Anneli Hulthén Jonas Andrén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anneli Hulthén Jonas Andrén"

Transkript

1 Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Jörgen Fogelklou (SD) väckta motionen avslås med hänvisning till social resursnämnds yttrande. --- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Johan Nyhus (S) yrkade att motionen skulle avstyrkas med hänvisning till social resursnämnds yttrande. Lars Hansson (SD) yrkade att motionen skulle tillstyrkas. Vid omröstning röstade Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus (S), Maria Rydén (M), Martin Wannholt tjänstgörande ersättaren Mariya Voyvodova (S) samt ordföranden Anneli Hulthén (S) för bifall till Johan Nyhus yrkande Lars Hansson (SD) röstade för bifall till eget yrkande. Kommunstyrelsen beslutade med tolv röster mot en röst att bifalla Johan Nyhus yrkande. Representanterna från M antecknade som yttrande en skrivelse från den 2 november Representanterna från FP, KD och S antecknade som yttrande en skrivelse från den 4 november Göteborg den 4 november 2015 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 1(1)

2 Yttrande FP, KD Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Samtliga remissinstanser avstyrker förslaget. Vi anser att de bedömningar som görs är kloka, och vill särskilt lyfta fram några aspekter. Det blir svårare att komma ur försörjningsstöd om man inte har tillgång till bostad. Det framgångsrika Housing First som Göteborg arbetar utifrån vittnar också om vikten av att ha en bostad för ett välfungerande liv i övrigt. I arbetet med Housing First bidrar allmännyttan och privata hyresvärdar med lägenheter till de sociala kontrakt som staden använder. Vi vill också särskilt lyfta barnperspektivet och vikten av att barn har trygga uppväxtförhållanden, inklusive en långsiktig boendesituation. Det gäller oavsett målsmans inkomstkälla. Att minska beroendet av försörjningsstöd bör självklart vara prioriterat. Det görs bäst genom goda förutsättningar för jobb och företagande, där såväl nationella som kommunala insatser krävs. Det finns större chans att finna ett arbete i storstäder som Göteborg, därför är det också rimligt att människor som är beroende av försörjningsstöd kan söka sig hit för att arbeta. Det leder till att fler människor kan hitta ett arbete och därmed försörja sig på egen hand. Framtiden AB:s uthyrningspolicy ändrades mycket riktigt 2012 till att även omfatta försörjningsstöd som inkomst, precis som motionären anför. Förändringen gjordes då Stadsrevisionen fastslagit att bostadsbolagens lägenheter ska vara till för alla. Vi instämmer i den tolkningen. Allmännyttan spelar en viktig roll, inte minst för de mest utsatta i samhället.

3 Göteborg den 2 november 2015 Yttrande (M) Kommunstyrelsen 4 november 2015 Ärende 3.2 Motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Vi tolkar motionärens förslag som att man vill att Förvaltning AB Framtidens uthyrningspolicy ska ändras så att den, likt Landskrona Stads, innebär att försörjningsstöd inte räknas som inkomst om man flyttar in från en annan kommun. I Askim-Frölunda-Högsbos tjänsteutlåtande refererar man till ett studiebesök som genomfördes 2014 i Landskrona där ansvarig politiker menade att "kommunen fått ta ett alltför stort ansvar i regionen" varför man valt att anta en uthyrningspolicy som är tänkt att minska antalet personer som har försörjningsstöd som inkomst som flyttar till kommunen. Ett liknande resonemang finns i Förvaltning AB Framtidens uthyrningspolicy, om än något mildare formulerat. Där anges att i "Utvecklingsområden med särskild uthyrningsregel" ska förvärvsinkomst prioriteras i upp till 80 % av lägenheterna. 10 % av koncernens lägenheter kan omfattas av dessa särskilda uthyrningsregler. Berörda områden under 2015 är Bergsjön, Lövgärdet, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Norra Biskopsgården och Länsmansgården. Framtidens uthyrningspolicy antogs Sedan dess har kostnaderna för försörjningsstöd ökat kraftigt i berörda stadsdelar samtidigt som boendesituationen förvärrats. Vi tror inte på att likt Landskrona helt slopa försörjningsstödet som inkomstgrund när man ansöker om boende i Göteborg. Däremot behövs det flera åtgärder för att minska segregationen i Göteborg, minska stadens kostnader för försörjningsstöd och förbättra den boendesociala situationen. Detta särskilt med bakgrund över den nya situation som Sverige nu står inför med en kraftigt ökande invandring. Att utvärdera och skärpa Framtidens uthyrningspolicy gällande exempelvis andelen lägenheter i området som berörs, hur stor del av koncernens lägenheter som inkluderas och kriterierna för att utse dessa områden kan därför vara aktuellt. Detta bör dock ske som en del i ett samlat grepp för att minska utanförskapet i Göteborg. 1

4 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1063/15 Repronummer 255/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag, H 78 Motionen Jörgen Fogelklou (SD) föreslår fullmäktige att besluta om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ändra stadens uthyrningspolicy av kommunala hyresrätter till att endast fördelas till personer med inkomst från arbete, studier, pension samt personer som idag bor i Göteborg. Motionären menar att Göteborgs Stad är i en sådan ekonomisk situation att allmännyttan inte ska godkänna nya hyresgäster som uppbär försörjningsstöd därför att det är en av orsakerna till stadens höga kostnader. I motionen hänvisas det till Landskrona stad som ändrade sin uthyrningspolicy 2013 för att på så sätt hänvisa människor med försörjningsstöd till andra kommuner. Förslaget ska inte påverka människor som redan har en bostad i Göteborg. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till SDN Askim-Frölunda-Högsbo, Social Resursnämnd och Förvaltnings AB Framtiden. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar SDN Askim- Frölunda-Högsbo, Avstyrker Skiljaktiga meningar förelåg. Förslaget skulle medföra att människor utestängs från möjligheten att få en bostad inom Göteborgs kommunala fastighetsbolag. Social Resursnämnd Avstyrker Göteborgs Stads uthyrningspolicy för kommunala fastighetsbolag stödjer riktningen mot ett socialt mer hållbart Göteborg och bidrar till ökad mångfald och integration i stadens allmännyttiga bostadsbolag. Förvaltnings AB Avstyrker Alla ska ha lika rätt och 1 (16)

5 Framtiden möjlighet att söka en bostad i Göteborg. En viktig utgångspunkt är alla människors lika värde. Vi ska verka för mångfald och integration. Våra lägenheter publiceras på Boplats Göteborg och fördelas utifrån registreringstid. Ekonomiska konsekvenser På kort sikt kan det innebära en högre kostnad för staden om fler människor med försörjningsstöd flyttar till Göteborg. På längre sikt är det svårt att värdera de ekonomiska konsekvenserna då försörjningsstöd är en inkomst som i de allra flesta fall är att betrakta som tillfällig. Möjligheter att flytta kan innebära större möjligheter till egenförsörjning vilket innebär att de nyinflyttade i längden snarare kommer att bidra till stadens ekonomi. Barnperspektivet Barn i familjer med försörjningsstöd utsätts för många av de riskfaktorer som kan leda till sämre hälsa och förutsättningar i livet. Barn påverkas särskilt av samhällets och omgivningens syn på deras föräldrar. Att på olika sätt reglera olika former av inkomst som mer eller mindre värda har påverkan även på barnen. Även om så redan är fallet så kan ytterligare regler som särskiljer och definierar försörjningsstöd som mindre värd inkomst göra det än svårare för barnen. Jämställdhetsperspektivet I Socialtjänstlagen 5 kap 11 står att socialnämnden särskilt ska beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. I samma lag; 2 kap 8 uttrycks att en person som önskar flytta till en annan kommun får ansöka om insatser i den kommunen bland annat om han eller hon på grund av våld eller andra övergrepp behöver flytta till en annan kommun men inte kan göra det utan att de insatser som han eller hon behöver lämnas. Dessa paragrafer stämmer väl överens med regeringens fjärde delmål i jämställdhetsmålen, nämligen att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Ett försvårande av våldsutsattas möjligheter till flytt inte ligger i linje med befintlig lagstiftning och regeringens uttryckta mål vad gäller strävan efter jämställdhet och skydd av brottsoffer. Mångfaldsperspektivet Möjligheterna att etablera sig i Göteborg försvåras ytterligare om människor nekas bostad under tiden man får bidrag till sitt uppehälle. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (16)

6 Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Landskrona stads uthyrningspolicy från har reviderats genom att följande mening har tagits bort: Landskrona har under lång tid haft en inflyttning från andra kommuner som medfört betydande sociala problem. Nedanstående grundkrav ska motverka sådan inflyttning. Grundkraven är oförändrade. Se bilaga 5. STADSLEDNINGSKONTORET Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Motionen Bilaga 2 SDN Askim-Frölunda-Högsbo:s handlingar Bilaga 3 Social Resursnämnds handlingar Bilaga 4 Förvaltnings AB Framtiden:s handlingar Bilaga 5 Landskrona stad uthyrningspolicy rev Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (16)

7 Bilaga 1 Motionen Motion (SD) Motion om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag 2013 förändrade Landskrona kommun sin uthyrningspolicy för de kommunala fastighetsbolagen. I stora drag innebär dessa förändringar att personer som lever på försörjningsstöd inte kan flytta till en hyreslägenhet ägt av ett kommunägt fastighetsbolag, bortsett från om de redan idag bor i Landskrona. Personer utanför staden som uppbär försörjningsstöd får helt enkelt söka sig till en annan kommun. Göteborg förändrade sin uthyrningspolicy för kommunala fastighetsbolag 2012 till att acceptera försörjningsstöd som inkomst, bostadsbolagen kan dock göra undantag i socialt utsatta områden. Där kan man ge förtur till sökande med förvärvsinkomst upp till 80 % av alla lägenheter. Göteborgs stads kostnad för försörjningsstöd når idag långt över en miljard kronor om året och är en av orsakerna till stadens dåliga ekonomiska situation. Sverigedemokraterna menar därför att lägenheterna som hyrs ut av Göteborgs kommunala fastighetsbolag, liksom i Landskrona, i första hand ska gå till personer med inkomst från arbete, studerande, pensionärer samt personer som idag redan bor i Göteborg. Förslaget om att neka personer som uppbär försörjningsstöd att flytta till en hyresrätt i Göteborg påverkar inte de med försörjningsstöd som redan bor i staden. Sverigedemokraterna anser att det, i stadens nuvarande ekonomiska läge, är ett full rimligt krav på stadens nyinflyttade att de ska ha en inkomst som inte belastar stadens kostnader för försörjningsstöd. Med hänvisning till ovanstående föreslår Sverigedemokraterna att kommunfullmäktige beslutar: Att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ändra stadens uthyrningspolicy av kommunala hyresrätter till att endast gå till personer med inkomst från arbete, studier, pension samt personer som idag bor i Göteborg. Jörgen Fogelklou SD Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (16)

8 Bilaga 2 SDN Askim-Frölunda-Högsbos handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , N /15 Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag, H 78, Dnr 1063/15 Kommunstyrelsen har begärt att stadsdelsnämnden för Askim Frölunda Högsbo yttrar sig över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag. Förvaltningen har upprättat ett tjänsteutlåtande i ärendet daterat Yrkanden Andre vice ordförande Peter Hermansson (M) föreslår stadsdelsnämnden besluta att svara på remissen utan eget ställningstagande, samt att stadsdelsnämnden uppmuntrar kommunstyrelsen att utreda frågan för att klargöra nuvarande situation och dess konsekvenser utifrån ett humant och ekonomiskt perspektiv. Ordförande Camilla Widman (S) föreslår stadsdelsnämnden besluta att avstyrka motionen med hänvisning till att förslaget skulle medföra att människor utestängs från möjligheten att få en bostad inom Göteborgs kommunala fastighetsbolag. Två förslag till beslut finns. Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att stadsdelsnämnden bifaller Camilla Widmans förslag. Stadsdelsnämndens beslut: Stadsdelsnämnden avstyrker motionen med hänvisning till att förslaget skulle medföra att människor utestängs från möjligheten att få en bostad inom Göteborgs kommunala fastighetsbolag. Paragrafen justeras omedelbart. Vid protokollet Anna Sahlberg Ordförande Camilla Widman Justerare Peter Hermansson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (16)

9 Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdeleningen Utfärdat: Robert Hjerdt Diarienummer: N /15 Telefon: (eller Göteborgs Stad växel ) E-post: Remissvar Motion om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Ärendet Sverigedemokraterna har genom en motion i kommunfullmäktige föreslagit: Att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ändra stadens uthyrningspolicy av kommunala hyresrätter till att endast gå till personer med inkomst från arbete, studier, pension samt personer som idag bor i Göteborg. Nämnden ska inkomma med sitt remissvar till Kommunstyrelsen senast Förslag till beslut Bakgrund 2013 förändrade Landskrona kommun sin uthyrningspolicy för de kommunala fastighetsbolagen och även ett antal privata. Dessa förändringar innebär ett antal grundkrav för att hyra lägenhet i Landskrona. Det som har uppmärksammats mest i uthyrningspolicyn är att försörjningsstöd inte ska räknas som inkomst. Personer som lever på försörjningsstöd och redan bor i Landskrona ska dock undantas. I Göteborg räknas försörjningsstöd som inkomst av de kommunala bostadsbolagen som alla ingår i AB Framtiden. Motionen från Sverigedemokraterna gäller endast den del av uthyrningspolicyn som rör inkomst och inte hela policyn. Tjänstemanna representanter från SDF Askim- Frölunda- Högsbo, SDF Östra Göteborg och AB Framtiden genomförde 2014 ett studiebesök i Landskrona och träffade både kommunstyrelsens ordförande, VD på Landskrona stadsutveckling som utarbetat uthyrningspolicyn samt chefer från socialtjänst och skola. Uthyrningspolicyn är tänkt att minska antalet personer som har försörjningsstöd som inkomst som flyttar till kommunen. Ansvariga politiker i Landskrona menar att kommunen fått ta ett alltför stort ansvar i regionen och att kommunen därför behöver göra drastiska åtgärder för att vända den utvecklingen. De menar också att regionen inte kunnat lösa den här frågan trots att den lyfts sedan länge. Uthyrningspolicyn har debatterats flitigt främst i Skåne men även nationellt. Ekonomiska konsekvenser på kort sikt På kort sikt finns bedöms inga ekonomiska konsekvenser. Ekonomiska konsekvenser på lång sikt På lång sikt är det svårt att värdera de ekonomiska konsekvenserna. Kostnader för försörjningsstöd i Landskrona har ännu inte påverkats i större utsträckning vid granskning av Socialstyrelsens öppna jämförelser för ekonomiskt bistånd. Men även vid Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (16)

10 sådan granskning så måste hänsyn tas till övrig utveckling rörande konjunktur och arbetsmarknad. Minskad möjlighet att flytta för hushåll med försörjningsstöd kan leda till ökade svårigheter att nå egenförsörjning vilket på sikt leder till ökade kostnader. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv I ett hållbarhetsperspektiv så är försörjningsstöd inte en långsiktig lösning för ett hushålls försörjning. Tyvärr har det blivit en långsiktig lösning för alldeles för många hushåll och att ändra på det är en viktig hållbarhets fråga. Det är dock en mycket komplex fråga. En grundläggande förutsättning för att kunna få och behålla ett arbete är en bostad. Att förflytta sig för att kunna få både ett arbete och en bostad är för många den enda möjligheten. Därför krävs samarbeten både i regioner såväl som nationellt som hanterar svåra frågor som den här för att komma fram till hålbara lösningar. Om alla kommuner skulle använda sig av den här regeln så skulle det innebära att det blir ännu svårare för hushåll med försörjningsstöd att flytta än det redan är. Tapio Salonen, forskare i välfärdsfrågor vid Malmö högskola menar att den här formen av kontrollinriktade åtgärder inte löser själva grundproblemet, att människor ska komma in i samhället och få jobb. Det finns dock en risk att minskad rörlighet kan leda till motsatsen. Barnperspektivet Barn i familjer med försörjningsstöd utsätts för många av de riskfaktorer som kan leda till sämre hälsa och förutsättningar i livet. Barn påverkas särskilt av samhällets och omgivningens syn på deras föräldrar. Att på olika sätt reglera olika former av inkomst som mer eller mindre värda har påverkan även på barnen. Även om så redan är fallet så kan ytterligare regler som särskiljer och definierar försörjningsstöd som mindre värd inkomst göra det än svårare för barnen. Förvaltningens överväganden Förvaltningen tar inte ställning i ärendet. Samråd Inget samråd Samverkan Information Förvaltningsövergripande Samverkans Grupp Hans Erngren Stadsdelsdirektör Bilaga 1: Landskronas Uthyrningspolicy Bilaga 2: Uthyrningspolicy AB Framtiden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (16)

11 Bilaga 1: Landskronas Uthyrningspolicy Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (16)

12 Bilaga 2: Uthyrningspolicy AB Framtiden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (16)

13 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (16)

14 Bilaga 3 Social Resursförvaltning handlingar Utdrag ur protokoll Social resursnämnd Sammanträdesdatum , Diarienummer 0313/15 Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag, H 78 (dnr 1063/15) Social resursförvaltning har upprättat ett tjänsteutlåtande i rubricerat ärende. Social resursnämnd beslutar: att avstyrka motionen, samt att översända yttrandet till kommunstyrelsen. Vid protokollet Maria Wannerskog Justeringsdatum: Ordförande Marina Johansson Justerare Kristina Bergman Alme Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (16)

15 Tjänsteutlåtande VO Boende och Socialjour Utfärdat Anneli Engberg Diarienummer 0313/15 Telefon E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag, H78 (dnr 1063/15) Förslag till beslut Social resursnämnd beslutar: att avstyrka motionen, samt att översända den till kommunstyrelsen. Sammanfattning År 2012 ändrade Göteborgs Stad sin uthyrningspolicy för kommunala fastighetsbolag till att försörjningsstöd ska accepteras som inkomst. Grunden för detta var att alla ska kunna söka lägenheter på lika villkor och att ingen ska diskrimineras. Sverigedemokraterna vill att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att ändra denna uthyrningspolicy av kommunala hyresrätter, till att lägenheterna endast ska gå till personer med inkomst från arbete, studier och pension, samt personer som i dag bor i Göteborg. Förvaltningen gör bedömningen att Göteborgs Stads uthyrningspolicy för kommunala fastighetsbolag stödjer riktningen mot ett socialt mer hållbart Göteborg och bidrar till ökad mångfald och integration i stadens allmännyttiga bostadsbolag. Vidare är den en viktig del i arbetet för att stödja personer som utsätts för våld i nära relationer och tvingas lämna sina hem för att få skydd. Social resursförvaltning Michael Ivarson Förvaltningsdirektör Bilagor Begäran om yttrande Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (16)

16 Ärendet Jörgen Fogelklou (SD) har inkommit med en motion gällande ändrad uthyrningspolicy för Göteborg Stads kommunala fastighetsbolag. Sverigedemokraterna vill att kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ändra stadens uthyrningspolicy av kommunala hyresrätter till att endast gå till personer med inkomst från arbete, studier och pension samt personer som i dag bor i Göteborg. Bakgrund 2012 ändrade Göteborg sin uthyrningspolicy för kommunala fastighetsbolag till att acceptera försörjningsstöd som inkomst. Detta möjliggjorde för fler personer att söka och få bostad i staden. Grunden i den nya uthyrningspolicyn är att alla ska söka lägenheter på lika villkor och att ingen ska diskrimineras. Policyn ska verka för ökad mångfald och integration i Göteborgs Stads allmännyttiga bostadsbolag. Samverkan med personalorganisationerna Samverkan sker i FSG Förvaltningens överväganden Göteborg är en segregerad stad vilket tydligt framkommer i den rapport som nyligen presenterats; Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg. Rapporten visar att skillnaderna är stora mellan olika grupper av göteborgare. De med högre utbildningsnivå och höga inkomster har exempelvis generellt sett en bättre hälsa jämfört med de som har kortare utbildning och låga inkomster. Ett av de förslag som författarna presenterar för att minska segregeringen är att motverka utestängningen från bostadsmarknaden. Med hjälp av strategiska satsningar som ökar tillgången på bra bostäder till rimligt pris kan vi komma en bit på vägen. Grunden i uthyrningspolicyn från 2012 är att alla ska söka lägenheter på lika villkor och att ingen ska diskrimineras. Policyn ska verka för ökad mångfald och integration i Göteborgs Stads allmännyttiga bostadsbolag. Förvaltningen anser att denna policy stämmer väl överens med strävan att minska segregeringen i staden. Motionären skriver att Göteborgs Stads kostnad för försörjningsstöd i dag når långt över en miljard kronor per år och är en av orsakerna till stadens dåliga ekonomiska situation. På Göteborgs Stads hemsida går att läsa om kommunalskatten och hur denna används. För varje 100-lapp som en medborgare betalar används 4 kronor till att bekosta ekonomiskt bistånd. Detta kan jämföras med posten vård och omsorg samt utbildning, som använder 36 kronor vardera av 100-lappen. Om fler personer med försörjningsstöd som huvudsaklig inkomst flyttar in till Göteborg kommer det givetvis att påverka stadens ekonomi negativt. Försörjningsstöd är emellertid en inkomst som i de allra flesta fall är att betrakta som tillfällig, vilket innebär att de nyinflyttade i längden snarare kommer att bidra till stadens ekonomiska uppbyggnad. Förvaltningen föreslår nämnden att avstyrka motionen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (16)

17 Barnperspektivet Socialnämndens ansvar för att barn inte ska fara illa är nästintill obegränsat. För att barn ska kunna få bästa möjliga uppväxt är det nödvändigt att dess vårdnadshavare har möjlighet att söka sig till ny bostadsort om det bedöms vara det bästa för barnet. Detta måste gälla samtliga barnfamiljer, oavsett inkomst. Jämställdhetsperspektivet I Socialtjänstlagen 5 kap 11 står att socialnämnden särskilt ska beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. I samma lag; 2 kap 8 uttrycks att en person som önskar flytta till en annan kommun får ansöka om insatser i den kommunen bland annat om han eller hon på grund av våld eller andra övergrepp behöver flytta till en annan kommun men inte kan göra det utan att de insatser som han eller hon behöver lämnas. Dessa paragrafer stämmer väl överens med regeringens fjärde delmål i jämställdhetsmålen, nämligen att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Förvaltningen anser att ett försvårande av våldsutsattas möjligheter till flytt inte ligger i linje med befintlig lagstiftning och regeringens uttryckta mål vad gäller strävan efter jämställdhet och skydd av brottsoffer. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (16)

18 Bilaga 4 Förvaltnings AB Framtiden:s handlingar Dnr 114/15 Förvaltnings AB Framtiden avstyrker motionen. Yttrande över Remiss Motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag, H 78, Dnr 1063/15 Framtidenkoncernen avser inte ändra rådande uthyrningspolicy för bostäder enligt förslag i rubricerad motion. Uthyrningspolicyn grundar sig på lagar, ägardirektiv och uppdrag enligt särskilda avtal och överenskommelser med Göteborgs Stad. Policyn är beslutad av Förvaltnings AB Framtidens styrelse. Alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka en bostad i Göteborg. En viktig utgångspunkt är alla människors lika värde. Vi ska verka för mångfald och integration. Våra lägenheter publiceras på Boplats Göteborg och fördelas utifrån registreringstid. FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN Styrelsen / Mariette Hilmersson t.f. VD Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (16)

19 Bilaga 5 Landskrona stad uthyrningspolicy rev Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (16)

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Vård- och omsorgsberedningen Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Reservation Vi Sverigedemokrater yrkade bifall till motionen. När den styrande minoriteten

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att upprätta ett återvändarcenter i Göteborg

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att upprätta ett återvändarcenter i Göteborg Handling 2016 nr 215 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att upprätta ett återvändarcenter i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) 690-692, Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L) 688-691, Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Martin Wannholt

Läs mer

Dario Espiga Jonas Andrén

Dario Espiga Jonas Andrén Handling 2016 nr 72 Yttrande över motion av Birgitta Simonsson (M) och Maria Rydén (M) om att avsluta pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Kommunstyrelsen KS 51 2019-03-27 1/4 Dnr KS/2018:317-034 Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionens förslag/att-sats

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Handling 2015 nr 129 Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:42 RVI (Dnr 106-1027/2015) Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Handling 2017 nr 222 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 151 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) och Lars Hansson (SD) om att Göteborgs Stad inte ekonomiskt ska stödja föreningar som grundar sig på etnicitet

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

/15 Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument /16 Revidering av stadsdelsnämndernas reglemente

/15 Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument /16 Revidering av stadsdelsnämndernas reglemente 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0521/15 Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument (Johan Nyhus). 2. 0487/16 Revidering av stadsdelsnämndernas reglemente (Ulf Kamne). 3. 0824/16 Reglemente för

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 25 februari 2016 kl. 16.00. Mellan klockan 16.00 och 17.15 behandlas bordlagda

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ersättare Karin Pleijel (MP) (tjänstgörande) Mariya Voyvodova (S), Hampus Magnusson (M), Conny Johansson (S), Ann Catrine Fogelgren (FP)

Ersättare Karin Pleijel (MP) (tjänstgörande) Mariya Voyvodova (S), Hampus Magnusson (M), Conny Johansson (S), Ann Catrine Fogelgren (FP) Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S),

Läs mer

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 12) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( ej 269), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-23 ärende 3.2 Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Liberalerna föreslår i denna motion möjliggöra sopsortering och återvinning i Slottsskogen.

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Handling 2016 nr 83 Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från KD, M och L den 6 april 2016 med förslag

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7)

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) är positiv till de grundläggande intentionerna i remitterad lagrådsremiss.

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

6 \ u,s. VARMDO KOMMUN Kommunstyrelsen. Sid 32 av 42 SAMMANTRADESPROTOKOLL Dnr 13KS/0162 Kommunstyrelsen

6 \ u,s. VARMDO KOMMUN Kommunstyrelsen. Sid 32 av 42 SAMMANTRADESPROTOKOLL Dnr 13KS/0162 Kommunstyrelsen VARMDO KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRADESPROTOKOLL 2013-11-26 Sid 32 av 42 Dnr 13KS/0162 Kommunstyrelsen 2013-11-26 236 Svar på motion (V) om bostäder till kvinnor som är utsatta för hot och våld i nära

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

att ändra reglerna för möjligheten att hyra lägenhet

att ändra reglerna för möjligheten att hyra lägenhet L LEDNINGSUTSKOTTET S, \fvll\/i. \NTR/l }DFSP R(JTf)i

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Skrivelse (17/4) om att hemlöshetssamordnare i Stockholms stad kan öka kvalitet, snabbhet och effektivitet

Skrivelse (17/4) om att hemlöshetssamordnare i Stockholms stad kan öka kvalitet, snabbhet och effektivitet Remissvar Dnr 2013/3.2.2/87 Sid. 1 (9) 2013-06-13 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Socialroteln Skrivelse (17/4) om att hemlöshetssamordnare i Stockholms stad kan öka kvalitet, snabbhet

Läs mer

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90)

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Justitiedepartementet Ju.L1@regeringskansliet.se Dnr: Ju2016/06276/L1 Yttrande från gällande promemorian: Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) delar ambitionen om att Sverige ska vara ett

Läs mer

Göteborg den 3 december 2010 Kommunstyrelsen Yrkande (M) (KD) Område 1:11

Göteborg den 3 december 2010 Kommunstyrelsen Yrkande (M) (KD) Område 1:11 Göteborg den 3 december 2010 Kommunstyrelsen 2010-12-08 Yrkande (M) (KD) Område 1:11 Yrkande avseende motion av Marie Lindén (V) och Ashraf Nasseri (V) gällande papperslösa kvinnors rätt till plats på

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag: 15. Strategi för att bättre möta bostadsbehoven för nyanlända flyktingar En socialt hållbar stad ett sammanhållet Göteborg 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Framtiden. Remiss till styrelserna i bostadsföretagen inom Fra mtidenkoncernen

Framtiden. Remiss till styrelserna i bostadsföretagen inom Fra mtidenkoncernen Kreditkrav försvinna. 1 nkomstkrav Förvaltnings AB Framtiden Förslag till förändrad koncerngemensam uthyrningspolicy för bostäder inom Remiss till styrelserna i bostadsföretagen inom Fra mtidenkoncernen

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer