VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015"

Transkript

1 1(7) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 SAMMANFATTNING År 2015 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, integration, flera evenemang tillsammans med riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) var förlagda till vårt län, fortsatt etablering av Mikrofonden i Örebro län m flera åtgärder. Länsbygderådet medverkar i nätverk tillsammans med aktörer som har inflytande över förutsättningarna för lokal utveckling. Länsbygderådet får därmed möjligheter att förklara landsbygdens villkor och även att vid behov bevaka hantering av olika frågor. Vidare har länsbygderådet ibland varit konkret stöd för lokala grupper genom att uppträda tillsammans med dem vid kontakter med kommuner och andra offentliga aktörer. Det är viktigt att länsbygderådet är en kompetent part. Därför sker fortlöpande kompetensutveckling av styrelseledamöterna genom deltagande i kurser, seminarier, projekt, nätverksträffar och erfarenhetsutbyten. Kompetenskravet innebär exempelvis att ha god kännedom om kommunernas förutsättningar och planer liksom om de regionala offentliga aktörernas uppdrag och verksamheter. En viktig uppgift för länsbygderådet är att informera lokala utvecklingsgrupper om olika fonder m.m. Tyvärr har den aktiviteten varit på låg nivå eftersom beslut från EU och jordbruksverket om villkor för fonder började komma först mot slutet av året. Ett dramatiskt besked från jordbruksverket hade dessvärre kommit. LEADER Bergslagen och LEADER Värmlands Bergs Lag hade fått besked om att de inte godkändes som LEADER-område för den nya programperioden Det innebär att dessa områden inte kan använda EU-fonder för sitt utvecklingsarbete. ============================================================ Sid 1 Sammanfattning Sid 2 Länsbygderådet Sid 3 Medlemskap i andra organisationer och nätverk Sid 4 Verksamhet Sid 6 Deltagande i Riksorganisationens Hela Sverige skall leva aktiviteter Sid 6 Representation i Länsstyrelsens samrådsorgan och i övriga aktiviteter Sid 7 Representation i Region Örebro läns aktiviteter Bilaga 1: Övrigt deltagande samt detaljerad information

2 LÄNSBYGDERÅDET 2 Länsbygderådet Örebro län är ett nätverk för de lokala utvecklingsgrupperna/ byalagen i länet. Styrelsen består av personer som själva är aktiva i sina lokala utvecklingsgrupper och ledamöterna har geografisk spridning över länet. Ordinarie styrelseledamöter Kent Kaufeldt, ordförande Hammarslaget Askersund Lars Carlsson Järle Byalag Nora Lars-Gunnar Forsberg Kommunbygderådet Lekeberg Sivert Gustafsson Österviks byalag Karlskoga Anne Helgesson Ewa Overmeer Åsbro intresseförening Latorps Byalag Askersund Örebro Styrelsesuppleanter Elisabeth Lennartsson Olshammars utveckling Askersund Gunnar Fransson Dammens byalag Ljusnarsberg Carl-Eric Persson 1) Löa Lindesberg Gunilla Josefsson Bredsjö kulturkooperativ Hällefors Maud Pettersson NTO-IOGT Finnerödja Laxå Susanne Forsberg Klacka-Lerberg Nora Revisorer ordinarie Bo Åkerling Askers bygdegårdsförening Örebro Jan-Erik Höijer Degerfors hushållningsgille Degerfors Revisorer ersättare Per-Arne Mårstad Hardemo utveckling Kumla Mari Cedervall Österviks byalag Karlskoga Valberedning Monica Gustafsson, sam.kall. Håkan Lindstedt Österviks byalag Ervalla Hembygdsförening Karlskoga Nora Bo Grimsell Edsbergs Bygdegårdsförening Lekeberg Kerstin Leijonborg Edsbergs Bygdegårdsförening Lekeberg 1) T.o.m. juni Årsmöte Den 28 mars hölls länsbygderådets årsmöte på Kvinnerstaskolan i Örebro kommun. 16 personer Årsmötesförhandlingarna leddes av Åse Classon ordförande i HSSL. På programmet fanns följande punkter: Mats Gunnarsson från Region Örebro län informerade om hur kollektivtrafiken på landsbygden ska utvecklas de närmaste fem åren i vårt län. Information från ROS-gruppen (regional omställning) Information om krisberedskap Landsbygdsprogrammet Deltagarna indelades i bikupor och diskuterade ämnen från den egna orten.

3 3 Styrelsemöten Styrelsen har haft åtta möten, fördelade på Fjugesta, Hammar, Lindesberg och Åsbro. Kansli Länsbygderådets kansli ligger i Fjugesta. Anette Jansson har varit anställd på 50%. Hon slutade sin anställning den 15 november efter en längre tids sjukskrivning. Arbetsuppgifter på kansliet fördelades mellan styrelseledamöterna. Medlemmar Antalet lokala utvecklingsgrupper som var medlemmar i länsbygderådet vid det senaste årsskiftet var 139 stycken. MEDLEMSKAP I ANDRA ORGANISATIONER OCH NÄTVERK L&SEK Lokal utveckling och social ekonomi Länsbygderådet var medlem av föreningen L&SEK. Lars Carlsson var ordinarie styrelse-ledamot samt kassör och Sivert Gustafsson suppleant i styrelsen. Föreningen upphörde den 30 mars. HSSL Sivert Gustafsson var ledamot av valberedningen. Landsbygdsnätverket Lars Carlsson har på uppdrag av HSSL ingått i Landsbygdsnätverkets samordningsgrupp. Kommunbygderåd Lars Carlsson var ledamot i Nora kommunbygderåd, Lars-Gunnar Forsberg i Lekebergs kommunbygderåd och Kent Kaufeldt i Askersunds kommunbygderåd. Partnerskap för sociala innovationer Ett nytt regionalt nätverk, Partnerskap för sociala innovationer, var under uppbyggnad. Länsbygderådet har tecknat avtal om medlemskap med partnerskapet. Sivert Gustafsson och Lars Carlsson har deltagit i arbetsgrupper och partnerskapsmöten. KFO Länsbygderådet var medlem i den ideella sektorns arbetsgivarorganisation KFO. LEADER Sivert Gustafsson hade styrelseuppdrag i LEADER Mellansjölandets styrelse (LAG) och arbetsutskott AU. Han har även ingått i Mellansjölandets arbetsgrupp för framtagning av utvecklingsstrategi inför ny programperiod Mikrofonden i Örebro län Länsbygderådet var medlem av Mikrofonden i Örebro län och med Sivert Gustafsson som styrelseordförande i fonden.

4 VERKSAMHET 4 Omställning för hållbar framtid För några år sedan bildades på initiativ av länsbygderådet ett regionalt nätverk för omställning till hållbar framtid. En arbetsgrupp för regional omställning, benämnd ROS-gruppen, har sedan dess arbetat vidare med aktiviteter för en hållbar framtid. Det kommer hela tiden nya personer som vill ansluta sig till nätverket. Länsbygderådet har haft en ledande roll i arbetsgruppen och vid genomförande av aktiviteter. Samarbete har skett med Örebro läns bildningsförbund, LEADER Mellansjölandet, Naturskyddsföreningen, några kommuner, regionen m.fl. Arbetsgruppen har haft 21 sammankomster i form av work shops, andra möten, seminarier och informationsmöten. Framtidsstafetten är ett annat initiativ som gruppen har drivit. En webbaserad portal, Framtidsportalen, är nu etablerad. Under vecka 40 genomfördes Framtidsveckan för fjärde året och engagerade många ute i byarna, totalt mer än 200 arrangemang. De olika aktiviteterna har presenterats i en särskild publikation. Lokala utvecklingsplaner Två orter uppdaterade sina lokala utvecklingsplaner från I Gyttorp har en lokal utvecklingsplan utarbetats. Länsbygderådet har deltagit i möten och även på annat sätt hållit kontakt med arbetsgruppen. Vid mötena deltog även en representant från länsstyrelsen. Utvecklingsseminarium för styrelsen Den 8 november hade länsbygderådet utvecklingsseminarium för styrelsen. Mötet var förlagt till Hotell Vättern i Askersund. På agendan var bl.a. länsbygderådets styrdokument på lång och kort sikt, plan för fortsatt omställningsarbete för en hållbar framtid, finansieringsfrågor m.m. Niclas Högberg från Medskaparna anlitades som processledare. Integration Under 2015 har det till Örebro län kommit många flyktingar i alla åldrar. Laxå och Ljusnarsbergs kommuner har tagit emot många, och flest av alla i hela landet, ställt i relationen till kommunernas storlek. I Laxå och Nora arbetar två av länsbygderådets styrelseledamöter med flyktingmottagande. Länsbygderådet har haft möten med Laxå och Örebro kommuner för ömsesidig information.

5 I november deltog länsbygderådet i ett möte med landshövdingen då det gjordes en avrapportering om de insatser som görs från civilsamhällets sida. 5 Mikrofonden i Örebro län I slutet av 2014 togs beslut om bildande av Mikrofonden i Örebro län. Fonden är i huvudsak avsedd att stödja entreprenörer inom den sociala ekonomin. Stödet består i att mikrofonden utställer bankgaranti hos någon bank. Med denna bankgaranti kan det vara lättare för entreprenören att få låna i banken. Mikrofonden i Örebro län var under uppbyggnad under Länsbygderådet har haft rollen som ordförande i styrelsen och Coompanion i Örebro län har skött administrationen. De regionala mikrofonderna agerar inom ramen för det tillstånd som Mikrofond Sverige har hos finansinspektionen. Länsbygderådet i Örebro län hade utarbetat förslag till avtal mellan Mikrofond Sverige och regionala mikrofonder. Mikrofonden i Örebro län har haft fem styrelsemöten och deltog även i årsmötet för Mikrofond Sverige. I november var Mikrofonden i Örebro län värd och processledare för ett möte mellan regionala mikrofonder och Mikrofond Sverige. Rådgivning och övriga informationer till lokala grupper Infobladet har utgivits med tre nummer i en tryckt upplaga av ca 400 exemplar. Det har sänts till lokala grupper via posten och via e-post. Till övriga mottagare inom den sociala ekonomin samt till mottagare i offentlig verksamhet enbart via e-post. För brådskande informationer till lokala utvecklingsgrupper har ett digitalt nyhetsblad införts. Länsbygderådet har via e-post vidaresänt information om kommande konferenser, informationer från riksorganisationen Hela Sverige ska leva, om träffar och kurser m.m.. Länsbygderådets hemsida, har nyttjats flitigt under året. Facebook har använts vid ett flertal tillfällen och inläggen har fått många följare. Länsbygderådet har besökt lokala utvecklingsgrupper och andra föreningar och informerat bl.a. om Hela Sverige ska leva, LEADER, byalagsförsäkringen m.m. Remisser Länsbygderådet har lämnat remissvar till Örebro kommun angående kommunens plan för landsbygdsutveckling.

6 6 DELTAGANDE I RIKSORGANISATIONENS HELA SVERIGE SKA LEVA AKTIVITETER Årsmötet: Vårt länsbygderåd var värd för riksorganisationen Hela Sverige ska levas årsmöte den 17 april vilket hade förlagts till gamla Folkets hus i Örebro. Fem personer ur länsbygderådets styrelse deltog i årsmötet. Nätverksträff: I anslutning till årsmötet genomfördes en tvådagars nätverksträff, april, för det nationella omställningsnätverket. Naturbrukskonferens: En tredagars naturbrukskonferens i Örebro, april. Länsbygderådet var huvudarrangör för denna konferens. Lokalekonomi- En av HSSL:s levas lokalekonomidagar var förlagd till Kumla.. dag: Evenemanget var ett samarrangemang mellan riksorganisationen och länsbygderådet Örebro län. Nationella möten: Utbildning: En av Hela Sverige ska Länsbygderådet har deltagit i riksorganisationens två ordförandekonferenser, i höstmötet samt i årsmötet enligt ovan. En styrelseledamot har deltagit i riksorganisationens utbildning Vad är Hela Sverige ska leva? REPRESENTATION I LÄNSSTYRELSENS SAMRÅDSORGAN, ÖVRIGA AKTIVITETER OCH TRÄFFAR Landshövdingemöten Avtackning: Partnerskap för landsbygdsutveckling: Miljömål: DA-dagen: Landshövdingen inbjöd till två möten med deltagande av ett stort antal av länets aktörer på regional och lokal nivå. Länsbygderådet har deltagit i båda mötena. Det första var Rose-Marie Frebrans sista i rollen som landshövding och det andra Maria Larssons första. Länsbygderådet uppvaktade vid avtackningen av Rose-Marie Frebran. Länsstyrelsen har under året inrättat ett Partnerskap för landsbygdsutveckling och hade sitt första möte i oktober. Länsbygderådet ingår både i partnerskapet och i den speciella arbetsgrupp som gäller landsbygdsutveckling och servicefrågor. Länsstyrelsen hade i början av året arrangerat ett seminarium för att arbeta med miljömålen. Det följdes senare under våren av en nationell tvådagars konferens på temat omställning av produktion och konsumtion. Länsbygderådet deltog i båda aktiviteterna. Länsbygderådet deltog i den årliga DA-dagen (Digital Agenda). Flyktingmottagande: Landshövdingen inbjöd i november den ideella sektorn till ett möte om situationen för flyktingmottagande i länet. De olika föreningarna redogjorde för sina insatser. Andra möten: Ett antal möten har ägt rum med länsstyrelsens tjänstemän.

7 7 REPRESENTATION I REGION ÖREBRO LÄNS AKTIVITETER Länsbygderådet deltog i följande av regionens aktiviteter: Utvärderingsforum: Den årliga sammankomsten Regionalt utvärderingsforum då regionen redovisade i vilken grad uppsatta mål hade uppnåtts. Infrastruktur- och transportdag: Den årliga Infrastruktur- och transportdag då trafikverket och regionen presenterade nuläget för pågående satsningar för vägar och järnvägar samt planer på medellång och lång sikt. Länsbygderådet lyfte frågan om busshållplatsen i Villingsberg. Lokadagarna: Visionsforum: Utvecklingsstöd: Upptakt till arbetet med ny regional utvecklingsplan. Från regionens sida betonades att samarbetet med civilsamhället måste öka. Visionsforum som var nästa steg i arbetet med att avlösa den tidigare RUS-en (regional utvecklingsstrategi) och som i fortsättningen kallas RUP (regional utvecklingsplan). Vid två tillfällen hade regionen bjudit in de länsorganisationer som från regionen mottar ekonomiskt utvecklingsstöd. Då fick organisationerna presentera sina verksamheter. Regionen orienterade om villkoren för att få stöd, bl.a. ett aktivt arbete med jämställdhet och inkludering. Energi- och klimatdag: Den årliga energi- och klimatdagen. EU-fonder: Information om EU-fonderna, ett samarrangemang med regionen och länsstyrelsen. Tillväxtverket och ESF-rådet svarade för programinnehållet.

8 1(5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 Bilaga 1 ÖVRIGT DELTAGANDE SAMT DETALJERAD INFORMATION 8 januari LUP Gyttorp Sivert Gustafsson möte med projektledaren för lokal utvecklingsplan i Gyttorp. 20 januari L&SEK Lars Carlsson deltog i L&SEK:s arbetsutskott. 20 januari ROS-idémöte Lars Carlsson, Ewa Overmeer och Anne Helgesson 22 januari Regionalt utvecklingscenter RUC Örebro. Möte i RUC och diskussioner om uppbyggnad av Partnerskap för sociala innovationer. Sivert Gustafsson och Lars Carlsson 3 februari Styrelsemöte i Mikrofonden i Örebro län Sivert Gustafsson 3 februari L&SEK styrelsemöte Lars Carlsson 9 februari Mikrofonden Styrelsemöte. Sivert Gustafsson 19 februari ROS-gruppen Örebro Folkets hus. Lars Carlsson och Anne Helgesson 25 februari Avtackning av Agneta Stål Agneta Stål som varit landstingets och senare regionförbundets representant i föreningen L&SEK avgick med pension. Länsbygderådet uppvaktade genom Lars Carlsson med en bidrottning. 25 februari Möte med lokal förening Kent Kaufeldt informerade den lokala föreningen i Zinkgruvan om länsbygderådet och HSSL. 28 februari ROS-Framtidsforum Arbetsgruppsmöte i Kvinnersta. Lars Carlsson och Ewa Overmeer 4 mars Partnerskapet för Sociala innovationer Möte mellan regionen och partnerskapet. Sivert Gustafsson

9 8 mars Möte med Villingsbergs byalag Sivert Gustafsson deltog i styrelsemöte i Villingsbergs byalag och informerade om länsbygderådets och HSSL:s verksamhet. Den indragna busshållplatsen i Villingsberg diskuterades också. Jan Holgersson från LEADER Mellansjölandet informerade om läget inför den nya programperioden. 9 mars Kommunmöte om krisberedskap Sivert Gustafsson hade möte med Karlskoga kommuns ansvarige för krisberedskap. Information om länsbygderådets och om HSSL:s uppgifter. 9 mars ROS-gruppen Möte i Folkets Hus. Lars Carlsson deltiog. 10 mars L&SEK styrelsemöte Lars Carlsson 10 mars ROS-möte Arbetsgruppsmöte. Anne Helgesson 20 mars L&SEK:s årsmöte Partnerskapet för Sociala innovationer Örebro. En planeringsdag för den fortsatta uppbyggnaden av partnerskapet genomfördes. Sivert Gustafsson 14 april Örebro kommun möte om integration Sivert Gustafsson möte med Örebro kommuns flyktingsamordnare. 14 april Partnerskapet för Sociala innovationer Örebro. En planeringsdag för den fortsatta uppbyggnaden av partnerskapet genomfördes. Sivert Gustafsson och Lars Carlsson 14 april ROS-gruppen. Folkets Hus i Öbr. Möte i arbetsgruppen. Ewa Overmeer, Anne Helgesson och Lars Carlsson 15 april Laxå kommun möte om integration Sivert Gustafsson möte med Laxå kommuns flyktingsamordnare. 7 maj Mikrofonden Miljövårdscentrum Örebro. Styrelsemöte. Sivert Gustafsson 11 maj Besök i Gyttorp Sivert Gustafsson möte med arbetsgruppen för lokal utvecklingsplan i Gyttorp. 2

10 12 maj Partnerskapet för Sociala innovationer Örebro. En planeringsdag för den fortsatta uppbyggnaden av partnerskapet genomfördes. Sivert Gustafsson 12 maj Kraft att förändra Örebro. Möte hos ABF om projektet Kraft att förändra. Sivert Gustafsson och Kent Kaufeldt 21 maj ROS-gruppen Örebro. Möte i arbetsgruppen. Lars Carlsson och Anne Helgesson 29 maj Mikrofonden Örebro. Styrelsemöte. Sivert Gustafsson 29 maj ROS-gruppen Örebro. Möte om Framtidsveckan. Ewa Overmeer 2 juni Utbildning av nya styrelseledamöter Öskevik utanför Nora. Utbildning för de nya ledamöterna Gunnar Fransson, Susanne Forsberg och Gunilla Josefsson. Sivert Gustafsson och Kent Kaufeldt höll i utbildningen. 4 juni Möte med Mikrofond Sverige Möte med regionala mikrofonder och Mikrofond Sverige för behandling av förslag till avtal mellan parterna. Sivert Gustafsson 10 juni ROS-gruppen Möte i arbetsgruppen. Lars Carlsson, Anne helgesson och Ewa Overmeer 22 juni Sociala innovationer Hos regionen. Arbetsgruppsmöte för att ta fram struktur för det den fortsatta uppbyggnaden av partnerskapet. Sivert Gustafsson 24 juni ROS-gruppen Möte med regionen om finansiering av höstens Framtidsvecka. Lars Carlsson och Ewa Overmeer 13 augusti Sociala innovationer Hos regionen. Arbetsgruppsmöte för att ta fram struktur för det den fortsatta uppbyggnaden av partnerskapet. Sivert Gustafsson 17 augusti L&SEK Möte då föreningen L&SEK formellt avvecklas. Lars Carlsson 19 augusti ROS-gruppen Möte i arbetsgruppen. Lars Carlsson och Anne Helgesson 3

11 26 augusti Partnerskapet för Sociala innovationer Hos regionen. Arbetsgruppsmöte. Sivert Gustafsson 26 augusti Mikrofonden Arbetsmöte hos Coompanion om mikrofonden i Örebro län. Sivert Gustafsson 4 september Mikrofonden Styrelsemöte hos stiftelsen Cesam. Sivert Gustafsson 7 september Sociala innovationer Hos ÖLIF. Arbetsgruppsmöte för att ta fram struktur för den fortsatta uppbyggnaden av partnerskapet. Sivert Gustafsson 7 september ROS-gruppen Arbetsgruppsmöte. Lars Carlsson, Ewa Overmeer och Anne Helgesson 17 september Arbetsintegrerande insatser inom den sociala ekonomin Hallsberg. Deltagare i huvudsak offentliga aktörer. Information om sociala företag, sociala innovationer, upphandling med sociala villkor. Sivert Gustafsson presenterade Mikrofonden i Örebro län. 22 september ROS-gruppen Arbetsgruppsmöte. Lars Carlsson och Anne Helgesson 28 september ROS-gruppen Karlskoga. Lars Carlsson presenteradeframtidsveckan. 29 september ROS-gruppen Framtidsveckan möte i Hovsta om energi. Lars Carlsson september Landsbygdsriksdag 2018 Ronneby. Möte med länsbygderådet i Blekinge för information om vad det krävs för insatser för genomförande av en landsbygdsriksdag. Kent Kaufeldt och Sivert Gustafsson 30 september ROS-gruppen Framtidsveckan möte i Latorp. Lars Carlsson deltog 1 oktober ROS-gruppen Framtidsveckan möte med Tegelbruket. Lars Carlsson 13 oktober ROS-möte Arbetsgruppsmöte. Ewa Overmeer och Anne Helgesson oktober Industrisamhällets landskap kulturarv, miljö och hållbarhet Kristianstad. Från Jernkontoret hade inbjudan kommit till konferens om vattenverksamheter (kraftverk, kvarnar och sågverk) och inverkan på det industriella kulturarvet när 4

12 5 vattendrag ska återställas till ursprungligt skick. Sivert Gustafsson Särskild rapport upprättad. 19 oktober ROS-gruppen Lars Carlsson möte med ÖBO. 22 oktober Partnerskapsmöte för sociala innovationer Lindesbergs kommun. Möte i partnerskapet först i gemensam sittning, sedan uppdelning på tematiska arbetsgrupper. Sivert Gustafsson deltog och valde att ingå i arbetsgrupp för kommunikationsplan. 26 oktober ROS-gruppen Lars Carlsson möte med regionen. 4 november Arvsfonden informerade Örebro. Arvsfonden informerade om möjligheter och villkor för att få stöd. Sivert Gustafsson, Kent Kaufeldt och Anne Helgesson 7 november ROS-gruppen Framtidsveckan och återträff. Lars Carlsson 8 november Länsbygderådets styrelseseminarium Hotell Vätten Askersund. Det årliga styrelseseminariet. 17 november Besök hos Brohyttan IF Hos Brohyttans IF i8 Lekebergs kommun, information om länsbygderådet och om HSSL. Lars-Gunnar Forsberg och Sivert Gustafsson 18 november Möte Mikrofond Sverige regionala mikrofonder Örebro Miljövårdscentrum. Arbetsmöte om avtal mellan mikrofond Sverige och regionala mikrofonder. Mikrofonden i Örebro län var värd för mötet. Sivert Gustafsson var ordförande för överläggningarna. 24 november ROS-gruppen Arbetsgruppsmöte i Föreningarnas hus. Anne Helgesson 1 december Länsmuseet Sivert Gustafsson hade möte med länsmuseets chef om eventuellt samarbete inom länet. Information om länsbygderådet och om HSSL. 15 december ROS-gruppen Möte i arbetsgruppen. Lars Carlsson

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2016 SAMMANFATTNING År 2016 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, fortsatt etablering av

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: Lokal utveckling omställning till hållbar framtid, supervalåret, bredband,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 2014-02-26 1(11) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, lokala utvecklingsplaner,

Läs mer

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2017 SAMMANFATTNING År 2017 har för Länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en fortsatt stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid. Länsbygderådet

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 2013-02-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit särskilda fokusområden i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, landsbygdsriksdagen,

Läs mer

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes.

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes. 1 PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE Tidpunkt: 2015-04-09 kl. 18:30-21:20 Plats: Närvarande: Frånvarande: Adjungerad: Kansliet, Fjugesta Kent Kaufeldt, ordförande Lars Carlsson Lars-Gunnar Forsberg Susanne Forsberg

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2011 Sammanfattning I början av året var regionförbundets remiss angående Regional översiktlig planering RÖP en stor och viktig fråga. Remissen

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2009 Länsbygderådet Länsbygderådet Örebro län, LBR, är ett nätverk för de lokala utvecklingsgrupperna/ byalagen i länet. Styrelsen består av personer

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2010 Sammanfattning Verksamhetsåret 2010 har varit mångfacetterat med avseende på aktiviteter och ämnesområden. I maj var det landsbygdsriksdag i

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Innehåll Summering...2 Organisation...2 Sammanträden...2 Möten med riksorganisation.......3 Värdegrund...3 Vision...3 Syfte...3 Verksamhetsidé...3

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Hela Sverige ska leva Uppsala län Stavby 110 747 94 ALUNDA hemsida www.helasverige.se/uppsala-laen Mobil 070 299 42 22 e-post info@lbruppsala.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Styrelse Länsbygderådets styrelse har under året bestått av: Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Bengt Grönblad Hjördis Clarberg Anders

Läs mer

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad STYRELSENS VERKSAM- HETSBERÄTTELSE FÖR HELA SVERIGE SKA LEVA SJUHÄRAD 2014 2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad Under året har hållits 3 styrelsemöten. Arbetsutskottet har

Läs mer

Verksamhetsrapport 2017 Version: 1. Anders Bro

Verksamhetsrapport 2017 Version: 1. Anders Bro Verksamhetsrapport 2017 Version: 1 Anders Bro 2017-12-04 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Syfte och parter... 3 3. Stormöten och arbetsutskott... 4 4. Rådgivning och metodstöd... 4 4.1 Rådgivningsgruppen...

Läs mer

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 2012 2(8) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Styrelsen för Föreningen L&SEK lämnar här sin verksamhetsberättelse för verksamhetsåret

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida: n 1 / 16 1801 Bostad 1880046 Boglundsängens handelsområde 1880048 Yttre tätort i Örebro kommun 1880050 Örebro tätort yttre centrum 1880052 Örebro tätort centrum 1880053 Örebro tätort inre centrum n 2 /

Läs mer

Utveckling med LEADER-stöd

Utveckling med LEADER-stöd Utveckling med LEADER-stöd LEADER Mellansjölandet Med LEADER-programmet vill vi skapa en hållbar livsmiljö och en smart tillväxt för alla. Dit når vi genom att med projektstöd från EU finansiera lokala

Läs mer

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C.

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C. Sida: 1 ( 6 ) 1801 1880048 Örebro tätort yttre 1880050 Örebro tätort inre 1880052 Örebro tätort C 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880052 Örebro tätort C

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(5) Plats och tid: Fotbollshallen i Ulricehamn, kl 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Tina Yngvesson Claes Bergqvist Holger Sandin Ewa Vikingson Tommy Johansson

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl. 09.30-11.30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: Ordförande: Mats Gunnarsson

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2008-06-12 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Utses att justera: Jan Vinkvist Jan Smith Per-Åke Davidsson Claes Bergqvist Tina Yngvesson Agneta Lindström

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 ! VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015! Styrelsens sammansättning Ordinarie Lars Westerlund, Kusfors, ordförande Gun Rehnman, Örträsk, vice ordförande Raquel Johansson, Gafsele, sekreterare Monica Marklund, Åbyn,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018

Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018 - Sjuhärad Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018 Styrelsen samlad för höstavslutning på Trollabo Kvarn den 13 december 2018 Styrelsen för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

3. Föregående protokoll från telefonmötet den 20 augusti

3. Föregående protokoll från telefonmötet den 20 augusti Styrelsemöte HSSL Göteborgsregionen tisdagen den 25 september 2018 kl 16-ca 19 i Hindås station Närvarande: Bert Olsson, Ulla Herlitz, Erik Bick, Holger Andersson, Mette Waldrop, Maria Jerenvik, Ulrik

Läs mer

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Nätverket för kommunala lärcentra Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Närvarande: Kent Wallén, Katrineholm /Vingåker Agneta Lindqvist, Gotland Jerry Engström, Västervik Mats Larsson,

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(6) Plats och tid: Od Sockengård, 18:30 21:30 Beslutande: Övriga: Claes Bergqvist Mikael Larsson Kjell Gröndahl Sassi Wemmer Tina Yngvesson Holger Sandin Hans Kilén Hans

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

4. Föregående protokoll Inga synpunkter lämnades, protokollet läggs till handlingarna.

4. Föregående protokoll Inga synpunkter lämnades, protokollet läggs till handlingarna. Ervalla Bygdelag Styrelseprotokoll, förkortad version, möte 2017-03-21 Hembygdsgården Närvarande: Susanne Gauffin, Ervalla kyrkby vägförening Ove Jansson, Hembygdsförsamlingen PA Strömberg, Lycke-Sundtorps

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-10-08 1(5) Plats och tid: Seglora, hos Jan kl: 18:00 21:00 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Tina Yngvesson Utses att justera: Paragraferna: 42 63 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer Ordförande:..

Läs mer

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 435-448 Tid: Tisdagen den 24 september 2013 kl. 18.00 21.00 Plats: Hardemo Bygdegård Närvarande: Milis Ivarsson, Jenny Risberg, Sabina Karlsson, Anders Jansson,

Läs mer

Keep my earth clean. Örebro län

Keep my earth clean. Örebro län Keep my earth clean Örebro län Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande, lokala initiativ i Örebro läns kommuner.

Läs mer

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder 2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Förändringar vi vill få till stånd som direkt följd av våra prioriteringar...

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Sammanfattning av Förstudie 1 www.orebroll.se Post Box 1613, 701 16 Örebro Besök Eklundavägen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Sida 1 av 6 Verksamhetsberättelse 2017 Inledning Styrelsen avger här sin verksamhetsberättelse för Hela Sverige/Hallands 19:e verksamhetsår. Arbetet det gångna året har präglats av föreningens syften enligt

Läs mer

RUS remissvar En sammanställning 30 juni 2017

RUS remissvar En sammanställning 30 juni 2017 RUS remissvar En sammanställning 30 juni 2017 Tidplan Vt 2016 Utmaningar Aug 2016 Målbilder Nov 2016 Utkast ny RUS dialogturné Februari 2017 Remissbeslut 15 maj Remisstid slut 19 okt. Regionstyrelsen 20-21

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Länsbygderådet i Stockholms län

Länsbygderådet i Stockholms län Lotta och Jan God Jul och Gott Nytt År Helgdagarna närmar sig för många en stund av vila och avkoppling hoppas vi på. Samtidigt grunnar vi på vad som händer på andra sidan nyåret, för oss i Länsbygderådet

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE 2004-05-03 1(5) Plats och tid: Borås, kl. 18:00 19:45 Beslutande: Eva Johansson Holger Sandin Leif Josefsson Irwing Johansson Sven-Olof Carlsson tom 40 Övriga: Utses att justera: Kent Haglund Jan Vinkvist

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Verksamhetsplan 2010

Verksamhetsplan 2010 Verksamhetsplan 2010 2009 11 17 www.helasverige.se Dokumentets status I vår verksamhetsplan för 2010 ligger fundamenten för vår verksamhet fast. Vi har samma vision, värdegrund, mål och verksamhetsidé

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016

Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016 Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016 Under ett par dagar i början av december samlades en grupp från Länsbygderådet i Blekinge för att diskutera föreningsliv

Läs mer

Protokoll REGIONFULLMÄKTIGE , Sessionssalen i Örebro rådhus

Protokoll REGIONFULLMÄKTIGE , Sessionssalen i Örebro rådhus REGIONFULLMÄKTIGE 2014 12 04, Sessionssalen i Örebro rådhus INNEHÅLLSFÖRTECKNING 14 Årets Eldsjäl Utdelning av pris 6 15 Anmälan av entledigande från medlemsorganisation 7 16 Budkavle Lärdomar från nio

Läs mer

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021 Tjänsteställe, utfärdare Datum Beteckning Företagsamma och tillgängliga regionen 2009-06-11 Dnr: 09-298 Fredrik Idevall Remiss 1 (9) Till Enligt sändlista Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro

Läs mer

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder Verksamhetsplan 2014 www.helasverige.se Det är en glob, jag trampar med min fot. Vad är centralt, på ytan av ett klot? Jag väljer Pjätteryd

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO 1 (5) Protokoll kompetensförsörjning Tid: Fredag 28 september 2018 kl 09:00 12:00 Plats: Konferenslokal Lärken, Eklundavägen 1, Örebro Vid protokollet: Anna Elverskog Sekreterare Justerat den: 2018-10-12

Läs mer

Minnesanteckningar från socialchefsmöte den 15 februari 2013

Minnesanteckningar från socialchefsmöte den 15 februari 2013 Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Marie G 2013-02-18 Minnesanteckningar Sida 1 (4) Minnesanteckningar från socialchefsmöte den 15 februari 2013 Närvarande: Inger Adolfsson Askersund Ingmar Ångman

Läs mer

I fokus 2012. Verksamhetsberättelse 2012. genom att fler kommunbygderåd eller bygdekontor bildas. mellan sektorn och det offentliga

I fokus 2012. Verksamhetsberättelse 2012. genom att fler kommunbygderåd eller bygdekontor bildas. mellan sektorn och det offentliga Verksamhetsberättelse 2012 I fokus 2012 Stöd för lokalt utvecklingsarbete genom att fler kommunbygderåd eller bygdekontor bildas Överenskommelse- och dialogprocesser mellan sektorn och det offentliga Skapa

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Årsmöte 2014 Torsdagen den 30 januari 2013

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Årsmöte 2014 Torsdagen den 30 januari 2013 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Årsmöte 2014 Torsdagen den 30 januari 2013 Plats: Aptitgården, Vädursgatan 5 Gårda-GÖTEBORG Program: (Inskrivning from 16.45) 16.45-17.30 Lättare förtäring 17.30-18.00

Läs mer

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN)

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Verksamhetsberättelse för 2018 SEÖN är den samlande och kända aktören för civila samhället i Norr- och Västerbotten, som ger röst till idéburna organisationer och är

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 Visit Värmdö Ideell Förening

Verksamhetsberättelse 2013 Visit Värmdö Ideell Förening Inledning Verksamhetsberättelse 2013 Visit Värmdö Ideell Förening Visit Värmdö Ideell Förening är näringslivets och föreningslivets organisation inom besöksnäringen. Tillsammans med Värmdö kommun bildar

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE 2009-09-17 1(6) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:30 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Per-Åke Davidsson Tina Yngvesson Sassi Wemmer Tommy Johansson Klaes G Elvin Anna Fagefors Janet Jansson

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson Rita Carlsson Elin Vesterlund Mikael Svedberg Carina Burman Britt-Inger

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Närvarande: Yvonne Nilsson Gauffin Flens Hembygdsförening, Krister Karlsson och Mats Frankenberg Vadsbro-Blacksta

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Org nr 802441-9189 får härmed avge Årsbokslut för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Innehåll: sida Verksamhetsberättelse 1-3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Underskrifter styrelse/lag 6

Läs mer

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET ~ LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-06-01 Au 106 Dnr KS 0103/2016 Förfrågan om förnyat ställningstagande för ett gemensamt leaderarbete i Bergslagen,

Läs mer

Tabell 2: Antal kvinnor, män och utbildningstyp 2009-2015 i Askersund kommun

Tabell 2: Antal kvinnor, män och utbildningstyp 2009-2015 i Askersund kommun Tabell 1: Utbildningar i Askersund kommun 2009-2014 Utbildningstyp Kategori 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Total YH Teknik och tillverkning 16 16 17 17 16 82 Total 16 16 17 17 16 82 Tabell 2: Antal kvinnor,

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik 1 (5) och länets kommuner Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik Tid: 16 oktober kl. 09:30-11:30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: 2015-11-19

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre

Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre 215-1-2 I denna bilaga finns ett antal bakgrundsfakta om antal och andel äldre i länets kommuner. Diagram och tabeller redovisar även

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-08-03 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 17:30 20:30 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Claes Bergqvist Utses att justera: Paragraferna: 20 41 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer

Läs mer

Bredsjö. Folkets Hus Förening

Bredsjö. Folkets Hus Förening Verksamheten 2006 Bredsjö Folkets Hus Förening Alla andelsägare i Bredsjö Folkets Hus förening kallas härmed till årsmöte 6 mars kl 18.30 i Bredsjö Folkets Hus. Vi bjuder på fika! DAGORDNING VID ÅRSMÖTE

Läs mer

PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30

PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30 Sjuhärad PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30 1 Årsmötets öppnande Ordförande Tina Yngvesson hälsade de närvarande

Läs mer

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012 Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012 Utgångspunkter Primärt syfte: Hur ligger regionen till i förhållande till målen i rusen? Bidrag till att bättre förstå regionens utveckling

Läs mer

Verksamhetsåret 2015

Verksamhetsåret 2015 Datum 2015-12-31 Verksamhetsberättelse 2015 för föreningen Sid 1 (6) Verksamhetsåret 2015 Bakgrund Årsmötet ägde rum på Hotell Swania i Trollhättan den 10/5-2015. Föreningen hade då verkat i fyra år efter

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Sammanträdesdatum 2008-04-24 1(5) Plats och tid: Byakrogen i Ambjörnarp, kl. 18:30 21:00 Närvarande: Enligt deltagarlista, bilaga 1 Utses att

Läs mer

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare.

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare. Klockrike byråd Verksamhetsberättelse 2014 Om Klockrike byråd Klockrike byråd bildades 14 mars 2001. Klockrike byråd är ett partipolitiskt och religiöst neutralt nätverk för föreningar, verksamheter och

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta

Verksamhetsberättelse för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Gnesta lokalavdelning 2015-02-17 Verksamhetsberättelse 2015-01-01 2015-12-31 för Lärarförbundets lokalavdelning i Gnesta Styrelsen (ordförande) (studieorganisatör) Karin Gustavsson-Rydberg (sekreterare)

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Protokoll REGIONFULLMÄKTIGE 2013 10 10, Sessionssalen i Örebro rådhus

Protokoll REGIONFULLMÄKTIGE 2013 10 10, Sessionssalen i Örebro rådhus REGIONFULLMÄKTIGE 2013 10 10, Sessionssalen i Örebro rådhus INNEHÅLLSFÖRTECKNING 12 Anmälan av entledigande och fyllnadsval från medlemsorganisation 6 13 Regionförbundets delårsrapport 2013-08-31, dnr

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2018. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-08-25 RS140295 Johan Lindberg, utvecklingsledare Näringslivsavdelningen 072-216 26 75 johan.hansson-lindberg@regionhalland.se Regionstyrelsen

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2006-11-23 1(5) Plats och tid: Borås, Vuxenskola kl: 18:00 21:30 Beslutande: Sven-Olof Carlsson Månika Sager Sassi Wemmer Tina Yngvesson Jan Vinkvist Claes Bergqvist Curt Sävenstrand Holger Sandin

Läs mer

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp

Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Aktivitetsplan 2009 Fastställd av Landsbygdsnätverkets styrgrupp Övergripande mål Övergripande mål Landsbygdsnätverket ska förbättra genomförandet av landsbygdsprogrammet och förstärka programmets insatser

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

HAREC verksamhetsberättelse 2014

HAREC verksamhetsberättelse 2014 HAREC verksamhetsberättelse 2014 Bakgrund HAREC är en centrumbildning vid Lunds universitet som drivs gemensamt med Högskolan i Kristianstad, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Malmö högskola och Sveriges

Läs mer