Provtagning av mjukglass och kulglass i Jönköpings län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Provtagning av mjukglass och kulglass i Jönköpings län"

Transkript

1 Provtagning av mjukglass och kulglass i Jönköpings län Kommunerna i Jönköpings län PIK- Gruppen 212

2 Bakgrund Kommunerna i Jönköpings län beslutade vid länsmötet den 2 mars 211 att genomföra ett projekt kring Provtagning på mjukglass och kulglass. Glass är som de flesta andra livsmedel känsligt för felaktig hantering då detta kan leda till för höga halter av bakterier i glassen, vilket i sin tur kan leda till sjukdomar hos oss människor. Mjukglasshantering innebär generellt sett fler känsliga moment där bakterier kan tillföras och tillåtas växa än vad kulglasshantering innebär. Det är framför allt rengöringen av maskinen som är viktig. Det kan vara svårt att rengöra mjukglassmaskiner korrekt, här är rutiner och instruktioner grundläggande. Verksamheter som har äldre glassmaskiner utan självpastöriseringssystem och maskiner som har avtagbart munstycke (vilka bakterier kan samlas i) har en ökad risk för att få ett sämre resultat. En bra omsättning är nödvändig för att förhindra bakterietillväxt i glassen - överbliven glassmix i mjukglassmaskiner bör inte återanvändas. Det är även viktigt att förvara den mix som är på tur att användas i kyla. Då klarar mjukglassmaskinen bättre av att snabbt kyla ned mixen för att förhindra bakterietillväxt. Vid hantering av kulglass är det skopvattnet och handhygienen som innebär de mest känsliga momenten. Problem kan vara att skopvattnet inte byts tillräckligt ofta och att skopvattenbehållaren och skopan inte diskas med diskmedel och hett vatten i samband med vattenbytena. Bakterier kan snabbt föröka sig i glassblandat, rumstempererat vatten. När man sedan använder skopan kontamineras även glassen. Rekommendationerna säger att skopvattnet bör bytas så frekvent som var 2:e minut. Det är även rekommenderat att man inte förvarar påbörjad glassburk längre än två till tre dagar i serveringsfrysdisken. Syfte och mål Projektets syfte var att provta glass och kartlägga vilka rutiner som finns för glasshantering hos verksamhetsutövarna inom länet. Projektet ville även öka kompetensen hos verksamhetsutövarna för att uppnå en säkrare hantering av mjuk- och kulglass. Målsättningen var att få ett så stort kunskapsunderlag som möjligt, dvs att så många verksamheter och kommuner som möjligt deltog i projektet. För att få ett likartat kunskapsunderlag togs en gemensam checklista fram som användes inom projektet.

3 Projektets genomförande och omfattning Kontrollerna i projektet delades in i två delar - kontroll av rutiner med hjälp av en framtagen checklista, samt provtagning. Målet var att besöka så många verksamheter som möjligt, men minst fem. Då både kulglass och mjukglass skulle undersökas var målet att minst fem verksamheter av vardera skulle besökas. Fanns det inte tillräckligt med verksamhetsutövare inom kommunen för att uppnå detta besöktes de verksamheter som var kända för kommunerna. Avvikelser som noterades vid kontrollen eller efter analys av glassproverna följdes upp utanför projektet. Kontroll Vid besöken gjordes en kontroll av verksamheterna. Kontrollerna utfördes enligt en checklista som tagits fram inom ramen för projektet (se bilaga 1). De områden som kontrollerades var: 1. Rutiner för rengöring av glassmaskin för mjukglass samt skopa som används till kulglass. 2. Personlig hygien (vilka möjligheter verksamheterna hade beträffande personlig hygien). 3. Rutinen för hantering av skopor för kulglass 4. Rutin för byte av skopvatten 5. Rutin för rengöring av mjukglassmaskin 6. Glassens temperatur Provtagning Vid provtagning hos glassförsäljarna togs prover i sterila provtagningsburkar. Proven togs på samma sätt som glassen serveras till kunden. Vid provtagning av kulglass användes verksamhetens egen skopa. Proverna togs ur slumpvis valda förpackningar som var påbörjade och därmed skopade några gånger. I de fall det inte fanns någon påbörjad förpackning skrevs en kommentar i checklistan om detta. Efter provtagningen skickades proverna till ALcontrol och analyserades enligt följande parametrar: Aeroba mikroorganismer 3 C Bacillus cereus Enterobacteriaceae Koagulapositiva stafylokocker Bedömning av proverna utfördes enligt ALcontrols redovisningsmodell som bygger på Livsmedelsverkets tidigare vägledning för offentlig kontroll med stöd av förordningen (EG) nr 882/24 samt gällande nationell lagstiftning. Resultatet av analyserna delades in i tre olika hygieniska klasser: Tillfredställande (när livsmedlet är bra och kan ätas utan risk) Godtagbart med anmärkning (när livsmedlet har hanterats på ett felaktigt sätt så att bakterier eller andra mikroorgansimer har fått möjlighet att föröka sig. Livsmedlet kan fortfarande användas eftersom det inte anses skadligt för hälsan). Otillfredställande (när livsmedel innehåller så mycket bakterier eller toxin från bakterier att den som äter riskerar att bli sjuk).

4 Resultat av provtagningar Tabell 1. Analysresultat från glassprovtagningen i antal och procent Antal prov Andel tillfredställande prov Antal provgodtagbart med Andel otillfredsställande prov anmärkning Antal % Antal % Antal % Kulglass: 46 st Mjukglass: Totalt: En positiv slutsats som kan dras av tabell 1 är att det inom projektet inte hittades några otillfredsställande provresultat. Andelen godtagbara prov med anmärkning var dock relativt hög med 33 % vilket tyder på att det finns ett behov av förbättrade hygienrutiner och vikten av en god kompetens vad gäller hantering av glass i butik. Resultat av genomförda kontroller Fråga 1. Finns det bra rutiner för rengöring av mjukglassmaskinen Antal anläggningar Diagrammet visar att 32 av 34 verksamheter med mjukglasshantering bedömdes ha tillfredsställande rutiner för rengöring av mjukglassmaskinen. Detta innebär dock inte en garanti för ett bra analysresultat eftersom bra rutiner måste kombineras med en god kunskap om hygien och säker hantering av glass.

5 Fråga 1. Finns det bra rutiner för rengöring av skopan Antal anläggningar Diagrammet visar att 4 anläggningar av 46 med kulglasshantering bedömdes ha tillfredsställande rutiner för rengöring av skopan. Provtagningsresultaten i kombination med bra rutiner kan indikera att hanteringen av kulglass bedrivs på ett hygieniskt säkrare sätt än mjukglass Fråga 2. Vad finns det för rengöringsmöjligheter Antal anläggningar Tvål Papper Varmvatten Hårskydd Resultatet pekar på att de flesta verksamheter har tillgång till tvål, papper och varmvatten i anslutning till glasshanteringen, vilket är positivt ur hygienisk aspekt. Användning av hårskydd kan generellt förbättras.

6 Fråga 3. Hur förvaras skopan Antal anläggningar I skål Löst liggande Annat sätt, rengöring varje gång I skål Löst liggande Annat sätt, rengöring varje gång Resultatet visar att skoporna i de flesta verksamheter förvaras i en skål med vatten. Förmodligen förvaras skoporna på detta sätt eftersom vattnet i första hand underlättar skopningen av kulglass, och inte främst av hygieniska skäl. Här finns ett behov av vidareutveckling av en hygieniskt säker förvaring av skopor. 4. Hur ofta byts skopvatten? Antal anläggningar Var 2:e minut 1 gång/timme Flera ggr/dag Vid dagens slut Annat 4 2 Var 2:e minut 1 gång/timme Flera ggr/dag Vid dagens slut Annat 1 Analysresultaten från glassprovtagningen tyder generellt på svårigheter att hålla nere bakterierantalet i glassen, vilket innebär att det är viktigt med regelbundet byte av skopvatten. Det går inte att utläsa ur materialet att verksamheter som byter skopvatten ofta har lägre förekomst av analyserade bakterier, men det bör rimligen finnas en koppling mellan täta vattenbyten och lägre antal indikatorbakterier.

7 Det kan dock konstateras att majoriteten av de undersökta verksamheterna inte uppfyller Livsmedelsverkets tidigare krav på byte av skopvatten minst var 2:e minut (Källa: ABC för livsmedelstillsyn 2). 5. Hur ofta rengörs mjukglassmaskinen? För denna fråga har inte gjorts en statistisk bearbetning eftersom frågan var öppen och medgav många olika typer av svar. Av de svar som gavs sker rengöring av maskinen från flera gånger dagligen upp till var 6:e vecka. Av detta kan inte dras några direkta slutsatser eftersom mjukglassmaskiner av olika fabrikat fungerar på olika sätt, där vissa har inbyggt rengöringsfunktion och pastörisering, medan andra måste rengöras manuellt. Det är dock alltid viktigt att de rengöringsrutiner som angivits av maskintillverkaren följs och att personalen fått tydliga instruktioner om hur ofta och vilka delar av maskinen som regelbundet måste rengöras, med vilka rengöringsmedel detta bör ske och hur ofta service behöver utföras på maskinen för att upprätthålla en godtagbar hygiensäkerhet. 6a. Temperaturen på kulglass grader C' -5-1 Serie Resultatet från temperaturmätningen visar på en stor variation i förvaringstemperatur av glass. Enligt Livsmedelsverkets tidigare riktlinjer för färdigförpackad glassvara ska denna förvaras i högst -18ºC. (Källa: ABC för livsmedelstillsyn 2). 13 av 42 temperaturmätningar visar på en temperatur över -18ºC. I några fall ligger temperaturen så högt att glassen smälter, vilket är anmärkningsvärt, men förmodligen har mätningen i några av dessa fall gjorts på lufttemperatur och inte yttemperatur på glassen.

8 6b.Temperatur på mjukglassen Grader C Serie Uppmätta temperaturer på mjukglass ligger i intervallet -7ºC till +5ºC, vilket är långt ifrån Livsmedelsverkets tidigare rekommendation om -18ºC för glassprodukter. (Källa:m ABC för livsmedelstillsyn 2). Dock skiljer sig mjukglass från kulglass på flera punkter. Mjukglassen innehåller 3-6% fett till skillnad från kulglassens 1-18%. Kylning av mjukglassen i mjukglassmaskinen sker ofta endast ner till -4ºC (Källa: Wikipedia Av temperaturmätningarna inom projektet framkom dock att vissa mjukglassmaskiner kyler ned mjukglassen till åtminstone -7ºC. Diskussion I projektet deltog kontrollmyndigheter från alla länets kommuner utom Jönköping, Aneby och Gislaved, vilket gav ett bra kunskapsunderlag. Totalt 68 verksamheter besöktes varav 45 sålde kulglass och 32 sålde mjukglass, 9 verksamheter sålde både kulglass och mjukglass. Provtagningen av glassen och hanteringen av glassproverna har fungerat väl. Samtliga kommuner har anlitat Alcontrol laboratorium i Linköping som mottagare av glassproverna och samma analyspaket har tillämpats för samtliga prover. Projektet innebar en bred genomgång av de rengörings- och hygienrutiner som finns i de verksamheter som finns i länet med kul- och mjukglasshantering. Vid tillsynsbesöket delades ut en informationsfolder Viktig information för dig som säljer mjukglass och skopglass. För att få ett likartat kunskapsunderlag togs en gemensam checklista fram som användes inom projektet. Analysresultaten bekräftade projektgruppens antagande att mjukglasshantering är känsligare än kulglasshantering och att det är viktigt med fungerande rengörings- och hygienrutiner samt att personalen är insatt i tillverkarens rekommendationer avseende rengöringsfrekvens och medel. Det är likaså viktigt med regelbundet byte av skopvatten för kulglasshanteringen, men av detta kan vi inte dra några säkra slutsatser utifrån projektets resultat.en lärdom av projektet är att undvika öppna frågor likt den om rengöring av mjukglassmas-kiner eftersom utvärderingen blir svår att göra när öppna frågor ger möjlighet till svårtolkade svar.

9 Bilaga: 1 Checklista Checklista provtagning av glass Namn på verksamheten 1, Finns bra rutiner för rengöring av: Glassmaskinen Skopan Kommentarer: 2, Hygien. Vad finns det för rengöringsmöjligheter? Tvål Papper Varmvatten Hårskydd 3, Hur förvaras skopan? I skål Löst liggande Annat sätt, vilket 4, Hur ofta byts skopvatten? Var 2 minut 1 gång/timme Flera ggr/dag Vid dagens slut Annat 5, Hur ofta rengörs mjukglass maskinen? 6, Temperaturen på glassen: 7, Övrig information:

10 Bilaga: 2 Analysresultat kul och mjukglass Namn på verksamheten Kommun Livsmedel Aeroba mikroorganismer B. cereus log cfu/g Enterobacteriaceae log cfu/g S. koagulaspos log cfu/g Utlåtande Ainas Kiosk & Gatukök Eksjö Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Eksjö Camping Eksjö Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Långanässjöbadens Café Eksjö Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Movänta Camping Eksjö Kulglass 5,1 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Sommartorpet, Campingen Eksjö Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Ryfors Konfektyrer Habo & Mullsjö Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Frendo Väst-Göte Habo & Mullsjö Kulglass < 3,3 < 3,3 < 3, < 2, Tillfredsställande VIP Livs & bensin Habo & Mullsjö Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Bernts konditori Gnosjö Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande X-et konfektyr Gnosjö Kulglass 5,8 < 3, 4, < 2, Godtagbart med anmärkning Angelas Nässjö Kulglass 5,4 <3, 3,8 <2, Godtagbart med anmärkning Elsie Svenssons konditori EFTR. AB Nässjö kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Princess bageri och konditori Nässjö Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Thimons konditori AB Nässjö kulglass 4,4 <3, <3, <2, Tillfredställande Vardagslyx Nässjö Kulglass 4,3 <3, <3, <2, Tillfredställande Bilisten i Rörvik Sävsjö Kulglass 3,6 <3, <3, <2, Tillfredsställande Vallsjöbadens servering Sävsjö Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Sävsjö Camping Sävsjö Kulglass 4 <3, <3, <2, Tillfredsställande Wienerbageriet Tranås Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Segersons Spel & Bio, café Tranås Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Skafferiet Tranås Kulglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Fun House Tranås Kulglass 4,9 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Sjökrogen Tranås Kulglass 6,1 < 3, 3,4 < 2, Godtagbart med anmärkning Ydrekiosken Tranås Kulglass 5,5 < 3, 3,6 < 2, Godtagbart med anmärkning

11 Sommens Minibutik Tranås Kulglass 6,2 < 3, 3,8 < 2, Godtagbart med anmärkning Jonssons konditori Vaggeryd Kulglass 3,6 <3, <3, <2, Tillfredsställande Fridhäll Vaggeryd Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Hooks Herrgård Vaggeryd Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Hooks Herrgård, Sorbé Vaggeryd Kulglass 3,8 3, <3, <2, Godtagbart med anmärkning Ritz konditori Vaggeryd Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Video Hollywood Vaggeryd Kulglass 6,3 <3, <3, <2, Godtagbart med anmärkning Café Granliden Vaggeryd Kulglass 3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Bennys kiosk Vetlanda Kulglass 4,7 <3, <3 <2, Tillfredsställande Vasakiosken Vetlanda Kulglass 6,2 <3, 4,2 <2, Godtagbart med anmärkning Godishuset Vetlanda Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Konditori Cecil Vetlanda Kulglass 3,3 3, <3, <2, Godtagbart med anmärkning Ädelfors Guldvaskning Vetlanda Kulglass 4,1 <3, <3, <2, Tillfredsställande Ramkvilla Golfklubb Vetlanda Kulglass 4,3 <3, 3,4 <2, Godtagbart med anmärkning Konditori Stjärnan Vetlanda Kulglass 3,8 <3, <3, <2, Tillfredsställande Ramkvilla Hotell Vetlanda Kulglass 3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Glazzigt Vetlanda Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredsställande Sten Sture Värnamo Kulglass 6,8 <3, 4,2 <2, Godtagbart med anmärkning Gotti Gott Gott Värnamo Kulglass 6,4 <3, <3, <2, Godtagbart med anmärkning Stigs Pelikanen Värnamo Kulglass 6,4 <3, 4,2 <2, Godtagbart med anmärkning Stigs Kärnan Värnamo Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredställande Stigs Kafferepet Värnamo Kulglass <3,3 <3, <3, <2, Tillfredställande Ainas Kiosk & Gatukök Eksjö Mjukglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Cahn's Videocenter Eksjö Mjukglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Eksjö Camping Eksjö Mjukglass 6,1 < 3, < 3, < 2, Godtagbart med anmärkning Sara & Damirs Torgfika Eksjö Mjukglass 5,1 < 3, 3,2 < 2, Godtagbart med anmärkning Sunrise Eksjö Mjukglass 6 < 3, 4,2 < 2, Godtagbart med anmärkning Engdahls Tobak AB Habo & Mullsjö Mjukglass < 3,3 < 3. < 3. < 2, Tillfredsställande Frendo Väst-Göte Habo & Mullsjö Mjukglass < 3,3 < 3, < 3. < 2, Tillfredsställande Get Glass Gnosjö Mjukglass < 3,3 < 3, < 3. < 2, Tillfredsställande Mjukglass Gnosjö Mjukglass < 3,3 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Elsie Svenssons konditori EFTR. AB Nässjö Mjukglass 3,8 <3, < 3, <2, Tillfredsställande Leffes låda Nässjö Mjukglass 6,4 <3, <3, <2, Godtagbart med anmärkning

12 Sandsjö Wärdshus och konferens Nässjö Mjukglass 6,1 3,3 < 3, <2, Godtagbart med anmärkning Vardagslyx Nässjö Mjukglass 4,3 <3, <3, <2, Tillfredställande Shell Sävsjö Mjukglass 3,9 <3, <3, <2, Tillfredställande Statoil Sävsjö Mjukglass 6. <3, <3, <2, Godtagbart med anmärkning Torggrillen Sävsjö Mjukglass 4,8 <3, <3, <2, Tillfredsställande ICA Kvantum Tranås Mjukglass 5,5 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Café Tranan Tranås Mjukglass 5,6 < 3, 3,2 < 2, Godtagbart med anmärkning Gotteriet Tranås Mjukglass 3,8 < 3, < 3, < 2, Tillfredsställande Träffen Gatukök Tranås Mjukglass 5 < 3, <3, <2, Tillfredsställande Sjökrogen Tranås Mjukglass <3,3 < 3, 3,4 < 2, Tillfredsställande Citygrillen Tranås Mjukglass 4,6 < 3, 3,7 < 2, Godtagbart med anmärkning Ragges Gatukök Vaggeryd Mjukglass 7,1 <3, 3,9 <2, Godtagbart med anmärkning Video Hollywood Vaggeryd Mjukglass 6,2 <3, 3,8 <2, Godtagbart med anmärkning Vasakiosken Vetlanda Mjukglass <3,3 <3, 3,4 <2, Godtagbart med anmärkning McDonalds Vetlanda Mjukglass 6,2 <3, <3, <2, Godtagbart med anmärkning Ica Maxi Vetlanda Mjukglass 3,6 <3, <3, <2, Tillfredsställande Sten Sture Värnamo Mjukglass 7 <3, 4,2 <2, Godtagbart med anmärkning Stigs Pelikanen Värnamo Mjukglass 4,3 <3, <3, <2, Tillfredställande Mcdonalds Värnamo Mjukglass 3,3 <3, <3, <2, Tillfredställande Max Värnamo Mjukglass 3,3 <3, <3, <2, Tillfredställande Burger king Värnamo Mjukglass 4,5 <3, <3, <2, Tillfredställande

Miljö- och byggnadsförvaltningen. Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER

Miljö- och byggnadsförvaltningen. Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER 2015 Miljö- och byggnadsförvaltningen Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER Projektet utfördes under våren 2015 av livsmedelsinspektörerna: Ulrika Andersson, Giovanna Sanchez,

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Provtagning av semlor - På caféer, konditorier och i butik Projektet utfördes under våren 2016 av livsmedelsinspektörerna: Robert Rönngren, Camilla Olsson och Helena

Läs mer

Glassprojekt 2010. Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun. Skriven av Therese Mattisson

Glassprojekt 2010. Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun. Skriven av Therese Mattisson Glassprojekt 2010 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Therese Mattisson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat... 4 Slutsats och rekommendation...

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor Provtagning av semlor Länsprojekt 2015 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 5 Projektets genomförande och omfattning... 6 Kontroll... 6 Provtagning...

Läs mer

Glassprojekt sommaren 2005

Glassprojekt sommaren 2005 Glassprojekt sommaren 2005 Provtagning av hård- och mjukglass samt milkshake i Norrköpings Kommun Utförd och skriven av Henrik Thollander Sammanfattning Med syfte att kontrollera glassens kvalité i Norrköpings

Läs mer

Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008

Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008 Miljöförvaltningen Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008 Praktikanter: Nina Heinesson Katerina Katsanikou Handledare: Ingela Pålsson Miljöinspektör Miljöförvaltningen Rapport 2008:11 261 80 Landskrona

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Provtagningsprojekt på sushiris 2018

Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Ellen Ahlin, 2019-01-18 Dnr 2019-182 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun Miljö och hälsoskydd Projekt Provtagning av köttfärs i butik 2008 Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun 1(5) Sammanfattning För att kontrollera den hygieniska kvaliteten på butiksmald köttfärs har provtagning

Läs mer

Härlig grillkväll. eller. risk för magont?

Härlig grillkväll. eller. risk för magont? Härlig grillkväll eller risk för magont? Ett PIK-projekt inom livsmedelskontrollen i Östergötland om den hygieniska kvalitén hos grillfärdiga köttvaror. PIK-projekt Östergötlands län 2007 Provtagning av

Läs mer

Is och dricksvatten. Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011

Is och dricksvatten. Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011 Is och dricksvatten Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011 2 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och avgränsning...3 Bedömning och parametrar...3 Resultat...5 Resultat isprover...6

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län

Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län Länsprojekt 2014 Kommunerna i Jönköpings län Sammanfattning Föreliggande rapport är en sammanställning över resultatet för kommunernas länsprojekt 2014 i Jönköpings

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Miljö- och hälsoskyddskontoret Rapportserie Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Förord Den här rapporten handlar om ett provtagningsprojekt

Läs mer

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 PROJEKT Kebabprojekt - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 Projektgrupp: Eva Baggström Luis Carvajal Susanne Tiderman Björkblom 1. Bakgrund Att arbeta

Läs mer

Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun

Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport nr 14/2011 Postadress Gatuadress

Läs mer

Provtagning av semlor 2014

Provtagning av semlor 2014 Dnr 2014-0312 Provtagning av semlor 2014 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Karin Berg, 2014-02-06 Sammanfattning Miljökontoret i Jönköpings kommun har under januari 2014 genomfört

Läs mer

Tillsynsprojekt 2013

Tillsynsprojekt 2013 Tillsynsprojekt 2013 Kontroll av ismaskiner Projektfakta Ansvarig enhet: Projektbeställare: Projektägare: Projektgrupp: Projektledare: Miljö och hälsoenheten Kerstin Jacobson, tf enhetschef miljö- och

Läs mer

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2010:2 Provtagning av is och dricksvatten i livsmedelsanläggningar 2009 Ismaskin Tappställe vid kunddisk Sirupanläggning Projektansvarig: Vesna Karanovic, Bygg och miljökontoret.

Läs mer

Transport av varmhållen mat. Projekt 2010. Jönköpings län

Transport av varmhållen mat. Projekt 2010. Jönköpings län Transport av varmhållen mat Projekt 2010 Jönköpings län 1 Sammanfattning Det är viktigt att varm mat förvaras och transporteras i rätt temperatur. Om temperaturen är under 60 C ökar risken för tillväxt

Läs mer

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger Miljöförvaltningen RAPPORT 2 (5) Rapport provtagningsprojekt 2010 Dnr 2010.2397.1 Sammanfattning Under maj månad 2010 utförde miljöförvaltningen provtagningar

Läs mer

Pizzaprojekt. hösten 2011. Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona

Pizzaprojekt. hösten 2011. Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona Pizzaprojekt hösten 2011 Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona Sammanfattning Under hösten och vintern 2011 har miljökontoren

Läs mer

Levnadsvanor Äter frukt & grönt 5 ggr/dag län och rike

Levnadsvanor Äter frukt & grönt 5 ggr/dag län och rike Äter frukt & grönt 5 ggr/dag län och rike Andel (%) och 16-84 år som äter frukt & grönt 5 ggr/dag eller mer i Jönköpings län och riket 5 (Källa: Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor?, Statens

Läs mer

PROJEKT. Salladbufféer

PROJEKT. Salladbufféer PROJEKT Salladbufféer Självplock Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 Syfte Undersöka hantering och hygien på salladsbufféer med självplock främst med avseende förvaringstemperatur, redskap, rengöring

Läs mer

Fritidshemmens arbete med fysisk aktivitet och matvanor i Jönköpings län

Fritidshemmens arbete med fysisk aktivitet och matvanor i Jönköpings län 1 Fritidshemmens arbete med fysisk aktivitet och matvanor i Jönköpings län Fysisk aktivitet och goda matvanor är av stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Levnadsvanor etableras i tidig ålder

Läs mer

Projekt Bacillus cereus

Projekt Bacillus cereus Projekt Bacillus cereus - provtagning av nedkylda/varmhållna livsmedel i Haninge, Tyresö och Nynäshamn 30 januari 2015 Eva Baggström Luis Carvajal Jytte Gard Timmerfors Sammanfattning Bacillus cereus är

Läs mer

Mjukglass. Kontroll och provtagning maj-juni Materialet är framtaget i samarbete med kommunal livsmedelskontroll i Örebro län.

Mjukglass. Kontroll och provtagning maj-juni Materialet är framtaget i samarbete med kommunal livsmedelskontroll i Örebro län. Mjukglass Kontroll och provtagning maj-juni 2018 Materialet är framtaget i samarbete med kommunal livsmedelskontroll i Örebro län. Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje

Läs mer

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson Rapport Restauranger tillsynsprojekt 2013 Åsa Fredriksson Joakim Johansson SAMMANFATTNING Under år 2013 har miljökontoret i Luleå utfört offentlig livsmedelskontroll på restauranger och pizzerior inom

Läs mer

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561 RAPPORT Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013 D-nr 2013-4561 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Diskussion... 5 Förslag till åtgärder...

Läs mer

Mikrobiologisk undersökning av skop- och mjukglass i Malmö stad sommaren 2004

Mikrobiologisk undersökning av skop- och mjukglass i Malmö stad sommaren 2004 1(7) Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 12/2004. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet Mikrobiologisk undersökning av skop- och mjukglass i Malmö stad sommaren 2004 Inledning

Läs mer

Salladsbufféprojekt. - Kontroll och provtagning av plocksalladsbufféer i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2014 Jytte Gard Timmerfors

Salladsbufféprojekt. - Kontroll och provtagning av plocksalladsbufféer i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2014 Jytte Gard Timmerfors Salladsbufféprojekt - Kontroll och provtagning av plocksalladsbufféer i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2014 Jytte Gard Timmerfors Sammanfattning Den 15 och 16 april 2014 genomförde Södertörns

Läs mer

Mikrobiologiska kriterier 2012

Mikrobiologiska kriterier 2012 Dnr 2012-1671 Mikrobiologiska kriterier 2012 E.coli salmonella Utförd av miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist 2012-03-xx Inledning Delar av den planerade livsmedelskontrollen i

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen www.kristianstad.se Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Provtagning av kebabkött 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Genomförande... 4 Analysparametrar... 5 Resultat och bedömning...

Läs mer

Förskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län

Förskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län 1 Folkhälsoavdelningen Marit Eriksson Förskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län Fysisk aktivitet, goda matvanor och god ljudmiljö är av stor betydelse för vår hälsa

Läs mer

Projekt julbord. Landskrona stad 2009. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010: Miljöförvaltningen. 261 80 Landskrona. Miljöförvaltningen

Projekt julbord. Landskrona stad 2009. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010: Miljöförvaltningen. 261 80 Landskrona. Miljöförvaltningen 1(7) Miljöförvaltningen Projekt julbord Landskrona stad 2009 Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010: Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(7) Projekt julbord 2009 Sammanfattning Miljöförvaltningen

Läs mer

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016 Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Under januari 2016 genomförde livsmedelsavdelningen på förvaltningen

Läs mer

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte under tiden 4 juli - 9 september 2012 78 st restauranger

Läs mer

Trygghet och sociala relationer Utsatt för fysiskt våld län och rike

Trygghet och sociala relationer Utsatt för fysiskt våld län och rike Utsatt för fysiskt våld län och rike 1 8 6 4 Andel (%) och 16-84 år som blivit utsatta för fysiskt våld** i Jönköpings län och riket 25 Källa: Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor?, Statens

Läs mer

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning 1 (7) Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning Sammanfattning År 2011 kontrollerades rengöring i tillagningskök inom skolor,

Läs mer

Kontroll av sushi hantering på restaurang. Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län

Kontroll av sushi hantering på restaurang. Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län Kontroll av sushi hantering på restaurang Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding.

Läs mer

Företagsamheten 2017 Jönköpings län

Företagsamheten 2017 Jönköpings län Företagsamheten 2017 Jönköpings län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar 2017 - projektrapport Antagen av styrgruppen för Miljösamverkan f 2018-01-25 Foto: Eva Gunnarsson Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund/syfte... 3 Avgränsning...

Läs mer

Mikrobiologiska kriterier i butik

Mikrobiologiska kriterier i butik Sammanfattning SOLTAK är en samverkan mellan kommunerna Stenungsund, Orust, Lilla Edet, Tjörn, Ale, Kungälv och Öckerö. Samverkan och nätverk finns inom olika delar av kommunernas verksamhet och ett av

Läs mer

Bageri/konditori 2010

Bageri/konditori 2010 Dnr 2010-4870 Bageri/konditori 2010 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2010-12-17 Inledning Under 2010 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Hälsa och välbefinnande Dagar av ohälsa (kvinnor) län och rike

Hälsa och välbefinnande Dagar av ohälsa (kvinnor) län och rike Dagar av ohälsa (kvinnor) län och rike Andel (%) kvinnor 16-84 år med ingen, någon eller några dagars fysisk och/eller psykisk ohälsa* i Jönköpings län och riket 5 Åldersstandardiserade värden. Källa:

Läs mer

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 stockholm.se Rengöringsprojekt med APT-mätare 2015 Juni 2015 Dnr: [Fyll i här] Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Madelaine

Läs mer

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan PIK PROJEKT 2013 Västra Götalands län Provtagning av is i livsmedelanläggningar Projektplan Bakgrund Vid länsmöten har det framförts att det vore dags att genomföra ett projekt om is från ismaskiner inom

Läs mer

Norovirus och personalhygien

Norovirus och personalhygien Dnr 2018-2016 Kontrollprojekt Norovirus och personalhygien Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2018-11-15 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett kontrollprojekt

Läs mer

Kontroll av industriellt producerade ätfärdiga produkter avseende Listeria monocytogenes i Stockholm stad 2008

Kontroll av industriellt producerade ätfärdiga produkter avseende Listeria monocytogenes i Stockholm stad 2008 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av industriellt producerade ätfärdiga produkter avseende Listeria monocytogenes i Stockholm stad 28 En rapport från Miljöförvaltningen Stina Printz 29-4-1 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Grundskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län

Grundskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län 1 Grundskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län Fysisk aktivitet, goda matvanor och god ljudmiljö är av stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Levnadsvanor

Läs mer

Projekt hållbarhetstester på charkprodukter

Projekt hållbarhetstester på charkprodukter 1(6) Miljöförvaltningen Projekt hållbarhetstester på charkprodukter Landskrona stad 2010 Elvira Kostovic Miljöinspektör Rapport 2011:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(6) Projekt hållbarhetstester

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Dnr 2017-1962 Kontrollprojekt Varmhållning på Restaurang Miljö- och byggnadskontoret s kommun Yvonne Andersson 2017-12-04 Sammanfattning I höstens projekt Varmhållning på restaurang har livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 1 (5) Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll Alla livsmedelsanläggningar ska utveckla ett system för egenkontroll anpassat efter den verksamhet som är aktuell. Systemet

Läs mer

Arbetsmarknadsläget. April 2017

Arbetsmarknadsläget. April 2017 Arbetsmarknadsläget April 2017 Konjunkturbarometern april 2017 Källa: Konjunkturinstitutet Konjunkturbarometern april 2017 Källa: Konjunkturinstitutet Antal sysselsatta 15-74 år i Jönköpings län. Kvartalssiffror

Läs mer

Samordnat Listeriaprojekt

Samordnat Listeriaprojekt Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Dnr 2017-384 Sida 1 (6) 2017-03-11 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 0850828187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-04-04 p.13 Samordnat

Läs mer

PROJEKT. Butiker med oförpackade livsmedel

PROJEKT. Butiker med oförpackade livsmedel PROJEKT Butiker med oförpackade livsmedel 2011-10-19 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

Mjukglass. Kontroll och provtagning maj 2018

Mjukglass. Kontroll och provtagning maj 2018 Mjukglass Kontroll och provtagning maj 2018 Materialet är framtaget i samarbete med Kumla-Hallsbergs samhällsbyggnadsförvaltning och Sydnärkes miljöförvaltning 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte med projektet...

Läs mer

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Tillsynsprojekt Salladsbufféer Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Bakgrund... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Inspektion... 1 Provtagning... 1 Analysmetod... 2 Omfattning och

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 MILJÖNÄMNDEN 2007 Inledning Projektet har utförts mellan 2007-08-27 och 2007-09-16 av Miljökontoret i Hörby kommun. Livsmedelsinspektör

Läs mer

PROJEKT. Gatukök, större butiker, KSS och tillägg bageri/konditori 2011-05-11

PROJEKT. Gatukök, större butiker, KSS och tillägg bageri/konditori 2011-05-11 PROJEKT Gatukök, större butiker, KSS och tillägg bageri/konditori 2011 2011-05-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS

Läs mer

Provtagning av färska kryddor och bladgrönsaker

Provtagning av färska kryddor och bladgrönsaker MILJÖFÖRVALTNINGEN Provtagning av färska kryddor och bladgrönsaker En rapport från Miljöförvaltningen av Frida Lund och Gun Nyström -2-5 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Projektet är

Läs mer

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012-06-25 Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012:1 Kontroll av verksamheter som tillagar kost till känsliga konsumentgrupper Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, livsmedelsenheten i Norrköpings

Läs mer

Tillsynsprojekt Caféer 2013

Tillsynsprojekt Caféer 2013 Tillsynsprojekt Caféer 2013 Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Rapport 2:2013 Miljö 2013-08-09 Dnr: 2013-1650 Inledning Livsmedelsenheten som är en del av Miljö- och byggnadskontoret bedriver

Läs mer

Tandhälsa och tandvård Avstått tandläkarvård (alla orsaker) län och rike

Tandhälsa och tandvård Avstått tandläkarvård (alla orsaker) län och rike Avstått tandläkarvård (alla orsaker) län och rike Andel (%) och 16-84 år som avstått tandläkarvård, trots behov, i Jönköpings län och riket 5 Källa: Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor?,

Läs mer

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Oh-bild 1 Myter Genom att köpa ut alkohol vet jag vad mitt barn dricker och jag behöver inte vara rädd för

Läs mer

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök 2009 1 Bakgrund Erfarenhet från andra kommuner visar att det finns problem gällande rengöring. Genom ett projekt som både genom visuell- och tryckplattskontroll

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Tillsynsprojekt 1:2008 Kvalitet på semlor vid caféer och servicestationer

Tillsynsprojekt 1:2008 Kvalitet på semlor vid caféer och servicestationer Tillsynsprojekt 1:2008 Kvalitet på semlor vid caféer och servicestationer Sammanställt av Emma Bäck och Mattias Finell Inledning Under februari månad 2008 utförde hälsoinspektionen inom Malmska hälso-

Läs mer

Temperaturkontroll i butikskyldiskar

Temperaturkontroll i butikskyldiskar MILJÖFÖRVALTNINGEN Temperaturkontroll i butikskyldiskar Studie på gravad och kallrökt lax En rapport från Miljöförvaltningen Fredrik Larsson, praktikant Frida Kallberg, handledare Juli 2010 SAMMANFATTNING

Läs mer

Projekt 2012 Kontroll av kylförvaringen av ätfärdiga livsmedel i butiker. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2012 Kontroll av kylförvaringen av ätfärdiga livsmedel i butiker. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2012 Kontroll av kylförvaringen av ätfärdiga livsmedel i butiker Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Sauli Hautakangas, december 2012 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Falkenbergs

Läs mer

Provtagningsprojekt på emulsionssås 2018

Provtagningsprojekt på emulsionssås 2018 Provtagningsprojekt på emulsionssås 2018 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Mattias Bergman, 2018-11-19. Dnr 2018-4794 Sammanfattning Under 2018 har Miljö- och hälsoskyddskontorets

Läs mer

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten RIKTLINJER för fettavskiljare och utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten jonkoping.se Riktlinjer för fetthaltigt avloppsvatten Tekniska kontoret tar emot och renar avloppsvatten

Läs mer

Is i livsmedelsanläggningar

Is i livsmedelsanläggningar Is i livsmedelsanläggningar Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Syfte Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning undersöka den mikrobiologiska kvaliteten på

Läs mer

Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007

Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007 RAPPORT Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007 Antagen av Miljönämnden 2008-01-29 Rapportnr 01/2008 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2004: 01/2004 Livsmedelstillsyn av

Läs mer

Arbetsmarknadsläget. April 2016

Arbetsmarknadsläget. April 2016 Arbetsmarknadsläget April 2016 190000 Antal sysselsatta 15-74 år i Jönköpings län. Kvartalssiffror 1992-2016 (t.o.m. kv 1 2016; 173 300) 180000 170000 160000 150000 140000 130000 120000 1992 1993 1994

Läs mer

Offentlig kontroll av temperaturhållning inom livsmedelsbutiker i Vellinge kommun

Offentlig kontroll av temperaturhållning inom livsmedelsbutiker i Vellinge kommun 2012-03-08 Tillväxt och samhällsbyggnad Miljöinspektör Jonas Andermyr 040-42 51 64 Dnr 2012/0225 Miljö och Byggnadsnämnden Rapport avseende Offentlig kontroll av temperaturhållning inom livsmedelsbutiker

Läs mer

Miljöavdelningen. Sammanställning av resultatet från julbordskontrollen 2009

Miljöavdelningen. Sammanställning av resultatet från julbordskontrollen 2009 Miljöavdelningen Rapport Sammanställning av resultatet från julbordskontrollen 2009 2 Julbordskontroll 2009 Sammanställning Under december månad kontrollerades sju restauranger som serverade julbord. Rutiner

Läs mer

Rapport om livsmedelstillsyn av julbord i Malmö stad 2005

Rapport om livsmedelstillsyn av julbord i Malmö stad 2005 Rapport om livsmedelstillsyn av julbord i Malmö stad 005 Inspektionerna har genomförts av livsmedelsinspektörerna Elin Viberg, Johann Selles, Maria Svensson och praktikant Susanne Guschel på Miljöförvaltningen.

Läs mer

2010-02-11. Landstinget i Jönköpings län Vikarierande projektledare, Veronica Ottosson. Rapport Medborgarpanel 6, budget och prioriteringar

2010-02-11. Landstinget i Jönköpings län Vikarierande projektledare, Veronica Ottosson. Rapport Medborgarpanel 6, budget och prioriteringar Landstinget i Jönköpings län Vikarierande projektledare, Veronica Ottosson Rapport Medborgarpanel 6, budget och prioriteringar Nu har Landstinget i Jönköpings län för sjätte gången frågat deltagarna i

Läs mer

Arbetsmarknadsläget. Augusti 2016

Arbetsmarknadsläget. Augusti 2016 Arbetsmarknadsläget Augusti 2016 Antal sysselsatta 15-74 år i Jönköpings län. Kvartalssiffror 2007-2016 (t.o.m. kv 2 2016; 172 100) 190000 180000 170000 160000 150000 140000 130000 120000 2007 2008 2009

Läs mer

Kontrollhandbok Provtagning. Del 4 Mikrobiologisk bedömning av livsmedelsprov

Kontrollhandbok Provtagning. Del 4 Mikrobiologisk bedömning av livsmedelsprov Kontrollhandbok Provtagning Del 4 Mikrobiologisk bedömning av livsmedelsprov Innehåll Mikrobiologisk bedömning av livsmedelsprov... 3 Vem ska bedöma livsmedelsprov?... 3 Bedömningsterminologi... 4 Hur

Läs mer

Företagsamheten Jönköpings län

Företagsamheten Jönköpings län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Oh-bild 1 Myter Genom att köpa ut alkohol vet jag vad mitt barn dricker och jag behöver inte vara rädd för

Läs mer

Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter pröjektrappört

Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter pröjektrappört Tillsyn av avfallshantering pa miljö farliga verksamheter 2017 - pröjektrappört Beslutad av styrgruppen för Miljösamverkan f 2018-01-25 Foto: Lars-Ingvar Björk Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund och

Läs mer

Övervikt och fetma iso-bmi i Jönköpings län

Övervikt och fetma iso-bmi i Jönköpings län Övervikt och fetma iso-bmi 4 -åringar samt Elever årsklasser; F-klass, år 4, år 7 alt.8 samt gymn. år 1 Läsåren 24/25, 25/26, 26/27 samt 27/28 Definition av Body Mass Index - BMI BMI beräknas som vikten

Läs mer

Kontroll av mikrobiologiska kriterier (EG nr 2073/2005) - på malet kött i butik

Kontroll av mikrobiologiska kriterier (EG nr 2073/2005) - på malet kött i butik Kontroll av mikrobiologiska kriterier (EG nr 2073/2005) - på malet kött i butik i Haninge, Tyresö och Nynäshamn kommun 26/11 2014 Eva Baggström och Maja Berggren Sammanfattning Under 2014 har Södertörns

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Miljöförvaltningens rapport nr 16/2011 Offentlig livsmedelskontroll av restauranger i Trelleborgs

Läs mer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 215 Kontroll av salladsbufféer Sammanfattning I samband med en länsträff för Norrbottens län den 18 februari 215 beslöts att ett projekt skulle utföras i syfte att

Läs mer

Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER

Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER 1 PIK-gruppen Fredrik Holm, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Blekinge län Emma Bergstrand,

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

Ej verkställda beslut och domar samt avslag trots bedömt behov

Ej verkställda beslut och domar samt avslag trots bedömt behov Ej verkställda beslut och domar samt avslag trots bedömt behov MEDDELANDE NR 2003:27 Titel Författare Ej verkställda beslut och domar samt avslag trots bedömt behov Iris Dovrén-Råsbrant Beställningsadress

Läs mer

Län Kommun Postnummer Postort 2000.Totalt_18-64_Arbsökande 2000.Totalt_18-64_Befolkning Andel arbetsökande % Jönköping Jönköping Jönköping 0 52

Län Kommun Postnummer Postort 2000.Totalt_18-64_Arbsökande 2000.Totalt_18-64_Befolkning Andel arbetsökande % Jönköping Jönköping Jönköping 0 52 Län Kommun Postnummer Postort 2000.Totalt_18-64_Arbsökande 2000.Totalt_18-64_Befolkning Andel arbetsökande % Jönköping Jönköping 55324 Jönköping 0 52 0 Jönköping Värnamo 33198 Värnamo 0 87 0 Jönköping

Läs mer

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter oktober 2013 Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Miljösamverkan

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden

Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden Dnr 2016-2006 Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden Miljö- och byggnadskontoret s kommun Anna Johansson 2016-12-01 Sammanfattning I det här projektet har

Läs mer

Näringslivets Regelnämnd, NNR Andrea Femrell

Näringslivets Regelnämnd, NNR Andrea Femrell Näringslivets Regelnämnd, NNR Andrea Femrell www.nnr.se Vision och Mål NNRs vision Färre och enklare regler för tillväxt och företagande NNRs övergripande mål Färre och enklare företagsregler, sänkta regelkostnader

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer