Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete"

Transkript

1 Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Jämställdhet och förbättringsarbete Varför ska vi jobba med jämställdhetsintegrering? En kortfattad beskrivning av varför det är bra att gifta ihop jämställdhets- och förbättringsarbete med varann kan göras på följande sätt: vi vet inte om vi har jämställda verksamheter innan vi tagit reda på det, vi vet dock att vi vill ha jämställda verksamheter. Om vi identifierar brist på jämställdhet måste förändra vår verksamhet. För detta krävs förbättringskunskap. Jämställdhetsarbete har ofta begränsats till att fokusera på utbildningsinsatser. Utbildningarna förväntas leda till attitydförändring, vilket i sin tur ska leda till förändrat agerande och förbättrade resultat gentemot de som verksamheten finns till för, medborgarna. Detta trots att ganska lite stödjer idén att utbildning leder till förändrat beteende. Mycket tyder snarare på att det har funnits en övertro på att utbildningar ska leda till förändrade resultat. Vi vet att de kunskaper som utbildning ger är en förutsättning för att arbetet ska lyckas, men det räcker inte. I förbättringsarbete ligger fokus på att förändra verksamhetens resultat. Genom att gifta ihop jämställdhets- och förbättringskunskap skapar vi förutsättningar för att medarbetare ändrar på hur de gör, för att få våra verksamheter att leverera mer jämställda resultat. Jämställdhetsintegrering Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters resultat. Fokus är alltså på medborgare/kunder/ brukare och inte personal. Europarådets definition av jämställdhetsintegrering är en allmänt vedertagen definition inom dagens jämställdhetsarbete: Jämställdhetsintegrering innebär (om)organisering, förbättring, utveckling och utvärdering av beslutsprocesser, så att ett jämställdhetsperspektiv införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processen, av de aktörer som normalt sett deltar i beslutsfattandet.

2 Jämställdhetspolitiskt mål Strategin jämställdhetsintegrering är den huvudsakliga strategi som Sverige har för att nå det jämställdhetspolitiska målet. Målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Målet är nedbrutet i fyra delmål: 1. En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet. 2. Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. 3. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor. 4. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. Ökad jämställdhet förbättrar verksamheten Genom att jobba med jämställdhet i vår kärnverksamhet får vi bättre kvalitet i verksamheten. Ett jämställdhetsperspektiv kan vara ett redskap för att en organisation i högre utsträckning ska nå verksamhetsmålen. Genom att fokusera på verksamhetens kärnuppdrag undviker du upplevelsen av att jämställdhetsarbetet är ett sidospår som konkurrerar om resurser och inte bidrar till verksamhetsutvecklingen. Forskning och praktisk erfarenhet visar att en jämställd verksamhet kan bli mer ändamålsenlig, träffsäker, individanpassad och effektiv. Analys Myndigheter har i uppdrag av regeringen att bidra till att de jämställdhetspolitiska målen uppnås. För att veta i vilken utsträckning en verksamhet bidrar till målen behöver verksamheten analyseras i förhållande till målen. En sådan analys kallas för en jämställdhetsanalys. Denna analys är normativ i sin karaktär i och med att verksamheten analyseras i förhållande till den uppställda norm om ett jämställt samhälle som de jämställdhetspolitiska målen statuerar. Många verksamheter har brutit ner de jämställdhetspolitiska målen för att tydliggöra hur målen har bäring på den egna verksamheten. Andra har integrerat ett jämställdhetsperspektiv i sina ordinarie verksamhetsmål. Det går bra att göra analyser i förhållande till dessa mål. Analyserna kan innehålla såväl kvalitativa som kvantitativa aspekter. En analys av denna karaktär kan göras inför beslut eller som genomlysning av processer och synliggör konsekvenser för medborgare utifrån kön. Eftersom analysen kan synliggöra eventuella brister ur ett jämställdhetsperspektiv kan den bidra till att lagar och förordningar om likvärdighet efterlevs och bidrar därmed till en effektiv och ändamålsenlig verksamhet.

3 För att göra en analys av detta slag krävs genuskunskaper. Genusvetenskapen är ett forskningsfält där en mängd olika teorier om kön ryms. Genuskunskaper kan hjälpa oss att göra analyser, för att förklara på vilket sätt könsmönster skapas, hur vi tilldelas olika roller, platser och villkor. Genuskunskaper är nödvändiga för jämställdhetsarbete. För att kunna göra en analys krävs en teori som tolkningsram. En mycket använd genusteori är teorin om genussystemet som historikern Yvonne Hirdman utvecklat. Genussystemteori Genussystemteorin bygger på att samhället har organiserats utifrån två principer kopplat till kön: 1. Principen om segregering. Denna princip innebär att kvinnor och män förväntas vara olika, vistas på olika ställen och göra olika saker. Vi hålls helt enkelt isär. Exempel på detta är t.ex. den könssegregerade arbetsmarknaden där kvinnor och män fortfarande i hög utsträckning arbetar på olika ställen och med olika saker, inom kvinno- respektive mansdominerade yrkeskategorier. 2. Den andra principen, hierarkisering handlar om att kvinnor och män värderas olika. Att det kvinnor är, gör och säger värderas lägre än det som män är gör och säger. Exempel på det är att kvinnor fortfarande tjänar mindre i lön än män, att män i högre utsträckning återfinns på högre maktpositioner i samhället. Kärnprocessen För att nå ett bättre resultat i sin organisation måste du veta vad som är uppdraget, alltså vad som är organisationens kärnprocess (kallas ibland huvudprocess) och i vilken mån organisationen levererar det som den ska leverera. Det låter som en självklarhet, men det är långt ifrån alla medarbetare som kan redogöra för organisationens uppdrag eller vet hur väl de levererar det. För att förtydliga kan organisationens processer delas upp i kärnprocesser och stödjande processer: Kärnprocesser är de processer vars aktiviteter förädlar varor eller tjänster till extern kund. Stödjande processer är de processer som stödjer kärnprocesser och som främst har en intern kund. Det är det resultat som är kopplat till kärnprocesserna som ska förbättras när vi arbetar med jämställdhetsintegrering.

4 Resultat Med resultat menas i det här sammanhanget vad verksamheten ska leda till. Det handlar inte om vilka strukturella resurser som finns, vilka insatser som görs eller vad det kostar. En verklig förbättring är gjord först när resultaten är förbättrade. Att mäta resultat För att kunna veta vilka resultat som faktiskt nåtts behövs data. Ett första steg är att ta reda på vad som redan mäts i förhållande till organisationens resultat. Det kan t.ex. handla om synpunkter, handläggningstider, avvikelseanmälningar, kundoch personalenkäter och andra data. Dessa data ska mätas regelbundet över tid. Många gånger befruktar olika kunskapsunderlag varandra. Samband görs tydliga och möjligheten att förstå vad som är orsak och vad som är verkan förbättras. För att få syn på brister på jämställdhet är det viktigt att alltid könsuppdela data. Det ger möjlighet att upptäcka omotiverade olikheter mellan kvinnor och män. Även andra variabler, som utbildningsbakgrund, etnicitet, ålder med mera bör uppmärksammas för att ge möjlighet att bedöma om samma resultat uppnås för alla grupper. Två strategier för jämställdhetsarbete Det finns flera sätt att organisera sitt jämställdhetsarbete. Ett sätt är att identifiera organisationens största utmaningar och därefter anlägga ett jämställdhetsperspektiv på dem. Ingången i arbetet är därmed organisationens största utmaning och jämställdhetsarbetet blir ett sätt att bidra till utmaningens lösning. En annan strategi är att identifiera områden där det finns ett stort gap mellan de nationella jämställdhetspolitiska målen eller verksamhetens egna jämställdhetsmål och verksamhetens resultat, det vill säga att leta efter jämställdhetsutmaningar. Skillnaden mellan dessa arbetssätt är ingången. I den ena utgår man från ett befintligt problem och anlägger ett jämställdhetsperspektiv på det och i den andra ingången letar man efter stora brister på jämställdhet. Att prioritera I de flesta verksamheter kommer fler förbättringsområden att hittas i förhållande till vad det finns kapacitet att åtgärda. Prioritering kommer att vara nödvändig. Det är viktigt att identifiera de stora utmaningarna för organisationen, att identifiera Underlag för prioritering: Hur mycket mäktar vi med? Har vi valt en central process? Finns det andra områden där vi har tvingande uppdrag/mål? Finns det en gemensam förförståelse kring problemet? Vet vi att det finns förutsättningar att lösa problemet?

5 förbättringsarbeten inom centrala processer. Det gäller att prioritera vad som ska åtgärdas först. Hänsyn bör även tas till hur mycket verksamheten orkar med just nu och hur mycket resurser som kan avsättas till förbättringsarbetet. Mål och mätning När en verksamhet har en gemensam och tydlig bild av varför den finns till, vart den vill, vilka resultat den levererar idag och vilka resultat andra levererar samt har identifierat sina förbättringsområden och gjort en bedömning av vad den mäktar med att just nu åtgärda, då är det dags att sätta upp mätbara, tidssatta mål för arbetet. Det finns två skäl att formulera mätbara mål: 1. För att veta vart verksamheten strävar och kunna avgöra när målet är nått 2. För att få återkoppling under arbetets gång och kunna avgöra om man är på rätt väg och om förbättringsåtgärderna ger effekt. Formulera ett nuläge Det är viktigt att formulera en nulägesbeskrivning. Den ska förklara vari problemet eller förbättringsområdet består. Nulägesbeskrivningen ska vara kort och innehålla data som kan styrka att problemet är ett problem. För att nå förändring i en verksamhet behövs en upplevelse av att det finns ett problem. Annars blir det svårt att engagera medarbetarna. Det behöves en problembeskrivning som är understödd av fakta för att få människor med sig. Beskriv nuläget: Ärligt Med stöd av fakta Enkelt uttryckt för att alla ska förstå SMARTA mål Smarta mål är en väl beprövad hjälpreda när man ska formulera mätbara mål. Synliga För att skapa delaktighet och engagemang, tänk på att göra målen synliga för alla Mätbara För att veta om det är en förbättring Accepterade Det krävs en vilja till förändring Realistiska Vi måste kunna påverka Tidssatta Skapar förändringstryc Användbara Hjälp i det löpande arbetet Målen ska relatera till det önskade läget, vara höga och utmanande, men realistiska.

6 Formulera ett önskat läge Nulägesbeskrivningen ska kompletteras med en lika kort beskrivning av hur det ska bli när problemet är åtgärdat, dvs. det önskade läget. Hur vill vi att det ska vara Enkelt uttryckt Tala till både känsla och intellekt Gör arbetet kommunicerbart (alla medarbetare ska förstå vad det går ut på) Behövs när det är tufft Det är viktigt att beskriva både problem och önskat läge ur ett användar-/brukarperspektiv. Hinder För att kunna genomföra ett förbättringsarbete är det viktigt att först identifiera eventuella hinder. Att få en bild av hindren är att få en bild av lösningen. Om ni däremot inte ser hindren är det lätt att snubbla på dem. I stora organisationer finns ofta en generell utmaning i att vägen mellan ledning och verkställande är ganska lång. Det gäller inte generellt för jämställdhetsarbete utan för allt utvecklings- och förbättringsarbete. Men det finns även en del specifika hinder. Här kommer några exempel: Bristande stöd från ledning behöver inte handla om bristande engagemang utan om saker som till exempel hög arbetsbelastning Generella styrningsutmaningar Tron på att vi redan är jämställda Perspektiv/mål-trängsel Brist på konkreta exempel hur en jämställdhetsintegrerad myndighet kan se ut Bristande engagemang Omorganisation som tar energi från förbättringsarbetet Nolans modell och PGSA-cirkeln Den modell för förbättringsarbete som sannolikt är mest känd är den så kallade PGSA-cirkeln (kallas ibland kvalitetshjulet eller PDSA-cirkeln), ofta använd i kombination med Nolans modell. Nolans modell består av tre frågor som kan ställas i vilken ordning som helst: 1. Vad vill vi uppnå? Vad är det i er verksamhet som ska bli mer jämställt? Hur vill ni att det ska se ut? 2. Hur kommer vi att veta att en förändring är en förbättring? (Ni behöver ett mätbart mål kopplat till jämställdhet.) 3. Vilka förändringar kan vi göra som kommer att leda till de önskvärda förbättringarna?

7 Fundera på vilka hinder som kan tänkas lägga fällben för ert arbete. Vad gör vi åt det här? Har vi skapat förutsättningar? Vad har andra gjort? Genom att se hindren kan ni även se var ni ska sätta in åtgärder. Att formulera mål Utifrån beskrivning av nuläge samt önskat läge ska ett eller flera mätbara mål formuleras. Det är en utmaning att balansera mellan att sätta mål som är tillräckligt utmanande för att stimulera till ett innovativt utvecklingsarbete utan att bli så orealistiska att det får medarbetarna att tappa sugen. Struktur-, process- och resultatmål Mål kan indelas i tre typer av mål: 1. Struktur Strukturmål/mått talar om vad du har, exempelvis vilka resurser du förfogar över 2. Process Processmål/mått talar om vad du gör 3. Resultat Resultatmål/mått talar om vilka effekter du uppnår med hjälp av tillgängliga resurser och det du gör med dessa och ska svara mot syftet medverksamheten. Svaret finns ofta i lagtexter eller andra styrdokument. Det är vanligt att verksamheter använder endast strukturmått, eller i bästa fall processmått. Ibland är detta nödvändigt, men det är viktigt att tänka på att dessa typer av mått inte säger något om resultatuppfyllelse. De visar bara aktiviteter som behöver göras för att resultatet ska kunna nås. I förbättringsarbete är det viktigt att ha ett resultatmål/resultatmått så du hela tiden kan styra dina insatser mot det som ger goda resultat. Mätningen ska hänga ihop med målet även om det inte täcker in hela målet. Allting går att mäta, men du får sällan hela sanningen av ett mätetal. Ett mätbart mål kan aldrig fånga hela syftet med ett förbättringsarbete, men det kan ge en god indikation på om förbättringsarbetet rör sig i rätt riktning. Metoder Det finns många metoder för förbättringsarbete, till exempel Lean, Six Sigma och Genombrott. Det finns dock några grundkomponenter i allt förbättringsarbete som räcker långt om organisationen inte har utvecklat en egen verktygslåda. Sådana grundkomponenter är Nolans modell och PGSA-cirkeln. När frågorna är besvarade är det dags att fundera kring förändring. PGSA-cykeln beskriver hur en förändring testas genom att du faktiskt prövar den, observerar vad som händer och sedan drar slutsatser. Cirkeln symboliseras av ett oupphörligt roterande hjul som består av fyra faser: planera, gör, studera och agera. Varje testcirkel är lärorik och skapar en grund för vidare lärande vid nästa test. När

8 en förändring visat sig leda till förbättring är det dags att genomföra förändringen i större skala, på hela enheten eller i hela verksamheten. Implementering/spridning När ni har identifierat problemen och vet vad ni borde göra ska ni bara se till att det blir gjort. Här kan ni ta hjälp av förändringsekvationen: D + V + M > P D = Graden av missnöje med det nuvarande tillståndet V = Den erbjudna framtidsvisionens lockelse M = Kvaliteten och trovärdigheten i den metod som tillämpas för att nå dit. Summan av dessa måste bli större än: P = arbetsinsats och kostnad för dem som ska göra det, inte bara i pengar utan även i värden, till exempel makt. Teorier om spridning Spridning: den process genom vilken en innovation kommuniceras genom vissa kanaler över tid mellan medlemmar av ett socialt system. Det inkluderar både spontan och planerad spridning. Ibland ger spontan spridning och inofficiella samtal mer effekt än de planerade spridningsverktygen. Innovation: en idé, ett sätt att göra saker eller en sak som upplevs som ny av en individ eller annan enhet (Källa: Everett Rogers, Diffusion of Innovations) Förändringsekvationen tar upp de viktigaste faktorerna som bestämmer om förändring kommer till stånd. För att få igång ett arbete som engagerar måste ekvationen gå ihop. Om ekvationen inte går ihop betyder det inte att ni ska lägga ner arbetet utan att ni bör se till att stärka de delar som brister. Tågordning för spridning När ni har identifierat gap mellan där ni är och dit ni vill gäller det att antingen hitta användbar befintlig kunskap eller testa ett eget förbättringsarbete i mindre skala för att ta fram lösningar. När ni vet vad ni ska ändra antingen via forskning eller småskalig testning, så är det dags att applicera kunskap om spridning/implementering. Följande processbeskrivning kan vara ett stöd i arbetet: Identifiera ett problem Beskriv hur vi vill att det ska se ut istället, ett önskat läge Undersök vilken forskning som finns och om det finns beprövade metoder

9 Viktigt att få med i en spridningsplan Tydliggjorda roller och ansvarsområden Kund-/brukarrelaterade syften och mål Tydliga målgrupper, populationer Tidplan för spridning Stöd och uppmärksamhet från ledning Mätning, feed-back och handledning Investeringar i stödsystem (Källa: Maureen Bisognano, IHI Boston) Hitta hinder för att nå önskat läge Spåna fram idéer för att rasera hinder Rangordna idéer utifrån uppskattad effekt samt hur lätta de är att genomföra Testa idéerna i i praktiken i liten skala Utvärdera det småskaliga testandet Behåll och sprid de arbetssätt som funkar, avsluta det som inte funkar Mät resultaten Spridningsplan Skapa en plan för spridningen, och tänk på följande: Bestäm vilka mått ni ska använda för att mäta spridningen av er innovation Bestäm vem som ska samla in och rapporter data till mätningen Identifiera spridningsenheter, det vill säga vilka enheter man vill sprida innovationen till, till exempel avdelningar, verksamheter, mottagare eller liknande enheter, beroende på vem/vilken enhet som tar beslut om införandet Stäm av planen med uppdragsgivaren Ofta följer spridningen följande schema: Beslut i ledningen att sprida och följa införandet för att åtgärda eventuella systemhinder Noggrann beskrivning av idén och/eller konceptet En instruktör stöd utbildningar behövs ofta mera hjälp än vad man tror Förståelse för behovet av lokal anpassning Testa idéen/förbättringskonceptet med hjälp av PGSA-hjulet När ni är beredda att bestämma er för att det här ska vi jobba med är det dags att skala upp. Då finns några huvudstrategier för arbetet. En del är att fundera på i vilken ordning ni ska sprida. Börja alltid där det finns bäst förutsättningar. Allt till alla om det finns ett batteri med olika konkreta insatser som har testats fram som tillsammans ger den önskade effekten så kan det vara lockade att köra allt till alla. Men tänk på att detta stämmer enorma krav på genomförandet Hela paketet till några åt gången sprid hela batteriet med insatser till en grupp

10 i taget för att få olika omgångar av spridning En bit i taget dela upp batteriet i olika beståndsdelar och välj att införa en i taget, antingen över hela gänget eller en grupp i taget Två nivåer av uppföljning När det gäller förbättringsarbete så måste spridningen följas upp på två nivåer: Uppföljning av hur hela organisationen rör sig mot målet vill ni införa förbättringar på kärnverksamheten måste ni ju se att det uppnås Uppföljning av hur införandet/spridningen av idén/konceptet går Att lyckas med spridning fem dimensioner som påverkar införandegraden Påverkar hur snabbt och enkelt det är att införa en innovation: 1. Egenskaper hos innovationen och hur den tas emot 2. Vilken typ av beslut som krävs involverar det många människor tar det längre tid 3. Kommunikationsvägar hur kommunicerar vi innovationen till organisationen, vad finns för utarbetade system för att nå människor med information, kanaler, hur duktiga är vi på att kommunicera 4. Det sociala systemet hur ser det ut, vem lyssnar på vem, förstå det sociala systemet såsom det verkligen fungerar, inte bara så som det ser ut på pappret 5. Hur kan man sälja in idén? vad finns det för vinster för dem som förväntas ändra sitt beteende? Hur blir det en fördel för de som gör förändringen? Det sista steget, se till att förändringen blir bestående/hållbar, är viktigt. Då gäller det att inte släppa taget. Följande saker kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet: Gör det så svårt som möjligt att gå tillbaka till hur det var innan Etablera och skriv om rutiner, riktlinjer, policys så att de stämmer med det nya Tänk på att informera nyanställda m.m. Fortsätt att mäta och kontrollera mätningarna på de olika enheterna för att upptäcka och åtgärda dippar Hållbara resultat När du har fått igenom en förändring gäller det att göra den bestående. För att nya rutiner ska få fäste måste du arbeta med följande: Gör det så svårt som möjligt att gå tillbaka till hur det var innan Information till nyanställda, medarbetare som återvänder till arbetsplats efter ledighet/sjukskrivning Etablera och skriv om rutiner, riktlinjer, policys så att de stämmer med det nya Uppföljning av de nya rutinerna Fortsätt att mäta och kontrollera mätningarna på de olika enheterna för att upptäcka och åtgärda dippar

11 Att fira och belöna dem som bidragit till förbättringen är en viktig aspekt för att åstadkomma hållbarhet. Men lika viktigt som det är att göra framgångsrika förbättringar hållbara och sprida framgångsrika förbättringskoncept är det att lära av mindre framgångsrika arbeten. Lästips om mätning Innovationsrådet, Stockholm Mätningar för bättre styrning att synliggöra och hantera variation för styrning och förbättring i offentlig verksamhet. Rapporten finns att ladda ner på under Rapporter. Övningar Övning 1: Kärnuppdraget, mätpunkter och jämställdhet Diskutera följande frågor: Vad är kärnuppdraget i er verksamhet och hur kan ni veta om ni levererar det? Hur kan ni mäta era resultat? Vad är er verksamhets största utmaning för att leverera ert kärnuppdrag i dag? Har ni tacklat jämställdhetsfrågan som en del av ert kärnuppdrag? Har ni identifierat mätbara resultatmål? Har ni identifierat några icke motiverade könsskillnader? Övning 2: Viktigaste målet ur jämställdhetsperspektiv Vilket är det viktigaste mätbara målet i er verksamhet utifrån ett jämställdhetsperspektiv? Granska kritiskt. Är ni på rätt spår? Diskutera gärna med någon ni inte känner sedan tidigare. Övning 3: Feedback på upplägg Berätta för varandra om hur era respektive upplägg med jämställdhetsintegrering ser ut och ge varandra feedback. Reflektera därefter tillsammans över vad som kommit fram. Ser ni några mönster? Vad behöver ni ta itu med på hemmaplan? Övning 4: Spridning av innovation Identifiera en innovation som ni skulle vilja sprida Beskriv den för er själva Beskriv vilka spridningsenheterna är, och hur många de är

12 Övning 5: Utvärdera er innovation Välj ut en innovation och utvärdera enligt de 5 variablerna nedan. Använd en 1-5 skala: 1=innovationen är mycket svag i förhållande till detta attribut 3=innovationen är okej i förhållande till detta attribut 5=innovationen är mycket stark i förhållande till detta attribut Innebär innovationen stora relativa fördelar, finns det tester som bevisar detta? Fungerar innovationen inom nuvarande system (strukturer, värderingar, praktik, IT-system m.m.)? Är den lätt att införa, kräver inga stora omställningar? Kan man få pröva innovationen? Går det lätt att iaktta innovationen och dess effekter? 25 poäng innovationen kommer spridas som en gräsbrand 5 el mindre ingen chans till spridning i nuvarande form Däremellan låga poäng kräver betydande insatser för spridning, höga poäng mindre krävande insatser Övning 6: Spridningsordning I vilken ordning ska ni sprida innovationen? Allt till alla Hela paketet till några åt gången En bit i taget Om dokumentationen Detta material togs fram februari samt sept 2014 vid utbildningen Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete inom ramarna för satsningen Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM). Utbildningen leddes av föreläsare Marianne Olsson. Materialet har sammanställts av Mikael Almén och Cecilia Köljing, Nationella sekretariatet för genusforskning och har kompletterats med kunskaper om jämställdhets- och förbättringsarbete.

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Jämställdhet och förbättringsarbete Varför ska vi jobba med jämställdhetsintegrering? En kortfattad beskrivning av varför det är bra att gifta ihop jämställdhets-

Läs mer

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Jämställdhet och förbättringsarbete Varför ska vi jobba med jämställdhetsintegrering? En kortfattad beskrivning av varför det är bra att gifta ihop jämställdhets-

Läs mer

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Jämställdhet och förbättringsarbete Varför ska vi jobba med jämställdhetsintegrering? En kortfattad beskrivning av varför det är bra att gifta ihop jämställdhets-

Läs mer

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Jämställdhet och förbättringsarbete Varför ska vi jobba med jämställdhetsintegrering? En kortfattad beskrivning av varför det är bra att gifta ihop jämställdhets-

Läs mer

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete. Del 2 September 2014 Marianne Olsson

Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete. Del 2 September 2014 Marianne Olsson Systematiskt lärandestyrt förbättringsarbete Del 2 September 2014 Marianne Olsson Innehåll i denna utbildningsmodul Grundkunskaper i ett systematiskt, lärandestyrt förbättringsarbete applicerat på området

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys

Checklista för jämställdhetsanalys PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Checklista för jämställdhetsanalys Utveckla verksamheten med jämställdhet Det här är Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) checklista för att integrera jämställdhet i

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Inledning Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället

Läs mer

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Praktiskt idag Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Uppdraget Under 2013 och 2014 har 18 myndigheter fått ett särskilt uppdrag av regeringen att arbeta med jämställdhetsintegering.

Läs mer

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handläggare Datum Katarina Johansson Storm 2010-03-01 0480-45 06 27 Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar kommun 2010-2012 Version 2010 Administrativa

Läs mer

Vad ska en coach kunna?

Vad ska en coach kunna? Vad ska en coach kunna? Coacherna ska skapa förutsättningar för: ett kund- och patientorienterat arbetssätt ett livslångt lärande en hållbar utveckling delaktighet och samverkan ständiga förbättringar

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Hur kan arbetet med jämställdhetsintegrering motverka och förebygga våld mot kvinnor?

Hur kan arbetet med jämställdhetsintegrering motverka och förebygga våld mot kvinnor? Hur kan arbetet med jämställdhetsintegrering motverka och förebygga våld mot kvinnor? Lillemor Dahlgren Verksamhetsansvarig för JiM och Jämställ.nu Na

Läs mer

Från ojämställdhet till jämställdhet. Göteborg 15 oktober 2014. Ann-Sofie Lagercrantz, Kalmar kommun

Från ojämställdhet till jämställdhet. Göteborg 15 oktober 2014. Ann-Sofie Lagercrantz, Kalmar kommun Från ojämställdhet till jämställdhet Göteborg 15 oktober 2014 Ann-Sofie Lagercrantz, Kalmar kommun Svensk jämställdhetspolitik Vad? Politik: Jämställdhetspolitiska mål Varför? Teori: Genussystemteorin

Läs mer

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan.

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan. Checklista för jämställda beslut. Ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i alla verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter. Konkret innebär det att

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Strategi Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad:

Läs mer

JämKAS Plus. Trappsteg 5 6. Jäm Stöd

JämKAS Plus. Trappsteg 5 6. Jäm Stöd JämKAS Plus Trappsteg 5 6 Jäm Stöd Metod för jämställdhetsintegrering JämStöd är en statlig utredning som på regeringens uppdrag jobbat med att informera om och utveckla metoder och modeller för hur man

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén

Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Workshop för framtagande av handlingsplaner Karin Bengtsson och Mikael Almén Mål för dagen Gå igenom mall för skrivande av handlingsplan Erbjuda metoder för arbetet med planen Påbörja arbetet med planerna

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Strategi för jämställdhetsintegrering Länsstyrelsen Skåne 2014-2016

Strategi för jämställdhetsintegrering Länsstyrelsen Skåne 2014-2016 Strategi för jämställdhetsintegrering Länsstyrelsen Skåne 2014-2016 Titel: Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Jämställdhetsstrategi för Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsen i Skåne län Sara Lhådö

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg

Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg 2014-03-24 Handläggare Maria Olsborn pro Varmdo 14VOS/0042 Vård- och omsorgsstyrelsen Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg Förslag till beslut Vård- och omsorgsstyrelsen har tagit del av redovisningen

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Inledning I denna guide återfinns förslag och exempel på genomförande av praktiskt jämställdhetsarbete. Tanken är att denna ska användas som en hjälp

Läs mer

Att driva förändring med kommunikation

Att driva förändring med kommunikation 1/17 Att driva förändring med kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Står inför uppgiften att driva ett förändringsarbete Redan ansvarar för och har påbörjat ett förändringsarbete Inser att kommunikation

Läs mer

Social hållbarhet Mänskliga rättigheter Folkhälsa. Fattigdomsbekämpning Barnkonvention Health 2020

Social hållbarhet Mänskliga rättigheter Folkhälsa. Fattigdomsbekämpning Barnkonvention Health 2020 Social hållbarhet Mänskliga rättigheter Folkhälsa Fattigdomsbekämpning Barnkonvention Health 2020 Utmaningar Konkurrens om värdegrunder Konkurrens om helhetstänkande Ingång helheter Tvärsektorialitet Utjämnande

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete Detta dokument har arbetats fram efter beslut på IOGT-NTO:s kongress i Piteå 2005. Först ges en sammanfattning av handlingsplanen.

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Jämställdhetsintegrering av styrdokument

Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering av styrdokument Jämställdhetsintegrering förbättrar verksamheters resultat Jämställdhetsintegrering är en strategi för jämställdhetsarbete som syftar till att förbättra verksamheters

Läs mer

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET Det här kapitlet ger råd om bra sätt att stödja barn med ADHD i klassrummet. Här finns även förslag på metoder som kan användas för att hjälpa till att skapa en bra stödstruktur.

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Förskola, före skola - lärande och bärande

Förskola, före skola - lärande och bärande Sammanfattning Rapport 2012:7 Förskola, före skola - lärande och bärande Kvalitetsgranskningsrapport om förskolans arbete med det förstärkta pedagogiska uppdraget Sammanfattning Barnen i de granskade förskolorna

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

IBK Härnösands Jämställdhetsplan

IBK Härnösands Jämställdhetsplan Sida 1 av 5 IBK Härnösands Jämställdhetsplan Riksidrottsförbundets inriktning Inom idrottsrörelsen har det pågått ett medvetet jämställdhetsarbete sedan Riksidrottsförbundets (RF:s) stämma 1977. Idrotten

Läs mer

Förändringsarbete hur och av vem?

Förändringsarbete hur och av vem? Förändringsarbete hur och av vem? Aspekter på jämställdhetsintegreringen av Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KRO/KIF) Av Jenny Wendefors Utredande rapport

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Pedagogisk dokumentation

Pedagogisk dokumentation Pedagogisk dokumentation 2 april 2013 VARFÖR och lite HUR. Pedagogisk dokumentation är ett arbetsverktyg som kan användas för att följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten. Det handlar om att dokumentera

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Förskolan: Humlan Natt & Dag 2015-2016

Förskolan: Humlan Natt & Dag 2015-2016 Förskolan: Humlan Natt & Dag 2015-2016 Förskolans främjande insatser Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för alla människors lika värde. Förebyggande åtgärder På Humlans förskola

Läs mer

Jämställdhet. Teknik- och servicenämnden. Teknik- och servicenämnden

Jämställdhet. Teknik- och servicenämnden. Teknik- och servicenämnden Jämställdhet Mål för jämnställdhetspolitiken i Sverige Samma makt för män och kvinnor att påverka samhället och sitt eget liv En jämn fördelning av makt och inflytande Kvinnor och män ska ha samma rätt

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Del 1 Dokumentanalys Skrivhjälp för jämlik text Ett verktyg som identifierar ojämlikheter, normer och föreställningar i texter och bilder. En produkt

Läs mer

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas Demo Demo Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby 08-7919800

Läs mer

Hållbar organisations- utveckling

Hållbar organisations- utveckling Hållbar organisations- utveckling Centrum för arbets- och miljömedicin Solnavägen 4, 113 65 Stockholm 08-123 400 00, camm@sll.se http://camm.sll.se Arbetslivet blir alltmer oförutsägbart med fler och snabbare

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING Monica Nylund Torghandeln Göteborg 2014 AKTION= EN MEDVETEN FÖRÄNDRING FORSKNING= FÖLJA VAD SOM HÄNDER SOM KONSEKVENS AV FÖRÄNDRINGEN LÄRANDE= NYA

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ollonborren 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ollonborren 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Ollonborren 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Ny roll för chefer och för medarbetare Vår omvärld förändras i snabb takt och vår verksamhet berörs på många sätt. Det handlar om allt från digitalisering

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Jämställd medborgarservice i praktiken Miljökontoret

Jämställd medborgarservice i praktiken Miljökontoret Jämställd medborgarservice i praktiken Miljökontoret Inledning I denna guide återfinns förslag och exempel på genomförande av praktiskt jämställdhetsarbete. Tanken är att den ska användas som en hjälp

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 3 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Agneta Hellström 2010-02-07 En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Om en elev, efter utredning, visar sig ha behov av särskilda stödåtgärder i skolan ska rektor se till att ett åtgärdsprogram utarbetas.

Läs mer

Välkommen till BESTA-vägen ett metodstöd för analys av löneskillnader mellan kvinnor och män

Välkommen till BESTA-vägen ett metodstöd för analys av löneskillnader mellan kvinnor och män Välkommen till BESTA-vägen ett metodstöd för analys av löneskillnader mellan kvinnor och män Det här handlar om en metod som kan användas i lönebildningsarbetet på myndigheten. Fokus för metoden BESTA-vägen

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007 2009

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007 2009 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2007 2009 Jämställdhet handlar inte om att välja bort utan om att lyfta fram mer till förmån för alla. Jämställdhet mellan könen är ett viktigt krav från demokratisk utgångspunkt och

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan

Datum 13 06 14. Förskolechef. Anita Malmjärn Askelöf. Beskrivning av förskolan Datum 13 06 14 1 (8) Kvalitetsanalys för Igelboda förskola läsåret 2012/13 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 5 2 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Agneta Lantz 2014-01-23

Agneta Lantz 2014-01-23 Hur skapar vi optimala förutsättningar för ett lärandestyrt förbättringsarbete och en kvalitetsdriven verksamhetsutveckling i en värld full av utmaningar? Agneta Lantz 2014-01-23 Bakgrunden Det finns idag

Läs mer

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015 Linnéuniversitetet Prestationsanalys 2015 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 BEGREPPSFÖRKLARING 3 TOLKNINGSMALL FÖR STAPLAR 4 ELVA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN OCH PRESTATIONSNIVÅN 4 BESKRIVNING AV FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

Coachande ledarskap - för chefer som leder chefer -

Coachande ledarskap - för chefer som leder chefer - Utgångspunkter Sandahl Partners Ledarskapsprogram 2016 Coachande ledarskap - för chefer som leder chefer - Utbildningen vänder sig till ledare med eller utan tidigare erfarenhet av ledarutbildning som

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

Workshop om mål och mätning. Mikael Almén

Workshop om mål och mätning. Mikael Almén Workshop om mål och mätning Mikael Almén Framgångsrik jämställdhetsintegrering 1. Politiskt ansvarstagande 2. Prioritering och tillräckliga resurser 3. Tydlig styrning och tydliga krav 4. Tydliga uppföljningsbara

Läs mer

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans DAGBOK HB ADVENTURE TEAM Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans HB Adventure TEAM Vi anmälde ett lag under våren men bestämde sedan att vi skulle ha två lag eftersom de flesta som var

Läs mer

Att leda samordningsförbund. Stockholm 27 oktober

Att leda samordningsförbund. Stockholm 27 oktober Att leda samordningsförbund Stockholm 27 oktober Presentation Chef, ledare, kvalitetsoch utvecklingsexpert Kommun, landsting, egen firma SKL, SU, ANS Nu Sörmland, SKL och Mofirm From 1 jan Göteborgs stad

Läs mer

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016

Förskolan Grindslanten personalkooperativ, ek. för. VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2015-2016 1 Mål och utveckling Förskolan Grindslanten arbetar efter Förskolans Läroplan Lpfö 98, som är reviderad 2010. Vi arbetar alltid med alla läroplanens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Hagfors Skolområde Läsåret 2014/2015 Resultat/Utv ärdering Den gemensamma visionen ska hjälpa alla att se den önskade framtidsbilden Kvalitetsarbete handlar om att säkra och

Läs mer

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult

0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering. Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult 0. Grundkurs i jämställdhetsintegrering Ulrika Eklund, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson, jämställdhetsexpert och konsult Katarina Olsson och Ulrika Eklund Jämställdhet / Jämlikhet Prata

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer