Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum"

Transkript

1 Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum Projektnummer EKE På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö? Projektet har på ett mycket positivt sätt påverkat vår utemiljö. Vi har tillsammans med eleverna skapat ett fint uteklassrum med ett inbjudande altandäck och växthus där vi kommer att bedriva mycket undervisning framöver men också en plats för avkoppling och socialt samspel. Platsen har redan använts för olika sammankomster som t ex skolavslutning och personalmöten under våren 2013 samt olika lektioner under terminsstarten Skolstart i augusti-13, projektet fortsätter med flera nya elever. Uteklassrummet involverar även en tydlig och pedagogisk återvinningsstation, kompost och planteringar som bidrar till den biologiska mångfalden. Platsen genererar många nya tankar som vi hoppas ska leda till nya kreativa projekt framöver. Inom ramen för detta projekt har vi har fortfarande några delmoment kvar att genomföra såsom inredning av växthus, sittplatser med bord samt vissa planteringar som vi planerar att färdigställa våren 2014.

2 Plantering av klängerväxter sep-13. Återvinningsstationen i bruk oktober-13. Vår ambition är också att till våren bjuda in bybor och kyrkan, som vi är grannar med i St. Råby, för att visa upp skolans utvecklingsarbete och ge dem möjlighet att utnyttja platsen efter egna önskemål. Givetvis i samråd med skolan. Platsen är hälsosam, säker och inbjudande att vistas på. Altanen som är ca 120 kvm är byggd på fem stycken längsgående betongrännor. Ovanpå betongen ligger sedan ett skelett av bärande balkar (50 cc) som trädäcket vilar på. Allt virke som vi har använt är fsc-märkt. Växthuset är byggt på en helgjuten grund som är byggd enligt principen singel, cellplast, cement och därefter ett golv av återvunnet tegel. Växthuset är av modellen Helios 36, ca 19 kvadratmeter stort. Se mer s steg för steg, så här gjorde vi. Våra inköpsställen, där vi har handlat till rabatterade priser, har varit Optimera i Lund, Stavdal i Lund, Biltema i Lund, P & G Woody i Södra Sandby, Cerado i Malmö, Återvinningscentralen i Malmö, Plantagen i Staffanstorp och Classicum Växthus AB i Svedala, Per Schürer AB Komposten Biokub färdigmonterad och lättillgängligt placerad i skuggan nära hk/kök och växthus.

3 2. Reflektion och analys Det mest positiva med projektet är att det har bidragit till att skapa en fin sammanhållning mellan elever och personal och något att vara stolta över. Många har fått vara med från grunden och se projektet växa fram med gemensamma ansträngningar. Vi kopplar dessutom många kunskapsmål (se mer om detta i bilagan, Grön Flagg Handlingsplan, samt Lgr 11, se Skolverkets hemsida) till projektet och kan genom detta bidra till att eleverna får en mer positiv syn på framtiden genom att de själva är med och påverkar sin egen miljö i syfte att skapa ett hållbart samhälle. Det känns i kroppen att gräva. Projektet har också inneburit att eleverna, och flera vuxna också för den delen, har fått tillfälle att arbeta praktiskt med många olika typer av moment som de kanske aldrig annars skulle ha gjort. Vi tänker på sådana saker som att gjuta i betong, anlägga en altan (skissa, såga, skruva mm), montera växthus och kompost, gräva och plantera växter. Hårt fysiskt arbete som kräver både tanke och noggrant handlag som eleverna har fått chansen att prova på under trygga vuxnas handledning. Elever och personal har samarbetat kring ett gemensamt mål/projekt som är på riktigt, något som kommer att finnas kvar för lång tid framöver och som höjer standarden på vår skola och stadsdel. Vi har arbetat både temadagar och många enskilda lektioner med projektet. Svårigheterna med ett så här stort projekt som tar så pass lång tid att genomföra har ibland varit att motivera vissa elever som inte får chansen att se projektet färdigt medan de ännu är elever på skolan (vi hade en stor kull elever i åk 9 som slutade i våras). De har ju förstås möjlighet att komma på besök och glädjas åt att de var delaktiga i det fina förändringsarbetet. Samarbete och nödvändiga tankepauser. Sista plankan i altanen skruvas på plats. Det kräver också stort tålamod och uthållighet hos personalen att arbeta med elever som inte har någon större erfarenhet eller vana av att arbeta praktiskt, vid

4 så många tillfällen. Det går heller aldrig att från början veta exakt hur lång tid det kommer att ta eller om väder och vind sätter käppar i hjulet. Vårt projekt kom t ex igång betydligt senare än planerat p.g.a. den segdragna vintern Monteringen av växthuset var ganska komplicerat och sköttes huvudsakligen av oss vuxna i projektet. Projektet krävde också ansökan om bygglov för växthuset och att vi informerade våra närmaste grannar om våra planer. Om projektet har påverkat elevernas lärande är kanske för tidigt att uttala sig om då vi ännu inte har bedrivit så mycket undervisning här. Så låt oss återkomma till det längre fram när vi har använt platsen som en pedagogisk resurs under en längre tid. Vad vi med säkerhet kan påstå är dock att de elever som har varit delaktiga i anläggandet av platsen har fått en gedigen praktisk utbildning och förhoppningsvis ser en tydligare koppling mellan teori och verklighet. Att läsa om hållbar utveckling är bra och viktigt. Att agera för en hållbar utveckling är bättre. Vi tror att undervisningen blir mer meningsfull och begriplig när verkliga problem konkretiseras och eleverna ges tillfälle att själva få vara med och påverka. Kanske är det just projektet i sig som genererar de största vinsterna för elevernas lärande och som skapar en känsla av autenticitet och sammanhang eller BAMS som vi ibland kallar det (Begriplighet, Autenticitet, Meningsfullhet och Sammanhang). 3. Vad har pengarna använts till? Januari -13 Oktober -13 Projektets totalkostnad är för närvarande uppe i kr. Från början hade vi tänkt en mindre altan och utan växthus men eftersom vi var så lyckosamma med att erhålla stipendiepengar från olika håll så växte det till en nästan dubblerad budget. Pengarna har använts till inköp av material, maskiner och växter enligt följande grova beräkning: Alla kostnader som redovisas här är utan moms. Virke, skruv, cement etc. till altan och återvinningsstation: ca kr Verktyg och maskiner: ca kr Omonterat växthus: kr Återvinningsbehållare: kr

5 Jord och växter: 6776 kr Bygglov: 4472 kr Kompost Biokub 420 l med luckringsskruv: 1452 kr (fakturor för alla inköp lämnas till samtliga bidragsgivare) Projektet har finansierats med medel som vi har erhållit från Gröna skolgårdar, Crafoordska stiftelsen, Stiftelsen De lekande barnens fond och Hedda Hylanders stiftelse. Stort tack! 4. Vilka tankar har vi om framtiden? Vi har för avsikt att fortsätta att utveckla utemiljön och göra skolgården/skolträdgården ännu mer inbjudande att vistas i för både undervisning och rastverksamhet. Den ska också inspirera eleverna till tankar om nya projekt för hållbar utveckling och gynna den biologiska mångfalden. Vi vill stimulera till ökad vistelse utomhus och planerar därför att anlägga ett utekök. Vi kommer också att arbeta för att olika typer av odling ska bli naturliga inslag i undervisningen och att vi kan bedriva fler ämnesövergripande projekt med skolträdgården/utemiljön som gemensam nämnare. För att kunna fortsätta att arbeta med olika projekt av de här slagen är vi förstås beroende av möjligheten att söka ekonomiskt stöd på olika håll men också att det bedrivs fortbildning i kommunen som ger oss kunskaper om hur man kan bedriva ett aktivt miljöarbete och verka för ett hållbart samhälle tillsammans med eleverna. Jag hör och jag glömmer. Jag ser och jag kommer ihåg. Jag gör och jag förstår, Konfucius Rapporten är sammanställd av Pär Sundström och Thomas Erlandsson i samråd med elever och övrig personal på Ekelundskolan. Lund

6 Steg för steg, så här gjorde vi: 1. Elever och personal konkretiserar idéerna om ett uteklassrum. Därefter ansökte vi om stipendier från olika håll. När vi hade fått klart med finansieringen ansökte vi om bygglov för växthuset och planerade de flesta inköp. Bra matematikuppgifter. Ursprungsidéer och placering av växthus ändrades lite efter hand. 2. Så fort vintern började ge vika satte vi igång med att röja på platsen som vi skulle bygga på. Det blev några turer till återvinningen på Gastelyckan. 3. Det översta gräslagret avlägsnades och därefter gjorde vi gjutformar för växthusgrunden och senare till betongrännor för altanen. Ovanpå ett 15 cm tjockt lager av sand och grus placerade vi frigolitplattor.

7 4. Sedan väntade ännu ett styvt arbete med själva gjutningen. Grunden armerades för en ökad stabilitet och hållbarhet.

8 5. Sedan var det dags att bygga regelverket till altanen. 6. Äntligen dags för golvvirket. Vi gjorde även en enkel rak trappa och snygga sidor.

9 7. Vi kunde fira skolavslutning i juni 2013 med invigning av vår nya fina altan och blivande uteklassrum. 8. Delar av personalen monterade sedan merparten av växthuset innan höstterminen började. Det var många moment och ganska komplicerat.

10 9. Nästa steg i projektet var att plantera klängerväxter utmed staketet längs hela baksidan av uteklassrummet. Först frågade vi kyrkan om lov eftersom det är deras mark. Vi planterade även början till en fjärilsrestaurang och gjorde fint i rabatten vid skolans entré. Planteringsråd fann vi på nätet, se Parallellt med planteringarna arbetade vi även med att skapa en praktisk återvinningsstation med kärl för utomhusbruk. Vi har även anlagt en kompost för att öka förståelsen för kretslopp.

11 11. I början av oktober lade vi ett golv av återvunnet bränt marktegel i växthuset och vi har nu haft våra första lektioner här. Till våren fortsätter vi projektet med att inreda växthuset, ordna sittplatser och bord till uteklassrummet, samt gå vidare med planteringar. 12. Precis innan höstlovet-13 redovisade stolta elever och personal hur långt vi har kommit med projektet. Finansiärer från olika stiftelser, Naturskolan i Lund, rektor och representanter för de övriga resursskolorna var inbjudna. Tillsammans kunde vi njuta av en ekologisk rättvisefika i vårt fina uteklassrum.

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats. Projektnummer EKS-2014-35000

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats. Projektnummer EKS-2014-35000 Till Naturskolan Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats Projektnummer EKS-2014-35000 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö? Projektet har på ett mycket positivt

Läs mer

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Inledning Som ett led in ett av skolans Gröna Flagg-utvecklingsmål - att försköna och förbättra skolgården och utemiljön

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Från grått och instängt till grönskande och luftig rumsindelning! Tack vare projektet Gröna skolgårdar har vi påbörjat förvandlingen av vår

Läs mer

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen.

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Projektnummer: LER-2013-06000 Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Bild 1. Skolgårdseftermiddag vid stationen Uteklassrummet. Bakgrund För flera år sedan ordnade vi en miljövecka för f-3. En dag

Läs mer

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS Till Naturskolan Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS-2016-26250 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö?

Läs mer

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö.

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. Barn- och skolförvaltning Lunds stad Järnåkraskolan 4-9 1(9) Mikael Walles, bitr. rektor 046-359 72 04 mikael.walles@lund.se 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. De fem pedagogiska

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och förändrats genom åren. Som

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

Rapport. Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar

Rapport. Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar Rapport Annegårdens förskolas utvecklingssatsning genom Gröna skolgårdar 1. På vilka sätt har projektet utvecklat er utemiljö enligt målen (en plats som visar att man bryr sig, en plats som går att påverka,

Läs mer

Ett pedagogiskt uterum

Ett pedagogiskt uterum 2017.11.08 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Under hösten 2017 fick två förskollärare från Annegårdens förskola möjlighet att tillsammans med Naturskolan åka till Berlin och närvara i en internationell

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011. Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby

Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011. Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011 Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby Bakgrund Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS-2017-8250 Efter vårt förra Gröna Skolgårdsprojekt, då vi i synnerhet byggde odlingslådor, renoverade solficka mm,

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus

Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus Skolbarn på Öland går ut för att lära in: Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus Text: Torsten Kellander, Torslunda försöksstation, SLU, Färjestaden På Torslunda försöksstation på Öland

Läs mer

Trädgårdsland på Palettskolan

Trädgårdsland på Palettskolan Sida 1 av 5 Trädgårdsland på Palettskolan På avdelningen Leonardo har man under året arbetat med att utveckla sitt trädgårdsprojekt. Här kan du läsa redovisningen. Text: Ann Olsson I många år har jag arbetat

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Välkommen till. Dalasjöbygdens föräldrakooperativ. Tallkotten!

Välkommen till. Dalasjöbygdens föräldrakooperativ. Tallkotten! Välkommen till Dalasjöbygdens föräldrakooperativ Tallkotten! Tallkotten Med denna folder vill vi informera om möjligheten att ert/era barn under sin förskoletid går på Tallkottens föräldrakooperativ. Dalasjöbygdens

Läs mer

Rapport lekbäck ht-2016

Rapport lekbäck ht-2016 Rapport lekbäck ht-2016 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö Bakgrund: Vi har i personalgruppen länge haft en större plan att förändra gården så att de fyra elementen jord, eld,

Läs mer

Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014

Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014 Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen Har er förskole/skolgård brist på gröna och inspirerande miljöer? Behöver ni en mera inspirerande utomhusmiljö

Läs mer

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan.

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan. Bakgrund När vi för ett år sedan undersökte vad eleverna i saknade på skolgården var hinderbana och linbana det mest förekommande svaren. Eleverna fick rita och skriva om sin drömskolgård och förutom en

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014

Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014 Projekt Gröna skolgårdar, Tegelstugans förskola ht-2014 I detta projekt har vi valt att arbeta med alla tre utegårdarna samtidigt. Därför blir redovisningen i tre delar, innergård, yttergården och stora

Läs mer

Rapport utekök vt På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö?

Rapport utekök vt På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö? Rapport utekök vt-2017 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö? Bakgrund: Vi har i personalgruppen länge haft en större plan att förändra gården så att de fyra elementen jord, eld,

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014 SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2014-06-03 Handläggare Carin Antonson Utvecklingssekreterare carin.antonson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Gröna skolgårdar 2014 GRF-2014-6072

Läs mer

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården!

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården! Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen

Läs mer

Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010

Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010 Byskolans redovisning av projekt Vatten PIN (Picnics in my neighbourhood) Gröna skolgårdar november 2010 Mål för projektet Att göra skolgården spännande i alla väder t.ex. att uppskatta att det regnar

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket På förskolan Tåget i Stångby har vi en naturlig gård som är uppbyggd utifrån de fyra elementen jord, eld, luft och

Läs mer

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle - med sikte på sju landmärken Gittan Matsson Miljöpedagog Falun Hälsofrämjande den process som ger människor möjligheter att öka kontrollen över sin hälsa

Läs mer

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK Ge huset ett riktigt lyft. En trall eller ett trädäck kan skapa en inbjudande veranda framför huset eller varför inte lägga

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Skolan har nu varit igång några år och vi ser att utemiljön behöver utvecklas för mer lek. Vi har tidigare haft utedag en dag i veckan, samtliga klasser, men detta

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga

Kontor Helsingborg Egnahemsvägen Mörarp. Kontor Halmstad Lilla Böslid Eldsberga Idéer om en park Gröna ytor på ett annorlunda sätt Kontor Helsingborg Egnahemsvägen 64 260 34 Mörarp Kontor Halmstad Lilla Böslid 146 310 31 Eldsberga Telefon: 042-400 80 90 Fax: 042-716 70 Email: info@parksyd.se

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola (Projektnr: BMF-2017-25200) Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och

Läs mer

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid.

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Lekvärdefaktor Inspiration till grönare skolgårdar med barnperspektiv Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Vuxna, barn,

Läs mer

Självbyggarens hus står på betongplintar

Självbyggarens hus står på betongplintar SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 2 GRUNDEN I del 1 av självbyggarens sommarstuga visade vi hur du snickrar vägg- och golvsektioner. I detta nummer bestämmer vi var huset skall stå samt anlägger en grund

Läs mer

BLÅSIPPANS ARBETSPLAN

BLÅSIPPANS ARBETSPLAN Blåsippans förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) Åsa Wijk 15-08-05 BLÅSIPPANS ARBETSPLAN 2015 2016 Kunskapsförvaltningen Datum Sidan 2(10) MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens

Läs mer

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015 Förskola 2013/2014 Hållbar utveckling Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga innehåll...

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Sida 1 av 5 Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Våren 2003 hade vi två studiedagar med inriktning på Hälsofrämjande. Vi delade oss i grupper efter intresse och önskemål. En av dessa

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET HÅLL SVERIGE RENTS EXEMPELSAMLING Lektionsupplägg: Tusen år i ett växthus I Sverige har vi ett övergripande mål för miljöpolitiken som kallas. Det handlar om vilket samhälle

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolans fritidshem period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolans fritidshem period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolans fritidshem period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Attraktiva skolgårdar

Attraktiva skolgårdar Ny efterfrågad konferens! Attraktiva skolgårdar Så skapar du skolgårdar som ger de bästa förutsättningarna för barnet Så möjliggör du för naturmiljö- och utomhuspedagogik på skolgårdar Att anlägga en ny

Läs mer

Röda Stugan och Tunastugan. ProjektnummerTRÖ

Röda Stugan och Tunastugan. ProjektnummerTRÖ Röda Stugan och Tunastugan. ProjektnummerTRÖ-2010-20000 Så här har vi fortsatt vårt utvecklingsarbete. Målet för byggandet av vår utemiljö är att förstärka och möjliggöra en mer variationsrik utemiljö,

Läs mer

Rapport Naturskolan Ett uteklassrum vid Paradiset etapp 2.

Rapport Naturskolan Ett uteklassrum vid Paradiset etapp 2. Rapport Naturskolan Ett uteklassrum vid Paradiset etapp 2. Bakgrund Projektet avser att skapa ett uteklassrum och en utemiljö för de yngre barnens naturupplevelser. Vi tänker i banor så som kretslopp,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014

Kvalitetsarbete för Smedby skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014 Kvalitetsarbete för Smedby skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet 2010 vid förskolan I Ur och Skur Solstrålen, Dalby, Lunds kommun

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet 2010 vid förskolan I Ur och Skur Solstrålen, Dalby, Lunds kommun Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet 2010 vid förskolan I Ur och Skur Solstrålen, Dalby, Lunds kommun Titel: Vindskydd med grönt tak Författare: Jessica Malm Förskola: I Ur och Skur Solstrålen År: 2010

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Det är en känsla av vår i luften när vi når Hyltebruk klockan tio denna torsdag. Naturen är närvarande vart man än vänder sig. Skolan är uppdelad på

Läs mer

INFORMATION En stor del av barns aktiva tid tillbringas i skolan samt i dess närmsta omgivning.

INFORMATION En stor del av barns aktiva tid tillbringas i skolan samt i dess närmsta omgivning. Stadsbyggnadsförvaltningen Miljöverkstaden Ansökan till PROJEKT SKOLGÅRD INFORMATION En stor del av barns aktiva tid tillbringas i skolan samt i dess närmsta omgivning. Forskning visar att tillgång till

Läs mer

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Inför våren 2016 sökte vi från Tvärflöjtens förskola pengar för att berika vår utemiljö. Vi på Ramsans avdelning ville skapa möjligheter för upplevelser

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Det hela började med att vi planerade vårt projekt. Vi delade in projektet i två delar. Första delen var vår baksida där vi ville gräva upp en gammal

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR Övergripande vision Flexibla lärmiljöer som optimerar lärandet, anpassade för framtiden i ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv Lärmiljö - definition

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 3 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Presentation av KNUT projektet

Presentation av KNUT projektet Presentation av KNUT projektet Energiting Sydost 5 maj 2011 Kerstin Eriksson Energikontor Sydost Fem aktörer sju län Nationell styrgrupp Regionala styrgrupper FoU Samverkan med andra nationella och regionala

Läs mer

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras!

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Kärlek till hållbarhet Från skog till tryckimpregnerat Brunt eller grönt? En smaksak. För att skapa material till en härlig uteplats eller ett stabilt staket

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

Höredaskolans arbetsplan Läsåret 2013/14

Höredaskolans arbetsplan Läsåret 2013/14 Höredaskolans arbetsplan Läsåret 2013/14 Vision: En skola där elever och personal känner gemenskap och trygghet. Där både elever och vuxna känner glädje och nyfikenhet inför lärandet. Mål 1: Att alla både

Läs mer

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Linköpings och Norrköpings grundskolor Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling Utbildningskontoret, Barn och ungdom, Linköpings

Läs mer

Arbetsplan Träningsskolan

Arbetsplan Träningsskolan Arbetsplan Träningsskolan 2015-2016 Allas lika värde, olika och lika bra! MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt utbildning och arbetsliv,

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Mycket goda studieresultat

Mycket goda studieresultat Geflle Montessoriiskollas viisiion Vi har skapat en vision för att bli en riktigt bra skola, en av Sveriges bästa när det gäller trygghet och elevernas kunskaper. För att klara detta behöver vi en vision

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza Jordlära i skolan Hållbar tjänst med fokus på stadsodling Främst för barn mellan 6 och 9 år Koncept där barn lär sig odla, mer om miljön och klimatpåverkan Närodlat, ekologiskt

Läs mer

Hållbar utveckling. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig!

Hållbar utveckling. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Hållbar utveckling För vem: Skolår 6-9 När: Höst och vår Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Syftet med våra utedagar är främst att sprida intresse för och kunskap om utomhuspedagogik

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Solkosternytt juli 2016

Solkosternytt juli 2016 Försommar Solkosternytt juli 2016 Början av maj var kall och uthyrningen gick trögt men i vecka 22 kom värmen och folk strömmade till Solkoster för att njuta av det ljuvliga försommarvädret. Det vackra

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

Bostadsrättsföreningen arbetar med utemiljön.

Bostadsrättsföreningen arbetar med utemiljön. Bostadsrättsföreningen arbetar med utemiljön. trädgårdsarkitekt Per Christenson www.per-form.se Vad är utemiljö? utemiljön är trädgård och andra planteringar, men det är även andra, och kanske till och

Läs mer

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds!

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds! Sida 1 av 6 TRÄDGÅRDSPROJEKTET PÅ BOKSKOGEN September 2010 Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Skolutveckling i Gråbo

Skolutveckling i Gråbo Skolutveckling i Gråbo Skolan i samhället Skolan i samhället - hållbar utveckling Gråbos nya skolor skall utbilda klimatmedvetna medborgare i undervisningen vidga hållbarhetsbegreppet till att omfatta

Läs mer

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig:

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig: ! "! 5.# I stort sett all personal har gått miljöutbildning på Ekocentrum. Mål: All personal, även nyanställd ska ha gått miljöutbildning. Personalen i miljögruppen går på nätverksmöten och vidareutbildningar

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Teknik Målet med undervisningen är att eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion, identifiera problem

Läs mer

Härodlat Byskolans Redovisning november 2016

Härodlat Byskolans Redovisning november 2016 Härodlat Byskolans Redovisning november 2016 Våra målområde Energi på rätt sätt, Återvinna och Odla för GRÖN FLAGG ligger till grund för ansökan om projekt Härodlat. Vi valde att fokusera på ODLA både

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2011 för läsåret 2010-2011

Kvalitetsredovisning 2011 för läsåret 2010-2011 Barn- och skolförvaltning Lunds stad Kvalitetsredovisning 2011 för läsåret 2010-2011 Förskola: Specialförskolan Uroxen Ansvarig för KR: AnnCharlotte Olai Förutsättning Antal förskolebarn 48 Antal årsarbetare

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef Målområden Vår värdegrund och allas lika värde. Förskolan arbetar för att bidra till en ekologisk och hållbar miljö. Utveckla barnens intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor,

Läs mer

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Bakgrund: Humlebo Skola är en liten Träningsskola. Här går 15 elever från årskurs 0-10, som använder sig av rullstolar eller rullatorer

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Norrtälje 140101 Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Biologi i fält- elever får under olika naturdagar

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2018

Verksamhetsområdesplan 2018 Verksamhetsområdesplan 2018 TUNET 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Egna tillägg (planer, beskrivningar

Läs mer

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Vårt projekt har fortsatt under vårterminen med följande delar: Fönsterodling En grupp elever i år 6 planerade, byggde och planterade växter

Läs mer