LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN"

Transkript

1 LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2009 Länsbygderådet Länsbygderådet Örebro län, LBR, är ett nätverk för de lokala utvecklingsgrupperna/ byalagen i länet. Styrelsen består av personer som själva är aktiva i en lokal utvecklingsgrupp och ledamöterna har geografisk spridning över länet. Styrelse och övriga funktionärer Ordinarie styrelseledamöter Sivert Gustafsson, ordförande Österviks Byalag Karlskoga Kristina Bergsten-Olofsson Viby hushållningsgille Hallsberg Lars Carlsson Järle Byalag Örebro Elizabeth Franzén Järnboås bygdegårdsförening Nora Ewa Overmeer Latorps Byalag Örebro Björn Pettersson Rockhammars Idrottklubb Lindesberg Styrelsesuppleanter Hans Eriksson Wedwog-Qwarnbacka Byalag Lindesberg Anette Jansson Svartå Utvecklingsgrupp Degerfors Barbro Johansson Finnerödja Byalag Laxå Sven Kivling Viby hushållningsgille Hallsberg Staffan Jackson Vikers hembygdsförening Nora Mona Neumann Hasselfors Byalag Laxå Anette Jansson har varit sekreterare i styrelsen. Revisorer ordinarie Sture Andersson Sibbo Utterbäcks Byalag Karlskoga Bengt Willén Askersunds Byalag Askersund Revisorer ersättare Wivianne Högman Mullhyttans Bygdeförening Lekeberg Jan-Erik Höijer Degerfors Hushållningsgille Degerfors Valberedning Håkan Lindstedt, sam kall. Ervalla Hembygdsförening Örebro Bo Åkerling Askers Bygdegårdförening Örebro Bo Grimsell Edsbergs Bygdegårdsförening Lekeberg Christer Wallin Hörkens Bygdegårdsförening Ljusnarsberg

2 Årsmöte Den 14 mars hölls länsbygderådets årsmöte på Miljövårdscentrum i Örebro. 2 I samarbete med föreningen L&SEK *) genomfördes därefter ett seminarium då mottagaren av föreningen L&SEK:s pris till Årets eldsjäl, Ewa Overmeer, berättade om hur arbetet fungerar i Latorps byalag och hur hon leder den verksamheten. Styrelsemöten Styrelsen har sammanträtt åtta gånger. Mötena har i tur och ordning förlagts till Björkhaga hemma hos Sivert, Annas Café i Vedevåg, Hasselgården i Hasselfors, Gjuthuset i Latorp, Folkets Hus i Svartå, Nalavibergs gårdsbageri Viby, Sporthallen i Rockhammar, Österviks bystuga. Kansli Anette Jansson var anställd på kansliet i Svartå under 2009 på 50%. Medlemmar Antalet lokala grupper i länsbygderådet var vid årets utgång 138, fyra lägre än förra året. Vid uppdatering av medlemsregistret konstaterades att några grupper inte längre är aktiva och de har strukits. Glädjande är att fem nya grupper har bildats. Föreningen L&SEK Enligt avtal med regionförbundet hade föreningen L&SEK skrivit förslag program för regionförbundets inriktning för regional utveckling inom området Lokal utveckling och social ekonomi. Sivert Gustafsson har ingått i en skrivargrupp. Sivert Gustafsson även ingått i en beredningsgrupp för behandling av ansökningar om L&SEK-stöd, samt ingått i valberedningen. Lars Carlsson har varit styrelseledamot och kassör i föreningen L&SEK, samt ledamot av AU. Den 26 januari deltog Sivert Gustafsson i ett möte med personer från föreningen PLUS och informerade om L&SEK. Den 17 februari deltog Sivert Gustafsson på begäran av SENS, Social Ekonomi i Norra Skaraborg, (L&SEK:s motsvarighet), i deras årsmöte och informerade om varför L&SEK en gång bildades, nuvarande nätverk, uppgifter och finansierings-modell. Medlemskap och uppdrag i andra organisationer Länsbygderådet har under året varit medlem av föreningen L&SEK (föreningen Lokal Utveckling och Social Ekonomi i Örebro län) föreningen PLUS, den ideella förening som bildats inom NUTS II-området region Östra Mellansverige, samt den ideella sektorns arbetsgivarorganisation KFO. Lars Carlsson har under året varit ordinarie styrelseledamot i Hela Sverige ska leva, ledamot av övervakningskommittén för regionalt strukturfondsprogram för Väst- och Sydsverige. Sivert Gustafsson har varit revisor i föreningen PLUS.

3 Deltagande i Riksorganisationens Hela Sverige skall leva (HSSL) aktiviteter mars HSSL jämställdhetsseminarium Utbildning i Stockholm. Sivert Gustafsson deltog. 23 mars HSSL jämställdhetsgruppen Möte med jämställdhetsgruppen i Sunne, Sivert Gustafsson deltog april HSSL föreningsmöte och årsmöte Mötena genomfördes i Sunne. Lars Carlsson, Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog maj HSSL Informationsnätverk HSSL hade anordnat ett seminarium i Uppsala för det nybildade informationsnätverket med länsbygderåden. Teknik samt juridiska aspekter på användning av hemsida och sociala medier behandlades. Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog september HSSL ordförandekonferens för länsbygderåden HSSL:s årliga konferens för länsbygderådens ordförande genomfördes i Sigtuna. Sivert Gustafsson och Lars Carlsson deltog, den sistnämnde i rollen som styrelseledamot i HSSL. 6 november HSSL Fas3-anordnare HSSL:s projektledare för Fas3 hade ett möte i Västerås med arbetsförmedlingen i Västmanland. Sivert Gustafsson deltog och lämnade synpunkter på upplägget för det fortsatta arbetet, med fokus på ansvaret hos lokala grupper och de krav som arbetsmiljölagen ställer på den som är verksamhetsansvarig. 25 november HSSL och Posten Seminarium om internethandel I Örebro genomfördes Postens och HSSL:s gemensamma seminarieserie i Sverige. Temat var internethandel. 18 deltagare. Länsbygderådet svarade för allt planeringsarbete. Lars Carlsson, Anette Jansson och Sivert Gustafsson deltog. Innan seminariet påbörjades anordnades ett möte för diskussions om postens möjligheter att utföra ytterligare serviceinsatser på landsbygden. Deltagare från posten, Hela Sverige ska leva, länsstyrelsen och länsbygderådet. 8-9 december HSSL:s höstmöte Höstmötet genomfördes i Lundsbrunn. Lars Carlsson, Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog. Landsbygdsriksdagen år 2010 Länsbygderådet i Örebro har avsatt :- till stöd för de lokala utvecklingsgruppernas deltagande i Landsbygdsriksdagen i Sunne år 2010.

4 LEADER - Liaison Entre Actions de Développement de l Economie Rurale 4 Följande LEADER-områden som helt eller delvis berör Örebro län: Bergslagen Gränslandet Mellansjölandet Värmlands Bergs Lag Västra Mälardalen Sivert Gustafsson, Anette Jansson och Ewa Overmeer har under året haft uppdrag inom Mellansjölandet och Lars Carlsson, Björn Pettersson och Elizabeth Franzén inom Bergslagen. Infoblad Länsbygderådets infoblad har utgivits med tre nummer i en upplaga av 550 exemplar och har sänts till lokala grupper, andra aktörer inom den sociala ekonomin samt till mottagare i offentlig verksamhet.. Några av de ämnen som har hanterats var skolans stora betydelse för en orts utveckling, byalagens möjlighet och ansvar att öppna för och ta emot arbetslösa personer, energifrågor, RTP och RUS, boenden för 60+ med tillhörande frigörande av villor och gårdar, jämställdhet, kommunernas översiktsplaner, lokala utvecklingsplaner, artiklar om positiva händelser på olika orter m.m. Hemsidan Hela Sverige ska levas nya hemsida kom igång under sommaren. De grupper som har svarat på hela enkäten till Bygdebanken finns nu publika på hemsidan. Anette Jansson var kontaktperson till HSSL och ansvarig för arbetet med uppdatering av länsbygderådets sida. Inspirations- och studieresa till Gotland Den augusti genomförde länsbygderådet en studieresa till Gotland med 29 deltagare från 13 olika grupper. Totalt lämnade länsbygderådet stöd med kronor till resan. Länsbygderådet på Gotland gjorde stora insatser i planeringen inför resan och svarade även för guidning. LBR-seminarium Den 7 november genomförde länsbygderådet på Kvinnerstaskolan i Örebro ett seminarium för lokala utvecklingsgrupper. 18 deltagare. De tunga programinslagen var lokala utvecklingsplaner och hur arbetet med jämställdhet ska föras vidare. Presentation av HSSL:s nya hemsida gjordes också.

5 Övrig information och rådgivning till lokala grupper 5 Länsbygderådet har kontinuerligt vidaresänt information om kommande konferenser, möten och kurstillfällen via e-post till de grupper som har meddelat e- postadress. Informationer från länsbygderådet har sänts med post till alla grupper. Länsbygderådet har vid möten med föreningar informerat om LEADER, fonder och om L&SEK-stöd. Rådgivning om fonder och projektidéer har skett till en vägsamfällighet och i ett specifikt bredbandsärende till en lokal utvecklingsgrupp. Sivert Gustafsson var även ordförande på vägsamfällighetens årsstämma. Den 21/1 deltog Sivert Gustafsson i ett möte med Ervalla bygdelag, företrädare för Örebro kommun och regionförbundet. Ämnet var Örebro kommuns översiktsplan. Lars Carlsson och Sivert Gustafsson har medverkat vid utformningen av stadgar för den nya utvecklingsgruppen Ervalla bygdelag. Under maj månad hade Sivert Gustafsson kontakter med byalaget i Finnerödja om agerande för att få en ny bensinmack till orten när Norsk Hydro avvecklade sin drivmedelsanläggning. Byalaget fick stöd från LEADER Mellansjölandet för sitt mobiliseringsarbete för en ny bensinmack och därmed också minska hotet mot livsmedelsbutiken fortsatta existens. Den 23/6 besökte Sivert Gustafsson Vretstorp och gav informationer till interimsstyrelsen för Vretstorps byalag. Den 15/10 deltog Anette Jansson och Sivert i styrelsemöte i det nybildade byalaget i Villingsberg och bl.a. informerade om olika juridiska alternativ för en förening. Den 10/12 deltog Björn Pettersson och Sivert Gustafsson i ett möte med den lokala utvecklingsgruppen i Vedevåg i planeringen för att åter få en livsmedels-butik på orten. Utvecklingschefen Kjell-Erik Eliasson från Lindesbergs kommun deltog också i mötet. Remissyttranden Länsbygderådet har avgivit följande remissyttranden: Till regionförbundet, dialogremiss om regional utvecklingsstrategi RUS Till länsstyrelsen remissyttrande vid revidering av landsbygdsprogrammet.

6 Representation i Länsstyrelsens samrådsorgan och i övriga aktiviteter 6 Örebro län kraftsamlar Den 2 mars anordnade länsstyrelsen och regionförbundet en konferens med brett deltagande från näringsliv, offentliga aktörer och den ideella sektorn med anledning av arbetslöshetssituationen i länet. Anette Jansson och Sivert Gustafsson deltog. Landshövdingemöten Den 20 april och 26 oktober har landshövdingemöten ägt rum med deltagande av ett stort antal av länets aktörer för de mest skiftande områden. Sivert Gustafsson deltog båda gångerna och i april deltog även Anette Jansson. Rådet för landsbygdsutveckling Den 4 mars hade rådet för landsbygdsutveckling ordinarie möte. Sivert Gustafsson deltog. Den 8 maj genomförde rådet en resa i de norra delarna av länet. Temat denna gång var skog och olika objekt besöktes, bl.a. Älvhyttans naturreservat, Mellanskogs visningsanläggning söder om Lindesberg och den stora virkesterminalen i Hällefors. Sivert Gustafsson deltog i resan och även vid planering av resan. Den 27 augusti genomförde rådet en konferens i Örebro med namnet Se landsbygdens möjligheter. Målgrupp var primärt beslutsfattare i offentlig verksamhet. Bland föredragshållarna fanns bl.a. ordföranden i Hela Sverige ska leva, personer från regeringskansliet, universitet m.fl. Konferensen öppnades av landshövdingen. Från länsbygderådet deltog Anette Jansson, Lars Carlsson och Sivert Gustafsson. Den sistnämnde hade också ingått i den arbetsgrupp som hade planerat resan. Drivmedel och kartläggning av övriga servicefrågor Länsstyrelsen med Patrik Pettersson som ansvarig hade under året utrett drivmedelssituationen i länet. Det fanns tydliga hot om nedläggningar på vissa orter. Patrik Pettersson hade uppdragit åt FLF Landsbygdsservice att kartlägga nuläget avseende tillgången till drivmedel och butikernas prognos för fortsatt verksamhet. Länsbygderådet sände till de lokala grupperna ut en enkät med frågor om drivmedelsförsörjningen. I maj genomfördes ett seminarium på länsstyrelsen med Ove Nordling från Hela Sverige ska leva som föredragshållare. Temat hade rubriken Bymacken. Deltagare var personer från lokala utvecklingsgrupper, bensinstationsföreståndare, politiker, länsstyrelserna i Örebro och Västerås och en person från länsbygderådet i Västman-land. Sivert Gustafsson deltog och hade även medverkat vid planering av seminariet. I oktober genomfördes en rundresa till länets kommuner för möten med några av kommunalråden, kommunchefer, utvecklingschefer och andra chefstjänstemän. Syftet var att diskutera kommunernas planer för utveckling av de olika delarna av kommunen. Resan var initierad av länsstyrelsen och deltagare var några av mentorerna från FLF, Patrik Pettersson samt från länsbygderådet Sivert Gustafsson.

7 7 Deltagande i regionförbundets aktiviteter 27 februari Fredagsakademin Mona Hedfeldt och Johan Mörck från Centrum för Urbana och Regionala studier, Örebro Universitet, presenterade sina analyser under rubriken Hållbar regional utveckling - Att bo, arbeta och leva i Örebro län. Sivert Gustafsson och Lars Carlsson deltog. 3 mars RUS information RF Var med när vi lyfter! Storforum för arbetet med den regionala utvecklingsstrategin RUS. Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog. 27 maj Kick-Off för tillväxtprogrammet Regionförbundets hade i Örebro Kick-Off för det regionala tillväxtprogrammet RTP. Lars Carlsson och Anette Jansson deltog 10 september Regionalt utvecklingfsorum Storforum för nästa steg i arbetet med den regionala utvecklingsstrategin RUS genomfördes i Örebro. Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog. 2 oktober Fredagsakademin Sofia Sohl, doktorand i statskunskap i forskargruppen Youth and Society vid Örebro universitet, presenterade en översikt av svenska ungdomars attityder och värderingar när det gäller arbete, utbildning, boende, fritid, hälsa och politiskt deltagande, viktiga parametrar vid planering av det kommande samhället. Sivert Gustafsson deltog Deltagande i övriga konferenser och möten mars Mellanlanda Konferens i Ulricehamn om landsbygdsutvecklingsfrågor. Anette Jansson deltog. 3 september Kunskapskonferens Kunskapskonferens Kooperativt företagande i Uppsala inom nätverket PLUS, Östra Mellansverige. Anette Jansson deltog oktober Emmabodakonferensen Den årliga konferensen i Emmaboda med brett program om landsbygdsutveckling. Anette Jansson deltog oktober NGO forum09 Som den enda officiella konferensen om Social Ekonomi under det svenska ordförandeskapet i EU medarrangerade SERUS konferensen ngoforum09 i Örebro. Ledande organisationer från den sociala ekonomin i Europa samlades under det svenska ordförandeskapet. Målet för konferensen var att ta fram ett koncept för att till EUkommissionen lyfta in frågorna om den sociala ekonomins betydelse för utvecklingen i Europa. Sivert Gustafsson deltog. 2 november Jämställdhet, Dr Jackson Catz Länsstyrelser, regionförbund och landsting i länen i Mellansverige anordnade i Västerås en heldagskonferens på temat Jämställdhet. Huvudtalare var den ameri-kanske forskaren Dr. Jackson Catz. Sivert Gustafsson deltog.

8 8 5-6 november Ekonomidagar i Västerås De årliga ekonomidagarna genomfördes på Mälardalens högskola i Västerås. Riskkapitalförsörjning var en av huvudfrågorna. Anette Jansson deltog. 18 november Ideellt Forum i Stockholm Konferensen arrangerades av riksorganisationer inom den sociala ekonomin. Temat var om den ideella sektorn i samarbete med näringslivet eller den offentliga sektorn kan bli en framgångsfaktor när det gäller att leverera tjänster. I panelen ingick bl.a. några riksdagsledamöter som fick ge sin syn på vem som ska utföra tjänster som idag oftast utförs av offentliga aktörer. Sivert Gustafsson deltog. 19 november Build Bridges Örebro kommun hade inbjudit till ett möte hos den syrianska föreningen i Örebro. Mötet är del i Örebro kommuns medverkan i ett treårigt projekt inom Östersjöregionen (European Baltic Sea Region, BSR). Projektet handlar om livskvalitet i den fysiska planeringen. Många utlandsfödda deltog i mötet. Sivert Gustafsson deltog för länsbygderådet. 20 november Upphandling och valfrihet I Skövde genomfördes en konferens på temat LOU *), LOV **)och Utmaningsrätten, angående vem som kan/ska utföra välfärdstjänster i Sverige. Arrangörer var Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting SKL, Tillväxtverket och Skaraborgs Kommunalförbund. Sivert Gustafsson deltog. *) Lagen om offentlig upphandling **) Lagen om valfrihetssystem Uppvaktningar Länsbygderådet har uppvaktat vid avtackning när Maggie Javelius och Lars Östring slutade på länsstyrelsen. Övrig opinionsbildning Med anledning av Karlskoga kommuns planer att hösten 2009 lägga ner skolan i Granbergsdal har Sivert Gustafsson skrivit artiklar i lokalpressen. Resultatet av många personers och organisationers engagemang i frågan gav resultatet att skolan får vara kvar ett år till och under det året jobbar byalaget för att starta en friskola hösten Slutord Styrelsen vill härmed tacka alla personer i utvecklingsgrupper, samverkande organisationer inom L&SEK, Länsstyrelsen Örebro län, Regionförbundet, Örebro läns landsting, länets kommuner och alla andra som vi haft kontakter med under året Örebro Styrelsen

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2010 Sammanfattning Verksamhetsåret 2010 har varit mångfacetterat med avseende på aktiviteter och ämnesområden. I maj var det landsbygdsriksdag i

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2011 Sammanfattning I början av året var regionförbundets remiss angående Regional översiktlig planering RÖP en stor och viktig fråga. Remissen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 2014-02-26 1(11) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, lokala utvecklingsplaner,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 1(7) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 SAMMANFATTNING År 2015 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, integration, flera

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: Lokal utveckling omställning till hållbar framtid, supervalåret, bredband,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 2013-02-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit särskilda fokusområden i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, landsbygdsriksdagen,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Hela Sverige ska leva Uppsala län Stavby 110 747 94 ALUNDA hemsida www.helasverige.se/uppsala-laen Mobil 070 299 42 22 e-post info@lbruppsala.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Innehåll Summering...2 Organisation...2 Sammanträden...2 Möten med riksorganisation.......3 Värdegrund...3 Vision...3 Syfte...3 Verksamhetsidé...3

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes.

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes. 1 PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE Tidpunkt: 2015-04-09 kl. 18:30-21:20 Plats: Närvarande: Frånvarande: Adjungerad: Kansliet, Fjugesta Kent Kaufeldt, ordförande Lars Carlsson Lars-Gunnar Forsberg Susanne Forsberg

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Styrelse Länsbygderådets styrelse har under året bestått av: Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Bengt Grönblad Hjördis Clarberg Anders

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(5) Plats och tid: Fotbollshallen i Ulricehamn, kl 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Tina Yngvesson Claes Bergqvist Holger Sandin Ewa Vikingson Tommy Johansson

Läs mer

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2016 SAMMANFATTNING År 2016 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, fortsatt etablering av

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-08-03 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 17:30 20:30 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Claes Bergqvist Utses att justera: Paragraferna: 20 41 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2008-06-12 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Utses att justera: Jan Vinkvist Jan Smith Per-Åke Davidsson Claes Bergqvist Tina Yngvesson Agneta Lindström

Läs mer

Remissvar Örebro län

Remissvar Örebro län Remissvar Örebro län Fakta 17 remissinstanser; Regionförbundet, Länsstyrelsen, Landstinget, USÖ Örebro universitet, Örebro, Lekeberg, Karlskoga, Degerfors Hallsberg, Kumla, Laxå, Askersund, Nora, Lindesberg,

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2006-11-23 1(5) Plats och tid: Borås, Vuxenskola kl: 18:00 21:30 Beslutande: Sven-Olof Carlsson Månika Sager Sassi Wemmer Tina Yngvesson Jan Vinkvist Claes Bergqvist Curt Sävenstrand Holger Sandin

Läs mer

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2017 SAMMANFATTNING År 2017 har för Länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en fortsatt stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid. Länsbygderådet

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Mellanlanda 2009 Kulturcheckens namn Länsbygderådet Sjuhärad Sökande (Namn/Förening) 868401-2795 0320-910

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Sammanträdesdatum 2008-04-24 1(5) Plats och tid: Byakrogen i Ambjörnarp, kl. 18:30 21:00 Närvarande: Enligt deltagarlista, bilaga 1 Utses att

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE 2009-09-17 1(6) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:30 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Per-Åke Davidsson Tina Yngvesson Sassi Wemmer Tommy Johansson Klaes G Elvin Anna Fagefors Janet Jansson

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida: n 1 / 16 1801 Bostad 1880046 Boglundsängens handelsområde 1880048 Yttre tätort i Örebro kommun 1880050 Örebro tätort yttre centrum 1880052 Örebro tätort centrum 1880053 Örebro tätort inre centrum n 2 /

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 2012 2(8) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Styrelsen för Föreningen L&SEK lämnar här sin verksamhetsberättelse för verksamhetsåret

Läs mer

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Sid 1 Plats: Galtsjöns Wärdshus, Ronneby Tid: 24 oktober 2011, kl.1000-1200, 1300-1500 Närvarande: Inez Arbrahamzon, ordförande

Läs mer

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012

Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012 Utvecklingsstrategi för Örebroregionen första uppföljningen 2012 Utgångspunkter Primärt syfte: Hur ligger regionen till i förhållande till målen i rusen? Bidrag till att bättre förstå regionens utveckling

Läs mer

Rapporter från byalagen

Rapporter från byalagen Nora kommuns Bygderåd Minnesanteckningar Tisdag den 15 september 2009 Ås skola Närvarande: Representanter för föreningarna: Lars Angergård, Kåre Aspnäs, Arne Jacobsson, Jan Sjöström, Katrin Winarve, Örjan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2018. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik 1 (5) och länets kommuner Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik Tid: 16 oktober kl. 09:30-11:30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: 2015-11-19

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE 2004-09-09 1(6) Plats och tid: Rådde Gård, kl. 18:00 21:00 Beslutande: Sassi Wemmer Eva Johansson Holger Sandin Sven-Olof Carlsson Ted Öjbro Jan Vinkvist Övriga: Utses att justera: Anette Malmberg Sven

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06 Bilaga 7.1 Förslag till Årsberättelse 2013 2014-03-06 Årsberättelse 2013 för Hela Norden ska leva Inledning Hela Norden ska leva (HNSL) startade 1994 som ett nätverk där alla nordiska länder deltog. Därefter

Läs mer

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7)

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7) Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version 081016, 090212, 090219, 090305 Bilaga 1 Sida 1(7) 1 Föreningens namn är Länsbygderådet Sjuhärad som bildades 1998 12 05. 2 Föreningen har sitt

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(6) Plats och tid: Od Sockengård, 18:30 21:30 Beslutande: Övriga: Claes Bergqvist Mikael Larsson Kjell Gröndahl Sassi Wemmer Tina Yngvesson Holger Sandin Hans Kilén Hans

Läs mer

Företagsamheten 2018 Örebro län

Företagsamheten 2018 Örebro län Företagsamheten 2018 Örebro län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE 2003-10-06 1(6) Plats och tid: Holsljunga, kl. 20:00 22:00 ande: Sassi Wemmer Eva Johansson Jan Vinkvist Bertil Johansson Sven-Olof Carlsson Ulf Svensson Övriga: Jörgen Grandén Utses att justera: Jörgen

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

Företagsamheten 2017 Örebro län

Företagsamheten 2017 Örebro län Företagsamheten 2017 Örebro län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE 2004-05-03 1(5) Plats och tid: Borås, kl. 18:00 19:45 Beslutande: Eva Johansson Holger Sandin Leif Josefsson Irwing Johansson Sven-Olof Carlsson tom 40 Övriga: Utses att justera: Kent Haglund Jan Vinkvist

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors 1 Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors VÅR VERKSAMHET Barns rätt till skydd mot våld I förebyggande syfte samverkar vi med skolor och folkhälsoförvaltningen.

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-10-08 1(5) Plats och tid: Seglora, hos Jan kl: 18:00 21:00 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Tina Yngvesson Utses att justera: Paragraferna: 42 63 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer Ordförande:..

Läs mer

Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre

Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre 215-1-2 I denna bilaga finns ett antal bakgrundsfakta om antal och andel äldre i länets kommuner. Diagram och tabeller redovisar även

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Örebro län Månad

Örebro län Månad Arkets namn R-T-län Län T-län Kommun Örebro Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215

Läs mer

Örebro län Månad

Örebro län Månad Arkets namn R-T-län Län T-län Kommun Örebro Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013 Örebro 11 oktober 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län september 2013 12 850 (9,3 %) 6 066 kvinnor (9,2 %) 6 784 män (9,4 %) 3 525 unga 18-24 år (20,4 %) (Andel av

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län november månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län Arbetsplan 2013 För att nå största möjliga framgång med föreningen har denna arbetsplan tagits fram. Arbetsplanen ska underlätta för styrelsen, revisorer, valberedning och arbetsgrupper att utföra de uppdrag

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018

Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018 - Sjuhärad Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018 Styrelsen samlad för höstavslutning på Trollabo Kvarn den 13 december 2018 Styrelsen för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

Länsbygderådet i Stockholms län

Länsbygderådet i Stockholms län Lotta och Jan God Jul och Gott Nytt År Helgdagarna närmar sig för många en stund av vila och avkoppling hoppas vi på. Samtidigt grunnar vi på vad som händer på andra sidan nyåret, för oss i Länsbygderådet

Läs mer

Långvinds byalag. Årsberättelse 2015

Långvinds byalag. Årsberättelse 2015 Långvinds byalag Årsberättelse 2015 Långvinds byalag, organisationsnummer 802497-4910 Sida: 2 (6) Verksamhetsberättelse Historia Långvinds byalag är en ideell förening, grundad den 6 september 2015 i Långvindsbruk,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 INNEHÅLL 1. Ordföranden har ordet 2. Styrelsens berättelse Styrelsens sammansättning och organisation 3. Styrelsemöten

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 8 november 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län oktober 2013 12 922 (9,3 %) 6 024 kvinnor (9,2 %) 6 898 män (9,5 %) 3

Läs mer

Örebro län Månad

Örebro län Månad Arkets namn R-T-län Län T-län Kommun Örebro Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/- % +/- 215

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 september 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län augusti 2014 11 552 (8,4 %) 5 103 kvinnor (7,8 %) 6 449 män (9,0 %)

Läs mer

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET ~ LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-06-01 Au 106 Dnr KS 0103/2016 Förfrågan om förnyat ställningstagande för ett gemensamt leaderarbete i Bergslagen,

Läs mer

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Tjänsteskrivelse 2012-10-23 Handläggare: Cecilia Ljung Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Sammanfattning I folkhälsoplan för Örebro län står att länets fortsatta folkhälsoarbete ska

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Sida 1 av 6 Verksamhetsberättelse 2017 Inledning Styrelsen avger här sin verksamhetsberättelse för Hela Sverige/Hallands 19:e verksamhetsår. Arbetet det gångna året har präglats av föreningens syften enligt

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 ! VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015! Styrelsens sammansättning Ordinarie Lars Westerlund, Kusfors, ordförande Gun Rehnman, Örträsk, vice ordförande Raquel Johansson, Gafsele, sekreterare Monica Marklund, Åbyn,

Läs mer

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021 Tjänsteställe, utfärdare Datum Beteckning Företagsamma och tillgängliga regionen 2009-06-11 Dnr: 09-298 Fredrik Idevall Remiss 1 (9) Till Enligt sändlista Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Sammanträdesdatum 2007-04-12 1(5) Plats och tid: Rydals Museum, Rydal, kl. 18:30 21:30 Närvarande: Enligt deltagarlista, bilaga 1 Utses att justera:

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 februari 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län januari 2014 13 227 (9,5 %) 5 829 kvinnor (8,8 %) 7 398 män (10,2 %)

Läs mer

ÖREBRO KOMMUN orebro.se

ÖREBRO KOMMUN orebro.se ÖREBRO KOMMUN Näringslivsstatistik ÖREBRO KOMMUN Eva Lilja Näringslivsdirektör Hej! Förädlingsvärde (BRP) till marknadspris, mkr efter region och tid. 400 350 300 250 200 150 100 50 0 Uppsala Eskilstuna

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Stadgar EAPN Sverige 2006

Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar antagna av EAPN Sveriges årsmöte 2006. 1 Namn och inriktning European Anti-Poverty Network (EAPN) Sverige är en självständig ideell förening ansluten till det europeiska

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad STYRELSENS VERKSAM- HETSBERÄTTELSE FÖR HELA SVERIGE SKA LEVA SJUHÄRAD 2014 2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad Under året har hållits 3 styrelsemöten. Arbetsutskottet har

Läs mer

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna!

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna! Utvecklingsområde 1 Kunskap och kompetens Välkomna! Workshop Kunskap och kompetens Introduktion av Peter Morfeldt Vart ska vi och vad gör vi för att nå målen, inom kunskapslyft barn och unga (5 min) Presentation

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt ESF projekt Bakgrund Lärling - Jobb i Sikte Projekttid 160501-190430 Analys- och planeringsfas 160501-161231 Genomförandefas 170101-190228 Avslutsfas 190301-190430 Lärling Jobb i Sikte Projektägare Activa

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 201 5 Styrelsens sammansättning Mats Djupsjöbacka Peter Lugnegård Ingegerd Saarinen Torgny Forsgren Marie Persson Bygdsiljum Umeå Åsele Lycksele Tärna Ordförande Vice ordförande Sekreterare

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli 27 augusti 2012

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli 27 augusti 2012 Anette Granberg 2012-08-27 1(5) Närvarande Magnus Sjöberg Masugnen Lindesbergs kommun Maria Svensson Hallberg Regionförbundet Örebro Ulf Skoog Yrkesvux Örebro kommun Lars Pettersson Arbetsförmedlingen

Läs mer

Landskapsingenjörernas Riksorganisation. Verksamhetsberättelse 2012 och Verksamhetsplan 2013-2014

Landskapsingenjörernas Riksorganisation. Verksamhetsberättelse 2012 och Verksamhetsplan 2013-2014 Landskapsingenjörernas Riksorganisation Verksamhetsberättelse 2012 och Verksamhetsplan 2013-2014 Dagordning årsmöte 2013-11-05 Stockholm!... 3 Styrelsekandidater 2013!... 4 Verksamhetsberättelse för LIR

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2009-02-12 1(4) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:15 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Tina Yngvesson

Läs mer

INBJUDAN Delegationen för regional samverkan om högre utbildning

INBJUDAN Delegationen för regional samverkan om högre utbildning INBJUDAN 2002-03-07 Delegationen för regional samverkan om högre utbildning Vasag.8-10 103 33 Stockholm Kommuner, Landsting. Länsstyrelser, Universitet och högskolor, Folkbildningsrådet Delegationen för

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer