VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013"

Transkript

1 (11) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, lokala utvecklingsplaner, bredband, integration och krisberedskap. Länsbygderådet medverkar i nätverk tillsammans med aktörer som har inflytande över förutsättningarna för lokal utveckling. Länsbygderådet får därmed möjligheter att förklara landsbygdens villkor och även att vid behov bevaka hantering av olika frågor. Vidare har länsbygderådet ibland varit konkret stöd för lokala grupper genom att uppträda tillsammans med dem vid kontakter med kommuner och andra offentliga aktörer. Det är viktigt att länsbygderådet är en kompetent part. Därför sker fortlöpande kompetensutveckling av styrelseledamöterna genom deltagande i kurser, seminarier, projekt, nätverksträffar och erfarenhetsutbyten. Kompetenskravet innebär exempelvis att ha god kännedom om kommunernas förutsättningar och planer liksom om de regionala offentliga aktörernas uppdrag och verksamheter. Länsbygderådet har vid många tillfällen informerat lokala grupper och kommunbygderåd om möjligheterna för lokal utveckling genom LEADER-metodens trepartnerskap. Länsbygderådet har tre ledamöter i de två LAG-grupper som täcker huvuddelen av Örebro län. =========================================================== INNEHÅLL Sid 1 Sid 2 Sid 3 Sid 4 Sid 7 Sid 7 Sid 9 Sid 10 Sid 10 Sammanfattning Länsbygderådet Medlemskap i andra organisationer och nätverk Verksamheter Deltagande i Riksorganisationens Hela Sverige skall leva aktiviteter Representation i Länsstyrelsens samrådsorgan och i övriga aktiviteter Representation i regionförbundets aktiviteter Representation i landstingets aktiviteter Representation i övriga konferenser och möten

2 2 LÄNSBYGDERÅDET Länsbygderådet Örebro län är ett nätverk för de lokala utvecklingsgrupperna/ byalagen i länet. Styrelsen består av personer som själva är aktiva i sina lokala utvecklingsgrupper och ledamöterna har geografisk spridning över länet. Ordinarie styrelseledamöter Sivert Gustafsson, ordförande Österviks Byalag Karlskoga Lars Carlsson Järle Byalag Nora Lars-Gunnar Forsberg Kommunbygderådet Lekeberg Anette Jansson Svartå Utvecklingsgrupp Degerfors Kent Kaufeldt Hammarslaget Askersund Ewa Overmeer Latorps Byalag Örebro Styrelsesuppleanter Hans Eriksson Wedwog-Qwarnbacka Byalag Lindesberg Anna Nilsson 1) Käglan bygdeförening Lindesberg Erling Norin Stockbacken-Gruvberg byalag Ljusnarsberg Kurt Gustafsson Axberg-Hovsta hembygdsför. Örebro Per-Arne Måstad Hardemo Kumla Matti Nylund Finnstigen Hällefors Revisorer ordinarie Per-Arne Peterson Österviks byalag Karlskoga Jan-Erik Höijer Degerfors hushållningsgille Degerfors Revisorer ersättare Bengt Willén Askersunds byalag Askersund Bo Åkerling Askers bygdegårdsförening Örebro Valberedning Monica Gustafsson, sam.kall. Håkan Lindstedt Österviks byalag Ervalla Hembygdsförening Karlskoga Nora Bo Grimsell Edsbergs Bygdegårdsförening Lekeberg Kerstin Leijonborg Edsbergs bygdegårdsförening Lekeberg 1) T.o.m. september. Årsmöte Den 9 mars hölls länsbygderådets årsmöte i Brotorp i Fjugesta. 28 personer deltog, varav 22 från lokala utvecklingsgrupper. Förutom årsmötesförhandlingarna fanns följande informationspunkter: Den kommande regionbildningen: Landstingets projektledare Tommy Larserö gav en nulägesbeskrivning. Bredband: Erling Norin beskrev de olika etapperna före och under arbetet med kanalisation och gav även exempel på lyckade projekt och på mindre lyckade. VA-frågor på landsbygden: Lars Carlsson och Sivert Gustafsson gav exempel på aktiviteter i länet och även om det regelverk som styr bl.a. kommunerna. Hållbar framtid: Ewa Overmeer och Lars Carlsson informerade om planerade aktiviter för att skapa ett nätverk av och för intresserade omställningspersoner.

3 Solel: Anders Holm, en av pionjärerna när det gäller att fånga el via solpaneler, gav exempel på lönsamma satsningar och även reglerna kring att leverera el. 3 Styrelsemöten Styrelsen har haft åtta möten, fördelade på följande orter: Östervik byalag/karlskoga, Bredsjö, Hammar, Latorp och Åby Enbacken i Axberg och Fjugesta. Kansli Länsbygderådets kansli var under det första halvåret beläget i Svartå och flyttade sedan till Fjugesta. Anette Jansson har varit anställd på 50%. Medlemmar Antalet lokala utvecklingsgrupper som var medlemmar i länsbygderådet vid det senaste årsskiftet var 142 stycken. Avtackningar Två av länsstyrelsens tjänstemän, med vilka länsbygderådet har haft många kontakter, blev under året pensionärer, Bengt Larsson i juni och Marianne Karlsson i november. Länsbygderådet deltog vid avtackningarna och företräddes i juni av Erling Norin och Lars Carlsson och i november av Sivert Gustafsson. Föreningen L&SEK och Årets eldsjäl Föreningen L&SEK:s Eldsjälspris utdelades denna gång till Erling Norin från Kopparberg, främst för hans idoga och framgångsrika insatser när det gäller bredband via fiber till orter på landsbygden. Det högtidliga överlämnandet gjordes på Regionförbundets fullmäktigemöte den 5 december. Valet av eldsjäl gläder länsbygderådet litet extra, eftersom Erling Norin även är ledamot av länsbygderådets styrelse. Medlemskap och uppdrag i andra organisationer och ideella nätverk L&SEK Lokal utveckling och social ekonomi Länsbygderådet är medlem av föreningen L&SEK. Lars Carlsson är ordinarie styrelseledamot samt kassör och Sivert Gustafsson suppleant i styrelsen PLUS Länsbygderådet är medlem i föreningen PLUS, plattform inom NUTS II-området region Östra Mellansverige. Sivert Gustafsson är revisor. HSSL Lars Carlsson var ordinarie styrelseledamot i Hela Sverige ska leva, och där sammanhållande för en arbetsgrupp om internationella och EU-fondsfrågor. Sivert Gustafsson var ledamot av valberedningen.

4 4 Övervakningskommitté Lars Carlsson var ledamot av övervakningskommittén för regionalt strukturfondsprogram för Västsverige, Småland och öarna samt Skåne-Blekinge. Kommunbygderåd Lars Carlsson var ledamot i Nora kommunbygderåd, Erling Norin i Ljusnarsbergs kommunbygderåd, Lars-Gunnar Forsberg i Lekebergs kommunbygderåd och Kent Kaufeldt i Askersunds kommunbygderåd. KFO Länsbygderådet är medlem i den ideella sektorns arbetsgivarorganisation KFO. LEADER Sivert Gustafsson, Anette Jansson *) och Per-Arne Mårstad hade styrelseuppdrag i LEADER Mellansjölandet och Lars Carlsson i LEADER Bergslagen. *) Avgick vid årsmötet Infrastrukturgrupp Länsstyrelsen hade bildat en infrastrukturgrupp, främst för ärenden som gäller bredbandsfrågor. Erling Norin har varit representant för både Ljusnarsbergs kommun och för länsbygderådet. Referensgrupp för Svenska för invandrare Sfi I länsstyrelsens projekt för Sfi har bildats en referensgrupp med deltagare från kommuner, folkhögskola och några ideella organisationer. Sivert Gustafsson har representerat länsbygderådet. VERKSAMHETER Hållbar framtid Länsbygderådet har bildat en arbetsgrupp för att jobba vidare med aktiviteter för omställning till en hållbar framtid. Ewa Overmeer, Lars Carlsson och Kurt Gustafsson utgör arbetsgruppen med Lars Carlsson som sammankallande. Samarbete sker med Örebro läns bildningsförbund, LEADER Mellansjölandet, Naturskyddsföreningen, Framtiden i våra händer m.fl. Ett regionalt ROS-nätverk (Regional Omställning för hållbar framtid i Örebro län) har bildats. Nätverket ska skapa en stödjande struktur för lokalt hållbart utvecklingsarbete. Förstudiemedel för att skapa en mötesplats på nätet har beviljats av LEADER Mellansjölandet. Arbetsgruppen har haft åtta möten och arrangerat tre seminarier (13/5, 19/11 och 5/12) med sammanlagt ett 50-tal deltagare.

5 5 Lokala utvecklingsplaner Projektet Lokala utvecklingsplaner påbörjades under 2011 och slutfördes under De åtta deltagande orterna var Bredsjö-Hjulsjö, Ervalla, Hammar, Hasselfors, Hjortkvarn, Mullhyttan, Ställdalen och Svartå och alla har överlämnat sina utvecklingsplaner till kommunledningarna. I några kommuner har föredragning även gjorts för kommunstyrelsen respektive kommunfullmäktige. Erling Norin, Kent Kaufeldt och Sivert Gustafsson var länsbygderådets processledare. Några andra orter planerar att påbörja arbete med lokala utvecklingsplaner. Sivert Gustafsson har besökt dem och informerat om hur arbetet har genomförts på de andra orterna. Tillväxtverket kommer att ge ut en rapport där bl.a. vårt projekt om lokala utvecklingsplaner finns beskrivet. Länsbygderådet utvecklingsseminarium för styrelsen Den 13 oktober hade länsbygderådet ett utvecklingsseminarium för styrelsen. Mötet var förlagt till Askersund. Diskussionsämnen var bl.a. hur det fortsatta arbetet med omställning för en hållbar framtid ska läggas upp. Vidare bildades olika tematiska arbetsgrupper. European Rural Parliament i Bryssel Den 13 november 2013 är ett historiskt datum för byarörelsen. Då samlades i Bryssel 150 representanter från 30 europeiska länder, till den första europeiska landsbygdsriksdagen, European Rural Parliament. Målet var att skapa ett gemensamt organ för dialog med olika EU-enheter. Sivert Gustafsson deltog. Han hade också sänt in ett förslag till överläggningsämne om finansiering av nationella byarörelser. Krisberedskap Vi lever i en tid av högteknologiska lösningar på det mesta. Men det är också så att när tekniken inte fungerar, då får vi plötsligt stora problem med till synes triviala saker. Länsstyrelser och kommuner har planer för olika slags krisberedskap liksom andra, många frivilliga, organisationer. Men krisberedskapen i det egna hemmet måste också fungera. Det är i den delen som länsbygderådet i nuläget ser en allvarlig brist. Sivert Gustafsson och Erling Norin har därför lyft in denna fråga i länsbygderådets verksamhet. Först handlade det om att kartlägga den beredskap och de nätverk som finns i samhället för att därefter gå vidare med information till hushållen. Länsbygderådet har haft möten med länsstyrelsen och med Civilförsvarsförbundet i vår region.

6 6 Integration Till vårt län anländer flyktingar och asylsökande och det kan upplevas både positivt och negativt av de boende på en ort. För att om möjligt uppnå bättre kontakter har Sivert Gustafsson aktiverat denna fråga. Bättre och tidigare information från migrationsverket till boende och föreningar är en av nyckelfaktorerna för ett positivt integrationsarbete. För att komma djupare in i denna fråga har länsbygderådet deltagit i ett antal aktiviteter och träffar både inom och utanför länet. Mål för aktiviteterna är att tillskapa fungerande rutiner för information till de lokala föreningarna när flyktingar är på ingång. Vidare har ett möte genomförts med ABF för diskussion om ett eventuellt samarbete. Rådgivning och övriga informationer till lokala grupper Länsbygderådets infoblad har utgivits med tre nummer i en tryckt upplaga av 440 exemplar. Det har sänts till lokala grupper både via posten och via e-post. Till övriga mottagare inom den sociala ekonomin samt till mottagare i offentlig verksamhet enbart via e-post Länsbygderådet har via e-post vidaresänt information om kommande konferenser, informationer från riksorganisationen Hela Sverige ska leva, om träffar och kurser. Användningen av hemsidan som informationsverktyg har ökat under året. Länsbygderådet har vid möten med föreningar informerat om LEADER, fonder och om L&SEK. Post- och telestyrelsen PTS, intervju samt seminarium Den 13 juni intervjuades Sivert Gustafsson av Post- och telestyrelsen om postservicen i länet. Det blev en fortsättning den 17 september i Stockholm då PTS arrangerade en nationell workshop om postens service. Ett 20-tal personer (från departement, centrala och regionala myndigheter, posten, Hela Sverige ska leva, samt några näringsidkare) deltog. Sivert Gustafsson var den ende deltagaren från länsbygde-råden. Remisser Länsbygderådet har avlämnat remissyttranden avseende Regionalt trafikförsörjningsprogram, Länstransportplanen, Handlingsplan för jämställd regional tillväxt, till Regionalfondsprogram inom NUTS II-området, region Östra Mellansverige samt Landsbygdsprogram

7 Deltagande i Riksorganisationens Hela Sverige skall leva aktiviteter januari HSSL ordförandekonferens Ordförandekonferens i Sigtuna. Sivert Gustafsson deltog för länsbygderådet och Lars Carlsson som styrelseledamot i HSSL. 7 5 april Lokalekonomidagarna Årets upplaga av Lokalekonomidagarna genomfördes på fyra platser i landet. Lars-Gunnar Forsberg deltog i Herrljunga. 11 april HSSL årsmöte och konferens Lars Carlsson, Lars-Gunnar Forsberg och Anette Jansson deltog /5 Ordförandekonferens Ordförandekonferens i Stockholm. Sivert Gustafsson och Lars Carlsson deltog oktober Ordförandekonferens Ordförandekonferens i Skokloster. Sivert Gustafsson och Lars Carlsson deltog. 30 oktober Utbildning på hemsidan Anette Jansson och Lars-Gunnar Forsberg deltog i utbildning för hantering av hemsidan. 12 december Höstmötet Anette Jansson, Sivert Gustafsson, Lars-Gunnar Forsberg och Lars Carlsson deltog i höstmötet som genomfördes hos Postens huvudkontor i Solna. Representation i Länsstyrelsens samrådsorgan och i övriga aktiviteter Landshövdingemöten Den 20 maj och den 18 november var det landshövdingemöten med deltagande av ett stort antal av länets aktörer på regional och lokal nivå. Sivert Gustafsson deltog vid båda tillfällena. Rådet för landsbygdsutveckling Rådet för landsbygdsutveckling har haft sex möten. Huvudämnet under rådets möten har varit analyser och inspel till landsbygdsprogrammet Den 16 april genomfördes den numera traditionella utfärden i länet för möten med lokala entreprenörer. Denna gång gick resan till bl.a. Vinön. Sivert Gustafsson har deltagit alla gångerna och Lars-Gunnar Forsberg i resan.

8 8 3 april Integrations- och mångfaldsdag Länsstyrelsen och Karlskoga kommun genomförde en konferens i Karlskoga. Arbetsförmedlingen och representanter för olika utrikesfödda personer beskrev vad som erbjuds och hur det tas emot. Sivert Gustafsson deltog. 17 april Framgångsrik integration i X-län Personer från länsstyrelsen och arbetsförmedlingen i Gävleborgs län presenterade sin modell för åtgärder för snabbare integration, åtgärder som visat sig ge positiva resultat. Sivert Gustafsson deltog. 7 maj Den bästa supporten De senaste åren har länsstyrelsen arrangerat informationsträffar Den bästa supporten för främst småföretagare. Det var nu dags för Degerfors. Förutom länsstyrelsen deltog Degerfors kommun, Coompanion, LEADER Mellansjölandet samt länsbygderådet, som representerades av Anette Jansson och Sivert Gustafsson. 30 maj Tillgänglighet en rättighet för alla Detta seminarium handlade om de osynliga handikapp som många människor lider av, handikapp som ofta leder till utanförskap, och vilka rättigheter och hjälpmedel som finns. Anette Jansson deltog. 28 augusti Betaltjänster och tillgänglighet Nationell konferens om effekter av att bankerna överger landsbygden med problem för företagare, ideella föreningar samt äldre personer avseende betaltjänster och kontanthantering. Lars-Gunnar Forsberg och Sivert Gustafsson deltog. 5 september Nyanländas kompetens En outnyttjad resurs I Hallsberg genomfördes en konferens med goda exempel på hur nyanländas kompetens tas tillvara, men också flera exempel på motsatsen. Anette Jansson och Sivert Gustafsson deltog. 15 oktober Frivilliga förstärkningsresurser i Örebro län Seminarium med länets nätverk för insatser vid kriser. Deltagare från offentliga aktörer och från frivilligorganisationer. Från länsbygderådet deltog Erling Norin och Sivert Gustafsson. 27 november Digital agenda Näringsdepartementet och länsstyrelsen arrangerade i Örebro en nationell konferens om hur den infrastruktur som bredband utgör kan användas för att förbättra förutsättningarna, bl.a. för boende och verksamhet på landsbygden. IT-ministern Anna-Karin Hatt och ett antal personer från centrala myndigheter hade program-punkter. Från länsbygderådet deltog Erling Norin och Lars-Gunnar Forsberg.

9 9 Deltagande i regionförbundets aktiviteter 1 mars Fredagsakademin Denna upplaga av Fredagsakademin hade rubriken 90 % arbetslöshet är det OK? Erling Norin deltog. 22 mars Infrastrukturdagen Trafikverket och regionförbundet genomförde den årliga infrastrukturdagen med information om planerna för väg och järnväg i vårt län. Erling Norin, Sivert Gustafsson och Lars Carlsson deltog. 26 april Fredagsakademin Professor Lars Hultkranz presenterade förstudien Sociala och andra mjuka investeringar. Lars-Gunnar Forsberg deltog. 22 maj Finns framtidens jobb i gruvnäringen? Årets konferens om gruvnäringens möjligheter och planer ägde rum i Örebro. Ett bärande tema var behovet av utbildning för att få fram personal med gruvkompetens. Erling Norin deltog. 23 maj Regionalt utvärderingsforum RUS Regionförbundet presenterade den utvärdering som har gjorts angående graden av uppfyllelse av målsättningar i den regionala utvecklingsstrategin RUS. Anette Jansson och Sivert Gustafsson deltog. 14 juni Kick-off för projektet Egensol i Örebroregionen Denna träff var upptakten till projektet Egensol. Det tekniska och ekonomiska nuläget för solel presenterades liksom förutsättningar för fortsatt utveckling inom ämnesområdet. Kurt Gustafsson deltog. 10 oktober Innovationsstöd i Örebroregionen Temat var presentation av några av regionens viktiga innovationstödjare. Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog. 23 oktober Stor energi- och klimatkonferens Regionförbundet och länsstyrelsen hade tillsammans genomfört denna energi- och klimatkonferens. Exempel gavs bl.a. på fondförvaltare som hade engagerat sig för hållbar utveckling. Länets energi- och klimatprogram presenterades. Ewa Overmeer och Lars Carlsson deltog. 14 november GEW *) Drivkraft entreprenörskap och innovationer. Hur kombinerar vi hållbarhet, socialt ansvar och ekonomisk tillväxt? Hur lyfter innovationer näringslivet? Och vilken betydelse har ett dynamiskt näringsliv för den regionala tillväxten. Anette Jansson deltog. *) Global Entrepreneurship Week

10 10 15 november GEW - Stärkt besöksnäring Detta seminarium var en kombination av information om innovationer inom besöksnäringen och till en del även remisskonferens. Sivert Gustafsson deltog. Deltagande i landstingets aktiviteter 12 juni Möte om kollektivtrafiken i Örebro län Behov av fördjupad kunskap inom länsbygderådet om kollektivtrafikens förutsättningar, framtidsplaner, regler för upphandling m.m. har blivit tydligt. I alla lokala utvecklingsplaner fanns kollektivtrafikfrågan med. Patrik Pettersson/Länsstyrelsen och Sivert Gustafsson hade ett möte med landstingsrådet tillika ordföranden i Kollektivtrafikmyndigheten Jonas Karlsson då han beskrev förutsättningarna för länstrafiken. 4 oktober Framtidens tåg- och expressbussförbindelser Regionförstoring och en större arbetsmarknad förutsätter ännu bättre kollektivtrafiklösningar. På denna konferens presenterades framtida tåg- och expressbussförbindelser för att binda ihop större tätorter. Lars-Gunnar Forsberg deltog. Deltagande i övriga konferenser och möten 20 februari Information om IVPA Länsbygderådets styrelsemöte genomfördes hos Nerikes brandkår i Örebro. I anslutning till detta informerade brandchefen om räddningstjänstens organisation och utrustning samt vad som gäller angående IVPA (i väntan på ambulans). 7 mars Företagarträff i Ervalla Lars Carlsson och Sivert Gustafsson deltog i Ervalla skola i en företagarträff. Mötet gällde lokal utvecklingsplan för Ervalla mars Osårbara kommunernas roll i omställningsarbetet I Eskilstuna genomfördes en konferens om kommunernas roll för en hållbar framtid. Kommunernas miljömål och ageranden för en grönare värld diskuterades. 27 kommuner och 31 organisationer var representerade. Ewa Overmeer och Kurt Gustafsson deltog. 18 mars L&SEK:s årsmöte L&SEK:s årsmöte ägde rum hos Stiftelsen Activa i Örebro. I anslutning till årsmötet genomfördes en workshop som en del i aktiviteter inför bildandet av ett regionalt utvecklingscentrum RUC. Från länsbygderådet deltog Lars-Gunnar Forsberg, Lars Carlsson och Sivert Gustafsson. 14 augusti Möte med Civilförsvarsförbundet Möte i Kumla med Civilförsvarsförbundets länsresurs för information om dess verksamhet och resurser. Från länsbygderådet deltog Sivert Gustafsson och Erling Norin.

11 11 30 september L&SEK styrelsemöte och RUC Till detta styrelsemöte presenterades ett första utkast till ett Regionalt Utvecklingscenter. RUC kommer troligen att avlösa föreningen L&SEK som nätverk och ska främja sociala innovationer i hela länet. 9 oktober Möte med Örebro kommuns landsbygdsstrateger Örebro kommun har inrättat en särskild enhet som ska arbeta med strategi för utvecklingsfrågor för Örebro kommuns landsbygd. Ewa Overmeer och Lars Carlsson informerade landsbygdsstrategerna Jenny Risberg och Calle Selander om bygderörelsens organisation och det omställningsarbete som pågår. 23 oktober Landsbygd och integration Landsbygdsnätverket hade arrangerat denna träff. Den syftade till att stärka det lokala och regionala arbetet för integration på landsbygden. Metoder och goda exempel om nätverk, brobyggande och projekt beskrevs och diskuterades. Sivert Gustafsson deltog

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: Lokal utveckling omställning till hållbar framtid, supervalåret, bredband,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 2013-02-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit särskilda fokusområden i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, landsbygdsriksdagen,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 1(7) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 SAMMANFATTNING År 2015 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, integration, flera

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2011 Sammanfattning I början av året var regionförbundets remiss angående Regional översiktlig planering RÖP en stor och viktig fråga. Remissen

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2010 Sammanfattning Verksamhetsåret 2010 har varit mångfacetterat med avseende på aktiviteter och ämnesområden. I maj var det landsbygdsriksdag i

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2009 Länsbygderådet Länsbygderådet Örebro län, LBR, är ett nätverk för de lokala utvecklingsgrupperna/ byalagen i länet. Styrelsen består av personer

Läs mer

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2016 SAMMANFATTNING År 2016 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, fortsatt etablering av

Läs mer

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2017 SAMMANFATTNING År 2017 har för Länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en fortsatt stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid. Länsbygderådet

Läs mer

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 2012 2(8) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Styrelsen för Föreningen L&SEK lämnar här sin verksamhetsberättelse för verksamhetsåret

Läs mer

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes.

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes. 1 PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE Tidpunkt: 2015-04-09 kl. 18:30-21:20 Plats: Närvarande: Frånvarande: Adjungerad: Kansliet, Fjugesta Kent Kaufeldt, ordförande Lars Carlsson Lars-Gunnar Forsberg Susanne Forsberg

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Hela Sverige ska leva Uppsala län Stavby 110 747 94 ALUNDA hemsida www.helasverige.se/uppsala-laen Mobil 070 299 42 22 e-post info@lbruppsala.se

Läs mer

Verksamhetsrapport 2017 Version: 1. Anders Bro

Verksamhetsrapport 2017 Version: 1. Anders Bro Verksamhetsrapport 2017 Version: 1 Anders Bro 2017-12-04 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Syfte och parter... 3 3. Stormöten och arbetsutskott... 4 4. Rådgivning och metodstöd... 4 4.1 Rådgivningsgruppen...

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars

Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Tema möte 30 mars Länsplan för Västmanland Styrkor och fördelar Utmaningar Detta gör vi! Länsplan för Västmanland Utvärdering av RUP Omvärldsbeskrivning Tre prioriterade områden

Läs mer

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad STYRELSENS VERKSAM- HETSBERÄTTELSE FÖR HELA SVERIGE SKA LEVA SJUHÄRAD 2014 2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad Under året har hållits 3 styrelsemöten. Arbetsutskottet har

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Innehåll Summering...2 Organisation...2 Sammanträden...2 Möten med riksorganisation.......3 Värdegrund...3 Vision...3 Syfte...3 Verksamhetsidé...3

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(6) Plats och tid: Od Sockengård, 18:30 21:30 Beslutande: Övriga: Claes Bergqvist Mikael Larsson Kjell Gröndahl Sassi Wemmer Tina Yngvesson Holger Sandin Hans Kilén Hans

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 ! VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015! Styrelsens sammansättning Ordinarie Lars Westerlund, Kusfors, ordförande Gun Rehnman, Örträsk, vice ordförande Raquel Johansson, Gafsele, sekreterare Monica Marklund, Åbyn,

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl. 09.30-11.30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: Ordförande: Mats Gunnarsson

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Styrelse Länsbygderådets styrelse har under året bestått av: Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Bengt Grönblad Hjördis Clarberg Anders

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(5) Plats och tid: Fotbollshallen i Ulricehamn, kl 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Tina Yngvesson Claes Bergqvist Holger Sandin Ewa Vikingson Tommy Johansson

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

IKMA RC för kvinnors utveckling

IKMA RC för kvinnors utveckling IKMA RC för kvinnors utveckling org.nr 802433-3075 ÅRSREDOVISNING för räkenskapsåret 1/1-31/12 2013 1 Verksamhetsberättelse 2013 IKMA RC Föreningens namn och hemort IKMA Resurscenter är en ideell förening

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda?

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda? antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013 Vad är en digital agenda? Till skillnad från en bredbandsstrategi tar den digitala agendan upp helheten kring IT. Allt från användandet,

Läs mer

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans!

Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Välkommen till den här dagen då vi ska utveckla landsbygden tillsammans! Landsbygdsnätverket 2014-2020 Erfarenheter utbyts. Information sprids. Kontakter knyts. Samarbeten uppstår. Lärande exempel analyseras

Läs mer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Sammanfattning av Förstudie 1 www.orebroll.se Post Box 1613, 701 16 Örebro Besök Eklundavägen

Läs mer

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder Verksamhetsplan 2014 www.helasverige.se Det är en glob, jag trampar med min fot. Vad är centralt, på ytan av ett klot? Jag väljer Pjätteryd

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen)

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) 4 april, 2014 Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) Samverkansstruktur mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län Ett väl fungerande samarbete

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

Landsbygdsnämnden. Protokoll Ln 16/2015. Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset

Landsbygdsnämnden. Protokoll Ln 16/2015. Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Protokoll Ln 16/2015 Landsbygdsnämnden Datum: 2015-03-12 Klockan: 13:00-17:00 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Hannah Ljung (C) Anna Hedström (S) Larz Lundberg (FP) Karl-Gustav Granberg (S)

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna!

Utvecklingsområde 1. Kunskap och kompetens. Välkomna! Utvecklingsområde 1 Kunskap och kompetens Välkomna! Workshop Kunskap och kompetens Introduktion av Peter Morfeldt Vart ska vi och vad gör vi för att nå målen, inom kunskapslyft barn och unga (5 min) Presentation

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2008-06-12 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Utses att justera: Jan Vinkvist Jan Smith Per-Åke Davidsson Claes Bergqvist Tina Yngvesson Agneta Lindström

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 CSR Småland, ideell förening

Verksamhetsberättelse 2017 CSR Småland, ideell förening Verksamhetsberättelse 2017 CSR Småland, ideell förening Föreningens utveckling Föreningen bildades av Jenny Jakobsson, Adlignum AB, Anna Carendi, Diya Consulting AB, och Patrik Sundberg, Sundberg Sustainability

Läs mer

Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016

Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016 Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016 Under ett par dagar i början av december samlades en grupp från Länsbygderådet i Blekinge för att diskutera föreningsliv

Läs mer

Hardemo bygdelag konstituerande möte 2013-02-28 kl. 18 i Hardemo bygdegård

Hardemo bygdelag konstituerande möte 2013-02-28 kl. 18 i Hardemo bygdegård Hardemo Per-Arne Mårstad 2013-03-05 Hardemo bygdelag konstituerande möte 2013-02-28 kl. 18 i Hardemo bygdegård Närvarande: Ett 60-tal personer enligt bifogad deltagarförteckning Inledning Detta var första

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C.

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C. Sida: 1 ( 6 ) 1801 1880048 Örebro tätort yttre 1880050 Örebro tätort inre 1880052 Örebro tätort C 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880052 Örebro tätort C

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

Stadgar för Leader Kustbygd

Stadgar för Leader Kustbygd Stadgar för Leader Kustbygd 1 Föreningens namn Leader Kustbygd ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Hyltebruk i Hylte kommun. 3 Verksamhetsområde Föreningens geografiska verksamhetsområde

Läs mer

Länsbygderådet i Stockholms län

Länsbygderådet i Stockholms län Lotta och Jan God Jul och Gott Nytt År Helgdagarna närmar sig för många en stund av vila och avkoppling hoppas vi på. Samtidigt grunnar vi på vad som händer på andra sidan nyåret, för oss i Länsbygderådet

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 Sida 1 av 6 Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 1 Årsmötets öppnande. Klas Wetter hälsade alla 25 medlemmar välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Godkännande

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN)

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) Verksamhetsberättelse för 2017 1 SEÖN är den samlande och kända aktören för civila samhället i Norr- och Västerbotten, som ger röst till idéburna organisationer och

Läs mer

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar.

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar. Föreningskraft Allsång i Heby Folkets Park. Projektägare: Mötesplats Tillväxt Ek. Förening (MTI) Projektledare: Håkan Collin Kommun: Heby Dnr: 97 Jnr: 2011 5360 Projekttid: 2011-06-20 2012-12-31 Beviljade

Läs mer

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt

Lärling Jobb i Sikte. ESF projekt ESF projekt Bakgrund Lärling - Jobb i Sikte Projekttid 160501-190430 Analys- och planeringsfas 160501-161231 Genomförandefas 170101-190228 Avslutsfas 190301-190430 Lärling Jobb i Sikte Projektägare Activa

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Närvarande: Yvonne Nilsson Gauffin Flens Hembygdsförening, Krister Karlsson och Mats Frankenberg Vadsbro-Blacksta

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2018. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se

Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se Foto Ingela Nyman Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se Allt vårt arbete har sin utgångspunkt i lokal utveckling för hållbara bygder i ett hållbart samhälle. Med bygdens intressen i fokus är vi nyfikna,

Läs mer

Stadgar. Fastighetsnätverket för energi och miljöfrågor i Örebro län

Stadgar. Fastighetsnätverket för energi och miljöfrågor i Örebro län Stadgar Fastighetsnätverket för energi och miljöfrågor i Örebro län 1 Ändamål Fastighetsnätverket verkar för en hållbar bygg- och förvaltningsprocess som gynnar affärsutveckling, innovativa processer,

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Från förvaltande till affärsinriktat arbetssätt. Mission Göra så bra & Goda affärer som möjligt

Från förvaltande till affärsinriktat arbetssätt. Mission Göra så bra & Goda affärer som möjligt Från förvaltande till affärsinriktat arbetssätt Mission Göra så bra & Goda affärer som möjligt Inriktningsmålen Våra huvuduppgifter Ansvar för att genomföra upphandlingar Ansvar för strategi samt affärsmässiga,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021

Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro län 2010-2021 Tjänsteställe, utfärdare Datum Beteckning Företagsamma och tillgängliga regionen 2009-06-11 Dnr: 09-298 Fredrik Idevall Remiss 1 (9) Till Enligt sändlista Remiss av förslag till Länstransportplan Örebro

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

RUS remissvar En sammanställning 30 juni 2017

RUS remissvar En sammanställning 30 juni 2017 RUS remissvar En sammanställning 30 juni 2017 Tidplan Vt 2016 Utmaningar Aug 2016 Målbilder Nov 2016 Utkast ny RUS dialogturné Februari 2017 Remissbeslut 15 maj Remisstid slut 19 okt. Regionstyrelsen 20-21

Läs mer

PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30

PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30 Sjuhärad PROTOKOLL fört vid årsmöte med HELA SVERIGE SKA LEVA 7 HÄRAD Plats: Kvarnen, Hyssna Tid: Tisdagen den 21 april 2015 kl. 18.30 1 Årsmötets öppnande Ordförande Tina Yngvesson hälsade de närvarande

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Beslutade på årsmöte 2016 05 22 1 Föreningens status Hela Sverige ska leva Dalarna är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Strategi kl

Strategi kl kl Strategi 2017-2020 Vision Hela Sverige ska leva! Syfte Balans mellan stad och land god landsbygdsutveckling goda villkor i hela landet Verksamhetsidé Från Hela Sverige ska levas stadgar Föreningen ska

Läs mer

INTEGRATIONSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2018

INTEGRATIONSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2018 Laxå 9 februari 2015 Antagen av KS: 2015-03-03 41 INTEGRATIONSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2018 Bakgrund Laxå kommun tar idag emot relativt många flyktingar och nya svenskar som vill bosätta sig i Laxå. Det innebär

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 12-22. Tid: 2012-03-20, 10:00 Plats: Landstingets kansli, sal C

Allmänpolitiska utskottet 12-22. Tid: 2012-03-20, 10:00 Plats: Landstingets kansli, sal C PROTOKOLL 1(5) Plats: Landstingets kansli, sal C Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång Forsberg, ordf KD Per Hansson FP Jarl Karlsson S Kjell Ekelund S Eva Eliasson S Annika Hansson S Maria Hörnsten

Läs mer

Bredbandsfiber Hardemo, plan 2013-14

Bredbandsfiber Hardemo, plan 2013-14 1(5) Bredbandsfiber Hardemo, plan 2013-14 Hardemoutveckling möte kl 18.00 i Hardemo Bygdegård Närvarande: Ca 25-30 personer från vägsamfälligheter och enskilda fastigheter, se lista i bilaga sid 5 av L-G

Läs mer

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat.

476. Mötets öppnande Föreningens ordförande Milis Ivarsson hälsade välkommen till kvällens möte och förklarade mötet öppnat. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 476-488 Tid: Måndagen den 7 april 2014 kl. 18.00 21.00 Plats: Klockargården, Askersund Närvarande: Milis Ivarsson, Sabina Karlsson, Anders Jansson, Per-Arne

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06 Bilaga 7.1 Förslag till Årsberättelse 2013 2014-03-06 Årsberättelse 2013 för Hela Norden ska leva Inledning Hela Norden ska leva (HNSL) startade 1994 som ett nätverk där alla nordiska länder deltog. Därefter

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag Projekt Region 2015 130513 ver 9 Region Örebro 2015 Förslag - Regionens roll och uppdrag Inledning och syfte Regionbildningen i Örebro län innebär att den regionala politiska nivån tar på sig en annan

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september Processen Kartläggning av aktörer/etablerade samverkansformer/branscher/utbildningsanordnare Dialog, april juni Dialogmötena i syfte att diskutera vilka behov och frågor nuvarande plattformar tar hand

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors 1 Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors VÅR VERKSAMHET Barns rätt till skydd mot våld I förebyggande syfte samverkar vi med skolor och folkhälsoförvaltningen.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg.

Ej närvarande: Anmarie Larsson, Kjell Möller, Per-Gunnar Bråtner, Sören Hedberg. Protokoll LEADER Mellansjölandet, LAG-möte, 435-448 Tid: Tisdagen den 24 september 2013 kl. 18.00 21.00 Plats: Hardemo Bygdegård Närvarande: Milis Ivarsson, Jenny Risberg, Sabina Karlsson, Anders Jansson,

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer