutskott 18 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2016-01-18 Ansökan om planbesked för Särsta 58:1, Särsta 54:1 och Särsta 3:437, Knivsta Pastorat KS-2015/733 Arbetsutskottets förslag till

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige/2016-02-25 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inköps- och upphandlingspolicy... 3 1.1 Övergripande förhållningssätt... 3 1.2 Inköps- och upphandlingsenhetens

Läs mer

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass

att utöka socialnämndens budget för år 2015 med 2 miljoner kronor för ökade volymer inom verksamheten LSS och Lass Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 92 Begäran från socialnämnden om utökat kommunbidrag KS-2015/256 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att utöka socialnämndens

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/ Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Klas Bergström (M) 2014-01-08 UN-2014/ Utbildningsnämnden Svar till revisorerna angående intern kontroll och återrapportering av delegationsbeslut UN-2014/

Läs mer

Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306

Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Malin Eriksson Datum SN-2014/306 Strategiskt ledningsstöd 2015-09-04 Socialnämnden Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306 Förslag till

Läs mer

Rutiner för barnkonsekvensanalys KS-2014/282

Rutiner för barnkonsekvensanalys KS-2014/282 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Stina Desroses Datum KS-2014/282 2014-02-20 Kommunstyrelsen Rutiner för barnkonsekvensanalys KS-2014/282 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning, Fysisk planering, fast egendom, fastigheter och exploateringsverksamhet KS-2017/674

Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning, Fysisk planering, fast egendom, fastigheter och exploateringsverksamhet KS-2017/674 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-27 192 Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning, Fysisk planering, fast egendom, fastigheter och exploateringsverksamhet KS-2017/674

Läs mer

Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun avtalsefterlevnad

Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun avtalsefterlevnad 1 (5) Datum 2017-02-23 Diarienummer KS 2017-5 Handläggare Camilla Petersson Direkttelefon 0380-51 80 10 E-postadress Camilla.petersson@nassjo.se Kommunstyrelsen Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun

Läs mer

att vuxenutbildning och svenska för invandrare (Sfi) fr. o m överflyttas från socialnämnden till utbildningsnämnden, samt

att vuxenutbildning och svenska för invandrare (Sfi) fr. o m överflyttas från socialnämnden till utbildningsnämnden, samt Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-10-03 Kommunstyrelsen Överflyttning av vuxenutbildning inklusive särvux och svenska för invandrare (Sfi) från socialnämnden till utbildningsnämnden

Läs mer

Rapport Dnr: BN2016/6 1 (6) 2016-11-22 Byggnadsnämnden Rapport intern kontroll 2016 Beslutsförslag Byggnadsnämnden beslutar: Att godkänna av förvaltningen upprättad skrivelse, daterad 2016-11-22, avseende

Läs mer

PROTOKOLL att göra tillägg till rådande ägardirektiv för Knivstabostäder AB i enlighet med tjänsteskrivelse

PROTOKOLL att göra tillägg till rådande ägardirektiv för Knivstabostäder AB i enlighet med tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-01 19 Tillägg till ägardirektiven för Knivstabostäder AB KS-2016/83 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att göra tillägg till rådande ägardirektiv

Läs mer