Väduren 18 & 20, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Väduren 18 & 20, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk markundersökning"

Transkript

1 Antal sidor: 25 Antal bilagor: 3 Väduren 18 & 20, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk markundersökning ESKILSTUNA Ulrika Martell, uppdragsledare Henrik Kjellin, handläggare ESKILSTUNA: Bruksgatan 8b, Eskilstuna Tel: VÄSTERÅS: Norra Källgatan 17, Västerås Tel: ÖREBRO: Ribbingsgatan 11, Örebro Tel: Säte i Eskilstuna Org.nr: E-post: fornamn.efternamn@structor.se

2 2 Sammanfattning Bakgrund Eskilstuna Modellfabrik AB äger fastigheterna Väduren 18 och Väduren 20 i Eskilstuna. På fastigheterna har det tidigare bedrivits olika verksamheter som kan ha förorenat mark och eller grundvatten. Eskilstuna Modellfabrik AB arbetar för en ny detaljplan för fastigheterna som medger omställning till bostäder. Uppdrag och syfte Structor Miljöteknik AB har på uppdrag av Eskilstuna Modellfabrik AB utfört en översiktlig miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten samt porluft och inomhusluft med syfte att utreda om fastigheterna är lämpliga för omställning till bostadsändamål. Slutsats Undersökningen visar på förekomst av flertalet tungmetaller i ett 0,5 1,5 m mäktigt fyllnadslager som överskrider de generella riktvärdena för känslig markanvändning, KM. Några parametrar överskrider även de generella riktvärdena för mindre känslig markanvändning, MKM. Det påvisas även spår av trikloreten i ett jordprov i fyllnadsmaterialet, dock under tillämpade riktvärden. Fältinstrumenten gav dock ingen indikation på förekomst av flyktiga kolväten längre ned i jordprofilen. Det går dock ej att utesluta att det inte kan förekomma förhöjda halter av klorerade alifater längre ned i jordprofilen. Det ytliga och djupa grundvattnet påvisar förhöjda halter av klorerade alifater och då främst nedbrytningsprodukterna cis-dikloretylen och vinylklorid. Inga förhöjda halter av klorerade alifater uppmättes dock i inomhusluften i byggnaderna. Grundvattenproverna visar även på förekomst av eten vilket är det sista nedbrytningssteget av klorerade alifater vilket är en indikation på att det sker en naturlig nedbrytning av föroreningen. Olja påträffas i ett djupt grundvattenrör på Väduren 20. Filtret är placerat på ca 10 m och grundvattnet överlagras av ca 8-9 m lera. I ett gammalt grundvattenrör påträffades misstänkt oljeförorening vid omsättning, på grund av dålig tillrinning kunde dock inget prov uttas vid provtagningstillfället. Ingen förhöjd halt av olja påträffas i någon av de andra grundvattenrören. Ingen oljeförorening detekterades vid jordprovtagningen, men det går ej att utesluta att det kan förekomma en oljeförorening under byggnaden på Väduren 20 som gett upphov till de uppmätta halterna i grundvattnet. Inga prover av porluft eller inomhusluft visade på halter av klorerade alifater som överskrider tillämpade riktvärden. I ett prov av inomhusluft påvisades förhöjda halter av bensen, men provet blev tyvärr stört av att hyresgästen i lokalen hade rökt mycket under provtagningen och resultatet är inte tillförlitligt.

3 3 Rekommendation Det rekommenderas att det utförs uppföljande luftmätning av inomhusluft på fastigheten Väduren 18 för att undersöka orsak till den förhöjda halten av bensen som uppmättes i inomhusluft. Det rekommenderas även uppföljande mätning av inomhusluft på Väduren 20 med anledning av den förhöjda halt av olja som uppmätts i grundvattnet, vilket teoretiskt kan ge upphov till ångor i byggnad. I och med att klorerade alifater uppmätts i både det grunda och det djupa grundvattnet rekommenderas även uppföljande luftmätning av dessa i inomhusluft på både Väduren 18 och Väduren 20. Det rekommenderas att det vid en omställning till känslig markanvändning projekteras och utförs åtgärder i mark och eventuellt grundvatten med anledning av de föroreningar som påträffats vid undersökningen. Med anledning av den förhöjda halten av olja i grundvattnet samt den misstänkta oljeföroreningen i det gamla grundvattenröret rekommenderas att det tas ut prov för kompletterande analyser i dessa två rör. Vid en eventuell rivning av Väduren 20 rekommenderas kompletterande undersökning för att utreda om en föroreningskälla förekommer under byggnad. Det rekommenderas även att det utförs åtgärder av oljeförorenat bjälklag som påträffades på Väduren 18.

4 4 Innehåll 1 Uppdrag och syfte Organisation Utrednings- och åtgärdsprocess för förorenad mark 5 2 Objektbeskrivning och konceptuell modell Bakgrundsinformation och föroreningskällor Platsinformation och spridningsvägar Skyddsobjekt 11 3 Bedömningsgrunder Bedömningsgrunder luft 13 4 Utförande Metod allmänt Fältanalyser Laboratorieanalyser Provtagning och provhantering 15 5 Resultat Fältanalyser Laboratorieanalyser 17 6 Slutsatser Mark Grundvatten Byggnader 23 7 Rekommendationer Upplysning angående krav enligt Miljöbalken och Arbetsmiljölagen 24 8 Referenser 25 Bilagor Bil 1 Bil 2 Bil 3 Fältanalyser Provtagningsplan Analysprotokoll

5 5 1 Uppdrag och syfte Structor Miljöteknik AB har på uppdrag av Eskilstuna Modellfabrik AB utfört en miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten på fastigheterna Väduren 18 och Väduren 20 i Eskilstuna. Uppdraget omfattar även undersökning av byggnader som avses att bevaras vid framtagande av en ny detaljplan för att möjliggöra omställning av fastigheterna till bostäder. Ett provtagningsprogram för fastigheterna har tagits fram och kommunicerats med tillsynsmyndigheten. I det här skedet har uppdraget inte omfattat att utföra en riskbedömning eller åtgärdsutredning för påträffade föroreningar. Denna rapport gäller för detta specifika uppdrag och får endast återges i sin helhet, om inte annat skriftligen i förväg överenskommits med aktuell uppdragsledare. 1.1 Organisation I uppdraget har följande företag och personer medverkat: Namn Företag Ansvar och uppgifter Ulrika Martell Structor Miljöteknik AB Uppdragsledare, granskning Henrik Kjellin Structor Miljöteknik AB Handläggare, fältanalyser, provtagning, rapportskrivning Tobias Johansson Loxia AB Borrpersonal ALS Scandinavia AB Laboratorieanalyser 1.2 Utrednings- och åtgärdsprocess för förorenad mark Processen att utreda och välja efterbehandlingsåtgärd för ett förorenat område startar när det finns information eller misstanke om att ett område är så förorenat att det kan utgöra risk för människors hälsa eller miljön. Processen utförs stegvis, där varje steg utgör underlag för nästa fas eller beslut om att processen kan avbrytas. Återkoppling och omtag av vissa moment kan bli nödvändiga då ny kunskap kommer in i efterhand och det är därför inte ovanligt att flera moment kan pågå mer eller mindre samtidigt. I figur 2.1. illustreras processen översiktligt med information om var i processen det aktuella objektet befinner sig i.

6 6 Övergripande åtgärdsmål Anger vad man vill uppnå med en efterbehandlingsåtgärd Undersökning och utredning Provtagningar i fält som underlag för riskbedömning. Inför provtagning tas en provtagningsplan fram som ofta förankras med tillsynsmyndigheten. Riskbedömning Identifierar och kvantifierar de risker som det förorenade området kan ge upphov till. Åtgärdsutredning Vilka åtgärdsalternativ kan vara lämpliga för aktuellt område. De alternativ som väljs beskrivs närmare avseende kostnader, risker och omgivningspåverkan. Riskvärdering I riskvärderingen jämförs de totala miljömässiga konsekvenserna (positiva och negativa) och tekniksa risker för åtgärdsalternativen med kostnaderna. Mätbara åtgärdsmål Konkretisering av de övergripande åtgärdsmålen i mätbara termer, som sedan kontrolleras i kontrollprogram som utförande- och omgivningskontroll samt referenseundersökningar. Åtgärdsförberedelser och åtgärdskrav Åtgärdskraven preciserar vad som bör göras och på vilket sätt, de bör vara kalkylerbara och omfatta alla aktiviteter och medier som ska åtgärdas/hanteras. I detta moment upprättas en anmälan om efterbehandling. Genomförande Upphandling och projektledning av entreprenad. Miljökontroll utförs enligt kontrollprogram för t.ex. uppföljning av mätbara åtgärdsmål Uppföljning och dokumentation Hela processen ska dokumenteras så att den lätt kan följas. Dokumentationen ska vara avsedd för tillsynsmyndigheten alternativt som underlag för riskkommunikation, planprocess eller liknande. Figur 1-1 Schematisk beskrivning av utrednings- och efterbehandlingsprocessen, där blåmarkering anger de moment som det aktuella objektet har utfört.

7 7 2 Objektbeskrivning och konceptuell modell 2.1 Bakgrundsinformation och föroreningskällor Ägarförhållanden Fastigheten Väduren 20 är belägen på Langsgatan 3 i Eskilstuna. Idag nyttjas fastigheten för lagerverksamhet. Angränsande fastighet, Väduren 18 är belägen på Kungsgatan 61 och båda fastigheterna kan ses i figur 2-1. Fastigheternas totala storlek tillsammans är ca 2750 kvadratmeter och täcks till ca 60 procent av byggnader. Det finns begränsad information om verksamheterna som bedrivits på Väduren 18, nedan följer en sammanställning om informationen för Väduren 20 och Väduren 18. Figur 2-1 Flygfoto över Eskilstuna med Väduren 18 och Väduren 20 inom rödmarkerat område.på ca 300 m avstånd norr om fastigheterna rinner Eskilstunaån Verksamhetshistorik Enligt MIFO-fas 1 undersökningen från 2003 har det på Väduren 20 bedrivits metallbearbetningsverksamheter sedan 1935 då Eskilstuna Metallindustri hade tillverkning av försilvrade husgerådsartiklar på fastigheten. Företaget hade verksamheter på fastigheten fram till 1976 och i verksamheten ingick slipning, polering och ytbehandling av nysilver, krom, koppar och tenn.

8 8 Det har även funnits ett företag som hette Ornamentstansar AB på fastigheten. Deras verksamhet bestod även den av metallvarutillverkning som bedöms vara likartad verksamhet som Eskilstuna Metallindustris verksamhet. Det är dock oklart under vilka år produktionen pågick i företaget Ornamentstansar AB, men troligtvis pågick verksamhet under 1960-talet. Efter denna verksamhet har det bedrivits bilverkstad, bilvård och idag bedrivs lagerverksamhet i hela fastigheten. På Väduren 18 har det i arkivsök på miljökontoret inte framkommit information om någon verksamhet som bedöms kunna gett en betydande miljöpåverkan på mark eller grundvatten. Gelles plast AB bedrev verksamhet på fastigheten fram till 2005 då verksamheten köptes upp av Mälarplast AB och verksamheten flyttades då till Mälarplast ABs lokaler. Exakt vilken typ av verksamhet som bedrevs och hur den kan ha påvekrat mark, grundvatten eller byggnad har inte framkommit. Bolaget bildades enligt Bolagsverkets register 1979, det är dock oklart om de bedrev verksamheten på Väduren 18 under hela denna tid. Bolaget ska enligt uppgift från Bolagsverket ha tillverkat olika plastdetaljer. Från arkivsök på bygglov har det framkommit att den nuvarande byggnaden uppfördes 1934, dock ser vi inte vem som står som byggherre eller för vilken verksamhet byggnaden uppfördes. En förrådsbyggnad revs 1995, se figur 2-2 nedan, och ersattes av en ny förrådsbyggnad med skärmtak. Det har inte framgått vad som har lagrats i förrådet.

9 9 Figur 2-2 Ritning över området med riven förrådsbyggnad som ersatts med ett nytt skärmtak inom markerat område. Notera att Langsgatan har ett annat läge idag. 2.2 Platsinformation och spridningsvägar Geologiska och hydrologiska förhållanden Provtagningsområdet är i huvudsak plant och marken är antingen bebyggd eller asfalterad. Enligt SGU:s jordartskarta utgörs områdets jordarter av täta jordarter som lerafinmo. Enligt markmiljöundersökningen från 2012, Structor Miljöteknik, överlagras leran av ett fyllnadsmaterial. Fyllningsmaterialet består av grus-, sand- och lerpartiklar och är mellan 1,5 och 2 m tjockt. Enligt SGU:s brunnsarkiv varierar djup till berg i området; i en punkt 8,5 meter, i en annan 27 meter. Grundvattenströmningen antas i huvudsak vara norrut mot Eskilstunaån, men markvattnet ovan leran antas även påverkas av lerytans lutning.

10 Byggnader och markinstallationer Fastigheten Väduren 20 täcks till ca 60 procent av byggnader. Enligt MIFO-fas 1 undersökningen uppfördes de första byggnaderna på fastigheten år 1935 och tillbyggnader uppfördes under talen. Enligt ritningar från Eskilstuna kommuns byggarkiv är det byggnaden som ligger längs med Langsgatan som är äldst. Enligt ritningarna (Tillbyggnad och ändring av verkstadsyta, daterad 25/5-66) är byggnaderna uppförda i tre plan, källarplan, bottenplan och övre plan. Enligt ritningarna finns det ingen utgrävd källare under den del av byggnaden som gränsar i söder mot Väduren 23. Enligt ritningarna var tanken att källarplanet skulle nyttjas som personalutrymmen och förråd samt skyddsrum. Det finns även ett utmarkerat pannrum på ritningen. I bottenplan utnyttjades lokalerna som ligger i hörnet Langsgatan -Väduren 23 till försilvring och lokalerna i sydöstra delen av tillbyggnaderna skulle användas för arbetarbostäder och förråd. Utöver detta byggdes utrymmen för kontor och lager på bottenplanet. På övre plan är det enligt ritningen utrymmen för montering, slipning, smärgling, putsning och verktygslager. Figur 2-3 Byggnadsinformation avseende tidigare verksamhet, Väduren 20. Informationen är hämtad från utdrag ur Byggarkivet, Eskilstuna kommun.

11 Spridningsvägar Vid tidigare undersökningar på Väduren 20 har det påträffats klorerade alifater. Vanliga potentiella spridningsvägar för klorerade kolväten är som fri fas horisontellt via ledningsgravar eller vertikalt genom markprofilen ned till berg. Klorerade kolväten kan även spridas som löst fas via grundvattnet samt som gasavgång i markens porluft och spridas vidare till inomhusluft i byggnader. Oljeföroreningar kan också spridas via ledningsgravar samt via grundvatten. 2.3 Skyddsobjekt Nuvarande och planerad markanvändning En ny detaljplan håller på att tas fram för fastigheterna med syfte att möjliggöra omställning av fastigheterna till kontor eller bostäder, se figur 2-4 nedan. Tillämpade riktvärden bedöms således vara Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning, KM. Figur 2-4 Förslag på utveckling av fastigheterna Väduren 18 och Väduren Recipienter Närmaste recipient är Eskilstunaån som är belägen ca 300 m norr om fastigheterna. 3 Bedömningsgrunder För bedömning av påträffade halter i mark har Naturvårdsverkets generella riktvärden för Känslig Markanvändning, KM, tillämpats. I grundvatten har i första hand riktvärden för grundvatten och i andra hand referensvärden enligt SGU-FS 2013:2, i tredje hand har riktvärden hämtats från SPI - Efterbehandling av förorenade bensinstationer och dieselanläggningar, SPI 2011, se tabell 3-1 nedan. Ingen analys av metaller i grundvatten har utförts. Detta då tidigare undersökningar har visat på förekomst av

12 12 metallföroreningar men ej i sådana höga halter att dessa bedöms kunna ge upphov till en betydande spridning till grundvattnet. När det gäller lösningsmedel finns det i Sverige endast framtagna riktvärden för trikloretylen i mark och inte för nedbrytningsprodukterna. För dricksvatten finns gränsvärde för trikloretylen och perkloretylen som samlingsparameter samt även för vinylklorid. WHO (världshälsoorganisationen) förordar dock ett lägre gränsvärde för vinylklorid i dricksvatten, vilket bör gälla i första hand, och de har även ett gränsvärde för dikloretylen som samlingsparameter. Tillämpade riktvärden presenteras i tabell 3-1. Tabell 3-1 Tillämpade riktvärden för ämnen i mark (mg/kg TS) och grundvatten (µg/l). Ämne KM MKM Grundvatten Arsenik Barium Bly Kadmium 0,8 12 Kobolt Koppar Krom totalt Kvicksilver 0,25 2,5 Nickel Vanadin Zink Triklormetan 1,2 0,4 1,2 100 Koltetraklorid (Tetraklormetan) 1,2 0,08 0, ,2-dikloretan 1,2 0,02 0,06 3 1,2-dibrometan 1,2 0,0015 0,025 0,4 3 1,1,1-trikloretan 1, Trikloreten 1,2 0,2 0,6 Σ10 Tetrakloreten 1,2 0,4 1,2 cis-dikloretylen - - Σ50 3 trans-dikloretylen - - vinylklorid - - 0,3 3 Dinitrotoluen (2,4) 0,05 0,5 Grundvatten ångor i byggnader utspädning 1/5000 Grundvatten miljörisker ytvatten utspädning 1/100 PAH L (låg molekylvikt) ,1 6 (0,01 4 ) PAH M (medelhög molekylvikt) 6 3,

13 13 Ämne KM MKM Grundvatten Grundvatten ångor i byggnader utspädning 1/5000 Grundvatten miljörisker ytvatten utspädning 1/100 PAH H (hög molekylvikt) ,5 Bensen 1,2 0,012 0, Toluen 1, Etylbensen 1, Xylen 1, Alifat >C 5-C8 1, Alifat >C8-C Alifat >C10-C Alifat >C12-C Summa alifat >C5-C Alifat >C16-C Aromat >C8-C Aromat >C10-C Aromat >C16-C ) Ämnen som i stor utsträckning kan förekomma i porluft. Kompletterande analyser av markluft och inomhusluft rekommenderas. 2) Ämnen som i stor utsträckning kan förekomma i m0ark- eller grundvatten. Kompletterande analyser av mark- och grundvatten rekommenderas. 3) Gränsen för otjänligt dricksvatten, WHO, ) Benso(a)pyren 5) Ej flyktiga fraktioner, bedöms ej ge upphov till ångor 6) Summa PAH 4 (beonso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(ghi)perylen och inden(1,2,3-cd)pyren). 7) Avser gränsvärde för dricksvatten enligt SPI, Bedömningsgrunder luft För bedömning av uppmätta halter i inomhusluft har jämförvärden i form av riktvärden och referenskoncentrationer i luft hämtats från Naturvårdsverkets rapport 5976, se tabell 3-2 och 3-3 nedan. Dessa värden har jämförts mot uppmätta halter i inomhusluft beaktat Naturvårdsverkets rekommendationer avseende justering för bakgrundshalter och att riskkvoten inte bör överstiga 0,5. Det innebär att halter i inomhusluft inte bör överskrida halva referenskoncentrationen i luft och det anges som justerat riktvärde i tabellerna nedan. För uppmätta halter i markens porluft bör utspädningsfaktorer beaktas. Naturvårdsverkets generella modell för beräkning av riktvärden för mark anger till exempel en utspädningsfaktor för trikloreten om ggr mellan porluft i mark under byggnad och inomhusluften i byggnaden. Utspädningsfaktorn minskar om byggnadens bottenplatta ökar och luftomsättningen eller luftvolymen i byggnaden minskar. Beräkningar har utförts av bottenplattan på 350 m 2 istället för 100 m 2 som i generella antagandet och luftomsättningen har minskats till 1 gång/dag istället för 12 som det generella antagandet. I modellen har olika flyktiga ämnen olika utspädningsfaktorer, för att inte underskatta riskerna har det lägsta värdet använts för beräkning av utspädningsfaktorer. Genom dess antaganden bedöms utspädningen för klorerade kolväten och andra flyktiga

14 14 kolväten till ca 270 ggr. För att justera mot bakgrundshalter enligt ovan halveras även riktvärden för porluft, se tabell 3-2 och 3-3. Tabell 3-2 Bedömningsgrunder avseende flyktiga kolväten i inomhusluft. Ämne Enhet RfC NV5976 RISKinh NV5976 Justerat riktvärde Riktvärden porluft (270 ggr utspädning*0,5 riskkvot) Bensen mg/m 3 0,0017 0, ,229 Toluen mg/m 3 0,26 0,13 35,1 Etylbensen mg/m 3 0,77 0, ,9 Xylener, summa mg/m 3 0,1 0,05 13,5 Aromater >C9 mg/m 3 0,2 0,1 27 Aromater >C10 mg/m 3 0,2 0,1 27 Alifater >C6-C10 mg/m 3 6,0 3,0 810 Alifater >C10-<C25 mg/m 3 1,0 0,5 135 Tabell 3-3 Bedömningsgrunder avseende klorerade kolväten. Ämne RfC kronisk IRIS RfC kronisk RAIS RfC NV5976 RISKinh NV5976 Riktvärden Inomhusluft *0,5 riskkvot Riktvärden porluft (270 ggr utspädning*0,5 riskkvot) diklormetan 0,05 0,025 6,75 Triklormetan (kloroform) 0,14 0,07 18,9 0,0061 0, ,82 Tetrakloreten 0,04 0,2 0,02 5,4 trikloreten 0,002 0,023 0,001 0,27 Tetraklormetan cis-1,2-dikloreten trans-1,2-dikloreten 1,2-dikloretan 0,06 0,03 8,1 0,06 0,03 8,1 0,0036 0,0018 0,48 vinylklorid 0,1 0,05 13,5

15 15 4 Utförande 4.1 Metod allmänt På Väduren 20 placerades det ut provpunkter för jord och grundvatten där den tidigare undersökningen påvisat förhöjda halter. På Väduren 18 finns det ingen information om eventuell förorenande verksamhet varför provpunkter slumpvis placeras ut med syftet att ge en representativ bild av föroreningssituationen i mark och grundvatten. 4.2 Fältanalyser XRF-instrument av typ NITON XLt användes för att scanna av fyllningsjorden som påträffades med avseende på metallinnehåll. PID, av typ MiniRae 2000, har använts för att påvisa flyktiga organiska föroreningar i jord. Metoden är inte kvalitativ, dvs endast en totalhalt redovisas och det går inte att urskilja vilket ämne som gett utslag. Instrumentet kalibreras regelbundet och inför utförd mätning har kontroll mot referenshalter på 0 och 100 ppm skett. Prover som påvisat förhöjda halter med PID-instrument har även analyserats med ett HDI-instrument. HDI:n avger en ljudsignal när den detekterar klorerade ämnen. Metoden är inte kvalitativ och inte heller någon totalhalt kan avläsas från instrumentet utan ska endast användas som indikator för klorerade lösningsmedel. Multimeter har använts för fältmätning av syrehalt, konduktivitet, temperatur och redoxhalt i uttagna grundvattenprover. 4.3 Laboratorieanalyser Samtliga jord- och grundvattenanalyser har utförts av ALS Scandinavia AB. Luftanalyser har utförts av Eurofins. 4.4 Provtagning och provhantering Provtagning av jord och installation av grundvattenrör utfördes 9/ Vid provtagningstillfället var det ca -2 grader och sol. Provtagning av grundvatten utfördes , vid provtagningstillfället var det mulet och 4 grader. Samtliga grundvattenrör omsattes en vecka innan provtagningstillfället Mark Provtagning av jord utfördes med borrbandvagn. Samlingsprover om fem till tio stickprov uttogs direkt från skruven med engångshandskar till diffusionstäta påsar. Prover uttogs som mest var 0,5 m i fyllning och varje m i lera. Prover uttogs ner till ett djup om 3 m vilket innebar minst 1 m prover uttogs i naturlig mark. Proverna förvarades kylda i väntan på transport till laboratorium. Ett urval av prover som gav utslag med fältinstrument skickades till laboratorium för analys. En sammanställning av samtliga fältanalyser och fältanteckningar finns med som bilaga 1.

16 16 Figur 4-1 Foto av provpunkt SM4. På skruven ses övergången från fyllning till lera Vatten Grundvattenprover uttogs i fem stycken grundvattenrör. Ett av de installerade grundvattenrören, SM4, var inte vattenförande vid provtagningstillfället. Samtliga prover analyserades med avseende på klorerade alifater. Två grundvattenprov analyserades även med avseende på oljeindex. För att undersöka om naturlig nedbrytning i det djupa grundvattnet är möjlig analyserades även två grundvattenprov med avseende på eten. I ett gammalt grundvattenrör installerat intill byggnaden på Väduren 20 var vattnet svart samt så kunde det kännas lukt av olja, se läge i provtagningsplan. Vid provtagningstillfället hade det dock inte runnit till tillräckligt med vatten för att möjliggöra uttag av prov Byggnader Provtagning av porluft samt inomhusluft har utförts på fastigheten Väduren 18. På Väduren 20 utfördes det endast provtagning av inomhusluft. Analyser utfördes med avseende på klorerade alifater samt flyktiga oljefraktioner. Provtagningen utfördes med luftpumpar och kolrör som absorbent. För klorerade alifater sattes luftflödet till 0,1 l/min

17 17 och för flyktiga oljefraktioner till 0,2 l/min, båda provtagningarna utfördes under 200 minuter i enlighet med laboratoriets rekommendationer. 5 Resultat 5.1 Fältanalyser XRF-resultaten påvisade i de flesta mätningar ganska låga halter av metaller. Några tungmetaller och då främst nickel och koppar påvisades i förhöjd halt över MKM, vilket därefter bekräftades med laboratorieresultat. Överensstämmelsen mellan XRF-resultaten och laboratorieresultat bedöms som god, dock endast baserat på 4 prover. Bedömningen är att halterna av tungmetaller som till exempel barium, kobolt och krom i djupare täta jordlager är överskattade. Generellt påvisades det låga halter av flyktiga kolväten med fältinstrumenten PID och HDI. Några prover påvisade förhöjda halter och analysresultaten påvisade förekomst av olika kolväten i relativt låga halter, de som påvisade högst halter med fältinstrument insändes till laboratorium för analys. Samtliga resultat av fältanalyser för organiska och oorganiska ämnen går att utläsa i bilaga Laboratorieanalyser Analysresultatet visar på förhöjda halter av flertalet metaller i fyllningen som överskrider KM, i några prov överskrider även nickel och koppar MKM. I en provpunkt detekteras bensen i fyllningen som marginellt överskrider KM. I en provpunkt detekteras trikloreten, dock underskrids aktuella bedömningsgrunder. Samtliga grundvattenprov påvisar halter av klorerade alifater och då främst av nedbrytningsprodukterna cis-dikloretylen och vinylklorid.som överskrider tillämpade bedömningsgrunder i fyra av fem grundvattenrör. Mätningar av inomhusluft detekterar oljeföroreningar på både Väduren 18 och Väduren 20. På Väduren 18 överskrids bedömningsgrund för bensen. Det detekteras klorerade alifater på Väduren 18 dock under tillämpad bedömningsgrund. Inga klorerade alifater detekteras i inomhusluft på Väduren Mark- och grundvatten Halter markerade med fetstil och gul färg i Tabell 5-1 överskrider riktvärden för KM i jord, halter markerade med fetstil och orange färg överskrider MKM enligt kapitel 3, bedömningsgrunder. Tabell 5-1 Resultat från laboratorieanalyser i mark och grundvatten. Ämne KM MKM SM2:1 Jord (mg/kgts) SM3:1 Jord (mg/kgts) SM4:3 Jord (mg/kgts) SM6:2 Jord (mg/kgts) Djup [m] PAH L 3 15 <0.15 0,11 - <0.015 PAH M 3,5 20 0,56 0,13-0,18 PAH H ,46 <0.32-0,25

18 18 Ämne KM MKM SM2:1 Jord (mg/kgts) SM3:1 Jord (mg/kgts) SM4:3 Jord (mg/kgts) SM6:2 Jord (mg/kgts) PCB-7 0,008 0,2 - - < Alifat >C 5-C <4.0 < Alifat >C8-C <4.0 < Alifat >C10-C <20 < Alifat >C12-C <20 < Σ Alifat >C5-C <24 < Alifat >C16-C <20 < Bensen 0,012 0,04 0,018 < Toluen <0.050 < Etylbensen <0.050 < Xylen <0.050 < Aromat >C8-C <0.480 < Aromat >C10-C <1.24 0, Aromat >C16-C <1.0 < Oljeindex <50 Cyanid tot , Cyanid lättillgänglig 0,4 1,5 < Arsenik ,35 <1.00 4,84 10,3 Barium ,8 Bly ,6 23,4 34,1 Kadmium 0,8 12 0,6 0,64 0,24 0,36 Kobolt ,18 4,2 7,78 11,6 Koppar Kvicksilver 0,25 2,5 <0.20 <0.20 <0.20 <0.20 Krom tot ,8 24,1 33,5 Nickel , Zink , Fenolindex - - < diklormetan 0,08 0, < ,1-dikloretan < ,2-dikloretan 0,02 0, <0.050 trans-1,2-dikloreten <0.010

19 19 Ämne KM MKM SM2:1 Jord (mg/kgts) SM3:1 Jord (mg/kgts) SM4:3 Jord (mg/kgts) SM6:2 Jord (mg/kgts) cis-1,2-dikloreten < ,2-diklorpropan <0.10 triklormetan 0,4 1, <0.030 tetraklormetan 0,08 0, < ,1,1-trikloretan < ,1,2-trikloretan <0.040 trikloreten 0,2 0, ,167 tetrakloreten 0,4 1, <0.020 vinylklorid <0.10 1,1-dikloreten < Grundvatten I tabell 5-2 nedan går det att utläsa resultaten från provtagningen av grundvatten. I provpunkt SM2 installerades två stycken grundvattenrör, ett i det ytliga markvattnet, SM2 G och ett i det djupa grundvattnet, SM2 D. Tabell 5-2 Analysresultat av grundvatten, samtliga resultat är angivna i µg/l. Ämne Grundvatten SM2 G (grunt) SM2 D (djupt) SM3 (djupt) SM5 (djupt) SM6 (grunt) Djup (m) ,02 11,9 10,5 2 Triklormetan 1, ,14 <0.30 0,73 <0.30 <0.30 Koltetraklorid (Tetraklormetan) 1,2 4 3 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 1,1-dikloretan - <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 1,2-dikloretan 1,2 3 <0.50 <0.50 <0.50 <0.50 <0.50 1,1,1-trikloretan 1, <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 Trikloreten 1,2 Tetrakloreten 1,2 cis-dikloretylen trans-dikloretylen Σ10 <0.20 <0.20 <0.20 <0.20 1,33 Σ ,91 0,38 20,5 12,2 1,58 vinylklorid 0,3 3 4,2 <1.0 2,2 3,7 1,4 1,1-dikloreten - <0.10 <0.10 <0.10 <0.10 <0.10

20 20 Ämne Grundvatten SM2 G (grunt) SM2 D (djupt) SM3 (djupt) SM5 (djupt) SM6 (grunt) Djup (m) ,02 11,9 10,5 2 Oljeindex < Eten* - - 8,5-1,3 - * )Riktvärde saknas, analyseras för att kontrollera förutsättningar för naturlig nedbrytning av klorerade alifater. 1) Ämnen som i stor utsträckning kan förekomma i porluft. Kompletterande analyser av markluft och inomhusluft rekommenderas. 2) Ämnen som i stor utsträckning kan förekomma i mark- eller grundvatten. Kompletterande analyser av mark- och grundvatten rekommenderas. 3) Gränsen för otjänligt dricksvatten, WHO, Byggnader På Väduren 18 är avsikten enligt underlag för denna utredning att utföra lättrivning till stomrent och därefter utföra ombyggnad till bostäder. Byggnaden har översiktligt inventerats i källarplan samt en liten del av plan 2. Övriga delar har inte varit tillgänglig för inventering. I källarplan noteras kraftig oljelukt och synliga spår av oljefläckar i taket i en del. Provtagning av markens porluft ska visa vad mark under byggnaden kan ge för påverkan på framtida inomhusluft. Prov på inomhusluften ska indikera vilken påverkan som kan förekomma från byggnad och eventuella föroreningar i mark. I källarplan på Väduren 18 var det för kallt och dragigt för att det skulle vara meningsfullt att utföra provtagning av inomhusluft. På Väduren 20 avses befintlig byggnad rivas för att ge plats till ny bebyggelse. Luftprov på Väduren 20 ska indikera vilken maximal påverkan som påvisade föroreningar i mark kan ha på inomhusluft i nya byggnader. En nyare byggnad bedöms bli tätare mot mark och ha bättre förutsättningar för att inte få in markgaser i inomhusluft. I tabellerna nedan går det att utläsa resultaten från provtagningen av inomhusluft samt porluft. Provtagning av porluft utfördes i två punkter under betongplattan på Väduren 18. Detektionsgränserna varierar beroende på olika provtagningstid. Provtagningstiden har dock varit tillräcklig för jämförelse mot beräknade riktvärden för porluft. Inomhusluft har provtagits på Väduren 20 i en punkt i källarplan och på Väduren 18 i en punkt på plan 2. Syftet var att vara nära marken på Väduren 20, där högst halter kan förväntas och på Väduren 20 valdes en provpunkt i mer uppvärmd yta än i källarplan samt på yta där oljefläckar i tak noterat i källarplan. Klorerade alifater har inte påvisats i halter som överskred tillämpade bedömningsgrunder. I inomhusmätningen på Väduren 18 påvisades en förhöjd halt av bensen som överskrider angiven bedömningsgrund. Resultatet bedöms dock ha kunnat påverkats av att hyresgäster har rökt i utrymmet där provtagningen skedde.

21 21 Tabell 5-3 Resultat av luftmätning avseende klorerade kolväten, resultat angivna i mg/m 3. Ämne Luftprov 1 Väduren Porluft 2 Väduren Porluft 3 Väduren Luftprov Väduren 18 Plan 2 Riktvärden Luft Inomhusluft *0,5 riskkvot Riktvärden porluft (270 ggr utspädning*0,5 riskkvot) 1,1-dikloreten <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0, diklormetan <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0, ,75 trans-1,2-dikloreten cis-1,2-dikloreten Triklormetan (kloroform) <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0,03 3 8,1 <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0,03 3 8,1 <0,0002 <0,00043 <0,0005 0, , ,9 1,2-dikloretan <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0, ,48 1,1,1-trikloretan <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0, tetraklormetan <0,0002 <0,00043 <0,0005 0, , ,82 trikloreten <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0, ,27 tetrakloreten <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0,02 4 5,4 1,2-diklorpropan <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0, vinylklorid <0,0002 <0,00043 <0,0005 <0,0002 0, ,5 1 RfC NV RISKinh NV RfC kronisk RAIS 4 RfC kronisk IRIS Tabell 5-4 Resultat avseende flyktiga oljefraktioner. Ämne Enhet Luftprov 1 Väduren Porluft Väduren Luftprov 2 Väduren Justerat riktvärde Riktvärden porluft (270 ggr utspädning*0,5 riskkvot) Bensen mg/m 3 0, , ,0045 0, ,229 Toluen mg/m 3 0, , ,0027 0,13 35,1 Etylbensen mg/m 3 0, , ,0011 0, ,9 Xylener, summa mg/m 3 0, , ,004 0,05 13,5 Aromater C9 mg/m < ,00039 Aromater C10 mg/m 3 < < ,001 0,1 27 Alifater >C6-C10 mg/m 3 < <0.23 <0,075 3,0 810

22 22 6 Slutsatser 6.1 Mark På fastigheten Väduren 18 och Väduren 20 förekommer det ett fyllnadsmaterial som visar på halter av tungmetaller av arsenik, bly, koppar, nickel och zink som överstiger Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning, KM. I några av proven överskrids även nivån för mindre känslig markanvändning avseende koppar och nickel. I ett prov av fyllningen påvisas det även en halt av bensen som överskrider KM. Mäktigheten på fyllnadsmaterialet varierar mellan fastigheterna. På Väduren 18 är fyllnadsmaterialet generellt ca 0,5 m och på Väduren 20 påvisade fyllnadsmaterialet en större mäktighet om ca 1,5 m med en inblandning av lera. Ett jordprov visade även på förekomst av trikloreten. Halterna underskrider dock angiven bedömningsgrund. Fältanalyserna med XRF visar god överenstämmelse med laboratorieresultaten för tungmetaller och ligger även till grund för slutsatserna ovan. För organiska föroreningar har instrumentet indikerat förekomst av flyktiga kolväten i några av proverna, vilket även laboratorieresultaten också har bekräftat. Fältanalyser eller intryck i fält påvisade ingen misstanke av oorganiska eller organiska föroreningar i den underlagrande leran. Marken har konstaterats ha föroreningar i fyllnadsmaterialet på båda fastigheterna som överskrider Naturvårdsverkets generella riktvärden för mindre känslig markanvändning. 6.2 Grundvatten Både det ytliga och djupa grundvattnet påvisade halter av klorerade alifater, då främst cis-dikloretylen samt vinylklorid vilka är nedbrytningsprodukter av lösningsmedlet trikloreten samt tetrakloreten. Analysen av grundvatten visade även på förekomst av eten, vilket är det sista steget i nedbrytningsprocessen av klorerade alifater. Det innebär att fullständig nedbrytning har kunnat ske spontant då inga saneringsåtgärder har utförts på fastigheten. Luftmätningar i porluft samt i inomhusmiljön indikerar på att de uppmätta halterna i grundvattnet ej utgör någon risk för människor som vistas i byggnaderna. Dock har mätningar endast utförts vid ett tillfälle på Väduren 18 och vid kall väderlek som kan underskatta halterna. Det har ej kunnat konstateras om källan till föroreningarna härrör från de undersökta fastigheterna eller om föroreningarna härstammar från någon föroreningskälla från en annan fastighet. Jordprover i fyllningen påvisar dock spår av trikloreten i ett prov varför det inte bedöms som osannolikt att det ytliga grundvattnet har förorenats av den verksamhet som tidigare bedrevs på fastigheterna. Grundvattenrör SM5 visar förhöjda halter av olja. Halten innebär att det kan föreligga risk för inträngning av ånga i byggnad. Dock indikerar utförd luftmätning på låga halter i inomhusluften. Det går dock ej att utesluta att det förekommer en oljeförorening i mark under byggnaden på Väduren 20 som gett upphov till de förhöjda halterna i grundvattnet. Prov avser dock det djupa grundvattnet och det är ovanligt att oljeföroreningar finns på det djupet. Det intilliggande grunda grundvattenröret påvisar dock misstanke om förekomst av oljeförorening. Analysen av oljeindex är inte specifik så att det går att se vilken typ av organiskt ämne det är som påvisats, varför det kan vara någon annan typ av lösningsmedel som är tyngre än vatten som ger utslag. Klorerade alifater i samma prov visar på lägre halter än oljeindexanalysen, varför det inte enbart antas vara klorerade alifater som påvisas. Grundvattnet har konstaterats ha förhöjda halter av klorerade alifater och i ett grundvattenprov även olja. Luftmätning indikerar dock på att dessa föroreningar ej orsakar någon hälsorisk i intilliggande byggnader.

23 Byggnader Luftprovtagning har utförts av porluft under betongplatta på Väduren 18 samt i inomhusluft på ett plan. På Väduren 20 utfördes endast provtagning av inomhusluft. Analysen detekterade inga klorerade alifater i porluften under betongplattan på Väduren 18. På plan 2 detekteras triklormetan samt tetraklormetan i halter som underskrider angivna bedömningsgrunder. Vidare detekterades bensen i en halt som överskrider tilllämpade riktvärden. Dock kunde det konstateras att det förekommit mycket rökning i lokalen vilket bedöms ha bidragit till de förhöjda halterna av bensen. Det är oklart om triklor- och tetraklormetan också kan bero på rökningen. Luftmätningarna av porluften under betongplattan detekterade halter av bensen och toulen, dock i halter som underskrider tillämpade riktvärden och lägre än de som uppmätts i inomhusluften. Därav bedöms de uppmätta halterna under betongplattan inte utgöra några risker för människors hälsa. Luftmätningen i byggnaden på Väduren 20 detekterade inga klorerade alifater. Analys utfördes även med avseende på VOC och analysen detekterade halter av bensen, toulen, etylbensen samt xylen, dock i halter som underskrider tillämpade riktvärden för inomhusluft. Vid provtagningstillfället för luft kan en underskattning av halterna ha skett då det pågick en rörentreprenad i källaren som kan ha bidragit till hög ventilation (ytterdörr som öppnades) samt att det drog ner temperaturen i lokalen. 7 Rekommendationer Med anledning av uppmätta halter av bensen i inomhusluft rekommenderas att det utförs en kompletterande luftmätning i fastigheten på Väduren 18 när hyresgäster inte nyligen har vistats eller vistas i lokalerna. När mätningar utförs rekommenderas det även att det utförs kompletterande mätning av inomhusluft på Väduren 18 och Väduren 20 avseende klorerade alifater. Med anledning av de uppmätta halterna av oljeindex i det djupa grundvattnet på Väduren 20 rekommenderas ytterligare provtagning för att verifiera vilken typ av ämne det är och utföra kompletterande luftmätning inomhus för motsvarande ämnen. Det rekommenderas även att det utförs försök att utta prov i det gamla grundvattenröret som påvisade misstanke om oljeförorening. Det rekommenderas att det utförs åtgärder av det oljeskadade bjälklaget på Väduren 18. Det rekommenderas att det vid en omställning till känslig markanvändning projekteras och utförs åtgärder i mark, eventuellt i grundvatten samt i byggnad som ska bevaras.

24 Upplysning angående krav enligt Miljöbalken och Arbetsmiljölagen Då föroreningar påträffats på fastigheten ska den som äger eller brukar fastigheten genast anmäla detta till tillsynsmyndigheten enligt kap Tillsynsmyndigheten meddelar beslut om krav på eventuell efterbehandling. Denna rapport innehåller nödvändiga uppgifter för en sådan anmälan med tillägg om fullständiga ägar/brukarförhållanden. Om efterbehandling/sanering blir aktuell är det förbjudet att utan anmälan till tillsynsmyndigheten vidta efterbehandlingsåtgärd enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. I händelse av undersökningar och efterbehandlingsåtgärder är arbetsmiljö en viktig aspekt. Arbetsmiljön regleras av Arbetsmiljölagen (1977:1160) AML. Arbetsmiljöverket har utfärdat föreskrifter, som mer i detalj anger krav och skyldigheter beträffande arbetsmiljö. Det finns flera förskrifter som reglerar arbetsmiljön i samband med undersökningar och efterbehandling av förorenade områden. Föreskriften Kemiska Arbetsmiljörisker (AFS 2011:19) gäller åtgärder för att förebygga att farliga kemiska ämnen medför ohälsa eller olycksfall. I föreskriften Byggnads- och anläggningarbete (AFS 1999:3) finns regler som rör byggarbete, vägarbete och takarbete. Här finns även kraven som infördes 1 januari 2009 gällande ökande krav på byggherrens ansvar. Beroende på vilken efterbehandlingsåtgärd det handlar om kan även andra föreskrifter vara aktuella. Mer information om säkerheten i arbetsmiljön på förorenade områden finns i Marksanering om hälso- och säkerhetsrisker vid arbete i förorenade områden (Arbetsmiljöverket, 2002) och Sakta säkert säkerhet vid schaktning i jord (Arbetsmiljöverket, 2011).

25 25 8 Referenser NATURVÅRDSVERKET (2009a och 2016): Riktvärden för förorenad mark. NV rapport 5976, Stockholm. Inklusive reviderade bilagor 1-4, juni SPI (2011): SPI REKOMMENDATION Efterbehandling av förorenade bensinstationer och dieselanläggningar, Stockholm. WHO (2011): Guidelines for drinking water enligt

26 Bilaga 1 Bil 1 Fältanalyser

27 Prov Jordart Djup (m) PID HDI (0 5) Units As Ba Cd Co Cr Cu Fe Hg Mo Ni Pb Sb V Zn Anteckningar FA MKM , KM , , SM1:1 Bärlager 0 0,3 0,5 0 ppm < LOD 241 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM1:2 let 0, ppm < LOD < LOD < LOD < LOD 8 < LOD < LOD < LOD < LOD 62 SM1:3 let ppm < LOD < LOD < LOD < LOD SM1:4 le ppm 3 < LOD < LOD 133 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM2:1 F sa gr 0 0,5 8 0 ppm 7 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM2:2 let 0, ppm 6 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD 11 < LOD < LOD 70 SM2:3 let ppm < LOD < LOD < LOD < LOD 12 < LOD SM2:4 le ppm 4 < LOD < LOD 187 < LOD < LOD < LOD 52 5 < LOD < LOD 70 SM3:1 F sa gr 0 0, ppm < LOD < LOD < LOD < LOD 43 7 < LOD SM3:2 let 0, ppm < LOD < LOD < LOD < LOD 13 < LOD SM3:3 let ppm 5 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD 6 < LOD SM3:4 le ppm < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM4:1 F sa gr 0 0,5 0 0 ppm < LOD < LOD < LOD < LOD SM4:2 F sa gr 0,5 1 0,5 0 ppm < LOD < LOD < LOD < LOD SM4:3 F sa gr 1 1,5 0 0 ppm < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM4:4 let 1, ppm 5 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD 18 < LOD < LOD 84 SM4:5 le 2, ppm 3 < LOD < LOD 94 < LOD < LOD < LOD < LOD 7 < LOD SM5:1 F sa gr let 0 0,5 1 0 ppm < LOD 334 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM5:2 F sa gr let 0,5 1 0,5 0 ppm 6 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM5:3 F sa gr let 1 1,5 0,5 0 ppm < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM5:4 let 1,6 2 0,5 0 ppm 4 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD 27 < LOD SM5:5 le ppm 4 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD Rostigt, inslag av slagg i F. PEH rör 3 m, 2 m filter. Stålrör 11,02 m. Tegel, svart. Stålrör 11,9 m. PEH rör 3m, 1 m filter Stålrör 10,5 m. SM6:1 Bärlager 0 0,4 4 0 ppm < LOD 477 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM6:2 F sa gr let 0,5 1 7,2 1 ppm < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM6:3 F sa gr let 1 1,5 4 0 ppm < LOD 246 < LOD < LOD < LOD < LOD < LOD SM6:4 let 1, ppm < LOD 521 < LOD < LOD < LOD < LOD 91 6 < LOD SM6:5 le 2,5 3 0,5 0 ppm 5 < LOD < LOD < LOD < LOD 25 9 < LOD Inslag av tegel. PEHrör 3 m, 1 m filter.

28 Bilaga 2 Bil 2 Provtagningsplan

29 Bilaga 3 Bil 3 Analysprotokoll

30 Rapport Sida 1 (4) T C9K9DMYBD2 Ankomstdatum Structor Miljöteknik AB Utfärdad Ulrika Martell Bruksgatan 8B Eskilstuna Sweden Projekt Bestnr , Um Analys av grundvatten Er beteckning SM2D Provtagare Ulrika Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 STGR trans-1,2-dikloreten µg/l 1 1 STGR cis-1,2-dikloreten µg/l 1 1 STGR 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 STGR triklormetan (kloroform) µg/l 1 1 STGR tetraklormetan (koltetraklorid) <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 STGR trikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 STGR vinylklorid µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR metan µg/l 2 1 STGR etan µg/l 2 1 STGR eten µg/l 2 1 STGR ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

31 Rapport Sida 2 (4) T C9K9DMYBD2 Er beteckning SM2G Provtagare Ulrika Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 STGR trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR cis-1,2-dikloreten µg/l 1 1 STGR 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 STGR triklormetan (kloroform) <0.30 µg/l 1 1 STGR tetraklormetan (koltetraklorid) <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 STGR trikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 STGR vinylklorid <1.0 µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR oljeindex <50.0 µg/l 3 1 STGR fraktion >C10-C12 <5.0 µg/l 3 1 STGR fraktion >C12-C16 <5.0 µg/l 3 1 STGR fraktion >C16-C35 <30.0 µg/l 3 1 STGR fraktion >C35-<C40 <10.0 µg/l 3 1 STGR Er beteckning SM3 Provtagare Ulrika Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 STGR trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR cis-1,2-dikloreten µg/l 1 1 STGR 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 STGR triklormetan (kloroform) µg/l 1 1 STGR tetraklormetan (koltetraklorid) <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 STGR trikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 STGR vinylklorid µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR metan µg/l 2 1 STGR etan µg/l 2 1 STGR eten µg/l 2 1 STGR ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

32 Rapport Sida 3 (4) T C9K9DMYBD2 Er beteckning SM5 Provtagare Ulrika Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 STGR trans-1,2-dikloreten µg/l 1 1 STGR cis-1,2-dikloreten µg/l 1 1 STGR 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 STGR triklormetan (kloroform) <0.30 µg/l 1 1 STGR tetraklormetan (koltetraklorid) <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 STGR trikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 STGR vinylklorid µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR oljeindex µg/l 3 1 STGR fraktion >C10-C µg/l 3 1 STGR fraktion >C12-C µg/l 3 1 STGR fraktion >C16-C µg/l 3 1 STGR fraktion >C35-<C µg/l 3 1 STGR Er beteckning SM6 Provtagare Ulrika Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 STGR trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR cis-1,2-dikloreten µg/l 1 1 STGR 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 STGR triklormetan (kloroform) <0.30 µg/l 1 1 STGR tetraklormetan (koltetraklorid) <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 STGR 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 STGR trikloreten µg/l 1 1 STGR tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 STGR vinylklorid µg/l 1 1 STGR 1,1-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 STGR ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

33 Rapport Sida 4 (4) T C9K9DMYBD2 * efter parameternamn indikerar icke ackrediterad analys. Metod 1 Paket OV-6A. Bestämning av klorerade kolväten inklusive vinylklorid, enligt metod baserad på US EPA 624, US EPA 8260, EN ISO 10301, MADEP 2004, rev.1.1. Mätning utförs med GC-FID och GC-MS. Om ett prov innehåller sediment så kommer det att dekanteras innan analys. Rev Bestämning av metan, etan och eten enligt metod baserad på EPA Method RSK-175. Mätning utförs med GC-FID och GC-TCD. Rev Paket OV-20C. Bestämning av oljeindex enligt metod CSN EN ISO , Z1 och TNRCC metod Mätning utförs med GC-FID. Rev STGR Godkännare Sture Grägg 1 Utf 1 För mätningen svarar ALS Laboratory Group, Na Harfê 9/336, , Prag 9, Tjeckien, som är av det tjeckiska ackrediteringsorganet CAI ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 1163). CAI är signatär till ett MLA inom EA, samma MLA som SWEDAC är signatär till. Laboratorierna finns lokaliserade i; Prag, Na Harfê 9/336, , Praha 9, Ceska Lipa, Bendlova 1687/7, Ceska Lipa, Pardubice, V Raji 906, Pardubice. Kontakta ALS Stockholm för ytterligare information. Mätosäkerheten anges som en utvidgad osäkerhet (enligt definitionen i "Evaluation of measurement data - Guide to the expression of uncertainty in measurement", JCGM 100:2008 Corrected version 2010) beräknad med täckningsfaktor lika med 2 vilket ger en konfidensnivå på ungefär 95%. Mätosäkerhet anges endast för detekterade ämnen med halter över rapporteringsgränsen. Mätosäkerhet från underleverantör anges oftast som en utvidgad osäkerhet beräknad med täckningsfaktor 2. För ytterligare information kontakta laboratoriet. Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdande laboratorium i förväg skriftligen godkänt annat. Resultaten gäller endast det identifierade, mottagna och provade materialet. Beträffande laboratoriets ansvar i samband med uppdrag, se aktuell produktkatalog eller vår webbplats Den digitalt signerade PDF filen representerar originalrapporten. Alla utskrifter från denna är att betrakta som kopior. 1 Utförande teknisk enhet (inom ALS Scandinavia) eller anlitat laboratorium (underleverantör). ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

34 Rapport Sida 1 (8) T BEV77ZH1VM Ankomstdatum Structor Miljöteknik AB Utfärdad Henrik Kjellin Projekt Bestnr Bruksgatan 8B Eskilstuna Sweden Analys av fast prov Er beteckning SM2:1 Provtagare Henrik Kjellin Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign TS_105 C % 1 1 VITA As mg/kg TS 1 1 VITA Ba mg/kg TS 1 1 VITA Cd mg/kg TS 1 1 VITA Co mg/kg TS 1 1 VITA Cr mg/kg TS 1 1 VITA Cu mg/kg TS 1 1 VITA Hg <0.20 mg/kg TS 1 1 VITA Ni mg/kg TS 1 1 VITA Pb mg/kg TS 1 1 VITA V mg/kg TS 1 1 VITA Zn mg/kg TS 1 1 VITA alifater >C5-C8 <4.0 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C8-C10 <4.0 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C10-C12 <20 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C12-C16 <20 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C5-C16 * <24 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C16-C35 <20 mg/kg TS 2 1 VITA aromater >C8-C10 <0.480 mg/kg TS 2 1 VITA aromater >C10-C16 <1.24 mg/kg TS 2 1 VITA metylpyrener/metylfluorantener <1.0 mg/kg TS 2 1 VITA metylkrysener/metylbens(a)antracener <1.0 mg/kg TS 2 1 VITA aromater >C16-C35 <1.0 mg/kg TS 2 1 VITA bensen mg/kg TS 2 1 VITA toluen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA etylbensen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA m,p-xylen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA o-xylen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA xylener, summa <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA TEX, summa * <0.10 mg/kg TS 2 1 VITA naftalen <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA acenaftylen <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA acenaften <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA fluoren <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA fenantren mg/kg TS 2 1 VITA ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

35 Rapport Sida 2 (8) T BEV77ZH1VM Er beteckning SM2:1 Provtagare Henrik Kjellin Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign antracen <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA fluoranten mg/kg TS 2 1 VITA pyren mg/kg TS 2 1 VITA bens(a)antracen mg/kg TS 2 1 VITA krysen mg/kg TS 2 1 VITA bens(b)fluoranten mg/kg TS 2 1 VITA bens(k)fluoranten <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA bens(a)pyren mg/kg TS 2 1 VITA dibens(ah)antracen <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA benso(ghi)perylen <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA indeno(123cd)pyren <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa 16 * 1.0 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa cancerogena * 0.46 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa övriga * 0.56 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa L * <0.15 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa M * 0.56 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa H * 0.46 mg/kg TS 2 1 VITA CN total mg/kg TS 3 1 VITA CN lättillgänglig (fri) <0.10 mg/kg TS 4 1 VITA ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

36 Rapport Sida 3 (8) T BEV77ZH1VM Er beteckning SM3:1 Provtagare Henrik Kjellin Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign TS_105 C % 1 1 VITA As <1.00 mg/kg TS 1 1 VITA Ba mg/kg TS 1 1 VITA Cd mg/kg TS 1 1 VITA Co mg/kg TS 1 1 VITA Cr mg/kg TS 1 1 VITA Cu mg/kg TS 1 1 VITA Hg <0.20 mg/kg TS 1 1 VITA Ni mg/kg TS 1 1 VITA Pb mg/kg TS 1 1 VITA V mg/kg TS 1 1 VITA Zn mg/kg TS 1 1 VITA alifater >C5-C8 <4.0 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C8-C10 <4.0 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C10-C12 <20 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C12-C16 <20 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C5-C16 * <24 mg/kg TS 2 1 VITA alifater >C16-C35 <20 mg/kg TS 2 1 VITA aromater >C8-C10 <0.480 mg/kg TS 2 1 VITA aromater >C10-C mg/kg TS 2 1 VITA metylpyrener/metylfluorantener <1.0 mg/kg TS 2 1 VITA metylkrysener/metylbens(a)antracener <1.0 mg/kg TS 2 1 VITA aromater >C16-C35 <1.0 mg/kg TS 2 1 VITA bensen <0.010 mg/kg TS 2 1 VITA toluen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA etylbensen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA m,p-xylen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA o-xylen <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA xylener, summa <0.050 mg/kg TS 2 1 VITA TEX, summa * <0.10 mg/kg TS 2 1 VITA naftalen mg/kg TS 2 1 VITA acenaftylen <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA acenaften <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA fluoren <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA fenantren mg/kg TS 2 1 VITA antracen <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA fluoranten <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA pyren <0.100 mg/kg TS 2 1 VITA bens(a)antracen <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA krysen <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA bens(b)fluoranten <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA bens(k)fluoranten <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA bens(a)pyren <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA dibens(ah)antracen <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA benso(ghi)perylen <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA indeno(123cd)pyren <0.080 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa 16 * 0.25 mg/kg TS 2 1 VITA ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

37 Rapport Sida 4 (8) T BEV77ZH1VM Er beteckning SM3:1 Provtagare Henrik Kjellin Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign PAH, summa cancerogena * <0.28 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa övriga * 0.25 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa L * 0.11 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa M * 0.13 mg/kg TS 2 1 VITA PAH, summa H * <0.32 mg/kg TS 2 1 VITA Er beteckning SM4:3 Provtagare Henrik Kjellin Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign TS_105 C % 1 1 VITA As mg/kg TS 1 1 VITA Ba mg/kg TS 1 1 VITA Cd mg/kg TS 1 1 VITA Co mg/kg TS 1 1 VITA Cr mg/kg TS 1 1 VITA Cu mg/kg TS 1 1 VITA Hg <0.20 mg/kg TS 1 1 VITA Ni mg/kg TS 1 1 VITA Pb mg/kg TS 1 1 VITA V mg/kg TS 1 1 VITA Zn mg/kg TS 1 1 VITA PCB 28 < mg/kg TS 5 1 VITA PCB 52 < mg/kg TS 5 1 VITA PCB 101 < mg/kg TS 5 1 VITA PCB 118 < mg/kg TS 5 1 VITA PCB 138 < mg/kg TS 5 1 VITA PCB 153 < mg/kg TS 5 1 VITA PCB 180 < mg/kg TS 5 1 VITA PCB, summa 7 * < mg/kg TS 5 1 VITA fenolindex <0.20 mg/kg TS 6 1 VITA ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

38 Rapport Sida 5 (8) T BEV77ZH1VM Er beteckning SM6:2 Provtagare Henrik Kjellin Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign TS_105 C % 7 1 VITA diklormetan <0.080 mg/kg TS 7 1 VITA 1,1-dikloretan <0.010 mg/kg TS 7 1 VITA 1,2-dikloretan <0.050 mg/kg TS 7 1 VITA trans-1,2-dikloreten <0.010 mg/kg TS 7 1 VITA cis-1,2-dikloreten <0.020 mg/kg TS 7 1 VITA 1,2-diklorpropan <0.10 mg/kg TS 7 1 VITA triklormetan <0.030 mg/kg TS 7 1 VITA tetraklormetan (koltetraklorid) <0.010 mg/kg TS 7 1 VITA 1,1,1-trikloretan <0.010 mg/kg TS 7 1 VITA 1,1,2-trikloretan <0.040 mg/kg TS 7 1 VITA trikloreten mg/kg TS 7 1 VITA tetrakloreten <0.020 mg/kg TS 7 1 VITA vinylklorid <0.10 mg/kg TS 7 1 VITA 1,1-dikloreten <0.010 mg/kg TS 7 1 VITA naftalen <0.010 mg/kg TS 8 1 VITA acenaftylen <0.010 mg/kg TS 8 1 VITA acenaften <0.010 mg/kg TS 8 1 VITA fluoren <0.010 mg/kg TS 8 1 VITA fenantren mg/kg TS 8 1 VITA antracen <0.010 mg/kg TS 8 1 VITA fluoranten mg/kg TS 8 1 VITA pyren mg/kg TS 8 1 VITA bens(a)antracen mg/kg TS 8 1 VITA krysen mg/kg TS 8 1 VITA bens(b)fluoranten mg/kg TS 8 1 VITA bens(k)fluoranten mg/kg TS 8 1 VITA bens(a)pyren mg/kg TS 8 1 VITA dibens(ah)antracen <0.010 mg/kg TS 8 1 VITA benso(ghi)perylen mg/kg TS 8 1 VITA indeno(123cd)pyren mg/kg TS 8 1 VITA PAH, summa 16 * 0.43 mg/kg TS 8 1 VITA PAH, summa cancerogena * 0.22 mg/kg TS 8 1 VITA PAH, summa övriga * 0.22 mg/kg TS 8 1 VITA PAH, summa L * <0.015 mg/kg TS 8 1 VITA PAH, summa M * 0.18 mg/kg TS 8 1 VITA PAH, summa H * 0.25 mg/kg TS 8 1 VITA oljeindex >C10-<C40 <50 mg/kg TS 8 1 VITA fraktion >C10-C12 <2.0 mg/kg TS 8 1 VITA fraktion >C12-C16 <3.0 mg/kg TS 8 1 VITA fraktion >C16-C mg/kg TS 8 1 VITA fraktion >C35-<C40 <5.0 mg/kg TS 8 1 VITA As mg/kg TS 8 1 VITA Cd mg/kg TS 8 1 VITA Co mg/kg TS 8 1 VITA ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

39 Rapport Sida 6 (8) T BEV77ZH1VM Er beteckning SM6:2 Provtagare Henrik Kjellin Provtagningsdatum Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign Cr mg/kg TS 8 1 VITA Cu mg/kg TS 8 1 VITA Hg <0.20 mg/kg TS 8 1 VITA Ni mg/kg TS 8 1 VITA Pb mg/kg TS 8 1 VITA V mg/kg TS 8 1 VITA Zn mg/kg TS 8 1 VITA ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

40 Rapport Sida 7 (8) T BEV77ZH1VM * efter parameternamn indikerar icke ackrediterad analys. Metod 1 Bestämning av metaller, MS-1 inkl. provberedning. Bestämning av metaller enligt metod baserad på US EPA och ISO efter uppslutning med HNO 3. Mätning utförs med ICP-AES. Provet torkas och siktas innan analys. Rev Paket OJ-21A Bestämning av alifatfraktioner och aromatfraktioner. Bestämning av metylpyrener/metylfluorantener och metylkrysener/metylbens(a)antracener. Bestämning av bensen, toluen, etylbensen och xylen (BTEX). Bestämning av polycykliska aromatiska kolväten, PAH (16 föreningar enligt EPA) Metod baserad på SPIMFABs kvalitetsmanual. Mätning utförs med GC-MS. PAH cancerogena utgörs av benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, dibenso(ah)antracen och indeno(123cd)pyren. Summa PAH L: naftalen, acenaften och acenaftylen. Summa PAH M: fluoren, fenantren, antracen, fluoranten och pyren. Summa PAH H: benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, indeno(1,2,3-c,d)pyren, dibenso(a,h)antracen och benso(g,h,i)perylen). Enligt direktiv från Naturvårdsverket oktober Rev Bestämning av total cyanid med spektrofotometri enligt metod baserad på CSN Rev Bestämning av lättillgänglig cyanid (fri cyanid) med spektrofotometri, baserad på metod CSN ISO Rev Paket OJ-2A. Bestämning av polyklorerade bifenyler, PCB (7 kongener) enligt metod baserad på ISO och US EPA Mätningen utförs med GC-ECD. Rev Bestämning av fenolindex enligt metod baserad på CSN ISO Mätning utförs med spektrofotometri efter destillation. Rev Paket OJ-6A inkl. vinylklorid. Bestämning av klorerade kolväten, enligt metod baserad på US EPA 8260, US EPA 5021A, US EPA 5021, MADEP 2004, rev. 1.1 och ISO Mätningen utförs med GC-FID och GC-MS. Rev Paket Soilpack-2EK ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

41 Rapport Sida 8 (8) T BEV77ZH1VM Metod Bestämning av polycykliska aromatiska kolväten, PAH (16 föreningar enligt EPA) enligt metod baserad på US EPA 8270 och ISO Mätning utförs med GC-MS. PAH cancerogena utgörs av benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, dibenso(ah)antracen och indeno(123cd)pyren. Summa PAH L: naftalen, acenaften och acenaftylen. Summa PAH M: fluoren, fenantren, antracen, fluoranten och pyren Summa PAH H: benso(a)antracen, krysen, benso(b)fluoranten, benso(k)fluoranten, benso(a)pyren, indeno(1,2,3-c,d)pyren, dibenso(a,h)antracen och benso(g,h,i)perylen) Enligt nya direktiv från Naturvårdsverket oktober Bestämning av oljeindex enligt metod CSN EN och TNRCC metod Mätning utförs med GC-FID. Bestämning av metaller enligt metod baserad på US EPA och ISO Mätning utförs med ICP- AES. Provet torkas och siktas före analys. Vid expressanalys har upplösning skett på vått samt osiktat/omalt prov. Rev VITA Godkännare Viktoria Takacs 1 Utf 1 För mätningen svarar ALS Laboratory Group, Na Harfê 9/336, , Prag 9, Tjeckien, som är av det tjeckiska ackrediteringsorganet CAI ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 1163). CAI är signatär till ett MLA inom EA, samma MLA som SWEDAC är signatär till. Laboratorierna finns lokaliserade i; Prag, Na Harfê 9/336, , Praha 9, Ceska Lipa, Bendlova 1687/7, Ceska Lipa, Pardubice, V Raji 906, Pardubice. Kontakta ALS Stockholm för ytterligare information. Mätosäkerheten anges som en utvidgad osäkerhet (enligt definitionen i "Evaluation of measurement data - Guide to the expression of uncertainty in measurement", JCGM 100:2008 Corrected version 2010) beräknad med täckningsfaktor lika med 2 vilket ger en konfidensnivå på ungefär 95%. Mätosäkerhet anges endast för detekterade ämnen med halter över rapporteringsgränsen. Mätosäkerhet från underleverantör anges oftast som en utvidgad osäkerhet beräknad med täckningsfaktor 2. För ytterligare information kontakta laboratoriet. Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdande laboratorium i förväg skriftligen godkänt annat. Resultaten gäller endast det identifierade, mottagna och provade materialet. Beträffande laboratoriets ansvar i samband med uppdrag, se aktuell produktkatalog eller vår webbplats Den digitalt signerade PDF filen representerar originalrapporten. Alla utskrifter från denna är att betrakta som kopior. 1 Utförande teknisk enhet (inom ALS Scandinavia) eller anlitat laboratorium (underleverantör). ALS Scandinavia AB Box Danderyd Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av

Uppdragets syfte är att genomföra porluftsprovtagningar som alternativ till grundvattenprovtagning, vilket inte kunnat genomföras på området.

Uppdragets syfte är att genomföra porluftsprovtagningar som alternativ till grundvattenprovtagning, vilket inte kunnat genomföras på området. Kv. Rörläggaren Porluftmätningar Kv. Rörläggaren PM - Porluftmätningar 1 Uppdrag och syfte Kumla kommuns samhällsbyggnadsförvaltning avser genomföra ändring av detaljplan för kv Rörläggaren inför uppförande

Läs mer

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad Mölndals stad Att: Anna Stjernholm 2016-11-08 PM Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad 1 Bakgrund och syfte Under augusti

Läs mer

Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad Håkan Johansson. Sweden

Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad Håkan Johansson. Sweden Sida 1 (4) T1838942 17X7D1LTZML Ankomstdatum 2018-11-28 Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad 2018-12-12 Håkan Johansson Solnavägen 4 113 65 Stockholm Projekt Bestnr M1800149 Analys av vatten Er beteckning

Läs mer

Skogsängsskolan, Eskilstuna

Skogsängsskolan, Eskilstuna Skogsängsskolan, Eskilstuna Screening av porluft Skogsängsskolan, Eskilstuna PM Screening av porluft 1 Inledning I samband med anläggningsschakt för uppförande av skolpaviljonger på Skogsängsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov. Utfärdad Jelina Strand. Solnavägen Stockholm. Projekt. Er beteckning S1 0-1

Rapport T Analys av fast prov. Utfärdad Jelina Strand. Solnavägen Stockholm. Projekt. Er beteckning S1 0-1 Sida 1 (12) Ankomstdatum 2016-04-08 Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad 2016-04-19 Solnavägen 4 113 65 Stockholm Projekt Bestnr M1600037 Analys av fast prov Er beteckning S1 O10759268 TS_105 C 89.8

Läs mer

Rapport Sida 1 (3) T1103145 GD5M332WO WSP Projekt Mats Waern Bestnr 10 148 602 Registrerad 2011-03-17 Box 503 Utfärdad 2011-03-18 391 25 Kalmar Analys av fast prov Er beteckning W1109 0,0-0,65 Labnummer

Läs mer

Provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 23 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad

Provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 23 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad Mölndals stad Att: Anna Stjernholm 2016-09-05 PM Provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 23 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad 1 Bakgrund och syfte Efter att boende på Uggleåsvägen

Läs mer

Nordstjärnan 13 Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Nordstjärnan 13 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Uppdragsnummer: 64-14 Antal sidor: 11 Antal bilagor: 3 Nordstjärnan 13 Översiktlig miljöteknisk markundersökning ESKILSTUNA 215-11-3 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Ulrika Martell, uppdragsledare Henrik Kjellin,

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov. Ankomstdatum Utfärdad Alexander Giron. Peter Myndes Backe Stockholm.

Rapport T Analys av fast prov. Ankomstdatum Utfärdad Alexander Giron. Peter Myndes Backe Stockholm. Sida 1 (13) Ankomstdatum 2016-05-31 Tyréns AB Utfärdad 2016-06-08 Projekt Kabelverket 6 Bestnr 268949 Peter Myndes Backe 16 118 86 Stockholm Analys av fast prov 16T01 0,05-0,25 O10775739 TS_105 C 94.8

Läs mer

Kv Hövligheten Kompletterande miljöteknisk markundersökning

Kv Hövligheten Kompletterande miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 13 Antal bilagor: 1 Kv Hövligheten Kompletterande miljöteknisk markundersökning ESKILSTUNA 218-12-19 Ulrika Martell, uppdragsledare Henrik Kjellin, handläggare www.structor.se ESKILSTUNA:

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg

Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg Inför detaljplan bostäder, Kv Malmen, Varberg För: Lindebergs fastigheter m fl. Datum: 2017-05-07 Uppdrag: 1217-063 Upprättad av: Johan Cassel Granskad

Läs mer

Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning

Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning Antal sidor: 21 Antal bilagor: 3 Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning ESKILSTUNA 2015-04-16 Ulrika Martell, uppdragsledare Henrik Kjellin, handläggare www.structor.se ESKILSTUNA:

Läs mer

Rapport T1421348. Analys av fast prov. Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin. Bpx 17009 104 62 Stockholm

Rapport T1421348. Analys av fast prov. Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin. Bpx 17009 104 62 Stockholm Sida 1 (13) Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin Bpx 17009 104 62 Stockholm Projekt Tomteboda Bestnr 13211093 Analys av fast prov 14MR2 O10633933 TS_105 C 83.1

Läs mer

PM Asfaltsprovtagning Gyllenstensgatan

PM Asfaltsprovtagning Gyllenstensgatan PM Asfaltsprovtagning Gyllenstensgatan Syfte Inför ändring av detaljplan och eventuell exploatering har prover på asfalt tagits på parkeringsplats på Gyllenstensgatan i Göteborg. Administrativa uppgifter

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Tomas Nordlander UPPRÄTTAD AV. Sara Häller

UPPDRAGSLEDARE. Tomas Nordlander UPPRÄTTAD AV. Sara Häller PM UPPDRAG Storfors. Koltorp 1:18 mfl. UPPDRAGSNUMMER 2336084 UPPDRAGSLEDARE Tomas Nordlander UPPRÄTTAD AV Sara Häller DATUM 2016-06-03 Härtill hör: Bilaga 1 Analysrapport, laboratorieanalyser (6 sid)

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Detta PM skall läsas samman med den geotekniska utredningen som utförts av Skanska Teknik.

Detta PM skall läsas samman med den geotekniska utredningen som utförts av Skanska Teknik. PM TILL Peter Claesson, Skanska Teknik DATUM 2016-03-15 KOPIA Karin Tilgmann, Skanska Teknik FRÅN Kristoffer Lindö UPPDRAGSNUMMER 1546232 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING PLATZER GÅRDA Inledning Golder

Läs mer

Guldregnet 2, Katrineholm Översiktlig miljöteknisk mark- och grundvattenundersökning

Guldregnet 2, Katrineholm Översiktlig miljöteknisk mark- och grundvattenundersökning Antal sidor: 16 Antal bilagor: 3 Guldregnet 2, Katrineholm Översiktlig miljöteknisk mark- och grundvattenundersökning ESKILSTUNA 2017-06-07 Henrik Kjellin, uppdragsledare Peter Carlsson, granskning www.structor.se

Läs mer

BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL

BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL Miljöteknisk markundersökning på del av tidigare I12, Eksjö kommun Uppdragsgivare: Eksjö kommun Projektnummer: 8114076 Sida 1 (24) Registrerad 2014-11-14 14:46 NIRAS AB Utfärdad

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA. PM Miljöteknisk undersökning av sediment

UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA. PM Miljöteknisk undersökning av sediment UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA PM Miljöteknisk undersökning av sediment Göteborg 2012-11-28 Ärendenr. 12-150 Handläggare Mattias Magnusson/David Scherman Tfn: 031-43 84 50 E-mail: info@geogruppen.se

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

RAPPORT. Provtagning av PAH i asfalt RAPATAC AB SWECO ENVIRONMENT AB FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 UPPDRAGSNUMMER PETER ÖSTMAN

RAPPORT. Provtagning av PAH i asfalt RAPATAC AB SWECO ENVIRONMENT AB FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 UPPDRAGSNUMMER PETER ÖSTMAN RAPATAC AB Provtagning av PAH i asfalt UPPDRAGSNUMMER 1832507100 FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 SWECO ENVIRONMENT AB CECLIA SJÖBERG PETER ÖSTMAN 2 (12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Inledning och

Läs mer

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson memo01.docx 2012-03-28-14 PM UPPDRAG Asfaltsprovtagning Rörbergs flygplats UPPDRAGSNUMMER 14503582-010 DATUM 2019-05-27 UPPRÄTTAD AV Jerry Nilsson Granskad av Peter Östman Ingrid Håstad 2019 Asfaltsprovtagningar

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

MEMO FÖRORENINGSSITUATION

MEMO FÖRORENINGSSITUATION Åre Kommun Gudrun Larsson 83005 JÄRPEN 2018-02-23 MEMO FÖRORENINGSSITUATION Sigma Civil har fått i uppdrag av Åre kommun att utreda om det finns några restföroreningar i området öster om mejeribyggnaden

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10 Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, 1 Inledning Skjutbanan vid Trumtorp i Eskilstuna

Läs mer

RAPPORT. Kv. Nebulosan PROBITAS AB VÄST 1 PROVTAGNING AV INOMHUSLUFT INOM KV. NEBULOSAN UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv. Nebulosan PROBITAS AB VÄST 1 PROVTAGNING AV INOMHUSLUFT INOM KV. NEBULOSAN UPPDRAGSNUMMER PROBITAS AB Kv. Nebulosan UPPDRAGSNUMMER 3740071000 PROVTAGNING AV INOMHUSLUFT INOM VÄST 1 MATTIAS OCKLIND Sweco Environment Anna Norder Peter Olsson Innehållsförteckning 1 Inledning 2 2 Uppdrag och syfte

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN Södra Kronholmskajen Version 2 Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 Södra Kronholmskajen PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen

Läs mer

Struh RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. Miljö Väst AB. För

Struh RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. Miljö Väst AB. För Struh Miljö Väst AB RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad För Mölndals Stad Karin Börjesson Upprättad: 2017-04-07 Uppdrag: 1217-073 Structor

Läs mer

RAPPORT. Utredning och provtagning av upplagda schaktmassor inom fastigheten Alunskiffern 1, Varbergs kommun. För

RAPPORT. Utredning och provtagning av upplagda schaktmassor inom fastigheten Alunskiffern 1, Varbergs kommun. För RAPPORT Utredning och provtagning av upplagda schaktmassor inom fastigheten Alunskiffern 1, Varbergs kommun För Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2016-08-09 Uppdrag: 1116-110 Version:

Läs mer

Berga 15:1, Åkersberga Resultatrapport översiktlig miljöteknisk markundersökning

Berga 15:1, Åkersberga Resultatrapport översiktlig miljöteknisk markundersökning Uppdragsnummer: 6005-094 Antal sidor: 7 Antal bilagor: 5 Berga 15:1, Åkersberga Resultatrapport översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄSTERÅS 2015-11-10 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Jan Andersson, uppdragsledare

Läs mer

Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Resultatrapport miljöteknisk undersökning

Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Resultatrapport miljöteknisk undersökning Uppdragsnummer: 6017-199 Antal sidor: 17 Antal bilagor: 3 Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Resultatrapport miljöteknisk undersökning ESKILSTUNA 2019-01-16 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Ulrika Martell, uppdragsledare

Läs mer

Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde

Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde Ort/Datum Hifabs uppdrag ref. Göteborg 2014-06-25 333467 Uppdragsledare Helena Holgerson Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde Resultatrapport Hifabs uppdragsnummer: 333344 Upprättad:

Läs mer

Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport

Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport Uppdragsnummer: 6877-001 Antal sidor: 8 Antal bilagor: 3 Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport ESKILSTUNA 2017-09-01 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Peter Larsson, uppdragsledare Upprättad av Moa Stangefelt

Läs mer

Wescon Miljökonsult AB

Wescon Miljökonsult AB Oxbacken centrum, Västerås Förenklad riskbedömning Wescon Miljökonsult AB www.wescon.se Norra Källgatan 22, 722 11 Västerås info@wescon.se Säte i Västerås Org.nr: 559088-7468 2 (11) Uppdragsgivare Imperia

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Uppdragsnum Antal sidor: 10 Antal bilagor: 2

Uppdragsnum Antal sidor: 10 Antal bilagor: 2 Uppdragsnum mmer: 6004-072 Antal sidor: 10 Antal bilagor: 2 Kv Nötknäpparen, Eskilstuna Provtagningsprogram för kompletterande provtagningg ESKILSTUNA 2013-03-07 Ulrika Martell, uppdragsledare Matilda

Läs mer

Fastighetsbeteckning: Valsverket 3, 4 och 5 Eskilstuna kommun. Akelius Fastigheter i Eskilstuna AB, Peter Ullmark. Kristina Schoung, NAI Svefa

Fastighetsbeteckning: Valsverket 3, 4 och 5 Eskilstuna kommun. Akelius Fastigheter i Eskilstuna AB, Peter Ullmark. Kristina Schoung, NAI Svefa 2 Sammanfattning Uppdrag I samband med en arkeologisk provgropsgrävning uttogs markoprover för att komplettera den tidigare markundersökningen som utfördes i december 2013. Organisation och administrativa

Läs mer

Berga 15:1, Åkersberga Förenklad riskbedömning

Berga 15:1, Åkersberga Förenklad riskbedömning Antal sidor: 10 Antal bilagor: 2 Berga 15:1, Åkersberga Förenklad riskbedömning VÄSTERÅS 2014-11-06 Jan Andersson, uppdragsledare Emma Platesjö, handläggare www.structor.se ESKILSTUNA: Bruksgatan 8b, 632

Läs mer

Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74

Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74 Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74 2015-06-26 Handläggare: Mattias Karlsson Beställare: Miljö- och samhällsbyggnads- Förvaltningen, Linköpings kommun Uppdragsledare: Ebba Wadstein

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Åresågen, Åre kommun

Miljöteknisk markundersökning Åresågen, Åre kommun PM UPPDRAG Bräcke 1:95, Miljö UPPDRAGSNUMMER 12702576-002 UPPDRAGSLEDARE Filip Granström UPPRÄTTAD AV DATUM 2017-11-09 Miljöteknisk markundersökning Åresågen, Åre kommun Bakgrund Sweco har fått i uppdrag

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Lothar 5, Västerås. Rapport översiktlig miljöteknisk markundersökning

Lothar 5, Västerås. Rapport översiktlig miljöteknisk markundersökning Lothar 5, Västerås Rapport översiktlig miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Imperia Fastigheter AB Kontaktperson Niclas Ericsson Kundnummer 1072 Wescon Miljökonsult AB www.wescon.se info@wescon.se

Läs mer

TEKNISKT PM 1.0 INLEDNING OCH SYFTE 2.0 OMRÅDESBESKRIVNING. DATE Project No

TEKNISKT PM 1.0 INLEDNING OCH SYFTE 2.0 OMRÅDESBESKRIVNING. DATE Project No TEKNISKT PM DATE 2018-02 - 28 Project No. 1894692 TO Jenny Sandvall Exploateringskontoret, Stockholms stad CC FROM Nicklas Ande rsson EMAIL nicklas_andersson@golder.se MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, M

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. För. Mölndals Stad Karin Börjesson

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. För. Mölndals Stad Karin Börjesson RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad För Mölndals Stad Karin Börjesson Upprättad: 2017-04-07 Uppdrag: 1217-073 Structor Miljö Väst AB Org nr

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

Kv Hövligheten 1, Eskilstuna

Kv Hövligheten 1, Eskilstuna Uppdragsnummer: 6781-004 Antal sidor: 13 Antal bilagor: 3 Kv Hövligheten 1, Eskilstuna Slutrapport från efterbehandling av förorenade massor ESKILSTUNA 2016-07-11 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Ulrika Martell,

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov SGI. Bestnr Träimp Registrerad Utfärdad Linköping.

Rapport T Analys av fast prov SGI. Bestnr Träimp Registrerad Utfärdad Linköping. Sida 1 (12) SGI Projekt Maria Carling Bestnr 14352-Träimp Registrerad 2010-10-01 Utfärdad 2010-10-13 581 93 Linköping Analys av fast prov 202 0-0,3m O10340244 TS_105 C* 5.7 % 1 W CL Ba* 37.4 mg/kg TS 1

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Kv Hövligheten 1, Eskilstuna

Kv Hövligheten 1, Eskilstuna Antal sidor: 17 Antal bilagor: 3 Kv Hövligheten 1, Eskilstuna Översiktlig markmiljöundersökning ESKILSTUNA 2016-07-14 Ulrika Martell, uppdragsledare Anna-Lena Olsson, kvalitetsgranskare www.structor.se

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID FASTIGHETEN NORR 9:7, KVARTERET PÅVEL ÅNGERMAN, GÄVLE

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID FASTIGHETEN NORR 9:7, KVARTERET PÅVEL ÅNGERMAN, GÄVLE RAPPORT PEROL FASTIGHETER 1 AB Miljöteknisk undersökning UPPDRAGSNUMMER 1521339000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID FASTIGHETEN NORR 9:7, KVARTERET PÅVEL ÅNGERMAN, GÄVLE 2017-07-05 FALUN MILJÖ

Läs mer

Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning

Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning 2016-04-08 Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning 2016-04-08 Beställare: Kungsbacka

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg För: Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-08-14 Uppdrag: 1217-186 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

Tumba 7:112, Botkyrka kommun Översiktlig markmiljöundersökning

Tumba 7:112, Botkyrka kommun Översiktlig markmiljöundersökning Antal sidor: 15 Antal bilagor: 2 Tumba 7:112, Botkyrka kommun Översiktlig markmiljöundersökning VÄSTERÅS 217-3-7 Ulrika Martell, uppdragsledare Upprättad av Roos van der Spoel www.structor.se ESKILSTUNA:

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala. Junior Living M , s 1 (3)

Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala. Junior Living M , s 1 (3) Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala Junior Living M1600037 2016-04-20, s 1 (3) PM Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning f.d. Ryds industri, Tingsryds kommun

Miljöteknisk markundersökning f.d. Ryds industri, Tingsryds kommun Miljöteknisk markundersökning f.d. Ryds industri, Tingsryds kommun FÖRSTUDIE För: Länsstyrelsen i Kronoberg Version: Slutlig Upprättad: 2013-11-26 Uppdrag: 813-012 Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför detaljplan bostäder, Malmen, Varberg För: JAWA samhällsbyggnad AB Datum: 2015-04-09 Uppdrag: 1215-031 Upprättad av: Johan Cassel Granskad av: Fredric Engelke

Läs mer

Rapport Miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Almeberg 20, Varbergs kommun

Rapport Miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Almeberg 20, Varbergs kommun Miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Almeberg 20, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Stadsbyggnadskontoret Upprättad: 2016-12-08 Uppdrag: 1116-170 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

RAPPORT Miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Mästaren 10, Varbergs kommun

RAPPORT Miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Mästaren 10, Varbergs kommun RAPPORT Miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Mästaren 10, Varbergs kommun För Sjunde Himlen Fastigheter AB Upprättad: 2016-04-15 Uppdrag: 1215-144 Kv Mästaren Sida 2 1215-12-144

Läs mer

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Länsstyrelsen Västra Götalands Län Att: Henrik Bengtsson 2016-08-15 PM Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Provtagning av dricksvatten och inomhusluft m a p klorerade lösningsmedel 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Nyby 3:38 och Nyby 3:50

Kompletterande grundvattenprovtagning Nyby 3:38 och Nyby 3:50 Laholms kommun, Laholm Datum: 2016-03-18 Uppdragsnr: 412087 Dokumentnr: 654616 Kompletterande grundvattenprovtagning Nyby 3:38 och Nyby 3:50 Inledning DGE Mark och Miljö AB har på uppdrag av Laholms kommun

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Miljöinventering, Aspgärdan 18, Umeå

Miljöinventering, Aspgärdan 18, Umeå http://ams.se.wspgroup.com/projects/10222807/document/3_dokument/36_rapport- PM/Miljöinventering/Miljöinventering Aspgärdan 18.docx Mall: Memo.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10203201 1 (5) PM Miljöinventering,

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

RAPPORT. Kompletterande miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom del av Växthuset 2, Mölndals stad. För: Mölndals stad Magnus Björned

RAPPORT. Kompletterande miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom del av Växthuset 2, Mölndals stad. För: Mölndals stad Magnus Björned RAPPORT Kompletterande miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom del av Växthuset 2, Mölndals stad För: Mölndals stad Magnus Björned Upprättad: 2018-04-12 Uppdrag: 1215 161 Structor Miljö

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning. Futuraskolan AB. Futuraskolan Danderyd. Eskilstuna

Miljöteknisk markundersökning. Futuraskolan AB. Futuraskolan Danderyd. Eskilstuna Miljöteknisk markundersökning Futuraskolan AB Futuraskolan Danderyd Eskilstuna 2014-02-18 Futuraskolan Danderyd Miljöteknisk markundersökning Datum 2014-02-18 Uppdragsnummer 1320005244 Utgåva/Status Sara

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

Gasugnen 21 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Gasugnen 21 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 15 Antal bilagor: 6 Gasugnen 21 m.fl. Översiktlig miljöteknisk markundersökning ÖREBRO 2013-12-12 Peter Larsson, uppdragsledare Emma Platesjö, handläggare www.structor.se ESKILSTUNA: Bruksgatan

Läs mer

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar Bilaga. Fältprotokoll med XRF- och -mätningar 3 4 5 6 7 8 Nivå Jordart/material Färg Arsenik Koppar Bly Zink 0-0, 0,- Asfalt Svart Bitumen 0-0, 0,-0,5

Läs mer

MARKMILJÖPROVTAGNING FÖRBIFART GRÄNNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD:

MARKMILJÖPROVTAGNING FÖRBIFART GRÄNNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: MARKMILJÖPROVTAGNING FÖRBIFART GRÄNNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2017-05-05 Upprättad av Johan Engström Granskad av Jenny Reinholdsson Markmiljöprovtagning Projektnummer 109172 Innehållsförteckning

Läs mer

Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun. Del av illustrationskarta granskningshandling

Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun. Del av illustrationskarta granskningshandling Del av illustrationskarta granskningshandling 2014-06-18 PM Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun 2015-02-05 Upprättad av: Camilla Friberg Granskad av:

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE PROVTAGNING DROTTNINGHÖGS FÖRSKOLA, HELSINGBORG

PM KOMPLETTERANDE PROVTAGNING DROTTNINGHÖGS FÖRSKOLA, HELSINGBORG 1(2) Helsingborg 2018-05-22 PM KOMPLETTERANDE PROVTAGNING DROTTNINGHÖGS FÖRSKOLA, HELSINGBORG Inför anläggande av förskola inom stadsdelen Drottninghög i Helsingborg har två miljötekniska utredningar genomförts

Läs mer

KOMPLETTERANDE PROVTAGNING. Miljöteknisk provtagning, tidigare kemtvätt, Fjällbo Park, Göteborg

KOMPLETTERANDE PROVTAGNING. Miljöteknisk provtagning, tidigare kemtvätt, Fjällbo Park, Göteborg KOMPLETTERANDE PROVTAGNING Miljöteknisk provtagning, tidigare kemtvätt, Fjällbo Park, Göteborg Foto. Textilia Tvätt & Textilservice Upprättad av: Lina Börjesson Granskad av: David Sultan 2016-11-25 KOMPLETTERANDE

Läs mer

Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Miljöundersökningsrapport inklusive förenklad riskbedömning

Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Miljöundersökningsrapport inklusive förenklad riskbedömning Antal sidor: 17 Antal bilagor: 1 Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Miljöundersökningsrapport inklusive förenklad riskbedömning ESKILSTUNA 2019-01-22 Ulrika Martell, uppdragsledare Roos van der Spoel, handläggare

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun För: Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-16 Uppdrag: 1217-082

Läs mer

RAPPORT. Miljöteknisk undersökning - porgas och inomhusluft PRIMUS Uppdragsnummer: Framställd för: Oscar Properties

RAPPORT. Miljöteknisk undersökning - porgas och inomhusluft PRIMUS Uppdragsnummer: Framställd för: Oscar Properties 2017-02-02 PRIMUS 1 Miljöteknisk undersökning - porgas och inomhusluft Framställd för: Oscar Properties Josefin Viklund RAPPORT Uppdragsnummer: 1658032 Distributionslista: Oscar Properties Exploateringskontoret

Läs mer

RAPPORT. PM - Kontrollprovtagning av grundvatten vid före detta Sunne Kemiska Tvätt och Kostympress. Datum

RAPPORT. PM - Kontrollprovtagning av grundvatten vid före detta Sunne Kemiska Tvätt och Kostympress. Datum RAPPORT Handläggare Olof Johansson Ström Tel +46 010 505 31 44 Mobil +46 0703 87 11 60 Fax +46 010 505 30 09 olof.johansson.strom@afconsult.com Datum 2016-01-18 Uppdragsnr 712321 PM - Kontrollprovtagning

Läs mer

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun GRAP 17269 Johanna Arlinger Geosigma AB 2017-11-02 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ RAPPORT 25 APRIL 2014 Uppdrag: 255069 Kungsgatan Laxen 1 Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Laxen 1, Kungsgatan Luleå Status: Rapport

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Orrefors Kosta Boda AB, Kosta Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Datum: 2018-03-14 Uppdragsnr: 413358 Dokumentnr: 9025-18 DGE Mark och Miljö RAPPORT

Läs mer

Grundvattenundersökning Rapport efter provtagning, Laxåskogen 18:1, Laxå

Grundvattenundersökning Rapport efter provtagning, Laxåskogen 18:1, Laxå Antal sidor: 11 Antal bilagor: 2 Grundvattenundersökning Rapport efter provtagning, Laxåskogen 18:1, Laxå ÖREBRO 2018-05-16 Elin Waara, uppdragsledare Upprättad av Moa Stangefelt www.structor.se ESKILSTUNA:

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Åby-Vallentuna 1:94 vid Åbygläntans förskola i Vallentuna. Sweco Environment AB

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Åby-Vallentuna 1:94 vid Åbygläntans förskola i Vallentuna. Sweco Environment AB RAPPORT VALLENTUNA KOMMUN Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Åby-Vallentuna 1:94 vid Åbygläntans förskola i Vallentuna Uppdragsnummer 1155937000 2013-05-20 Sweco Environment AB

Läs mer

Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping

Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping Sida 1 (21) Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping Uppdragsledare och författare: Revidering 2017-10-18 Helena Westin, Structor Nyköping AB Carina

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Törnström 12:1, Karlskrona kommun

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Törnström 12:1, Karlskrona kommun ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Törnström 12:1, Karlskrona kommun 2016-09-27 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Törnström 12:1, Karlskrona kommun KUND Utklippan Fastigheter i Blekinge

Läs mer