Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:"

Transkript

1 Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: Uppdrag: Upprättad av: Isabelle Bengtsson Granskad av: Per Hübinette Org nr Kungsgatan Göteborg

2 Varbergs kommun Sida 2 (13) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND OCH SYFTE OMRÅDESBESKRIVNING TIDIGARE UNDERSÖKNINGAR OCH PROVTAGNINGSPLAN PROVTAGNING OCH ANALYSER RESULTAT FÄLTOBSERVATIONER RIKTVÄRDEN JORDANALYSER ASFALTSANALYS GRUNDVATTENANALYSER Bilagor 1. Fältprotokoll jordprovtagning med XRF-värden 2. Anteckningar och fältprotokoll för grundvattenrör 3. Sammanställning analysresultat jord 4. Sammanställning analysresultat grundvatten

3 Varbergs kommun Sida 3 (13) Bakgrund och syfte Samhällsutvecklingskontoret i Varbergs kommun planerar att ställa om delar av hamnområdet i Varberg till att omfatta bostäder, verksamhetslokaler och kontor (Projekt Västerport). I projektet ska en markhöjning genomföras för att klara framtida havsnivåhöjningar. Samhällsutvecklingskontoret ska ta fram en strategi för hur eventuella markföroreningar ska hanteras. I området har det under lång tid bedrivits verksamhet som kunnat förorena mark. Samhällsutvecklingskontoret i Varbergs kommun har gett (Structor) i uppdrag att ta fram en provtagningsplan samt genomföra en miljöteknisk markundersökning inom område A vilket är den södra delen av Projekt Västerport. Markområdet som omfattas av nu genomförd undersökning är ca m 2 stort och ingår i den del av i det som benämns område A programfasen, se Figur 1. Område A Figur 1. Flygfoto över hamnområdet i Varberg där området som omfattas av genomförd miljöteknisk markundersökning har markerats med rött (markområde område A).

4 Varbergs kommun Sida 4 (13) Områdesbeskrivning Undersökningsområdet är en del av hamnen i Varberg, direkt väster om järnvägen (Västkustbanan). På området bedriver Stena verksamhet i form av färjeterminal i söder och i den norra delen av undersökningsområdet bedriver Hallands hamnar verksamhet i form av lastning och lossning av varor. Området har historiskt fyllts ut med muddermassor och därefter har hamnen och tillhörande verksamheter etablerats. 3 Tidigare undersökningar och provtagningsplan Inom området har det tidigare genomförts en historisk inventering (ÅF ) och en översiktlig miljöteknisk markundersökning (Ramböll ). Vid den historiska inventeringen framkom följande: Området utgörs till viss del av utfylld havsvik. Havsviken har fyllts med muddermassor men schaktmassor och eventuellt avfall kan ha använts. Fyllningens mäktighet från dagens ytskikt med bärlager uppskattas vara någon meter. Inom området har det tidigare funnits ytor för mellanlagring av kol och koks, silos och en cistern för råvaror (kemikalier till glastillverkning, olja), verkstäder, slip för underhåll av fartyg, ett koleldat ångkraftverk, en dieseldriven gasturbin, spårområde och ett ställverk. Från Rambölls översiktliga undersökning 2015 (6 borrpunkter) framgår att fyllningen är mellan 0,5-3 m mäktig och i huvudsak fri från förorening. Förhöjda halter olja, PAH och arsenik har påträffats lokalt. PAH-halterna påträffas där det tidigare fanns cisterner. Arsenik påträffades i ett ytligt prov. Med underlag av resultat från tidigare undersökningar och verksamhet som bedrivits på platsen upprättades en föroreningshypotes, dvs en förväntad föroreningsbild. Med hypotesen som grundupprättades därefter en provtagningsplan som förankrades hos miljömyndigheten. 4 Provtagning och analyser Den miljötekniska markundersökningen genomfördes som skruvborrning med geoteknisk borrbandvagn av Isabelle Bengtsson under tre dagar i september Markundersökningen omfattade 22 borrpunkter spridda över området och i vissa fall riktade till områden där förorening kunde misstänkas, exempelvis vid ställverk och intill cisterner, se Figur 2. Två punkter (1 och 2) ligger strax norr om delområde A). I sex av borrpunkterna installerades grundvattenrör. I borrpunkterna uttogs jordprover på varje urskiljbart jordlager eller halvmetersvis. Prover på fyllning analyserades i fält med avseende på flyktiga kolväten med fältinstrument PID. I områden där klorerade lösningsmedel misstänktes användes även fältinstrument HDI för att detektera eventuella klorerade lösningsmedel. Samtliga prover på fyllning (ca 150 st)

5 Varbergs kommun Sida 5 (13) screenades för innehåll av tungmetaller med fältinstrument XRF. De asfaltsprover som uttagits har screenats i fält med asfaltsspray för en indikation på om det är tjärasfalt. Inom spårområdet i nordöst uttogs ytliga prover på material från spåret. I bilaga 1 finns fältprotokoll från provtagningen, med resultat av mätningar med XRF och PID. Grundvattenrör installerades i sex borrpunkter. Rören sattes till den nivå där det var sannolikt att grundvatten skulle tränga in. Information om grundvattenrören samt fältprotokoll för uppmätt ph, konduktivitet osv finns i bilaga 2. Figur 2. Provtagningsplan med borrpunkter markerade med blått och rött. I blå punkter installerades grundvattenrör.

6 Varbergs kommun Sida 6 (13) Prover som i första hand misstänkts kunna vara förorenade har analyserats på laboratorium med avseende på tungmetaller, alifatiska och aromatiska kolväten, PAH, PCB, klorerade lösningsmedel och bekämpningsmedel. Fördelningen av analyser för jord, asfalt och grundvatten framgår av Tabell 1 nedan. Tabell 1. Sammanställning av antalet prover som analyserats på laboratorium. Material Analys Antal prover Tungmetaller 17 / 1 Jord Alifater, aromater och PAH 12 / 1 (understrykning visar PCB 4 handprovtagning inom spårområde) Bekämpningsmedel 1 Klorerade lösningsmedel 5 Asfalt PAH 2 Tungmetaller 6 Grundvatten Alifater, aromater och PAH 6 Klorerade lösningsmedel 6 5 Resultat 5.1 Fältobservationer Av fältdokumentationen från jordprovtagningen (bilaga 1) framgår sammanfattningsvis följande: Muddermassor eller äldre havsbotten har påträffats i alla borrpunkter. Övergången mellan utfyllt material och äldre havsbotten har varit svår att bedöma då de består av liknande material (sand och lera). Mäktigheten av muddermassorna har uppgått till ungefär 2-6 m beroende på lokalisering av borrpunkt. Fyllnadsmaterial: Det fanns generellt ett lager av fyllning av grusig sand med ställvis inslag av lera över hela undersökningsområdet. I vissa punkter innehöll detta material tegel och ett svart eller mörkbrunt material. I borrpunkt 14 och 15 noterades rivningsrester i betydande omfattning. Notering om oljelukt: I tre borrpunkter (7, 12/12B och 15) noterades olje- eller bensin/diesellukt på olika djup i fyllning som främst bestod av sand. I punkt 7 påträffades lukten på 2-4 m, i punkt 12 på 0,3-2 m för att därefter avta och i punkt 15 mellan 0,1-3m. Asfalt finns inom Hallands hamnars område samt på piren ut från Stena. Inom Stenas terminalområde ligger gatsten på ytan. Inom Hallands hamnars område noterades ingen indikation på att det skulle vara tjärasfalt medan asfalten på piren visade viss indikation på tjärasfalt.

7 Varbergs kommun Sida 7 (13) Grundvatten: I sex av borrpunkterna installerades grundvattenrör. God tillrinning på grundvattnet noterades i samtliga rör. Grundvattenrören sattes på ett djup av ca 4-6 m. Prover som uttogs för analys av tungmetaller har filtrerats i fält. Prover som uttagits för analys av flyktiga kolväten förvarades kylt innan transport till laboratorium. Figur 3. Borrpunkt 3 med ett mörkbrunt lager av grusig sand. Detta innehåller arsenik i halter över MKM. Figur 4. Borrpunkt 7 med ett mörkbrunt/svart material som innehåller koppar i halter över MKM. I denna borrpunkt luktade fyllnadsmassorna av olja. Figur 5. Borrpunkt 13 med ett svart slaggliknande material som innehåller höga halter av bland annat bly. Figur 6. En ytlig provtagning av sand kring spår gjordes för hand. Halter av PAH överskrider riktvärdet för MKM.

8 Varbergs kommun Sida 8 (13) Figur 7. Området är utfyllt med muddermassor som är svåra att urskilja från naturligt material. Muddermassorna består främst av sand och lera. Figur 8. Asfalten på området är tunn och har inte gett någon indikation på tjärasfalt förutom viss indikation på piren. Figur 9. Provtagning av grundvatten med peristaltisk pump. Figur 10. Utrustning för att i samband med provtagningen mäta flyktiga kolväten (PID) och klorerade lösningsmedel (HDI). 5.2 Riktvärden Mark Uppmätta föroreningshalter i jord har jämförts med Naturvårdsverkets generella riktvärden för förorenad mark. KM = Naturvårdsverkets generella riktvärde för känslig markanvändning, exempelvis bostadsområden. MKM = Naturvårdsverkets generella riktvärde för mindre känslig markanvändning, exempelvis industriområden och vägar. Asfalt För asfalt används de riktlinjer för hantering och klassificering av tjärasfalt som finns på Göteborgs stads hemsida

9 Varbergs kommun Sida 9 (13) Grundvatten För grundvatten används Naturvårdsverkets haltkriterium för skydd av grundvatten vilka återfinns i Naturvårdsverkets beräkningsmodell. 5.3 Jordanalyser I Tabell 2, Tabell 3 och Tabell 4 nedan sammanställs analysresultaten för jordprover som analyserats. Tabellerna delas upp på de parametrar som analyserats: tungmetaller, olja/pah samt klorerade lösningsmedel. De parametrar som inte påträffats i halter över rapporteringsgränsen i något prov utelämnas från tabellerna nedan, detta gäller exempelvis PCB och klorerade pesticider. Fullständiga analysresultat i tabellform finns i bilaga 3. Tabell 2. Sammanställning av analysresultat för jordprover med avseende på tungmetaller. Halterna i mg/kg TS jämförs med riktvärden för KM och MKM. Jord, tungmetaller Arsenik Barium Kadmium Kobolt Krom Koppar Kvicksilver Nickel Bly Vanadin Zink 2 0,1-0,6m 0, <0,1 4,1 5,89 17,5 <0,2 5,72 7,98 9,27 27,8 3 0,1-0,6m 26,5 89,2 0,313 4,89 11,3 52,4 <0,2 13, , ,1-0,6m <0,5 47,2 <0,1 4,44 5,55 18 <0,2 4,91 2,29 7,75 30,6 6 0,1-0,5m 2,9 46,3 0,146 3,85 10,2 41,3 <0,2 14,2 32,2 23,7 88,9 7 0,7-0,9m 17,2 71,2 0,406 10,2 19, ,631 32, , ,1-0,9m <0,5 61,5 0,183 5,74 6,01 18,4 <0,2 7,24 4,48 12,4 62,5 9 1,5-2m 6,21 44,1 0,294 4,37 11,1 19,3 0,255 10,4 67,5 18, ,5m 0,524 4,27 <0,1 0,544 3,01 1,15 <0,2 1,26 <1 3,04 3, ,1-0,5m 3,14 34,2 <0,1 2,9 9,61 19,5 <0,2 9,43 63,1 8,06 75,8 12B 1,6-1,9m <0,5 10,1 <0,1 1,64 3,45 7,75 <0,2 2,66 3,24 7,35 10,9 13 0,25-0,5m 18, ,24 12,6 27, ,396 33, , ,5m 4, ,168 3,34 12,3 24,3 <0,2 9,34 35,5 18, ,5m 3,59 19,1 <0,1 2,64 6,03 6,05 <0,2 5, ,7 23,4 17 0,1-1 1, <0,1 4,58 13,9 32,8 0,292 5,66 26,3 9,17 47, ,5m 4,12 49,8 0,208 3,15 5,9 83,8 1,97 7, ,74 72,3 20 0,15-0,3m 3,23 53,9 0,309 5,66 6,23 18,1 <0,2 16,6 55, ,5m 1, ,101 2,57 6,71 12,9 <0,2 5,31 20,6 8,52 44,8 22 0,6-0,9m 1,89 11,7 0,102 1,86 5,11 5,86 <0,2 4,38 6,45 9,85 16,8 Spår väst 0-10cm 1,69 18,2 0,253 2,69 20,8 25,9 <0,2 14,2 40,1 9,1 129 KM , , MKM , Analysresultatet visar att det i borrpunkt 3, 7 och 13 har påträffats tungmetaller i halter över MKM, där halterna i borrpunkt 13 kraftigt överskrider riktvärdet för MKM. I borrpunkt 3 och 7 påträffades de förhöjda halterna i mörkbrunt eller svart fyllnadsmaterial av grusig sand som innehöll något som liknade slagg i punkt 3 och tegel och något skimrande i punkt 7. I borrpunkt 13 uppmättes de förhöjda halterna i ett svart lager som antogs vara slagg eller kol, mellan ett lager av brunt bärlager av grusig sand och grå fyllning av sand.

10 Varbergs kommun Sida 10 (13) Tabell 3. Sammanställning av analysresultat för jordprover med avseende på olja (alifater och aromater) och PAH. Halterna i mg/kg TS jämförs med riktvärden för KM och MKM. Jord, alifater, aromater och PAH Alifater >C8-C10 Alifater >C10-C12 Alifater >C12-C16 Alifater >C16-C35 Aromater >C8-C10 Aromater >C10-C16 Aromater >C16-C35 3 0,1-0,6m <4,0 <20 <20 23 <0,480 0,626 2,5 <0,15 3, ,1-0,5m <4,0 <20 < <0,480 <1,24 <1,0 <0,15 1,1 1,9 7 0,7-0,9m <4,0 <20 <20 <20 <0,480 <1,24 <1,0 <0,15 0,62 0,51 7 3,5-4m <4,0 < <0,480 <1,24 <1,0 <0,15 <0,25 <0,32 9 0,1-0,9m <4,0 <20 <20 <20 <0,480 <1,24 <1,0 <0,15 <0,25 <0, ,5m <4,0 <20 <20 <20 <0,480 <1,24 <1,0 <0,15 <0,25 <0, ,1-0,5m <4,0 <20 <20 <20 <0,480 <1,24 <1,0 <0,15 0,45 0, ,5-0,9m 30, ,6 46,8 <1,0 0,56 1,2 <0,32 12B 1,6-1,9m <4,0 < <0,480 <1,24 <1,0 <0,15 <0,25 <0, ,25-0,5m <4,0 <20 < ,307 2,6 <1,0 0,38 0,91 1, ,5m <10 < ,1 8,5 <1 0,22 2 2,2 20 0,15-0,3m 9,1 <20 < ,11 17,5 4,5 1 4,4 2,5 Spår väst 0-10cm <4,0 <20 <20 30 <0,480 0,138 7,4 0, KM ,5 1 MKM PAH-L PAH-M PAH-H Resultatet från analys av olja och PAH visar att det finns halter av aromater över MKM i borrpunkt 12 och 20. I borrpunkt 12 som sattes i anslutning där en cistern tidigare var placerad noterades oljelukt. Inom spårområdet (Spår väst 0-10 cm) uppmättes PAH-halter över MKM i sanden kring slipers och räler. Detta härrör sannolikt från impregnering av slipers. Provet från spårområdet analyserades även med avseende på klorerade pesticider i ett brett analyspaket som täcker in de vanligaste bekämpningsmedlen som använts inom spårområden. Inga halter över rapporteringsgränsen kunde påvisas i analysen. I bilaga 3 finns sammanställning i tabellform för de analyserade parametrarna. Tabell 4. Sammanställning av analysresultat för jordprover med avseende på klorerade lösningsmedel. Halterna i mg/kg TS jämförs med riktvärden för KM och MKM. Jord, klorerade lösningsmedel 1 2,5-2,9m 7 3,5-4m 12 0,5-0,9m ,5m 15 2,5-3m KM MKM Trikloreten <0,010 <0,010 <0,010 0,03 0,024 0,2 0,6 Tetrakloreten <0,020 <0,020 <0,020 0,014 <0,010 0,4 1,2 Resultatet från analys av klorerade lösningsmedel visar att det i borrpunkt 15 finns spår av trikloreten och tetrakloreten, dock i halter under riktvärdet för KM. Vid mätning med fältinstrument HDI kunde inga utslag utläsas för klorerade lösningsmedel vilket bekräftar att halterna är låga. I Tabell 4 tas endast de parametrar med där halter över rapporteringsgränsen påvisats i något prov. Se även komplett sammanställning i bilaga 3.

11 Varbergs kommun Sida 11 (13) Asfaltsanalys Två asfaltsprover har analyserats med avseende på innehåll av PAH för att kontrollera om det är s.k. tjärasfalt där stenkolstjära använts som bindemedel i asfalten. Samtliga prover på asfalt (12 st) har screenats i fält med asfaltsspray för att direkt få en indikation om asfalten var tjärasfalt. Visuella intryck (lukt och syn) och asfaltsspray har endast gett indikation på tjärasfalt i borrpunkt 20 på piren. I Tabell 5 finns resultatet från de asfaltsprover som analyserats. Tabell 5. Sammanställning av analysresultat för två prover på asfalt. Halterna i mg/kg TS jämförs med Göteborgs stads riktlinjer för hantering och klassificering av tjärasfalt. Asfalt 6 0-0, ,15 PAH Ej tjärasfalt PAH16 <70 Tjärasfalt icke farligt avfall, anmälan krävs till miljöförvaltningen PAH Tjärasfalt farligt avfall PAH16 >300 Analysresultaten visar att inget av proverna innehåller halter som klassificerar asfalten som tjärasfalt. Provet som uttogs på piren i borrpunkt 20 gav indikation på att vara tjärasfalt men halterna var trots detta låga (under riktlinjen för att klassas som tjärasfalt). 5.5 Grundvattenanalyser I Tabell 6 finns en sammanställning av analysresultaten för grundvattenproverna. Endast de parametrar som i något prov överskrider laboratoriets rapporteringsgräns i något prov tas med i sammanställningen. I bilaga 4 finns fullständiga analysresultat sammanställda i tabellform. Halterna som mätts upp i grundvattnet jämförs med Naturvårdsverkets haltkriterium för skydd av grundvatten.

12 Varbergs kommun Sida 12 (13) Tabell 6. Sammanställning av analysresultat från grundvattenprover. Halterna i µg/l jämförs med Naturvårdsverkets haltkriterium för skydd av grundvatten. Endast parametrar som i något prov överskrider rapporteringsgränsen tas med. Fullständiga analysresultat finns i bilaga 4. Parameter GV1 GV7 GV10 GV12B GV15 GV16 Naturvårdsverkets haltkriterium för skydd av grundvatten Arsenik <0,5 0,783 0,585 5,57 10,9 0,603 5 Barium 10,1 14,2 23,5 81, Kadmium <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 <0,05 2,5 Kobolt <0,2 0,288 <0,2 1,01 4,08 <0,2 5 Krom <0,9 <0,9 <0,9 11,5 <0,9 <0,9 25 Koppar <1 <1 <1 4,01 26,1 <1 50 Kvicksilver <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 0,2 Nickel <0,6 0,701 <0,6 5,19 54,2 <0,6 10 Bly <0,5 <0,5 <0,5 1,84 <0,5 <0,5 5 Zink <4 <4 <4 <4 <4 <4 100 Molybden <0,5 0,953 <0,5 20,3 58,2 1,55 35 Vanadin 0,663 1,39 1,38 79,7 41,3 1,69 30 Trans-1,2-dikloreten <0,10 <0,10 0,57 <0,10 <0,10 <0,10 - Cis-1,2-dikloreten 0,17 <0,10 0,46 0,18 0,19 <0,10 - Trikloreten <0,10 <0,10 0,16 <0,10 0,4 <0,10 5 Alifater >C10-C12 <10 12 <10 17 <10 < Alifater >C12-C16 < <10 15 <10 < Alifater >C16-C35 < < < Aromater >C8-C10 <0,30 <0,30 <0,30 <0,30 0,1 <0, Naftalen <0,010 0,018 0,038 0,042 0,071 <0, Acenaftylen <0,010 0,02 <0,010 <0,010 <0,010 <0, Acenaften <0,010 0,017 <0,010 <0,010 <0,010 <0, Fenantren <0,010 0,014 <0,010 0,025 0,012 <0,010 2 Fluoranten <0,010 0,014 <0,010 0,048 0,014 <0,010 2 Pyren <0,010 0,013 <0,010 0,053 0,014 <0,010 2 Bens(a)antracen <0,010 <0,010 <0,010 0,052 <0,010 <0,010 0,05 Krysen <0,010 <0,010 <0,010 0,038 <0,010 <0,010 0,05 Bens(b)fluoranten <0,010 <0,010 <0,010 0,036 0,011 <0,010 0,05 Bens(k)fluoranten <0,010 <0,010 <0,010 0,017 <0,010 <0,010 0,05 Bens(a)pyren <0,010 <0,010 <0,010 0,03 <0,010 <0,010 0,05 Benso(ghi)perylen <0,010 <0,010 <0,010 0,023 <0,010 <0,010 0,05 Indeno(123cd)pyren <0,010 <0,010 <0,010 0,023 <0,010 <0,010 0,05 PAH-L <0,015 0,055 0,038 0,042 0,071 <0, PAH-M <0,025 0,041 <0,025 0,13 0,04 <0,025 2 PAH-H <0,040 <0,040 <0,040 0,22 0,011 <0,040 0,05 Resultaten visar att det i GV7 där det noterades oljelukt från jorden och grundvattnet finns förhöjda halter av alifater C12-16 och C GV12B sattes även det i ett område där oljelukt påträffats i jorden. Här har något förhöjda halter av tungmetaller (arsenik och vanadin) uppmätts liksom PAH-H. GV15 sattes också i ett område där oljelukt noterades vid jordprovtagningen. Halterna är något förhöjda för tungmetaller (arsenik, nickel,

13 Varbergs kommun Sida 13 (13) molybden och vanadin). Inga andra parametrar överskrider haltkriterierna från Naturvårdsverket. I GV1, GV10 och GV16 har inga halter uppmätts som överskrider Naturvårdsverkets haltkriterier för skydd av grundvatten. Göteborg Per Hübinette Isabelle Bengtsson

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar

Varberg Västerport Bilaga 1. Fältprotokoll med XRF- och PID-mätningar Bilaga. Fältprotokoll med XRF- och -mätningar 3 4 5 6 7 8 Nivå Jordart/material Färg Arsenik Koppar Bly Zink 0-0, 0,- Asfalt Svart Bitumen 0-0, 0,-0,5

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

Bedömning av föroreningssituationen och dess konsekvenser vid exploatering inom område A Projekt Västerport Varbergs kommun

Bedömning av föroreningssituationen och dess konsekvenser vid exploatering inom område A Projekt Västerport Varbergs kommun Bedömning av föroreningssituationen och dess konsekvenser vid exploatering inom område A Projekt Västerport Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-06-27 Uppdrag:

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Sida 1 (10) Miljöteknisk markundersökning vid Ramdalshamnen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping

Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping Sida 1 (21) Komplettering av miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Brädgården 1och 3 i Nyköping Uppdragsledare och författare: Revidering 2017-10-18 Helena Westin, Structor Nyköping AB Carina

Läs mer

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad Reviderad 2017-09-07 1 Bakgrund Stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndals stad har påbörjat ett detaljplanearbete

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Sida 1 (11) Miljöteknisk markundersökning vid Stenvikshöjden i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2

Läs mer

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun

16U PM Miljöteknisk markundersökning. Kv Hästen 19 Botkyrka kommun 16U31448 PM Miljöteknisk markundersökning Kv Hästen 19 Botkyrka kommun Uppdrags nr. 16U31448 Sida 1 (8) Uppdragsnamn Kv Hästen 19 Botkyrka kommun PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsgivare Bothwidia

Läs mer

Sammanställning fältnoteringar och analyser

Sammanställning fältnoteringar och analyser Bilaga 1.1 Sammanställning fältnoteringar och analyser Kommentarer: Analyser: Uppdragsnr: 10200511 1. Preliminär geoteknisk benämning enligt SGF:s beteckningssystem. ORGNV=BTEX, fraktionerade alifter,

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg Översiktlig miljöteknisk markundersökning inom Kvarnagården Östra, Varberg För: Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-08-14 Uppdrag: 1217-186 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona För: Stadsbyggnadsförvaltningen, Landskrona Stad Upprättad: 2018-06-29 Uppdrag: 1318-091 Org nr 556747 0181 Kungsgatan 18

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun Kompletterande undersökning syfte och omfattning För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad:

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Östertälje 1:15, tidigare handelsträdgård, Södertälje kommun

Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Östertälje 1:15, tidigare handelsträdgård, Södertälje kommun Sida 1 (13) Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Östertälje 1:15, tidigare handelsträdgård, Södertälje kommun Uppdragsledare och författare: Markteknisk undersökning: Granskning: Kajsa Andersson,

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark inom fastigheten Kängurun 20, Mölndals stad

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark inom fastigheten Kängurun 20, Mölndals stad Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark inom fastigheten Kängurun 20, Mölndals stad För: K21 Entreprenad AB Upprättad: 2017-06-22 Uppdrag: 1217-094 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181 Kungsgatan

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

MEMO FÖRORENINGSSITUATION

MEMO FÖRORENINGSSITUATION Åre Kommun Gudrun Larsson 83005 JÄRPEN 2018-02-23 MEMO FÖRORENINGSSITUATION Sigma Civil har fått i uppdrag av Åre kommun att utreda om det finns några restföroreningar i området öster om mejeribyggnaden

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Orrefors Kosta Boda AB, Kosta Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Datum: 2018-03-14 Uppdragsnr: 413358 Dokumentnr: 9025-18 DGE Mark och Miljö RAPPORT

Läs mer

Markföroreningar inom detaljplaneområde 1, Västerport Varbergs kommun. Underlag för detaljplanearbete

Markföroreningar inom detaljplaneområde 1, Västerport Varbergs kommun. Underlag för detaljplanearbete Markföroreningar inom detaljplaneområde 1, Västerport Varbergs kommun Underlag för detaljplanearbete För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad: 2018-11-23 Org nr 556747-0181

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Wescon Miljökonsult AB

Wescon Miljökonsult AB Oxbacken centrum, Västerås Förenklad riskbedömning Wescon Miljökonsult AB www.wescon.se Norra Källgatan 22, 722 11 Västerås info@wescon.se Säte i Västerås Org.nr: 559088-7468 2 (11) Uppdragsgivare Imperia

Läs mer

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning

VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning VÄG 25, KALMAR-HALMSTAD, ÖSTERLEDEN, TRAFIKPLATS FAGRABÄCK, VÄXJÖ Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2016-03-03 Upprättad av Granskad av: Matti Envall, Trafikverket Godkänd av ver 1.0 Uppdragsnr:

Läs mer

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor

Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad. Innehåll. Bilagor Uppdragsnr: 10139020 1 (6) PM Förenklad miljöteknisk markundersökning Biskopsgårdens industriområde, Göteborgs Stad Innehåll 1 Bakgrund 2 2 Undersökningens omfattning 2 3 Områdes- och verksamhetsbeskrivning

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2

Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sandtorp, del av fastigheten Taktpinnen 1 och Borg 11:2 PM UPPDRAG Sandtorp, kompletterande miljöundersökning UPPDRAGSNUMMER 13004897 UPPDRAGSLEDARE Yvonne Stiglund UPPRÄTTAD AV Ingrid Franzen, Hilda Björn DATUM 2018-03-21 GRANSKAD AV Anna Munktell Flarup Kompletterande

Läs mer

Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar

Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar Rapport Miljöteknisk markundersökning Rifa (Flodhästen 5), Kalmar Helsingborg, 2017-07-31 Provtagning: Johan Block Michell Leonhardt Persson Anna Olsson johan.block@areco.se michell.l.persson@areco.se

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk undersökning. Eskilstuna Kommun. Årby Norra. Stockholm

PM Översiktlig miljöteknisk undersökning. Eskilstuna Kommun. Årby Norra. Stockholm PM Översiktlig miljöteknisk undersökning Eskilstuna Kommun Årby Norra Stockholm 2016-11-02 Årby Norra PM Översiktlig miljöteknisk undersökning Datum 2016-11-02 Uppdragsnummer 1320023543 Utgåva/Status Sara

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka

Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka PM miljöteknisk markundersökning www.bjerking.se Sida 1 (5) PM Miljöteknisk markundersökning Uppdragsnamn Väg 226, GC-väg Tumba-Tullinge Botkyrka VAP VA-projekt

Läs mer

Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (17) Undersökning av mark och grundvattenförhållanden på fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Granskare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Mats Dorell, Structor

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun

Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheterna Kvarnliden 7 och 9, Varbergs kommun För: Varbergs kommun, Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-16 Uppdrag: 1217-082

Läs mer

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl.

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl. KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD PM Översiktlig Miljöteknisk Antal sidor: 8 (inkl. denna) PM Översiktlig miljöteknisk Ör förskola, Sundbybergs stad 1 (4) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander

VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA. PM och MUR - Markmiljö Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö PM 2016-09-12 Upprättad av: Malin Brobäck Granskad av: Jenny Seppas Godkänd av: Andreas Leander VÄG 56 KVICKSUND-VÄSTJÄDRA PM och MUR - Markmiljö KUND

Läs mer

RAPPORT. Kompletterande miljöteknisk markundersökning av blivande parkmark inom del av fastigheten Forsåker 1:226. För

RAPPORT. Kompletterande miljöteknisk markundersökning av blivande parkmark inom del av fastigheten Forsåker 1:226. För RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning av blivande parkmark inom del av fastigheten Forsåker 1:226 För Mölndala Fastighets AB Att: Johanna Hedenskog/Sarah Pennycook Upprättad: 2016-12-14

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. För. Mölndals Stad Karin Börjesson

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. För. Mölndals Stad Karin Börjesson RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad För Mölndals Stad Karin Börjesson Upprättad: 2017-04-07 Uppdrag: 1217-073 Structor Miljö Väst AB Org nr

Läs mer

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise.

Nacka, Nya Gatan. PM / Miljö. Nacka Kommun. 30 oktober Atkins Ltd except where stated otherwise. Nacka, Nya Gatan PM / Miljö Nacka Kommun 30 oktober 2016 Atkins Ltd except where stated otherwise. The Atkins logo, Carbon Critical Design and the strapline Plan Design Enable are trademarks of Atkins

Läs mer

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun PM Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun Sanerat område 2011-2012 För Skanska Fastigheter AB Att: Niklas Grimslätt Upprättad: 2014-05-05 Reviderad 2015-05-08 Uppdrag: 914-041

Läs mer

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL

RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL RESULTATRAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING STRAND 3:4, HUDIKSVALL 6 MAJ 2013 Uppdrag:, Titel på rapport: Miljöteknisk markundersökning Köpmanberget område N Status: Färdig rapport Datum: 2013-05-06

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE OMRÅDEN. Kungsladugård 73:1 GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET

RAPPORT SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE OMRÅDEN. Kungsladugård 73:1 GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT GÖTEBORGS STAD FASTIGHETSKONTORET Kungsladugård 73:1 UPPDRAGSNUMMER 1312003.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING 2015-03-25 SWECO ENVIRONMENT AB GÖTEBORG FÖRORENADE

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg.

Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg. Översiktlig miljöteknisk markundersökning inför ny detaljplan för Selma Lagerlöfs torg inom stadsdelen Backa i Göteborg. Datum: 2013-03-25 Projektnummer: 11301000 Upprättad av Jenny Reinholdsson Godkänd

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings kommun. För. Fastighets AB Drömstan

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings kommun. För. Fastighets AB Drömstan RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning av fastigheterna Selen 4-6, Lidköpings kommun För Fastighets AB Drömstan Upprättad: 2017-01-04 Uppdrag: 1116-197 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181

Läs mer

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping

Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utlåtande angående miljöprovtagning på fastigheten Kärna 8:25 i Malmslätt, Linköping Utfört av:, Suez Recycling AB Datum: 2017-03-09 I samband med en geoteknisk utredning inför eventuell kommande byggnation

Läs mer

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön UPPDRAGSNUMMER 1312376 ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR Bild från samrådshandlingen, april 2014 FÖRORENADE OMRÅDEN GÖTEBORG SWECO ENVIRONMENT

Läs mer

PM/MARKMILJÖTEKNIK VILBERGEN, NORRKÖPING

PM/MARKMILJÖTEKNIK VILBERGEN, NORRKÖPING PM/MARKMILJÖTEKNIK NORRKÖPINGS KOMMUN VILBERGEN, NORRKÖPING MILJÖTEKNISK UTREDNING INFÖR FRAMTAGANDE AV NY DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA SMARAGDEN 1 OCH 2, SAFIREN 1 OCH 2 SAMT TOPASEN 1 OCH 2 MED NÄROMRÅDEN

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan VARBERGS KOMMUN FALKENBÄCK 25 TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan 2015-01-16 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax

Läs mer

Bedömning av föroreningssituationen och dess konsekvenser vid exploatering inom område A Projekt Västerport Varbergs kommun

Bedömning av föroreningssituationen och dess konsekvenser vid exploatering inom område A Projekt Västerport Varbergs kommun Bedömning av föroreningssituationen och dess konsekvenser vid exploatering inom område A Projekt Västerport Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-06-27 Uppdrag:

Läs mer

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl LKAB Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl Slutlig Kiruna 2016-12-05 Datum 2016-12-05 Uppdragsnummer 1320021273 Utgåva/Status Slutlig Anneli Jonsson Laila Olsson Kristin Stadling Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Pilängen samt Karlslundsgatan etapp 2, Karlslund, Landskrona

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Pilängen samt Karlslundsgatan etapp 2, Karlslund, Landskrona Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Pilängen samt Karlslundsgatan etapp 2, Karlslund, Landskrona För: Stadsbyggnadsförvaltningen, Landskrona Stad Upprättad: 2018-04-19 Uppdrag: 1318 060 Structor

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson

TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN Avgränsning av deponi. 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson TORSTÄVA 9:43, KARLSKRONA KOMMUN PM 2016-02-26 Upprättad av: Anna Nilsson Granskad av: Magnus Runesson KUND Bysnickaren FV AB KONSULT WSP Environmental Box 34 371 21 Karlskrona Tel: +46 10 7225000 WSP

Läs mer

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008

Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 Miljöteknisk undersökning, avseende föroreningssituationen, av fastigheten Hemse Bofinken 4, Gotland, september - oktober 2008 2008-12-12 Reviderad 2009-02-17 Allren AB Miljöteknik Viktor Levin Charlotte

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Kv. Smedjan, Alingsås kommun

Miljöteknisk markundersökning av Kv. Smedjan, Alingsås kommun JULI 2018 TB-GRUPPEN Miljöteknisk markundersökning av Kv. Smedjan, Alingsås kommun Dnr LOV 2017-000784 Ankom 2019-01-03 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING KARLSKRONA KOMMUN ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INGENJÖREN 13, KARLSKRONA KOMMUN 2018-05-22 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Ingenjören 13, Karlskrona kommun KUND Bo Klok Housing AB

Läs mer

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson memo01.docx 2012-03-28-14 PM UPPDRAG Asfaltsprovtagning Rörbergs flygplats UPPDRAGSNUMMER 14503582-010 DATUM 2019-05-27 UPPRÄTTAD AV Jerry Nilsson Granskad av Peter Östman Ingrid Håstad 2019 Asfaltsprovtagningar

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID NEDLAGD PLANTSKOLA BÄLLSTA 2:928, VALLENTUNA KOMMUN

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID NEDLAGD PLANTSKOLA BÄLLSTA 2:928, VALLENTUNA KOMMUN IBRON PROJEKT AB OCH TURBINEN I STOCKHOLM AB UPPDRAGSNUMMER 21751 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID NEDLAGD PLANTSKOLA BÄLLSTA 2:928, VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG SWECO ENVIROMENT HANDLÄGGARE:

Läs mer

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 Bilaga 4 PM Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 2015-09-02 1 Bakgrund Tyréns har på uppdrag av Klippans kommun utfört en provtagning inom fastigheterna Klippan 3:107 och Klippan 3:115

Läs mer

Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport

Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport Uppdragsnummer: 6877-001 Antal sidor: 8 Antal bilagor: 3 Vevstaken 2, Kumla kommun Resultatrapport ESKILSTUNA 2017-09-01 STRUCTOR MILJÖTEKNIK AB Peter Larsson, uppdragsledare Upprättad av Moa Stangefelt

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av del av fastigheten Gullbergsvass 17:5

Miljöteknisk markundersökning av del av fastigheten Gullbergsvass 17:5 RAPPORT Miljöteknisk markundersökning av del av fastigheten Gullbergsvass 17:5 För: Jernhusen AB Upprättad: 2015-11-04 Uppdrag: 1215-086 Structor Miljö Väst AB Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411 19 Göteborg

Läs mer

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Uppdragsnr: 10211646 1 (11) LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Sammanställning av utförda miljöundersökningar Innehåll 1. Inledning... 2 2. Tidigare undersökningar... 2 3. Områdesbeskrivning... 2 4. Undersökningsresultat...

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS

FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se FEBRUARI 2018 BORÅS STAD

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Struh RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. Miljö Väst AB. För

Struh RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad. Miljö Väst AB. För Struh Miljö Väst AB RAPPORT Översiktlig miljöteknisk markundersökning på del av Bastuban 1, Europahuset, Mölndals Stad För Mölndals Stad Karin Börjesson Upprättad: 2017-04-07 Uppdrag: 1217-073 Structor

Läs mer

Utvärdering av resultat avseende översiktlig miljöteknisk markundersökning, Hyttan 1.

Utvärdering av resultat avseende översiktlig miljöteknisk markundersökning, Hyttan 1. PM UPPDRAG Karlstad. Kv. Hyttan 18 UPPDRAGSNUMMER 2336886200 UPPDRAGSLEDARE Tomas Nordlander UPPRÄTTAD AV Sara Häller DATUM 2016-07-01 Härtill hör: Bilaga 1 Fältrapport Utvärdering av resultat avseende

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning på Förrådet 2, 3, 4, 5 och 7 i Norrtälje kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning på Förrådet 2, 3, 4, 5 och 7 i Norrtälje kommun Grap 14180 Kompletterande miljöteknisk markundersökning på Förrådet 2, 3, 4, 5 och 7 i Norrtälje kommun, Sofie Lücke Geosigma AB 2014-09-11 Grapnummer Uppdragsnummer Version 14180 603545 1.0 Uppdragsnr

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION RAPPORT MILJÖTEKNIK, WILLHEM AB Glasberget 23_Willhem UPPDRAGSNUMMER 13004195 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERÖSKNING, GLASBERGET 23 KARLSTAD MILJÖ Sweco Environment AB Cecilia Millner] Ändringsförteckning

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten av Kållered centrum, Brattåsparken och bussgarage, Mölndals Stad.

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten av Kållered centrum, Brattåsparken och bussgarage, Mölndals Stad. RAPPORT Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten av Kållered centrum, Brattåsparken och bussgarage, Mölndals Stad För Mölndals stad Upprättad: 2016-03-11 Uppdaterad: 2016-06-20 & 2017-08-16

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf PM UPPDRAG Magelungsvägen Masshantering UPPDRAGSNUMMER 1170048100 UPPDRAGSLEDARE My Ekelund UPPRÄTTAD AV Anders Lindelöf DATUM 2017-05-04 PM avseende hantering av upplagda fyllnadsmassor Bakgrund På fastigheten

Läs mer

KOMPLETTERANDE MARKMILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING

KOMPLETTERANDE MARKMILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING KOMPLETTERANDE MARKMILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING Äpplet 7 Laholms kommun Rapport 20160908 Uppdragsnr: 10233234 Upprättad av: Michelle Tryggvesson Granskad och godkänd av Uppdragsnr: 10233234 Kompletterande

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

PM kompletterande miljöteknisk undersökning

PM kompletterande miljöteknisk undersökning Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 3:2 2017-10-24 VADSTENA KOMMUN Vadstena 3:2 Vadstena kommun Samhällsbyggnadsnämnden Diarienr 2017-10-25 PoB 2016-11 Beteckn PM kompletterande miljöteknisk

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 Vadstena kommun 2017-06-16 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Vadstena 4:44 2017-06-16 Medverkande Maria Sandström, VoS, handläggare,

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Gårda 8:1, Borås stad. För. Tilma Invest AB Jonas Malmros

RAPPORT. Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Gårda 8:1, Borås stad. För. Tilma Invest AB Jonas Malmros RAPPORT Översiktlig miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten inom fastigheten Gårda 8:1, Borås stad För Tilma Invest AB Jonas Malmros Upprättad: 2017-08-16 Uppdrag: 1217-194 Structor Miljö Väst

Läs mer

Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7

Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7 Utökad undersökning av klorerade etener inom Hägersten 2:6 och 2:7 Resultat-PM och diskussionsunderlag vid möte 2009-04-17 Fysiska undersökningar visar att: Klorerade etener förekommer i låga halter i

Läs mer

Utvärdering av analysresultat, jordprover, Bantorget Mariestad

Utvärdering av analysresultat, jordprover, Bantorget Mariestad memo01.docx 2012-03-28-14 PM UPPDRAG Mariestad_Bantorget UPPDRAGSNUMMER 12704397 UPPDRAGSLEDARE Gunnar Larsson UPPRÄTTAD AV DATUM 2018-09-14 Härtill hör: Bilaga 1 Fältprotokoll inkl. fältanalyser (1 sid)

Läs mer

Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport

Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport Miljöteknisk jordprovtagning Hörneå 8:638 m.fl. Hamnskär Slutrapport Hifabs uppdragsnummer: 318 097 Upprättad: 2010-11-19 Reviderad: 2010-11-26 Uppdragsnamn Hörneå 76:6, MMU Beställare Fameva AB Uppdragsansvarig:

Läs mer

Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin

Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin Sida 1 (10) Sammanställning av provtagningsnivåer, fältanteckningar och labanalys, provtagning med skruvborr och grävmaskin De prover som markerats med färg har inlämnats till laboratorium för analys.

Läs mer