Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats. Projektnummer EKS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats. Projektnummer EKS-2014-35000"

Transkript

1 Till Naturskolan Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats Projektnummer EKS På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö? Projektet har på ett mycket positivt sätt ytterligare berikat vår utemiljö. Vi har tillsammans med eleverna byggt ett fint och funktionellt utekök och en parkourplats med flera hinder där vi kommer att bedriva en hel del undervisning framöver. Trädgården kan nu i betydligt högre utsträckning än tidigare användas för trevliga sammankomster med socialt samspel och möjligheter till fysiska aktiviteter på raster. Våra nyanläggningar har under höstterminsstarten 2014 använts för olika lektioner i hemkunskap samt idrott och hälsa. Dessutom har vi haft en stor personalsammankomst med matlagning i uteköket.

2 Skolstart i augusti-14, uteköket inifrån med altan och växthus i bakgrunden. Uteklassrummet har alltså vuxit sedan förra läsåret (se projekt Uteklassrum i Naturskolans databas) och berikats ytterligare enligt vår långsiktiga plan där skolgården/trädgården ska vara en attraktiv plats för både undervisning och avkoppling/aktiviteter på raster. Vi har även införskaffat inredning till växthuset samt sittplatser med bord och parasoll till altanen. Platsen genererar många nya tankar som vi hoppas ska leda till nya kreativa projekt framöver. Planer finns bl.a. på att odla mer för att bidra till den biologiska mångfalden och komma oss själva till glädje och nytta. Under våren hade vi samarbete med kyrkan som vi är grannar med i St. Råby. Prästen Lotta Miller som verkar i St. Råby kyrka kom in till skolan en dag i april och frågade ifall de fick låna skolans kök och trädgård för lite enklare ceremonier efter några vigslar i maj. De var mycket glada och tacksamma och berömde vårt fina uteklassrum där bröllopsparen skålade i cider under lindens väldiga krona. Någon vecka senare var skolan på ett uppskattat studiebesök i kyrkan. Vår ambition är också att så småningom bjuda in bybor för att visa upp skolans utvecklingsarbete och ge dem möjlighet att utnyttja platsen efter egna önskemål. Givetvis i samråd med skolan. Allt virke som vi har använt är fsc-märkt. Platsen är hälsosam, säker och inbjudande att vistas på. Våra inköpsställen, där vi har handlat till rabatterade priser, har varit Optimera i Lund, St. Råby Smidesverkstad, Classicum Växthus AB, Fugu Sports, Biltema i Lund, Cerado i Malmö, Återvinningscentralen i Malmö och Hulténs i Staffanstorp.

3 Se mer: Steg för steg, så här gjorde vi, sist i redogörelsen. 2. Reflektion och analys Det mest positiva med projektet är att det har bidragit till att skapa en fin sammanhållning mellan elever och personal och något att vara stolta över. Många har fått vara med från grunden och se projektet växa fram med gemensamma ansträngningar. Vi kopplar dessutom många kunskapsmål till projektet och kan genom detta bidra till att eleverna får en mer positiv syn på framtiden genom att de själva är med och påverkar sin egen miljö i syfte att skapa ett hållbart samhälle. Projektet har också inneburit att eleverna, och flera vuxna också för den delen, har fått tillfälle att arbeta praktiskt med många olika typer av moment som de kanske aldrig annars skulle ha gjort. Vi tänker på sådana saker som att gjuta i betong, anlägga ett utekök (skissa, mura, såga, skruva mm), anlägga en parkourplats med ställning, murar och klättervägg. Hårt fysiskt arbete som kräver både tanke och noggrant handlag. Elever och personal har samarbetat kring ett gemensamt mål/projekt som är på riktigt, något som kommer att finnas kvar för lång tid framöver och som höjer standarden på vår skola och stadsdel. Vi har arbetat både temadagar och många enskilda lektioner med projektet. Svårigheterna med ett så här stort projekt som tar så pass lång tid att genomföra har ibland varit att motivera vissa elever som inte får chansen att se projektet färdigt medan de ännu är elever på skolan (vi hade även i år en stor kull elever i åk 9 som slutade i våras). Vi har planer på att bjuda in dessa elever på besök och tillsammans med dem glädjas åt att de var delaktiga i det fina förändringsarbetet. Det gör vi över en bit mat som vi tillagar i uteköket förstås.

4 Ställningen på väg att anläggas september -14 Det kräver också stort tålamod och uthållighet hos personalen att arbeta med elever som inte har någon större erfarenhet eller vana av att arbeta praktiskt vid så många tillfällen. Det går heller aldrig att från början veta exakt hur lång tid det kommer att ta eller om väder och vind sätter käppar i hjulet. Projektet krävde också ansökan om bygglov för uteköket och att vi informerade våra närmaste grannar om våra planer. Elever som har varit delaktiga i anläggandet av platsen har fått en gedigen praktisk utbildning. Förhoppningsvis ser de en tydligare koppling mellan teori och verklighet. Att läsa om hållbar utveckling är bra och viktigt. Att agera för en hållbar utveckling är bättre. Under det gångna året har vi även i samarbetat med Naturskolan och genomfört en skolgårdsdag för pedagoger i nätverket Gröna skolgårdar. I maj var en grupp om ca 15 personer från olika förskolor/skolor i kommunen med på denna dag och hjälpte till i byggandet av uteköket och parkourplatsen. Under dagen fick deltagarna, förutom praktiska erfarenheter av att bygga, även mat och fortbildning om vikten av att barn ges möjlighet till fysisk aktivitet. Då hade vi hjälp av Joakim Andersson som är ledare i Lundabyggdens IF:s parkourverksamhet. Stort tack till er alla för den värdefulla hjälp som vi fick denna dag!

5 Skolgårdsdag den 19 maj Några av alla fantastiska deltagare. Vi tror att undervisningen blir mer meningsfull och begriplig när verkliga problem konkretiseras och eleverna ges tillfälle att själva få vara med och påverka. Kanske är det just projektet i sig som genererar de största vinsterna för elevernas lärande och som skapar en känsla av autenticitet och sammanhang eller BAMS som vi ibland kallar det (Begriplighet, Autenticitet, Meningsfullhet och Sammanhang). Något som vi också förmedlar till de andra resursskolorna inom Lsr. 3. Vad har pengarna använts till? Projektets totalkostnad är ca kr ( kr utan moms). Pengarna har använts till inköp enligt följande: Virke, ställningar, skruv, grus, sten, cement etc. Utrustning till utekök Verktyg och maskiner Inredning till växthus samt utemöbler mm. Klätterhandtag Bygglov (fakturor för alla inköp har lämnats till Naturskolan i Lund) Projektet har finansierats med medel som vi har erhållit från Gröna skolgårdar och Crafoordska stiftelsen. Stort tack!

6 4. Vilka tankar har vi om framtiden? Vi har för avsikt att fortsätta utveckla utemiljön och göra skolgården/skolträdgården ännu mer inbjudande att vistas i för både undervisning och rastverksamhet. Den ska också inspirera eleverna till ökad vistelse utomhus, tankar om nya projekt för hållbar utveckling och gynna den biologiska mångfalden. Vi kommer också arbeta för att olika typer av odling ska bli naturliga inslag i undervisningen och att vi kan bedriva fler ämnesövergripande projekt med skolträdgården/utemiljön som gemensam nämnare. För att kunna fortsätta att arbeta med olika projekt av de här slagen är vi förstås beroende av möjligheten att söka ekonomiskt stöd på olika håll men också att det bedrivs fortbildning i kommunen som ger oss kunskaper om hur man kan bedriva ett aktivt miljöarbete och verka för ett hållbart samhälle tillsammans med eleverna. Tänk globalt agera lokalt är en klok devis värd att följa. Rapporten är sammanställd av Pär Sundström och Thomas Erlandsson i samråd med elever och övrig personal på Ekelundskolan. Lund

7 Steg för steg, så här gjorde vi: 1. Elever och personal konkretiserar idéerna om ett utekök och en parkourplats på våra elevråd/miljöråd samt andra lektioner. Vi var ute på nätet och kollade massor med olika sidor för att få inspiration. Därefter ansökte vi om stipendier från olika håll. När vi hade fått klart med finansieringen ansökte vi om bygglov för uteköket och planerade de flesta inköp. Vi var även och tittade på en parkourplats nära Dalslundskolan i Åkarp tillsammans med eleverna. 2. Under tidig vår -14 satte vi igång med att röja på platsen som vi skulle bygga på. Vi reste stolpar som gjöts fast med plintar. 3. När plintarna och stolparna var på plats började vi att mura med lecablock. Sakta men säkert växer det fram. 4. Därefter påbörjade vi byggandet av taket. Det kläddes sedan med takpapp och försågs med plåtade kanter för ökad hållbarhet.

8 5. Uteköket utrustades med en praktisk diskbänk som vi köpte begagnad på Malmö återvinningscentral. Diskbänken kan anslutas med trädgårdsslang och vi har även grävt ner ett dräneringsrör för avloppsvattnet. Vi klädde sedan övrig bänkyta med vacker klinkers. Grillkassetten och wokpannan/vildmarksgrytan måttbeställde vi av smeden i St. Råby. Insidan av väggarna och botten där grillkassetten och vildmarksgrytan står är klädda med eldfast tegel. Vi har även satt upp några praktiska hyllor inne i köket. 6. Murarna i parkourbanan gjordes till stor del på skolgårdsdagen den 19 maj. Först grävdes den första stenen ner så att den var i kant med marknivån och gjöts därefter fast med cement. När vi hade lagt hela grunden började vi bygga på höjden. Det gick åt ett stort antal stenar och många säckar cement. Slutligen slammade vi alla murarna för en snygg finish. Eleverna har nu önskemål om att få måla dem med graffitti och som vi därför överväger att göra till våren.

9 7. Klätterväggen byggdes med handtag som vi köpte från firman Fugu Sports. Vi bestämde oss för att göra banan runt hela cykelskjulet med en blandning av små, mellanstora och stora handtag för olika svårighetsgrad. Alla ska kunna klara av att ta sig runt. Som ni ser klättrar vi på sidan och inte på höjden. Väl så utmanande och vi behöver inte oroa oss för fallrisker med skador som följd. Vi har även monterat en stång för armgång i öppningen till cykelskjulet.

10 8. Klätterställningen i parkourbanan är gjord av galvaniserade järnrör som även de måttbeställdes av smeden i St. Råby. Ställningen består av 18 delar. Innan vi gjöt fast rören i marken var vi noga med att placera ut allting och testa att de passade i varandra. Vi har även nitat alla delar för en ökad säkerhet.

11 9. Till parkourbanan hör även bildäck, trädstammar och naturstenar (beställda men ännu ej levererade). 10. Vi har inrett växthuset med stolar, mattor (bra ljuddämpare) och bord. Till altanen har vi köpt fyra bänkbord med parasoll. Vårt uppgraderade och utvecklade uteklassrum ger oss fantastiska möjligheter till utevistelse för både undervisning, rörelse och avkoppling. Cyklar du genom St. Råby så stanna gärna till och kom in i vår fina trädgård och titta.

Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum

Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum Projektnummer EKE-2013-25000 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö? Projektet har på ett mycket positivt sätt påverkat vår utemiljö.

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Rapport. Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar

Rapport. Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar Rapport Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar 1. På vilka sätt har projektet utvecklat er utemiljö enligt målen (en plats som visar att man bryr sig, en plats som går att påverka,

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola (Projektnr: BMF-2017-25200) Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS-2017-8250 Efter vårt förra Gröna Skolgårdsprojekt, då vi i synnerhet byggde odlingslådor, renoverade solficka mm,

Läs mer

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS Till Naturskolan Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS-2016-26250 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö?

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Inledning Som ett led in ett av skolans Gröna Flagg-utvecklingsmål - att försköna och förbättra skolgården och utemiljön

Läs mer

Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014

Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014 Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen Har er förskole/skolgård brist på gröna och inspirerande miljöer? Behöver ni en mera inspirerande utomhusmiljö

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Rapport utekök vt På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö?

Rapport utekök vt På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö? Rapport utekök vt-2017 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö? Bakgrund: Vi har i personalgruppen länge haft en större plan att förändra gården så att de fyra elementen jord, eld,

Läs mer

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan.

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan. Bakgrund När vi för ett år sedan undersökte vad eleverna i saknade på skolgården var hinderbana och linbana det mest förekommande svaren. Eleverna fick rita och skriva om sin drömskolgård och förutom en

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet 2010 vid förskolan I Ur och Skur Solstrålen, Dalby, Lunds kommun

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet 2010 vid förskolan I Ur och Skur Solstrålen, Dalby, Lunds kommun Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet 2010 vid förskolan I Ur och Skur Solstrålen, Dalby, Lunds kommun Titel: Vindskydd med grönt tak Författare: Jessica Malm Förskola: I Ur och Skur Solstrålen År: 2010

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika.

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Naturskola Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Genom att naturskolan erbjuder för- och grundskolor möjlighet till utomhusundervisning i den egna närmiljön ges möjlighet för ett plats-

Läs mer

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Skolan har nu varit igång några år och vi ser att utemiljön behöver utvecklas för mer lek. Vi har tidigare haft utedag en dag i veckan, samtliga klasser, men detta

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och förändrats genom åren. Som

Läs mer

Rapport lekbäck ht-2016

Rapport lekbäck ht-2016 Rapport lekbäck ht-2016 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö Bakgrund: Vi har i personalgruppen länge haft en större plan att förändra gården så att de fyra elementen jord, eld,

Läs mer

Ett pedagogiskt uterum

Ett pedagogiskt uterum 2017.11.08 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

Visättraskolan informerar Augusti 2015

Visättraskolan informerar Augusti 2015 Semira Vikström (Rektor) Visättraskolan Visättravägen 61-63 141 50 HUDDINGE Tel: 08-535 345 02 E-post: semira.vikstrom@huddinge.se Hemsida: http://grundskolor.huddinge.se/visattraskolan/ Visättraskolan

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården!

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården! Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen

Läs mer

Lisa Yngvesson Förskolechef. Prästakullens förskola.

Lisa Yngvesson Förskolechef. Prästakullens förskola. 1(10) Ansökningsformulär - Utvecklingsmedel för social hållbarhet Denna ansökan ska skickas med e-post i wordformat till sophia.croona@regionhalland.se eller skickas i original i pappersformat till: Varbergsnämnden

Läs mer

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid.

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Lekvärdefaktor Inspiration till grönare skolgårdar med barnperspektiv Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Vuxna, barn,

Läs mer

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Sida 1 av 5 Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Våren 2003 hade vi två studiedagar med inriktning på Hälsofrämjande. Vi delade oss i grupper efter intresse och önskemål. En av dessa

Läs mer

Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014

Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014 Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014 I detta projekt har vi valt att arbeta med alla tre utegårdarna samtidigt. Därför blir redovisningen i tre delar, innergård, yttergården och stora

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen.

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Projektnummer: LER-2013-06000 Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Bild 1. Skolgårdseftermiddag vid stationen Uteklassrummet. Bakgrund För flera år sedan ordnade vi en miljövecka för f-3. En dag

Läs mer

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga Idéer om en park Gröna ytor på ett annorlunda sätt Kontor Helsingborg Egnahemsvägen 64 260 34 Mörarp Kontor Halmstad Lilla Böslid 146 310 31 Eldsberga Telefon: 042-400 80 90 Fax: 042-716 70 Email: info@parksyd.se

Läs mer

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket På förskolan Tåget i Stångby har vi en naturlig gård som är uppbyggd utifrån de fyra elementen jord, eld, luft och

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Från grått och instängt till grönskande och luftig rumsindelning! Tack vare projektet Gröna skolgårdar har vi påbörjat förvandlingen av vår

Läs mer

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Inför våren 2016 sökte vi från Tvärflöjtens förskola pengar för att berika vår utemiljö. Vi på Ramsans avdelning ville skapa möjligheter för upplevelser

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö.

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. Barn- och skolförvaltning Lunds stad Järnåkraskolan 4-9 1(9) Mikael Walles, bitr. rektor 046-359 72 04 mikael.walles@lund.se 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. De fem pedagogiska

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle - med sikte på sju landmärken Gittan Matsson Miljöpedagog Falun Hälsofrämjande den process som ger människor möjligheter att öka kontrollen över sin hälsa

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Under hösten 2017 fick två förskollärare från Annegårdens förskola möjlighet att tillsammans med Naturskolan åka till Berlin och närvara i en internationell

Läs mer

Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010

Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010 Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010 Mål för projektet Att göra skolgården spännande i alla väder t.ex. att uppskatta att det regnar

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmet Tintin, Höredaskolan. 2012/2013 Eksjö kommun

KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmet Tintin, Höredaskolan. 2012/2013 Eksjö kommun KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmet Tintin, Höredaskolan 2012/2013 Eksjö kommun 2(5) 1. Rektorns sammanfattande analys och bedömning av hur väl verksamheten når de nationella målen och styrkortsmålen. 1.1

Läs mer

Waldorfbarnträdgården Solvindens Lekskola/Skola

Waldorfbarnträdgården Solvindens Lekskola/Skola Waldorfbarnträdgården Solvindens Lekskola/Skola En grönare teaterscen Våra barn/elever var mycket glada för teaterscenen men dem klagade över att rotundans tak var så svart. Då började en diskussion om

Läs mer

Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2012/2013 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen

Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2012/2013 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2012/2013 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen Foto Phil McCann Har er förskole/skolgård brist på gröna och inspirerande miljöer? Är ni nyfikna på utomhuspedagogik

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

Projektredovisning av Möckelngymnasiet caféverksamhet

Projektredovisning av Möckelngymnasiet caféverksamhet Handläggare: Birgitta Spens, Folkhälsoförvaltningen Projektredovisning av Möckelngymnasiet caféverksamhet Bakgrund Gymnasienämnden för Karlskoga och Degerfors kommuner har beviljats medel från Specialpedagogiska

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Tvättmaskins service Stora grovtvättmaskinen slutade att pumpa ut vatten, efter en egen felsökning och service så fungerar den nu igen.

Tvättmaskins service Stora grovtvättmaskinen slutade att pumpa ut vatten, efter en egen felsökning och service så fungerar den nu igen. Arbetsrapport Västeräng 2014 Detta är en väldigt kort rapport med bilder på de större projekten vi gjort på Västeräng under Sommaren. Jag har försökt få med så många bilder på människor som hjälpt till

Läs mer

Eriksdalsskolans fritidshem Gemensam arbetsplan

Eriksdalsskolans fritidshem Gemensam arbetsplan Eriksdalsskolans fritidshem Gemensam arbetsplan Innehållsförteckning Styrdokument Presentation Skolsamverkan Förskoleklass Verksamhetsidé7 Utvärdering Aktivitetsbeskrivningar Styrdokument Arbetet på Eriksdalsskolans

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Entreprenöriellt lärande

Entreprenöriellt lärande Entreprenöriellt lärande Sara Bruun och Johnny Gustafsson So-lärare och entreprenöriella pedagoger Läraren har en dubbel utmaning Ge stöd till de elever som har svårt att hänga med. Lärarna ska även stimulera

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

Tycker du om att sjunga? Nacka Musikklasser söker nya röster!

Tycker du om att sjunga? Nacka Musikklasser söker nya röster! Tycker du om att sjunga? Nacka Musikklasser söker nya röster! Hög kvalité och Glädje är Nacka Musikklassers ledord Vår vision är att ge varje elev bästa möjliga förutsättningar att utveckla sin personlighet,

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Fågelås skola i Gate Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Den lässatsning vi startade gav en större

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik Jessica Håkansson Bedömningsarbete på Nydalaskolan Genom ett strukturerat arbete med Bedömningsstöd i taluppfattning görs eleverna i hög grad delaktiga i sitt matematiklärande. Författaren beskriver också

Läs mer

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Bakgrund: Humlebo Skola är en liten Träningsskola. Här går 15 elever från årskurs 0-10, som använder sig av rullstolar eller rullatorer

Läs mer

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds!

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds! Sida 1 av 6 TRÄDGÅRDSPROJEKTET PÅ BOKSKOGEN September 2010 Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Hotell Höloftet Det lilla hotellet i Gamla Dalsbyn, Säter

Hotell Höloftet Det lilla hotellet i Gamla Dalsbyn, Säter Dalsbyvägen 15 783 35 SÄTER Detta hotell tillkom egentligen som en tanke om ett gästrum. Allt eftersom projektet fortskred har det tagit sig formen av ett litet hotell. Det innebär att det rent rumsligt

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250

Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250 Vår stad heter Pelo Veluso! Gjord i skala 1:250 Vi har valt att kalla vår stad för Pelo Veluso. Pelo betyder hjärta på Sesotho och vi ser navet som hjärtat i vår stad. Veluso är en egen tolkning av ordet

Läs mer

Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF

Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF-2019-3900 Häckeberga Förskola har två förskolegårdar och på båda dess gårdar har det skett förändringsarbete

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13 ditt val din profil 1 Björknässkolans profiler 4 Engelska 5 Idrott och Hälsa 6 Matematik/ Naturorienterande ämnen 7 Musik 8 Bild och form 8 Hemkunskap

Läs mer

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL 1 SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL KÄRLSTORLEKAR 140 l 1 190 l 370 l 2 660 l 2 HÖJD 106,5 cm 107,5 cm 106,8 cm 121,9 cm BREDD 48,4 cm 55,9 cm 77 cm 125,5 cm DJUP 55 cm 69 cm 81,1 cm 77,4 cm Skapa rum för kärlet

Läs mer

Höredaskolans arbetsplan Läsåret 2013/14

Höredaskolans arbetsplan Läsåret 2013/14 Höredaskolans arbetsplan Läsåret 2013/14 Vision: En skola där elever och personal känner gemenskap och trygghet. Där både elever och vuxna känner glädje och nyfikenhet inför lärandet. Mål 1: Att alla både

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Utvärdering av Focusområden HT-14 VT-15

Utvärdering av Focusområden HT-14 VT-15 Utvärdering av Focusområden HT-14 VT-15 Utveckla lek, lärmiljön på förskolegården. Utveckla lek, lärmiljön på avdelningarna. Observationer av barnens lek och behov, intervjuer av barnen, KBU. Kurs för

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Köksinredning för professionell användning i offentlig miljö. www.tantumkok.se

Köksinredning för professionell användning i offentlig miljö. www.tantumkok.se Köksinredning för professionell användning i offentlig miljö www.tantumkok.se HÅRDA PÅFRESTNINGAR TT-proffs byter namn till Tantum Vi har byggt våra kök med samma material och byggsätt i 25 år. TT-proffs

Läs mer

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR Övergripande vision Flexibla lärmiljöer som optimerar lärandet, anpassade för framtiden i ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv Lärmiljö - definition

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Medborgardialog med unga

Medborgardialog med unga 10 Medborgardialog med unga Västsverige växer och nya byggen är ständigt på gång. Det kan handla om att bygga för ett hållbart resande med resor som ger låga koldioxidutsläpp och samtidigt sker på ett

Läs mer

Växthuskatalog. Wexthuset - Tfn:

Växthuskatalog. Wexthuset - Tfn: Växthuskatalog 1 Prestige - Växthus att odla och leva i Växthusen i Prestigeserien har alla de egenskaper som är viktiga för ett riktigt odlingsväxthus och är ett perfekt val för dig som både vill odla

Läs mer

Bluetop FROX - diskret och praktisk förvaring för ditt utomhusliv

Bluetop FROX - diskret och praktisk förvaring för ditt utomhusliv Bluetop FROX - diskret och praktisk förvaring för ditt utomhusliv Design och funktion Med systemet Bluetop Frox får du ordning utomhus. Du kan gömma undan saker som stör ögat, slipper ha prylar liggande

Läs mer

Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010

Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010 Dokumentation Tematräff Våxtorpsskolan 11 maj 2010 Vårens tematräff inom Hälsofrämjande skolutveckling hade temat utemiljö och fysisk aktivitet. Syftet med tematräffarna, som arrangeras inom ramen för

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Lägesrapport Pedagogiska skolgårdar

Lägesrapport Pedagogiska skolgårdar Lägesrapport Pedagogiska skolgårdar Juni 2013 Under vårterminen 2013 har arbetet med de pedagogiska skolgårdarna fortlöpt enligt följande: Arbetsmodellen gick igenom och vi började arbeta enligt årshjulet

Läs mer

STRATEGI 2026 TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Strategi 2026 Vision - Verksamhetsidé - Värdegrund Vision synligare, starkare, stoltare Vi ska ta en tydligare plats på den svenska idrottsarenan

Läs mer

Stock och Sten i Pildammsparken Fortbildning med Malmö Naturskola PARKEN SOM EN PLATS FÖR UTVECKLING, HÄLSA OCH LÄRANDE. Emma Pålsson och Bo Lindvall

Stock och Sten i Pildammsparken Fortbildning med Malmö Naturskola PARKEN SOM EN PLATS FÖR UTVECKLING, HÄLSA OCH LÄRANDE. Emma Pålsson och Bo Lindvall Stock och Sten i Pildammsparken Fortbildning med Malmö Naturskola PARKEN SOM EN PLATS FÖR UTVECKLING, HÄLSA OCH LÄRANDE Emma Pålsson och Bo Lindvall 9 mars 2009 i Pildammsparken Vi träffar Stock och Stens

Läs mer

Gården har vidareutvecklats

Gården har vidareutvecklats Rapport skolgårdsprojekt Häckeberga förskola HT12 Pallkragar Trädstammar Regntunnor Klättervägg Tipis Gården har vidareutvecklats Vår gård hade många möjligheter att utvecklas till en inspirerande pedagogisk

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Det hela började med att vi planerade vårt projekt. Vi delade in projektet i två delar. Första delen var vår baksida där vi ville gräva upp en gammal

Läs mer

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Fokus under året På Sporren har vi fortsatt att lyfta det naturvetenskapliga lärandet och dess olika aspekter. Detta läsår har barnen utforskat luft på olika sätt.

Läs mer

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Samtalsunderlag, Strategi 2026 Samtalsunderlag Vad betyder strategi 2026 för er? Svensk konståknings Strategi 2026 består

Läs mer

Växthuskatalog Wexthuset - Tfn:

Växthuskatalog Wexthuset - Tfn: Växthuskatalog 2018 1 Prestige - Växthus att odla och leva i Växthusen i Prestigeserien har alla de egenskaper som är viktiga för ett riktigt odlingsväxthus och är ett perfekt val för dig som både vill

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

Arbetsplan för studiero och trygghet

Arbetsplan för studiero och trygghet Bergshammars skola Läsåret 2017-18 Arbetsplan för studiero och trygghet Foto: Kerstin Andersson Beslutad 170831 Petra Bergenbrant, rektor 1 Innehåll Sida 1. Studiemiljön ett gemensamt ansvar 2 2. Ordningsregler

Läs mer

Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016

Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016 Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016 Vision/Verksamhetsidé De senaste årens enkätsvar från elever och vårdnadshavare visar att Bränningeskolan är skola där man känner sig trygg. Trots

Läs mer

Stadgar för Nyed Friskola Ekonomisk Förening

Stadgar för Nyed Friskola Ekonomisk Förening Stadgar för Nyed Friskola Ekonomisk Förening Antagna den 2014.03.03 1 Föreningens namn Föreningens namn är Nyed Friskola Ekonomisk Förening. 2 Föreningens säte Föreningens styrelse har sitt säte i Karlstad

Läs mer