LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN"

Transkript

1 LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2010 Sammanfattning Verksamhetsåret 2010 har varit mångfacetterat med avseende på aktiviteter och ämnesområden. I maj var det landsbygdsriksdag i Sunne med omkring 1200 deltagare från hela Sverige och även från ett tjugotal andra länder. Landsbygdsriksdagen är en viktig mötesplats för nätverksbyggande och erfarenhetsutbyte och också en riktig folkfest. Från vårt län deltog 29 personer. I hela landet har länsbygderåden för de lokala grupperna genomfört seminarier på temat omställning till ett långsiktigt hållbart samhälle, med riksorganisationen Hela Sverige ska leva som initiativtagare. I vårt län var seminarierna förlagda till Grythyttan och Hallsberg med totalt 44 deltagare var det valår. Riksorganisationen Hela Sverige ska leva hade sammanställt ett antal frågor som specifikt berörde landsbygdens villkor. Länsbygderådet vidareförde frågorna till riksdags-och landstingskandidater och de lokala grupperna till sina kommunpolitiker. En annan viktig fråga detta år var regionförbundets remiss angående Regional översiktlig planering RÖP. Remissen var omfattande. Länsbygderådet hade i en skrivelse till de lokala grupperna pekat på några för landsbygdsutvecklingen särskilt kritiska avsnitt. De lokala grupperna uppmanades att kontakta sina kommunpolitiker för att diskutera vad ett genomförande av förslagen skulle medföra för den egna bygdens fortsatta utveckling. En viktig del i länsbygderådets förutsättning att kunna fullgöra sitt uppdrag är att ingå i nätverk med aktörer som har inflytande över förutsättningarna för det lokala utvecklingsarbetet. Länsbygderådet får därmed möjligheter att förklara landsbygdens villkor och även att vid behov bevaka hantering av olika frågor. Vidare har länsbygderådet ibland varit konkret stöd för lokala grupper genom att uppträda tillsammans med dem i vissa frågor vid kontakter med kommuner och andra offentliga aktörer. Det är viktigt att länsbygderådet är en kompetent part. Därför sker fortlöpande utvecklingsinsatser genom deltagande i kurser, seminarier, projekt, nätverksträffar och erfarenhetsutbyten. Kompetenskravet innebär exempelvis att ha god kännedom om kommunernas förutsättningar och planer liksom om de regionala offentliga aktörernas uppdrag och verksamheter. Under året har programperioden för LEADER *) kommit halvvägs. I de flesta av de LEADER-områden som berör Örebro län har många projekt av de mest skiftande slag genomförts respektive beslutats. Det var även någorlunda balans mellan tillgång till projektmedel och genomförda respektive beslutade projekt. Länsbygderådet har vid många tillfällen informerat lokala grupper och kommunbygderåd om möjligheterna för lokal utveckling genom LEADER-metodens trepartnerskap. *) LEADER = Liaison Entre Actions de Développement de l Economie Rurale

2 Länsbygderådet Länsbygderådet Örebro län är ett nätverk för de lokala utvecklingsgrupperna/ byalagen i länet. Styrelsen består av personer som själva är aktiva i sina lokala utvecklingsgrupper och ledamöterna har geografisk spridning över länet. Styrelse och övriga funktionärer Ordinarie styrelseledamöter Sivert Gustafsson, ordförande Österviks Byalag Karlskoga Anette Jansson Svartå Utvecklingsgrupp Degerfors Lars Carlsson Järle Byalag Nora Hans Eriksson Wedwog-Qwarnbacka Byalag Lindesberg Ewa Overmeer Latorps Byalag Örebro Björn Pettersson Rockhammars Idrottsklubb Lindesberg Styrelsesuppleanter Arja Björkman Finnerödja hembygdsförening Laxå Sven Kivling Viby hushållningsgille Hallsberg Carina Svensson Blexberg Nora Kurt Gustafsson Axberg-Hovsta hembygdsför. Örebro Lars-Gunnar Forsberg Kilsbergskanten Lekeberg Anette Jansson har varit sekreterare. Revisorer ordinarie Sture Andersson Sibbo Utterbäcks Byalag Karlskoga Bengt Willén Askersunds Byalag Askersund Revisorer ersättare Wivianne Högman Mullhyttans Bygdeförening Lekeberg Jan-Erik Höijer Degerfors Hushållningsgille Degerfors Valberedning Håkan Lindstedt, sam kall. Ervalla Hembygdsförening Örebro Bo Åkerling Askers Bygdegårdförening Örebro Bo Grimsell Edsbergs Bygdegårdsförening Lekeberg 2 Årsmöte Den 20 mars hölls länsbygderådets årsmöte i Hasselgården i Hasselfors. Tillsammans med föreningen L&SEK (Lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län) genomfördes två seminarier. Det ena var då mottagaren av föreningen L&SEK:s pris till Årets eldsjäl, Elisabeth Lindgren, berättade om verksamheten i Halvvägshuset Vägen villa ut, en verksamhet för kvinnor som har beslutat sig för att sluta med sitt missbruk. Det andra seminariet höll Pernilla Lövenhamn från elleverantören Kraft och kultur. Hon informerade om hur s.k. grön el produceras, om olika taxor och om företagets satsningar på såväl kulturområdet som på hjälpverksamhet i fattiga byar i Afrika.

3 Styrelsemöten Styrelsen har sammanträtt nio gånger. Mötena har i tur och ordning förlagts till Vedevåg, hemma hos Sivert, Hallagården i Lekhyttan, Åby Enbacken hos Kurt Gustafsson i Hovsta, hemma hos Sivert, bystugan i Järle, Svartå Folkets Hus, Karlslunds herrgård samt Österviks bystuga. 3 Kansli Kansliet är beläget i Svartå Folkets Hus. Anette Jansson var anställd på 50%. Medlemmar Antalet lokala utvecklingsgrupper som var medlemmar i länsbygderådet vid det senaste årsskiftet var 142 stycken. De heter olika, exempelvis byalag, bygdegårdsförening, hembygdsförening, idrottsförening etc. De har alla gemensamt att de verkar för en utveckling av den egna orten. Medlemskap respektive uppdrag i andra organisationer L&SEK Länsbygderådet har under året varit medlem av föreningen L&SEK. Lars Carlsson har varit ordinarie styrelseledamot samt kassör och Sivert Gustafsson suppleant i styrelsen PLUS Länsbygderådet har varit medlem i föreningen PLUS, plattform inom NUTS IIområdet region Östra Mellansverige. Sivert Gustafsson har varit revisor och även ingått i en arbetsgrupp vid skrivning av EU-fondsansökan. HSSL Lars Carlsson har under året varit ordinarie styrelseledamot i Hela Sverige ska leva, och där varit sammanhållande för en arbetsgrupp om internationella och EUfondsfrågor. Övervakningskommitté Lars Carlsson Vidare har han varit ledamot av övervakningskommittén för regionalt strukturfondsprogram för Västsverige, Småland och öarna samt Skåne-Blekinge. Kommunbygderåd Lars Carlsson har varit ledamot i Nora kommunbygderåd. KFO Länsbygderådet har varit medlem i den ideella sektorns arbetsgivarorganisation KFO. LEADER Sivert Gustafsson, Anette Jansson och Ewa Overmeer har under året haft uppdrag inom LEADER Mellansjölandet och Lars Carlsson och Björn Pettersson inom LEADER Bergslagen.

4 VERKSAMHETER 4 Ställ om Sverige 30 augusti Omställning från oljeberoende Sivert Gustafsson deltog i Laxå i en kvällskonferens om omställning från oljeberoende till andra lösningar. Arrangör var Miljö- och klimatprojektet i LEADER Mellansjölandet. 25 september och 2 oktober Ställ om Sverige Under hösten genomförde länsbygderådet två seminarier i projektet Ställ om Sverige, förlagda till Hallsberg och Grythyttan. Totalt deltog 45 personer från lokala utvecklingsgrupper och från några av L&SEK:s medlemsorganisationer. I Hallsberg deltog ungdomar som tidigare hade varit aktiva i LEADER Mellansjölandets projekt Miljö och klimat. 2 3 december Vindkraft I Finspång arrangerade LEADER Gränslandet en konferens om vindkraft. Ewa Overmeer och Lars-Gunnar Forsberg deltog. Valet Inför valet har länsbygderådet uppmanat de lokala grupper att uppvakta sina lokala politiker och fråga hur de avsåg att driva landsbygdsfrågorna. Vidare har länsbygderådet ställt frågor till riksdags- och landstingsledamöter om hur politikerna avsåg att verka för en positiv landsbygdsutveckling. Visst genomslag har det blivit i massmedia. På begäran från nätverket Freda skiffern hade länsbygderådet till politikerna vidarefört frågan om hur politikerna ser på frågan om eventuell uranbrytning i Örebro län. Regional översiktlig planering RÖP Under november och december har det rått en hög aktivitetsnivå med anledning av regionförbundets remiss om regional översiktlig planering. Länsbygderådet har haft många kontakter med lokala grupper, intresseorganisationer, tjänstemän och politiker i kommunerna samt med offentliga aktörer. Jämställdhet och integration Vecka 35 Debattinlägg på NewsMill Under vecka 35 hade debattsajten Newsmill fokus på integration, med inlägg av flera offentliga personer. Sivert Gustafsson hade skrivit en artikel om kommande brist på arbetskraft och att invandring är enda lösningen. Artikeln infördes utan ändringar. 28 oktober Föredrag på seminarium för invandrare NOOR och BIIA resurscentrum arrangerade ett seminarium för invandrare med tema entreprenörskap och jämställdhet. Sivert Gustafsson informerade om länsbygderådets uppdrag och verksamhet, om Hela Sverige ska leva, om hur vi arbetar med integration och jämställdhet.

5 11 november Seminarium om integration Sivert Gustafsson har i Göteborg deltagit i ett seminarium som länsstyrelsen i Västra Götaland anordnade om integration. 5 Lokala servicepunkter Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är projektägare till Tillväxtverkets satsning Lokala servicepunkter. Sverige har uppdelats i tre stora block, södra, mellersta och norra delen. Totalt har femton orter, fem i varje block, utvalts för att ta fram goda exempel på lokala servicelösningar baserat på den egna ortens behov av kommersiell och offentlig service. Länsbygderådet har efter kontakter med berörda byalag, kommunerna, länsstyrelsen och Hela Sverige ska leva uppnått att vårt län har fått Hammar och Vedevåg att ingå i projektet. Länsbygderådet utgör länk mellan orterna och projektledningen. Posten blev kvar i butiken i Svartå Posten hade aviserat att avtalet med lanthandeln inte skulle förnyas. Postkunderna skulle hänvisas till Degerfors. Handlaren tog kontakt med utvecklingsgruppen i Svartå som tillsammans med länsbygderådet, andra föreningar och kommunen träffade representanter från Posten och berättade vilka konsekvenser det skulle bli om postservicen skulle försvinna från orten. Mötet resulterade i att posten senare omprövade sitt beslut och postservicen blev kvar i Svartå. Drivmedelsförsörjning Viker I Viker finns flera entreprenörer med maskiner som drivs med diesel. Det är förbundet med både risker och regler att ha en tank hemma på gården. Planer på en gemensam anläggning ovan jord har växt fram. Länsbygderådet har informerat om det drivmedelsprojekt som Hela Sverige har drivit och har lämnat förslag på lämpliga kontaktpersoner. Odensbacken Föreningen Samverkarna i Odensbacken hade den 17 mars kallat till ett möte om förutsättningarna att åter kunna ha en bensinmack i Odensbacken. Deltagare var representanter från Samverkarna, Örebro kommun och länsstyrelsen. Sivert Gustafsson representerade länsbygderådet. Landsbygdsdemokraterna Inför valet 2010 bildades ett nytt riksdagsparti, landsbygdsdemokraterna. Den konstituerande stämman ägde rum den april och hade förlagts till Folkets Hus i Ställberg. Sivert Gustafsson representerade HSSL och länsbygderådet. På begäran av deltagarna fick han uppdraget att leda såväl arbetsgrupp som att vara ordförande på stämman.

6 Kvinnerstadagarna Den 29 maj var det den stora besöksdagen för årets Kvinnerstadagar. Länsbygderådet deltog och informerade om bygderörelsen, landsbygdsutvecklingsprogram, LEADER m.m. Ett femtiotal ungdomar tog del av informationen samt därutöver ett stort antal vuxna personer. Lars-Gunnar Forsberg, Anette Jansson och Sivert Gustafsson representerade länsbygderådet. 6 Kommunbygderåd Sivert Gustafsson deltog vid möte med Askersunds byagrupp (kommunbygderåd) den 2 juni och informerade om HSSL och länsbygderådet. Landsbygdsgala och Ullbaggen Den 23 november ägde årets Landsbygdsgala rum. Bl.a. utdelades årets Ullbaggar i de olika kategorierna. I anslutning till galan genomfördes en träff i landsbygdsnätverket då bl.a. en halvtidsutvärdering av landsbygdsprogrammet gjordes. Lars Carlsson deltog. Länsbygderådet genomförde utbildning för sin styrelse Den 14 november genomförde länsbygderådet på Karlslunds herrgård i Örebro en utbildning för styrelsen. Flera ledamöter var nya i sin roll. Ämnen var bl.a. kursen Vad är Hela Sverige ska leva, länsbygderådets roll, jämställdhetsarbete, länsbygderådets olika nätverk, finansieringsgrunder samt hemsidan. Rådgivning och övriga informationer Länsbygderådets infoblad har utgivits med tre nummer i en upplaga av 550 exemplar och har sänts till lokala grupper, andra aktörer inom den sociala ekonomin samt till mottagare i offentlig verksamhet. Länsbygderådet har kontinuerligt vidaresänt information om kommande konferenser, möten och kurstillfällen via e-post till de grupper som har meddelat e-postadress. Informationer från länsbygderådet har sänts med post till alla grupper. Länsbygderådet har vid möten med föreningar informerat om LEADER, fonder och om L&SEK. Deltagande i Riksorganisationens Hela Sverige skall leva aktiviteter januari HSSL ordförandekonferens Ordförandekonferens i Sigtuna. Sivert Gustafsson deltog för länsbygderådet och Lars Carlsson som styrelseledamot i HSSL februari Bloggskola Anette Jansson deltog i Askersund i en utbildning om vad som gäller för blogganvändning i verksamheten. 6 maj HSSL föreningsmöte och årsmöte Mötena genomfördes i Sunne. Lars Carlsson, Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog.

7 6-9 maj Landsbygdsriksdagen i Sunne Från Örebro län deltog 29 personer varav 24 från lokala utvecklingsgrupper och länsbygderådet. Länsbygderådet hade hyrt en buss för transport till och från Sunne samt för resa till besöken ute i byarna. 20 juni Jobb- och utvecklingsgarantin - Fas 3-utbildning Sivert Gustafsson deltog i utbildningen som var förlagd till Fredgagården utanför Norrköping. 8-9 september HSSL jämställdhetsgruppen Möte med jämställdhetsgruppen i Stockholm, Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog 18 oktober HSSL Fas3-anordnare Anette Jansson och Sivert Gustafsson deltog i Steg 2 av utbildning för Fas-3-anordnare. Platsen var Björksta bygdegård utanför Västerås. 7 december HSSL:s höstmöte Höstmötet genomfördes i fotbollsarenan Råsundas lokaler i Solna. Lars Carlsson, Sivert Gustafsson och Anette Jansson deltog. 7 Representation i Länsstyrelsens samrådsorgan och i övriga aktiviteter Landshövdingemöten Den 15 mars och 1 november har landshövdingemöten ägt rum med deltagande av ett stort antal av länets aktörer på regional och lokal nivå. Sivert Gustafsson deltog båda gångerna. Rådet för landsbygdsutveckling Den 9 mars och den 1 september har rådet för landsbygdsutveckling haft ordinarie möten. Sivert Gustafsson deltog i båda. Den 20 maj genomförde rådet en resa i de västra delarna av länet. Temat denna gång var bl.a. LIS, lokalisering i sjönära lägen och andra planfrågor med inriktning på bostadsbyggande. Sivert Gustafsson deltog i resan. Jury för Ullbaggen Länsstyrelsen hade uppdraget att från Örebro län nominera förslag till den nationella utmärkelsen Ullbaggen. Sivert Gustafsson har ingått i länsstyrelsens jury för bedömning av nomineringar avseende Örebro län samt senare även alla nomineringar i Sverige. Deltagande i regionförbundets aktiviteter 23 april Fredagsakademin De demografiska utmaningarna en åldrande befolkning Örebro. Sivert Gustafsson deltog. 21 maj Fredagsakademin Invandring och integrationspolitik. Presentation av en studie gjord om inflyttning till en mindre ort i Jämtland. Sivert Gustafsson deltog.

8 27 maj Årets regionala utvecklingsforum Processen med att ta fram en regional utvecklingsstrategi RUS avslutades med detta utvecklingsforum med beteckningen Nu lyfter vi. Anette Jansson och Sivert Gustafsson deltog. 12 juni Innovation Måltid Planeringsmöte inför projektstart av Innovation Måltid, deltagare Eva Krause från Regionförbundet, Lars Carlsson samt verksamhetsledarna för två av länets LEADERområden. 24 september Fredagsakademin Fredrik Idevall från regionförbundet informerade om Nyckelstråket, den nya sträckning som eventuellt kan bli verklighet för tågtrafiken Stockholm-Jönköping- Göteborg. Sivert Gustafsson deltog. 4 november Innovation Måltid Lars Carlsson deltog i en workshop om marknadsplan för länets matproducenter. 8 Deltagande i övriga konferenser och möten 16 mars Socialt företagande I Kumla Folkets Hus genomfördes en videokonferens på temat socialt företagande. Konferensen genomfördes samtidigt på nio orter, från Älvsbyn i norr till Kristianstad i söder. Sivert Gustafsson deltog i Kumla mars Mellanlanda Konferens i Ulricehamn om landsbygdsutvecklingsfrågor. Anette Jansson deltog. 5 maj Invigning av IUC Invigning av IUC, Ideellt Utvecklingscentrum i Örebro, en mötes- och utvecklingsplats för personer och nätverk inom den sociala ekonomin i Örebro. Sivert Gustafsson deltog. 19 maj Ett Sverige skilda världar Tillväxtverkets konferens i Stockholm om Tillväxt i storstäder och landsbygder. Sivert Gustafsson deltog oktober Emmabodakonferensen Den årliga konferensen i Emmaboda med brett program om landsbygdsutveckling. Anette Jansson och Lars-Gunnar Forsberg deltog. 1 december Framsyn BRAINGAIN I Solna deltog Sivert Gustafsson i en konferens som ett nätverk benämnt Reglab, bildat av ett antal regionförbund, anordnade. Temat var att visa på hur man kan samla spetskompetenser även på landsbygden, bl.a. med hjälp av sociala medier.

9 9 Slutord Styrelsen vill härmed tacka alla personer i lokala utvecklingsgrupper, samverkande organisationer inom L&SEK, länsstyrelsen, regionförbundet, Örebro läns landsting, länets kommuner och alla andra som vi haft kontakter med under året Styrelsen

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2009 Länsbygderådet Länsbygderådet Örebro län, LBR, är ett nätverk för de lokala utvecklingsgrupperna/ byalagen i länet. Styrelsen består av personer

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN

LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN LÄNSBYGDERÅDET 2012-03-05 ÖREBRO LÄN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2011 Sammanfattning I början av året var regionförbundets remiss angående Regional översiktlig planering RÖP en stor och viktig fråga. Remissen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 2014-02-26 1(11) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, lokala utvecklingsplaner,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 2013-02-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 Sammanfattning Under året har följande ämnen varit särskilda fokusområden i länsbygderådets verksamhet: omställning till hållbar framtid, landsbygdsriksdagen,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 SAMMANFATTNING Under året har följande ämnen varit speciellt i fokus i länsbygderådets verksamhet: Lokal utveckling omställning till hållbar framtid, supervalåret, bredband,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 1(7) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2015 SAMMANFATTNING År 2015 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, integration, flera

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2016 Inledning Länsbygderådet i Blekinge arbetar övergripande med frågor som rör hela länet. Styrelsen har kontakt med myndigheter och andra organisationer

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2017 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Hela Sverige ska leva Uppsala län Stavby 110 747 94 ALUNDA hemsida www.helasverige.se/uppsala-laen Mobil 070 299 42 22 e-post info@lbruppsala.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län

Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Hela Sverige ska leva Uppsala län 1/5 Innehåll Summering...2 Organisation...2 Sammanträden...2 Möten med riksorganisation.......3 Värdegrund...3 Vision...3 Syfte...3 Verksamhetsidé...3

Läs mer

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes.

2 Dagordning. Dagordningen kompletterades med nedanstående tillägg, varefter den fastställdes. 1 PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE Tidpunkt: 2015-04-09 kl. 18:30-21:20 Plats: Närvarande: Frånvarande: Adjungerad: Kansliet, Fjugesta Kent Kaufeldt, ordförande Lars Carlsson Lars-Gunnar Forsberg Susanne Forsberg

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(5) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(5) Plats och tid: Fotbollshallen i Ulricehamn, kl 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Tina Yngvesson Claes Bergqvist Holger Sandin Ewa Vikingson Tommy Johansson

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSEMÖTE Sida1(6) STYRELSE Länsbygderådet Sjuhärad MÖTE Sida1(6) Plats och tid: Od Sockengård, 18:30 21:30 Beslutande: Övriga: Claes Bergqvist Mikael Larsson Kjell Gröndahl Sassi Wemmer Tina Yngvesson Holger Sandin Hans Kilén Hans

Läs mer

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2016 SAMMANFATTNING År 2016 har för länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid, fortsatt etablering av

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad

2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad STYRELSENS VERKSAM- HETSBERÄTTELSE FÖR HELA SVERIGE SKA LEVA SJUHÄRAD 2014 2014 års Verksamhetsberättelse för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad Under året har hållits 3 styrelsemöten. Arbetsutskottet har

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN

FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRENINGEN L&SEK LOKAL UTVECKLING & SOCIAL EKONOMI I ÖREBRO LÄN FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 2012 2(8) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Styrelsen för Föreningen L&SEK lämnar här sin verksamhetsberättelse för verksamhetsåret

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-08-03 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 17:30 20:30 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Claes Bergqvist Utses att justera: Paragraferna: 20 41 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

============================================================

============================================================ 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2017 SAMMANFATTNING År 2017 har för Länsbygderådet inneburit många olika uppgifter. Det var en fortsatt stor satsning på lokal omställning för hållbar framtid. Länsbygderådet

Läs mer

Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018

Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018 - Sjuhärad Styrelsens verksamhetsbera ttelse fö r Hela Sverige Ska Leva Sjuha rad 2018 Styrelsen samlad för höstavslutning på Trollabo Kvarn den 13 december 2018 Styrelsen för Hela Sverige Ska Leva Sjuhärad

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida: n 1 / 16 1801 Bostad 1880046 Boglundsängens handelsområde 1880048 Yttre tätort i Örebro kommun 1880050 Örebro tätort yttre centrum 1880052 Örebro tätort centrum 1880053 Örebro tätort inre centrum n 2 /

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2008-06-12 1(5) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:00 Beslutande: Övriga: Utses att justera: Jan Vinkvist Jan Smith Per-Åke Davidsson Claes Bergqvist Tina Yngvesson Agneta Lindström

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-10-08 1(5) Plats och tid: Seglora, hos Jan kl: 18:00 21:00 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Tina Yngvesson Utses att justera: Paragraferna: 42 63 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer Ordförande:..

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013

Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Verksamhetsberättelse för Länsbygderådet i Blekinge 2013 Styrelse Länsbygderådets styrelse har under året bestått av: Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Bengt Grönblad Hjördis Clarberg Anders

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 ! VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015! Styrelsens sammansättning Ordinarie Lars Westerlund, Kusfors, ordförande Gun Rehnman, Örträsk, vice ordförande Raquel Johansson, Gafsele, sekreterare Monica Marklund, Åbyn,

Läs mer

Protokoll fo rt vid Styrelsemo te HSSL 7-hä räd

Protokoll fo rt vid Styrelsemo te HSSL 7-hä räd Protokoll 2018-02-21 Styrelse HSSL 7-härad Sjuhärad Protokoll fo rt vid Styrelsemo te HSSL 7-hä räd 2018-02-21 Deltagare; Emelie Romland, Månika Sager, Lars-Åke Larsson, Emil Olsson, Claes Bergqvist, Margareta

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl. 09.30-11.30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: Ordförande: Mats Gunnarsson

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE 2009-09-17 1(6) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:30 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Per-Åke Davidsson Tina Yngvesson Sassi Wemmer Tommy Johansson Klaes G Elvin Anna Fagefors Janet Jansson

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2018. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Mellanlanda 2009 Kulturcheckens namn Länsbygderådet Sjuhärad Sökande (Namn/Förening) 868401-2795 0320-910

Läs mer

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06

Bilaga 7.1. Förslag till. Årsberättelse 2013 2014-03-06 Bilaga 7.1 Förslag till Årsberättelse 2013 2014-03-06 Årsberättelse 2013 för Hela Norden ska leva Inledning Hela Norden ska leva (HNSL) startade 1994 som ett nätverk där alla nordiska länder deltog. Därefter

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat

Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets paraplyprojekt för miljö och klimat ANBUDSINBJUDAN Dnr: MU2009 0141 Anbud skall vara inkommet senast 20091201 Anbud skall vara bindande t. o. m. 20091231 Upphandlingsform Öppet förfarande Upphandling av Projektledare för LEADER Mellansjölandets

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Sida 1 av 6 Verksamhetsberättelse 2017 Inledning Styrelsen avger här sin verksamhetsberättelse för Hela Sverige/Hallands 19:e verksamhetsår. Arbetet det gångna året har präglats av föreningens syften enligt

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2016-1 Inledning Hela Sverige ska leva Sjuhärad är kanske viktigare än någonsin. I och med en ny omvärld, nya utmaningar och nya möjligheter har vår organisation en mycket viktigt roll

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson Rita Carlsson Elin Vesterlund Mikael Svedberg Carina Burman Britt-Inger

Läs mer

Hur skapar vi hållbara lokala servicelösningar på landsbygden?

Hur skapar vi hållbara lokala servicelösningar på landsbygden? 2010-03-20 Projektbeskrivning Hur skapar vi hållbara lokala servicelösningar på landsbygden? 2 Projektnamn Hållbara lokala servicelösningar på landsbygden. Projektidé Syftet med projektet är att skapa

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida STYRELSE 2004-05-03 1(5) Plats och tid: Borås, kl. 18:00 19:45 Beslutande: Eva Johansson Holger Sandin Leif Josefsson Irwing Johansson Sven-Olof Carlsson tom 40 Övriga: Utses att justera: Kent Haglund Jan Vinkvist

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7)

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7) Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version 081016, 090212, 090219, 090305 Bilaga 1 Sida 1(7) 1 Föreningens namn är Länsbygderådet Sjuhärad som bildades 1998 12 05. 2 Föreningen har sitt

Läs mer

Verksamhetsrapport 2017 Version: 1. Anders Bro

Verksamhetsrapport 2017 Version: 1. Anders Bro Verksamhetsrapport 2017 Version: 1 Anders Bro 2017-12-04 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Syfte och parter... 3 3. Stormöten och arbetsutskott... 4 4. Rådgivning och metodstöd... 4 4.1 Rådgivningsgruppen...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÖVER VERKSAMHETEN I RAMHÄLLS BYGDEGÅRD 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÖVER VERKSAMHETEN I RAMHÄLLS BYGDEGÅRD 2013 RAMHÄLLS BYGDEGÅRDS- OCH HEMBYGDSFÖRENING SIDA 1 AV 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÖVER VERKSAMHETEN I RAMHÄLLS BYGDEGÅRD 2013 ORGANISATION Verksamheten har under året bedrivits under ledning av en styrelse bestående

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Styrelsen Ordförande Vakant Vice ordförande

Läs mer

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport - Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport nr 3 Projektnamn: Norrbottens landsbygd siktar mot 2020 Projektägare: Hela Sverige ska leva Norrbotten Redovisningsperiod: aug -

Läs mer

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Tjänsteskrivelse 2012-10-23 Handläggare: Cecilia Ljung Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Sammanfattning I folkhälsoplan för Örebro län står att länets fortsatta folkhälsoarbete ska

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Servicepunkter Journalnummer: 2009-7580 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors 1 Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors VÅR VERKSAMHET Barns rätt till skydd mot våld I förebyggande syfte samverkar vi med skolor och folkhälsoförvaltningen.

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Beslutade på årsmöte 2016 05 22 1 Föreningens status Hela Sverige ska leva Dalarna är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016

Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016 Föryngringsutbildning för Länsbygderådet i Blekinge Karlshamn 2-3 december 2016 Under ett par dagar i början av december samlades en grupp från Länsbygderådet i Blekinge för att diskutera föreningsliv

Läs mer

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C.

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C. Sida: 1 ( 6 ) 1801 1880048 Örebro tätort yttre 1880050 Örebro tätort inre 1880052 Örebro tätort C 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880052 Örebro tätort C

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se

Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se Foto Ingela Nyman Verksamhetsplan 2015 www.helasverige.se Allt vårt arbete har sin utgångspunkt i lokal utveckling för hållbara bygder i ett hållbart samhälle. Med bygdens intressen i fokus är vi nyfikna,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 Visit Värmdö Ideell Förening

Verksamhetsberättelse 2013 Visit Värmdö Ideell Förening Inledning Verksamhetsberättelse 2013 Visit Värmdö Ideell Förening Visit Värmdö Ideell Förening är näringslivets och föreningslivets organisation inom besöksnäringen. Tillsammans med Värmdö kommun bildar

Läs mer

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare.

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare. Klockrike byråd Verksamhetsberättelse 2014 Om Klockrike byråd Klockrike byråd bildades 14 mars 2001. Klockrike byråd är ett partipolitiskt och religiöst neutralt nätverk för föreningar, verksamheter och

Läs mer

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande Arrangör: SKOOPI - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och Tillväxtverket i samarbete med företagsrådgivaren Coompanion och Allmänna Arvsfonden

Läs mer

Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019

Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2015-09-16 Handläggare Birgitta Spens Folkhälsonämnden Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har möjlighet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019.

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. lathund för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. Innehåll. Introduktion...2 Sammanställning...2 EU-medel landsbygdsutveckling, innovation, kultur, med mera...2 Jordbruksverket

Läs mer

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar.

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar. Föreningskraft Allsång i Heby Folkets Park. Projektägare: Mötesplats Tillväxt Ek. Förening (MTI) Projektledare: Håkan Collin Kommun: Heby Dnr: 97 Jnr: 2011 5360 Projekttid: 2011-06-20 2012-12-31 Beviljade

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Sammanträdesdatum 2007-04-12 1(5) Plats och tid: Rydals Museum, Rydal, kl. 18:30 21:30 Närvarande: Enligt deltagarlista, bilaga 1 Utses att justera:

Läs mer

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder 2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Förändringar vi vill få till stånd som direkt följd av våra prioriteringar...

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida ÅRSMÖTE Sammanträdesdatum 2008-04-24 1(5) Plats och tid: Byakrogen i Ambjörnarp, kl. 18:30 21:00 Närvarande: Enligt deltagarlista, bilaga 1 Utses att

Läs mer

Stadgar EAPN Sverige 2006

Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar antagna av EAPN Sveriges årsmöte 2006. 1 Namn och inriktning European Anti-Poverty Network (EAPN) Sverige är en självständig ideell förening ansluten till det europeiska

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: LGN-Allack

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Länsföreningens HjärtLung Uppsala dagordning för årsmötet den 14 mars 2018 kl

Länsföreningens HjärtLung Uppsala dagordning för årsmötet den 14 mars 2018 kl Länsföreningens HjärtLung Uppsala dagordning för årsmötet den 14 mars 2018 kl. 13.00 1 1. Mötet öppnas 2. Fastställande av röstlängd 3. Fastställande av dagordning 4. Årsmötets behöriga sammankallande

Läs mer

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect

Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Nätverket för kommunala lärcentra Protokoll Nitus styrelsemöte 19 mars via Adobe Connect Närvarande: Kent Wallén, Katrineholm /Vingåker Agneta Lindqvist, Gotland Jerry Engström, Västervik Mats Larsson,

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik 1 (5) och länets kommuner Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik Tid: 16 oktober kl. 09:30-11:30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: 2015-11-19

Läs mer

Verksamhetsberättelse2013-01-01 t.o.m. 2013-12-31

Verksamhetsberättelse2013-01-01 t.o.m. 2013-12-31 Verksamhetsberättelse2013-01-01 t.o.m. 2013-12-31 Inledning I CISV möts individer och perspektiv. I mötet skapar vi fredsutbildning.med konkreta metoder och utifrån samhällets utmaningar uppmanar vi till

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2009-02-12 1(4) Plats och tid: Borås, Boråshälsan kl: 18:30 21:15 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Tina Yngvesson

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Efter en fin underhållning och en god bit mat genomfördes årsmötesförhandlingarna och en styrelse för 2016 valdes.

Efter en fin underhållning och en god bit mat genomfördes årsmötesförhandlingarna och en styrelse för 2016 valdes. Nyhetsbrev Nr 1 2016 Tack för förtroendet Nu är årsmötet avklarat och jag får tacka för det förtroende jag fått att leda HSSL Sjuhärad vilket är stimulerande. Min förhoppning och mitt mål är att kunna

Läs mer

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 Sida 1 av 6 Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 1 Årsmötets öppnande. Klas Wetter hälsade alla 25 medlemmar välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Godkännande

Läs mer

Styrelsemöte Hela Sverige Ska Leva/Halland

Styrelsemöte Hela Sverige Ska Leva/Halland Sida 1 av 14 Styrelsemöte Hela Sverige Ska Leva/Halland Lördagen 23 januari, kl. 11.00 15.00 Katrinebergs Folkhögskola Närvarande: Rose-Marie Eriksson, ordf. Kenneth Johansson, sekr. (punkt 1 5 samt 9

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer