Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS"

Transkript

1 Till Naturskolan Ekelundskolans redovisning av projekt för Djurbon, växter, segelduk samt utveckla klätterställningen. Projektnummer EKS På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö? Under höstterminen har eleverna varit mycket delaktiga i förändringsarbetet. På elevrådet då alla elever är med har vi fortsatt med planeringen av vad och var vi ska plantera olika växter och hur klätterställningen ska utvecklas. Vi har även rådgjort med Markentreprepnads Christer Björk-Lindell om växtval, placering och långsiktig utveckling av trädgården. Utifrån elevernas önskemål och personalens tankar har vi sedan skridit till verket. Växter, jord och olika tillbehör har vi köpt på Flyinge Plantshop i olika omgångar så att de flesta eleverna har haft möjlighet att delta även i denna del av processen. På olika lektioner har vi sedan genomfört själva arbetet med att gräva och plantera så att alla har känt sig delaktiga och lärt sig hur det går till. För att ge plats och sol åt nya växter har vi beskurit några träd och buskar som blivit alltför vildvuxna. Två äldre och fallfärdiga träd har också tagits ned med hjälp av Markentreprenad. Dessutom har vi flyttat våra odlingslådor och skapat en bättre struktur för odling. Vi har satsat stort på växter som är ätbara som t ex hallon, blåbär, björnbär och plommon. Vi ville också gynna insekter och fjärilar och därför har vi också planterat en stor mängd arter som lockar just dessa. Röjning av fläderbuske pågår. Stolta röjare.

2 Blåbärsbuskar på plats, vattning pågår. Grävarbete, förberedelser för hallonhäcken. Hallonbuskar planteras. Det är bra och kul att samarbeta. Växtinköp på Flyinge Plantshop. Vad ska vi välja? Det finns så mycket. Plantering av Kärleksört.. Fjärilskullen tar form, växterna på plats

3 Jordtransport på väg. Marktegel framför odlingslådor. Insektshotell under tillverkning. Vår klätterställning ska utvecklas. Vi har även fortsatt med att bygga fågelholkar och insektshotell som ska sättas upp på olika ställen i trädgården. Detta arbete kommer att fortsätta under kommande vinter och vår. En annan del av projektet var att utveckla vår klätterställning. Eleverna håller gärna till i denna del av trädgården men vi tyckte tillsammans att det borde finnas fler saker att göra som lockar till fysiska aktiviteter. Idén som kläcktes var att göra vårt eget utegym. Istället för att åka iväg till olika ställen som ofta är tidskrävande och därför sker med buss/bil borde vi ha egna träningsmöjligheter som inspirerar till en bättre hälsa och ett större välbefinnande. En annan viktig vinst skulle ju också bli att vi minskar våra utsläpp av växthusgaser genom mindre bilkörning. Vi har testat kommunala utegym i Stadsparken, Skrylle och Råbylund på idrottslektioner i höst och samlat olika tankar om hur vi själva ska göra vårt utegym. Dessutom innehåller ett avsnitt i TV-programmet Äntligen hemma med Martin Timell en instruktion om att bygga just ett utegym, se länken som vi tänker utgå ifrån tillsammans med ritningar och bilder på länkarna; och Utform/Ritningar-till-Utforms-produkter1/Ritningar-Utforms-traningsredskap/.

4 Utegym a la Äntligen hemma. Träningsredskap i Skrylle. Träningsredskap i Skrylle, dip-stolpe. Träningsredskap i Skrylle, axelpress. Vi har resonerat med eleverna om lämpliga redskap vi ska bygga, var de bäst kan placeras och beställt allt material som är levererat från Optimera. Så nu har vi en bra grund att stå på när vi genomför själva byggandet till våren. Tanken var att färdigställa allt nu i höst men vi får återkomma med bilder från vår egen trädgård och göra en uppdatering av denna redovisning när allt är klart. Kommunen har också anmärkt på att vår klätterställning inte har ett godkänt fallskydd. Vi har därför beställt EU-grus och hjälp med att få det på plats så att platsen blir säker. Arbetet kommer att utföras av firman, Betma L: Harrie, som drivs av en f.d. elevs morfar. Vi har saknat ett segel över en del av vår altan som vi vistas mycket på under vår och höst. Därför har vi haft kontakt med en leverantör till Optimera som har besökt skolan. Seglet på ca 20 kvadratmeter kommer att sys upp nu i vinter och sättas upp till våren. Seglet ska fungera som solskydd men också skydda altanen och våra utemöbler från fågelträck. Alla växter som vi har planterat liksom allt byggmateriel framgår av fakturorna som redovisats till Naturskolan.

5 2. Reflektion och analys När vi arbetar praktiskt tillsammans med eleverna för att utveckla vår egen miljö skapar vi en härlig vi-känsla som stärker kamratskapen. Det bidrar även till att eleverna får tillfälle att se och förstå att deras skola är en plats där man får hjälpa till, utveckla ansvarstagande och lär sig att människan är en del av lösningen på miljöproblemen och inte bara en orsak till dessa. För personalens del blir det ett sätt att konkretisera våra mål i miljöledningssystemet och arbeta aktivt med vår miljöpolicy Förskolor och skolor inom Barn- och skolförvaltning Lunds stad ska verka för ett långsiktigt hållbart samhälle genom att pedagogiskt ge underlag och kunskap till ett miljömedvetande hos förskolebarn och skolungdomar i grundskolan samt alla anställda inom verksamheterna. Vi har dessutom kopplat vårt projekt med Gröna skolgårdar till vår nya handlingsplan för Grön Flagg och fått den godkänd. Genom att plantera fler växter på skolan har vi utvecklat den biologiska mångfalden och samtidigt gynnat oss själva genom att få tillgång till fler ätbara bär som vi kan använda i hemkunskapen och undervisningen i NO-ämnena. Vi har även fått en vackrare miljö som gör det mer trivsamt samt ger oss möjlighet att upptäcka och förstå de ekologiska sambanden i naturen på nära håll. Genom att själva odla bär och frukt på skolgården ökar vi förståelsen för begreppet närodlat (eller t o m härodlat) samt slipper köpa frukt och bär som har transporterats lång väg och som i en del fall är besprutat. Andra växter som vi har planterat är till för att gynna insekter som t ex fjärilar och bin som har stor betydelse för pollinering. Då blir begreppet ekosystemtjänst mer begripligt när vi med egna ögon kan se vilken glädje och nytta vi har av naturen utan att vi människor behöver anstränga oss särskilt mycket. Genom att bygga insektshotell mm gynnar vi olika arters förmåga att fortplanta sig och vi får sammantaget en större helhetssyn på naturliga processer som är livsnödvändiga för människan. Vi får nu chansen att bättre förstå och undervisa om olika biologiska begrepp med exempel i vår egen närmiljö. Bygget av utegym kommer förhoppningsvis leda till att elever och personal blir än mer aktiva på raster och vi får bättre möjligheter att bedriva idrottsundervisning i närmiljön. Något som gynnar både den egna hälsan och miljön i allmänhet. Boende i området får dessutom ett fint tillskott till befintliga träningsanläggningar i kommunen. När det gäller fallskyddet till vår klätterställning hade vi tänkt anlita Markentreprenad. Deras förslag blev dock orimligt dyrt och vi tvingades till en alternativ lösning som innebär att vi lägger gruset direkt på gräsmattan under klätterställningen och en del av utegymmet. Genom denna åtgärd minskar vi risken för fallskador.

6 Seglet över en del av altanen kommer att göra det möjligt för oss att bedriva mer utomhusundervisning utan att behöva tänka på att först sanera platsen (vi har många duvor som gillar att sitta i trädet ovanför altanen vilket tyvärr bidragit till att vi hittills inte har utnyttjat denna underbara plats fullt ut). Vårt projekt ligger också helt i linje med mål i det systematiska kvalitetsarbetet: Resursskolan har också brutit ned följande mål från nämnden som vi har att förhålla oss till då vi sätter våra egna mål. minska elevernas upplevelse av negativ stress motivation för lärande ska öka hos barn och elever Resurskolan har brutit ned dessa mål till följande mätbara mål: 1. eleverna tar ansvar för sitt eget lärande 2. social samverkan/samspel mellan elever och lärare under skoldagen 3. daglig fysisk aktivitet 4. skapa förutsättningar till mer praktiskt och ämnesövergripande arbete för ökad måluppfyllelse 5. att eleverna känner sig inkluderade, kan delta i en grupp och slutligen samarbeta med andra elever. Vi arbetar alltså aktivt för att utveckla skolans hela lärandemiljö för att eleverna ska känna sig inkluderade och uppleva en stark känsla av sammanhang. 3. Vad har pengarna använts till? Från Optimera har vi handlat: Virke, skruv, cement etc. till utveckling av klätterställningen och byggande av utegym samt virke till djurbon av olika slag: kr Via Optimera har vi handlat segel till altanen: 6000 kr Från Flyinge Plantshop har vi handlat jord och växter mm: 6713 kr Från Betma L: Harrie har vi köpt EU-grus, fiberduk och arbete: kr Projektets totalkostnad blev kr och har till största delen finansierats med medel som vi har erhållit från Gröna skolgårdar och Hedda Hylanders stiftelse. Stort tack! Alla kostnader som redovisas här är exklusive moms.

7 4. Vilka tankar har vi om framtiden? I flera år har vi satsat på att steg för steg göra skolgården/utemiljön alltmer attraktiv. Vår vision är att elever och personal finner glädje i att vistas utomhus, har saker att göra på raster och goda förutsättningar att bedriva lektioner. Vi strävar också efter att den biologiska mångfalden ökar samt att miljön är estetiskt tilltalande. Vi har lagt märke till att grannar till skolan allt oftare kommer in och använder trädgården till lek, spel och samkväm med sina barn, vänner och släktingar på kvällar och helger. Vår skola är alltså en fin tillgång för rekreation för de boende i byn. Även kyrkan i byn visar då och då intresse av att använda vår utemiljö för fikastunder i samband med dop och bröllop. Vår ambition är att fortsätta detta förändringsarbete genom årliga insatser. Eller som Karin Boye skriver i sin dikt: I rörelse Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång. Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr. Naturskolan är som vanligt ett stort stöd för oss och träffarna med nätverket Gröna skolgårdar en viktig inspirationskälla. Under hösten har vi även haft glädjen att ta del av den internationella skolgårdskonferensen som arrangerades i Lund i september. Se mer på länken Rapporten är sammanställd av Pär Sundström i samråd med elever och övrig personal på Ekelundskolan. Lund

8

Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum

Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum Ekelundskolans rapport från projekt med uteklassrum Projektnummer EKE-2013-25000 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö? Projektet har på ett mycket positivt sätt påverkat vår utemiljö.

Läs mer

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats. Projektnummer EKS-2014-35000

Till Naturskolan. Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats. Projektnummer EKS-2014-35000 Till Naturskolan Ekelundskolans redovisning av projekt Utekök och parkourplats Projektnummer EKS-2014-35000 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö? Projektet har på ett mycket positivt

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Under hösten 2017 fick två förskollärare från Annegårdens förskola möjlighet att tillsammans med Naturskolan åka till Berlin och närvara i en internationell

Läs mer

Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar.

Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar. Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar. Föräldrar, barn och pedagoger hade en härlig och trevlig fixardag på Grynmalaregården den 26 oktober, det var full aktivitet och det bl.a. snickrades,

Läs mer

Ett pedagogiskt uterum

Ett pedagogiskt uterum 2017.11.08 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Hur får du använda källor på internet?

Hur får du använda källor på internet? Hur får du använda källor på internet? Lektionen handlar om att använda och sprida källor på internet. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Anna Dalins förskoleområde

Anna Dalins förskoleområde Anna Dalins förskoleområde ULL - Teams projekt Deltagare: Nigar Syed, förskolechef. Adlije Zenelli, Annelie Hugosson, Esra Mehdi, Marina Harutunjan,och Natalie Johansson. Anna Dalins förskola, Jönköpings

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS-2017-8250 Efter vårt förra Gröna Skolgårdsprojekt, då vi i synnerhet byggde odlingslådor, renoverade solficka mm,

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö.

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. Barn- och skolförvaltning Lunds stad Järnåkraskolan 4-9 1(9) Mikael Walles, bitr. rektor 046-359 72 04 mikael.walles@lund.se 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. De fem pedagogiska

Läs mer

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds!

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds! Sida 1 av 6 TRÄDGÅRDSPROJEKTET PÅ BOKSKOGEN September 2010 Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé

Läs mer

Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt omkring.

Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt omkring. 2018.10.23 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Inför våren 2016 sökte vi från Tvärflöjtens förskola pengar för att berika vår utemiljö. Vi på Ramsans avdelning ville skapa möjligheter för upplevelser

Läs mer

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket På förskolan Tåget i Stångby har vi en naturlig gård som är uppbyggd utifrån de fyra elementen jord, eld, luft och

Läs mer

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika.

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Naturskola Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Genom att naturskolan erbjuder för- och grundskolor möjlighet till utomhusundervisning i den egna närmiljön ges möjlighet för ett plats-

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola (Projektnr: BMF-2017-25200) Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och

Läs mer

Härodlat Byskolans Redovisning november 2016

Härodlat Byskolans Redovisning november 2016 Härodlat Byskolans Redovisning november 2016 Våra målområde Energi på rätt sätt, Återvinna och Odla för GRÖN FLAGG ligger till grund för ansökan om projekt Härodlat. Vi valde att fokusera på ODLA både

Läs mer

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Inledning Som ett led in ett av skolans Gröna Flagg-utvecklingsmål - att försköna och förbättra skolgården och utemiljön

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle - med sikte på sju landmärken Gittan Matsson Miljöpedagog Falun Hälsofrämjande den process som ger människor möjligheter att öka kontrollen över sin hälsa

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen.

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Projektnummer: LER-2013-06000 Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Bild 1. Skolgårdseftermiddag vid stationen Uteklassrummet. Bakgrund För flera år sedan ordnade vi en miljövecka för f-3. En dag

Läs mer

Anna Dalins Förskola JÖNKÖPINGS KOMMUN. Förbättringsarbete för en hållbar utveckling

Anna Dalins Förskola JÖNKÖPINGS KOMMUN. Förbättringsarbete för en hållbar utveckling Anna Dalins Förskola JÖNKÖPINGS KOMMUN Förbättringsarbete för en hållbar utveckling Anna Dalins förskoleområde ULL - Teams projekt Deltagare: Nigar Syed, förskolechef. Adlije Zenelli, Annelie Hugosson,

Läs mer

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan Redovisning Gröna skolgårdar I augusti 2015 flyttade Tofsvipan till nya lokaler och efter ett år på plats kände vi att gårdarna var i behov av ett lyft för att skapa lekmöjligheter, naturupplevelser och

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården!

Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen <3 gården! Nya förutsättningar för utelek! Äpplebarnen

Läs mer

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza Jordlära i skolan Hållbar tjänst med fokus på stadsodling Främst för barn mellan 6 och 9 år Koncept där barn lär sig odla, mer om miljön och klimatpåverkan Närodlat, ekologiskt

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Det hela började med att vi planerade vårt projekt. Vi delade in projektet i två delar. Första delen var vår baksida där vi ville gräva upp en gammal

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet Teamet: Helén Carlsson, Pernilla Anehagen,

Läs mer

Från kaos till struktur

Från kaos till struktur MALMBÄCKS ÖSTRA FÖRSKOLA AVD TROLLET Från kaos till struktur Trollets olika mötesplatser Cecilia Sparr, Ulrika Qvarnström och Veronica Öijerstedt 2017-10-02 Från kaos till struktur - Trollets olika mötesplatser

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Swedish 2016 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2016 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2016 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2016 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Årets

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och förändrats genom åren. Som

Läs mer

Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik

Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: o förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2018

Verksamhetsområdesplan 2018 Verksamhetsområdesplan 2018 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Egna tillägg (planer, beskrivningar

Läs mer

En imaginal utmaning. Kraft till Rörelse. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd., I rörelse, Karin.

En imaginal utmaning. Kraft till Rörelse. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd., I rörelse, Karin. Kraft till Rörelse En imaginal utmaning Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd., I rörelse, Karin #ukraft,@goranhenriks Boye låt oss starta dagen med positiv buffring

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Projektnr VVF Vi började med att prata med barnen om att bin, humlor och fjärilar behöver vår hjälp för att överleva. Därefter frågade vi

Projektnr VVF Vi började med att prata med barnen om att bin, humlor och fjärilar behöver vår hjälp för att överleva. Därefter frågade vi Projektnr VVF-2016-3000 Vi började med att prata med barnen om att bin, humlor och fjärilar behöver vår hjälp för att överleva. Därefter frågade vi barnen 9 st 3-4 åringar om de hade några idéer hur och

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Att få. blommor och bin. att trivas

Att få. blommor och bin. att trivas Att få blommor och bin att trivas Finns det bin ökar äppelskörden. Samarbeta med våra vänner bina Bin och andra insekter gör stor nytta när de flyger från blomma till blomma och hjälper till med pollinering.

Läs mer

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Det är en känsla av vår i luften när vi når Hyltebruk klockan tio denna torsdag. Naturen är närvarande vart man än vänder sig. Skolan är uppdelad på

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Att ha ett lättillgängligt förråd eller en förvaringsplats där all odlingsutrustning är samlad är det bästa sättet för att slippa leta efter

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Från kaos till struktur

Från kaos till struktur MALMBÄCKS ÖSTRA FÖRSKOLA AVD TROLLET Från kaos till struktur Trollets olika mötesplatser Cecilia Sparr, Ulrika Qvarnström och Veronica Öijerstedt 2017-10-02 Från kaos till struktur - Trollets olika mötesplatser

Läs mer

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Vårt projekt har fortsatt under vårterminen med följande delar: Fönsterodling En grupp elever i år 6 planerade, byggde och planterade växter

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Björkbacken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen!

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! På vilka sätt är vi beroende av naturen och vad är ekosystemtjänster? Eleverna får i denna uppgift definiera ekosystemtjänster samt fundera på vilka tjänster vi

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Skolan har nu varit igång några år och vi ser att utemiljön behöver utvecklas för mer lek. Vi har tidigare haft utedag en dag i veckan, samtliga klasser, men detta

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen

Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Norrtälje 140101 Rapportering till Roslagens Sparbanks Stiftelser för projekt Färsna Naturcentrums naturdagar 2013- ett läromedel för alla elever i Roslagen Biologi i fält- elever får under olika naturdagar

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009

Kvalitetsredovisning 2009 Barn- och skolförvaltning Lunds stad Kvalitetsredovisning 2009 Förskola/-or: Fornborgen Ansvarig för KR:AnnCharlotte Olai med medskapare 1. Förutsättning (redovisas 11 jan 2010) Antal barn 32 Antal tjänster

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

WALDORFBARNTRÄDGÅRDEN SOLVINDEN LEKSKOLA/SKOLA RESULTAT AV GRÖNA SKOLGÅRD PROJEKT TRÄDÄCK SCEN

WALDORFBARNTRÄDGÅRDEN SOLVINDEN LEKSKOLA/SKOLA RESULTAT AV GRÖNA SKOLGÅRD PROJEKT TRÄDÄCK SCEN WALDORFBARNTRÄDGÅRDEN SOLVINDEN LEKSKOLA/SKOLA RESULTAT AV GRÖNA SKOLGÅRD PROJEKT TRÄDÄCK SCEN EN DRÖM OM EN TEATER SCEN För ett år sedan började barnen fråga om vi kunde bygga en teaterscen så att de

Läs mer

Trädgårdsland på Palettskolan

Trädgårdsland på Palettskolan Sida 1 av 5 Trädgårdsland på Palettskolan På avdelningen Leonardo har man under året arbetat med att utveckla sitt trädgårdsprojekt. Här kan du läsa redovisningen. Text: Ann Olsson I många år har jag arbetat

Läs mer

Rapport utekök vt På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö?

Rapport utekök vt På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö? Rapport utekök vt-2017 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö? Bakgrund: Vi har i personalgruppen länge haft en större plan att förändra gården så att de fyra elementen jord, eld,

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2015/2016

Lokal arbetsplan la sa r 2015/2016 Lokal arbetsplan la sa r 2015/2016 Prästbols förskola Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan.

Gräs och sly klipptes och beredde plats för hindebanan. Bakgrund När vi för ett år sedan undersökte vad eleverna i saknade på skolgården var hinderbana och linbana det mest förekommande svaren. Eleverna fick rita och skriva om sin drömskolgård och förutom en

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Från grått och instängt till grönskande och luftig rumsindelning! Tack vare projektet Gröna skolgårdar har vi påbörjat förvandlingen av vår

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Europas grönaste stad Ämne: biologi- kroppen Årskurs/termin: åk 5 vt 2016 Undervisande lärare: Martina Malmgren Inledning syfte Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till

Läs mer

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Elsa Palmheden och Emelie Adamek Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Beskrivning: I kursen hållbart samhälle ska vi utveckla en plats i Sollentuna. Vi har valt torparängen och sollentunaholm i

Läs mer

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid.

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Lekvärdefaktor Inspiration till grönare skolgårdar med barnperspektiv Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Vuxna, barn,

Läs mer

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Sida 1 av 5 Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Våren 2003 hade vi två studiedagar med inriktning på Hälsofrämjande. Vi delade oss i grupper efter intresse och önskemål. En av dessa

Läs mer

Strategiskt program 2012

Strategiskt program 2012 Strategiskt program 2012 Mandatperioden 2010-2014 Miljöpartiet de gröna i Härryda Innehållsförteckning Förord... 3 Leva och arbeta... 4 Miljö...5 Barn och utbildning... 6 Trafik och kommunikation...7 Bygga

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Multifunktionella utomhusmiljöer. Grimstorps förskola och fritidshem

Multifunktionella utomhusmiljöer. Grimstorps förskola och fritidshem Multifunktionella utomhusmiljöer Grimstorps förskola och fritidshem Teamet Grimstorps förskola och fritidshem ligger i Nässjö kommun ungefär 1 mil utanför Nässjö. Vi är en förskola och ett fritidshem med

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2018

Verksamhetsområdesplan 2018 Verksamhetsområdesplan 2018 TUNET 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Egna tillägg (planer, beskrivningar

Läs mer

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Bakgrund: Humlebo Skola är en liten Träningsskola. Här går 15 elever från årskurs 0-10, som använder sig av rullstolar eller rullatorer

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Lundbyskolan Eskilstuna September 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011. Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby

Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011. Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011 Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby Bakgrund Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer