Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm"

Transkript

1 Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Thomas Åvall väckta motionen avslås med hänvisning till Pensionärsrådets yttrande. Göteborg den 5 september 2012 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0514/12 Repronummer 222/12 Stadsledningsstaben Avdelningen för Äldre, hälso- och sjukvård Eva Lagerstedt Telefon E-post: Motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Motionen Motionären föreslår kommunfullmäktige besluta att Avskaffa avgiften för trygghetslarm men bibehålla biståndsbedömningen. Motionen har remitterats ut till SDN Örgryte-Härlanda, SDN Västra Göteborg, SDN Norra Hisingen samt Göteborgs Pensionärsråd. Samtliga instanser har inkommit med svar enligt nedanstående tabell. Remissinstans Tillstyrker/avstyrker Kommentar SDN Örgryte-Härlanda Avstyrker SDN Västra Göteborg Avstyrker SDN Norra Hisingen Avstyrker Göteborgs Pensionärsråd Avstyrker De politiskt valda ledamöterna i rådet deltar inte i beslutet Bakgrund Det finns i Göteborg ca beviljade och installerade trygghetslarm och ca 550 av dessa är för personer under 65 år. Ca 900 är s k delade larm där båda parter i hushållet har larm. Av det totala antalet är det drygt som enbart har larm och inga andra hemtjänstinsatser. Avgiften för ett larm är 88 kr/månad vilket är detsamma som avgiften för en hemtjänsttimme. Avgiften för larm ingår i beräkningen för maxtaxan samt det förbehållsbelopp den enskilde är garanterad för personliga utgifter som regleras i Socialtjänstlagen. Detta gör att många har reducerad eller ingen avgift för larmet. Maxtaxan för hemtjänstavgiften innebär att ingen betalar mer än kronor per månad för hemtjänst inklusive larm under Förbehållsbeloppet som en person ska ha kvar för personliga utgifter när skatt, bostadskostnad och hemtjänstavgift är betalda uppgår 2012 till kronor per månad för ensamstående och kronor vardera för makar. Finns inte detta belopp kvar reduceras hemtjänstavgiften. 1(13)

3 Ekonomiska konsekvenser Om avgiften för trygghetslarm helt tas bort kommer troligen antalet personer som ansöker om och beviljas larm att öka. Om trygghetslarmen skulle bli gratis för brukarna beräknas intäktsbortfallen för staden totalt till 6-7 mkr. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Generellt sett har kvinnor lägre inkomst och pension än män och får därför oftare reducerad avgift p.g.a. förbehållsbeloppet. Mångfaldsperspektivet Generellt sett har utrikes födda och inrikes födda med två utrikes födda föräldrar lägre inkomst och pension än inrikes födda med minst en inrikes född förälder. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Det finns några kommuner i landet med gratis trygghetslarm. Exempelvis infördes detta i Borås 2010 med motiveringen att man ville öka tryggheten. Där har man sett en ökning av antalet personer som ansöker om och beviljas larm efter att avgiften togs bort. Avgifterna för larm varierar kraftigt i landet, från ca 80 kr till drygt 300 kr/månad. Av de kommuner i landet som tar ut avgift har Göteborg en av de lägsta avgifterna. Stadsledningskontoret Eva Lagerstedt Planeringsledare Lisbeth Nilsson Avdelningschef Bilagor 1. Motionen 2. Yttrande från SDN Norra Hisingen 3. Yttrande från SDN Västra Göteborg 4. Yttrande från SDN Örgryte-Härlanda 5. Yttrande från Göteborgs Pensionärsråd Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(13)

4 Göteborgs Stad S t a ~ 1 e d n i ~ ~ Göteborg den 25 dkba~k20 12 jn*urk Motion till komunfullmaktige Avskaffa avgiften för trygghetslarm För närvarande finns det cirka 9977 larm per den 1 oktober för personer 65 år och äldre. Därutöver 686 larm för personer under 65 år i Göteborg stad, dessa har endast larm och inte hemtjänst. Verksamheten sköts av äldreomsorgen i stadsdelen För närvarande betalar brukarna av trygghetslarm en avgift av maximalt 88 kronor i månaden.enligt dom uppgifter jag fått fram. Vi Sverigedemokrater anser att avgiften måste avskaffas. Vad var meningen med a.h införa högskattesamhället om inte just för att ge hjalp till dem som behöver det? För många välavlönade beslutsfattare kan en avgift på 88 kr/mån tyckas vara en ringa summa. Men för en fattig pensionär kan det vara mycket pengar. För handikappade som lever på sjukbidrag kan avgiften likaledes vara betungande. Det kan anföras att de brukare av trygghetslarm som har dålig ekonomi, har möjlighet att ansöka om hjalp hos stadsdelsförvaltningen för att klara utgiften. Vi Sverigedemokrater anser dock att detta inte är fullt tillräckligt, eftersom många, speciellt äldre, upplever det som förnedrande att behöva ansöka om detta, med följden att de hellre avstår från det trygghetslarm de skulle ha behövt, än att känna att de måste be det allmänna om hjalp. Behovsprövningen av trygghetslarmen bör finnas kvar. Ansökningarna behövs i arbetet med att hjälpa varje brukare att få ratt lösning för just den personens behov. Vid avskaffande av avgiften kommer antalet ansökningar om trygghetslarm säkerligen att g3 upp lite, men eftersom behovsprövningen skall kvarstå kommer troligtvis ökningen av beviljade ansökningar att vara måttlig, och det sammanlagda antalet trygghetslarm då helt enkelt motsvara det verkliga behovet. Sverigedemokraterna yrkar att den avgift som brukare av trygghetslarm i Göteborgs stad för närvarande erlägger ska avskaffas. För Sverigedemokraterna Göteborg Thomas Avau

5 Bilaga 2 Utdrag ur protokoll SDN Norra Hisingen Sammanträdesdatum Yttrande över motion från (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm 110 diarienummer N /12 ÄRENDET Stadsdelnämnden har för yttrande fått en motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm. Enligt motionären så finns 9977 larm per den 1 oktober 2011 för personer 65 år och äldre. Därutöver finns det 686 larm för personer under 65 år i Göteborgs Stad. Verksamheten sköts av äldreomsorgen i stadsdelen. För närvarande betalar brukarna av trygghetslarm en avgift om maximalt 88 kronor i månaden. Motionären anser att avgiften skall avskaffas. HANDLINGAR Tjänsteutlåtande daterat BESLUT 1. Stadsdelsnämnden avstyrker förslaget om att avskaffa avgiften för trygghetslarm. 2. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet som eget yttrande till kommunstyrelsen. 3. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Vid protokollet Helena Berglund Ordförande Tord Karlsson Justerare Ingela Ferneborg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(13)

6 Tjänsteutlåtande SDF Norra Hisingen Yttrande över motion från (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden avstyrker förslaget om att avskaffa avgiften för trygghetslarm. 2. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet som eget yttrande till kommunstyrelsen. 3. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Ärendet Stadsdelnämnden har för yttrande fått en motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm. Yttrandet skall vara stadskansliet till handa senast den 25 juni och ange om nämnden tillstyrker, avstyrker eller inte tar ställning till förslaget. Bakgrund Enligt motionären så finns 9977 larm per den 1 oktober 2011 för personer 65 år och äldre. Därutöver finns det 686 larm för personer under 65 år i Göteborgs stad. Verksamheten sköts av äldreomsorgen i stadsdelen. För närvarande betalar brukarna av trygghetslarm en avgift om maximalt 88 kronor i månaden. Motionären anser att avgiften skall avskaffas. Förvaltningens överväganden I stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen så fanns det per den 31 mars personer som har beslut om att ha ett trygghetslarm. 99 av dessa har ett så kallat delat larm, vilket ger en total siffra på 890 larm. Omsorgstagaren betalar 88 kronor i månaden för sitt trygghetslarm och förvaltningens kostnad är 232 kronor per månad och trygghetslarm. Förvaltningens årskostnad beräknas till 2,5 mkr och intäkterna från omsorgstagarna beräknas till 940 tkr. För kommunen kan kostnaderna på samma sätt beräknas till 29,7 mkr och intäkterna från omsorgstagarna till 11,2 mkr. Äldreomsorgen på Norra Hisingen befinner sig i en ekonomisk situation där intäkterna är lika betydelsefulla som att försöka minska kostnaderna och förvaltningen anser att de intäkter som trygghetslarmen renderar är en viktig del för att finansiera den verksamhet som skall bedrivas. GÖTEBORGS STAD Norra Hisingen Annika Andersson Stadsdelsdirektör Britta Schröder Sektorschef Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(13)

7 Bilaga 3 Utdrag ur protokoll SDN Västra Göteborg Sammanträdesdatum Svar på remiss över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm 113, N /12 Thomas Åvall (SD) har i en motion till kommunfullmäktige yrkat på att avgiften för trygghetslarm ska avskaffas, ärendet har översänts till nämnden för yttrande. Beslutsunderlag Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterade den 10 april Stadsdelsnämndens beslut Motionärens förslag om att avgiften för trygghetslarm ska avskaffas, avstyrks. Vid protokollet Anette Arnoldson Ordförande Anette Bernhardsson Justerare Andreas Eraybar Protokollsutdragets riktighet intygas av Britt Rydén Registrator Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(13)

8 Tjänsteutlåtande SDF Västra Göteborg Svar på remiss över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Förslag till beslut Stadsdelsnämnden föreslås besluta Motionärens förslag om att avgiften för trygghetslarm ska avskaffas avstyrks. Ärendet Sverigedemokraterna har i en motion till kommunfullmäktige yrkat på att avgiften för trygghetslarm ska avskaffas Ärendet har översänts till nämnden för yttrande. Sammanfattning Sverigedemokraterna skriver i sin motion att den avgift, 88 kronor i månaden, som brukare för närvarande betalar för trygghetslarm måste avskaffas. Regerings- och riksdagsbeslut finns på hur avgifter ska beräknas inom äldreomsorgen, samt hur reduceringar av avgifter ska göras. Regeringen har beslutat om ett tak, maxtaxa, för hemtjänstavgiften som innebär att ingen betalar mer än kronor per månad för hemtjänst under Dessutom finns beslut på ett så kallat förbehållsbelopp. Det är det belopp en person ska ha kvar för personliga utgifter när skatt, bostadskostnad och hemtjänstavgift är betalda. Ett avskaffande av avgift för trygghetslarm skulle, med dagens antal larm, innebära ett inkomstbortfall om ca kronor per år för Västra Göteborg. Bakgrund Sverigedemokraterna skriver i sin motion att den avgift, 88 kronor i månaden, som brukare för närvarande betalar för trygghetslarm måste avskaffas. Motionären menar att för många välavlönade beslutsfattare kan en avgift på 88 kronor/månaden tyckas vara en ringa summa. Men för en fattig Pensionär kan det vara mycket pengar. Vidare skriver motionären Det kan anföras att de brukare av trygghetslarm som har dålig ekonomi, har möjlighet att ansöka om hjälp hos stadsdelsförvaltningen för att klara utgiften. Vi Sverigedemokrater anser dock att detta inte är fullt tillräckligt, eftersom många, speciellt äldre, upplever det som förnedrande att behöva ansöka om detta, med följden att de hellre avstår från det trygghetslarm de skulle behöva, än att känna att de måste be det allmänna om hjälp. Motionären anser att behovsprövningen av trygghetslarm bör finnas kvar. Ekonomiska konsekvenser Ett avskaffande av avgift för trygghetslarm skulle, med dagens antal larm, innebära ett inkomstbortfall om ca kronor per månad = kronor per år, för de larm som inte har redan avgiftsbefrielse. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Inte relevant för ärendet. Barnkonventionen Inte relevant för ärendet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(13)

9 Förvaltningens överväganden I Västra Göteborg finns i dag 1367 personer som beviljats hemtjänstinsatser. Det finns i stadsdelen 915 trygghetslarm beviljade varav drygt hälften av dessa är avgiftsbefriade utifrån stadens regler om avgifter för äldreomsorg. Avgiften inom äldreomsorgen baseras på omfattning av insatser. En individuell beräkning görs så att rätt avgift tas ut utifrån den enskildes ekonomiska förutsättningar. Regeringen har beslutat om ett tak, maxtaxa, för hemtjänstavgiften som innebär att ingen betalar mer än kronor per månad för hemtjänst under Skulle en persons inkomst, trots maxtaxa, inte räcka för att betala avgiften jämförs de ekonomiska förutsättningarna mot ett så kallat förbehållsbelopp. Det är det belopp en person ska ha kvar för personliga utgifter när skatt, bostadskostnad och hemtjänstavgift är betalda. Riksdagen har beslutat om förbehållsbeloppet som 2012 är kronor per månad för ensamstående och kronor vardera för makar. Finns inte detta belopp kvar reduceras hemtjänstavgiften. Ett avgiftsbeslut kan överklagas av den enskilde om man anser att beräkningarna är felaktiga. Regerings- och riksdagsbeslut finns på hur avgifter ska beräknas inom äldreomsorgen, samt hur reduceringar av avgifter ska göras. Utifrån ovanstående anser stadsdelsförvaltningen att reglering av avgifter för den enskilda tar hänsyn till de individuella ekonomiska förutsättningarna att kunna betala avgiften. Stadsdelsförvaltningen avstyrker motionärens förslag. Samråd Samråd har skett med pensionärsrådet Samverkan Samverkan i FSG den 22 maj Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg Maria Lejerstedt Stadsdelsdirektör Annelie Snis Sektorschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(13)

10 Bilaga 4 Utdrag ur protokoll SDN Örgryte-Härlanda Sammanträdesdatum Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm 78 N /12 Förvaltningen har i tjänsteutlåtande daterat redovisat ett förslag till yttrande över motion om att avskaffa avgiften för trygghetslarm av Thomas Åvall (SD). Beslut Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till beslut att avstyka motionen avskaffa avgiften för trygghetslarm av Thomas Åvall (SD). Vid protokollet Maria Augustsson Ordförande Daniel Bernmar Justerare Piotr Kiszkiel Protokollsutdragets riktighet intygas av Wiwiann Niklasson Registrator Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(13)

11 Tjänsteutlåtande SDF Örgryte-Härlanda Svar på remiss angående motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Ärendet Motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till beslut att avstyrka motionen avskaffa avgiften för trygghetslarm från Thomas Åvall (SD). Redogörelse Ansökan om trygghetslarm görs till stadsdelarnas biståndshandläggare. Trygghetslarm är ett bistånd som ges enligt socialtjänstlagen. Om man beviljats ett trygghetslarm är kostnaden 88 kronor per månad enligt gällande avgifter för äldreomsorg i Göteborg Riksdagen har fattat beslut om maxtaxa för hemtjänstavgiften med ett maxtak som är lika för hela landet. Den enskilde betalar aldrig mer än 1760 kronor i hemtjänstavgift per månad för hemtjänst under För beräkning av avgiften för den enskilde lämnas en inkomstuppgift som sedan jämförs med förbehållsbeloppen för att säkra den enskildes avgiftsutrymme. Förbehållsbeloppet är beslutat av riksdagen och säkerställer ett belopp den enskilde ska ha kvar när skatt, bostadskostnad och hemtjänstavgift är betalda. Beloppet under 2012 är 4967 kronor för ensamstående och 4197 vardera för makar. Om den enskilde inte har detta belopp kvar reduceras hemtjänstavgiften. Ett antal stickprov har gjorts via granskning av några kommuners hemsidor vad gäller avgiften för trygghetslarm. Kommun Avgift kronor per månad 2012 Kungsbacka 176 Partille 128 Öckerö 140 (335 utan annan insats) Härryda 130 Mölndal 158 Stockholm 177 Malmö 2 procent av nettoinkomst Göteborg 88 Förvaltningens överväganden Trygghetslarm är en insats enligt socialtjänstlagen. Den enskildes behov och syftet med beviljad insats framgår av utredningen. Avgiften för trygghetslarmet i Göteborg är i jämförelse låg och personer med låg inkomst skyddas i och med maxtaxan och förbehållsbeloppet. Det innebär att en person med låg inkomst med dagens Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(13)

12 avgiftssystem kan bli helt avgiftsbefriad även för trygghetslarmet. Förvaltningen avstyrker därmed förslaget om att avskaffa avgiften för trygghetslarmen. Samråd Lokala pensionärsrådet Samverkan LSG Hemtjänst bistånd LSG Äldreboende LSG Hälso- och sjukvård Örgryte Härlanda stadsdelsförvaltning Katarina Othelius Stadsdelsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(13)

13 Utdrag ur protokoll Göteborgs Pensionärsråd Sammanträdesdatum Bilaga 5 43 Yttrande över motion Göteborgs Pensionärsråd har fått möjlighet att yttra sig över Motion av Thomas Åhvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm, H nr 37/12. Motionen har diskuterats vid rådets sammanträde samt vid arbetsutskottsmöten. Föreliggande förslag till yttrande är sammanställt med de synpunkter som framkommit vid dessa tillfällen. Pensionärsrådet beslutar att anta förslaget till yttrande och därmed avstyrka motionen. De politiskt valda ledamöterna i rådet deltar inte i beslutet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med Göteborgs Pensionärsråd ovanstående dag. Rätt utdraget betygar i tjänsten: Lena Hasselgren Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(13)

14 Tjänsteutlåtande Göteborgs Pensionärsråd Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm H nr 37/12 Beslut Göteborgs Pensionärsråd avstyrker motionens förslag. Kommentarer Ekonomin är kärv för många äldre men ingen ska behöva avstå hjälp av ekonomiska skäl. Hemtjänstavgiften beräknas utifrån omfattningen av insatserna och de individuella ekonomiska förutsättningarna. Riksdagen har beslutat om ett tak för hemtjänstavgiften på kronor per månad, den så kallade maxtaxan. Avgiften för larm ingår i beräkningsgrunden för maxtaxan. Den enskilde är alltid garanterad ett förbehållsbelopp som är den summa individen ska ha kvar, 2012 är det kronor per månad, då skatt, bostadskostnad och hemtjänstavgifter är betalda. Att äldre får möjlighet att bo bra, kan komma ut och få det stöd och den vård de behöver är prioriterade frågor och kräver ett långsiktigt och aktivt arbete ur ett helhetsperspektiv. GÖTEBORGS PENSIONÄRSRÅD Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(13)

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad 2015.

Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad 2015. Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad 2015. MS_nya_avgifter_fördjupning_16-sid.indd 1 2015-01-08 17:17:42 MS_nya_avgifter_fördjupning_16-sid.indd 2 2015-01-08 17:17:43 Illustration: Helena Halvarsson I

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad.

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad. Sida 1(5) Avgifter för hemtjänst i eget boende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom hemtjänsten. I denna skrift kan du läsa

Läs mer

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning 190101 Avgifter 2019 för äldre och personer med funktionsnedsättning 1 Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Vård- och socialförvaltningen ger stöd, omsorg och omvårdnad till dig som

Läs mer

Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten m m i Nynäshamns

Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten m m i Nynäshamns Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten m m i Nynäshamns kommun Från och med den 1 augusti 2004 har Nynäshamns kommun ändrat avgiftsystemet för äldreomsorg i särskilt boende och för hemtjänst

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Översyn av taxa för trygghetslarm

Översyn av taxa för trygghetslarm TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2016.144 Datum: 2016-09-05 Sektorchef Ebba Sjöstedt E-post: Ebba.Sjostedt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden Översyn av

Läs mer

Avgifter. inom äldreomsorgen 2014

Avgifter. inom äldreomsorgen 2014 Avgifter inom äldreomsorgen 2014 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten eller bor på ett äldreboende betalar en avgift för den hjälp du får. Hur mycket du betalar i avgift

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01 Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01 Avgiften för hemtjänst är inkomstrelaterad och beror på vilka insatser du är beviljad och hur mycket du kan betala.

Läs mer

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad 2016

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad 2016 Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad 2016 Illustration: Helena Halvarsson I den här broschyren kan du läsa om de avgifter som Malmö stad tar ut för kommunal vård och omsorg. Kommuner har rätt att ta ut

Läs mer

Frysa avgiften för hemtjänsten Skrivelse av Kristina Axén Olin (m)

Frysa avgiften för hemtjänsten Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) Bilaga 10:14 till kommunstyrelsens protokoll den 12 maj 2004, 20 PM 2004 RVII (Dnr 327-1493/2003) Frysa avgiften för hemtjänsten Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion av David Perez (SD) om kostnadsfria trygghetslarm KSN

Motion av David Perez (SD) om kostnadsfria trygghetslarm KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-03-06 39 Motion av David Perez (SD) om kostnadsfria trygghetslarm KSN-2017-3197 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Översyn av taxa för hemsjukvård

Översyn av taxa för hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2016.144 Datum: 2016-09-05 Sektorchef Ebba Sjöstedt E-post: Ebba.Sjostedt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden Översyn av

Läs mer

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad från 1 januari 2018

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad från 1 januari 2018 Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad från 1 januari 2018 Illustration: Helena Halvarsson I den här broschyren kan du läsa om de avgifter som Malmö stad tar ut för kommunal vård och omsorg. Kommuner har

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015

Avgifter för vård och omsorg 2015 Avgifter för vård och omsorg 2015 Avgifter för vård och omsorg, 2015 I kommunen erbjuds en rad tjänster och insatser inom vård och omsorg. För insatserna tar kommunen ut en omsorgsavgift. Avgifterna för

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 september 2016

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 september 2016 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 september 2016 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 170 Yttrande över motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om ett pilotprojekt med högteknologiska toaletter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2018

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2018 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 april 2018 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme 4

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24.

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. 1 (5) 2007-03-12 Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. I juli 2002 kom nya regler i socialtjänstlagen

Läs mer

TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box Töreboda växel. Avgifter 2019 Äldreomsorgen

TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box Töreboda växel. Avgifter 2019 Äldreomsorgen TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Avgifter 2019 Äldreomsorgen Du som får hjälp via Töreboda kommun i form av hemtjänst, kommunal hälso- och sjukvård,

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2017

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2017 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 april 2017 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme 4

Läs mer

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende KS 4 21 NOV 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Jan Malmberg Datum 2012-11-06 Diarienummer KSN-2012-1081 Kommunstyrelsen Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Gäller från och med 2012-02-01 Denna broschyr vänder sig till dig som har behov av kommunal vård och omsorg. Här informerar vi om avgifterna för service

Läs mer

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad från 1 juli 2016

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad från 1 juli 2016 Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad från 1 juli 2016 Illustration: Helena Halvarsson I den här broschyren kan du läsa om de avgifter som Malmö stad tar ut för kommunal vård och omsorg. Kommuner har enligt

Läs mer

FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN. Avgifter för äldreomsorg 2017

FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN. Avgifter för äldreomsorg 2017 FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN Avgifter för äldreomsorg 2017 Vad påverkar din avgift? För service, vård och omsorgsinsatser inom äldreomsorgen tar Håbo kommun ut en avgift. Avgifterna

Läs mer

Avgifter. för vård, omsorg samt stöd och service

Avgifter. för vård, omsorg samt stöd och service Avgifter för vård, omsorg samt stöd och service 2012 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning, samt utför hälso- och vårdinsatser.

Läs mer

Information om taxor och avgifter

Information om taxor och avgifter Information om taxor och avgifter inom hemtjänsten i Nynäshamns kommun 2007 Den här broschyren beskriver avgifterna för hemtjänst, trygghetslarm, mat, dagvård och korttidsboende. I denna broschyr får

Läs mer

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 Sektor Stöd och Omsorg Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 2018-01-01 sida 1 Inledning Bestämmelserna om kommunernas rätt att ta ut avgifter

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen

Läs mer

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe.

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe. Sida 1(5) Omsorgsavgifter i äldreboende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom kommunens äldreboenden. I denna skrift kan du

Läs mer

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen Avgifter 2017 inom hemtjänst och särskilt boende Socialförvaltningen 1 2 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp

Läs mer

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016 Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2016 1 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp och stöd för att klara

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG FR.O.M. 2012-03-01 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2018-01-01 Avgiften för hemtjänst är inkomstrelaterad och beror på vilka insatser

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter för hemtjänst,

Läs mer

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001: Sektor Stöd och Omsorg Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 2019-01-01 1 Inledning Bestämmelserna om kommunernas rätt att ta ut avgifter

Läs mer

Förändrad avgiftsmodell - hemtjänstinsatser

Förändrad avgiftsmodell - hemtjänstinsatser TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-02-23 Sida 1 (1) Diarienr AN 2016/00395-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Förslag till

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Samtliga avgifter följer prisbasbeloppet som från år 2018 är fastställt till 45 500 kronor. Din avgift bestäms individuellt Sveriges kommuner har rätt att ta

Läs mer

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg

Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Taxor och avgifter 2018 inom vård och omsorg Samtliga avgifter följer prisbasbeloppet som från år 2018 är fastställt till 45 500 kronor. Din avgift bestäms individuellt Sveriges kommuner har rätt att ta

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad kostar mina insatser inom äldreoch funktionshindersomsorg? Norrköpings kommun tar ut en avgift för vård

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2017 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2017... 6 Övrigt... 7 Du som får hjälp via Skövde kommun i form av hemtjänst,

Läs mer

Yrkande angående motion av David Lega(KD och Kalle Bäck(KD) om att införa hemtagningsteam över hela Göteborgs stad

Yrkande angående motion av David Lega(KD och Kalle Bäck(KD) om att införa hemtagningsteam över hela Göteborgs stad Kommunstyrelsen 2017-08-23 Ärende 3.3 Dnr 0435/17 Yrkande S, M, MP,V, L,KD, Yrkande angående motion av David Lega(KD och Kalle Bäck(KD) om att införa hemtagningsteam över hela Göteborgs stad Kommunstyrelsen

Läs mer

Avgifter. inom Funktionsstöd 2015

Avgifter. inom Funktionsstöd 2015 Avgifter inom Funktionsstöd 2015 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten betalar en avgift för den omsorg och service du får. Hur mycket du betalar i omsorgsavgift beror

Läs mer

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården Avgifter 2019 För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun

Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun Sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun Gäller från 2014-01-01

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet

Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet Rapport Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet 2016-04-07 Ulricehamns kommun Sektor Välfärd Maria Winsten Utredare Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN GÄLLER FRÅN JANUARI 2003 Nedanstående avgifter gäller inom äldre- och handikappomsorg från den 1 januari 2003. Avgifterna gäller båda för Dig som har hemtjänst

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 STORFORS KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 Välfärdsnämnden Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2014 1 Hemvårdstaxa broschyr 2014 2 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2019 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2019... 6 Övrigt... 7 Du som får hjälp via Skövde kommun i form av hemtjänst,

Läs mer

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen AVGIFTER 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till

Läs mer

Avgifter 2015. För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården

Avgifter 2015. För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården Avgifter 2015 För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm och

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg Avgifter för äldreomsorg 2015 Göteborg Stad tar ut avgifter för service, stöd och omvårdnad inom äldreomsorgen. Din kostnad beror på vilken inkomst du har, samt hur mycket och vilken slags hjälp du får.

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2019-01-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2019-01-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg är vanligen avgiftsbelagda.

Läs mer

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården Avgifter 2018 För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg Avgift betalas alltid av varje person som erhåller en insats, inte per hushåll.

Avgifter inom vård och omsorg Avgift betalas alltid av varje person som erhåller en insats, inte per hushåll. Avgifter inom Vård och Omsorg 2014 Avgifter inom vård och omsorg Avgift betalas alltid av varje person som erhåller en insats, inte per hushåll. Hemtjänstavgift Hemtjänstavgift beräknas på beviljade timmar

Läs mer

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 juni 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2014-04-01. LANDSKRONA STAD Omsorgsförvaltningen 261 80 LANDSKRONA

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2014-04-01. LANDSKRONA STAD Omsorgsförvaltningen 261 80 LANDSKRONA 12 Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2014-04-01 LANDSKRONA STAD Omsorgsförvaltningen 261 80 LANDSKRONA 2 11 Denna broschyr är en översiktlig redovisning av avgiftsreglerna

Läs mer

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2018-04-01 LANDSKRONA STAD Omsorgsförvaltningen 261 80 LANDSKRONA 2 Denna broschyr är en översiktlig redovisning av avgiftsreglerna

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2018-03-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2018-03-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2018-03-01 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller från och med 2017-03-01 AVGIFT FÖR HEMTJÄNST/OMVÅRDNAD Avgifter för äldre- och handikappomsorg regleras i 8: e kapitlet Socialtjänstlagen. Den högsta avgift

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2018 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2018... 6 Övrigt... 7 Några begrepp Du som får hjälp via Skövde kommun

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter Gullspångs kommun Äldreomsorgsavgifter 2012 Kommunfullmäktige har 2011-12-12 152 fattat beslut om följande avgifter inom äldreomsorgen Hemvård Förbehållsbelopp Förbehållsbeloppet består av hyra, minimibelopp

Läs mer

Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning

Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-02-09 Socialförvaltningen 1 (12) Mia Ledwith utredare 08-5782 92 57 mia.ledwith@tyreso.se Dnr. 0190/10-12 Socialnämnden Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om att starta projektet Måltidsvänner för att minska undernäring och ensamhet bland äldre

Motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om att starta projektet Måltidsvänner för att minska undernäring och ensamhet bland äldre Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1019/17 Avdelningen för äldre och hälso- och sjukvård Välfärd och utbildning Eva Lagerstedt Telefon 031-368 03 22 E-post: eva.lagerstedt@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Stöd och omvårdnad Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2018 Innehållsförteckning Information om avgifter 3 Olika tjänster och vad de kostar 4 Maxtaxa 7 Avgifter

Läs mer

Information om taxor och avgifter

Information om taxor och avgifter Information om taxor och avgifter inom särskilt boende i Nynäshamns kommun 2007 Den här broschyren beskriver avgifterna för dig som bor med omsorg dygnet runt i s k särskilt boende. I denna broschyr får

Läs mer

Klientavgifter vid familjerådgivningen Hemställan från socialtjänstnämnden

Klientavgifter vid familjerådgivningen Hemställan från socialtjänstnämnden Utlåtande 2004: RVII (Dnr 325-3718/2004) Klientavgifter vid familjerådgivningen Hemställan från socialtjänstnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Avgiften för gruppsamtal

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 Gäller insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Innehåll Kommunens ansvarsområde...5

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017 2017 Avgifter inom äldreomsorgen Gäller from 1 april 2017 1 Avgifter Äldreomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service. Vi

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2016-12-15 9 (xx) Dnr SN 2016/245 Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende Sammanfattning

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg 2016 Avgifter för äldreomsorg För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Stockholms stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvård eller bor i servicehus eller vårdoch omsorgsboende.

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN FEBRUARI 2019 Social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun ger stöd, omsorg och personlig omvårdnad till

Läs mer

AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG. Gäller fr.o.m

AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG. Gäller fr.o.m AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG Gäller fr.o.m 2019-01-01 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer