Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Motionen Björn Tidland (SD) föreslår fullmäktige att ge byggnadsnämnden och fastighetsnämnden i uppdrag att snarast sälja obebyggda tomter i motionens angivna område i Utby till marknadspris samt bevilja bygglov för lämpliga småhus på dessa tomter. Kommunfullmäktige beslutade , att ge fastighetsnämnden och byggnadsnämnden i uppdrag att årligen upplåta tomter för minst 250 småhus från kommunal mark. Motionären menar att det är dags att gå från ord till handling och verkställa fattade beslut. I Utby vid Strandängen finns nu minst 28 obebyggda tomter som ägs av staden. På dessa tomter planeras för uppförande av temporära modulbostäder. Motionären anser att dessa tomter är mest lämpliga för småhus och därför bör man avyttra dessa till privatpersoner istället för att uppföra modulbostäder. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden och fastighetsnämnden. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Avstyrker Yrkande (M) Motionen bör besvaras med Yrkande (M) Förslaget i motionen om att sälja tomterna är inte direkt genomförbart samtidigt som platsen bedömts vara lämplig för en mindre enhet av temporära bostäder. När området delvis bebyggdes för många år sedan ansågs de geotekniska förutsättningarna för att bebygga de resterande tomterna som dåliga, förhållanden som uppges gälla även idag. Endast en del av det aktuella markområdet anses möjligt att bebygga. 1(12)

2 Ekonomiska konsekvenser Motionens förslag skulle kräva resurser för att genomföra en planändring och för att finna en annan plats för temporära bostäder. En försäljning av småhustomter skulle ge intäkter för kommunen. Barn-, jämställdhets-, mångfaldsperspektivet Motionens förslag skulle innebära ett mindre tillskott av småhus samtidigt som det skulle kunna begränsa möjligheterna att tillgodose omedelbara behov av temporära bostäder för nyanlända. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Motionen Byggnadsnämndens handlingar Fastighetsnämndens handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(12)

3 Motionen Bilaga 1 Motion (SD) Kommunfullmäktige Uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Enligt beslut i kommunfullmäktige 1 ska Göteborgs Stad ge Fastighetsnämnden och Byggnadsnämnden i uppdrag att årligen upplåta tomter för minst 250 småhus från kommunal mark. Det är dags att gå från ord till handling och verkställa fattade beslut. I Utby vid Strandängen finns nu minst 28 obebyggda tomter som ägs av Göteborgs Stad 2. På dessa tomter planerar man att söka tillfälligt bygglov för uppförande av temporära modulbostäder. Sverigedemokraterna anser att dessa tomter är mest lämpliga för småhus och därför bör man avyttra dessa till privatpersoner istället för att uppföra modulbostäder. Vi har ett stort problem med barnfamiljer som flyttar från kommunen för att det inte finns småhus på marknaden. Dessa familjer flyttar då till kranskommunerna, vilket i sin tur betyder uteblivna skatteintäkter. Vidare så blir det både trängsel och miljöbelastning då dessa personer ska pendla in till sina jobb i Göteborg. Temporära modulbostäder för nyanlända har mött ett stort motstånd från närboende. Det är dessutom en illa vald lösning som enligt de flesta kalkyler blir onödigt dyr jämfört med många andra alternativ. Förslag till beslut: Att ge Byggnadsnämnden och Fastighetsnämnden i uppdrag att snarast sälja obebyggda tomter i angivet område i Utby till marknadspris samt bevilja bygglov för lämpliga småhus på dessa tomter. Björn Tidland (SD) 1 Göteborgs kommunfullmäktige , Ärende 28, Handling 2015 nr :1, 753:2, 753:3, 753:5, 753,:6, 753:7, 753:8, 753:9, 753:10, 753:11, 753:13, 753:14, 753:15, 753:16, 753:17, 753;18, 753:20, 753:21, 753:22, 753:23, 753:24, 753,25, 753:26, 753:27, 753:28, 753:29, 753:30 samt 753:327. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(12)

4 Byggnadsnämndens handlingar Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Svar på motion från (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby 325, dnr 0371/16 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämnda motion av Björn Tidland. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande Axel Josefson (M) ingav en skrivelse: Yrkande bil. 1 Yrkanden Josefson yrkar bifall till sitt yrkande och ordföranden Ulf Kamne (MP) bifall till kontorets förslag. Propositionsordning Ordföranden ställde propositioner på beslut om bifall eller avslag på yrkandena och fann att kontorets förslag var med övervägande Ja besvarat. Byggnadsnämnden hade alltså beslutat: att avstyrka motionen från Björn Tidland (SD) med hänvisning till stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Vid protokollet Agnetha Carlsson Sekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(12)

5 Göteborg den 30 augusti, 2016 Yrkande (M) Byggnadsnämnden Ärende 9 Yrkande Motion från SD angående obebyggda tomter i Utby Björn Tidland (SD) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att 28 tomter i Utby ska bebyggas. I yrkandet hänvisas till det beslut som kommunfullmäktige fattade i mars 2016 om att ge Fastighetsnämnden och Byggnadsnämnden i uppdrag att årligen upplåta tomter för minst 250 småhus från kommunal mark. Beslutet i kommunfullmäktige innebär att fastighetsnämnden respektive byggnadsnämnden nu har detta uppdrag. Det är inte en rimlig ordning att kommunfullmäktige pekar ut de tomter som skulle vara aktuella i det arbetet utan istället har nu berörda nämnder uppdraget och förväntas verkställa det. I det specifika faller är det en gammal stadsplan som ligger till grund för området. När området delvis bebyggdes för många är sedan ansågs de geotekniska förutsättningarna för att bebygga de resterande tomterna som dåliga, förhållanden som uppges gälla även idag. Endast en del av det aktuella markområdet anses möjligt att bebygga. Med anledning av ovanstående föreslås byggnadsnämnden yttra att motionen bör besvaras FÖRSLAG TILL BESLUT Byggnadsnämnden föreslås besluta: Att anse att motionen vara besvarad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(12)

6 Tjänsteutlåtande Strategiska avdelningen Utfärdat Christian Jönsson BN Telefon Diarienummer 0371/16 E-post: Svar på motion av (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Förslag till beslut Byggnadsnämnden föreslås besluta: att avstyrka motionen från Björn Tidland (SD) med hänvisning till stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande Sammanfattning Björn Tidland (SD) har skrivit en motion om att byggnadsnämnden och fastighetsnämnden ska ges i uppdrag att sälja och bevilja bygglov för småhus på ett antal obebyggda tomter i Utby. För det område avses i motionen gäller en detaljplan som vann laga kraft Denna gällande plan anger att området ska användas till idrottsändamål. Planläget är således sådant att de aktuella fastigheterna inte kan bebyggas med permanenta bostadshus med mer än att en planändring genomförs. Fastighetsnämnden har i mars 2016 medgivit att Förvaltnings AB Framtiden söker bygglov för temporära bostäder på kommunens mark i detta område. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Katja Ketola Chef Strategiska avdelningen Bilagor 01. Motion från Björn Tidland (SD) Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 2(3) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(12)

7 Ärendet Björn Tidland (SD) har skrivit en motion om att byggnadsnämnden och fastighetsnämnden ska ges i uppdrag att sälja och bevilja bygglov för småhus på ett antal obebyggda tomter i Utby. Byggnadsnämndens yttrande ska lämnas senast den 30 september Bakgrund Motionären framför att fastighetsnämnden och byggnadsnämnden enligt beslut i kommunfullmäktige ska upplåta kommunal mark för minst 250 småhus varje år. Motionären menar att det finns minst 28 obebyggda tomter på kommunal mark i Utby som fastighetsnämnden ska ges i uppdrag att sälja. Byggnadsnämnden ska ges i uppdrag att bevilja bygglov för småhus på fastigheterna. På platsen planerar staden att söka tillfälligt bygglov för uppförande av temporära modulbostäder för flyktingar. Stadsbyggnadskontorets synpunkter För det område som Björn Tidland (SD) avser i sin motion gäller en detaljplan som vann laga kraft Denna gällande plan anger att området ska användas till idrottsändamål. De fastigheter som omnämns i motionen är i huvudsak avstyckade i enlighet med den stadsplan som upprättades för området Denna plan ersattes 1960 med en ny stadsplan, i vilken justeringar gjordes av byggrätter, gatusträckningar m.m. Denna plan ersattes sedan i sin tur 1977 med nu gällande plan. Fastighetsindelningen i området har inte förändrats i samband med att planerna från 1960 respektive 1977 vann laga kraft. Därför ligger den gamla fastighetsindelningen kvar inom området som i gällande plan är avsett för idrottsändamål. Planläget är således sådant att de aktuella fastigheterna inte kan bebyggas med permanenta bostadshus med mer än att en planändring genomförs. Fastighetsnämnden har i mars 2016 medgivit att Förvaltnings AB Framtiden söker bygglov för temporära bostäder på kommunens mark i detta område. De tekniska förutsättningarna bedömdes vara goda för en del av området varför platsen var lämplig för en mindre enhet. Utifrån ovanstående föreslår stadsbyggnadskontoret att motionen ska avstyrkas. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 3(3) Ekonomiska perspektivet Motionens förslag skulle kräva resurser dels för att genomföra en planändring och dels för att finna en annan plats för temporära bostäder. En försäljning av småhustomter skulle ge intäkter för kommunen. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Motionens förslag skulle innebära ett mindre tillskott av småhus samtidigt som det skulle kunna begränsa möjligheterna att tillgodose omedelbara behov av temporära bostäder för nyanlända. Jämställdhetsperspektivet Motionens förslag skulle innebära ett mindre tillskott av småhus samtidigt som det skulle kunna begränsa möjligheterna att tillgodose omedelbara behov av temporära bostäder för nyanlända. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(12)

8 Mångfaldsperspektivet Motionens förslag skulle innebära ett mindre tillskott av småhus samtidigt som det skulle kunna begränsa möjligheterna att tillgodose omedelbara behov av temporära bostäder för nyanlända. Miljöperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(12)

9 Bilaga 3 Fastighetsnämndens handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby 220, diarienr 2404/16 HANDLING Fastighetskontorets tjänsteutlåtande Yrkande M BESLUT Fastighetsnämnden beslutar i enlighet med yrkande från M: Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby bör besvaras, bilaga 1. Vid protokollet Sirpa Bernhardsson Justerat Ordförande Jahja Zeqiraj Justerare Hampus Magnusson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(12)

10 Yrkande M Fastighetsnämnden den 29 augusti Ärende 8 Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Björn Tidland (SD) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att 28 tomter i Utby ska bebyggas. I yrkandet hänvisas till det beslut som kommunfullmäktige fattade i mars 2016 om att ge Fastighetsnämnden och Byggnadsnämnden i uppdrag att årligen upplåta tomter för minst 250 småhus från kommunal mark. Beslutet i kommunfullmäktige innebär att fastighetsnämnden respektive byggnadsnämnden nu har detta uppdrag. Det är inte en rimlig ordning att kommunfullmäktige pekar ut de tomter som skulle vara aktuella i det arbetet utan istället har nu berörda nämnder uppdraget och förväntas verkställa det. I det specifika fallet är det en gammal stadsplan som ligger till grund för området. När området delvis bebyggdes för många är sedan ansågs de geotekniska förutsättningarna för att bebygga de resterande tomterna som dåliga, förhållanden som uppges gälla även idag. Endast en del av det aktuella markområdet anses möjligt att bebygga. med anledning av ovanstående föreslås fastighetsnämnden yttra att motionen bör besvaras Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(12)

11 Tjänsteutlåtande Analys och utredning till Fastighetsnämnden Lars-Gunnar Krantz telefon diarienummer 2404/16 e-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Förslag till beslut Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby avstyrks. Ärendet I en motion av Björn Tidland (SD) föreslås att byggnadsnämnden och fastighetsnämnden ska få i uppdrag att snarast sälja obebyggda tomter i angivet område i Utby till marknadspris och bevilja bygglov för lämpliga småhus på dessa tomter. Yttrande ska lämnas senast den 30 september Överväganden Motionens förslag avser ett område i Utby där stadsplanen från 1960 ändrades 1977 för att möjliggöra en utvidgning av idrottsområdet väster om Lemmingvallen till att omfatta även dessa delar. Ett motiv till ändringen av stadsplanen var ett önskemål om att möjliggöra att fler idrottsanläggningar skulle kunna uppföras i området. Ytan var obebyggd trots att den ursprungliga planen angav småhusbebyggelse även för denna del av Utby. Vid planändringen påpekades att dåliga markförhållanden inneburit att det inte bedömdes vara ekonomiskt försvarbart att bygga småhus där. De anläggningar som möjliggjordes av planen för idrottsområdet har till stora delar inte byggts. En försäljning av de tomter som räknas upp i motionen kan därför inte ske utan att markförhållanden utreds och att en ny detaljplan upprättas för området. Vidare beslutades vid fastighetsnämndens möte den 21 mars 2016 att medge att Förvaltnings AB Framtiden söker bygglov för temporära bostäder på kommunens mark i detta område. De tekniska förutsättningarna bedömdes vara goda för en del av området varför platsen är lämplig för en mindre enhet. Sammanfattningsvis är förslaget i motionen om att sälja tomterna inte direkt genomförbart samtidigt som platsen bedömts vara lämplig för temporära bostäder varför kontoret föreslår att motionen avstyrks. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(12)

12 Ekonomiska perspektivet Motionens förslag skulle kräva resurser för att genomföra en planändring och för att finna en annan plats för temporära bostäder. En försäljning av småhustomter skulle ge intäkter för kommunen. Barnperspektivet, Jämställdhetsperspektivet, Mångfaldsperspektivet Motionens förslag skulle innebära ett mindre tillskott av småhus samtidigt som det skulle kunna begränsa möjligheterna att tillgodose omedelbara behov av temporära bostäder för nyanlända. Miljöperspektivet Fastighetskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Fastighetskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Martin Öbo Tillförordnad fastighetsdirektör Stephan Cedergren Utvecklingschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(12)

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Göteborg den 27 april Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-05-02 Ärende 3.1 Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Martin Forsell (VägV)

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-08 Diarienummer 5979/15 Analys och utredning Lars-Gunnar Krantz Telefon: 368 12 16 E-post: lars-gunnar.krantz@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg ---

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg --- Handling 2015 nr 199 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 3.4 Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Motionärerna

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 138 Yttrande över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik,

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik, Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 5097/11 Exploateringavdelningen Maria Brandt telefon 368 10 67 e-post: maria.brandt@fastighet.goteborg.se Återtagande av Västtrafiks markanvisning

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Återremissyrkande (KD) 2017-05-03 Ärende 3.1 Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT I KOMMUNSTYRELSEN - Ärendet återremitteras

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Göteborg är en stad där friluftslivet

Läs mer

Ulf Kamne Malin Hagenklev

Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 91 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Handling 2016 nr 144 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 0417/08 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2012-11-23 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

134 diarienr 2481/16 Bostadsbyggandet i Göteborg. Första kvartalet 2016 Antecknas

134 diarienr 2481/16 Bostadsbyggandet i Göteborg. Första kvartalet 2016 Antecknas 130 Val av justerare Hampus Magnusson (M) 131 Godkännande av dagordning efter ändring 132 Fråga om ledamots eventuella jäv RAPPORTER OCH UPPDRAG 133 diarienr 0011/16 Fastighetsdirektörens rapport 134 diarienr

Läs mer

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD)

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Utlåtande 2017:204 RII (Dnr 106-1599/2016) Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-23 ärende 3.2 Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Liberalerna föreslår i denna motion möjliggöra sopsortering och återvinning i Slottsskogen.

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål.

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 3703/17 Strategiska avdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 121 Rättelse av fullmäktiges beslut 2015-12-03, 18: Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 5060/16 Strategiska avdelningen Karin Darj telefon 368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Christina Hofmann

Anneli Hulthén Christina Hofmann Handling 2013 nr 216 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) och Robert Quiding (SD) om att anlägga en 450 meter lång kaj för kryssningsfartyg vid Röda Sten Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2008-09-26 Diarienummer 0354/08 Repronummer 264/08 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Lena Lundblad Telefon 031-368 02 32 E-post: lena.lundblad@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-12- diarienummer 04/03 Martin Öbo telefon 031-8 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken FÖRSLAG 2017:17 LS 2016-1099 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2017 Tisdagen den 31 januari 2017 39 LS 2017-0084 27 LS 2016-1099 Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun Yrkande FP, M, KD Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.13 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-1099 Föredragande landstingsråd: Paul Lindquist Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen.

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-23 Diarienummer 6684/15 Handläggare Mikaela Löndén Telefon:031-368 10 72 E-post: mikaela.londen@fastighet.goteborg.se Rivning av byggnad inom Sandarna

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 3257/16 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00.

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Ärenden 1. Val av två ledamöter att justera dagens

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-06-13 diarienummer 5949/13 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 8558/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Medgivande att söka planbesked

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 Diarienummer 2674/16 Markavdelningen Malin Hagenklev telefon 368 12 15 e-post: malin.hagenklev@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag upplåtelse av

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer