Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: E-post: Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Ärendet Sektorn Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård går in i verksamhetsåret 2013 med en obalans i budget på ca 10 Mkr. Mot bakgrund av detta presenterades förvaltningens förslag på inriktning för organisationsanpassningar för en ekonomi i balans, under stadsdelsnämndens möte den 12 februari Under detta möte beslutade stadsdelsnämnden att förvaltningen skall återkomma med svar på de frågor som framgick av yrkandet från S, MP, V, KD, M samt FP daterat till nämndens sammanträde den 18 mars 2013: -Kommer antalet omsorgs inom stadsdelen att räcka till utan att kö uppstår? -Kommer antalet korttids att räcka utan att behovet av köpta ökar? -Kommer sektorn att klara uppdraget att nå målet 0 betaldagar på sjukhusen? -Finns utrymme att öka antalet på kvarvarande boenden? -Vilken blir den samlade nettoförlusten av antalet omsorgs enligt förslaget? -Vilken blir den samlade ekonomiska effekten av förslaget? Under stadsdelsnämndens möte den 12 februari 2013 beslutades också att ge förvaltningen i uppdrag att till sammanträdet i mars återkomma med förslag på vilket äldreboende som eventuellt kan komma att avvecklas. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta -Att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens svar på de frågor som ställs i yrkandet från S, MP, V, KD, M och FP daterat 11 februari Att Sammanfattning Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård går in i verksamhetsåret 2013 med ett budgetunderskott på ca 10 Mkr. Mot bakgrund av denna obalans i budget lades ett inriktningsförslag för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen fram i tjänsteutlåtandet daterat I detta tillägg besvaras de frågor som Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 1(6)

2 stadsdelsnämnden ställde till förvaltningen under mötet den 12 februari 2013 samt ges förslag på vilket äldreboende som kan komma att avvecklas. Inte helt klart Bakgrund Befolkningens behov av plats i äldreboende fortsätter långsamt att minska de närmaste åren. Satsningar på de förebyggande insatserna påverkar framförallt behovet av korttids och somatiska äldreboende. Under 2012 avvecklades 40 äldreboende i Östra Göteborg varav 31 är tomställda i befintliga äldreboenden. Under 2013 planeras att avveckla ytterligare minst 15 äldreboende. För att ge ekonomisk effekt bedöms att ett äldreboende behöver avvecklas och lokalerna överlåtas till annan verksamhet. Sammanställning befolkningsutveckling Som framkommer av bilaga 5 kommer befolkningen i Östra Göteborg i åldrarna fortsatt att minska under de kommande åren. Åldersgruppen 90 år och över ökar något medan åldersgruppen år ökar markant. Detta innebär dock att den grupp, d.v.s. invånare mellan år, som har störst behov av äldreboende kommer att minska de närmsta åren. Beskrivning av behov Som redogjordes för i tjänsteutlåtandet daterat fortsätter befolkningens behov av plats på äldreboende långsamt att minska de närmaste åren och de satsningar som förvaltningen gjort på förebyggande insatser har påverkat behoven av korttids och somatiska äldreboende. För en mer detaljerad genomgång av befolkningens behov av äldreboende under perioden i Östra Göteborg se bilaga 9 och10. Under 2012 inkom 144 ansökningar gällande särskilt boende vilket innebär ett snitt av 12 ansökningar per månad. Av ansökningarna bifölls i snitt 11 per månad och 1 avslogs. Totalt avslogs 13 ansökningar under 2012, 2 fler än Bland avslagen finns ingen äldre med demenssjukdom. Trots den tidigare genomförda avvecklingen av äldreboende har antalet väntande på plats till äldreboende varit ca 20 personer under Samtliga som fått ett beslut om äldreboende under 2012 har kunnat erbjudas det inom tre månader och snittiden från bifall till bjudande har varit 7 veckor. I dagsläget är det 15 personer i väntan på plats till äldreboende varav 8 har erbjudits plats. Den genomsnittliga tiden mellan bifallet beslut och bjudande har den senaste månaden minskat ytterligare och är nu cirka fyra veckor. Befolkningens behov av korttidsvistelse har under 2012 långsamt minskat. Från början av 2012 till slutet av året är det en minskning med i snitt 20 per månad. Behovet har under slutet av 2012 varit mellan korttids per månad. Förvaltningen bedömer att när det nya arbetssättet har satt sig så kommer behovet att i snitt vara ungefär 20 per månad med vissa variationer under året. Under 2012 har trenden för antalet betaldagar på sjukhusen varit stadigt nedåtgående. Under oktober samt november nåddes målet med 0 betaldagar. Under januari månad 2013 uppgick antalet betaldagar till 8. Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 2(6)

3 Behovet av hemtjänst har i takt med avvecklingen av äldreboende och korttids ökat. Från 2011 till 2012 har antalet hemtjänsttimmar ökat med timmar per år. Antalet timmar per hemtjänstärende har också ökat från i snitt 34 timmar per månad till 38 timmar per månad. 12 % av befolkningen över 65 år i Östra Göteborg har hemtjänst vilket är något över snittet i staden. Beskrivning av nuvarande produktion Stadsdelens produktion av äldreboende januari 2013 Äldreboende Somatisk inriktning Inriktn mot demens Summa Tomställda 0 Fjällyckans Kviberg * Sekelbo Fjällbo Park Götaholm Hundraårsgatan Geråshus äbo Summa *När avveckling är genomförd kommer 16 vara tomställda. Idag återstår 3 att avveckla. Stadsdelen producerar idag 12 korttids på Hundraårsgatan samt två korttids på Geråshus Förvaltningens förslag Förvaltningen har analyserat fem olika avvecklingsalternativ och gått vidare och utfört kostnadsberäkningar på tre olika alternativ, Hundraårsgatan, Fjällbo Park och Sekelbo. De ekonomiska beräkningarna visar att en avveckling av Fjällbo Park eller Sekelbo är de två alternativ som skulle ge tillräcklig ekonomisk effekt och på så sätt ge störst möjlighet att uppnå en ekonomi i balans. Fjällbo Park har idag 40 äldreboende med demens inriktning. Flera av de nuvarande hyresgästerna har redan flyttat vid två tillfällen under kort tid. Det innebära också att fler skulle behöva konverteras till demens på andra äldreboenden för att inte antalet demens skulle bli för få. En avveckling av Fjällbo Park skulle innebära att det inte finns ett äldreboende i varje stadsdel och att möjlighet för äldre att välja att bo kvar i sin stadsdel vid behov av äldreboende skulle minska. Med utgångspunkt från det så bedömer förvaltningen att en avveckling av Sekelbos äldreboende är det alternativ som är att föredra. Detta förslag innebär också större möjligheter för ett effektivt resursutnyttjande av förvaltningens befintliga lokaler. Förslaget innebär att antalet som förslås avvecklas utökas från de planerade 15 na till 30. Denna ökning krävs för att uppnå tillräcklig ekonomisk effekt för att åstadkomma en ekonomi i balans. Förslaget innebär följande: Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 3(6)

4 Av de totalt 40 äldreboende (20 demens, 20 somatik) som i dagsläget finns på Sekelbo avvecklas 30 De 10 resterande na flyttas till Kviberg (demensinriktning) 11 på Geråshus konverteras från somatik till demens Antalet egenproducerade korttids på Hundraårsgatan ökar från 12 till 18 Hemtjänsttimmarna förväntas öka med ca 8500 timmar per år Lokalerna kommer att nyttjas av annan verksamhet inom förvaltningen Den ekonomiska helårseffekten av förslaget förväntas bli 9,1 Mkr Den samlade nettoförlusten av antalet omsorgs uppgår utifrån förvaltningens förslag till 30, vilket innebär en total minskning sedan 2012 om 70 äldreboende i Östra Göteborg. Förvaltningen har analyserat de olika alternativ som finns rörande placering av egenproducerade korttids och kommit fram till att det mest gynnsamma alternativet är att förlägga korttidsverksamheten till Hundraårsgatan. Här finns möjlighet att ha korttids. För att bibehålla antalet äldreboende med demensinriktning på samma nivå som tidigare så konverteras 11 somatiska på Geråshus till med demensinriktning. Avvecklingen av äldreboende förväntas öka antalet hemtjänsttimmar med 8500 timmar/år. Nyttjande av lokaler av andra verksamheter Förvaltningen planerar att använda de lokaler som tomställs till någon form av boende inom socialtjänsten eller annan verksamhet inom Sektor IFO-FH. Redogörelse för de ekonomiska beräkningarna Förvaltningen har genomfört ekonomiska beräkningar av tre huvudsakliga avvecklingsalternativ. Resultaten av dessa ekonomiska beräkningar återfinns i sin helhet i bilaga 6. Samlad ekonomisk helårseffekt Avvecklingen av Sekelbos äldreboende förväntas generera 16 Mkr i ekonomisk helårseffekt. Öppnandet av de 10 permanenta äldreboendena på Kvibergs äldreboende förväntas kosta 3,5 Mkr. Minskningen av antalet äldreboende förväntas ge en ökning med 8500 hemtjänsttimmar per år. Denna ökning kostar 2,5 Mkr. Den samlade ekonomiska helårseffekten i förslaget blir 9,1 Mkr. Ekonomisk effekt 2013 samt puckelkostnader Beräkningar pågår Beskrivning av produktion av äldreboende efter eventuell avveckling Äldreboende Somatisk inriktning Inriktn mot demens Summa Fjällyckan Tomställda Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 4(6)

5 Kviberg Fjällbo Park Götaholm Hundraårsgatan * Geråshus äbo Summa *IFO-FH lämnar dessa lokaler i september 2013 Enligt förslaget kommer 18 korttids att produceras på Hundraårsgatan samt 1 plats på Geråshus. Risk- och konsekvensanalys Framtagande pågår - kommer att kompletteras efter samverkan I snitt beviljas 11 personer per månad plats på äldreboende (utifrån 2012 års statistik). Antalet avlidna på äldreboende uppgår till cirka 7 personer per månad och avvecklingsförslaget innebär en total avveckling av 30. Sammanlagt innebär detta att det finns en hög risk att förvaltningen inte kommer att kunna erbjuda plats på äldreboende inom tre månader under avvecklingsperioden, det finns därmed också en risk för ökat behov av att köpa äldreboende i andra stadsdelar under denna period. Detta kommer särkilt påverka personer som väntar på plats på ett äldreboende med somatisk inriktning då det är med den inriktningen som avvecklas. Efter avveckling genomförts kommer väntetiden att vara längre än idag men bedömningen är att man kommer att kunna få ett erbjudande om äldreboende inom 3 månader. Under avvecklingsperioden finns en även risk för att behovet av korttids tillfälligt kan komma att öka p.g.a. att det kommer att ta längre tid att erbjuda plats på äldreboende. Det finns även risk för en ökning av antalet betaldagar på sjukhusen under denna period. Att avveckla äldreboende innebär påfrestningar för de äldre och deras anhöriga. Genom att skapa delaktighet och att försöka ta hänsyn till hyresgästens önskemål kan förvaltningen underlätta och minska risken för dessa påfrestningar. Några personer som flyttat under avveckling 2012 kan komma att bli aktuella för flytt igen. Möjlighet att öka antalet på kvarvarande boenden Möjlighet finns att öka antalet äldreboende på Kviberg- och Hundraårsgatans äldreboende. Förvaltningen avser att behålla lokalerna på Sekelbo till annan verksamhet och på så sätt finns möjlighet till framtida översyn utifrån befolkningens behov. Omställning av personal Avvecklingen av 30 äldreboende skulle innebära att antalet årsarbetare inom äldreomsorgen som kan komma att hamna i omställning uppgår till cirka 35 årsarbetare. För att klara det utökade behovet av hemtjänsttimmar behövs en förstärkning av cirka 6 årsarbetare. Bedömningen är att omställningen kan hanteras inom förvaltningen genom att öka grundbemanningen framförallt inom hemtjänsten kopplat till arbetet med personaloptimeringen. Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 5(6)

6 Samråd Samråd med Östra Göteborgs pensionärsråd Samverkan Information i Lokal SamverkansGrupp samt Samverkan i Lokal SamverkansGrupp Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Ulla-Carin Olsson Stadsdelsdirektör Carina Helgesson-Björk Sektorschef Bilaga 1: Lokalbeskrivning ÄO-HS Bilaga 2: Antal avlidna på äldreboende i Östra Göteborg juli 2012 t.o.m. januari 2013 Bilaga 3: Kommunikationsplan Bilaga 4: Risk- och konsekvensanalys Bilaga 5: Befolkningsutveckling Bilaga 6: Ekonomiska beräkningar Bilaga 7: Betaldagar för utskrivningsklara Bilaga 8: Bifall och avslag säbo Bilaga 9: Produktion av äldreboende Bilaga 10: Äldreboendeutveckling Östra Göteborg Bilaga 11: Behov korttids 2012 Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 6(6)

GÖTEBORGS STAD SDF ÖSTRA GÖTEBORG LOKAL SAMVERKANSGRUPP OCH SKYDDSKOMMITTE ÄLDREOMSORG SAMT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

GÖTEBORGS STAD SDF ÖSTRA GÖTEBORG LOKAL SAMVERKANSGRUPP OCH SKYDDSKOMMITTE ÄLDREOMSORG SAMT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD GÖTEBORGS STAD SDF ÖSTRA GÖTEBORG LOKAL SAMVERKANSGRUPP OCH SKYDDSKOMMITTE ÄLDREOMSORG SAMT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Protokoll LSG 2014-03-11 Ärende: Sammanträde med Lokal samverkansgrupp för Äldreomsorg samt

Läs mer

Pensionärsrådet i Centrum, protokoll

Pensionärsrådet i Centrum, protokoll Centrum Datum: 2016-10-13, kl 9.30-11.30 Plats: Engelbrektsgatan 71, vån 2 Närvarande Pensionärsrådet i Centrum, protokoll 2016-11-17 Ledamöter Viveka Gedda PRO Berit Englund Stig Brülde Anita Nilsson

Läs mer

Sektorschef Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård, Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, ordförande

Sektorschef Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård, Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, ordförande Protokoll LSG 2015-01-13 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2015-01-13, kl. 13-15 Plats: Sammanträdesrummet Storefjäll, vån 0, Tellusgatan 2

Läs mer

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar.

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar. GÖTEBORGS STAD ÖSTRA GÖTEBORG FÖRVALTNINGENS SAMVERKANSGRUPP Protokoll FSG 20 2011 Ärende: Sammanträde med Förvaltningens samverkansgrupp Tid: Onsdag 16 november 2011, klockan 08.30 10.30 Plats: Förstamajgatan

Läs mer

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-26 Diarienummer: N132-0689/14 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Redovisning av n i Östra Göteborgs grundskolor

Läs mer

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, korttid samt dagverksamheter

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, korttid samt dagverksamheter Protokoll LSG 2016-08-09 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2016-08-09, kl. 13-15 Plats: Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter:

Läs mer

Omstruktureringar inom Nytorgsgården och Kulltorps vård- och omsorgsboende

Omstruktureringar inom Nytorgsgården och Kulltorps vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 305-2012-1.2.1. SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Stadsdelsnämnden 2012-10-25

Läs mer

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Blad 10 11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Beslut 1. Stadsdelsnämnden beslutar att stänga 28 lägenheter i Vintertullens servicehus och 29 lägenheter i Vintertullens vård-

Läs mer

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, Verksamhetsutvecklare, ordförande. TCO, Vårdförbundet, skyddsombud

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, Verksamhetsutvecklare, ordförande. TCO, Vårdförbundet, skyddsombud Protokoll LSG 2015-12-01 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2015-12-01, kl. 13-15 Plats: Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter:

Läs mer

VÅRDTAGARE ÄLDREBOENDE, 2012 Prioriteringsplan Östra Göteborg

VÅRDTAGARE ÄLDREBOENDE, 2012 Prioriteringsplan Östra Göteborg Fjällyckans Äldreboende 1 De aktiviteter som erbjuds i ditt boende 29 29 2 Möjligheterna att kunna göra sådant du trivs med 33 3 Den respekt som personalen visar dig 57 Hur maten serveras 57 Hur du blivit

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Regional äldreboendeplan för Hisingen gällande från 2011

Regional äldreboendeplan för Hisingen gällande från 2011 Regional äldreboendeplan för Hisingen gällande från 2011 1 Innehållsförteckning: Regional äldreboendeplan för region Hisingen gällande från 2010 Fel! Bokmärket är inte definierat. Befolkningsperspektiv,

Läs mer

Åtgärder för budgetutfall i balans

Åtgärder för budgetutfall i balans TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-05-20 Dnr OAN.2014.85 Sektor arbete, trygghet och omsorg Handläggare: Lisbeth Tilly Titel: Sektorchef Tel: 0303-330917 E-post: lisbeth.tilly@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Ledamöter: För arbetsgivaren Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning och sektorns verksamhetsutvecklare, ordförande

Ledamöter: För arbetsgivaren Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning och sektorns verksamhetsutvecklare, ordförande Protokoll LSG 2015-04-14 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2015-04-14, kl. 13-15 Plats: Sammanträdesrummet Barefjäll, vån 0, Tellusgatan 2 Ledamöter:

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF ERSÄTTARE

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 20e september 2018 Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30-09.30 Pensionärsrådsmötet ordinarie möte 09.30-12.00 Plats: Akka B, Backa kulturhus,

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Rapport om försörjningsstödets utveckling kvartal

Rapport om försörjningsstödets utveckling kvartal Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-06-22 Diarienummer: N137-0193/16 Sektor IFO-FH Anita Lidström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@vastra.goteborg.se Rapport om försörjningsstödets utveckling kvartal

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Protokoll LSG 2017-06-07 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2017-06-07, kl 13:30 15:30 Plats Ledamöter Gärdsås, våning 4, Förstamajgatan 2B För

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004 M A R I A - G A M L A S T A N S TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2004-01-22 S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G 2003-12-15 Handläggare: Gunilla Jalmarsson DNR 504-745/03 Till Stadsdelsnämnden Förslag på avveckling

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté. Sektorchef Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård,

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté. Sektorchef Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård, Protokoll LSG 2017-12-05 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2017-12-05, kl.13.00 15:00 Plats Ledamöter Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 14 april, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 14 april, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 14 april, kl 09.30-12.00 (Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30 09.30) Plats: Glöstorpsvägen 26, hemtjänstlokalen i Tuve Ledamöter: Kerstin Backström

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 1 (14) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 Tid: 09:30-14:15 Plats: Psykiatrimottagning utmattningssyndrom, Viktor Rydbergsgatan 12, Göteborg Närvarande

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus

Omstrukturering inom Hornstulls servicehus SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE. SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Stadsdelsnämnden 2012-10-25 Omstrukturering

Läs mer

Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: , kl.

Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: , kl. Protokoll LSG 2016-04-12 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2016-04-12, kl. 13-15 Plats: Arresten, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter:

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad

Förslag till planering för boenden för äldre i Stockholms stad FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2008-12-18 Handläggare: Rebecka Strandberg Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll, riskanalys och revision 2014

Uppföljning av intern kontroll, riskanalys och revision 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-07 Diarienummer: N132-0808/14 Förvaltningscontroller Roland Josefsson Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Uppföljning av intern kontroll, riskanalys

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/ ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING FÖR ÄLDREO MSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-03-05 Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/ 508 14 090 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Protokoll från Psykiatriberedningen den 24 januari 2017

Protokoll från Psykiatriberedningen den 24 januari 2017 1 (8) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från Psykiatriberedningen den 24 januari 2017 Tid: 09:30 13:25 Plats: Lokal Styrhytten, Campus Nya Varvet, Göteborg Beslutande Monica Selin, ordförande

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 3. Mål- och inriktningsdokument budget 2019 för stadsdelsnämnden Östra Göteborg (M), (L) och (KD) har

Läs mer

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-09 Diarienummer: N132-0012/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra

Läs mer

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen.

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen. HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI ALTJÄNST Hans Peters Telefon: 508 04 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21 JANUARI 2010 SID 1 (5) DNR 006 651-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRUARI 2010 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018.

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr. 1.1 528-2018 Sida 1 (5) 2018-10-08 Handläggare Pia Lindman Telefon: 08-508 08 418 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Resultat

Läs mer

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende

Avveckling av Akalla vård- och omsorgsboende Svar Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Dnr 1.2.1.-316-2017 Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Annika Ekengren Telefon: 08-508 01 230 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-10-26 Förvaltningens

Läs mer

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-11-10 Diarienummer: N137-0608/15 Förvaltningscontroller Jannicke Hansson Telefon: 366 10 59 E-post: jannicke.hansson@vastra.goteborg.se Redovisning av genomförd granskning

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 12 juni 2013 EKONOMI Ekonomi m m Den ekonomiska bilden efter maj är inte helt entydig. Utförarsidan redovisar ett sämre resultat efter maj månad jämfört med

Läs mer

Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015: Sektionen för vård och socialtjänst 1

Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015: Sektionen för vård och socialtjänst 1 Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015:20 2015-03-05 Sektionen för vård och socialtjänst 1 En vattendelare och.. lite av ett getingbo? 2015-03-05 Sektionen för vård och socialtjänst

Läs mer

5. Omedelbar justering

5. Omedelbar justering SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSHINDER Handläggare: Yvonne Ekman Mohajerpour Telefon: 08-508 25157 SID 1 (6) 2009-03-25 DNR 006/396-2009 Till Skärholmens

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden ()

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden () SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-03-05 () Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.30-17.40 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 26e januari, kl 09.30-12.00 (Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30 09.30) Plats: Hemtjänstlokalen Tuve, Glöstorpsvägen 26 Ledamöter: Kerstin

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 24 mars 2015 kl 08:30 11:30

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 24 mars 2015 kl 08:30 11:30 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 24 mars 2015 kl 08:30 11:30 Beslutande Britt-Marie Johansson (M)ordf Yvonne Simonsson (S) 2:e vice ordf Eva A Johansson

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

BOENDEPLANERING FÖR ÄLDRE 2014, MED UTBLICK MOT Östra Söderort

BOENDEPLANERING FÖR ÄLDRE 2014, MED UTBLICK MOT Östra Söderort SID 1 (8) REV 2013-01-24 ERING FÖR ÄLDRE 2014, 2015-2016 MED UTBLICK MOT 2030 Östra Söderort SID 2 (8) BAKGRUND Boendeplanen för äldre uppdateras årligen av äldrenämnden i samband med flerårsbudgeten (treåringen).

Läs mer

Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport 2015

Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport 2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-05-25 Diarienummer: N132-0296/16 Förvaltningscontroller Marie Broersma Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 16 april, kl Akka A, Kulturhuset Selma Lagerlöfs torg

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 16 april, kl Akka A, Kulturhuset Selma Lagerlöfs torg Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Tisdagen den 16 april, kl 12.00-15.00 Plats: Akka A, Kulturhuset Selma Lagerlöfs torg Ledamöter: Birgit Malmbom PRO ordförande Gun Karlsson SPF Solvig Sjöholm

Läs mer

Effektivare användning av äldreboenden -svar på skrivelse

Effektivare användning av äldreboenden -svar på skrivelse Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-12-08 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

Plats och tid Sal 209, Ale gymnasium, kl 12:30 17:00 Ajournering mellan 14:00-14:10

Plats och tid Sal 209, Ale gymnasium, kl 12:30 17:00 Ajournering mellan 14:00-14:10 PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Sal 209, Ale gymnasium, kl 12:30 17:00 Ajournering mellan 14:00-14:10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Boel Holgersson (C), ordförande Carina Zito-Averstedt (M) Ingela Nordhall

Läs mer

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00 1 Plats och tid Hälsön/Bårholmen 2018-06-12 08:30-12:00 Beslutande Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP) tjänstgörande Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Anders Arnell (M) tjä nstgörande

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:35 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 17 mars, kl

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 17 mars, kl Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 17 mars, kl 09.30-12.00 Plats: Akka B, Backa kulturhus Ledamöter: Kerstin Backström PRO, ordf. Ingalill Alsterlind SKPF, vice ordf. Solvig Sjöholm

Läs mer

Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport år 2014

Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport år 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-06-02 Diarienummer: N132-0276/15 Förvaltningscontroller Roland Josefsson Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (11)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Sida 1 (11) Plats Stadshuset, sammanträdesrum Fästningsholmen, plan 4 Tid Måndagen den 19 november 2018, klockan 13:00 16:30 ande Linda Åshamre (S) Ordförande Gun-Marie Daun (KD) Vice ordförande Assar

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Protokoll LSG 2017-01-03 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2017-01-03, kl 13:00 15:00 Plats Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare: Gunilla Raask (kd)

Ej tjänstgörande ersättare: Gunilla Raask (kd) 1(10) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14.00-17.00 Beslutande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha Johansson (s) Sirpa Bergenstoff (s) Elisabet

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Josefin Johansson Telefon: 508 05 072 DNR 2.6.-594-2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 12 NOVEMBER 2012 SID 1 (5) SAMMANTRÄDE 20 NOVEM BER 2012 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 5 november, kl Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 5 november, kl Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Tisdagen den 5 november, kl 13.30 16.15 Plats: Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C Ledamöter: Birgit Malmbom PRO ordförande Gun Karlsson SPF Liisa Sabell Finska

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Utvärdering av försöksverksamhet med korttidsvård för svårt sjuka äldre

Utvärdering av försöksverksamhet med korttidsvård för svårt sjuka äldre Äldreförvaltningen Upphandling och utveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-04-09 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 29 april 2014 Utvärdering av försöksverksamhet

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLISTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Verksamhetsbidrag

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD).

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD). Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-12-15 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 15 december 2015 2 a Tillsättning av stadsdelsdirektör Efter att Ulla-Carin Olsson har

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN - prognos Nämnd: 7 Socialnämnden Projekttyp: Drift

SOCIALNÄMNDEN - prognos Nämnd: 7 Socialnämnden Projekttyp: Drift SOCIALNÄMNDEN - prognos 201712 Nämnd: 7 Projekttyp: Drift Ack. 201701-201712 Helår 2017 Prognos 2017 Ansvar Utfall Budget Avvikelse Budget December November Kommentar 7000 Förvaltningschef Socialtjänsten

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29 Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Tid: 2013-11-29 kl 13:00 15:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Beatrice Berglund Arbetsförmedlingen, ordförande Malin Welin, Försäkringskassan

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Protokoll LSG 2017-11-14 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2017-11-14, kl.13:00 15:00 Plats Ledamöter Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan

Läs mer

Lokalt Pensionärsråd Västra Hisingen

Lokalt Pensionärsråd Västra Hisingen Protokoll 1/2019 Lokala Pensionärsrådet V Hisingen Sammanträdesdatum 2019-01-30 Tid 10.30-12.30, förmöte för pensionärsorganisationerna 9.30 Plats Östan, Höstvädersgatan 1, vån 4 Närvarande Ledamöter Eva

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra.

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Årholmen 2018-11-13 08:30 Catharina Bråkenhielm (S)

Läs mer

Kostnadseffektiva strategier som ger god kvalitet inom individ och familjeomsorgen finns det?

Kostnadseffektiva strategier som ger god kvalitet inom individ och familjeomsorgen finns det? Kostnadseffektiva strategier som ger god kvalitet inom individ och familjeomsorgen finns det? KOMMUNFAKTA MEDELSTOR KOMMUN Folkmängd: 29 363* Landareal: 1 143 km 2 Tillhör: Jönköpings län * Källa SCB mars

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (12)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Sida 1 (12) Plats Stadshuset, sammanträdesrum Fästningsholmen, plan 4 Tid Onsdagen den 17 oktober 2018, klockan 13:00 16:45 ande Linda Åshamre (S) Ordförande Gun-Marie Daun (KD) Vice ordförande Assar Wixe

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

A B C D E. Äldreomsorgen Östermalms stadsdelsförvaltning. Förbättrat stöd till dementa- svar på remiss av motion av Anna Starbrink (fp)

A B C D E. Äldreomsorgen Östermalms stadsdelsförvaltning. Förbättrat stöd till dementa- svar på remiss av motion av Anna Starbrink (fp) A B C D E Äldreomsorgen Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (4) 2005-10-07 Dnr 2005-626-537 Handläggare: Stina Bergfalk Tfn: 08 508 10 647 Östermalms stadsdelsnämnd Förbättrat stöd till

Läs mer

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre Öppna jämförelser Gävleborg Vård och omsorg om äldre Inledning Öppna jämförelser om vård och omsorg om äldre är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sammanställningen

Läs mer

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M)

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M) Socialnämnden 2018-02-12 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-17:15 Beslutande Ledamöter Ann-Gret Olsson (S), ordförande Daniel Bergman (S) Patrik Andersson (KOSA) Marie Karlsson (L) Tjänstgörande

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-02-22 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Verksamhetsrapport 17 april 2013 EKONOMI Ekonomi m m En ekonom har ingen kristallkula som förutsäger hur utvecklingen blir under resten av året, men nog vore det bra att ha en.

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Leva och bostrategi - struktur för kommunens framtida äldreomsorg

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Leva och bostrategi - struktur för kommunens framtida äldreomsorg Kommunfullmäktige 2012-12-03 29 Dnr 2012:752/01 Kf 223 Leva och bostrategi - struktur för kommunens framtida äldreomsorg Kommunfullmäktiges beslut 1. Fastställa kommunens struktur för den framtida äldreomsorgen

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9) Sida 1 (9) Plats och tid Stadshuset, alliansens rum, plan 3 Torsdagen den 21 november klockan 9:00-11:30 ande Linda Åshamre (S) Ordförande Gun-Marie Daun (KD) Vice ordförande Glenn Ljunggren (S) Pernilla

Läs mer

Handlingsplan för omsorgsförvaltningen

Handlingsplan för omsorgsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE beslutsärende Datum 2012-10-22 Sida 1(1) Omsorgsförvaltningen Eija Kilpala, 0591-64238 eija.kilpala@hellefors.se Omsorgsnämnden Handlingsplan för omsorgsförvaltningen Sammanfattning Omsorgsförvaltningen

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ariane Andersson Telefon: 08-508 20 065 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-08-31 SDN 2005-09-22 Dnr 504-216/2005 STOCKHOLMS STADS ÄLDREOMSORGSPLAN

Läs mer

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, Verksamhetsutvecklare, ordförande

Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning, Verksamhetsutvecklare, ordförande Protokoll LSG 2016-05-03 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2016-05-03, kl. 13-15 Plats: Arresten, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter:

Läs mer

Barngruppernas storlek inom förskolan

Barngruppernas storlek inom förskolan Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer