Miljöteknisk markundersökning f.d. Ryds industri, Tingsryds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöteknisk markundersökning f.d. Ryds industri, Tingsryds kommun"

Transkript

1 Miljöteknisk markundersökning f.d. Ryds industri, Tingsryds kommun FÖRSTUDIE För: Länsstyrelsen i Kronoberg Version: Slutlig Upprättad: Uppdrag: Org nr Kungsgatan Göteborg

2 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 2 av INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND OCH SYFTE BESKRIVNING AV FD RYDS INDUSTRI TIDIGARE UNDERSÖKNINGAR OMFATTNING, GENOMFÖRANDE OCH FÄLTINDIKATIONER INSTALLATION AV GRUNDVATTENRÖR OCH PROVTAGNING AV GRUNDVATTEN PROVTAGNING AV DRICKSVATTEN PROVTAGNING AV MATERIAL I SLAMBASSÄNG RESULTAT PROVTAGNING AV GRUNDVATTEN PROVTAGNING AV DRICKSVATTEN MATERIAL I SEDIMENTATIONSBASSÄNG SAMMANFATTNING AV FÖRORENINGSSITUATIONEN RISKBEDÖMNING OCH ÅTGÄRDSBEHOV Bilagor 1. Analysprotokoll

3 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 3 av Bakgrund och syfte (Structor) utför på uppdrag av Länsstyrelsen i Kronoberg miljötekniska undersökningar (förstudier) av ett antal objekt. För detta objekt, f.d. Ryds industri, har undersökningar tidigare utförts och föroreningar påvisats. Ytbehandling med olika kemikalier har pågått från 1960-talet och fram till Structor genomförde år 2010 en översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO fas 2, på fastigheten då bland annat spår av trikloretylen (TCE) påträffades i dricksvattenbrunnar i berg nedströms. Sweco genomförde därefter en förnyad provtagning av dricksvatten i ett antal brunnar på fastigheter i närheten och man påträffade återigen spår av trikloretylen, dock i halter långt under dricksvattenkriterierna. Syftet med denna kompletterande undersökning är att bedöma om påvisade föroreningar utgör betydande risker eller ej som underlag för beslut om vidare hantering. Provtagningar har fokuserat på att ta reda på om det finns en källa med klorerade lösningsmedel inom Ryds Industri som orsakar en spridning till omgivningen. 2 Beskrivning av fd Ryds Industri F.d. Ryds industri är lokaliserat på fastigheten Ryd 20:10 i de södra delarna av Ryd i Tingsryds kommun. I Figur 1 visas en översiktsbild över Ryd på en modern flygbild över f.d. Ryds industri. På fastigheten har verksamhet pågått från 1960, då lokalerna byggdes. Sammanlagt har sju verksamhetsutövare utnyttjat lokalerna och fastigheten. I lokalerna utfördes ytbehandling i suterräng-bottenplanet av södra delen av nuvarande byggnad avvecklades ytbehandlingen och kemikalier, bad, kar mm bortfördes. Idag utnyttjas denna del som lageryta. Under åren har diverse olika ytbehandlingar skett. Nickel, koppar, krom (förmodligen både tre- och sexvärt), silver, tenn, palladium m fl olika metaller har använts i perioder. Processvatten har renats och slam avskiljts i en sedimentationsbassäng i anslutning till byggnaden. Läget för bassängen är markerad med gul rektangel i Figur 2 nedan. Verksamhetshistoriken beskrivs mer utförligt i Structors rapport från Ett stängsel finns runt sedimentationsbassängen, i övrigt kan området beträdas fritt. Söder om fastigheten finns ett mindre skogsområde som leder vidare in på området där f.d. Ryds glasbruk en gång fanns. Geologin i området karaktäriseras av tunna jordlager (morän) på kristallint berg. Grundvattnets flödesriktning i jord och ytligt berg bedöms huvudsakligen följa topografins lutning söderut.

4 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 4 av Figur 1. Modern flygbild som visar lokaliseringen av f.d. Ryds industri i de södra delarna av Ryds samhälle i Tingsryds kommun. Industrins ungefärliga läge har markerats ut med gult streck. Lantmäteriet Figur 2. Historisk översikt på fastigheten. Sedimentationsbassängen är markerad med gult.

5 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 5 av Figur 3. Vybilder över f.d. Ryds industri där man i vänster foto kan se grinden som sitter på stängslet runt området för sedimentationsbassängen. I höger foto syns byggnaden som användes för ytbehandlingsverksamhet. Figur 4. Fotot till vänster visar skogsområdet i söder dit det är troligt att grundvattenströmningen går från industrin. Foto till höger visar sedimentationsbassängen inne på området för f.d. Ryds industri. 3 Tidigare undersökningar Inom fastigheten har följande undersökningar utförts tidigare: 1. Fd Ryds Industri, Ryd, Tingsryds kommun, Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2,, rev PM Kompletterande provtagning, SWECO Omfattning, genomförande och fältindikationer På fastigheten för f.d. Ryds industri har provtagning av grundvatten i vattenförande sprickor i ytligt berg (ner till mellan 10 och 20 m) genomförts i tre punkter nära byggnaden. Punkterna, JB1, 2 och 3, har placerats nära byggnaden nedströms det område där sannolikheten för ett ev. källområde med klorerade lösningsmedel bedöms vara som störst.

6 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 6 av Längre ifrån fastigheten installerades ett grundvattenrör i ytligt berg i GV7 (ner till ca 3 m). Vid borrning/sondering i övriga punkter (GV4, 5, 6, 8 och 9) påträffades inget grundvatten i jorden. Prover har också uttagits i sedimentationsbassängen som idag delvis är igenvuxen. Endast mindre volymer jord/slam, någon decimeter, finns på botten av bassängen. Provtagning av vatten i fyra brunnar i närliggande fastigheter har utförts. Provtagningspunkternas lägen har mätts in med GPS och markerats ut på ritningen i Figur 5. Figur 5. Provtagningspunkternas lägen vid f.d. Ryds industri. Grundvatten, dricksvatten och material i sedimentationsbassängen omfattas av provtagningen. Läget för ett ev. källområde är markerat med rött och grundvattnets strömningsriktning är markerat med blå pilar.

7 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 7 av Installation av grundvattenrör och provtagning av grundvatten I tre punkter närmast industribyggnaden har JB-sondering genomförts ner i berget, se Figur 5 ovan. Fältmätning avseende klorerade lösningsmedel genomfördes på borrkax respektive grundvatten på nivåer där vattenförande sprickor påträffades. Efter sonderingen installerades stålrör i bergborrhålen JB2 och JB3 och grundvattnet omsattes och provtogs för laboratorieanalys. I skogsområdet i söder har skruvborrning/jb-sondering genomförts i sex punkter där tanken var att grundvattenrör skulle installeras i samtliga. Inget vatten påträffades dock i jorden. I GV7 genomfördes JB-sonering ner i det ytliga berget (3 m u my) och ett grundvattenrör installerades ca 2 m under markytan. Figur 5 visar arbetet med JB-sondering vid punkten JB3 samt installationen av grundvattenröret i GV7 i skogsområdet söder om den aktuella fastigheten. I Tabell 1 finns en sammanställning av jordarter och fältindikationer. Figur 6. Vänster foto visar JB-sondering i punkt JB3, på den sydöstra gaveln av industribyggnaden. Höger foto visar installationen av GV7, söder om industrifastigheten, som delvis fick sonderas ned i berg. Tabell 1. Sammanställning av provtagningspunkter i jord samt jordart och fältindikationer. Punkt Djup m u my Jordart Indikation/anteckning (GV4) 0-0,35 F/mu grusig sand Tegel 0,35-1 Grusig sand Borrstopp, stort block eller berg på 1 m. Ej gv. (GV5) Går ej att skruva ned p.g.a. stora stenar. Sonderar ned till berg, inget vatten. 0-2,5 Sand, sten, morän (GV6) Fuktig jord på 3 m men för lite för att räcka till 2,5-3,4 Grusig sand provtagning. Rör tas upp. Går ej att skruva p.g.a. mycket sten. JBsonderat GV7 0,7 Berg på 0,7 m till 3 m för att kontrollera att det är berg. GV rör satt på 2 m djup, dvs i ytlig berg. 0-0,5 Lera, silt, kol (GV8) Stora block, sten. Sonderar ned till 2,2 m 0,5-1 Sand, grus inget vatten i GV-röret (dras upp) (GV9) 0-1,5 Inget prov, mycket tegel 1,5-2 Kol, torv, träkvistar Mycket org. material

8 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 8 av Provtagning av grundvatten har genomförts i samtliga JB-rör och i det grundvattenrör som gav vatten från ytligt berg i skogsområdet söder om verksamhetsområdet, GV7. Grundvattenproverna som uttogs från JB-rören analyserades avseende på klorerade lösningsmedel medan grundvattnet från GV7 även analyserades avseende på metaller. 4.2 Provtagning av dricksvatten I närheten av f.d. Ryds industri finns flera bostäder, där en ligger precis i anslutning till industrin, ca 30 m väster om industribyggnaden (Ryd 21:7). Provtagning av dricksvatten har genomförts i brunnar på fyra fastigheter i närheten till industrin, se Figur 4. Följande fastigheter har grävda brunnar där vattenprover uttagits: Ryd 21:7 (direkt väster om industribyggnaden) Ryd 24:2 (söder om industrin) Ryd 1:96 (söder om industrin) Ryd 1:107 (söder om industrin) Dricksvattenproverna analyserades i avseende på klorerade lösningsmedel och metaller (ej filtrerat). 4.3 Provtagning av material i slambassäng Väster om industribyggnaden finns en slambassäng, se Figur 4. I denna fanns löv, kvistar, sten och rivningsrester. I botten av bassängen fanns jord som ett stick eller samlingsprov uttogs från. 5 Resultat 5.1 Provtagning av grundvatten Alla grundvattenprover som uttogs från berget mättes i fält med PID och HDI för att påvisa ev. förekomst av flyktiga organiska föroreningar, exempelvis klorerade lösningsmedel. I Tabell 2 finns en sammanställning av fysiska och kemiska parametrar från provtagningen av grundvatten. I Tabell 3 finns en sammanställning av resultaten från analysen av klorerade lösningsmedel i de tre JB-rören samt GV7 och i Tabell 4 sammanställs resultaten från metallanalysen av grundvatten från GV7. Spår av trikloreten påträffades i vatten under bottenplattan vid provtagningen Vid den nu genomförda provtagningen av grundvatten i ytligt berg utanför industrilokalen påträffades inga halter klorerade lösningsmedel som överskrider laboratoriets rapporteringsgränser. För klorerade lösningsmedel i Tabell 3 har endast de parametrar som Livsmedelsverket satt upp gränsvärden för tagits med. I Tabell 4 sammanställs de metaller i grundvatten som Naturvårdsverket satt upp riktvärden för, samt zink som inte har något riktvärde. I bilaga 1 finns fullständiga analysprotokoll.

9 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 9 av Tabell 2. Sammanställning av fysiska och kemiska parametrar samt resultat från fältmätning av klorerade lösningsmedel och kolväten med HDI och PID. Punkt Gv från sprickzon djup m u my Temperatur ( C) ph Konduktivitet (ms/cm) PID (ppm) HDI (klorerat) JB1 JB2 JB3 1,75 13,2 7,80 0,11 4 Inget utslag 2,5 12,2 6,68 0,1 1,2 Inget utslag 5,5 12,3 6,77 0,09 0 Inget utslag 9,5 17,1 6,98 0,16 0 Inget utslag 2 16,8 7,35 0,12 0 Inget utslag 6 17,7 7,53 0,13 0 Inget utslag 12 17,7 7,26 0,14 0 Inget utslag 14 15,4 6,89 0,13 0 Inget utslag 10 19,3 7,35 0,15 0 Inget utslag 16,5 16,3 6,73 0,21 0 Inget utslag 18 19,2 7,63 0,31 0 Inget utslag Tabell 3. Sammanställning av resultat från analys av klorerade lösningsmedel i grundvattenprover. Halterna jämförs med Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, SLVFS 2001:30. Endast de parametrarna med gränsvärden har inkluderats i tabellen. Samtliga analyserade parametrar underskrider laboratoriets rapporteringsgräns. Halter i µg/l. Ämne GV7 JB1 5,5m uttaget vid sondering JB2 14m stålrör i hål JB3 16,5m, stålrör i hål Gränsvärde 1,2-dikloretan <0.50 <0.50 <0.50 < Trikloreten <0.10 <0.10 <0.10 < Tetrakloreten <0.20 <0.20 <0.20 <0.20 Vinylklorid <1.0 <1.0 <1.0 <1.0 0,5 Tabell 4. Sammanställning av analysresultatet av metallhalter i grundvatten i GV7. Halterna jämförs med Naturvårdsverkets indelning av tillstånd för förorenat grundvatten, här för tillståndet mindre allvarligt, rapport Utöver zink inkluderas endast parametrar som Naturvårdsverket satt upp riktvärden för i tabellen. Halter i µg/l. Ämne GV7 Mindre allvarligt As 0,534 <50 Cd 0,413 <5 Cr 1,47 <50 Cu 3,3 <2000 Hg <0.02 <1 Ni 3,49 <50 Pb <0.5 <10 Zn 16,7 Analysresultaten visar att det i GV7 finns metallhalter som överskrider laboratoriets rapporteringsgräns men halterna understiger klart relevanta jämförvärden. När det gäller klorerade lösningsmedel finns det inga parametrar som överskrider laboratoriets rapporteringsgräns och således överskrids inget av Livsmedelsverkets gränsvärden (SLVFS 2001:30) i proverna.

10 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 10 av Provtagning av dricksvatten Vattenprover har uttagits från brunnar på fyra fastigheter i närheten av f.d. Ryds industri. Proverna analyserades i avseende på metaller (ej filtrerade) och klorerade lösningsmedel. I Tabell 5 redovisas resultaten från analys av klorerade lösningsmedel i dricksvatten och i Tabell 6 finns resultaten från analys av metaller i dricksvatten. Både halter av klorerade lösningsmedel och metaller jämförs med Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, SLVFS 2001:30, gränsvärde för otjänligt vid provtagningspunkt. Brunnsvattnet på Ryd 21:7 har provtagits vid två tillfällen före den nu genomförda provtagningen, av Structor och Sweco De tidigare tagna vattenproverna på Ryd 21:7 analyserades med avseende på klorerade lösningsmedel och de parametrar som påträffades i halter över laboratoriets rapporteringsgräns redovisas också i Tabell 5. Tabell 5. Sammanställning av analysresultaten från analys av klorerade lösningsmedel från provtagning av brunnsvatten på fastigheter i närheten av f.d. Ryds industri. Halterna jämförs med Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, SLVFS 2001:30. Halter i µg/l. Fastighet Ämne Structor 2013 Structor 2010 Sweco 2010 Ryd 1:96 Ryd 24:2 Ryd 1:108 Ryd 21:7 Ryd 21:7 Ryd 21:7 Gränsvärde Triklormetan 1,5 <0,10 <0,10 <0,10 <0,3 0,2 - Trikloreten <0,10 <0,10 <0,10 <0,10 0,78 1,2 10 Tetrakloreten <0,10 <0,10 <0,10 <0,10 <0,2 Vinylklorid <0,10 <0,10 <0,10 <0,10 <1 0,5 Tabell 6. Sammanställning av resultat från analys av metaller i dricksvatten (ej filtrerat i fält). Halterna jämförs med Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, SLVFS 2001:30, gränsvärde för otjänligt vid provtagningspunkt. Halter i µg/l. Ämne Ryd 1:96 Ryd 21:7 Ryd 24:2 Ryd 1:108 Gränsvärde As 0,167 0,228 0,144 0,26 10 Cd 0,125 0,0558 0,0738 0, Cr 0,689 0,21 0,285 0, Cu 4,74 22,2 10,1 8, Ni 0,845 9,26 0,59 0, Pb 0,557 7,77 4,27 0, Zn ,9 12,1 Av resultaten framgår att för klorerade lösningsmedel har endast triklormetan påträffats i halter över laboratoriets rapporteringsgränser i en brunn (Ryd 1:96). Spår av trikloreten påträffades vid tidigare provtagningarna av brunnsvattnet på Ryd 21:7 år 2010, men i nu utförd provtagning har inga spår av trikloreten detekterats. Ingen av de analyserade parametrarna för klorerade lösningsmedel överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden för när dricksvatten klassas som otjänligt. Metaller har påträffats i halter över laboratoriets rapporteringsgräns men inga av Livsmedelsverkets gränsvärden överskrids.

11 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 11 av Material i sedimentationsbassäng Ett prov uttogs från materialet i sedimentationsbassängen som bestod av organiskt material (kvistar, löv m.m.), sten och rivningsrester. XRF, PID och HDI användes för att mäta halterna metaller, klorerade lösningsmedel och flyktiga kolväten i materialet. I Tabell 7 nedan sammanställs resultaten från mätningarna med fältinstrument. Mätningen med HDI gav inget utslag medan ett mindre utslag på 1,6 ppm för kolväten kunde utläsas på PID-instrumentet. I en av två XRF-mätningar uppmättes zink i en halt som överskrider gränsen för farligt avfall. Medelvärdet av de två mätningarna understiger dock haltgränsen för farligt avfall men ligger över Naturvårdsverkets generella riktvärde för mindre känslig markanvändning, MKM. Tabell 7. Sammanställning av resultat från mätning av metaller, klorerade lösningsmedel och kolväten med fältinstrument. Halterna jämförs med NV-MKM och Avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för farligt avfall, FA. Provtagningspunkt Indikation XRF (mg/kg) Zn As Pb PID (ppm) Sedimentationsbassängen Rivningsrester, sten, träd ,6 Generellt riktvärde för MKM (mg/kg) Haltgräns för FA (mg/kg) HDI Inget utslag 6 Sammanfattning av föroreningssituationen Resultaten från den miljötekniska undersökningen inom och i närheten av området för f.d. Ryds industri visar sammanfattningsvis följande: Klorerade lösningsmedel har inte påträffats i grundvattnet i ytligt berg, varken av laboratoriet eller under fältmätningen med HDI. Inga av Livsmedelsverkets gränsvärden för dricksvatten överskrids i provtagna brunnar. Klorerade lösningsmedel (triklormetan) har påträffats i halter över laboratoriets rapporteringsgräns i brunnen på Ryd 1:96, normalt är dock inte triklormetan kopplat till markföroreningar och inte heller till den tidigare ytbehandlingsverksamheten. Inga spår av andra klorerade lösningsmedel har påträffats (inte heller trikloreten, trots att spårhalter påvisats år 2010). I sedimentationsbassängen utanför industrilokalen finns material som innehåller förmodade slamrester med höga metallhalter. Förhöjda metallhalter har tidigare även påvisats i avlagringar i närliggande dagvattenbrunnar. Några klorerade lösningsmedel kunde dock ej påvisas. Tidigare och nu utförda provtagningar visar sammantaget att sannolikheten för att det skall finnas ett källområde av klorerade lösningsmedel inom aktuell fastighet är mycket liten. Sedan tidigare har det konstaterats att det finns slamrester med höga metallhalter i sedimentationsbassängen.

12 Länsstyrelsen i Kronoberg Sida 12 av Riskbedömning och åtgärdsbehov Tidigare uppmätta halter av klorerade lösningsmedel i grundvatten och i närliggande brunnar är lägre än dricksvattenkriterierna och det bedöms inte utgöra några hälsorisker. Någon pågående spridning av klorerade lösningsmedel har inte kunna påvisas och sannolikheten att det finns ett källområde med klorerade lösningsmedel inom aktuell fastighet bedöms vara mycket liten. Slamresterna i sedimentationsbassängen har höga metallhalter och kan vid exponering (oralt intag, hudkontakt) utgöra hälsorisker. Sannolikheten för exponering bedöms dock vara liten då ett stängsel finns kring bassängen och bassängen är relativt svårtillgänglig. För att helt reducera riskerna bedöms en rimlig åtgärd vara att slambassängen avlägsnas och att jord, slamrester och betong omhändertas externt. I samband med att bassängen avlägsnas bör kontrollprov tas på eventuella jordlager under bassängen. Detta görs lämpligen när fastigheten återigen exploateras och innebär en begränsad kostnad. Göteborg, Fredric Engelke Isabelle Larsson Anders Bank

13 Rapport Sida 1(6) T Z1NAUEXZQW Projekt Ryds industri FredricEngelke Bestnr 7objekt Kronoberg Registrerad Kungsgatan 18 Utfärdad Göteborg Analys av vatten Er beteckning GV7 Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 INRO 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 INRO trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 INRO triklormetan <0.30 µg/l 1 1 INRO tetraklormetan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 INRO trikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 INRO vinylklorid <1.0 µg/l 1 1 INRO Ca mg/l 2 R STGR Fe mg/l 2 R STGR K mg/l 2 R STGR Mg mg/l 2 R STGR Na mg/l 2 R STGR Al µg/l 2 R STGR As µg/l 2 H STGR Ba µg/l 2 H STGR Cd µg/l 2 H STGR Co µg/l 2 H STGR Cr µg/l 2 H STGR Cu µg/l 2 H STGR Hg <0.02 µg/l 2 F STGR Mn µg/l 2 R STGR Ni µg/l 2 H STGR Pb <0.5 µg/l 2 H STGR Zn µg/l 2 H STGR Mo µg/l 2 H STGR V µg/l 2 H STGR Box Täby Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av Camilla Lundeborg :00:38 Client Service camilla.lundeborg@alsglobal.com

14 Rapport Sida 2(6) T Z1NAUEXZQW Er beteckning JB2 14m Labnummer O Parameter Resultat Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 INRO 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 INRO trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 INRO triklormetan <0.30 µg/l 1 1 INRO tetraklormetan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 INRO trikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 INRO vinylklorid <1.0 µg/l 1 1 INRO Er beteckning JB3 16,5m Labnummer O Parameter Resultat Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 INRO 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 INRO trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 INRO triklormetan <0.30 µg/l 1 1 INRO tetraklormetan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 INRO trikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 INRO vinylklorid <1.0 µg/l 1 1 INRO Er beteckning JB1 5,5m Labnummer O Parameter Resultat Enhet Metod Utf Sign diklormetan <2.0 µg/l 1 1 INRO 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-dikloretan <0.50 µg/l 1 1 INRO trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,2-diklorpropan <1.0 µg/l 1 1 INRO triklormetan <0.30 µg/l 1 1 INRO tetraklormetan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 1 1 INRO 1,1,2-trikloretan <0.20 µg/l 1 1 INRO trikloreten <0.10 µg/l 1 1 INRO tetrakloreten <0.20 µg/l 1 1 INRO vinylklorid <1.0 µg/l 1 1 INRO Box Täby Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av Camilla Lundeborg :00:38 Client Service camilla.lundeborg@alsglobal.com

15 Rapport Sida 3(6) T Z1NAUEXZQW Er beteckning Ryd 1:96 dricksvatten Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-diklorpropan <0.10 µg/l 3 2 CL triklormetan µg/l 3 2 CL tetraklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,2-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL tetrakloreten <0.10 µg/l 3 2 CL vinylklorid <0.10 µg/l 3 2 CL As µg/l 4 H STGR Cd µg/l 4 H STGR Co µg/l 4 H STGR Cr µg/l 4 H STGR Cu µg/l 4 H STGR Mo µg/l 4 H STGR Ni µg/l 4 H STGR Pb µg/l 4 H STGR Zn µg/l 4 H STGR V µg/l 4 H STGR Er beteckning Ryd 21:7 dricksvatten Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-diklorpropan <0.10 µg/l 3 2 CL triklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL tetraklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,2-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL tetrakloreten <0.10 µg/l 3 2 CL vinylklorid <0.10 µg/l 3 2 CL As µg/l 4 H STGR Cd µg/l 4 H STGR Co µg/l 4 H STGR Cr µg/l 4 H STGR Cu µg/l 4 H STGR Mo µg/l 4 H STGR Ni µg/l 4 H STGR Pb µg/l 4 H STGR Zn µg/l 4 H STGR V µg/l 4 H STGR Box Täby Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av Camilla Lundeborg :00:38 Client Service camilla.lundeborg@alsglobal.com

16 Rapport Sida 4(6) T Z1NAUEXZQW Er beteckning Ryd 24:2 dricksvatten Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-diklorpropan <0.10 µg/l 3 2 CL triklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL tetraklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,2-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL tetrakloreten <0.10 µg/l 3 2 CL vinylklorid <0.10 µg/l 3 2 CL As µg/l 4 H STGR Cd µg/l 4 H STGR Co µg/l 4 H STGR Cr µg/l 4 H STGR Cu µg/l 4 H STGR Mo µg/l 4 H STGR Ni µg/l 4 H STGR Pb µg/l 4 H STGR Zn µg/l 4 H STGR V µg/l 4 H STGR Er beteckning Ryd 1:108 dricksvatten Labnummer O Parameter Resultat Osäkerhet (±) Enhet Metod Utf Sign diklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-dikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trans-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL cis-1,2-dikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL 1,2-diklorpropan <0.10 µg/l 3 2 CL triklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL tetraklormetan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,1-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL 1,1,2-trikloretan <0.10 µg/l 3 2 CL trikloreten <0.10 µg/l 3 2 CL tetrakloreten <0.10 µg/l 3 2 CL vinylklorid <0.10 µg/l 3 2 CL As µg/l 4 H STGR Cd µg/l 4 H STGR Co µg/l 4 H STGR Cr µg/l 4 H STGR Cu µg/l 4 H STGR Mo µg/l 4 H STGR Ni µg/l 4 H STGR Pb µg/l 4 H STGR Zn µg/l 4 H STGR V µg/l 4 H STGR Box Täby Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av Camilla Lundeborg :00:38 Client Service camilla.lundeborg@alsglobal.com

17 Rapport Sida 5(6) T Z1NAUEXZQW *efter parameternamn indikerar icke ackrediterad analys. Metod 1 Paket OV-6A. Bestämning av klorerade kolväten inklusive vinylklorid, enligt metod baserad på US EPA 624 & Mätning utförs med head-space GC-MS. Rev Paket V-3B Bestämning av metaller. Upplösning och analys av vattenprov, 12 ml prov och 1,2 ml HNO 3 (suprapur), har behandlats iautoklav. Analys har skett enligt EPA-metoder (modifierade) (ICP-AES) och (ICP-SFMS). Analys av Hg med AFS har skett enligt SS-EN ISO 17852:2008. Speciell information vid beställning av tilläggsmetaller: Vid analys av Ag har upplösning skett med HCl i autoklav. Vid analys av Se har upplösning skett med HCl i autoklav vid 120 C i 30 minuter Vid analys av Whar upplösning skett med HNO 3 och HF. Rev Paket OV-6B. Bestämning av klorerade alifater inkl. vinylklorid. Mätning utförd med purge & trap GC-MS. Rev Paket V-2 Bas. Bestämning av metaller utan föregående uppslutning. Provet har surgjorts med 1 ml salpetersyra (Suprapur) per 100 ml. Detta gäller dock ej prov som varit surgjort vid ankomst till laboratoriet. Analys har skett enligt EPA-metoder (modifierade) (ICP-AES) och (ICP-SFMS). Speciell information vid beställning av tilläggsmetaller: Vid analys avw får provet ej surgöras. Vid analys av Se har provet uppslutits med HCl i autoklav (120 ) i 30 min. Vid analys av S har provet först stabiliserats med H2O2. Vid analys av Hg med AFS har analys skett enligt SS-EN ISO 17852:2008. Rev CL INRO STGR Godkännare Camilla Lundeborg Ingalill Rosén Sture Grägg F H Utf 1 Mätningen utförd med AFS För mätningen svarar, Aurorum 10, Lule å, som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediteratlaboratorium (Reg.nr. 2030). Mätningen utförd med ICP-SFMS För mätningen svarar, Aurorum 10, Lule å, som är av det svenska ackrediteringsorganet 1 Utförande teknisk enhet (inom ALS Scandinavia) eller anlitat laboratorium (underleverant ör). Webb: Dokumentet är godkänt och digitalt Box 511 E-post: info.ta@alsglobal.com signerat av Camilla Lundeborg Täby Sweden Tel: Fax: Client Service camilla.lundeborg@alsglobal.com :00:38

18 Rapport Sida 6(6) T Z1NAUEXZQW Utf 1 SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030). R Mätningen utförd med ICP-AES För mätningen svarar, Aurorum 10, Lule å, som är av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 2030). 1 För mätningen svarar ALS Laboratory Group, Na Harfê 9/336, , Prag 9, Tjeckien, som är av det tjeckiska ackrediteringsorganet CAI ackrediterat laboratorium (Reg.nr. 1163). CAI är signatär till ett MLA inom EA, samma MLA som SWEDAC är signatär till. Laboratorierna finns lokaliserade i; Prag, Na Harfê 9/336, , Praha 9, Ceska Lipa, Bendlova 1687/7, Ceska Lipa, Pardubice, V Raji 906, Pardubice. Kontakta ALS Täby för ytterligare information. 2 För mätningen svarar GBA, Flensburger Straße 15, Pinneberg, Tyskland, som är av det tyska ackrediteringsorganet DAkkS ackrediterat laboratorium (Reg.nr. D-PL ). DAkkS är signatär till ett MLA inom EA, samma MLA som SWEDAC är signatär till. Laboratorierna finns lokaliserade på följande adresser: Flensburger Straße 15, Pinneberg, Daimlerring 37, Hildesheim, Brekelbaumstraße1, Hameln, Wiedehopfstraße 30, Gelsenkirchen, Meißner Ring 3, Freiberg, Goldtschmidtstraße 5, Hamburg. Kontakta ALS Täby för ytterligare information. Mätosäkerheten anges som en utvidgad osäkerhet (enligt definitionen i"guide to the Expression of Uncertainty in Measurement", ISO, Geneva, Switzerland 1993) beräknad med täckningsfaktor lika med 2 vilket ger en konfidensniv å på ungefär 95%. Mätosäkerhet från underleverantör anges oftast som en utvidgad osäkerhet beräknad med täckningsfaktor 2. För ytterligare information kontakta laboratoriet. Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdande laboratorium i förväg skriftligen godkänt annat. Resultaten gäller endast det identifierade, mottagna och provade materialet. Beträffande laboratoriets ansvar i samband med uppdrag, se aktuell produktkatalog eller v år webbplats Den digitalt signerade PDF filen representerar orginalrapporten. Alla utskrifter fr ån denna är att betrakta som kopior. Box Täby Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av Camilla Lundeborg :00:38 Client Service camilla.lundeborg@alsglobal.com

Rapport Sida 1 (3) T1103145 GD5M332WO WSP Projekt Mats Waern Bestnr 10 148 602 Registrerad 2011-03-17 Box 503 Utfärdad 2011-03-18 391 25 Kalmar Analys av fast prov Er beteckning W1109 0,0-0,65 Labnummer

Läs mer

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad Mölndals stad Att: Anna Stjernholm 2016-11-08 PM Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad 1 Bakgrund och syfte Under augusti

Läs mer

Provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 23 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad

Provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 23 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad Mölndals stad Att: Anna Stjernholm 2016-09-05 PM Provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 23 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad 1 Bakgrund och syfte Efter att boende på Uggleåsvägen

Läs mer

Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad Håkan Johansson. Sweden

Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad Håkan Johansson. Sweden Sida 1 (4) T1838942 17X7D1LTZML Ankomstdatum 2018-11-28 Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad 2018-12-12 Håkan Johansson Solnavägen 4 113 65 Stockholm Projekt Bestnr M1800149 Analys av vatten Er beteckning

Läs mer

Uppdragets syfte är att genomföra porluftsprovtagningar som alternativ till grundvattenprovtagning, vilket inte kunnat genomföras på området.

Uppdragets syfte är att genomföra porluftsprovtagningar som alternativ till grundvattenprovtagning, vilket inte kunnat genomföras på området. Kv. Rörläggaren Porluftmätningar Kv. Rörläggaren PM - Porluftmätningar 1 Uppdrag och syfte Kumla kommuns samhällsbyggnadsförvaltning avser genomföra ändring av detaljplan för kv Rörläggaren inför uppförande

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg

Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg Inför detaljplan bostäder, Kv Malmen, Varberg För: Lindebergs fastigheter m fl. Datum: 2017-05-07 Uppdrag: 1217-063 Upprättad av: Johan Cassel Granskad

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov. Ankomstdatum Utfärdad Alexander Giron. Peter Myndes Backe Stockholm.

Rapport T Analys av fast prov. Ankomstdatum Utfärdad Alexander Giron. Peter Myndes Backe Stockholm. Sida 1 (13) Ankomstdatum 2016-05-31 Tyréns AB Utfärdad 2016-06-08 Projekt Kabelverket 6 Bestnr 268949 Peter Myndes Backe 16 118 86 Stockholm Analys av fast prov 16T01 0,05-0,25 O10775739 TS_105 C 94.8

Läs mer

Rapport T1421348. Analys av fast prov. Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin. Bpx 17009 104 62 Stockholm

Rapport T1421348. Analys av fast prov. Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin. Bpx 17009 104 62 Stockholm Sida 1 (13) Registrerad 2014-11-20 19:12 Ramböll Sverige AB Utfärdad 2014-11-28 Sara Levin Bpx 17009 104 62 Stockholm Projekt Tomteboda Bestnr 13211093 Analys av fast prov 14MR2 O10633933 TS_105 C 83.1

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov. Utfärdad Jelina Strand. Solnavägen Stockholm. Projekt. Er beteckning S1 0-1

Rapport T Analys av fast prov. Utfärdad Jelina Strand. Solnavägen Stockholm. Projekt. Er beteckning S1 0-1 Sida 1 (12) Ankomstdatum 2016-04-08 Structor Miljöbyrån Stockholm AB Utfärdad 2016-04-19 Solnavägen 4 113 65 Stockholm Projekt Bestnr M1600037 Analys av fast prov Er beteckning S1 O10759268 TS_105 C 89.8

Läs mer

PM Asfaltsprovtagning Gyllenstensgatan

PM Asfaltsprovtagning Gyllenstensgatan PM Asfaltsprovtagning Gyllenstensgatan Syfte Inför ändring av detaljplan och eventuell exploatering har prover på asfalt tagits på parkeringsplats på Gyllenstensgatan i Göteborg. Administrativa uppgifter

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov SGI. Bestnr Träimp Registrerad Utfärdad Linköping.

Rapport T Analys av fast prov SGI. Bestnr Träimp Registrerad Utfärdad Linköping. Sida 1 (12) SGI Projekt Maria Carling Bestnr 14352-Träimp Registrerad 2010-10-01 Utfärdad 2010-10-13 581 93 Linköping Analys av fast prov 202 0-0,3m O10340244 TS_105 C* 5.7 % 1 W CL Ba* 37.4 mg/kg TS 1

Läs mer

UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA. PM Miljöteknisk undersökning av sediment

UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA. PM Miljöteknisk undersökning av sediment UDDEVALLA KOMMUN NORDVIKS BRYGGA PM Miljöteknisk undersökning av sediment Göteborg 2012-11-28 Ärendenr. 12-150 Handläggare Mattias Magnusson/David Scherman Tfn: 031-43 84 50 E-mail: info@geogruppen.se

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

Detta PM skall läsas samman med den geotekniska utredningen som utförts av Skanska Teknik.

Detta PM skall läsas samman med den geotekniska utredningen som utförts av Skanska Teknik. PM TILL Peter Claesson, Skanska Teknik DATUM 2016-03-15 KOPIA Karin Tilgmann, Skanska Teknik FRÅN Kristoffer Lindö UPPDRAGSNUMMER 1546232 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING PLATZER GÅRDA Inledning Golder

Läs mer

Rapport Miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Almeberg 20, Varbergs kommun

Rapport Miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Almeberg 20, Varbergs kommun Miljöteknisk markundersökning inom fastigheten Almeberg 20, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Stadsbyggnadskontoret Upprättad: 2016-12-08 Uppdrag: 1116-170 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

BILAGA A.1. Grundläggande karakterisering av muddermassor

BILAGA A.1. Grundläggande karakterisering av muddermassor Sanering av Miljökonsekvensbeskrivning BILAGA A.1 BILAGA A.1 Grundläggande karakterisering av muddermassor Samlingsprover: 100296 Inre hamnen 1) 100297 Väster ön Rävsmålan 2) 100298 Öster ön Rävsmålan

Läs mer

TEKNISKT PM 1.0 INLEDNING OCH SYFTE 2.0 OMRÅDESBESKRIVNING. DATE Project No

TEKNISKT PM 1.0 INLEDNING OCH SYFTE 2.0 OMRÅDESBESKRIVNING. DATE Project No TEKNISKT PM DATE 2018-02 - 28 Project No. 1894692 TO Jenny Sandvall Exploateringskontoret, Stockholms stad CC FROM Nicklas Ande rsson EMAIL nicklas_andersson@golder.se MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, M

Läs mer

BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL

BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL BILAGA 3 ANALYSPROTOKOLL Miljöteknisk markundersökning på del av tidigare I12, Eksjö kommun Uppdragsgivare: Eksjö kommun Projektnummer: 8114076 Sida 1 (24) Registrerad 2014-11-14 14:46 NIRAS AB Utfärdad

Läs mer

Rapport T Analys av fast prov. Utfärdad Sofie Lûcke. Vaksalagatan Uppsala. Projekt Bällsta, Vallentuna Bestnr

Rapport T Analys av fast prov. Utfärdad Sofie Lûcke. Vaksalagatan Uppsala. Projekt Bällsta, Vallentuna Bestnr Sida 1 (10) Ankomstdatum 2016-06-23 SWECO Environment AB Utfärdad 2016-07-11 Sofie Lûcke Vaksalagatan 10 753 20 Uppsala Projekt Bällsta, Vallentuna Bestnr 2175100600 Analys av fast prov 16S001 (0,0-0,4)

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Tomas Nordlander UPPRÄTTAD AV. Sara Häller

UPPDRAGSLEDARE. Tomas Nordlander UPPRÄTTAD AV. Sara Häller PM UPPDRAG Storfors. Koltorp 1:18 mfl. UPPDRAGSNUMMER 2336084 UPPDRAGSLEDARE Tomas Nordlander UPPRÄTTAD AV Sara Häller DATUM 2016-06-03 Härtill hör: Bilaga 1 Analysrapport, laboratorieanalyser (6 sid)

Läs mer

Nordstjärnan 13 Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Nordstjärnan 13 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Uppdragsnummer: 64-14 Antal sidor: 11 Antal bilagor: 3 Nordstjärnan 13 Översiktlig miljöteknisk markundersökning ESKILSTUNA 215-11-3 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Ulrika Martell, uppdragsledare Henrik Kjellin,

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11

PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN. Södra Kronholmskajen. Version 2. Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen HÄRNÖSANDS KOMMUN Södra Kronholmskajen Version 2 Sundsvall 2013-07-05 Reviderad 2013-07-11 Södra Kronholmskajen PM Miljöteknisk undersökning Södra Kronholmskajen

Läs mer

RAPPORT. Kompletterande miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom del av Växthuset 2, Mölndals stad. För: Mölndals stad Magnus Björned

RAPPORT. Kompletterande miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom del av Växthuset 2, Mölndals stad. För: Mölndals stad Magnus Björned RAPPORT Kompletterande miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom del av Växthuset 2, Mölndals stad För: Mölndals stad Magnus Björned Upprättad: 2018-04-12 Uppdrag: 1215 161 Structor Miljö

Läs mer

RAPPORT. Utredning och provtagning av upplagda schaktmassor inom fastigheten Alunskiffern 1, Varbergs kommun. För

RAPPORT. Utredning och provtagning av upplagda schaktmassor inom fastigheten Alunskiffern 1, Varbergs kommun. För RAPPORT Utredning och provtagning av upplagda schaktmassor inom fastigheten Alunskiffern 1, Varbergs kommun För Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2016-08-09 Uppdrag: 1116-110 Version:

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför detaljplan bostäder, Malmen, Varberg För: JAWA samhällsbyggnad AB Datum: 2015-04-09 Uppdrag: 1215-031 Upprättad av: Johan Cassel Granskad av: Fredric Engelke

Läs mer

Kemisk provtagning vid strandbad. Nacka Kommun. Alfredsro-, Älgö och Lännerstabadet PROJEKTNR: DATUM:

Kemisk provtagning vid strandbad. Nacka Kommun. Alfredsro-, Älgö och Lännerstabadet PROJEKTNR: DATUM: Kemisk provtagning vid strandbad Nacka Kommun Alfredsro-, Älgö och Lännerstabadet PROJEKTNR: 161196 DATUM: 2016-09-27 Kemisk provtagning vid strandbad Nacka Kommun Alfredsro-, Älgö och Lännerstabadet Fisksätra

Läs mer

Skogsängsskolan, Eskilstuna

Skogsängsskolan, Eskilstuna Skogsängsskolan, Eskilstuna Screening av porluft Skogsängsskolan, Eskilstuna PM Screening av porluft 1 Inledning I samband med anläggningsschakt för uppförande av skolpaviljonger på Skogsängsskolan i Eskilstuna

Läs mer

TRIKÅFABRIKEN STOCKHOLM

TRIKÅFABRIKEN STOCKHOLM 2011-11-14 TRIKÅFABRIKEN STOCKHOLM Miljötekniska markundersökningar Framställd för: Fabege AB RAPPORT Uppdragsnummer: 11512430537 TRIKÅFABRIKEN OCH PÅSEN Innehållsförteckning 1.0 INLEDNING... 1 2.0 HISTORISK

Läs mer

Fd AB Malmens Metallfabrik, Hovmantorp Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2

Fd AB Malmens Metallfabrik, Hovmantorp Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 Fd AB Malmens Metallfabrik, Hovmantorp Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 För Länsstyrelsen i Kronoberg Upprättad: 2010-06-29 rev 2010-07-05 Uppdrag: 610-001 Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411

Läs mer

Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74

Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74 Översiktlig markundersökning av fastigheten Kungsbro 1:74 2015-06-26 Handläggare: Mattias Karlsson Beställare: Miljö- och samhällsbyggnads- Förvaltningen, Linköpings kommun Uppdragsledare: Ebba Wadstein

Läs mer

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Länsstyrelsen Västra Götalands Län Att: Henrik Bengtsson 2016-08-15 PM Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Provtagning av dricksvatten och inomhusluft m a p klorerade lösningsmedel 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

MEMO FÖRORENINGSSITUATION

MEMO FÖRORENINGSSITUATION Åre Kommun Gudrun Larsson 83005 JÄRPEN 2018-02-23 MEMO FÖRORENINGSSITUATION Sigma Civil har fått i uppdrag av Åre kommun att utreda om det finns några restföroreningar i området öster om mejeribyggnaden

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LAXEN 1, KUNGSGATAN LULEÅ RAPPORT 25 APRIL 2014 Uppdrag: 255069 Kungsgatan Laxen 1 Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Laxen 1, Kungsgatan Luleå Status: Rapport

Läs mer

Provtagningsprogram för översiktliga miljöundersökningar av f d sågverksområdet på fastigheten Fredriksnäs 1:1, Valdemarsvik

Provtagningsprogram för översiktliga miljöundersökningar av f d sågverksområdet på fastigheten Fredriksnäs 1:1, Valdemarsvik Provtagningsprogram för översiktliga miljöundersökningar av f d sågverksområdet på fastigheten Fredriksnäs 1:1, Valdemarsvik Uppdrag Med anledning av planerad verksamhet inom fastigheten Fredriksnäs 1:1

Läs mer

Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde

Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde Ort/Datum Hifabs uppdrag ref. Göteborg 2014-06-25 333467 Uppdragsledare Helena Holgerson Provtagning av ytvatten och sediment, Sjöbergens koloniområde Resultatrapport Hifabs uppdragsnummer: 333344 Upprättad:

Läs mer

MARKMILJÖPROVTAGNING FÖRBIFART GRÄNNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD:

MARKMILJÖPROVTAGNING FÖRBIFART GRÄNNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: MARKMILJÖPROVTAGNING FÖRBIFART GRÄNNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2017-05-05 Upprättad av Johan Engström Granskad av Jenny Reinholdsson Markmiljöprovtagning Projektnummer 109172 Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning f.d. Åryds glasbruk, Växjö kommun

Miljöteknisk markundersökning f.d. Åryds glasbruk, Växjö kommun Miljöteknisk markundersökning f.d. Åryds glasbruk, Växjö kommun Rapport avseende provtagning av mark FÖRSTUDIE För: Länsstyrelsen i Kronoberg Version: Slutlig Upprättad: 2014-01-28 Uppdrag: 813-012 Org

Läs mer

BILAGA 1 Karta över provpunkter för jord och grundvatten

BILAGA 1 Karta över provpunkter för jord och grundvatten BILAGA 1 Karta över provpunkter för jord och grundvatten SW02 SW01 SW12 SW11 SW08 SW07 SW06 SW03 SW04 SW04-GW SW05 SW09 SW10 Lantmäteriet, Geodatasamverkan Document Path: O:\Personliga\Rasmus\Brandsnäs

Läs mer

Grap Översiktlig miljöteknisk undersökning av f.d. Sirius Skönfärgeri och Kemiska Tvättanstalt, Fastigheten Sjökatten 10, Stockholms Stad.

Grap Översiktlig miljöteknisk undersökning av f.d. Sirius Skönfärgeri och Kemiska Tvättanstalt, Fastigheten Sjökatten 10, Stockholms Stad. Grap 13238 Översiktlig miljöteknisk undersökning av f.d. Sirius Skönfärgeri och Kemiska Tvättanstalt, Fastigheten Sjökatten 10, Stockholms Stad. Geosigma AB December 2013 Grapnummer 13238 Uppdragsnummer

Läs mer

Miljöinventering, Aspgärdan 18, Umeå

Miljöinventering, Aspgärdan 18, Umeå http://ams.se.wspgroup.com/projects/10222807/document/3_dokument/36_rapport- PM/Miljöinventering/Miljöinventering Aspgärdan 18.docx Mall: Memo.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10203201 1 (5) PM Miljöinventering,

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning. Futuraskolan AB. Futuraskolan Danderyd. Eskilstuna

Miljöteknisk markundersökning. Futuraskolan AB. Futuraskolan Danderyd. Eskilstuna Miljöteknisk markundersökning Futuraskolan AB Futuraskolan Danderyd Eskilstuna 2014-02-18 Futuraskolan Danderyd Miljöteknisk markundersökning Datum 2014-02-18 Uppdragsnummer 1320005244 Utgåva/Status Sara

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Kv Kiden, Borås

Miljöteknisk markundersökning Kv Kiden, Borås Miljöteknisk markundersökning Kv Kiden, Borås För: Järngrinden Projektutveckling AB Upprättad: 2016-03-08 Uppdrag: 1215-223 Version: 1 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411 19 Göteborg

Läs mer

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson memo01.docx 2012-03-28-14 PM UPPDRAG Asfaltsprovtagning Rörbergs flygplats UPPDRAGSNUMMER 14503582-010 DATUM 2019-05-27 UPPRÄTTAD AV Jerry Nilsson Granskad av Peter Östman Ingrid Håstad 2019 Asfaltsprovtagningar

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Mölnlyckemotet, Mölnlycke

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Mölnlyckemotet, Mölnlycke Översiktlig miljöteknisk markundersökning Mölnlyckemotet, Mölnlycke För: Härryda kommun, Sektorn för samhällsbyggnad Upprättad: 2018-08-28 Reviderad: 2019-01-23 Uppdrag: 1318-145 Structor Miljö Väst AB

Läs mer

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg PM Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg Datum: 2018-01-25 Uppdrag: 1318-012 För: Varbergs kommun Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Struh RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. Miljö Väst AB. För

Struh RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. Miljö Väst AB. För Struh Miljö Väst AB RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad För Mölndals Stad Karin Börjesson Upprättad: 2017-04-07 Uppdrag: 1217-073 Structor

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg För: Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-08-14 Uppdrag: 1217-186 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

RAPPORT. Provtagning av PAH i asfalt RAPATAC AB SWECO ENVIRONMENT AB FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 UPPDRAGSNUMMER PETER ÖSTMAN

RAPPORT. Provtagning av PAH i asfalt RAPATAC AB SWECO ENVIRONMENT AB FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 UPPDRAGSNUMMER PETER ÖSTMAN RAPATAC AB Provtagning av PAH i asfalt UPPDRAGSNUMMER 1832507100 FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 SWECO ENVIRONMENT AB CECLIA SJÖBERG PETER ÖSTMAN 2 (12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Inledning och

Läs mer

Provtagningsfrekvens och analysomfattning Nuvarande provtagningsfrekvens och omfattning av fält- och laboratorieanalyser redovisas i tabell 1 nedan.

Provtagningsfrekvens och analysomfattning Nuvarande provtagningsfrekvens och omfattning av fält- och laboratorieanalyser redovisas i tabell 1 nedan. KVARTALSRAPPORT 2014-12-10 Provtagning i Kävlingeån, april-juni 2014 Bakgrund På uppdrag av Kraftringen Energi AB utför Sweco Environment vattenprovtagning i Kävlingeån. Till ån avleds renat process- och

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

KV. PÅSEN 9 I STOCKHOLM

KV. PÅSEN 9 I STOCKHOLM 2012-01-25 KV. PÅSEN 9 I STOCKHOLM Miljöteknisk markundersökning Framställd för: Ikano Bostad AB RAPPORT Uppdragsnummer: 11512430655 KV. PÅSEN 9 STOCKHOLM Innehållsförteckning 1.0 INLEDNING... 1 2.0 FASTIGHETEN...

Läs mer

Miljöteknisk undersökning med avseende på föroreningssituationen vid f d Fredriksnäs Sågverk, Valdemarsviks kommun, 2015

Miljöteknisk undersökning med avseende på föroreningssituationen vid f d Fredriksnäs Sågverk, Valdemarsviks kommun, 2015 Miljöteknisk undersökning med avseende på föroreningssituationen vid f d Fredriksnäs Sågverk, Valdemarsviks kommun, 2015 SITA Sverige AB Miljökonsultavdelningen Runstensg 1C charlotte.von.mecklenburg@sita.se

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Åresågen, Åre kommun

Miljöteknisk markundersökning Åresågen, Åre kommun PM UPPDRAG Bräcke 1:95, Miljö UPPDRAGSNUMMER 12702576-002 UPPDRAGSLEDARE Filip Granström UPPRÄTTAD AV DATUM 2017-11-09 Miljöteknisk markundersökning Åresågen, Åre kommun Bakgrund Sweco har fått i uppdrag

Läs mer

."' (i:.d,i. c, :,. :., ("l z 1'-... 1'eo,1,._d.ml. ttj hcrmll'l QlEC 1?uH. Sweden

.' (i:.d,i. c, :,. :., (l z 1'-... 1'eo,1,._d.ml. ttj hcrmll'l QlEC 1?uH. Sweden Sida 1 (1) nkomstdatum 219-5-14 Utfärdad 219-5-21 Pjekt Bestnr 1276649 1276649 nalys av fast pv r beteckning 191 -,5m abnummer 111398 rs 15 c s Ba d o r u Hg i Pb Zn Resultat 824 347 648

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. För. Mölndals Stad Karin Börjesson

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. För. Mölndals Stad Karin Börjesson RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad För Mölndals Stad Karin Börjesson Upprättad: 2017-04-07 Uppdrag: 1217-073 Structor Miljö Väst AB Org nr

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE PROVTAGNING DROTTNINGHÖGS FÖRSKOLA, HELSINGBORG

PM KOMPLETTERANDE PROVTAGNING DROTTNINGHÖGS FÖRSKOLA, HELSINGBORG 1(2) Helsingborg 2018-05-22 PM KOMPLETTERANDE PROVTAGNING DROTTNINGHÖGS FÖRSKOLA, HELSINGBORG Inför anläggande av förskola inom stadsdelen Drottninghög i Helsingborg har två miljötekniska utredningar genomförts

Läs mer

Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning

Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning Antal sidor: 21 Antal bilagor: 3 Fäktaren 2, Eskilstuna Översiktlig miljöteknisk undersökning ESKILSTUNA 2015-04-16 Ulrika Martell, uppdragsledare Henrik Kjellin, handläggare www.structor.se ESKILSTUNA:

Läs mer

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun

Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun Kontrollprogram med provtagning av inomhusluft och dricksvatten på fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun GRAP 17269 Johanna Arlinger Geosigma AB 2017-11-02 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal

Läs mer

Komplettering av översiktlig miljöteknisk markundersökning av HSB BRF Mustad, fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun

Komplettering av översiktlig miljöteknisk markundersökning av HSB BRF Mustad, fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun Komplettering av översiktlig miljöteknisk markundersökning av HSB BRF Mustad, fastigheten Mustad 6, Mölndals kommun GRAP 7002 Geosigma AB 207-02-06 Grap nr Uppdragsnummer Version 7002 604507.0 Uppdragsnummer

Läs mer

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl.

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl. KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD PM Översiktlig Miljöteknisk Antal sidor: 8 (inkl. denna) PM Översiktlig miljöteknisk Ör förskola, Sundbybergs stad 1 (4) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk undersökning av Hugin och Heimdal, Borås Stad

Översiktlig miljöteknisk undersökning av Hugin och Heimdal, Borås Stad Översiktlig miljöteknisk undersökning av Hugin och Heimdal, Borås Stad För: Järngrinden Fastighetsutveckling genom Tellstedt AB Upprättad: 2014-11-13 Uppdrag: 914-121 Version: 1 Structor Miljö Göteborg

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, del av Kviberg 741:27 och del av Kviberg 741:169 Göteborgs Stad

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, del av Kviberg 741:27 och del av Kviberg 741:169 Göteborgs Stad Översiktlig miljöteknisk markundersökning, del av Kviberg 741:27 och del av Kviberg 741:169 Göteborgs Stad För: Veidekke Bostad AB Region Väst Upprättad: 2014-06-09 Uppdrag: 914-072 Version: 1 Structor

Läs mer

Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun. Del av illustrationskarta granskningshandling

Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun. Del av illustrationskarta granskningshandling Del av illustrationskarta granskningshandling 2014-06-18 PM Kompletterande markmiljöteknisk undersökning inom del av Svärdfisken 29, Varbergs kommun 2015-02-05 Upprättad av: Camilla Friberg Granskad av:

Läs mer

RAPPORT Miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Mästaren 10, Varbergs kommun

RAPPORT Miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Mästaren 10, Varbergs kommun RAPPORT Miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Mästaren 10, Varbergs kommun För Sjunde Himlen Fastigheter AB Upprättad: 2016-04-15 Uppdrag: 1215-144 Kv Mästaren Sida 2 1215-12-144

Läs mer

Kontrollprogram badvatten Nacka Kommun. Erstavik 26:1. Fisksätra Holme PROJEKTNR: DATUM:

Kontrollprogram badvatten Nacka Kommun. Erstavik 26:1. Fisksätra Holme PROJEKTNR: DATUM: Kontrollprogram badvatten - 2016 Nacka Kommun Erstavik 26:1 Fisksätra Holme PROJEKTNR: 161158 DATUM: 2016-10-21 Kontrollprogram badvatten - 2016 Nacka Kommun Erstavik 26:1 Fisksätra Holme PROJEKTNR: 161158

Läs mer

Vivstamon 1:53 och del av Vivsta 13:19 Detaljplan för industriändamål MILJÖGEOTEKNISKA FÖRHÅLLANDEN

Vivstamon 1:53 och del av Vivsta 13:19 Detaljplan för industriändamål MILJÖGEOTEKNISKA FÖRHÅLLANDEN Faveo Projektledning AB Skönsbergsvägen 3 856 41 SUNDSVALL +46 60 701 04 00 www.faveoprojektledning.se ORG. NR 556612-8186 Timrå kommun Vivstamon 1:53 och del av Vivsta 13:19 Detaljplan för industriändamål

Läs mer

LMNO'$P+<F) O:7EI+-$Q+E<--": ;I8:68E6:,I:$30 2%/$/B$5MLRSHMLT RU:7:UFFIE>$'5&AK343& 1'EFG(#E77$#- O:8"F-JJIF9$XQ HE"VJ+,+EI HE"VJ+,:6:,-7+JUF :,\<

LMNO'$P+<F) O:7EI+-$Q+E<--: ;I8:68E6:,I:$30 2%/$/B$5MLRSHMLT RU:7:UFFIE>$'5&AK343& 1'EFG(#E77$#- O:8F-JJIF9$XQ HEVJ+,+EI HEVJ+,:6:,-7+JUF :,\< !"#$%&'()!'*&#$'+,'-)./,0,')12) 34&0567&'89!"#$%%& '()*+,-,.$/ '012/334$5678)96:, ;$$$$$$$$?@A$3B$@4B$%33B C+#>$$$$$$?@A$3B$@4B$%/4B 1:;

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning Räveskalla 1:25 m fl Sjömarken, Borås För: Borås Stad Datum: 2014-10-23 Uppdrag: 914-119 Upprättad av: Johan Cassel Granskad av: Fredric Engelke Structor Miljö

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

SEI LABORATORIET RAPPORT. Statens geotekniska institut 581 93 Linköping, telefon 013-20 18 00, telefax 013-20 19 14. Totalhalt

SEI LABORATORIET RAPPORT. Statens geotekniska institut 581 93 Linköping, telefon 013-20 18 00, telefax 013-20 19 14. Totalhalt I SEI LABORATORIET RAPPORT Sida 1(1) Beställare: Uppdrag: Provbeteckning: Maria Carling, SGI, 581 93 Linköping KIlfaIlsfäItet 1401A Registrerad Lab. undersökning Datum Datum Av 20 13-05-08 2013-06-17 Totalhalt

Läs mer

RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning

RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning RAPPORT 2014-02-04 2 (10) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 3 OMRÅDESBESKRIVNING... 3 3.1 Allmänt... 3 3.2 Geologi... 4 3.3 Hydrogeologi... 5 3.4 Ytvatten/brunnar... 5 4 HISTORIK...

Läs mer

Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Resultatrapport miljöteknisk undersökning

Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Resultatrapport miljöteknisk undersökning Uppdragsnummer: 6017-199 Antal sidor: 17 Antal bilagor: 3 Vallonen 5 och 6, Eskilstuna Resultatrapport miljöteknisk undersökning ESKILSTUNA 2019-01-16 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Ulrika Martell, uppdragsledare

Läs mer

Utvärdering av analysresultat, jordprover, Bantorget Mariestad

Utvärdering av analysresultat, jordprover, Bantorget Mariestad memo01.docx 2012-03-28-14 PM UPPDRAG Mariestad_Bantorget UPPDRAGSNUMMER 12704397 UPPDRAGSLEDARE Gunnar Larsson UPPRÄTTAD AV DATUM 2018-09-14 Härtill hör: Bilaga 1 Fältprotokoll inkl. fältanalyser (1 sid)

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning SUNDSVALLS KOMMUN. Sidsjövägen. Sundsvall

PM Miljöteknisk markundersökning SUNDSVALLS KOMMUN. Sidsjövägen. Sundsvall PM Miljöteknisk markundersökning SUNDSVALLS KOMMUN Sundsvall 2011-05-26 PM Miljöteknisk markundersökning Datum 2011-05-26 Uppdragsnummer 61811144958 Utgåva/Status 1 GARDFORS LARS Uppdragsledare/granskare

Läs mer

Miljöteknisk undersökning f.d. Ryds glasbruk, Tingsryds kommun

Miljöteknisk undersökning f.d. Ryds glasbruk, Tingsryds kommun Miljöteknisk undersökning f.d. Ryds glasbruk, Tingsryds kommun Rapport avseende provtagning av mark FÖRSTUDIE För: Länsstyrelsen i Kronoberg Version: Slutlig Upprättad: 2014-01-28 Uppdrag: 813-012 Org

Läs mer

Bilaga 1 Provtagningsplan

Bilaga 1 Provtagningsplan Bilaga 1 Provtagningsplan Labanalys Paket ALS Antal Metaller inkl Hg MS-1 24 Alifater, aromater, BTEX, PAH OJ-21a 24 TOC beräknad TOC beräknad 5 Lösningsmedel OJ-6a 2 Cyanid Cyanider fri/lätt/total

Läs mer

Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning

Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning 2016-04-08 Översvämningsskydd och gestaltning av å-rummet, etapp Kolla PM - Miljöprovtagning 2016-04-08 Beställare: Kungsbacka

Läs mer

Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna kommun

Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna kommun Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna kommun 2016-08-03 Kompletterande analyser - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Valören 1 och 2 Eskilstuna

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LUDVIKA BANGOLF LUDVIKA KOMMUN. Sweco Environment AB. Falun Miljö. Peter Östman

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LUDVIKA BANGOLF LUDVIKA KOMMUN. Sweco Environment AB. Falun Miljö. Peter Östman RAPPORT LUDVIKA KOMMUN MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING LUDVIKA BANGOLF Uppdragsnummer 2417881000 Falun 2016-02-23 Sweco Environment AB Falun Miljö Peter Östman Uppdragsledare Per-Olof Lidén Kvalitetsgranskare

Läs mer

Fastighetsbeteckning: Valsverket 3, 4 och 5 Eskilstuna kommun. Akelius Fastigheter i Eskilstuna AB, Peter Ullmark. Kristina Schoung, NAI Svefa

Fastighetsbeteckning: Valsverket 3, 4 och 5 Eskilstuna kommun. Akelius Fastigheter i Eskilstuna AB, Peter Ullmark. Kristina Schoung, NAI Svefa 2 Sammanfattning Uppdrag I samband med en arkeologisk provgropsgrävning uttogs markoprover för att komplettera den tidigare markundersökningen som utfördes i december 2013. Organisation och administrativa

Läs mer

PM Översiktlig Miljöteknisk Undersökning markundersökning. Vårsta 1:14, Slättmalm, Botkyrka kommun

PM Översiktlig Miljöteknisk Undersökning markundersökning. Vårsta 1:14, Slättmalm, Botkyrka kommun Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Översiktlig Miljöteknisk Undersökning markundersökning Vårsta 1:14, Slättmalm, Botkyrka kommun Knut Jönsson Byggadministration

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID FASTIGHETEN NORR 9:7, KVARTERET PÅVEL ÅNGERMAN, GÄVLE

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID FASTIGHETEN NORR 9:7, KVARTERET PÅVEL ÅNGERMAN, GÄVLE RAPPORT PEROL FASTIGHETER 1 AB Miljöteknisk undersökning UPPDRAGSNUMMER 1521339000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID FASTIGHETEN NORR 9:7, KVARTERET PÅVEL ÅNGERMAN, GÄVLE 2017-07-05 FALUN MILJÖ

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Bålsta 3:356 och Brunna 1:12 i Bålsta, Håbo kommun. Markprovtagning Björnbro

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Bålsta 3:356 och Brunna 1:12 i Bålsta, Håbo kommun. Markprovtagning Björnbro repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT HÅBO MARKNADS AB Markprovtagning Björnbro UPPDRAGSNUMMER 1186388000 Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Bålsta 3:356 och Brunna 1:12 i Bålsta, Håbo

Läs mer

UTREDNING OM EVENTUELL MILÖPÅVERKAN PÅ BYGGNADEN

UTREDNING OM EVENTUELL MILÖPÅVERKAN PÅ BYGGNADEN Due Diligence Assessment Project Vandenbergh 9 Stockholm 18/12/2013 VANDENBERGH 9 UTREDNING OM EVENTUELL MILÖPÅVERKAN PÅ BYGGNADEN FRÅN TIDIGARE VERKSAMHETER M.M. Hifab AB Page 1 Due Diligence Assessment

Läs mer

Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2

Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 Fd Kågeverken, Hamneda Miljöteknisk undersökning enligt MIFO fas 2 För Länsstyrelsen Kronoberg Upprättad: 2010-06-30 Uppdrag: 610-001 Structor Miljö Göteborg AB Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411 19

Läs mer

1 Kompletterande provtagning av jord och grundvatten, Manhemsvägen

1 Kompletterande provtagning av jord och grundvatten, Manhemsvägen memo0.docx 0-0-8 PM UPPRAG Manhemsvägen MMU UPPRAGSUMMER 55908000 UPPRAGSLEARE Johanna Åberg UPPRÄTTA A Johanna Åberg ATUM 0-07-08 Kompletterande provtagning av jord och grundvatten, Manhemsvägen I mars

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

KOMPLETTERANDE PROVTAGNING. Miljöteknisk provtagning, tidigare kemtvätt, Fjällbo Park, Göteborg

KOMPLETTERANDE PROVTAGNING. Miljöteknisk provtagning, tidigare kemtvätt, Fjällbo Park, Göteborg KOMPLETTERANDE PROVTAGNING Miljöteknisk provtagning, tidigare kemtvätt, Fjällbo Park, Göteborg Foto. Textilia Tvätt & Textilservice Upprättad av: Lina Börjesson Granskad av: David Sultan 2016-11-25 KOMPLETTERANDE

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala. Junior Living M , s 1 (3)

Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala. Junior Living M , s 1 (3) Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala Junior Living M1600037 2016-04-20, s 1 (3) PM Miljöteknisk markundersökning Bullervall, Uppsala 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag

Läs mer

KV. SIGNALEN 1 I SOLNA

KV. SIGNALEN 1 I SOLNA RAPPORT 2018-02-26 KV. SIGNALEN 1 I SOLNA Miljöteknisk markundersökning Framställd för: Fabege AB Uppdragsnummer: 1654619 SIGNALEN 1 - MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Innehållsförteckning 1.0 INLEDNING...

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun För: Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-16 Uppdrag: 1217-082

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Kontrollprogram, Badplats, Fisksätra Holme ytvatten och sediment

Kontrollprogram, Badplats, Fisksätra Holme ytvatten och sediment Kontrollprogram, Badplats, Fisksätra Holme ytvatten och sediment Erstavik 26:1 Fisksätra Holme, Nacka Kommun Datum: 2014-11-04 Projekt nr: 141145 Uppdragsgivare: Nacka Kommun Upprättad av: Marcus Roos

Läs mer

PM MARKMILJÖ PROVTAGNING

PM MARKMILJÖ PROVTAGNING PM MARKMILJÖ PROVTAGNING SOLBRINKEN - GRUNDET 9434, NACKA KOMMUN UPPRÄTTAD: 2016-12-21 Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Lena Sundberg Mikael Yngvesson PM Markmiljö provtagning 2016-12-21 Projektnummer

Läs mer

PM - Kompletterande riskkartering Lövudden HÄRNÖSANDS KOMMUN. Lövudden. Version 1. Sundsvall 2013-06-18

PM - Kompletterande riskkartering Lövudden HÄRNÖSANDS KOMMUN. Lövudden. Version 1. Sundsvall 2013-06-18 PM - Kompletterande riskkartering Lövudden HÄRNÖSANDS KOMMUN Lövudden Version 1 Sundsvall 2013-06-18 Lövudden PM Kompletterande riskkartering Lövudden Datum 2013-06-18 Uppdragsnummer 61811253480-03 Utgåva/Status

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark inom fastigheten Kängurun 20, Mölndals stad

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark inom fastigheten Kängurun 20, Mölndals stad Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark inom fastigheten Kängurun 20, Mölndals stad För: K21 Entreprenad AB Upprättad: 2017-06-22 Uppdrag: 1217-094 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181 Kungsgatan

Läs mer